У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ УКРАЇНИ

ПРИЙМАК МАРІЯ МИХАЙЛІВНА

УДК 796.075

МАРКЕТИНГОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ФІЗКУЛЬТУРНОГО ПРОФІЛЮ У СИСТЕМІ КАДРОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СФЕРИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ УКРАЇНИ

24.00.02 – Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації

на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з фізичного виховання і спорту

Київ - 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Національному університеті фізичного виховання і спорту України, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

МІчуда Юрій Петрович, Національний університет фізичного виховання і спорту України, завідувач кафедри гуманітарних та соціально-економічних дисциплін.

Офіційні опоненти: доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор

РОВНИЙ Анатолій Степанович, Харківська державна академія фізичної культури, проректор з навчальної роботи;

кандидат педагогічних наук, доцент

ДУТЧАК Мирослав Васильович, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту, заступник Голови Комітету.

Провідна установа: Львівський державний інститут фізичної культури, кафедра теорії і методики фізичного виховання, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту, м. Львів.

Захист відбудеться 25 квітня 2003 року о 14 год. 30 хв. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.829.01 Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, Київ-150, вул. Фізкультури, 1).

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, Київ-150, вул. Фізкультури, 1).

Автореферат розісланий “24” березня 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради |

Т.Ю. Круцевич

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сьогодні сфера фізичної культури і спорту України знаходиться на переломному етапі свого розвитку. Її перспективи залежать від багатьох чинників, найважливішим серед яких є рівень кадрового забезпечення діяльності фізкультурно-спортивних організацій усіх видів. Цільовою комплексною програмою "Фізичне виховання – здоров'я нації" на 1999-2005 роки поставлене завдання підготувати нове покоління фахівців, підвищити рівень їхнього професіоналізму на всіх рівнях діяльності у сфері фізичної культури і спорту. Вирішення цього важливого завдання покладене на систему фізкультурної освіти країни, ключове місце в якій посідають вищі навчальні заклади, підпорядковані Державному комітету України з питань фізичної культури і спорту (ВНЗ фізкультурного профілю). Сьогодні для них вкрай важливо визначити принципові підходи до організації підготовки фахівців, які враховували б нові соціально-економічні умови, вимоги галузевого ринку праці (M.Schubert, 1987; Ю.М.Шкребтій, 1996, 1998, 2002; В.А.Какузін, 1997; В.В.Кузін, М.Є.Кутєпов, 1999; В.М.Блінов, 2000 та ін.). У зв'язку з цим на порядок денний виступають питання оволодіння ВНЗ фізкультурного профілю ринковими технологіями, однією з яких є маркетинг.

Використання маркетингу ВНЗ фізкультурного профілю дає змогу позитивно впливати на модернізацію освітніх програм, активізувати застосування прогресивних форм навчання, сприяти підвищенню іміджу навчального закладу. У зв'язку з цим актуальною є розробка наукового підґрунтя використання маркетингу ВНЗ фізкультурного профілю в Україні на підставі узагальнення досвіду маркетингової діяльності вищих навчальних закладів інших країн світу.

Зв’язок роботи з НДР. Робота виконана як складова частина досліджень з теми 2.3.1. “Теоретико-методологічні та прикладні аспекти застосування ринкових технологій фізкультурно-спортивними організаціями України” (номер державної реєстрації 0101U006319) Зведеного плану науково-дослідної роботи у сфері фізичної культури і спорту на 2001-2005 роки.

Мета дослідження _ виявити об'єктивні передумови становлення і розвитку маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю, визначити її місце і роль в удосконаленні кадрового забезпечення сфери фізичної культури і спорту в Україні.

Завдання дослідження:

1) визначити особливості забезпечення сфери фізичної культури і спорту фахівцями з вищою освітою в умовах ринку;

2) визначити параметри ринкового середовища розвитку сучасної фізкультурної освіти в Україні;

3) обґрунтувати принципові підходи до використання ВНЗ фізкультурного профілю України маркетингу як чинника удосконалення кадрового забезпечення сфери фізичної культури і спорту;

4) розробити теоретичну модель маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю.

Об'єкт дослідження – система підготовки фахівців з вищою освітою для сфери фізичної культури і спорту в Україні.

Предмет дослідження _ зміст, структура та організація маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю.

Методи дослідження: аналіз наукової літератури, аналіз законодавчих та нормативних документів, метод анкетування (спеціалізоване та експертне опитування), метод порівняння та співставлення, метод системного аналізу, метод математичної статистики, метод моделювання.

Наукова новизна дослідження полягає в тому, що вперше:_

розглянуті зміст, структура та організація маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю в Україні в період формування ринкових відносин;_

визначені та охарактеризовані головні параметри сучасного ринку праці у сфері фізичної культури і спорту – попит та пропозиція товару “робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту”, встановлений характер залежності стану параметрів ринку від соціально-економічних умов розвитку фізкультурної освіти в Україні;_

виявлені особливості використання маркетингу в діяльності ВНЗ фізкультурного профілю, які обумовлені комплексом факторів: досягнутим рівнем якості підготовки фахівців з фізичного виховання і спорту; спроможністю ВНЗ фізкультурного профілю адекватно реагувати на зміни попиту на галузевому ринку праці; готовністю керівництва та колективів ВНЗ до застосування маркетингу; станом системи управління ВНЗ; _

визначені передумови організації маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю з урахуванням специфіки України, які відображають необхідність розв’язання низки принципових завдань навчально-методичного, організаційного та соціально-психологічного характеру;_

розроблена теоретична модель маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю в умовах становлення та розвитку ринкових відносин, відмінністю якої є забезпечення застосування ВНЗ цілісного комплексу маркетингових заходів.

Практичне значення дисертації полягає у виявленні основних підходів до організації маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю. Отримані результати використовуються Державним комітетом України з питань фізичної культури і спорту з метою удосконалення системи кадрового забезпечення сфери фізичної культури і спорту.

Особистий внесок здобувача в розробку досліджуваної наукової проблеми полягає в тому, що ним застосований власний підхід до вивчення змісту та структури маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю; проведено соціологічні дослідження серед студентів ВНЗ фізкультурного профілю та керівних працівників галузі фізичної культури і спорту, а також опрацьовані їх результати, сформовані науково обґрунтовані пропозиції щодо організації маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю в Україні.

Апробація результатів дисертації. Результати дослідження були викладені здобувачем у вигляді наукових доповідей на IV Міжнародному науковому конгресі “Олімпійський спорт і спорт для всіх: проблеми здоров’я, рекреації, спортивної медицини та реабілітації” (Київ, 2000 р.), на IV Міжнародній науково-практичній конференції “Молода спортивна наука України” (Львів, 2002 р.), а також на науково-методичних конференціях Національного університету фізичного виховання і спорту України (2000-2002 рр.).

Публікації. Основні положення дисертації знайшли відображення у семи опублікованих роботах, у тому числі у п’яти наукових статтях у фахових науково-теоретичних журналах та збірниках наукових праць.

Структура та обсяг роботи. Дисертація викладена на 237 сторінках, складається із вступу, п’яти розділів, висновків, списку використаних джерел, у якому подано 193 літературних джерела, з яких _169 українською та російською мовами і 24 роботи – іноземними мовами, та семи додатків. Дисертація вміщує 17 таблиць і 31 рисунок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Перший розділ “Застосування маркетингу вищими навчальними закладами як наукова проблема” присвячений аналізу наукових здобутків з питань, які розглядаються в дисертації. Аналіз літературних джерел свідчить про те, що фахівцями активно дискутуються проблеми функціонування ВНЗ у ринковому середовищі. У роботах вітчизняних та зарубіжних авторів (V.Sargent, 1993; J.D.McCort, 1994; B.Davies, L.Ellison, 1997; M.Kinnell, J.MacDougal, 1997; С.Піщуліна, 1997; Н.В.Шрейдера, І.Ф.Ростовцевої, 1998; Г.В.Щокіна, 1999) висвітлюються різні аспекти цієї важливої проблеми: формування контингенту студентів; надання освітніх послуг; визначення змісту вищої освіти з урахуванням вимог ринку; використання випускників ВНЗ тощо.

Значно меншою мірою фахівцями висвітлюються питання, які пов’язані з аналізом діяльності українських ВНЗ фізкультурного профілю в умовах ринку. Вітчизняні фахівці надають перевагу вивченню загальних проблем кадрового забезпечення сфери фізичної культури і спорту. У цілій низці публікацій (О.М.Жданової, 1994; Т.М.Курчаби, 1994, 1998, 1999; Ю.М.Шкребтія, 1996, 2002; В.В.Левицького, 1996, 1998; Т.В.Лахманюк, 1998, 2002) підкреслюється, що ситуація на ринку праці у сфері фізичної культури і спорту в Україні сьогодні є досить складною та невизначеною. Абсолютної першості за своєю гостротою набуває проблема працевлаштування випускників ВНЗ фізкультурного профілю.

Проте це лише одна із проблем, яка потребує свого вирішення. Як свідчить досвід ВНЗ фізкультурного профілю, їм доводиться переорієнтовувати усю свою діяльність, зважаючи на вимоги ринку праці. Як підкреслює Ф.Котлер (1993): “Ринок дуже вимогливий, і для формування пропозиції, яка приваблювала б і задовольняла б суспільство, потрібно мислити категоріями сучасного маркетингу”. У зв'язку з цим набуває особливого значення впровадження у діяльність ВНЗ фізкультурного профілю маркетингу, що є передумовою здійснення якісних змін у системі кадрового забезпечення сфери фізичної культури і спорту.

Водночас, слід підкреслити, що вітчизняним дослідникам не вдалось достатньою мірою розкрити ключові питання, які безпосередньо стосуються маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю. Потребує системного аналізу ринкове середовище діяльності ВНЗ. Слід визначити взаємозв’язки між ринком праці та ринком освітніх послуг у сфері фізичної культури і спорту, проаналізувати зміст відносин між суб’єктами названих ринків.

Не менш важливим завданням дослідників є визначення специфіки зовнішнього середовища маркетингової діяльності, притаманної країнам, які перебувають на етапі формування ринкових відносин, у т.ч. Україні. Нарешті, детальної розробки потребують питання організації маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю з урахуванням особливостей ринку праці сфери фізичної культури і спорту України.

Наведені обставини і обумовили вибір основних напрямків дисертаційного дослідження.

Другий розділ “Методи та організація дослідження” вмішує інформацію про використані методи та організацію дослідження. Для досягнення мети та вирішення поставлених завдань дослідження застосовувались такі методи дослідження: аналіз наукової літератури; аналіз нормативних документів; метод анкетування (спеціалізоване та експертне опитування); метод порівняння та співставлення; метод системного аналізу; методи математичної статистики; метод моделювання.

Дослідження проводилися на базі Національного університету фізичного виховання і спорту України протягом 1999-2002 років і здійснювалися у три етапи. На першому етапі був здійснений інформаційний пошук і змістовий аналіз літературних джерел. На другому етапі були визначені передумови застосування маркетингу ВНЗ фізкультурного профілю, визначені різні рівні його здійснення, склад суб’єктів ринку праці у сфері фізичної культури і спорту та взаємозв’язки між ними. Також визначені зміст та головні напрями маркетингу ВНЗ фізкультурного профілю.

Протягом 2000-2002 років було проведено шість анкетних опитувань серед фахівців сфери фізичної культури і спорту в Україні. Склад респондентів визначався з урахуванням завдань дослідження. Перший з них був проведений у 2000 році. В ньому взяли участь 158 студентів першого курсу Національного університету фізичного виховання і спорту України (НУФВСУ). У другому опитуванні (2001 рік) взяли участь 184 студента четвертого курсу, які навчались на денній формі у НУФВСУ. У третьому опитуванні (2001 рік) взяли участь 118 студентів п’ятого курсу, які навчались на заочному відділенні НУФВСУ. У четвертому опитуванні (2001 рік) взяли участь 10 слухачів системи післядипломної підготовки НУФВСУ. П’яте опитування (2001 рік) проводилося серед керівників структурних підрозділів з питань фізичної культури і спорту Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської державних адміністрацій та голів центральних рад фізкультурно-спортивних товариств. У процесі проведеного соціологічного дослідження було опитано 39 осіб. Шосте опитування (2002 рік) проводилося серед керівників структурних підрозділів ВНЗ фізкультурного профілю, в якому взяли участь 45 респондентів.

Опитування серед студентів передбачали з’ясування думок респондентів стосовно того, як вони оцінюють рівень власної фахової підготовки, а також можливості та перспективи, які вони отримають після закінчення ВНЗ. Опитуванням керівників структурних підрозділів з питань фізичної культури і спорту передбачалося виявлення оціночних критеріїв, якими керуються роботодавці під час прийому на роботу фахівців з фізичного виховання і спорту. Опитування серед керівників підрозділів ВНЗ фізкультурного профілю передбачало з’ясування їх поглядів на місце маркетингу у діяльності ВНЗ в Україні, напрями його використання, необхідність впровадження маркетингу в діяльність ВНЗ як фактора підвищення ефективності та якості підготовки фахівців з фізичного виховання і спорту в умовах становлення і розвитку в країні ринкових відносин.

На третьому етапі була розроблена теоретична модель маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю.

Третій розділ “Соціально-економічні передумови маркетингової діяльності вищих навчальних закладів фізкультурного профілю на ринку праці в Україні”. Спираючись на основні положення загальної теорії маркетингу, в даному розділі піднято і вирішено низку принципово важливих проблем використання маркетингового підходу у діяльності ВНЗ фізкультурного профілю.

Зокрема, виявлено особливості середовища, у якому здійснюється маркетингова діяльність, соціально-економічні аспекти результату маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю, визначений характер суб'єктно-об'єктних стосунків, які виникають у процесі цієї діяльності. На цій підставі визначені основні параметри як галузевого ринку праці, так і ринку освітніх послуг, мотивація учасників ринкових відносин, що, у свою чергу, дозволило дати наукове трактування таким поняттям як "ринок праці у сфері фізичної культури і спорту", "робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту", "маркетингова діяльність ВНЗ фізкультурного профілю".

Відомо, що ринок праці має галузеву визначеність. Він створює умови стабільного розвитку тієї або іншої сфери діяльності шляхом відтворення в ній трудового потенціалу. Не є винятком і ринок праці сфери "Фізична культура і спорт". Його зміст, а також особливості функціонування і розвитку обумовлюються багатьма чинниками. З одного боку, галузевий ринок праці відбиває загальні закономірності функціонування і розвитку національного ринку праці. З іншого боку, _особливості, властиві лише сфері фізичної культури і спорту.

Щоб виявити останні, слід звернутися до ключового елементу ринку праці – товару, якому автор дав назву "робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту". "Робочу силу фахівця з фізичного виховання і спорту" можна визначити як товар особливого роду, споживчі якості (корисність) якого в цілому визначають рівень конкурентоспроможності фахівців на галузевому ринку праці. Він є основним ресурсом галузі, і являє собою сукупність фізичних, розумових і духовних якостей, завдяки яким фахівець має можливість брати участь у трудовій діяльності.

Ринок праці є сферою діяльності його суб'єктів, тобто покупців і продавців товару "робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту". Покупцями даного товару виступають його споживачі – фізкультурно-спортивні, освітні та інші організації. Продавцями – ВНЗ, які здійснюють підготовку фахівців з фізичного виховання і спорту, і, в той же час, є виробниками вказаного товару. Між суб'єктами ринку праці виникають відносини з приводу виробництва та реалізації товару "робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту" (рис. 1).

Стан ринку праці у сфері фізичної культури і спорту характеризується взаємодією між попитом на товар "робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту" і його пропозицією, що, у свою чергу, відображає взаємодію між виробником зазначеного товару (ВНЗ) і його споживачами. Чисельність і номенклатура фахівців з фізичного виховання і спорту на ринку праці України визначається розміром і структурою попиту на них з боку потенційних роботодавців.

Разом з тим можна говорити про наявність двох головних груп роботодавців у сфері фізичної культури і спорту: І - фізкультурно-спортивні, освітні та інші організації, які належать до державної власності; ІІ - недержавні організації. Їхня потреба у фахівцях визначається на ринку праці через попит, і поділяє його на два великих сегменти, які якісно відрізняються один від одного. Перший із них задовольняє попит державних організацій. Він відносно стабільний за обсягом і номенклатурою, більшою мірою планується і прогнозується. Другий відбиває попит на кадри недержавних організацій. Порівняно з першим сегментом, він динамічніший і менш прогнозований. На практиці перший сегмент формується шляхом державного замовлення ВНЗ на підготовку фахівців для державного сектору сфери. Формування другого сегмента відбувається значною мірою стихійно, під впливом змін у сукупному попиті на галузевому ринку праці.

Замовлення фізкультурно-спортивної, освітньої та іншої організації

на фахівця з фізичного виховання і спорту.

Направлення на практику.

Працевлаштування випускника.

Рис. 1. Відносини між суб'єктами ринку праці

у сфері фізичної культури і спорту

Специфіка сучасного ринку праці у сфері фізичної культури і спорту в Україні полягає у тому, що відбувається поступове зменшення його стабільних сегментів на користь розширення сегментів нестабільних. Формування і розвиток нестабільних сегментів ринку праці є природними, тому що це та частина ринку праці, яка об'єднує "престижні" роботи, характеризується стабільною зайнятістю і надійністю фахового стану працівника, високим рівнем оплати праці, можливістю професійного зростання.

Таким чином, на галузевому ринку праці в Україні склалася досить складна кон'юнктура. Сучасне українське суспільство відчуває потребу у прискореному розвитку сфери фізичної культури і спорту, а відповідно, й у визначених категоріях фахівців. Водночас фізкультурно-спортивні та інші організації державної форми власності не мають реальної можливості збільшити кількість робочих місць для фахівців з фізичного виховання і спорту, тобто підтримувати високий рівень попиту на галузевому ринку праці. З іншого боку, зростає потенційна пропозиція на ринку зазначених фахівців унаслідок збільшення числа ВНЗ, які готують таких фахівців. Так, якщо у 1990 році число таких ВНЗ складало 26, то у 2001 році _більше 60.

Студент є потенційним суб’єктом ринку праці. Як майбутній власник, продавець своєї робочої сили, він має добре орієнтуватись у ситуаціях, які виникають на ринку праці. А це вимагає від нього адекватної оцінки власних можливостей, якості власної робочої сили та перспектив її продажу роботодавцям.

Щоб з’ясувати, як сьогодні оцінюють свою майбутню робочу силу студенти ВНЗ фізкультурного профілю в Україні, автором були проведені соціологічні дослідження, в яких взяли участь студенти, які навчаються у Національному університеті фізичного виховання і спорту України.

Студенти першого року навчання по-різному оцінюють свої перспективи після закінчення ВНЗ: переважна їх частина розраховує працювати за спеціальністю (фахом); інша вважає, що зможе влаштуватися на роботу в будь-якій іншій галузі; третя не впевнена, що знайде будь-яку роботу; четверта сподівається влаштуватися за спеціальністю в іншій країні (рис. 2).

1 – Розраховую працювати за спеціальністю (фахом).

2 – Вважаю, що зможу влаштуватись на роботу в будь-якій іншій галузі.

3 – Складно відповісти.

4 – Сподіваюсь влаштуватися за спеціальністю в іншій країні.

5 – Не впевнений, що знайду будь-яку роботу.

Рис. 2. Оцінка перспектив майбутньої професійної діяльності студентами першого року навчання НУФВСУ

Студенти-випускники знаходяться у більш складному становищі, ніж студенти-першокурсники, оскільки вони вже стоять на порозі галузевого ринку праці, ситуація на якому сьогодні в Україні є досить складною. Як же вони оцінюють перспективи своєї інтеграції у ринкові відносини? За результатами дослідження, переважна більшість студентів-випускників денної форми навчання (65%) має намір після закінчення університету працювати за фахом (з них 77% мають можливість працевлаштуватися після закінчення ВНЗ, а 23% вважають, що не мають такої можливості).

Що стосується студентів заочної форми навчання, то 66% з них в даний час працюють за спеціальністю, за якою навчаються. 77% визнали, що мають намір після отримання вищої освіти залишитися працювати у сфері фізичної культури і спорту.

Якщо говорити про слухачів системи післядипломної підготовки, то вони вирішили отримати вищу фізкультурну освіту з різних причин: 60% вступили до університету тому, що їм не вистачало спеціальних знань для успішної професійної діяльності; 10% захотіли підвищити свій загальний культурний рівень; 10% вважають, що мати вищу фізкультурну освіту престижно; 10% вступили до університету за наполяганням керівництва організації, та 10% мають намір влаштуватися на роботу за фізкультурним профілем в іншій країні.

Було з’ясовано, яким чином студенти-випускники сподіваються здійснювати пошук місця майбутньої роботи. Варіанти відповідей: "через знайомих" – 50%; "шляхом самостійного пошуку роботи" – 28%; "продовжу працювати в організації, в якій працюю сьогодні" – 15%; "через оголошення у пресі та інших засобах інформації" – 3%; "через відділ кадрів НУФВСУ" – 2%; "через службу працевлаштування" – 2%.

Наведену ситуацію можна пояснити кількома обставинами. По-перше, постійним скороченням ринку праці випускників ВНЗ фізкультурного профілю. По-друге, соціальною та правовою незахищеністю випускників ВНЗ і молодих фахівців. В ринкових реаліях система працевлаштування через міські служби зайнятості працює, в силу різних причин, не дуже ефективно. По-третє, студенти не розуміють своєї особистої ролі в розв’язанні проблем працевлаштування. Багато студентів відкладають розв’язання даних питань до отримання диплому, розраховуючи на випадок, допомогу знайомих, родичів тощо.

Лише 15% студентів вже мають місце роботи. Це свідчить про те, що переважна більшість студентів, як і раніше, вважають, що сам факт отримання вищої освіти гарантує престижну та добре оплачувану роботу. Отже, в цьому напрямі потрібна систематична та цілеспрямована робота зі студентами у процесі їх навчання в університеті.

Важливе місце у вирішенні проблеми працевлаштування студентів, на їх думку, посідає служба зайнятості. Переважна більшість студентів (95%) вважає необхідним створення у Національному університеті фізичного виховання і спорту України спеціальної служби, яка б займалася питаннями працевлаштування випускників.

Які ж спеціалісти користуються сьогодні найвищим попитом на ринку праці у сфері фізичної культури і спорту? Для пошуку відповіді на це питання автором було проведене опитування керівників структурних підрозділів з питань фізичної культури і спорту Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської державних адміністрацій. Більше половини опитаних визнали, що стан забезпечення їхнього регіону фахівцями з фізичного виховання і спорту задовольняє їх частково, інші зазначили, що стан кадрового забезпечення не задовольняє. І лише незначна кількість керівників стверджують, що задоволені повною мірою кадровим забезпеченням своїх регіонів (рис. 3).

Водночас керівники фізкультурно-спортивних організацій зазначили, що найбільшою мірою в їхніх регіонах не вистачає фахівців з таких спеціалізацій: тренер з виду спорту – 37%, фахівець з оздоровчої фізичної культури – 22%, спортивний менеджер – 17%, викладач з фізичного виховання – 12%, спортивний реабілітолог – 7%, спортивний маркетолог – 5%. З метою ефективного пошуку кваліфікованих фахівців вони вважають необхідним внести зміни у роботу відділів кадрів управлінь через налагодження тісних зв’язків з вищими навчальними закладами фізкультурного профілю (88%) та укладання угод з місцевими службами працевлаштування (9%).

Рис. 3. Оцінка керівниками структурних підрозділів з питань фізичної культури і спорту Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської державних адміністрацій стану забезпечення регіонів фахівцями з фізичного виховання і спорту

Розділ четвертий “Зміст та головні напрями маркетингу вищих навчальних закладів фізкультурного профілю в Україні”. Важливим засобом інтеграції ВНЗ фізкультурного профілю у сучасну економічну структуру України є впровадження у структуру їхньої діяльності маркетингу. Для працівників ВНЗ фізкультурного профілю цей процес протікає досить складно, оскільки вимагає якісної переорієнтації їхньої діяльності. Вища фізкультурна освіта сьогодні усе більше трактується як певна область індустрії, яка випускає відповідний товар "робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту". Метою маркетингу ВНЗ є як адаптація вищої фізкультурної освіти до вимог нової соціально-економічної системи, яка склалася, так і її раціоналізація в дусі ринкових принципів, включаючи досягнення рівноваги попиту та пропозиції на галузевому ринку праці.

Маркетингова стратегія ВНЗ фізкультурного профілю в Україні сьогодні полягає в тому, щоб виробляти такий товар "робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту", який не під силу відтворити конкуруючим непрофільним ВНЗ, які здійснюють підготовку фахівців з фізичного виховання і спорту, і завдяки цьому посісти лідируючі позиції на галузевому ринку праці.

Застосування маркетингу може принести ВНЗ фізкультурного профілю України бажаний ефект у тому випадку, якщо ними будуть реалізовані такі принципові підходи до організації своєї діяльності.

По-перше, вони повинні забезпечити таку якість підготовки фахівців, яка дозволяла б їм безумовно перемагати у конкурентній боротьбі на галузевому ринку праці випускників ВНЗ інших галузей.

По-друге, система управління діяльністю ВНЗ фізкультурного профілю має бути сформована таким чином, щоб оперативно реагувати на зміни у структурі попиту на фахівців з фізичного виховання і спорту на галузевому ринку праці шляхом відкриття нових спеціальностей та напрямків підготовки фахівців.

По-третє, ВНЗ фізкультурного профілю доцільно застосовувати підхід до формування цін на освітні послуги, який забезпечував би розв’язання взаємно пов’язаних задач: 1) відшкодування витрат на підготовку фахівців; 2) залучення максимальної кількості абітурієнтів шляхом встановлення помірних цін на освітні послуги; 3) підтримання високого іміджу ВНЗ.

По-четверте, ВНЗ фізкультурного профілю мають реалізувати принцип цільового просування на ринок освітніх послуг, чітко визначивши сегменти ринку, які вони можуть реально опанувати з урахуванням їх ресурсного потенціалу.

По-п’яте, маркетингова діяльність ВНЗ фізкультурного профілю має бути забезпечена необхідними ресурсами: кадровими, матеріальними, фінансовими, інформаційними. Відсутність або недостатня кількість названих видів ресурсів призводить до істотного зменшення рівня ефективності маркетингової діяльності.

По-шосте, має бути реалізований принцип формування відповідального підрозділу з метою організаційного забезпечення маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю.

Наведені принципи стали підґрунтям запропонованої автором моделі маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю, застосування якої має забезпечити ефективну реалізацію його маркетингової стратегії.

У п’ятому розділі “Організація маркетингової діяльності у вищих навчальних закладах фізкультурного профілю в Україні” на підставі проведених досліджень представлена теоретична модель маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю. Вона складається з двох головних компонентів – функціонального та забезпечуючого. Перший з них є визначальним і складається з сукупності блоків.

Блок 1. Визначення ринкових можливостей ВНЗ.

Блок 2. Розробка товару "робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту".

Блок 3. Визначення ціни товару "робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту".

Блок 4. Просування товару "робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту" на галузевий ринок праці (збут).

Блок 5. Стимулювання попиту і пропозиції товару "робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту".

Блок 6. Оцінка ефективності маркетингових заходів.

Блок 7. Внесення корективів щодо маркетингової стратегії ВНЗ.

До забезпечуючого компоненту моделі належать такі блоки:

1. Блок організаційного забезпечення.

Передбачає створення маркетингової служби (відділу маркетингу) у структурі ВНЗ. Автором розроблене типове положення про такий структурний підрозділ. Його функції представлені на рис. 4.

Рис. 4. Функції маркетингової служби ВНЗ фізкультурного профілю

2. Блок кадрового забезпечення.

Забезпечує залучення до маркетингової діяльності фахівців, які, з одного боку, мають базову підготовку в галузі менеджменту і маркетингу, а з іншого - добре знають специфіку сфери фізичної культури і спорту.

3. Блок фінансового забезпечення.

Маркетингова діяльність ВНЗ фізкультурного профілю має бути самоокупною, тобто здійснюватися за рахунок прибутків від продажу товару "робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту". Рівень оплати працівників відділу маркетингу повинен тісно пов'язуватися з результатами їхньої роботи.

4. Блок інформаційного забезпечення.

Передбачає створення банку даних про наявність робочих місць і рух кадрів у сфері фізичної культури і спорту.

Впровадження у практику запропонованої автором моделі маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю потребує здійснення низки заходів. У роботі наводяться рекомендації, які адресовані Державному комітету України з питань фізичної культури і спорту та підпорядкованим йому вищим навчальним закладам.

Висновки

1. Поступальна інтеграція сфери фізичної культури і спорту України у систему ринкових відносин робить питання застосування ВНЗ фізкультурного профілю методів маркетингу усе актуальнішим. Водночас рівень наукових пошуків з цих питань, які ведуться вітчизняними дослідниками, ніякою мірою не відповідає гостроті проблеми. Серед робіт представників української спортивної науки відсутні такі, які були б спеціально присвячені аналізу проблем застосування маркетингу у галузі фізкультурної освіти у цілому, і у діяльності ВНЗ зокрема. Дисертаційне дослідження спрямоване на те, щоб заповнити цю прогалину у спортивній науці, закласти теоретичне підґрунтя ефективного функціонування українських ВНЗ фізкультурного профілю в умовах переходу до ринку.

2. Сучасному механізму забезпечення сфери фізичної культури і спорту фахівцями з вищою освітою притаманні особливості. Вони обумовлені насамперед наявністю у його складі двох компонентів: І – державного регулювання процесу підготовки фахівців; ІІ – ринкових важелів впливу на вказаний процес. Названі компоненти взаємодіють та взаємодоповнюють один одного і водночас перебувають у певному протиріччі. В Україні останніми роками спостерігається стійка тенденція посилення впливу ринкових важелів на систему забезпечення сфери фізичної культури і спорту фахівцями з вищою освітою. Дослідження показали, що за період з 1996 року до 2001 року питома вага студентів, які навчалися за контрактами, зросла більше ніж вдвічі – з 16,9% до 37,4%, у тому числі у ВНЗ фізкультурного профілю – з 9,5% до 17,6%.

3. Система фізкультурної освіти в Україні розвивається в ринковому середовищі, головними параметрами якого є стан попиту та пропозиції товару “робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту”. Основу ринкового середовища складає галузевий ринок праці, який функціонує та розвивається у тісному взаємозв’язку з ринком освітніх послуг, які надають ВНЗ фізкультурного профілю. Дослідження показали, що на нинішньому етапі існують протиріччя у взаємодії вказаних ринків. На ринку праці, зокрема, існує не задоволений попит на фахівців традиційних спеціальностей (“фізичне виховання”). Водночас ринок освітніх послуг характеризується швидким зростанням попиту на фахівців “престижних” спеціальностей та спеціалізацій (“Фізична реабілітація”, “Футбол”, “Східні єдиноборства”, “Менеджмент фізичного виховання і спорту”). За період з 1996 року до 2001 року число осіб, які вступили до ВНЗ фізкультурного профілю за контрактом, щоб здобути “престижну” спеціальність або спеціалізацію, зросло відповідно такою мірою: “Менеджмент фізичного виховання і спорту” – у 5,3 рази; “Фізична реабілітація – у 2,5 рази; “Футбол” – у 2,2 рази; “Східні єдиноборства” – у 1,8 раза.

4. Значного ефекту у вдосконаленні системи забезпечення сфери фізичної культури і спорту фахівцями з вищою освітою можна досягти за рахунок використання ВНЗ фізкультурного профілю методів маркетингу. Реалізація маркетингових програм, за оцінками експертів, дозволить ВНЗ об'єктивніше оцінити якість власної освітньої діяльності (35,6%), отримувати достовірну інформацію щодо вимог, які висувають фізкультурно-спортивні організації перед фахівцями (28,9%), а також інформацію щодо структури попиту на ринку праці на фахівців різних спеціальностей (51,1%), сприятиме налагодженню ділових стосунків з організаціями, які є потенційними роботодавцями для випускників ВНЗ (44,4%), дозволить збільшити позабюджетні надходження ВНЗ (24,4%).

5. Характерною ознакою діяльності ВНЗ фізкультурного профілю в Україні є на сьогодні низький рівень їх готовності до застосування маркетингу. Переважна кількість експертів оцінюють ситуацію у сфері підготовки фахівців з фізичного виховання і спорту як таку, коли ВНЗ або зовсім не готові до застосування маркетингу (33,3%), або готові частково (57,8%). Головними чинниками, які визначають такий стан речей, є психологічна неготовність керівництва та колективів ВНЗ застосовувати маркетинг (44,4%); відсутність фахівців у галузі маркетингу (38,9%); незнання можливостей, які надає застосування маркетингу ВНЗ (16,7%).

6. У результаті дослідження визначені принципові підходи до застосування маркетингу ВНЗ фізкультурного профілю України. Слід мати на увазі, що реалізація маркетингової стратегії ВНЗ може досягти бажаного результату лише у тому випадку, якщо буде розв’язано комплекс принципових завдань, серед яких: досягнення такого рівня якості освітніх послуг, який дозволив би перевершити за цим показником непрофільні ВНЗ, що здійснюють підготовку фахівців з фізичного виховання і спорту; впровадження механізму оперативного реагування ВНЗ на зміни кон’юнктури галузевого ринку праці; використання гнучкої системи цін на освітні послуги; створення механізму включення колективу ВНЗ у реалізацію маркетингових програм; формування системи організаційного та ресурсного забезпечення маркетингової діяльності ВНЗ.

7. Запропонована у роботі теоретична модель маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю може стати дієвим інструментом впровадження маркетингу у практику підготовки фахівців з фізичного виховання і спорту в Україні. Головними компонентами моделі є організаційний, який передбачає створення у структурі ВНЗ спеціального структурного підрозділу – відділу маркетингу, та функціональний, який забезпечує розгортання усіх напрямів маркетингу.

8. Головною відмінністю моделі є її комплексний характер. Іншими авторами пропонувались моделі, які на практиці мали забезпечити розв’язання окремих завдань, головним чином таких, які пов’язані з працевлаштуванням випускників ВНЗ. Функції відділу маркетингу, згідно нашої моделі, сформовані таким чином, щоб забезпечити розв’язання усього комплексу завдань з позицій класичної теорії маркетингу. До них належать аналіз і прогнозування кон’юнктури галузевих ринків праці і освітніх послуг; проведення соціологічних досліджень з різних питань ринкової поведінки ВНЗ; здійснення профорієнтаційної роботи серед населення; налагодження стосунків з представниками засобів масової інформації; формування позитивного іміджу ВНЗ тощо.

СПИСОК РОБІТ, ЯКІ ОПУБЛІКОВАНІ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Приймак М.М. Маркетинг як засіб адаптації вищих закладів освіти до умов сучасного ринку праці // Молода спортивна наука України: Збірник наукових статей з галузі фізичної культури та спорту. – Львів: ЛДІФК, 2000 – Випуск 4. – Т. 1. – С. 92-93.

2. Приймак М.М. Тенденції розвитку пропозиції фахівців з фізичного виховання і спорту на сучасному ринку праці України // Молода спортивна наука України: Збірник наукових статей з галузі фізичної культури та спорту. – Львів: ЛДІФК, 2001 – Випуск 5. – Т. 1. – С. 146-148.

3. Приймак М.М. Оцінка перспектив зайнятості фахівців з фізичного виховання і спорту в Україні // Молода спортивна наука України: Збірник наукових статей з галузі фізичної культури та спорту. – Львів: ЛДІФК, 2002. – Випуск 6. – Т. 1. – С. 111-114.

4. Приймак М.М. Вищі заклади освіти України на ринку освітніх послуг фізкультурного профілю // Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві: Зб. Наук. пр. – Луцьк, 2002. – Т. 1. _С. 51-53.

5. Приймак М.М. Оцінка перспектив випускників вищих закладів освіти фізкультурного профілю на сучасному ринку праці в Україні // Теорія і практика фізичного виховання і спорту. – 2002. _№ 1. – С. 113-117.

6. Приймак М.М. Маркетинг как условие совершенствования подготовки специалистов в области оздоровительной физической культуры // Олімпійський спорт і спорт для всіх: проблеми здоров’я, рекреації, спортивної медицини та реабілітації: Тези доповідей IV Міжнародного наукового конгресу. – К.: Олімпійська література, 2000._С. 505.

7. Мічуда Ю.П., Приймак М.М. Проблеми впровадження методів маркетингу у діяльність вищих закладів освіти галузі фізичного виховання і спорту // Економічна підготовка фахівців у непрофільних вищих навчальних закладах: Матеріали ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції. – Львів: ЛДІФКС, 2000. – С. 8-13.

Приймак М.М. Маркетингова діяльність вищих навчальних закладів фізкультурного профілю у системі кадрового забезпечення сфери фізичної культури і спорту України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.02 – Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення. – Національний університет фізичного виховання і спорту України, Київ, 2003.

У роботі представлені об’єктивні передумови становлення та розвитку маркетингової діяльності вищих навчальних закладів фізкультурного профілю в Україні. Проаналізоване ринкове середовище освітньої діяльності вищих навчальних закладів, особливості галузевого ринку праці та характер взаємодії між його суб’єктами. Визначені головні параметри галузевого ринку праці і ринку освітніх послуг, мотивація учасників ринкових відносин.

Автором побудована модель маркетингової діяльності ВНЗ фізкультурного профілю, обгрунтовані заходи щодо забезпечення її практичного застосування. Визначені основні напрями впливу маркетингу на підвищення ефективності кадрового забезпечення сфери фізичної культури і спорту в Україні.

Ключові слова: вищий навчальний заклад фізкультурного профілю, “робоча сила фахівця з фізичного виховання і спорту”, ринок праці, ринок освітніх послуг фізкультурного профілю, маркетинг, маркетингова діяльність.

Приймак М.М. Маркетинговая деятельность высших учебных заведений физкультурного профиля в системе кадрового обеспечения сферы физической культуры и спорта Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.02 – Физическая культура, физическое воспитание разных групп населения. – Национальный университет физического воспитания и спорта Украины, Киев, 2003.

В работе представлены объективные предпосылки становления и развития маркетинговой деятельности высших учебных заведений физкультурного профиля в Украине. Проанализирована рыночная среда образовательной деятельности высших учебных заведений, особенности отраслевого рынка труда и характер взаимодействия между его субъектами. Определены основные параметры отраслевого рынка труда и рынка образовательных услуг, мотивация участников рыночных отношений.

Содержание и особенности функционирования и развития отраслевого рынка труда обусловливаются множеством факторов. С одной стороны, отраслевой рынок труда отражает в себе общие закономерности функционирования и развития национального рынка труда. С другой стороны – особенности, присущие только сфере физической культуры и спорта. Чтобы определить их, автор обратился к ключевому элементу отраслевого рынка труда – товару, которому он дал название рабочая сила специалиста по физическому воспитанию и спорту. Рабочую силу специалиста по физическому воспитанию и спорту можно рассматривать как товар особого рода, потребительские качества (полезность) которого в целом определяют уровень конкурентоспособности специалистов на отраслевом рынке труда. Он является основным ресурсом отрасли, и представляет собой совокупность физических, умственных


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Планування розвитку та ефективна реструктуризація аграрних підприємств - Автореферат - 28 Стр.
На правах рукопису Павлунь Микола Миколайович Фiзико-хiмiчні умови і зональність розвитку молібден-вольфрамових та золоторудних формацій (за результатами термобарогеохімічних досліджень) - Автореферат - 61 Стр.
ПРАВО НА ПРАЦЮ В УКРАЇНІ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Автореферат - 25 Стр.
ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ УСКЛАДНЕНИХ ФОРМ ЖОВЧНОКАМ - Автореферат - 40 Стр.
ОБГРУНТУВАННЯ КОНСТРУКТИВНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ГВИНТОВО-ЕЛІПСНОГО ОЧИСНИКА БУРЯКОЗБИРАЛЬНИХ МАШИН - Автореферат - 25 Стр.
ПРОБЛЕМА ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ ПІДЛІТКІВ У ПЕДАГОГІЧНІЙ СПАДЩИНІ В.О.СУХОМЛИНСЬКОГО - Автореферат - 20 Стр.
КЛІНІКО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ХРОНІЧНОГО ГЕПАТИТУ С, ІМУНОЛОГІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ТА РЕЗУЛЬТАТИ РІЗНИХ МЕТОДІВ ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 62 Стр.