У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
ІНСТИТУТ РЕГІОНАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

ЛЮТКЕВИЧ Вікторія Борисівна

УДК 658:114:331.28-057.16

Удосконалення організації оплати праці
найманих працівників
(На прикладі МАлих недержавних підприємств)

Спеціальність: 08.06.01 –
Економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат
дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Львів – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті регіональних досліджень НАН Укра-їни.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор
КОЗОРІЗ Марія Андріївна,
Інститут регіональних досліджень НАН України, завідувач відділу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор
ВАРНАЛІЙ Захарій Степанович,
Національний інститут стратегічних досліджень,
заступник директора

кандидат економічних наук
ГОРИН Михайло Петрович,
Інститут регіональних досліджень НАН України, старший науковий співробітник

Провідна установа: Ужгородський національний університет, кафедра економіки, менеджменту та маркетингу

Захист дисертації відбудеться 25 червня 2004 року о 11 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .154.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора наук в Інституті регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, .

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 4.

Автореферат розісланий 24 травня 2004 року.

Вчений секретар
спеціалізованої вченої ради,
кандидат економічних наук Жовтанецький В.І.

Вступ

Актуальність теми. Гармонійний розвиток економічної та соціальної сфери є характерною ознакою громадянського суспільства, складовою цивілізованого способу життя. У сучасних умовах господарювання роль людини в економічному зростанні розвинених країн та нагромадженні національного багатства стала провідною. Це свідчить про важливість першочергового розв’язання проблем реформування соціальної сфери в країнах, які розвиваються і прагнуть стати рівноправними членами світової спільноти. В Україні створено економіку, засновану на різних формах власності та використанні найманої робочої сили. Вирішення соціально-економічних питань її розвитку залежить від ефективності реформ в сфері оплати найманих працівників, які складають понад 70% зайнятого населення.

За роки ринкових перетворень в Україні головна увага приділялась виходу з економічної кризи, 2000-й рік став початком економічного зростання. Незважаючи на це, триває соціальна криза. Соціальна ціна перетворень дуже висока: соціальна поляризація і розшарування населення за рівнем доходів, низький рівень життя, втрачені багатьма працівниками стимули до особистого і професійного вдосконалення. Заробітна плата в Україні занижена і не виконує своїх функцій. В результаті не забезпечується відтворення людського капіталу, втрачений зв’язок оплати праці з кінцевими результатами діяльності підприємств і продуктивністю праці, не стимулюється процес нагромадження, уповільнений процес формування середнього класу суспільства – висококваліфікованих, високооплачуваних найманих працівників.

Для виходу з соціальної кризи і нарощування темпів економічного розвитку потрібні кардинальні перетворення в сфері державного регулю-вання оплати праці та її організації на підприємствах. У розвинених країнах розв’язано більшість проблем з організації оплати праці найманих працівників на підприємствах, характерних для України, але вона, маючи нерозвинуті ринкові відносини, не може в повному обсязі використати західні моделі. Потрібні власні підходи до організації оплати праці в умовах ринкових трансформацій, адаптація зарубіжної теорії та практики до вітчизняних умов господарювання. В цьому напрямку є певні напрацювання.

Теоретичні, методологічні та прикладні аспекти організації оплати найманих працівників, ефективного використання людського капіталу дістали розвиток в роботах українських вчених О. Амоші, Л. Безчасного, П. Бєлєнького, Д. Богині, Є. Бойка, З. Варналія, С. Вовканича, В. Гриньової, М. Доліш-нього, Г. Дмитренка, С. Злупка, Т. Кір’ян, М. Козоріз, А. Колота, Т. Кости-шиної, О. Кузьміна, Е. Лібанової, І. Лукінова, І. Ломанова, Н. Павловської, Ю. Палкіна, С. Пирожкова, О. Черватюка, М. Чумаченка, А. Чухна та інших дослідників.

Результати проведених рядом науковців досліджень створили наукову базу для поліпшення практики організації оплати праці. Вони є вихідними для продовження досліджень, проте їх обсяг не відповідає зростаючим вимогам щодо удосконалення організації оплати праці. Особливо це стосується малих підприємств недержавної форми власності.

На даний час на малих підприємствах в Україні поширений суб’єктивний підхід до оцінки ділових якостей і результатів роботи персоналу, нерідко порушуються трудове законодавство і права людини, відсутні знання та досвід щодо ефективної організації оплати праці. Однією з причин є недостатня розробленість теоретичних і методичних аспектів організації оплати праці найманих працівників на малих підприємствах в комплексі з вирішенням інших управлінських завдань. Це зумовило вибір теми і структуру дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисер-таційне дослідження виконано в рамках науково-дослідних ро-біт Інституту регіональних досліджень НАН України: “Становлення і розвиток фінансово-кредитних механізмів прива-тизованих об’єктів виробничої сфери” (№ державної реєстрації 0198U002190), “Стимулюючі функції податкової системи та їх вплив на розвиток підприємництва” (№ державної реєстрації 0100U000832); госпдоговірної науково-дослідної роботи із Фондом державного майна України “Моделі державного управління приватизованими об'єктами” (договір №876 від 05.06.2000 р.).

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є теоретичне і методичне обґрунтування напрямів удосконалення організації оплати праці та розробка механізмів їх реалізації для найманих працівників малих недержавних підприємств.

Мета дослідження обумовила необхідність вирішення таких завдань:

·

визначити сутність основних понять і складові процесу організації оплати праці;

· проаналізувати зарубіжний досвід і тенденції оплати праці найманих працівників, визначити можливості їх використання в Україні;

· розробити технологію аналізу і оцінки стану оплати праці найманих працівників в умовах трансформаційної економіки;

· проаналізувати стан і особливості організації оплати праці найманих працівників на малих підприємствах в Україні та Львівській області;

· визначити принципи ефективної організації оплати праці в умовах трансформаційної економіки;

· розробити методичні рекомендації з ефективної організації оплати праці найманих працівників малих підприємств;

· обґрунтувати напрями зниження податкового тиску на доходи найманих працівників як фактора, що має значний вплив на їх рівень.

Об'єктом дослідження є організація оплати праці найманих працівників малих підприємств.

Предметом дослідження є принципи та умови ефективного формування винагороди за працю, форми і системи оплати праці найманих працівників малих недержавних підприємств.

Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою дисертаційного дослідження є трудова теорія вартості, теорія граничної корисності, теорія людського капіталу. У процесі дослідження були вивчені наукові праці вітчизняних і закордонних авторів з питань організації оплати праці та ефективного управління персоналом на підприємствах, укази Президента України, законодавчі акти Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

Інформаційну основу досліджень складають дані Міністерства статистики України та Міністерства праці і соціальної політики України, моніторингу ринку праці в Україні.

Для вивчення теорії та практики організації оплати праці на підприємствах використаний монографічний метод і метод спостережень. Аналіз ефективності організації оплати праці проведений за допомогою графічного, статистичного і картографічного методів. Для розробки принципів і заходів з удосконалення організації оплати праці найманих працівників на малих підприємствах використаний системний підхід і метод моделювання.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в такому:

вперше:

·

запропоновано систему принципів ефективної організації оплати праці у складі трьох груп: загальні, корпоративні, особистісні, дотримання яких забезпечують держава, підприємці і наймані працівники за умов побудови соціально орієнтованої економіки і громадянського суспільства;

удосконалено:

·

структуру процесу організації оплати праці: на відміну від існуючих підходів до його складу запропоновано включати етап “сплата податку з доходу фізичних осіб та інші обов'язкові стягнення з нарахованої заробітної плати” як такий, що має значний вплив на винагороду за працю;

· технологію аналізу та оцінки ефективності організації оплати праці найманих працівників, яку запропоновано проводити за трьома напрямами: вплив систем державного регулювання на рівень оплати праці, аналіз показників оплати праці та оцінка їх впливу на економічний розвиток суб'єктів господарювання, показники диференціації оплати праці за напрямами її формування;

· організацію оплати праці на малих підприємствах шляхом інтеграції заходів з управління бізнес-процесами та використання безтарифної наскрізної системи оплати праці в команді найманих працівників;

отримали подальший розвиток:

·

з позицій теорії людського капіталу визначення поняття “найманий працівник” як носія і власника робочої сили, здатність якого до праці стає продуктивною у випадку відтворення його працездатності та дієздатності, забезпечення необхідних умов для праці, врахування його потреб і місця в розвитку виробництва й суспільства;

· моделі зниження податкового тиску на доходи найманих працівників, за основу яких прийнято механізм оподаткування (від вибору об'єкта оподаткування – до розрахунку податку за результатами звітного періоду), що дозволяє координувати заходи зі зниження податкового тиску по всіх елементах оподаткування, для різних економічних ситуацій і завдань.

Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості застосування методичних рекомендацій з удосконалення оплати праці найманих працівників для її ефективної організації на малих підприємствах; технології аналізу і оцінки стану оплати праці – при розробці програм соціального розвитку з метою поліпшення використання людського капіталу на підприємствах. Основні положення дисертаційної роботи можуть бути використані при розробці та викладанні теоретичних курсів з економіки підприємств, праці та менеджменту у підприємництві.

Основні результати досліджень у вигляді методичних рекомендацій "Організація оплати праці найманих працівників малих підприємств" використано в роботі Українсько-американського ТЗОВ фірма “КОДА” (м. Харків, довідка про впровадження №124 від 17.10.2002 р.) та ТЗОВ “Телець” (м. Київ, довідка про впровадження №77 від 16.09.2002 р.)

Особистий внесок автора. Основні положення і висновки дисертації є самостійним доробком автора. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та розробки, які є результатом особистої роботи здобувача і вказані в авторефераті в переліку основних публікацій.

Апробація результатів дисертації. Результати дослідження доповідались на семи міжнародних науково-практичних конференціях: Х міжнародна науково-практична конференція “Сучасна інвестиційно-промислова політика в Україні. Інвестиційні пріоритети та інфраструктура”. (м. Чернівці, 1999 р.), V Міжнародний конгрес українських економістів “Україна в XXI столітті: концепції та моделі економічного розвитку” (м. Львів, 2000 р.), міжнародна науково-практична конференція “Підприємництво в Україні: проблеми і шляхи розвитку” (м. Львів–Дрогобич–Трускавець, 2000 р.), ХІ міжнародна науково-практична конфе-ренція “Стратегія економічного розвитку в умовах глобалізації” (м. Чернівці, 2000 р.), міжнародна міжвузівська науково-практична конференція студентів і аспі-рантів: “Психологія ХХI століття” (м. Санкт-Петербург, 2001), науково-практична конференція "Проблеми Європейської інтеграції і транскордонної співпраці" (м. Луцьк, 2001), науково-практична конференція “Бюджетно-податкова політика в Україні (проблеми та перспективи розвитку)” (м. Ірпінь, 2002).

Публікації. Результати дисертації опубліковано у 22 працях, зокрема в 10 статтях у фахових виданнях, з них 3 – в наукових журналах, 7 –збірниках наукових праць. Загальний обсяг публікацій – 11,8 д.а., з них безпосередньо автора – 6,8 д.а.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел, додатків. Робота в повному обсязі займає 264 сторінки комп’ютерного тексту, містить 30 таблиць і 25 рисунків на 47 повних сторінках, 8 додатків на 41 сторінці. Список використаних літературних джерел нараховує 316 позицій на 26 сторінках.

Основний зміст дисертації

Розділ 1 “Теоретико-методологічні основи організації оплати праці найманих працівників” присвячений дослідженню сутності основних понять у сфері оплати праці, аналізу зарубіжного досвіду організації оплати праці та можливостям його використання в Україні.

Важливість ефективної організації оплати праці найманого працівника зумовлена його провідною роллю у забезпеченні прибуткової роботи підприємства. Запас знань, здоров’я, навиків, здібностей, можливостей і мотивацій людини є людським капіталом, невіддільним від його носія – людської особистості. Тому найманий працівник є об’єктом економічної діяльності й капітальних вкладень. З цих позицій найманого працівника в роботі визначено як носія і власника робочої сили, здатність якого до праці стає продуктивною у випадку відтворення його працездатності, забезпечення необхідних умов для праці, врахування потреб людини та її місця у розвитку виробництва й суспільства.

Вартість робочої сили розглядається як відтворювальна і суспільно визнана основа формування оплати праці найманого працівника. Для встановлення ціни робочої сили значення мають основні характеристики заробітної плати: залежність від кількості та якості праці, кваліфікації та особистісних характеристик працівника, результатів господарської діяльності підприємства; розуміння заробітної плати як результату соціально-трудових відносин між роботодавцем і найманим працівником з приводу розподілу новоствореної вартості, як форми економічної реалізації права власності людини на трудовий ресурс, як частини доходу найманого працівника та елемента витрат для роботодавця, як джерела податкових надходжень в бюджет.

Ефективна організація оплати праці потребує виконання основних функцій заробітної плати. Відтворювальна функція спрямована на відтво-рення та формування вартості робочої сили, її головний носій – найманий працівник. Стимулююча – на мотивацію ефективної праці, носій – робото-давець. Регулююча – на ціноутворення та сегментацію ринку праці за рівнем оплати праці, носій – держава. Соціальна – на забезпечення соціаль-ної справедливості та демократизацію трудових відносин як основу суспільного розвитку, становлення соціально-орієнтованої економіки і громадянського суспільства, головні носії – роботодавці, наймані працівники і держава.

Ефективність організації оплати праці на підприємствах, дискреційний доход і свобода дій найманих працівників знижуються в зв’язку з податковим навантаженням на доходи фізичних осіб. З цих позицій запропоновано етап оподаткування розглядати у складі процесу організації оплати праці, а саме: а) нормування праці; б) нарахування заробітної плати; в) сплата податку з доходів фізичних осіб та інші податкові стягнення з нарахованої заробітної плати; г) виплата винагороди.

Формування теоретичної та методичної бази організації оплати праці вимагає уточнення її вихідних понять. Форму оплати праці запропоновано розглядати як детермінанту (визначник) системи оплати праці, вираз систематизації елементів винагороди за певним способом нарахування (вимірювання) заробітної плати. У свою чергу система оплати праці формується з різних елементів основної та додаткової винагороди в різних варіаціях і створює разом їхню сукупність – загальну винагороду за працю. Конкретну систему відрізняє набір елементів основної і додаткової заробітної плати, спосіб розрахунку винагороди; залежність винагороди від якостей працівника, кількісних і якісних показників його роботи та підприємства. Багатоваріантність формування систем оплати праці обумовлює їхній склад та характеристики.

Потребує значної уваги етап виплати винагороди. Виплата заробітної плати визначається в роботі як дія з боку наймача робочої сили з приводу видачі найманому працівнику винагороди за працю, що йому належить згідно встановлених норм, форм і систем оплати праці, податкових та інших стягнень. Негативно впливають на організацію оплати праці притаманні періоду ринкових трансформацій такі форми виплат: за вимушену незайнятість, через бажання зберегти кадри, натуральні виплати, виплати у сфері тіньової економіки, компенсаційні виплати заробітної плати за її затримку шляхом індексації, яка майже не проводиться.

Дослідження організації оплати праці у країнах, де багато років розвиваються демократичні інститути, а практика підтвердила життєз-датність та ефективність обраних моделей оплати праці, показало подібність проблем в оплаті праці та різні шляхи їхнього вирішення. Зокрема, під впливом інтеграції та глобалізації оплата праці набуває спільних рис через уніфікацію механізмів регулювання заробітної плати, систем і форм оплати праці. Світові тенденції в організації оплати праці спрямовані на розвиток якісних параметрів виробництва та ефективне використання людського капіталу; розвиток систем гнучкого стимулювання; поєднання ефективної організації оплати праці із сучасними управлінськими, технічними, технологічними, інформаційними заходами; заохочення ініціативи працівників, творчості та інтелектуалізації процесу праці.

Гнучкість систем оплати праці забезпечується зовнішніми факторами – позитивною динамікою макроекономічних показників, і внутрішніми факторами – результатами діяльності підприємства та особистісними досягненнями працівників. Індивідуалізація оплати праці розповсюджується на погодинну форму оплати праці з визнанням цінності індивідуальних якостей і результатів працюючих. Моделі групового стимулювання використовують концепцію “економіки участі” у двох формах: пряма – участь у прибутках, непряма – участь у капіталі. У таких моделях система фіксованої заробітної плати трансфор-мується в гнучку систему відкладених виплат. Ці процеси стимулюються законодавчо. Для країн з ефективною організацією оплати праці притаманне розуміння взаємного впливу зростання доходів населення та економічного підйому країни.

Для ефективної організації оплати праці в Україні необхідно адаптувати зарубіжний досвід до умов трансформаційної економіки і розробити нові підходи. Зокрема це стосується принципів і методики дослід-ження ефективності організації оплати праці в Україні та особливостей її організації на підприємствах різних розмірів і форм власності.

Розділ 2 “Дослідження ефективності організації оплати праці най-маних працівників в Україні” розкриває технологію, результати аналізу і оцінки стану організації оплати праці в Україні та Львівській області, особливості організації оплати праці на малих недержавних підприємствах.

Мету аналізу визначено як виявлення тенденцій зміни показників оплати праці та оцінку повноти реалізації функцій заробітної плати. Вимогами до аналізу – його поетапне проведення і системність, коли кожен етап є невід’ємною складовою аналізу і вирішує локальне завдання (рис. ).

Головними напрямами аналізу обрано дослідження впливу систем державного регулювання на оплату праці, аналіз показників оплати праці та оцінку їх впливу на економічні показники підприємств і рівень життя населення, аналіз показників диференціації оплати праці. Для кожного напряму визначено фактори впливу, показники, формули їх розрахунку і критерії оцінки.

Аналіз організації оплати праці в Україні та у Львівської області за 1994-2002 рр. показав наступне:

1. Не мають належного позитивного впливу на організацію оплати праці багаторівнева система договірного регулювання, система державних мінімальних гарантій, податкова система; негативно діють нерозвиненість ринку праці, неповна зайнятість населення, затримки виплат заробітної плати, неплатоспроможність підприємств, тіньова економіка.

2. Має місце тенденція до поліпшення показників стану оплати праці. Зростає, але не досягає рівня 1997 р., питома вага ОПНП у ВВП (рис.2). Середньомісячна номінальна заробітна плата зросла з 73 грн. у 1995 р. до 376 грн. у 2002 р. До 51,6% у 2002 р. зросла частка оплати праці в грошових доходах населення, але цей показник у 1994 р. дорівнював 62,7%. Знижуються індекси номінальної та реальної заробітної плати (рис.3). Се-редньомісячна номінальна заробітна плата в Україні нижча за відповідний показник в Російській Федерації: відповідно, 70,7 і 141,2 дол. США.

Рис.2. Показники ОПНП і ВВП в Україні

Рис.3. Індекси інфляції, номінальної та реальної заробітної плати в Україні

Знижується частка оплати праці у грошових доходах домашніх господарств (з 62,3% у 1990 р. до 53,4% у 2002 р.) і витратах виробництва (2002 р. – 11,1%); зростає соціальна допомога держави, соціальні трансферти в доходах працівників; у витратах на споживання біля 60% складають витрати на харчування. Це негативно впливає на рівень життя населення та ефективність економіки країни.

3. Значна диференціація оплати праці в країні має негативний вплив на продуктивність праці, ефективність використання та відтворення людського капіталу. У 2002 р. середньомісячна заробітна плата по областях по відношенню до середнього рівня в Україні коливалася від 61,2 до 157,9%; по галузях – з різницею в 5,3 рази; у галузевих межах – до 1,9 рази (промисловість). Квінтильний коефіцієнт диференціації грошових витрат населення дорівнював 2,7 разу. Має місце значне випередження рівня оплати праці управлінців, недооцінка спеціалістів вищого і середнього рівнів, мала різниця в оплаті кваліфікованого і некваліфікованого персо-налу на підприємствах. Значною є поляризація населення за доходами. Вище наведене вказує на те, що заробітна плата не виконує своїх функцій.

Про це також свідчать дослідження організації оплати праці найманих працівників на малих недержавних підприємствах, проведені автором за даними організацій з працевлаштування, академічних і науково-дослідних установ, Держкомстатистики України, та власні спостереження автора при роботі на недержавних МП.

Різниця витрат на робочу силу на підприємствах різних галузей сягає 6-7 разів. До 60% їхньої структури складає заробітна плата, 30% – соціальні виплати. При формуванні винагороди не враховуються в повній мірі кваліфікація, рівень освіти, потенційні можливості працівників; платять не за професіоналізм та якісне виконання посадових обов’язків, а за надзусилля, надвідповідальність, “ризик”. Системи оплати праці не обґрунтовані, нечітко визначені за змістом і часом критерії оплати праці.

Типовими недоліками організації оплати праці найманих працівників вітчизняних малих недержавних підприємств, виявленими у процесі дослідження, автор вважає такі:

1. Величина фіксованої заробітної плати вважається вичерпною мотивацією спеціалістів високої кваліфікації. Поза увагою залишається додаткове заохочення, навчання, соціальне забезпечення, моральні стимули. 2. Не чітко визначаються посадові обов’язки, що породжує суб’єктивність оцінки трудового внеску працівника, знижує персональну відповідальність. 3. Оплата праці відбувається в умовах секретності, що знижує ефективність праці колективу. 4. Маніпулювання цілями стимулювання працівників висо-кої кваліфікації з метою штучного закріплення на підприємстві. 5. Нерозуміння особливостей впливу на ефективність праці окремих доплат до заробітної плати (великі доплати за стаж можуть зменшити стимулюючий вплив інших виплат). 6. Специфічність трудових відносин: короткостро-ковість, неформаль-ність, заснованість на особистих зв’язках і персональ-ній довірі, гнучкість, вразливість, незалежність від різних норм. 7. Недостатня увага до стратегічних аспектів соціальних заходів, недооцінка ролі людського капіталу в розвитку малих підприємств.

Розділ “Удосконалення організації оплати праці найманих працівників” розкриває сукупність принципів організації оплати праці, виходячи із спільних інтересів суб’єктів господарювання, концепцію удосконалення організації оплати праці найманих працівників на малих недержавних підприємствах, систему моделей зниження податкового тиску на доходи найманих працівників.

В удосконаленні організації оплати праці дотримано наступних вихідних позицій: людський капітал відіграє провідну роль в економічному розвитку; вітчизняні засади оплати праці повинні суміщатися з прийнятими у країнах, інтегрованих з Україною; удосконалення організації оплати праці потребує системного підходу; ефективна оплата праці враховує особистісні характеристики та трудовий менталітет працівників; виконання функцій заробітної плати забезпечують три зацікавлені суб’єкти господарювання: держава, підприємець, найманий працівник.

Політику оплати праці найманих працівників, аби дотримуватися визначених позицій, запропоновано будувати за трьома групами принципів: загальні, корпоративні, особистісні.

Загальні принципи обумовлені державною політикою оплати праці і включають такі: гуманність, ідеологічність, демократичність. Передумовами дотримання принципу гуманності є забезпечення провідної ролі людини в економічному розвитку; ідеологічності – відповідність оплати праці ідеології підприємницької структури, демокра-тичності – демократизація трудових відносин роботодавець – найманий працівник.

Корпоративні принципи, за якими роботодавець організує оплату праці на підприємстві, включають такі: корпоративність, стратегічність, сучасність, комплексність, апробованість, специфічність, гласність. Передумовами дотримання принципу корпоративності є ефективність корпоративного способу вирішення соціально-економічних питань; гласності – створення атмосфери довіри і партнерства на підприємстві; стратегічності – зацікавленість найманих працівників у досягненні стратегічних цілей підприємства; сучасності – забезпечення розвитку підприємства в умовах конкуренції; комплексності – врахування впливу на роботу підприємства комплексу факторів; апробованості – використання ефективних форм і систем оплати праці; специфічності – урахування впливу особливостей підприємства на організацію оплати праці.

Особистісні принципи формування винагороди за працю найманих працівників включають такі: пропорційність, результативність, гнучкість, індивідуальність та диференціація винагороди. Згідно із принципом пропор-цій-ності встановлюються певні співвідно-шення між результатами роботи та опла-тою праці; індивідуалізація полягає в залежності винагороди від ква-ліфікації, особистісних характеристик та внеску працівника; диференціа-ція – в індивідуальному підході до оплати праці; резуль-тативність – у визна-ченні виду й розміру винагороди конкретним внеском в кінцеві результати роботи; гнучкість – в регулюванні винагороди в часі та за розміром.

Оплата праці має враховувати потреби працівників у справедливості, безперервному наймі, врегульованому робочому часі, нормальних умовах праці, відчутті поліпшеного статусу і персонального внеску в загальну справу. Підприємці повинні дотримуватись законодавства і керуватися сучасними принципами при організації оплати праці найманих працівників. Це забезпечить розвиток підприємств та ефективне викорис-тання людського капіталу. Завданням держави є законодавче проведення у сферу трудових відносин принципів оплати праці, контроль за дотриманням цих принципів на підприємствах.

Ефективна організація оплати праці на сучасних засадах потребує реалізації комплексу управлінських заходів (рис.4).

Перехід на горизонтальні структури управління пов’язаний з роботою з бізнес-процесами та командою працівників, сприяє ефективному регулю-ванню трудових відносин. Вибір технологій управління заснований на визначенні пріоритетних рівнів управління і відповідних рівнів оплати праці. Імідж МП і корпоративна культура формуються обізнано з орієнтацією на споживачів. Сприятливий організаційний клімат будується з метою спонукання підлеглих виконувати їхні функції, усунення конфліктів у роботі. Посадові обов’язки є ключовими в оцінці роботи працівника. Організаційний контроль і посадови обов’язки забезпечують мотивацію працівників. Оцінка робіт є основою побудови ієрархії заробітної плати.

За умов впровадження комплексу заходів реалізується запропонована автором концепція ефективної організації оплати праці (рис.5).

Безтарифна наскрізна система оплати праці найманих працівників здатна забезпечити гнучкість, індивідуалізацію, диференціацію, пропор-ційність та інші принципи організації оплати праці (рис. ).

Постійну частину винагороди працівника ВПП запропоновано визначати за впливом наступних складових: бізнес-процесу, роботи, зони відповідальності, кваліфікації, стажу та особистісних якостей працівників:

ВПП = С RП (1+КК) (1+КС) (1+КТа) RБП RЗВ ,

де С – базова ставка; КК, КС, КТа – коефіцієнти кваліфікації, стажу, творчої активності; RП, RБП, RЗВ – ранги робіт, бізнес-процесів, зони відпо-відальності працівника.

Змінна частина винагороди включає надбавки і премії. Моральні заохочувальні заходи є обов’язковими для працівника, тому що підтверджують його статус і важливість для малого підприємства.

В роботі доведено, що ефективна організація оплати праці найманих працівників потребує зни-ження подат-кового тиску на їх доходи. Цілями зниження податку є поліпшення використання та відтворення людського капіталу, підвищення зацікавленості працівників у кінцевих результатах праці, підвищення рівня їх життя, реалізація соціальної справедливості.

Моделі зниження податкового тиску запропоновано будувати за механізмом оподаткування, представленим у вигляді послідовних етапів: встановлення об’єкту оподаткування, визначення складу оподатковуваного доходу, визначення податкових пільг і знижок, визначення скоригованого оподатковуваного доходу, шкала оподаткування, розбивка скоригованого оподатковуваного доходу за різними ставками, податковий кредит, сплачуваний податок, розрахунок податку за результатами року.

Моделі зниження податкового тиску на доходи найманих працівників представлено 8-ма групами: засновані на виборі одиниці оподаткування, коригування валового доходу, коригування оподатковуваного доходу, перегляд ставок оподаткування, вибір різних форм оподаткування, зменшення нарахованого податку, податкова індексація, раціональний розподіл податкового навантаження у сфері прямого оподаткування. Зниження податкового тиску потребує певного ступеня зрілості економіки, суспільного устрою та соціальних процесів в державі. Найкращі наслідки мають реформи із зниженням податків, що відбуваються у фазі економічного піднесення.

Висновки

1. Вдосконалення організації оплати праці найманих працівників набуває значення в зв'язку з їх провідною роллю в економічному зростанні України у контексті забезпечення відтворення робочої сили, виконання заробітною платою її функцій, ліквідації негативних соціальних та економічних наслідків штучного стримування росту заробітної плати. Теоретичні та практичні засади ефективної організації оплати праці потребують наукового опрацювання та впровадження в діяльність підприємницьких структур.

2. Людський капітал невіддільний від людської особистості, тому наймані працівники є об'єктом економічної діяльності та капіталовкладень. Здатність найманого працівника до праці стає продуктивною у випадку відтворення його працездатності і забезпечення необхідних умов для праці, врахування потреб людини та її місця у розвитку виробництва і суспільства.

Запропоновані в дисертації визначення понять найманого працівника, форми і системи оплати праці, виплати винагороди дозволяють більш змістовно та обґрунтовано підходити до організації оплати праці в ринкових умовах, враховувати інтереси держави, роботодавця і найманого працівника в зазначеному процесі.

Під впливом інтеграції та глобалізації світової економіки оплата праці найманих працівників в різних країнах набуває спільних рис шляхом уніфікації механізмів державного регулювання заробітної плати, систем і форм оплати праці; спрямування зусиль на забезпечення ефективного використання людського капіталу; розвитку систем гнучкого стимулювання; поєднання ефективної організації оплати праці із сучасними управлінськими заходами; поширення моделей групового стимулювання та індивідуалізації оплати праці; заохочення ініціативи працівників, творчості та інтелектуалізації процесу праці. Використання зарубіжного досвіду підвищує рівень організації оплати праці на вітчизняних підприємствах і наближує його до світових стандартів.

3. Запропонована в роботі технологія аналізу й оцінки ефективності організації оплати праці найманих працівників ставить за мету визначення тенденцій зміни показників оплати праці та оцінку повноти реалізації функцій заробітної плати. За результатами дослідження організації оплати праці в Україні автором визначено низку негативних тенденцій, а саме: заробітна плата не виконує своїх функцій, не забезпечує просте відтворення робочої сили; має місце значна диференціація в оплаті праці по регіонах, галузях, містах, підприємствах, професіях; системи державного регулю-вання не мають належного позитивного впливу на організацію оплати праці. Це негативно впливає на використання людського капіталу, економіку країни, рівень життя населення, ефективність роботи підприємств.

Дослідження особливостей і недоліків організації оплати праці найманих працівників на малих недержавних підприємствах показало, що її ефективність може бути значно підвищена за рахунок більш повного врахування в оплаті праці кваліфікації, рівня освіти і потенційних можливостей працівників; підвищення обґрунтованості систем і форм оплати праці, удосконалення системи доплат до винагороди; врахування специфіки трудових відносин на МП; посилення впливу людського капіталу на економічне зростання малих підприємств.

4. В роботі запропоновано методологію організації оплати праці найманих працівників на основі комплексу принципів: загальні – гу-манність, ідеологічність, демокра-тичність; корпоративні – корпоратив-ність, гласність, стратегічність, специфічність, сучасність, комплексність, апро-бованість; особистісні – пропорційність, результа-тивність, гнучкість, індивідуалізація, диференціація винагороди. Держава сприяє реалізації загальних принципів оплати праці через законодавство, систему мінімальних державних гарантій, соціальне партнерство, контроль. Підприємці під впливом державної політики, системи договірного регулювання, ринку праці, розвитку демократичних інститутів організують оплату праці за корпоративними та особистісними принципами на підприємствах.

З урахуванням специфіки малих підприємств в роботі обґрунтовано комплекс управлінських заходів щодо реалізації загальних, корпоративних й особистісних принципів оплати праці найманих працівників та підвищення ефективності її організації. Такими заходами є: впровадження горизон-тальних структур управління, формування іміджу, корпоративної культури і сприят-ливого організаційного клімату підприємства, перегляд кадрової політики, чітке визначення посадових обов'язків, оцінка робіт для форму-вання ієрархії заробітної плати, оцінка значущості працівників, організація контролю виконання нормативних показників роботи малого підприємства.

Комплекс управлінських заходів сприяє реалізації запропонованої автором концепції ефективної організації оплати праці найманих працівників на малому підприємстві. Концепція полягає у підборі команди найманих працівників потрібної кваліфікації, в оптимальній кількості, з визначеними обов'язками, високою мотивацією, які прямують до загальної мети з максимальною віддачею. Для створення гнучких умов оплати праці в команді однодумців розроблено модель безтарифної наскрізної системи оплати праці, запропоновано методику розрахунку її складових. Використання моделі підвищує ефективність оплати праці, сприяє стандартизації процесу формування винагороди найманих працівників.

5. Ефективність організації оплати праці, дискреційний доход і свобода дій найманих працівників знижуються у зв'язку із значним податковим тиском на її доходи. В зв'язку з цим автором запропоновано розглядати у складі про-це-су організації оплати праці етап оподаткування, а саме: 1) нормування праці; 2) нара-хування заробітної плати; 3) оплата податку з доходів фізичних осіб та інші податкові стягнення з нарахованої заробітної плати; 4) виплата винагороди.

Моделі зниження податкового тиску на доходи найманих працівників до-цільно будувати на різних елементах механізму оподаткування, предс-тав-ле-ного в роботі. На основі аналітичного огляду зарубіжного та вітчизняного дос-віду з питань оподаткування фізичних осіб автором до таких моделей відне-сено: вибір одиниць оподаткування, коригування валового і оподатковуваного доходів, перегляд ставок і вибір різних форм оподаткування, зменшення нарахованого по-датку, податкову індексацію, раціональний розподіл навантаження у сфері пря-мого оподаткування. Використання зазначених моделей забезпечує се-лек-тивність політики оподаткування, полегшує пошук резервів збільшення податкових поступлень без зростання податкового наванта-ження, сприяє забезпеченню соціальної справедливості.

6. Представлені в дисертаційній роботі теоретичні та практичні розробки сприятимуть удосконаленню механізму оплати праці найманих працівників малих підприємств на сучасних засадах управління, підвищенню ефективності використання людського капіталу і поліпшенню виробничо-господарської діяльності підприємств.

Список опублікованих праць за темою дисертації

1.

Люткевич В.Б. Математичні моделі формування змінної частини доходу керівного персоналу підприємства // Соціально-економічні дослідження в перехідний період: Щор.наук.пр. – Вип. ІI. – Львів: НАН України. Ін-т регіональних досліджень. – 1997. – С.351-355 (0,21 д.а.).

2.

Люткевич В.Б. Особливості та напрямки удосконалення праці керівного персоналу підприємницьких структур // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Регіональні аспекти розвитку підприємництва: Щор.наук.пр. – Вип. VІІ. – Львів: НАН України. Ін-т регіональних досліджень. – 1998. – С.195-204 (0,52 д.а.).

3.

Козоріз М., Люткевич В., Охабський І. Зміни мотивацій та оплати праці в су-часному підприємництві // Регіональна економіка. – 1999. – №3. – С.61-66. (Особистий внесок автора: тенденції оплати праці, мотивації ефективної праці – 0,31 д.а.).

4.

Люткевич О.М., Люткевич В.Б. Регулювання оплати праці в регіоні // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Соціальні аспекти регіональної політики: Щор.наук.пр. – Вип. ІХ. – Львів: НАН України. Ін-т регіональних досліджень, 1999. – С.273-281. (Особистий внесок автора: аналіз стану оплати праці в Україні, механізму соціального партнерства – 0,4 д.а.).

5.

Люткевич В.Б. Інвестиції в людський капітал як складова розвитку соціотехнічних систем // Соціально-економічні дослідження в перехідний період: Щор.наук.пр. – Вип. ХІ. – Львів: НАН України. Ін-т регіональних досліджень. – 2000. – С.229-237 (0,54 д.а.).

6.

Люткевич В.Б. Аналіз стану оплати праці як складова оцінки ефек-тив-ності використання людського капіталу // Соціально-економічні дослід-жен-ня в перехідний період. Економічні проблеми розвитку вироб-ниц-тва та інноваційної діяльності: Щор.наук.пр. – Вип. ХІХ. – Львів: НАН України. Ін-т регіональних досліджень. – 2000. – С.431-437 (0,39 д.а.).

7.

Люткевич В.Б. Аналіз і оцінка механізму оподаткування доходів фі-зичних осіб // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Податкова та фінансово-кредитна політика держави і механізми її реалізації в регіонах України: Щор.наук.пр. – Вип. ХХІV. – Львів: НАН України. Ін-т регіональних досліджень. – 2001. – С.152-160 (0,44 д.а.).

8.

Люткевич О.М., Люткевич В.Б. Європейський досвід оподаткування і моделі зниження податкового тиску на оплату праці в Україні // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Проблеми європейської інтеграції і транскордонної співпраці: Зб.наук.пр. – Вип. ХХІХ. – В 2-х Т. – Львів–Луцьк: НАН України. Ін-т регіональних досліджень, 2001. – Т.1. – С.378-380. (Особистий внесок автора: аналіз європейського досвіду оподаткування – 0,13 д.а.).

9.

Люткевич В.Б. Дослідження змісту форм і систем оплати праці найманих працівників // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Проблеми економіки та управління. – 2001. – №425. – С. 183–187 (0,4 д.а.).

10.

Люткевич В.Б. Моделі зниження податкового тиску на доходи фізичних осіб // Регіональна економіка. – 2002. –№2. – С. 245-248 (0,34 д.а.).

11.

Люткевич В.Б. Комплексний підхід до оптимізації управління розвит-ком підприємницьких структур на основі реінжинірингу // Дослідження соціально-економічних проблем перехідного періоду: Наук. вісник. – Вип. ІІІ. – Чернівці: ЧТЕІ, КНТЕУ. – 2001. – С. 303-307 (0,25 д.а.).

12.

Люткевич В.Б. Організація оплати праці найманих працівників малих підприємств (методичні рекомендації). – Львів: Інститут регіональних досліджень НАН України, 2002. – 33 с. (1,5 д.а.).

13.

Люткевич В.Б., Козоріз Г.Г. Координація технічної і соціальної політики інвестицій // Доповіді Х міжнар. наук.-практ. конф. “Сучасна інвестиційно-промислова політика в Україні. Інвестиційні пріоритети та інфраструктура”. – Т.1. – Чернівці: Рута. – 1999. – С. 140-144. (Осо-бистий внесок автора: підвищення ролі людського фактора у розвитку соціотехнічних систем – 0,1 д.а.).

14.

Люткевич О.М., Люткевич В.Б. Удосконалення технології оподатку-вання доходів найманих працівників // Матер. доп. V Міжнар. конг. укр. економістів “Україна в XXI столітті: концепції та моделі економічного розвитку”. – Львів: НАН України. Ін-т регіональних досліджень. – 2000. – С.307-310. (Особистий внесок автора: аналіз діючої податкової системи в Україні, напрями удосконалення технології оподаткування – 0,1 д.а.).

15.

Люткевич В.Б. Принципи оплати найманих працівників підприєм-ницьких структур // Тези доп. Міжнар. наук.-практ.конф. “Підпри-ємництво в Україні: проблеми і шляхи розвитку”. – Львів – Дрогобич – Трускавець: ДУ “Львівська політехніка”. – 2000. – С.54 (0,1 д.а.).

16.

Люткевич В.Б. Стратегічні засади організації оплати праці найманих працівників підприєм-ницьких структур // Матер. XI міжн. наук.-практ. конф. “Стратегія економічного розвитку в умовах глобалізації”. – Т.ІІ. – Чернівці: ЧНУ, 2000. – С. 226-228 (0,1 д.а.).

17.

Люткевич О.М., Люткевич В.Б. Класифікація моделей зниження подат-кового тиску на доходи фізичних осіб // Матер. наук.-практ.конф. “Бюд-жетно-податкова політика в Україні (проблеми та перспективи роз-витку”. – Ірпінь: Вид. центр АДПС України, 2002. – С. 183-186. (Осо-бистий внесок автора: моделі зниження податкового тиску – 0,1 д.а.).

18.

Люткевич В.Б. Социальная динамика и психоинформационные технологии в управлении пер-со-налом // Тезисы Международной межвузовской научно-практ. конф. студентов и аспи-рантов: “Психология ХХI века”. – СПб: Изд-во С.-Петербургского университета. – 2001. – С.200–202 (0,1 д.а.).

19.

Формування стратегії розвитку підприємницьких об’єктів промисловості (методичні вказівки) / Козоріз М., Мікловда В., Люткевич В. та ін. – Львів: НАН України. Ін-т регіональних досліджень, 1996. – 47 с. (Особистий внесок автора: вплив виробничих факторів на роботу підприємств – 0,24 д.а.).

20.

Аналіз і оцінка ефективності функціонування підприємницьких структур (методичні вказівки) / Козоріз М., Литвицька О., Люткевич В. та ін. – Львів: НАН України. Ін-т регіональних досліджень, 1997. – 33 с. (Особистий внесок автора: комплексна оцінка ефективності функціонування підприємницької структури – 0,22 д.а.).

21.

Вибір критеріїв ефективного управління грошовими ресурсами під-приємств (методичні рекомендації) / Козоріз М.А., Смовженко Т.С., Лют-кевич В.Б. та ін. – Львів: НАН України. Ін-т регіо-нальних дослід-жень. – 1999. – 35 с. (Особистий внесок автора: аналіз доціль-ності капіта-ловкладень – 0,18 д.а.).

22.

Методичні рекомендації щодо використання особистісного підходу до формування мотива-ційних механізмів у підприємницькій діяльності / Козоріз М.А., Притула О.В., Люткевич В.Б. та ін. – Луцк: ЛТУ, 2001. – 28 с. (Особистий внесок автора: оцінка кваліфікації працівника за різними характеристиками – 0,1 д.а.).

АНОТАЦІЯ

Люткевич В.Б. Удосконалення організації оплати праці
най--маних працівників (на прикладі малих недержавних підприємств). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підпри-ємствами. – Інститут регіональних


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФІЛОСОФІЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕЇ ТА ЇЇ ТРАНСФОРМАЦІЯ У ТВОРЧІЙ СПАДЩИНІ М. ХВИЛЬОВОГО (середина ХІХ – 30-ті рр. ХХ ст.) - Автореферат - 28 Стр.
Відновлення безперервності кишечника при його спонтанних і артифіціальних дефектах (Клініко-експериментальне дослідження) - Автореферат - 43 Стр.
КОНТАКТНА ВЗАЄМОДІЯ ПРУЖНИХ ТІЛ З ТЕПЛОУТВОРЕННЯМ ВІД ТЕРТЯ - Автореферат - 16 Стр.
ПРОБЛЕМА ОСОБИСТОСТІ У ПСИХОЛОГІЧНІЙ СПАДЩИНІ В. В. ЗЕНЬКОВСЬКОГО - Автореферат - 31 Стр.
Екологічна безпека регіонУ: методи та засоби її забезпечення в умовах виникнення екстремальних ситуацій у навколишньому середовищі - Автореферат - 27 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ І РОЗВИТОК ДЕРЖАВНОГО СОЦІАЛЬНО-ОРІЄНТОВАНОГО УПРАВЛІННЯ - Автореферат - 42 Стр.
Дискретна інтерполяція плоских дискретно представлених кривих ліній на основі кутів згущення - Автореферат - 21 Стр.