У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО оСВІТИ І науки УкраЇнИ

МІНІСТЕРСТВО оСВІТИ І науки УкраЇнИ

ДОНЕЦЬКИЙ нацІональнИй УНІВЕРСИТЕТ

Спиридонов Олександр Олександрович

УДК 330.4:115.058

МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ОПОДАТКУВАННЯ

ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ПЕРЕХІДНОЇ ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.03.02 - Економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Лисенко Юрій Григорович,

Донецький національний університет

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економічної кібернетики

(м. Донецьк).

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Заруба Віктор Яковлевич, завідувач кафедри економічної кібернетики та маркетингового менеджменту Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України

(м. Харків);

кандидат економічних наук Шамарін Юрій Володимирович, старший викладач кафедри прикладної математики та теорії систем управління Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Провiдна установа:

Харківський державний економічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра економічної кібернетики (м. Харків).

Захист дисертації відбудеться 30 грудня 2002 року о 12.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, ауд. 101.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24)

Автореферат розіслано 28 листопада 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В економіці будь-якої держави оподаткування є одним з найбільш ефективних інструментів регулювання економічних відносин між державою, суб'єктами господарської діяльності та громадянами. Перехід до ринкових відносин в Україні обумовив проведення істотних реформ в економіці та філософії господарювання, що змінило роль і місце держави в економічних відносинах, способи та методи впливу держави на підприємства й, у першу чергу, в системі оподаткування.

Аналізуючи організацію процесів оподаткування підприємств України можна відзначити їх явно виражений фіскальний характер і спрямованість на забезпечення поточних державних потреб без урахування найближчих соціально-економічних наслідків для підприємств, населення й економіки держави в цілому. Фіскальний характер системи оподаткування стимулює підприємства до штучного заниження прибутку, або прямого ухилення від сплати податків.

У результаті цього в економіці України склалася ситуація, коли певна частина капіталу знаходиться в “тіньовому” секторі, що значно шкодить інтересам держави у вигляді недоотриманих податків, зборів, обов'язкових платежів. За різними оцінками частка тіньового сектору економіки складає близько 40% від загального обсягу ВВП, що свідчить про неефективність існуючої податкової системи, яка не стимулює вихід більшості підприємств з тіні.

Специфіка економічного стану країни (висока зношеність основних фондів, застарілі технології, важке фінансове становище більшості підприємств, зубожіння населення та криза неплатежів) вимагає при організації процесів оподаткування оцінювати реакцію суб'єктів господарювання на ті чи інші податкові дії на мікроекономічному рівні.

Питання оподаткування досліджено в роботах багатьох вітчизняних і зарубіжних вчених, серед яких можна відмітити Аткінсона Е.Б., Балацького Є.В., Вишневського В.П., Зарубу В.Я., Ковальчука К.Ф., Лисенка Ю.Г., Мельника Д.Ю., Соколовського Л.Є., Турчинова А.В. та інш. Однак, конструктивні рішення зазначених проблем моделювання процесів взаємодії податкових органів з підприємствами в роботах цих авторів ще недостатньо розглянуто.

Таким чином, проблема моделювання комплексного аналізу та оцінки впливу системи оподаткування на ефективність економіки в умовах економічних трансформацій є актуальною.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано за матеріалами держбюджетних тем Донецького національного університету “Моделювання динаміки виробничо-економічних систем” Г-00/54 (номер державної реєстрації 0100U001971) та “Моделювання процесів фінансового менеджменту” Г-00/42 (номер державної реєстрації 0100U005081).

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є розробка комплексу економіко-математичних моделей організації процесів оподаткування підприємств в умовах перехідної економіки.

Для досягнення цієї мети в дисертації було поставлено та вирішено такі задачі:

проаналізовано особливості організації та функціонування податкової системи України;

досліджено існуючі моделі, механізми та підходи до організації оподаткування підприємств;

розроблено концепцію моделювання системи оподаткування підприємств в умовах перехідної економіки;

проаналізовано моделі відходу підприємств у тіньовий сектор економіки та визначено середнє податкове навантаження на підприємства різних типів;

розроблено класифікацію основних чинників, що визначають реакцію підприємств на зміни у внутрішньому оподаткуванні, а також вплив цих змін на податкові надходження в бюджет та на діяльність суб'єктів господарювання;

досліджено динаміку та структуру податкової заборгованості підприємств перед бюджетом і державними цільовими фондами;

синтезовано процедури оцінки потенційного рівня оподаткування підприємств в умовах перехідної економіки та визначення податкової бази підприємства;

розроблено комплекс взаємопов'язаних моделей та схем погашення податкової заборгованості підприємств;

розроблено моделі взаємодії підприємств із податковими органами, що дозволяють підвищити ефективність роботи Державної податкової адміністрації.

Об'єктом дослідження є процеси формування, обліку і контролю податкової бази підприємств в умовах трансформаційної економіки.

Предметом дослідження є механізм взаємодії підприємств та податкових органів у перехідній економіці.

Теоретичною і методологічною основою дослідження є розробки вітчизняних і зарубіжних вчених в області моделювання систем оподаткування, управління, системного аналізу, економіко-математичного моделювання.

Наукова новизна. У дисертації здійснено постановку та вирішення нової актуальної задачі моделювання процесів оподаткування підприємств. При цьому отримано такі основні наукові результати:

концепція моделювання процесу оподаткування підприємств в умовах перехідної економіки, в основу якої покладено апарат економіко-математичного моделювання, зокрема, динамічних моделей зростання, моделей сітьового планування та оптимізаційних моделей, що дозволяє з урахуванням особливостей перехідної економіки ефективно організувати взаємодії підприємств із податковими органами;

динамічна модель оптимальної податкової стратегії підприємства, що дозволяє з урахуванням умов перехідної економіки оцінити потенціал його розвитку в існуючому податковому полі та дає можливість ефективно організувати процеси оподаткування;

моделі погашення заборгованості підприємств перед бюджетом, які, ґрунтуючись на принципах економічної самостійності підприємств і стимулюючій функції податкової системи, забезпечують можливість розвитку підприємств та дозволяють генерувати ефективні механізми зниження їх податкової заборгованості перед бюджетом;

комплекс динамічних моделей взаємодії підприємства з податковими органами, які враховують реальні виробничі потреби та можливості підприємства, а також можливості податкових органів, що забезпечує ефективну їх роботу, спрямовану на реалізацію можливостей розвитку підприємства.

Практичне значення результатів дослідження. Отримані в дисертації наукові результати, концептуальні положення, принципи моделювання та розроблені моделі та методи організації процесу оподаткування підприємств в умовах перехідної економіки знайшли практичне застосування в Державній податковій адміністрації у Донецькій області. Економічний ефект від впровадження склав 520 тис. грн., що підтверджено актом.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертації доповідались та обговорювались на конференції з проблем економічної кібернетики (Запоріжжя, 2002 р.); наукових семінарах кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету (2000–2002 рр.).

Публікації. За темою дисертації опубліковано самостійно й у співавторстві 7 наукових праць загальним обсягом 13,0 д.а., з яких автору належить 4,4 д.а.

Обсяг і структура дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури, додатків. Роботу викладено на 156 сторінках машинописного тексту, матеріал дисертації ілюструють 15 рисунків, 2 таблиці, додаток. Список використаної літератури містить 122 найменування.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі сформульовано актуальність, визначено мету та задачі, а також об'єкт та предмет дослідження, розкрито наукову новизну отриманих результатів і їх практичне значення.

У першому розділі Методологічні основи оподаткування підприємств проведено аналіз особливостей податкової системи України. Розглянуто різні моделі організації процесів оподаткування підприємств. Проведений аналіз дозволив зробити висновок, що в умовах перехідної економіки при організації процесів оподаткування підприємств першочергову увагу необхідно приділяти питанням їх економічного зростання та розвитку. Основною функцією податкової системи в цих умовах повинна стати стимулююча функція.

Таким чином, в умовах перехідної економіки України для реалізації розвитку підприємств, податкова система повинна забезпечити виконання таких вимог:

органічного зв'язку державної податкової політики з відтворювальною діяльністю суб'єктів господарювання та соціально-економічною діяльністю держави в цілому та регіонів;

прозорість зв'язку конкретних податків з конкретними соціальними програмами, державними фондами та задачами;

дотримання балансу інтересів територій, на яких здійснюється збір податків, і держави при розподілі фінансових ресурсів.

Побудована таким чином податкова система є органічною частиною економічно життєздатної господарської системи, що враховує відтворювальні особливості суб'єктів господарювання: стимулює нормальну відтворювальну діяльність та обмежує негативні тенденції в розвитку економіки (різкої диференціації суспільства, зростання соціальної напруженості тощо). Тобто така система оподаткування відображає цілі та задачі економічних і соціальних реформ держави.

У зв'язку з цим при організації процесів оподаткування підприємств у державної податкової адміністрації з'являється коло принципово нових задач і функцій, пов'язаних саме з особливостями перехідного періоду:

розробка ефективних механізмів роботи з підприємствами-неплатниками податків і з підприємствами-боржниками по сплаті податків у бюджет чи інші державні цільові фонди;

аналіз і прогноз динаміки функціонування підприємств в існуючому податковому полі;

розробка механізмів оцінки ефективності діяльності податкової служби як соціально-економічної ефективності взаємодії підприємств із податковими органами.

Новизна для дослідження розглянутої проблеми обумовила розробку концепції моделювання процесів оподаткування підприємств у перехідній економіці, схему якої наведено на рис. 1. В основі пропонованої концепції лежить ідея організації процесів оподаткування підприємств, спрямованих на забезпечення їх економічного зростання.

Це дозволяє сполучити інтереси податкової служби й інтереси самого підприємства як виробничо-економічної системи.

Більше того, на стратегічному рівні податкова адміністрація, як представник держави, зацікавлена у дотриманні економічних інтересів підприємства та забезпеченні його зростання й розвитку, тому що розвиток підприємства означає збільшення бази оподаткування, що, у свою чергу, веде до збільшення державних доходів.

У другому розділі Моделювання процесів оподаткування в умовах перехідної економіки розроблено комплекс моделей організації процесів оподаткування підприємств у перехідній економіці: моделювання оптимальної податкової стратегії підприємства, моделювання процесів функціонування податкових органів з урахуванням впливу тіньової економіки, модель процесу погашення податкової заборгованості підприємств перед бюджетом.

Складність і взаємозумовленість відтворювальних процесів та процесів оподаткування вимагають застосування формальних методів, і, насамперед, апарата економіко-математичного моделювання для вирішення проблем планування фінансово-господарської діяльності з урахуванням податкової стратегії.

Розглянемо вплив основних податків на динаміку розвитку підприємства. Загальну суму податків, що сплачується підприємством, можна визначити за формулою:

T = TL + TY + TP + Ta,

де T – загальна сума податків, що сплачується підприємством, TL - загальна сума прибуткового податку, TY - загальна сума податку на додану вартість, TP - загальна сума податку на прибуток,

Ta – величина “агрегованого податку”, що містить у собі інші відрахування, які для даного підприємства можуть умовно бути фіксованими. Також будемо вважати, що прибутковий податок стягується по усередненій ставці. Таке припущення значною мірою спрощує розрахунки і є цілком припустимим, тому що структура заробітної плати конкретного підприємства залишається приблизно однаковою, а її величина – незмінна для короткострокових періодів. Тоді сума прибуткового податку дорівнює:

TL = tLCt – x ,

де tL – усереднена ставка прибуткового податку, Ct – величина фонду оплати праці підприємства; x - неоподатковувана величина доходів фізичних осіб.

Податок на додану вартість розраховується за формулою:

TY = tYYt ,

де tY – ставка ПДВ, Yt – додана вартість, що зроблена підприємством.

При визначенні об'єкта оподаткування прибутку із суми валових доходів підприємства виключають суму валових витрат, що містить у собі інші податки, нарахування та відрахування (крім ПДВ), амортизаційні відрахування, фонд оплати праці.

Таким чином, податок на прибуток розраховується за формулою:

TP = tP(Yt – Ct – Ta - d) ,

де tP – ставка податку на прибуток, d – амортизаційні відрахування, які припускаються ендогенними.

Величина фонду оплати праці в цьому випадку – це функція чистої доданої вартості Yd, яка у цій спрощеній моделі може бути обчислена як Y – d – T. Звідси маємо:

Ct = a + bYd,t-1,

It = hYt-1 + I0 + DI0,

Tt = TLt + TYt + TPt + Ta,

Ydt = Yt – d –Tt,

Yt = Ct + It + Gt,

TLt = tLCt – x,

TYt = tYYt ,

TPt = tP(Yt – Ct – Ta – d) ,

де G – витрати управління.

А загальна сума податкових відрахувань підприємства в динаміці дорівнює:

Tt = (tL - tP) Ct + (tY + tP) Yt + (1 - tP) Ta – x .

При цьому чиста додана вартість буде:

Ydt = t1Ct – t2It – (t2Gt + d + (1 + tP)Ta) + x ,

де

t1 = tY + 2tP – tL,

t2 = 1 – tY – tP.

Запропонована модель не зводиться до вигляду єдиного різницевого рівняння, тому після підстановок рівнянь моделі виходить результуюча система:

Дана модель дозволяє визначити, наскільки стійким є функціонування підприємства в умовах обраної податкової стратегії, а вирішення цієї задачі в податковій адміністрації дозволяє оцінювати ефективність податкових стратегій по роботі з підприємствами з погляду здатності підприємств до зростання.

Наступною особливістю оподаткування підприємств у перехідній економіці є наявність великої кількості підприємств-боржників по сплаті податків. Істотно стверджувати, що аналіз цих підприємств слід проводити з позицій оцінки потенційних можливостей і резервів цих підприємств щодо погашення заборгованості перед бюджетом. У залежності від цього повинні пропонуватися та відпрацьовуватися різні схеми зменшення та ліквідації заборгованостей, оптимальні для даного підприємства.

Тому при такому підході розробки схеми стягнення недоїмки до бюджету, податкові органи повинні провести такий комплекс заходів:

1. Визначити множину джерел сплати недоїмки.

2. Визначити ліквідність цих джерел.

3. Визначити розмір джерела погашення недоїмки.

4. Оцінити витрати податкової служби при погашенні заборгованості за рахунок конкретного джерела.

5. Визначити оптимальний обсяг недоїмки, що погашається за рахунок кожного джерела.

6. Оцінити імовірність одержання коштів за рахунок кожного джерела.

Витрати податкової служби при відшкодуванні недоїмки за рахунок конкретного джерела залежать від багатьох чинників: від самого джерела, від його розмірів, від суми недоїмки планованої до відшкодування за рахунок цього джерела.

Оптимальність у даному випадку слід розглядати як максимальну ефективність від погашення заборгованості у визначеному обсязі за рахунок визначеного джерела, тобто максимальне співвідношення погашеної недоїмки за рахунок кожного джерела до відповідних витрат на це погашення.

З урахуванням вищесказаного, для розробки оптимального плану заходів щодо погашення недоїмки до бюджету введемо такі змінні:

I – множина джерел погашення заборгованості;

Nt – обсяг недоїмки по підприємству за період;

Vit – розмір і-го джерела погашення заборгованості;

Li – ліквідність і-го джерела погашення заборгованості;

Rit – обсяг недоїмки, що погашається за рахунок i-го джерела;

pi – імовірність одержання коштів за рахунок i-го джерела;

Zit – витрати податкової служби при відшкодуванні недоїмки за рахунок i-го джерела;

{ai,j} – матриця зв'язку витрат по і-му джерелу та змін j-го джерела;

DNt – різниця між нарахованими та сплаченими в період t податками;

DVit – зміна розміру джерела погашення заборгованості за рахунок господарської діяльності підприємства;

ti – лаг запізнювання по платежах за рахунок i-го джерела.

Рішення задачі шукається на часовому відрізку [t0;T].

При цьому справедливі такі припущення:

Між витратами на погашення заборгованості за рахунок кожного ресурсу, запасами й обсягом недоїмки, що погашається за рахунок відповідного ресурсу, існує нелінійний зв'язок:

.

У будь-який момент часу повинні виконуватися баланси недоїмки та резервів джерел погашення недоїмки по видах:

, і О I,

, і,j О I.

При цьому існують певні обмеження по обсягах недоїмки, що можуть погашатися за рахунок відповідного джерела, при цьому ці обсяги не можуть бути від'ємними, тобто податкова адміністрація не робить виплат підприємствам:

,

.

Також будемо припускати, що недоїмка не може бути від'ємною, тобто податкова адміністрація не може вилучити в підприємства коштів більше, ніж його заборгованість. Тоді його можна записати:

.

Метою функціонування податкової адміністрації буде забезпечення максимальної ефективності проведених операцій, що математично можна записати так:

Припустимо, що існує така гранична сума по кожному джерелу, при якій податкова адміністрація не несе ніяких витрат.

Тоді це можна записати в такій формі:

Таким чином, вирішуючи поставлену задачу можна визначити таку множину оптимальних обсягів недоїмок, що погашаються за рахунок кожного джерела в розглянутому періоді (Rit), щоб очікувана ефективність від ужитих заходів була максимальною. Під ефективністю в даному випадку будемо розуміти відношення суми коштів, зарахованої до бюджету до витрат, понесених податковою службою.

Тобто, отримуємо оптимальну, з погляду податкової інспекції, стратегію по роботі з даним підприємством за розглянутий період. З іншого боку, будь-яка взаємодія державних структур з підприємствами регламентується законодавчо. При цьому податкове законодавство в частині сплати підприємствами податків і погашення заборгованості підприємств по податкових платежах перед бюджетами та державними цільовими фондами будемо розглядати з погляду конструктивних заходів щодо формування програм погашення податкової заборгованості підприємств, що враховують доцільність їх функціонування і розвитку для економіки в цілому.

Для представлення законів, пов'язаних з погашенням податкової заборгованості підприємств у вигляді моделі, їх необхідно формалізувати і структурувати. У загальному вигляді формалізація законодавства зводиться до виділення правил поведінки у визначених умовах і процесів їх взаємодії.

Дескриптивну модель процесу погашення зобов'язань платників податків перед бюджетом і державними цільовими фондами, що є графом відповідних причинно-наслідкових зв'язків, представлено на рис. 2. Цей граф являє собою дерево рішень, в якому є два типи вершин: стани {Q} і процеси {u}, що забезпечують перехід між станами.

Вершини першого типу являють собою стан чи події, після яких подальший шлях просування по графу визначається зовнішніми чинниками, і отже, подальші події мають імовірнісний характер.

Для кожної події відповідно до чинного законодавства визначаються конкретні терміни її настання (максимальні або мінімальні). Однією з цілей податкового органу є зменшення загального часу погашення зобов'язань платників податків перед бюджетом, тому терміни настання подій можна розглядати як один із критеріїв ефективності дій податкового органу. Другим критерієм ефективності роботи податкової служби є збільшення грошових надходжень від підприємств. Тому кожній події на графу доцільно ставити у відповідність суму податкового платежу чи боргу (включаючи пені та штрафи), що підприємство-платник податків зобов'язано сплатити до бюджету та цільових фондів. При цьому, очевидно, така сума може збільшуватись чи зменшуватись відповідно до дій підприємства або податкового органу. Позначення, що введені на рис. 2, пояснюються нижче у порядку їх проходження на графу:

Q0 – платник податків у момент початку податкового періоду: t0=0; очікувана сума податкових надходжень до бюджету у цей момент також дорівнює нулю S=0; u0 – формування і подача податкової декларації; сума податкових надходжень збільшується на величину SНД, яка декларується; термін подачі декларації до 10 днів, після закінчення яких настає подія S1,2, якій ставиться у відповідність момент t1; u0 – заперечення u0 - тобто податкова декларація не подається; Q1 – контролюючий орган; Q2 – податковий орган; u1 – обчислення податкового зобов'язання непрямими методами — у випадку, якщо податкову декларацію не було надано платником податків; очікувана сума податкових надходжень стає відмінною від нуля S=SНМ; u2 – документальна перевірка; сума податкових надходжень уточнюється, при цьому вона може як збільшитись, так і зменшитись на величину DSДП; Q3 – податкове зобов'язання, нараховане контролюючим органом; u3 – визначення податкового зобов'язання; Q4 – податкове зобов'язання; u4 – відправлення податкового повідомлення; Q5 – податкове повідомлення; відповідає моменту часу t2>t1; u5 – адміністративне оскарження; uў5, uўў5 – повторні u5 (або виникаючі в інших умовах) — друге і третє адміністративне оскарження; Q6 – скарга контролюючому органу; події відповідає момент t3, що відстоїть від t2 не більш, ніж на 10 днів; u6 – надання мотивованого рішення по скарзі; очікувана сума податкових надходжень може змінитися на величину DSобж; Q7 – мотивоване рішення по скарзі; відповідає момент t4, що відстоїть від t3 не більш, ніж на 20 днів (в окремих випадках до 60 днів); u7 – судове оскарження; u8 – пропозиція компромісного рішення; Q8 – компромісне рішення; u9 – прийняття податкового компромісу; Q9 – господарський суд; u10 – узгодження податкового зобов'язання в судовому порядку; очікувана сума податкових надходжень може змінитися на величину DSсуд; Q10 – погоджене податкове зобов'язання; відповідає моменту часу t9; u11 – відправлення першої податкової вимоги; у момент t10, що настає не раніше 10 днів після t9; Q11 – перша податкова вимога; u12 – оплата податкового зобов'язання; u13 – виникнення податкового боргу; сума, що підлягає сплаті платником податків, з кожним днем збільшується на величину пені (Pen); Q12 – податковий борг; u14 – відправлення другої податкової вимоги; у момент t11, що настає не раніше 30 днів після t10; сума, що підлягає сплаті платником податків, з кожним днем збільшується на величину пені (Pen) і на величину відповідних штрафів (Sh); Q13 – друга податкова вимога; u15 – передача інформації про податковий борг податковому органу; u16 – передача активів боржника в податкову заставу; Q14 – податкова застава; Q15 – поручитель; Q16 – своєчасно оплачене податкове зобов'язання; u17 – одержання податковим органом копії платіжного документа про повну сплату заборгованості; u18 – оформлення податкового поручительства на всю суму; u19 – визнання боргу безнадійним; u20 – настання терміну позовної давнини; u21 – організація публічних торгів; у момент t12, що настає не раніше 30 днів після t11; Q17 – продаж активів у податковій заставі; u22 – ініціація процедури санації чи ліквідації боржника відповідно до Закону “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”; Q18 – санація чи ліквідація підприємства-платника податків; u'21 – повторна організація торгів і розпродаж активів платника податків; у момент t13, що настає не раніше 30 днів після t12; u23 – надання відстрочки платежу; у момент t14, що настає не пізніше 12 місяців після t9; u24 – надання розстрочки платежу; у момент t14, що настає не пізніше 12 місяців після t9; Q19 – відстрочка податкових зобов'язань; Q20 – податковий кредит; u25 – оплата податкового поручительства на всю суму; Q21 – відсутність будь-яких претензій до підприємства.

Таким чином, одержана дескриптивна модель процесу, що в сполученні з розробленими оптимізаційними моделями дозволяє істотно підвищити ефективність заходів щодо організації процесів погашення заборгованості підприємств перед бюджетом.

У третьому розділі – Реалізація й аналіз ефективності моделей оподаткування підприємств в умовах перехідної економіки - реалізовано модель формування оптимальної податкової стратегії на прикладі підприємств вугільної галузі, дано оцінку ефективності застосування розробленого підходу до організації процесів оподаткування підприємств.

Динаміка основних показників по групі підприємств вугільної галузі (рис. 3) показує, що траєкторія їх розвитку прямує до деякого рівня рівноваги, яке як верхнє обмеження формується множиною існуючих технологічних чинників. Отже, зсув майбутньої рівноваги повинно здійснювати за рахунок інвестиційної та інноваційної видів діяльності підприємств.

З рис. 3. також видно, що темпи зростання доданої вартості перевищують темпи зростання інших параметрів, що говорить про істотний негативний вплив ПДВ на розвиток підприємств.

Для усунення негативного впливу ПДВ на процес розвитку підприємств поставлено та вирішено задачу удосконалення податкової стратегії. На базі розробленої моделі оптимальної податкової стратегії було побудовано комплекс оптимізаційних моделей шляхом виділення критеріїв з обмежень.

У результаті вирішення цих моделей у структурі податкових відрахувань спостерігалося значне зниження ПДВ (рис. 4), що характеризує позитивний досвід розв'язання поставленої задачі зниження питомої ваги цього податку в структурі податкових відрахувань.

Використовуючи модель оптимальної податкової стратегії можна також відповісти на запитання: який ефект буде отримано, якщо ПДВ буде віднесено до витратної частини, і, таким чином, зменшити обсяг податку на прибуток. Розрахунок показує, що це дає приріст ефективності функціонування для подібних підприємств у середньому на 2,9%.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на теоретичному і методологічному рівнях розроблено питання організації процесів оподаткування підприємств в умовах перехідної економіки. При цьому отримано такі результати.

На основі аналізу особливостей організації та функціонування податкової системи України в умовах перехідної економіки, визначено коло специфічних для даного періоду задач, вирішення яких є необхідним для ефективної організації процесів оподаткування.

Визначене коло задач, дозволив розробити концепцію моделювання процесу оподаткування підприємств в умовах перехідної економіки, заснованої на використанні апарату економіко-математичного моделювання, зокрема, динамічних моделей росту, моделей сітьового планування та оптимізаційних моделей, що дозволило ефективно організувати взаємодії підприємств із податковими органами.

У рамках запропонованої концепції синтезовано динамічну модель оптимальної податкової стратегії підприємств, що дозволяє, з урахуванням умов перехідної економіки, оцінити потенціал розвитку підприємства в існуючому податковому полі та дозволяє ефективно організувати процеси оподаткування на підприємстві.

Аналіз податкової бази різних підприємств дозволив визначити та проаналізувати передумови відходу підприємств у тіньовий сектор економіки, а також визначити середнє податкове навантаження на підприємства різних типів.

Розроблена класифікація основних чинників, що визначають реакцію підприємств на зміни у внутрішньому оподаткуванні дозволив оцінити вплив цих змін на податкові надходження до бюджету і на діяльність суб'єктів господарювання.

Для реструктуризації заборгованості підприємств досліджено динаміку та структуру податкової заборгованості підприємств перед бюджетом і державними цільовими фондами з ціллю її ефективного погашення.

Розроблений комплекс моделей зниження заборгованості підприємств перед бюджетом дозволяє генерувати ефективні механізми зниження податкової заборгованості, що забезпечують підприємствам умови стійкого зростання, а податковим органам збільшення збирання податків.

Запропонований механізм взаємодії підприємств із державною податковою службою дозволив забезпечити ефективну роботу податкової адміністрації по наповненню бюджету у встановлених обсягах та строках.

Економічний ефект від впровадження склав 520 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

опубліковано в провідних наукових фахових виданнях:

1. Лысенко Ю.Г., Мищенко С.Г., Руденский Р.А., Спиридонов А.А. Механизмы управления экономической безопасностью. Донецк: ДонНУ, 2002 – 178 с. (Особистий внесок здобувача: розглянуто особливості управління соціально-економічними системами та запропоновано моделі і методи податкового регулювання та управління).

2. Спиридонов А.А. Модель взаимодействия налоговой администрации с предприятиями – неплательщиками налогов. Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч. тр.). Общ. ред. и предис. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. Донецк: ДонНУ, 2000. – Спец. вып. С. 276-279.

3. Спиридонов А.А. Проблемы оптимального налогообложения - Вестник Донецкого национального университета. Серия В “Экономика и право”. – Донецк, 2001. – № 2. – С. 179-183.

4. Спиридонов А.А. Анализ функционирования и развития моделей параллельных экономик. Новое в экономической кибернетике: (Сб. науч. ст.) Под общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. // Модели и методы стратегического управления. – Донецк: ДонНУ, 2001. – № 2. – С. 97-102.

5. Овечко А.В., Стасюк В.П., Спиридонов А.А. Моделирование процессов адаптации жизнеспособных экономических систем. Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна / Економічна серія №535, Харків: ХНУ, 2001. – С. 307-311. (Особистий внесок здобувача: запропоновано оцінку життєздатності економічних систем).

6. Спиридонов А.А. Модель оптимальной налоговой стратегии предприятия. Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч. тр.). Общ. ред. и предис. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. Донецк: ДонНУ, 2002. – 5 выпуск – С. 86-92.

опубліковано за матеріалами конференцій:

7. Спиридонов А.А. Модель снижения налоговой задолженности предприятий перед бюджетом. Тези доповідей VII Всеукраїнської науково-методичної конференції “Проблеми економічної кібернетики”. Запоріжжя. 2002. - С. 207-209.

АНОТАЦІЯ

Спиридонов О.О. Моделювання процесів оподаткування підприємств в умовах перехідної економіки. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 - Економіко-математичне моделювання. Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2002 р.

Дисертацію присвячено дослідженню задачі економіко-математичного моделювання організації процесів оподаткування підприємств в умовах перехідної економіки.

У дисертації розроблено концепцію організації процесів оподаткування підприємств у перехідній економіці. Виділено специфічні для перехідного періоду задачі, вирішення яких забезпечує ефективність податкової політики держави. У рамках запропонованої концепції синтезовано комплекс економіко-математичних моделей, що забезпечує ефективну взаємодію підприємств з податковою адміністрацією в умовах перехідної економіки. Зокрема, розроблено моделі формування податкової стратегії підприємства, погашення заборгованості підприємств перед бюджетом, взаємодії підприємств із державною податковою службою.

Ключові слова: оподаткування підприємств, перехідна економіка, економічне зростання, динамічні моделі.

АННОТАЦИЯ

Спиридонов А.А. Моделирование процессов налогообложения предприятий в переходной экономике. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 - Экономико-математическое моделирование. Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2002 г.

Диссертация посвящена исследованию задачи экономико-математического моделирования организации процессов налогообложения предприятий в условиях переходной экономики.

В диссертационной работе на теоретическом и методологическом уровнях разработаны вопросы организации процессов налогообложения предприятий в условиях переходной экономики.

На основе проведенного анализа особенностей организации и функционирования налоговой системы Украины, определен круг специфических для данного периода задач, решение которых необходимо для эффективной организации процессов налогообложения.

Это позволило разработать концепцию моделирования процесса налогообложения предприятий в условиях переходной экономики, которая основана на применении аппарата экономико-математического моделирования, в частности, динамических моделей роста, моделей сетевого планирования и оптимизационных моделей, что позволило эффективно организовать взаимодействие предприятий с налоговыми органами.

В рамках предложенной концепции синтезирована динамическая модель оптимальной налоговой стратегии предприятий, которая с учетом условий переходной экономики позволяет оценить потенциал развития предприятия в существующем налоговом поле, что дает возможность эффективно организовать процессы налогообложения на предприятии.

Анализ налоговой базы различных предприятий позволил определить и проанализировать предпосылки ухода предприятий в теневой сектор экономики, а также определить среднюю налоговую нагрузку на предприятия различных типов.

Разработанная классификация основных факторов, определяющих реакцию предприятий на изменения во внутреннем налогообложении, позволила оценить влияние этих изменений на налоговые поступления в бюджет и на деятельность субъектов хозяйствования.

Для реструктуризации задолженности предприятий исследована динамика и структура налоговой задолженности предприятий перед бюджетом и государственными целевыми фондами с целью ее эффективного погашения.

Предложенный механизм взаимодействия предприятий с государственной налоговой службой позволил обеспечить эффективную работу налоговой администрации по наполнению бюджета в установленных объемах и сроках.

Экономический эффект от внедрения составил 520 тыс. грн.

Ключевые слова: налогообложение предприятий, переходная экономика, экономический рост, динамические модели.

SUMMARY

Spiridonov A.A. Enterprises' taxation processes modelling in economy in transition. - Manuscript.

Thesis on competition for the candidate degree of economic sciences by speciality 08.03.02 – Economic and mathematical modelling. Donetsk national university Ministry of Education and Science of Ukraine, Donetsk, 2002.

Dissertation explores the problem of economic and mathematical modelling enterprises' taxation processes in economy in transition.

The concept of enterprises taxation in economy in transition modelling is developed. The problems, specific for economy in transition whose solution would provide the effective government tax policy were distinguished. Within the conception proposed the complex of economic and mathematical models that ensures effective interconnection between enterprises and tax administration in economy in transition. In particular the models of forming enterprise's tax strategy, clearing off the enterprise's debts to State budget, enterprises and State tax services interconnection were developed.

Key words: enterprises' taxation, economy in transition, economic growth, dynamic models.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ТРАНСФОРМАЦІЯ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ПЕРЕХІДНОЇ ЕКОНОМІКИ - Автореферат - 24 Стр.
Стійкість підземних виробок у структурно-неоднорідному породному масиві з випадково розподіленими властивостями - Автореферат - 34 Стр.
ПРОМЕНЕВА ДІАГНОСТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ - Автореферат - 43 Стр.
ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ХАРЧУВАННЯ ТА ПИТНОГО РЕЖИМУ СПОРТСМЕНІВ-ЄДИНОБОРЦІВ (БОКСЕРІВ, БОРЦІВ) - Автореферат - 26 Стр.
Підвищення техніко-експлуатаційних властивостей легкових автомобілів малого класу підвищеної прохідності шляхом оптимізації параметрів системи “двигун - трансмісія” - Автореферат - 26 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ теплогідродинамічної ЕФЕКТИВНОСТІ ПАРОВИХ НАГРІВАЧІВ ПОВІТРЯ СИСТЕМ СУДНОВОГО МІКРОКЛІМАТУ - Автореферат - 21 Стр.
Методика і організація бухгалтерського обліку і аудиту на малих підприємствах - Автореферат - 31 Стр.