У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КУЗЬКІН ЄВГЕН ЮРІЙОВИЧ

УДК 658.152

АКТИВІЗАЦІЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВІХ ПІДПРИЄМСТВ У

ПЕРІОД РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.06.02 – підприємництво, менеджмент та маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук

Харків, 2002

Дисертаціею є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Пономаренко Володимир Степанович,

Харківський державний економічний університет,

зав. кафедрою інформаційних систем

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Гриньова Валентина Миколаївна,

Харківський державний економічний університет,

зав. кафедрою бізнесу та підприємництва

кандидат економічних наук, доцент

Коюда Павло Миколайович,

Харківський національний технічний університет

радіоелектроніки, зав. кафедрою економіки

Провідна установа – Харківський національний університет ім. Каразіна,

кафедра маркетингу,

Міністерство освіти і науки України (м. Харків)

Захист відбудеться “25” квітня 2002 р. о 13 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можно ознайомитись у бібліотеці Харківського деожавного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

Автореферат розісланий “25” березня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Дороніна М.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Розвиток ринкових процесів в економіці України обумовив необхідність залучення інвестиційних ресурсів у галузі матеріального виробництва. Посилення позитивної тенденції, пов'язаної з ростом обсягів промислового виробництва вимагає прийняття своєчасних управлінських рішень, адаптованих до кон'юнктури інвестиційного ринку. Відновлення та інтенсивний розвиток інвестиційної діяльності підприємств залежить як від здатності суб'єктів господарювання знаходити та вводити в дію власні внутрішні резерви збільшення інвестиційних ресурсів, так і від державної політики у сфері залучення іноземних інвестицій. Для нагромадження інвестиційних ресурсів та концентрації їх на пріоритетних напрямках розвитку виробничо-господарської діяльності першочергове значення має зростання ефективності використання активів промислових підприємств.

Актуальність теми. Рішенню проблем удосконалювання інвестиційної діяльності підприємств присвячені роботи як вітчизняних, так і закордонних учених – економістів: Бланка І.А., Брігхема Є., Гриньової В.М., Ковальова В.В., Коюди П.М., Павлова Л.Н., Пономаренка В.С., Пушкаря О.І., Сергеєва І.В., Семеняк І.В., Стоянової Є.С., Української Л.О., Четиркіна Є.М., Холта Р. Однак багато теоретичних та практичних проблем (активізація інвестиційної діяльності за рахунок поповнення активів шляхом прискорення їх обігу; систематизація факторів підвищення ефективності інвестиційної діяльності; аналіз можливостей розвитку виробничого потенціалу актуальних сфер економіки України та ін.) недостатньо досліджені та методично забезпечені.

Це і обумовло вибір теми, мети, задач дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до напрямків наукових досліджень Харківського державного економічного університету в межах госпдоговірної теми “Розробка пропозицій по відновленню раціональних пропорцій у відтворювальних процесах у ВАТ “Укрелектромаш”. Обраний напрямок дослідження збігається з фундаментальними науковими дослідженнями в межах теми “Структурна перебудова машинобудівного комплексу України та стратегія формування його інноваційно-інвестиційного потенціалу” (номер державної реєстрації 0199U001804), що затверджена Постановою Бюро відділу економіки НАН України 24.01.1997 року, протокол № 1.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є теоретичне обґрунтування та методичне забезпечення ефективних інвестиційних рішень на основі моделювання процесів відтворення капіталу промислових підприємств.

Поставлена мета дослідження і обумовила необхідність вирішення таких задач:

узагальнення теорії та практики використання інвестиційних ресурсів для пожвавлення виробничо-господарської діяльності промислових підприємств;

уточнення і систематизація ознак класифікації інвестицій;

аналіз розвитку і регіональних особливостей інвестиційної діяльності в промисловості України;

систематизація джерел фінансування інвестиційної діяльності промислових підприємств;

структурний аналіз відтворювального циклу оборотного капіталу підприємств;

дослідження взаємозв’язку активізації інвестиційної діяльності та створення нових робочих місць;

систематизація факторів активізації інвестиційної діяльності промислових підприємств;

розробка економіко-математичних моделей для визначення резервів ефективного використання активів промислових підприємств для нарощування їх інвестиційного потенціалу;

розробка алгоритму прийняття рішень з активізації інвестиційної діяльності підприємства.

Об'єктом дослідження є інвестиційна діяльність суб'єктів господарювання.

Предмет дослідження – організація управління інвестиційним потенціалом промислових підприємств.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертаційного дослідження є фундаментальні праці вітчизняних і закордонних учених-економістів у галузі організації і управління інвестиційною діяльністю підприємств, законодавчі та нормативні акти України, що відбивають становлення і розвиток інвестиційної діяльності, а також філософські принципи пізнання та діалектики. У дисертаційній роботі були використані такі методи: абстрактно-логічний (теоретичне узагальнення інформації та формування висновків); статистичний (аналіз і узагальнення статистичної інформації); монографічний (вивчення типових ситуацій, що обумовлюють тривалість обороту обігових коштів промислових підприємств); метод порівняння (аналіз ефективної діяльності підприємств); графічний (представлення статистичної інформації у вигляді графіків і діаграм); економіко-математичний (побудова економіко-математичних моделей для оцінки впливу різних факторів на формування норми прибутку на вкладений капітал) та інші загальноприйняті методи дослідження економічних процесів.

Інформаційною базою дисертаційного дослідження стали офіційні матеріали Державного комітету з питань статистики України і Харківської області, а також звітні дані промислових підприємств м. Харкова, спеціальні літературні та інші джерела. Для розрахунків використано Windows '97 з офісним пакетом програм Excel для персональних комп'ютерів IBM PC.

Наукову новизну одержаних результатів визначає подальший розвиток науково-методичного забезпечення ефективної інвестиційної діяльності промислових підприємств, що функціонують в умовах розвитку ринкових відносин. Новизна наукових положень, отриманих у результаті дисертаційного дослідження полягає у такому:

вперше розроблено:

методичне забезпечення процесу активізації інвестиційної діяльності за рахунок поповнення активів шляхом прискорення їх обігу;

системну модель взаємодії факторів, що впливають на ефективність інвестиційної діяльності підприємств, які функціонують в умовах розвитку ринку промислових товарів і послуг;

дістали подальший розвиток:

зміст поняття активізації інвестиційної діяльності промислових підприємств;

аналіз ефективності поповнення інвестиційних ресурсів підприємств за рахунок управління відтворенням власного капіталу;

удосконалено:

ознаки класифікації інвестицій з метою уточнення змісту пріоритетних напрямків інвестування виробничої діяльності.

Практичне значення одержаних результатів. Основні положення і розробки за результатами дисертаційного дослідження доведені до рівня методичних рекомендацій, які можуть бути використані в практиці управління інвестиційною діяльністю промислових підприємств, а також у процесі викладання профільних дисциплін у вищих економічних навчальних закладах. Наукові результати дисертаційної роботи знайшли конкретне практичне застосування при підготовці доповідних записок до Комітету з питань економічної політики управління народним господарством, власності та інвестицій Верховної Ради України та до Міністерства економіки України, а також у діяльності ЗАТ “Південкабель” та ВАТ “Харківський тракторний завод ім. С.Орджонікідзе”.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є особистою роботою автора. З наукових праць, виконаних у співавторстві, в дисертації використано лише ті ідеї, положення і розрахунки, які є результатом особистої роботи здобувача і становлять індивідуальний внесок автора, а саме: визначено вплив особливостей формування інвестиційного клімату в регіоні на зростання промислового виробництва, запропоновано заходи щодо створення сприятливих умов для іноземного інвестування [6]; виявлено негативні тенденції, що склалися останнім часом на регіональному ринку праці і запропоновано шляхи їх подолання за допомогою активізації інвестиційного процесу в галузях промисловості [7]; обґрунтовано необхідність прискорення обороту обігових коштів підприємств як основного напрямку подолань кризового стану в промисловому виробництві України, визначено основні фактори, що впливають на рівень ефективності використання інвестиційних ресурсів [1]; запропоновано використання багатофакторної моделі оцінки норми прибутку на інвестований капітал, визначено доцільність зміни структури обігових коштів, що дозволяє підвищити ефективність використання засобів, які інвестовано в активи підприємств [2].

Апробація результатів дисертації. Основні положення, висновки та результати дослідження оприлюднено на п'ятому Міжнародному конгресі українських економістів “Україна в ХХІ столітті: концепції та моделі економічного розвитку” (м. Львів, 2000 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Соціальні пріоритети ринку праці в умовах структурної модернізації економіки ” (м. Київ, 2000 р.)

Публікації основних положень дисертаційної роботи представлені в 7 наукових статтях, п’ять з яких опубліковані у фахових виданнях, загальним обсягом – 1,86 ум.-друк. арк., особисто автору належить 1,41 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація включає вступ, три розділи, висновки, список використаних джерел, додатки. Роботу викладено на 196 сторінках комп'ютерного набору. Обсяг основного тексту дисертації складає 171 сторінок, що містять 22 таблиці, 20 рисунків, які займають 11 повних сторінок. Список використаних літературних джерел містить 177 найменувань і розміщується на 12 сторінках. Додатки надруковано на 13 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, об’єкт і предмет дослідження, визначено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі – “Теоретичні основи підвищення інвестиційної активності промислових підприємств”- проаналізовано теоретичні положення, вітчизняний і закордонний досвід з питань використання інвестицій для пожвавлення виробничо-господарської діяльності промислових підприємств; визначено вплив особливостей інвестиційного клімату в регіоні на нарощування обсягів виробництва конкурентоспроможної продукції; простежено взаємозв’язок активізації інвестиційної діяльності та створення нових робочих місць.

В умовах ринкової економіки інвестиційну діяльність підприємства необхідно розглядати як один з основних стратегічних напрямків його розвитку. Відмова від інвестиційного процесу призводить до втрати конкурентних позицій, тому необхідно активізувати інвестиційну діяльність промислових підприємств за рахунок пожвавлення процесу мобілізації інвестиційних ресурсів. Під активізацією інвестиційної діяльності автор пропонує розуміти пожвавлення процесів вкладення капіталу для зміцнення потенціалу промислових підприємств.

У роботі проаналізовано зміст категорії інвестицій та доповнено їх основні класифікаційні ознаки (рис.1) з метою більш глибокої систематизації можливих варіантів формування інвестиційних ресурсів промислових підприємств та уточнення пріоритетних напрямків інвестування виробничої діяльності.

Рис. 1. Класифікація інвестицій

Будь-які інвестиції варто розглядати з точки зору надійності джерел фінансування та впливу їх на перспективи функціонування і розвитку підприємства. Основна частина інвестиційних надходжень підприємств формується сьогодні за рахунок амортизаційних відрахунків та прибутку. Амортизаційні відрахунки хоча і являють собою надійне джерело самоінвестування, але вони обмежені за обсягом, а тому не можуть значно впливати на процес активізації інвестиційної діяльності. Використання інших джерел фінансування інвестицій в Україні суттєво обмежується недосконалістю існуючої законодавчої бази. Дослідження показують, що інвестування власних коштів, як правило, мають на мету підтримку діючого виробництва, а не його удосконалення та розширення на основі інновацій, спрямованих на збільшення обсягів і поліпшення якості промислової продукції.

Виконаний у дисертації аналіз надходження інвестицій у промисловість показав, що обов'язковою умовою підтримки міжнародної конкурентоспроможності українських товаровиробників необхідно вважати високий рівень розвитку організації виробництва, який забезпечується використанням ринкових форм інвестиційної діяльності. Зростання та стабілізація валового внутрішнього продукту забезпечується не тільки обсягами капіталовкладень, а й вдосконаленням структури інвестиційних коштів та оптимізацією напрямків їх використання.

Пошук шляхів і методів подолання негативних тенденцій у розвитку промислового виробництва повинен зосереджуватися на можливостях активізації інвестиційних процесів на всіх рівнях господарського комплексу України. Особлива роль у вирішенні цих проблем належить регіонам, що володіють високими потенційними можливостями. Такі території потребують введення системи пільг, стимулюючих ефективне використання існуючого економічного потенціалу, – даний висновок було одержано завдяки аналізу існування спеціального режиму інвестиційної діяльності на території м. Харкова. Цей режим дозволив розпочати реалізацію інвестиційних проектів у різних галузях економіки й істотно підвищити рівень інвестиційної активності в регіоні за рахунок не лише зовнішніх інвестицій, але й підвищення ефективності використання активів промислових підприємств.

У дисертаційній роботі обгруновано необхідність та доведено можливість посилення соціальних наслідків активізації інвестиційної діяльності в регіоні. На основі аналізу даних по Харківській області встановлено, що суттєве зниження показників зайнятості в ній обумовлено скороченням виробництва конкурентноздатної вітчизняної продукції. У зв’язку з цим в роботі запропоновано обмежені інвестиційні ресурси направляти в першу чергу на створення робочих місць в перспективних галузях промисловості. Це сприятиме, з одного боку, розвитку ринків збуту конкурентноздатної продукції, вирішенню проблеми розширеного відтворення науково-виробничого потенціалу держави, з іншого - збільшенню попиту на робочу силу.

В другому розділі – “Аналіз факторів та резервів активізації інвестиційної діяльності підприємств” – систематизовано джерела фінансування інвестиційної діяльності промислових підприємств; проаналізовано можливості нарощування активів за рахунок внутрішніх резервів промислових підприємств; проведено структурний аналіз відтворювального циклу обігового капіталу для визначення додаткових резервів формування інвестиційного потенціалу підприємств.

Розвиток процесів активізації інвестиційної діяльності промислових підприємств повинен бути складовою частиною програми структурних перетворень промислового комплексу України. Для цього необхідно системно розглядати питання фінансового, матеріального та кадрового забезпечення інвестиційної діяльності. Однак в умовах дефіциту фінансових ресурсів, незважаючи на збільшення обсягів інвестицій в основний капітал, у тому числі й за рахунок залучення прямих іноземних інвестицій, значення внутрішніх джерел розвитку інвестиційних процесів залишається для багатьох підприємств домінуючим.

Як показали результати досліджень, проведених на промислових підприємствах Харківської області, поповнення обігових коштів із традиційних джерел (шляхом дооцінки вартості виробничих запасів, відрахувань від прибутку, залучення короткострокових кредитів банків та інше) є досить проблематичним, а в деяких випадках – неможливим. Тому автором запропоновано виявляти та вводити в дію додаткові інвестиційні ресурси й залучати їх в інвестиційний процес. Основним таким резервом є управління повним відтворювальним циклом обігового капіталу підприємств. При цьому тривалість повного оберту обігових коштів може бути представлена як сума таких складових: тривалості періоду виробництва, тривалості періоду перебування обігових коштів у сфері обігу; тривалості періоду перебування обігових коштів у сферах виробництва та обігу, не зв'язаних з основним напрямком виробничої діяльності підприємства.

У роботі запропонований перелік типових ситуацій, що характеризують динаміку структурних складових повного оберту коштів промислових підприємств України, та спосіб їх математичного опису (таблиця). Такий підхід дозволить розробити конкретні заходи, спрямовані на подолання існуючих негативних змін у розвитку промислового виробництва шляхом оптимізації співвідношень між тривалістю періоду виробництва і тривалістю періоду обігу коштів.

У третьому розділі – “Методичне забезпечення управління нарощуванням інвестиційного потенціалу промислових підприємств” – систематизовані фактори активізації інвестиційної діяльності промислових підприємств; розроблена економіко-математична модель визначення резервів ефективного використання активів промислових підприємств для нарощування інвестиційного потенціалу підприємства та методи її розв’язання; визначений порядок прийняття рішень щодо активізації інвестиційної діяльності промислових підприємств.

Таблиця

Співвідношення між структурними складовими

повного оберту обігових коштів

Типова ситуація | Зміни складових тривалості повного оберту обігових коштів | Зміни тривалості повного оберту обігових коштів В

Ситуація 1 | ПВ>0; ПО>0; ПВД>0 | >0

Ситуація 2 | >0; <0; ПВД>0; |

>0

Ситуація 3 | ; ;

ПНВД<0; ПНВД >0

Ситуація 4 | >0; ;

; >0

Ситуація 5 | ; ;

; >0

Ситуація 6 | ; ;ПВД>0;

>0

Ситуація 7 | ; ; ; >0

Ситуація 8 | ; ; ;

Ситуація 9 | ; ; ;

Ситуація 10 | >0; ; ;

Ситуація 11 | >0; ;; ПНВД

Ситуація 12 | >0; ;

;

Ситуація 13 | ; ;

;

Ситуація 14 | ; ; ; ПНВД

Умовні позначення до таблиці: - зміна тривалості періоду виробництва; - зміна тривалості періоду звертання; ПВД – зміна тривалості періоду перебування оборотних коштів у сферах виробництва і звертання, зв'язаних з основним напрямком виробничої діяльності; - зміна тривалості повного оберту обігових коштів у звітному періоді в порівнянні з базисним; ПНВД – зміна тривалості періоду перебування обігових коштів у сферах не пов’язаних з основним напрямком виробничої діяльності підприємства.

В сучасний момент зростає роль управління фінансовими ресурсами, що інвестуються в активи підприємств. Це обумовлено дефіцитом фінансових коштів та вимогою високого ступеня їх ліквідності, необхідної для трансформації в будь-який інший вид ресурсів: основні виробничі фонди, обігові кошти, довгострокові фінансові вкладення, нематеріальні активи, кваліфіковану робочу силу. Управління діяльністю промислових підприємств у період розвитку економіки повинно здійснюватися з урахуванням науково-обґрунтованої оцінки впливу різних економічних факторів на показники ефективності використання ресурсів, інвестованих в активи підприємств. Це дозволить визначити перспективні напрямки розвитку інвестиційної діяльності, а також побудувати адекватні прогнози змін показників, що визначають ефективність використання ресурсів. На етапі розробки стратегічних планів розвитку, формулюючи механізм управління інвестиційними ресурсами, необхідно досліджувати вплив основних зовнішніх та внутрішньо організаційних факторів, що впливають на активізацію процесу інвестування коштів в активи підприємств.

У роботі обґрунтована доцільність розподілу зовнішніх факторів активізації інвестиційної діяльності на дві підгрупи: першу складають фактори непрямого впливу на ефективність діяльності підприємства, другу - фактори прямого впливу. До внутрішньо організаційних факторів активізації інвестування коштів в активи підприємства відносяться соціально-економічні й організаційно-технічні. В період розвитку ринкової економіки підсилюється вплив внутрішніх факторів. Дослідження їх дозволяє виявляти і використовувати резерви вдосконалення техніки, технології, організації виробництва та управління. Система факторів активізації інвестиційної діяльності підприємства подана на рис. 2.

У дисертаційній роботі побудована мультиплікативна модель норми прибутку на власний капітал підприємства, інвестований в активи, яка враховує вплив п’яти факторів, що характеризують, з одного боку, прибутковість діяльності та рівень організації виробництва, а з іншого – структуру обігових коштів та структуру активів.

Модель надає можливість визначити вплив зміни кожного фактора на зміну функціонального показника в абсолютному та відносному вираженні. Запропонована модель пройшла успішну апробацію на конкретних матеріалах промислових підприємств Харківського регіону.

У дисертації запропонований алгоритм поетапного формування рішень з активізації інвестиційної діяльності. На першому етапі формується база даних на основі внутрішньої інформації (рівень рентабельності продаж, оборотність обігових коштів, вкладених у сферу виробництва, питома вага обігових коштів, вкладних у сферу виробництва в загальному обсязі обігових коштів; співвідношення обсягу обігових коштів і основних фондів, питома вага основних фондів в активах).

Рис. 2. Система факторів активізації інвестиційної діяльності підприємства

На другому – на основі розробленої в дисертації моделі виконується попередній фінансовий аналіз результатів поточної діяльності підприємства, на третьому – прогнозуються показники ефективності використання активів промислового підприємства на основі індексної моделі, що відображає резерви поповнення інвестиційного потенціалу підприємства. Якщо цей прогноз влаштовує інвесторів, то рішення реалізується. Якщо ні, то необхідно повернутися до другого етапу алгоритму. Алгоритмом передбачений моніторинг процесу інвестування, в результаті якого може бути визначена необхідність введення в дію додаткових факторів впливу на активізацію інвестиційної діяльності. На останньому етапі передбачається прийняття корегуючих рішень.

ВИСНОВКИ

1. Відновлення та розвиток інвестиційної діяльності промислових підприємств в Україні значною мірою залежить від пожвавлення процесу мобілізації інвестиційних ресурсів за рахунок як внутрішніх, так і зовнішніх можливостей.

2. Обґрунтовані в роботі класифікаційні ознаки інвестицій дозволяють більш системно аналізувати варіанти формування інвестиційних ресурсів промислових підприємств та визначати пріоритетні напрямки інвестування виробничої діяльності.

3. Обов'язковою умовою підтримки міжнародної конкурентоспроможності українських товаровиробників необхідно вважати високий рівень розвитку організації виробництва, який забезпечується використанням ринкових форм інвестиційної діяльності. Зростання та стабілізація валового внутрішнього продукту забезпечується не тільки обсягами капіталовкладень, а й вдосконаленням структури інвестиційних коштів та оптимізацією напрямків їх використання.

4. Активізації інвестиційної діяльності підприємств сприяє державна політика використання регіональних потенціальних можливостей. Введення спеціального режиму інвестиційної діяльності на окремих територіях суттєво впливає на ефективність розробки й реалізації інвестиційних проектів для відродження актуальних сфер економіки.

5. Обмежені інвестиційні ресурси необхідно направляти в першу чергу на створення робочих місць в перспективних галузях промисловості, що сприятиме розв’язанню багатьох соціальних проблем.

6. Розширене відтворення активів підприємства шляхом дооцінки вартості виробничих запасів, відрахувань від прибутку, залучення короткострокових кредитів банків та інше є досить проблематичним, а в деяких випадках – неможливим. Додаткові інвестиційні ресурси для поповнення активів підприємств можна отримати, управляючи повним відтворювальним циклом його оборотного капіталу.

7. Запропонований перелік типових ситуацій, що характеризують динаміку структурних складових повного оберту коштів промислових підприємств України, та спосіб їх математичного опису дозволяє розробити конкретні заходи, спрямовані на подолання існуючих негативних змін у розвитку промислового виробництва шляхом оптимізації співвідношень між тривалістю періоду виробництва і тривалістю періоду обігу коштів.

8. Використання розробленої в дисертації методики аналізу впливу різних факторів на показники ефективності використання ресурсів, інвестованих в активи підприємств, дозволить визначити перспективні напрямки розвитку інвестиційної діяльності, а також побудувати адекватні прогнози змін показників, що визначають ефективність використання ресурсів.

9. На етапі розробки стратегічних планів розвитку, формулюючи механізм управління інвестиційними ресурсами, необхідно досліджувати вплив основних зовнішніх та внутрішньо організаційних факторів, що впливають на активізацію процесу інвестування коштів в активи підприємств.

10. Побудована в дисертації мультиплікативна модель норми прибутку на власний капітал підприємства, інвестований в активи, яка враховує вплив п’яти факторів, надає можливість визначити вплив зміни кожного з них на зміну функціонального показника в абсолютному та відносному вираженні.

11. Використання в роботі науково обґрунтованого порядку прийняття рішень з активізації інвестиційної діяльності промислових підприємств дає змогу системно оцінювати та своєчасно реалізувати резерви нарощування їх інвестиційного потенціалу.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Золотарев А., Волик И., Кузькин Е. Усиление взаимодействия производства и обращения // Экономика Украины. – 2000. – №5. – С. 13-18.

2. Золотарев А., Кузькин Е., Волик И. Факторы роста эффективности инвестиций в промышленности // Экономика Украины. – 2000. – №12. – С. 31-36.

3. Кузькин Е.Ю. Активизация инвестиционной деятельности и повышение эффективности использования оборотных средств в хозяйственных структурах // Вісник ХДЕУ. – 2000. - № 2 (14). – С. 88-89.

4. Кузькин Е.Ю. Повышение уровня инвестиционной активности и структурная перестройка производства в промышленности Украины // Вісник ХДЕУ. – 2000. - № 3 (15). – С. 22-23.

5. Кузькин Е.Ю. Повышение эффективности инвестиционной деятельности предприятий // Вісник ХДЕУ. – 2001. - №4 (20). - С.86-87.

6.Золотарьов А.М., Волик І.М., Кузькін Є.Ю. Активізація інвестиційної діяльності як фактор забезпечення безпеки національної економічної системи // Матеріали доп. V Міжнародного конгресу українських економістів “Україна в XXI столітті: концепції та моделі економічного розвитку”, 22-26 травня 2000 р., ч. 1. – Львів: Інститут регіональних досліджень НАН України. – 2000. - С. 78-81.

7.Волик И.Н., Олейник А.Д., Кузькин Е.Ю. Активизация инвестиционной деятельности и создание новых рабочих мест // Зб. праць міжнародної науково-практичної конференції “Соціальні пріоритети до ринку праці в умовах структурної модернізації економіки”. Наукові доповіді, 19-20 вересня 2000 р., т.1. – К.: Міністерство праці та соціальної політики. – 2000. - С.239-246.

АНОТАЦІЯ

Кузькін Є.Ю. Активізація інвестиційної діяльності промислових підприємств у період розвитку економіки. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 – підприємництво, менеджмент та маркетинг. - Харківський державний економічний університет, Харків, 2002.

У дисертації узагальнені теорія та практика використання інвестиційних ресурсів для пожвавлення виробничо-господарської діяльності промислових підприємств, уточнено та систематизовано ознаки класифікації інвестицій, проаналізовані регіональні особливості інвестиційної діяльності підприємств м. Харкова, визначено та систематизовано джерела фінансування інвестиційної діяльності промислових підприємств, розроблена методика структурного аналізу відтворювального циклу оборотного капіталу підприємств, досліджені взаємозв’язки активізації інвестиційної діяльності в регіоні та створення нових робочих місць, систематизовано фактори активізації інвестиційної діяльності промислових підприємства; розроблені економіко-математичних моделі резервів ефективного використання активів промислових підприємств для нарощування інвестиційного потенціалу підприємства та алгоритм прийняття рішень з активізації інвестиційної діяльності підприємств.

Ключові слова: промислове підприємство; інвестиційна діяльність, активізація; класифікація інвестицій, системна модель; управління відтворенням капіталу; інвестиційний потенціал.

АННОТАЦИЯ

Кузькин Е.Ю. Активизация инвестиционной деятельности промышленных предприятий в период развития экономики. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 – предпринимательство, менеджмент и маркетинг. - Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2002.

В диссертации обобщенны теория и практика использования инвестиционных ресурсов для оживления производственно-хозяйственной деятельности промышленных предприятий, уточнены и систематизированы признаки классификации инвестиций, проанализированы региональные особенности инвестиционной деятельности предприятий г. Харькова, определены и классифицированы источники финансирования инвестиционной деятельности промышленных предприятий, разработана методика структурного анализа воспроизводственного цикла оборотного капитала предприятий, исследована взаимосвязь активизации инвестиционной деятельности в регионе и процесса создания новых рабочих мест, выявлены факторы активизации инвестиционной деятельности промышленных предприятий; разработаны экономико-математическая модель резервов эффективного использования активов промышленных предприятий для наращивания его инвестиционного потенциала и алгоритм принятия решений по активизации инвестиционной деятельности предприятия.

Ключевые слова: промышленное предприятие; инвестиционная деятельность, активизация; классификация инвестиций, системная модель; управление воспроизводством капитала; инвестиционный потенциал.

SUMMARY

Kuzkin E.U. Activization of investment activity of the industrial enterprises during development of economy. - Manuscript.

The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.06.02 - business, management and marketing. - Kharkiv State University of Economic, Kharkiv, 2002.

The restoration and development of investment activity of the industrial enterprises in Ukraine appreciably depends on revival of process of mobilisation of investment resources for rational use both internal, and external resources. The classification attributes of the investments permit provide sistem analyzing variants of formation of investment resources of the industrial enterprises and to determine priority directions of investment in industrial activities.

As obligatory condition of support of the international competitiveness Ukrainian goods manufactures is necessary to consider a high level of development of organization. Rational use of the various forms of investment activity allows to strengthen potential of the enterprise. The increase and stabilization of a total internal product is provided not only volumes of capital investments, but also improvement of structure of investment means and optimization of directions of their use.

The state investment policy should create conditions for activization of investment activity of the industrial enterprises on the basis of use of potential opportunities of region. The introduction in action of a special mode of investment activity in separate territories essentially influences efficiency of development and realization of the investment projects for revival of priority spheres of economic development. Use of the limited investment resources first of all should promote creation of workplaces in priority industries, that will promote the decision of a number of social problems.

The extended reproduction of actives of the enterprise by costeg of industrial stocks, deductions from the profit, attraction of the short-term credits of banks is problematic, and in some cases - is impossible. The additional investment resources for updating actives of the enterprises can be revealed, by perfection of management of a working capital of the enterprise.

The offered list of typical situations describing dynamics of structural turnaround means, making a complete revolution, of the industrial enterprises of Ukraine, and way of their mathematical description allows to develop concrete measures directed on overcoming of the existing negative tendencies in development of industrial manufacture by optimization of a parity between duration of the period of manufacture and duration of the period of a revolution of a means.

Use of the technique, developed in the dissertation, of the analysis of influence of the different factors on parameters of efficiency of use of resources invested in actives of the enterprises, will allow to define perspective directions of development of investment activity of the enterprise. For activization of investment activity it is necessary to investigate influence of the basic external and internal factors. The multiplicate model, developed in the dissertation, of a rating return on the own capital of the enterprises invested in actives, enables to take into account influence of any factor on change of a functional parameter.

Use of the scientifically proved acceptance of the decisions on activization of investment activity of the industrial enterprises enables to estimate and to realize in time reserves of escalating of their investment potential.

Keywords: the industrial enterprise; investment activity, activization; classification of the investments, system model; management of reproduction of the capital; investment potential.

Кузькін Євген Юрійович

АКТИВІЗАЦІЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ
ПІДПРИЄМСТВ У ПЕРІОД РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.06.02 – підприємництво, менеджмент та маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Новікова М. М.

Підписано до друку 22.03.2002 Формат 6090/16

Папір офсетний. Друк офсетний. Обсяг 1,0 ум.-друк. арк.

Тираж 100 прим. Зам. № 209 Безкоштовно.

Свідотство про внесення до Державного реєстру суб’єктів видавничої

справи Дк № 481 від 13.06.2001 р.

Видавець і виготівник - видавництво ХДЕУ, 61001, м. Харків, просп. Леніна, 9а