У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

КИІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СВЕРДАН МИХАЙЛО МИХАЙЛОВИЧ

УДК: 658.155:674

ПРИБУТКОВІСТЬ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ

(на прикладі деревообробної промисловості Чернівецької області)

Спеціальність 08.04.01 – “Фінанси, грошовий обіг і кредит”

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

 

КИЇВ – 2002

 

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі фінансів Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор,

Суторміна Валентина Миколаївна,

Київський національний економічний університет,

професор кафедри фінансів

Офіційний опонент: доктор економічних наук, професор,

Осадець Семен Степанович,

Київський національний економічний університет,

професор кафедри фінансів підприємств

і страхової справи

Офіційний опонент: кандидат економічних наук, доцент,

Шульга Наталія Петрівна,

Київський національний торговельно-економічний

університет, доцент кафедри банківської справи

Провідна установа Науково-дослідний фінансовий інститут

Міністерства фінансів України,

відділ фінансових ресурсів держави, м. Київ

Захист відбудеться “4” лютого 2002 р. о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.02 Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 03680 м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. № 317.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного економічного університету.

Автореферат розісланий “4” січня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А.М. Поддєрьогін

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В процесі поступового реформування української економіки посилюється увага до ефективного функціонування підприємств як фундаменту економічної стабільності країни. Одночасно з трансформацією економіки, в Україні відбувається зміна форм власності більшості підприємств і створення на їх основі переважно акціонерних товариств. Недостатній досвід корпоративного управління в Україні позначився на недосконалому здійсненні фінансової діяльності акціонерних товариств, що створює перешкоди і не забезпечує умов для одержання прибутку.

Прибуток підприємства в ринковій економіці є результатом функціонування капіталу. Прибутковість акціонерного товариства залежить від структури капіталу, яка визначає особливості формування і розподілу прибутку, що впливає на фінансове становище та фінансові можливості акціонерного товариства. Це зумовлює необхідність проведення аналізу з метою визначення загальної оцінки ефективності фінансової діяльності, яка відображає результативність функціонування акціонерного товариства. В першу чергу це стосується формування структури капіталу та доведення її до оптимального рівня, що дозволить мінімізувати ціну капіталу і максимізувати ринкову вартість акціонерного товариства. Виконання цього завдання визначається фінансовим ліверіджем – важелем, використання якого збалансовує співвідношення джерел фінансових ресурсів в структурі капіталу і підвищує прибутковість акціонерного товариства. Важливого науково-практичного значення набуває питання раціонального вибору джерел фінансування інвестицій, що дозволило б акціонерним товариствам забезпечити себе необхідними фінансовими ресурсами, виступило гарантом одержання високих фінансових результатів та посприяло розробці надійної стратегії довгострокового фінансового розвитку.

Термін “капітал акціонерного товариства” є новим в економіці України. З інтеграцією вітчизняних акціонерних товариств у простори міжнародної економіки з’являється потреба єдиного відображення фінансових показників у звітності, яка була б зрозумілою суб’єктами підприємництва за межами України. Необхідність однозначного тлумачення фінансових ресурсів акціонерного товариства згідно вимог економіки ринкового типу обумовила потребу введення категорії “капітал” замість довготривалого широковживаного економічного поняття “фонди грошових коштів”.

Від рівня прибутковості у свою чергу залежить інтенсивність інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання, яка в перехідний період української економіки відбувається за умов обмеження грошових коштів і спаду виробництва, зумовлених впливом інфляційних процесів та зносом основного капіталу. Аналіз українських реалій свідчить, що однією з причин, які призвели до погіршення фінансового забезпечення акціонерних товариств, є недоліки в оподаткуванні прибутку. Вітчизняна практика свідчить про низький рівень системи оподаткування, яка не відповідає вимогам формування ринкової економіки, де на перший план повинні бути поставлені замість фіскальних регулятивно-стимулюючі принципи.

Дослідженню структури капіталу акціонерних товариств, формування і розподілу прибутку, оподаткування прибутку акціонерних товариств у спеціальній науковій літературі відведено багато уваги. Цими питаннями займалися такі відомі українські вчені, як І.О. Бланк, О.Д. Василик, А.І. Даниленко, А.В. Мертенс, А.М. Поддєрьогін, В.М. Суторміна, В.М. Федосов, а також російські економісти В.М. Агапова, Г.В. Базарова, І.Т. Балабанов, Є.Ф. Жуков, В.Г. Князєв, О.В. Мещерякова, Л.М. Павлова, М.В. Романовський, М.Г. Сичьов, Є.С. Стоянова, Д.Г. Чернік та інші.

Значний внесок у вирішення зазначених проблем зробили зарубіжні вчені: А. Бабо, В.К. Бансал, Л. Бернстайн, З. Боді, Р. Брейлі, Ю. Брігхем, Р. Вестерфілд, Л. Гапенскі, Р. Дамарі, Б. Джордан, Е.Г. Долан, Б. Коласс, Л. Крушвіц, С. Майєрс, Дж.Ф. Маршалл, Р.К. Мертон, С. Росс, Дж.А.Ф. Стонер, Е. Хелферт, Дж.Р. Хікс, Р.Н. Холт, У. Шарп та інші.

Однак варто відмітити, що в Україні відчувається значний дефіцит грунтовних досліджень у сфері управління корпоративними фінансами. На думку дисертанта, в Україні бракує практично орієнтованих наукових розробок стосовно управління фінансовою діяльністю акціонерних товариств. Впровадження ефективних форм і методів управління фінансовою діяльністю в повсякденну практику дало б можливість забезпечити фінансовими ресурсами і підвищити прибутковість акціонерних товариств.

Значимість охарактеризованої проблематики, необхідність її вирішення зумовили вибір теми дисертаційного дослідження та свідчать про її актуальність.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт Київського національного економічного університету та належить до комплексної теми кафедри фінансів “Теорія і практика управління фінансами в умовах ринкової економіки” (номер державної реєстрації 0196U007509). Особистий внесок автора полягає у розробці пропозицій щодо оптимізації формування структури капіталу та забезпечення акціонерних товариств фінансовими ресурсами, їх класифікації, а також рекомендацій стосовно удосконалення принципів стягнення податку на прибуток з акціонерних товариств в Україні.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає у дослідженні процесу формування і розподілу прибутку акціонерних товариств та розробці рекомендацій щодо підвищення їх прибутковості. Згідно поставленої мети визначено такі завдання для її вирішення:

·

подальше дослідження соціально-економічної суті категорії “прибуток”;

·

визначити принципи та особливості формування і розподілу прибутку в акціонерних товариствах в умовах перехідного періоду економіки;

·

визначити специфічні риси капіталу акціонерних товариств як основи для здійснення підприємницької діяльності та одержання прибутку;

·

дослідити процес формування структури капіталу акціонерних товариств із врахуванням форм, методів і джерел мобілізації грошових коштів;

·

показати особливості, переваги і недоліки оподаткування прибутку акціонерних товариств в умовах перехідної економіки;

·

розкрити призначення пільгових режимів оподаткування, їх види і особливості з метою розвитку діяльності акціонерних товариств в перехідній економіці;

·

обгрунтувати підходи і визначити принципи формування і проведення дивідендної політики акціонерними товариствами;

·

здійснити порівняльний фінансовий аналіз результатів діяльності вітчизняних і закордонних акціонерних товариств.

Предметом дослідження є специфічна сфера фінансових відносин, які виникають між акціонерними товариствами і державою, юридичними та фізичними особами в процесі формування і розподілу прибутку.

Об’єктом дослідження є фінансові результати акціонерних товариств деревообробної галузі промисловості у Чернівецькій області.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертації є системний підхід до розкриття принципів управління фінансовою діяльністю та прибутковості акціонерних товариств. В процесі дослідження був застосований комплекс методів, до якого входять діалектичний метод пізнання, статистичний метод, метод аналізу і синтезу, метод факторного аналізу, метод коефіцієнтів, а також методи групування, класифікації, порівняння, графічного зображення і табличного відображення результатів дослідження. Використання цих методів дозволило провести аналіз фінансової діяльності та визначити шляхи підвищення прибутковості акціонерних товариств в Україні.

Статистична і фактологічна основа. У дисертаційній роботі використані Закони України, Укази Президента України та інші нормативні акти України, матеріали Державного комітету статистики України та Державного комітету статистики у Чернівецькій області, Державної податкової адміністрації України, фінансова звітність акціонерних товариств деревообробної промисловості Чернівецької області, а також монографічна і періодична вітчизняна та зарубіжна наукова література, присвячена проблематиці капіталу, прибутковості і оподаткуванню акціонерних товариств.

Наукова новизна одержаних результатів. Основними положеннями, що формують наукову новизну результатів дисертаційної роботи, виступають наступні:

·

уточнено поняття сутності прибутку акціонерного товариства в соціально-економічному і фінансовому аспектах та його значення в умовах формування ринкової економіки;

·

проведено дослідження категорії “капітал акціонерного товариства” як фінансової основи його діяльності, що визначає мету підприємництва – ріст капіталу шляхом отримання прибутку;

·

уточнено принципи та особливості формування капіталу акціонерних товариств в умовах перехідного економічного розвитку;

·

уточнено класифікацію структури капіталу акціонерних товариств;

·

проведено порівняльний аналіз фінансового становища акціонерних товариств у деревообробній промисловості Чернівецької області та акціонерних товариств Канади;

·

внесено пропозиції щодо вдосконалення структури капіталу вітчизняних акціонерних товариств;

·

запропоновано на основі порівняльного аналізу оподаткування акціонерних товариств в Україні та корпорацій в західних країнах нові параметри при стягенні податку з прибутку вітчизняних акціонерних товариств;

·

досліджено і обгрунтовано необхідність запровадження податкових пільг на спеціальних територіях з особливим режимом оподаткування, створених для стимулювання розвитку підприємництва в Україні.

Практичне значення одержаних результатів. Результати дисертаційної роботи мають як теоретичне, так і практичне значення. Реалізація висновків і пропозицій дисертанта посприяє покращенню процесу фінансово-інвестиційної діяльності акціонерних товариств, що загалом приведе до прибутковості підприємництва в Україні.

Результати дослідження використані при підбитті підсумків проведеного економічного експерименту для підприємств легкої і деревообробної галузей в Чернівецькій області та розробці “Програм економічного і соціального розвитку Чернівецької області на 2002-2005 роки” в роботі головного фінансового управління (довідка №01-01/15 від 16.01.2001р.) і головного управління економіки (довідка №01/21 від 16.01.2001р.) Чернівецької обласної державної адміністрації, а також Державної податкової адміністрації в Чернівецькій області (довідка №235/10/01-0 від 23.01.2001р.).

Використання результатів дисертаційного дослідження мало практичну користь при обгрунтуванні і створення більш ефективної структури капіталу в дільності “ВАТ Сторожинецький меблевий цех” (довідка №534 від 25.01.2001р.) та “ВАТ Красноїльський ДОК” (довідка №269 від 18.01.2001р.).

Методологічні положення та практичні рекомендації, викладені в роботі, з питань вдосконалення аналізу фінансово-виробничої діяльності запроваджені на “ВАТ Берегометський лісокомбінат” (довідка №01/12 від 31.01.2001р.).

Особистий внесок здобувача. Виконана дисертаційна робота та всі отримані результати є особистим надбанням автора. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційному дослідженні використані ідеї та положення, які є результатами власної роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного дослідження обговорювались на засіданнях кафедри фінансів Киїського національного економічного університету, доповідались на таких науково-практичних конференціях:

·

Х науково-практична конференція “Сучасна інноваційно-промислова політика України: інвестиційні пріоритети та інфраструктура” (м. Чернівці, 6-8 квітня 1999р.);

·

ХІІ міжнародна науково-практична конференція “Стратегічні пріоритети розвитку регіонів в системі економічної політики в Україні” (м. Чернівці, 3-4 квітня 2001р.).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 12 наукових праць загальним обсягом 4,46 д.а., з них особисто автору належить 4,41 д.а.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Повний обсяг дисертаційної роботи становить 227 сторінок комп’ютерного тексту й містить 39 таблиць на 16 сторінках, 11 рисунків на 6 сторінках, 7 додатків на 13 сторінках. Список використаних джерел включає 165 найменувань і викладений на 12 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У Вступі обгрунтовано актуальність дисертаційного дослідження, сформульовано мету, основні завдання, об’єкт і предмет дослідження, наукову новизну і практичне значення отриманих результатів, особистий внесок здобувача.

У розділі 1 – “Теоретичні основи формування прибутку” – розкривається сутність прибутку, його взаємозв’язок з іншими фінансовими важелями, досліджено функціональне призначення прибутку та його вплив на розвиток соціально-економічної системи країни.

В дисертаційній роботі особлива увага зосереджена на фінансово-виробничій діяльності акціонерних товариств, які в економіці з ринковими відносинами є найбільшими товаровиробниками, одержують найвищі прибутки та виступають найбільшими споживачами і розпорядниками фінансових коштів серед інших організаційних форм здійснення підприємницької діяльності.

Виявлено, що можливі три види прибутку, які можуть бути отримані внаслідок здійснення активної або пасивної діяльності:

·

підприємницький прибуток (активна форма);

·

несподіваний прибуток (пасивна форма);

·

допустимий прибуток (незалежна форма).

Порівняння систем підходу до розгляду прибутку визначається більш прагматичним досвідом західних країн. В Україні відмічається схильність до тлумачення прибутку як факту досягнення певного результату, який розглядається переважно в статичному вимірі. У країнах з розвинутою ринковою економікою прибуток розглядається з точки зору ризикового бажання до завоювання конкретного результату і підлягає ретельному аналізу в динаміці, спрямованого на прогнозування прибутку і планування фінансово-виробничої діяльності підприємства на перспективу.

Офіційні статистичні дані свідчать, що в Україні постійно зростає частка збиткових підприємств. У 2000р. більше 55% підприємств в економіці були збитковими, за прогнозними підрахунками у 2001р. їх величина досягне поділки близько 60%, зокрема у промисловій галузі, яка є основною, частка збиткових підприємств становитиме понад 50%. Це вимагає вжиття державою нетрадиційних методів управління економікою для досягнення збалансованого економічного зростання країни.

Побудова якісно нової економічної моделі в Україні, що грунтується на реформуванні відносин власності та впровадженні системи корпоративного управління підприємницьким механізмом, потребує значних змін в структурі господарського комплексу та проведення процесу реструктуризації, і зумовлює необхідність нового підходу до більш глибокого дослідження питань практичного характеру прибутку як фінансової категорії.

Гарантією підвищення прибутковості акціонерного товариства є посилення інвестиційної діяльності. Дослідження показали, що процеси капіталотворень і капіталовкладень в Україні відбуваються на рівні підприємств дуже суперечливо. Дефіцит власних і обмежений доступ до зовнішніх джерел фінансових ресурсів обумовлює незадовільне фінансове забезпечення. За таких умов важко розробити та запровадити ефективну науково обгрунтовану концепцію стратегії фінансово-інвестиційного розвитку.

Однією з керівних передумов виходу з фінансової кризи акціонерних товариств визначено за необхідність ослаблення податкового тиску та розвиток фінансового ринку. Зменшення рівня оподаткування залежить від держави, а розвиток фінансового ринку повинен відбуватись при взаємодії держави і акціонерних товариств. Вихідним критерієм виступає особливість формування капіталу акціонерних товариств в умовах ринкової економіки, яка полягає в залученні основного обсягу фінансових ресурсів з ринку капіталів, який в Україні недостатньо розвинутий і вимагає державного регулювання та стимулювання. Це вирішить питання забезпечення акціонерних товариств фінансовими ресурсами, дозволить здійснити інвестиції та одержати прибутки.

Аналіз показує, що фінансовими ресурсами на акціонерному товаристві виступають як доходи, так і затрати. Їх обгрунтована науково-практична класифікація за видами діяльності в економіці з ринковими відносинами має важливе місце в управлінні всією фінансово-виробничою діяльністю акціонерного товариства, від ефективності здійснення якої залежить кінцевий фінансовий результат – одержання прибутку або понесення збитку (рисунок 1).

В розділі 2 – “Фінансові результати акціонерних товариств” – розглянуто принципи формування капіталу акціонерних товариств, вивчено вплив його структури на процес формування і розподілу прибутку, досліджено місце фінансової звітності та значення її аналізу в ринковій економіці.

Фінансова звітність є інформаційною базою, яка розкриває фінансове становище акціонерних товариств, надаючи основні дані про фінансово-виробничу діяльність. В Україні відбулась трансформація фінансової звітності акціонерних товариств, зумовлена інтеграцією підприємницьких взаємовідносин. Фінансова звітність повинна використовуватись як джерело необхідних даних для проведення аналізу фінансово-виробничої діяльності та отримання повнішого уявлення про фінансовий стан акціонерного товариства.

Встановлено, що в Україні система фінансової звітності відображає “застійний стан” перехідної економіки: нерозвинутість ринку цінних паперів; слабкі зв’язки з банківськими установами; наявність інфляційних процесів.

Проведення фінансового аналізу показало, що в умовах перехідного періоду України існують певні складнощі для його практичного застосування, оскільки фінансово-економічна криза спричинила збитковість більшості підприємств. У такому випадку мову слід вести про фінансове оздоровлення і налагодження прибутковості збиткових та недопущення збитковості прибуткових підприємств. Ця обставина визначає необхідність використання специфічних методів, що дозволяють виявити симптоми можливого банкрутства акціонерного товариства.

Пропонується застосовувати ефективну формулу визначення банкрутства, розроблену американським економістом І. Альтманом. Вона дає можливість розрахувати своєрідний “універсальний” аналітичний коефіцієнт, який об’єднує декілька характеристик акціонерного товариства і спроможний надати інформацію про його фінансово-економічний потенціал.

Алгоритм розрахунку коефіцієнта Альтмана (Z) має вигляд:

Z = 1,2К1 + 1,4К2 + 3,3К3 + 0,6К4 + 0,99К5 (1)

де К1-К5 – коефіцієнти, що розраховуються на основі фінансової звітності акціонерного товариства як такі відношення: К1 – різниця короткострокових активів і короткострокових зобов’язань до загального обсягу активів, К2 – сума нерозподіленого прибутку до загальної величини активів, К3 – прибуток до сплати податків і відсотків до загального обсягу активів, К4 – ринкова вартість підприємства до загальної номінальної вартості боргових зобов’язань, К5 – обсяг виручки від реалізації продукції до загальної величини активів.

Величина критичного значення коефіцієнта банкрутства (Z) по методу І.Альтмана становить 1,8. Згідно з цим, коефіцієнт Альтмана дозволяє провести межу між підприємствами і виявити можливості банкрутства одних (Z < 1,8) та достатньо стійке фінансове становище інших (Z > 1,8).

Розрахунок “Z” наведено в таблиці 1.

Таблиця 1

Показники коефіцієнта Альтмана для акціонерних товариств деревообробної галузі промисловості Чернівецької області

Акціонерне товариство | 1998 | 1999 | 2000

Вижницький ДОК | 0,251 | 0,396 | 0,377

Берегометський ЛК | 0,198 | 0,233 | 0,350

Красноільський ДОК | 0,152 | 0,490 | 0,782

Неполоківський ДОК | 0,075 | -0,087 | 0,084

Сторожинецький меблевий цех | 0,824 | 1,988 | 2,907

Чернівецька меблева фабрика | -0,007 | -0,318 | 0,028

“ВАТ Сторожинецький меблевий цех” є єдиним підприємством, яке відповідає вимогам значення Z. Розрахунки Z для канадських компаній показують відсутність симптомів неплатоспроможності. Корпорації “Amisco” i “Bestar” мають коефіцієнти Z зі значеннями відповідно 5,9-6,0 та 3,0-3,9.

В чинних економічних умовах України проблематичним є фінансування реальних інвестицій у довгострокові активи. Вказаний факт вимагає прийняття ефективних фінансових рішень, у зв’язку з чим проведено порівняльний аналіз формування структури капіталу акціонерних товариств Чернівецької області та акціонерних товариств Канади. Дослідження показали, що на вітчизняних акціонерних товариствах внаслідок структура капіталу є надто бідною: частка акціонерного капіталу в одиничних випадках сягає до 20%; відсутні позикові кошти. Досвід управління корпоративними фінансами канадських компаній показує багатоваріантність структури капіталу. Виявлено, що можлива одна з двох основних форм: перевага окремого джерела грошових коштів (наприклад, акціонерного капіталу – понад 75%); приблизний паритет кількох джерел (наприклад, акціонерного та позикового капіталів в розмірі 17-22%).

В Чернівецькій області здійснення капітальних інвестицій знаходиться в катастрофічному становищі (рисунок 2).

Рис. 2. Інвестиції в основний капітал у Чернівецькій області

В дисертації досліджена дилема стосовно вибору структури капіталу, що пов’язана з її впливом на фінансування інвестицій і прибутковість акціонерного товариства, та від якої залежить процес формування і розподілу прибутку. У ринковій економіці прерогативою управління фінансами на акціонерному товаристві визнано підвищення добробуту акціонерів. Проте, наявність акціонерного капіталу не є достатнім фінансовим потенціалом. Дискусійним виступає використання позикових коштів у структурі капіталу. Розбіжність поглядів виходить з невідворотності фінансової залежності акціонерного товариства від кредиторів. Встановлено, що недоліки одного джерела коштів компенсуються перевагами іншого, що дозволяє зменшити ціну капіталу. Виходячи з інвестиційних потреб, структура капіталу акціонерного товариства повинна формуватись з різних джерел, які наближають її до оптимальної. Кінцевий ефект від створення приблизної оптимальної структури капіталу буде проявлятись в максимізації ринкової вартості і мінімізації ціни капіталу акціонерного товариства, які в комплексі підвищують його прибутковість.

Виражена у процентному відношенні, ціна капіталу відображає частку прибутку, яка може бути виплачена акціонерам та кредиторам за надані фінансові ресурси.

Важливим для акціонерних товариств є принцип самофінансування, що полягає в здійсненні інвестицій більшою мірою за рахунок прибутку та амортизації. Для цього розраховується коефіцієнт самофінансування. Рівень ефективності самофінансування залежить від величини частки власних джерел. Для західних корпорацій цей показник вважається високим, коли становить не менше 60%. Розрахунки показали, що для канадських компаній цей коефіцієнт складає 30%. В Чернівецькій області розрахунок коефіцієнта самофінансування є проблематичним через збитковість акціонерних товариств і знос основного капіталу, на який не нараховується амортизація. Лише “ВАТ Сторожинецький меблевий цех” є прибутковим, де цей показник становить всього 12%.

Можливе використання бюджетних коштів, що збільшує частку зовнішніх коштів і суттєво зменшує ступінь самофінансування акціонерних товариств. Для зарубіжних корпорацій використання державних субсидій свідчить про спад престижу, а то й про банкрутство, внаслідок чого вони намагаються використовувати бюджетні кошти лише тимчасово.

Власний капітал визначає міру фінансової незалежності акціонерних товариств. В окремих випадках фінансування інвестицій виключно за рахунок власних джерел не завжди вигідне. До того ж, якщо ціни на фінансові ресурси низькі, акціонерне товариство може забезпечити вищий рівень віддачі від інвестованого капіталу порівняно з платою за кредитні ресурси. А, отже, використання позикових коштів взмозі забезпечити акціонерному товариству підвищення прибутковості власного (акціонерного) капіталу.

Ефективність функціонування капіталу, прибутковість і рівень самофінансування характеризують фінансовий стан акціонерного товариства. Фінансове становище визначається платоспроможністю, яка розкривається показниками ліквідності. Аналіз фінансової звітності акціонерних товариств показав, що розраховані три основні показники ліквідності – коефіцієнти поточної, швидкої та абсолютної ліквідності – не відповідають встановленим граничним вимогам. Це свідчить про неможливість покриття фінансових зобов’язань перед кредиторами. У проаналізованій ситуації простежується невиконання жодного з двох “золотих правил” корпоративних фінансів:

1)

“золоте правило” довгострокового фінансування – довгострокові пасиви не повинні перевищуватись довгостроковими активами;

2)

“золоте правило” короткострокового фінансування – короткострокові активи не повинні бути меншими за короткострокові пасиви; при їх паритетності діяльність здійснюється “вхолосту”; в оберненій пропорції свідчить про чистий ліквідний дефіцит, що відмічається в акціонерних товариствах деревообробної промисловості Чернівецької області.

Фінансова диспропорція свідчить про незабезпечення умов для одержання прибутку, внаслідок чого акціонерні товариства стають збитковими. Тому державою вжито адекватні заходи для налагодження прибуткової діяльності та виходу з кризового фінансового становища вітчизняних підприємств, чим виступило запровадження економічного експерименту, учасниками одного з яких стали акціонерні товариства деревообробної промисловості Чернівецької області, наслідки проведення якого дали відчутні позитивні результати.

В розділі 3 – “Податковий експеримент у деревообробній галузі промисловості Чернівецької області та наслідки його проведення” – досліджено чинну світову практику оподаткування прибутку акціонерних товариств, розглянуто суть, мету і підстави запровадження економічного експерименту для акціонерних товариств деревообробної промисловості Чернівецької області, вивчено принципи дії його механізму, визначено доцільність використання цього інструменту в сучасних економічних умовах України, узагальнено результати проведення економічного експерименту та обгрунтовано рекомендації щодо налагодження фінансового розвитку акціонерних товариств деревообробної промисловості Чернівецької області.

Дослідження показали, що в більшості ринково розвинутих країн прибутки акціонерних товариств оподатковуються залежно від таких ознак:

·

статус акціонерного товариства;

·

вид і величина одержаного прибутку;

·

величина капіталу акціонерного товариства.

За цими параметрами встановлюються основні ставки, за якими оподатковується прибуток акціонерного товариства.

Як засвідчує аналіз корпоративного оподаткування західних країн, акціонерним товариствам надаються значні пільги при стягненні податку на прибуток. Найбільш поширеними є пільги, пов’язані із заохоченням інвестицій в реальний капітал на основі інновацій, які практично неможливо використовувати в Україні через низьку прибутковість, а частіше й збитковість більшості підприємств. Ефективним засобом для налагодження фінансово-виробничої діяльності українських акціонерних товариств виступило впровадження економічних експериментів. У деревообробній промисловості Чернівецької області для акціонерних товариств було запроваджено специфічний, поки що єдиний у своєму роді в Україні пільговий режим оподаткування, механізм дії якого передбачав сплату Єдиного податку за кількома ставками (рисунок 3).

Результати економічного експерименту показують, що на більшості акціонерних товариств розмір валового прибутку в середньому зріс у 4,3 рази, а на “ВАТ Вижницький ДОК” – в 28,2 рази. Якщо в 1999р. прибутковим було одне акціонерне товариство, то в 2000р. вже половина підприємств-учасників економічного експерименту. На окремих акціонерних товариствах збитковість зменшилась більш, ніж вдвічі. Це свідчить про налагодження процесу якісного і кількісного виробництва та реалізації продукції. У 2000р. порівняно з попереднім роком на “ВАТ Вижницький ДОК” обсяги виробництва продукції збільшились в 7,5 разів, на “ВАТ Сторожинецький меблевий цех” – на 34,4%.

Доведено, що важливим моментом є визнання вітчизняної продукції у ринково розвинутих країнах і завоювання зарубіжних ринків збуту, про що свідчить підвищення експорту виготовленої продукції приблизно на 20%.

Рис. 3. Модель оподаткування акціонерних товариств з перевагами механізму пільгового податкового режиму

Пільгове оподаткування забезпечило одержання прибутку і відновило інвестиційну діяльність. В 1999-2000р. “ВАТ Вижницький ДОК” здійснив капітальних вкладень на 104 тис.грн., “ВАТ Берегометський лісокомбінат” – на 308 тис.грн., “ВАТ Красноїльський ДОК” – на 361 тис.грн. Фактично, всі 100% інвестицій здійснено у виробничі фонди і свідчить про відродження діяльності.

Проведено модернізацію виробництва. На “ВАТ Красноїльський ДОК” впроваджено новий технологічний процес виробництва, на “ВАТ Сторожинецький меблевий цех” освоєно виробництво двох нових видів продукції.

Результати дослідження дають можливість зробити висновок, що для остаточного виходу з фінансової кризи акціонерних товариств деревообробної промисловості Чернівецької області слід продовжити економічний експеримент, а в подальшому перевести їх на умови пільгового оподаткування, що практикується в Україні в межах спеціальних (вільних) економічних зон.

Дослідження показали, що в структуру капіталу необхідно включити позикові кошти, залучені у вигляді корпоративних облігацій, як найбільш реальної форми використання позик в чинних умовах економіки в Україні.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснене теоретичне узагальнення і запропоноване нове вирішення наукової проблеми, що полягає у дослідженні та розробці ефективних методів управління корпоративними фінансами на етапі становлення ринкової економіки в Україні. Визначено суть, місце і значення податкових економічних експериментів як можливого варіанту виходу з кризи українських акціонерних товариств. Проведене дисертаційне дослідження дозволило зробити ряд теоретико-методологічних і науково-практичних висновків, а саме:

1.

Встановлено, що прибуток – це вартісна категорія суб’єктивного характеру, що виступає основним мотивом для здійснення підприємницької діяльності. Бажання одержати прибуток спонукає власників капіталу ризикувати і займатися підприємництвом. Створений у сфері виробництва, прибуток відображає собою відносини власності. Доведено, що акціонерні відносини власності в умовах ринкової економіки є найскладнішою формою відносин власності, від їх особливостей залежить специфіка етапів його формування та розподілу, які є двома окремими складовими цілісного, безперервного процесу формування-розподілу прибутку акціонерного товариства. У ринковій економіці прибуток є метою підприємництва, яка обумовлює зростання капіталу та благоустрою акціонерів.

2.

Фінансовий аналіз є необхідною умовою, що забезпечує ефективне управління основним фінансовим потенціалом акціонерного товариства – капіталом. Кожне акціонерне товариство має власну структуру капіталу, що виступає своєрідною точкою перетину між мобілізацією коштів і напрямками їх застосування. Ефективність функціонування капіталу залежить від його структури, для чого повинні використовуватись різні джерела коштів з метою створення оптимальної структури, яка зменшує його ціну і підвищує ринкову вартість акціонерного товариства.

3.

Процес аналізу фінансового стану емітента полягає в динамічному розрахунку спеціальних показників, що дають об’єктивну характеристику ефективності діяльності і є системою координації при її плануванні на перспективу. Аналіз фінансового становища акціонерного товариства дозволяє здійснити оцінку одержаних фінансових результатів, ефективності здійснення фінансово-виробничої діяльності і спрямувати її у вірне русло для підвищення прибутковості та покращення платоспроможності.

4.

Аргументована необхідність використання формули розрахунку коефіцієнта “Z”, яка є специфічним методом здійснення фінансового аналізу і дозволяє виявити симптоми можливого банкрутства акціонерного товариства. Це дає синтетичну характеристику і загальне уявлення про фінансовий стан емітента в майбутньому. Рекомендується застосування формули можливого банкрутства при здійсненні фінансового аналізу акціонерних товариств в умовах становлення ринкової економіки України, що дозволить запобігти подальшому загостренню фінансово-виробничої кризи підприємств.

5.

Уточнена класифікація джерел формування капатілу та фінансування інвестицій акціонерного товариства. Виходячи з необхідності формування оптимальної структури капіталу та враховуючи чинні економічні умови в Україні, проблематичним є формування довгострокової кредиторської заборгованості акціонерних товариств для здійснення реальних інвестицій. Найбільш вдалою формою залучення позикових коштів на думку автора в перспективі виступає емісія корпоративних облігацій, що забезпечить акціонерні товариства достатніми обсягами фінансових ресурсів.

6.

В економіці з ринковими відносинами особлива увага відводиться регулятивно-стимулюючому характеру прибутку. Це означає звуження масштабів державного втручання в економічні процеси і нейтралізацію впливу на прийняття суб’єктами підприємницької діяльності ефективних рішень. Для встановлення оптимальних податкових відносин з державою слід сформувати модель корпоративного оподаткування в якості державного регулятора економіки і надання підприємницьких стимулів.

7.

Виділено значимість застосування пільг при оподаткуванні прибутку акціонерних товариств в економіці з ринковими відносинами, які є вагомим стимулом для розширення фінансово-інвестиційної діяльності та кількість яких може змінюватись відповідно до завдань короткостроково і довгострокового характеру економічного розвитку держави.

В результаті проведеного дослідження зроблено такі практичні пропозиції:

1.

Рекомендується запровадити і використати при оподаткуванні прибутку українських акціонерних товариств такі параметри: статус акціонерного товариства; вид і величина одержаного прибутку; величина капіталу акціонерного товариства, які виступлять значними додатковими стимулами для здійснення підприємницької діяльності.

2.

Доведено доцільність створення пільгових умов здійснення підприємницької діяльності з метою інтенсивного збалансованого розвитку економіки України, суть яких зводиться до встановлення особливого режиму оподаткування суб’єктів підприємництва шляхом запровадження економічних експериментів, які слід впроваджувати в межах певних територій, в окремих галузях економіки і видах підприємницької діяльності.

3.

Необхідною умовою для чіткого регулювання подібних економічних явищ, на думку автора, виступає прийняття Закону України “Про економічні експерименти”. Запровадження нетрадиційних умов підприємництва дозволить відшукати додаткові стимули для виходу українських акціонерних товариств з фінансово-виробничої кризи та запровадити якісно нові форми здійснення підприємницької діяльності в Україні.

4.

Доведено доцільність та ефективність запровадження нетрадиційних умов здійснення підприємницької діяльності та форм і методів оподаткування прибутку. Показано, що наслідки проведеного експерименту, розглянуті на прикладі акціонерних товариств деревообробної промисловості Чернівецької області, дали відчутні позитивні результати, які дозволили акціонерним товариствам практично вийти на межу беззбиткової діяльності: збільшення товаровиробництва та реалізації продукції; зменшення збитковості та підвищення прибутковості; налагодження інвестиційної діяльності.

5.

Зроблено висновок, що подальше використання пільгового оподаткування сприятиме досягненню за невеликий відрізок часу ефективних кінцевих результатів. Розрахований коефіцієнт “Z” (можливого банкрутства) показує, що фінансовий стан акціонерних товариств надто слабкий, і повернення до попередніх методів оподаткування знову призведе до скрутного становища. Цілком резонно на погляд здобувача має місце продовження податкового економічного експерименту для акціонерних товариств деревообробної промисловості Чернівецької області або переведення їх на інші особливі пільгові умови підприємництва. Найвищою прерогативою, враховуючи вигідне географічне розташування, дисертант вважає запровадження спеціальної (вільної) економічної зони на території Чернівецької області.

Список опублікованих праць за темою дисертації

У наукових фахових виданнях:

1.

Свердан М.М., Саїнчук Н.В. Проблеми залучення іноземних інвестицій в економіку України // Фінанси України. – 1998. – №1. – С. 78-80. – 0,16 д.а. (особисто автору належить 0,11 д.а., обгрунтовано необхідність іноземного інвестування, визначено перешкоди залученню іноземних інвестицій, розкрито сфери спрямування іноземних інвестицій).

2.

Свердан М. Місце прибутку в сучасних умовах фінансування інвестицій // Науковий вісник Чернівецького університету: Збірник наук. праць. Вип. 44. Економіка. – Чернівці: ЧДУ, 1999. – С. 136-141. – 0,32 д.а.

3.

Свердан М. Прибуток акціонерних товариств // Економіка України. – 2000. – №2. – С. 81-83. – 0,2 д.а.

4.

Свердан М. Особливості зарубіжного досвіду оподаткування прибутку корпорацій // Науковий вісник Чернівецького університету: Збірник наук. праць. Вип. 65. Економіка. – Чернівці: Рута, 2000. – С. 86-93. – 0,68 д.а.

5.

Свердан М.М. Ефективність оподаткування в умовах ринкової економіки // Фінанси України. – 2000. – №7. – С. 27-33. – 0,4 д.а.

6.

Свердан М. Проблема подвійного прибуткового оподаткування корпорацій в умовах економіки з ринковими відносинами // Науковий вісник Чернівецького університету: Збірник наук. праць. Вип. 95. Економіка. – Чернівці: Рута, 2000. – С. 75-79. – 0,57 д.а.

7.

Свердан М.М. Деякі аспекти оподаткування прибутку корпорацій за кордоном // Економіка та підприємництво: Зб. наук. праць молодих учених та аспірантів. Вип. 4. – К.: КНЕУ, 2000. – С. 63-69. – 0,3 д.а.

8.

Свердан М. Структура капіталу і прибутковість акціонерного товариства // Науковий вісник Чернівецького університету: Збірник наукових праць. Вип. 109-110. Економіка. – Чернівці: Рута, 2001. – С. 102-105. – 0,4 д.а.

9.

Свердан М. Дивідендна політика в контексті фінансової діяльності акціонерних товариств // Науковий вісник Чернівецького університету: Збірник наук. праць. Вип. 113. Економіка. – Чернівці: Рута, 2001. – С. 100-105. – 0,68 д.а.

10.

Свердан М.М. Цільові податкові кредити у розвитку інвестиційної діяльності акціонерних товариств // Стратегія економічного розвитку України: Наук. зб. – Вип. 6 / Відп. ред. О.П. Степанов. – К.: КНЕУ, 2001. – С. 141-147. – 0,5 д.а.

В інших виданнях:

1.

Свердан М.М. Прибуток в інвестиціях акціонерних товариств // Тези Х міжнародної науково-практичної конференції “Сучасна інноваційно-промислова політика України: інвестиційні пріоритети та інфраструктура”. – Т.ІІІ. – Чернівці: “Рута”, 1999. – С. 75-77. – 0,13 д.а.

2.

Свердан М.М. Концептуальні підходи формування фінансової структури акціонерних товариств: зарубіжний досвід та українська дійсність // Науковий вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ: Дослідження соціально-економічних проблем перехідного періоду. Вип. 3. – Чернівці, 2001. – С. 230-232. – 0,12 д.а.

АНОТАЦІЯ

Свердан М.М. Прибутковість акціонерних товариств (на прикладі деревообробної промисловості Чернівецької області). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит. – Київський національний економічний університет, Київ, 2002.

В дисертації досліджені теоретичні та науково-практичні питання, пов’язані з фінансово-виробничою діяльністю і прибутковістю акціонерних товариств.

У роботі розглянуто основні сучасні теорії формування капіталу акціонерних товариств. Досліджено особливості формування і розподілу прибутку акціонерних товариств. Здійснено порівняльний аналіз фінансового стану акціонерних товариств деревообробної промисловості Чернівецької області та акціонерних товариств Канади. Обгрунтовано необхідність використання податкових пільг для розвитку діяльності акціонерних товариств. Досліджено механізм економічного експерименту та його наслідки.

До основних результатів дослідження належать: пропозиції щодо шляхів оптимізації структури капіталу акціонерних товариств; нові підходи до принципів оподаткування прибутку акціонерних товариств; пропозиції щодо використання подaткових економічних експериментів.

Ключові слова: прибуток, капітал акціонерного товариства, структура капіталу, фінансовий ліверідж, прибутковість, оподаткування прибутку, податкові пільги, економічний експеримент.

АННОТАЦИЯ

Свердан М.М. Прибыльность акционерных обществ (на примере деревообрабатывающей промышленности Черновицкой области). – Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата экономических наук по специальности 08.04.01 – финансы, денежное обращение и кредит. – Киевский национальный экономический университет, Киев, 2002.

В диссертации исследованы теоретические и научно-практические вопросы, связанные с финансово-производственной деятельностью и прибыльностью акционерных обществ.

Основой решения поставленных в работе задач стало исследование финансово-производственной деятельности акционерных обществ и эффективности ее осуществления, которая обеспечивает получение прибыли. Особое внимание уделено финансовой дятельности, в частности формированию структуры капитала акционерных обществ, которая выступает основой предпринимательства, что определяется как рост капитала путем получения прибыли.

Диссертантом сделана попытка адаптировать к украинским реалиям опыт формирования структуры капитала акционерных обществ развитых стран. Установлено, что каждому акционерному обществу присуща собственная струкутра капитала и доказано, что она должна формироваться с внутренних и внешних финансовых источников. Определено, что оптимальная структура капитала достигается с использованием финансового ливериджа – инструмента, который снижает цену капитала и повышает рыночную стоимость акционерного общества. Каждый источник финансовых средств обладает превосходствами и недостатками, которые в сочетании взаимокомпенсируются. Это позволяет акционерному обществу сформировать такую структуру капитала, которая обеспечит получение высокой прибыли.

Финансовый анализ выступает важным элементом управления деятельностью акционерного общества. Аргументирована необходимость использования формулы расчета специфического коэфициента, который позволяет определить симптомы возможного бонкротства акционерного общества, и целесообразность ее применения в сложившихся экономических условиях Украины, что позволит выявить негативные черты в деятельности и определить возможные пути их устранения с целью недопущения убыточности прибыльных и достижения прибыльности убыточных предприятий.

В работе рассмотрены налоговые методы стимулирования развития деятельности акционерных обществ. На основании зарубежного опыта сделан вывод, что налоговые льготы являются важным инструментом при налогообложенни прибыли акционерных обществ, которые предоставляют в их распоряжение значительные финансовые ресурсы, активизируя этим процесс капиталовложений. Установлено, что самыми распространенными налоговыми льготами при налогообложении прибыли западных акционерных обществ выступают льготы, связанные с поощрением осуществления инвестиций именно на основании инноваций. Отмечено, что использование налоговых льгот акционерными обществами в Украине имеет весьма противоречивый характер, поскольку их низкая прибыльность и большей частью убыточность не способствуют практической реализации указанных преимуществ.

Раскрыт механизм действия экономического эксперимента с особым льготным режимом налогообложения как эффективного способа вывода из кризиса украинских акционерных обществ. Диссертантом сделан вывод об необходимости использования данного инструмента в переходной экономике Украины и его юридического закрепления, который позволит улучшить финансовое состояние акционерных обществ и сделать прибыльной их финансово-производственную деятельность.

В диссертации автором предложены пути совершенствования налогообложения прибыли акционерных обществ в Украине на основании новых параметров. В частности, рекомендуется внести изменения в действующее налоговое законодательство и использовать такие параметры при налогообложении прибыли предприятий, как статус акционерного общества, размер капитала, вид и размер полученной прибыли.

Соискателем разработаны рекомендации по формированию эффективной структуры капитала украинских акционерных обществ. Выявлено, что современные экономические условия в Украине очень жесткие, которые не позволяют развиваться процессам создания и вложения капитала в силу дефицита собственных и ограниченного доступа к внешним источникам финансовых средств. Проведенные исследования показали, что самым оптимальным вариантом пополнения финансово-инвестиционных ресурсов украинских акционерных обществ выступает эмиссия корпоративных облигаций, как наиболее реальной формы привлечения заемного капитала в сложившихся экономических условиях.

Основные результаты диссертации внедрены в практическую финансовую деятельность акционерных обществ Украины.

Ключевые слова: прибыль, капитал акционерного общества, структура капитала, финансовый ливеридж, прибыльность, налогообложение прибыли, налоговые льготы, экономический


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

СЕМАНТИКА ТА ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВІДІМЕННИХ ПРИЙМЕННИКІВ У РОСІЙСЬКІЙ МОВІ - Автореферат - 21 Стр.
СТРАТЕГІЧНИЙ АНАЛІЗ І ПРОГНОЗУВАННЯ ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Автореферат - 20 Стр.
Драма О. Блока в iнтертекстi драматургiї росiйського постмодернiзму - Автореферат - 31 Стр.
РОБОТА НАД ВІДОКРЕМЛЕНИМИ ЧЛЕНАМИ РЕЧЕННЯ ЯК ЗАСІБ УДОСКОНАЛЕННЯ МОВЛЕННЄВИХ УМІНЬ СТУДЕНТІВ ПЕДАГОГІЧНИХ КОЛЕДЖІВ - Автореферат - 27 Стр.
ФУНКЦІОНАЛЬНА СФЕРА АПЕЛЯЦІЇ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ (СЕМАНТИКА, ГРАМАТИКА, ПРАГМАТИКА, СТИЛІСТИКА) - Автореферат - 52 Стр.
МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАДІЙНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВУГІЛЬНОЇ ШАХТИ, ЯК ЄДИНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО КОМПЛЕКСУ З КОМП'ЮТЕРИЗОВАНОЮ СИСТЕМОЮ УПРАВЛІННЯ - Автореферат - 45 Стр.
ВПЛИВ ІОНОЛУ НА ПРОЦЕСИ ПЕРОКСИДАЦІЇ ЛІПІДІВ У ТКАНИНАХ ОКА ПРИ СИНДРОМІ ТРИВАЛОГО РОЗЧАВЛЮВАННЯ - Автореферат - 27 Стр.