У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВВЕДЕНИЕ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

На правах рукопису

КІРІЄНКО ОЛЬГА ЕДУАРДІВНА

УДК 336.764 : 334.715/477

ВИКОРИСТАННЯ БІРЖОВОГО МЕХАНІЗМУ В КОМЕРЦІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління

підприємствами

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник: | кандидат економічних наук, доцент

Циганов Олександр Рувімович,

Донецький державний університет управління Міністерства освіти і науки України, професор кафедри біржової та банківської справи.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук Бабич Дмитро Володимирович, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри статистики (м. Харків);

кандидат економічних наук, доцент Дібніс Григорій Іхільович, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри менеджменту (м. Луганськ).

Провідна установа – Донецький державний університет економіки та торгівлі ім.
М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України, кафедра маркетингу та комерційної справи (м. Донецьк).

Захист відбудеться 20 травня 2004 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, Луганськ–34, кв. Молодіжний, 20а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за адресою: 91034, Луганськ–34,
кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розіслано 16 квітня 2004 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради |

Г.В. Козаченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Становлення і розвиток ринкових відносин в економіці України обумовлюють підвищення ролі та значення комерційної діяльності підприємств. Від рівня її організації залежать своєчасне забезпечення виробництва необхідними матеріалами, реалізація продукції та швидкість обігу оборотних коштів підприємства. Організація комерційної діяльності підприємств значною мірою визначається рівнем розвитку ринкової інфраструктури, суб'єкти якої сприяють налагодженню зв'язків між виробниками та кінцевими споживачами продукції з метою прискорення й полегшення руху сировини і матеріалів, готової продукції, інформації та ін. Серед організацій ринкової інфраструктури важливе місце належить товарній біржі.

Товарна біржа класичний інститут ринкової економіки, що формує оптовий ринок товарів шляхом організації та регулювання біржової торгівлі. Сучасні товарні біржі в країнах із розвиненою ринковою інфраструктурою є складним, але водночас надійним інструментом регулювання та самонастроювання економіки, механізмом ціноутворення на товарному ринку. Біржові ціни не тільки відбивають рух ринку того чи іншого товару, але й служать індикатором стану економіки країни. Товарні біржі, що є консультаційними й інформаційними центрами, впливають на галузі, у яких функціонують, та дозволяють стежити за станом кон'юнктури товарних ринків.

Особливості української економіки на етапі переходу до загальновизнаних ринкових форм господарювання не сприяли створенню умов для становлення і функціонування товарних бірж і, відповідно, масового звертання уваги на них підприємств із метою купівлі-продажу товарів. Більшість товарних бірж виявилася неспроможною задовольняти потреби підприємств у встановленні нових господарських зв'язків, в активізації комерційної діяльності на основі використання біржового механізму.

Питання створення біржового механізму, адекватного умовам комерційної діяльності вітчизняних підприємств, є важливими для забезпечення її ефективності. Наукові та практичні результати дослідження цього питання відображені в наукових працях українських учених, у яких розглядаються функції товарних бірж, біржові технології, біржові операції, особливості функціонування ф'ючерсних та опціонних ринків. Проте недостатньо дослідженими залишаються питання взаємодії підприємств-клієнтів товарної біржі та самої товарної біржі, що пов'язано з багатьма видами біржових ризиків. Подальшого вивчення потребують питання раціоналізації розрахункових операцій підприємств на біржі, форм і способів їхньої участі в біржовій торгівлі, створення системи гарантій виконання зобов'язань учасниками біржових угод. Ці та інші невирішені питання в області вдосконалення біржового механізму з метою забезпечення його адекватності умовам комерційної діяльності підприємств обумовили актуальність обраної теми дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано в рамках науково-дослідної теми “Удосконалення економічних методів управління суб'єктами ринкових відносин” (державний реєстраційний номер 0102U004435), що виконується в Донецькому державному університеті управління. Автором досліджено теоретичні та практичні основи створення і функціонування біржового механізму, адекватного умовам, що склалися в економіці України.

Мета і задачі дослідження. Метою роботи є вдосконалення біржового механізму та розробка методичних рекомендацій щодо його використання в організації комерційної діяльності підприємств.

Для досягнення поставленої мети дослідження вирішено такі наукові та практичні задачі:

визначено роль біржової торгівлі в організації комерційної діяльності підприємств і її вплив на ділову активність підприємств на різних етапах становлення товарних бірж в Україні;

досліджено сутність і структуру біржового механізму та визначено принципові підходи до його вдосконалення;

виявлено способи організації участі підприємства в біржовій торгівлі на товарній біржі;

проаналізовано стан правового забезпечення діяльності товарних бірж в Україні;

розглянуто ризики, що виникають при укладанні біржових угод, та підходи до їхньої оцінки з урахуванням особливостей функціонування біржового механізму;

розроблено програмне забезпечення розрахунків за біржовими угодами.

Об'єктом дослідження є взаємодія підприємств з організаціями ринкової інфраструктури. Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні питання використання біржового механізму в організації комерційної діяльності підприємств.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є діалектичний метод пізнання, фундаментальні положення економічної теорії, загальнонаукові принципи проведення дослідження. Теоретичну основу роботи склали наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених в області організації комерційної діяльності підприємств, біржової торгівлі й оцінки ризику.

У роботі використано законодавчі та нормативно-правові документи, що регламентують діяльність товарних бірж в Україні, статистичні дані Державного комітету статистики України та Донецького обласного управління статистики, дані статистичної звітності й аналітичні матеріали окремих товарних бірж Донецького регіону.

Програма дослідження зумовила використання структурно-логічного та системного аналізу (при уточненні та структуруванні поняття біржового механізму, при формуванні класифікаційних ознак біржових ризиків і біржових операцій); анкетування (при вивченні чинників і видів біржового ризику); методу експертних і бальних оцінок (при кількісній оцінці ризиків); методів математичної статистики (при визначенні рівня біржових ризиків); економіко-математичного моделювання (при розробці моделі прогнозування рівня ризиків і можливих фінансових втрат біржі, при розробці ймовірної моделі появи ризиків, що використовується в аналізі укладання та виконання біржової угоди); методу графічного подання аналітичних даних (в аналізі надійності підприємства-клієнта товарної біржі).

Наукова новизна отриманих результатів полягає в теоретичному обгрунтуванні напрямів удосконалення біржового механізму, що покликаний гарантувати укладання та виконання біржових угод при дотриманні умов для формування об'єктивних цін.

Наукова новизна дослідження полягає в такому:

уперше:

сформульовано принципові напрями вдосконалення біржового механізму з урахуванням того, що сформованим в Україні економічним умовам відповідає торгівля на біржах реальним товаром, а найбільш зацікавленими у функціонуванні товарних бірж в Україні є держава й самі товарні біржі;

показано, що внаслідок особливостей біржової торгівлі оцінка ризику при підготовці біржової угоди носить комплексний характер. Це виявляється в одночасній оцінці ризику партнерів за угодою та самої товарної біржі, яка у різних формах бере участь у реалізації угод;

виконано постановку задачі “Автоматизація розрахункових операцій на біржі” для різноманітних варіантів біржових угод, що дозволить контролювати систему фінансових взаємовідносин між учасниками біржової угоди;

удосконалено:

класифікацію біржових ризиків на основі узагальнення існуючих критеріїв і введення нових: вид біржової операції, етап здійснення біржової операції, учасник біржової операції;

одержали подальший розвиток:

сутність біржового механізму на основі структурування його елементів, виявлення функціональних зв'язків між ними та виділення як основного елемента механізму біржових операцій, результатом дії якого є укладання біржових угод;

спосіб оцінки комерційних ризиків підприємства, який дозволяє уникнути можливих фінансових втрат як партнерів за угодою, так і товарної біржі та містить визначення надійності підприємства-клієнта біржі, імовірну модель появи ризиків і розрахунок можливих фінансових втрат товарної біржі з урахуванням можливості та ступеня впливу ризиків і відомої (розрахункової або планованої) величини біржового товарообігу.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблені в дисертації підходи, способи й отримані результати є методичною базою вдосконалення біржового механізму, адекватного умовам організації комерційної діяльності підприємств, що звертаються на товарну біржу.

До числа результатів, що мають найбільш важливе практичне значення, належать пропозиції щодо:

визначення надійності підприємства-клієнта біржі на основі складання оцінного листа;

моделі оцінки можливості появи ризиків, що використовується в ухваленні рішення про укладання біржової угоди;

комплексу програм з автоматизації розрахункових операцій підприємств на біржі, використання якого дозволить виконувати розрахунки і формувати документацію в реальному масштабі часу, забезпечувати постійний моніторинг і ведення аналітичної роботи на біржі.

Окремі науково-методичні положення дисертації використовуються в навчальному процесі Донецького державного університету управління при вивченні дисциплін “Біржова справа”, “Біржовий маркетинг”.

Результати дисертаційної роботи використовуються в практиці роботи товарних бірж і підприємств, що користуються їхніми послугами. Це підтверджується відповідними документами, які містяться в додатках до дисертації: Донецька регіональна товарно-сировинна і паливна біржа “Юг” (довідка № 130 від 25.09.2003 р.); ТОВ “Полюс і К” (довідка № 196/09 від 12.09.2003 р.); ТОВ “Матадор” (довідка № 213 від 16.10.2003 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та рекомендації дисертаційної роботи є результатом самостійно проведеного дослідження автора в області вдосконалення біржового механізму, спрямованого на підвищення ефективності комерційної діяльності підприємств. Внесок автора в колективно опубліковані праці конкретизовано у списку публікацій. У задачі “Автоматизація розрахункових операцій на біржі” автором здійснено постановку та розроблено алгоритм формування вихідних документів.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертації були викладені, обговорені і схвалені на: Першій всеукраїнській науково-практичній конференції “Україна наукова 2001” (м. Дніпропетровськ, 2001 р.); V Міжнародній науково-практичній конференції “Наука й освіта 2002” (м. Дніпропетровськ, 2002 р.); ІІ другій Всеукраїнській науково-практичній конференції “Україна наукова 2002” (м. Дніпропетровськ, 2002 р.); V, VI, VII і VIII наукових конференціях професорсько-викладацького складу Донецького державного університету управління (м. Донецьк, 20002003 рр.).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано в 12 наукових працях, серед яких 4 статті в наукових журналах, 5 статей у збірниках наукових праць, 3 публікації у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій 4,1 д.а., з яких автору належить 2,9 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, що викладені на 193 сторінках машинописного тексту. Матеріали дисертації містять 44 таблиці та 24 рисунки, які подано на 37 сторінках. Список використаних джерел із 180 найменувань вміщено на 14 сторінках, 15 додатків на 17 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на основі проведеного автором дослідження захищаються такі основні положення.

Розділ 1. Взаємодія підприємств та товарної біржі у процесі просування товару на ринку. Комерційна діяльність може здійснюватися або самим підприємством, або підприємство може скористатися певним каналом розподілу товару. Одним з таких каналів є товарна біржа. Сьогодні в Україні зареєстровано майже 430 товарних бірж.

Використання послуг товарної біржі дозволяє підприємству передати їй низку функцій комерційної діяльності, знизити рівень його трансакційних витрат та забезпечити гарантії виконання угод. Звертаючись до послуг товарної біржі, підприємство у своїй комерційній діяльності матиме такі переваги:

обсяг торгових операцій може бути збільшений без зростання власних витрат на дані цілі;

з'явиться можливість мати у своєму розпорядженні послуги професійних торговців, які здійснюватимуть кваліфіковане посередництво між продавцями та покупцями товарів;

витрати на послуги, пов'язані з проведенням торгових операцій за участю брокерів, обчислюватимуться в розмірі певного відсотка від їхнього обсягу, що дозволить заздалегідь визначати витрати на збут;

біржа забезпечить підприємства інформацією про ціни, попит і пропозиції товару та ін., визначить вимоги до якісних характеристик біржового товару, до розмірів партій біржового активу, що є основою контракту, однакові вимоги до розрахунків за біржовими угодами (включаючи умови й терміни постачання, взаєморозрахунки та розрахунки з біржею).

Проведені дослідження дозволили встановити особливості етапів розвитку біржової торгівлі в Україні та їхній вплив на комерційну діяльність підприємств
(табл. 1). За результатами дослідження зроблено висновок, що товарна біржа стане більш привабливою для підприємств у їхній комерційній діяльності, якщо на ній буде створено відповідний біржовий механізм, який забезпечить ефективну та раціональну взаємодію учасників біржової торгівлі й досягнення цілей їхньої діяльності. Специфіка українських бірж, яка обумовлена особливостями перехідного періоду, унеможливлює використання класичних моделей організації біржової торгівлі. Тому актуальним є завдання створення такого біржового механізму, який відповідав би наявним в Україні економічним умовам. Такий механізм пропонується розглядати як сукупність управлінських, економічних, організаційних, правових і мотиваційних способів гармонізації інтересів учасників біржової торгівлі на основі організації їхньої спільної діяльності, використання переваг біржової торгівлі, сукупності форм і методів організації посередницької діяльності, що забезпечують виявлення ринкової ціни в процесі торгу-змагання.

Основним елементом біржового механізму є механізм біржових операцій, результатом яких є біржові угоди. Від того, наскільки правильно вибрано вид угоди і юридично грамотно складено контракт, залежить успіх комерційної операції, а порядок укладання та виконання угод визначає особливість торгівлі підприємства на біржі. В роботі на основі вивчення вітчизняної та зарубіжної літератури й дослідження досвіду роботи українських бірж уточнено сутність поняття “біржова угода”, розроблено розширену класифікацію угод з реальним товаром і докладно проаналізовано кожний вид таких угод.

Розділ 2. Дослідження особливостей організації біржової торгівлі в Україні. Біржова торгівля в Україні має свої особливості, результати дослідження яких зводяться до такого.

Діяльність товарних бірж знаходиться під значним впливом держави, яка із використанням прямих і непрямих важелів утручання створює та регулює економічні умови діяльності товарних бірж. Державне регулювання діяльності товарних бірж здійснюється за допомогою правових, економічних і соціальних заходів, а його формами є створення правової основи, здійснення контролю за діяльністю товарних бірж, ліцензування біржової діяльності, установлення системи оподаткування учасників біржової торгівлі. Серед цих форм найбільше значення має створення правової основи діяльності товарних бірж.

Аналіз правової основи функціонування товарних бірж в Україні показав, що відсутність чіткої та послідовної політики держави в області організації біржової торгівлі призводить до нерівномірного її розвитку й періодичної активізації торгів на окремих її сегментах.

Основний і практично єдиний закон, що регулює діяльність товарних бірж (Закон України “Про товарну біржу”), ні в даний час, ні на момент його прийняття не відповідає об'єктивним потребам економіки, оскільки основні питання, пов'язані з біржовою торгівлею, не знайшли відбитку в цьому Законі.

Вузькість правового поля діяльності товарних бірж подолається за допомогою різноманітних нормативних актів, більшість з яких слід розглядати як форму адміністративного впливу, що штучно створює економічні умови для діяльності товарних бірж. Ці адміністративні заходи в різні часи передбачали створення аграрного біржового ринку; створення біржового ринку продукції, що надходить у рахунок погашення заборгованості по оплаті зборів на обов'язкове державне пенсійне страхування, погашення податкової заборгованості та поставки підприємствам агропромислового комплексу матеріально-технічних ресурсів, які одержують за рахунок бюджету; підвищення технічного рівня виробництва на підприємствах вугільної галузі; реалізацію рухомого майна в рахунок погашення податкової заборгованості; організацію торгівлі заставним майном та обмеження біржової діяльності на ринку нерухомості шляхом виключення нерухомості з біржових товарів. Як показала практика діяльності товарних бірж в Україні, ці адміністративні заходи діяли або нетривалий час, або їхній вплив виявився незначним.

Діяльність товарних бірж в Україні має закритий характер, що впливає на організацію біржової торгівлі та організацію участі в ній підприємств, дослідження способів якої було проведено на прикладі Донецької регіональної товарно-сировинної та паливної біржі “Південь”, котра є типовою для Донецького регіону, де зареєстровано 23 товарних біржі.

Проведені дослідження дозволили встановити, що товарні біржі в Україні беруть участь у біржовій торгівлі, тобто товарна біржа виступає в ролі замовника (покупця) або продавця товару. Причинами цього є існуюча конкурентна боротьба між товарними біржами та іншими торговельними організаціями, прагнення підвищити для підприємств привабливість звертання до послуг біржі шляхом гарантування виконання угоди клієнтами біржі. Як гарантію виконання зобов'язань підприємства використовують договір поручництва, що укладається між трьома сторонами: кредитором (товарна біржа), поручником і боржником (покупець). Порядок укладання біржових угод за участю товарної біржі докладно розглянуто в роботі. Незважаючи на неприйнятність, на перший погляд, нового статусу товарної біржі учасника біржової торгівлі, він дозволяє в сучасних умовах одержати підприємствам, що звернулися на біржу, низку переваг. Імовірно, що із зміною економічних умов, у яких функціонують товарні біржі в Україні, здобуті товарною біржею функції стануть непотрібними.

Біржова діяльність супроводжується ризиками. Фінансові втрати в результаті виникнення несприятливих подій можуть нести не тільки підприємства-клієнти брокерів, брокери, але й сама біржа, що обумовлено прийняттям нею як гарантом виконання біржових операцій частини ризиків своїх клієнтів. Різноманіття біржових ризиків зумовило необхідність упорядкування їхніх видів. Удосконалену класифікацію біржових ризиків виконано в роботі на основі вивчення існуючих ознак і доповнення їх новими ознаками (вид біржової операції, етап здійснення біржової операції, учасник біржової операції).

З метою вивчення міри ризикованості біржової торгівлі реальним товаром проведено анкетування клієнтів, співробітників і членів Донецької регіональної товарно-сировинної та паливної біржі “Південь”. Узагальнення їхніх відповідей дозволило встановити, що більшість опитуваних клієнтів біржі не схильна до ризиків, рідко аналізує й оцінює їх, як і чинники, які впливають на їхній ступінь у біржовій торгівлі, вважаючи, що цими питаннями повинна займатися біржа, котра бере на себе ризики своїх клієнтів і тому виступає гарантом перед ними в угодах.

Оскільки більшість учасників дослідження вважає, що найважливішим чинником ризику в біржових операціях є ненадійність клієнта, тобто невиконання ним своїх зобов'язань, то був проведений аналіз операцій за всіма стадіями їхнього виконання на прикладі угод з купівлі-продажу вугілля на Донецькій регіональній товарно-сировинній та паливній біржі “Південь”. За результатами цього аналізу було виділено види ризиків при укладанні угод з купівлі-продажу вугілля. Рівень упливу виявлених ризиків на результати угоди був досліджений з використанням методу експертних оцінок. Результати опрацювання відповідей експертів дозволили отримати кількісну оцінку розміру втрат шляхом розрахунку коефіцієнта рівня втрат до суми угоди. Результати розрахунку цього коефіцієнта подано в табл. 2, у якій ризики розташовані за ступенем значущості в порядку зменшення.

Різноманіття біржових ризиків, їхній взаємозв'язок і взаємозалежність, відсутність в Україні ефективних механізмів страхування біржових ризиків потребують подальшого вивчення їхньої природи. Проведене дослідження показало необхідність розробки комплексного підходу, спрямованого на вдосконалення біржового механізму в умовах ризику з метою ефективного розподілу відповідальності та забезпечення безпеки біржі і її клієнтів в умовах ризику.

Розділ 3. Основні напрямки удосконалення біржового механізму. В роботі принципові напрями вдосконалення біржового механізму визначено виходячи з того, що сформованим в Україні економічним умовам відповідає торгівля на біржах реальним товаром, яка поступово повинна перетворюватися у ф'ючерсну й опціонну. Дані напрями вдосконалення біржового механізму визначено за двома рівнями упорядкування роботи біржового ринку в цілому й удосконалення біржового механізму на кожній конкретній біржі та докладно розглянуті у роботі (рис. 1).

Особливу увагу в удосконаленні біржового механізму приділено оцінці ризику при укладанні біржової угоди, тому що саме різноманітні ризики стримують звертання підприємств до послуг товарної біржі.

Запропонований комплексний спосіб оцінки ризику при підготовці біржової угоди враховує особливості укладання біржових угод: множинність учасників угоди; розбіжність термінів постачання й умов оплати за укладеними угодами; багатоваріантність схем розрахунків за поставлену продукцію за угодами на біржі. Комплексність запропонованого способу оцінки ризику при підготовці біржової угоди полягає в тому, що він передбачає оцінку ризику всіх учасників угоди та здійснюється в декілька етапів.

На першому етапі з використанням якісної та кількісної інформації здійснюється оцінка надійності підприємств, що звернулися до послуг товарної біржі. Джерелом інформації є бухгалтерська і фінансова звітність клієнта; дані з архіву біржі або інших бірж, що мають досвід роботи з клієнтом; рекомендації членів біржі; висновки про якість продукції експертів, споживачів. Така інформація збирається й опрацьовується торгово-інформаційною палатою біржі та оформлюється у вигляді оцінного листа, форма та порядок заповнення якого подано в роботі. Залежно від співвідношення значень показників оцінного листа майбутній учасник біржової торгівлі оцінюється як надійний (з мінімальним ризиком), ризикований (із середнім ризиком) або ненадійний (з високим ризиком). Періодичність складання оцінних листів залежить від регулярності участі клієнта біржі в біржових торгах.

На другому етапі проводиться оцінка рівня біржових ризиків та розмірів можливих фінансових втрат при їхній реалізації всіх учасників біржової торгівлі. Кількісна оцінка розміру втрат партнерів біржової угоди оцінюється на основі величини коефіцієнта рівня втрат до суми угоди (табл. 2).

Величина фінансових втрат товарної біржі, що представляє собою втрату біржового товарообігу (суми угод), розраховується виходячи із середнього значення планованої суми угод і коефіцієнта рівня втрат до суми угоди при реалізації кожного виду ризику. Використовуючи дані частоти настання ризику, а також рівня втрат при їхній реалізації, можна здійснити прогноз вартісної величини прибутку біржі за певний період часу. Обчислення можливих фінансових втрат товарної біржі з урахуванням імовірності та ступеня впливу різних видів ризиків виконано на прикладі Донецької регіональної товарно-сировинної та паливної біржі “Південь” та угодах з вугіллям (табл. 3).

При планованому середньомісячному біржовому товарообігу (сумі угод Vср) в обсязі 325,6 тис. грн імовірна величина товарообігу складе 282526,7 грн (325600 47073,3), а очікувана сума біржового збору 2825,27 грн (282527 х 0,01), оскільки відповідно до Правил біржової торгівлі цієї біржі біржовий збір складає 1% від суми угод, що укладаються на біржі (0,5% оплачує покупець і 0,5% оплачує продавець).

На третьому етапі оцінки ризику при підготовці біржової угоди розглянуто форми реалізації організаційно-технічних і фінансово-договірних методів управління ризиками.

Організаційно-технічні методи спрямовані на запобігання та скорочення ризиків. Основою запобігання ризиків є їхній якісний аналіз при укладанні біржових угод і кількісний аналіз, що базується на використанні різноманітних методик оцінки ризику. Рішення про конкретну угоду приймається після аналізу можливості її укладання та виконання, що проводиться з використанням імовірної моделі, у відповідності з якою імовірність кожного виду ризиків (Rk) за умови вже підписаного договору визначається в такий спосіб:

(1)

У табл.3 подано розподіл пропозицій щодо укладання контрактів, що надійшли на Донецьку регіональну товарно-сировинну та паливну біржу “Південь” у серпнігрудні 2002 року, по 8-и ризиках та проведено розрахунок імовірності контракту за умови існування кожного з ризиків. Імовірність укладання угоди P(П) складе 0,513 (10/30 х 1/8 + 50/70 х 1/8 + 40/60 х 1/8 + 10/25 х 1/8 + 30/57 х 1/8 + 5/16 х 1/8 + 190/210 х 1/8 + 10/40 х·1/8). Імовірність виникнення ризику відмови від оплати за товар Р(Rj /П) складе 0,081 [(10/30 х 1/8) : 0,513].

Для використання запропонованої послідовності розподілу повної групи ризиків розроблено інформаційну систему з клієнтським web-інтерфейсом. Інформація про пропозиції, що надходять, щодо укладання угод на біржі накопичуються в базі даних. Запропонована інформаційна система розроблена у вигляді web-сайту, реалізована на мові програмування PHP і системи управління базами даних MySQL, працює під управлінням будь-якого стандартного web-серверу (Apache, Internet Information Server). Ця система може використовуватися при роботі в локальній або регіональній комп'ютерній мережі під управлінням будь-якої мережної операційної системи, що реалізує сімейство протоколів TCP/IP.

Фінансово-договірні методи управління ризиками припускають визначення способів самостійного протистояння ризику; вибір способів передачі ризику (юридичні або фінансові гарантії, надані одним учасником біржової угоди іншому) і його страхування, що докладно розглянуті в роботі.

Самостійне протистояння ризику при укладанні біржових угод припускає створення резервних коштів для стабілізації розрахункових процесів. Причому, між потоками коштів, що надходять, та їх виплатами повинна існувати рівновага, яка дозволяє вирівнювати короткострокові коливання. Формально ця умова має такий вид: фінансовий результат роботи біржі у момент часу t (Аt) дорівнює фінансовим коштам біржі (Ф0) у момент часу нуль, включаючи надходження коштів (Ф) за період часу t, за відрахуванням платежів (П) за укладеними договорами та величини збитку (X). Якщо додатково до змінної збитку, як випадкову величину, визначити інтервал часу між двома збитками (Т1 – час між 1–м та i–м збитками), тоді величина фінансових коштів є частковою величиною, що відповідає інтервалу часу, і визначається в такий спосіб:

Аt = Ф0 + ФТ1 – ПТ1 – Х1 + ФТ2 – ПТ2 – Х.2 + … +ФТn - ПТn - Х n | (2)

Наявність у товарної біржі тимчасово вільних коштів унаслідок фінансової рівноваги сприяє значному зниженню комерційних ризиків підприємств, що звернулися на біржу для продажу товару, оскільки вони можуть сподіватися на своєчасний і повний розрахунок за виконаною біржовою угодою навіть у тому випадку, коли сам покупець не може цього зробити.

Діяльність товарної біржі здійснюється в умовах ризику, що накладає відбиток на її можливість брати участь у розрахунковому процесі між партнерами по угоді за умови достатності тимчасово вільних коштів. У роботі розглянуто підходи до оцінки величини збитків в умовних зонах ризику у безризиковій, допустимого ризику, критичного та катастрофічного ризику. Для цього було використано показник імовірності перевищення заданого рівня збитків та розраховано показники допустимого, критичного та катастрофічного ризиків. Ці показники можуть бути використані підприємствами в момент ухвалення рішення про звертання для купівлі-продажу товару на конкретну біржу або при підготовці укладання біржової угоди. Вони дозволяють одержати достатньо повне уявлення щодо конкретного ризику при укладанні угод на біржі. Додатковою інформацією для оцінки ризику в діяльності біржі є результати зіставлення значень допустимого, критичного та катастрофічного ризиків і їхніх критеріїв, які дозволять оцінити на конкретній товарній біржі найбільш загальні умови ризику при укладанні біржових угод.

Завершальним етапом дії біржового механізму є організація розрахункових операцій підприємства на біржі. При цьому слід ураховувати специфіку українських товарних бірж, яка зводиться до такого: торгівля, як правило, невеликими партіями товарів; відсутність кількісних стандартів; попит на партії, що включає різноманітні види продукції й це обумовлено участю в біржовій торгівлі малих підприємств; одночасна участь у біржовій угоді кількох продавців чи покупців, що означає наявність угод, які відрізняються обсягами, умовами та термінами поставки й оплати товару. Розрахунки за біржовою угодою, незалежно від числа продавців і покупців, повинні бути виконані в максимально короткі терміни та відповідати вимогам покупця і продавця. Біржа, що здійснює розрахунки за угодами, повинна мати оперативну інформацію про обсяги та вартість продукції, відвантаженої продавцями, з урахуванням виконання термінів постачання й зобов'язань постачальників; про заборгованість покупців за укладеними угодами на конкретну дату перед продавцями та біржею. Тому в роботі представлено комплекс програм “Автоматизація розрахункових операцій на біржі”, який виконано з урахуванням особливостей діяльності Донецької регіональної товарно-сировинної та паливної біржі “Південь”. Цей комплекс дозволяє своєчасно контролювати виконання замовлення покупця на планований період; здійснювати систему розрахунків за варіантами біржової угоди й одержувати оперативну інформацію про заборгованість біржі перед постачальником товару; розраховувати вартість відвантаженої партії товару по постачальниках на задану дату з урахуванням вартості послуг залізниці. На основі вхідної інформації формуються вихідні документи. Вони відбивають хід біржової угоди та розрахунки за нею.

Реалізація комплексу програм щодо автоматизації розрахунків з постачальниками та покупцями за біржовими угодами дозволила сформувати документацію, що відбиває стан системи фінансових взаємовідносин між учасниками біржової угоди. Інформація, накопичена в системі, може бути використана спеціалістами біржі для проведення аналізу ефективності біржової діяльності.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі здійснено теоретичне обгрунтування й вирішення актуального науково-практичного завдання щодо вдосконалення біржового механізму для використання його в комерційній діяльності підприємств. Це вирішення полягає в теоретичному обгрунтуванні напрямів удосконалення біржового механізму, що покликаний гарантувати укладання та виконання біржових угод при дотриманні умов для формування об'єктивних цін. Основні висновки та результати, які одержано в ході проведеного дослідження, зводяться до такого.

1. Звертання підприємств до товарної біржі дає певні переваги в організації їхньої комерційної діяльності, істотно розширяючи її можливості, оскільки товарні біржі поряд із класичними функціями надають своїм клієнтам широкий спектр організаційних, інформаційних, маркетингових, консультаційних послуг. Це допомагає підприємствам більш повно використовувати свої ринкові можливості.

2. Стан біржової торгівлі суттєво впливає на ділову активність підприємств, що зумовило вивчення як стану біржової торгівлі в Україні, так і проведення аналізу її впливу на ділову активність підприємств. Проведений аналіз показав, що внаслідок ненасиченості біржового ринку ціни біржових угод є нерепрезентативними, а переваження у структурі біржового товарообігу небіржового товару унеможливлює стандартизацію біржових контрактів. Проблематичним залишається створення умов для мінімізації комерційних ризиків підприємств у біржовій торгівлі, тому що багато бірж не мають розвиненої інфраструктури.

3. Ефективність звертання підприємств до послуг товарної біржі значною мірою залежить від стану біржової торгівлі, від дієвості біржового механізму, тому його вивченню приділено значну увагу. Аналіз структури біржового механізму дозволив виділити його центральний елемент механізм біржових операцій, результатом яких є біржові угоди. На основі розгляду поняття біржової угоди доповнено класифікацію угод з реальним товаром.

4. Проведений аналіз державного регулювання діяльності товарних бірж в Україні дозволив зробити висновок про відсутність у країні послідовного й ефективного регулювання діяльності товарних бірж з боку держави, та спроби використання їх у чужих для них сферах із застосуванням адміністративних важелів. Названі аспекти негативно впливають на стан біржової торгівлі в країні, зумовлюючи відсутність взаємовигідних зв'язків між товарними біржами та підприємствами-виробниками.

5. Для сучасних українських товарних бірж характерна участь біржі в біржовій торгівлі, завдяки чому вона виступає учасником біржових угод. Участь товарної біржі в біржовій торгівлі обумовлено конкурентною боротьбою між товарними біржами та іншими торговельними організаціями, прагненням підвищити для підприємств привабливість звертання до послуг біржі шляхом гарантування виконання угоди клієнтами біржі, для чого використовується договір поручництва. Такий статус товарної біржі дозволяє одержати підприємствам, що звернулися на біржу, низку переваг.

6. Вивчення різноманіття біржових ризиків, джерел їх виникнення дозволили розширити класифікацію ризиків такими ознаками, як вид біржової операції, етап здійснення біржової операції, учасник біржової операції. Використання існуючих і додатково запропонованих ознак дозволило доповнити класифікацію біржових ризиків. За результатами аналізу видів ризиків при укладанні угод з купівлі-продажу на прикладі угод з вугіллям був розрахований коефіцієнт рівня втрат до суми угоди, що показує інтенсивність впливу кожного виду виявлених ризиків на результати угоди.

7. У роботі принципові напрями вдосконалення біржового механізму визначено виходячи з того, що сформованим в Україні економічним умовам відповідає торгівля на біржах реальним товаром, яка поступово повинна перетворюватися у ф'ючерсну й опціонну. Дані напрями вдосконалення біржового механізму визначено за двома рівнями упорядкування роботи біржового ринку в цілому й удосконалення біжового механізму на кожній конкретній біржі.

8. Особливу увагу в удосконаленні біржового механізму приділено оцінці ризику при укладанні біржової угоди, тому що саме різноманітні ризики стримують звертання підприємств до послуг товарної біржі. Запропонований комплексний спосіб оцінки ризику при підготовці біржової угоди враховує особливості укладання біржових угод та є комплексним, оскільки передбачає оцінку ризику всіх учасників угоди та здійснюється в декілька етапів.

9. Представлений комплекс програм “Автоматизація розрахункових операцій на біржі” дозволяє здійснювати розрахунки за біржовими угодами, формувати документацію про стан їхнього виконання на задану дату за різноманітними варіантами укладання угод протягом місяця (декади, тижні); вести аналітичну роботу на біржі; контролювати своєчасність виконання зобов'язань учасниками угоди.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

1. Кірієнко О.Е. Підходи до оцінки надійності клієнта біржі // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Вип. 10. – Луганськ: СНУ ім. В Даля, 2003. С. 280284.

2. Кірієнко О.Е. Сутність і види ризиків у біржовій діяльності // Актуальні проблеми економіки. – 2003. – № 10 (28). С. 104110.

3. Шепілова В., Кірієнко О., Циганов О. До питання розробки моделі управління біржовими ризиками // Схід. – 2002. – №7 (50). – С. 9496.

Особистий внесок здобувача: подано класифікацію ризиків за етапами здійснення біржових угод; запропоновано методи оцінки біржових ризиків.

4. Шепилова В.Г., Кириенко О.Э. Применение комплекса программ по автоматизации расчетов по биржевым сделкам // Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвузівський зб. наук. праць. Вип. 79. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С. 30-37.

Особистий внесок здобувача: здійснено аналіз результатів використання комплексу програм з автоматизації розрахунків за біржовими угодами.

5. Шепилова В.Г., Кириенко О.Э. Управление биржевыми рисками // Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвузівський зб. наук. праць. Вип. 109. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С. 2332.

Особистий внесок здобувача: розглянуто існуючі методи управління комерційними ризиками щодо біржової діяльності.

6. Кириенко О.Э. Механизм торговли региональных бирж // Вісник Східноукраїнського національного університету. – 2001. № 1(35). – С.8187.

7. Кириенко О.Э. Особенности и региональные проблемы биржевого товарного рынка Украины // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету. Вип. 5. – Луганськ: СНУ, 2001. С. 111116.

8. Толкацер Д.Я., Кириенко О.Э., Новиков М.Д. Рыночные аспекты ценообразования на уголь и продукты обогащения // Менеджер. Вестник Донецкой государственной академии управления. – 2000. № 4 (11). – С. 124127.

Особистий внесок здобувача: визначено роль біржових інструментів у ринковому ціноутворенні.

Друковані праці наукових конференцій, статті в інших виданнях

9. Кириенко О.Э. Биржа как гарант исполнения биржевых операций и страхования рисков // Матеріали V міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта 2002”. Т. 10. Економіка. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – С. 4950.

10. Кириенко О.Э. Пути повышения эффективности биржевых операций // Матеріали Другої Всеукраїнської науково-практичної конференції “Україна наукова 2002”. Т. 4. Економіка. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – С. 1315.

11. Кириенко О.Э. Расширение функций региональных бирж // Матеріали Першої Всеукраїнської науково-практичної конференції “Україна наукова 2001”.Т. 11. Економічні науки. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С. 3435.

12. Кірієнко О.Е. Роль товарних бірж у формуванні ринкового ціноутворення на сільськогосподарську продукцію // Социальный менеджмент и управление информационными процессами. Серия “Государственное управление”. Сб. науч. трудов Донецкой государственной академии управления. Вып. 4. Т.II. – Донецк: ДонГАУ, 2001. – С. 123129.

АНОТАЦІЯ

Кірієнко О.Е. Використання біржового механізму в комерційній діяльності підприємств. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 Економіка, організація і управління підприємствами. Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2004.

Визначено переваги в організації комерційної діяльності підприємств при звертанні на товарну біржу. Вивчено стан біржової торгівлі в Україні, розглянуто еволюцію розвитку товарних бірж у країні, проаналізовано особливості кожного її етапу і їхній вплив на комерційну діяльність підприємств. Виявлено причини низької ефективності біржової торгівлі, однією з яких є недосконалість біржового механізму. Дано поняття біржового механізму, подано його структуру й показано взаємозв'язок елементів. Особливу увагу приділено центральному елементу біржового механізму механізму біржових операцій, результатом яких є біржові угоди. Розглянуто поняття біржової угоди та запропоновано розширену класифікацію угод з реальним товаром. Проведено аналіз державного регулювання діяльності товарних бірж в Україні. Проаналізовано організацію біржової торгівлі та організацію участі в ній підприємств. На основі вивчення різноманіття біржових ризиків та джерел їх виникнення, з доповненням ознак, удосконалено класифікацію ризиків. Розраховано коефіцієнт рівня втрат до суми угоди, що показує інтенсивність впливу кожного виду виявлених ризиків на результати угоди. Визначено принципові напрями вдосконалення біржового механізму. Запропоновано комплексний спосіб оцінки ризику при підготовці біржової угоди. Представлений комплекс програм “Автоматизація розрахункових операцій на біржі” дозволяє здійснювати розрахунки за біржовими угодами та контролювати своєчасність виконання зобов'язань учасниками угоди.

Ключові слова: комерційна діяльність, підприємство, біржовий механізм, товарна біржа, удосконалення, угода, ризик.

АННОТАЦИЯ

Кириенко О.Э. Использование биржевого механизма в коммерческой деятельности предприятий. Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 Экономика, организация и управление предприятиями. Восточноукраинский национальный университет имени Владимира Даля Министерства образования и науки Украины, Луганск, 2004.

Показано, что коммерческая деятельность предприятий, являясь логичным продолжением их производственной деятельности, может осуществляться самостоятельно или с помощью услуг коммерческо-посреднических организаций, среди которых определенную роль играют действующие на товарной бирже брокерские организации. Выявлены преимущества


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ БАГАТОПРОФІЛЬНИХ ФІРМ - Автореферат - 24 Стр.
ПАТОФІЗІОЛОГІЧНА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ ІМУННОГО СТАТУСУ ХВОРИХ НА СТРИКТУРИ УРЕТРИ - Автореферат - 23 Стр.
ЗЛОЧИННіСТь у сфері ЕКОНОМІки україни: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ ПРОБЛЕМИ ПОПЕРЕДЖЕННЯ - Автореферат - 62 Стр.
ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ І ТЕПЛОФІЗИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ГЕТЕРОГЕННИХ СИСТЕМ НА ОСНОВІ ЛІНІЙНИХ ПОЛІМЕРІВ - Автореферат - 18 Стр.
ВИХОВАННЯ ПАТРІОТИЗМУ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ У ПОЗАУРОЧНІЙ ВИХОВНІЙ РОБОТІ - Автореферат - 31 Стр.
ГІПЕРТРОФІЯ ЛІВОГО ШЛУНОЧКА У ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ. ПАТОГЕНЕТИЧНІ МЕХАНІЗМИ ТА ШЛЯХИ МЕДИКАМЕНТОЗНОЇ КОРЕКЦІЇ - Автореферат - 59 Стр.
ПОЛІТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ В ЛАТИНСЬКІЙ АМЕРИЦІ: ГЕНЕЗА, КЛЮЧОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ, ДЕТЕРМІНАНТИ КРИЗОВИХ ТЕНДЕНЦІЙ - Автореферат - 26 Стр.