У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЛІПІХІНА ТЕТЯНА ДМИТРІВНА

УДК 336.221:339.9.01 (477)

ОПОДАТКУВАННЯ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИХ ОПЕРАЦІЙ

В УМОВАХ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ

ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ

Спеціальність: 08.05.01 – Світове господарство і міжнародні економічні відносини

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 2002

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі зовнішньоекономічної діяльності Київського національного торговельно-економічного університету Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: | кандидат економічних наук, доцент

Гребельник Олександр Петрович,

Київський національний

торговельно-економічний університет,

доцент кафедри зовнішньоекономічної

діяльності

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Климко Григорій Никифорович,

Київський національний університет

імені Тараса Шевченка,

професор кафедри міжнародної економіки

Кандидат економічних наук, доцент

Мартинюк Олена Віталіївна,

Київський національний економічний університет,

доцент кафедри міжнародної економіки

Провідна установа: | Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, відділ зовнішньоекономічних досліджень, Київ

Захист дисертації відбудеться “24” січня 2003 року о 16-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.03 Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, просп. Перемоги, 54/1, ауд. 317

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою 03680, Київ, просп. Перемоги, 54/1, ауд. 201

Автореферат розісланий “24” грудня 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

доктор економічних наук, професор А.Е. Фукс

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Вибір теми цього дослідження визначається потребами трансформації ринкової економіки України та її зовнішньо-економічної складової. Важливою умовою становлення України як незалежної держави зі світовим рівнем розвитку національної економіки є визначення напрямів ефективної інтеграції вітчизняного господарського комплексу до глобального ринку.

Глобалізація зовнішніх економічних зв’язків і посилення транснаціонального характеру світової економіки об’єктивно потребують постійного узгодження функціонуючих інституціональних і господарських структур з динамікою міжнародних торговельно-економічних відносин.

Перехід України до ринкової економіки в контексті інтеграційних процесів визначає обрання державою ліберальної моделі зовнішньо-економічної політики. Поряд із вдосконаленням уже існуючої системи зовнішніх економічних зв’язків ліберальна модель зовнішньоекономічної політики України потребує впровадження прийнятих світовим суспільством правил.

Однією з основних умов ефективного впровадження ліберальної моделі зовнішньоекономічної політики є вдосконалення системи й методів державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності з урахуванням національних інтересів, гармонійно поєднаних з вимогами інтеграції у світову спільноту.

У цьому контексті на особливу увагу заслуговують дослідження економічних методів державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, які функціонально виявляються через оподаткування експортно-імпортних операцій, оскільки саме в податках відображається вся гама економічних, політичних і соціальних інтересів держави й суспільства.

Не абсолютизуючи ролі податків, необхідно визнати, що в сучасних умовах кризового стану майже всіх сфер народного господарства України податки є стабілізуючим фактором, який сприяє вирішенню першочергових економічних і соціальних проблем. Окрім того, податки в цілому виконують роль акумулятора передумов майбутнього оздоровлення економіки нашої держави, а також переходу до фази активних структурних перетворень. За цих умов стимулювання подальшого розвитку системи оподаткування стає важливим завданням держави.

Саме тому на особливу увагу заслуговують питання визначення та ефективного використання системи оподаткування експортно-імпортних операцій як умови здатності національної економіки активно співпрацювати із зовнішнім економічним середовищем.

Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності загалом і економічні методи такого регулювання зокрема розглядаються в теорії та практиці в площині як держави, так і інтеграційних об’єднань.

Узагальнені методи вирішення цих проблем висвітлено в працях відомих зарубіжних учених і фахівців з міжнародної економіки А.Лаффера, В.Леонтьєва, Е.Ліндаля, Р.Майсгрейва, В.Познера, Т. Рибчинського та інших.

Варто зауважити, що незважаючи на великий науковий доробок у сфері зовнішньоекономічної діяльності, проблеми оподаткування експортно-імпортних операцій як у теоретичному, так і в прикладному плані на сьогодні досліджено недостатньо.

У працях вітчизняних учених традиційно аналізуються інструменти, структура та механізми функціонування національних і міжнародних систем державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, податкових і бюджетних систем, але не відображаються повною мірою актуальні питання розвитку системи оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності та інтеграції України у світове економічне співтовариство. Здебільшого поза увагою дослідників залишаються проблеми формування системи державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності економічними методами в умовах інтеграції України до Європейського Співтовариства.

Проблеми формування системи державного регулювання зовнішньо-економічної діяльності економічними методами висвітлено у працях відомих українських вчених Р.Балакіна, В.Будкіна, І.Бураковського, А.Гальчинського, О.Гребельника, В.Пятницького, В.Сіденка, А.Філіпенка.

У працях В.Андрущенка, Й.Бескида, О.Василика, А.Крисоватого, В.Суторміної, В.Федосова, С.Юрія значну увагу приділено проблемам функціонування податків в умовах ринкової економіки.

Вітчизняні науковці Б.Губський, Г.Климко, Д.Лук’яненко, О.Мартинюк, В.Новицький, А.Павленко, Ю.Пахомов, А.Поручник, О.Білорус у своїх працях окреслюють стратегії розвитку глобальної інтеграції, аналізують проблеми економічного розвитку країн з перехідною економікою в умовах інтеграції.

Проте на сьогодні залишаються недослідженими взаємозв’язок системи державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності й системи оподаткування експортно-імпортних операцій, вплив зовнішньоекономічної політики та інтеграційних процесів на формування бюджетної системи країни. Недостатньо визначено критерії ефективності функціонування податкової політики у сфері зовнішньоекономічної діяльності при застосуванні діючих зовнішньоторговельних режимів. Потребують подальшого дослідження сучасні тенденції розвитку регулятивних систем зовнішньоекономічної діяльності на тлі інтеграційних процесів та інтернаціоналізації діючих систем оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономіч-ної діяльності. Вітчизняний досвід у цій сфері є недостатнім і потребує ретельної систематизації та аналізу.

Тому проблема формування системи оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності в Україні стає надзвичайно актуальною. Про актуальність проблеми свідчить і той факт, що пряма проекція зарубіжного досвіду на вітчизняні механізми оподаткування неможлива й потребує створення національних регулювальних систем.

Актуальність, значущість та недостатня дослідженість проблеми зумовили вибір теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження є складовою науково-дослідної роботи кафедри “Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні” Київського національного торговельно-економічного університету. У межах цієї роботи автором виконано розділ “Оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності в Україні”.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є системне дослідження чинників, що визначають економічну природу державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності економічними методами; розроблення науково обґрунтованої системи оподаткування експортно-імпортних операцій як чинника ефективності процесу лібералізації зовнішньоекономічної діяльності та інтегрування України у світове співтовариство.

Для досягнення поставленої мети автором вирішуються такі завдання:

- визначення ролі й місця державного регулювання зовнішньо-економічної діяльності економічними методами в системі управління економікою та виявлення основних чинників, що впливають на зовнішньоекономічну діяльність в умовах її лібералізації;

- розкриття змісту державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності економічними методами й особливості функціонування податків у цій системі державного регулювання;

- аналізу діючої системи оподаткування експортно-імпортних операцій та виявлення її недоліків і напрямків удосконалення;

- вивчення зарубіжного досвіду формування та функціонування системи оподаткування експортно-імпортних операцій; обґрунтування можливості його використання в умовах інтеграції України до світового співтовариства;

- обґрунтування необхідності впровадження в Україні міжнародних стандартів з питань регулювання зовнішньоекономічної діяльності та створення ефективної системи оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономіч-ної діяльності;

- розроблення пропозицій щодо впровадження комплексу заходів, спрямованих на вдосконалення систем митного й податкового регулювання зовнішньоекономічної діяльності та бюджетного планування у сфері зовнішньоекономічної діяльності;

- розроблення методологічних засад та методики прогнозування обсягів надходжень податків з експортно-імпортних операцій до Державного бюджету в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності.

Об’єктом дослідження є сукупність економічних відносин, що виникають у процесі державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності економічними методами.

Предметом дослідження є формування системи оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності.

Методи дослідження. Методологічну основу дисертації становлять сучасні загальнонаукові методи й прийоми пізнання, зокрема: формально-логічний, історико-порівняльний, системно-структурний, порівняльно-правовий, економіко-математичний, програмно-цільовий, логічний, статистичний, соціальний тощо. Основним виступає загальнонауковий діалектичний метод пізнання, на базі якого проблеми, розв’язувані в дисертаційній роботі, розглядаються в єдності їх соціального змісту й економічної форми. Системний підхід застосовувався для дослідження проблем державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності економічними методами, а також особливостей функціонування системи оподаткування експортно-імпортних операцій. За допомогою історико-правового методу досліджувалися процеси становлення системи оподаткування експортно-імпортних операцій, було розглянуте застосування непрямих податків у його розвитку та динаміці. Історико-порівняльний метод використано під час аналізу податків з експортно-імпортних операцій в Україні, Російській Федерації, державах із розвинутою економікою.

Дисертація ґрунтується на положеннях Митного кодексу України, податкового й фінансового законодавства, нормативно-правових актів в інших галузях економіки. У ній також розглядається практика застосування митного та податкового законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Статистичну та інформаційно-фактологічну основу дисертаційної роботи становлять закони України, нормативні акти Уряду України, матеріали Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства фінансів України, Державної митної служби України.

При підготовці дисертаційного дослідження була використана наукова й навчальна література з питань економічної теорії, світової економіки, теорії фінансів, європейського податкового права, зовнішньоекономічної політики ГАТТ/СОТ. При проведенні теоретичних досліджень були проаналізовані законодавство з питань державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності економічними методами протягом ХІХ - ХХ століть, дореволюційні видання праць вчених, роботи радянських науковців, а також наукові праці сучасних фахівців у цій галузі економіки.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що дисертація є першим в українській економічній літературі комплексним дослідженням теоретичних та практичних проблем державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності економічними методами.

Елементи наукової новизни знайшли своє вираження в таких положеннях, що запропоновані дисертантом особисто й виносяться на захист:

- уперше синтезовано елементно-функціональну структуру економічної політики держави в частині тарифного та нетарифного, адміністративного й економічного регулювання зовнішньоекономічної діяльності у взаємозв’язку з пріоритетами національної бюджетної та податкової політики, що дає змогу визначити тривимірний простір податків з експортно-імпортних операцій: 1) економічні регулятори зовнішньоекономічної діяльності, 2) фіскальні доходи держави, 3) перерозподільчі ресурси Державного бюджету;

- удосконалено теоретико-методологічний підхід до класифікації складових державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності економічними методами шляхом виділення трьох головних характеристик таких складових: просторової – за критерієм міжнародності або регіональності; інструментарної – за критерієм характеру інструментів регулювання; функціональної – за критерієм способів регулювання, що дає можливість визначити податки з експортно-імпортних операцій як чинники розвитку світової економіки;

- уточнено та розширено принципи формування системи оподаткування зовнішньоекономічної діяльності з урахуванням перспектив і проблем реалізації євроінтеграційного курсу України з орієнтацією на: пріоритетність загальнонаціональних інтересів; єдність форм державного регулювання при переважному використанні економічних методів; світовий досвід ефективно функціонуючих систем оподаткування експортно-імпортних операцій;

- запропоновано напрями регуляторних змін на національному та наднаціональному рівнях в умовах розширення й поглиблення євроінтеграції; розглянуто умови та виявлено особливості процесу адаптації системи митного регулювання й оподаткування зовнішньоекономічної діяльності до революціонізуючої системи відповідних стандартів Євросоюзу;

- запропоновано модель формування оптимальної системи оподаткування експортно-імпортних операцій, яка містить комплекс заходів з її розвитку, адаптації та реалізації через відповідне концептуальне, нормативно-правове й оперативне забезпечення;

- визначено методологічні засади та розроблено методику прогнозування обсягів надходжень до Державного бюджету України від оподаткування експортно-імпортних операцій з урахуванням динаміки взаємопов’язаних макропоказників і спрямованості національної зовнішньоторговельної полі-тики.

Практичне значення одержаних результатів. Результати дисертаційного дослідження знайшли своє практичне застосування під час розроблення законодавчих і нормативно-правових актів з питань оподаткування експортно-імпортних операцій.

Конкретні пропозиції за результатами дисертаційного дослідження використано при розробленні проекту Податкового кодексу України (довідки Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Верховної Ради України від 21.11.2002 № 06-10/596 і Державної податкової адміністрації України від 07.09.2001 № 460/5/11-0116 про практичне використання результатів дисертаційного дослідження).

Запропоновану Методику прогнозування обсягів надходжень до Державного бюджету України від оподаткування експортно-імпортних операцій апробовано й впроваджено при розробленні нормативних актів Державної митної служби України (довідка Державної митної служби України про апробацію від 11.09.2001 № 11/1-15/7125).

Окремі теоретичні положення та практичні рекомендації дисертаційної роботи знайшли своє відображення при викладанні курсу дисципліни “Митні платежі” за спеціальностями “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності” і „Облік та аудит” на економічному факультеті Академії митної служби України (довідка Академії митної служби України від 14.05.2002) і дисциплін „Зовнішньоекономічна діяльність підприємств” та „Митне регулювання” для спеціалістів за фаховим спрямуванням „Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності” на факультеті економіки, менеджменту та права Київського національного торговельно-економічного університету (довідка Київського національного торговельно-економічного університету від 18.05.2002).

Автором у співавторстві підготовлено розділ “Сутність та структура системи тарифного та нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні” підручника “Регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні”, який готується до видання в Київському національному торговельно-економічному університеті (довідка Київського національного торговельно-економічного університету від 18.05.2002).

Апробація результатів дисертації. Результати дослідження були оприлюднені в доповідях і одержали позитивну оцінку на п’яти міжнародних та міжвузівських науково-практичних конференціях. Зокрема, результати досліджень доповідалися здобувачем на Х Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасна інноваційно-промислова політика України: інвестиційні пріоритети та інфраструктура” (м. Чернівці, 6 - 8 квітня 1999 року), Міжнародній науково-практичній конференції “Митна справа в Україні: сучасні проблеми та шляхи вдосконалення” (м. Дніпропетровськ, 21 - 22 жовтня 1999 р.), першій міжвузівській науково-практичній конференції “Проблеми активізації регіональної інвестиційної політики в сучасних умовах” (м. Дніпропетровськ, 17 - 18 лютого 2000), науково-практичній конференції “Податкова політика в Україні та її нормативно-правове забезпечення” (м. Ірпінь, 1 - 2 грудня 2000 року), ІХ міжнародній науково-теоретичній конференції “Формування торговельних режимів у перехідних економіках в умовах глобалізації (приклад України)” (м. Київ, 25-26 жовтня 2001 р.).

Публікації. Основні положення, теоретичні й практичні висновки дисертаційної роботи опубліковано автором у 10-и роботах загальним обсягом 2,53 д.а., у тому числі 5-х статтях загальним обсягом 1,22 д.а. у наукових фахових виданнях

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків і додатків. Обсяг основного змісту рукопису - 154 сторінки. У дисертації - 19 таблиць і 35 рисунків. Список використаних джерел складається зі 184-х найменувань і займає 17 стор. У дисертації є 34 додатки загальним обсягом 52 стор.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі дисертації обґрунтовано актуальність теми, визначено мету й завдання дослідження, наведено найбільш суттєві наукові результати дослідження, які одержано особисто й винесено на захист.

У розділі 1 ”Теоретико–методологічні засади функціонування системи оподаткування експортно-імпортних операцій у світовій економіці” на підставі аналізу робіт вітчизняних і зарубіжних учених за темою дослідження, узагальнення та систематизації різних наукових точок зору щодо визначення сутності й змісту таких економічних понять, як “економічні методи державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності”, “податок на зовнішню торгівлю”, “система оподаткування експортно-імпортних операцій” тощо визначено місце податків з експортно-імпортних операцій у структурі економічної політики держави та сутність власне системи оподаткування експортно-імпортних операцій на рівні державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності (рис.1).

Під час дослідження форм і методів державного регулювання в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності був виявлений вплив світового інтеграційного співробітництва на формування системи оподаткування зовнішньоекономічної діяльності й, виходячи з цього, обґрунтовано необхідність розроблення оптимальної системи оподаткування експортно-імпортних операцій, яка адаптована до умов економічного співробітництва, що здійснюється в межах інтеграційних процесів, і враховує економічний потенціал країни.

Проведений аналіз сукупності визначень терміна “оподаткування експортно-імпортних операцій” в економічному та адміністративному контексті дає можливість узагальнити наукові підходи до розкриття змісту цієї економічної категорії. З одного боку, при тлумаченні термінів “оподаткування експортно-імпортних операцій”, “податок з експортно-імпортних операцій” акцентується увага на забезпеченні державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності економічними методами, з іншого – на функціонуванні податкової системи та бюджетного процесу в цілому.

Взаємозв’язок категорій “економічні методи державного регулювання зовнішньо-економічної діяльності” і “система оподаткування експортно-імпортних операцій” відображає діалектичний характер оподаткування експортно-імпортних операцій.

Оподаткування експортно-імпортних операцій виступає як фактична діяльність держави й ґрунтується на зовнішньоекономічній політиці та прогнозованих можливостях економіки країни. Крім того, система оподаткування експортно-імпортних операцій є ступенем розвитку (становлення) світового інтеграційного співробітництва.

На підставі проведених теоретичних досліджень автором сформовано власну позицію у визначенні умов ефективного впровадження економічних методів державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, шляхів світогосподарських форм інтегра-ції національних регулювальних систем. Установлено, що залежно від ступенів розвитку економіки процес оподаткування експортно-імпортних операцій повинен розглядатись як інструмент дійового захисту вітчизняного виробництва, а не як “податковий засіб”, що

забезпечує доходи Державного бюджету. Формування системи оподаткування повинно ґрунтуватися на довготермінових відтворювальних процесах у реальному секторі економі-ки й не виходити лише із суто фіскальних міркувань та інтересів держави.

Автором удосконалено теоретико-методологічний підхід до класифікації складових державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності економічними методами шляхом виділення трьох головних характеристик таких складових: просторову – за критерієм міжнародності або регіональності; інструментарну – за критерієм характеру інструментів регулювання; функціональну - за критерієм способів регулювання (рис 2).

Рис. 2. Класифікаційна матриця складових державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності економічними методами

Дисертантом доведено, що формування системи оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності повинно бути здійснене з урахуванням таких принципів: першочерговості загальнонаціональних інтересів; оптимальності державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності економічними методами; орієнтування на світовий досвід функціонування систем оподаткування експортно-імпортних операцій; єдності форм державного регулювання.

Відзначено, що в процесі розроблення методологічного підходу до формування системи оподаткування експортно-імпортних операцій необхідно виходити зі сприйняття податків на експортно-імпортні операції, з одного боку, як важливого індикатора адаптаційної здатності суб’єкта і, водночас, з іншого – як об’єкта управління на рівні всіх ланок національного господарства. Тобто, слід акцентувати увагу на двоїстому характері системи оподаткування експортно-імпортних операцій: 1) як показника, що визначає стан економічного об’єкта відносно вимог міжнародного економічного середовища; 2) як об’єкта управління, що пов’язаний із реалізацією головної цільової функції суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності.

Економічний аналіз системи оподаткування експортно-імпортних операцій починається з процесу багаторівневого розподілення об’єкта пізнання на окремі структу-ротвірні елементи. Конкретні складові системи оподаткування мають власні специфічні ознаки, які відрізняють елементи один від одного як за економічним змістом, так і за формою.

Таким чином, реалізація комплексного підходу до формування системи оподатку-вання експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяль-ності пов’язана зі структурним аспектом проведення досліджень за допомогою застосу-вання відповідних методів аналізу.

Аналіз стану теоретичного й практичного вирішення проблеми, обраної для дисертаційного дослідження, дав змогу окреслити коло питань, що потребують розв’язання при впровадженні зовнішньоторговельного режиму лібералізації зовнішньо-економічної діяльності з орієнтацією на шляхи інтеграції України у світове економічне співтовариство.

У розділі 2 “Формування системи оподаткування експортно-імпортних операцій в Україні в умовах становлення ринкових відносин” досліджено проблеми форму-вання системи оподаткування експортно-імпортних операцій в Україні.

Автором проаналізовано економічні умови, що впливають на стан державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Визначено основні етапи формування та вдосконалення діючої в умовах перехідної економіки системи оподаткування експортно-імпортних операцій.

Виявлено, що існує певний розрив між теорією оподаткування й практичним оподаткуванням у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Досліджено фактори, які впливають на формування та функціонування системи оподаткування в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності. Акцентовано увагу на головних проблемах, пов’язаних з реалізацією обраної моделі зовнішньоеконо-мічної політики держави у контексті інтеграційних процесів.

Проведений у дисертаційній роботі аналіз функціонування системи оподаткування експортно-імпортних операцій дав змогу виявити та сформулювати найбільш суттєві проблеми, що існують у державному регулюванні зовнішньоекономічної діяльності в Україні економічними методами, а саме:

- не маючи теоретичної концепції становлення й розвитку зовнішньоекономічного сектору економіки, Україна емпіричним шляхом доходить висновку щодо доцільності поступовості процесів лібералізації зовнішньоекономічної діяльності й робить ставку на політику селективного протекціонізму;

- вітчизняна система оподаткування в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності перебуває на стадії формування й остаточно не врегульована. Головним її недоліком є відсутність збалансованості між регулювальною та фіскальною функціями податків;

- в умовах обрання Україною шляху ринкових перетворень процес податкових реформ у зовнішньоекономічній діяльності, ефективність впровадження яких, перш за все, відображається в державному регулюванні, є вкрай важливим і набуває нового змісту.

Дисертантом відзначено, що наслідком нерозвиненості елементів сучасної системи оподаткування є недоліки у формуванні тієї системи оподаткування, що діяла протягом 1994 – 2000 років в Україні. До цих недоліків необхідно віднести насамперед:

- вузькість бази та недостатню кількість об’єктів оподаткування;

- недостатню економічну обґрунтованість установлених видів і ставок податків з експортно-імпортних операцій;

- відсутність критеріїв установлення переліку підакцизних товарів;

-

наявність великої кількості податкових пільг, у багатьох випадках економічно не обґрунтованих.

Результати аналізу стану зовнішньоекономічної діяльності свідчать, що мінімізація збитків від неефективного функціонування системи оподаткування експортно-імпортних операцій і максимальна мобілізація податків до Державного бюджету досягаються поступово, одночасно з процесом лібералізації зовнішньоекономічної діяльності й шляхом оптимізації таких типових складових системи оподаткування, як база, об’єкт і рівень оподаткування.

У роботі показується, що формування системи оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності тісно пов’язано з різноманітними інтеграційними процесами, у яких бере участь Україна.

Незважаючи на різновиди задіяних у світі систем оподаткування експортно-імпортних операцій, існує низка принципів, що визначають науковий підхід до характеристики, внутрішньої сутності та суспільного призначення цих систем залежно від обраного режиму зовнішньоекономічної діяльності, у зв’язку з чим розвиток цього сегмента міжнародної економіки потребує відповідної нормативної бази та практики роботи на світовому ринку торгівлі.

Результати дослідження економічних умов формування системи оподаткування експортно-імпортних операцій підтверджують актуальність вибору багатовекторної моделі інтеграції України до світового співтовариства. Доведено, що саме спільні дії країн СНД у нарощуванні економічного потенціалу шляхом взаємної торгівлі сприятимуть вирішенню стратегічної мети – розвитку світового інтеграційного співробітництва.

У розділі 3 “Оптимізація системи оподаткування експортно-імпортних операцій як одна з умов лібералізації зовнішньоекономічної діяльності” визначено критерії, які повинні бути прийняті за основу при формуванні оптимальної моделі системи оподаткування в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності, а саме: спрощення системи оподаткування; підвищення ефективності цієї системи; окупність податкового адміністрування; урахування здійснюваної зовнішньоекономічної політики держави.

Автором розроблено модель формування оптимальної системи оподаткування експортно-імпортних операцій (рис.3).

Найбільш показово систему оподаткування експортно-імпортних операцій, яка визначатиме систематизацію процесу лібералізації зовнішньоекономічної діяльності, можна представити у вигляді математичної моделі:

, (1)

де: N = N (n1,n2,…nm) - m-мірний простір параметрів оподаткування, який включає в себе базу оподаткування, об’єкт оподаткування, принципи оподаткування, рівні оподаткування, форми оподаткування, преференційні режими, податкові пільги; u - вектор управління простором оподаткування, який може бути представлений обраним видом інтеграційного об’єднання;

А – коефіцієнт коригування, який визначає прозорість дослідження простору параметрів оподаткування; В - коефіцієнт коригування, який визначає прозорість дослідження вектора управління; W – вектор адаптації законодавства; t – часові інтервали, у яких відбувається процес моделювання.

В основу моделі оптимальної системи оподаткування зовнішньо-економічної діяльності повинна бути покладена зовнішньоекономічна політика держави, норми й принципи міжнародної багатосторонньої торговельної системи ГАТТ/СОТ, норми інтеграційного законодавства.

Матрична інтерпретація цієї моделі має такий вигляд:

(2)

Дисертант акцентує увагу на тому, що Україна як держава з перехідною економікою особливу увагу повинна приділяти зовнішнім джерелам надходжень до Державного бюджету, оскільки трансформаційні процеси в економіці спричинюють тимчасове звуження бази податкових надходжень від внутрішніх джерел.

Основною передумовою успішного прогнозування доходів, на думку автора, є наявність методології, на основі якої розраховуються суми надходжень податків з експортно-імпортних операцій до Державного бюджету України.

У ході дослідження визначено, що підтвердженням оптимальності системи оподаткування експортно-імпортних операцій є відповідність прогнозованого та фактичного обсягів доходів до Державного бюджету.

Однією з об’єктивних умов виконання завдань за такими джерелами доходів є розроблення методологічних засад прогнозування обсягів надходжень податків до Державного бюджету та впровадження цих засад у діяльність митних органів України.

Автором розроблено методологічні засади, алгоритм і методику прогнозування податкових надходжень до Держбюджету України від експортно-імпортних операцій з урахуванням динаміки взаємопов’язаних макропоказників і спрямованості національної зовнішньоторговельної політики.

Методику прогнозування податкових надходжень до Держбюджету України від експортно-імпортних операцій апробовано у практичній діяльності Державної митної служби України.

|

РОЗВИТОК | АДАПТАЦІЯ | РЕАЛІЗАЦІЯ

З А Б Е З П Е Ч Е Н Н Я |

Концептуальне |

·

Прийняття Концепції вдосконалення Єдиного митного тарифу України та забезпечення проведення переговорів про тарифні поступки з метою сприя-ння приєднанню України до ГАТТ;

·

Розроблення програми інтеграції України до Європейського Союзу | · Трансформація тарифної системи України в рамках приєднання України до системи ГАТТ/СОТ

·

Внесення змін до Єдиного Митного тарифу України з метою його наближення до вимог ГАТТ/СОТ

·

Приведення положень чинного законодав-ства з питань оподаткування експортно-імпортних операцій у відповідність до вимог ГАТТ/СОТ |

·

Гармонізація Української товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності з Товарною номенклатурою Європейського Союзу

·

Гармонізація Митного тарифу України з Митним тарифом Європейського Союзу

·

Гармонізація Митного кодексу України з Митним тарифом Європейського Союзу

·

Гармонізація законодавства з питань оподаткування акцизним збором з Директивами Європейського Союзу

·

Гармонізація законодавства з питань оподаткування ПДВ з Шостою директивою Європейського Союзу

Нормативно -

правове |

Внесення змін до законодавчих актів Украї-ни з питань оподаткування митом, акцизним збором та ПДВ в умовах лібералізації | ·

Внесення змін до законодавчих актів України з питань оподаткування з метою приведення їх у відповідність до директив Європейського Союзу;

·

Розроблення:

- Української Товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності;

- Митного тарифу України;

- нової редакції Митного кодексу | Приведення у відповідність до вимог законодавства Європейського Союзу:

·

Української Товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності;

·

Митного тарифу України;

·

нової редакції Митного кодексу України;

·

Бюджетного кодексу України

Оперативне |

Уточнення порядку визна-чення об’єкта оподаткува-ння, бази оподаткування, митної вартості товару, порядку застосування ста-вок, порядку надання податкових пільг | Розроблення відомчих документів:

·

з питань податкового регулювання експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяль-ності;

·

щодо порядку оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності;

·

з питань бюджетного планування | Прийняття відомчих документів:

·

з питань податкового регулювання експортно-імпортних операцій в умовах інтеграції до Європейського Союзу;

·

щодо порядку оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах інтеграції Європейського Союзу;

·

з питань бюджетного планування

ВИСНОВКИ

У дисертації проведено теоретичне узагальнення та дано нове розв’язання наукової задачі, що виявляється через обґрунтування науково-методологічних положень щодо вдосконалення системи оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності. У процесі дослідження сформульовані такі основні теоретичні висновки:

1. Система оподаткування експортно-імпортних операцій є однією з форм регулювальної діяльності держави. Економічна природа системи оподаткування виявляється через взаємовідносини між державою та суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності й розкривається через загальні закономірності руху грошових коштів.

Ці властивості дають можливість системі оподаткування експортно-імпортних операцій виконувати потрійну функцію: регулювати зовнішньо-економічну діяльність, забезпечувати надходження коштів до Державного бюджету України та брати участь у процесі перерозпо-ділу ресурсів.

2. Досліджено, що за функціональним призначенням система оподаткування експортно-імпортних операцій є інструментом економічної політики, яку проводить держава у відношенні зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання. Умови застосування податків визначає зовнішньоекономічна політика держави та міжнародна торгова політика, у рамках якої держава бере участь в інтеграційних процесах.

3. Виявлено, що діюча в Україні система оподаткування експортно-імпортних операцій є досить деформованою по відношенню до діючих систем оподаткування експортно-імпортних операцій у розвинених країн і перебуває на стадії формування. Ознаками деформації є численні недоліки в системі й механізмі оподаткування, а саме: вузькість бази та недостатня кількість об’єктів оподаткування, великий податковий тиск, зменшення обсягів імпорту, наявність великої кількості податкових пільг, нерівні умови господарювання.

4. Досліджено, що мінімізація втрат від неефективного функціонування системи оподаткування та максимальна мобілізація податків з експортно-імпортних операцій повинні досягатися поступово, шляхом оптимізації типових складових системи оподаткування.

5. Доведено, що формування системи оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності тісно пов’язано з інтеграційними процесами, у яких бере участь Україна. Розвиток цього сегмента міжнародної економіки потребує відповідної нормативної бази та практики роботи на світовому ринку торгівлі.

6. Для досягнення стратегічної мети – інтеграції до Європейського Союзу автором запропоновано використовувати додаткові можливості для нарощування зовнішньо-економічного потенціалу України. Обґрунтовано, що спільні дії країн СНД в нарощуванні ними власного економічного потенціалу в рамках взаємної торгівлі в митному союзі сприятимуть розвитку світового інтеграційного співробітництва.

7. З метою формування оптимальної системи оподаткування експортно-імпортних операцій, яка відповідала б вимогам ліберальної моделі зовнішньо-економічної діяльності, автором запропоновано модель формування оптимальної системи оподаткування зовнішньо-економічної діяльності. Ця система містить комплекс заходів з її розвитку, адаптації та реалізації через відповідне концептуальне, нормативно-правове та оперативне забезпечення.

8. Доведено, що забезпечення лібералізації зовнішньоекономічної діяльності потребує теоретичного переосмислення впливу податків з експортно-імпортних операцій на формування бюджетного механізму країни. Правильність бюджетного планування дає можливість ефективно використовувати бюджетну функцію податків у процесі перерозподілу фінансових ресурсів.

9. Для забезпечення процесу планування доходної частини Державного бюджету України, автором розроблено методологічні засади прогнозування надходжень податків з експортно-імпортних операцій до Державного бюджету в умовах лібералізації зовнішньо-економічної діяльності.

10. Розрахунки, проведені за розробленою методикою, підтверджують висновок про економічну доцільність створення митного союзу країн СНД на початковому етапі інтеграції України у світове співтовариство.

ПУБЛІКАЦІЇ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Ліпіхіна Т.Д. Актуальні проблеми вдосконалення митного регулювання інвестиційної діяльності в Україні // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект. Сборник научных трудов. Донецк: “Донеччина”, 1999. – С. 318 – 321 (0,16 д.а.).

2. Ліпіхіна Т.Д. Щодо деяких проблем міжнародної економічної інтеграції України // Вісник Української академії банківської справи, 2000, № 1(8). – С.29 – 32 (0,19 д.а.).

3. Ліпіхіна Т.Д. Гармонізація загальних правил системи оподаткування ЗЕД України в умовах інтеграції у світове співтовариство // Дніпропетровськ: Академія митної служби України, № 2 (10). – 2001.– С. 36 – 43 (0,46 д.а.).

4. Ліпіхіна Т.Д. Податки на експортно-імпортні операції у формуванні доходної частини Державного бюджету України // Дніпропетровськ: Академія митної служби України, № 4. – 2001. – С.105 – 108 (0,16 д.а.).

5. Ліпіхіна Т.Д. Формування системи оподаткування імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Проблеми європейської інтеграції і транскордонної співпраці. Вип. ХХІХ. У 2-х т. / НАН України. Ін-т регіональних досліджень. Редкол.: відповідальний редактор М.І.Долішній. – Львів–Луцьк: Ред.– вид. відд. “Вежа” Волин. держ. ун-ту ім. Лесі Українки, 2001. – Т.2. – С.138 – 142 (0,25 д.а.).

В інших виданнях:

6. Ліпіхіна Т.Д. Методологія прогнозування надходжень митних податків. – Зб. наук. праць за матеріалами Міжнародної науково-практичної конференції „Митна справа в Україні: сучасні проблеми та шляхи вдосконалення” // Дніпропетровськ: Академія митної служби України, 1999. № 3. – С.64 – 71 (0,42 д.а.).

7. Ліпіхіна Т.Д. Вплив системи оподаткування зовнішньоекономічної діяльності на рівень іноземного інвестування в Україні. // Сучасна інноваційна промислова політика України: інвестиційні пріоритети та інфраструктура. Чернівці. Рута. 1999 – С.192 – 196 (0,22 д.а.).

8. Ліпіхіна Т.Д. Міжнародна економічна інтеграція як елемент державної зовнішньоекономічної політики в Україні. // Проблеми активізації реґіональної інвестиційної політики у сучасних умовах” // Економічний вісник Дніпропетровського державного фінансово-економічного інституту, т.1. – Дніпропетровськ: ДДФЕІ, 2000. – С.84 – 87 (0,22 д.а.).

9. Ліпіхіна Т.Д. Податкова політика у митному регулюванні зовнішньої торгівлі. // T.29 Податкова політика в Україні та її нормативно-правове забезпечення. Збірник наукових праць за матеріалами міжнародної науково-практичної конференції (1 – 2 грудня 2000 року). – Ірпінь: Академія ДПС України, 2000. – С.296 – 300 (0,19 д.а.).

10. Ліпіхіна Т.Д. Формування системи оподаткування ЗЕД в умовах інтеграції до Європейського Співтовариства. // Формування торговельних режимів у перехідних економіках в умовах глобалізації (приклад України). Матеріали ІХ міжнародної науково–теоретичної конференції. К.: Київський національний університет імені Тараса Шевченка Інститут міжнародних відносин, 2001. – С. 288 – 292 (0,26 д.а.).

АНОТАЦІЯ

Ліпіхіна Т.Д. Оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності в Україні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.05.01 – Світове господарство і міжнародні економічні відносини. – Київський національний економічний університет, Київ, 2003.

Дисертація спрямована на дослідження теоретичних і методологічних аспектів удосконалення процесу формування системи оподаткування експортно-імпортних операцій в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності в Україні. У дисертаційній роботі поглиблено існуючий теоретико-методологічний підхід до класифікації системи державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності економічними методами, синтезовано структуру зовнішньоекономічної політики держави в умовах лібералізації зовнішньоекономічної діяльності, формалізовано регулятивну інфраструктуру податкової політики у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Проведено аналіз формування та рівня ефективності системи оподаткування експортно-імпортних операцій в Україні в період становлення ринкових відносин. Досліджено фактори, що впливають на формування системи оподаткування експортно-імпортних операцій.

На підставі дослідження окреслено шляхи вдосконалення державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності економічними методами.

Ключові слова: акцизний збір, економічні методи державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, експортно-імпортні операції, Європейське Співтовариство, зовнішньоекономічна діяльність, інтеграція, лібералізація, мито, оподаткування.

АННОТАЦИЯ

Липихина Т.Д. Налогообложение экспортно-импортных операций в условиях либерализации внешнеэкономической деятельности в Украине. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.05.01 – Мировое хозяйство и международные экономические отношения. – Киевский национальный экономический университет, Киев, 2003.

Диссертация направлена на исследование теоретических и методологических аспектов усовершенствования процесса формирования системы налогообложения экспортно-импортных операций в условиях либерализации внешнеэкономической деятельности в Украине. В диссертаци-онной работе углублен существующий теоретико-методологический подход к классификации системы государственного регулирования внешнеэкономичес-кой деятельности экономическими методами, синтезирована структура внешнеэкономической политики государства в условиях либерализации внешнеэкономической деятельности.

На основании проведенных теоретических исследований автором определена собственная позиция в определении условий эффективного внедрения экономических методов государственного регулирования внешнеэкономической деятельности, углубление форм интеграции национальных регулирующих систем с существующими в мировом сообществе: по мере развития экономики процесс налогообложения экспортно-импортных операций должен рассматриваться как инструмент действующей защиты отечественного производства, а не как “налоговое средство”, которое обеспечивает доход денежных средств в Государственный бюджет. Формирование системы налогообложения должно основываться на долгосрочных воспроизведенных основах в реальном секторе экономики, а не исходить только из фискальных соображений и интересов.

Автором обоснован существующий теоретико-методологический подход к классификации системы государственного регулирования внешнеэкономической деятельности экономическими методами, согласно которому выделены три главные характеристики: 1) пространственная – по критерию международности или региональности; 2) инструментарная – по критерию характера инструментов регулирования; 3) функциональная - по критерию способов регулирования.

Диссертантом доказано, что в процессе разработки методологического подхода к формированию системы налогообложения экспортно-импортных операций в условиях либерализации внешнеэкономической деятельности за основу должны быть приняты следующие основополагающие принципы: первоочередность общенациональных интересов; оптимальность государственного регулирования внешнеэкономической деятельности экономическими методами; ориентация на мировой опыт функционирования систем налого-обложения экспортно-импортных операций; единство форм государственного регулирования.

Отмечено, что в процессе разработки методологического подхода к формированию системы налогообложения экспортно-импортных операций необходимо исходить одновременно из восприятия налогов на экспортно-импортные операции, с одной стороны, как важного индикатора адаптационной способности субъекта, а с другой – как объекта управления на уровне всех звеньев национального хозяйства. То есть, следует акцентировать внимание на двойном характере системы налогообложения экспортно-импортных операций: – как показателя, определяющего состояние экономического объекта относительно требований международной экономической сферы, и как объекта управления, который связан с реализацией главной целевой функции субъекта внешнеэкономической деятельности.

В диссертационной работе проведен анализ формирования и уровня эффективности системы налогообложения экспортно-импортных операций в Украине в период становления рыночных отношений. Исследованы факторы, влияющие на формирование системы налогообложения экспортно-импортных операций. Обоснованы основные принципы формирования системы налогообложения экспортно-импортных операций в условиях либерализации внешнеэкономической деятельности, пути интеграции Украины в мировое сообщество. Разработаны методологические основы прогнозирования объемов поступлений налогов с экспортно-импортных операций в Государственный бюджет в условиях либерализации, предложена методика прогнозирования объемов поступлений налогов с экспортно-импортных операций в Государ-ственный бюджет Украины.

Ключевые слова: акцизный сбор, экономические методы государственного регулирования внешнеэкономической деятельности, экспортно-импортные операции, Европейское Сообщество, внешнеэкономическая деятельность, интеграция, либерализация, таможенная пошлина, налогообложение.

SUMMARY

Lipikhina T.D. The taxation of export-import transactions under conditions of liberalization of foreign trade activities in Ukraine. - Manuscript.

Thesis for a candidate’s degree of economic sciences by speciality 08.05.01 – World economy and international economic relations. - Kyiv National University of Economics, Kyiv, 2003.

The dissertation is researching theoretical and methodological aspects to improve the forming process of the taxation system of export-import transaction in the period of liberalization of foreign trade activities in Ukraine.

In the dissertation the existing theoretical-methodological approach to classification of system of state regulation system of foreign trade activities has been advanced by economic methods, the structure of the external economic politics of the state during liberalization of foreign trade activities has been synthesized, and the regulative infrastructure of tax politics in sphere of foreign trade activities has been formalized as well. While forming the market relations, both the analysis of the formation and the level of the system effectiveness in regard to the taxation of export-import transactions in Ukraine have been done.

The factors, which have a great influence on the system of taxation export-import transactions have been studied. The basic principles in regard to forming of system of taxation of export-import transactions in conditions of liberalization of foreign economic activity have been well-founded.

The ways of Ukraine


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВИЗНАЧЕННЯ ГОЛОВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ РЯТУВАЛЬНИХ СУДЕН - Автореферат - 23 Стр.
ГРУПИ З ОБМЕЖЕННЯМИ НА НОРМАЛІЗАТОРИ ЗАДАНИХ СИСТЕМ ПІДГРУП - Автореферат - 17 Стр.
РУШНИКИ ЗАХІДНОГО ПОЛІССЯ КІНЦЯ ХІХ – ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ ХХ СТОЛІТЬ (Технологія. Семантика. Художні особливості.) - Автореферат - 25 Стр.
ІНТЕГРАЦІЯ ЗАХІДНОЄВРОПЕЙСЬКИХ ХУДОЖНІХ ТЕЧІЙ В ОБРАЗОТВОРЧОМУ МИСТЕЦТВІ ЛЬВОВА ПЕРШОЇ ТРЕТИНИ ХХ СТ. - Автореферат - 27 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ СПІНОВИХ ТА ЕЛЕКТРОН-ФОНОННИХ ВЗАЄМОДІЙ В ТВЕРДОТІЛЬНИХ СТРУКТУРАХ - Автореферат - 20 Стр.
КЛІНІКО-ФІЗІОЛОГІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ОПТИМАЛЬНИХ РЕЖИМІВ ШТУЧНОЇ ВЕНТИЛЯЦІЇ ЛЕГЕНЬ ПРИ ЛАПАРОСКОПІЧНИХ ОПЕРАЦІЯХ В АБДОМІНАЛЬНІЙ ХІРУРГІЇ У ХВОРИХ З СУПУТНЬОЮ ПАТОЛОГІЄЮ - Автореферат - 26 Стр.
Принципи архітектурно-планувальних рішень житлових будинків 30-х рр. ХХ ст. в м. Києві та їх використання в сучасній практиці проектування - Автореферат - 24 Стр.