У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Класифікація та оцінка можливих резервів поліпшення використання виробничих потужностей свердловин в НГВУ “Долинанафтогаз”

Проведений аналіз використання виробничих потужностей свердловин в НГВУ “Долинанафтогваз” за 2000 –2004 роки показав, що підприємство має значні резерви щодо його покращення.

Так, розглянувши і проаналізувавши використання виробничих потужностей свердловин в часі, можна сказати , що різке збільшення числа бездіючих свердловин в 2004 році привело до погіршення показника використання як нафтового так і газового фонду свердловин. За рахунок введення цих показників в експлуатацію підприємство має резерви щодо покращення використання виробничих потужностей свердловин.

Як показав аналіз, незначний коефіцієнт свердловин з ШГН викликаний не тільки поганою якістю насосів, але і геолого – фізичною характеристикою продуктивних пластів, а саме існуванням високов’язких нафт, степенню виснаження пластів. Так, однією з перших проблем НГВУ є видобуток високов’язкої нафти.

Вирішення цієї проблеми можливе за рахунок втілення глибинно – насосних установок для видобутку високов’язкої нафти. Вивчення простоїв свердловин з організаційних причин показує їх несвоєчасне виявлення аварійних ситуацій в свердловині. Це свідчить про неоперативну роботу обслуговуючого персоналу свердловин . Тому на підприємстві слід приділяти більшу увагу підвищенню кваліфікації робітників т покращенню дисципліни. Ліквідація подібних втрат часу дозволить також покращити використання свердловин.

Протягом аналізованого періоду відмічаються втрати часу у зв’язку з відсутністю подачі насосу, така ситуація спричинена недостатньо швидким реагуванням на зміну технологічного режиму експлуатації. Ліквідація втрат часу з організаційних причин є досить значним резервом росту коефіцієнта експлуатації.

Аналіз ремонтного обслуговування свердловин показав, що простої ремонтних бригад, а відповідно і свердловин, в більшості пов’язане з несвоєчасним забезпеченням обладнанням , інструментом та матеріалами. Тому слід приділяти більше уваги покращенню організації роботи відділу збуту і постачанню.

Таким чином, заходи направлені на покращення використання виробничих потужностей свердловин можна поділити на технічні та організаційні.

Технічні заходи розраховані на вдосконалення технології виробництва і, в першу чергу вони впливають на обсяг видобутку та коефіцієнт експлуатації.

Організаційні заходи спрямовані на вдосконалення управління виробництвом. Їхньою метою є також збільшення ефективного часу роботи свердловин та отримання економічного ефекту.

Проведений кореляційно – регресійний аналіз підтвердив, що в першу чергу на коефіцієнт експлуатації впливають в’язкість нафти. Тому найдоцільніше буде впровадити заходи, направлені на зміну цих показників.

Отже, одним з технологічних заходів можна запропонувати, як вже було сказано, використання екрануючих рідин з метою зменшення кількості ремонтів свердловин. Вході аналізу було зазначено, що найбільше застосування ці обробки знайшли на Північно – Долинському родовищі. В умовах даного родовища ізоляційні роботи по обмеженню водопритоків з викориcтанням екрануючих рідин ефективні для глибини менше 2500 м. та обводненості більше 0,7. По геолого – технічних даних на Північно – Долинському родовищі в дану область ефективності ОПЗ попадає свердловина №606.

Тому на цій свердловині можна рекомендувати використання екрануючих рідин.

Пластовий тиск є природним параметром і фактично в умовах розробки родовищ НГВУ “Долинанафтогаз” його неможливо регулювати. Тому вирішення даної проблеми полягає насамперед в застосуванні штангових глибинних насосів для видобутку високов’язких нафт. Отже, в якості другого технічного заходу пропоную запровадити штангову глибинну установку для видобутку високов’язких нафт на свердловині № 361 Північно – Долинського родовища так, як ця свердловина по промисловим даним є першочерговим об’єктом для встановлення насосу даного типу.

Резерв росту коефіцієнту експлуатації можна знайти в ліквідації втрат часу роботи свердловин з причин несвоєчасного виявлення аварійних ситуацій в свердловині. Ліквідувати час простою свердловин з цієї причини можливо шляхом збільшення кількості динамометричних досліджень свердловин. Також організаційним заходом може бути ліквідація втрат часу роботи свердловини внаслідок відсутності подачі насосу.

Отже, в подальшому будуть запропоновані заходи по ефективності експлуатації свердловин на НГВУ „Долинанафтогаз”.