У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

НАЦіОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

ШЕМБЕЛЬ ЮЛІЯ САМУїЛіВНА

УДК 65.016.7.001.57

ПРОГНОЗУВАННЯ КРИЗОВОГО СТАНу ПІДПРИЄМСТВА та ОБҐРУНТУВАННЯ КОМПЛЕКСУ ЗАХОДІВ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ

Спеціальність 08.06.01 –

економіка підприємства й організація виробництва

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Дніпропетровськ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національній металургійній академії України Міністерства освіти і науки України, м. Дніпропетровськ

Науковий керівник - кандидат економічних наук, доцент Довбня Світлана Борисівна, Національна металургійна академія України (м. Дніпропетровськ), доцент кафедри економіки промисловості

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор Багрова Інна Василівна, Український державний хіміко-технологічний університет (м. Дніпропетровськ), професор кафедри економіки промисловості і організації виробництва

кандидат економічних наук, доцент Дідик Людмила Михайлівна, Національна гірнича академія України (м. Дніпропетровськ), професор кафедри економічного аналізу та фінансів

 

Провідна установа - Сумський державний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра економіки

Захист відбудеться “5” червня 2002 р. о 14:00 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 08.084.04 Національної металургійної академії України за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ, пр. Гагаріна, 4.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національної металургійної академії України за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ, пр. Гагаріна, 4.

Автореферат розісланий “2” травня 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Ігнашкіна Т.Б.

Загальна характеристика роботи

Можливості функціонування і розвитку підприємства в ринкових умовах залежать від конкурентоздатності його продукції на ринку. Підприємство, що не зуміло вижити в конкурентній боротьбі, звичайно стає банкрутом. Таким чином, кризовий стан і банкрутство окремих суб'єктів підприємницької діяльності є об'єктивною невід'ємною частиною ринкових відносин.

Розвиток української економіки на сучасному етапі характеризується зміною форм власності, структурною перебудовою всього народногосподарського комплексу, динамічно мінливим економічним середовищем, наявністю складних управлінських проблем як на макрорівні, так і на рівні окремих суб'єктів господарювання.

У процесі становлення ринкової економіки в Україні багато підприємств опинилися в кризовому стані. Причиною цього є вплив нестабільного навколишнього середовища і неадекватні дії самих підприємств, що і приводить до банкрутства. Тому важливою й актуальною є проблема пошуку і впровадження в практику таких форм і методів управління, використання яких дозволить уникнути кризового стану на підприємстві, а в разі його виникнення, виходити з нього з найменшими втратами.

У зарубіжній літературі дослідженню проблем прогнозування кризового стану підприємств і антикризового менеджменту присвячені роботи таких авторів як Альтман Э., Бівер В.Г., Бланк І.А., Кошкін В.И., Коротков Э.М., Бригхем Ю., Мазур И.И., Шапіро В.Д., Ларіонов И.К., Уткін Э.А., Бляхман Л.С., Дойль П., Ковальов А.П., Іванов Г.П. та інші.

З переходом України до ринкових відносин розроблені перші нормативно-рекомендаційні документи, з'явилися роботи вітчизняних авторів, які внесли істотний вклад у розвиток теорії прогнозування кризового стану і дослідження мір антикризового управління. Серед них слід зазначити праці таких учених, як Терещенко О.А., Титов М.И., Варгич С.С., Жуков А.П., Ковальчук К.Ф., Савчук В.П., Поддєрьогін А.М., Холод З., Багрова І.В., Чорняк О., Джунь В., Кушина Е., Галушко О.С., Лігоненко Л.О., Мізерна Т.О., Дідик Л.М., Палига Е., Петленко Ю., Сімонова А.Г. та ін.

Актуальність теми. В країнах з перехідною економікою, у тому числі й в Україні, необхідність вивчення і розробки методів прогнозування кризових явищ і антикризового управління має особливе значення через ріст кількості збиткових підприємств, недостатність теоретико-методичного забезпечення процесів банкрутства, реструктуризації, санації, реорганізації, кількості кваліфікованих фахівців у сфері антикризового управління.

Використання зарубіжних методів прогнозування банкрутства і заходів антикризового управління без їхньої адаптації до українських умов неможливо, а накопичений вітчизняний досвід ще недостатній. Розробка комплексної методики, що включає діагностику існуючого стану підприємства, визначення довгострокового прогнозу його стану, а також комплекс антикризових заходів, спрямованих на своєчасне запобігання і вихід із кризових ситуацій, здобуває в сучасних умовах виняткову значимість.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт кафедр економіки промисловості та фінансів та обліку Національної металургійної академії України. Положення дисертації використано при підготовці науково-дослідної роботи “Дослідження причин та факторів кризового становища підприємств і розробка методів антикризового менеджменту” (номер державної реєстрації 0102U000367), яка виконується на кафедрі економіки промисловості Національної металургійної академії України.

Мета і задачі дослідження. Метою роботи є розробка методики аналізу фінансового стану і прогнозування кризової ситуації на підприємстві, а також визначення комплексу заходів антикризового управління, спрямованих на підтримку стійкого функціонування і запобігання його банкрутства.

Для досягнення зазначеної мети в роботі поставлені наступні задачі:

- обґрунтувати склад факторів і причин банкрутства для умов функціонування підприємств в Україні;

- розробити методику визначення стадії життєвого циклу підприємства;

- вибрати й обґрунтувати систему фінансових показників з метою прогнозування кризового стану;

- розробити систему інтегральних показників прогнозування банкрутства;

- розробити систему заходів антикризового управління в залежності від глибини кризового стану.

Об'єктом дисертаційного дослідження є діяльність підприємств різних форм власності. Предметом дослідження є методи прогнозування кризового стану підприємства і заходи антикризового управління.

Методологічною основою досліджень є теоретичні положення економічної науки, зокрема, теорії економіки підприємства, фінансів і менеджменту, закордонний і вітчизняний досвід управління в кризових ситуаціях.

У роботі використані наступні методи: метод нормування - для забезпечення порівнянності окремих фінансових показників шляхом переведення їхніх значень у єдину шкалу і наступного визначення інтегрального показника; методи згортки - для розрахунку інтегрального показника; експертний метод добору показників - для проведення фінансового експрес-аналізу, аналізу фінансових коефіцієнтів на кожній стадії життєвого циклу і їхніх вагових коефіцієнтів в інтегральному показнику; методи спостереження і порівняння - для визначення нормативних значень фінансових коефіцієнтів.

Наукова новизна отриманих результатів. Наукова новизна полягає в наступному:

- розроблено оригінальну класифікаційну систему важливіших факторів і причин кризи для умов української економіки, що відрізняється найбільш повним представленням факторів і причин кризи і доповненням джерелами інформації;

- вперше розроблено методику, що дозволяє обґрунтовано визначати стадію життєвого циклу підприємства з використанням математичного апарату;

- дістало подальший розвиток методика проведення фінансового експрес-аналізу та аналізу на кожній стадії життєвого циклу підприємства шляхом обґрунтування вибору і значущості фінансових коефіцієнтів, що дозволяє своєчасно прогнозувати кризовий стан;

- дістало подальший розвиток інтегральна оцінка фінансового стану підприємства шляхом розробки системи інтегральних показників фінансового стану на різних стадіях життєвого циклу підприємства, що дозволяє комплексно охарактеризувати його фінансовий стан, а також оцінити глибину кризової ситуації, кредитоспроможність і інвестиційну привабливість, прогнозувати банкрутство;

- вперше досліджений взаємозв’язок життєвого циклу підприємства, заходів антикризового управління, видів і фаз кризи, який дозволяє своєчасно прогнозувати кризу та здійснювати обґрунтований відбір антикризових заходів.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблена методика визначення стадії життєвого циклу підприємства може застосовуватися для різних підприємств, ринків, типів бізнесу, різних продуктів, а також для балансування продуктового портфеля і вибору конкретних стратегій розвитку підприємства.

Методики добору фінансових показників і складання інтегрального показника можуть бути використані фінансовими службами підприємств для розробки методики оцінки фінансового стану підприємства, побудови інтегрального показника інвестиційної привабливості і кредитоспроможності.

Механізм взаємозв'язку життєвого циклу підприємства, видів і фаз кризи дозволить детально досліджувати розвиток кризи в прив'язці до стадій життєвого циклу підприємства і вибрати заходи, що будуть найбільш доцільними і своєчасними в тій чи іншій фазі кризової ситуації.

Результати дисертаційної роботи впроваджені на ЗАТ “Царичанський завод мінеральних вод” (акт №355 від 15.11.2001 р.), на ЗАТ “Завод Дніпропластмас” (акт №8/303 від 25.07.2001 р.).

Особистий внесок здобувача. Особисто автором обґрунтований комплекс фінансових показників для проведення фінансового аналізу на різних етапах життєвого циклу підприємства; виконаний порівняльний аналіз формування показників моделі Альтмана в різних літературних джерелах; сформовані інтегральні показники фінансового стану підприємства на основі результатів ранжирування окремих фінансових показників і визначення їхніх вагових коефіцієнтів; досліджений взаємозв'язок процедур антикризового управління в залежності від виду і фази кризи. Особистий внесок автора у публікації з співавторами наведено у списку опублікованих праць.

Апробація результатів роботи. За основними положеннями дисертації зроблено доповіді на 2 Всеукраїнських та 3 Міжнародних науково-практичних конференціях, а також три доповіді на наукових семінарах кафедри економіки промисловості і кафедри фінансів та обліку Національної металургійної академії України.

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи відображені у восьми друкованих працях обсягом 1,7 д.а. (особисто автору належить 1,1 д.а.), у тому числі в шістьох фахових виданнях та у двох збірниках тез доповідей.

Структура і обсяг роботи. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Дисертація містить 235 сторінок друкованого тексту, у тому числі: 25 таблиць (16 сторінок), 33 ілюстрації (15 сторінок), список використаних джерел – 141 назва, 10 додатків.

Основний зміст

Розділ 1. Методичні основи прогнозування і запобігання кризового стану підприємств. У процесі становлення ринкової економіки в Україні багато підприємств опинилося в кризовому стані. Проведений аналіз динаміки процесів банкрутства показав, що в Україні спостерігається стійка тенденція до збільшення кількості фінансово неспроможних підприємств. До 1997 року частка збиткових підприємств перевищила 50%. Незважаючи на деяке зниження (у 2000 р. – до 38%, а в 2001 р. – до 43%) частка збиткових підприємств ще досить велика. Причиною цього є вплив нестабільного навколишнього середовища і неадекватні дії самих підприємств. Таким чином, розвиток ринкових відносин викликав потребу у відродженні в господарсько-правовій практиці України інституту банкрутства.

Детальний аналіз розвитку законодавчої бази, що регламентує процедуру банкрутства в Україні і за рубежем, показав, що нормативно-законодавчою основою процесу банкрутства є Закон України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, який відповідає законодавчій практиці розвинених країн. Однак його прийняття ще недостатньо для повномасштабного впровадження механізму банкрутства в економіку України. Відсутність розвиненої інфраструктури банкрутства, достатньої статистичної інформації про фінансово-економічний стан підприємств, методичної бази, яка б врахувала зарубіжний досвід і умови існування українських підприємств, гальмує розвиток ринкових відносин у країні.

Аналіз вітчизняних і зарубіжних методів прогнозування банкрутства показав, що жоден з них не можна вважати досконалим. Незважаючи на те, що зарубіжні методи мають позитивні якості (включають невелику кількість показників (від 3 до 7); допускають інтегральну оцінку; мають кількісні критерії оцінки; розраховані на основі великого масиву статистичної інформації), їх використання утруднено особливостями сучасної української економіки. Методи, розроблені українськими фахівцями, мають ряд недоліків і недоробок, а саме, громіздкість, використання дублюючих показників, необґрунтованість критеріїв оцінки, що також не дозволяє їх використовувати на практиці.

У дисертації досліджено сучасну концепцію антикризового управління підприємством, параметри, види і процес розвитку криз; комплексно розкритий економічний зміст заходів антикризового управління. Антикризове управління розглядається з двох позицій: недопущення кризового стану і його подолання. Таким чином, заходи антикризового управління класифіковані на докризові і кризові.

У залежності від сутності і можливостей використання заходів антикризового управління вся їхня сукупність розділена на дві основні групи: процедури попередження банкрутства (заходи, які дозволяють уникнути ліквідацію: реструктуризація, реорганізація, санація) і ліквідаційні процедури.

Розділ 2. Розробка методики прогнозування кризового стану підприємств. Функціонування підприємств у динамічному ринковому середовищі викликає необхідність створення структурованого інформаційного поля, що дозволить керівникам легко орієнтуватися і приймати обґрунтовані рішення. Спостереження за навколишнім середовищем підприємства є одним із способів одержання такої інформації.

При аналізі виникнення кризових ситуацій необхідно розрізняти фактори і причини. Під фактором розуміється подія чи зафіксований стан, що свідчить про наступ кризи. Причиною кризи є подія чи явище, внаслідок якого з'являються фактори.

З метою своєчасного виявлення факторів і причин кризи, а також уживання відповідних заходів по їхньому усуненню чи ослабленню, розроблена класифікаційна система у вигляді таблиці, що характеризує повний набір основних факторів і причин, які обумовлюють появу кризового стану (табл. 1).

Таблиця 1

Ринкові і внутрішні фактори і причини кризи (фрагмент)

Фактор | Стан фактора | Можливі причини кризи | Джерело інформації (подія чи документ)

Стратегічне управління | Не сформульовані стратегічні цілі підприємства | Відсутній процес стратегічного планування | Аналіз системи планування | Система ухвалення рішень не сприяє ефективній роботі | Недостатньо необхідної інформації, недостатній рівень компетентності управлінського персоналу, відсутність технологій прийняття рішень | SWOT-аналіз | Зменшення частки підприємства на ринку | Неправильна політика продажу, портфель замовлень (контрактів) занадто малий | Аналіз макро- і мікросередовища, заявки на замовлення, динаміка обсягів продажу | Зміна стадії життєвого циклу підприємства | Незбалансований продуктовий портфель | Аналіз стадії життєвого циклу продуктів і підприємства

Таблиця дозволяє вивчати, аналізувати і вибирати напрямки управління факторами мікросередовища підприємства. В роботі рекомендовано таке угрупування факторів: ринкові (поставники, конкуренти, споживачі); внутрішні (стратегічне управління, планування запасів, виробнича діяльність, маркетингова і збутова політика, фінансова політика, кадрова політика, технічний і технологічний рівень виробництва, організаційна структура управління). Кожному фактору кризи відповідають його можливі кризові стани, причини появи фактора кризи, а також джерело інформації, яким може бути документ чи подія.

Використання таблиці може відбуватися в двох напрямках:

- “

ліворуч-праворуч” – по конкретному фактору кризи можна визначити його причину і ступінь критичності, на підставі зовнішньої і внутрішньої інформації;

- “

праворуч-ліворуч” – аналізуючи джерела інформації, можна виявити кризовий стан фактора і визначити його причину.

У зв’язку з тим, що всі зміни зовнішніх і внутрішніх факторів настають не одночасно, причини і фактори банкрутства в різні періоди розвитку підприємства також будуть різними. Знання стадії розвитку підприємства дає можливість правильно оцінити, наскільки здійснювана діяльність і прийнятий стиль управління відповідає цій стадії і навколишньому середовищу.

Розроблена методика визначення стадії життєвого циклу підприємства дозволяє математично обґрунтовано оцінити, на якій стадії розвитку знаходиться підприємство (рис. 1). Для визначення стадії життєвого циклу в роботі запропонований і обґрунтований набір з п'яти показників (табл. 2).

Обсяг продажу St

S*

S0

S1

 

0 зародження | прискорений ріст | уповільнений ріст | зрілість | спад Час t

Рис. 1. Графік життєвого циклу підприємства

Для розрахунків необхідно заздалегідь визначити наступні показники: St (обсяг продажу S у момент часу t), T (кількість інтервалів часу), S0 (беззбитковий рівень продажу), S*(максимальний рівень продажу), sk (S1/ S0 < 1 – критичне значення, що поділяє стадії зародження і прискореного росту) (див. рис. 1). Ці показники встановлюються розрахунковим чи експертним шляхом. Вихідною інформацією можуть служити звіти маркетингових досліджень, аналіз динаміки продажу за минулі періоди або встановлені планові чи очікувані значення.

Перші два показники t і t необхідні для визначення нахилу кривої життєвого циклу. Третій і четвертий показники St/S0 і St/S* дозволяють оцінити положення фактичного обсягу продажів щодо критичних рівнів (беззбиткового і максимального). П'ятий показник |t|/н визначає масштаб зміни обсягу продажу, де нормативний приріст відповідає очікуваному (прогнозному) періоду виходу підприємства на відповідний критичний рівень обсягу продаж. Система цих показників дозволяє оцінити стадію життєвого циклу підприємства та динаміку його розвитку.

Таблиця 2

Характеристика показників для визначення стадії життєвого циклу

Назва показника | Розрахунок

показника | Характеристика

показника

Швидкість зміни продажу | t = St - St-1 ,

де t = 2,..,T | ·

t > 0 – обсяг продажу зростає

·

t < 0 – обсяг продажу знизився

·

t = 0 – обсяг продажу не змінюється

Прискорення зміни продажу | t = t - t-1 ,

де t = 3,..,T | ·

t >0 – обсяг продажу змінюється з прискоренням

·

t<0 – обсяг продажу змінюється з затримкою

·

t=0 – рівномірна зміна обсягу продажу

Обсяг продажу щодо рівня беззбитковості | St / S0 | ·

St/S0<1 – обсяг продажу нижче беззбиткового рівня

·

St/S0>1 – обсяг продажу вище беззбиткового рівня

·

St/S0=1 – обсяг продажу відповідає рівню беззбитковості

Обсяг продажу щодо максимального рівня | St / S* | ·

St/S*<1 – обсяг продажу нижче максимального рівня

·

St/S*>1 – обсяг продажу вище максимального рівня

·

St/S*=1 – обсяг продажу відповідає максимальному рівню

Швидкість зміни продажу щодо нормативного приросту | |t| / н | нормативний приріст н визначається:

·

за очікуваним періодом виходу на рівень беззбитковості (T1): н = S0/T1

·

за очікуваним періодом виходу на максимальний рівень (T2): н = S*/T2

Визначення стадії життєвого циклу підприємства здійснюється в два етапи. На першому етапі аналізуються знаки перших двох показників таблиці 2. Для цього використовується таблиця (табл. 3), що показує, у якій з наступних приватних таблиць (від табл. A до табл. G) міститься характеристика стадії життєвого циклу.

При використанні таблиці 3 спочатку перевіряється перша умова: якщо швидкість зміни продажів приймає значення, що відповідає стовпцю 1 чи стовпцю 3, то другою умовою є значення показника прискорення зміни продажів, і далі аналізується рядок 1, 2 чи 3 таблиці; якщо ж значення t дорівнює чи близько до нуля (стовпець 2), то другою умовою є характер динаміки продажів у попередньому періоді, і далі використовується рядок 4 чи 5 таблиці.

Таблиця 3

Класифікатор оцінки стадії життєвого циклу: за знаками приросту і прискорення

Друга умова | Перша умова

t > 0 | t = 0 | t < 0

Величина

прискорення | rt > 0 | табл. A | - | табл. F

rt = 0 | табл. B | - | табл. G

rt < 0 | табл. C | -

Характер попередньої динаміки | ріст | - | табл. D | -

падіння | - | табл. E | -

На другому етапі дослідження використовуються значення трьох наступних показників базового набору. Для цього необхідно: а) перейти до однієї з приватних оцінних таблиць від табл. A до табл. G, обраної на першому етапі дослідження (табл. 4); б) за значенням відносини останнього показника набору визначити рядок приватної оцінної таблиці і за значеннями показників St/S0 і St/S* (відношення обсягу продажів у конкретний момент часу до відповідного критичного рівня) її стовпець, на перетинанні яких записаний літеро-цифровий код ситуації.

Таблиця 4

Таблиця A. Приватна оцінна таблиця аналізу стадій життєвого циклу: позитивне прискорення при позитивному прирості

Значення

|t|/н | Значення показників відносних обсягів продажу

St/S0 sk | skSt/S0 <1 | St/S0 1 | St/S0 >1; St/S* < 1 | St/S0 >1; St/S* 1 | St/S* > 1

от 0 до 0,5 | A.1 | A.6 | A.11 | A.16 | A.21 | A.26

от 0,5 до 0,9 | A.2 | A.7 | A.12 | A.17 | A.22 | A.27

от 0,9 до 1,1 | A.3 | A.8 | A.13 | A.18 | A.23 | A.28

от 1,1 до 1,5 | A.4 | A.9 | A.14 | A.19 | A.24 | A.29

понад 1,5 | A.5 | A.10 | A.15 | A.20 | A.25 | A.30

Різні сполучення значень п’яти запропонованих показників дозволили визначити 142 можливі ситуації стану. Кожній із них привласнено тип, що характеризується двома критеріями – імовірністю появи і ступенем критичності для підприємства, та коментар відносно його розвитку у майбутньому.

Методика визначення стадії життєвого циклу може використовуватися для балансування продуктового портфеля і вибору конкретної стратегії розвитку підприємства. Її можна застосовувати для різних галузей, ринків, підприємств, типів бізнесу, різних видів продукції.

У прогнозуванні кризових ситуацій ключову роль відіграє фінансовий аналіз. До традиційних видів аналізу окремих фінансових показників (експрес-аналіз і поглиблений аналіз) був доданий аналіз на кожній стадії життєвого циклу. Необхідність у такому аналізі зв'язана з тим, що в умовах нестабільного навколишнього середовища цілі фінансового аналізу повинні прив'язуватися до конкретних питань стратегічного управління, що змінюються як під впливом зовнішнього середовища, так і в міру проходження підприємством різних стадій його життєвого циклу. У зв'язку з цим, підхід, в основі якого лежить аналіз фінансових показників за етапами життєвого циклу підприємства, є актуальним і доцільним.

Для реалізації цього підходу розроблена методика фінансового аналізу, що враховує особливості функціонування підприємства на кожному з етапів його розвитку. Оскільки кожна стадія життєвого циклу має свої особливості, то склад і значущість фінансових показників на різних стадіях неоднакові.

Для добору показників, що характеризують найбільш важливі аспекти діяльності підприємства, обґрунтування вибору показників щодо експрес-аналізу та аналізу фінансових коефіцієнтів на кожній стадії життєвого циклу, а також визначення питомої ваги їх в інтегральному показнику, використано метод експертних оцінок.

Для проведення експертного опитування була розроблена анкета, а також методика обробки отриманих за допомогою анкети даних. Етапи обробки результатів експертного опитування включають: визначення коефіцієнтів компетентності з метою обліку значущості думок експертів; визначення групового рангу по кожному відібраному фінансовому показнику; визначення вагових коефіцієнтів, що обумовлюють значущість в інтегральному показнику; визначення коефіцієнта конкордації з метою оцінки погодженості думок експертів.

Результати експертного опитування дозволили вибрати і ранжирувати по значущості п'ять найбільш значимих показників для експрес-аналізу і десять показників, що мають найбільшу значущість на різних стадіях життєвого циклу. В кількість відібраних показників увійшли показники різних груп. Однак, по думці експертів при аналізі фінансового стану підприємства найбільше значення мають:

- на стадії зародження – показники ліквідності і фінансової незалежності;

- на стадії прискореного росту - показники оборотності;

- на стадії уповільненого росту - показники рентабельності продаж;

- на стадії зрілості - показники рентабельності активів;

- на стадії спаду - показники ліквідності і рентабельності.

Вірогідність отриманих результатів підтвердилася значеннями коефіцієнтів конкордації (отриманих у діапазоні від 0,519 до 0,748, що вище критичного значення рівного 0,5), дослідженням економічної сутності самих фінансових показників і характером функціонування підприємства на різних стадіях.

Для використання методики проведення фінансового аналізу на різних стадіях життєвого циклу для підприємств, чиї акції котируються на фондовому ринку, необхідно до показників, обраних при проведенні експертного опитування, додати показники ринкової активності.

Інтегральний показник стану підприємства розраховується шляхом агрегування приватних показників, що дає можливість визначити ступінь імовірності наступу банкрутства, дозволяє порівнювати фінансовий стан підприємства в динаміці, а також різні підприємства між собою.

Для формування інтегрального показника фінансового стану підприємства в роботі запропонована методика, відповідно до якої всі приватні показники повинні бути приведені до єдиної одиниці виміру. Для цього використовується процедура нормування, яка дозволяє будь-якому довільному значенню xi показника i (i = 1, 2, ... n, де n – кількість приватних показників) в вихідній шкалі за встановленими правилами поставити у відповідність нормоване значення yi таке, при якому yi [ 0; 1].

Необхідність в цій процедурі пов’язана з тим, що різні фінансові показники відносяться до різних видів. У роботі використовуються три види показників, які характеризуються: “чим більше, тим краще”, “чим менше, тим краще”, або мають оптимальне значення, тобто “чим більше відхилення від оптимального значення в ту або іншу сторону, тим гірше.

Для складання інтегрального показника I нормовані значення приватних показників уi піддаються процесу згортки в інтегральний показник за наступними формулами:

-

формула середньозваженої арифметичної

де qi - вагові коефіцієнти, що характеризують відносну важливість окремих приватних показників і мають наступі властивості:

-

комбінована формула згортки (для акціонерних товариств, чиї акції котируються на фондовому ринку)

де

Набори показників, що входять до складу інтегральних показників, відібрані в результаті експертного опитування. Усього в роботі складено 12 інтегральних показників для експрес-аналізу і для аналізу на різних стадіях життєвого циклу, 6 з яких за ф.(1), а другі 6 за ф.(3) - враховують показник ринкової активності (для акціонерних товариств I’). У формулах (5) і (6) наведені 2 з 12 інтегральних показників - експрес-показники:

Iэ = уэ1*0,218 + уэ2*0,225 + уэ3*0,087 + уэ4*0,289 + уэ5*0,181; (5)

Iэ’= (уэ1*0,218+уэ2*0,225 + уэ3*0,087+ уэ4*0,289+уэ5*0,181)*уАО, (6)

де Iэ – інтегральний показник для експрес-аналізу, сформований за ф.(1);

Iэ’– інтегральний показник для експрес-аналізу акціонерних товариств, сформований за ф.(3);

уэ1 – нормоване значення коефіцієнта рентабельності продаж за чистим прибутком;

уэ2 – нормоване значення коефіцієнта автономії;

уэ3 – нормоване значення коефіцієнта загальної ліквідності;

уэ4 – нормоване значення коефіцієнта рентабельності активів за чистим прибутком;

уэ5 – нормоване значення коефіцієнта зворотності капіталу;

уАО – нормоване значення показника ринкової активності.

Інтегральний показник може приймати значення від 0 до 1. Чим ближче воно до одиниці, тим імовірність наступу кризового стану для підприємства менше, і навпаки.

Утворені інтегральні показники фінансового стану підприємства дозволяють одержати узагальнену фінансову оцінку, робити порівняльний аналіз для декількох підприємств, визначати ступінь їх кризового стану, кредитоспроможність і інвестиційну привабливість.

Розділ 3. Розробка системи заходів антикризового управління. На підставі класифікації видів і етапів розвитку кризи й особливостей функціонування підприємства на різних стадіях життєвого циклу у роботі проведено детальне дослідження, в результаті якого розроблена схема, що дозволяє визначити, яким чином відбувається розвиток кризи в прив'язці до фаз життєвого циклу підприємства і які заходи будуть найбільш діючими і своєчасними в тій чи іншій кризовій ситуації (рис.2). Схема побудована за умови проходження підприємством усіх стадій життєвого циклу, тобто на класичному виді кривої життєвого циклу. Поява кризової ситуації може відбутися на будь-якій стадії життєвого циклу. Однак, при нормальному розвитку підприємства, якщо воно відбулося як самостійна господарська одиниця, починає розвиватися і накопичувати потенціал, що дозволить йому пройти повний життєвий цикл.

Розвиток кризи на підприємстві потребує від його керівництва антикризових заходів впливу на сформовану ситуацію, які пропонується розглядати з позиції докризового і кризового управління.

Рис. 2. Взаємозв'язок життєвого циклу підприємства і антикризового управління

Відповідно до запропонованої схеми проведення діагностики підприємства, розроблених методик визначення стадії життєвого циклу, проведення фінансового аналізу на різних етапах життєвого циклу і розрахунку інтегрального показника фінансового стану проведений всебічний аналіз діяльності ЗАТ “Царичанський завод мінеральних вод”. За результатами проведеної діагностики здійснено SWOT-аналіз і зроблений висновок про кризове положення підприємства. Для виходу підприємства з кризи розроблений і обґрунтований комплекс антикризових заходів, що включає заходи операційної і фінансової реструктуризації.

Висновки

У дисертації на основі проведених досліджень вирішені наукові задачі теоретичного, методичного і практичного обґрунтування методів прогнозування кризового стану підприємства і заходів антикризового управління, спрямованих на підтримку нормального функціонування і розвиток підприємства, запобігання його банкрутства.

Аналіз сутності і функцій процесу банкрутства і заходів антикризового управління дозволив зробити висновок, що кризовий стан більшості сучасних українських підприємств обумовлено їх нездатністю адаптуватися до умов, що змінюються, у процесі становлення ринкових відносин в Україні. Розвиток кризових явищ і зацікавленість держави в максимальному збереженні підприємств, що мають необхідний потенціал виживання, обумовили створення необхідної законодавчої бази, що регулює питання фінансової неспроможності підприємств, а також виникнення і поширення нового для України, специфічного за своїми завданнями і функціями, виду управління – антикризового.

З метою своєчасного виявлення факторів і причин кризи, а також уживання відповідних заходів по їхньому усуненню чи ослабленню, розроблена і представлена в табличній формі класифікація факторів кризи, що дозволяє визначати причини виникнення кризових явищ, використовуючи зовнішню і внутрішню інформацію.

Визначена послідовність проведення процедур прогнозування кризи (банкрутства) з метою своєчасної адаптації підприємства до умов, що змінюються, у якій важливе місце займає діагностика стану підприємства. Для об'єктивного і кількісно обґрунтованого вибору напрямків, що мають найкращі перспективи і є потенціалом розвитку підприємства, концентрації уваги на слабких сторонах і можливих погрозах подальшого розвитку, запропоновано здійснювати SWOT-аналіз після проведення діагностики підприємства.

Обґрунтовано необхідність враховувати стадію життєвого циклу підприємства в процесі діагностики його стану. Для об'єктивної і математично обґрунтованої оцінки стадії життєвого циклу підприємства розроблена методика, в якій запропонований і обґрунтований набір з п'яти показників. Різні сполучення цих показників дозволили визначити 142 можливі ситуації, кожній з яких присвоєний тип, що характеризується двома критеріями – імовірністю появи і ступенем критичності для підприємства. Кожна ситуація супроводжується коментарем і оцінкою подальшого розвитку підприємства. Методика є універсальною і може застосовуватися для різних об’єктів дослідження.

Запропоновано методичний підхід проведення коефіцієнтного фінансового аналізу, що включає аналіз окремих фінансових показників і аналіз інтегрального показника. У залежності від глибини дослідження коефіцієнтний аналіз поділяється на експрес-аналіз, аналіз з урахуванням стадії життєвого циклу і поглиблений аналіз. Такий розподіл обумовлюється, головним чином, різними цілями аналізу і користувачами його результатів.

Для обґрунтованого добору фінансових показників і визначення їх значущості в інтегральному показнику проведене експертне опитування і розроблена методика обробки його результатів. Ці результати дозволили вибрати і ранжирувати по значущості п'ять найбільш важливих показників для експрес-аналізу, і десять показників, що мають найбільшу значущість на різних стадіях життєвого циклу.

З метою здійснення узагальненої оцінки фінансового стану підприємства обґрунтована необхідність складання інтегральних показників, які дозволяють зробити висновки про близькість підприємства до банкрутства. Як системи показників, що формують інтегральні показники, використовувалися набори фінансових коефіцієнтів, що були визначені в процесі обробки результатів проведеного експертного опитування. Розроблена методика створення інтегрального показника фінансового стану має широку сферу застосування, може бути використана економічними структурами підприємства, комерційними банками, страховими й інвестиційними компаніями, консалтинговими фірмами та іншими установами для формування інтегральних показників різних по кількості і складу приватних показників. Інтегральні показники фінансового стану підприємства можуть бути використані при порівняльному аналізі декількох підприємств, оцінці їхньої кредитоспроможності й інвестиційної привабливості. Для різних цілей дослідження складена система інтегральних показників фінансового стану: для експрес-аналізу і для різних стадій життєвого циклу підприємства.

На підставі класифікації видів і фаз розвитку кризи та особливостей функціонування підприємства на різних стадіях життєвого циклу досліджено, яким чином відбувається розвиток кризи в прив'язці до стадій життєвого циклу підприємства і які заходи є найбільш діючими і своєчасними в тій чи іншій фазі кризової ситуації.

Результати дисертації використані при проведенні комплексного аналізу діяльності ЗАТ “Царичанський завод мінеральних вод”, за результатами якого зроблений висновок про кризове положення підприємства, розроблений і обґрунтований комплекс антикризових заходів.

Розроблені класифікація факторів і причин кризи, методики визначення стадії життєвого циклу підприємства, обробки експертного опитування і складання інтегрального показника, дослідження взаємозв'язку життєвого циклу підприємства і мір антикризового управління можуть бути використані різними службами підприємств з метою запобігання і подолання кризових ситуацій.

Список опублікованих праць

1.

Довбня С.Б. Шембель Ю.С. Прогнозирование банкротства украинских предприятий (Проблемы использования модели Альтмана) // Бизнес–Информ. - 1999. - №№13-14. - С.47-51. Внесок автора - зроблений порівняльний аналіз формування показників моделі Альтмана в різних джерелах.

2.

Довбня С.Б. Шембель Ю.С. Финансовый анализ и жизненный цикл продуктового портфеля предприятия // Проблеми та перспективи розвитку економіки України в умовах ринкової трансформації: Зб. наук. пр.: Економічний вісник Національної гірничої академії України, Т.3 - Дніпропетровськ: РИК НГА України. - 1999. - С. 128-130. Внесок автора - обґрунтований методичний підхід до розробки методики фінансового аналізу на різних стадіях життєвого циклу підприємства.

3.

Довбня С.Б. Шембель Ю.С. Финансовый анализ на различных этапах жизненного цикла предприятия // Бизнес–Информ. - 1998. - №№17-18. - С.87-92. Внесок автора - запропоновано методику фінансового аналізу на різних етапах життєвого циклу підприємства, виявлені тенденції зміни фінансових показників при нормальному розвитку підприємства на будь-якій стадії його функціонування.

4.

Довбня С.Б. Шембель Ю.С. Экспресс-анализ финансового состояния предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвузівський збірник наукових праць. Випуск 25. - Дніпропетровськ: Наука і освіта. - 2000. - С. 9-13. Внесок автора - сформовано інтегральний показник фінансового стану підприємства на основі результатів ранжирування окремих фінансових показників і визначення їхніх вагових коефіцієнтів значущості .

5.

Довбня С.Б., Шембель Ю.С., Гулик Т.В. Выбор направлений и разработка механизма выхода предприятия из кризисного состояния // Академічний огляд. - 2001. - №2. - С. 55-60. Внесок автора - запропоновано схему процедур антикризового управління в залежності від можливості відновлення фінансового стану підприємства.

6.

Шембель Ю. С. Методические подходы к обработке результатов экспертного опроса при проведении финансового анализа предприятия // Проблеми активізації регіональної інвестиційної політики в сучасних умовах: Матеріали першої міжвузівської наук.-практ. конф. Економічний вісник Дніпропетровського державного фінансово-економічного інституту, т.2. - Дніпропетровськ: ДДФЕІ. - 2000. - С.383-386.

7.

Шембель Ю. С. Финансовое планирование и финансовый анализ на предприятии // Вісник Технологічного університету Поділля. - Хмельницький. - 2000. - №4. Ч.2. - С. 35-37.

8.

Шембель Ю.С. Оценка стадии жизненного цикла предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвузівський збірник наукових праць. Випуск 96. - Дніпропетровськ: Наука і освіта. - 2001. - С. 39-44.

Юлія С. Шембель. Прогнозування кризового стану підприємства та обґрунтування комплексу заходів антикризового управління. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка підприємства й організація виробництва. – Національна металургійна академія України, Дніпропетровськ, 2002.

У дисертації детально досліджені фактори і причини кризи. Розроблена методика, що дозволяє математично обґрунтовано визначити стадію життєвого циклу підприємства; обґрунтовані вибір і значущість фінансових коефіцієнтів для проведення фінансового аналізу підприємства; розроблено систему інтегральних показників фінансового стану на різних стадіях життєвого циклу підприємства; досліджено взаємозв'язок життєвого циклу підприємства і заходів антикризового управління, а також виявлена закономірність появи видів і фаз кризи на різних етапах життєвого циклу підприємства.

Результати дисертації впроваджені на ЗАТ “Царичанський завод мінеральних вод” і ЗАТ “Завод Дніпропластмас”

Ключові слова: криза, банкрутство, банкрут, антикризове управління, фактор кризи, причина кризи, життєвий цикл підприємства, фінансовий стан, інтегральний показник.

Юлия С. Шембель. Прогнозирование кризисного состояния предприятия и обоснование комплекса мер антикризисного управления. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика предприятия и организация производства. – Национальная металлургическая академия Украины, Днепропетровск, 2002.

В диссертации детально исследованы факторы и причины кризиса. Разработана методика, позволяющая математически обоснованно определить стадию жизненного цикла предприятия; обоснованы выбор и значимость финансовых коэффициентов для проведения финансового анализа предприятия; разработана система интегральных показателей финансового состояния на разных стадиях жизненного цикла предприятия; исследована взаимосвязь жизненного цикла предприятия и мер антикризисного управления, а также выявлена закономерность появления видов и фаз кризиса на разных этапах жизненного цикла предприятия.

Результаты диссертации внедрены на ЗАО “Царичанский завод минеральных вод” и ЗАО “Завод Днепропластмасс”.

Ключевые слова: кризис, банкротство, банкрот, антикризисное управление, фактор кризиса, причина кризиса, жизненный цикл предприятия, финансовое состояние, интегральный показатель.

Julia S. Shembel. Forecasting and substantiation of a complex of anticrisis management measures. - Manuscript.

The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.06.01 - economy of the enterprise and organization of manufacture. - National metallurgical academy of Ukraine, Dnepropetrovsk, 2002.

Bankruptcy essence and functions research, anticrisis management measures and analysis of domestic and foreign experience of forecasting of enterprise’s crisis condition show that the crisis condition of the majority of the working Ukrainian enterprises is caused, first of all, by their inability to adjust to subject-to-changes conditions in process of formation of the market relations in Ukraine.

With the purpose of revealing the crisis’s factors and reasons in due time and adoption of appropriate measures to eliminate or ease them, the table specifying the reasons for crisis centers emerging has been developed with the help of the external and internal information. The table has been made in such a way that its contents can, if necessary, be supplemented and changed depending on enterprise’s size, location, kind of activity and other features.

The necessity of taking into account the phase of life cycle of the enterprise during the analysis of an environment has been proved. Knowing the phase of development of the enterprise the executive personnel will be able to estimate correctly how enterprise’s conducted activity and way of management correspond to this phase and environment.

Because there are not scientifically justified methods for determining of a phase of enterprise’s life cycle the procedure allowing to make objective and mathematically justified estimations of this phase has been developed. To determine the life cycle five parameters have been proposed and justified. The combinations of these parameters allow to determine 142 possible situations. Each combination is given an alphanumeric code. It’s type is characterized by two criteria - probability of occurrence and enterprises critical degree, and also comment and estimation of the further development.

The methodical approach of realization of coefficient financial analysis which includes


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОЦІНКА ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ функцІОНУВАННЯ дорожнЬО-БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 24 Стр.
Моделювання управління системою пенсійного забезпечення у регіоні (на прикладі Запорізької області) - Автореферат - 19 Стр.
СПЕКТРАЛЬНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ІНДО-1 ПРИ ЗВ'ЯЗУВАННІ Са2+ В КЛІТИНІ І В БІЛКОВИХ РОЗЧИНАХ - Автореферат - 25 Стр.
ФОРМУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ ГРУНТОВИХ НОГОХВІСТОК (COLLEMBOLA) УРБАНІЗОВАНИХ ЕКОСИСТЕМ М. ЛЬВОВА - Автореферат - 23 Стр.
СТРАТЕГІЯ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ АПК В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Автореферат - 23 Стр.
ГОРМОНАЛЬНІ МЕХАНІЗМИ РОЗВИТКУ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ВИРАЗКОВОЇ ХВОРОБИ У ЩУРІВ ТА ЇХ КОРЕКЦІЯ ЛІПОДАЛОМ (експериментальне дослідження) - Автореферат - 21 Стр.
ОБГРУНТУВАННЯ ОРИГІНАЛЬНОГО ОПЕРАТИВНОГО ДОСТУПУ ПРИ ХІРУРГІЧНОМУ ТА КОМБІНОВАНОМУ ЛІКУВАННІ МІСЦЕВО-ПОШИРЕНОГО РАКУ ЛЕГЕНІ - Автореферат - 25 Стр.