У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕЛЬНИК ВІКТОРІЯ ІВАНІВНА

УДК 658.56:658.8

МЕХАНІЗМ РЕГУЛЮВАННЯ ВИРОБНИЦТВА

ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – економіка підприємства

і організація виробництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – кандидат економічних наук, доцент

Петряєва Зоя Федорівна

Харківський державний економічний університет,

доцент кафедри економічного аналізу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Міщенко Володимир Акимович

Національний технічний університет

“Харківський політехнічний інститут”,

завідуючий кафедрою бізнесу та контролінгу

кандидат економічних наук, доцент

Пилипенко Світлана Миколаївна

Харківський державний економічний університет,

доцент кафедри економіки та приватизації

Провідна установа – Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна,

кафедра економіки та менеджменту,

Міністерство освіти і науки України, м. Харків.

Захист відбудеться “20” червня 2002р. о 13 годині на засіданні

спеціалізованої ученої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському державному

економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного

економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

Автореферат розісланий “17” травня 2002 року.

Учений секретар

спеціалізованої ученої ради Дороніна М.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Економічна ситуація в Україні в сучасний період не сприяє формуванню конкурентоспроможних суб’єктів господарювання і створенню розвиненого конкурентного середовища у вітчизняній економіці. Розрив господарських зв’язків між країнами СНД, слабкий фінансовий стан підприємств-суміжників, низький платоспроможний попит споживачів, нестача власних обігових коштів, низька конкурентоспроможність продукції, гальмування процесу її оновлення та втрата здобутих раніше ринкових позицій є основними причинами низьких обсягів виробництва і реалізації продукції промислових підприємств.

Разом з тим процес трансформації економічної системи характеризується високим рівнем нестабільності та невизначеності зовнішнього середовища господарювання, збільшенням впливу його чинників на економіку та управління підприємством. Розробка принципово нових товарів на основі застосування прогресивних технологій, опанування нових ринків збуту, різкі коливання ринкового попиту і кон’юнктури, послаблення державного регулювання економіки визначають складність розвитку сучасного промислового виробництва. В умовах становлення ринкових відносин процес регулювання є засобом зниження ринкової невизначеності, забезпечення стабільності економічних процесів на підприємстві. У зв’язку з цим розширення галузей та об’єктів регулювання – об’єктивна необхідність і важлива умова стабільного соціально-економічного розвитку підприємства в сучасних умовах.

Актуальність теми. Проблеми формування основних положень і механізмів регулювання виробництва та реалізації продукції на підприємстві не мають достатньої теоретичної і практичної розробки в науковій літературі. Науково обґрунтовані рекомендації щодо розвитку виробничо-збутової діяльності підприємств у ринкових умовах можна знайти у працях Б.А. Анікіна, Г.Дж. Болта, О.Є. Бурживалової, А.М. Гаджинського, М.П. Гордона, Ю.Б. Іванова, В.Я. Кардаша, Д.Д. Костоглодова, В.О. Литвиненка, Ю.М. Неруша, О.А. Новикова, П.А. Орлова, П.Г. Перерви. Питання розробки збутової і виробничої політики підприємств досліджувалися у роботах І. Ансоффа, Ф. Котлера, Б. Карлофа, В.М. Гриньової, Л.О. Української та інших провідних учених-економістів.

Разом з тим проблема регулювання економічних процесів на підприємстві і питання підвищення ефективності організації виробництва та реалізації продукції розглядалися в літературі здебільшого відокремлено одне від другого, а у взаємозв’язку не були предметом наукового дослідження.

У зв’язку з цим проблема ефективного регулювання виробничо-збутового процесу вимагає глибокого вивчення. Комплексний інтегрований підхід до цього питання досі не набув достатнього теоретичного та методологічного обґрунтування. Існує необхідність конкретизації суті регулювання виробничо-збутової діяльності, розробки методичних підходів до формування ефективного механізму регулювання виробництва і реалізації продукції, вивчення й узагальнення вітчизняного та зарубіжного досвіду з цих питань. Така необхідність обумовлена тим, що дана проблема відноситься до стратегічних, від яких залежить успіх діяльності підприємства на ринку.

Актуальність зазначених проблем у перехідній економіці, їх недостатня розробка, теоретичне і практичне значення зумовили необхідність проведення дослідження і визначили тему дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний в дисертації напрямок досліджень відповідає тематичній спрямованості наукових розробок, що проводилися кафедрою економічного аналізу Харківського державного економічного університету за темою “Аналіз фінансового стану підприємства в умовах ринкових відносин” (номер державної реєстрації 0197U0147333) і кафедрою регіональної економіки ХДЕУ за темою “Реструктуризація промислового комплексу регіону і підвищення його конкурентоспроможності”.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування і розробка методичних рекомендацій щодо створення механізму регулювання виробництва та реалізації продукції підприємства.

Для досягнення поставленої мети в дисертації вирішено такі задачі:

аналіз особливостей та визначення об’єктивності зміни характеру регулювання виробничо-збутової діяльності в умовах становлення ринкових відносин;

узагальнення існуючих вимог до підвищення ефективності організації виробництва і реалізації продукції підприємства;

визначення теоретичних основ формування механізму регулювання виробництва та реалізації продукції;

аналіз ефективності господарської діяльності промислових підприємств та розробка методичних рекомендацій щодо формування, реалізації і регулювання їх товарної політики та організації сервісного обслуговування продукції;

обґрунтування принципів і методів логістичного підходу до вдосконалення процесу регулювання виробничо-збутової діяльності підприємства;

розробка методичних рекомендацій щодо комплексної оцінки системи реалізації продукції підприємства відповідно до логістичного підходу;

розробка програми з вдосконалення розподільної системи підприємства-товаровиробника на основі використання логістичних методів стосовно оптимізації матеріальних потоків.

Об’єктом дослідження виступає процес виробництва та реалізації продукції машинобудівних підприємств.

Предметом дослідження є регулювання виробничо-збутової діяльності підприємства.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною базою дисертаційного дослідження стали положення економічної теорії, наукові роботи провідних вітчизняних і зарубіжних учених-економістів. У процесі проведення досліджень, обґрунтування висновків і рекомендацій також вивчалися закони та нормативні акти України з економічних питань, були використані методичні та статистичні матеріали, періодичні видання з досліджуваних проблем, звітно-статистичні дані промислових підприємств Харківського регіону.

Методологічною основою досліджень є філософські принципи пізнання, матеріалістичне тлумачення процесів та явищ в економіці, діалектичний, логічний та системний підходи до їх розгляду. В процесі досліджень використано загальнонаукові методи, зокрема: аналізу і синтезу – для деталізації об’єкта дослідження та вивчення його функціональних і структурних складових; логічного узагальнення – для обґрунтування необхідності застосування нових наукових понять і принципів виробничо-збутової діяльності підприємства; системний – для визначення цілей та напрямків регулювання виробництва і реалізації; порівняння – для зіставлення фактичних даних звітного року з даними за попередні роки; монографічний – для вивчення зарубіжного та вітчизняного досвіду регулювання виробничо-збутової діяльності; статистичний аналіз – для вивчення, групування, порівняння та оцінки фактичних даних про результати господарської діяльності підприємств з метою подальшого використання висновків для підвищення ефективності роботи підприємств; графічний метод – для наочного зображення викладених положень.

Серед специфічних методів використовувалися економіко-математичні методи, зокрема: метод кореляційного аналізу – для визначення залежності загального обсягу збуту продукції від збутових характеристик регіону; метод економіко-математичного моделювання – для вирішення задачі мінімізації транспортних витрат при виборі місця розташування розподільних центрів підприємства; метод збутового зонування – для визначення конкретних районів розташування дилерської мережі.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у такому:

вперше:

запропоновано підхід до оцінки витрат підприємства на сервісне обслуговування продукції на базі розрахунку фактичного рівня річних витрат на обслуговування, що дозволяє контролювати і регулювати зміну структури витрат на гарантійний сервіс та визначати ціну споживання виробів;

дістали подальший розвиток:

визначення поняття “механізм регулювання виробництва та реалізації продукції” як ключової категорії при дослідженні напрямків підвищення ефективності організації виробництва і реалізації товарів, розроблено його функціональну структуру, що базується на системному розгляді процесу оптимізації виробничо-збутової діяльності підприємства;

методичні рекомендації щодо вдосконалення розподільної системи підприємства та визначення місця розташування розподільних центрів на базі методу збутового зонування з метою збільшення обсягів продажу в регіонах та створення сфери сервісних послуг в збуті продукції машинобудування;

удосконалено:

методи формування перспективної виробничої програми й оцінки ефективності товарної політики на основі розрахунку комплексу показників, які дозволяють здійснювати регулювання виробничо-комерційної діяльності, контролювати використання ресурсів підприємства та елементів товарної політики;

методичний підхід до комплексної оцінки системи реалізації продукції підприємства з врахуванням впливу факторів зовнішнього середовища і кон’юнктури ринку конкретного товару, яка дозволяє здійснити попередню оцінку розподільної системи підприємства та виявити існуючі резерви з метою вдосконалення процесу регулювання збуту продукції.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що розроблені методичні підходи і обґрунтовані теоретичні положення, викладені в дисертації, доведені до рівня практичних рекомендацій та можуть бути використані суб’єктами господарювання з метою підвищення ефективності процесу регулювання виробництва та реалізації продукції. Здійснення комплексної оцінки перспективності товарного асортименту та використання запропонованої системи показників для оцінки товарної політики сприяє ефективному контролю за використанням виробничих ресурсів підприємства. Застосування на практиці методики оцінки системи реалізації продукції та впровадження програми заходів з вдосконалення розподільної системи підприємства дозволяють підвищити ефективність збутової діяльності товаровиробників. Використання методики оцінки витрат на сервісне обслуговування промислової продукції дозволяє контролювати і регулювати зміну структури витрат, пов’язаних з гарантійним сервісом, та здійснювати оцінку середніх витрат, пов’язаних з післягарантійним обслуговуванням виробів, для врахування їх при визначенні ціни споживання виробів.

Наукові результати дисертаційної роботи, які мають прикладний характер, знайшли практичне застосування у роботі ВАТ “Харківський завод тракторних двигунів” (акт про впровадження № 01-22/170 від 16.05.01р.) та ВАТ “Харківський тракторний завод” (акт про впровадження № 60/26-Л від .05.01р.).

Особистий внесок здобувача. Всі наукові праці виконані автором одноособово.

Апробація результатів дисертації. Основні результати виконаних досліджень, висновки та пропозиції, які викладено в дисертації, оприлюднено на Третій та Четвертій науково-практичних конференціях молодих економістів “Сучасні проблеми розвитку виробництва” (Харків, 1998, 2000рр.), Міжнародній науково-технічній конференції “Інформаційні технології: наука, техніка, технологія, освіта, здоров’я” (Харків, 1999р.), Третьому Міжнародному молодіжному форумі “Радіоелектроніка і молодь у XXI ст.” (Харків, 1999р.) та на Міжнародній науково-практичній конференції “Дослідження і оптимізація економічних процесів” (Харків, 2000р.).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 13 наукових статей, з них 8 – у виданнях, що визнані ВАК України фаховими з економіки. Загальний обсяг робіт становить 2,4 ум.-друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Робота містить 191 сторінку машинописного тексту, в тому числі 24 таблиці – 18 сторінок, 26 рисунків – 16 сторінок, список використаних джерел (156 найменувань) – 12 сторінок, 5 додатків – 17 сторінок. Обсяг основного тексту дисертації становить 145 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, предмет і об’єкт дослідження, сформульовано задачі, відображено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі – “Місце та роль виробництва і реалізації продукції в системі економічних відносин” – проаналізовано особливості та визначено об’єктивність зміни характеру регулювання господарської діяльності в умовах становлення ринкових відносин; узагальнено теоретичні підходи до підвищення ефективності організації виробництва і реалізації продукції промислових підприємств.

Дослідження сучасних умов трансформації соціально-економічної системи дозволили прийти до висновку, що економіка України діє в нерівноважному режимі. Здійснення ринкових перетворень і особливо формування ринкового механізму руху суспільного продукту істотно впливають на економічну природу, внутрішню структуру й організацію виробничо-господарської діяльності підприємств, на всі фази їх відтворювальної діяльності. Зроблено висновок про те, що у процесі трансформації через порушення у всіх сферах відтворення виникли значні структурні диспропорції в економічній системі України. Внаслідок перетворення системи централізованого планування в ринкову значні зміни відбулися у сфері реалізації, де здійснюється розподіл та обмін продукту, створеного в процесі виробництва.

Встановлено, що в умовах перехідної економіки, коли тільки створюються фундаментальні основи ринкових відносин, а здатність економічної системи до саморегулювання практично відсутня, посилюється необхідність як державного регулювання економіки в цілому, так і регулювання виробничо-комерційної діяльності підприємств, що має здійснюватися самими суб’єктами господарювання з метою зниження ринкової невизначеності та пристосування до економічних умов, які постійно змінюються.

Проведені дослідження господарської діяльності вітчизняних промислових підприємств та аналіз зарубіжного досвіду дозволили сформулювати конкретні пропозиції щодо підвищення ефективності організації виробництва і реалізації продукції. Відзначено, що промислові підприємства повинні мати значну гнучкість, здатність швидко змінювати асортимент продукції, що обумовлено скороченням життєвого циклу продукції, підвищенням вимог до асортименту продукції, збільшенням обсягів партій разового випуску. Виробництво, спрямоване на випуск масової, стандартизованої продукції, орієнтоване лише на сувору відповідність стандартам, специфікаціям, технічним умовам, не здатне пристосовуватися до реальних запитів невеликих груп споживачів і тому приречене на банкрутство.

Визначено, що в сучасних умовах товаровиробникам необхідно враховувати не тільки ціну товару, але й витрати на експлуатацію виробленої продукції. У зв’язку з цим зроблено висновок про те, що підвищення конкурентоспроможності продукції пов’язано із зниженням ціни споживання виробу, яка є сукупністю витрат на придбання та споживання (експлуатацію) продукції.

В роботі зроблено висновок, що сучасні умови вимагають принципово нових підходів до управління та організації виробництва, які б дозволили вирішувати завдання з розширення асортименту продукції, оперативного впровадження нової техніки, технології, гнучких виробничих систем, а також підвищення якості при постійному зменшенні витрат виробництва.

У другому розділі – “Теоретичні основи формування механізму регулювання виробничо-збутової діяльності промислового підприємства” – обґрунтовано необхідність створення і використання сучасного механізму регулювання виробництва та реалізації продукції, визначено його головні блоки та розроблено функціональну структуру, досліджено та розкрито особливості формування і реалізації товарної політики промислових підприємств та організації сервісного обслуговування продукції.

Проведені дослідження дозволили зробити висновок про те, що міжнародна конкуренція примушує вітчизняні промислові підприємства переглянути весь комплекс питань управління своїми підрозділами, які відповідають за випуск товарів та надання послуг. В роботі доведено, що створення умов для ефективного управління і організації виробництва та реалізації продукції пов’язано з господарським механізмом регулювання. Автор визначає механізм регулювання виробництва та реалізації продукції як інтегровану комплексну систему узгоджених економічних, нормативно-правових та організаційних заходів, що забезпечують координовану реалізацію господарських функцій за допомогою конкретних форм та методів впливу на виробничо-збутову діяльність підприємства. Схему механізму регулювання виробництва та реалізації продукції подано на рис.1.

Дослідження виробничо-збутової діяльності машинобудівних підприємств Харківського регіону дозволили обґрунтувати необхідність регулювання виробництва продукції шляхом розробки та послідовної реалізації товарної політики, оскільки саме за її допомогою визначаються ринкові можливості підприємства. Конкурентоспроможність продукції, яку планує виробляти підприємство, пов’язана з визначенням рівня задоволення вимог споживача щодо виробу на основі результатів маркетингових досліджень перспективних ринків збуту та врахування споживчих особливостей. З метою регулювання виробництва продукції автором пропонується здійснювати контроль за формуванням перспективної виробничої програми підприємства шляхом аналізу повного переліку продукції, що виробляється, включаючи перспективні вироби за їх техніко-економічними показниками. Схему формування перспективної виробничої програми подано на рис. 2.

В роботі доведено, що економічна оцінка ефективності товарної політики визначається комплексом показників, які дозволяють контролювати різні напрямки діяльності підприємства. Автор вважає доцільним поділити ці показники на три основні групи: узагальнюючі показники ефективності усієї виробничо-комерційної діяльності, показники використання основних видів ресурсів, показники ефективності окремих елементів товарної політики. Третя група показників є принципово новою для вітчизняних підприємств і визначає кількісні характеристики основних елементів товарної політики: ринкової кон’юнктури, конкурентоспроможності товарного асортименту, цінових факторів, інвестицій, сервісного обслуговування та системи формування попиту і стимулювання збуту. Використання запропонованого методичного підходу дозволить об’єктивно визначити ефективність регулювання процесу виробництва та при необхідності прийняти обґрунтоване рішення щодо перегляду асортименту продукції, що випускається.

В дисертаційній роботі визначено, що сервісне обслуговування товарного асортименту є одним з найважливіших факторів підвищення конкурентоспроможності продукції та показником продуктивності збутової сфери підприємства. Разом з тим сьогодні в Україні сервіс є слабким місцем виробничо-господарської діяльності, тому існує необхідність відповідного аналізу і розробки системи обліку й оцінки ефективності функціонування сервісного обслуговування з метою визначення і регулювання розміру витрат на сервісні послуги. У зв’язку з цим розроблено новий підхід до оцінки витрат підприємства на сервісне обслуговування продукції, який базується на основі розрахунку фактичного рівня річних витрат на обслуговування виробу.

Для оцінки та регулювання витрат підприємства на сервісне обслуговування автором запропоновано використовувати показник фактичного рівня річних витрат на допродажне та гарантійне обслуговування на один виріб (Ргар):

,

де – річний обсяг витрат на допродажне сервісне обслуговування в i-му році (грн.);

– річний обсяг витрат на гарантійний ремонт та обслуговування виробу в i-му році (грн.);

N i – кількість виробів, що реалізовані в i-му році (шт.);

– перехідна кількість виробів, що підлягають гарантійному обслуговуванню в i-му році (шт.).

Для оцінки витрат підприємства на гарантійний ремонт і обслуговування при використанні у розрахунках собівартості та цін пропонується використовувати середнє значення цього показника, що визначається протягом гарантійного строку служби виробу.

Критерієм оцінки вартості післягарантійного обслуговування може бути фактичний рівень витрат на післягарантійне обслуговування на один виріб (Рп/гар):

,

де – річний обсяг витрат на післягарантійне обслуговування у j-му році (грн.);

– кількість виробів, які потенційно підлягають післягарантійному обслуговуванню у j-му році (шт.);

– кількість виробів, які знаходяться у гарантійному обслуговуванні у j-му році (шт.).

Для визначення складу витрат на післягарантійне обслуговування при розрахунку ціни споживання виробу рекомендується використовувати середнє значення цього показника, що визначається протягом періоду післягарантійного обслуговування або корисного використання виробу.

Автор вважає, що такий аналіз по кожному виробу підприємства та по всіх існуючих центрах і службах, які виконують сервісне обслуговування, дозволить контролювати і регулювати зміну структури витрат, пов’язаних з гарантійним сервісом, та здійснювати оцінку середніх витрат, пов’язаних з післягарантійним обслуговуванням виробів, для використання їх при визначенні ціни споживання виробів.

У третьому розділі – “Вдосконалення процесу регулювання виробничо-збутової діяльності підприємства” – обґрунтовано застосування методів логістики стосовно вдосконалення регулювання виробничо-збутової діяльності, запропоновано методичний підхід до комплексної оцінки системи реалізації продукції підприємства з врахуванням впливу факторів зовнішнього середовища і кон’юнктури ринку конкретного товару; розроблено програму заходів з удосконалення розподільної системи підприємства та механізм створення і визначення місця розташування розподільних центрів на базі методу збутового зонування.

В сучасних умовах велике значення має підвищення ефективності регулювання системи реалізації готової продукції на промислових підприємствах. Причинами цього є посилення конкуренції на ринках збуту, підвищення вимог споживачів до якості обслуговування, зростання витрат, пов’язаних з реалізацією готової продукції. У зв’язку з цим в дисертаційній роботі обґрунтовано переваги логістичного підходу до вдосконалення регулювання виробничо-збутової діяльності, визначено економічну суть розподільної логістики як процесу управління комерційним, канальним і фізичним розподілом готової продукції і послуг з метою задоволення попиту споживачів та отримання прибутку.

Вдосконалення регулювання збуту підприємства передбачає вивчення існуючої розподільної системи продукції. Тому в дисертаційній роботі запропоновано методичний підхід до комплексної оцінки системи реалізації продукції підприємства.

Послідовність запропонованої процедури дослідження будується у відповідності до системного підходу та містить аналіз впливу зовнішніх факторів і кон’юнктури ринку, оцінку елементів системи реалізації продукції, аналіз логістичних витрат, пов’язаних з розподілом продукції, розрахунок резервів підвищення ефективності функціонування розподільної системи та розробку заходів з використання виявлених резервів.

У роботі визначено, що попередня оцінка і виявлення резервів підвищення ефективності розподільної системи є основою для процесу її вдосконалення. Схему вдосконалення системи реалізації продукції підприємства подано на рис. 3.

Згідно з розробленим методичним підходом в роботі проведено оцінку системи реалізації продукції підприємства на прикладі ВАТ “Харківський завод тракторних двигунів” та аналіз попиту і пропозиції на ринку дизельних двигунів. Аналіз споживачів продукції виробництва ВАТ “ХЗТД” свідчить, що головними її споживачами є ВАТ “Харківський тракторний завод” і ВАТ “Тернопільський комбайновий завод”.

Встановлено, що 8% споживачів ВАТ “ХЗТД”, розташованих у двох областях України (Харківській і Тернопільській), споживають 45,54% продукції, 23,11% продукції поставляється підприємствам ще в чотири області (Івано-Франківську, Херсонську, Черкаську, Чернігівську), а 31,35% в інші 19 областей України.

Враховуючи тенденцію до зміщення структури збуту продукції машинобудування в бік збільшення частки дрібнооптових партій продукції, що користується попитом, та беручи до уваги досвід розвинених країн з розподілу продукції в логістичній системі, в дисертаційній роботі пропонується програма вдосконалення розподільної системи машинобудівного підприємства, яка дозволяє підвищити ефективність процесу регулювання реалізації продукції.

Метою впровадження програми є одержання додаткового прибутку, збільшення обсягів продажу продукції шляхом створення логістичного ланцюга “виробництво – збут” продукції з врахуванням задоволення вимог споживачів крупнооптових і дрібнооптових партій. Створення логістичного ланцюга “виробництво – збут”, на погляд автора, пов’язане із створенням розподільних центрів, які є розсіювальною системою, що знаходиться між машинобудівним підприємством і споживачами. Завдання розподільного центру – регулювання розподілу дрібних партій готової до продажу продукції, замовленої споживачами.

При виборі місця розташування розподільних центрів продукції автором рекомендується використовувати метод збутового зонування. Виходячи із завдання визначення районів зосередження споживачів дрібнооптових партій продукції, цей метод застосовується для виділення збутових зон підприємства шляхом розрахунку коефіцієнта споживання дрібнооптових партій (КСДП) за такою формулою:

,

де – питома вага споживання дрібнооптових партій продукції і-ою областю в загальному обсязі споживання;

– питома вага споживачів дрібнооптових партій продукції і-ої області в загальній кількості споживачів.

Показник визначається за формулою:

= Vi / V,

де Vi – обсяг споживання дрібнооптових партій продукції і-ою областю за певний період часу;

V – загальний обсяг споживання дрібнооптових партій продукції підприємства за мезорайонами України.

Показник розраховується таким чином:

= Кi / К,

де Кi – кількість споживачів дрібнооптових партій продукції в і-ій області;

К – загальна кількість споживачів дрібнооптових партій продукції в Україні.

Метод збутового зонування був використаний в роботі для визначення конкретних районів розташування дилерської мережі ВАТ “ХЗТД”. На підставі розрахунку коефіцієнта споживання дрібнооптових партій продукції за мезорайонами України для розташування дилерської мережі було запропоновано такі регіони: Донецький район – Донецька область; Придніпровський район – Запорізька область; Північно-Східний район – Харківська область; Центрально-Поліський район – Чернігівська область; Причорноморський район – Херсонська область; Карпатський район – Івано-Франківська область; Подільський район – Тернопільська область; Центрально-Український район – Черкаська область; Західно-Поліський район – Волинська область.

Обране таким чином місце розташування розподільних центрів може бути скориговане в залежності від таких обмежень: економічного стану регіону; особливостей споживання в даному регіоні; рівня конкуренції; екологічного стану; рівня транспортних і складських витрат; рівня цін на дизельні двигуни, які склалися в регіоні.

Організація мережі розподільних центрів дозволяє створити навколо промислових підприємств групи торговельних підприємств, зацікавлених в проведенні активної збутової політики. Успішна робота дилерів сприяє формуванню споживчого попиту, зміні структури споживання, створює умови для нормалізації товарних запасів. Впровадження запропонованих заходів дозволяє підприємству здійснити ефективне регулювання реалізації продукції, збільшити обсяги продажу в регіонах, підвищити відомість власної продукції, а також створити нову сферу сервісних послуг в збуті продукції машинобудування.

ВИСНОВКИ

1. Аналіз особливостей та визначення об’єктивності зміни характеру регулювання промислового виробництва в сучасний період дозволили автору зробити висновок про те, що в умовах становлення ринкових відносин виробничо-збутова діяльність повинна регулюватися самим суб’єктом господарювання з метою забезпечення стабільності економічних процесів на підприємстві. Тому існує необхідність в розробці теоретичних основ і методичних рекомендацій щодо підвищення ефективності процесу регулювання виробництва та реалізації продукції промислових підприємств.

2. Проведені автором дослідження господарської діяльності вітчизняних підприємств та аналіз зарубіжного досвіду дозволили теоретично узагальнити та сформулювати конкретні пропозиції щодо підвищення ефективності організації виробництва і реалізації продукції, в основі яких лежать сучасні підходи до управління та організації виробництва, що дозволяють вирішувати завдання з розширення асортименту продукції, оперативного впровадження нової техніки, технології, гнучких виробничих систем, а також підвищення якості при постійному зменшенні витрат виробництва.

3. Виходячи з того, що створення умов для ефективного управління і організації виробничо-збутової діяльності пов’язано з механізмом її регулювання, у роботі визначено теоретичні основи, сформульовано поняття “механізм регулювання виробництва та реалізації продукції” та розроблено його функціональну структуру, що поєднує чотири головних блоки: вивчення ринку та розробка товарної політики, забезпечення якості і конкурентоспроможності продукції, організація збуту продукції, організація сервісного обслуговування.

4. На основі аналізу функціонування промислового виробництва і його основних проблем з метою підвищення ефективності господарської діяльності підприємств автором запропоновано методичний підхід до формування перспективної виробничої програми й оцінки ефективності товарної політики на основі комплексу показників, які дозволяють контролювати різні напрямки економічної діяльності підприємства, а також новий підхід до оцінки витрат підприємства на сервісне обслуговування продукції, що базується на основі розрахунку фактичного рівня річних витрат на обслуговування виробу.

5. В умовах перехідної економіки велике значення має підвищення ефективності регулювання системи реалізації готової продукції на промислових підприємствах. У зв’язку з цим в дисертаційній роботі автором обґрунтовані переваги логістичного підходу до вдосконалення регулювання виробничо-збутової діяльності, який дозволяє контролювати використання ресурсів підприємства для досягнення стратегічної мети і забезпечувати гармонізацію інтересів виробника та споживача.

6. Вивчення особливостей процесу збуту продукції виробничо-технічного призначення передбачає оцінку існуючої розподільної системи підприємства. У зв’язку з цим в дисертаційній роботі запропоновано методику комплексної оцінки системи реалізації продукції підприємства. Послідовність запропонованої процедури дослідження будується відповідно до системного підходу і містить аналіз впливу зовнішніх факторів і кон’юнктури ринку, оцінку елементів системи реалізації, аналіз логістичних витрат, пов’язаних з розподілом продукції, та розрахунок резервів підвищення ефективності функціонування розподільної системи підприємства.

7. Вивчення існуючої тенденції до зміщення структури збуту продукції машинобудування в бік збільшення частки дрібнооптових партій дозволило автору запропонувати програму заходів з вдосконалення розподільної системи підприємства шляхом створення логістичного ланцюга “виробництво – збут” з врахуванням задоволення вимог споживачів крупнооптових і дрібнооптових партій продукції та розробити механізм створення і визначення місця розташування розподільних центрів підприємства. Впровадження даних заходів дозволить промисловим підприємствам здійснити ефективне регулювання збуту продукції, збільшити обсяг продажу продукції на ринку, сприятиме підвищенню іміджу і формуванню сфери сервісних послуг.

8. Теоретичні основи процесу регулювання виробництва та реалізації продукції, розроблені в дисертації, можуть бути використані в учбовому процесі навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації для підготовки фахівців у галузі економіки підприємства. Розроблені підходи та рекомендації щодо комплексної оцінки ефективності товарної політики, оцінки витрат на сервісне обслуговування, дослідження системи реалізації продукції та вдосконалення розподільної системи товаровиробника можуть бути використані в практичній діяльності промислових підприємств з урахуванням їх специфіки.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Мельник В.І. Вдосконалення розподільної системи підприємства–виробника промислової продукції // Вісник ХДЕУ. – 2001. – № 4 (20). – С. 59-61.

2. Мельник В.І. Визначення перспективності виробничої програми та ефективності товарної політики промислового підприємства // Коммунальное хозяйство городов. (Сер. “Экономические науки”). Вып. 34. – К.: Техніка, 2001. – С. 74-77.

3. Мельник В.І. Використання логістичних методів в організації виробництва та реалізації продукції // Вісник ХДЕУ. – 2000. № 1 (13). – С. 58-59.

4. Мельник В.І. Економічні умови формування механізму регулювання виробництва та реалізації продукції підприємства // Коммунальное хозяйство городов. (Сер. “Экономические науки”). Вып. 31. – К.: Техніка, 2001. – С. 84-87.

5. Мельник В.І. Забезпечення якості продукції в системі виробничо-збутової діяльності підприємства // Вісник ХДЕУ. – 1999. – № 2 (10). – С. 58-59.

6. Мельник В.І. Організація та визначення ефективності сервісного обслуговування продукції промислових підприємств // Вестник Харьковского государственного политехнического университета. Сер. “Технический прогресс и эффективность производства”. – 1999. – Вып. 86. – С. 63-66.

7. Мельник В.И. Основные аспекты реализации концепции маркетинга на предприятиях Украины // Вісник ХДЕУ. – 1998. – № 3 (7). – С. 92-94.

8. Мельник В.И. Роль маркетинговых исследований в регулировании производства и сбыта продукции // Вісник ХДЕУ. – 1999. – № 1 (9). – С. 19-21.

9. Мельник В.І. Використання сучасних інформаційних технологій в процесі виробництва та реалізації продукції промислових підприємств // Зб. матеріалів Четвертої науково-практичної конференції молодих економістів “Сучасні проблеми розвитку виробництва”. – Харків: Модель Всесвіту, 2000. – С. 275-277.

10. Мельник В.І. Методика дослідження управління збутом в логістичній системі // Вестник Харьковского государственного политехнического университета. Сер. “Технический прогресс и эффективность производства” (по материалам Международной научно-практической конференции “Исследование и птимизация экономических процессов”). – 2000. – Вып. 122. – Ч.1. – С. 218-220.

11. Мельник В.И. Основные направления маркетинговой стратегии промышленного предприятия в современных условиях // Зб. наук. статей “Економіка” (за матеріалами Третьої науково-практичної конференції молодих економістів “Сучасні проблеми розвитку виробництва”). – Харків: ХДЕУ, 1998. – № 1. – С. 69-71.

12. Мельник В.І. Сучасні організаційні форми збуту продукції та їх становлення в умовах ринкової економіки // Информационные технологии: наука, техника, технология, образование, здоровье: Сб. научн. тр. (по материалам Международной научно-технической конференции). – Харьков, ХГПУ, 1999. – Ч.4. – С. 242-245.

13. Мельник В.И. Формирование товарной политики промышленных предприятий в условиях переходного периода // Зб. наук. пр. за матеріалами 3-го Міжнародного молодіжного форуму “Радіоелектроніка і молодь у ХХІ ст.”, Ч.1. – Харків: ХТУРЕ, 1999. – С. 375-378.

Мельник В.І. Механізм регулювання виробництва та реалізації продукції підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка підприємства і організація виробництва. – Харківський державний економічний університет, Харків, 2002.

У дисертаційній роботі розглянуто теоретичні положення та розроблено методичні рекомендації щодо створення механізму регулювання виробництва і реалізації продукції підприємства. Розглянуто економічну суть процесів виробництва і реалізації продукції, визначено об’єктивність зміни характеру регулювання господарської діяльності в умовах становлення ринкових відносин. Систематизовано теоретичні підходи до підвищення ефективності організації виробничо-збутової діяльності промислових підприємств. Проаналізовано особливості формування і регулювання товарної політики промислових підприємств та організації сервісного обслуговування продукції. Визначено переваги логістичного підходу до організації збуту і вдосконалення регулювання виробничо-збутової діяльності, розроблено методику комплексної оцінки системи реалізації продукції підприємства. Запропоновано програму заходів з вдосконалення розподільної системи і розроблено механізм створення та визначення місця розташування розподільних центрів підприємства.

Ключові слова: механізм регулювання виробництва та реалізації продукції, виробничо-збутова діяльність, товарна політика, сервісне обслуговування, організація збуту, система реалізації продукції, розподільний центр.

Мельник В.И. Механизм регулирования производства и реализации продукции предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика предприятия и организация производства. – Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2002.

Диссертационная работа посвящена изучению теоретических и методических основ процесса регулирования производственно-сбытовой деятельности и разработке на их базе методических рекомендаций по созданию механизма регулирования производства и реализации продукции предприятия.

Рассмотрена экономическая сущность процессов производства и реализации продукции, определена объективность изменения характера регулирования хозяйственной деятельности в условиях становления рыночных отношений. Доказано, что осуществление рыночных преобразований и особенно формирование рыночного механизма движения общественного продукта существенно влияют на экономическую природу, внутреннюю структуру и организацию производственно-хозяйственной деятельности предприятий, на все фазы их воспроизводственной деятельности. Для снижения рыночной неопределенности и обеспечения стабильности экономических процессов на предприятии обоснована необходимость регулирования производственно-сбытовой деятельности самим субъектом хозяйствования.

Систематизированы теоретические подходы к повышению эффективности организации производственно-сбытовой деятельности промышленных предприятий. Изучены требования международной конкуренции к переориентации производственных систем от принципа стратегии сбыта к принципу производства мирового уровня. На этой основе сделан вывод о необходимости создания хозяйственного механизма регулирования производства и реализации продукции и разработки методов его внедрения в хозяйственную практику отечественных предприятий.

Доказано, что современные условия требуют принципиально новых подходов к управлению и организации производства, позволяющих решать задачи по расширению ассортимента продукции, оперативного внедрения новой техники, технологии, гибких производственных систем, а также повышать качество при постоянном снижении производственных затрат.

На основе анализа производственно-сбытовой деятельности промышленных предприятий обоснована необходимость разработки, реализации и регулирования товарной политики предприятия, поскольку именно с ее помощью определяются рыночные возможности предприятия. В работе предложены методики формирования перспективной производственной программы и оценки эффективности товарной политики на основе комплекса показателей, позволяющих контролировать различные направления экономической деятельности предприятия.

Определено, что современный этап развития экономики Украины требует рассмотрения деятельности предприятий в постоянной связи с теми условиями, которые выдвигает рынок. С целью реализации этой задачи в работе предлагается осуществлять взаимосвязь процесса регулирования производства и реализации продукции с процессом оптимизации уровня сервисного обслуживания продукции. Сервис и сервисное обслуживание товарного ассортимента предприятий – одно из самых узких мест в их производственно-хозяйственной деятельности сегодня и определяющий элемент их работы в условиях рынка. Формирование нового содержания деятельности по сервисному обслуживанию продукции требует от промышленных предприятий соответствующего анализа и разработки системы учета и оценки эффективности функционирования сервисного обслуживания. С этой целью в диссертационной работе обобщены виды сервисного обслуживания, предложен новый подход к оценке и регулированию расходов предприятия на сервисное обслуживание продукции, который базируется на основе расчета фактического уровня годовых затрат на обслуживание изделия.

В современных условиях большое значение имеет повышение эффективности регулирования системы реализации готовой продукции на промышленном предприятии. Причинами этого является усиление конкуренции на рынках сбыта, повышение требований потребителей к качеству обслуживания, увеличение расходов, связанных с реализацией готовой продукции. В связи с этим в диссертационной работе рассмотрены преимущества логистического подхода к организации сбыта и совершенствованию регулирования производственно-сбытовой деятельности, определена экономическая сущность распределительной логистики как процесса управления коммерческим, канальным и физическим распределением готовой продукции и услуг с целью удовлетворения спроса потребителей и получения прибыли.

Формирование логистической системы зависит от предлагаемого продукта. В связи с этим в работе рассмотрены принципиальные вопросы сбыта продукции производственно-технического назначения, разработана методика комплексной оценки системы реализации продукции предприятия с учетом влияния факторов внешней среды и конъюнктуры рынка конкретного товара. В соответствии с данной методикой в работе проведена оценка спроса и предложения на рынке дизельных двигателей, проанализировано влияние различных факторов на равновесие спроса и предложения.

Проведенные исследования позволили сформулировать конкретные предложения по совершенствованию распределительной системы предприятия-товаропроизводителя. В диссертационной работе предложена программа мероприятий по совершенствованию распределительной системы и разработан механизм создания и определения месторасположения распределительных центров предприятия на основе использования метода сбытового зонирования.

Ключевые слова: механизм регулирования производства и реализации продукции, производственно-сбытовая деятельность, товарная политика, сервисное обслуживание, организация сбыта, система реализации продукции, распределительный центр.

Melnik V.I. Mechanism of production regulation and enterprise production realization. – Manuscript.

Thesis to compete the degree of Candidate of Sciences Economics as to the speciality 08.06.01 – enterprise economics and the production organization. – Kharkiv State University of Economics, Kharkiv, 2002.

Theoretical grounds and methodic recommendations have been considered and developed as to the question of the creation of the production regulation mechanism and the enterprise production realization. The economic essence of the production processes and the production realization has been studied and the objectiveness of the production activity under casting of the market relations has been determined. Theoretical approaches as to the increase of the affective enterprise production-selling activity have been systematized. Peculiarities of formation and regulation of the goods enterprise policy and the organization of the production servicing have been analyzed. The advantages of logistic approach to the organization of sale and regulation of the production-selling activity have been determined and the methods of complex evaluation of enterprise production realization system have been determined. The programme of measures as to improve the distribution system has been put forward and the mechanism of the creation and the determination of the distribution centres has been developed.

Key words: mechanism of production regulation and production realization, production-selling activity, goods policy, servicing, organization of sale, production realization system, distribution centre.

МЕЛЬНИК ВІКТОРІЯ ІВАНІВНА

МЕХАНІЗМ РЕГУЛЮВАННЯ ВИРОБНИЦТВА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – економіка підприємства

і організація виробництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Хмеленко Г.Г.

Підписано до друку 15.05.02. Формат 60х90 1/16.

Папір TATRA. Друк офсетний. Обсяг 0,9 ум.-друк. арк.

Тираж 100 прим. Зам. № 1250. Безкоштовно.

Надруковано в міні-типографії ООО “Рейтинг”

61002, Україна, м. Харків, вул. Сумська, 37






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СУЧАСНІ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКІ МІЖДЕРЖАВНІ ВІДНОСИНИ: ПОЛІТИЧНИЙ АСПЕКТ - Автореферат - 26 Стр.
ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ КОРМІВ ВЛАСНОГО ВИРОБНИЦТВА, ЗБАГАЧЕНИХ бвк "МУЛЬТИГЕЙН", У ГОДІВЛІ СВИНЕЙ - Автореферат - 26 Стр.
ЕЛЕКТОРАЛЬНА ГЕОГРАФІЯ РЕҐІОНУ (на матеріалах галицьких областей) - Автореферат - 26 Стр.
КЛІНІКО-ДІАГНОСТИЧНІ ТА ТЕРАПЕВТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЕПІЛЕПСІЇ У ХВОРИХ ПОХИЛОГО ВІКУ - Автореферат - 21 Стр.
Адекватність кримінального покарання як філософсько-правова проблема - Автореферат - 23 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА (на прикладі ринку вибухозахищеного електроустаткування) - Автореферат - 30 Стр.
Інтенсифікація процесу подрібнення у трубних млинах з активаційними бронефутераціями - Автореферат - 21 Стр.