У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Министерство здравоохранения Украины

Міністерство охорони здоров’я України

Український науково-дослідний інститут

медичної реабілітації та курортології

КОЛЕСНИК КОСТЯНТИН ЕДУАРДОВИЧ

УДК 616.379-008.64:616-08

ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ВАКУУМНОГО ГІДРОЛАЗЕРНОГО МАСАЖУ ТА МІНЕРАЛЬНОЇ ВОДИ „УКРАЇНСЬКА ЙОДОВАНА” В КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ДІТЕЙ З ІНСУЛІНЗАЛЕЖНОЮ ФОРМОЮ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ НА САНАТОРНО-КУРОРТНОМУ ЕТАПІ

14.01.33 – курортологія та фізіотерапія

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата медичних наук

Одеса - 2003

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у клінічному відділі Українського НДІ медичної реабілітації та курортології МОЗ України і санаторії „Перемога” ЗАТ „Укрпрофоздоровниця”

Науковий керівник:

доктор медичних наук, професор Пекліна Галина Петрівна, головний науковий співробітник відділу координації та перспектив розвитку медичної реабілітації в Україні, Український НДІ медичної реабілітації та курортології МОЗ України.

Офіційні опоненти:

- доктор медичних наук, професор Галіна Ірина Віталіївна, головний науковий співробітник клінічного відділу, Український НДІ медичної реабілітації та курортології МОЗ України.

- доктор медичних наук, професор Попік Галина Степанівна, завідувач кафедри сімейної медицини та загальної практики, Одеський державний медичний університет МОЗ України.

Провідна установа:

Кримський державний медичний університет ім. С.І. Георгієвського МОЗ України, кафедра педіатрії з курсом фізіотерапії, м. Сімферополь.

Захист відбудеться 26 червня 2003 року о 10.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.608.01 Українського НДІ медичної реабілітації та курортології МОЗ України за адресою: 65014, Одеса, Лермонтовський провулок, 6.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Українського НДІ медичної реабілітації та курортології за адресою: 65014, Одеса, Лермонтовський провулок., 6.

Автореферат розісланий 23 травня 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

Д.41.608.01

кандидат медичних наук,

старший науковий співробітник Дмитрієва Г.О.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність проблеми

Цукровий діабет (ЦД) є одним з найпоширеніших захворювань, що вражає до 4% населення економічно розвинутих країн (Єфимов О.С., 2002; Комісаренко Ю.І., 2002).

В Україні ЦД є основною проблемою ендокринної патології, яку визначає значна кількість хворих та складність захворювання. (Приступюк О.М., 1999; Прудиус П.Г., 2000). За даними вчених (Боднар П.М. із співавтор., 1999), в нашій країні близько 1 млн. хворих на ЦД з яких 15-20% страждають на інсулінозалежну (ІЗЦД) та 80-85% інсулінонезалежну форму цукрового діабету (ІНЦД).

ІЗЦД у 20-50% дітей виявляється у віці 3-4, 11-14 років, що пов’язано із ростом організму, впливом стероїдів як антагоністів інсуліну, збільшенням контакту з інфекцією, емоційними стресами (Дєдов І.І. та ін., 1998; Ігнатенко Д.М., Войнилович В.А., 2001).

Ріст захворювань ЦД серед дітей та підлітків, складність і різноманітність його ускладнень, недостатня ефективність методів лікування, великі економічні затрати, пов’язані з наданням допомоги хворим, забезпеченням їх лабораторними дослідженнями та медикаментами визначили актуальність та соціальну значущість цієї проблеми. (Таскер Р., 2000; Єфимов А.С., 2002; Мельниченко Г., Анциферов М., 2002).

Значимими є питання можливості посилення компенсаторних процесів у організмі хворого на ЦД, мобілізації механізмів, які активізують саногенетичні реакції, що обгрунтовує використання в лікувально-реабілітаційному комплексі фізичних факторів, що справляють нормалізуючий вплив на гомеостаз, поліпшують центральний, периферичний та регіональний кровообіг, нормалізують нейрогуморальні та імунні реакції, функції центральної та вегетативної нервової системи, підвищують адаптацію організму в цілому, впливають на рівень глікемії і глюкозурії, процеси біосинтезу та секрецію інсуліну (Бабов К.Д. з співавт., 1995; Вакалюк І.П., 1996).

Безумовно, в інтеграції цих процесів головна роль належить вегетативній нервовій системі, що, в свою чергу, обгрунтовує актуальність відновлювального лікування з використанням медикаментозних та немедикаментозних засобів, що впливають на патогенетичні механізми ЦД.

Якщо медикаментозне лікування ЦД базується на препаратах інсуліну, то арсенал немедикаментозного впливу є малочисельним. Аналіз інформаційної і патентної літератури свідчить про недостатньо розроблені схеми комплексного лікування із застосуванням впливу природних і преформованих фізичних факторів на основні механізми патогенезу ЦД як на клітинному так і субклітинному рівнях, а також вплив на органи і функціональні системи організму.

Даних про спільне використання вакуумного гідролазерного масажу і мінеральної води (МВ) "Українська йодована" в комплексному відновлювальному лікуванні дітей з ІЗЦД в медичній літературі ми не знайшли. Разом з тим, наявність ускладнень у дітей з ІЗЦД продовжує безупинно зростати, що і зумовило доцільність проведення цих досліджень.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами

Вибраний напрям дослідження тісно пов’язаний з плановою бюджетною науково-дослідною роботою, присвяченою науковому обгрунтуванню МВ різного складу при порушеннях вуглеводного обміну, яка проводиться в Українському науково-дослідному інституті медичної реабілітації та курортології (номер державної реєстрації 0101U002095). Фрагмент роботи з обгрунтування використання вакуумного гідролазерного масажу і МВ "Українська йодована" в лікуванні дітей з ІЗЦД на санаторно-курортному етапі виконаний безпосередньо здобувачем.

Мета роботи

На основі вивчення особливостей перебігу хвороби підвищити ефективність санаторного-курортного лікування дітей з інсулінозалежним цукровим діабетом шляхом включення в лікувально-реабілітаційний комплекс вакуумного гідролазерного масажу і МВ "Українська йодована".

 

Завдання досліджень:

1. Виявити клініко-патогенетичні особливості перебігу ІЗЦД у дітей на санаторно-курортному етапі.

2. Вивчити вплив вакуумного гідролазерного масажу на клінічний перебіг захворювання, функціональний стан вегетативної нервової системи, центральної і периферичної гемодинаміки, стан вуглеводного обміну у дітей з ІЗЦД.

3. Вивчити вплив МВ "Українська йодована" на функціональний стан нервової системи, показники центральної і периферичної гемодинаміки, стан вуглеводного обміну у дітей хворих на ІЗЦД.

4. Визначити можливість комплексного використання вакуумного гідролазерного масажу і МВ "Українська йодована" на клінічний перебіг захворювання, функціональний стан вегетативної нервової системи, показники центральної і периферичної нервової системи, стан вуглеводного обміну у дітей з ІЗЦД, оцінити його ефективність.

5. Вивчити віддалені результати лікування, оцінити ефективність апробованих лікувально – реабілітаційних комплексів, запровадити їх у практику.

Об’єкт дослідження: 124 дітей у віці 4-14 років, з яких 104 мають інсулінзалежну форму цукрового діабету, що знаходились на санаторно-курортному лікуванні.

Предмет дослідження: оцінка ефективності терапії з використанням вакуумного гідролазерного масажу, МВ “Українська йодована” і їх комбінованого впливу на клінічний перебіг захворювання, функціональний стан вегетативної нервової системи , показники центральної і периферичної гемодинаміки, стан вуглеводного обміну.

Методи дослідження: аналіз суб’єктивних і об’єктивних клінічних даних, дослідження електролітного , вуглеводного, білкового і жирового обмінів, функціональний стан серцево-судинної системи за даними ЕКГ, реоенцефалографії, кардіоінтервалографії, функціональний стан вегетативної нервової системи , проведені до і після лікування.

Наукова новизна одержаних результатів

На основі проведеного комплексного клініко-функціонального лабораторного обстеження дітей з інсулінзалежною формою цукрового діабету виявлені функціональні ураження вегетативної нервової системи у вигляді неврозоподібних і нервово-психічних розладів, характер і виявлення яких залежать від тривалості захворювання.

Вперше встановлено, що вакуумний гідролазерний масаж у дітей з ІЗЦД, посилюючи капілярний кровообіг, зменшуючи агрегаційну здатність тромбоцитів, коригуючи психоемоційні порушення, зумовлює транквілізуючий і тонізуючий ефекти, зменшує ризик виникнення діабетичних ангіопатій.

Доказано, що внутрішній прийом МВ “Українська йодована” сприяє нормалізації білкового и жирового обмінів, значно покращує вуглеводний обмін, сприяючи зниженню рівню цукру в крові.

Розроблено новий спосіб санаторно-курортного лікування дітей з ІЗЦД, що включає комбіноване використання вакуумного гідролазерного масажу і МВ “Українська йодована” (ПАТЕНТ № 56533А від 15.05.2003 р, Бюл. №5).

Показано (за даними обстеження і віддалених результатів), що розроблений лікувально-реабілітаційний комплекс сприяє нормалізації функціональних порушень вегетативної нервової системи, показників вуглеводного обміну, покращенню центральної і периферичної гемодинаміки, дозволяє знизити дозу інсуліну і таким чином є патогенетично обгрунтованим.

Практична значимість роботи

Запропонований новий спосіб лікування дітей з ІЗЦД, що включає вакуумний гідролазерний масаж і прийом МВ “Українська йодована” (ПАТЕНТ № 56533А від 15.05.2003 р, Бюл. №5), який може бути використаний в умовах стаціонару, поліклініки і санаторію.

Комплексне використання вакуумного гідролазерного масажу за допомогою апарата СВД-01 щоденно, протягом 25 хвилин, терміном 15 днів і МВ "Українська йодована" за 40 хвилин до їжі, протягом 17 днів по 200 мл на прийом у хворих з ІЗЦД покращують показники вуглеводного, жирового і білкового обмінів, центральну і периферичну гемодинаміку. Розроблений лікувальний комплекс відновлювального лікування поліпшує функціональний стан нервової системи у дітей з ІЗЦД.

Розроблені показання і протипоказання для застосування запропонованого лікувально-реабілітаційного комплексу в практиці лікувально-профілактичних установ.

Результати роботи впроваджені в комплексне лікування хворих ряду санаторііїв ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" ("Перемога", "Березовий гай", "Янтар", "Березовські мінеральні води", "Каштан").

Особистий внесок здобувача

Особистий внесок здобувача дисертації становить проведення інформаційного пошуку, аналіз інформаційної і патентної літератури, самостійне проведення комплексу досліджень, які дали обгрунтування методикам вакуумного гідролазерного масажу і МВ "Українська йодована" у даної категорії хворих. Автором проведена статистична обробка одержаних результатів, проведений їх аналіз. Отримані висновки та результати лікування запроваджені в практику. Самостійно оформлена робота.

Апробація результатів дисертації

Основні положения дисертації викладені та обговорені на українській науково-практичній конференції з міжнародною участю "Нові медичні технології в клінічній і курортній практиці" (Київ, 2001), на ІІ Національному конгресі фізіотерапевтів і курортологів України "Курортні природні ресурси та фізичні фактори в медичній реабілітації", Слов”янськ (2002), на ІІ республіканському конгресі курортологів та фізіотерапевтів "Актуальные вопросы организации курортного дела, курортной политики и физиотерапии", Евпатория (2002).

Апробація роботи була проведена на засіданні Вченої Ради Українського НДІ медичної реабілітації та курортології.

Публікації

За матеріалами дисертації опубліковано 13 наукових праць, (самостійних - 6), з них : розділи у 3 монографіях, 5 журнальні статті, 1 патент України на винахід, 1 методичні рекомендації, 3 – тези доповідей.

Структура та об?єм дисертації

Дисертація викладена на 144 сторінках комп’ютерного тексту і складається з: вступу, огляду літератури, методів досліджень та лікування, результатів власних досліджень, аналізу та узагальнення результатів дослідження, висновків та списку використаних джерел. Перелік використаної літератури складається з 334 джерел, з яких 258 – вітчизняних та 76 - зарубіжних. Дисертація ілюстрована 14 таблицями, 3 малюнками та 5 виписками з історій хвороби.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

Нами обстежено 104 дітей з ІЗЦД у віці 4-14 років, які перебували на лікуванні в санаторії "Перемога" смт. Ворзель, Київської області. Діагноз ЦД ставився на основі клінічної картини захворювання (скарги на сухість в роті, спрагу, поліурію, зниження ваги тіла, стомлюваність, загальна слабкість) та базувався на клініко-лабораторних показниках, результатах комплексного обстеження та динамічного спостереження за дітьми в Інституті ендокринології та обміну речовин ім. В.П.Комісаренка АМН України.

Ретельному клінічному обстеженню підлягали всі хворі до та через 20 днів після завершення комплексу реабілітаційного лікування. Особлива увага приділялась цілеспрямованому збору анамнезу: наявність ЦД у батьків, братів, сестер, коли було вперше відзначено цифри підвищеного рівня цукру в крові і сечі, наявність ацетону, з якого часу перебуває на диспансерному обліку і коли почате лікування інсуліном (в якій дозі), тривалість захворювання. Щоб мати уявлення про віддалені результати комплексного лікування хворих, обстеження повторювали через 6 місяців після проведеного курсу.

Окрім звичайно застосовуваних лабораторних методів обстеження (клінічний аналіз крові, тромбоцити в сироватці крові, загальний аналіз сечі, проба Нечипоренка) нами використовувались такі показники, що відображують різні сторони патогенезу ЦД:

1. Електролітний обмін: калій, натрій, кальцій у сироватці крові (набір реактивів фірми "Лахема" – Чехія). Оцінювали тонус вегетативної нервової системи за співвідношенням електролітів калію плазми і кальцію сироватки крові методом фотометрії полум’я (Меньшиков В.В., 1959).

2.Білковий обмін: загальний білок та білкові фракції сироватки крові визначались уніфікованим методом електрофоретичного розділення на папері (В.В.Меньшиков, 1987). Мікроальбумінурію визначали за допомогою наборів фірми "Roche Diagnostic System".

3.Вуглеводний обмін: визначали глюкозу в сироватці крові глюкозооксидазним методом по окислению 0-толідину (В.В.Меньшиков, 1987). Для визначення глюкози в крові експрес-методом застосовували лічильник Супер глюкокард II. Реактивний папір "Глюкотекс" використовували для експресивного аналізу вмісту глюкози в сечі. Кетонові тіла в сечі визначали за допомогою експрес-тестів, в основу яких була покладена реакція з нітропрусидом натрію.

Поряд з контролем глікемії використовували визначення рівня гліколізованого гемоглобіну (HbAic), який ми досліджували за допомогою наборів фірми "Borringer Manheim imbH".

За динамікою прийому інсуліну і розробленого методу відновлювального лікування підраховувся коефіцієнт насичення (КН) об’єктивної і суб’єктивної симптоматики.

КН1 (до лікування) = A/N; KH2 (після лікування) = A/N, де

A – кількість об’єктивних симптомів,

N – кількість хворих в групі;

КН1 – КН2 = В, де

В – різниця кількості об’єктивних симптомів в процесі відновлювального лікування.

4.Дослідження жирового обміну включали: визначення загального холестерину в сироватці крові уніфікованим методом Ілька (В.В.Меньшиков, 1987); ліпопротеїди плазми крові методом дискелектрофорезу в поліакриламідному гелі (Маграчова О.Я., 1973); визначення тригліцеридів в сироватці крові уніфікованим методом за реакцією з ацетилацетоном після екстракції сумішшю гептану і ізопропілового спирту (В.В.Меньшиков, 1987).

5.Визначення агрегації тромбоцитів проводили по методу О.А.Захарія і М.В.Кінаха (1989).

6.Электрогенез серцевого м’яза вивчали на основі аналізу електрокардіограм, оцінюючи ряд показників (частота серцевих скорочень, наявність порушень ритму і провідності, зміни зубця Т і сегмента ST). Толерантність до фізичних навантажень оцінювали за частотою серцевих скорочень і рівнем артеріального тиску. За даними комп’ютерної кардіоінтервалографії (КІГ), що проводилась в положенні лежачи та стоячи згідно із спеціальною програмою на апараті СП "Діалог", оцінювали стан механізмів вегетативної регуляції і адаптації серцево - судинної системи до фізіологічних (кліно-ортостатичних) навантажень.

7.Стан центральної гемодинаміки вивчали за даними реоенцефалографії (РЕГ) за допомогою 4-канального реографа 4-РГ-2, проводили візуальний і цифровий аналіз реографічних показників.

8.Ультразвукове обстеження внутрішніх органів (підшлункової залози, печінки, жовчного міхура, нирок) проводили на апараті Dornier-A14800 (Німеччина). Похвилинний (ХОК) і ударний об’єм (УОК) крові розраховували за показниками ультразвукової локації серця, використовуючи розрахунки за Старром і методику А.А.Вейна (1981).

9.Результати психологічного обстеження оцінювали за даними тестів прискореного багатопрофільного опитувальника.

10.Дослідження функціонального стану вегетативної нервової системи проводили за комбінованою методикою А.М.Вейна з співавторами (1981) і В.А.Берсеньова з співавторами (1990), яка включала в себе вегетативний тест-індекс Кердо (ТІК), похвилинний об’єм крові (ХОК), індекс ХОК, КВР в серцево - судинній системі (КВР в ССС), коефіцієнт вегетативних реакцій (КВР), а також за показниками КІГ.

Вегетативний індекс Кердо (ТІК) розраховували за формулою:

ТІК = (1-ДАТ) 100,

ЧСС

де ДАТ – величина діастолічного тиску,

ЧСС – частота серцевих скорочень за хвилину.

В разі вегетативної рівноваги (ейтонії) ТІК=0. Якщо коефіцієнт відмічався із знаком мінус, то це розцінювали як підвищення парасимпатичного тонусу, якщо коефіцієнт був позитивний, то вважалося, що переважають симптоматичні впливи.

Індекс Хільдебранта (ІХ) = ЧСС/ЧД,

де ЧСС – частота серцевих скорочень за хвилину, ЧД – частота дихания за хвилину. В нормі ІХ становить 2,8 – 4,9. Значення ІХ більше 4,9 вказує що переважає симпатичний тонус, нижче 2,8 – парасимпатичний. Цей індекс дозволяє оцінити ступінь функціонального порушения вегетативної нервової системи .

Матеріали обстежень були опрацьовані методом варіаційної статистики. Вірогідним вважали прийнятий у медико-біологічних дослідженнях рівень, що відповідає 95%. При статистичному аналізі стандартних критеріїв Стьюдента (для порівняння середніх у двох групах ) і х2 (для порівняння розподілу ознак) використовувались: однофакторний дисперсійний аналіз (для порівняння середніх у декількох групах) і метод серійного критерію. Залежність варіації одних кількісних значень від інших позначали за допомогою коефіцієнта кореляції, залежність якого оцінювали шляхом його переведення у величину Z за допомогою таблиці Р.Фішера і вираховували величину відхилення Z-Sz. Оцінку значимості розраховували за допомогою "U" критерію.

Гідролазерний масаж проводився апаратом СВД-01. В якості світловода використовували потік води (душ), щоб покращити сприйняття лазерного випромінювання і посилити кровотік в тілі шляхом дилятяції судин шкіри. Призначали процедури щоденно, протягом 15 днів.

Час впливу на одну зону – 5 хвилин (паравертебральні зони, зона підшлункової залози, кінцівки і відповідні зони). Загальний час впливу – 25 хвилин.

Для виявлення біологічної активності МВ "Українська йодована" нами проведено експериментальне обстеження на тваринах. В експериментальній роботі використали 20 білих пацюків лінії Вістар, які протягом 24 днів отримували МВ "Українська йодована"

МВ "Українська йодована" призначали в нейтральному режимі – за 40 хвилин до їжі в кількості 100 мл на прийом, 3 рази на день, протягом трьох днів, а потім протягом 17 днів по 200 мл. Курс лікування – 20 днів.

На основі результатів експерименту і отриманих даних клініко-біологічного дослідження доведено, що слабомінералізована МВ "Українська йодована" має високу біологічну активність, що проявляється у виявленому жовчогінному і сечогінному ефектах, посилює процеси жовчоутворення, екскрецію азотистих шлаків і хлоридів, що, врешті решт, нормалізує рівень кислотно-лужного балансу.

На відновлювальне лікування хворі прибували в стані компенсації і субкомпенсації. З 104 дітей у 73 діагностовано стан компенсації, а у 31 – субкомпенсації. Критерієм стану компенсації вважали нормоглікемію, аглюкозурію протягом доби, нормалізацію показників жирового, білкового і водно-сольового обмінів. До стану субкомпенсації відносили хворих, у яких було неможливо досягти нормоглікемії, і рівень цукру в крові не перевищував 10 ммоль/л, а глікозованого гемоглобіну – 7,5%. ІЗЦД діагностований протягом перших 4-х років життя у 23 хворих, у 12 тривалість хвороби була 5-6 років, у 25 – 7-10, більш ніж 10 років страждали на ЦД 44 хворих (мал. № 1).

На фоні ЦД у 102 хворих (98,4%) діагностовано неврозоподібні симптоми: ознаки сенсомоторної нейропатії у вигляді зниження чи/або відсутності сухожильних рефлексів, зниження больових, тактильних, температурних і вібраційних відчуттів, тенденція до тахікардії у стані спокою, варіабельність серцевих скорочень під час глибокого вдиху, а у 100 дітей (96,7%) – нервово-психічні розлади, послаблення фізіологічного захисного бар’єру, підвищення відчуттів (мал. № 2).

1. Кардіофобічна реакція - 96,6 %.

2. Тривожно-депресивна рeaкція - 54,2 %.

3. Іпохондрична реакція - 33,4 %.

4. Істерична реакція - 61,7 %.

5. Анозогіозична реакція - 21,4 %.

Мал. 2 Симптоми нервовопсихічних розладів у дітей с ІЗЦД.

Особливо високим, з багатьма клінічними ознаками, виявився відсоток вегетативних діабетичних ускладнень у дітей у віці 13-14 р, у яких частота виявлень більш ніж удвічі перевищувала частоту ускладнень у дітей молодшого шкільного віку і становила 86%.

Всі хворі одержували стандартну терапію (дієта, інсулін, дозовані фізичні навантаження) і були поділені на 4 групи – контрольна група (20 чол.); хворі, які одержували МВ "Українська йодована" (25 чол.); ті, які отримували курс вакуумного гідролазерного масажу (25 чол.) і 34 дітей одержували комбіноване лікування, яке включало МВ "Українська йодована" та вакуумний гідролазерний масаж.

При аналізі результатів лікування із застосуванням вакуумного гідролазерного масажу за клінічним перебігом та за даними КІГ з використанням оцінки по КН (до лікування 3,701,97, після – 1,300,45 (Р0,001), позитивна динаміка відзначалась у 58% хворих у порівнянні з даними контрольної групи (36%). Поліпшення клінічної картини у хворих з ІЗЦД виявилось у зменшенні слабкості, м’язової втомлюваності, емоційної лабільності і вірогідності зменшення ЧСС (Р0,001). Особливо чітко клінічні прояви і порушення вегетативного забезпечення гемодинаміки змінювались у дітей з тривалістю ЦД до 5-6 років. Оцінюючи варіабельність синусового ритму за величиною середнього відхилення від середнього інтервалу R-R (R=R-R сер.) за даними КІГ нами встановлено, що цей показник вірогідно відрізняється у хворих ЦД (R=21,86,3 мс) та у дітей з ІЗЦД, що отримували вакуумний гідролазерний масаж (R=20,63,1 мс). Вивчення показників КІГ при форсованому диханні свідчило про варіабельність ритму серця у дітей, що не одержували курсу вакуумного гідролазерного масажу (R=48,412,3 мс) і тих, що одержували його (R=47,815,8 мс). Вірогідне зниження артеріального систолічного тиску АТ (АТС=5,54,8 мм рт.ст.), прискорення пульсу (8,31,3 уд за 1 хв.) до лікування і після вакуумного гідролазерного масажу (АТС=6,45,2 мм рт.ст.; пульс – 7,81,0 уд. за 1 хв.) дозволяло досягти зменшення ступеню ортостатичної гіпотензії. На фоні терапії, що проводилась, підвищився індекс плинності еритроцитів (ІПЕ), якщо до лікування індекс знижувався до 75,142,82% при нормі 100,001,16%, то після лікування він підвищився до 82,413,64%.

Внаслідок проведеного курсу вакуумного гідролазерного масажу відзначилась тенденція до збільшення маси тіла (до лікування 36,00,2 кг, після – 39,00,5 кг; Р0,001).

Таким чином, порушення регуляції роботи серця, які чітко виявляються через 5-6 років від початку ІЗЦД, зумовлені ураженням вегетативної нервової системи і характеризуються ортостатичною гіпотензією, постійною тахікардією, зменшенням варіабельності серцевого ритму. Нами відзначено, що компенсацією вуглеводного обміну не вдається досягти регресії вегетативних змін, а вплив вакуумного гідролазерного масажу дозволяє зменшити ступінь ортостатичної гіпотензії і покращити показники мікроциркуляції крові.

Аналізуючи показники вуглеводного обміну на організм хворих на ІЗЦД нами доведено, що спостерігається зниження чутливості тканин до інсуліну і особливо різко це виявляється у дітей з нетривалим терміном захворювання. У хворих з тривалістю ЦД більш 7 років (22 чол.) зниження чутливості менш виражено, що, найвірогідніше, можливо за рахунок певних механізмів компенсації.

Ці висновки підтверджують і розрахунок значения коефіцієнта глюкоза/інсулін, який у практично здорових дітей дорівнює 6,60,6 ум.од., тоді як у хворих з тривалістю захворювання до 5 років – 2,10,3 ум.од. (Р0,01), а більше 7 років – 4,50,13 ум.од. (Р0,01).

Аналізуючи результати інсулінового тесту, слід зазначити, що у хворих на ЦД зниження тактильної чутливості тканин спостерігається вже на початкових етапах гіпоглікемічної реакції і більше виявлено в пізні терміни – в наступні 40-120 хвилин площа знижения глікемії більш яскраво визначена, ніж у нормі (відповідно 85 і 97,7 проти 71,3%).

Дані обстеження хворих після проведеного курсу МВ "Українська йодована" найбільш чітко виявились при незначній тривалості захворювання – площа гіпоглікемії збільшилась від 23% до нормальних значень (36,3%), що дозволило говорити про відновлення чутливості тканин. У хворих з тривалістю ЦД більше 7 років підвищення площі гіпоглікемії було незначним і статистично невірогідним.

Специфичність дії МВ "Українська йодована" обумовлена мікроэлементами, що знаходяться в ній. Так, відомо, що іони йоду і брому нормалізують функціональний стан нервової системи. Ці висновки підтведили і результати наших досліджень. Так, аналізуючи показники КН об’єктивної і суб’єктивної симптоматики в процесі лікування, нами встановлено вірогідне зниження (Р0,001) кількості об’єктивних і суб’єктивних симптомів. Клінічне покращання змін функціональних показників нервової системи в процесі лікування МВ підтверджується і результатами дослідження функціонального стану вегетативної нервової системи. Розраховуючи ЧСС (87,83,94 – до лікування и 84,454,4 – після лікування), показники АТ (1053,3 / 673,8 – до лікування і 993,7 / 633,6 – після лікування), ЧД за хвилину (251,8 – до лікування і 221,1 – після лікування), аналіз даних вегетативного ТІК, показників ЛОК, УОК, індексу ХОК в процесі лікування дозволив нам підтвердити эфективність застосування МВ у даного контингенту хворих. Аналіз динаміки клінічних симптомів в процесі лікування виявив збільшення об’єму загальної фізичної активності, значне покращення психологічного статусу, що виявлявся в більшій, у порівнянні з контрольною групою, нормалізації показників ТІК (Р0,05), АТ (Р0,1), ЧСС (Р0,01), що свідчило про зменшення рівня невротизації до кінця курсу лікування. Діти в процесі лікування стали спокійнішими, врівноваженішими, адекватно реагували на зовнішні подразники, покращився нічний сон, настрій.

Отримані дані свідчать, що внутрішній прийом МВ "Українська йодована" є вельми ефективним засобом нормалізації глікемії, лікування функціональних порушень серцево - судинної і нервової системи.

Запропоноване нами лікування з включенням вакуумного гідролазерного масажу і МВ "Українська йодована" в комплексну терапію дітей з ІЗЦД сприяло корекції психоемоційних порушень: зменшенню рівня реактивної тривожності, депресії, покращанню психічної адаптації дитини, скороченню кількості хворих с проявами симпатикотонії.

Вегетативний тест ТІК зменшувався до 24,02,0 (Р0,01). Розроблений нами лікувальний комплекс поліпшує капілярний кровообіг, порушення якого є дуже важливою ланкою в формуванні мікро- і макроангіопатій при ЦД. Визначаючи індекс агрегації тромбоцитів в процесі лікування (до лікування – 29,411,44; після – 47,101,13), ми виявили зменшення їх агрегаційної здатності (Р0,05), що дозволило нам позитивно оцінити одержаний результат і довести можливість профілактичного лікування уражень судин, одного з найбільш провідних ускладнень ЦД.

Профілактика вегетативних діабетичних ускладнень ефективна при використанні розробленого нами комплексу заходів, спрямованого на підвищення рівня компенсації захворювання, що включає в себе інсулінотерапію із сполученним використанням вакумного гідролазерного масажу та внутрішнього прийому МВ "Українська йодована". Внаслідок запропонованого нами комплексу відновлювального лікування дітей з ІЗЦД при включенні вакумного гідролазерного масажу та МВ "Українська йодована" дозволяє своєчасно попереджувати у даної категорії хворих развиток функціональних порушень нервової системи, можливі судинні ураження.

В И С Н О В К И

1. На основі проведенного комплексного клініко-функціонального дослідження (психологічного, неврологічного, клініко-біохімічного і функціонального) 104 дітей з інсулінзалежною формою цукрового діабету, які одержували санаторно-курортне лікування в санаторії "Перемога", встановлено, що ранніми ускладненнями є функціональні ураження вегетативної нервової системи у вигляді неврозоподібних і нервово-психічних розладів. Виявлений вірогідний зв’язок між характером нейровегетативних реакцій, їх особливість і залежність від тривалості захворювання.

2. Вакуумний гідролазерний масаж, впливаючи на капілярний кровообіг, агрегаційну здатність тромбоцитів, коригуючи психоемоціональні порушення (зменшує рівень реактивної тривожності, депресії, поліпшує психічну адаптацію дитини, скорочує число хворих з проявами симпатикотонії), патогенетично обгрунтовує метод відновлювального лікування хворих ІЗЦД з ранніми проявами порушения функціонального стану нервової системи.

3. МВ "Українська йодована" вірогідно поліпшує (Р0,001) показники вуглеводного обміну, сприяє нормалізації рівня білкового і жирового обміну, сприятливо впливаючи на функціональний стан нервової системи у дітей з ІЗЦД.

4. Спосіб ранньої реабілітації дітей хворих на ІЗЦД, який ми пропонуємо, з використанням вакуумного гідролазерного масажу і МВ "Українська йодована" дозволяє зменшити дозу інсуліну, попереджує виникнення побічних ефектів лікарських засобів, покращує показники функціонального порушения нервової системи, вуглеводного обміну, центральної і периферичної гемодинаміки.

5. Віддалені результати лікування хворих на ІЗЦД підтвердили високу терапевтичну ефективність комплексного застосування вакуумного гідролазерного масажу і МВ "Українська йодована".

6. Розроблений комплекс для лікування дітей з інсулінзалежною формою цукрового діабету можна використовувати в умовах стаціонару, поліклініки та у санаторно-курортній практиці. Поряд з ефективністю і доступністю даного комплексу важливою перевагою є відсутність побічних явищ, можливість поєднання з фармакологічними препаратами і зниження їх дозування.

СПИСОК НАУКОВИХ РОБІТ, ОПУБЛІКОВАНИХ ПО ТЕМІ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Фізіотерапевтичні та фізіопунктурні методи і їх практичне застосування. Навчально-методичний посібник / Самосюк І.З., Парамончик В.М., Губенко В.М., Зачатко Т.М., Федоров С.М., Фісенко Л.І., Самосюк Н.І., Лавриненко О.Є., Лобода Т.М., Колесник К.Е. // К.: Альтерпрес. – 2001. – 315 с. (Колесником К.Е. написаний 2-й розділ – водолікування, с.125-168 та 7-й розділ – внутрішній прийом мінеральних вод, С.196-204).

2. Основи курортології: Посібник для студентів та лікарів. За редакцією М.В.Лободи, Е.О.Колесника. – К.: Видавець Купріянова О.О., 2003. - 512 с. (Колесником К.Е. написаний розділ, присвячений цукровому діабету, С.454-461).

3. Рекомендованные стандарты санаторно-курортного лечения больных с заболеваниями внутренних органов. Научно-методический сборник // Под ред. М.В.Лобода, Е.О.Колесник, К.Д.Бабов. – Київ: вид-во Купріянова, 2002. – 415 с. (Колесником К.Е. написаний розділ, присвячений стандартам лікування дітей, хворих на цукровий діабет, С.175-177).

4. Колесник К.Э. Влияние вакуумного гидролазерного массажа на функциональные показатели нервной системы у детей с инсулинзависимой формой сахарного диабета // Мед.реабилитация, курортология, физиотерапия. – 2002. - № 3 (31). – С.21-23.

5. Колесник К.Э. Применение минеральной воды "Українська йодована" в восстановительном лечении детей с инсулинзависимой формой сахарного диабета в условиях санатория "Победа" // Укр. бальнеологічний журнал. – 2002. – № 2. – С.54-57.

6. Колесник К.Э. Внутреннее применение минеральной воды "Українська йодована" при восстановительном лечении детей с инсулинзависимым сахарным диабетом // Матер. ІІ республ. конгресса курортол. и физиотер. "Актуальные вопросы организации курортного дела, курортной политики и физиотерапии", 25-26 апр. 2002 г., г.Евпатория (Вестник физиотер. и курортол. – 2002. - № 2. – С.25).

7. Колесник К.Э. Бальнеотерапия как этап санаторно-курортного лечения детей с сахарным диабетом // Мед.реабилитация, курортология, физиотерапия. – 2003 № 2. – С.26-30.

8. Колесник К.Э. Ранние признаки функциональных нарушений нервной системы у детей с инсулинзависимой формой сахарного диабета // Вісник морської медицини, -2003. - № 1. – С.21-22.

9. Деклараційний патент на винахід № 56533 А “Спосіб комплексного відновлювального лікування дітей, хворих на цукровий діабет” // К.Е.Колесник, Г.П.Пекліна.-Заявлено 15.07.2002.-опубліковано 15.05.2003. Бюл.№ 5.

10. Колесник К.Э. Значение вакуумного гидролазерного массажа в комплексной терапии детей с инсулинзависимым сахарным диабетом // Матер. ІІ Націон. Конгресу фізіотер. і курортол. України "Курортні природні ресурси та фізичні чинники в медичній реабілітації", присвяч. 175-річчю курорту Словянськ, 12-13 листоп. 2002 р., м.Словянськ. – 2002. – С.262-263.

11. Тищенко А.А., Колесник К.Е. Современные методы медицинской реабилитации сахарного диабета // Новые медицинские технологии в клинической и курортной практике: Матер. Укр. науч.-практ. конф. с междунар. участием. – К., 2001. – С.67-74. (Колесником К.Е представлені результати апробації вакуумного гідролазерного масажу).

12. Чухраев Н.В., Колесник К.Э., Самосюк Н.И., Лобода Т.М. Гидролазерный вакуумный массаж – новый высокоэффективный способ лечения, профилактики и оздоровления // Новые медицинские технологии в клинической и курортной практике: Матер. Укр. научно-практ. конф. с междунар. участием. – К., 2001. – С.92-100. (Колесником К.Е розроблена методика для дітей, хворих на цукровий діабет).

13. Медична реабілітація дітей та підлітків, хворих на цукровий діабет, у дитячих санаторіях: Метод.реком. / В.О.Поберська, М.П.Дриневський, О.О.Крадінова, В.П.Татаурова, Н.В.Філіпова, О.А.Будрейко, С.О.Чумак, О.В.Костюк, С.Л.Джигора, Г.С.Сиротина, К.Е.Колесник – Євпаторія, 2001. – 28 с. (Колесником К.Е. проведений літературний пошук по проблемній розробці).

А Н О Т А Ц І Я

Колесник К.Е. Патогенетичне обґрунтування застосування вакуумного гідролазерного масажу та мінеральної води "Українська йодована" в комплексному лікуванні дітей з інсулінзалежною формою цукрового діабету на санаторно-курортному етапі. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.33 – курортологія та фізіотерапія. – Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології Міністерства охорони здоровя України, Одеса, 2003.

Дисертація присвячена клініко-патогенетичному обгрунтуванню застосування вакуумного гідролазерного масажу та МВ "Українська йодована" в комплексному лікуванні дітей з інсулінзалежною формою цукрового діабету на санаторно-курортному етапі (ІЗЦД).

Показано, що ранніми ускладненнями перебігу цукрового діабету є функціональні порушення вегетативної нервової системи, частота і виразність яких залежить від давності захворювання.

Встановлено сприятливу дію вакуумного гідролазерного масажу та МВ "Українська йодована" на регрес клінічних проявів захворювання, стимуляцію парасимпатичного відділу вегетативної нервової системи, що сприяє, у свою чергу, нормалізації або компенсації загальної і церебральної гемодинаміки, стабілізації вуглеводного, жирового та білкового обмінів.

Доведено, що запроваджений комплекс відновлювального лікування підвищує адаптаційні можливості організму, сприяє зниженню дози інсуліну, поліпшує якість життя хворих на ІЗЦД та запобігає можливості розвитку тяжких проявів цього захворювання.

На підставі отриманих даних, безпосередніх та віддалених наслідків визначено диференційовані показання для застосування вакуумного гідролазерного масажу та МВ "Українська йодована" у хворих на ІЗЦД.

Ключові слова: вакуумний гідролазерний масаж, мінеральна вода "Українська йодована", медична реабілітація, цукровий діабет інсулінзалежної форми, діти.

АННОТАЦИЯ

Колесник К.Э. Патогенетическое обоснование применения вакуумного гидролазерного массажа и минеральной воды "Українська йодована" в комплексном лечении детей больных инсулинзависимой формой сахарного диабета на санаторно-курортном этапе. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата медицинских наук по специальности 14.01.33 – курортология и физиотерапия. – Украинский научно-исследовательский институт медицинской реабилитации и курортологии Минздрава Украины, Одесса, 2003.

Диссертация посвящена повышению эффективности и клинико-патогенетическому обоснованию использования вакуумного гидролазерного массажа и МВ "Українська йодована" в лечении детей ИЗСД.

Увеличение заболеваемости СД среди детей и подростков, тяжесть и многообразие его осложнений, недостаточная эффективность методов лечения, большие экономические затраты, связанные с организацией помощи больным, обеспечение их лабораторными исследованиями и лекарственными препаратами определяет не только актуальность, но и социальную значимость данной проблемы. Сложность этого вопроса заключается еще и в том, что активация углеводного обмена способствует возникновению ранних осложнений у детей ИЗСД, проявляющихся нарушением функции вегетативной нервной системы. Значимыми являются вопросы возможности усиления компенсаторных процессов в организме больного СД, мобилизации механизмов, активизирующих саногенетические реакции, что обосновывает использование в лечебно-реабилитационном комплексе физических факторов, которые оказывают нормализующее влияние на гомеостаз.

Впервые изучены особенности клинической картины и функционального состояния нервной системы у детей с ИЗСД, установлено благоприятное влияние вакуумного гидролазерного массажа и МВ "Українська йодована" на регресс клинических проявлений заболевания, стимуляцию парасимпатического отдела вегетативной нервной системы , способствующей тем самым нормализации или компенсации общей и церебральной гемодинамики, стабилизации углеводного, жирового и белкового обменов.

Доказано, что проведенный комплекс восстановительного лечения повышает адаптационные возможности организма. Установлены ранее неизвестные механизмы лечебного действия вакуумного гидролазерного массажа и МВ "Українська йодована" (транквилизирующий, тонизирующий, нормализующий углеводный обмен) у детей с ИЗСД. Получены новые сведения о влиянии вакуумного гидролазерного массажа и МВ "Українська йодована" на функциональное состояние нервной системы и гомеостаза, доказана эффективность комплексного реабилитационного лечения. На основании полученных данных, непосредственных и отдаленных результатов определены дифференцированные показания для использования вакуумного гидролазерного массажа и МВ "Українська йодована" у больных с ИЗСД.

Результаты нашей научной работы дали основание рекомендовать комплекс клинико-инструментального и лабораторного исследования (психологическое, уровень тонуса вегетативной нервной системы, функциональное, клинико-биохимическое, степень нарушения метаболизма) для характеристики функциональной патологии нервной системы у детей с ИЗСД и использования разработанного комплекса на этапе восстановительного лечения.

Доказано, что повышение эффективности реабилитационных мероприятий повлияло на медико-социальные показатели. Установлено, что предложенный комплекс лечения улучшает качество жизни больных ИЗСД и предохраняет от возможности развития тяжелых проявлений этого заболевания. Основные результаты работы нашли применение в лечебно-профилактических и санаторно-курортных учреждениях.

Ключевые слова: вакуумный гидролазерный массаж, минеральная вода "Українська йодована", медицинская реабилитация, сахарный диабет инсулинзависимой формы, дети.

ANNOTATION

K.E.Kolesnik Pathogenetic substantiation of vacuum hydrolaser massage and mineral water “Ukrainian iodinated” application in complex therapy for children suffering from insulin-dependent diabetes mellitus on the rehabilitation stage. – Typescript.

The thesis on competition for candidate of medicine academic degree on speciality 14.01.33 – resort therapy and physiotherapy. – Ukrainian scientific research institute for medical rehabilitation and resort therapy, Ministry of Public Health of Ukraine, Odessa, 2003.

The thesis is devoted to studying of possibilities and clinical pathogenetic substantiation of vacuum hydrolaser massage and mineral water “Ukrainian iodinated” application in therapy of children suffering from insulin-dependent diabetes mellitus (IDDM).

For the first time there have been studied the peculiarities of clinical presentation and functional state of nervous system in children with IDDM, there has been determined favourable effect of vacuum hydrolaser massage and mineral water “Ukrainian iodinated” on regress of the disease clinical manifestations, on stimulation of parasympathetic section of the vegetative nervous system, thus to promote normalization or compensating for general and cerebral hemodynamics, stabilization of carbohydrate, lipid and albuminous metabolism.

Carbohydrate metabolism activation promotes the rising of early complications in children with IDDM being showed as violation of vegetative nervous system function. It has been proved that the complex of rehabilitation therapy increases the adaptation possibilities of the organism. There has been obtained new information about influence of vacuum hydrolaser massage and mineral water “Ukrainian iodinated” on functional state of nervous system and homeostasis, has been proved the effectiveness of complex rehabilitation therapy. On the basis of data, immediate and remote results obtained there have been determined the varied indications for application of vacuum hydrolaser massage and mineral water “Ukrainian iodinated” in patients with IDDM.

Key words: vacuum hydrolaser massage, mineral water “Ukrainian iodinated”, medical rehabilitation, insulin-dependent diabetes mellitus, children.

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ.

АТ – артеріальний тиск

АПФ – інгібітори ангіотензинперетворюючого фермента

ВЕМ – велоергометрія

ГНЛ – гелій-неоновий лазер

ДАТ – діастолічний артеріальний тиск

ДН – діабетична нефропатія

ДР – діабетична ретинопатія

ДПН – діабетична полінейропатія

ІХ – індекс Хільдебранта

ІЗЦД – інсулінзалежний цукровий діабет

КН – коефіцієнт насиченості

КВР – коефіцієнт вегетативних реакцій

КІГ – кардіоінтервалографія

ХОК – похвилинний об’єм крові

НвА – рівень гліколізованого гемоглобіну

ПТГ – порушення толерантності до глюкози

САТ – систолічний артеріальний тиск

ЦД – цукровий діабет

ССС – серцево-судинна система

ТІК – тест-індекс Кердо

ЧД – частота дихання

ЧСС – частота серцевих скорочень

УОК – ударний об’єм крові.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФАКТОРИ ПРОТИВІРУСНОГО ІМУНІТЕТУ ПІД ВПЛИВОМ РІЗНИХ ДОЗ АНТИРЕТИКУЛЯРНОЇ ЦИТОТОКСИЧНОЇ СИРОВАТКИ - Автореферат - 28 Стр.
Зниження віброактивності привідних систем з пружними муфтами - Автореферат - 30 Стр.
ПАРЛАМЕНТСЬКА ПРОЦЕДУРА в зарубіжних країнах: ПОРІВНЯЛЬНО – ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ - Автореферат - 22 Стр.
НАУКОВІ ОСНОВИ ТЕХНІКИ ЯК СКЛАДОВА ЗАГАЛЬНОЇ ОСВІТИ У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ ПОЛЬЩІ - Автореферат - 62 Стр.
Удосконалення процесу проектування форм верхніх трикотажних виробів з урахуванням характеристик полотен - Автореферат - 22 Стр.
ШЛЯХИ ОПТИМІЗАЦІЇ ЕНДОСКОПІЧНИХ МЕТОДІВ ЛІКУВАННЯ УСКЛАДНЕНИХ ФОРМ ЖОВЧНОКАМ`ЯНОЇ ХВОРОБИ І ЕФЕКТИВНІСТЬ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ У НЕСТАНДАРТНИХ ВИПАДКАХ - Автореферат - 28 Стр.
Методика регіонального конструктивно-географічного аналізу водогосподарського комплексу - Автореферат - 26 Стр.