У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Маковейчук Кристіна Олександрівна

УДК [339.17:004.738.5]:519.86

МОДЕЛЮВАННЯ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ СТІЙКІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ

Спеціальність 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім.. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник – | кандидат економічних наук, доцент

Оліфіров Олександр Васильович,

Донецький державний університет економіки і торгівлі ім.. Туган-Барановського, завідувач кафедри комп’ютерних технологій

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Гузь Микола Григорович, Донецький національний університет, професор кафедри математики і математичних методів в економіці;

кандидат економічних наук, доцент Олійник Юрій Тимофійович, Макіївський економіко-гуманітарний інститут, завідувач кафедри прикладної математики і інформаційних технологій

Провідна установа:

Київський національний економічний університет, Міністерства освіти і науки України, кафедра економіко-математичних методів (м. Київ)

Захист відбудеться 25 лютого 2004 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К .051.07 у Донецькому національному університеті за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, у залі засідань ради

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24

Автореферат розісланий 23 січня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Беспалова А.Г.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Розвиток в Україні ринкової економіки і науково-технічного прогресу призвели до появи нових форм комерції. Одним із перспективних видів діяльності для торговельних підприємств став роздрібний продаж товарів і послуг із використанням електронних магазинів, що функціонують на основі комунікацій і служб глобальної комп'ютерної мережі Інтернет.

Роздрібні підприємства електронної комерції (ПЕК) в Україні виникли і почали активно розвиватися наприкінці 90-х років минулого століття. В рамках проекту загальнодержавної програми “Електронна Україна” та міжнародного проекту “Електронний розвиток” в Україні одержує підтримку середовище електронного бізнесу. У 2002 році обсяг роздрібного товарообігу ПЕК зріс у 2.5 разів, у 2003 ще у 3 рази. Тенденція зростання обсягу товарообігу і кількості ПЕК свідчить про успішне закріплення роздрібної електронної комерції на ринку.

В умовах нестабільного зовнішнього середовища підприємства електронної комерції повинні бути здатними своєчасно й адекватно реагувати на зміну різноманітних факторів, що впливають на їхню економічну стійкість. Забезпечення процесів управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції передбачає вдосконалення принципів і організаційно-методичних аспектів їхнього функціонування, розробку науково обґрунтованих економіко-математичних методів і моделей. Формалізація взаємодії складових управління ПЕК дозволить здійснювати аналіз і діагностику їхнього функціонування у ситуації, що склалася на ринку, прогнозувати її розвиток, формувати ефективні керівні впливи, спрямовані на підвищення рівня економічної стійкості.

Значний внесок у розробку економіко-математичних методів і моделей управління підприємствами зробили багато вчених, як вітчизняних, так і зарубіжних: Амітан В.Н., Андрієнко В.М., Бір Ст., Вітлінський В.В., Геєць В. М., Глушков В.М., Гузь М.Г., Єгоров П.В., Євдокимов Ф.І., Заде Л.А., Забродський В.А., Зубанов М.В., Казієв В.М., Канчавелі А.Д., Кизим М.О., Клебанова Т.С.,
Колобов А.А., Кондрашов С.В., Лисенко Ю.Г., Макаров В.Л., Месарович М.Д., Нейлор Т., Нейман Дж., Орлов А.І, Парфенов А.В., Ситник В.М., Форестер Дж. і інші. Однак, враховуючи відносно невеликий вік існування електронної комерції як в Україні, так і за кордоном, системи управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції є ще малодослідженими. Об’єктивна потреба розробки концепції та моделей управління економічною стійкістю ПЕК і організаційно-економічного механізму їхньої реалізації підтверджують актуальність теми дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження проводилося в рамках держбюджетних тем “Розробка інформаційного забезпечення кафедри та підготовка учбових матеріалів на базі Internet - технологій” (державний реєстраційний номер 0101U007787) і “Моделі оцінки соціально-економічного ризику впровадження і функціонування автоматизованих інформаційних систем” (державний реєстраційний номер 0101U007788), виконаних на кафедрі комп'ютерних технологій Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, в яких автор брав участь як співвиконавець.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є розробка концепції управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції і побудова на цій основі комплексу моделей, спрямованих на підвищення ефективності прийняття управлінських рішень.

Для досягнення поставленої мети були сформульовані та вирішені такі задачі:

-

науково обгрунтовано процес виникнення і розвитку підприємств електронної комерції;

-

визначено економічні умови функціонування ПЕК;

-

проведено аналіз моделей і методів забезпечення управління економічною стійкістю підприємств;

-

уточнено понятійний апарат у сфері управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції;

-

запропоновано концепцію управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції;

-

розроблено комплекс економіко-математичних моделей управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції;

-

запропоновано організаційно-економічний механізм реалізації комплексу економіко-математичних моделей управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції.

Об'єкт дослідження процеси управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції.

Предмет дослідження моделювання управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції.

Методи дослідження. У роботі використовувався інструментарій системного аналізу для розробки концепції управління економічною стійкістю; нечіткої логіки для визначення рівня економічної стійкості; системної динаміки й імітаційного моделювання для оцінки факторів економічної стійкості; стохастичного програмування для формування товарного асортименту в забезпеченні економічної стійкості. Розрахунки на основі моделей проводилися за допомогою табличного процесора Microsoft Excel 2000 і пакета для конструювання та аналізу моделей системної динаміки Powersim Studio Express 2001.

Наукова новизна отриманих результатів. У дисертації здійснено постановку і вирішення нової актуальної задачі моделювання процесів управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції. При цьому отримані такі наукові результати:

вперше:

-

розроблено концепцію управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції, засновану на принципах системного аналізу та законі необхідної різноманітності керівної системи, яка дозволяє підвищити ефективність процесу прийняття управлінських рішень;

-

модель визначення рівня економічної стійкості підприємств електронної комерції, яка грунтується на виділенні кількісних і якісних індикаторів їх діяльності й дозволяє оцінити економічну стійкість підприємства в умовах неповної інформації з метою корегування політики керівництва;

удосконалено:

-

модель формування товарного асортименту в забезпеченні економічної стійкості підприємства електронної комерції, засновану на інструментарії стохастичного програмування, що дозволяє сформувати оптимальний товарний асортимент і допомагає досягти компенсації дестабілізуючих факторів та підвищення ефективності;

-

організаційно-економічний механізм управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції, заснований на визначенні і реалізації принципів взаємодії запропонованих моделей управління, що дозволяє підвищити рівень економічної стійкості досліджуваних підприємств;

дістало подальшого розвитку:

-

модель оцінки індикаторів економічної стійкості підприємств електронної комерції, яка базується на використанні рівнянь системної динаміки і дозволяє виявити фактори, що справляють вплив на рівень економічної стійкості, для більш ефективного використання ресурсного забезпечення підприємства і вироблення компенсуючих керівних впливів.

Практичне значення одержаних результатів. У дослідженні розроблено і доведено до реалізації комплекс економіко-математичних моделей управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції. Основні положення дослідження впроваджені на ПЕК м. Донецька: ТОВ “Бажання”, магазин “Максим” (акт впровадження від 14.03.2003 р.) і ПП “Казначей” (акт впровадження від 17.04.2003 р.). Економічний ефект від впровадження склав 95 тис. грн.

Особистий внесок автора. Усі наукові результати дисертаційної роботи були одержані автором самостійно. У роботах, опублікованих у співавторстві, особистий внесок автора вказаний у списку опублікованих автором робіт за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні та практичні положення дисертаційної роботи були повідомлені, обговорені і схвалені: на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Економіка сталого розвитку: погляд у XXI століття” (м. Донецьк, 1999 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Інформаційні технології в економіці і підприємництві”
(м. Запоріжжя, 2002 р.); Десятій Міжнародній науково-технічній конференції “Шляхи диверсифікації експорту України на світовий ринок послуг”
(м. Київ, 2002 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Інформаційні технології в економіці і підприємництві: проблеми науки, практики й освіти”
(м. Запоріжжя, 2003 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Управління підприємствами: проблеми та шляхи їх вирішення” (м. Ялта, 2003 р.); Восьмій Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (м. Алушта, 2003 р.).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 11 робіт загальним обсягом 2,89 друк. арк., з яких автору належить 2,83 друк.арк.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Обсяг роботи складає 165 сторінок. У дисертації міститься 18 рисунків, 18 таблиць, 3 додатки. Список використаних джерел нараховує 188 найменувань.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, об'єкт, предмет і методологію дослідження, сформульовано наукову новизну, теоретичну та практичну значущість роботи.

У першому розділі “Концептуальні основи моделювання управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції” розглянуто особливості функціонування підприємств електронної комерції в нестабільному економічному середовищі, проаналізовано категорію економічної стійкості підприємств електронної комерції та моделі і методи забезпечення управління економічною стійкістю підприємств, розроблено концепцію управління економічною стійкістю ПЕК.

Підприємство електронної комерції це торговельне підприємство, що здійснює купівлю-продаж товарів, виконання робіт і надання послуг покупцям за допомогою інформаційних технологій і засобів телекомунікації. Для ведення господарської діяльності ПЕК використовують глобальну мережу Інтернет і спеціалізовані сайти - електронні магазини.

Використання сучасних технологій, новизна форми робить такий вид діяльності перспективним як для підприємців, так і для споживачів, що підтверджується зростанням кількості ПЕК і різноманітністю напрямків, за якими ведеться торгівля або надаються послуги. У той же час дослідження існуючих принципів організації структур управління ПЕК показало, що не всі підприємства можуть адекватно реагувати на зміни внутрішнього та зовнішнього середовища, а банкрутство ряду ПЕК підтверджує необхідність створення у системі управління підсистеми управління їхньою економічною стійкістю.

Управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції рекомендується будувати на основі концепції, принципові положення якої полягають у наступному:

1. Для досягнення загальної мети існування ПЕК необхідно забезпечити його стійке функціонування та розвиток. При цьому ПЕК варто розглядати з урахуванням оцінки економічної стійкості як однієї з якісних властивостей системи, яка свідчить про принципову можливість її дії. Кількісна і лінгвістична характеристика цієї властивості системи визначає її здатність до перебування в одному зі станів, що забезпечують досягнення її цілей, в умовах виникнення непередбачених і важкопрогнозованих зовнішніх і внутрішніх факторів.

2. До внутрішніх факторів ПЕК будемо відносити зміни внутрішнього стану підприємства, які призводять до зниження ефективності функціонування. Прикладом таких змін може бути вихід із ладу деяких об'єктів технічної бази або програмного забезпечення, за допомогою яких відбувається продаж товарів; невідповідні терміни закупівлі і продажу товарів; збої в роботі служби доставки замовлень тощо.

3. Під зовнішніми факторами ПЕК будемо розуміти зміну зовнішніх умов діяльності підприємства, що веде до зниження ефективності функціонування. Прикладом таких змін можуть бути дії конкурентів, спрямовані на завоювання більш високої ринкової частки (розширення асортименту товарів, зниження цін, додаткові послуги післяпродажного обслуговування, розширення варіантів електронної оплати товарів); виникнення нових конкурентів; зміна платіжної системи в Інтернет; зміна цін або умов постачання товарів постачальниками; зміна законодавства; зміна транспортних або поштових тарифів тощо.

4. Дестабілізуючі фактори ПЕК необхідно групувати, оцінювати за допомогою індикаторів-вимірювачів, проводити нормування кількісних індикаторів і проводити експертну оцінку індикаторів, які не формалізуються, з метою одержання інтегрального показника економічної стійкості ПЕК.

5. Контур управління підприємством електронної комерції як системою з продажу товарів і послуг за допомогою Інтернет об'єднує наступні функції: контроль рівня економічної стійкості на основі виділення й оцінки кількісних і якісних індикаторів зовнішніх та внутрішніх факторів; моделювання і аналіз кількісних індикаторів, що негативно впливають на рівень економічної стійкості ПЕК, з метою вироблення компенсуючих впливів; формування оптимального асортименту за допомогою використання методів економіко-математичного моделювання з метою підвищення рівня економічної стійкості підприємства; прийняття рішень щодо управління розвитком підприємства через упровадження та контроль комплексу моделей управління економічною стійкістю ПЕК (рис. 1).

У другому розділі “Моделювання процесів управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції” подано методологічний і економіко-математичний інструментарій, необхідний для реалізації методів, що входять до контуру управління підприємством як системою. Представлено авторський комплекс моделей управління економічною стійкістю ПЕК.

Для оцінки рівня економічної стійкості необхідно вибрати такий інтегральний показник, який задовольняв би наступні вимоги: наявність чітко фіксованих границь; порівнянність різночасних оцінок; простота і доступність методики розрахунку, що базується на облікових даних, її універсальність.

Якість інтегральної оцінки рівня економічної стійкості можна вважати високою, якщо комплекс складових її індикаторів підібраний з урахуванням різноманітних сторін життєдіяльності підприємства. Наприклад, група індикаторів може відбивати динаміку продажу; друга група - фінансовий стан ПЕК; третя - соціальний стан. У той же час ускладнюється розрахунок інтегрального показника, бо частина індикаторів не може бути подана в чітко формалізованому вигляді. Тому при їхній оцінці вважається за доцільне використання методів, заснованих на теорії нечітких множин.

Для розрахунку інтегрального показника економічної стійкості Kes (“economic stability”) можна скористатися наступною формулою:

(1)

де Ki - значення окремих індикаторів економічної стійкості ПЕК;

i - питомі ваги значимості індикаторів, при цьому, n – загальна кількість індикаторів.

Основна ідея інтегральної оцінки рівня економічної стійкості полягає в наступному. Побудова Kes відбувається прямим алгебраїчним підсумовуванням вагових мір індикаторів, при цьому відбувається нормування індикаторів, що формалізуються, і використовується апарат нечітких множин для визначення індикаторів, які не формалізуються.

На першому етапі повна множина станів економічної стійкості E підприємства розбивається на чотири підмножини виду:

E1 - підмножина станів "високий рівень економічної стійкості";

E2 - підмножина станів "нормальний рівень економічної стійкості";

E3 - підмножина станів "кризовий рівень економічної стійкості";

E4 - підмножина станів "критичний рівень економічної стійкості".

При цьому рівень економічної стійкості відображає належність розрахованого показника до відповідного допустимого інтервалу для кожної підмножини станів Esmin и Esmax:

(2)

На другому етапі формується вектор кількісних індикаторів стану економічної стійкості ПЕК. Вони характеризують різноманітні сторони підприємства, є неоднорідними, і, більш того, різняться одиницями виміру. Тому необхідно провести перетворення вектора Х1 для нормування індикаторів. При цьому використовуються, крім поточних значень індикаторів, також їхні граничні значення. Елементи нормованого вектора Z розраховуються в такий спосіб:

, (3)

де Zi - нормоване значення i-го індикатора;

- поточне значення i-го індикатора;

- мінімальне значення i-го індикатора;

- максимальне значення i-го індикатора;

, m - кількість індикаторів, які можна формалізувати.

На третьому етапі формується вектор для (n-m) індикаторів, які не формалізуються. Множина їхніх можливих значень розбивається на п'ять підмножин:

Bj1 - підмножина “дуже низький рівень індикатора Хj”;

Bj2 - підмножина “низький рівень індикатора Хj”;

Bj3 - підмножина “середній рівень індикатора Хj”;

Bj4 - підмножина “високий рівень індикатора Хj”;

Bj5- підмножина “дуже високий рівень індикатора Хj”.

На четвертому етапі у відповідність кожній підмножині Хj ставляться граничні значення fjkmin и fjkmax, які визначають структуру розбивки множини значень на підмножини. Якщо значення j-го індикатора потрапляє в інтервал [fjkmin; fjkmax], тобто, fjkmin <Xj < fjkmax, то будемо говорити, що індикатор Xj входить у підмножину Bjk. При цьому,.

На п'ятому етапі формується матриця ={jk}: якщо fjkmin < Xj< fjkmax, тобто значення j-го індикатора потрапляє в діапазон [fjkmin; fjkmax], то jk=1, в іншому випадку jk=0.

На шостому етапі розраховуються формалізовані характеристики індикаторів множини Х2:

, (4)

, (5)

де sjk - ранг діапазону k, що змінюється від 0.2 до 1 із кроком 0.2 і являє собою формальну характеристику відповідної підмножини Хj. При цьому природно виникає правило: чим більший ранг має діапазон k, тим вищий рівень індикатора він характеризує.

На сьомому етапі розраховується значення інтегрального показника економічної стійкості:

, (6)

. (7)

На останньому, восьмому етапі розрахований інтегральний показник економічної стійкості ПЕК рівняється із граничними значеннями Esmin і Esmax, і згідно з відповідною підмножиною визначається рівень економічної стійкості як лінгвістична характеристика.

Отриманий інтегральний показник економічної стійкості є її комплексною оцінкою на даному відрізку часу. Побудова системи управління припускає аналіз майбутніх ситуацій, прогнозування дестабілізуючих факторів, параметрів роботи підприємства, оцінку їхніх зв'язків. Своєчасне прогнозування допомагає компенсувати відхилення контрольованих індикаторів від нормованих станів, якщо вони є визначальними для рівня економічної стійкості ПЕК.

Метод системної динаміки надає широкі можливості для проведення керованого імітаційного експерименту на моделі ПЕК. Побудована динамічна система, що моделює функціонування ПЕК, є інструментом для одержання оцінок контрольованих індикаторів і прогнозування впливу їхньої зміни на економічну стійкість за допомогою визначення і зіставлення її рівнів у різні моменти часу.

Відповідно до підходу Дж. Форестера, в імітаційну модель оцінки індикаторів економічної стійкості входять рівні і темпи потоків, а також функції рішень, допоміжні змінні, константи. Модель фактично є формальним описом основних взаємопов’язаних потоків на ПЕК – товарів, замовлень, покупців, грошей і імітує роботу ПЕК, тому вона дозволяє варіювати розміри потоків і рівнів.

Основні рівні, які необхідно враховувати в процесі побудови імітаційної моделі системної динаміки, опишемо наступними рівняннями:

, (8)

де RS – фактичний запас товарів на складі;

PS – кількість товару, що постачається;

VS – кількість поверненого товару;

SZ – кількість відправленого покупцям товару;

(9)

де UZ – кількість невиконаних замовлень;

NZ – доля скасованих замовлень;

DZ – кількість замовлень, що поступають;

(10)

де QPS – кількість постійних покупців;

KPIN – кількість покупців, що переходять з категорії потенційних у постійні;

QPT – кількість покупців, що залучаються;

KPOUT – кількість постійних покупців, що були втрачені.

За допомогою інформаційних систем ПЕК, кур'єрських служб ПЕК і експертних оцінок визначені константи, що в основному є початковими значеннями при моделюванні: доля скасованих замовлень; середня кількість замовлень постійних покупців; доля покупців серед відвідувачів; кількість покупців, що переходять з категорії потенційних у постійні; кількість постійних покупців, що були втрачені; середнє запізнювання виконання замовлень тощо.

Підвищення ефективності управління ПЕК забезпечується, в числі інших впливів, збільшенням обсягу продажу товарів і послуг. Обсяг реалізації і відповідно одержуваний прибуток ПЕК нерозривно пов'язані з асортиментною політикою.

Асортиментна політика підприємства електронної комерції являє собою цілеспрямовану діяльність у сфері товарного забезпечення сегмента ринку, представленого користувачами Інтернет, спрямовану на задоволення попиту постійних і потенційних клієнтів з урахуванням оптимізації номенклатури товарів і забезпечення рентабельності діяльності підприємства.

Регулювання асортиментної політики ПЕК здійснюється на підставі моделі синтезованої системи управління, яка дозволяє скоротити кількість замовлень, втрачених унаслідок відсутності товарів; прискорити товарообіг; зменшити надлишки товарів; знизити ризик списання товарів у зв'язку із закінченням терміну використання; мінімізувати витрати, пов'язані із запасами.

Дана модель грунтується на постановці та вирішенні стохастичної задачі визначення оптимального асортименту продукції в умовах невизначеності попиту. Передбачається, що ПЕК пропонує m видів товарів. Горизонт планування розбивається на n періодів. Під показником якості асортименту розуміється розмір прибутку за запланований період. Математичне очікування прибутку ПЕК за період має вигляд:

, (11)

при умовах

,

,

, (12)

,

,

де bk - випадковий m-мірний вектор попиту на товари ПЕК у k-тому періоді;

сk - m-мірний вектор витрат на закупівлю одиниці товару в k-тому періоді;

xk - m-мірний вектор кількості товару, що закуповується, в k-тому періоді;

Xk - опукла і замкнута множина припустимих значень вектора xk, обумовленого доступними оборотними коштами, а також максимальними і мінімальними значеннями кількості одиниць кожного виду товару;

yk+ - позитивний m-мірний вектор перевищення попиту над пропозицією
в (k-1) періоді;

yk- - позитивний m-мірний вектор перевищення пропозиції над попитом
в (k-1) періоді;

qk+ - m-мірний вектор цін на товари, реалізовані ПЕК;

qk- - m-мірний вектор витрат на збереження одиниці товару в одиницю часу.

Задача визначення оптимального асортименту ПЕК формулюється в такий спосіб. Необхідно обчислити набір векторів x1,…,xn, такий, що задовольняє умови (12) і максимізує математичне очікування прибутку (11) за весь плановий період.

Нелінійне співвідношення може бути опущене і задача записується у вигляді:

, (13)

при умовах

,

, (14)

,

.

Розв’язання лінійної двохетапної задачі стохастичного програмування дозволяє отримати ітераційну процедуру для визначення кількості кожного товару xs. На першому етапі визначається початковий вектор, що задовольняє множину припустимих значень. Вектори й інтерпретуються як план другого етапу, що обчислюється після вибору попереднього рішення і реалізації випадкових параметрів умови задачі. У нашому випадку випадковим параметром є попит на товари ПЕК. Як реалізація випадкових величин попиту можуть бути використані як дані попередніх періодів функціонування ПЕК, так і результати реалізації системно-динамічної моделі.

Ознакою закінчення ітеративної процедури є незначні коливання xs навколо деякого значення, що і вибирається як умовно оптимальне.

У третьому розділі “Синтез процесів управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції” розроблено організаційно-економічний механізм реалізації моделей управління економічною стійкістю, реалізовано модель інтегральної оцінки рівня економічної стійкості, імітаційну модель оцінки індикаторів економічної стійкості, сформовано оптимальний товарний асортимент підприємства електронної комерції на прикладі ПЕК “Максим”, що торгує продуктами харчування.

Основу організаційно-економічного механізму реалізації комплексу моделей управління складає відповідна інформаційна підтримка дослідження, експертні й інтелектуальні системи, що призначені для вирішення задач управління та підготовки раціональних рішень.

Реалізація запропонованого організаційно-економічного механізму передбачає 4 етапи, що охоплюють основні функції управління (планування, організація, контроль). Усі етапи підрозділяються на підетапи, на кожному з яких вирішується конкретна задача ієрархічного рівня управління (рис. 2).

Перші три етапи організаційно-економічного механізму реалізуються на основі первинної інформації, що надходить із різноманітних інформаційних джерел. Статистична звітність ПЕК в Україні, на жаль, поки ще не ведеться. У зв'язку з цим ПЕК рекомендовано використовувати аналіз і розширення джерел інформації.

Виділення, аналіз і оцінка факторів, що впливають на економічну стійкість ПЕК, виконується керівництвом і відповідними підрозділами ПЕК. Кількісні фактори визначаються на основі результатів фінансової звітності ПЕК і даних інформаційної системи ПЕК, а їхній склад можна варіювати в залежності від вимог конкретного підприємства. Якісні фактори, що також впливають на інтегральний показник і часто залежать від зовнішнього середовища, а тому тим більше є такими, що варіюються, визначаються на основі маркетингових, соціальних, статистичних і інших досліджень.

Найважливішою складовою організаційно-економічного механізму реалізації моделей управління економічною стійкістю є моніторинг результативності їхнього впровадження, здійснюваний на четвертому етапі. У ході його виконання створюється інформаційна база моніторингу, що являє собою систематизовані статистичні і соціологічні дані за час реалізації моделей у розрізі основних напрямків моніторингу, зведені у відповідні регістри бази даних.

Для контролю ефективності впровадження моделей проведено аналіз і оцінку динаміки їхньої реалізації й оцінку стану інтегрального показника економічної стійкості ПЕК та перспектив підвищення рівня економічної стійкості ПЕК.

Розрахунки інтегрального показника економічної стійкості були зроблені за різні періоди функціонування ПЕК “Максим” до та підчас впровадження комплексу моделей управління (табл. 1).

Бачимо, що економічна ситуація на ПЕК “Максим” стабілізувалася, підвищилося значення показника економічної стійкості, відзначається позитивна тенденція зміни її рівня.

Впровадження моделей у практиці діяльності ПЕК дало можливість підвищити ефективність управлінських рішень. Досягти економічно стійкого функціонування цих підприємств та їхнього розвитку вдалося за рахунок компенсації дестабілізуючих зовнішніх та внутрішніх факторів, оптимізації логістичних операцій та оптимізації й розширення асортименту.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі досліджено на основі зарубіжного і вітчизняного досвіду особливості функціонування та розвитку ПЕК. Доведено, що розробка й впровадження нових методів управління економічною стійкістю є необхідною умовою забезпечення функціонування ПЕК на сучасному етапі розвитку. У ході дослідження отримано такі результати.

1.

На основі принципів системного аналізу та законі необхідної різноманітності керівної системи розроблено концепцію управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції, яка дозволяє підвищити ефективність процесу прийняття управлінських рішень.

2.

Розроблено модель визначення рівня економічної стійкості підприємств електронної комерції, яка грунтується на виділенні кількісних і якісних індикаторів їхньої діяльності і дозволяє оцінити економічну стійкість підприємства в умовах неповної інформації з метою подальшого корегування політики керівництва.

3.

Розроблено модель оцінки індикаторів економічної стійкості підприємства електронної комерції, яка базується на використанні рівнянь системної динаміки і дозволяє виявити фактори, що справляють вплив на рівень економічної стійкості, для більш ефективного використання ресурсного забезпечення підприємства і визначення компенсуючих керівних впливів.

4.

Розроблено модель формування товарного асортименту в забезпеченні економічної стійкості підприємства електронної комерції, яка заснована на інструментарії стохастичного програмування і дозволяє сформувати оптимальний товарний асортимент, за допомогою якого досягається компенсація дестабілізуючих факторів і підвищення ефективності.

5.

Запропоновано організаційно-економічний механізм управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції, заснований на реалізації і визначенні принципів взаємодії розроблених моделей управління, що дозволяє підвищити рівень економічної стійкості досліджуваних підприємств.

6.

Основні результати дослідження пройшли наукову та практичну апробацію при управлінні економічною стійкістю ПЕК м. Донецька: ТОВ “Бажання” (магазин “Максим”) і ПП “Казначей”. Економічний ефект від впроваджень склав 95 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових виданнях:

1.

Маковейчук К.А. Интегральный показатель экономической устойчивости предприятий электронной коммерции // Модели управления в рыночной экономике: Сб. науч. тр. / Общ. ред. и предисл. Ю. Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. Донецк: ДонНУ, 2003. – Вып. 6. – С. 260-267.

2.

Маковейчук К.А. Исследование потенциальных угроз экономической безопасности предприятий электронной коммерции // Модели управления в рыночной экономике: Сб. науч. тр. / Общ. ред. и предисл. Ю. Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. - Донецк: ДонНУ, Кн. 1, 2003. – Спец. выпуск. – С. 228-235.

3.

Маковейчук К.А. Теоретические положения комплексной оценки систем защиты предприятий электронной торговли // Модели управления в рыночной экономике: Сб. науч. тр. / Общ. ред. и предисл. Ю. Г. Лысенко; Донецкий нац.
ун-т. - Донецк: ДонНУ, 2002. – Спец. выпуск. – С. 294-299.

4.

Маковейчук К. Моделювання роботи торговельного підприємства в системі захисту від атак з Інтернету // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. Випуск 13.
Т. ІІ. / Голов. ред. О. О. Шубін. - Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. - С. 422-431.

5.

Маковейчук К. Ефективність системи інформаційної безпеки підприємства як параметр моделі масового обслуговування // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. Випуск 12. Т. ІІ. / Відп. ред. О. О. Шубін. - Донецьк: ДонДУЕТ, 2001. - С. 102-107.

6.

Маковейчук К. Закономірності розвитку електронної комерції в Україні в умовах переходу до ринкової економіки // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. Випуск 10.
Т. 1. / Відп. ред. І. В. Сорока - Донецьк: ДонДУЕТ, 2000. - С. 307-314.

7.

Маковейчук К. Імітаційні експерименти з моделями економічних систем
// Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. Випуск 9. Т. 1. / Відп. ред. І. В. Сорока - Донецьк: ДонДУЕТ, 1999. - С. 284-290.

8.

Оліфіров О.В., Маковейчук К.О. Моделювання захисту інформації у віртуальних магазинах // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. – Донецьк: ТОВ “Лебідь”,
1998. - С. 199-201. (Особистий внесок здобувача: запропоновано модель забезпечення безпеки інформаційних об’єктів у віртуальних магазинах).

за матеріалами конференцій:

9.

Маковейчук К.А. Управление товарным ассортиментом предприятий электронной коммерции // Міжнародна науково-практична конференція “Управління підприємствами: проблеми та шляхи їх вирішення”: Матеріали конференції. Том 1. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2003. – С. 90-93.

10.

Маковейчук К.А. Организационно-экономический механизм управления устойчивостью предприятий электронной коммерции // Тези доповідей VIII Всеукраїнської науково-методичної конференції “Проблеми економічної кібернетики”. – Донецьк: ТОВ “Юго-Восток, Лтд”, 2003. – С. 260-261.

11.

Маковейчук К.А. Методика расчета экономического эффекта от применения средств защиты в информационных системах электронной
торговли // Матеріали X Міжнародної науково-технічної конференції “Шляхи диверсифікації експорту України на світовий ринок послуг”. - Актуальні проблеми міжнародних відносин: Збірник наукових праць. Випуск 38 (у двох частинах). Частина ІІ. – К.: Київський національний університет імені Тараса Шевченка. - Інститут Міжнародних Відносин, 2002. – С. 80-82.

АНОТАЦІЯ

Маковейчук К.О. Моделювання управління економічною стійкістю підприємств електронної комерції. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання. Донецький національний університет, Донецьк, 2004.

У дисертації здійснено постановку і вирішення нової актуальної задачі моделювання управління економічною стійкістю підприємства електронної комерції. Система управління повинна забезпечувати найбільш ефективну реакцію підприємства на зміну як зовнішніх, так і внутрішніх умов функціонування.

На основі запропонованої концепції розроблено комплекс економіко-математичних моделей управління економічною стійкістю. Запропоновано модель інтегральної оцінки рівня економічної стійкості ПЕК. Розроблено модель оцінки індикаторів економічної стійкості ПЕК, що дозволяє виявити індикатори, зміна яких справляє визначальний вплив на рівень економічної стійкості. Розроблено модель формування оптимального асортименту, що дозволяє підвищити ефективність продажу і логістичних операцій.

Запропоновано організаційно-економічний механізм управління економічною стійкістю ПЕК, заснований на реалізації і визначенні принципів взаємодії розроблених моделей управління.

Ключові слова: підприємство електронної комерції, економічна стійкість, система управління, розподіл ресурсів, нечітка логіка, імітаційне моделювання.

АННОТАЦИЯ

Маковейчук К.А. Моделирование управления экономической устойчивостью предприятий электронной коммерции. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – Экономико-математическое моделирование. Донецкий национальный университет, Донецк, 2004.

В диссертации осуществлена постановка и решение новой актуальной задачи моделирования управления экономической устойчивостью предприятия электронной коммерции. Предложена концепция управления экономической устойчивостью ПЭК, основанная на принципах системного анализа. В результате исследований выявлено, что функционирование и развитие ПЭК в условиях нестабильной внешней среды, высокий уровень его экономической устойчивости могут быть обеспечены за счет выработки управляющих воздействий, компенсирующих влияние внешних и внутренних дестабилизирующих факторов, оптимизации товарных и денежных потоков, оптимизации ассортимента и товарных запасов.

На основе предложенной концепции разработан комплекс экономико-математических моделей управления экономической устойчивостью для повышения эффективности принятия управленческих решений. Предложена модель интегральной оценки уровня экономической устойчивости предприятий электронной коммерции. Она основана на выделении дестабилизирующих факторов внешней и внутренней среды, определении соответствующих факторам индикаторов. К неформализуемым факторам применяется теория нечетких множеств для учета их воздействий на экономическую устойчивость ПЕК.

Разработана модель оценки индикаторов экономической устойчивости предприятия электронной коммерции, которая базируется на описании процессов ПЭК с помощью взаимосвязанных уравнений системной динамики и позволяет выявить индикаторы, изменение которых оказывает влияние на уровень экономической устойчивости.

Разработана модель формирования оптимального ассортимента, которая основана на инструментарии стохастического программирования и позволяет повысить эффективность продаж.

С целью внедрения результатов исследования на предприятиях электронной коммерции предложен организационно-экономический механизм управления экономической устойчивостью ПЭК, основанный на определении и реализации принципов взаимодействия разработанных моделей управления, предусматривающий мониторинг результатов внедрения и позволяющий повысить уровень экономической устойчивости исследуемых предприятий.

Ключевые слова: предприятие электронной коммерции, экономическая устойчивость, система управления, распределение ресурсов, нечеткая логика, имитационное моделирование.

SUMMARY

Makoveychuk K.A. The modelling of management of economic stability of electronic commerce enterprises. – Manuscript.

Thesis for a Candidate degree in Economic Sciences on speciality 08.03.02 – Economic and mathematical modelling. Donetsk National University, Donetsk, 2004.

In a thesis the setting and solution of a new actual problem of modeling of management of economic stability of electronic commerce enterprises (ECE) is carried out. The control system should provide the most effective response of the enterprise on change both external, and internal conditions of functioning.

The complex of economic-mathematical models of management of economic stability is developed on the basis of the offered concept. The model of integrated valuation of a level of economic stability of ECE is offered. The model of valuation of indicators of economic stability of ECE is developed, allowing to reveal indicators, which change renders defining influence on a level of economic stability. The model of creation of an optimum assortment is developed which allows to increase efficiency of sales and logistics operations.

The organizational economic mechanism of management of economic stability of ECE, based on realization and determination of principles of interaction of the developed models of management is offered.

Key words: electronic commerce enterprises, economic stability, management system, resources distribution, fuzzy logic, simulation modelling.

Маковейчук Кристіна Олександрівна

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Підписано до друку 21.01.04 Формат 60х84/16

Папір офсетний Обл. вид. арк.1.0

Тираж 100 екз. Замовлення № 72

Надруковано в РВВ ДонДУЕТ

ім.. М. Туган-Барановського

Адреса: м. Донецьк, 83050, вул.. Щорса, 31

Т.(062) 337-93-61