У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Адвентизм
16



Курсова робота з релігієзнавства

«Адвентизм»

План

Виникнення

Уільям Міллер

Єлена Уайт

2. Організація і чисельність.

3. Віровчення

3.1. Античнохристианські положення

3.2. Протестантські положення

3.3. Специфічні адвентистські положення

4. Соціальне служіння

5. Висновки

Список літератури

Адвентисти сьомого дня - протестантська церква, яка спирається на Біблію як єдине правило віри і життя, вірить в близькість Другого пришестя Христа, дотримує сьомий день тижня (суботу) як день спокою і відпочинку, у виконання божественної заповіді (Ісх 20:8-11). Назва «адвентисти» походить від латинського слова «adventus» - пришестя. Адвентисти сьомого дня є найбільшим самостійним об'єднанням усередині адвентистського руху.

Виникнення церкви адвентистів сьомого дня.

Уільям Міллер (1782-1849), американський фермер, є засновником цього руху. Читаючи книги Даніїла і Одкровення Іоанна, він дійшов висновку, що світ стоїть безпосередньо перед пришестям Христа. У своїх розрахунках він виходив з Дан. 8:14. Ці «2 300 вечорів і ранків» він порівняв із земними роками. І оскільки він відповідно до Дан. 9:25, виходив з відновлення Єрусалиму (457 до Р. Х.), то він вийшов на 1844 рік.

У один з літніх днів 1831 р. в молитовних зборах баптистської громади в невеликому містечку Нижній Хемптон (штат Нью-Йорк) панувало надзвичайне збудження. Причиною того була проповідь Вільяма Міллера, який оголосив, ніби йому вдалося обчислити точну дату другого пришестя Христа. Його проповіді викликали великий резонанс, і багато людей згрупувалося навколо нього. У 1843 році він мав рівно 50 000 послідовників, серед яких було 200 проповідників. Деякі його послідовники роздарували все своє майно, щоб, звільнившися від всього земного, йти назустріч прийдешньому Господу. Але день 21 березня 1844 року пройшов без яких-небудь подій.

Тоді як Міллер зізнався в своїй помилці, інші шукали можливу помилку підрахунку. Незабаром вони дійшли висновку, що Господь повинен прийти на півроку пізніше, тобто 21 жовтня 1844 року. І знов у багатьох з'явилася надія, і знову послідовники були гірко розчаровані. Господь не з'явився і 21 жовтня 1844 року. З цієї миті починаються розколи. Зі всіх цих груп стала швидко рости лише одна під назвою «Адвентисти сьомого дня».

Єлена Уайт (1827 - 1915), одна з відданих послідовниць Міллера, пояснила, що Міллер мав рацію в головному - Ісус Хрістос прийде скоро, - але він помилився в другорядному - людям не дано знати конкретну дату його пришестя. Єлена Уайт (Гасмон), дружина проповідника Джеймса Уайта, не була рукопокладена і не була штатним проповідником. Проте члени адвентистського релігійного руху в 40-х рр. минулого століття беззастережно визнали її за свого духовного вождя. У неї, за її власними твердженнями, часто виникали чудові бачення, через які Бог відкривав істини, повеліваючи передавати їх віруючим.

Ще до заміжжя вона мала бачення (від декількох хвилин до 4-х годин). Матеріал для проповідей вона одержувала в стані цих трансів. У одному баченні цього одкровення субота була зведена в головну заповідь Господа. «Важкий гріх недотримання суботи не дозволив Господові з'явитися 21 жовтня 1844 року на Землю для загального суду. Христос цього дня очищав небесне святилище від жаху осквернення суботи і там проводив розслідування. Коли воно буде проведене, то Господь з'явиться на Землю».
Свої бачення вона описувала в численних творах, які сприймаються адвентистами як керівництво для вірного тлумачення Біблії. Через книги і періодику Є. Уайт робила на «Адвентистів сьомого дня» весь більший вплив. Її можна назвати духовною наставницею цього руху. Є.Уайт написала більше 80 книг, 200 трактатів і брошур і 4600 статей. Проповіді, щоденники, особисті свідоцтва і листи складають ще 60000 сторінок рукописного матеріалу. Вона продовжувала своє служіння впродовж 70 років. З 1844 року, коли їй було 17 років, аж до самої смерті (1915).

Організація і чисельність.

У 1863 р. в місті Батл-Крік відбувся перший з'їзд адвентистів США, на якому вони прийняли назву своєї конфесії: “адвентисти сьомого дня”. Назва відображує те особливе значення, яке адвентисти додають сьомому дню тижня, яким, по Біблії, є субота. Адвентисти сьомого дня організаційно об'єднані у всесвітньому масштабі. Їх міжнародна організація називається Всесвітньою Церквою Адвентистів Сьомого Дня, а її центр - Генеральною Конференцією Адвентистів Сьомого Дня. Об'єднання адвентистів в масштабах окремих країн є частинами єдиного цілого.

Для того, щоб сповістити своє навчання всім народам, адвентисти США посилають місіонерів в країни Європи, Азії і Африки. Саме завдяки надзвичайно активній місіонерській роботі адвентизм розповсюджується в переважній більшості (більш ніж 190) країн світу. Церква використовує в своїй проповеднічеськой роботі близько 700 мов. Разом з тим, як правило, адвентисти сьомого дня у кожній окремій країні складають лише порівняно невелику меншину населення. Загальна чисельність адвентистів сьомого дня більше 16 млн. чол. 47% всіх членів церкви доводиться на Америку, 30% - на Африку, 16% - на Азію, 4% - на Австралію і Океанію і 3% - на Європу. Чисельність адвентистів сьомого дня в Україні – близько 150 тисяч чол.

Перша громада адвентистів сьомого дня на території сучасної України була організована в кінці липня 1886 р. в селищі Бердебулат (Крим), де вже була група християн, що прийняли основні ідеї адвентистського вчення. Організаторами першої адвентистської громади були Луї Конраді (проповідник із США) і Герхардт Перк з Одеси (громадянин Росії німецької національності). Після хрещення 19-ти чоловік в річці і виникла перша громада.

У СРСР до 1985 року всі адвентистські громади існували автономно, не мали своєї організації. Причиною тому була заборона радянської влади. Лише в


Сторінки: 1 2 3 4 5