У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ДЕРЖАВИ І ПРАВА імені В.М. КОРЕЦЬКОГО

АПОПІЙ Інна Вікторівна

УДК – 347. 451. 2

ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ДОГОВОРІВ

КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ В ОПТОВІЙ ТОРГІВЛІ

Спеціальність 12.00.03. – цивільне право і цивільний процес;

сімейне право; міжнародне приватне право.

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

КИЇВ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті держави і права імені В.М. Корецького Національної академії наук України.

Науковий керівник: доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент

Національної академії наук України

СЕМЧИК Віталій Іванович,

Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України,

головний науковий співробітник

Офіційні Офіційні опоненти: доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент

Академії правових наук України

ЛУЦЬ Володимир Васильович,

Академія муніципального управління,

завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін

кандидат юридичних наук, доцент

ШИМОН Світлана Іванівна,

Київський національний економічний університет,

заступник завідувача кафедри

Правового регулювання економіки

 

Провідна установа: Львівський національний університет імені Івана Франка,

кафедра цивільного права і процесу, Міністерство освіти і

науки України, м. Львів

Захист відбудеться 24 травня 2004 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.236.02 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук при Інституті держави і права імені В.М. Корецького Національної академії наук України за адресою: 01001, м. Київ-1, вул. Трьохсвятительська, 4.

З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України за адресою: 01001 м. Київ-1, вул. Трьохсвятительська, 4 .

Автореферат розісланий 22 квітня 2004 року.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради

кандидат юридичних наук КУЧЕРЕНКО І.М.

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В економічній системі, що формується в Україні на ринкових засадах, вирішального значення набувають якісно нові для вітчизняної економіки товарно-грошові відносини. Відповідно виникає необхідність створення адекватних правових умов їх розвитку та механізму правового регулювання цих відносин в процесі товарно-грошового обміну.

В системі правового регулювання товарно-грошового обміну особливе місце займає договір купівлі-продажу, як універсальна і доцільна правова форма опосередкування товарно-грошових відносин. За своєю юридичною природою цей договір є складною і гнучкою правовою формою, в яку можуть перетворюватися різні за своїм характером майнові правовідносини. Це важливо підкреслити, оскільки в умовах централізованої економіки сфера дії договору купівлі-продажу обмежувалася переважно роздрібною торгівлею.

Таким чином, договір купівлі-продажу слід розглядати як родове поняття відносно різних видів договорів, характерних не лише для роздрібної, але й оптової торгівлі, яка стає в Україні домінуючою сферою товарно-грошового обігу.

У зв’язку з цим дедалі актуальнішими стають проблеми переосмислення ролі і місця договору купівлі-продажу у регулюванні відносин суб’єктів оптового ринку, розширення сфери його застосування, а також удосконалення цивільно-правового забезпечення договірних відносин в оптовій торгівлі.

Актуальність проблеми теоретичного і практичного характеру відносно договору купівлі-продажу в оптовій торгівлі як інституту цивільного права, вдосконалення його нормативно-правового регулювання посилюється по мірі розширення масштабів його використання, звуження сфери регламентації цього договору адміністративними методами, реалізації загальнодозвільного прин-ципу регулювання відносин в оптовій торгівлі і введення нових кодексів – Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України.

Нова кодифікація цивільного і господарського законодавства України не тільки не усунула “білі плями” у правовому регулюванні договірних відносин в оптовій торгівлі, але й ще більше ускладнила цей процес унаслідок дублювання і паралелізму суперечливих норм права, які містяться у главі 54 Цивільного кодексу України і главі 30 Господарського кодексу України. Деформація цивільно-правових засад регулювання договірних відносин у сфері оптової торгівлі може призвести до вихолощення юридичної сутності договору купівлі-продажу, звуження його функцій і зниження ролі цього договору в ефективній реалізації товарно-грошових відносин в оптовій торгівлі.

В цілому виникають складні науково-теоретичні і практичні проблеми обґрунтування юридичної природи договору оптової купівлі-продажу, його зміс-ту, визначення нових видів договорів для сфери оптової торгівлі, виявлення їх особливостей, окреслення їх функцій, суттєвого покращення правового регу-лювання у межах цивільного законодавства, оскільки саме воно покликане забез-печити регулювання всіх майнових відносин товарно-грошового характеру.

Основні положення дисертації і висновки ґрунтуються на науково-теоретичних основах цивільного права та інших галузей, а також наукових працях відомих українських учених-правознавців: Д.В. Бобрової, А.С. Васильєва, М.В. Гордона, О.В. Дзери, А.С. Довгерта, В.М. Коссака, Н.С. Кузнєцової, І.М. Кучеренко, І.Ю. Краська, В.В. Луця, В.К. Мамутова, Н.М. Мироненко, О.А. Підопригори, О.О. Підопригори, О.А. Пушкіна, В.І. Семчика, Н.А. Саніахметової, Є.О. Харитонова, Я.М. Шевченко, В.С. Щербини, Ю.С. Шемшученка та ін.

В процесі роботи вивчено і проаналізовано роботи вітчизняних та зарубіжних авторів з питань договірного регулювання відносин купівлі-продажу, зокрема: М.І. Брагінського, Є.Е. Богатих, Ю.Є. Булатецького, В.В. Вітрянського, Є.А. Васильєва, Н.М. Голованова, Л.П. Дашкова, О.С. Йоффе, Н.Н. Клейна, О.О. Красавчикова, Л.А. Лунца, Д.І. Мейєра, Б.І. Пугінского, Ю.В. Романець, Є.А. Суханова, А.П. Сергєєва, Ю.К. Толстого, Л.І. Шевченко, К.М. Шміткоффа, Г.Ф Шершеневича, В.А. Язева та ін.

Проте, в останні роки в науковій юридичній літературі України теоре-тичні питання договору купівлі-продажу в оптовій торгівлі не були предметом комплексного, цілісного дослідження. Надзвичайно слабо узагальнена і прак-тика укладення, виконання і цивільно-правового регулювання договорів купівлі-продажу в оптовій торгівлі. Таким чином, відсутність науково-теоретичних розробок із зазначеної проблематики та узагальнень практики зумовили актуальність теми і необхідність даного дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження виконана згідно з планом науково-дослідної роботи відділу проблем цивільного, трудового і підприємницького права Інституту держави і права імені В.М. Корецького Національної академії наук України “Роль і значення цивільного права в регулюванні майнових і особистих немайнових відносин в сучасній Україні”.

Мета і завдання дослідження. Мета роботи полягає у комплексному науковому аналізі договору купівлі-продажу в сфері оптової торгівлі як інсти-туту цивільного права, виявлення його особливостей і обґрунтування пропозицій щодо підвищення ефективності цивільно-правового регулювання договірних відносин.

Відповідно до вказаної мети були поставлені наступні завдання:

-

визначити сутність, зміст, виявити специфіку окремих видів договорів оптової купівлі-продажу, систематизувати їх за нормоутворюючими ознаками, обґрунтувати модель їх цивільно-правового регулювання у контексті нового Цивільного кодексу України;

-

дати характеристику договірним відносинам в оптовій торгівлі, дослідити форми організації договірних зв’язків та їх правове регулювання в ринковому середовищі;

-

визначити умови (істотні, звичайні, випадкові) договору оптової купівлі-продажу та обов’язки сторін;

-

проаналізувати порядок укладання договору оптової купівлі-продажу, виявити специфіку укладання, пов’язану з характером і змістом окремих видів договорів;

-

дослідити відповідальність сторін за договором оптової купівлі-продажу, її форми і обсяги, а також обставини, що звільняють суб'єктів даного договору від відповідальності;

-

проаналізувати і узагальнити практику укладання, розірвання, вико-нання та судового розгляду спорів по договорам оптової купівлі-продажу;

-

сформулювати пропозиції щодо підвищення ефективності цивільно-правового регулювання договірних відносин в сфері оптової торгівлі.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що виникають у сфері оптової купівлі-продажу.

Предметом дослідження є цивільно-правові аспекти системи нормативного регулювання договірних відносин купівлі-продажу в оптовій торгівлі.

Методи дослідження. Методологічну основу дослідження складають загальнонаукові і діалектичні методи пізнання (формально-логічний, системно-функціональний, системно-порівняльний) та спеціальні методи, які вико-ристовуються у правових дослідженнях: порівняльно-правовий, формально-юридичний, системний, моделювання і прогнозування та інші. Використання формально-логічного методу дозволило визначити, уточнювати і доповнювати окремі поняття категорії і тим самим впорядкувати понятійно-категоріальний апарат. Системно-функціональний метод використовувався для визначення призначення, виявлення особливостей, розкриття функцій окремих видів договорів купівлі-продажу. Системно-порівняльний метод дозволив з’ясувати ідентичність і відмінність юридичних понять, правових категорій, підходів правового регулювання договорів оптової купівлі-продажу у вітчизняній і міжнародній практиці.

Наукова новизна результатів дослідження. Наукова новизна роботи полягає у тому, що в Україні вперше на дисертаційному рівні комплексно досліджено договір купівлі-продажу в сфері оптової торгівлі і проаналізовано цивільно-правові аспекти його регулювання в ринковому середовищі в контексті нового Цивільного кодексу України.

У результаті проведеного дослідження автором одержано нові й такі, що мають елементи новизни, наукові результати:

1. Дістало подальшого розвитку дослідження правової природи договору купівлі-продажу, уточнена його законодавча дефініція. Пропонується юри-дичне визначення договору купівлі-продажу як угоди про те, що одна сторона (продавець) зобов'язується передати товар і перенести право власності на іншу сторону (покупця), а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього вартість (ціну).

2. Доведено, що договір купівлі-продажу є родовим поняттям відносно окремих видів договорів, систематизованих і об'єднаних автором у дві групи: договір роздрібної купівлі-продажу і договір оптової купівлі-продажу.

3. Доведено, що договір оптової купівлі-продажу за своєю правовою природою, юридичними характеристиками, суб'єктним складом, особливостями об'єкту, змістом та порядком укладання має самостійне значення в опосередкуванні товарно-грошових відносин оптового обороту і відповідає загальним засадам цивільного законодавства.

4. Обгрунтовано віднесення договорів поставки, контрактації, поставки для державних потреб до договору оптової купівлі-продажу як таких, що найбільш повно відповідають критеріям і ознакам даного договору, а також специфіці правового регулювання договірних відносин у сфері оптової торгівлі. Ці договори співвідносяться, відповідно, як вид до роду, тому доведена доцільність закріплення в Цивільному кодексі України самостійного інституту договору оптової купівлі-продажу, що об'єднує §§ 3-5 глави 54 під назвою “Оптова купівля-продаж”.

5. Конкретизоване поняття об'єкта договору оптової купівлі-продажу, проведене розмежування предмета та об'єкта. Об'єктом даного договору слід вважати партію товару (найменування товару і кількість), а предметом відповідно дії продавця по передачі товару і покупця по його оплаті. Визначені і запропоновані для законодавчого закріплення у Цивільному кодексі України істотні умови договору оптової купівлі-продажу, а саме: найменування, кількість товару, строки постачання, ціна.

6. Визначений порядок укладання договору оптової купівлі-продажу, який включає дві стадії: встановлення контактів між контрагентами та безпо-середньо процедуру укладення, що, в свою чергу, складається з узгодження договірних умов і правового оформлення договору. Виявлені особливості укладання базових і специфічних договорів. Запропоновано на законодавчому рівні, шляхом внесення доповнень до чинного законодавства, врегулювати поняття, пов'язані з укладанням біржових і аукціонних договорів.

7. Відокремлені та теоретично обгрунтовані поняття “договірні відноси-ни” і “договірні зв’язки”, визначені співвідношення між цими поняттями. Доведено, що їх відповідно слід розглядати як мотивацію (економічний зміст) взаємодії суб’єктів договору та правову форму прояву і реалізації правовід-носин. Виходячи з цього, обгрунтовані підходи формування системи дого-вірних відносин і зв’язків в сфері оптової торгівлі, запропоновані ефективні варіанти раціональних договірних зв’язків в системі горизонтальної організації відносин.

8. Доведено, що система безготівкових розрахунків за договором купівлі-продажу є недосконалою, а нові форми розрахунків законодавчо не забезпечені, що є причиною низької розрахункової дисципліни суб'єктів договору. З огляду на це, аргументовано пропонується розробити і прийняти Закон України “ Про електронні розрахунки”, який повинен врегулювати: організаційно-правові засади функціонування та вимоги до електронних платіжних систем, види засо-бів розрахунків, гарантії, захищеність електронних платежів, правове поло-ження суб'єктів, що забезпечуюють електронні платежі.

9. Дістала подальшої теоретичної розробки договірна відповідальність: розроблені засади створення її ефективної системи , визначені форми, міри і обсяги відповідальності, формалізована модель фактичного складу відшкоду-вання збитків, систематизовані з правових позицій збитки, сформульовані правила для визначення розміру відповідальності сторін за договором оптової купівлі-продажу. Внесені пропозиції до чинного законодавства щодо обчислення збитків та розмежування прямих і опосередкованих збитків.

10. Зроблена систематизація обставин, що звільняють суб'єкта підприєм-ницької діяльності від відповідальності. Обгрунтовано, що до форс-мажорних обставин належить не лише дія непереборної сили, а й “юридичний форс-мажор” - юридична неможливість виконання сторонами своїх зобов'язань внаслідок дії актів державних органів.

Практичне значення отриманих результатів дисертаційної роботи полягає у тому, що її висновки, рекомендації можуть бути використані в подальших наукових дослідженнях проблем цивільно-правового регулювання договірних відносин купівлі-продажу, доопрацюванні законодавства України, а також в процесі підготовки і підвищення кваліфікації юридичних кадрів.

На базі дисертаційного дослідження зроблено низку пропозицій щодо удосконалення чинного законодавства України, уточнення та уніфікації окре-мих положень, прийняття нормативних актів, що покликані ліквідувати прогалини у правовому забезпеченні відносин оптової купівлі-продажу.

Основні положення роботи та практичних рекомендацій можуть бути використані для розробки підручників, навчальних посібників, методичних рекомендацій для студентів юридичних факультетів з курсу “Цивільне право”, а також спецкурсів з проблем договірних зобов'язань.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертаційного дослідження доповідалися і обговорювалися на науково-практичних конференціях: “Проблеми і перспективи розвитку та реалізації законодавства України “ (1 квітня 2001 р., м. Київ); ”Проблеми кодифікації законодавства України” (14 травня 2003 р., м. Київ); “Стратегія соціально-економічного розвитку України і формування механізмів зростання. Правові аспекти трансформаційних процесів в Україні” (15-16 квітня 2003 р., м.Львів); “Підприємництво та менеджмент: українські реалії та перспективи” (21-23 березня 2003 р., м. Львів).

Публікації. Основні положення та висновки дослідження викладені автором у шести наукових публікаціях, з них три статті у збірниках, що належать до переліку наукових фахових видань ВАК України, та тези трьох доповідей на наукових конференціях.

Структура дисертації зумовлена метою та завданням дослідження та складається із вступу, трьох розділів, до яких входять шість під-розділів, висновків та списку використаних джерел. Повний обсяг рукопису становить 201 сторінку друкованого тексту, у тому числі 19 сторінок списку використаних джерел, який охоплює 198 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обгрунтовується актуальність теми дослідження, визначаються мета і завдання дисертаційної роботи, її теоретична та методологічна основа, наукова новизна отриманих результатів і запропонованих до захисту положень, практична значимість зроблених висновків та пропозицій.

У першому розділі “Поняття та юридична сутність договору купівлі-продажу в оптовій торгівлі”, що включає два підрозділи, визначається поняття, правова природа, ознаки групи договорів оптової купівлі-продажу, їх класифікація, а також характеристика структури договірних відносин товарно-грошового обміну в оптовій торгівлі.

У підрозділі 1.1 “Особливості договору купівлі-продажу в оптовій торгівлі” розкривається зростаюче правове, організаційне, економічне і соціальне значення договору оптової купівлі-продажу в сучасних умовах, аналі-зуються і співставляються різні визначення його сутності, як з точки зору вітчизняного і зарубіжного цивільного законодавства, так і теоретичних праць відомих учених-правознавців (Брагінського М.І., і Вітрянського В.В., Дзери О.В., Кучеренко І.М., Луця В.В.), дається характеристика даного договору і на цій основі пропонується власне визначення договору купівлі-продажу як угоди про те, що одна сторона (продавець) зобов’язується передати товар і перенести право власності на іншу сторону (покупця), а покупець зобов’язується прийняти товар і сплатити за нього вартість (ціну).

Проблема теоретичної сутності договору купівлі-продажу пов’язана з тим, що він інерційно розглядається крізь призму одиничного акту роздрібної купівлі-продажу. В ринковому середовищі функції цього договору набагато складніші. Він регулює широкий діапазон майнових відносин в процесі товарно-грошового обміну у величезних масштабах. Відповідно ускладнюється сутнісна характеристика договору купівлі-продажу.

Враховуючи те, що даний договір:

-

належить до договорів, спрямованих на передачу товару у власність на умовах оплатності;

-

є двостороннім, причому зобов'язання сторін є не лише зустрічними, але й взаємообумовленими;

-

регулює не будь-які відносини по передачі майна у власність, а лише ті, в яких зустрічне надання є оплатно-еквівалентним у грошовому виразі,

його правомірно можна віднести до базового договору, що регулює зобов’я-зання, спрямовані на оплатну передачу майна у власність. Це означає, що він є родовим поняттям відносно інших договорів, схожих у відповідних правовідношеннях.

Друга проблема пов’язана з відсутністю обгрунтованої класифікації договорів купівлі-продажу, що, безумовно, ускладнює систему правового регу-лювання різноманіття видів договорів. В дисертації на основі комбінованого економіко-правового критерію (такі нормоутворюючі ознаки як спрямованість договору, суб’єктні особливості, предмет договору та характер оплатності) запропонована класифікація договорів купівлі-продажу. Визначена специфіка кожної групи договорів купівлі-продажу.

Специфіка договору оптової купівлі-продажу полягає в тому, що:

-

купівля-продаж товару здійснюється з підприємницькою метою (подальшого перепродажу оптовим, роздрібним підприємствам, іншим споживачам)

-

суб’єктами договору виступають юридичні і фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності;

-

об'єктом купівлі-продажу є порівняно великі партії товару;

-

розрахунки між контрагентами відбуваються за посередництвом банків і, як правило, у безготівковій формі;

-

момент укладання договору і момент передачі товару не співпадають.

До договору оптової купівлі-продажу товарів народного споживання належать базові (поставки, контрактації, поставки для державних потреб) та специфічні (договори купівлі-продажу на біржах, аукціонах, конкурсах, тендерах, оптових ярмарках, виставках).

В даному підрозділі проаналізовано також суб’єктний склад досліджу-ваного договору, його об’єкт, проведене розмежування предмета та об’єкта, проаналізована правова база, що регулює даний договір. Зауважено, що вона неадекватна положенню цього інституту в цивільному праві і його зростаючому значенню для економіки країни на сучасному етапі.

Складною у правовому плані залишається проблема змісту, співвідно-шення і принципів формування договірних відносин і зв’язків на базі договору купівлі-продажу.

Тому, в підрозділі 1.2 “Загальна характеристика договірних відносин в оптовій торгівлі споживчими товарами” досліджується правова природа договірних відносин оптової купівлі-продажу, дається розмежування понять “договірні відносини” і “договірні зв’язки”, доведено, що вони складають єдність двох сторін товарно-грошових відносин – економічного змісту і правової форми. Отже, договірні відносини слід трактувати як мотивацію і економічний зміст взаємодії суб’єктів договору купівлі-продажу. Договірні зв’язки, відповідно, являють собою правову форму прояву і реалізації сукуп-ності відносин у процесі організації і здійснення товарно-грошового обміну. Крім того, у дисертації розкриті основні підходи до формування системи дого-вірних відносин оптової купівлі-продажу – вертикальний, характерний для пла-нової економіки і горизонтальний, притаманний ринковим умовам. В даному підрозділі розглядається також місце допоміжних суб’єктів, що висту-пають на стороні продавця або покупця у встановленні договірних відносин, а також організація договірних відносин біржами, аукціонами, оптовими ярмар-ками та іншими суб’єктами оптового обороту. На основі цього виділено три варіанти формування договірних відносин:

-

ті, що формуються безпосередньо контрагентами на основі прямих зв’язків;

-

ті, для формування яких контрагентами залучаються на окремих стадіях особи, що виконують юридичні і фактичні дії;

-

ті, що формуються і оформляються за сприянням і допомогою організаторів оптової торгівлі (бірж, аукціонів, ярмарків, тендерів тощо).

Результати дослідження договірних зв’язків дозволяють вибрати оптимальні варіанти реалізації договірних відносин купівлі-продажу в оптовій торгівлі.

Аналізується правове забезпечення договірних відносин і обумовлюється необхідність перебудови і оновлення механізму їх правового регулювання.

Другий розділ дисертації “Укладання договору купівлі-продажу в оптовій торгівлі” складається з двох підрозділів. У підрозділі 2.1 “Умови договору купівлі-продажу в оптовій торгівлі споживчими товарами та обов’язки сторін” досліджуються істотні, звичайні та випадкові умови даного договору. За загальним правилом істотними є лише дві умови: найменування товару та його кількість. Нове цивільне законодавство, базуючись на принципі свободи договору, перевело умову про ціну в розряд звичайних для більшої частини договорів купівлі-продажу в оптовій торгівлі. Виняток складає договір контрактації, аукціонний контракт, договір поставки для державних потреб і біржовий договір на реальний товар. Строки є теж звичайною умовою, проте для біржових договорів на реальний товар, договорів поставки для державних потреб та договорів, зі змісту яких випливає, що недодержання певного терміну тягне за собою втрату інтересу покупця до договору, умова про строки є істотною. Нове законодавство містить деяку неузгодженість щодо цієї умови. В дисертації визначені і запропоновані доцільні істотні умови договору оптової купівлі-продажу: найменування товару, кількість товару, ціна і строки. Умови про якість, комплектність, асортимент товару, тару і упаковку є звичайними. У даному підрозділі розглядаються також обов’язки сторін, в тому числі, розподіл оплати витрат відповідно до умов Інкотермс (згідно з Указом Президента України “Про застосування міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів” від 4 жовтня 1994 року).

У підрозділі 2.2. “Специфіка укладання окремих видів договорів купівлі-продажу в оптовій торгівлі споживчими товарами” досліджується укладання договору купівлі-продажу, що містить широке різноманіття способів встановлення контактів між контрагентами, складний порядок узгодження договірних умов та правового оформлення угод, порівнюється вітчизняне і зарубіжне законодавство у цій сфері. Встановлення контактів – це стадія, що передує процедурі укладення договору оптової купівлі-продажу. В даному підрозділі проаналізовано найбільш характерні способи: проведення попередніх переговорів, запит покупця, вільна оферта, участь у виставках, ярмарках, торгах, комерційні листи тощо. Сама процедура укладення договору відбувається шляхом акцепту твердої оферти, підтвердження замовлення або прийняття проформи договору. Кожен з названих способів детально описаний. Досліджено також особливості укладення договору поставки для державних потреб, біржових договорів, договору аукціонного продажу, виявлені недоліки чинного законодавства, що регулює дані відносини, зроблені пропозиції щодо його вдосконалення.

У третьому розділі “Виконання зобов’язань за договором купівлі-продажу в оптовій торгівлі” досліджується виконання сторонами своїх обов’язків за договором і захист ними своїх прав у разі їх порушення.

Підрозділ 3.1 “Особливості розрахунків за договором купівлі-продажу в оптовій торгівлі споживчими товарами”. Встановлено, що специфіка розрахунків за договором оптової купівлі-продажу полягає перш за все в тому, що усі платежі за товари здійснюються у безготівковому вигляді, тобто за посередництвом банків. Ділова практика, що склалася у вітчизняній та зарубіжній оптовій торгівлі, а також чинне законодавство дозволяє виділити досить багато видів безготівкових розрахунків, з яких сторони вправі вибрати найбільш вигідний для себе. Проте недосконалість правового регулювання даної сфери, низька розрахункова дисципліна учасників оптового обороту призводить до того, що реально суб’єктами договору використовується один-два традиційні види, що дісталися в спадщину ще з радянських часів. Немаловажним фактором є і певний консерватизм, інерційність учасників договірних відносин купівлі-продажу, що важко переорієнтовуються на нові засади реформованої економіки, рефлекторно чіпляючись за старі звичні правила і методи. У підрозділі сформульовано основні принципи побудови системи безготівкових розрахунків, що характерні для ринкової економіки, а також детально описаний механізм та переваги і недоліки основних видів безготівкових розрахунків: розрахунки платіжними дорученнями, розрахунки по інкасо, розрахунки по акредитиву, розрахунки чеками, розрахунки векселями, розрахунки пластиковими картками, електронні розрахунки, проаналізовано їх правове забезпечення, зроблено пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства.

У підрозділі 3.2 “Відповідальність за порушення зобов’язань за договором купівлі-продажу в оптовій торгівлі споживчими товарами” розглядається суть, значення, функції договірної відповідальності, всебічно досліджуються різні форми її реалізації: стягнення неустойки, відшкодування збитків, сплата процентів за користування чужими грошовими коштами та інші, а також обсяги відповідальності. Крім майнової відповідальності, законодав-ством передбачені й інші несприятливі для боржника наслідки, що полягають у наділенні кредитора правом вживати заходів, в тому числі і шляхом подання вимог в суд, спрямованих на досягнення певних результатів, таких як: заходів, направлених на виконання боржником або за його рахунок зобов’язання в натурі, зміни чи розірвання договору і відшкодування збитків, зменшення ціни, застосування заходів оперативного впливу (відмову від виконання зобов’язан-ня, призупинення виконання зобов’язання, відмову від товару при неналежному виконанні зобов’язання), розпорядитися наявним в нього майном боржника. При цьому аналізується зарубіжне законодавство, простежуються зміни і новели в цій сфері з прийняттям нового Цивільного кодексу, проте відзна-чається, що велика кількість норм, покликаних регулювати відносини дого-вірної відповідальності за неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу, що мали місце в проекті нового Цивільного кодексу, в кінцевому варіанті були необгрунтовано делеговані в Господарський кодекс або вилучені взагалі, що значно послабило цивільно-правове регулювання договірної відповідальності. В ході дослідження були проаналізовані також підстави звільнення від відповідальності за договором оптової купівлі-продажу, що об’єднують в собі непереборну силу і юридичний форс-мажор, а також зроблені пропозиції щодо посилення правової бази договірної відповідальності на основі правового практичного досвіду, в тому числі і зарубіжних країн.

Висновки:

1. Теоретичне, а також законодавчо закріплене визначення договору купівлі-продажу не виражають у повній мірі його суть, притаманні йому риси і ознаки як родовому поняттю. В дисертації запропоноване більш точне і коректне з правової точки зору визначення.

2. Виявлено, що товарно-грошовий обмін у формі купівлі-продажу в сфері оптової торгівлі опосередковується базовими договорами (поставки, контрактації, поставки для державних потреб). Специфічними договорами є договори купівлі-продажу на біржах, аукціонах, оптових продовольчих ринках, конкурсних торгах, виставках-ярмарках. Вони співвідносяться до договору купівлі-продажу як видове до родового поняття. Однак ці договори розмежовані у різних системах законодавства, причому суб’єктивно і без належного наукового обґрунтування. В результаті розривається цілісність системи договорів і знижується рівень їх правової регламентації. Тому нами пропонується:

-

Усунути неприпустимі для кодифікованих законодавчих актів різні трактування договорів поставки і контрактації у відповідних статтях 712, 713 ЦК і 265, 272 ГК. Слід обґрунтувати і сформулювати єдині визначення цих договорів, приймаючи за основу визначення, що міститься в ЦК.

- В процесі вдосконалення нових цивільного та господарського кодексів усунути паралелізм, дублювання та суперечливості правових норм, які містяться у статтях 656, 669, 671, 673 ЦК та статтях 266, 268 ГК відносно кількості, асортименту та якості товару; статтях 676, 682, 683 ЦК та статтях 269, 270 ГК відносно комплектності, гарантій; ст. 691 ЦК та 189 ГК відносно цін; ст. 692 ЦК та ст.198 ГК відносно платежів і розрахунків, гл.48 ЦК та гл.22 ГК відносно виконання зобов’язань та інші. Усунення вказаних недоліків повинно здійснюватися, виходячи з критеріїв і засад цивільного права, оскільки перераховані статті відображають переважно цивільно-правові норми і регламентують майнові відносини товарно-грошового характеру, тобто цивіль-ні відносини.

3. Суть договору оптової купівлі-продажу, його особливості, характерні для цивільного права, правові характеристики, які наведені в роботі, вказують на те, що він має самостійне значення в опосередкуванні товарно-грошових відносин оптового обороту Пропонується законодавчо закріпити договір оптової купівлі-продажу у Цивільному кодексі України за аналогією з догово-ром роздрібної купівлі-продажу. Це дозволить більш чітко визначати і застосо-вувати норми правового регулювання складних договірних відносин в оптовій торгівлі.

При розробці правової бази наведених договорів необхідно враховувати позитивний досвід зарубіжних правових систем і положення міжнародних нормативно-правових актів, які наведені в дисертації.

4. В процесі науково-правового аналізу суб’єктного складу оптового обороту виявлені такі особливості:

-

Учасниками договірних відносин виступають виключно суб’єкти підприємницької діяльності.

-

Всі суб’єкти залежно від їх ролі у договірних відносинах поділя-ються на постачальників, споживачів, організаторів оптового обороту, посередників.

Суб’єктний склад зумовлює складну систему відносин і договірних зв’язків. В роботі запропоновані різні підходи до формування прямих та опосередкованих договірних зв’язків.

5. Проведене нами дослідження дозволяє визначити, що об’єктом дого-вору оптової купівлі-продажу, як його істотної умови, є найменування товару та його кількість. Аналіз показує, що істотними умовами для цього договору необхідно вважати також строки постачання та ціну. Звичайними умовами є асортимент товару, якість, комплектність, умови про тару і упаковку. Харак-терними випадковими умовами є страхування товару, способи його транспор-тування, післяпродажне обслуговування. Доцільним видається застосування правил Інкотермс для розподілу витрат по поставці товару між сторонами.

6. Порядок укладання договорів купівлі-продажу в оптовій торгівлі має свої особливості, які зумовлюють його здійснення у двох стадіях: встановлення контактів і безпосередньо процедура укладання. Для кожного етапу характерні свої способи, які детально аналізуються в роботі.

Правове забезпечення укладання специфічних договорів оптової купівлі продажу недостатнє, оскільки обмежується, головним чином, загальними нор-мами Цивільного кодексу про договір та про договір купівлі-продажу. Спеціальне законодавство теж не вирішує проблему правової регламентації процесу укладання біржових, аукціонних, тендерних договорів.

7. В дисертації зроблений висновок, що у нових умовах роль договірної відповідальності суттєво зростає. Відповідно посилюються її функції: віднов-лююча та дисциплінарна. Отже, виникає необхідність перегляду підстав і умов відповідальності. В роботі обґрунтовані зміни відносно традиційних форм цивільно-правової відповідальності, а також проаналізовані нові положення. Внесені пропозиції щодо обчислення збитків, розмежування понять прямих та опосередкованих збитків, а також стосовно відповідальності продавця за продаж товарів неналежної якості.

8. Теоретично малорозробленими і законодавчо слабоврегульованими залишаються підстави звільнення підприємця від відповідальності за догово-ром. Єдиною підставою звільнення є дія непереборної сили. Така важлива умова як юридична неможливість виконання внаслідок дій актів державних органів (переважно обмежувального або заборонного характеру) залишилася поза увагою законодавця. За своєю природою вона не може бути включена в поняття непереборної сили. Тому, для визначення обставин, що звільняють суб’єкта підприємницької діяльності від відповідальності, доцільно було б вжити термін “форс-мажорні обставини”, що об’єднує в собі непереборну силу і юридичний форс-мажор.

Список опублікованих праць:

1.

Апопій І. Істотні умови договору купівлі-продажу на оптовому ринку споживчих товарів. // Підприємництво, господарство і право. - 2002. –– № 9. - С. 38-40

2.

Апопій І. Структура договірних відносин і зв’язків на оптовому ринку споживчих товарів. // Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 18. – К.: Інститут держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. - 2002. – С. 282-285

3.

Апопій І. Нові аспекти укладання договору поставки товарів для державних потреб. // Підприємництво, господарство і право. - 2003. –.№ 2. – С. 18-20

4.

Апопій І. Нові аспекти цивільно-правової відповідальності за порушення договірних зобов’язань оптової купівлі-продажу. // Стратегія соціально-економічного розвитку України і формування механізмів зростання. Правові аспекти трансформаційних процесів в Україні. - Вісник Львівської Комерційної Академії. – Випуск 13 – Львів: Львівська Комерційна Академія. - 2003. – С. 316-320

5.

Апопій І. Класифікація договорів купівлі-продажу в сучасному цивільному праві України. // Проблеми і перспективи розвитку та реалізації законодавства України: Тези доповідей і наукових повідомлень науково-практичної конференції. – К.: Інститут держави і права ім. В. М. Корецького. - 2001. – С. 23-25

6.

Апопій І. Значення і особливості систематизації договорів в цивільному праві України. // Проблеми кодифікації законодавства України. – Матеріали науково-практичної конференції. – К.: Інститут держави і права ім В.М. Корецького НАН України. - 2003. – С. 90-94

Апопій І.В. Цивільно-правові аспекти договорів купівлі-продажу в оптовій торгівлі. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.03. – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. – Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, Київ, 2004.

Дисертація є самостійною завершеною науковою працею, першим в Україні комплексним теоретичним дослідженням групи договорів оптової купівлі-продажу як правового інституту цивільного права. Досліджено доктринальне поняття договору купівлі-продажу, з’ясовується його правова сутність та місце в системі цивільних договорів. Проведена систематизація договорів оптової купівлі-продажу за нормоутворюючими ознаками та визначена специфіка окремих видів. Дана характеристика договірних відносин в оптовій торгівлі і ступінь досконалості їх правового регулювання в ринковому середовищі. Досліджено основні умови договору оптової купівлі-продажу та обов’язки сторін. Проаналізовано процес укладання договору купівлі-продажу в оптовій торгівлі, виявлені специфічні аспекти цього процесу, пов’язані з характером і змістом окремих видів договорів, розкриті форми укладання договорів і стан їх правового регулювання. Досліджена договірна відповідальність та її форми, визначені функції захисту прав та інтересів суб’єктів оптового ринку.

Результатом такого дослідження стало формулювання ряду нових наукових висновків і пропозицій щодо удосконалення чинного законодавства, зокрема внесення змін та доповнень до Цивільного кодексу України, усунення протиріч та дублювань між Цивільним та Господарським кодексами.

Ключові слова: договір купівлі продажу, оптова торгівля, договірні відносини, цивільно-правове забезпечення, істотні умови договору, договірні зобов'язання, безготівкові розрахунки, суб’єкти підприємницької діяльності, цивільно-правова відповідальність.

Апопий И.В. Гражданско-правовые аспекты договоров купли-продажи в оптовой торговле. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата юридических наук. По специальности 12.00.03. – гражданское право и гражданский процесс; семейное право; международное частное право. – Институт государства и права им. В.М. Корецкого НАН Украины, Киев, 2004.

Диссертация является самостоятельным завершенным научным трудом, первым в Украине комплексным теоретическим исследованием группы договоров оптовой купли-продажи как правового института гражданского права. Исследовано доктринальное понятие договора купли-продажи, выясняется его юридическая сущность и место в системе гражданских договоров. Доказано, что договору купли-продажи, как родовому понятию, присущи признаки и черты, которые характеризуют его как тип договора. В него входят виды договоров, объединенные автором в две группы: договор розничной купли-продажи и договор оптовой купли-продажи. Впервые определена сущность договора оптовой купли-продажи, выявлены и обоснованы его особенности за правовыми характеристиками, субъектным составом и принципами взаимодействия субъектов, характерными чертами объекта договора, содержанием и порядком его заключения. Доказано, что договор оптовой купли-продажи имеет самостоятельное значение в опосредствовании товарно-денежных отношений оптового оборота и отвечает общим принципам гражданского законодательства. Проведена систематизация договоров оптовой купли-продажи по нормообразующим признакам и определена специфика отдельных видов. На диссертационном уровне впервые обосновано отнесение договоров поставки, контрактации и поставки для государственных нужд к договору оптовой купли-продажи, как наиболее полно отвечающих критериям и признакам даного договора, а также специфике правового регулирования договорных отношений в сфере оптовой торговли. Дана характеристика договорных отношений в оптовой торговле. и степень совершенства их правового регулирования в рыночной среде. Разделены и теоретически обоснованы понятия “договорные отношения” и “договорные связи”, определено соотношение между ними. Доказано, что их соответственно нужно рассматривать как мотивацию (экономическое содержание) взаимодействия субъектов договора и правовую форму проявления и реализации правоотношений. Исходя из этого аргументированы подходы формирования системы договорных отношений и связей в сфере оптовой торговли, предложены эффективные варианты рациональных договорных связей в системе горизонтальной организации отношений.

Исследованы основные условия договора оптовой купли-продажи и обязанности сторон, раскрыты особенности условий Инкотермс, уточнено понятие и сущность объекта договора оптовой купли-продажи. Определены и предложены для законодательного закрепления в Гражданском кодексе Украины существенные условия договора оптовой купли-продажи: наименование товара, его количество, сроки поставки, цена.

Проанализирован процесс заключения договора купли-продажи в оптовой торговле, который включает: способы установления контактов между контрагентами, процедуру согласования договорных условий, правовое оформление договора. Выявлены специфические аспекты этого процесса, связанные с характером и содержанием отдельных видов договоров, раскрыты формы заключения договоров и состояние их правового регулирования. Предложено на законодательном уровне, путем внесения дополнений к действующему законодательству, урегулировать вопросы, связанные с заключением биржевых и аукционных договоров.

Исследована договорная ответственность и ее формы, определены функции защиты прав и интересов субъектов оптового рынка. Разработаны принципы создания эффективной системы договорной ответственности, обоснованы ее меры и объемы, формализирована модель фактического состава возмещения убытков, систематизированы с правовых позиций убытки, сформулированы правила для определения размера ответственности сторон по договору оптовой купли-продажи.

Результатом такого исследования стало формулирование ряда новых научных выводов и предложений относительно усовершенствования действующего законодательства, в частности, внесения изменений и дополнений в Гражданский кодекс Украины, устранения противоречий и дублирования между Гражданским и Хозяйственным кодексами.

Ключевые слова: договор купли-продажи, оптовая торговля, договорные отношения, гражданско-правовое обеспечение, существенные условия договора, договорные обязательства, безналичные расчеты, субъекты предпринимательской деятельности, гражданско-правовая ответственность.

Inna Apopiy. Civil and law aspects of sale agreements in wholesale trade. – Typescript.

Dissertation for obtaining a scientific degree of candidate of juridical sciences in a major 12.00.03 – civil law and lawsuit; family law; international private law. – B.M.Koretskyy Institute of State and Law of Ukrainian National Academy of Sciences, Kyiv, 2004.

Dissertation is an independent complete scientific paper and the first in Ukraine complex theoretical research into cluster of wholesale agreements as a legal institute of civil law. Is researched a doctrine notion of sale agreement, is elucidated its legal essence and its place in the system of civil agreements. Wholesale agreements are systemized accordingly to their norm forming qualities and are elucidated specifics of some kinds. Is given description of agreement relations in wholesale trade and degree of perfection of their legal regulation in market environment. Are investigated principal conditions of wholesale agreement and parties’ obligations. Is analyzed a process of concluding a sale agreement in wholesale trade, are found out specific aspects of this process which are related to character and content of some kinds of agreements, are revealed forms of concluding agreements and state of their legal regulation. Is investigated an agreement liability and its forms, are determined functions of rights and interests protection of wholesale market parties.

As a result of this research is formulation of a line of new scientific conclusions and offers as to improvement of acting legislation, specifically inserting of changes and amendments into Civil Code of Ukraine and eliminating of contradictions and duplications between Civil Code and Economic Code.

Key words: sale agreement, wholesale, agreement relations, civil and law guarantee, essential terms of an agreement, non-cash payments, entrepreneurship subjects, civil and law liability.