У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПРИДНІПРОВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

ПРИДНІПРОВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

АНТИПЕНКО ЄВГЕН ЮРІЙОВИЧ

УДК 624.04:69.059

УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ І МОДЕЛЕЙ АНАЛІЗУ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА РИЗИКУ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ

Спеціальність 05.13.22 – Управління проектами та розвиток виробництва

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Дніпропетровськ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі промислового та цивільного будівництва Запорізької державної інженерної академії Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор

ПАВЛОВ Іван Дмитрович,

Запорізька державна інженерна академія, завідуючий кафедрою промислового та цивільного будівництва

Офіційні опоненти:

доктор технічних наук, професор Кірнос Володимир Михайлович, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, зав. каф. планування та організації виробництва;

кандидат технчних наук, професор Уваров вген Павлович, зав. Луганським флалом нституту пслядипломно освти Донбасько державно академ будвництва та архтектури

Провідна організація: Кивський нацональний технчний унверситет будвництва та архтектури, кафедра проектного менеджменту Мнстерства освти і науки Украни(м. Київ)

Донбаська державна академія будівництва та архітектури, кафедра залізобетонних конструкцій, Міністерство освіти і науки України (м. Макіївка)

Захист відбудеться 10 червня 2004 р. о 1500 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д08.085.01 Придніпровської державної академії будівництва та архітектури за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ, вул. Чернишевського, 24-а.

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, м. Дніпропетровськ, вул. Чернишевського, 24-а.

Автореферат розісланий 7 травня 2004 року.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради Баташева К.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Перехід економіки на ринкові відносини зажадав серйозну перебудову системи управління і разом з тим поставив комплекс принципово нових проблем. Тому, в той момент, коли в Україні здійснюються економічні реформи, як ніколи необхідні зусилля для “пожвавлення” господарської діяльності з метою забезпечення стабілізації економіки і економічного зростання. Добитися такого результату можна на основі фінансової стабілізації, залучення інвестицій, структурної перебудови, створення ринку капіталів і ін. У зв'язку з цим виникла потреба в розробці методів і моделей управління в умовах ринку.

В умовах планово-директивної економіки, коли роль інвестора виконувала держава, приймаючи всі його функції на себе, під проектом в будівельній галузі розумівся комплекс документації (включаючи робочі креслення), в якому відображався план споруди і реконструкція якого-небудь об'єкту. На цьому, власне, і закінчувався проект. І, як видно, його роль була хоча і дуже важливою, але все-таки вельми обмеженою. Зовсім інакше йде справа з поняттям проекту в ринковій економіці. Так, проект, відповідно до методології Управління Проектами, розуміється як обмежена в часі цілеспрямована зміна окремої системи із встановленими вимогами до якості результату, можливими рамками витрати засобів і ресурсів, специфічною організацією. Зміна, не лише поняття слова “проект”, а і його змісту, вимагає застосування принципово нових підходів в управлінні і реалізації проектів.

Тому, розглядаючи управління згідно законам Управління Проектами і теорії інвестицій, з врахуванням вищевикладеної проблематики, можна зробити висновок про те, що нині основу управління повинне складати гнучке стратегічне планування, що ураховує невизначеність і мінливість розвитку.

Узагальнюючи, можна укласти, що гнучке реагування на зміни, які відбуваються у внутрішньому і зовнішньому середовищі проекту, поєднання стратегічного, довгострокового і поточного планування, підкріплене плануванням структури, відповідної поставленим цілям, урахування невизначеності – ось типові риси сучасного ефективного управління. Тому вищевикладене дозволяє стверджувати, що в сучасних ринкових умовах процеси виробничо – економічного планування набули складніший характер. Для ефективного управління ними необхідна розробка нових методів і моделей, а також вдосконалення вже існуючих, оскільки аналіз останніх показав некоректність застосування їх в умовах ринку. Ці обставини і обумовили актуальність обраної теми роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до напрямків наукових робіт кафедри промислового і цивільного будівництва Запорізької державної інженерної академії, а також відповідно до програм науково-дослідної роботи кафедри: „Методи і моделі системи організації управління будівельними проектами на передінвестиційній стадії їх реалізації”, номер державної реєстрації 0199U003975 і „Розробка моделей управління проектами, вибір і оцінка альтернатив реалізації проектів методами імітаційного моделювання”, номер державної реєстрації 0101U007514.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є вдосконалення існуючих і створення нових методів оцінки і аналізу ефективності і ризику реалізації інвестиційних проектів на їх передінвестиційній стадії, в умовах невизначеності.

Відповідно до поставленої мети сформульовані основні задачі дослідження:

- виконати аналіз існуючих методів визначення ефективності і ризику інвестиційних проектів і практики їх використовування при проведенні передінвестиційного аналізу з метою визначення вимог, що пред'являються до методів дослідження ефективності проектів;

- обґрунтувати необхідність урахування принципів, що пред'являються в сучасних ринкових умовах до розробки і аналізу проектів як єдиної системи;

- виділити безліч внутрішніх зв'язків проекту як цілісної системи, визначити можливу і допустиму області їх впливу на стан системи і на основі аналізу сформулювати вирішувані задачі;

- вивчити специфіку вирішуваних задач і запропонувати шляхи їх вирішення; розробити економіко-математичний апарат дослідження проектів, що гарантує із заданою надійністю виконання проектів при їх забезпеченні оцінкою фінансової ефективності, відповідній системі об'єктивно-існуючих і накладаємих обмежень в умовах невизначеності;

- створити науково-методичні положення вирішення поставлених задач і на їх основі розробити рекомендації по аналізу і дослідженню інвестиційних проектів за допомогою імітаційного моделювання; здійснити реалізацію комплексу програм для ЕОМ за наслідками досліджень, упровадити їх у відповідних проектних, дослідницьких організаціях і учбовому процесі.

Об’єкт дослідження. Інвестиційний проект, реалізований в сучасних ринкових умовах.

Предмет дослідження. Проблеми передінвестиційного аналізу і дослідження можливих варіантів розвитку проекту та пов'язані з цим процедурні, розрахункові, інженерно-технічні і виробничі питання реалізації проекту.

Методи дослідження. Науково-методологічну основу дослідження склали: аналіз і узагальнення вітчизняного і зарубіжного досвіду теоретичних досліджень в області аналізу організаційних і економічних параметрів ефективності інвестиційних проектів, теорії управління проектами, методів системного аналізу, теорії ймовірностей і економіко-математичного моделювання, а також теорії організаційної надійності.

Наукова новизна одержаних результатів: полягає в розробці нових методів оцінки фінансової ефективності інвестиційних проектів, а також властивого ним ризику в умовах невизначеності на базі імітаційного моделювання основних показників з врахуванням внутрішніх взаємозв'язків фінансових характеристик проекту.

Запропоновані моделі і методи є подальшим розвитком теорії і практики аналізу ефективності і ризику інвестиційних проектів завдяки розробці:

- основних аспектів визначення безлічі внутрішніх зв'язків проекту, визначення можливої і допустимої області їх впливу на стан, на базі комплексного урахування принципів, що пред'являються в сучасних ринкових умовах до розробки і аналізу проектів (вдосконалено);

- ряду методів аналізу прибутковості і ризику інвестиційних проектів:

- методу визначення максимально-можливої премії за ризик і мінімально-допустимої величини прибутковості проекту (вдосконалено);

- методу відшукання коефіцієнтів еквівалентності, відповідних мінімально-необхідному рівню надійності проекту (вдосконалено);

- методу знаходження коефіцієнтів корекції, що ураховують ступінь невизначеності проекту і зростання ризику в часі, і визначення з їх допомогою мінімально-допустимих значень грошових потоків проекту (вперше отримано);

- системи математичних моделей визначення величин внутрішніх взаємозв'язків інвестиційного проекту, що є основою проведення аналізу ймовірностей і визначення ризику інвестицій (вперше отримано);

- комплексу програм для ЕОМ на базі розроблених методик як основи для проведення імітаційного моделювання і створення імітаційної моделі з врахуванням певних вимог і виділених особливостей аналізованого проекту (вперше отримано).

Практичне значення одержаних результатів. Запропоновані методи оцінки прибутковості і ризику інвестиційних проектів доведені до рівня практичного використовування в компаніях і організаціях різних структур і форм власності, що функціонують в умовах ринкової економіки, з метою: підвищення наукового рівня аналізу і оцінки ефективності і ризику реалізації інвестиційних проектів на їх передінвестиційній стадії в умовах невизначеності; апріорного визначення величини прибутковості і оцінки ймовірностей реалізації проектів з врахуванням об'єктивно-існуючих проектних взаємозв'язків; упровадження в науково-дослідний процес оцінки проектів відповідного програмного комплексу, що дозволяє прискорити процес обробки даних і отримання основних економіко-ймовірностних характеристик інвестиційних проектів.

Результати теоретичних досліджень були використані Запорізьким домобудівним комбінатом №1 (м. Запоріжжя) при плануванні проекту по зведенню житлової будівлі; Запорізькою енергетичною компанією (м. Запоріжжя) при підготовці проекту устрою когенераціоной станції; використовуються в учбовому процесі Запорізької державної інженерної академії.

Особистий внесок здобувача полягає в розробці системи математичних моделей визначення величин взаємозв'язків інвестиційних проектів; методів і моделей оцінки і аналізу прибутковості і ризику інвестиційних проектів; комплексу програм на базі запропонованих методик як основи для виконання імітаційного моделювання з врахуванням виділених особливостей аналізуємого проекту.

Апробація результатів дисертації. Дисертація виконана на кафедрі промислового і цивільного будівництва Запорізької державної інженерної академії, де відбулася її первинна апробація. Основні положення дисертації докладалися на наукових конференціях: „Комп'ютерне моделювання і інформаційні технології в науці, економіці і освіті.” (м. Кривий ріг, 2001 р.); „Економіка: Проблеми теорії і практики” (м. Дніпропетровськ, 2001 р.); „Держава і регіони. Державне управління” (м. Запоріжжя, 2001 р.); „Будівництво. Матеріалознавство. Машинобудівництво” (м. Дніпропетровськ, 2002 р.); на науково-практичному семінарі ЗДІА на VI Міжрегіональній спеціалізованій виставці “Домострой. Домотехника – 2003” (м. Запоріжжя, 2003 р.); „Актуальні проблеми інноваційного розвитку в Україні” (м. Харків, 2003 р.); „Проблеми і перспективи сучасного будівництва” (м. Запоріжжя, 2003 р.); на науково-практичних конференціях кафедри будівельних конструкцій ЗДІА (м. Запоріжжя, 2000, 2001, 2002, 2003 р.р.); на розширеному науковому семінарі кафедри фінансів та кафедри планування та організації виробництва Придніпровської державної академії будівництва і архітектури (м. Дніпропетровськ, 2003 р.).

Публікації. Основні положення і результати дисертаційної роботи викладені в 11 наукових працях, опублікованих в наукових журналах, у збірниках наукових праць, у матеріалах конференцій, з них 3 входять до переліку видань, що пропонує ВАК України.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, чотирьох розділів, висновку, списку використаних джерел (185 найменування), 6 додатків.
Матеріали викладені на 228 сторінках друкарського тексту, з яких 170 сторінок основного тексту, 16 рисунків, 14 таблиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі наведено актуальність проблеми взагалі та окремо даної теми досліджень, поставлена мета дослідження, сформульовані задачі, які необхідно розв’язати для досягнення цієї мети, наведено наукову новизну дослідження, його практичне значення, обґрунтованість і достовірність отриманих результатів, а також особистий внесок автора. Представлено інформацію щодо апробації та впровадження результатів роботи, кількості публікацій, зв’язку роботи з науковими програмами і темами, а також щодо обсягу дисертаційної роботи.

У першому розділі розглянуті особливості функціонування і реалізації проектів в сучасних ринкових умовах. Виділені основні принципи, використовування яких обов'язково при розробці і аналізі інвестиційного проекту в даний час. Показаний вплив урахування кожного з виділених принципів на фінансові характеристики досліджуваного проекту. Обґрунтовано застосування чистого дисконтованого доходу і його варіації в якості основних показників ефективності і ризику даного проекту. Проведено аналіз існуючих методів обґрунтовування ефективності і ризику інвестиційних проектів в умовах невизначеності. Приведені їх достоїнства, недоліки, можлива область застосування. Для цього використані дослідження провідних фахівців з цієї проблематики – Балицького М.С., Белоконя А.І., Болотських М.С., Бушуєва С.Д., Васильєва В.М., Вечерова В.Т., Гончаренка Д.Ф., Гусакова А.А., Драгуна Л.М., Друкованого М.Ф., Завадскаса Е.К., Ільіна М.І., Кірноса В.М., Кулікова Ю.О., Мазура І.І., Олійника П.П., Павлова І.Д., Торкатюка В.І., Тяна Р.Б., Уварова Е.П., Ушацького С.А., Федоренка Ф.Ф., Шапіро В.Д., Шрейбера А.К., Шутенка Л.М.

В результаті виконаного аналізу зроблені висновки про те, що існуючі методи аналізу прибутковості і ризику інвестиційних проектів в сучасних ринкових умовах, недосконалі через частковий облік комплексу обов'язково враховуваних принципів. Для отримання достовірних проектних характеристик необхідне використовування моделі, яка дозволяє:

1) використовувати прийняті в світовій практиці критерії оцінки ефективності проектів, які базуються на зіставленні майбутніх інтегральних результатів і витрат;

2) приводити в розрахунках майбутні витрати і доходи до умов їх сумірності з урахуванням теорії цінності грошей в часі;

3) моделювати всі присутні в проекті потоки продукції, послуг, ресурсів і т.д. у вигляді потоків грошових коштів;

4) ураховувати взаємозв’язаність процесів і їх показників, що протікають як у внутрішньому, так і в зовнішньому середовищі проекту;

5) ураховувати невизначеність і ризики, пов'язані із здійсненням проекту.

Говорити ж про частковий облік вказаних принципів (в будь-якій їх конфігурації) не має смислу, оскільки в цьому випадку буде невірно представлена ефективність проекту, що приведе до необоротних наслідків.

Поставлено задачу розробки універсальної методики аналізу ефективності і ризику реалізації інвестиційних проектів на їх передінвестиційній стадії.

У другому розділі розглянуті традиційні методи визначення допустимих меж грошових потоків, відповідних необхідному рівню надійності проекту. Доведена коректність їх застосування лише для випадку правильного профілю інвестиційного проекту, що чинить ускладнює їх застосування при аналізі інвестиційних проектів реального сектора.

Розроблені вдосконалені методики визначення допустимих меж грошових потоків, відповідних необхідному рівню надійності проекту, і таких що ураховують довільний порядок інвестиційних вкладень і результатів.

Вдосконалена методика визначення величини премії за ризик і внутришної норми прибутку (метод коректування норми дисконту):

Вдосконалена методика еквівалентних грошевих потоків (ГП):

де m(ЧДП) – математичне очікування величини чмстого дисконтованого прибутку;

m(ГПt) – математичне очікування грошового потоку в період t;

ГП0 – початкові інвестиції (капвкладення);

eбі – безризикова норма дисконту для і-го періоду;

– можлива премія за ризик, що характеризує властивий конкретному проекту рівень надійності m(ЧДПmin);

m(ЧДПmin) – мінімально-допустима (задана) прибутковість проекту, що враховує у вартісному виразі наявність факторів ризику.

u – кількість періодів з позитивною величиною ГПt;

v – кількість періодів з негативною величиною ГПt;

t – порядковий номер періоду ;

n – кількість даних періодів, n=u+v.

До переваг вдосконалених методик відноситься їх універсалізм (за відсутності негативних грошових потоків (v=0, u=t) представлені вирази набувають вигляд традиційних моделей). Недоліком як оригінальних, так і вдосконалених методик є те, що грошовий потік кожного періоду коректується на величину, яка залежить лише від величини самого грошового потоку. Тому, для знаходження істинних значень величини ризику всього проекту, ризику всіх грошових потоків і відповідних знайденому ризику грошових еквівалентів (мінімально-допустимих меж ГПt), виходячи із заданого мінімально-необхідного рівня надійності (МНРН) проекту, необхідне застосування такої моделі, яка б обов'язково ураховувала процес наростання ризику в часі.

З урахуванням вищевикладеної проблематики розроблена модель визначення допустимих меж грошових потоків, що забезпечують необхідний рівень надійності проекту з врахуванням наростання ризику в часі (за допомогою одержуваних в пропонованій методиці коефіцієнтів корекції ступеня ризику грошових потоків):

Коефіцієнт корекції ступеня ризику - це позитивне дійсне число, менше одиниці. Коефіцієнт є убиваючою функцією від часу t ( убиває у міру зростання величини t). Коефіцієнт корекції ступеня ризику не є фіксованою величиною, а варіюється по періодах залежно від кількості інформації природи ГП, що стосується і властивого їм ступеня невизначеності.

Використовування представленої моделі, що враховує наростання ризику в часі, можливо при будь-якому розвитку кривої прибутковості в часі, а також при довільному порядку наявності періодів, реалізовуваних в умовах невизначеності, що підтверджує універсалізм методики. До переваг також слід віднести той факт, що можливо застосування викладеної методики спільно з широко поширеними методами.

На підставі розроблених моделей отримана методика встановлення допустимих значень дисконтних ставок, відповідних необхідному рівню надійності проекту.

Мінімальне значення дисконтної ставки (ДС) характеризується безризиковою нормою дисконту еб. Максимальне значення ДС характеризується величиною еmax, для визначення якої в даний час широко застосовується показник внутрішньої норми прибутковості (ВНП), при якому капіталізована прибутковість проекту має нульове значення. Але в деяких випадках показник ВНП визначається для проектів з неправильним профілем і має не єдине значення, що утрудняє його інтерпретацію і економічне обгрунтовування при аналізі проектів реального сектора.

У разі знаходження emax по вдосконаленій методиці коректування норми дисконту, яка враховує наявність негативних грошових потоків, як і в разі знаходження широко вживаній модифікованій ВНП, emax має єдине значення. Це пояснюється тим, що в отриманому методі шукається максимально-допустима норма дисконту, при якій дисконтовані запаси надійності негативних ГП рівні дисконтованим запасам надійності позитивних ГП, у відмінності від традиційного визначення ВНП, де визначається, при яких ДС величина дисконтованої суми позитивних ГП буде рівна дисконтованій сумі негативних ГП. Таким чином, представлена методика є узагальненою методикою знаходження величини ВНП (emax), яка враховує всі вищезгадані недоліки класичної методики знаходження ВНП.

Рис. 1 Можливі варіанти знаходження emax залежно від вживаної методики.

При аналізі інвестиційних проектів для встановлення величини ЧДП використовуються очікувані величини періодичних грошових потоків ГПt. І чим більше віддалені прогнозовані ГПt від початку проекту (tn), тим менше вірогідність того, що встановлювана величина m(ГПt) буде відповідати реально досягнутій. Це пояснює наявність розбіжностей фактичних показників з теоретичними. В цьому випадку негативні відхилення прогнозних показників повинні компенсуватися відповідними управлінськими діями, для чого керівництво повинне мати в своєму розпорядженні дані щодо величини непередбачених затрат реалізовуваного періоду. Величина непередбачених затрат періоду t* з врахуванням раніше реалізованих періодів для забезпечення досягнення проектом мінімально-необхідного рівня надійності складе:

,

де ПНЗt – проведені в період t непередбачені затрати.

Величина враховує характер протікання проекту до моменту часу t*. Таким чином, визначаючи по ходу реалізації проекту , менеджери мають в своєму розпорядженні інформацію про мінімально-необхідний розмір непередбачених витрат моменту і максимально-можливий резерв надійності проекту моменту t*, у вартісному еквіваленті .

Рис. 2 Динаміка зростання непередбачених затрат та резерву надійності
періоду t до моменту t*.

Третій розділ присвячений розробці моделей кількісного вимірювання фінансових ризиків проекту (що беруть до уваги наявність проектних зв'язків) по відношенню до мінімального рівня надійності – МНРН, дивись рис.3.

Для знаходження дисперсії (міри ризику) ЧДП і ГПt потрібні коефіцієнти кореляції як між елементами ГП, так і між грошовими потоками різних періодів, ураховуючі внутрішні зв'язки за проектом:

де m(ГПti) – очікуваний і-й елемент грошового потоку в період t;

- коефіцієнт кореляції між і-м і j-м елементами грошового потоку;

і - стандартні відхилення відповідно і-го і j-го елемента грошового потоку періоду t.

Рис.3 Модель для визначення ризику проектних грошових потоків по відношенню до мінімального рівня надійності.

Кореляційні коефіцієнти (КК) найбільш складні у визначенні зі всіх параметрів, впливаючих на дисперсію, що обумовлено труднощами в кількісній оцінці всіх внутрішніх взаємозв'язків довгострокових проектів, виконуваних в умовах невизначеності. КК між елементами одного ДП визначаються з використанням парного регресійного аналізу і вибраної методики знаходження основних ймовірностних характеристик:

,

де b і bобр – коефіцієнти нахилу прямої і зворотної парної лінійної регресії між даними елементами ДП.

Отримана узагальнена залежність для визначення варіації показника ефективності інвестиційного проекту, що ураховує наявність зв'язків між проектними характеристиками, а також їх стохастичність:

Як видно з представленої залежності, для знаходження дисперсії величини ЧДП необхідне відшукання не тільки варіації грошових потоків, але і їх ступеня корельованості (міжперіодних КК - МКК).

Рис. 4 Вплив обліку корельованості грошових потоків проекту на варіацію
і густину розподілу величини ЧДД.

КК між грошовими потоками різних періодів визначаються по розробленій моделі ймовірностній оцінки ЧПД, що враховує корелірованість грошових потоків, по якій міжперіодні коефіцієнти кореляції rpq знаходяться з:

,

де Мij=rpiqjpiqj+m(ГПрі)m(ГПqj);

rpiqj ПКК, проміжний коефіцієнт кореляції між і-м елементом періоду р і j-м елементом періоду q.

Змінні, які необхідні для моделі:

1)

очікувані грошові потоки по періодах його виконання - m(ГП);

2)

чиста норма прибутку - До;

3)

амортизаційні відрахування - А;

4)

очікуване значення елементів грошових потоків - m(ГПрі), m(ГПqj);

5)

стандартне відхилення по періодах реалізації проекту - ;

6)

стандартне відхилення елементів грошових потоків - pi qj;

7)

проміжні коефіцієнти кореляції елементів ГП - rpiqj.

Запропонована оцінна модель відрізняється від інших тим, що ґрунтується на реальних компонентах грошових потоків, які є невід'ємною частиною будь-якого інвестиційного проекту, що чинить наведену модель найбільш „реалістичною” по відношенню до інвестиційного проекту.

Проте на практиці неможливо встановити істинне значення дисперсії проектного чистого дисконтованого доходу через неможливість визначення точних МКК, що веде до невірної оцінки міри ризику проекту і спотворення всіх подальших показників і рішень, які роблять значний вплив на хід проекту. В цьому випадку керівництво може оцінити можливу область значень D(ЧДП) за допомогою отриманої методики визначення меж області можливих значень дисперсії величини ЧДП.

В пропонованій моделі доведено, що верхньою межею можливої області значень D(ЧДП) є величина, отримана при абсолютно позитивній кореляції всіх складових ГП проекту rpq=1. Нижньою межею може бути величина, визначувана як при абсолютно негативній кореляції rpq=-1, так і при повній незалежності всіх складових ГП інвестиційного проекту rpq=0.

Четвертий розділ присвячений практиці використовування запропонованих методів аналізу інвестиційних проектів спільно з імітаційним моделюванням. До особливостей прогнозування прибутковості і ризику інвестиційних проектів за допомогою імітаційного моделювання слід віднести етапи імітаційного експерименту, на яких визначаються в кількісній формі ступені залежності всіх змінних, що роблять вплив на досліджувану величину, а також генерацію випадкових сценаріїв на базі створеної моделі і сформованих раніше відносин корельованості. Це пояснюється тим, що точність одержуваних результатів значно залежить від урахування корельованості змінних при виконанні прогонів моделі.

На базі вищевикладених моделей розроблена методика визначення і урахування корельованості змінних, які роблять вплив на аналізовану характеристику при проведенні імітаційного моделювання.

Елементи входять в грошовий потік згенерованого періоду р розиграшу :

,

де - випадково згенерирований елемент грошового потоку ГПр в розиграші ;

- відшукуваємий елемент грошового потоку ГПр розиграшу , ;

m(ГПрi) – математичне очікування згенерованого елемента і періоду р;

m(ГПрj) – математичне очікування відшукуваємого елемента j періоду р.

Вирішуючи систему з m рівнянь і m невідомих, де m – кількість елементів ГП, визначаємо значення елементів (або ).

Елементи, які входять у всю решту потоків q, знаходяться з системи рівнянь:

Вирішуючи п-1 представлених систем рівнянь з розмірністю , одержуємо всі елементи всіх грошових потоків, відповідні єдиному стану системи. Таким чином, формується таблиця початкових даних фінансових характеристик проекту, в якій враховані проектні взаємозв'язки, що дозволяє отримати коректні характеристики проекту розиграшу при проведенні імітаційного експерименту.

За отриманими початковими даними, які відповідають певному стану системи, за допомогою методів і моделей, представлених в роботі, проводиться розрахунок всіх проміжних і ключових характеристик інвестиційного проекту, що відносяться до розиграшу . Після виконання заданої кількості розиграшів N машина формує масив статистичного матеріалу для кожної проміжної і ключової змінної проекту.

За наслідками проведених досліджень створений програмний комплекс „Аналіз прибутковості і ризику інвестицій в умовах невизначеності”, що реалізовує на ЕОМ всі методи і моделі, представлені в роботі, включаючи додаткову можливість проведення на підставі виконаного аналізу імітаційного моделювання як традиційним способом, так і досліджуваною методикою. Ця перевага дає додаткову можливість порівняння (і подальшого аналізу) декількох груп основних проектних показників, отриманих різними способами:

1. Експертною оцінкою на базі представлених моделей.

2. Класичною методикою проведення імітаційного експерименту (проводиться випадкова генерація кожної вхідної характеристики).

3. Досліджуваною методикою проведення імітаційного експерименту (генерація початкових характеристик проекту проводиться з врахуванням їх корельованості).

Рис.5 Приклад аналізу проекту за допомогою програмного комплексу
„Аналіз прибутковості і ризику інвестицій в умовах невизначеності”.

Програмним комплексом передбачена можливість як ручного коректування вхідних даних, так і автоматичної корекції в разі невірно заданих значень, а також система автоматичного стеження контролю за експертними оцінками, що вводяться на проміжних етапах вироблюваних обчислень. Також передбачена можливість дослідження на чутливість представлених методів і моделей в разі зміни вихідних даних. На конкретному прикладі розібрана методика аналізу і проведення імітаційного експерименту, наведені отримані результати, що свідчать про високу чутливість запропонованих методик до можливої зміни проектних характеристик, що використовуються при підготовці моделі проекту.

Розроблений на базі запропонованих моделей програмний комплекс вирішує поставлені задачі і відповідає рівню сучасних програмних продуктів, що використовуються в інвестиційному аналізі.

ЗАГАЛЬНІ ВиСНОВКИ

Основні наукові і практичні результати, отримані в дисертаційній роботі, дозволяють зробити наступні висновки:

1. Вирішена науково-практична задача підвищення якості проведення передінвестиційного аналізу, яка полягає у вдосконаленні існуючих і створенні нових методів оцінки і аналізу ефективності і ризику реалізації інвестиційних проектів в умовах невизначеності;

2. Обґрунтована необхідність комплексного урахування принципів оцінки ефективності, вживаних в сучасних ринкових умовах в розробці і аналізі проектів як єдиної системи;

3. Розроблена універсальна методика встановлення максимально-можливої премії за ризик і мінімально-допустимих величин грошових потоків, відповідних заданому рівню прибутковості, яка враховує довільну наявність негативних грошових потоків, що дозволяє її використовувати при аналізі реальних інвестицій (у відмінності від традиційного способу придатного лише для аналізу проектів з правильним профілем);

4. Запропоновано метод урахування внутрішньопроектних зв'язків, визначені можлива і допустима області їх впливу на стан системи;

5. Розроблено економіко-математичний апарат дослідження проектів, що гарантує із заданою надійністю виконання проектів при їх забезпеченні оцінкою фінансової ефективності, яка відповідає системі об'єктивно-існуючих і накладаємих обмежень в умовах ризику і невизначеності;

6. Створені науково-методичні положення з рішення поставлених задач і на їх основі розроблені рекомендації по аналізу і дослідженню інвестиційних проектів за допомогою імітаційного моделювання;

7. Здійснена реалізація комплексу програм для ЕОМ за наслідками досліджень, що дозволяють оперативно аналізувати ефективність і ризик інвестиційних проектів на їх передінвестиційній стадії;

8. Практичним впровадженням запропонованих методів підтверджена висока точність виконаних розрахунків, висока адекватність описуваним інвестиційним розрахункам, висока чутливість до можливих змін, що дозволяє рекомендувати їх для широкого використовування в практичній діяльності відповідних організацій, різних структур і форм власності.

Основні положення дисертації опубліковані в наступних роботах:

1. Павлов І.Д., Антипенко Є. Ю. Імовірнісна оцінка NPV проекту, яка базується на коефіцієнтах кореляції елементів грошових потоків по періодах виконання проекту // Держава та регіони – Серія: Державне управління. – Запоріжжя – ЗІДМУ – 2001. – С. 127 – 131 (Особистий внесок полягає в створенні моделі встановлення ступеня корельованості між грошовими потоками різних періодів).

2. Павлов И.Д., Антипенко Е. Ю. Особенности вероятной оценки NPV проекта, основанной на коэффициентах корреляции элементов денежных потоков по периодам выполнения проекта // Економіка – Проблеми теорії та практики – Випуск 76 – Дніпропетровськ. – ДНУ – 2001. – С. 139 – 147 (Особистий внесок полягає в розробці моделі знаходження кореляційних коефіцієнтів).

3. Павлов И.Д., Антипенко Е. Ю., Павлов Ф.И. Методика учета взаимосвязи основних характеристик проекта при определении величины чистого дисконтированного дохода // Гуманітарний вісник Запорізької державної інженерної академії. – Запоріжжя: ЗДІА. – Випуск №8. – 2002. – С. 191 – 196 (Особистий внесок полягає в розробці методиці обліку взаємозв’язку змінних проекту).

4. Антипенко Е. Ю. Определение допустимых границ денежных потоков, обеспечивающих необходимый уровень надежности проекта // Строительство. Материаловедение. Машиностроение. – Сб. научн. тр. – № 20. – Днепропетровск. – ПГАСА. – 2002. – С. 73 – 78.

5. Павлов И.Д., Антипенко Е. Ю. Вероятностная оценка денежных потоков по проекту с учетом их коррелированности // Строительство. Материаловедение. Машиностроение. – Сб. научн. тр. – № 20. – Днепропетровск: ПГАСА, 2002. – С. – 88 (Особистий внесок полягає у створені моделі встановлення коефіцієнтів кореляції між елементами грошового потоку).

6. Антипенко Е. Ю. Определение допустимых границ денежных потоков и размера возможных дополнительных затрат, обеспечивающих необходимый уровень надежности проекта // Складні системи і процеси. – Запоріжжя: ЗІДМУ, 2002. – С. 93 – 101.

7. Антипенко Е. Ю. Методика учета взаимосвязанности основных показателей инвестиционного проекта при их определении с помощью имитационного моделирования // Матеріали науково-практичного семінару ЗДІА на VI Міжрегіональній спеціалізованій виставці “Домострой. Домотехника-2003”. – Запоріжжя, 2003. – С. 15 – 17.

8. Антипенко Е. Ю. Особенности применения методики корректировки нормы дисконта для установления премии за риск при анализе инвестиционных проектов реального сектора // Матеріали науково-практичного семінару ЗДІА на V Міжрегіональній спеціалізованій виставці “Домострой. Домотехника-2003”. – Запоріжжя, 2003. – С. 18 – 20.

9. Антипенко Е. Ю. Решение проблем инновационного менеджмента инвестиционных проектов реального сектора, реализуемых в условиях неопределенности // “Актуальні проблеми інноваційного розвитку в Україні”. – Харків: Харківський інститут управління, 2003. – С. 20 – 22.

10. Антипенко Е. Ю. Определение эффективности и риска инвестиционных проектов с учетом их индивидуальных особенностей в условиях неопределенности // Новини науки Придніпров’я – Науково-практичний журнал – Серія: Інженерні дисципліни – №4 - Дніпропетровськ – ПДАБА – 2003 - С. 76 – 80.

11. Антипенко Е. Ю. Методика нахождения граничных значений риска доходности инвестиционных проектов // Вісник Придніпровської державної академії будівництва та архітектури - №1 - Дніпропетровськ – ПДАБА – 2004 - С. 22 – 27.

АННОТАЦИЯ

Антипенко Е.Ю. Совершенствование методов и моделей анализа эффективности и риска реализации инвестиционных проектов. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.22 – Управление проектами и развитие производства. – Приднепровская государственная академия строительства и архитектуры. Днепропетровск, 2003.

Работа посвящена изучению и совершенствованию существующих, а также разработке новых методов и моделей определения эффективности и риска инвестиционных проектов, используемых при выполнении прединвестиционного анализа. Выделены основные принципы применение которых обязательно в ходе выполнения анализа проекта, реализуемого в рыночных условиях. Обосновано применение чистого дисконтированного дохода и его вариации в качестве основных показателей эффективности и риска проектов.

Показана некорректность применения традиционных методик – метода корректировки нормы дисконта и метода использования коэффициентов эквивалентности при риск-анализе проектов с нестандартным профилем развития, к которым относятся практически все инвестиционные проекты реального сектора. Усовершенствованны методики вышеупомянутых методов, учитывающие наличие в произвольном порядке инвестиционных затрат и результатов. Получена модель для определения коэффициентов коррекции риска, присущего денежным потокам различных периодов, учитывающих удаленность и степень неопределенности соответствующих периодов реализации проекта. Модель учитывает наличие в произвольном порядке периодов, реализуемых в условиях неопределенности, и периодов, обладающих необходимой информативностью для снятия фактора неопределенности.

На базе усовершенствованных методов получена универсальная методика нахождения внутренней нормы доходности максимально-допустимой премии за риск, учитывающая все недостатки, присущие классической методике определения величины ВНД.

Принимая во внимание факт расхождения прогнозных характеристик с проектными, для достижения проектом запланированного уровня надежности предложена модель установления величины непредвиденных затрат по ходу реализации проекта в случае воздействия негативных факторов на среду проекта.

Для учета проектных взаимосвязей в общем виде определена структура денежного потока, на основании чего получена зависимость для нахождения вариации денежных потоков, учитывающая коррелированность и меру отклонения составляющих потока. Для установления коэффициентов корреляции между элементами денежного потока одного периода предложена методика, основывающаяся на использовании прямой и обратной парных линейных регрессий. Для нахождения степени взаимосвязанности денежных потоков различных периодов получен метод определения межпериодных коэффициентов корреляции, для нахождения которых применяются элементы рассматриваемых денежных потоков, что делает его наиболее адекватной по отношению к реальному инвестиционному процессу. Для случая затруднительного определения точных значений межпериодных коэффициентов корреляции предложена методика установления возможных границ дисперсии чистого дисконтированного дохода. С целью сужения области значений вариации ЧДД проанализирован механизм влияния степени коррелированности денежных потоков на величину дисперсии эффективности проекта.

Разработан пакет прикладных программ, объединенных в единый программный комплекс, позволяющий использовать предложенные методы и модели совместно с имитационным моделированием, что дает возможность учитывать наличие внутрипроектных связей при проведении имитационного эксперимента, а также избежать доказанных недостатков, присущих рассмотренным традиционным методикам определения эффективности и риска проекта при выполнении риск-анализа. Даны рекомендации по использованию предложенных методов и моделей, а также разработанного на их основе программного комплекса.

Ключевые слова: методы и модели, проектный анализ, эффективность проекта, риск, чистый дисконтированный доход, денежный поток, дисперсия, корреляция, имитационное моделирование.

АНОТАЦІЯ

Антипенко Е.Ю. Удосконалення методів і моделей аналізу ефективності і ризику реалізації інвестиційних проектів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук із спеціальності 05.13.22 – Управління проектами і розвиток виробництва. – Придніпровська державна академія будівництва і архітектури. Дніпропетровськ, 2003.

Робота присвячена вивченню і вдосконаленню існуючих, а також розробці нових методів і моделей визначення ефективності і ризику інвестиційних проектів. Виділені основні принципи, застосування яких обов'язково в ході виконання аналізу проекту, реалізовуваного в ринкових умовах. Розроблені вдосконалені методики вищезазначених методів, що враховують наявність в довільному порядку інвестиційних витрат і результатів.

На базі вдосконалених методів отримана універсальна методика знаходження внутрішньої норми прибутковості максимально-допустимої премії за ризик, що враховує всі недоліки, властиві класичній методиці визначення величини ВНП.

Розроблено пакет прикладних програм, з'єднаних в єдиний програмний комплекс, що дозволяє використовувати запропоновані методи і моделі спільно з імітаційним моделюванням.

Ключові слова: проектний аналіз, ефективність проекту, ризик, чистий дисконтований дохід, грошовий потік, кореляція, імітаційне моделювання.

SUMMARY

Antipenko E.Y. Improvement of methods and models of efficiency analysis and risk of realization of investment projects.– Manuscript.

Thesis for obtaining the scientific degree of Candidate of Technical Sciences by speciality 05.13.22 – Project Management and Production Development – The Pridneprovskaya State Academy of Civil Engineering and Architecture. Dnepropetrovsk, 2003.

Work is devoted to the study and perfection of existing, and also development of new methods and models of efficiency determination and risk of the investment projects, used for implementation of analysis. A tactlessness of application of traditional methods is shown – method of adjustment of norm of discount and method of use of equivalence coefficients in case of risk-analysis.

A model is got for determination of coefficients of correction of risk inherent to the money streams of the different periods, taking into account remoteness and degree of vagueness of the proper periods of project realization.

An application, incorporated in the single program complex, allowing to use offered methods and models jointly with the imitation design package is developed that enables to take into account presence of communications during conducting an imitation experiment.

Keywords: project analysis, efficiency of project, risk, net present value, cash flow, correlation, imitation design.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Оптимізація процесів культивування у виробництві пробіотичних препаратів на основі лактобацил - Автореферат - 31 Стр.
РОЗРОБКА МОДЕЛЕЙ ДЛЯ КЕРУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНІЧНИМ РОЗВИТКОМ ВИРОБНИЦТВА - Автореферат - 25 Стр.
Державний контроль діяльності учасників фондового ринку України (організаційно-правовий аспект) - Автореферат - 27 Стр.
ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ (НА ПРИКЛАДІ РАЙОННИХ ДЕРЖАВНИХ АДМІНІСТРАЦІЙ) - Автореферат - 28 Стр.
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ТРОЇЦЬКО-ІЛЛІНСЬКИЙ МОНАСТИР: історія, господарська і культурно-просвітницька діяльність (друга половина XVII-XVIII ст.) - Автореферат - 29 Стр.
АНТРОПОЛОГІЗМ ЯК ЧИННИК ГУМАНІЗАЦІЇ ОСВІТИ (ТЕОРЕТИКО-КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ) - Автореферат - 60 Стр.
АПАРАТНІ ЗАСОБИ ТА МЕТОДИ ОБРОБКИ І АНАЛІЗУ ЗОБРАЖЕНЬ ПЛОСКИХ ФІГУР - Автореферат - 18 Стр.