У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Луганський національний аграрний університет

Бондар Костянтин Володимирович

УДК: 336.77.067.21:338.432 (477) (043.3)

Короткострокове банківське кредитування

аграрного сектора в умовах трансформаційних

процесів економіки України

08.07.02. – економіка сільського господарства і АПК

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ -2005

Дисертацією є рукопис.

Дисертаційна робота виконана на кафедрі економічної теорії і маркетингу Луганського національного аграрного університету Міністерства аграрної політики України, м. Луганськ.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Ткаченко Валентина Григорівна,

завідувач кафедри „Економічна теорія і маркетинг”

Луганського національного аграрного університету,

м. Луганськ.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Чупіс Анатолій Віталійович,

завідувач кафедри „Фінанси”

Сумського національного аграрного університету,

м. Суми.

кандидат економічних наук, старший

науковий співробітник

Алексійчук Володимир Миколайович,

заступник завідувача відділом

фінансово-кредитної та податкової політики

ННЦ "Інститут аграрної економіки" УААН,

м. Київ.

Провідна установа: Херсонський державний аграрний університет

Міністерства аграрної політики України,

кафедра обліку і аудиту, м. Херсон

Захист відбудеться 4 липня 2005 р. о 1000 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К.29.841.02 по захисту дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук в Луганському національному аграрному університеті за адресою: 91008, м. Луганськ-8, Національний аграрний університет, головний навчальний корпус, аудиторія 202.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Луганського національного аграрного університету за адресою: 91008, м. Луганськ-8, бібліотека Національного аграрного університету.

Автореферат розісланий 3 червня 2005 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Кальченко В.Г.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Вирішення проблем стабілізації аграрного сектора економіки України в умовах формування ринкових відносин об'єктивно пов'язано із системою забезпечення сільськогосподарських підприємств необхідними фінансовими ресурсами.

Одним із джерел цих ресурсів мають стати кредити комерційних банків. Звісно, що сільськогосподарське виробництво носить сезонний характер, тому своєчасне і достатнє забезпечення сільськогосподарських товаровиробників короткостроковими кредитами комерційних банків є актуальним.

Фактична ситуація, як показали дослідження, характерна тим, що більшість сільськогосподарських товаровиробників не є кредитоспроможними через відносно низьку рентабельність ведення господарства. Ризик несвоєчасного повернення кредиту дуже високий, що робить аграрний сектор непривабливим для комерційних банків та інших фінансових структур. Однак робота в ринкових умовах без залучення коштів для покриття сезонної потреби у фінансових ресурсах неможлива і неефективна. Своєчасне і достатнє забезпечення сільськогосподарських товаровиробників короткостроковими кредитами, що необхідно через специфіку сільського господарства, сьогодні має першорядне значення.

Теоретичні та прикладні аспекти кредитування підприємств аграрного сектора комерційними банками досить глибоко досліджені в роботах учених-аграріїв: В.М. Алексейчука, В.І.Богачова, О.Є. Гудзь, М.Я. Дем'яненка,
С.М. Колотухи, Ю.Ф.Наумова, О.М. Онищенко, Ю.А. Потійка, П.Т. Саблука,
В.Г. Ткаченко, А.В. Чуписа та інших.

Однак система забезпечення сільськогосподарських товаровиробників короткостроковими кредитами банків, роль яких зараз підсилюється, ще недостатньо сприяє вирішенню економічних проблем у галузі.

Короткострокові кредити видаються сільськогосподарським підприємствам на загальних підставах, що в більшості випадків впливає на їхній фінансовий стан. Сформована економічна ситуація вимагає удосконалення організації кредитних відносин комерційних банків і сільськогосподарських підприємств. Вирішення даної проблеми зумовлює необхідність активізації вивчення теорії та практики короткострокового кредитного забезпечення сільськогосподарських товаровиробників. Методичні підходи до формування ефективного організаційно-економічного механізму кредитного забезпечення сільськогосподарських підприємств, особливо на рівні регіону, у вітчизняній економічній науці та практиці господарювання розроблені недостатньо.

У зв'язку з цим обраний напрямок досліджень є актуальним і має велике наукове та практичне значення.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження включена до плану наукових досліджень кафедри економічної теорії та маркетингу Луганського національного аграрного університету за програмами: “Створення системи сільськогосподарської дорадчої служби та аграрної палати у регіоні Донбасу” (номер державної реєстрації 0100U004291 від 18.01.2001 р.) і “Трансформація АПК регіону та забезпечення продовольчої безпеки” (затверджено 16.01.2002 р.).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка основних напрямків розвитку короткострокового банківського кредитування підприємств аграрного сектора на основі дослідження й удосконалення існуючих теоретичних, методичних і практичних підходів.

Реалізація поставленої мети вимагає вирішення наступних завдань:

· дослідити тенденції розвитку економічних відносин у сфері кредитування, уточнити визначення сутності банківського кредиту в сучасних умовах і визначити принципи, які лежать в основі удосконалення забезпечення підприємств аграрного сектора короткостроковими банківськими кредитами;

· провести комплексний аналіз фінансового стану сільськогосподарських підприємств Луганської області, визначити їхню дієздатність у процесі короткострокового кредитування банками;

· удосконалити існуючу методику і розробити на її основі комп'ютерну програму розрахунку нормативу оборотних засобів;

· розробити пропозиції щодо поліпшення механізму короткострокового банківського кредитування аграрних підприємств України.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних положень, методичних рекомендацій і практичних питань, пов'язаних із процесом короткострокового кредитного забезпечення сільськогосподарських підприємств.

Об'єктом дослідження виступає короткострокове банківське кредитування сільськогосподарських підприємств у трансформаційний період.

Методи дослідження. Теоретичну і методологічну основу дисертаційної роботи складає діалектичний метод пізнання, котрий став основою логічної послідовності досліджень, системний підхід до вивчення економічних явищ, стан економічної науки, теоретична спадщина класиків економічної науки, теоретичні положення вітчизняних і зарубіжних учених з питань кредиту як економічної категорії, практичні розробки місця і ролі банківського кредиту в формуванні фінансових ресурсів сільськогосподарських підприємств.

У процесі роботи над дисертацією залежно від конкретних цілей і завдань використані відповідні методи аналізу економічних процесів: монографічний, аналізу і синтезу, економіко-статистичний, графічний, експертних оцінок та інші.

Інформаційною базою проведених досліджень слугували: закони України, Постанови Кабінету Міністрів України, накази міністерства Аграрної політики і міністерства Фінансів України, матеріали Держкомстату України, Луганського обласного управління статистики, Головного управління сільського господарства і продовольства Луганської області, дані фінансової звітності сільськогосподарських підприємств області, матеріали анкетних обстежень сільськогосподарських підприємств області, монографії, матеріали науково-практичних конференцій, аналітичні розробки авторів.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному:

· запропоновано механізм повернення короткострокових кредитів сільськогосподарськими підприємствами;

· розроблено комп'ютерну програму нормування оборотних засобів, яка дозволяє скоротити час розрахунку короткострокових банківських кредитів;

· уточнено поняття "банківський кредит" (включені всі принципи, які лежать в основі кредитного процесу в сучасних умовах). Використано комплексний підхід у дослідженні "банківського кредиту" як економічної категорії та механізму короткострокового банківського кредитування, його впливу на забезпечення сільськогосподарських підприємств кредитними ресурсами;

· удосконалено методику розрахунку нормативу оборотних засобів з урахуванням класифікації виробничих запасів і коефіцієнтів зміни структури виробництва;

· досліджено принципи банківського кредитування з позиції їх впливу на кредитний процес. Розглянуто принцип зворотності як такий, що превалює в системі кредитування;

· визначено критерії фінансової стійкості та зворотності короткострокових кредитів сільськогосподарськими підприємствами регіону;

· запропоновано програму удосконалення державної підтримки короткострокового кредитування сільськогосподарських підприємств.

Практичне значення отриманих результатів. Результати дисертаційного дослідження вирішують ряд проблем забезпечення сільськогосподарських підприємств короткостроковими кредитами банків.

Практичне значення роботи полягає в доведенні основних розробок до рівня їх практичного впровадження.

Під час проведення лекцій, практичних і семінарських занять зі студентами економічного факультету Луганського національного аграрного університету з дисциплін “Основи економічної теорії”, “Мікроекономіка” та “Економіка АПК” використовуються результати науково-дослідницької роботи здобувача, що підтверджується відповідним Актом про впровадження в навчальний процес № 617 від 14.09.04.

Головним управлінням сільського господарства і продовольства Луганської області використані результати дисертаційного дослідження здобувача під час розробки планової та нормативної потреби сільськогосподарських підприємств області в короткострокових кредитних ресурсах для проведення комплексу весняно-польових і збиральних робіт 2004 року, а також при виконанні діючих програм розвитку соціальної сфери села в Луганській області на період до 2005 року і “Зерно Луганщини - 2004”. Практичну допомогу Головному управлінню сільського господарства і продовольства Луганської області надав виконаний аналіз фінансового стану сільськогосподарських підприємств за період 1999-2003 років, впроваджена в шести агроформуваннях області комп'ютерна програма з розрахунку нормативу оборотних засобів, використані пропозиції щодо подальшого вдосконалення державної підтримки короткострокового кредитування сільськогосподарських підприємств комерційними банками (довідка №37-3/2-12 від 04.02.05).

Особистий внесок здобувача полягає в тому, що викладені в дисертаційній роботі основні ідеї та розробки щодо поліпшення механізму короткострокового банківського кредитування сільськогосподарських товаровиробників, удосконалення методичних рекомендацій і розробка комп'ютерної програми нормування оборотних засобів сільськогосподарськими підприємствами, запропонованої програми державної підтримки короткострокового кредитування аграрних підприємств, виконані автором самостійно.

Опубліковані наукові праці містять основні положення і висновки, котрі сформовані безпосередньо здобувачем ученого ступеня і відображають його конкретний внесок у розвиток економіки сільського господарства.

Апробація результатів дослідження.

Основні результати наукового дослідження доповідалися: на ряді звітних наукових конференціях у Луганському національному аграрному університеті (2001 – 2004 рр.); на Міжнародній науково-практичній конференції „Механізм господарювання і проблеми економічного зростання в агропромисловому комплексі України” (ЛНАУ, м. Луганськ, 19-21 березня 2002 р.); на Міжнародній науково-практичній конференції „Ринкова трансформація економіки АПК” (ХДТУСГ, м. Харків, 5-6 грудня 2002 р.); XXIV Міжнародній науково-практичній конференції в Кубанському державному аграрному університеті (КубДАУ, м. Краснодар, 30-31 жовтня 2003 р.), на Міжнародній науково-практичній конференції „Глобальні та національні проблеми аграрної економіки України” (м. Луганськ, ЛНАУ, 18-19 травня 2004 р.).

Автор у Луганському національному аграрному університеті веде дослідження за розділами науково-дослідницьких тем, бере участь у виданні наукових праць і методичних посібників на кафедрі. Матеріали досліджень використані під час підготовки монографій “Аграрной реформе - комплексное решение”, “Аграрная реформа в Украине: региональные аспекты” и “Продовольственная безопасность Украины: состояние, механизмы обеспечения, проблемы”, а також навчально-методичних посібників з “Основ економічної теорії” та “Мікроекономіки” для застосування в навчальному процесі.

Результати дослідження апробовані на 6 сільськогосподарських підприємствах Луганської області. Виконано розрахунки потреб цих підприємств в оборотних засобах, обґрунтовано розміри необхідних короткострокових банківських кредитів на 2004 і 2005 роки.

Публікації. Результати дослідження викладені в 13 наукових працях: 9 статтях загальним обсягом 1,8 друкованих аркушів, з них фахових, одноособово 6 статей обсягом 1,45 друкованих аркушів, а також у чотирьох фахових колективних монографіях.

Обсяг і структура дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Викладена на 174 сторінках комп'ютерного тексту, включає 12 таблиць, 22 рисунка і 11 додатків. Список використаної літератури містить 176 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі дисертаційної роботи “Теоретичні та методичні основи розвитку банківського кредитування сільськогосподарських підприємств в умовах ринкового реформування економіки” розкрито зміст кредиту як економічної категорії, його місце і форми реалізації в системі кредитних відносин, досліджено механізм короткострокового кредитування сільськогосподарських підприємств в умовах ринкового реформування економіки.

Кредит є однією з найважливіших категорій економічної теорії. Виникнувши в період розпаду первіснообщинного ладу, він постійно розвивався і пристосовувався до нових економічних умов, розширюючи сферу свого функціонування. Поступово він став виражати постійні зв'язки між учасниками процесу відтворення.

Кредит є категорією історичною. Він, як і будь-які інші суспільні відносини, має свою історію, існував у всіх суспільно-економічних формаціях і найвищого рівня розвитку досяг в умовах ринкових відносин.

У сучасній економічній літературі існує безліч визначень сутності кредиту, в основі яких знаходять своє відбиття його функції та принципи кредитування. Виконані дослідження у сфері кредитування сільськогосподарських підприємств дають нам підстави вважати, що банківський кредит – це економічна категорія, котра виражає відносини між кредитором і позичальником стосовно передачі позиченої вартості на основі зворотності, платності, забезпеченості, терміновості, цільового використання і диференційованого підходу.

Як форма позики кредит відіграє важливу роль у процесі відтворення. Дослідження організаційних форм кредитного забезпечення сільськогосподарських підприємств у сучасних умовах набуває особливого значення. Специфіка сільськогосподарського виробництва визначає необхідність авансування коштів. Сьогодні короткостроковий кредит розглядається як важливе джерело збільшення оборотного капіталу. Він забезпечує безупинний і ефективний процес сільськогосподарського виробництва.

На відміну від інших галузей народного господарства аграрний сектор відчуває потребу в короткострокових кредитних ресурсах. Ця необхідність викликана сезонністю проведення робіт.

Таким чином, короткострокові кредити для сільськогосподарських товаровиробників залишаються найважливішим джерелом фінансування сезонних витрат.

Проведені автором дослідження свідчать про те, що зараз механізм короткострокового банківського кредитування не враховує специфіку сільськогосподарського виробництва, а діюча законодавча база не захищає інтереси сільськогосподарського товаровиробника.

Тому форми і методи короткострокового кредитування сільськогосподарських підприємств повинні постійно удосконалюватися.

У другому розділі “Проблеми короткострокового кредитування сільськогосподарських товаровиробників у перехідний період до ринку” проведено аналіз фінансового стану сільськогосподарських підприємств Луганської області; досліджено забезпечення аграрних підприємств короткостроковими кредитами банків; дано оцінка державної підтримки здешевлення кредитних ресурсів сільськогосподарським товаровиробникам; розглянуто досвід зарубіжних країн банківського кредитування підприємств аграрного сектора.

Фінансовий стан сільськогосподарського підприємства характеризується рівнем забезпеченості необхідними фінансовими ресурсами для здійснення ефективної господарської діяльності та своєчасного проведення розрахунків за своїми зобов'язаннями.

Аналіз фінансової стійкості сільськогосподарських підприємств Луганської області виконано з використанням форм статистичної звітності за період 1999-2003 років.

Проведені дослідження дають підстави констатувати, що за аналізований період фінансовий стан сільськогосподарських підприємств області характеризується як фінансово нестійке. У більшості підприємств відсутні власні оборотні кошти на формування оборотних фондів. У результаті сільськогосподарські підприємства області формують оборотні активи за рахунок залучених, позикових коштів. Поточні зобов'язання не забезпечені грошовими і матеріальними оборотними коштами.

Значне перевищення позикових коштів над власними в джерелах фінансування оборотного капіталу знижує фінансову стійкість сільськогосподарських підприємств області й ставить їх у важкий фінансовий стан.

Починаючи з 1990 року рівень кредитного забезпечення сільськогосподарських підприємств постійно знижувався. У 1999 році питома вага короткострокового банківського кредитування становила по Україні 3%, по Луганській області 0,3% від загальної суми позикових коштів. Стан із забезпеченням сільськогосподарського сектора короткостроковими кредитними ресурсами банків різко змінився з 2000 року, коли Постановою Кабінету Міністрів України від 25.02.00 №398 “Про додаткові заходи щодо кредитування комплексу сільськогосподарських робіт” була введена часткова компенсація процентної ставки по кредитах комерційних банків, що надаються сільськогосподарським підприємствам.

У порівнянні з 1999 роком надходження кредитних ресурсів до підприємств агропромислового комплексу України в 2000 році зросло в 5 разів, відповідно в 2001 – у 14 разів, у 2002 році – в 12 разів і в 2003 році – у 21. З них пільгові кредити становили від 40 до 59 % (рис.1).

Рис.1. Обсяги залучених кредитних ресурсів підприємствами АПК України, млн. грн.

Намітилася тенденція зниження процентних ставок за користування короткостроковими кредитами сільськогосподарських підприємств (табл.1). Однак, незважаючи на певний прогрес у розвитку кредитування аграрного сектора економіки України, обсяги одержуваних короткострокових кредитних ресурсів банків залишаються ще недостатніми.

Таблиця 1

Динаміка середньої процентної ставки комерційних банків по кредитах, виданих підприємствам АПК України, %

1999 р. | 2000 р. | 2001 р. | 2002 р. | 2003 р.

65,0 | 45,0 | 35,0 | 28,0 | 20,8

Істотні зміни відбулися в забезпеченні короткостроковими кредитними ресурсами сільськогосподарських підприємств Луганської області. Тут обсяги залучуваних кредитних ресурсів порівняно з 1999 роком значно зросли й темпи їхнього зростання були вищими, ніж по Україні в цілому. (табл. 2).

Таблиця 2.

Обсяг кредитних ресурсів, залучених у господарський оборот

підприємствами АПК Луганської області

Показники | 1999 рік | 2000 рік | 2001 рік | 2002 рік | 2003 рік

тис. грн. | % | тис. грн. | % | Тис. грн. | % | Тис. грн. | % | Тис. грн. | %

Видано кредитів підприємствам АПК – всього | 6900 | 100 | 35000 | 100 | 131090 | 100 | 98000 | 100 | 171250 | 100

в тому числі:

на загальних умовах | 6900 | 100 | 11900 | 34 | 55223 | 42 | 188 | 0,2 | 2250 | 1,3

на умовах часткової ком-пенсації про-центної ставки | 0 | 0 | 23100 | 66 | 75867 | 58 | 97812 | 99,8 | 169000 | 98,7

Державна підтримка сільськогосподарських підприємств сприяла довірчим відносинам банків і сільськогосподарських товаровиробників. Середня ринкова процентна ставка за користування короткостроковими кредитами банків знизилася більш ніж утричі. Більш ніж у 6 разів зменшилася процентна ставка по пільгових кредитах (рис.2).

Основну частку короткострокових кредитів у 2003 році (46%) одержали сільськогосподарські товаровиробники.

Забезпечення короткостроковими банківськими кредитами сільськогосподарських підприємств області в 2000 - 2003 роках досліджено на базі анкетних даних по 81 сільськогосподарському підприємству різних форм власності.

Система пільгового кредитування сприяла збільшенню надходження кредитів комерційних банків у аграрний сектор економіки області (табл. 2).

Незважаючи на значне зниження процентних ставок за користування кредитними ресурсами комерційних банків (рис.2), “ціна” кредиту для сільськогосподарського товаровиробника залишається дуже високою. Внаслідок цього в 2001 році не повернули короткостроковий кредит вчасно сільськогосподарські підприємства трьох районів області на суму 1619 тис. грн., або 1,23% від суми отриманих короткострокових кредитів (Антрацитовський, Свердловський,Станично-Луганський).

Рис. 2. Зміна процентної ставки по кредитах для сільськогосподарських товаровиробників Луганської області

У 2002 році не погасили вчасно короткострокові кредити сільськогосподарські підприємства п'яти районів області на суму 2105 тис. грн., або 2,14% від суми отриманих короткострокових кредитів (Сватовський, Антрацитівський, Станично-Луганський, Біловодський, Новопсковський). У 2003 році була здійснена пролонгація сумнівних кредитів по сільськогосподарських підприємствах дванадцяти районів області на суму 33257 тис. грн., або 19,4% від отриманих цього року короткострокових кредитів.

Перешкодою в справі забезпечення короткостроковими банківськими кредитами є відсутність у сільськогосподарських товаровиробників ліквідної застави. Сьогодні предметом застави виступають основні фонди (в основному сільськогосподарська техніка), зерно, майбутній урожай, поголів'я великої рогатої худоби. Багато банків відмовляються брати в заставу сільськогосподарську техніку, яка у більшості господарств сильно зношена. На 01.01.2003 зношеність основних фондів агропромислового комплексу області склала 46%, а сільськогосподарської техніки – 72%.

Обґрунтованої методики розрахунку вартості врожаю майбутнього року, вартості поголів'я великої рогатої худоби, які приймаються банками під заставу, не розроблено.

Істотною перешкодою в забезпеченні короткостроковими кредитами банків сільськогосподарських підприємств є відсутність достатньої поінформованості керівництва підприємств щодо кредитних установ і наданих ними послуг і вимог.

У країнах з розвинутою ринковою економікою високий рівень державної підтримки аграрного сектора, діють спеціальні системи фінансового забезпечення сільськогосподарських товаровиробників. Пільгове кредитування – дуже поширений і ефективний інструмент державної підтримки.

Низька ефективність сільськогосподарського виробництва, диспаритет цін на сільськогосподарську і промислову продукцію та послуги, недостатнє врахування специфіки сільського господарства комерційними банками під час видачі короткострокових кредитів – все це впливає на фінансовий стан сільськогосподарських підприємств.

У третьому розділі “Перспективи розвитку механізму короткострокового банківського кредитування сільськогосподарських підприємств” визначено перспективи розвитку короткострокового банківського кредитування сільськогосподарських підприємств; розроблено пропозиції щодо удосконалення механізму державної підтримки кредитного забезпечення підприємств аграрного сектора; запропоновано сучасні технології розрахунку нормативу власних оборотних засобів як бази для визначення потреб у короткострокових кредитах банків.

Питання фінансування були й залишаються однією з найгостріших проблем розвитку сільськогосподарського підприємства України. Кредитні відносини аграрних виробників з банківською системою є одним із ключових чинників у розвитку сільськогосподарського виробництва. Реальний економічний стан більшості сільськогосподарських товаровиробників у зв'язку з відносно низькою кредитоспроможністю обмежує їх здатність залучати банківські кредити. Тому необхідні нові, адекватні ринковим умовам, підходи до кредитного забезпечення сільськогосподарського товаровиробника.

В Україні впроваджено механізм часткової компенсації процентної ставки по кредитах комерційних банків для підприємств аграрного сектора.

Пільгове кредитування передбачає компенсацію з Державного бюджету комерційним банкам різницю в ціні кредиту по ринкових і пільгових процентних ставках.

Система пільгового кредитування вплинула на зростання короткострокових кредитних ресурсів сільськогосподарських підприємств (рис.1), зниження процентних ставок (рис.2), збільшення кількості прибутково працюючих сільськогосподарських підприємств.

Одним із недоліків механізму пільгового кредитування, який знижує ефективність даного методу, є тривала затримка у виплаті компенсації комерційним банкам (від двох до чотирьох місяців) і неповний обсяг її відрахування у зв'язку з невиконанням доходної частини Державного бюджету України.

Недоліком є слабка координація з боку обласної державної адміністрації процесу видачі банківських кредитів за компенсаційною схемою відповідно до обсягу бюджетних коштів, передбачених для здешевлення кредитних ресурсів для підприємств агропромислового комплексу. У результаті багатьма банками в 2001 році було виділено кредитів за схемою здешевлення значно більше, ніж це було передбачено для компенсації в Державному бюджеті. Унаслідок цього більшість сільськогосподарських підприємств, які розраховували на компенсацію частини процентної ставки, було відмовлено, що вплинуло на збільшення вартості отриманих кредитів і підірвало довіру в позичальників та банків до державної підтримки.

Тверда прив'язка розміру компенсації до ставки рефінансування Національного банку України є недоліком механізму здешевлення кредитів, оскільки її зниження збільшує фактичну вартість кредитних ресурсів для позичальника, що в умовах нестійкого фінансового стану сільськогосподарських підприємств небажано.

Видається, що розмір часткової компенсації ставки по кредитах комерційних банків сільськогосподарським підприємствам не повинен бути прямо пов'язаним із обліковою ставкою Національного банку України. Розмір пільгової процентної ставки може бути фіксованим і диференційованим залежно від пріоритетних цілей використання, терміну кредитування, фінансового стану позичальника. Розмір компенсації має визначатися як різниця між ринковою і пільговою процентними ставками.

Недоліком пільгового кредитування є відсутність єдиної пільгової процентної ставки за користування кредитними ресурсами для всіх сільськогосподарських підприємств. Справа в тім, що в кредитуванні сільськогосподарських товаровиробників з державною підтримкою беруть участь багато комерційних банків, процентні ставки яких значно відрізняються. У 2001 році це розходження по Україні становило від 30 до 60%, по Луганській області від 30 до 50% річних. З огляду на те, що пільга, яка надається державою, тісно пов'язана з обліковою ставкою Національного банку України і носить фіксований характер, пільгові процентні ставки для сільськогосподарських підприємств також відрізняються залежно від ринкової ставки банку, котрий видає пільговий кредит.

Деякі фахівці дотримуються позиції тимчасового характеру механізму фінансової підтримки сільськогосподарських підприємств, оскільки кошти, які виділяються з державного бюджету, не можуть вирішити повною мірою існуючі в сільському господарстві проблеми.

Проведені дослідження показують, що вважати режим спеціального кредитування сільськогосподарських підприємств одноразовим – невірно, тому що стабілізація макроекономічної ситуації в країні ще не набрала стійкої тенденції, а фінансовий стан сільськогосподарських підприємств такий, що вони ще не в змозі придбати банківські короткострокові кредити по ринкових процентних ставках. Світовий досвід свідчить про необхідність перетворення цього механізму з тимчасового в постійну програму зі збільшенням обсягів короткострокового кредитування сільськогосподарських підприємств.

Кредитування підприємств агропромислового комплексу по пільгових процентних ставках необхідно проводити на принципах конкурсного добору і вимог до кредиторів, які матимуть право здійснювати кредитне обслуговування в рамках державної цільової програми.

Проблема залучення короткострокових банківських кредитів у сільськогосподарське виробництво залишається актуальною. Державі варто формувати кредитні ресурси для розвитку сільськогосподарського виробництва. Насамперед, необхідно підтримувати пільгове кредитування пріоритетних напрямків сільського господарства.

Для вирішення цих проблем агропромисловому комплексу необхідна своя банківська система, яка б обслуговувала сферу сільськогосподарського виробництва.

Короткострокові кредити банків, як правило, залучаються у разі недостатності власних оборотних засобів. Недолік оборотного капіталу призводить до спаду виробництва і в решті решт – до низької ефективності вкладення коштів.

Потреба в оборотних засобах сільськогосподарських підприємств протягом року змінюється, тому вони змушені залучати короткострокові кредитні ресурси, особливо в період інтенсивного ведення процесу виробництва.

Для своєчасного і достатнього забезпечення сільськогосподарських підприємств оборотними засобами їх необхідно планувати.

Визначення планової потреби в оборотних засобах нерозривно пов'язано з їх нормуванням, однак на часі більшість сільськогосподарських підприємств не розраховує норматив оборотних засобів.

В умовах кризового фінансового стану сільськогосподарських підприємств очевидним кроком є відродження нормування оборотних засобів із використанням сучасних технологій.

Стабільна робота сільськогосподарського підприємства багато в чому залежить від правильного визначення потреби в оборотних засобах. Тому при плануванні особлива увага повинна приділятися виробничим запасам, незавершеному виробництву і готовій продукції.

Планування на сільськогосподарському підприємстві включає розрахунок нормативної потреби в оборотних засобах і визначення джерел фінансування. Це питання на часі є актуальним, тому що поряд із власними джерелами покриття потреби в оборотних засобах використовуються позикові, у тому числі короткострокові кредити банків.

Сьогодні норматив власних оборотних засобів для сільськогосподарського підприємства розраховують відповідно до “Методичних рекомендацій з нормування оборотних засобів підприємствами аграрного сектора АПК”, розробленими Інститутом аграрної економіки УААН у 1998 році. Вони досить повно і кваліфіковано охоплюють механізм нормування оборотних засобів на сільськогосподарських підприємствах, однак норматив оборотних засобів на планований рік зазвичай базується на вихідних даних минулого року і не враховує можливі зміни в структурі виробництва планованого року. Крім того, розрахунок нормативу – процес трудомісткий, тому ці методичні вказівки використовуються сільськогосподарськими підприємствами недостатньо широко.

Автор дисертаційної роботи пропонує удосконалити процес розрахунку нормативів оборотних засобів стосовно виробничих запасів. Під час розрахунку нормативів необхідно враховувати зміну оборотних засобів у планованому році, пов'язану зі зміною структури виробництва (рис.5).

Для зниження трудомісткості розрахунків нормативу оборотних засобів автором розроблена комп'ютерна програма, котра дозволяє з мінімальними витратами праці розрахувати норматив оборотних засобів на планований рік з урахуванням можливих змін у структурі виробництва на сільськогосподарському підприємстві.

Рис. 5. Загальна схема нормування оборотних засобів на підприємстві.

Розрахунок планованого сумарного нормативу оборотних засобів на 2004 рік був виконаний комп'ютерною програмою для ТОВ “Перемога” Краснодонського району Луганської області. Автором разом із працівниками економічного відділу ТОВ “Перемога” виконано розрахунки потреби цього сільськогосподарського підприємства в кредитних ресурсах на 2004 рік. Крім того, програма розрахунку нормативу оборотних засобів апробована і впроваджена ще на 5 сільськогосподарських підприємствах Луганської області, доведено її актуальність і працездатність, отримано позитивні відгуки.

На підставі розрахованого нормативу оборотних засобів на майбутній період визначаються джерела фінансування, у тому числі сума і термін залучення короткострокових кредитів банків.

ВИСНОВКИ

1. Виконані дослідження у сфері короткострокового кредитування сільськогосподарських підприємств дають нам підстави вважати, що визначення банківського кредиту обов'язково має включати всі принципи, які лежать в основі кредитного процесу в сучасних умовах. Таким чином, банківський кредит – це економічна категорія, яка виражає відносини між кредитором і позичальником стосовно передачі позиченої вартості на основі зворотності, забезпеченості, платності, терміновості, цільового використання і диференційованого підходу.

2. Механізм короткострокового банківського кредитування недосконалий. Це пов'язано з недостатньо розробленою нормативно-правовою базою, яка не враховує специфіку сільськогосподарського виробництва. Аграрні підприємства обслуговуються комерційними банками на загальних умовах. Відсутність конкурентного середовища в банківській системі призвело до встановлення надмірно високих процентних ставок за користування кредитними ресурсами для сільськогосподарських підприємств, що вплинуло на їх фінансовий стан. Ми вважаємо, що ці питання необхідно досліджувати й у майбутньому. Ситуація постійно змінюється, і механізм короткострокового банківського кредитування сільськогосподарських підприємств вимагає подальшого вивчення і постійного удосконалення.

3. Державна підтримка пільгового кредитування підприємств аграрного сектора вплинула на діяльність сільськогосподарських підприємств. Збільшилася питома вага короткострокових кредитів у структурі джерел фінансування, знизилися ринкові процентні ставки за користування кредитними ресурсами підприємствами аграрного сектора. Ми вважаємо, що така підтримка необхідна сільськогосподарським підприємствам і в надалі у вигляді постійної державної Програми підтримки аграрних підприємств.

4. Механізм пільгового кредитування має потребу в удосконаленні. Вважаємо, що компенсація частини процентної ставки по кредитах комерційних банків сільськогосподарським підприємствам не повинна бути прямо пов'язана з обліковою ставкою НБУ. Пільгова ставка також не повинна залежати від процентної ставки обслуговуючого банку. Вона може бути фіксованою і диференційованою –залежно від пріоритетних цілей використання, терміну кредитування, фінансового стана позичальника. Ефективність державної підтримки пільгового кредитування сільськогосподарських підприємств багато в чому залежатиме від створення в Україні аграрного банку з державним статусом керування, який повинен виконувати всі операції стосовно обслуговування аграрного сектора.

5. Виконаний аналіз фінансової стійкості сільськогосподарських підприємств Луганської області підтверджує їх важкий фінансовий стан. У більшості сільськогосподарських товаровиробників відсутні власні джерела на формування оборотного капіталу. Виробнича діяльність здійснюється за рахунок позикових коштів. За аналізований період (1999-2003 роки) фінансовий стан сільськогосподарських підприємств області в цілому характеризується як нестійкий.

6. З метою своєчасного повернення короткострокових кредитів необхідно удосконалювати їх забезпечення. Поряд із заставою майна сільськогосподарських підприємств необхідно ширше використовувати поручительство. Поручителем можуть виступати фонди кредитної підтримки, які необхідно створювати на рівні регіону і фінансувати з місцевих бюджетів. На сільськогосподарських підприємствах необхідно формувати з прибутку фонди фінансового забезпечення (за умови наявності прибутку) для своєчасного погашення короткострокових кредитів і процентів за їх використання.

7. Розрахунок потреби сільськогосподарських підприємств у короткострокових кредитах банків безпосередньо пов'язаний із плановою потребою в оборотних засобах на виконання виробничих програм, тобто з їх нормуванням. Автором удосконалено методику розрахунку нормативу оборотних засобів з урахуванням запропонованої ним класифікації виробничих запасів і коефіцієнтів зміни структури виробництва.

8. Проведені дослідження виявили потребу сільськогосподарських підприємств у розробці комп'ютерної програми розрахунку нормативу оборотних засобів і потрібності в короткострокових банківських кредитах. Автором розроблена така програма, яка дозволяє значно знизити трудомісткість розрахунків.

ПЕРЕЛІК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Бондар К.В. Про деякі проблеми інвестування агропромислового комплексу України // Ринкова трансформація економіки АПК: колективна монографія у 4 частинах. -К:. ІАЕ, 2002. -С. 344 -348.- 0,2 д.а..

2. Бондарь К.В. Инвестиционный потенциал экономики Украины // Збірник наукових праць ЛНАУ. - Луганськ: "Элтон-2". -2002. -№14(26). -С.325-329.- 0,2 д.а.

3. Бондарь К.В. Анализ финансового состояния сельскохозяйственных предприятий Луганской области // Збірник наукових праць ЛНАУ. -Луганськ: вид-во ЛНАУ. -2004. -№37(49). -С. 297-303. -0,3 д.а.

4. Бондарь К.В. О состоянии и перспективах развития кредитования сельскохозяйственных предприятий в Украине // Збірник наукових праць ЛНАУ. -Луганськ: "Элтон-2". -2003. -№24(36) -С. 226-231. -0,25 д.а.

5. Бондарь К.В. О некоторых проблемах кредитного обеспечения сельскохозяйственных предприятий Луганской области// Збірник наукових праць ЛНАУ. -Луганськ: вид-во ЛНАУ. -2004.-№33(45).-С. 107-111.- 0,2 д.а..

6. Бондарь К.В. О некоторых вопросах совершенствования методических рекомендаций по нормированию оборотных средств сельскохозяйственными предприятиями.// Вісник Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля, № 10 (80) ,- Луганськ, -2004. –С. 46-50. -0,3 д.а.

7. Бондарь К.В. Пашина М.А. Состояние иностранного инвестирования АПК Украины на современном этапе //Збірник наукових праць ЛНАУ. - Луганськ: "Элтон-2". -2001 -№9. -С. 219-220. (авт. д. а. – 0,05 – Обсяги інвестування в сектори економіки України по роках і основні напрямки розвитку інвестування при переході України до ринкових умов).

8. Бондарь К.В., Кузнецов А.Л. Состояние кредитного обеспечения сельскохозяйственных товаропроизводителей Луганской области. //Збірник наукових праць Харківського національного аграрного університету. Серія „Економіка АПК і природокористування" /За ред. В.П. Мартьянова. ХНАУ. -2004. -№3. -с.37-43. (авт. д. а. – 0,15 – здійснено аналіз кредитного забезпечення сільськогосподарських товаровиробників Луганської області та рекомендовано можливі заходи щодо його покращення).

9. Бондарь К.В., Шевченко М.Н. Кредитное обеспечение аграрного сектора - Украины // Материалы XXIV международной научной конференции по экономике". - Краснодар: тип. КубГАУ. -2004. -С.38-44. (авт. д. а. – 0,15 – здійснено аналіз стану кредитного забезпечення сільськогосподарських підприємств України, оцінено недоліки та рекомендовано можливі заходи щодо його покращення).

10. Ткаченко В.Г., Богачев В.И. и др. (всего 25 авторов). Аграрной реформе - комплексное решение // Монография. Под общ. ред. проф. В.Г. Ткаченко и проф. В.И. Богачева. - Луганск. “Книжковий світ”, 2001. -144 с. (авт. С. 84-104. – раздел 4. Финансовые отношения в условиях реформирования аграрного сектора – 1,25 д.а.)

11. Ткаченко В.Г., Богачев В.И. и др. (всего 24 автора). Аграрная реформа в Украине: региональные аспекты //Монография. Под общ. ред. профессора В.Г. Ткаченко и профессора В.И. Богачева. - Луганск: Книжковий світ, 2003, 160 с. (авт. с.91-105. – раздел 4.3. Кредитное обеспечение агропромышленного комплекса Украины – 0,88 д.а.)

12. Ткаченко В.Г., Богачев В.И. и др. (всего 25 авторов). Продовольственная безопасность Украины: состояние, механизмы обеспечения, проблемы //Монография. Под общ. ред. Проф. В.Г. Ткаченко и проф. В.И. Богачева. - Луганск: Книжковий світ, 2004, 176с. (авт. с.158-171. – раздел 5.4. Государственная поддержка кредитного обеспечения сельскохозяйственных предприятий – 0,81 д.а.)

13. Ткаченко В.Г., Богачев В.И. и др. (всего 21 автор). Продовольственная безопасность Украины в условиях рыночных трансформационных процессов. //Монография. Под общ. ред. Проф. В.Г. Ткаченко и проф. В.И. Богачева. - Луганск: Книжковий світ, 2004, 137с. (авт. с.60-79. – раздел 3.1. критерии государственного регулирования развития АПК – 1,18 д.а.)

АНОТАЦІЯ

Бондар К.В. Короткострокове банківське кредитування аграрного сектора в умовах трансформаційних процесів економіки України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02 – Економіка сільського господарства і АПК. – Луганський національний аграрний університет, Луганськ 2005.

У роботі досліджено забезпечення короткостроковими банківськими кредитами сільськогосподарських підприємств у сучасних умовах. Проведено аналіз фінансового стану сільськогосподарських підприємств Луганської області з метою виділення першочергових напрямків фінансової підтримки. Висвітлено механізм пільгового кредитування і визначено ключові проблеми розвитку короткострокового банківського кредитування сільськогосподарських товаровиробників на рівні окремого регіону.

Автор вдосконалює методику розрахунку нормативу оборотних засобів сільськогосподарського підприємства і створює комп'ютерний варіант розрахунку нормативу оборотних засобів як бази для розрахунку потреб у короткострокових кредитах банків.

Ключові слова: короткостроковий кредит, кредитне забезпечення, фінансові ресурси, сільськогосподарські товаровиробники, кредитний механізм, процентна ставка, застава, державна підтримка, норматив оборотних засобів.

Аннотация

Бондарь К.В. Краткосрочное банковское кредитование аграрного сектора в условиях трансформационных процессов экономики Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.02 – Экономика сельского хозяйства и АПК. – Луганский национальный аграрный университет, Луганск 2005.

Диссертационная работа посвящена изучению проблем краткосрочного банковского кредитования сельскохозяйственных предприятий и разработке путей их решения.

Проведено комплексное исследование обеспечения сельскохозяйственных предприятий краткосрочными кредитами банков в современных условиях хозяйствования. Данное исследование позволяет сделать вывод о том, что основным источником заемных средств сельскохозяйственных товаропроизводителей для пополнения оборотного капитала должны стать краткосрочные кредиты банков.

Выполненное исследование позволило установить, что действующий механизм краткосрочного банковского кредитования сельскохозяйственных предприятий несовершенен. Он не учитывает условия аграрного производства. Разработаны предложения, отражающие специфику сельскохозяйственного производства, при выдаче краткосрочных кредитов банков.

Получило дальнейшее развитие государственная поддержка сельскохозяйственных предприятий через механизм льготного кредитования. Отмечено, что финансовая поддержка государства должна носить постоянный характер и применяться через специализированные финансовые учреждения в рамках реализации общегосударственной программы развития сельскохозяйственной отрасли.

Разработаны предложения по совершенствованию механизма предоставления сельскохозяйственным предприятиям льготных кредитов.

В диссертационном исследовании выполнен анализ финансового состояния сельскохозяйственных предприятий Луганской области с целью

выявления тенденций их развития и выделения первоочередных направлений финансовой поддержки. Особое внимание уделено анализу источников формирования оборотных средств и их влияния на финансовую устойчивость сельскохозяйственного предприятия.

На базе анкетного обследования определены ключевые проблемы развития краткосрочного банковского кредитования сельскохозяйственных товаропроизводителей региона и предложены пути их решения.

Усовершенствованы методические рекомендации по нормированию оборотных средств предприятиями аграрного сектора АПК.

Разработан компьютерный вариант расчета норматива оборотных средств, позволяющий обосновать потребность сельскохозяйственных предприятий в краткосрочных кредитах банков.

Ключевые слова: краткосрочный кредит, кредитное обеспечение, финансовые ресурсы, сельскохозяйственные товаропроизводители, кредитный механизм, процентная ставка, залог, государственная поддержка, норматив оборотных средств.

ANNOTATION

K. Bondar - Short-term bank crediting of agrarian sector under conditions of Ukraine's economy transforming processes .- Manuscript.

Dissertation paper on candidate of economic sciences degree competition 08.07.02. Economy of agriculture and AIC, Luhansk National Agrarian University. Luhansk 2005.

Short – term bank credits provision of farm enterprises under present-day conditions is studied in the work. Financial state of Luhansk region farm enterprises analysis was carried out with the aim of revealing first stage trends of financial security.

The mechanism of special – rate crediting was established and key – problems of short – term bank crediting of farm produce producers at a certain regional level were determined.

The author improves the methods of farm enterprises normative assets calculation and gives computer variant of farm enterprises normative current assets calculation of short – term bank credits need.

Key words: short-term credit, credit provision, financial resources, farm produce producers, mechanism of crediting, security, interest rate, state security, normative of current assets.

Підписано до друку 02.05.2005 р. Формат 60х841/16.

Папір офсетний. Гарнітура “Таймс”. Ум. друк. арк. 0,9.

Обл. вид. арк. 1,5 Друк різографія.

Тираж 100 примірників. Замовлення № 142.

Надруковано ПП Пальчак Андрій Володимирович

91016, м. Луганськ, вул. Коцюбинського, 2/2, тел. (0642) 55-19-83






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВЗАЄМОЗВ'ЯЗок ПАРАМЕТРІВ ПРОЦЕСУ ЗрУшЕННЯ І параметрів ОЧИСНої ВИЇМки ПОЛОЖИСТИХ вугільних пластів - Автореферат - 23 Стр.
Ефективність комплексного лікування бронхіальної астми у дітей із включенням баротерапії. - Автореферат - 23 Стр.
ТЕХНОЛОГІЯ ОЧИСТКИ СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ З ВИКОРИСТАННЯМ МОДИФІКОВАНОГО АДСОРБЕНТУ НА ОСНОВІ СОНЯШНИКОВОГО ЛУШПИННЯ - Автореферат - 23 Стр.
Зміни скорочувальної властивості м’яза і модуляція сегментарних рефлексів при розвитку м’язової втоми - Автореферат - 31 Стр.
НАУКОВІ ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ ДОРОЖНІХ АСФАЛЬТОБЕТОНІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ТЕХНОГЕННОЇ СИРОВИНИ І ПРОГНОЗУЮЧЕ-ОПТИМІЗАЦІЙНІХ КОМПЛЕКСІВ - Автореферат - 52 Стр.
ФОРМУВАННЯ МОРАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ СТУДЕНТІВ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ПРОФІЛЮ - Автореферат - 29 Стр.
Теоретико-методичні основи формування екологічної відповідальності студентів у системі виховної роботи вищого технічного навчального закладу - Автореферат - 80 Стр.