У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Київський національний торговельно-економічний університет

Київський національний торговельно-економічний університет

Король Світлана Яківна

УДК 640.4.03

ОБЛІК В УПРАВЛІННІ

ОСНОВНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ГОТЕЛЮ

Спеціальність 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз і аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ - 2003

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Київському національному торговельно-економічному університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник:

доктор економічних наук, професор Горєлкін Василь Георгійович,

Київський національний торговельно-економічний університет,
кафедра бухгалтерського обліку, професор

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Сопко Василь Васильович,

Київський національний економічний університет,
кафедра бухгалтерського обліку в промисловості, професор

кандидат економічних наук, доцент, Балченко Зинаїда Артемівна,

Київський університет туризму, економіки і права,
кафедра бухгалтерського обліку та аудиту, завідувач

Провідна установа:

Київський національний університет імені Тараса Шевченка,

кафедра обліку та аудиту

Захист відбудеться “20” лютого 2003 р. о 1600 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01 в Київському національному торговельно-економічному університеті за адресою: 02156, м. Київ, вул. Кіото, 19.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м. Київ, вул. Кіото, 19.

Автореферат розісланий “08” січня 2003 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Морозова Н.І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Сучасні тенденції в економічному, культурному та політичному житті України на шляху інтеграції у світове співтовариство вимагають прискореного розвитку туристичної галузі та готельної індустрії, зокрема. Високі темпи росту національної економіки та позитивні зрушення у соціальній сфері сприяють трансформації підприємств готельної індустрії в напрямі створення умов для надання послуг, які б відповідали міжнародному рівню. За цих умов важко переоцінити роль управління готелем як важливого фактора визначення та досягнення стратегічних і тактичних цілей підприємства.

Задачею наукових досліджень на цьому етапі є сприяння прискореному розвитку підприємств готельної індустрії, пошуку шляхів удосконалення методів і форм управління їхньою діяльністю, що й зумовило вибір об’єкта дисертаційного дослідження.

Проблемам розвитку та удосконалення обліку діяльності підприємств різних галузей економіки присвячено досить велику кількість наукових праць відомих вітчизняних і зарубіжних вчених: Бутинця Ф.Ф., Валуєва Б.І., Гнилицької Л.В., Голова С.Ф., Друрі К., Завгороднього В.П., Калініної В.І., Карпової Т.П. Карренбуера М., Кірсанова В.Д., Кондраков Н.П., Костюченко В.М., Котлярова С.А., Мацкевічюса И.С., Міддлтона Д., Мюллендорфа Р., Нападовської Л.В., Ніколаєвої С.А., Палія В.Ф., Пархоменка В.М., Пустовіта І.Л., Пушкаря М.С., Сопка В.В., Струкова С.А., Торопової І.С., Тріля С.Р. та ін. Однак проведений аналіз наукової літератури виявив неповне висвітлення, а в окремих випадках – повну відсутність теоретичних розробок і теоретичних досліджень з проблем управління, у тому числі обліку, аналізу й контролю основної діяльності готелю. На часі в Україні мають місце процеси реформування бухгалтерського обліку за національними стандартами, які розроблені на основі міжнародних.

Усе це визначає актуальність проведеного дослідження та його загальноекономічне значення.

На сьогодні стан галузі не можна вважати задовільним. Якісний рівень готельних послуг, що надаються в Україні, постійно зростає, але, як правило, не відповідає рівню цін на них. Основним джерелом фінансового забезпечення процесів реструктуризації та оновлення матеріально-технічної бази підприємства є доход від надання місця тимчасового проживання, який залежить від кількості реалізованих послуг і цін на них. Вирішальними факторами при встановленні цін на послуги є обсяг понесених витрат і рівень попиту. Ефективність управління ціновою політикою визначає рівень фінансового результату основної діяльності готелю.

Основною гіпотезою дослідження обраної теми є припущення, що стан обліку витрат і доходів основної діяльності готелю в цілому не відповідає задачам інформаційного забезпечення управління діяльністю готелю.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дослідження відповідає завданням, визначеним державною Програмою реформування системи бухгалтерського обліку із застосуванням національних стандартів, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.98 р. № 1706. Тема дисертації є складовою науково-дослідної роботи кафедри бухгалтерського обліку Київського національного торговельно-економічного університету за темою “Бухгалтерський облік в туристичній індустрії: Розробка методики бухгалтерського обліку в туристичній індустрії”, а також міжкафедральних науково-дослідних робіт за темами “Розробка проекту “Типового положення про склад витрат та порядок їх планування у торгівельній діяльності” (номер держреєстрації 0100U006108) та “Розробка інформаційної моделі функціонування туристичного підприємства та готельного комплексу Центру навчально-тренінгових фірм КНТЕУ”, розділ “Розробка інформаційно-методичного забезпечення діяльності бухгалтерії туристично-готельного комплексу” (номер держреєстрації 0102U000647).

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в тому, щоб виявити реальний стан і вдосконалити методологію використання облікових засобів у системі управління основною діяльністю готелів відповідно до сучасних вимог щодо реорганізації та гармонізації облікового процесу в умовах переходу до ринкової економіки.

Для досягнення поставленої мети передбачається вирішити такі завдання:

- вивчити тенденції розвитку готельної індустрії в умовах розширення ринку послуг та інтеграції до міжнародної туристичної системи;

- дослідити характер основної діяльності готелю, його організаційно-виробничу побудову та інші фактори, що визначають задачі та функції управління підприємством;

- визначити організаційно-методологічні концепції обліку в інформаційному забезпеченні управління виробництвом і реалізацією готельних послуг;

- проаналізувати загальноприйняті у міжнародній практиці принципи обліку та досвід його використання в системі управління основною діяльністю готелю в зарубіжних країнах;

- проаналізувати стан вітчизняного обліку основної діяльності готелю і формування собівартості готельних послуг, виявити недоліки в організації та методології, встановити причини та визначити напрями удосконалення обліку як інформаційної бази управління підприємством в ринкових умовах господарювання;

- дослідити науковий доробок з методології обліку витрат, доходів і фінансових результатів операційної діяльності підприємств і розробити рекомендації щодо її удосконалення на підприємствах готельної індустрії;

- визначити практичні задачі та методологічні проблеми калькулювання собівартості готельних послуг і розробити рекомендації щодо їх вирішення на основі застосування економіко-математичного моделювання;

- розробити практичні рекомендації щодо вдосконалення обліку використання номерного фонду готелю на основі застосування економіко-математичного моделювання та сучасних комп’ютерних технологій.

Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є основна діяльність підприємств готельної індустрії України, спрямована на надання місця тимчасового проживання громадянам, які перебувають поза межами регіону свого постійного місця проживання.

Предмет дослідження. Предметом дисертаційного дослідження обрано організацію та методологію обліку витрат, доходів і фінансових результатів основної діяльності готелю, калькулювання собівартості готельних послуг та аналізу основних показників діяльності підприємства з метою інформаційного забезпечення його управління.

Методи дослідження. У процесі дослідження організації та методології обліку основної діяльності готелю, а також при розробці наукових рекомендацій були використані методи, які ґрунтуються на діалектичному методі наукового пізнання.

Теоретичні основи та прикладні аспекти управління основною діяльністю готелю вивчалися та проектувалися із застосуванням загальнонаукових методичних прийомів (аналізу та синтезу, індукції та дедукції, аналогії та моделювання). Для визначення напрямів удосконалення обліку окремих фактів господарської діяльності використовувалися емпіричні теоретичні методи (формалізація, гіпотетичний, аксіоматичний, використання існуючих теорій). Обробка інформаційних матеріалів та економіко-математичне моделювання здійснювалося за допомогою сучасних інформаційних технологій та програм на основі емпіричних методичних прийомів досліджень (розрахунково-аналітичні, документалістики, спостереження, інформатики, впровадження результатів у практичну діяльність, звітного відображення господарської діяльності).

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна одержаних результатів проведеного дослідження полягає в розроблених особисто дисертантом рекомендаціях і пропозиціях щодо вдосконалення організації та методології обліку основної діяльності готелю, а саме:

удосконалено класифікацію витрат основної діяльності готелю шляхом визначення оптимальної структури та розробки ієрархічної системи класифікаційних ознак у відповідності до задач управління;

адаптовано до галузевої технології метод обліку витрат виробництва та реалізації готельних послуг за центрами витрат з використанням запропонованих субрахунків і форм аналітичних відомостей;

вперше запропоновано методологію визначення та організацію обліку непродуктивних витрат номерного фонду, які за своїм характером не можуть бути включені до собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг);

дістала подальший розвиток методологія розподілу експлуатаційних витрат за видами діяльності, що здійснюються на базі номерного фонду готелю;

удосконалено методологію обліку доходів підприємства на основі розробленої дисертантом класифікації доходів готелю з використанням запропонованих субрахунків і форм аналітичних відомостей;

дістала подальший розвиток методика податкового обліку діяльності підприємства на основі структуризації валових витрат готелю та застосування позабалансових рахунків;

удосконалено форму статистичної звітності готелю в частині відображення основних фінансових показників його діяльності;

дістала подальшого розвитку методика розрахунку виробничої та маржінальної собівартості готельних послуг на основі використання запропонованих форм допоміжних аналітичних відомостей, методики розподілу прямих витрат за калькуляційними одиницями на основі системи якісних коефіцієнтів і форм калькуляційних відомостей, що забезпечують розрахунок собівартості готельних послуг за центрами витрат, статтями калькуляції та видами номерів;

уперше запропоновано методику економіко-математичного моделювання та аналізу доходів, витрат та обсягу реалізації готельних послуг за видами номерів, яка дозволяє розрахувати точку беззбитковості, ціни, планові показники використання номерного фонду при заданому завантаженні готелю, рівні базових цін, витрат і структурі номерного фонду, а також фактичні показники діяльності номерного фонду в оперативному режимі на поточну дату (кінець періоду) з використанням сучасних комп’ютерних програм.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що рекомендації та пропозиції, викладені в дисертації, спрямовані на збагачення практики конкретними методиками обліку й аналізу витрат, доходів і фінансових результатів і калькулювання собівартості послуг з використанням сучасних інформаційних технологій в управлінні підприємствами готельної індустрії в умовах ринкової економіки. Впровадження розроблених рекомендацій забезпечує зниження рівня витрат у результаті посилення їх контролю за центрами витрат і раціонального розподілу за видами діяльності, а також точність розрахунку фінансових результатів та оптимізації цінової політики. Застосування запропонованих форм і методів організації обліку дозволяє підняти на якісно новий рівень обробку та представлення економічної інформації для обґрунтування та прийняття управлінських рішень, що сприяє підвищенню ефективності управління основною діяльністю готелю.

Результати дослідження та пропозиції автора, що викладені в дисертаційній роботі, пройшли апробацію та прийняті до впровадження ВАТ ГК “БРАТИСЛАВА” (довідка й акт про впровадження від 25.04.2002 р. № 245), ВАТ “Готель “Славутич” (довідка від 10.07.2002 р. № 417), ВАТ “Готель “Санкт-Петербург” (довідка від 13.09.2002 р. № 551).

Особистий внесок здобувача. Внесок здобувача полягає в одноосібно виконаному науковому дослідженні, в якому викладено авторський підхід щодо вирішення важливого наукового завдання – удосконалення організації та методології обліку в управлінні основною діяльністю готелю.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження оприлюднені в доповідях на міжнародній науково-практичній конференції “Стратегія розвитку туристичної індустрії та громадського харчування” (м. Київ, 25 – 26 жовтня 2000 р.), а також на науковій конференції професорсько-викладацького складу Київського національного торговельно-економічного університету за підсумками науково-дослідної роботи за 1999 – 2000 рр. (м. Київ, 1 – 2 березня 2001 р.).

Окремі результати дослідження використовуються в навчальному процесі Київського національного торговельно-економічного університету.

Публікації. Основні положення дисертаційного дослідження викладено у восьми наукових публікація загальним обсягом 5.3 друкованих аркушів, у тому числі п’ять – у наукових фахових журналах і збірниках загальним обсягом 3.0 друкованих аркушів.

Обсяг і структура дослідження. Дисертація викладена на 185 сторінках основного тексту і складається зі вступу, трьох розділів, дев’яти підрозділів, висновків, списку використаних джерел з 169 найменувань, містить 9 таблиць, 25 рисунків. Положення дисертації ілюструє 67 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми дисертації, визначені мета й основні задачі, предмет та об’єкт дослідження, викладено наукову новизну, теоретичне та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Економічна характеристика діяльності готелю, роль обліку в його управлінні” проаналізовано тенденції розвитку та стан туристичної індустрії України, визначено місце готелів у забезпеченні туристів сучасним житлом, розкрито зміст і особливості основної діяльності підприємств галузі, розглянуто організаційно-виробничу структуру і досліджено обліково-аналітичні аспекти управління готелем з метою визначення ключових засад організації обліку основної діяльності готелю.

На основі критичного аналізу спеціальної літератури та нормативного законодавства з предмета дослідження, визначення особливостей процесів виробництва та реалізації послуг сформульовані ключові терміни, а саме “готель” і “готельна послуга”, та визначено критерії їх відокремлення від таких понять, як “готельне господарство” та “готельний продукт”.

Розкриття змісту цих понять безпосередньо пов’язано з .

Для готелю основною діяльністю є надання місця тимчасового проживання, що відповідає критеріям основної мети створення підприємства та забезпечення основної частки його доходу. Інші послуги, що реалізуються готелем, розглядаються як додаткові і є об’єктом іншої операційної діяльності.

Особливу увагу в роботі приділено визначенню характеристик основної діяльності готелю (табл.1), організаційно-виробничій структурі готелю та іншим факторам, що впливають на процес управління та організацію обліку.

Таблиця 1

Особливості процесу виробництва та реалізації готельних послуг

Особливості готельних послуг | Вплив на процес управління

1. Обслуговування клієнтів здійснюється на території підприємства | Організація виробничого процесу

2. Нерівномірний та сезонний характер споживання | Рівень завантаження номерного фонду, використання матеріальних і трудових ресурсів мають нерівномірний характер

3. Цілодобовий характер роботи підприємства | Позмінна робота обслуговуючого персоналу готелю протягом всієї доби

4. Підвищені вимоги до кваліфікації обслуговуючого персоналу | Застосування гнучкої системи оплати праці

5. Форма споживання послуг | Споживач є складовою системи розподілу, яка в деяких випадках набуває форми самообслуговування. Проблема обліку витрат

6. Послуга виробляється та споживається одночасно | Проблема контролю якості послуг. Відсутність незавершеного виробництва та залишків “готової продукції”

7. Неможливість накопичення та зберігання готельного продукту | Активна маркетингова політика.

Застосування гнучкої цінової політики

8. Процес обслуговування обмежений у часі | Неповне завантаження готелю не може бути компенсовано в майбутньому.

Оцінка непродуктивних витрат

9. Високий рівень контакту з клієнтом | Складність організації контролю та раціоналізації виробничого процесу.

Тривалість обслуговування, структура послуги, її реальна й очікувана якість мають значну залежність від клієнта.

10. Споживання (використання одним клієнтом певного місця) є тривалим процесом | Загальна вартість наданих послуг визна-чається при виїзді клієнта з коригуван-ням даних попереднього розрахунку.

Проблеми визнання й оцінки доходу

11. Велика питома вага попередніх матеріальних витрат на етапі заснування готелю | Необхідність залучення фінансового інвестування на початкових стадіях заснування готелю

12. Завантаженість номерного фонду готелю менше 100 % | Оптимізація використання номерного фонду.

У стандартній структурі готелю за принципом забезпечення основної діяльності готелю і відповідно до структури готельного “продукту” були виділені три види підрозділів (рис.1). Специфіка організації роботи готелю дозволяє визначити основні виробничі структурні одиниці номерного фонду як центри витрат, а номерний фонд в цілому – як центр прибутку.

Рис. 1. Організаційний та функціональний зв’язок складових операційної діяльності готелю

Для готелю основною метою діяльності є задоволення вимог клієнтів. Практика показує, що такий підхід повною мірою відповідає задачі максимізації добробуту власників готелю і може бути сформульований як принцип оптимізації прибутку підприємства.

Реалізація поставленої мети здійснюється через комплекс підсистем управління діяльністю готелю. У роботі основну увагу приділено підсистемам управління доходами та витратами основної діяльності готелю, а також управління його номерним фондом.

Інформаційною основою для прийняття оптимальних управлінський рішень у процесі управління основною діяльністю готелю є науково обґрунтована система бухгалтерського обліку. Однак проведений аналіз стану бухгалтерського обліку у вітчизняних готелях показав наявність багатьох проблем, що пов’язані з його організацією.

У роботі доведено, що удосконалення організації має бути, у першу чергу, спрямоване на інформаційне забезпечення ефективного управління підприємством. При цьому вищезазначені організаційно-виробничі особливості основної діяльності готелю розглядаються як ключові внутрішні фактори, що впливають на побудову обліку витрат і доходів основної діяльності та калькулювання собівартості готельних послуг.

У другому розділі “Організація обліку витрат, доходів і фінансових результатів основної діяльності готелю” значну увагу було приділено розробці системи класифікації витрат і доходів відповідно до задач управління основною діяльністю готелю; ідентифікації фактів господарської діяльності, що пов’язані з витратами та доходами, за часовим параметром, вартісною оцінкою та номенклатурою плану рахунків бухгалтерського обліку; документуванню витрат і доходів основної діяльності готелю; розробці концептуальних підходів для організації податкового обліку діяльності готелю.

За результатами проведеного дослідження значно розширено перелік ознак класифікації витрат готелю, які являють собою узгоджену ієрархічну систему (рис. 2) і є методологічною основою їх обліку, аналізу та контролю.

У складі експлуатаційних витрат готелю рекомендується виділяти непродуктивні витрати, які відповідають частині номерного фонду, що не використовувалася в звітному періоді.

На основі аналізу практики та нормативної бази щодо класифікації витрат за статтями калькуляції запропоновано галузеву номенклатуру статей калькуляції, яка враховує особливості організаційно-виробничого характеру діяльності готелю в сучасних умовах та є основною для обчислення собівартості готельних послуг.

Перевагами даної системи класифікації витрат є те, що вона:

· відображає практичний підхід до класифікації витрат, виходить з особливостей основної діяльності готелю і відповідає задачам управління витратами підприємства;

· створює умови для децентралізації управління, визначення та економічного обґрунтування цілей структурних підрозділів готелю, аналізу та контролю результатів їхньої діяльності;

·

дозволяє підвищити точність розрахунків показників основної діяльності готелю та достовірність фінансової та внутрішньої звітності підприємства. При розробці методики обліку витрат готелю були розглянуті часові та вартісні характеристики витрат. При цьому особливу увагу було приділено операціям, які мають сезонний характер і є витратами майбутніх періодів або вимагають створювати забезпечення майбутніх витрат.

Проведене дослідження дозволило побудувати алгоритм обліку та управління виробничими витратами основної діяльності готелю (рис. 3), який передбачає облік витрат виробництва за центрами витрат, визначення фінансового результату та собівартості послуг за видами діяльності. Цей алгоритм базується на розробленій класифікації витрат і застосуванні простого методу обліку за центрами витрат, а також враховує особливості формування собівартості реалізованих готельних послуг.

Ознаки групування витрат

1. По відношенню до поточного періоду

2. Залежно від прийняття управлінських рішень

3. За видами діяльності

4. За характером участі в процесі виробництва

5. За економічними елементами витрат

6. За суб’єктами діяльності

7. За виробничим призначенням

8. За способом перенесення вартості на собівартість послуг

9. За ознакою доцільності

10. За статтями витрат

11. За видами послуг

Рис. 2. Ієрархічна система класифікації витрат основної діяльності готелю

Рис.3. Алгоритм обліку та управління виробничими витратами основної діяльності готелю

Для створення інформаційного забезпечення процесу управління витратами були розроблені відповідні рекомендації щодо структури субрахунків до рахунку 23 “Виробництво”. При цьому субрахунки другого порядку відповідають основному, допоміжному та додатковому рівню послуг, а рахунки третього порядку – виробничим службам підприємства. Запропонована організація обліку виробничих витрат готелю на рахунках бухгалтерського обліку забезпечує групування витрат за їхнім функціональним призначенням, розподіл експлуатаційних витрат на такі, що пов’язані з забезпеченням основної та іншої операційної діяльності, та непродуктивні витрати.

Методичною основою для впровадження наведеного алгоритму є адаптована автором форма регістру бухгалтерського обліку витрат і аналітичних відомості до нього. Рекомендований підхід дозволяє чітко відокремити витрати основної діяльності від витрат допоміжних і додаткових виробничих підрозділів, створити умови для оцінки ефективності роботи номерного фонду готелю за окремими структурними підрозділами та певними видами діяльності.

Отже, розроблений механізм обліку виробничих витрат створює умови для підвищення аналітичності та достовірності інформації про фінансові результати основної діяльності готелю.

Проведені практичні дослідження дозволили з’ясувати основоположні принципи визнання та оцінки доходів основної діяльності готелю; провести їхній аналіз за видами діяльності, категоріями проживаючих, каналами збуту, формами оплати, валютою розрахунку, видами послуг, типами змін у балансі, а також розробити концептуальні підходи до організації бухгалтерського обліку доходів основної діяльності готелю з виходом на регістри бухгалтерського обліку й статистичну звітність.

Для готелю задача своєчасного контролю наданих і неоплачених послуг є надзвичайно актуальною. Для підвищення рівня уніфікації бухгалтерських записів особливо в умовах автоматизації обліку доцільно застосовувати єдиний варіант відображення господарської операції з надання послуг незалежно від часу їх оплати – фактичний і нарахований дохід. А за результатами роботи за період зараховувати отриману передоплату і визначати залишок заборгованості.

Оскільки, як правило, операції з реєстрації та надання послуг у готелях автоматизовані, існують об’єктивні умови для автоматизації обліку доходів. Для цього рекомендується запровадити кодування даних первинних документів, які є основою для формування аналітичної інформації про надані готельні послуги, та алгоритм їх опрацювання.

Для забезпечення менеджерів додатковою інформацією про доходи від надання готельних послуг розроблено аналітичну відомість до журналу обліку доходів підприємства, яка дозволяє:

·

оцінити ефективність роботи готелю за видами номерів у динаміці,

·

порівняти динаміку надходження оплати за реалізовані готельні послуги на кожну дату періоду,

Оскільки діюча форма статистичної звітності готелів за змістом вартісних показників і структурою не відповідає даним бухгалтерського обліку і вимогам управління готелем, пропонується внести зміни до “Звіту про роботу готелю” в частині висвітлення результатів основної діяльності готелю (табл. 2).

Таблиця 2

Основні фінансові показники, тис. грн

Показники | Код рядка | За звітний період | За попе-редній період

Доходи від експлуатації номерного фонду (ряд.41+ряд.45+ряд.46) | 40 | 21062.5 | 20130.8

Доходи від основної діяльності (плата за проживання),

у тому числі : | 41 | 17888.3 | 16703.4

податок на додану вартість | 42 | 2760.4 | 2638.3

готельний збір | 43 | 2869.5 | 2705.8

інші вирахування з доходу | 44 | 104.7 | 91.6

Доходи від здачі в оренду приміщень номерного фонду | 45 | 2483.9 | 2647.2

Інші доходи номерного фонду | 46 | 690.3 | 780.2

Витрати експлуатаційні,

у тому числі номерного фонду, що: | 47 | 10159.2 | 9763.8

використовується за основним призначенням | 48 | 7416.2 | 6639.4

здається в оренду | 49 | 2118.7 | 2438.2

Простоює | 50 | 624.3 | 686.2

Витрати на обслуговування проживаючих у готелі | 51 | 5470.3 | 5257.5

Витрати загальногосподарського характеру,

у тому числі: | 52 | 30.7 | 29.7

основна діяльність | 53 | 20.0 | 19.3

Витрати на збут, у тому числі : | 54 | 8.9 | 7.6

основна діяльність | 55 | 5.79 | 4.94

Балансовий прибуток (збиток) номерного фонду

у тому числі від здійснення: | 56 | 5143.0 | 4907.0

основної діяльності

(ряд.41–ряд.42–ряд.43–ряд.44–ряд.48–ряд.53–ряд.55) | 57 | 4711.8 | 4604.0

іншої операційної діяльності (ряд.45–ряд.49) | 58 | 365.2 | 209.0

іншої діяльності (ряд.46–ряд.50) | 59 | 66.0 | 94.0

Платежі до бюджету за рахунок балансового прибутку | 60 | 1542.9 | 1472.1

У дисертаційній роботі було проведено аналіз постійних і тимчасових розбіжностей у розмірах облікового та податкового прибутку основної діяльності готелю. За результатами аналізу були сформульовані пропозиції щодо інтегрування даних бухгалтерського та податкового обліку діяльності підприємства на основі впровадження податкового обліку на забалансових рахунках та внесення змін до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємства”, які б дозволили зменшити розбіжності у структурі витрат і доходів основної діяльності готелю. Для узгодження вимог податкового законодавства з діючою нормативною базою в готельній індустрії доцільно внести певні уточнення до даного Закону з посиланням на відповідні галузеві нормативні акти.

Впровадження вищезазначених пропозицій з організації обліку дозволить створити єдиний комплекс інформаційного забезпечення управлінням доходами, витратами та фінансовими результатами основної діяльності готелю.

У третьому розділі “Управлінський облік основної діяльності готелю” досліджуються система калькулювання собівартості готельних послуг, а саме: об’єкт калькулювання, калькуляційна одиниця, методика віднесення прямих витрат на окремі об’єкти обліку, методика розподілу непрямих витрат на об’єкти калькулювання, методика розрахунку планової та фактичної собівартості, а також особливості визначення маржінальної собівартості готельних послуг; основні засади організації управлінського обліку використання номерного фонду готелю, структури та характеру внутрішніх факторів, які впливають на прийняття управлінських рішень; можливості та особливості застосування методики аналізу основної діяльності за системою показників “доход – витрати – обсяг реалізації”.

Особливість калькулювання в готелі полягає в тому, що об’єктом калькулювання є обсяг випуску “продукції” номерного фонду або обсяг реалізації готельних послуг за поточний період, а калькуляційною одиницею – ліжко-доба. З врахуванням специфіки організаційно-виробничого процесу визначено особливості розрахунку та призначення окремих видів калькуляцій собівартості послуг. Так, повна собівартість розглядається як основа формування довгострокової цінової політики, виробнича собівартість використовується для оцінки результатів роботи номерного фонду за період, а маржінальна – для оперативного управління реалізацією готельних послуг.

Враховуючи, що для визначення собівартості готельних послуг найбільш раціональним є методи простий удосконалений та постатейного калькулювання за центрами витрат, пропонується застосовувати систему “якісних” показників для оцінки питомої ваги номеру у загальній сумі витрат за підсумками роботи в поточному періоді та для розподілу прямих витрат за калькуляційними одиницями. Практичне впровадження цієї методики рекомендується здійснювати на основі розроблених спеціальних форм документів “Відомості розрахунку системи коефіцієнтів якісної оцінки номерного фонду готелю” та “Табеля використання номерного фонду готелю”.

Для документального забезпечення та представлення розрахунку собівартості послуг були розроблені форми калькуляційних відомостей, які враховують структуру вихідної облікової інформації та дозволяють розраховувати маржінальну, виробничу та повну собівартість послуг за видами номерів і проводити ретроспективний контроль і аналіз собівартості готельних послуг.

За результатами проведеного дослідження обґрунтовано необхідність проведення комплексного аналізу витрат, доходів та обсягів реалізації готельних послуг за видами номерів, що дозволить забезпечити менеджерів підприємства необхідною інформацією для управління основною діяльністю готелю. Визначено основні умови забезпечення достовірності та оперативності таких розрахунків, а саме: розрахунок проводиться на оснві базових цін за видами номерів; різноманітні відхилення від базових цін розглядаються як знижки до них; планова (фактична) завантаженість номерного фонду визначається за тією частиною номерного фонду, що використовується за основним призначенням; розподіл постійних витрат за видами номерів здійснюється пропорційно договірним цінам або “якісним” коефіцієнтам.

Розроблено алгоритм та форми аналітичних відомостей для представлення даних розрахунків точки беззбитковості за видами номерів; цін за видами номерів з урахуванням рівня покриття витрат та завантаження номерного фонду, а також розрахунків планових і фактичних показників використання номерного фонду. За кожним розрахунком визначено критерії оцінки та напрями аналізу отриманих даних, що надає їм практичного значення.

Таким чином, розроблені рекомендації та пропозиції сприяють підвищенню ролі бухгалтерського обліку та посиленню вимог до якості облікової інформації для забезпечення системи управління основною діяльністю підприємств готельної індустрії.

ВИСНОВКИ

Результатом дисертаційного дослідження є теоретичне узагальнення та нове вирішення наукової проблеми щодо методології обліку витрат, доходів і фінансових результатів основної діяльності готелю. За результатами проведеного дослідження пропонується ряд наукових висновків і рекомендацій, зміст яких полягає в наступному:

1. Удосконалення методології обліку та аналізу основної діяльності готелю відповідає задачі створення необхідної інформаційної бази для прийняття управлінських рішень, спрямованих на оптимізацію прибутку підприємства.

2. Оскільки важливою умовою побудови бухгалтерського обліку певного об’єкту дослідження є визначення категорійного апарату, було уточнено зміст понять “готель” і “готельне господарство”, “готельна послуга” й “готельний продукт”, дано характеристику основної діяльності готелю.

3. На основі комплексного аналізу та систематизації найбільш суттєвих організаційних, технологічних і виробничих аспектів основної діяльності готелю вперше було розроблено номенклатуру ознак класифікації витрат готелю, запропоновано оптимальний склад статей калькуляції для обліку і аналізу витрат, що пов’язані з виробництвом і реалізацією готельних послуг. Це дозволило розробити організаційну модель обліку витрат, визначння фінансового результату та калькулювання собівартості послуг.

4. Вперше обґрунтовано критерії визначення та методику обліку непродуктивних витрат, яка передбачає покриття таких витрат за рахунок чистого доходу готелю. Такий підхід спрямований на оптимізацію використання номерного фонду і підвищити точність розрахунку собівартості готельних послуг.

5. Для підвищення точності розрахунку фінансового результату за видами діяльності та калькулювання собівартості готельних послуг було удосконалено принципи розподілу експлуатаційних витрат за видами операційної діяльності на основі їх попереднього групування за центрами витрат.

6. Розроблено концептуальну модель організації обліку та управління виробничими витратами готелю, яка дозволяє оптимізувати облік прямих витрат, розподіл непрямих виробничих витрат, підвищити рівень інформаційного забезпечення та оперативності управління витратами готелю. Такий підхід є основою розгорнутого аналізу витрат основної діяльності готелю за центрами витрат, статтями калькуляції та відхиленням від планових показників.

7. Оскільки на практиці не вироблені єдині підходи щодо ідентифікації доходів реалізації готельних послуг, у відповідності до національних стандартів були уточнені критеріїв визнання, визначення розміру та відображення в обліку доходів основної діяльності готелю; розроблена система субрахунків і аналітичних рахунків, удосконалені форми аналітичних відомостей до журналу обліку доходів.

8. На основі системного підходу удосконалено методику калькулювання собівартості готельних послуг, у тому числі розроблено номенклатуру статей калькуляції, методики віднесення прямих витрат на окремі об’єкти обліку, розподілу непрямих витрат на об’єкти калькулювання, розрахунку маржінальної, виробничої та повної собівартості одиниці послуг на основі застосування системи якісних коефіцієнтів. Розроблено економіко-математичний апарат розрахунку собівартості послуг за видами номерів, форми калькуляційних і допоміжних відомостей. Впровадження даних рекомендацій дозволить оптимізувати цінову політику готелю.

9. З метою удосконалення оцінки ефективності роботи готелю, що базується на показниках діяльності підприємства в цілому або за видами діяльності, вперше пропонується здійснювати СVP-аналіз за видами номерів готелю. Розроблено систему алгоритмів і аналітичні відомості для визначення точки беззбитковості, планових показників діяльності готелю, контролю та аналізу покриття фактичних витрат, розрахунку цін за видами номерів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Король С.Я. Облік як інформаційна база управління основною діяльністю готелю // Наук. зап.: Зб. наук. пр. – Тернопіль: Екон. думка, 2001. – с. 131–132.

2. Король С. Особливості організації та ведення бухгалтерського обліку підприємствами готельної індустрії // Вісн. податк. служби України. – 2001. – № 37. – с. 36–48.

3. Король С. Структура витрат основної діяльності готелю (бухгалтерський та податковий підхід) // Вісн. податк. служби України. – 2001. – № 45. – с. 47–50.

4. Король С. Класифікація витрат у системі управління основною діяльністю готелю. // Вісн. Київ. нац. торг.-екон. ун-ту. – 2002. – № 2. – с. 82–91.

5. Король С. Використання прийомів CVP-аналізу в управлінні діяльністю готелю. // Вісн. Київ. нац. торг.-екон. ун-ту. – 2002. – № 4. – с. 74–81.

В інших виданнях:

1. Король С. 6 вопросов о гостиничном сборе. // Дебет-Кредит. – 2002. – № 32–33. – с. 19–20.

2. Король С. Учет расходов на предприятиях, предоставляющих гостиничные услуги: В 3 ч. // Дебет–Кредит. – 2002. – № 34. – с. 35–39.; № 35. – с. 33–38; № 37. – с. 37–40.

3. Король С. Организация учета доходов в гостинице. // Бухгалтерия. Налоги. Бизнес. – 2002. – № 38. – с. 36–40.

АНОТАЦІЯ

Король С.Я. Облік в управлінні основною діяльністю готелю. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз і аудит. – Київський національний торговельно-економічний університет, Київ, 2003.

Дисертаційна робота присвячена дослідженню методології та організації обліку витрат і доходів основної діяльності підприємств готельної індустрії. Проведено аналіз стану галузі, організаційно-виробничих особливостей діяльності підприємств і характеру готельних послуг. Визначено мету, основні задачі та завдання з управління готелем, роль бухгалтерського обліку в їх вирішенні. Дано оцінку існуючої організації та методології обліку господарської діяльності готелю.

Запропоновано класифікацію витрат і доходів основної діяльності готелю, галузеву номенклатуру статей калькуляції, критерії визначення витрат, що включаються до собівартості готельних послуг, і непродуктивних витрат. Розроблено пропозиції щодо удосконалення обліку, які містять алгоритм організації обліку, рекомендації з розробки структури рахунків синтетичного й аналітичного обліку, форми аналітичних відомостей.

Розглянуто пропозиції з удосконалення калькулювання собівартості готельних послуг та аналізу доходів, витрат і обсягу реалізації послуг для визначення точки беззбитковості, розрахунку планових показників та оцінки результатів діяльності готелю.

Основні результати наукових розробок знайшли впровадження в готелях м. Києва.

Ключові слова: готель, готельні послуги, номерний фонд, управління, облік, витрати, експлуатаційні витрати, непродуктивні витрати, доходи, фінансові результати, калькулювання, якісні показники, документування, аналіз.

АННОТАЦИЯ

Король С.Я. Учет в управлении основной деятельностью гостиницы. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – Бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Киевский национальный торгово-экономический университет, Киев, 2003.

Диссертационная работа посвящена исследованию методологии и организации учета затрат и доходов основной деятельности предприятий гостиничной индустрии. Проведен анализ состояния отрасли, организационно-производственных особенностей деятельности предприятий и характера гостиничных услуг. Дана оценка современной практики организации и методологии учета хозяйственной деятельности гостиницы. Рассмотрены вопросы совершенствования учета затрат, доходов и финансовых результатов от предоставления гостиничных услуг.

Предлагается система признаков классификации затрат основной деятельности гостиницы, а именно: по отношению к текущему периоду, в зависимости от принятия управленческих решений, по видами деятельности, по характеру участия в процессе производства, по экономическим элементам затрат, по субъектам деятельности, по производственному назначению, по способу перенесения стоимости на себестоимость услуг, по признаку целесообразности, по статьям затрат, по видам услуг (номеров).

С учетом роли и значения затрат в формировании себестоимости услуг, функционального назначения затрат и в соответствии с требованиями по информационному обеспечению задач планирования, анализа и контроля затрат гостиницы и других факторов разработана отраслевая номенклатура статей калькуляции. Рассмотрены критерии определения затрат, которые включаются в себестоимость гостиничных услуг, и непродуктивных затрат. Непродуктивные производственные затраты предлагается непосредственно списывать на финансовый результат и рассматривать уровень данных затрат, как показатель эффективности управления номерным фондом.

На основе предложенной классификации разработан алгоритм учета затрат, структура счетов синтетического и аналитического учета затрат, формы аналитических ведомостей, необходимые для подготовки и предоставления информации, необходимой для управления затратами основной деятельности гостиницы.

Для повышения оперативности и достоверности формирования информации о доходах была проведена их классификация (по категориям проживающих, каналам сбыта, формам оплаты, видам услуг, типам изменений в балансе и т.д.), рассмотрены критерии признания доходов от предоставления гостиничных услуг, разработаны алгоритмы обработки первичных документов, структура синтетических и аналитических счетов, определены принципы организации аналитического учета, предлагаются формы аналитических ведомостей.

Разработана форма статистической отчетности, которая учитывает структуру информации о затратах и доходах основной деятельности гостиницы, а также позволит формировать достоверную информацию о ней.

Рассмотрены вопросы сопоставления данных бухгалтерского и налогового учета затрат и доходов основной деятельности, их организации в единой системе счетов.

Значительное внимание уделено созданию системы калькулирования себестоимости гостиничных услуг, в том числе выбору объекта калькулирования, калькуляционной единицы, метода калькулирования, способа отнесения прямых затрат на конкретные объекты учета, распределения непрямых затрат на объекты калькулирования, а также методики расчета нормативной, плановой и фактической себестоимости единицы услуг. Практическая реализация таких рекомендаций предлагается на основе разработанных форм калькуляционных ведомостей. Распределение затрат по видам гостиничных услуг или номеров предполагает использование качественных показателей на основе разработанных специальных форм документов.

Для оценки эффективности использования номерного фонда предлагается проводить системный анализ объемов реализации, затрат и доходов основной деятельности по видам номеров. Разработанный алгоритм позволит по каждому виду номеров определить точку безубыточности, рассчитать цены и плановые показатели и оценить результаты деятельности гостиницы за текущий период. Реализация данного алгоритма на ПЭВМ с использование электронных таблиц позволяет в оперативном режиме с минимальными трудовыми и временными затратами получать информацию, необходимую для управления основной деятельностью гостиниц.

Основные результаты научных разработок были внедрены в гостиницах г. Киева.

Ключевые слова: гостиница, номерной фонд, учет, затраты, эксплуатационные затраты, непродуктивные затраты, доходы, калькулирование, качественные показатели, анализ.

ANNOTATION

Korol S.Y. Accounting in management of main activity hotel. - Manuscript.

Thesis for a scientific degree of a candidate in economic sciences, speciality 08.06.04 – Accounting, analysis and audit. – Kiev National University of Trade and Economics, Kiev, 2003.

Dissertation is devoted to research methodology and organization of accounting of cost and incomes of main activity of hospitality industry enterprise. The purpose, primary tasks and problems of management are determined, as well as the role of accounting in their decision.

The condition of sphere, organizing and product particularities activity of an enterprise and nature of hospitality services are analysed. An estimation the existing organization and methodology of hotel's economic activity in Ukraine is given. The questions of improvement of account an expense, incomes and financial results of the hotel services are considered, as well as the principle of categorization of hotel’s costs. The principles of calculation prime cost of the hotel services and unproductive expenses are determined.

Designated offer on evaluation efficiency of uses the numbers is basing of the method CVP-an analysis.

Key words: hotel, hospitality service, management, accounting, costs operating, unproductive expenses, incomes, financial result, evaluation efficiency, qualitative factors, analysis.

Король Світлана Яківна

ОБЛІК В УПРАВЛІННІ
ОСНОВНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ГОТЕЛЮ

Підп. до друку 16.12.2002. Формат 60х84/16.

Папір письм. Офс. друк. Ум. арк.0,9. Ум. фарбо-відб. 1,05.

Обл.- вид. арк. 1,00. Тираж 100 пр. Зам. 847.

____________________________________________________________________________________________________________

Видавничий центр КНТЕУ. Друкарня ВЦ КНТЕУ

02156, Київ - 156, вул. Кіото, 19.