У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

УДК 519.876.2:336:334.72

Полтьєва Ірина Анатоліївна

МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ

НА ПІДПРИЄМСТВАХ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ

Спеціальність 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому національному університеті (м. Донецьк) Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Лисенко Юрій Григорович,

Донецький національний університет (м. Донецьк),

завідувач кафедри економічної кібернетики

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Гузь Микола Григорович, професор кафедри математики і математичних методів в економіці Донецького національного університету (м. Донецьк)

кандидат економічних наук Солодухін Станіслав Володимирович, доцент кафедри економічної кібернетики Запорізької державної інженерної академії (м. Запоріжжя)

Провідна установа:

Харківський державний економічний університет (м. Харків) Міністерства освіти і науки України, кафедра економічної кібернетики

Захист відбудеться 24 травня 2004 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.051.07 у Донецькому національному університеті за адресою: вул. Челюскінцев, 198-а, м. Донецьк – 83015 у великому залі засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету за адресою: вул. Університетська, 24, м. Донецьк – 83055

Автореферат розісланий 21 квітня 2004 р.

Вчений секретар Беспалова А.Г.

спеціалізованої вченої ради

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах трансформації до ринкового типу економіки для українських підприємств виникає необхідність більш активного використання методів фінансового планування, яка обумовлена високим рівнем невизначеності зовнішнього середовища, що впливає на збільшення ризиків і втрат при прийнятті фінансових рішень, обертається кризовим фінансовим станом більшості підприємств, що з необхідністю потребує оптимізації використання фінансових ресурсів, підвищення точності прогнозування і планування фінансово-господарської діяльності. В ринкових умовах фінансове планування як управлінська функція є однією з найважливіших функцій фінансового менеджменту підприємства. На державних підприємствах фінансове планування відновлене відповідно до Закону України від 21.09.2000 р. “Про внесення змін у статтю 20 Закону України “Про підприємства в Україні”.

У практиці більшості українських підприємств процеси фінансового планування і бюджетування є неефективними з декількох причин, у число яких входять концептуальні помилки, неузгодженість із процесом стратегічного планування, технологічні обмеження інструменту, обраного для реалізації фінансового планування. Зростаючий ступінь невизначеності інформації та нестабільності зовнішнього середовища приводять до того, що реалізація фінансових планів відбувається в умовах, відмінних від передбачуваних.

Наявність наведених проблем свідчить про необхідність розробки і застосування принципово нових підходів до фінансового планування в умовах невизначеності, властивих ринковій економіці. Для забезпечення ефективного управління фінансами підприємств актуальним стає створення адаптивної системи фінансового планування, що має бути гнучкою стосовно умов реалізації фінансових планів, і методів її практичного використання на базі впровадження новітніх інформаційних технологій.

Вивченню проблем адаптивного планування присвячено праці таких вітчизняних і закордонних учених, як Р. Акофф, Я.Г. Берсуцький, М.Г. Гузь, Ю.Г. Лисенко, В.Л. Петренко, В.П. Стасюк. Питання фінансового планування на підприємствах досліджуються в роботах В.Г. Бєлолипецького, І.А. Бланка, А.Р. Горбунова, П.В. Єгорова, М.А. Поукока, Є.С. Стоянової, А.Х. Тейлора, Д. Хана та ін. Однак у більшому ступені розроблено методологію поточного й оперативного фінансового планування, стратегічне фінансове планування вивчене недостатньо. Тому розробка концептуальних основ, економіко-математичних методів і моделей фінансового планування в умовах невизначеності, впровадження інформаційного забезпечення фінансового планування на мікрорівні є актуальною задачею.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано в рамках держбюджетних тем ДонНУ “Моделювання динаміки виробничо-економічних систем” (номер держреєстрації – 0100U001971) і “Моделювання інформаційних і інфологічних систем” (номер держреєстрації – 0100U001967), у яких автор брала участь як співвиконавець.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є розробка моделей та методів фінансового планування на підприємствах в умовах невизначеності. Для досягнення цієї мети в дисертації поставлено та вирішено такі задачі:

1. Досліджено теоретичні підходи до сучасної організації процесу фінансового планування на підприємствах, проведено аналіз концептуальних і формальних підходів до вирішення задач фінансового планування. Обґрунтовано необхідність розробки і впровадження комплексу моделей формування фінансового плану в умовах невизначеності.

2. Розроблено концепцію моделювання системи фінансового планування підприємства в умовах невизначеності, обґрунтовано необхідність її реалізації у середовищі експертної системи.

3. Розроблено функціональну модель експертної системи, спрямовану на вирішення задач стратегічної ефективності фінансового планування.

4. Розроблено комплекс економіко-математичних моделей формування оптимальної стратегії управління фінансовими ресурсами на основі застосування принципу максимума Понтрягіна у фінансовому плануванні.

5. Розроблено комплекс економіко-математичних моделей управління процесом реалізації фінансового плану в умовах невизначеності.

6. Запропоновано новий метод побудови інформаційної системи фінансового планування в середовищі експертної системи.

Об'єктом дослідження є процеси управління системою фінансового планування підприємств.

Предметом дослідження є моделі процесів формування фінансового плану підприємства в умовах невизначеності та методи їх реалізації.

Методи дослідження. Методологічною базою дисертаційної роботи є праці вітчизняних та іноземних вчених з проблем фінансового менеджменту й фінансового планування діяльності підприємств, моделювання і прогнозування економічних процесів, а також використання сучасних інформаційних технологій прийняття фінансових рішень. В роботі використані методи економіко-математичного моделювання (побудовано економіко-математичні моделі системи фінансового планування підприємства і розраховано економічний ефект); економічної динаміки (проведено аналіз функціонування підприємства); системного аналізу й синтезу (розроблено концепцію моделювання системи фінансового планування підприємства в умовах невизначеності); спеціалізовані методи фінансового менеджменту й фінансового планування (досліджено особливості сучасних систем фінансового планування підприємств, проведено аналіз концептуальних і формальних підходів до комплексного рішення задач фінансового планування в умовах невизначеності).

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації здійснено постановку і вирішення нової актуальної задачі моделювання фінансового плану підприємства в умовах невизначеності. При цьому отримано такі нові наукові результати:

вперше:

визначено фінансовий план як інформаційну модель, що поєднує елементи систем побудови стратегічних, поточних і оперативних планів підприємства, які визначають результати майбутніх дій по формуванню і використанню фінансових ресурсів підприємства, що дозволяє пов?язати задачі фінансового планування на різних рівнях в єдиний комплекс, а також погодити локальні цілі підсистем фінансового планування з стратегічною метою функціонування підприємства;

розроблено концепцію моделювання системи фінансового планування підприємства в умовах невизначеності, інтегровану в систему планування діяльності підприємства, яку засновано на принципах системності й інтеграції різних рівнів планування, що дозволяє підвищити точність фінансових планів за рахунок застосування формальних моделей предметної області і методології експертних систем і, таким чином, підвищити обсяг продукції при незмінних технічних умовах;

розроблено комплекс моделей оптимального управління фінансовими потоками, який засновано на застосуванні принципу максимуму Понтрягіна у фінансовому плануванні, що дозволяє формулювати задачі синтезу оптимальних фінансових рішень на етапі формування фінансової стратегії економічної системи довільного рівня розгляду, що дозволяє знизити собівартість продукції;

розроблено комплекс моделей управління процесом реалізації фінансового плану в умовах невизначеності, який засновано на методах ситуаційного управління і сценарного аналізу, що дозволяє створити ефективний механізм синтезу й контролю реалізації фінансових планів підприємства і, таким чином, збільшити прибуток підприємства;

дістав подальшого розвитку:

метод побудови інформаційної системи фінансового планування в середовищі експертної системи, реалізація якого забезпечує підвищення ефективності роботи системи фінансового планування й аналізу підприємства за рахунок більшої точності фінансових планів, зменшення працевитрат бухгалтерів та фінансистів завдяки використанню автоматизованих процедур та баз знань експертів вищої кваліфікації і, остаточно, зменшення собівартості розробки фінансового плану підприємства.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що запропонований у дисертаційній роботі комплекс економіко-математичних моделей і методів, що реалізує технологію організації системи фінансового планування підприємства в умовах невизначеності, має високу універсальність і може використовуватися під час розробки стратегічних, тактичних та оперативних фінансових рішень у системах мікрорівня.

Основні результати дослідження використовуються в діяльності фармацевтичних підприємств Донецької області, зокрема, в організації систем фінансового планування ТОВ “Донбас-Фармація-Трейдінг” (акт впровадження від 20.05.2003 р.) та ТОВ НПФ “Фарма-Дон” (акт впровадження від 02.10.2003 р.). Впровадження результатів дослідження дозволило одержати економію за рахунок зростання прибутку, підвищення надійності, гнучкості й мобільності системи прийняття фінансових рішень, більш ефективного використання фінансових ресурсів, технічних засобів та інформаційних технологій.

Підтверджений актами річний економічний ефект від впровадження результатів дисертації склав 144,4 тис. грн.

Особистий внесок здобувача в результати дослідження полягає в тому, що наукові результати дисертаційного дослідження отримані автором особисто, про що свідчить список опублікованих робіт за темою дисертації. З робіт, що виконано у співавторстві, у дисертаційній роботі використано лише результати, які належать особисто здобувачеві.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися й обговорювалися: на Всеукраїнській науковій конференції студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, економічне зростання” (2000 р., м. Донецьк); на III Міжнародній науковій конференції студентів та молодих вчених “Фінанси й банківський менеджмент: досвід і проблеми” (2001 р., м. Донецьк); на наукових семінарах кафедри “Економічна кібернетика” Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (2000-2003 р.р., м. Донецьк).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 8 наукових робіт загальним обсягом 2,92 д.а., з яких автору належить 2,85 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел з 138 найменувань, 5 додатків. Робота викладена на 143 сторінках машинописного тексту, матеріал дисертації ілюструють 12 рисунків і 13 таблиць.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність дослідження, визначено його мету і задачі, а також об'єкт, предмет і методологію дослідження, розкрито наукову новизну отриманих результатів та їх практичне значення.

У першому розділі “Методологічні основи фінансового планування на підприємствах” проаналізовано методологічні основи організації системи фінансового планування на підприємствах, розглянуто сучасні моделі й методи фінансового планування. На прикладі торговельних підприємств досліджено їх функціонування в умовах ринкових відносин, тенденції і перспективи розвитку.

Трансформація торговельних підприємств у сучасну ринкову економіку відбувається зі значними втратами економічного потенціалу. Так, за 1995-2003 р.р. по Донецькій області кількість об'єктів торгової мережі зменшилася на 32,5% у порівнянні з 1995 р., на 19,6% – з 2000 р. Ці процеси негативно вплинули на структуру товарообігу, призвели до збитковості, відчутного зменшення власного обігового капіталу, і зрештою, фінансової кризи на багатьох підприємствах. Так, за 2000-2002 р.р., незважаючи на збільшення товарообігу торгівельних підприємств Донецької області на 30,1%, їх прибуток від торгівельної діяльності зменшився на 82% (рис.1); при цьому частка збиткових підприємств дорівнює 33-36% від загальної кількості.

В умовах невизначеності зовнішнього середовища об?єктивно зростає роль фінансового менеджменту та фінансового планування діяльності підприємств. Теорія та практика фінансового планування, що використовуються відтепер на підприємствах, не відповідають новим економічним умовам і вимагають проведення досліджень щодо формування методологічних основ фінансового планування в умовах невизначеності й ризиків, властивих ринковій економіці.

Традиційна схема фінансового планування відповідно його рівню (стратегічний, тактичний, оперативний чи планування у функціональних підрозділах) має ряд істотних недоліків:

· відсутність серйозних теоретичних досліджень методології стратегічного фінансового планування, яка б дозволила зняти невизначеність факторів зовнішнього середовища, а також схеми її реалізації, що має практичне значення;

· відсутність взаємозв'язку між окремими рівнями (комплексами) фінансового планування, проблема узгодження планових рішень, а також локальних цілей поточного й оперативного планування і стратегічної мети функціонування підприємства;

· при формалізації процесів фінансового планування і управління не враховуються творчі, інтуїтивні аспекти формування фінансових рішень, тобто інтелект та досвід управлінців (фінансових менеджерів).

Таким чином, невизначеність факторів зовнішнього середовища і динамічність ринків України дозволяють охарактеризувати процес фінансового планування як такий, що складно формалізується, здійснюється в умовах неповноти, невірогідності і багатозначності вхідної інформації і якісних її оцінок, використовує досвід роботи експертів в області фінансового планування. В роботі доведено, що існує необхідність розробки комплексу моделей формування фінансового плану, виходячи зі специфіки задач фінансового планування в цих умовах, на основі поєднання в рамках системного підходу експертної методології і перспективних економіко-математичних методів.

З урахуванням особливостей фінансового планування розроблено концепцію моделювання системи фінансового планування в умовах невизначеності, інтегровану в систему планування діяльності підприємства (рис.2). Підгрунтям даної концепції є такі тези.

Теза 1. Під фінансовим планом розуміється інформаційна модель, що поєднує елементи систем побудови стратегічних, поточних і оперативних планів підприємства, взаємопов'язані в часі і просторі, що визначають у фінансовому вираженні результати майбутніх дій по формуванню і використанню фінансових ресурсів підприємства.

Теза 2. Процес фінансового планування декомпозується на чотири рівні, інтегровані в систему планування діяльності підприємства:

· рівень стратегічного планування, що включає етап розробки стратегічного фінансового плану і етап його реалізації;

· рівні тактичного, оперативного планування і планування у функціональних підрозділах, за допомогою яких відбувається реалізація стратегічного фінансового плану.

Теза 3. Моделювання фінансових планів на кожному рівні планування повинно відбуватися з урахуванням результатів аналізу і діагностики стану підприємства і зовнішнього середовища, прогнозування його розвитку, оцінки впливу попередніх рішень.

Теза 4. Основними блоками, що забезпечують адаптивні якості фінансового плану, які реалізуються за допомогою аналізу впливу факторів зовнішнього середовища, є блоки системи раннього зупередження та механізмів контролю й адаптації стратегічного і тактичних фінансових планів. Система раннього зупередження являє собою окрему інформаційну систему, що надає дані про потенційну зміну зовнішнього і внутрішнього середовищ підприємства за допомогою індикаторів раннього зупередження, до яких відносяться законодавчі ініціативи, ціни на ринках постачання і т.п.

Теза 5. Всі етапи й елементи системи фінансового планування повинні знаходитися в тісному взаємозв'язку і реалізоватися у визначеній послідовності.

Первісним вихідним етапом планування є стратегічний аналіз, діагностика, аналіз потенціалу маркетингу й прогнозування основних напрямків і цільових параметрів фінансової діяльності підприємства, стратегічне моделювання, далі – розробка фінансової стратегії, що визначає задачі і параметри тактичного фінансового планування. У свою чергу, тактичне фінансове планування створює основу для розробки і доведення до безпосередніх виконавців оперативних і функціональних бюджетів по всім основним аспектам фінансової діяльності підприємства.

У другому розділі “Моделювання системи фінансового планування підприємства” в рамках запропонованої концепції розроблено комплекс моделей формування оптимальної стратегії управління фінансовими ресурсами, а також моделі формування і управління процесом реалізації фінансового плану в умовах невизначеності.

Концептуальна структура предметної області фінансового планування як об'єкта управління (ОУ) представлена у вигляді кортежу:

,

де – простір станів ОУ; – безліч характеристик (показників), що описують стани ОУ з і приймають своє значення у безлічі ; – простір управлінь; – час; –простір вихідних значень; – відображення, що описує динамічні зміни стану об'єкта, реакцію системи на керуючий вплив; – вихідне відображення, що описує процес зміни ОУ; – деякі зовнішні некеровані фактори, що впливають на динаміку ОУ.

Згідно з запропонованою концепцією, формалізовано задачі системи фінансового планування підприємств в умовах невизначеності:

1. Задача аналізу (оцінки) фінансового стану ОУ (задача фільтрації).

Необхідно на основі динаміки станів об'єкту, що спостерігається, і наявної його моделі в умовах впливу перешкод знайти таке відображення при якому оцінюваний стан об'єкта за критеріями максимально збігається з реальним.

2. Задача діагностики фінансового стану ОУ (класифікація довільного стану ).

Нехай визначена безліч класів станів. Кожному класу відповідають значення характеристик з . Необхідно знайти відображення , що дозволяє віднести довільний стан , що описується характеристиками , в один із класів станів .

3. Задача прогнозування фінансового стану ОУ (задача екстраполяції).

Необхідно знайти відображення , що дозволяє визначити прогнозний стан об'єкта, який оптимально збігається з реальним станом через час прогнозу з погляду критеріїв оптимізації .

4. Задача планування (формування фінансового плану ОУ) відноситься до класу задач формування оптимального управління. Розглянемо розроблений у роботі комплекс економіко-математичних моделей формування оптимальної стратегії управління фінансовими ресурсами підприємства.

Нехай функціонування підприємства розглядається в -мірному фазовому просторі фінансових ресурсів, що розподіляються по різним фондам. Визначено поняття фазового стану як крапки -мірного простору фінансових ресурсів з координатами . Управління траєкторією розвитку здійснюється за рахунок регулювання характеристик фінансових потоків – величини і структури . Так, якщо зміни фінансових ресурсів відбуваються в двох фондах – наприклад, відбувається інвестування і здійснюється процес виробництва, то зміна фінансового стану описується координатами і у фазовому просторі фінансових ресурсів, сумою інвестування і величиною виробничих витрат. Відповідно, при моделюванні оптимальної стратегії ці показники визначаються проекціями вектора інтенсивності зміни фазових координат на координатні вісі і , величиною фінансового потоку на здійснення цих операцій і кутом у фазовому просторі.

Математична постановка задачі максимуму Понтрягіна для системи фінансового планування підприємства являє собою систему диференціальних рівнянь:

, (1)

де , що описує поводження підприємства в часі. Передбачається, що функції безперервні по сукупності всіх аргументів і непреривно диференціюються по сукупності фазових координат .

При заданих початкових умовах система (1) має єдине рішення, якщо задати функції зі значеннями з .

Нехай обране припустиме управління й отримана фазова траєкторія з початковою умовою . Тоді система

, ( )

має єдине рішення при будь-яких початкових умовах . За допомогою отриманих функцій будується функція Гамільтона:

.

Для оптимальності управління і траєкторії необхідне існування такої ненульової безперервної вектор-функції , яка відповідає функціям і , що при кожному ( ) функція перемінного досягає у точці максимуму.

У кінцевий момент часу

, . (2)

Крім того, якщо , , задовольняють системам (1) і (2), то функції і є постійними й в умові (2) точку можна замінити довільною. Для оптимальності по швидкодії управління і траєкторії необхідне існування такої ненульової безперервної вектор-функції , яка відповідає функціям і , що для усіх () функція змінної досягає максимуму у точці .

У кінцевий момент часу

. (3)

Якщо величини , , задовольняють системі

, , ( )

і виконана умова максимуму, то функція змінної постійна і нерівність (3) можна перевіряти при довільному значенні ().

Принцип максимуму дозволяє з усіх фазових траєкторій, що починаються у точці і закінчуються в необхідній кінцевій точці , і відповідних їм управлінь виділити лише оптимальні, задовольняючі усім сформульованим умовам.

В роботі розроблено моделі оптимального управління фінансовими ресурсами, засновані на застосуванні принципу максимуму Понтрягіна у фінансовому плануванні.

1. Нехай підприємство здійснює інвестування по двох напрямках. Інтенсивності інвестування визначаються величиною , де і – величини очікуваного ефекту інвестування по кожному з обраних напрямків. Інтенсивність процесу інвестування визначається величиною . Не порушуючи спільності, можна припустити, що ,.

Потрібно мінімізувати час , , необхідний для досягнення заданої кінцевої точки за допомогою вибору функції інвестування і співвідношення обсягів інвестування по напрямкам. Структура інвестування у випадку наявності двох напрямків визначається кутом між напрямком інтенсивності інвестування і віссю .

Оптимальні траєкторії в площині є дугами парабол, що відповідають і . Ці дуги перетинають “криву переключень”, що відповідає , і кожна траєкторія продовжується до початку координат уздовж цієї кривої.

Далі розглянемо запропонований комплекс економіко-математичних моделей управління процесом реалізації фінансового плану в умовах невизначеності. З метою вирішення проблем координації стратегічного й оперативного планування в роботі розроблено модель формування виробничо-фінансової стратегії підприємства на базі загально фірмових моделей синхронного виробничого, інвестиційного і фінансового планування. Результати моделювання дозволяють визначити оптимальні компоненти виробничо-фінансової стратегії: обсяг виробництва (збуту), собівартість продукції, плани інвестування та кредитування, план випуску акцій, вартість власного капіталу підприємства та ін.

Реалізація стратегічного фінансового плану, а також функціональних стратегій здійснюється шляхом розробки системи планів, що забезпечують досягнення поставлених стратегічних цілей на різних періодах планування з максимальною ефективністю (поточних, оперативних, функціональних). Управління реалізацію фінансового плану пропонується проводити з використанням методів ситуаційного управління і сценарного аналізу, що дозволяють зняти невизначеність факторів зовнішнього середовища за рахунок моделювання декількох сценаріїв розвитку.

Нехай весь період стратегічного планування розділений на N рівних проміжків [t0,t], відповідно до періодів оперативного планування. Функціонування підприємства розглядається в -мірному фазовому просторі фінансових ресурсів, при чому передбачається, що точка, яка відповідає стану системи у просторі параметрів, розташована в конусі, що розширюється при видаленні від вихідного моменту часу. Визначення можливих тенденцій розвитку системи дозволяє визначити траєкторії системи у майбутньому.

Позначимо через – стан деякої i-тої підсистеми підприємства, що характеризується набором показників ; – фактичну траєкторію; – оптимальну траєкторію; – екстремальні траєкторії; – поточний фінансовий план; – оперативний фінансовий план; – критичну ситуацію, що розглядається як деякий фактичний стан, при якому виникає необхідність формування керуючого впливу на об'єкт (у т.ч. й адаптації фінансового плану).

Згідно з запропонованою концепцією, процес реалізації фінансового плану контролюється двома блоками – механізмами стратегічного та оперативного контролю. На N-інтервалах [t0,t1], [t1,t2], ..., [tN-1,t] контроль й адаптація фінансового плану здійснюється механізмом оперативного контролю; механізм стратегічного контролю вступає в дію в точках t1, t2, ..., t. Алгоритм реалізації механізму контролю й адаптації фінансового плану може бути представлений наступним чином:

Етап 1. Аналіз фактичних станів. Процедури аналізу здійснюють аналіз і вибір з безлічі підмножини критичних ситуацій , при яких значення показників виходять з області припустимих станів і відповідно переходять в область неприпустимих станів, що свідчить про порушення у функціонуванні об'єкта.

Етап 2. Класифікація критичних ситуацій. Безліч критичних ситуацій зіставимо з N класами критичних ситуацій з використанням процедур класифікації . В один клас включаються ситуації з однаковими керуючими впливами.

Етап 3. Формування керуючого впливу. Кожному з виділених класів відповідає один з керуючих впливів , при цьому до будь-якого класу Lj з використанням процедур PRu відноситься єдиний керуючий вплив .

Таким чином, модель управління процесом реалізації фінансового плану, заснована на методах ситуаційного управління і сценарного аналізу, дозволяє створити ефективний механізм контролю реалізації і адаптації стратегічних і оперативних фінансових планів. Процедура формування керуючих впливів, що представлена в роботі в табличному вигляді, використовує аналіз відхилень фактичних значень від запланованих.

У третьому розділі “Реалізація концепції моделювання системи фінансового планування” проведено аналіз систем підтримки прийняття фінансових рішень, представлених на ринку України, розроблено архітектуру й алгоритми функціонування експертної системи фінансового планування підприємства. На прикладі ТОВ “Донбас-Фармація-Трейдінг” в табл. 1 наведено результати реалізації розроблених моделей в діяльності торговельних фармацевтичних підприємств по двох варіантах поточного фінансового плану: 1-й варіант – розрахунок за стандартною методикою фінансового планування, аналіз якої приведений у розділі 1; 2-й варіант – розрахунок за методикою формування поточного фінансового плану в середовищі експертної системи, викладеної в третьому розділі роботи.

У роботі наведено методику формування поточного фінансового плану в середовищі експертної системи, яка базується на концептуальній схемі моделювання системи фінансового планування підприємства в умовах невизначеності. При цьому досліджено особливості ринку медичних препаратів, проведено аналіз впливу сезонності фармацевтичної продукції на роздрібні продажі. На основі динамічних рядів товарообігу, постійних витрат і рівня перемінних витрат у валовому доході за 2001-2003 р.р. розраховано показники поточного фінансового плану на 2004 р. ТОВ “Донбас-Фармація-Трейдінг” з урахуванням стратегічного показника чистого цільового прибутку підприємства.

На підставі наведених даних розраховано річний економічний ефект від впровадження результатів дисертаційної роботи, який склав 144,4 тис. грн. Відносна економія фінансових коштів за рахунок поліпшення показників основної діяльності підприємства отримана внаслідок керуючих впливів поточного фінансового плану, розробленого з використанням експертної системи фінансового планування підприємства. При цьому використовується корегувальний коефіцієнт, розрахований як міра ризику невиконання фінансового плану. Основні чинники економічного ефекту наведено в табл. 2.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЇ

В умовах трансформації до ринкового типу економіки для українських підприємств виникає необхідність більш активного використання методів фінансового планування, обумовлена високим рівнем невизначеності зовнішнього середовища. У зв?язку з цим проаналізовано особливості й існуючі методи моделювання системи фінансового планування підприємств.

З урахуванням визначених особливостей фінансового планування в ринкових умовах розроблено концепцію моделювання системи фінансового планування в умовах невизначеності, інтегровану в систему планування діяльності підприємства, яка дозволяє пов?язати задачі фінансового планування на різних рівнях планування в єдиний комплекс, а також погодити локальні цілі підсистем фінансового планування з стратегічною метою функціонування підприємства. Такий підхід забезпечує підвищення точності фінансових планів за рахунок застосування формальних моделей предметної області і методології експертних систем і, таким чином, дозволяє підвищити обсяг продукції при незмінних технічних умовах.

Комплекс моделей оптимального управління фінансовими потоками, що розроблено у дисертації, засновано на застосуванні принципу максимуму Понтрягіна у фінансовому плануванні, що дозволяє формулювати задачі синтезу оптимальних фінансових рішень на етапі формування фінансової стратегії економічної системи довільного рівня розгляду, що дозволяє знизити собівартість продукції.

Комплекс моделей управління процесом реалізації фінансового плану в умовах невизначеності, який засновано на методах ситуаційного управління і сценарного аналізу, дозволяє створити ефективний механізм синтезу й контролю реалізації стратегічних і поточних фінансових планів підприємства і, таким чином, збільшити прибуток підприємства.

Економіко-математична модель виробничо-фінансової стратегії підприємства дозволяє максимально формалізувати процес фінансового планування з огляду на взаємозв'язки показників основних функціональних областей, що збільшить обґрунтованість прийняття рішень по формуванню стратегічних і поточних фінансових планів підприємства і дозволить поточнити розмір витрат підприємства, заощаджених на це.

Запропонований метод побудови інформаційної системи фінансового планування в середовищі експертної системи, а також алгоритми функціонування експертної системи забезпечують ефективність роботи системи фінансового планування й аналізу підприємства за рахунок підвищення точності фінансових планів, зменшення працевитрат бухгалтерів та фінансистів завдяки використанню автоматизованих процедур та баз знань експертів вищої кваліфікації і, остаточно, зменшення собівартості розробки фінансових планів на всіх рівнях планування.

Результати дослідження впроваджено в діяльності торгівельних фармацевтичних підприємств Донецької області. Економічний ефект від впровадження результатів дисертаційної роботи склав 144,4 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у фахових виданнях:

1. Томяковский А.С., Щербак И.А., Гудинова Л.И. Экспертная система диагностики финансово-хозяйственного состояния предприятия. // Модели управления в рыночной экономике. Сб. науч. тр. – Донецк, ДонГУ, 1998. – С. 246-258. (Особистий внесок здобувача: розроблено метод експертної діагностики фінансового стану підприємства).

2. Полтьева И.А. Экономико-математическое моделирование финансового плана в системе стратегического планирования ПЭС. // Новое в экономической кибернетике: (Сб. науч. ст.) Под общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т./ Модели и методы стратегического управления. – Донецк, ДонНУ, 2001. – №2. – С.107-114.

3. Полтьева И.А. Моделирование в процессе проектирования экспертной системы формирования финансового плана производственно-экономической системы. // Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч. тр.) Общ. ред. и предисл. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, 2002. – Вып. 5. – С. 376-385.

4. Полтьева И.А. Моделирование оптимальной финансово-экономической стратегии экономической системы с помощью векторных функций. // Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч. тр.) Общ. ред. и предисл. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, 2003. – Вып. 6. – С. 130-140.

5. Полтьева И.А. Анализ потенциала маркетинга в системе стратегического планирования деятельности предприятия. // Новое в экономической кибернетике: (Сб. науч. ст.) Под общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. / Управление маркетинговым потенциалом предприятия. – Донецк: ДонНУ, 2003. – №2. – С. 56-65.

6. Полтьева И.А. Моделирование системы финансового планирования предприятия в условиях неопределенности. // Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч. тр.) Общ. ред. и предисл. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, Том 1, 2003. – Спец. вып. – С. 128-133.

за матеріалами конференцій:

1. Щербак И.А. Интеллектуальные компьютерно-моделирующие системы в финансовом планировании и контроле. // Труди Всеукраїнської наукової конференції студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання”. Частина 2. – Донецьк: ДонНУ, 2000. – С. 302-304.

2. Щербак И.А., Томяковский А.С. Интеллектуальные информационные технологии в финансовом менеджменте. // Финансы и банковский менеджмент: опыт и проблемы. Тезисы докладов и выступлений на международной студенческой научной конференции. – Донецк: ДонНУ, 2001. – С. 142-143. (Особистий внесок здобувача: проведено класифікацію сучасних інтелектуальних інформаційних технологій, що використовуються у фінансовому менеджменті підприємства).

АНОТАЦІЯ

Полтьєва І.А. Моделювання процесів фінансового планування на підприємствах в умовах невизначеності. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання. Донецький національний університет, Донецьк, 2004.

У дисертаційній роботі на основі проведеного дослідження процесів фінансового планування підприємств України розроблено концепцію моделювання системи фінансового планування в умовах невизначеності, що базується на принципах системності й інтеграції різних рівнів планування (стратегічного, тактичного й оперативного) і дозволяє підвищити точність фінансових планів за рахунок комплексності вирішення задач фінансового планування, а також зняття впливу невизначеності факторів зовнішнього середовища.

Розроблено комплекс економіко-математичних методів і моделей фінансового планування і методи його реалізації з використанням нових інформаційних технологій в середовищі експертної системи. Алгоритми функціонування експертної системи забезпечують ефективність роботи системи фінансового планування й аналізу підприємства за рахунок підвищення точності фінансових планів, зменшення працевитрат при розробці фінансових планів на всіх рівнях планування, що дозволяє понизити собівартість продукції.

Розроблений комплекс моделей впроваджено у діяльності торгівельних фармацевтичних підприємств Донецької області.

Ключові слова: економіко-математичні моделі, фінансове планування, управління фінансовими ресурсами, управління в умовах невизначеності, експертна система.

АННОТАЦИЯ

Полтьева И.А. Моделирование процессов финансового планирования на предприятиях в условиях неопределенности. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – Экономико-математическое моделирование. Донецкий национальный университет, Донецк, 2004.

В диссертации осуществлены постановка и решение новой актуальной задачи моделирования финансового плана предприятия в условиях неопределенности.

В работе исследованы теоретические подходы к современной организации процесса финансового планирования на предприятиях, выявлены тенденции и проблемы развития, определены концептуальные подходы к моделированию задач финансового планирования в условиях неопределенности. На примере торговых предприятий Донецкой области исследовано их функционирование в условиях рыночных отношений, определены тенденции и перспективы развития.

С учетом выделенных особенностей финансового планирования в рыночных условиях разработана новая концепция моделирования системы финансового планирования в условиях неопределенности, интегрированная в систему планирования деятельности предприятия, которая позволяет увязать задачи финансового планирования на разных уровнях планирования в единый комплекс, а также согласовать локальные цели систем финансового планирования со стратегической целью функционирования предприятия. Такой подход обеспечивает повышение эффективности системы финансового планирования и точности финансовых планов за счет применения формальных моделей предметной области и методологии экспертных систем.

На основе данной концепции в диссертации разработаны:

комплекс экономико-математических моделей формирования оптимальной стратегии управления финансовыми ресурсами, основанный на применении принципа максимума Понтрягина в финансовом планировании, который позволяет формулировать задачи синтеза оптимальных финансовых решений на этапе формирования финансовой стратегии экономической системы произвольного уровня рассмотрения;

комплекс экономико-математических моделей управления процессом реализации финансового плана в условиях неопределенности, основанный на методах ситуационного управления и сценарного анализа, который позволяет создать эффективный механизм контроля реализации стратегических и оперативных финансовых планов предприятия;

экономико-математическая модель производственно-финансовой стратегии предприятия на базе моделей синхронного производственного, инвестиционного и финансового планирования, которая позволяет максимально формализовать процесс финансового планирования, учитывая взаимосвязи показателей основных функциональных областей, что увеличит обоснованность принятия решений по формированию стратегических и оперативных финансовых планов предприятия;

функциональная модель экспертной системы, направленная на решение задач стратегической эффективности финансового планирования.

Предложен новый метод построения информационной системы финансового планирования в среде экспертной системы, разработаны архитектура и алгоритмы функционирования экспертной системы финансового планирования предприятия, которые обеспечивают эффективность работы системы финансового планирования и анализа предприятия за счет повышения точности финансовых планов, уменьшения трудозатрат при разработке финансовых планов на всех уровнях планирования, что позволяет снизить стоимость разработки финансового плана предприятия и, в конечном итоге, себестоимость продукции.

Разработана методика реализации предложенной концепции и проведена апробация экономико-математических моделей в среде экспертной системы. Основные результаты исследования использованы в деятельности торговых фармацевтических предприятий Донецкой области.

Ключевые слова: экономико-математические модели, финансовое планирование, управление финансовыми ресурсами, управление в условиях неопределенности, экспертная система.

ANNOTATION

Poltyeva I.A. Modelling of processes of financial planning on firms in conditions of uncertainty. – Manuscript.

Thesis for competition of Candidate Degree in Economics on speciality 08.03.02 – Economic and mathematical modeling. Donetsk national university, Donetsk, 2004.

In the thesis are realized setting and solution of new actual task of modeling of the firm`s financial plan in conditions of uncertainty.

In the paper theoretical approaches to modern organization of the process of financial planning on firms are researched, the tendencies and problems of development are detected, the conceptual approaches to modeling of the tasks of financial planning in conditions of uncertainty are defined.

On the basis of performed research the new concept of modeling of the system of financial planning in conditions of uncertainty is developed, which allows to coordinate the tasks of financial planning at different levels of planning, and also to coordinate local purposes of the systems of financial planning to the strategic purpose of a firm’s activity.

On the basis of the given concept the complex of economic and mathematical methods and models was developed. The architecture and algorithms of operation of a firm’s expert system of financial planning is offered. The technique of implementation of the given concept was developed.

Keywords: economic and mathematical models, financial planning, financial resources management, management in conditions of uncertainty, expert system.

Полтьєва Ірина Анатоліївна

МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ

НА ПІДПРИЄМСТВАХ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ

Спеціальність 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Підписано до друку 19.04.2004 Формат 60?84/16

Папір офсетний Обл.-вид. арк. 1,0

Тираж 100 прим. Замовл. № 3140 Безкоштовно

Надруковано в типографії “Норд-комп'ютер”

т. (062) 337-43-06






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ІНСТИТУТ КОНСТИТУЦІЙНОГО КОНТРОЛЮ В ЧЕХОСЛОВАЧЧИНІ, ЧЕХІЇ І СЛОВАЧЧИНІ: ІСТОРИКО-ПРАВОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ(1918-2000 рр.) - Автореферат - 26 Стр.
ОПИСИ ЧЕРНІГІВСЬКОГО НАМІСНИЦТВА ОСТАННЬОЇ ЧВЕРТІ XVIII ст.: ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ - Автореферат - 32 Стр.
ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ АДАПТИВНОЇ СИСТЕМИ ВІДНОВЛЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ УСТАТКУВАННЯ ГІРНИЧОВИДОБУВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 24 Стр.
СОЦІАЛЬНА ПРИРОДА ЖАНРУ В КОНТЕКСТІ ІСТОРИЧНОЇ ДИНАМІКИ МИСТЕЦТВА - Автореферат - 29 Стр.
ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН НЕЙТРОФІЛІВ В УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС - Автореферат - 29 Стр.
КОНСТИТУЦІЙНО–ПРАВОВІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ДІЯЛЬНОСТІ РАДИ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ УКРАЇНИ - Автореферат - 27 Стр.
моделювання процесів зубонарізання конічних коліс з круговим зубом - Автореферат - 23 Стр.