У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУХАНЕЦЬ ВОЛОДИМИР ВОЛОДИМИРОВИЧ

УДК 658.27:622.341.1

ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ ТЕХНІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЗАЛІЗОРУДНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління

підприємствами

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Кривий Ріг - 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Криворізькому технічному університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Максимов Сергій Володимирович,

Криворізький технічний університет

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри економіки, організації та управління підприємствами

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Салига Сергій Якович,

Запорізька державна інженерна академія Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри фінансів

кандидат економічних наук

Грицина Олексій Єгорович,

інститут „Кривбаспроект”

Міністерства промислової політики України, заступник директора з економіки

Провідна установа: Національний гірничий університет, кафедра прикладної економіки, Міністерство освіти і науки України, м. Дніпропетровськ

Захист відбудеться „23” вересня 2005 р. о 13:00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 09.052.01 у Криворізькому технічному університеті за адресою: 50002, м. Кривий Ріг, вул. Пушкіна, 37, ауд. 300.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Криворізького технічного університету за адресою: 50002, м. Кривий Ріг, вул. Пушкіна, 37.

Автореферат розісланий „22” серпня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Короленко С.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Забезпечення прогресивного економічного розвитку вітчизняної економіки пов'язане з вирішенням питання підвищення ефективності формування відповідних технічних можливостей промислових підприємств.

Саме тому виникає потреба у розробці теоретичних та прикладних аспектів оцінки розмірів та рівня використання технічного потенціалу (ТП) підприємств в сучасних умовах.

Методологічні, методичні та прикладні проблеми й питання оцінки величини та ефективності використання потенціалу взагалі досліджували в своїх роботах провідні вітчизняні та закордонні вчені Л.Л.Абалкін, А.І.Анчишкін, В.М.Архипов, M.I.Іванов, I.I.Лукінов, Ф.М.Русинов, Е.Б.Фігурнов, Д.А.Черніков. Різні аспекти сутності та ефективності використання окремих елементів потенціалу підприємства й економіки країни в цілому досліджувалися в роботах В.М.Авдєєнка, С.А.Бєлової, Ю.Г.Вілкула, А.Г.Темченка, А.М.Турило, О.С.Галушко, Ю.Ю.Донця, В.Я.Нусінова, С.В.Максимова, В.О.Котлова, Н.І.Рябикіної, В.Л.Кузьменка, О.С.Федоніна та багатьох інших вчених.

Разом з тим, в економічній теорії та практиці в недостатній мірі вирішено питання оцінювання та відтворення саме ТП, не розглянуто специфічні особливості його формування та використання в умовах залізорудних підприємств. Це зумовило вибір теми дослідження та її актуальність, визначило мету і завдання дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

У дисертаційній роботі використано результати, які були одержані автором у процесі наукових досліджень, що виконувались відповідно до плану науково-дослідних робіт Криворізького технічного університету. За темою „Аналіз організаційно-технічного рівня виробництва”, (№0102U000730) автором досліджено стан та умови використання ТП в умовах ВАТ „Північний гірничо-збагачувальний комбінат”.

За темою „Економічне обґрунтування обсягів виробництва залізорудної продукції в умовах змінного попиту” (№0104U007084) автором обґрунтовані обсяги капітальних вкладень у розвиток ТП ВАТ„Криворізький залізорудний комбінат”.

Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних і методичних положень та практичних рекомендацій щодо удосконалення економічного механізму формування ТП залізорудних підприємств.

В основу досліджень покладено ідею зростання ефективності функціонування ТП підприємств за рахунок впровадження економічного механізму обґрунтування основних параметрів його формування з використанням критеріальних показників процесу відтворення.

Відповідно до визначеної мети у роботі поставлені та вирішені такі завдання:

визначено економічну сутність та склад ТП підприємства;

виділено й досліджено основні аспекти вартісної оцінки елементів ТП з метою створення моделі її визначення;

розроблено і обґрунтовано методичні, аналітичні, інформаційні й організаційні положення економічного механізму формування ТП;

оцінено відповідність рівнів оновлення та вибуття ТП та встановлено їх раціональне співвідношення;

класифіковано джерела фінансування процесу відтворення ТП та розроблено методичні принципи визначення оптимального співвідношення між ними;

досліджено та оцінено фактори впливу на процес формування ТП;

оцінено економічну ефективність запропонованих у роботі заходів.

Об'єкт дослідження. Об'єктом дослідження є процес формування ТП підприємства.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є теоретичні та практичні питання економічного механізму обґрунтування параметрів процесу формування ТП залізорудних підприємств.

Методи дослідження. У роботі використано такі методи та прийоми дослідження: теоретичного узагальнення - для визначення теоретичних основ та існуючих підходів щодо змісту економічної категорії „технічний потенціал”; системного аналізу - для розкриття внутрішньої побудови процесу відтворення ТП як цілісної системи; позитивного і нормативного аналізу - для розробки рекомендацій щодо формування необхідного рівня ТП в динамічних ринкових умовах; порівняння - для зіставлення економічних показників діяльності підприємств звітного періоду з даними попередніх років; графічного аналізу - для наочного уособлення результатів дослідження; логістичний підхід - для формування логіки і обґрунтування принципів формування ТП; кореляційно-регресивний аналіз - для визначення залежності необхідного рівня введення ТП від структури фінансових джерел забезпечення цього процесу.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:

вперше:

розроблено методичні основи кількісної оцінки ТП залізорудного підприємства шляхом визначення його споживної вартості. Модель оцінки включає кількісні та якісні показники, що характеризують стан об’єкта дослідження та його відповідність умовам використання у порівнянні з еталоном. Використання цієї моделі в економічній практиці дозволяє адекватно оцінити ступінь відповідності можливостей об’єкта його виробничому призначенню;

запроваджено схему економічного механізму формування ТП з відокремленням його структурних складових на підставі послідовності розрахунків технічних і вартісних параметрів. Доведено необхідність забезпечення пропорційності темпів їх зміни, що є підставою для організації планування й управління процесом відтворення ТП, обумовлює своєчасність та відповідність темпів його приросту ринковим умовам;

розроблено показники визначення ефективності процесу відтворення ТП на залізорудному підприємстві, що дає можливість усунути наявні на цей час недоліки в системі його відтворення, підвищити якість і ефективність виробничих процесів на підприємстві.

удосконалено:

методичні засади оцінки оптимального значення коефіцієнтів оновлення та вибуття ТП залізорудного підприємства. Запропоновано економічну модель, за якою значення коефіцієнту вибуття ставиться у відповідність до середнього терміну експлуатації елементів ТП та середньорічного темпу його приросту;

методичні підходи до формування оптимальної структури фінансових джерел, що залучаються до процесу розширеного відтворення ТП. Розрахунки ґрунтуються на встановленій методами економіко-математичного моделювання залежності величини потреби у введені ТП від обсягів залучення власного та позикового капіталу;

набули подальшого розвитку:

економічна сутність категорії „технічний потенціал”, який визначається як явні та приховані можливості основних фондів, що можуть бути використані для досягнення необхідних виробничих потужностей з метою задоволення попиту суспільства, а його елементи формують техніко-технологічний базис підприємства;

класифікація наявних джерел фінансового забезпечення процесу відтворення ТП з виділенням груп зовнішніх та внутрішніх джерел фінансових ресурсів, в яких, у свою чергу, виокремлюють групи: безоплатних та позикових; іноземних й внутрішньодержавних; залучених й джерел самофінансування.

Обґрунтованість і достовірність наукових положень, висновків і рекомендацій підтверджено використанням сучасних економіко-математичних методів при проведенні досліджень на реальних даних роботи залізорудних підприємств Кривбасу, результатами експертного опитування спеціалістів функціональних служб, результатами моделювання техніко-економічних показників відтворення ТП й його фінансового забезпечення та їх високою збіжністю з фактичними даними, а також упровадженням механізму формування ТП у практику управління капітальним будівництвом на ВАТ„КЗРК”.

Наукове значення роботи полягає у встановленні закономірностей функціонування ТП підприємства для теоретичного обґрунтування економічного механізму його формування та створення методичної, аналітичної і інформаційної бази регулювання цих процесів.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що вони створюють методичну базу для вирішення проблеми підвищення ефективності використання ТП залізорудних підприємств. Рекомендації з розробки і впровадження економічного механізму формування ТП дозволяють підвищити ефективність діяльності підприємств за рахунок реальної його оцінки, визначення резервів розвитку і систематичної роботи з розрахунку та коригування основних параметрів відтворення та фінансування цього процесу.

Методика планування показників відтворення ТП та розподілу фінансових витрат за стадіями його експлуатації використовується функціональними службами ВАТ „КЗРК” та ВАТ „Суха Балка”, що підтверджується відповідними актами.

Загальні науково-методичні положення та прикладні результати дисертаційного дослідження знайшли використання у навчальному процесі Криворізького технічного університету в лекційних курсах та на практичних заняттях з дисциплін „Економіка підприємства”, „Внутрішній економічний механізм підприємства”, „Організація виробництва” та ін.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом самостійних наукових досліджень. Авторові належать усі наведені в дисертації наукові результати, пропозиції та висновки, які висвітлюють особистий погляд на питання формування ТП залізорудного підприємства та формування заходів щодо підвищення його ефективності. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використано лише ті ідеї і положення, які є результатом особистих досліджень здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати виконаного дослідження були викладені, обговорені та схвалені на Всеукраїнській науковій конференції "Основні напрямки розвитку гірничо-металургійного комплексу України у XXI сторіччі (Кривий Ріг, 22-27 листопада 2001р.), Міжнародному симпозіумі „Якість-2002” (Кривий Ріг, 30.10 - 01.11.2002р.), Регіональній науково-практичні конференції „Криворіжсталь-2002” (Кривий Ріг, 1-2 листопада), Регіональній науково-практичній конференції „Проблеми розвитку Криворізького залізорудного басейну” (Кривий Ріг, 12-13 грудня 2002 р.), Міжвузівській науково-методичній конференції „Проблеми економічної освіти і науковий прогрес” (Кривий Ріг, 21 листопада 2003р.), Міжнародній науково-технічній конференції „Сталий розвиток гірничо-металургійного комплексу” (Кривий Ріг, 18-22 травня 2004р.), Міжнародній науково-технічній конференції „Сталий розвиток гірничо-металургійного комплексу” (Кривий Ріг, 18-22 травня 2005р.), а також на щорічних науково-технічних конференціях Криворізького технічного університету (1999-2005 рр.)

Публікації. Основні положення, найважливіші результати та висновки дисертаційного дослідження опубліковано у 11 наукових працях (загальний обсяг 2,94 друк. арк., особисто авторові належить 1,94 друк. арк.), із них 8 статей у спеціалізованих наукових фахових виданнях (загальний обсяг 2 друк. арк.), 3 тези доповідей на науково-практичних конференціях.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, викладених на 166 сторінках комп’ютерного тексту. Робота містить 29 таблиць, 26 ілюстрацій. Список використаних джерел із 144 найменувань (12 сторінок) і 9 додатків (32 сторінки).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі „Визначення категорії технічного потенціалу підприємства та його оцінка” представлено характеристику ТП як елементу економічного потенціалу підприємства, визначено сутність процесу відтворення ТП, розроблено класифікацію видів ТП, наведено методичні підходи до оцінки ТП як споживної вартості об’єкта, проаналізовано сучасний стан формування ТП залізорудних підприємств України.

Поняття „потенціал” походить від латинського слова „potentia” тобто сила та отримало в науковій літературі 70-80 років минулого сторіччя значення можливості, наявної сили, запасів та засобів, які можуть бути використані. В той же самий час було наведено тлумачення „потенціалу” як економічної категорії. Вчені-економісти трактували його як сукупність економічних ресурсів, можливостей і наявних сил, які можуть бути використані для досягнення цілей соціально-економічного розвитку суспільства, стратегічної мети виробничої діяльності.

Силами ТП є безпосередньо основні виробничі фонди підприємства, які в поєднанні за допомогою технології та робочої сили з оборотними фондами, нематеріальними активами та потенціалом землі і природних ресурсів створюють умови виробництва.

На основі проведених досліджень сформульовано визначення „технічного потенціалу підприємства”, яке адекватно відображає сутність цієї категорії: ТП підприємства – це явні та приховані можливості основних фондів, які можуть бути використані для досягнення необхідних виробничих потужностей з метою задоволення попиту суспільства, а його елементи формують техніко-технологічний базис підприємства.

Класифікація видів ТП представлена на рис. 1.

Рис. 1. Класифікаційні ознаки та види технічного потенціалу підприємства.

В основу виділення різновидів ТП покладено три класифікаційні ознаки: за характером впливу на продуктивність системи, за напрямком впливу на розвиток системи та за рівнем розвитку самого потенціалу.

Формування ТП розглядається в рамках процесу його відтворення: простого та розширеного. Просте відтворення ТП здійснюється в незмінних обсягах для відновлення „спожитих” засобів праці і забезпечення безперервності функціонування підприємства. Розширене відтворення – передбачає кількісний та якісний розвиток засобів праці, котрі забезпечують вищу результативність діяльності підприємства.

Стверджується, що оцінка ТП підприємства повинна здійснюватися з урахуванням сукупної споживної вартості засобів праці, які є елементами ТП підприємства. Цей метод відноситься до групи ринкових, тобто використовує реальні дані про фактичний стан явища.

З кількісної точки зору споживна вартість товару – це потенційний рівень задоволення певних потреб людини або групи людей.

Запропоновано модель кількісної оцінки ТП за споживною вартістю, яка ґрунтується на виділенні та розрахунку чотирьох груп показників, що виключно характеризують властивості та можливості засобу праці (табл. 1), грн:

,

де Вt – вартість нового засобу праці (об’єкта-аналогу), грн; t – параметр, який вказує на динамічність розвитку системи у часі; КСВt – коефіцієнт споживної вартості об’єкта оцінки:

,

де , , , - відповідно вагова частка кожної групи факторів, що характеризують об’єкт оцінки; Тt, Сt, Елt, Еt – кількісна оцінка відповідно технічної, соціальної, екологічної та економічної характеристик засобу праці (об’єкта оцінки) на момент часу t.

Таблиця 1

Фактори, що впливають на зміну споживної вартості засобів праці

Група | Фактори

Технічні | ·

продуктивність засобу праці

·

термін служби

·

термін експлуатації

·

загальний обсяг випуску продукції за весь термін служби

·

відповідність технічним нормам, умовам, технологічним процесам

·

ремонтопридатність

Соціальні | ·

імідж

·

естетика – зовнішня форма

·

безпека

Екологічні | ·

відповідність екологічним нормам і стандартам

·

рівень забруднення навколишнього середовища

Економічні | ·

експлуатаційні витрати на одиницю випуску

·

рівень витрат на забезпечення екологічної безпеки

У другому розділі „Методичні аспекти формування технічного потенціалу залізорудних підприємств” викладено концептуальні та методичні основи економічного механізму формування ТП залізорудного підприємства, розглянуто основні фактори та параметри процесу відтворення ТП, виявлено зв’язок коефіцієнту вибуття з середнім терміном експлуатації ТП та темпом його приросту, розроблено класифікацію фінансових джерел відтворення ТП, визначено методичні підходи до оцінки економічного ефекту здійснення інвестиційної програми формування ТП.

Формування ТП підприємства – це процес визначення потреб, створення та розвиток технічних можливостей підприємства, що відповідають умовам виробництва. Він передбачає побудову організаційно-технічних передумов досягнення стратегічної мети існування системи зі створенням гнучкого плану відтворення технічних засобів виробництва.

Економічний механізм формування ТП підприємства, розроблений автором, має основні етапи, наведені на рис. 2.

Визначальними для формування складу та обсягу ТП є показники обсягу, асортименту та якості продукції, що планується виготовляти на підприємстві у майбутньому періоді. Для залізорудних підприємств важливо досягти оптимального рівня продуктивності при збереженні якісних характеристик товарної руди.

Разом з тим, на процес розвитку ТП підприємства впливає темп науково-технічного прогресу (). Він визначається як середньорічний рівень інтенсифікації виробництва та оцінюється через дію трьох складових: темп зменшення питомих витрат на виробництво продукції підприємства (); темп підвищення екологічності виробництва (ЕКО); поліпшення умов праці робітників підприємства (ум.п.):

,

де а1, а2, а3 – вага відповідного фактора у формуванні загального значення науково-технічного прогресу.

Загальний фактичний рівень ТП підприємства () визначається на момент оцінки t за формулою, грн:

,

де ТПсистt – системоутворюючий потенціал підприємства на момент часу t, грн; - вартість активного ТП підприємства на момент часу t, грн.

При розрахунках системоутворюючого потенціалу використовується інформація про вартість усіх об’єктів нерухомості на підприємстві та експертні оцінки збалансованості функціональних характеристик об’єктів порівняння, грн:

,

де – середньорічна вартість об’єктів нерухомості виробничого призначення, грн; Корг – експертний показник, що вказує на відмінності організаційного рівня комплексу системоутворюючих засобів праці від організації взаємозв’язків та розташування об’єкта аналогу; Кн – коефіцієнт, що показує на скільки фактична вартість об’єкта відповідає відновній; Кз – коефіцієнт, що вказує на можливість застосування даного об’єкта у відповідності до стану його фізичного спрацювання.

Визначення фактичної оцінки активного ТП здійснюємо за формулою, грн:

,

де - середньорічна вартість активної частини основних виробничих фондів на момент часу t, грн.

Майбутній (необхідний) рівень ТП підприємства повинен відповідати стратегічній меті його діяльності – оптимальному рівню продуктивності підприємства, грн:

,

де - базова оцінка продукції в одиницях ТП (потенційна цінність), грн/т;
- оптимальний рівень продуктивності підприємства, що відповідає стратегічній меті розвитку у найближчому майбутньому, т; Тпр – тривалість проектного періоду, рік.

Процес відтворення ТП ґрунтується на виявленні темпів його приросту () та встановлені оптимального співвідношення між введеним та виведеним ТП.

Визначення величин введення та виведення ТП за рік реалізації програми його формування (t) здійснюється відповідно за формулами, грн:

, ,

де Текс - середній термін експлуатації об’єктів ТП, рік.

Перевищення необхідного ТП над фактичним свідчить про необхідність залучення додаткових джерел фінансування процесу розширеного відтворення. Основні джерела фінансування інвестиційних процесів наведені на рис. 3.

Зв’язок між введеним ТП (ПВ) та джерелами його фінансування має вигляд:

,

де а – параметр, що характеризує вплив на ПВ неідентифікованих факторів та змінних умов виробництва; ВК – обсяг використання для фінансування потреб відтворення ТП власного капіталу підприємства та прирівняних до нього джерел, грн; ПК – обсяг залученого позикового капіталу, грн; - приріст ПВ на одиницю приросту ВК (при ПК – const); - приріст ПВ на одиницю приросту ПК (при ВК – const).

Рис. 2. Основні етапи механізму економічного обґрунтування формування технічного потенціалу.

Математичні перетворення наведеної залежності з використанням функції Лагранжу дозволили встановити оптимальні величини залучення власного та позикового капіталу:

, ,

де ВКопт, ПКопт – відповідно оптимальна величина використання власного та позикового капіталу, грн; РВК, РПК – відповідно ціна залучення власного та позикового капіталу, грн.

Рис. 3. Класифікація джерел фінансування відтворення ТП підприємства.

Економічний механізм формування ТП має бути оцінений з точки зору теорії ефективності. Для цього у роботі запропоновано використовувати показник економічного ефекту процесу його відтворення за розробленою інвестиційною програмою, грн:

,

де - термін експлуатації об’єкта, на якому реалізовують проект, рік; - обсяг виготовлення товарної продукції у рік t, т; – фактичний обсяг товарної продукції, т; - ціна одиниці товарної продукції станом на рік t, грн; - рівень річних амортизаційних відрахувань підприємства до початку реалізації програми, грн; - інші прибутки підприємства, що супроводжують процес розвитку ТП підприємства, грн; - економія витрат від підвищення організації праці, грн; - собівартість виготовлення одиниці продукції на момент часу t, грн; - витрати підприємства на організацію демонтажу старих засобів праці, первинного тренінгу персоналу та реорганізацію роботи робочих дільниць, грн; - витрати підприємства, пов’язані зі сплатою відсотків за використання позикового капіталу, грн; Nc – ставка податку на прибуток підприємства, част.од.; е – ставка дисконту, яка є ціною капіталу, част.од.

У третьому розділі „Розробка практичних рекомендацій щодо формування оптимального рівня технічного потенціалу залізорудного підприємства” розроблено механізм практичної реалізації програми формування ТП, сформовано інвестиційну програму формування ТП, вдосконалено процес планування параметрів процесу відтворення ТП на залізорудному підприємстві.

У якості об’єкта застосування розробленого економічного механізму формування ТП обрано залізорудне підприємство ВАТ „КЗРК”.

Проведений аналіз основних техніко-економічних показників діяльності шахт ВАТ „КЗРК” показав, що шахти комбінату використовують наявний ТП не ефективно. При цьому показники використання ТП, рентабельності, питомих витрат та продуктивності праці по шахті „Гвардейская” виявилися найліпшими та відрізнялись винятковою стабільністю, тому діяльність саме цієї шахти було обрано як еталон (підприємство-зразок).

У роботі проведено оцінку коефіцієнтів споживної вартості підрозділів ВАТ „КЗРК” та оцінено фактичний (досягнутий) рівень ТП (табл. 2).

Проаналізовано рівень впливу на ефективність використання ТП наслідків науково-технічного прогресу. Розрахунковий коефіцієнт такого впливу дорівнює 1,0279.

Таблиця 2

Визначення фактичного рівня технічного потенціалу ВАТ „КЗРК”

Підрозділ ВАТ "КЗРК" | Коефіцієнт споживної вартості | Системо-утворюючий технічний потенціал, тис.грн | Активний технічний потенціал, тис.грн | Фактичний загальний технічний потенціал, тис.грн

ш. ім. Леніна  | 0,756 | 106 292,0 | 158 608,6 | 264 900,6

ш. "Гвардейская"  | 1,000 | 172 404,0 | 235 297,4 | 407 701,4

ш. "Октябрьская"  | 0,950 | 223 421,0 | 488 747,6 | 712 168,6

ш. "Родина"  | 0,956 | 400 841,0 | 258 121,6 | 658 962,6

Разом по ВАТ "КЗРК" | 902 958,0 | 1 140 775,2 | 2 043 733,2

Відповідно до розробленого механізму визначено необхідний рівень ТП кожного підрозділу ВАТ „КЗРК” (табл. 3) По шахті „Октябрьская” встановлено перевищення фактичного рівня ТП над необхідним, тому було прийнято рішення про тимчасову консервацію досягнутого рівня ТП, тобто проведення заходів щодо його простого відтворення. За іншими шахтами прийнято рішення про збільшення рівня ТП до меж, визначених оптимальною продуктивністю шахти.

Таблиця 3

Розрахунок необхідного рівня технічного потенціалу по шахтам ВАТ „КЗРК”

Підрозділ ВАТ „КЗРК” | Потенційна цінність продукції, грн/т | Оптимальна річна продуктивність, тис.т | Загальний рівень НТП | Необхідний рівень ТП, тис.грн

ш. ім. Леніна | 121,68 | 1821,0 | 1,0861 | 310 ,8

ш. "Гвардейская" | 160,96 | 1842,0 | 1,0861 | 445 ,2

ш. "Октябрьская" | 152,91 | 1947,1 | 1,0861 | 497 ,9

ш. "Родина" | 153,83 | 2137,2 | 1,0861 | 703 ,7

Разом по ВАТ "КЗРК"  | 148,29 | 7747,3 | 1,0861 | 1 960 ,6

У роботі виконане дослідження раціональних параметрів відтворення ТП по підприємству – визначено рівень коефіцієнтів оновлення і вибуття ТП та відповідні їм величини введення та виведення (табл. 4). Здійснено дослідження залежності коефіцієнту вибуття від середнього терміну експлуатації об’єкта та темпів приросту потенціалу (рис. 4).

Рис. 4. Залежність коефіцієнта вибуття ТП від терміну експлуатації (Текс) та темпу приросту потенціалу (г).

Дослідження впливу структури фінансових джерел на обсяги введеного ТП дозволило побудувати економіко-математичну модель для ВАТ „КЗРК”:

.

Кореляційне відношення – 0,79.

Розрахунки оптимальної структури фінансових джерел, що залучаються до процесу формування ТП, дозволили повністю завершити формування інвестиційної програми розширеного відтворення ТП по шахтам ВАТ „КЗРК” (табл. 4).

Таблиця 4

Інвестиційна програма розвитку технічного потенціалу підприємства

Рік реалізації проекту | Рівень ТП, тис.грн. | ТП

введений, тис.грн. | ТП виведений, тис.грн. | Величина залучення капіталу, тис.грн. | Річна

продуктивність, тис.тн

Власного | Позикового

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

ш. ім. Леніна

1 | 279 243,7 | 17 171,1 | 2 580,5 | 15 322,2 | 1 856,3 | 1 447,1

2 | 294 363,4 | 18 100,8 | 2 720,3 | 16 151,8 | 1 956,8 | 1 623,3

3 | 310 301,8 | 19 080,9 | 2 867,6 | 17 026,4 | 2 062,8 | 1 821,0 

Всього | 54 352,7 | 8 168,4 | 48 500,4 | 5 876,0

ш. "Гвардейская"

1 | 419 889,7 | 16 974,4 | 4 861,1 | 15 146,7 | 1 835,1 | 1 568,9

2 | 432 442,3 | 17 481,9 | 5 006,5 | 15 599,5 | 1 889,9 | 1 700,0

3 | 445 370,2 | 18 004,5 | 5 156,1 | 16 065,9 | 1 946,4 | 1 842,0 

Всього | 52 460,8 | 15 023,7 | 46 812,2 | 5 671,4

ш. "Родина"

1 | 673 492,2 | 22 704,6 | 8 374,4 | 20 259,9 | 2 454,6 | 1 818,9

2 | 688 342,2 | 23 205,2 | 8 559,0 | 20 706,7 | 2 508,7 | 1 971,6

3 | 703 519,7 | 23 716,9 | 8 747,7 | 21 163,2 | 2 564,0 | 2 137,2 

Всього | 69 626,8 | 25 681,1 | 62 129,8 | 7 527,2

Разом по ВАТ "КЗРК" 

1 | 1 372 625,6 | 56 850,1 | 15 816,0 | 50 728,9 | 6 146,0 | 4 834,9

2 | 1 415 147,9 | 58 787,9 | 16 285,7 | 52 458,0 | 6 355,5 | 5 295,0

3 | 1 459 191,6 | 60 802,3 | 16 771,4 | 54 255,5 | 6 573,2 | 5 800,2 

Всього | 176 440,3 | 48 873,2 | 157 442,4 | 19 074,7

Повна окупність проекту відбувається раніше терміну економічної експлуатації об’єкта. У середньому по комбінату окупність витрат відбувається на початку 7 року експлуатації, а з початку 8 року по всім шахтам, що приймали участь у програмі формування ТП, нараховується позитивний економічний ефект.

Загальний економічний ефект, який отримує ВАТ „КЗРК” у результаті здійснення запропонованої інвестиційної програми, дорівнює 90,1 млн.грн, тому її реалізацію визнано доцільною.

Одержані у роботі результати можуть бути рекомендовані для використання на будь-яких залізорудних підприємствах.

ВИСНОВКИ

У роботі вирішене актуальне наукове завдання, яке полягає в теоретичному та практичному обґрунтуванні економічного механізму формування ТП з метою підвищення ефективності та конкурентоспроможності вітчизняних залізорудних підприємств і базується на виявлених залежностях ефективності виробництва від стану відтворення технічної складової потенціалу підприємства. Методичні підходи та пропозиції розроблені з урахуванням критичного аналізу існуючих методів і можуть бути використані на будь-яких залізорудних підприємствах.

Результати дослідження дозволили зробити наступні висновки:

1. Технічний потенціал підприємства – це явні та приховані можливості основних фондів, які можуть бути використані для досягнення необхідних виробничих потужностей з метою задоволення попиту суспільства, а його елементи формують техніко-технологічний базис підприємства. Виділяють такі його види: активний і системоутворюючий, фундаментальний і прогресивний, досягнутий (фактичний) і перспективний.

2. Технічний потенціал окремого об’єкта визначається на основі моделі оцінки його споживних властивостей, яка включає ряд показників, що з кількісної та якісної точки зору характеризують стан об’єкта дослідження та його відповідність умовам застосування у порівнянні з еталоном.

3. Економічний механізм формування ТП залізорудного підприємства – це складний процес, який включає 11 основних етапів. На кожному з них відбувається розрахунок науково обґрунтованих співвідношень параметрів відтворення ТП, фінансових джерел забезпечення цього процесу та здійснюється оцінка можливості переходу до наступного етапу за допомогою відповідного критеріального показника або повернення до попередніх етапів.

4. Оптимальне значення коефіцієнтів оновлення та вибуття ТП залізорудного підприємства визначається на основі економічної моделі, за якою значення коефіцієнта вибуття ставиться у відповідність до середнього терміну експлуатації його елементів та середньорічного темпу приросту.

5. Класифікацію джерел фінансового забезпечення процесу відтворення ТП необхідно здійснювати за наступними ознаками: характером відношення до підприємства, умовами відшкодування та національною приналежністю.

6. Виявлено основні фактори, що суттєво впливають на механізм формування ТП залізорудного підприємства. Це умови й особливості функціонування системи, науково-технічний прогрес, розмір оптимальної продуктивності залізорудного підприємства, умови залучення фінансових ресурсів до процесу.

7. Розрахунок економічного ефекту від інвестиційної програми формування ТП підприємства ґрунтується на теорії визначення чистої теперішньої вартості та співставленні отриманих результатів з витратами й втратами за проектом. Загальний економічний ефект, що отримує ВАТ „КЗРК” у результаті здійснення інвестиційної програми формування ТП, запропонованої у роботі, дорівнює 90,1 млн.грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Публікації у наукових фахових виданнях:

1. Буханец В.В., Темченко А.А., Харин С.А., Гук А.Ю. Инновационные проблемы железорудной промышленности // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. Вип. 122. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. - С.22-29.

Особистий внесок автора: аналіз техніко-економічних показників діяльності залізорудних підприємств Кривбасу, дослідження впливу умов фінансування на процес формування техніко-технологічної бази підприємств.

2. Буханець В.В., Темченко О.А. Основні аспекти підвищення конкурентоспроможності продукції гірничо-металургійного комплексу України// Вісник Криворізького технічного університету. – Кривий Ріг: КТУ, 2003. - №2. – С.153-155.

Особистий внесок: дослідження механізму підвищення ефективності процесів відтворення засобів праці підприємств.

3. Буханець В.В., Темченко А.А. Анализ инвестиционных источников воспроизводства активной части основных фондов предприятий ГМК Украины// Вісник Криворізького технічного університету. – Кривий Ріг: КТУ, 2003. – №1. - С.138-142.

Особистий внесок автора: виявлення та класифікація джерел фінансування процесу відтворення основних фондів.

4. Буханець В.В. Сучасні проблеми визначення економічної категорії „основні фонди” // Вісник Криворізького технічного університету. – Кривий Ріг: КТУ, 2003. – №2. - С.149-152.

5. Максимов С.В., Буханець В.В. Основні аспекти визначення ефективності відтворення основних фондів підприємств в сучасних умовах// Вісник Криворізького технічного університету. – Кривий Ріг: КТУ, 2004. – №3. - С.158-160.

Особистий внесок автора: ідея зростання ефективності відтворення засобів праці підприємств за рахунок впровадження механізму економічного обґрунтування основних його параметрів.

6. Буханець В.В., Темченко О.А., Куліш М.П. Методологічні підходи до визначення організаційно-управлінського рівня виробництва на прикладі ВАТ„ПівнГЗК” // Вісник Криворізького технічного університету. – Кривий Ріг: КТУ, 2005. - №7. – С.236-240.

Особистий внесок автора: аналіз зв’язку між показниками використання технічного потенціалу підприємства та ефективністю управлінських рішень.

7. Буханець В.В. Економічний механізм формування технічного потенціалу підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. Вип. 203: В 4 т. Том І. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. - С.82-87.

8. Буханець В.В. Оптимізація структури джерел фінансування процесу відтворення технічного потенціалу підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. Вип. 204: В 4 т. Том І. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. - С.168-173.

Опубліковані в інших виданнях:

9. Буханец В.В. Основные проблемы, сдерживающие развитие лизинговых отношений в Украине // Разработка рудных месторождений. – Кривой Рог: Мінерал, 2001. - №77. – С.11-15.

10. Темченко А.А., Буханец В.В. Основные проблемы повышения качества продукции горно-металлургического комплекса Украины // Качество минерального сырья: Сб. науч. трудов. – Кривой Рог: КТУ, 2002. – С.293-298.

Особистий внесок автора: аналіз стану основних виробничих фондів ГМК України.

11. Максимов С.В., Буханец В.В. Аспекты оценки потребительной стоимости средств труда // Проблеми економічної освіти і науковий прогрес: Матеріали науково-методичної конференції. – Кривий Ріг: Мінерал, 2003. – С.35-37.

Особистий внесок автора: методика кількісної оцінки споживних властивостей засобів праці.

АНОТАЦІЯ

Буханець В.В. Економічний механізм формування технічного потенціалу залізорудних підприємств. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Криворізький технічний університет, Кривий Ріг, 2005.

У дисертації досліджено напрямки удосконалення економічного механізму формування технічного потенціалу підприємства на прикладі залізорудних підприємств. Визначено економічну сутність категорії „технічний потенціал”. Запропоновано метод кількісної оцінки величини технічного потенціалу через визначення споживної вартості його об’єкта. Досліджено тенденції розвитку відтворювальних процесів в економіці країни. Розроблено економічний механізм формування технічного потенціалу підприємства, який ґрунтується на послідовному розрахунку технічних та вартісних параметрів. Удосконалено методичні засади оцінки оптимального рівня коефіцієнту вибуття та формування оптимальної структури джерел фінансування процесу. Розроблено методичні основи визначення економічного ефекту процесу відтворення технічного потенціалу.

Ключові слова: технічний потенціал, відтворення, економічний механізм, споживна вартість, науково-технічний прогрес, ефективність.

АННОТАЦИЯ

Буханец В.В. Экономический механизм формирования технического потенциала железорудных предприятий. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. –Криворожский технический университет, Кривой Рог, 2005.

В диссертации исследованы направления усовершенствования экономического механизма формирования технического потенциала предприятия на примере железорудных предприятий. Показаны роль и место технического потенциала в системе экономических взаимоотношений, существующих на предприятии.

Определена экономическая сущность категории „технический потенциал”. Это явные и скрытые возможности основных фондов, которые могут быть использованы для достижения необходимого размера производственных мощностей с целью удовлетворения потребностей общества, его элементы формируют технико-технологичный базис предприятия.

Предложен метод количественной оценки величины технического потенциала путем оценки его потребительных свойств. При этом исследуемый объект сравнивают с объектом-аналогом, наилучшим образцом на данный момент времени, путем оценки четырех групп показателей, которые в полной мере характеризуют потребительные технические свойства объекта. Технический потенциал определяется корректировкой рыночной стоимости объекта-аналога с помощью коэффициента потребительной стоимости.

В работе исследованы тенденции развития воспроизведенных процессов и состояние использования технического потенциала железорудных предприятий Украины.

С целью активизации воспроизводственных процессов, повышения эффективности и конкурентоспособности предприятий железорудной подотрасли в работе разработан экономический механизм формирования технического потенциала, который в полной мере будет удовлетворять рыночным условиям, стратегической цели функционирования – достижению оптимальной производительности предприятия. Механизм включает в себя 11 основных этапов, на каждом из них осуществляется расчет факторов, параметров и значений процесса воспроизводства технического потенциала. Критериальные показатели и условия позволяют осуществлять динамическое формирование параметров воспроизводства, оперативно вносить необходимые изменения и осуществлять цикличное, непрерывное развитие предприятия от одной цели к следующей.

В рамках механизма формирования технического потенциала железорудного предприятия усовершенствованы методические основы оценки оптимального коэффициента выбытия технического потенциала. В основу определения его величины положены два параметра: средний срок эксплуатации объекта и средний темп прироста технического потенциала.

Формирование оптимальной структуры источников финансирования воспроизводственного процесса основано на нахождении экстремума функции Лагранжа, составными частями которой являются функциональная зависимость потребности во введении технического потенциала от структуры источников его финансирования и условие минимизации издержек на привлечение заемного и собственного капитала.

С целью оценки результативности действия механизма формирования технического потенциала разработаны методические основы определения экономического эффекта процесса воспроизводства технического потенциала, основывающиеся на сопоставлении полученных результатов с затратами и потерями от внедрения соответствующих мероприятий.

Ключевые слова: технический потенциал, воспроизводство, экономический механизм, потребительная стоимость, научно-технический прогресс, эффективность.

ANNOTATION

Bukhanets V.V. Economic forming mechanism of technical potential mining ore enterprises. – Manuscript.

Thesis for a candidate’s degree in economics by specialty 08.06.01 - Economics, organization and management of enterprises. –Kryvyi Rih technical university, Kryvyi Rih, 2005.

In thesis it is investigated the improvement directions of economic mechanism of an enterprise technical potential forming by the example of ore-mining enterprises. Economic essence of category “technical potential” is defined. It is offered a method of quantitative assessment of technical potential quantity by means of determination of consume cost of its elements. It is investigated progress trends of reproduction progress in country economics.

It is developed an economic mechanism of enterprise technical potential forming that is based on the sequential calculation of technical and cost parameters. Methodical appraisal bases of optimal fall factor level and optimal structure of process funding sources forming are improved. Methodical bases of determination of economic effect of technical potential reproduction process are developed.

Key words: technical potential, reproduction process, economic mechanism, consume cost, scientific and technological progress, efficiency.

БУХАНЕЦЬ ВОЛОДИМИР ВОЛОДИМИРОВИЧ

ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ ТЕХНІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЗАЛІЗОРУДНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління

підприємствами

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Підписано до друку 10.08.2005 р. Формат 60х84 1/16

Папір друкарський №1. Обсяг 0,9 ум.-друк.арк

Тираж 100 прим. Зам. № 124-05

Видавничий центр Криворізького технічного університету,

50027, м. Кривий Ріг, вул. 22-го партз'їзду, 11.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЗРОБКА ЗАСОБІВ І СПОСОБІВ ПІДГОТОВКИ ТА підривання обводнених ГІРСЬКИХ ПОРІД НЕВОДОСТІЙКИМИ ВИБУХОВИМИ РЕЧОВИНАМИ найПРОСТішоГО СКЛАДУ - Автореферат - 27 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ПОСТНАТАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ ТА СТАН ПРОТЕЇНАЗНО-ІНГІБІТОРНОЇ СИСТЕМИ У НОВОНАРОДЖЕНИХ З СИНДРОМОМ АСПІРАЦІЇ МЕКОНІЮ - Автореферат - 26 Стр.
Явища еліпсису в мові сучасної української публіцистики - Автореферат - 25 Стр.
Розподіл атомів і ефект пам'яті форми в твердих розчинах на основі Fe-Mn - Автореферат - 21 Стр.
МЕТОДИКА ДІАГНОСТУВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДОСЯГНЕНЬ УЧНІВ 5 – 9 КЛАСІВ на уроках трудового навчання - Автореферат - 25 Стр.
ІНСТИТУЦІОНАЛІЗАЦІЯ СУЧАСНОГО МОЛОДІЖНОГО РУХУ УКРАЇНИ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПРОБЛЕМИ - Автореферат - 29 Стр.
ПЕРЕТВОРЕННЯ ВИДИМОГО СВІТЛА В ІНФРАЧЕРВОНЕ ВИПРОМІНЮВАННЯ В МОНОКРИСТАЛАХ ГЕРМАНІЮ - Автореферат - 25 Стр.