У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Ніколас Дімітріу Богоніколос

УДК 658.15

МОДЕЛІ АНТИСИПАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ У ФІНАНСОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.03.02 –

економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному економічному університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Клебанова Тамара Семенівна,

Харківський національний економічний університет,

зав. кафедрою економічної кібернетики

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Вітлінський Вольдемар Володимирович,

Київський національний економічний університет,

професор кафедри економіко-математичних методів

кандидат фіз.-мат. наук, доцент

Черняк Олександр Іванович,

Київський національний університет,

зав. кафедрою економічної кібернетики

Провідна установа – Донецький національний університет

Міністерства освіти і науки України,

кафедра економічної кібернетики

Захист відбудеться “16” червня 2005 р. о 1300 годині на

засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр К 64.055.02, у Харківському національному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Харківського національного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пров. Інженерний, 1-а.

Автореферат розісланий “14” травня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Красноносова О.М.

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах трансформаційної економіки функціонування підприємств здійснюється під впливом великої кількості дестабілізуючих факторів зовнішнього середовища. Серед таких факторів можна виділити нестабільність податкової політики держави, низький рівень споживчого попиту, нерозвиненість ринку виробничих ресурсів, погіршення стану науково-технічної сфери, неконтрольований розвиток інфляційних процесів, зменшення ресурсного потенціалу при одночасному зростанні ресурсного виробництва і т. д. Впливи вказаних факторів викликають аритмію в русі фінансових і матеріальних потоків, призводять до великих втрат і тому є погрозами стабільному функціонуванню і розвитку підприємства.

Невизначеність зовнішнього середовища істотно впливає на збільшення ризиків і втрат при прийнятті управлінських рішень, і насамперед фінансових рішень, обертається кризовим фінансовим станом підприємства. Саме динаміка зміни фінансових показників дозволяє визначити негативні тенденції, що ведуть до банкрутства підприємства.

Управління процесами формування, розподілу, використання фінансових ресурсів і витрати коштів на підприємстві в умовах невизначеності, гострого дефіциту часу на ухвалення рішення вимагає застосування адекватної системи керування змінами і підвищення гнучкості фінансових рішень. Тому проблема антисипативного управління, спрямованого на аналіз зовнішніх і внутрішніх погроз, що викликають ці зміни, є найбільш складною при адаптації підприємства до ринкових умов.

Рішення даної проблеми викликає необхідність застосування кількісних методів моделювання фінансових процесів в умовах невизначеності.

Теоретичні основи систем антисипативного управління підприємством і широке коло питань, пов'язаних з моделюванням фінансових процесів відображені в роботах вітчизняних і закордонних авторів, таких як І.О. Бланк, Я.Г. Берсуцький, В.В. Вітлінський, В.А. Забродський, М.О. Кизим, Т.С. Клебанова, В.Л. Петренко, В.С. Пономаренко, О.І. Пушкар, Р. Солоу, А.Х. Тейлор, Д. Хана, Дж. Хікс, Дж. Форрестер, О.І. Черняк та ін. Однак, ряд питань, пов'язаних з формуванням моделей антисипативного управління, що дозволяють попередити кризовий фінансовий стан підприємства і розробити рішення, що випереджають ті чи інші погрози, не знайшли належного відображення в наукових працях.

Актуальність даної проблеми, її теоретичне та практичне значення обумовили вибір теми дисертаційного дослідження, його мету і задачі.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в рамках держбюджетної теми кафедри економічної кібернетики Харківського національного економічного університету “Адаптивні моделі стійкого функціонування соціально-економічних систем” (номер держреєстрації – 0103U000461), а також “Управління розвитком економічної системи на підставі моделювання її характеристик” (номер держреєстрації – 0103U008942, №33/03-04-I).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка комплексу моделей антисипативного управління фінансовою діяльністю підприємства, що забезпечує стабілізацію його функціонування і розвитку.

Відповідно до мети дослідження були поставлені і вирішені наступні завдання:

визначено теоретичні підходи до організації фінансових систем на підприємстві в умовах дії внутрішніх та зовнішніх погроз;

виявлено особливості задач антисипативного управління у фінансовій діяльності підприємства;

розроблено концептуальні положення антисипативної фінансової системи;

побудовано комплекс взаємозалежних моделей прогнозування і планування фінансових процесів;

розроблено модель руху фінансових потоків;

розроблено імітаційну модель реалізації фінансового плану в умовах невизначеності;

побудовано прогнозну модель, що дозволяє передбачати появу кризових фінансових ситуацій на підприємстві і розробити випереджаючі реакції з метою його стійкого розвитку й функціонування.

Об'єктом дослідження дисертаційної роботи є процеси управління фінансовою системою в умовах невизначеності.

Предмет дослідження – моделі антисипативного управління фінансовою діяльністю підприємства в умовах дії погроз і методи їх реалізації.

Методи дослідження. Методологічною базою дисертаційного дослідження є роботи вітчизняних і закордонних учених у сфері фінансового менеджменту й фінансового планування підприємства, адаптивного планування і керування, моделювання і прогнозування фінансових процесів, математичної статистики, фінансового аналізу, а також сучасних інформаційних технологій у системах прийняття рішень.

Розрахунки проводилися з використанням ППП “Statistica”, “Statistica Neural Networks”, “Expert Choice”.

У процесі дослідження були використані: методи системного аналізу – для опису обєкта дослідження, концепції та комплексу розвязуваних задач; методи багатовимірного аналізу та експертних оцінок – для класифікації та вибору домінуючих погроз; методи системної динаміки – для побудови моделі руху фінансових потоків; методи імітаційного моделювання – для оцінки можливості реалізації фінансового плану; нейросітьові моделі – для прогнозування фінансових показників.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному:

вперше:

запропоновано концепцію антисипативної фінансової системи, що базується на принципах адаптивного керування, реалізація положень якої дозволить оцінити вплив погроз на формування кризового фінансового стану підприємства і розробити превентивні заходи для тих чи інших погроз, що забезпечить стійкість його розвитку і функціонування;

розроблено комплекс моделей, котрі дозволяють на основі прогнозування й імітації реалізації фінансового плану відслідковувати динаміку змін характеристик фінансових потоків, формувати та реалізовувати плани відповідно до обраної стратегії використання фінансових ресурсів;

дістала подальший розвиток:

модель руху фінансових потоків, яка на основі методів системної динаміки дозволяє визначити зміни значень рівнів і темпів фінансових потоків в умовах дії різних погроз і сформувати альтернативні варіанти реалізації фінансового плану, що забезпечує стабільне функціонування фінансової системи підприємства;

удосконалено:

модель класифікації і вибору погроз, що дозволяє на основі методів багатомірного й експертного аналізів визначити домінуючі погрози, тобто погрози, які призводять до появи кризового фінансового стану підприємства;

модель оцінки й аналізу кризового фінансового стану підприємства, що дає можливість на основі нейронних мереж визначити прогнозні значення фінансових показників при заданих значеннях керованих параметрів.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що запропонована в роботі концепція антисипативної фінансової системи підприємства використовується як теоретична основа при розробці систем прийняття рішень, спрямованих на забезпечення його фінансової стійкості.

Основні результати дослідження доведені до рівня методичних розробок і використані в діяльності машинобудівних підприємств м. Харкова, зокрема при організації антисипативної системи фінансового планування ТОВ “Кода” (акт впровадження № 11/12 від 21.12.2004 р.), ТОВ “Юніпласт” (акт впровадження № 41 від 23.12.2004 р.) та ВАТ “ZEUS Consulting” (Греція).

Особистий внесок здобувача в роботах, виконаних у співавторстві, відповідно до списку опублікованих робіт, приведеному в авторефераті:

розроблено алгоритм методу аналізу ієрархій для формування інтегральної оцінки фінансової діяльності підприємства [1];

побудовані дискримінантні моделі діагностики фінансового стану підприємства [6];

визначено моделі механізму антисипації фінансових погроз [8].

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати дисертаційного дослідження представлені й обговорювалися на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (м. Дніпропетровськ, 2003 р.); International Conferences on Applied Simulation and Modelling (Marbella, Spain, 2003 р.); XII міжнародній науково-практичної конференції “Приладобудування-2003” (м. Вінниця, 2003); Міжвузівській науково-практичній конференції “Проблеми розвитку фінансової системи України і Криму” (м. Сімферополь, 2004 р.); XII міжнародній науково-технічній конференції “Інформаційні технології: наука, техніка, технологія, освіта” (м. Харків, 2004).

Публікації. Результати дослідження опубліковані в 8 наукових працях загальним обсягом 3,1 ум.-др. арк., з яких автору належать 2,1 ум.-др. арк.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури з 188 найменувань, 21 додатка. Основний зміст викладено на 200 сторінках машинописного тексту, матеріал дисертації ілюстрований 52 рисунками (з них 9 займають 9 повних сторінок) і 37 таблицями (з них 3 займають 3 повні сторінки).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтована актуальність дослідження, визначені його мета та задачі, об'єкт і предмет дослідження, розкриті наукова новизна й практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі – “ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ АНТИСИПАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ” – проведений аналіз передумов розвитку системної кризи економіки України, визначені методологічні аспекти антисипативного фінансового управління підприємством, здійснений аналіз існуючих методів і моделей антисипативного управління.

В останні роки в економіці України сформувалися й розвиваються досить стійкі позитивні тенденції, пов'язані, насамперед, з прискоренням темпів зростання ВВП і його складових. Однак, як показав проведений аналіз, ріст цін і тарифів у галузях природних монополій, недостатній внутрішній платоспроможний попит, нестабільність положення на світових фондових і сировинних ринках і ряд інших факторів призведуть до формування і поглиблення кризових явищ не тільки на макро-, а й на мікрорівні. На жаль, досить велика кількість підприємств України переживає глибокий спад виробництва і знаходиться в критичному стані або в стані банкрутства.

За цих умов виникає необхідність дотримання безпеки життєдіяльності підприємства від різних проявів зовнішнього та внутрішнього середовищ. Усе вище згадане визначає створення системи антисипативного управління, під якою в роботі розуміється комплекс управлінських заходів і рішень щодо ефективного та раціонального функціонування підприємства на основі діагностики погроз і попередження їхніх наслідків. Визначено основні категорії і задачі антисипативного управління.

Аналіз фінансової діяльності українських і грецьких підприємств дозволив, у залежності від ступеня глибини кризових явищ на цих підприємствах, виділити класи фінансових погроз.

Для дослідження й аналізу задач системи антисипативного управління фінансовою діяльністю підприємства обґрунтовані можливість і необхідність використання методів системної динаміки й імітаційного моделювання.

У другому розділі – “КОНЦЕПЦІЯ І КОМПЛЕКС МОДЕЛЕЙ АНТИСИПАТИВНОГО ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ” – визначені основні положення концепції антисипативного управління фінансовою діяльністю підприємства, описаний алгоритм моделі вибору домінуючих погроз, розглянуті моделі сценаріїв зовнішніх погроз, побудовані економетричні моделі оцінки зовнішніх погроз.

Організація системи антисипативного управління фінансовою діяльністю підприємства (ФДП) полягає в постійному аналізі погроз внутрішнього і зовнішнього середовищ, виявленні їхнього впливу на фінансову діяльність, у результаті чого здійснюється ув'язування фінансових стратегій з цими погрозами.

Особлива увага в системі антисипативного управління повинна приділятися розробці випереджаючих впливів, спрямованих на ефективну ліквідацію наслідків від настання погрози.

Запропонована концепція антисипативної фінансової системи підприємства базується на ряді положень, що відображають принципи антисипації в системі управління підприємством. Схема антисипативного управління фінансовою діяльністю підприємства приведена на рис. 1.

Рис. 1 Схема антисипативного управління фінансовою діяльністю підприємства

У відповідності з положеннями концепції розроблений комплекс взаємозалежних моделей, у якому умовно виділяються два модулі, а саме: антисипації погроз і діагностики фінансового стану.

Перший модуль включає: модель формування системи показників ФДП; модель класифікації фінансових погроз; модель вибору домінуючих погроз; модель оцінки впливу погроз. До складу другого модуля входять моделі: аналізу руху фінансових потоків; ідентифікації типу фінансової кризи; оцінки реалізації фінансового плану.

Однією з найбільш важливих моделей першого модуля є модель вибору домінуючих погроз, що на основі методу аналізу ієрархій дозволяє виділити найбільш значимі для підприємства класи та види погроз. На рис. 2 наведені основні етапи цієї моделі і визначена послідовність кроків кожного етапу.

Рис. 2 Алгоритмічна модель вибору домінуючих погроз

Запропонована модель була реалізована при виділенні домінуючих погроз для ВАТ “ХТЗ” і ВАТ “ZEUS”. На першому етапі на підставі експертного аналізу фінансового стану цих підприємств визначений список класів і видів погроз усередині кожного класу. Потім експертами були виділені пріоритетні для кожного підприємства класи погроз і здійснене їхнє ранжування. Розрахунки здійснювалися в середовищі “Expert Choice”. Елементи вектора локальних пріоритетів класів фінансових погроз для ВАТ “ZEUS” наведені в табл. 1.

Таблиця 1

Оцінка значимості класів погроз для ВАТ “ZEUS”

Назва класу погроз | Погрози “ліквідності” | Погрози “

прибутковості” | Погрози “

стратегії”

Вага класу погроз | 0,15 | 0,63 | 0,22

Як видно з таблиці, для даного підприємства експерти найбільш високий пріоритет віддали погрозам “прибутковості” (питома вага – 0,63). Із семи видів погроз даного класу експерти виділили наступні погрози: зниження якості сировини і комплектуючих, неефективну маркетингову політику, зрістання цін на сировину і комплектуючі. Аналогічний аналіз був проведений для інших класів погроз.

Для ВАТ “ХТЗ”, на думку експертів, найбільшу питому вагу мають погрози ліквідності й прибутковості. У класі погроз ліквідності експерти виділили в якості пріоритетних такі види погроз, як збільшення періоду погашення дебіторської заборгованості, збільшення обсягів незавершеного виробництва, зниження якості дебіторської заборгованості, зниження строку надання комерційного кредиту. У класі погроз прибутковості особлива увага була звернена на такі: зниження обсягів продажу, зростання цін на сировину і комплектуючі, зниження якості сировини.

Таким чином, запропонована модель дозволила виділити для кожного досліджуваного підприємства домінуючі види фінансових погроз, що забезпечує несуперечність, погодженість і надійність управлінських рішень, пов'язаних з фінансовим забезпеченням його діяльності.

Однією зі складових першого модуля є розробка моделі оцінки впливу погроз, і насамперед зовнішніх домінуючих погроз. Останні виявляються в різкому зниженні обсягів виробництва і продажу, що визначає поточні фінансові результати і в остаточному підсумку – фінансовий стан підприємства. Проведено дослідження впливу зовнішніх погроз на реалізацію обраної чи планованої маркетинго-виробничої стратегії, від якої залежить фінансовий стан підприємства. Розроблено алгоритмічну модель методу сценаріїв для оцінки впливу погроз.

Реалізація комплексу моделей формування маркетинго-виробничої стратегії під впливом раніше виділених домінуючих погроз розглянута на прикладі підприємств тракторобудування.

Виділені для досліджуваного підприємства домінуючі погрози були враховані при розробці песимістичного й оптимістичного сценаріїв виробництва тракторів в Україні. Побудовано моделі, що дають можливість визначити тенденції розвитку виробництва тракторів на період 2003–2008 рр. Для дослідження потенціалу збуту тракторів на регіональних ринках України сформований комплекс економетричних моделей, що має наступний вигляд:

(1)

де – потреба у тракторах у t-му році (шт.), – валова продукція сільського господарства у t–му році (млн. грн.), – обсяг реалізації тракторів у t-му році (шт.), – потреба регіону у тракторах (шт.) у t-му році, – фіктивні змінні, що приймають значення 0 або 1, та визначають належність регіону до групи з низькою, середньою чи високою привабливістю для збуту тракторів.

За допомогою наведених моделей визначаються обсяги збуту продукції заданої номенклатури в окремих регіонах, що дає змогу будувати різноманітні маркетингові стратегії, з використанням яких можливе попередження розвитку кризових явищ на досліджуваному підприємстві.

У третьому розділі – “МОДЕЛІ ДІАГНОСТИКИ В СИСТЕМІ АНТИСИПАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА” – побудовані імітаційна модель аналізу руху фінансових потоків, моделі ідентифікації типу фінансової кризи, а також здійснена оцінка й аналіз реалізації фінансового плану за допомогою нейросітьового підходу.

Важливе місце в системі антисипативного управління фінансовою діяльністю підприємства (див. рис.1) належить модулю діагностики, призначенням якого є визначення виду кризи, до якого призводить дія тієї чи іншої погрози, й оцінка наслідків дії погроз. Базовою моделлю цього модуля є модель аналізу руху фінансових потоків, для побудови якої використовується імітаційне моделювання.

Побудова імітаційної моделі здійснюється у вісім етапів: змістовний опис об'єкта моделювання; розробка концептуальної моделі об'єкта моделювання; формалізація концептуальної моделі; опис власне імітаційної моделі; програмування і налагодження моделі; іспит і дослідження моделі; експлуатація моделі; інтерпретація результатів моделювання.

Пропонована імітаційна модель руху фінансових потоків підприємства дозволяє досліджувати зміну структури активів і пасивів підприємства, основних фінансових показників в умовах дії погроз. При побудові причинно-наслідкових зв'язків використовувалася схема руху фінансових потоків підприємства.

Модель складається з дванадцяти рівнянь, які описують зміни рівня основних засобів, незавершеного виробництва, запасів готової продукції, дебіторської заборгованості, кредиторської заборгованості перед постачальниками та персоналом, чистого прибутку, власного капіталу, довгострокового позикового капіталу, кредиторської заборгованості перед бюджетом, короткострокових кредитів банків, грошових коштів.

Фрагмент імітаційної моделі, що описує зміну рівня товарно-матеріальних запасів підприємства приведений нижче:

, (2)

де – товарно-матеріальні запаси на початок періоду; – кошти, спрямовані на придбання товарно-матеріальних запасів; – товарно-матеріальні запаси, придбані за рахунок комерційного кредиту; – товарно-матеріальні запаси, що списані на незавершене виробництво; – товарно-матеріальні запаси, що списані на готову продукцію.

Темпи потоків у розглянутому рівнянні задаються наступними співвідношеннями (3):

,

,

де – коефіцієнт, що відбиває відсоток оплати товарно-матеріальних запасів наявними; – коефіцієнт матеріалоємності продукції; – коефіцієнт, що відбиває обсяг страхових товарно-матеріальних запасів; – коефіцієнт фондоємності продукції; – планований обсяг виробництва продукції; – основні засоби на початок періоду; – кошти, спрямовані на відновлення основних засобів; – випадкова складова, що відбиває інтенсивність впливу перешкод.

Імітація реалізації фінансового плану ВАТ “ХТЗ” за цією моделлю здійснювалася з урахуванням виділених раніше домінуючих погроз. Для кількісної оцінки впливу цих погроз використовувалися закони розподілу випадкової складової темпової змінної рівнянь імітаційної моделі. У цілому було проведено 26 експериментів, що дозволило сформувати 104 можливих сценаріїв реалізації фінансового плану. Отримані баланси є вихідною інформацією для визначення можливого типу кризи, що можуть викликати виділені погрози.

Розвиток кризових ситуацій у фінансовій діяльності підприємства знаходить своє відображення в динаміці таких фінансових показників, як показники ділової активності, показники рентабельності, показники ліквідності. Тому за допомогою цих показників здійснюється ідентифікація типу кризових явищ. Оскільки кількість таких показників досить велика, то в кожній із виділених груп здійснений вибір показника – “репрезентанта”. Для вирішення даної задачі використовується метод “центра ваги”. Вибір цього методу зумовлений наступним: даний метод не накладає обмежень на кількість показників у групі (дозволяє працювати з одно-, двох- та багатоелементними кластерами); дозволяє виділити показники-репрезентанти груп, які мають сильну кореляцію з іншими показниками, що належать до даної групи. Результатом реалізації цього методу є набір показників-репрезентантів з кожної групи: ліквідності (), прибутковості (), стратегії (), що розглядаються як індикатори кризових ситуацій.

Для ідентифікації класу фінансових ситуацій, що відбивають глибину фінансової кризи, використовується модель, яка має вигляд:

, (4)

де функція приймає значення, рівне 1, якщо відповідний показник вище чи дорівнює нормативному (середньогалузевому, планованому) значенню, і – “0” у протилежному випадку:

, (5)

де – фактичне значення показника, за допомогою якого здійснюється ідентифікація типу кризи; – нормативне (середньогалузеве, плановане) значення показника.

Аналіз значень складових моделі дозволив виділити чотири класи фінансових ситуацій: нормальний фінансовий стан – ; тимчасова неплатоспроможність – ; періодична неплатоспроможність – ; хронічна неплатоспроможність - .

Приведена вище модель ідентифікації була використана для оцінки 104 прогнозних сценаріїв реалізації фінансового плану для ВАТ “ХТЗ”. Аналіз результатів показав, що в 8% випадків можливий перехід підприємства в клас нормального фінансового стану, що характеризується нормативними значеннями коефіцієнтів ліквідності, високим рівнем ділової активності та рентабельності. У 36% випадків при впливі погроз на досліджуваному підприємстві зберігається стан тимчасової неплатоспроможності. Він характеризується критичними значеннями коефіцієнтів ліквідності, нормативним рівнем рентабельності та ділової активності. У 56% випадків можливий перехід підприємства в клас періодичної та хронічної неплатоспроможності, що характеризується низькими значеннями коефіцієнтів ліквідності, низьким рівнем фінансової незалежності, несприятливими змінами в структурі позикового капіталу, недоліком довгострокових джерел формування оборотних активів, низькими значеннями коефіцієнтів рентабельності і ділової активності. Таким чином, досить висока ймовірність погіршення поточної фінансової ситуації на досліджуваному підприємстві. В звЧязку з цим у роботі сформований комплекс антисипативних заходів, що дозволяє скорегувати планову траєкторію з урахуванням впливу погроз і попередити перехід підприємства в стан хронічної неплатоспроможності. Для визначення кількісних параметрів антисипативного управління в роботі використовувався нейросітьовий підхід, що дозволяє здійснювати настроювання моделі поведінки підприємства в умовах атипових даних.

Як вхідні показники моделей нейронних мереж розглядалися темпи зміни фондоємності та матеріалоємності продукції, погашення дебіторської заборгованості, обсягу продажу, фонду оплати праці, що містять випадковий компонент, який відбиває інтенсивність впливу перешкод.

Вихідними показниками моделей класифікації за допомогою нейронних мереж є класи фінансових ситуацій.

У табл. 2 наведені результати аналізу нейросітьових моделей для визначення прогнозних станів одного з досліджуваних підприємств. Як видно з таблиці, з 10 різних нейросітьових моделей, представлених такими типами мереж, як мережа на радіальних базисних функціях, лінійна мережа, багаторівневий персептрон, найкращою є модель багаторівневого персептрона (модель № 10), що має найменшу величину похибки. Аналіз якості

розпізнавання типу кризи за допомогою цієї моделі показав, що відсоток коректної класифікації склав 95%.

Таблиця 2

Характеристика якості побудованих нейросітьових моделей різних типів

№ | Тип мережі | Умовна позначка типу мережі | Величина помилки нейросітьових моделей | Кількість вхідних перемінних, використовуваних у моделі |

Кількість елементів на 1-м схованому шарі | Якість результатів класифікації моделі

1 | Радіальні базисні функції | RBF | 0,4030465 | 1 | 1 | 0,4444444

2 | Радіальні базисні функції | RBF | 0,3946059 | 1 | 1 | 0,4444444

3 | Лінійна | Linear | 0,3766365 | 4 | - | 0,6296296

4 | Лінійна | Linear | 0,3746057 | 2 | - | 0,6296296

5 | Лінійна | Linear | 0,3570948 | 1 | - | 0,7777778

6 | Лінійна | Linear | 0,3195016 | 5 | - | 0,7777778

7 | Багаторівневий персептрон | MLP | 0,09671 | 4 | 2 | 1

8 | Багаторівневий персептрон | MLP | 0,09527 | 5 | 7 | 1

9 | Багаторівневий персептрон | MLP | 0,09013 | 5 | 8 | 1

10*

| Багаторівневий персептрон | MLP | 0,013 | 4 | 2 | 1

Для розвязання задачі класифікації, поряд з нейросітьовими моделями, були використаня наступні дискримінантні функції (6):

де – дискрмінантні функції для 1-го, 2-го, 3-го, 4-го класів фінансових ситуацій; – темп зміни фондоємності продукції; – темп зміни матеріалоємності продукції; – темп зміни погашення дебіторської заборгованості; – темп зміни обсягу продаж; – темп зміни фонду оплати праці.

Аналіз результатів класифікації, отриманих з допомогою цих функцій, показав, що процент коректної класифікації складає 75%. Порівняння якості розпізнавання дозволило зробити висновок про доцільність використання нейросітьових моделей для класифікації фінансових ситуацій підприємств.

Запропоновані вище нейросітьові моделі дозволяють, по-перше, знайти прогнозні значення фінансових показників з урахуванням дії на фінансові процеси виділених раніше домінуючих погроз; по-друге, дають можливість у реальному масштабі часу побудувати сценарій розвитку фінансової ситуації у випадку виникнення нових погроз, що не враховувались раніше.

ВИСНОВКИ

Дисертаційні дослідження дозволили зробити наступні висновки:

1. Концепція антисипативної фінансової системи, розроблена на основі адаптивного підходу, дозволяє підвищити ефективність функціонування підприємства в умовах дії погроз.

2. Синтез економіко-математичних моделей модулів антисипації погроз і діагностики фінансового стану підприємства дає можливість підвищити надійність і оперативність прийнятих рішень з попередження погроз.

3. Алгоритмічна модель вибору домінуючої погрози, що базується на використанні методу аналізу ієрархій, дозволяє визначити найбільш значимі для підприємства види погроз.

4. В якості моделі оцінки впливу погроз при формуванні маркетингової стратегії підприємства розглядається сценарний підхід, за допомогою якого описуються можливі зміни зовнішнього середовища, і визначаються прогнозні варіанти економічного розвитку підприємства.

5. Модель руху фінансових потоків підприємства, розроблена на основі методів системної динаміки, дозволяє дослідити зміни структури активів і пасивів підприємства, визначити значення основних фінансових показників в умовах дії погроз.

6. Імітаційна модель реалізації фінансового плану з урахуванням виділених домінуючих погроз дає можливість побудувати можливі сценарії і вибрати варіанти фінансових стратегій.

7. Модель ідентифікації фінансової кризи, побудована на основі запропонованої системи індикаторів, дозволяє за прогнозними даними імітаційної моделі визначити клас фінансової ситуації.

8. Модель оцінки й аналізу кризового фінансового стану підприємства дає можливість на основі нейронних мереж визначити прогнозні значення фінансових показників при заданих значеннях керованих параметрів.

9. Для кожного класу фінансових ситуацій розроблений комплекс попереджуючих заходів, спрямований на локалізацію фінансової кризи.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Клебанова Т.С., Богониколос Никос, Гурьянова Л.С. Метод анализа иерархий в системах оценки финансовой конкурентоспособности предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Вип. 190 – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – С. 991-998.

2. Никос Богониколос. Механизм антисипации финансовых угроз // Вісник національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут”. Збірник наукових праць. Тематичний випуск: Технічний прогрес і ефективність виробництва. – Харків: НТУ “ХПІ”. – 2004. - №26. – С. 93 – 101.

3. Никос Богониколос. Механизмы антисипативного управления финансовой безопасностью предприятия // Новое в экономической кибернетике. – Донецк: ДонНУ. – 2004. – №1. – С. 33-41.

4. Никос Богониколос. Нейросетевые модели диагностики помех // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Вип. 195 – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – С. 384-390.

5. Nicos Bogonicolos. Adaptive E-learning grid platform // Материалы XII международной научно-технической конференции “Приборостроение -2003”. – Винница-Кореиз. – 2003. – С. 241–248.

6. Klebanova T.S., Nicos Bogonicolos, Guryanova L.S. Discriminant Analysis in the Enterprise Diagnostics System // The 12-th lasted International Conferences on Applied Simulation and Modelling – Marbella, Spain, September 3-5, 2003

7. Никос Богониколос. Антисипативный подход к построению систем финансового управления // Материалы IV Всеукраинской научно-практической конференции “Финансово-экономические проблемы развития регионов Украины”. – Днепропетровск. – 2003. – Том II. – С. 12-13.

8. Богониколос Никос, Гурьянова Л.С. Модели антисипативного финансового управления // “Проблемы развития финансовой системы Украины и Крыма”: Сб. трудов межвузовской научн.-практ. конференции аспирантов и студентов - Симферополь: Изд. МОО “Центр Стабилизации”, 2004 – С. 74-76

АНОТАЦІЯ

Ніколас Дімітріу Богоніколос. Моделі антисипативного управління у фінансовій діяльності підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за фахом 08.03.02 – економіко-математичне моделювання. – Харківський національний економічний університет, Харків, 2005.

Дисертація присвячена розробці теоретичних основ і моделей системи антисипативного управління фінансовою діяльністю підприємства. Призначенням останньої є формування комплексу управлінських рішень з ефективного та раціонального функціонування підприємства в умовах дії зовнішніх і внутрішніх погроз.

На основі запропонованої в роботі концепції антисипативного управління розроблена схема взаємозв'язку модулів антисипативної фінансової системи. Перший модуль включає: модель класифікації фінансових погроз, модель вибору домінуючих погроз, модель оцінки впливу погроз. У другому модулі розглядаються: імітаційна модель руху фінансових потоків підприємства, модель ідентифікації виду кризи, модель оцінки реалізації фінансового плану.

Реалізація запропонованого комплексу моделей дозволить, по-перше, забезпечити несуперечність, погодженість і надійність прийнятих фінансових рішень і, по-друге, розробити комплекс попереджуючих заходів, спрямованих на локалізацію фінансової кризи.

Ключові слова: антисипація, фінансова діяльність, економіко-математична модель, гнучкість, планування.

АННОТАЦИЯ

Николас Димитриу Богониколос. Модели антисипативного управления в финансовой деятельности предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – экономико-математическое моделирование. – Харьковский национальный экономический университет, Харьков, 2005.

В диссертации осуществлена постановка и решение новой актуальной задачи разработки теоретических основ и моделей системы антисипативного управления финансовой деятельностью предприятия.

Современные условия финансовой деятельности предприятия характеризуются высоким уровнем неопределенности внешней среды, влияющей на увеличение рисков и потерь при принятии финансовых решений. Изменения окружающей среды приводят к необходимости построения антисипативной финансовой системы предприятия. В противном случае предприятие не сможет гибко изменять свою финансовую политику и может оказаться неплатежеспособным. Организация такой системы заключается в постоянном анализе угроз внешней и внутренней среды, выявлении их влияния на финансовую деятельность.

Предложена концепция антисипативной финансовой системы. Положения этой концепции были использованы при построении схемы взаимосвязи основных модулей системы: модуль антисипации угроз и модуль диагностики состояния объекта. Для реализации этих модулей используется различные средства описания, методы и модели.

Первый модуль включает четыре модели. Содержанием первой модели является формирование, на основании ретроспективного анализа, списка угроз, которые обусловливают переход предприятия из устойчивого финансового состояния в кризисное. С помощью второй модели осуществляется классификация финансовых угроз. Содержанием третьей модели является выбор доминирующих угроз. Четвертая модель предназначена для оценки влияния угроз и разработки сценариев развития финансовой ситуации в условиях действия доминирующих угроз. Для построения этих моделей применялись: метод анализа иерархий, метод сценариев, эконометрическое моделирование. Полученные модели были использованы при определении маркетинг-производственной стратегии исследуемых предприятий и формировании сценариев их экономического развития.

Второй модуль включает: модель анализа движения финансовых потоков, модель идентификации типа финансового кризиса, модель оценки реализации финансового плана. Базовой моделью этого модуля является модель анализа движения финансовых потоков, для построения которой используется имитационное моделирование. Полученная имитационная модель, включающая 13 уравнений, позволяет исследовать изменения структуры активов и пассивов предприятия, основных финансовых показателей в условиях действия угроз, формировать прогнозные сценарии реализации плана. На основе модели идентификации осуществлялась оценка полученных сценариев реализации финансового плана. Для определения количественных параметров антисипативного управления в работе использовался нейросетевой подход, позволяющий осуществлять настройку модели поведения предприятия в условиях атипичных данных.

Реализация предложенного комплекса моделей позволит, во-первых, обеспечить непротиворечивость, согласованность и надежность принимаемых финансовых решений и, во-вторых, разработать комплекс предупреждающих мероприятий, направленных на локализацию финансового кризиса.

Ключевые слова: антисипация, финансовая деятельность, экономико-математическая модель, гибкость, планирование.

SUMMARY

Nikos Bogonikolos. Models of anticipatory management in factory financial activity. – Manuscript.

Thesis for the science degree of the Candidate of Economic Science on the specialty 08.03.02 – economic and mathematical modeling. - Kharkov National Economic University, Kharkov, 2005.

The thesis is dedicated to the development of the theoretical basis and models of the factory’s financial activity anticipatory control. The aim of this latter is to forme the administrative decisions complex for effective or rational factory’s functioning under the conditions of interior or exterior threats influences.

On the base of the anticipatory management conception stated in the work, the scheme of the anticipatory financial system modules correlation was worked out. The first module includes: the model of the financial threats classification, the model of the dominating threats choice, the model of the threats influence estimate. In the second module are considered: the simulation model of the factory’s financial flows movement, the model of the crisis type identification, the model of the financial plan realization estimate.

The realization of the stated complex of models will help, firstly, to provide consistency, coherence and reliability of the taken financial decisions, and, secondly, to elaborate the complex of preventing measures, aimed to localize a financial crisis.

The key words: anticipation, financial activity, economical and mathematical model, flexibility, planning.

Ніколас Дімітріу Богоніколос

МОДЕЛІ АНТИСИПАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ У ФІНАНСОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.03.02 – економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Раєвнєва О. В.

Підписано до друку Формат 60х84/16. Папір офсетний.

Друк ризографічний. Ум.-друк. арк. 1,1. Обл.-вид. арк. 1,0. Наклад 100 прим. Зам. №

Видавничий Дім “ІНЖЕК”. Свідоцтво про внесення до Державного реєстру України

суб’єктів видавничої діяльності ДК № 1219 від 03.02.2003.

61140 Харків, пр. Гагаріна, 20. Тел. (057) 703-40-21, 732-09-59.

Надруковано у ВД “ІНЖЕК”.