У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

ЯЦЕНКО ВІКТОРІЯ МИКОЛАЇВНА

УДК 658:664

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

ЗАПОБІГАННЯ ВТРАТ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ на підприємстві

 

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління

підприємствами

 

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ-2003

Дисертація є рукописом.

Робота виконана в Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка Міністерства освіти і науки України (м. Полтава).

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Макаров Володимир Валентинович,

Полтавський національний технічний

університет імені Юрія Кондратюка

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри економіки підприємства.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Акмаєв Анатолій Ісайович, Донбаський гірничо-металургійний інститут Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економіки і управління (м. Алчевськ);

 

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Хижняк Людмила Трохимівна, Інститут економіки промисловості НАН України, завідуюча сектором відділу проблем фінансування розвитку виробництва (м. Донецьк).

Провідна установа – Харківський державний економічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра бізнесу і підприємництва (м. Харків).

Захист відбудеться 27 березня 2003 року о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, м. Луганськ, кв. Молодіжний, 20-а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, кв. Молодіжний, 20-а.

Автореферат розісланий 26 лютого 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.В. Козаченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В Україні в цілому і в промисловому комплексі, зокрема, реалізується модель конкурентної економіки. Однак позитивні тенденції, які мають місце в її розвитку, ще слабкі. У зв'язку з цим сьогодні пріоритетним є розвиток підприємств харчової та переробної галузей промисловості, конкуренція їх на внутрішньому й зовнішньому ринках товарів, підвищення ефективності роботи на основі реалізації не тільки технічних заходів, але й таких, котрі спрямовані на раціональне використання виробничих ресурсів, у першу чергу, трудових, максимальне скорочення і запобігання їхніх втрат.

У період трансформації вітчизняної економіки в ринкові умови продовжує залишатися актуальною задача випереджального зростання вартості робочої сили. Зазначене зростання може бути забезпечене в умовах рівномірного розвитку продуктивних сил і виробничих відносин зі стабільним економічним середовищем. Останнє характеризується високим рівнем організаційного, технічного, економіко-правового, інформаційного, фінансового, наукового та соціального забезпечення виробництва.

Сучасний нестабільний розвиток вітчизняної економіки поряд з макроекономічними факторами характеризується низьким рівнем організації виробництва, нормування, оплати праці та її стимулювання, пробілами в нормативно-правовому забезпеченні соціально-трудових відносин.

Таким чином, задача запобігання втрат трудових ресурсів на рівні конкретних промислових підприємств, раціонального їхнього використання в наш час значно загострилася. Без її вирішення підприємства не зможуть ефективно розвиватися. Вирішенню цієї задачі присвячені праці вітчизняних учених-економістів Інституту економіки промисловості НАН України, Інституту економіки НАН України, Інституту регіональних досліджень НАН України, Інституту економіко-правових досліджень НАН України, Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення Міністерства праці і соціальної політики України, ряду вищих навчальних закладів Міністерства освіти і науки України, зарубіжних учених і фахівців.

Особливості ринкових перетворень вимагають удосконалення існуючих методів і концептуальних підходів до вирішення задачі запобігання втрат трудових ресурсів, оскільки відзначеного змінюється сама суть головного фактора продуктивності й ефективності праці. Таким фактором стає безпосередньо сам працівник. Викладене вище й обумовило вибір теми дослідження й коло розв'язуваних науково-практичних задач.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконувалася у відповідності з планом НДР Полтавського державного технічного університету імені Юрія Кондратюка за темою "Економічне обґрунтування управлінських рішень на підприємстві" (номер держрегістрації 0196U006065, 1996-1999 рр.). Автор запропонувала механізм організаційно-економічного забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів і комплексну систему стимулювання трудової активності на підприємствах харчової промисловості Полтавської області. За темою "Аналіз і прогноз структурно-інвестиційної перебудови економіки регіону" (номер держрегістрації 0296U002465, 1996 – 1999 рр.) автор брала участь у проведенні порівняльного аналізу та оцінки ефективності промислового виробництва, аналізу причин виникнення втрат трудових ресурсів і їхньої класифікації, була співвиконавцем при підготовці " Комплексної програми соціально-економічного розвитку Полтавської області до 2010 року", брала участь у розробці планів соціально-економічного розвитку економіки Полтавської області на 2001-2002 рр. з урахуванням виявлених резервів і втрат робочого часу.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є формування та реалізація принципових підходів до запобігання втрат на основі комплексної розробки теоретичних, методичних і практичних питань організаційно-економічного забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів на рівні промислових підприємств.

Для досягнення мети дослідження в роботі поставлені й вирішені такі задачі:

досліджено особливості функціонування вітчизняної економіки і промислових підприємств в умовах трансформації;

вивчено взаємозв'язки і взаємозалежності законів перехідного періоду (закон організаційної рівноваги економічної системи, закон зміни праці, закон попиту та пропозиції ) із законами економії часу, зростання продуктивності праці, зайнятості;

досліджено сутність і зміст економічної категорії "втрати трудових ресурсів" в економічній системі перехідного періоду;

обґрунтовано теоретичні положення щодо забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів;

запропоновано логічну модель комп'ютерної системи забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів на рівні підприємства з використанням принципів системи " управління за результатами";

удосконалено класифікацію втрат трудових ресурсів, причин їхнього виникнення і напрямів запобігання втрат;

запропоновано механізм організаційно-економічного забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів таі економіко-математична модель максимізації прибутку підприємства на основі раціонального використання трудових ресурсів;

удосконалено систему стимулювання трудової активності працівників підприємств.

Об'єктом дослідження є втрати трудових ресурсів на підприємствах.

Предметом дослідження є методи, принципи і практичні аспекти формування механізму забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів на підприємстві.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є теоретичні положення економічної науки, праці вітчизняних і зарубіжних учених-економістів в області управління виробничими ресурсами, теоретичні положення про сутність і природу економічної категорії втрат, закономірності ефективного використання трудових ресурсів і нормативно-правового його забезпечення; методологія та загальносистемні принципи організації комплексних наукових досліджень. У процесі дослідження використовувалися такі методи: метод структурно-логічного аналізу (для дотримання логіки й обґрунтування структури роботи); метод угруповань (для розробки класифікації втрат трудових ресурсів і причин їхнього виникнення); функціонально-вартісний аналіз (при дослідженні діяльності підприємств); економіко-математичні методи (для розробки моделі максимізації прибутку підприємства на основі раціонального використання трудових ресурсів).

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат полягає в обґрунтуванні та розробці нових теоретичних підходів до вирішення задачі запобігання втрат трудових ресурсів, що базуються на взаємозв'язку економічних законів економічної системи перехідного періоду.

Наукова новизна полягає в наступному:

Уперше:

визначено місце економічної категорії "втрати трудових ресурсів" в економічній системі перехідного періоду;

виявлено й обґрунтовано залежність причин виникнення втрат трудових ресурсів від якості взаємозв'язків законів організаційної рівноваги, економії часу, попиту та пропозиції, конкуренції та ін.;

обґрунтовано теоретичні положення щодо забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів, що містять необхідність обліку залежності між кінцевими результатами роботи підприємства та витратами, що забезпечують нормальні умови господарювання.

Удосконалені:

система стимулювання трудової активності працівників підприємств харчової промисловості на базі госпрозрахункових взаємовідносин;

економіко-математична модель максимізації прибутку підприємства на основі введення до неї обмежень щодо обсягу втрат трудових ресурсів і реалізації заходів бізнес-плану, спрямованих на їх запобігання;

механізм організаційно-економічного забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів, що діє на основі застосування комплексної системи стимулювання трудової активності працівників підприємства, реалізації заходів бізнес-плану підприємства й економіко-математичної моделі максимізації прибутку підприємства;

класифікація втрат трудових ресурсів, причин виникнення та напрямів запобігання втрат.

Знайшли подальший розвиток:

акціонерна форма госпрозрахунку, спрямована на одержання стабільного прибутку підприємства за рахунок виробництва конкурентоспроможної продукції, раціонального використання трудових ресурсів, запобігання їх втрат;

порядок госпрозрахункових взаємовідносин між структурними підрозділами акціонерного товариства, що передбачає економічну відповідальність за заподіяний збиток у вигляді коригувань зарплатоутворюючих показників.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що основні положення, обґрунтовані автором у дисертації, знайшли відображення в методичних розробках і практичних рекомендаціях щодо зниження втрат трудових ресурсів і їх запобігання.

Практична цінність отриманих результатів полягає в такому:

запропонована класифікація втрат трудових ресурсів дозволяє розробляти заходи, спрямовані на запобігання зазначених втрат, і використовувати їх у системі внутрішньовиробничих госпрозрахункових взаємовідносин;

розроблена економіко-математична модель максимізації прибутку підприємства на основі реалізації організаційно-технічних заходів бізнес-плану є ефективним елементом механізму забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів на рівні підприємства.

Отримані результати дисертаційної роботи, підготовлені для практичного використання у формі пропозицій і рекомендацій, упроваджені на підприємствах , що підтверджується відповідними документами, які додані до дисертації. Основні з них такі.

Розроблена автором класифікація втрат трудових ресурсів використовується в ЗАТ " Білицький молочно-консервний комбінат" при доборі для реалізації найбільш ефективних заходів, спрямованих на зниження втрат трудових ресурсів, що підтверджується відповідним документом (довідка № 135/219 від 15.10.2001 р.). Основні елементи запропонованої системи стимулювання трудової активності працівників підприємства використовуються в ЗАТ " Полтавпиво" з метою підвищення ефективності виробництва (довідка № 09/208 від 11.07.2001 р.)

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведених досліджень автора в області забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів. Внесок автора в колективно опубліковані роботи конкретизований у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні положення й результати дослідження доповідалися і були схвалені на: Міжнародній практичній конференції "Україна і її регіони у світовій глобалізованій системі" (м. Донецьк, 2000 р.), Міжнародній науково-практичній конференції "Еколого-економічні проблеми розвитку підприємств регіону" (м. Ялта – Лівадія, 2000 р.), Міжнародній науково-практичній конференції "Соціально-економічні аспекти глобалізації" (м. Донецьк, 2001 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції " Економічні проблеми розвитку регіонів і підприємств на початку ХХI сторіччя" (м. Полтава, 2001 р.)

Публікації. Основні результати досліджень опубліковано у 8 наукових працях, серед них 1 колективна монографія, 4 статті в наукових журналах, 3 статті у збірниках наукових праць. Загальний обсяг публікацій 9,76 д.а., з яких автору належать 2,45 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів і висновківу, викладених на 204сторінках друкованого тексту, у тому числі 20 таблиць і 10 рисунків, які наведені на 41 сторінці. Список використаних джерел із 185 найменувань приведений на 15 сторінках і 3 додатка на 8 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У дисертації за результатами проведених досліджень захищаються такі основні положення щодо організаційно-економічному забезпеченню запобігання втрат трудових ресурсів.

Розділ 1. Теоретичні основи раціонального ресурсовикористання в умовах трансформації економіки.

У сучасних нестабільних умовах стану вітчизняної економіки, коли порушуються технологічні процеси з'єднання елементів продуктивних сил суспільства, відбувається неефективне використання засобів виробництва, що обумовлює простої устаткування та працівників, втрати робочого часу, збільшення кількості безробітних, нераціональне використання всіх видів виробничих ресурсів.

Для досягнення мети дослідження розглянуто взаємозв'язки та взаємозалежності економічних законів перехідного періоду (організаційної рівноваги, зміни праці, економії часу, попиту та пропозиції, протистояння й конкуренції та ін.) Зроблено висновок, обумовлений особливостями прояву дії закону організаційної рівноваги: якщо досягнута організаційна рівновага, то економіка країни стабілізується, спостерігається зростання показників, мінімізуються втрати ресурсів. У випадку, коли зазначена рівновага порушується, відбувається спад виробництва, нераціонально використовуються всі ресурси.

Під втратами трудових ресурсів у роботі розуміються потенційні можливості задоволення потреб працюючих у результаті усунення відхилення між обсягами наявних трудових ресурсів і фактично спожитими в процесі виробництва.

З погляду теорії обґрунтування втрат трудових ресурсів великий інтерес представляє аналіз кривої пропозиції праці (рис. 1).

Крива характеризує кількість відпрацьованого робочого часу при заробітній платі працівників, що збільшується. Крапка С на кривій є критичною, коли при оптимальних витратах праці (х) працівник одержує оптимальну заробітну плату (у). При подальшому підвищенні заробітної плати (доходів) у нього знижується зацікавленість у подальшому збільшенні особистого трудового внеску, оскільки проявляється "ефект вільного часу", природне прагнення багатої людини до відпочинку, самоосвіті. Тому, вище критичної крапки С підвищення заробітної плати приведе до зниження витрат праці, природним її втратам і нераціональному використанню.

Основні положення розробленої концепції забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів випливають з результатів дослідження характеру взаємодії двох сторін процесу виробництва: продуктивних сил і виробничих відносин.

Запропонована для реалізації логічна модель комп'ютерної системи забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів дозволяє здійснювати аналіз і враховувати відхилення від техпроцесу, а також втрати трудових ресурсів у процесі технологічної підготовки виробництва та випуску готової продукції. Вона є розвитком і складовою ланкою комп'ютерної системи "запуск - випуск". Обидві системи дозволяють використовувати в їхній роботі принципи системи "управління за результатами"(рис.2).

Розділ 2. Аналіз впливу умов трансформаційного періоду на економіку підприємств. Аналіз впливу умов трансформації вітчизняної економіки має за мету виявлення резервів виробництва, причин його спаду і втрат ресурсів. Результати аналізу є базою для розробки класифікації втрат трудових ресурсів та причин, що їх обумовлюють.

Аналіз даних про обсяг випуску продукції на підприємствах харчової промисловості Полтавської області свідчить про стабільну тенденцію нарощування обсягів випуску в 1997-2001 рр. порівняно з 1996 р. на заводах з виробництва мінеральної води, пива та безалкогольних напоїв, кондитерських виробів, молочних консервів. На заводі з виробництва соняшникової олії в 2001 р. спостерігається скорочення обсягів виробництва. В 2001 р. тут вироблено продукції на суму 12862,3 тис. грн., або 62,3% порівняно з 1996 р.

Аналіз використання робочого часу на підприємствах харчової промисловості дозволяє дійти висновку, що величина середньозважених втрат робочого часу зросла в 2001 р. порівняно з 1996 р. на заводах по виробництву соняшникової олії до 17,3 % проти 11,8%; по виробництву мінеральної води – до 19,3 проти 11,8; по виробництву молочних консервів – до 20,7 % проти 17,8%. На підприємстві з виробництва кондитерських виробів величина цих втрат скоротилася з 13,8% у 1996 р. до 10,8% у 2001р.; по виробництву пива та безалкогольних напоїв – з 10,9% до 10,8%. Однак у 1997 і 1998 рр. втрати робочого часу тут були вищими від рівня 1996 р.

Названі втрати трудових ресурсів і скорочення обсягів виробництва продукції харчової промисловості в 1996 – 2001 рр. обумовлюються такими причинами: зменшенням обсягів переробки сільськогосподарської сировини; скороченням внутрішнього ринку харчових продуктів у зв'язку з низькою купівельною спроможністю населення; скороченням експорту продовольчих товарів унаслідок втрати зовнішніх ринків; значним фізичним і моральним зносом виробничого устаткування; низькою конкурентоспроможністю багатьох видів вітчизняної продукції через традиційну відсталість харчової галузі промисловості й відсутності у ній необхідної ринкової інфраструктури; простоями устаткування та підприємств у зв'язку з порушенням термінів постачання енергоносіїв і сировини для переробки.

З урахуванням вимог законів економічної системи перехідного періоду, результатів проведеного аналізу впливу умов трансформаційного періоду на економіку підприємств й узагальнення відомих в економічній літературі методичних підходів до класифікації втрат трудових ресурсів у дисертації запропоновано удосконалений підхід до класифікації названих втрат.

Його основні концептуальні положення зводяться до такого:

В основу класифікації втрат трудових ресурсів покладена модель розширеного відтворення. Аналіз стадій кругообігу фондів підприємства дозволяє зробити висновок, що у випадку, якщо допускаються втрати на грошовій, продуктивній і товарній стадіях, то величина доходу підприємства зменшується. Запобігання ж втрат у процесі виробництва забезпечує мінімізацію витрат на задоволення конкретних потреб і максимізацію чистого продукту. В управлінні трудовими ресурсами необхідно користуватися переважно економічними методами з метою забезпечення залежності між кінцевими результатами роботи підприємства й особистим внеском у них конкретного працівника. Крім цього, обов'язковими умовами є техніко-економічна обґрунтованість трудових норм і нормативів, підвищення матеріальної зацікавленості працівників у досягненні максимальних результатів з мінімальними витратами робочого часу та посилення стимулюючої ролі тарифної заробітної плати, обумовлене загостренням конкурентної боротьби на внутрішньому й зовнішньому ринках. В основу класифікації втрат трудових ресурсів і причин, що їх зумовлюють на рівні підприємства, покладено угруповання втрат: обумовлених простоями; у результаті відхилень від технологічного процесу; у результаті перевищення норм і нормативів витрат і використання ресурсів, а також за факторами зростання продуктивності праці, що впливає на продуктивну силу праці та її інтенсивність, за характером прояву (сховані, прямі).

У першу групу втрат, що впливають на продуктивну силу праці, включені три підгрупи: обумовлені простоями; у результаті відхилень від технологічного процесу (нормальних умов роботи), у результаті перевищення питомих норм і нормативів витрат і використання ресурсів.

У першу підгрупу втрат пропонується включити цілозмінні простої працівників протягом усієї зміни (прямі втрати), внутрізмінні простої працівників, як прямі, так і сховані. У другу підгрупу втрат трудових ресурсів У результаті відхилень від технологічного процесу (нормальних умов праці ) включені витрати на виробництво цілком чи частково забракованої продукції не з вини працівника (прямі втрати) і зниження продуктивності праці (прямі втрати). У третю підгрупу втрат за рахунок перевищення питомих норм і нормативів витрат і використання ресурсів пропонується відносити витрати праці на виробництво цілком чи частково забракованої продукції з вини працівника (прямі втрати ) і невиконання норм виробітку працівниками (прямі втрати).

Розділ 3. Механізм організаційно-економічного забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів

Під механізмом організаційно-економічного забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів у роботі розуміється сукупність конкретних форм, методів та інструментів управління, що дозволяють вирішувати задачі підвищення ефективності виробництва і зростання вартості робочої сили в результаті попередження зазначених втрат. Кінцевою метою пропонованого механізму є одержання стабільного прибутку підприємства в результаті забезпечення випереджального збільшення результатів виробництва порівняно з витратами; мінімізації трудових витрат на одиницю продукції, що випускається; скорочення втрат трудових ресурсів і збільшення продуктивності праці працівників.

На рис. 3 представлено основні елементи та ланки запропонованого автором механізму забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів.

Важливим елементом механізму організаційно-економічного забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів є розроблена класифікація втрат трудових ресурсів і причин їхнього виникнення. Вона покладена в основу організації внутрішньовиробничого госпрозрахунку. До інструментів управління трудовими ресурсами віднесено комплексну систему стимулювання трудової активності працівників підприємства; бізнес-план підприємства та економіко-математичну модель максимізації прибутку підприємства.

Економіко-математична модель максимізації прибутку призначена для відбору найбільш ефективних, спрямованих на скорочення втрат трудових ресурсів , організаційно-технічних заходів і внесення їх у бізнес-план підприємства.

Запропонована модель містить у собі показники обсягу коштів, необхідних для реалізації заходів, спрямованих на скорочення втрат трудових ресурсів, і обмежень щодо обсягу втрат трудових ресурсів.

Для впровадження моделі максимізації прибутку розробляються і відбираються до реалізації заходи, що характеризуються такими параметрами:

n = 1, 2,…, N – номер заходу;

?Оn – | зміна обсягу виробництва продукції (за розрахунками бізнес- плану) щодо заходу n , %;

?Пn– | зміна прибутку щодо заходу n , %;

?Вn– | зміна продуктивності праці (на одного працюючого промислово-виробничого персоналу) щодо заходу n, %;

?Сn– | зміна загальних витрат на одну гривню виробленої продукції щодо заходу n, %;

?Рn– | зміна величини втрат трудових ресурсів щодо заходу n, %;

Кn– | кошти, необхідні для реалізації заходу n, спрямованого на скорочення втрат трудових ресурсів, тис. грн.;

К– | обсяг коштів на реалізацію заходів щодо скорочення втрат трудових ресурсів (власні кошти підприємства, кредити банків), тис. грн.;

In– | шукана булева змінна, котра дорівнює 1, якщо захід n прийнятий до реалізації, і 0, якщо захід відхилений;

Оф, Пф, Вф, Сф, Рф– | фактичний рівень показників щодо: обсягу виробництва продукції, прибутку, продуктивності праці, собівартості продукції і втрат трудових ресурсів у базовому періоді, тис.грн.;

Ок, Пк, Вк, Ск, Рк– | величина контрольних цифр за показниками бізнес-плану щодо: обсягу виробництва продукції, прибутку продуктивності, праці, собівартості продукції і втрат трудових ресурсів, тис. грн.

Відповідно до прийнятих позначень економіко-математична модель максимізації прибутку – П, на рівні підприємства буде мати такий вигляд:

f (I1,…, IN ) = Пф ( 1 + I n) max (1)

при дотриманні таких обмежень:

за обсягом виробництва продукції

(1 + ) х Оф ? Ок ; (2)

за продуктивністю праці

(1 + ) х Вф ? Вк; (3)

за собівартістю продукції

(1 + ) х Сф ? Ск; (4)

за обсягом втрат трудових ресурсів

(1 + ) х Рф < Рк; (5)

за обсягом коштів, необхідних для реалізації заходів щодо скорочення втрат трудових ресурсів

= К. (6)

Розроблена економіко-математична модель максимізації прибутку підприємства (1) вписується в рамки класичної моделі лінійного програмування з булевими змінними.

Відповідно до запропонованої моделі для внесення до бізнес-плану відбираються найбільш ефективні з економічної точки зору заходи щодо зниження втрат трудових ресурсів у межах виділених на їх реалізацію власних коштів підприємства і кредитів банку.

Оптимізація за одним конкретним критерієм є нереальною з практичної точки зору і в даній задачі кожне з обмежень (2) (6) чи визначена їх сукупність можє бути критерієм.

З урахуванням визначених особливостей побудови економіко-математичної моделі найбільш прийнятним та природним з практичної точки зору є ітеративний підхід до одержання розв'язку. Він полягає у тому, що залежні змінні та значення дискретних функцій фіксуються на рівні, що відповідає розумінню здорового економічного смислу, і за отриманою класичною моделлю розраховується перший розв'язок. Після уточнення балансових співвідношень та необхідних коректив виходить новий результат.

Процедура розрахунків повторюється, поки черговий розв'язок не задовольняє всім неформалізованим вимогам.

Для комп'ютерної реалізації даної задачі оптимізації (2) (6) можна скористатися пакетом MathCAD чи MS Excel.

Задача забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів прямо пов'язана з удосконаленням стимулювання трудової активності. Воно складається з упорядкування організації заробітної плати, застосування різного роду заохочень і преміальних виплат, забезпечення соціальних гарантій.

На підставі узагальнення досвіду організації внутрішньовиробничого госпрозрахунку здобувачем пропонується такий порядок розподілу прибутку, нарахування та виплати дивідендів: чистий прибуток, зароблений колективом підприємства, використовується для формування цільових фондів (резервного, накопичення, споживання і фонду оплати дивідендів). Кошти резервного фонду спрямовуються на покриття витрат по відшкодуванню збитків і позапланових витрат. Кошти фонду накопичення використовуються на фінансування інновацій, науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, технічний розвиток виробництва, а також соціальні потреби.

Кошти фонду споживання використовуються для виплати премій промислово-виробничому персоналу, забезпечення соціально-трудових пільг, оплати праці працівників непромислової сфери. Величина чистого прибутку, призначена для виплати дивідендів, визначається як різниця між величиною балансового прибутку та сумою коштів, спрямованих у фонди накопичення, споживання, резервний фонд, а також податків у державний і місцевий бюджети, інших обов'язкових платежів.

Кінцевою метою реалізації принципів внутрішньовиробничого госпрозрахунку є одержання стабільного прибутку з мінімальними витратами. Його організація ґрунтується на розробці оціночних показників, системи госпрозрахункових взаємовідносин між структурними підрозділами підприємства, преміювання фахівців, службовців і робочих, а також матеріальної відповідальності працівників за заподіяний структурним підрозділам чи підприємству в цілому збиток.

Як узагальнюючі показники структурним підрозділам підприємства рекомендується встановлювати умовний цеховий прибуток чи собівартість цехової продукції. Вони дозволяють вирішувати питання внутрішньозаводських госпрозрахункових взаємовідносин і матеріальної відповідальністі за заподіяний збиток.

Необхідність економічної (матеріальної) відповідальності (санкцій) випливає із сутності госпрозрахункових відносин, що мають відшкодувально-еквівалентний характер. При ефективній організації системи санкцій, на підставі первинного обліку втрат і їхніх винуватців, відповідно до акта претензії здійснюється оцінка заподіяного збитку (додаткові трудові витрати, загальне збільшення собівартості у зв'язку із заподіяним збитком). На величину додаткових трудових витрат зменшується розмір фонду заробітної плати структурного підрозділу – винуватця збитку, а зростання собівартості, у зв'язку із заподіяним збитком, є підставою для зменшення величини розрахункового прибутку цеху (ділянки) і відповідного коригування розмірів фонду споживання та величини прибутку, призначеної для виплати дивідендів.

Запропонована система госпрозрахункових санкцій забезпечує зацікавленість в ефективному використанні трудових ресурсів, підвищує особисту та колективну зацікавленість у досягненні високих кінцевих результатів роботи підприємства.

Отримані результати дослідження й апробація їх на практиці дозволяють припустити, що використання запропонованого механізму організаційно-економічного забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів сприятиме підвищенню кінцевих результатів роботи промислових підприємств і вартості робочої сили.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі на основі проведених досліджень здійснено теоретичне узагальнення і практичне вирішення актуальної науково-практичної задачі забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів на рівні промислових підприємств.

Основні висновки й результати, які одержано в ході проведених наукових досліджень, зводяться до такого.

1. Важливий теоретичний висновок випливає з особливостей прояву дії закону організаційної рівноваги. У випадку, коли порушується організаційна рівновага, спостерігається погіршення економічних показників, спад виробництва, нераціонально використовуються трудові ресурси.

2.Обгрунтовано теоретичні положення щодо забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів, які містять необхідність обліку залежності між кінцевими результатами роботи підприємства та витратами, що забезпечують ефективні умови господарювання.

3. Запропонована автором логічна модель комп'ютерної системи забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів дозволяє здійснювати аналіз і враховувати відхилення від технологічного процесу, а також втрати трудових ресурсів у процесі технологічної підготовки виробництва та випуску готової продукції. Вона зщснована на використанні відомих систем управління "запуск– випуск" і системи "управління за результатами".

4. Удосконалена класифікація втрат трудових ресурсів і причин виникнення, яка є важливим елементом удосконаленого механізму забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів, покладена в основу організації внутрішньовиробничого госпрозрахунку та стимулювання трудової активності працівників підприємства.

5. До інструментів механізму забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів віднесено систему стимулювання трудової активності працівників підприємства; бізнес-план підприємства й економіко-математичну модель максимізації прибутку.

6. Запропонована економіко-математична модель максимізації прибутку призначена для формування блоку організаційно-технічних заходів бізнес-плану підприємства, спрямованих на запобігання втрат трудових ресурсів.

7. З метою підвищення ефективності роботи підприємства автор пропонує використовувати в системі госпрозрахункових показників для структурних підрозділів розрахунковий прибуток.

8. Запропонована система госпрозрахункових взаємовідносин між структурними підрозділами передбачає матеріальну відповідальність винуватців заподіяного збитку і спрямована на раціональне використання трудових ресурсів.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Клияненко Б.Т., Макаров В.В., Яценко В.Н. Роль системы "управления по результатам" в эффективном использовании производственных ресурсов //Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського державного університету. Вип. 2. – Луганськ: СУДУ, 2000. – С. 24-26.

Особистий внесок здобувача:

Запропоновано використовувати принципи системи "управління за результатами" в логічній моделі комп'ютерної системи забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів на рівні підприємств.

2. Клияненко Б.Т., Чаленко А.Ю., Яценко В.Н. Механизм предотвращения потерь трудовых ресурсов в регионе // Вісник Східноукраїнського державного університету. – 2000. – № 4 (26). – С. 92-96.

Особистий внесок здобувача:

Викладено концепція і принципи формування механізму забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів.

3. Клияненко Б.Т., Чаленко О.Ю., Яценко В.Н. и др. Проблемы трансформации теневой экономики в легальную // Экономіка промисловості. – 2001. – № 1. – С. 3-10.

Особистий внесок здобувача:

Виявлено причини втрат трудових ресурсів при переході робітників з легального в тіньовий сектор економіки.

4.Яценко В.Н. Экономико-правовые условия развития товарного производства // Прометей. Региональный сб. науч. трудов по экономике. Вып. 6. – Донецк: ИЭПИ НАНУ, ДЭГИ, 2001. – С. 342-346.

5. Яценко В.Н. Совершенствование стимулирования трудовой активности работников акционерного общества //Экономика промышленности. Экономика Украины в трансформационный период: Сб. науч. трудов ИЭП НАН Украины Донецк: ИЭП НАН Украины, 2001. – С. 256-260.

6. Яценко В.Н. Экономико-математическая модель управления трудовыми ресурсами на предприятии // Регіональні перспективи. – 2002. – № 1 (20). – С.140-141.

7. Клияненко Б.Т., Горячих Н.И., Яценко В.Н. и др. Тенденции, формы и методы развития внешнеэкономической деятельности (монография). – Луганск: ИЭПИ НАН Украини, ВНУ. – 2000. – 112 с.

Особистий внесок здобувача:

Визначено напрями поліпшення використання трудових ресурсів за рахунок збільшення обсягів реалізації продукції на зовнішньому ринку.

8. Яценко В.Н. Пути стабилизации агропромышленного комплекса Украины // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2001. – № 12 (46). – С. 272-278.

АНОТАЦІЯ

Яценко В.М. Організаційно-економічне забезпечення втрат трудових ресурсів на підприємстві. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. –Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти та науки України. – Луганськ, 2003.

У дисертаційній роботі розглянуто питання, пов'язані із запобіганням втрат трудових ресурсів на рівні підприємств. Аргументовано важливий теоретичний висновок, що випливає із особливостей виявлення дії закону організаційної рівноваги: коли в економіці країни порушується організаційна рівновага, то відбувається спад виробництва, нераціонально використовуються всі виробничі ресурси. Запропоновано логічну модель комп'ютерної системи забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів, що є розвитком і складовою ланкою комп'ютерної системи "запуск–випуск". Удосконалена класифікація втрат трудових ресурсів і причин їх виникнення покладена в основу організації внутрішньовиробничого госпрозрахунку, стимулювання трудової активності працівників. Запропоновано механізм організаційно-економічного забезпечення запобігання втрат трудових ресурсів на рівні промислових підприємств. До інструментів управління в ньому віднесені: комплексна система стимулювання трудової активності, бізнес-план підприємства й економіко-математична модель максимізації прибутку, яка призначена для відбору ефективних, спрямованих на скорочення втрат трудових ресурсів, організаційно-технічних заходів і внесення їх у бізнес-план підприємства.

Запропоновано систему госпрозрахункових взаємовідносин між структурними підрозділами підприємства, що передбачає порядок матеріальної відповідальності працівників цехів, ділянок, відділів і служб підприємства за збитки , заподіяні іншому структурному підрозділу у вигляді коригування розміру фонду заробітної плати, величини розрахункового прибутку та відповідного коригування величини фонду споживання і прибутку, передбаченого для виплати дивідендів.

Ключові слова: втрати, трудові ресурси, механізм, запобігання втрат, економіко-математична модель, стимулювання праці, підприємство, управління, госпрозрахунок.

АННОТАЦИЯ

Яценко В.Н. Организационно-экономическое обеспечение предотвращения потерь трудовых ресурсов на предприятии. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Восточноукраинский национальный университет имени Владимира Даля Министерства образования и науки Украины. – Луганск, 2003.

В диссертационной работе рассмотрены вопросы, связанные с предотвращением потерь трудовых ресурсов на уровне предприятий.

Аргументирован важный теоретический вывод, вытекающий из особенностей проявления действия закона организационного равновесия: когда в экономике страны нарушается организационное равновесие, то происходит спад производства, нерационально используются все производственные ресурсы. Обоснованы теоретические положения по обеспечению предотвращения потерь трудовых ресурсов, вытекающие из результатов исследования характера взаимодействия двух сторон процесса производства: производительных сил и производственных отношений (зависимость между конечными результатами работы предприятий и затратами, обеспечивающими эффективные условия хозяйствования; использование в управлении трудовыми ресурсами преимущественно экономических методов; рассмотрение экономической категории потери трудовых ресурсов в качестве особого объекта управления). Предложена логическая модель компьютерной системы обеспечения предотвращения потерь трудовых ресурсов, являющейся развитием и составным звеном компьютерной системы "запуск–выпуск". Она предполагает использование в работе принципов системы "управления по результатам".

Усовершенствована классификация потерь трудовых ресурсов и причин их возникновения, положенная в основу организации внутрипроизводственного хозрасчета и стимулирования трудовой активности работников.

Предложен механизм организационно-экономического обеспечения предотвращения потерь трудовых ресурсов на уровне промышленных предприятий. К инструментам управления в нем отнесены: система стимулирования труда работников предприятия, бизнес-план предприятия и экономико-математическая модель максимизации прибыли. Разработанная экономико-математическая модель предназначена для отбора наиболее эффективных, направленных на сокращение потерь трудовых ресурсов, организационно-технических мероприятий и включения их в бизнес-план предприятия. Предложена система хозрасчетных взаимоотношений между структурными подразделениями предприятия. Она предусматривает порядок материальной ответственности работников цехов, участков, отделов и служб предприятия за ущерб, причиненный другому структурному подразделению в виде корректировок размера фонда заработной платы, величины расчетной прибыли и соответствующей корректировки величины фонда потребления и прибыли, предназначенной для выплаты дивидендов.

Ключевые слова: потери, трудовые ресурсы, механизм, предотвращение потерь, экономико-математическая модель, стимулирование труда, предприятие, управление, хозрасчет.

THE SUMMARY

Yatsenko V. N. Organization and economic providing of prevention of losses of a manpower on interprices. – The manuscript.

The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on the speciality 08.06.01 – Economy, organization and management of enterprises. – The East Ukrainian national university named by Vladimir Dal of the Ministry of education and science of Ukraine. – Lugansk, 2003.

In the dissertation paper the questions connected to prevention of losses of a manpower at the level of enterprises are considered.

The important theoretical conclusion following from the features of display of action of the law of organizational balance is argued: when in the national economy the organizational balance is broken, there is a recession of manufacture, all industrial resources are irrationally used.

The logic model of a computer control system of prevention of losses of a manpower representing development and compound part of computer system " start - release" is offered. It assumes the use of principles of the Finnish system "management by results" in work.

The classification of losses of a manpower and reasons of their occurrence put into a basis of organization of inside production self-financing, stimulation of labour motivation of the workers is developed.

The organization and economic mechanism of prevention of losses of a manpower at the level of industrial enterprises is offered. The tools of management are such as follows: the complex program of stimulation of labour of workers of an enterprise, business - plan of joint-stock company and economic and mathematical model of maximization of the profit.

The developed economic-and mathematical model is intended for selection of the most effective, directed on reduction losses of a manpower, organization and technical measures and inclusion them into the business - plan of the enterprise.

The system of self-supporting mutual relation between structural divisions of joint-stock company is offered. It provides the order of liability of workers of shops, sites, departments and services of the enterprise for damage caused to other structural division as corrections (in the direction of reduction) of wage making parameters.

Key words: losses, work recources, mechanism, peventing of losses, economic and mathematic model, work stimulation, enterprise, management, economic account.

Підписано до друку 19.02.2003 р. Формат 60х84 1/16 0.93 д.а.

Тираж 100 екземплярів. Замовлення №

Ротапринт СНУ ім. В. Даля, 91034, м. Луганськ, квартал Молодіжний, 20 а






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЕФЕКТИВНІСТЬ ФЛУРЕНІЗИДОВОЇ МАЗІ У ЛІКУВАННІ ОПІКІВ ОЧЕЙ ТА БАКТЕРІЙНИХ КЕРАТИТІВ (ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО-КЛІНІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ) - Автореферат - 27 Стр.
ОПТИМІЗАЦІЯ КОНСТРУКТИВНОЇ ФОРМИ ПЕРЕХРЕСНИХ МЕТАЛЕВИХ СИСТЕМ - Автореферат - 22 Стр.
ГЕОДЕМОГРАФІЧНІ ПРОЦЕСИ І ГЕОДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ В РЕГІОНІ УКРАЇНСЬКОГО ПРИЧОРНОМОР`Я - Автореферат - 24 Стр.
СТАБІЛІЗАЦІЙНА ЕКОНОМІЧНА ПОЛІТИКА В УКРАЇНІ В ЕПОХУ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Автореферат - 53 Стр.
Моделювання та оптимізація технологічних процесів очищення дифузійного соку - Автореферат - 23 Стр.
НАУКОВІ ОСНОВИ ОПТИМІЗАЦІЇ ЛІСОАГРАРНИХ ЛАНДШАФТІВ РІВНИННОЇ ЧАСТИНИ УКРАЇНИ - Автореферат - 51 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНІЧНОГО ДIАГНОСТУВАННЯ ТИРИСТОРНИХ СИСТЕМ ЗБУДЖЕННЯ ПОТУЖНИХ СИНХРОННИХ ГЕНЕРАТОРІВ І ЕЛЕКТРОПРИВОДІВ ТЕС - Автореферат - 19 Стр.