У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Дорофєєв Олександр Вікторович

УДК: 631.152

ОРГАНІЗАЦІЙНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ

ОПЕРАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В АПК

08.06.02 – підприємництво, менеджмент та маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному аграрному університеті Кабінету Міністрів України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор,

Заслужений діяч науки і техніки України

Завадський Йосип Станіславович –

Національний аграрний університет,

завідувач кафедри менеджменту та маркетингу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Заслужений діяч науки і техніки України

Нелеп Віталій Миколайович –

Київський національний економічний університет,

завідувач кафедри аграрного менеджменту

кандидат економічних наук, доцент,

Осовська Галина Володимирівна –

Житомирський інженерно-технологічний інститут,

завідувач кафедри виробничого менеджменту

Провідна установа – Тернопільська академія народного господарства

Міністерства освіти і науки України, кафедра менеджменту, м. Тернопіль.

Захист відбудеться 25 квітня 2002 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.004.01 в Національному аграрному університеті за адресою: 03041, м.Київ-41, вул. Героїв оборони, 15, навчальний корпус 3, аудиторія 65.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національного аграрного університету за адресою: 03041, м.Київ-41, вул. Героїв оборони, 13, навчальний корпус 4, к. 41.

Автореферат розісланий 22 березня 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Балановська Т.І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Аналіз економічних реформ, які проводяться в нашій країні, показав, що для виходу з кризи одних тільки ринкових перетворень на макроекономічному рівні недостатньо. Основною проблемою сьогодення, вирішення якої прямо пов’язане з економічним зростанням та залученням інвестицій, є удосконалення менеджменту та піднесення його на якісно новий рівень.

В умовах загострення конкурентної боротьби і нестабільності зовнішнього та внутрішнього середовища, в якому функціонують підприємства і доводиться працювати менеджерам, суттєво змінилися завдання, які стоять перед суспільним виробництвом. Ринок вимагає виробляти і розподіляти у відповідності з поточними потребами і врахуванням обмежених ресурсів.

Головною метою виробничих підприємств, а також організацій, що надають послуги, стало отримання прибутку і задоволення потреб споживачів. Особлива увага зараз приділяється управлінню запасами на всіх етапах виконуваних операцій від постачання до збуту; кількості та якості виробничих ресурсів, що використовується в процесі виконання операцій; гнучкості виробництва, якої можна досягти за рахунок раціональної організації виробництва та використання нової техніки і технологій тощо.

Реалізація соціально-економічних перетворень, які відбуваються в Україні вимагає врахування досвіду зарубіжних країн та об’єднання знань, накопичених українськими та зарубіжними вченими у сфері виробничого й операційного менеджменту: В.П.Галушко, О.Д.Гудзинського, Д.Б.Ділворса, Й.С.Завадського, Л.Д.Залевського, В.О.Козловського, С.Д.Ільєнкової, М.В.Макаренко, В.М.Макарова, В.М.Малєса, Т.В.Маркіної, О.М.Махаліної, А.П.Мухлеманна, В.М.Нелепа, Г.В.Осовської, І.Н.Пащенко, Я.Д.Плоткіна, В.Д.Стівесона, І.Х.Степаненко, І.Г.Ушачева, Р.Фатхутдінова, Р.Б.Чейза, Н.Д.Еквілайна, Р.Ф.Якобса та інших. У той же час, на відміну від управління виробництвом, методологічні підходи до управлінської діяльності з погляду операційного менеджменту (стосовно агропромислового комплексу), не були предметом детального дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених.

Висока актуальність проблем управління операціями і недостатня їхня наукова розробка стали визначальними при виборі теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження проведено у відповідності з науковою тематикою кафедри менеджменту та маркетингу Національного аграрного університету “Розробка організаційно-економічних та технологічних аспектів наукового менеджменту і маркетингу в АПК” (номер державної реєстрації 0101U003739).

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є комплексний аналіз наявної системи операційного менеджменту, а також розробка та обґрунтування пропозицій із впровадження в господарську практику ефективного менеджменту операцій для сільськогосподарських підприємств у відповідності зі змінами зовнішнього та внутрішнього середовища.

Реалізація поставленої мети передбачає вирішення таких основних завдань дослідження:

-

визначити місце операційного менеджменту в системі менеджменту організації;

-

здійснити декомпозицію структури і визначити складові системи операційного менеджменту аграрних підприємств;

-

провести оцінку функціонування елементів системи операційного менеджменту в сільськогосподарських підприємствах;

-

розробити пропозиції щодо удосконалення методики формування операційних стратегій в аграрному секторі економіки;

-

обґрунтувати рекомендації щодо використання концепції логістики в операційній діяльності сільськогосподарських формувань.

Об’єктом дослідження є процеси операційного менеджменту в аграрній сфері. Поглиблені дослідження здійснені на матеріалах господарств Котелевського, Решетилівського, Полтавського та Новосанжарського районів Полтавської області.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних та практичних проблем, що виникають в процесі здійснення операційного менеджменту в аграрних підприємствах.

Методи дослідження. Для реалізації поставлених у дисертаційній роботі завдань були використані сучасні наукові концепції, що домінують в економічній науці, маркетинговий і логістичний підходи до розв’язання проблем операційного менеджменту.

Для одержання вихідної інформації використані методи спостережень, конкретні соціологічні і монографічні дослідження. Інформаційною основою дослідження слугували матеріали статистичної звітності, річні звіти господарств, довідково-нормативні матеріали та теоретичні напрацювання вітчизняних і зарубіжних вчених з питань операційного менеджменту. Для підвищення аналітичної ємкості зібраного матеріалу використані різні методи його обробки і аналізу, які застосовуються в економічній науці: абстрактно-логічний, розрахунково-конструктивний, експериментальний, статистико-економічний.

Наукова новизна одержаних результатів. Проведені дослідження організаційних та економічних аспектів операційного менеджменту в діяльності різних господарських формувань АПК, здійснені в числі перших в українській економічній науці.

Результати, які відображають наукову новизну дослідження та виносяться на захист, полягають в наступному:

-

узагальнено теоретичні аспекти формування і розвитку операційного менеджменту, а також визначено місце, яке займає операційний менеджмент в системі менеджменту організації;

-

проведено оцінку наявних систем операційного менеджменту і розроблено структуру та визначено складові системи операційного менеджменту аграрних підприємств;

-

підготовлено пропозиції щодо покращення функціонування елементів системи операційного менеджменту в сільськогосподарських підприємствах АПК;

-

розроблено методичні підходи щодо використання нових критеріїв і показників для аналізу можливостей та загроз зовнішнього середовища, забезпечення конкурентоспроможності аграрних підприємств, формування операційної стратегії;

-

обґрунтовано пропозиції щодо використання концепції логістики в операційній діяльності агропромислових формувань.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці методологічних підходів і рекомендацій щодо покращення діяльності агропромислових формувань підприємницької спрямованості на основі ефективної організації операційного менеджменту. Результати досліджень використовуються Головним управлінням сільського господарства і продовольства Полтавської обласної державної адміністрації, сільськогосподарським виробничим кооперативом “Батьківщина” Котелевського району Полтавської області, а також в навчальному процесі при викладанні курсу “Операційний менеджмент” для слухачів магістратури Національного аграрного університету.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом самостійного наукового дослідження. Особисто здобувачем обґрунтовано необхідність застосування концепції операційного менеджменту підприємницькими суб’єктами аграрного сектору економіки при вирішенні проблем стабілізації і розвитку економіки АПК; узагальнено основні підходи щодо теорії і методології формування структур операційного менеджменту; розроблено рекомендації щодо покращення функціонування складових підсистем операційного менеджменту аграрних підприємств; розроблено методичні підходи до аналізу можливостей та загроз зовнішнього середовища, сильних та слабких сторін підприємства, а також механізму реалізації стратегічних рішень в сільськогосподарських підприємствах АПК; доповнено методичні підходи до визначення конкурентоспроможності аграрних підприємств; обґрунтовано конкретні пропозиції щодо створення складів загального користування з розширенням їхніх функціональних сфер діяльності.

Апробація результатів дослідження. Основні наукові положення дисертації та результати проведених досліджень викладено та обговорено на науково-практичних конференціях професорсько-викладацького складу та аспірантів Інституту аграрного бізнесу Національного аграрного університету (Київ, 1998-1999 рр.) та на першій всеукраїнській конференції молодих вчених-аграріїв “Роль молодих вчених в реформуванні аграрного сектору економіки України” (м. Київ, НАУ, 15-16 березня 2001 р.).

Публікації. Результати проведених досліджень по темі дисертації знайшли відображення в п’яти опублікованих наукових працях загальним обсягом 2,8 д.а., з них особисто автору належать 2,3 д.а.

Обсяг та структура дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків. Викладена на 205 сторінках комп’ютерного тексту, містить 20 таблиць, 26 рисунків, 5 додатків, список використаних джерел включає 178 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, подано короткий аналіз стану проблеми, сформульовано мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, відображено наукову новизну, практичне значення результатів дослідження, апробація результатів та особистий внесок здобувача.

У першому розділі “Теоретичні аспекти операційного менеджменту” з позицій системного підходу узагальнено теоретичні аспекти формування, розвитку й функціонування операційного менеджменту, визначено місце, яке займає операційний менеджмент в менеджменті організації. Розглянуто еволюцію наукових поглядів з операційного менеджменту в нашій країні та за рубежем, а також сформульовано його методи та принципи.

На основі вивчення та аналізу здійснено наукове узагальнення та визначено співвідношення між поняттями “виробничий менеджмент”, “операційний менеджмент”, “операційна функція”, “операційна система”. В результаті проведеного аналізу різних поглядів, операційний менеджмент в роботі розглядається як управлінська діяльність, насамперед, менеджерів нижчого ступеня управління (бригадирів, майстрів), що полягає у безпосередньому керівництві роботою працівників, виконанні оперативних планів і графіків випуску продукції та надання послуг. Операційний менеджмент відповідає за управління продуктивними системами, тобто системами, які створюють товари або надають послуги (або і те, й інше). Подібно до управління персоналом, маркетингу та фінансів, операційний менеджмент є сферою бізнесу з явно вираженими управлінськими функціями.

Суб'єктом операційного менеджменту є сукупність органів управління, управлінських працівників та весь колектив, в основі якого лежить філософія організації. Об'єктом операційного менеджменту є операції та операційні системи, а також поведінка і діяльність людей.

Під операційною функцією треба розуміти дії, в результаті яких виготовляються товари або надаються послуги. Суть її полягає в створенні в процесі трансформації доданої вартості. В залежності від того надає підприємство послуги, чи виробляє продукцію, операційна функція додає корисності, або конкретної вартості. Одним з основних способів збільшення доданої вартості є забезпечення високої продуктивності.

Операційна діяльність є базовою сферою функціонування організації, а правильне та ефективне управління операціями призводить до значного підвищення якості та продуктивності. Інші напрямки діяльності організації забезпечують оптимальну роботу по виробництву товарів або наданню послуг (рис. 1). Операційний менеджмент на оперативному рівні використовує інструментарій менеджменту організації.

Дослідженнями встановлено, що обов’язковою умовою ефективного функціонування операційних систем є використання в діяльності підприємств концепції контролінгу. Суть контролінгу в операційному менеджменті проявляється в активному впливі на параметри будь-якого об’єкту з метою усунення небажаних відхилень від заданих режимів роботи, у підтриманні стану впорядкованості, плановості і його динамічної рівноваги з навколишнім середовищем, усуненні асиметрії, при якій елементи операцій перебувають у неврівноваженому і непропорційному стані, у наведенні порядку в їхній взаємодії, забезпеченні розвитку і вдосконалення операційної системи. Дослідження підтвердили, що засобом використання інструментарію контролінгу в операційному менеджменті є координування його з іншими функціями, тобто поєднання операційної діяльності з діяльністю фінансовою, маркетинговою та персоналу.

В ході дослідження було виявлено, що теорія і практика операційного менеджменту слідом за економічними і соціальними змінами пройшла декілька взаємопов’язаних стадій розвитку, що вказує на постійний пошук нових форм і методів раціоналізації управління операціями.

Для побудови системи операційного менеджменту організації використовують різні принципи (цілеспрямованості управління, високої економічної ефективності діяльності, загальної зацікавленості всіх учасників управління в досягненні цілей, послідовності, єдиноначальності, науковості та ін.) і методи (організаційні, адміністративні, економічні і соціально-психологічні), які реалізуються у комплексі, і поєднання яких залежить від конкретних умов функціонування організації.

 

Рис. 1. Операційний менеджмент в системі менеджменту організації

У другому розділі – “Операційна система підприємств та її декомпозиція” досліджено найбільш впливові елементи зовнішнього середовища, які формують умови для підприємницької діяльності в АПК і визначено оптимальну структуру операційного менеджменту сільськогосподарських підприємств. Проведено аналіз керівної і цільової підсистем, а також зроблено оцінку забезпечувальної та функціональної підсистем операційного менеджменту аграрних підприємств.

Підприємницьке середовище в АПК досліджено в розрізі факторів зовнішньої дії мега-середовища та середовища завдань: економічного, правового і політичного, технологічного, міжнародного та соціокультурного. Згідно теорії відкритих систем, успіх будь-якої організації залежить від того, як вона пристосовується до змін навколишнього оточення, знижуючи вплив несприятливих факторів і використовуючи сприятливі.

На початку нового тисячоліття відбулися позитивні зрушення в процесах реформування економіки України в сфері виробництва в усіх галузях народного господарства. Кількість збиткових підприємств у аграрному секторі скоротилася з 84 відсотків у 1999 році до 33 – у 2001. Прийнято ряд законодавчих актів, основною метою яких є сприяння розвитку підприємницької діяльності в аграрному секторі. У 2001 році 82% підприємств агропромислового комплексу отримали кредити на загальну суму майже три мільярди гривень, що в чотири рази більше, ніж у 2000 році. 2001 рік було завершено із зростанням зовнішньоторговельного обороту на 14 відсотків, і Україна на 1 січня 2002 року мала позитивне зовнішньоекономічне сальдо обсягом 661,5 мільйона доларів.

Має місце загострення демографічної ситуації, депопуляція сільського населення, що підриває основи природного відтворення трудових ресурсів аграрних підприємств. Для нормального відтворення трудових ресурсів і підтримання чисель-ності працюючих на однаковому рівні питома вага молоді, яка в середньому за рік приходить на роботу, й осіб, що виходять на пенсію повинна бути не меншою від 2,8%. Фактично за останні роки на роботу до аграрних підприємств приходить молоді в середньому на рік 0,3-0,6%, а виходить з працездатного віку – 6% і більше.

Проте дану ситуацію не треба розглядати як однозначно негативну, бо в розвинутих країнах в сільськогосподарському виробництві зайнято 3-5% населення, тоді коли в суспільному секторі сільського господарства України 21,4% при низькому рівні продуктивності праці.

У роботі визначено складові, а також зроблено та викладено аналіз системи операційного менеджменту яка найбільш відповідає умовам функціонування аграрних підприємств (рис. 2).

Оцінка функціонування елементів системи операційного менеджменту проведено на основі даних типових аграрних підприємств Полтавської області різних організаційно-правових форм. Аналіз показує, що в більшості новостворених сільськогосподарських підприємств різних форм господарювання, які виникли на базі колгоспів і радгоспів в результаті реформування, структура управління залишилася такою ж як і була. Частина господарств розукрупнилася, що призвело при незмінній структурі до збільшення чисельності управлінських працівників.

Рис. 2. Структура системи операційного менеджменту

Аналіз показує, що в досліджуваних аграрних підприємствах розробці операційної стратегії, а також відповідних завдань та програм особливої уваги не приділяється і менеджери нижчого ступеня управління участі в ній не беруть. Ці функції, а також визначення показників та критеріїв ефективності функціонування операційної системи, покладено на економічні відділи.

В більшості господарств інформаційна система не створює передумов для достатнього економічного обґрунтування управлінських рішень. В даний час коефіцієнт рівня цільового характеру, достовірності, своєчасності, повноти, глибини і цінності інформації в господарствах не перевищує 0,5. Дослідженнями встановлено, що відсоток використання інформації становить: керівником підприємства – 32-40%, спеціалістами агрономічної служби – 38-45, спеціалістами зоотехнічної служби - 15-20, бригадирами рільничих бригад і завідувачів фермами – лише 2-4%.

Організаційні недоліки, які доводилось спостерігати в досліджуваних господарствах, пояснюються, в основному, нечітким розподілом обов'язків, прав і відповідальності між структурними підрозділами господарства та окремими виконавцями.

Забезпечення належного технічного стану сільськогосподарського виробництва є найважливішою проблемою розвитку аграрного сектору, який не дозволяє ефективно використовувати інші складові ресурсного потенціалу агроформувань.

На підставі проведених досліджень було встановлено, що чисельність та структура трудових ресурсів в сільській місцевості залежить від загальної тенденції демографічного і соціально-економічного розвитку регіону.

Однією з причин потреби в складанні довготермінових планів є необхідність розрахунку можливостей організації у відповідності із зміною умов. Прийняття рішень в таких сферах, як набір та навчання персоналу, вибір обладнання та розміщення потужностей повинно бути сумісне із загальною стратегією організації. Такі рішення не можуть бути втілені у життя протягом короткого терміну часу – зміни такого роду повинні проводитись поступово, використовуючи повний потенціал операційних ресурсів для досягнення цілей та здійснення місії організації.

В більшості аграрних підприємств, на сучасному етапі, стратегічні плани взагалі не розробляються; на тактичному рівні розробляються поточні (річні) плани економічного і соціального розвитку. На оперативному рівні аграрні підприємства в своїй роботі повинні більше уваги приділяти розробці календарних планів. При плануванні процесів технічної підготовки виробництва найефективнішими в сільському господарстві є системи сіткового планування та управління. Ці системи доцільно використовувати для координації роботи відділків, як єдиної системи.

Система планування потреби в матеріалах – це система на основі бази даних, яка розроблена для управління і планування виробничих запасів залежного попиту.

Підвищується роль оперативного управління, але зміненого виду, яке є складовою нової філософії управління підприємством, що носить назву контролінг (ефективне управління з метою забезпечення тривалого існування підприємства на ринку). Обов’язковою умовою ефективного функціонування контролінгу всередині операцій є менеджерський облік. В роботі розглянуто функціонально-вартісний аналіз (ABC) як один з найбільш ефективних методів менеджерського обліку.

Розглянуто та проаналізовано систему “точно в строк” як одного з шляхів скорочення витрат за рахунок усунення втрат від надлишкових виробничих запасів. Філософію і підходи цієї системи потрібно і, навіть, необхідно застосовувати на підприємствах агропромислового комплексу України.

У третьому розділі “Імплементація стратегій операційного менеджменту в аграрному секторі економіки” запропоновано методику вибору та обґрунтування цілей і операційних стратегій, обґрунтовано пропозиції щодо використання концепції логістики в операційній діяльності агропромислових формувань, розроблено методичні підходи до використання нових критеріїв і показників для аналізу можливостей та загроз зовнішнього середовища, конкурентоспроможності аграрних підприємств та формування операційної стратегії.

Оскільки операційна функція відіграє важливу роль у здійсненні стратегії, будучи тією частиною організації, що створює товари та надає послуги, які купують кінцеві споживачі, велике значення вона має і при формуванні стратегії організації (рис. 3). Операційна функція встановлює рівень якості як на продукцію, що виробляється, так і на послуги, що надаються, а також залучає більшу частину людських та капітальних ресурсів організації. Так, переважна частина вартості продукту створюється під час процесу трансформації, і ця вартість впливає на формування ціни та, в подальшому, величину прибутку. З рештою, здатність операційної функції виготовляти товари, або надавати послуги визначає, значною мірою, здатність організації виготовляти, або мати потрібну кількість продукції для того, щоб дотримуватися зобов'язань із поставок.

Одним із шляхів отримання реальної інформації про можливості функціональних сфер організації є залучення лінійних менеджерів до процесу стратегічного планування. Плановий відділ збирає та передає інформацію про економічний стан, технологічний розвиток організації, діяльність конкурентів тощо. Лінійні менеджери аналізують ситуацію та вносять пропозиції стосовно дій організації в умовах, що склалися.

Одним з аспектів використання концепції логістики в операційному менеджменті аграрних підприємств є управління запасами сировини та готової продукції. Для підвищення ефективності функціонування підприємств виробничої та переробної галузей агропромислового комплексу слушно було б використовувати деякі елементи управління системами складування запасів західних фірм. Варто організувати склади загального користування на правах приватної власності, основним джерелом доходів яких була б плата, яку стягують з власників продукції у вигляді оплати добової вартості використання вантажної площі складу або певного відсотку від вартості запасів. Оснащення та внутрішній інтер’єр складів мають відповідати встановленим міжнародним стандартам, а продукція, яка приймається на зберігання, відповідати міжнародним стандартам якості серії ІSО-9000.

Послуги, що їх надають склади загального користування, відрізняються гнучкістю оплати та забезпечують економію за рахунок масштабів операцій. Управлінський персонал має бути професійним, досвідченим, повинен розуміти ризики, які мають місце в складському господарстві, а також він має бути націлений на максимальне використання ринкових можливостей.

Рис. 3. Місце операційної стратегії в системі менеджменту організації

На складах загального користування змінні витрати часто бувають нижчі, ніж в приватних, тобто таких, якими володіє і управляє та сама організація, якій належать і товари, що в них зберігаються. Це можна пояснити більш високою продуктивністю праці або економією за рахунок масштабів операцій. Користування аграрними підприємствами послугами такого типу складів призводить до менших капітальних витрат і тим самим сприяє підвищенню рентабельності інвестованого капіталу.

Здатність складів загального користування забезпечувати економію за рахунок масштабів операцій пояснюється також тим, що об’єм запасів кожного конкретного клієнта доповнюється запасами інших користувачів і це створює кумулятивний ефект. В результаті цього досягається масовий масштаб операцій, на який і розподіляються постійні витрати, що економічно виправдовує застосування більш продуктивного обладнання вантажопереробки. Такі склади також дають можливість економити на транспортних витратах завдяки великим вантажним відправкам, які комплектуються з запасів різних клієнтів.

Звісно, мова не йде про повний перехід на використання складів загального користування – кожне підприємство має визначити оптимальну стратегію складування запасів. Приватний склад можна використовувати для покриття основних потреб аграрних підприємств протягом цілого року, користуючись послугами складів загального користування тільки під час сезонного зростання ділової активності.

Необхідною вимогою ефективного функціонування таких складів є додання до традиційних економічних і сервісних операцій інших послуг з доданою вартістю. Головним чином сервіс з доданою вартістю може бути зорієнтований на упаковку та на виробництво.

В дисертації розроблено пропозиції щодо удосконалення методики аналізу можливостей та загроз зовнішнього середовища, сильних та слабких сторін організації, а також формування (за результатами проведеного аналізу) операційної стратегії, яка була апробована в одному з успішно діючих господарств Полтавської області – базовому підприємстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі “Батькiвщина”, що знаходиться в Котелевському районі. Для формулювання комплексу програм здійснено адаптацію матрицi SWOT-аналiзу.

Основними етапами формування операційної стратегії були:

- уточнення мiсiї організації;

- аналiз зовнiшнього середовища з урахуванням загроз та можливостей, якi створює дане середовище;

- аналiз внутрiшнього стану з урахуванням сильних та слабких сторiн організації;

- розробка комплексу програм (попереднiй варiант), відповідно до загальної стратегії організації;

- деталiзацiя кожної програми до рівня завдань;

- оцiнка обраних програм, вiдсiв неможливого та неефективного, ранжування програм;

- деталiзацiя програм, що залишилися, та завдань, якi в них входять, до рiвня планiв дiй – визначення виконавцiв;

- фінансове обґрунтування обраних програм (аналiз витрат та результатiв);

- прогнозований розрахунок економічного ефекту від реалізації програм.

Обов'язковим пунктом виконання будь-якого стратегічного плану є процес контролiнгу, який дiє на кожнiй стадiї виконання. Треба також зауважити, що незалежно вiд того, що в дисертації представлений послiдовний список, деякi етапи виконуються паралельно. Це вiдноситься до аналiзу внутрішнього та зовнiшнього середовищ, якi можуть виконуватись одночасно, а також фiнансове обгрунтування обраних програм (п. 8) йде паралельно з розробкою пунктiв 5, 6 та 7.

Аналізуючи зовнішнє середовище в розрізі загроз та можливостей, якi це середовище створює, необхідно розглядати тільки тi фактори, на якi організація не взмозi вплинути. Будь-який iз зiбраних факторiв розглядається на предмет чи є цей фактор загрозою, чи можливiстю для органiзацiї i в частинi чого.

Значна кiлькiсть різноманітних економiчних, соцiальних, полiтичних, галузевих, технологiчних, ресурсних та iнших факторiв зовнiшнього середовища впливає на функціонування організації, але, використовуючи позитивнi аспекти, СВК “Батькiвщина” є лiдером серед органiзацiй, якi працюють на тих самих ринках.

Наступним етапом формування операційної стратегії є аналiз конкурентоспроможності організації, тобто визначення її сильних та слабких сторiн. На цьому етапi розглядаються фактори, на якi органiзацiя в змозі впливати. Будь-який iз зiбраних факторiв розглядається на предмет чи є вiн сильною, чи слабкою стороною органiзацiї i в частинi чого.

Першим етапом оцінки конкурентоспроможності організації є розробка системи показникiв, яка складається з двох груп: виробничi показники – тi, що характеризують конкурентоспроможність органiзацiї з погляду виробництва, та споживчi показники – тi, що характеризують конкурентоспроможність органiзацiї з погляду споживача. Розроблена в дисертації система показникiв проходила тестування серед управлiнського персоналу базового підприємства та аграрних пiдприємств-конкурентiв на предмет виявлення коефіцієнта значимості.

Для визначення рiвня конкурентоспроможності базового аграрного пiдприємства стосовно пiдприємств-конкурентiв, згідно з методикою, розраховано вiдносний рiвень конкурентоспроможності СВК “Батькiвщина” за формулою:

ДУn = У? – Уn ,

де ВРК – відносний рівень конкурентоспроможності;

У? – сума зважених оцінок за всіма показниками базового підприємства;

Уn – ?ума зважених оцінок за всіма показниками n-ного підприємства.

При аналiзі отриманих результатiв, розроблено шкалу в залежностi вiд величини показника:

0 - 25 – низький рiвень конкурентоспроможності;

26 – 50 – середнiй рiвень конкурентоспроможності;

51 i вище – високий рiвень конкурентоспроможності.

За результатами розрахункiв ВРК1 – конкурентоспроможність СВК “Батькiвщина” – вiдносно СВК “Маяк” Котелевського району Полтавської областi, дорiвнює 11,79, тобто рiвень низький; ВРК2 дорiвнює 41,99, тобто це середнiй рiвень конкурентоспроможності вiдносно СВК “Дружба” Котелевського району Полтавської областi; ВРК3 дорiвнює 59,56, а ВРК4 – 69,51, тобто базове пiдприємство має високий рiвень конкурентоспроможності вiдносно СВК “Великорублiвський” та СВК “Промiнь” Котелевського району Полтавської областi.

Розроблено комплекс програм, що зводиться до побудови матрицi SWOT-аналiзу. На пiдставi спiвставлення комбiнацiй сильних та слабких сторiн органiзацiї, можливостей та загроз зовнiшнього середовища, було розроблено п'ятнадцять програм для SO–, WO– та ST–квадрантiв, по п'ять програм в кожному, та чотири WT– програми.

Зроблено деталiзацiю кожної програми до рівня завдань, проведено оцiнку обраних програм та деталiзацiю програм, якi залишилися, а також розробленно фiнансове обгрунтування обраних програм.

Розрахунок витрат на реалiзацiю обраних програм та прогнозованого економiчного ефекту є останнiм кроком при формуванні операційної стратегії аграрних підприємств (табл. 1).

В результаті проведеного аналізу та розробки завдань реалізації програм при формуванні операційної стратегії СВК “Батькiвщина” зрозумілою стала необхідність введення в структуру управління служби маркетингу, головною метою якої має бути розробка, реалізація та координація стратегії його поведінки на ринку.

Таким чином, застосування сформованої операційної стратегії та введення запропонованих змін в структуру управління дозволить аграрному пiдприємству СВК “Батькiвщина” бути лiдером на тих ринках, де воно функцiонує, а також освоювати новi ринки, що надає можливiсть отримання додаткових прибуткiв.

Таблиця 1

Прогнозований розрахунок економічного ефекту від реалізації програм операційної стратегії в СВК “Батькiвщина”

№ | Показники | Результат, тис. грн.

1 | Витрати на реалізацію операційної стратегії | 654,6

2 | Очікувані прибутки вiд:

програма 1: зростання продуктивності | 1007,8

програма 2: збільшення долі ринку до 25%

програма 5: наукове обґрунтування цінової політики господарства

програма 3: покращення якості персоналу | 11,4

програма 4: освоєння нових ринків | 37,2

програма 10: зниження впливу сезонності на результативні показники господарської діяльності підприємства | 8,1

3 | Очікуване зниження та недопущення збитків:

програма 6: оптимізація розрахунків із постачальниками ресурсів, покупцями і посередниками | 163,0

програма 7: підвищення якості товарів та послуг | 4,6

програма 8: зниження впливу диспаритету цін | 78,0

програма 9: елімінування впливу високих цін на ресурси | 140,0

4 | Прогнозований розрахунковий економічний ефект | 795,5

5 | Рентабельність витрат, % | 121,5

Дана методика може бути застосована в будь-якому пiдприємствi агропромислового комплексу. З її допомогою можна об'єктивно оцiнити конкурентоспроможність органiзацiї, можливостi та загрози зовнiшнього середовища, якi впливають на її дiяльнiсть.

ВИСНОВКИ

1. Для успіху економічних реформ, які проводяться в Україні, особливе значення мають зміни в різних сферах управління. Трансформація агропромислового виробництва до ринкових відносин супроводжується докорінною перебудовою економічних, соціальних, правових відносин, розвитком підприємництва і конкуренції, що зумовлює внесення радикальних змін у систему менеджменту операцій на основі всебічного використання вітчизняної і світової науки та передового досвіду.

2. Операційна діяльність є технічним ядром, базовою сферою функціонування організації яка прямо відповідає за випуск товарів або надання послуг. Інші напрямки діяльності організації забезпечують оптимальну її роботу. Тобто, в системі менеджменту організації операційний менеджмент займає центральне місце і використовує його інструментарій на оперативному рівні.

3. Система операційного менеджменту, яка найбільше відповідає умовам функціонування аграрних підприємств, складається з наступних підсистем: керівної, суть якої полягає в розподілі функцій між менеджерами нижчого ступеня управління, організації діяльності операційної системи, а також розробці, реалізації та аналізі управлінських рішень; цільової, основними елементами якої є розробка операційної стратегії, деталізація кожної програми до рівня визначення виконавців, визначення показників та критеріїв ефективності функціонування операційної системи; забезпечувальної, до складу якої входять інформаційне забезпечення, технічне забезпечення, організаційне забезпечення, кадрове забезпечення та матеріальне забезпечення; функціональної, яка поєднує підсистему стратегічного прогнозування, підсистему менеджерського обліку, а також підсистему оперативного управління і диспетчеризації.

4. Результати оцінки керівної, цільової, забезпечувальної та функціональної підсистем операційного менеджменту аграрних підприємств вказують на те, що рівень їхньої організації на даному етапі не відповідає такому, що є необхідним для ефективного функціонування підприємств в умовах жорсткої конкуренції та нестабільності зовнішнього середовища.

5. Результати економічної діяльності аграрних підприємств не залежать від форми їхньої організації, а тільки від правильно сформованої системи менеджменту підприємства та особистих властивостей керівника підприємства.

6. Сильні та слабкі сторони операційних процесів організації мають великий вплив на успіх повної стратегії організації, тому при її формуванні повинні бути повністю враховані можливості операцій. Одним з шляхів отримання реальної інформації про можливості функціональних сфер організації є залучення лінійних менеджерів до процесу стратегічного планування.

7. Розуміння того, що основною метою управління запасами на підприємстві є зниження загальних щорічних витрат на їхнє утримання до мінімуму за умови задовільного обслуговування споживачів, нагальною вимогою часу є створення складів загального користування з розширенням їхніх функціональних сфер діяльності. Необхідною вимогою ефективного функціонування таких складів є додання до традиційних економічних і сервісних операцій інших послуг з доданою вартістю.

8. В результаті дослідження розроблено та обґрунтовано пропозиції щодо удосконалення методики аналізу можливостей та загроз зовнішнього середовища, сильних та слабких сторін організації, а також формування (за результатами проведеного аналізу) операційної стратегії. Загальна сума витрат на фінансування програм по реалізації операційної стратегії, сформованої для базового підприємства СВК “Батькiвщина” склала 654,6 тисячі гривень. Ця сума складає 13,6% від прибутку, який отримало підприємство в 2000 році, тобто запропонована операційна стратегія реально може бути застосована в його діяльності без залучення кредитних коштів. А, у випадку реалізації запропонованого комплексу програм, прогнозований економічний ефект буде дорівнювати 795,5 тисяч гривень, тобто рентабельність витрат складе 121,5%. Удосконалена методика придатна до застосування в будь-якому підприємстві агропромислового комплексу.

9. Введення до складу структури управління агропромислових підприємств відділів маркетингу, дозволить найефективніше здійснити поставлені цілі та реалізувати розроблені стратегії.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Дорофєєв О.В. Виробничий менеджмент в аграрній сфері // Науковий вісник НАУ. - 1998. – Вип. 4.- С.286-290.

2. Дорофєєв О.В. Від загальної стратегії до стратегії операцій // Науковий вісник НАУ. - 1999. – Вип. 14.- С.175-179.

3. Дорофєєв О.В. Сприяння нововведенням в аграрній сфері: менеджери операцій підтримують технологічний прогрес // Вісник ЖІТІ. – 1999. – №9. – С. 264-268.

4. Дорофєєв О.В. Використання методів операційного менеджменту для підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств // Науковий вісник НАУ. - 2001. – Вип. 37.- С.297-302.

5. Дорофєєв О.В., Писаренко В.В. Досвід використання маркетингового інструментарію при розробці операційної стратегії підвищення конкурентоспроможності СВК “Батьківщина” Котелевського району Полтавської області // Вісник ПДСГІ. – 2001. – №4. – С. 108-114.

Дорофєєв О.В. Організаційні та економічні аспекти операційного менеджменту в АПК. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 – підприємництво, менеджмент та маркетинг. – Національний аграрний університет, м. Київ, 2002.

Визначено суть та місце операційного менеджменту в системі менеджменту організації. Запропоновано найбільш відповідна умовам функціонування аграрних підприємств система операційного менеджменту.

Розглянуто застосування елементів концепції логістики в операційному менеджменті. Запропоновано удосконалену методику аналізу можливостей та загроз зовнішнього середовища, визначення рівня конкурентоспроможності аграрних підприємств, а також формування операційної стратегії.

Ключові слова: операційний менеджмент, операційна функція, операційна система, продуктивність, операційна стратегія, логістика, управління запасами, конкурентоспроможність, інновації.

Дорофеев А.В. Организационные и экономические аспекты операционного менеджмента в АПК. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 – предпринимательство, менеджмент и маркетинг. – Национальный аграрный университет, г. Киев, 2002.

Работа посвящена разработке организационных и экономических вопросов операционного менеджмента для предприятий агропромышленного комплекса в соответствии с изменениями внешней и внутренней среды. Для эффективной производственной деятельности, работа в аграрных предприятиях Украины должна быть организована на основании теории и практики современного менеджмента, а также рационального объединения отечественного и зарубежного опыта в управлении производством.

В диссертации систематизировано теоретические аспекты формирования и развития операционного менеджмента, а также определено суть и место операционного менеджмента в системе менеджмента организации. Операционный менеджмент рассматривается как система управления процессами трансформации предметов труда в продукты труда, которая использует инструментарий менеджмента организации на оперативном уровне.

Проведено оценку существующих систем операционного менеджмента и предложено систему операционного менеджмента, наиболее соответствующую условиям функционирования агропромышленных предприятий. Она состоит из обеспечивающей, функциональной управляющей и целевой подсистем.

Подготовлено предложения по улучшению функционирования элементов системы операционного менеджмента аграрных предприятий.

В работе рассмотрено использование элементов концепции логистики в управлении операциями аграрных предприятий. Обосновано необходимость создания складов общего пользования с расширением их функциональных возможностей. Обязательным условием эффективного функционирования таких складов является добавление к традиционным экономическим и сервисным операциям других услуг с добавленной стоимостью.

Разработано методические подходы к использованию новых критериев и показателей для анализа возможностей и угроз внешней среды, обеспечению конкурентоспособности аграрных предприятий, формированию операционной стратегии.

Ключевые слова: операционный менеджмент, операционная функция, операционная система, производительность, операционная стратегия, логистика, управление запасами, конкурентоспособность, инновации.

Dorofyeyev O.V. Organizational and economic aspects of operations management in Agro-Industrial Complex. - The Manuscript.

The thesis for the scientific degree of the candidate of economical sciences in specialty 08.06.02 - entrepreneurship, management and marketing. – The National agricultural university, Kiev, 2002.

The essence and place of operations management in a system of organizational management is determined. It is offered the system of operations management, the most conformed to agrarian firms operational conditions.

They are reviewed applications of logistics elements in operations management. It is offered the improved methodology for analysis of environmental opportunities and threats, for definition of a level of agrarian firms competitiveness, and also for operations policies formation.

Keywords: operations management, operations function, operations system, productivity, operations policy, logistics, storekeeping, competitiveness, innovation.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

РЕФОРМУВАННЯ ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В НОРВЕГІЇ У 80-90-Х РОКАХ ХХ СТОЛІТТЯ - Автореферат - 28 Стр.
ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ КОРЕКЦІЇ МЕТАБОЛІЧНИХ ПОРУШЕНЬ ПРИ ЕРОЗИВНО-ВИРАЗКОВИХ УРАЖЕННЯХ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ПОРОЖНИНИ РОТА - Автореферат - 26 Стр.
ПСИХОЛОГІЧНА КОРЕКЦІЯ СОЦІАЛЬНИХ УСТАНОВОК ЗАСУДЖЕНИХ ІЗ НАСИЛЬНИЦЬКОЮ СПРЯМОВАНІСТЮ ОСОБИСТОСТІ В ПРОЦЕСІ ЇХ РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ - Автореферат - 25 Стр.
течія волокноутворюючих розплавів поліамід 6,6 – поліетилентерефталат при формуванні монониток - Автореферат - 26 Стр.
НОМІНАТИВНА ТА КОМУНІКАТИВНА ПРИРОДА УКРАЇНСЬКИХ ПАРЕМІЙ - Автореферат - 31 Стр.
РОЗРОБКА ПРИЙОМІВ ПРОГНОЗУВАННЯ І ОПТИМІЗАЦІЇ ЖИТТЄЗДАТНОСТІ ТА ПРОДУКТИВНОСТІ ЛУСКОКРИЛИХ КОМАХ НА ПРИКЛАДІ ШОВКОВИЧНОГО І НЕПАРНОГО ШОВКОПРЯДІВ - Автореферат - 25 Стр.
УПРАВЛІННЯ ЛІКВІДНІСТЮ БАНКУ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІКИ - Автореферат - 23 Стр.