У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ УКРАІНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ УКРАІНИ

ЄРАКОВА ЛЮБОВ АНАТОЛІЇВНА

УДК: 796.011.3:376.32

ДИФЕРЕНЦІЙОВАНЕ ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ СЛІПИХ І СЛАБКОЗОРИХ ШКОЛЯРІВ В УМОВАХ СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО ІНТЕРНАТУ

24.00.02 – Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту

КИЇВ – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Національному університеті фізичного виховання і спорту України, Мінистерство України у справах молоді та спорту.

Науковий керівник –

кандидат педагогічних наук, доцент

Давиденко Олена Віталіївна,

Національний університет фізичного виховання і спорту України, доцент кафедри теорії і методики фізичного виховання, рекреації та оздоровчої фізичної культури.

Офіційні опоненти:

доктор педагогічних наук, професор

Волков Леонід Вікторович,

Переяслав-Хмельницький державний педагогічний інститут ім. Г.С. Сковороди, завідувач кафедри теорії і методики фізичного виховання;

кандидат психологічних наук, доцент

Бріскін Юрій Аркадійович,

Львівський державний інститут фізичної культури, доцент кафедри теорії і методики олімпійського и професійного спорту.

Провідна установа – Національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова, кафедра фізичної реабілітації, Мінистерство освіти та науки України, м. Київ

Захист відбудеться “27” жовтня 2005 р. о 14.30 на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.829.01 Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, Київ – 150, вул. Фізкультури, 1).

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, м. Київ – 150, вул. Фізкультури, 1).

Автореферат розісланий “26” вересня 2005 року.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради В.І. Воронова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність. Незважаючи на те, що в Україні здійснюються деякі заходи що до поліпшення умов життя і соціальної захищеності інвалідів, їх кількість (по даним Українського центру інвалідів „Інваспорт”) нині нараховує 2,5 млн. осіб. Недоліки фізичного та інтелектуального розвитку є серйозною проблемою для кожного з них і можуть призвести до асоціалізації. Інваліддіючі чинники в сучасному суспільстві поступово збільшують кількість людей з обмеженими можливостями, серед яких досить високий відсоток інвалідів зору, а найбільш незахищеними є діти.

Установи освіти і охорони здоров'я забезпечують умови для проживання, навчання, набуття певних професійних і побутових навичок у спеціалізованих навчальних закладах для дітей-інвалідів.

У спеціалізованих інтернатах живуть і навчаються як сліпі, так і слабкозорі школярі, у яких разом із серйозними порушеннями зорового аналізатора діагностуються інші відхилення у стані здоров'я: порушення постави і сколіоз, захворювання респіраторної системи, інфекційні захворювання дитячого віку тощо.

У спеціальній літературі з'явилися терміни "адаптивна фізична культура" і "адаптивне фізичне виховання", які припускають використання регулярних занять "адаптованими" для конкретного контингенту фізичними вправами і видами спорту в способі життя інвалідів.

Ряд дослідників присвятили свої роботи окремим аспектам фізичного виховання сліпих дітей: Д.Силантьєв (2000) і А. Гета (2002, 2005) вивчали особливості навчання плаванню і впливу занять у воді на корекцію вторинних захворювань, розробили свої методики для дітей різного віку; Є. Болах (2000), А. Кравченко, В. Лапицький (2005) розглядали спортивну діяльність людей з патологією зору; О.І. Макаренко (1999, 2000), Л.Н. Ростомашвілі (2002) займались лікувальною фізичною культурою сліпих дітей. Однак, всі ці роботи об’єднує індивідуальний підхід у фізичному вихованні під час навчання руховим діям і розвитку рухових якостей в умовах родини і спеціалізованих інтернатів.

У реальних умовах інтернату в кожному класі спільно навчаються 8-12 учнів тотально сліпих і з залишковим діапазоном зорових відчуттів усього до 5%. Але навіть такий малий відсоток зорових відчуттів, що дозволяє за допомогою зору оцінити тільки контури просторових характеристик вправ, ставить школярів одного класу в різні умови під час навчання руховим діям. Індивідуальний метод на уроках фізичного виховання у спеціалізованих школах-інтернатах зменшує моторну щільність уроку і оздоровчу ефективність процесу фізичного виховання цього контингенту дітей.

Обґрунтування і розробка диференційованих підходів до проведення спільних занять сліпих і слабкозорих школярів на уроках фізичного виховання в умовах спеціалізованих інтернатів є актуальним аспектом проблеми адаптивного фізичного виховання інвалідів дитинства.

Зв'язок роботи з планами і темами НДР. Обраний напрямок досліджень пов'язаний з темою 2.1.11. "Удосконалення системи державних тестів і нормативів фізичної підготовленості школярів і учнівської молоді" (№ держреєстрації 0101U004940) "Зведеного плану НДР Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту на 2001 – 2005 рр.".

Мета роботи – науково обґрунтувати і розробити підґрунтя диференційованого фізичного виховання сліпих і слабкозорих школярів в умовах спеціалізованого інтернату.

Задачі:

1. Вивчити і узагальнити дані спеціальної літератури і практичного досвіду з проблеми фізичного виховання сліпих і слабкозорих школярів.

2. Визначити найбільш характерні особливості фізичного стану сліпих і слабкозорих школярів, які виховуються в умовах спеціалізованого інтернату залежно від ступеня втрати зору.

3. Дослідити й обґрунтувати особливості навчання руховим діям і розвитку рухових якостей сліпих і слабкозорих школярів з метою підвищення оздоровчої ефективності процесу фізичного виховання.

4. Розробити практичні рекомендації з диференційованого фізичного виховання сліпих і слабкозорих школярів в умовах спеціалізованого інтернату.

Об'єкт дослідження - фізичне виховання в умовах спеціалізованого інтернату.

Предмет дослідження - методичні підходи в диференційованому фізичному вихованні сліпих і слабкозорих школярів.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених задач були використані методи вивчення та аналізу літературних і документальних матеріалів з проблеми, педагогічні методи, фізіологічні методи дослідження функціонального стану серцево-судинної та дихальної систем, методи математичної статистики.

Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше:

· запропоновано метод соціалізації слабкозорих школярів із залученням їх до керування навчальним процесом тотально сліпих однокласників на уроках фізичного виховання в умовах спеціалізованої школи-інтернату;

· адаптовано сучасну технологію фітнесу оздоровчої спрямованості для сліпих і слабкозорих учнів, що підвищує їх мотивацію до занять фізичними вправами;

· обґрунтовано і розроблено технологію початкового етапу навчання руховим діям сліпих і слабкозорих дітей з урахуванням ступеня втрати зору;

· відповідно до вимог теорії тестів адаптовано систему оцінки фізичної підготовленості сліпих і слабкозорих школярів;

· розширено і доповнено данні про стан здоров'я сліпих і слабкозорих школярів на підґрунті аналізу і систематизації відомих на сьогодні емпіричних даних про фізичний стан даного контингенту населення України.

Практична значущість роботи полягає в розробці практичних рекомендацій з навчання руховим діям і розвитку рухових якостей у процесі адаптивного фізичного виховання сліпих і слабкозорих школярів, а також напрямів їх використання в спеціалізованих інтернатах. Результати досліджень впроваджені в практику фізичного виховання школи для сліпих дітей, що підтверджується актом впровадження.

Особистий внесок дисертанта полягає у виборі напряму досліджень, глибокому аналізі спеціальної літератури з досліджуваної проблеми українських, російських та ін. авторів; проведенні педагогічних і морфо-функціональних досліджень на базі спеціалізованої школи-інтернату №5 для сліпих дітей м. Києва; аналізі та інтерпретації отриманих даних; розробці й обґрунтуванні методичних прийомів навчання руховим діям і розвитку рухових якостей.

Особистий внесок здобувача в публікаціях у співавторстві полягає в організації досліджень, проведенні аналізу даних і часткової інтерпретації отриманих результатів.

Апробація результатів дослідження. Основні результати дослідження доповідалися та обговорювалися на VІ, VIII, IX Міжнародних конференціях "Молода спортивна наука України" (2002 р., 2004 р., 2005р.), на кафедрі теорії і методики фізичного виховання, рекреації й оздоровчої фізичної культури 2001-2005 рр.

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано 9 друкованих праць, з яких 3 - у співавторстві. 7 робіт опубліковані у спеціалізованих виданнях, рекомендованих ВАК України.

Структура роботи. Дисертаційна робота викладена на 180 сторінках комп'ютерної верстки, складається з вступу, п'яти розділів, висновків, практичних рекомендацій, списку літератури. Список літератури вміщує 231 джерело, з них 9 – іноземних. Робота ілюстрована 6 рисунками і 20 таблицями.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі “Фізичне виховання, фізкультурно-оздоровча і спортивна робота з інвалідами” представлено аналіз даних науково-методичної літератури про стан розробки проблеми фізичного виховання інвалідів з глибокими порушеннями зору, який дав змогу виділити окремі науково обґрунтовані рекомендації з питань навчання руховим діям і розвитку рухових якостей для цього контингенту.

У розділі проаналізовано роботи вітчизняних та зарубіжних авторів, присвячені організації та методиці проведення уроків фізичної культури у спеціалізованих інтернатах для дітей-інвалідів зору. Підкреслено, що наукових розробок щодо вивчення методичних прийомів, які удосконалюють процес фізичного виховання за умов спільної участі в уроках фізкультури спеціалізованого інтернату дітей з різним ступенем втрати зору (від тотально сліпих з народження до слабкозорих з різними здатностями прояву зорових відчуттів) у доступній літературі не виявлено.

В другому розділі “Методи та організація досліджень” детально представлено методи, що застосовувалися в дослідженні. Дано характеристику авторської експериментальної програми.

Педагогічний експеримент проводився як констатуючий і перетворювальний. Констатуючий експеримент проводився з метою отримання первинної інформації про фізичний розвиток, фізичну підготовленість, морфо-функціональний стан організму сліпих та слабкозорих дітей. Перетворювальний експеримент проводився як модельний з метою визначення впливу спеціальних педагогічних прийомів навчання руховим діям та розвитку рухових якостей на організм дітей із глибокими порушеннями зору.

У дослідженнях взяли участь 109 школярів 7-17 років, які навчаються та проживають у спеціалізованій школі-інтернаті для сліпих та слабкозорих дітей №5 м. Києва. Дослідження проводилися за класами, а для аналізу групи було сформовано за ознакою відповідності до молодшого, середнього чи старшого шкільного віку та за ступенем втрати зору: сліпі та слабкозорі. Програму дослідження було умовно поділено на етапи:

- I етап (2000-2001 рр.). Аналітичний огляд літератури з проблеми адаптивного фізичного виховання дітей шкільного віку. Складання списку бібліографічних джерел. Оформлення першого та другого розділів дисертаційної роботи.

- II етап (2001-2002 рр.). Проведення констатуючого експерименту. Визначення вихідного рівня фізичного стану дітей, які обстежуються. Складання зведених таблиць і статистична обробка отриманих результатів, представлених у третьому розділі. Розробка раціональних методичних підходів до навчання руховим діям та розвитку рухових якостей на підставі визначення особливостей засвоєння навчального матеріалу з фізичної культури сліпими та слабкозорими школярами в констатуючому експерименті.

- III етап (2002-2003 рр.). Проведення перетворювального експерименту, дослідження змін морфо-функціонального стану та фізичної підготовленості контингенту, за яким ведеться спостереження, під впливом застосування розроблених методичних підходів з урахуванням індивідуальних особливостей, ступеня і терміну втрати зору. Статистична обробка отриманих даних.

- IV етап (2003-2004 рр.). Оформлення четвертого та п’ятого розділів, формулювання висновків і практичних рекомендацій.

У третьому розділі “Особливості фізичного стану дітей-інвалідів зору” представлені результати констатуючого експерименту.

Аналіз показників фізичного розвитку (ФР) школярів, які спостерігалися здійснювався на підставі індивідуальної оцінки конкретних показників, порівняння їх з віково-статевими нормативами, наведеними у спеціальній літературі.

Для загальної характеристики змін показників ФР, зі збільшенням віку, використовували відсоткове співвідношення кількості учнів з відставанням або перевищенням цих показників. Розподіл абсолютних показників довжини і маси тіла, обвіду грудної клітки у віковому аспекті достовірно не відрізняються від значень, характерних для здорових дітей, із деякою скачкоподібністю приросту. Одночасно, відносні показників ФР (табл.1) демонструють певні відмінності у вікових групах залежно від ступеня втрати зору.

Таблиця 1

Співвідношення показників ФР учнів школи-інтернату віком 7-17 років №5 м. Києва, %

Віковий період, (кількість дітей) | Відношення до норми | Довжина тілаМаса тіла | ОГК | С | СЗ | С | СЗ | С | СЗ | Молодший шкільний вік,

(сліпих-22;

слабкозорих-18) | відставання | 22,72 | 16,67 | 45,46 | 0 | 36,36 | 16,67 | норма | 68,18 | 50,00 | 36,36 | 83,33 | 59,10 | 72,22 | перевищення | 9,10 | 33,33 | 18,18 | 16,67 | 4,54 | 11,11 | Середній шкільний вік

(сліпих-19;

слабкозорих-29) | відставання | 5,26 | 13,79 | 21,05 | 24,14 | 31,58 | 24,14 | норма | 63,16 | 68,96 | 57,89 | 55,17 | 42,10 | 41,38 | перевищення | 31,58 | 17,24 | 21,05 | 20,69 | 26,32 | 34,48 | Старший шкільний вік

(сліпих-13;

слабкозорих-8) | відставання | 30,77 | 12,50 | 38,46 | 12,50 | 15,38 | 37,50 | норма | 46,15 | 50,00 | 46,15 | 62,50 | 53,85 | 37,50 | перевищення | 23,08 | 37,50 | 15,38 | 25,00 | 30,77 | 25,00 |

Примітка: ОГК – обвід грудної клітки; С – сліпі; СЗ – слабкозорі

Дослідження фізичного розвитку і функціонального стану дітей дозволило віднести їх до певної групи за рівнем фізичного розвитку. Так, серед сліпих та слабкозорих учнів 62 % мали середній рівень ФР (із них дисгармонійний розвиток спостерігався в 24 % випадків); низький і нижче середнього рівень ФР – 21 % (із дисгармонійним розвитком – 50 % дітей); вищий за середній рівень – 17% (дисгармонійний розвиток у 28,5 %). Аналіз гармонійності фізичного розвитку обстежуваного контингенту виявив, що з настанням періоду статевого дозрівання збільшується кількість дітей з дисгармонійним ФР (рис. 1). Це виражається у збільшенні кількості дисгармонійно розвинених учнів у середньому шкільному віці порівняно з молодшим і становить 50 % загальної кількості обстежених сліпих та слабкозорих. Якщо, у молодшому шкільному віці дисгармонійний розвиток визначено у 32,5 % школярів, то в старшому їх число становить 42,86 %. При поділі груп на сліпих та слабкозорих нами відмічено збереження аналогічної тенденції у середньому шкільному віці, однак серед сліпих дисгармонійність фізичного розвитку більше (57,89 %), ніж серед слабкозорих (44,82 %); у молодшому шкільному віці – 36,4 % сліпих і 27,78% слабкозорих; у старшому – 53,85% сліпих і 25% слабкозорих.

Рис. 1. Співвідошення дисгармонійно фізично розвинених дітей школи-інтернату №5 м. Києва (%):

сліпих дітей; слабкозорих дітей;

1 – молодший шкільний вік; 2 – середній шкільний вік; 3 – старший шкільний вік

Обмеження рухової активності через відсутність одного із найінформативніших аналізаторів довкілля передбачає не тільки специфіку навчання таких дітей у спеціалізованих закладах системи освіти, але й негативно відбивається на стані здоров'я. Так, аналіз захворюваності дітей молодшого шкільного віку школи-інтернату №5 м. Києва виявив, що разом з основними захворюваннями зорового аналізатора, в обстеженій групі дітей відмічено ряд захворювань, характерних для дитячого віку, єдиною і ключовою особливістю котрих є більш тривалий і важкий перебіг хвороби. Протягом навчального року не хворіли лише 8 % обстежених дітей; 2-3 рази на рік хворіли 70 %. Близько 20% дітей хворіли понад 3 рази на рік із середньою тривалістю захворювання не менше ніж 7 днів. Такий високий відсоток епізодично хворіючих пояснюється не тільки зниженим імунітетом у дітей, а й швидким поширенням інфекційних захворювань в умовах інтернату. Основною частиною часто хворіючих дітей є учні молодших класів, що може бути пов'язане з недостатньою адаптацією організму до навчання, переміною клімату (оскільки діти раніше проживали у різних регіонах України від Кримської до Сумської областей), недостатністю уваги рідних.

Таблиця 2

Функціональні показникі серцево-судинної системи сліпих та слабкозорих школярів у різні вікові періоди, %

Віковий період,

(кількість дітей) | Відношення до норми | ЧССсп | АТсіст | АТдіаст

С | СЗ | С | СЗ | С | СЗ

Молодший шкільний вік,

(сліпих-22;

слабкозорих-18) | нижче норми | 9,09 | 16,67 | 9,09 | 16,67 | 0,00 | 5,56

норма | 72,73 | 33,33 | 77,27 | 50,00 | 95,45 | 83,33

вищче норми | 18,18 | 50,0 | 13,64 | 33,33 | 4,55 | 11,11

Середній шкільний вік

(сліпих-19;

слабкозорих-29) | нижче норми | 5,26 | 6,90 | 10,53 | 20,69 | 5,26 | 10,34

норма | 52,63 | 55,17 | 84,21 | 72,41 | 84,21 | 82,76

вищче норми | 42,11 | 37,93 | 5,26 | 6,90 | 10,53 | 6,90

Старший шкільний вік

(сліпих-13;

слабкозорих-8) | нижче норми | 7,69 | 25,00 | 15,38 | 12,50 | 0,00 | 12,50

норма | 61,54 | 37,50 | 61,54 | 62,50 | 69,23 | 62,50

вищче норми | 30,77 | 37,50 | 23,08 | 25,00 | 30,77 | 25,00

Примітка: ЧССсп - частота серцевих скорочень у спокої; АТсіст – систолічний артеріальний тиск; АТдіаст – діастолічний артеріальний тиск; С – сліпі; СЗ – слабкозорі

Дані кореляційного аналізу показують, що захворюваність протягом навчального року має певний зв'язок з наявністю зорових відчуттів. Так, коефіцієнт кореляції між рівнем зору і кількістю захворювань протягом року в хлопчиків складає r=-0,46 (р<0,05), у дівчаток – r=-0,14 (р0,05); кількістю пропущених днів у хлопчиків – r=-0,31 (р<0,05), у дівчаток – r=-0,28 (р<0,05); кількістю пропущених уроків фізичної культури у хлопчиків – r=-0,32 (р<0,05), у дівчаток – r=-0,15 (р0,05). Незважаючи на недостатню вираженість взаємозв'язку, він дозволяє судити про певну тенденцію – чим вищий рівень зору, тим нижча захворюваність. Це може бути пов'язане з індивідуальними особливостями взаємодії різних систем організму школярів з патологією зору, єдністю фізичного, емоційного і психологічного статусу людини.

Одночасно адаптація сліпих школярів до умов життя в інтернаті відбувається успішніше для їхньої серцево-судинної системи, ніж для слабкозорих і поступово втрачаючих зір у міру подорослішання і збільшення термінів перебування в інтернаті, про що свідчить більший відсоток сліпих зі значеннями ЧССсп і АТ, такими, що відповідають віково-статевій нормі, на відміну від слабкозорих (табл. 2).

Окрім того, серед випробовуваного контингенту тільки 20 % дітей мали значення ЖЄЛ нижче за норму і майже 30 % – ЧД вище норми на фоні значних порушень постави за толерантності до навантажень функціональних проб із затримкою подиху на рівні вікової норми.

Аналіз фізичної підготовленості нами проводився по двох напрямках: виявлення особливостей розвитку рухових якостей дітей з патологіями зору в процесі навчання від молодшого шкільного віку до старшого, та у визначенні подібностей і відмінностей фізичної підготовленості у групах дітей з різним рівнем зору.

Таблиця 3

Уніфікація різних систем оцінки в єдину за рівнями

Рівні оцінок | Системи оцінок | 12-бальна | 5-бальна | 3-бальна | Високий | 12-10 | 5 | X>N+2у | Достатній | 9-7 | 4 | N+2у >X>N+у | Середній | 4-6 | 3 | N+у>X>N-у | Початковий | 1-3 | 2 | X<N-у |

Примітка: X – результат в руховому тесті; N – норма; у - стандартне відхилення від N

У спеціальній літературі представлено оцінку результатів різних рухових тестів за різними системами (12-ти, 5-ти і 3-х бальною). Ми зробили спробу привести усі отримані при тестуванні оцінки до єдиної 12-ти бальної системи, що відповідає прийнятій Міністерством освіти України (2001 р.). Ця система, у свою чергу, поділяється на рівні: високий, достатній, середній і початковий. У табл. 3 представлено уніфікацію різних систем оцінок у єдину за рівнями. Така уніфікація дозволила нам співставити оцінки за виконані тести, отримані в різних системах до єдиної системи (табл. 3), що дало нам змогу виявити особливості прояву рухових якостей сліпих та слабкозорих дітей протягом навчання у школі (молодший, середній і старший шкільний вік).

Аналіз прояву рухових якостей проведений за системою, що розподіляє його на чотири рівні (високий, достатній, середній і початковий) дозволяє стверджувати, що прояв рухових якостей у досліджуваного контингенту має ряд особливостей, але, в цілому, відповідає аналогічним здатностям здорових дітей. Відсоткове співвідношення результатів оцінки швидкості, сили і спритності представлені за рівнями (табл. 4). На рисунку 2 показано особливості прояву гнучкості та витривалості в залежності від ступеня втрати зору.

Таблиця 4

Результати тестів оцінки швидкісних здатностей, сили та спритності сліпих та слабкозорих школярів в умовах спеціалізованого інтернату, %

Вікова група,

(кількість дітей) | Рівень оцінки | Швидкісні здібності | Силові здібності | Спритність | Теппінг-тест | Кистьова дінамо-метрія | Вис на зігнутих руках | Тест

Крауса-Вебера | Підйом в

сід за 1 хв | Стрибок в довжину

з місця | Стрибок в висоту

з місця | Метання

м’яча в ціль | Човниковий біг 4?9 м | С | СЗ | С | СЗ | С | СЗ | С | СЗ | С | СЗ | С | СЗ | С | СЗ | С | СЗ | С | СЗ | Молодший шкільний вік,

(n=40)   |

високий | 27,27 | 22,22 | - | - | - | - | - | - | 36,36 | 16,67 | 13,64 | 11,11 | - | 11,11 | 18,18 | 16,67 | - | - | достатній | 13,64 | 22,22 | 22,73 | 38,89 | 31,82 | 55,56 | 27,27 | 33,33 | 18,18 | 11,11 | 54,55 | 38,89 | 4,55 | 16,67 | середній | 50 | 38,89 | 31,82 | 38,89 | 18,18 | 33,33 | 59,09 | 50 | 13,64 | 16,67 | 45,45 | 50 | 45,45 | 38,89 | 9,09 | 33,32 | 27,27 | 55,56 | початковий | 22,73 | 38,89 | 54,54 | 38,89 | 81,82 | 66,67 | 18,18 | 11,11 | 18,18 | 11,11 | 13,64 | 5,56 | 36,37 | 38,89 | 18,18 | 11,11 | 68,18 | 27,77 | Середній шкільний вік,

(n=48)   |

високий | 36,84 | 20,69 | - | - | - | 6,9 | - | - | 31,58 | 24,14 | 26,32 | 24,14 | - | - | 47,37 | 31,03 | - | - | достатній | 26,32 | 20,69 | 26,32 | 31,03 | 26,32 | 55,17 | 52,63 | 44,83 | 10,53 | 13,79 | 26,32 | 37,93 | - | 10,34 | середній | 52,63 | 65,52 | 52,63 | 48,28 | 31,58 | 51,72 | 47,37 | 48,28 | 26,32 | 13,79 | 15,79 | 20,69 | 36,84 | 20,69 | 21,05 | 24,14 | 42,11 | 51,72 | початковий | 10,53 | 13,79 | 21,05 | 31,03 | 68,42 | 41,38 | 26,32 | 26,69 | 15,79 | 6,9 | 5,26 | 10,34 | 52,63 | 65,52 | 5,26 | 6,9 | 57,89 | 37,94 | Старший шкільний вік,

(n=21)   |

високий | 46,15 | 50 | 7,69 | - | - | - | - | - | 7,69 | 12,5 | 15,38 | 12,5 | 7,69 | 12,5 | 15,38 | - | - | - | достатній | 23,08 | 12,5 | 7,69 | 12,5 | 30,77 | 37,5 | 46,15 | 37,5 | 30,77 | 37,5 | 15,38 | 25 | 46,15 | 37,5 | 30,77 | 25 | середній | 38,46 | 37,5 | 38,46 | 37,5 | 38,46 | 50 | 46,15 | 50 | 38,46 | 25 | 38,46 | 37,5 | 23,08 | 37,5 | 30,77 | 50 | 46,15 | 50 | початковий | 15,38 | 12,5 | 30,77 | 50 | 53,85 | 35,5 | 23,08 | 12,5 | 7,69 | 25 | 15,38 | 12,5 | 53,85 | 12,5 | 7,69 | 12,5 | 23,08 | 25 | Примітка: С – сліпі; СЗ – слабкозорі

гНУЧКІсть вИТРИВАЛІсть

старший

шкільний = >

вік

середній

шкільний < >

вік

молодший

шкільний > <

вік

Рис. 2. Динаміка розвитку гнучкості та витривалості сліпих та слабкозорих школярів:

період максимального розвитку гнучкості ; витривалості

Під час аналізу подібностей та відмінностей виявлено, що віковий приріст та максимальний прояв рухових якостей різний у сліпих та слабкозорих і залежно від рухового тесту змінюється можливість прояву якості. Усе вищевикладене дозволяє стверджувати, що система оцінки рівня розвитку рухових якостей сліпих та слабкозорих школярів вимагає корекції, як під час відбору контрольних вправ для педагогічного тестування з урахуванням особливостей прояву їхніх рухових здатностей, так і під час розробки нормативів окремо для тотально сліпих та слабкозорих з урахуванням вікових та статевих особливостей дозрівання організму у певний період шкільного віку.

У четвертому розділі “Характеристика управління процесом фізичного виховання в спеціалізованих інтернатах для сліпих і слабкозорих дітей” представлені результати перетворювального експерименту.

Головна методологічна проблема процесу фізичного виховання школярів з патологією зору полягає в тому, що ті чи інші захворювання зорового аналізатора потребують визначення загальних і індивідуальних особливостей впливу під час навчання руховим діям та розвитку рухових якостей з урахуванням індивідуального ступеня втрати зору.

Особливості управління процесом фізичного виховання у спеціалізованих інтернатах для сліпих та слабкозорих дітей проявляються у використанні вчителем фізкультури, тренером з виду спорту та іншими фахівцями галузі, специфічних методичних прийомів навчання руховим діям та розвитку рухових якостей залежно від індивідуальних спроможностей зорового аналізатора, наявності або відсутності у них певної зорової та м'язової пам'яті.

Таблиця 5

Особливості навчання руховим діям сліпих та слабкозорих дітей у спеціалізованому інтернаті

Загальні положення | Слабкозорі | Сліпі | Створення уявлення про рухову дію | 1. Настановче завдання | 2. Зразкова демонстрація | Детальне уявне пояснення з акцентом на напрямок руху окремих частин тіла | 3.Повторна демонстрація з акцентом у поясненні на кінематичні характеристик нового руху | Акцент на м’язові відчуття, що мають виникнути під час виконання вправи | 4. Перевірка правильності створеного уявлення шляхом опитування | 5. Коректування вірності створеного уявлення шляхом пояснення | Формування рухового уміння | 1. Багатократне повторення вправи (у цілому або по частинах) | Теж саме (в цілому) | 2. Активне використання наявного рухового досвіду і зорових можливостей | Послідовне поєднання рухів частин тіла з м’язовими відчуттями, використання наявного рухового досвіду, м’язово-зорової пам’яті

3. Застосування методів сенсорного орієнтування | 4. Є суб’єктами керування при навчанні сліпих (помічник вчителя) | Пасивне та пасивно-активне виконання за допомогою слабозорих | Формування рухової навички | 1. Багатократне повторення у цілому з акцентом на окремі елементи | 2.Поділ на групи за ступенем засвоєння рухової дії | 3. Розтягнене повторення | 4. Виправлення помилок за допомогою вербальної корекції та перевагою тактильних відчуттів |

Комплекс тестів для оцінювання фізичної підготовленості „Програми з фізичної культури спеціалізованих інтернатів” потребує корекції з урахуванням особливостей сприйняття просторових характеристик руху сліпими та слабкозорими школярами разом з переглядом та обґрунтуванням нормативів педагогічного тестування у віково-статевому аспекті, а також з урахуванням особливостей захворювання зорового аналізатора.

Розроблені та апробовані специфічні методичні прийоми навчання руховим діям та розвитку рухових якостей підвищили ефективність процесу фізичного виховання у спеціалізованій школі-інтернаті № 5 м. Києва.

На основі педагогічних спостережень та власного досвіду роботи учителем фізичної культури в спеціалізованому інтернаті виявлено особливості навчання руховим діям у процесі уроків та інших форм фізичного виховання у розпорядку дня сліпих і слабкозорих учнів, що полягають:

- в особливостях індивідуального підходу, що враховує ступінь і строки втрати зору, а також відсутність або наявність м'язової і зорової пам'яті;

- у диференціації учнів по групах, подібних по ступеню втрати зору або ступеню володіння руховою дією;

- у можливості допомоги слабкозорих для опанування техніки фізичних вправ сліпими учнями (табл. 5).

1

2 3 4 5

6

7 8

Рис. 3. Комбінації різноманітних засобів в уроці фізичного виховання старшокласників, які навчаються в умовах спеціалізованого інтернату:

№ –варіанти комбінації засобів фізичного виховання

Під час розвитку рухових якостей необхідно ураховувати особливості рухової сфери дітей з порушеннями зору, але одночасно не можна недооцінювати їхньої спроможності у русі. Завданням педагога є сприяння розвиткові фізичних якостей учнів і зміцненню здоров'я за рахунок використання різних методичних прийомів та забезпечення безпеки, ураховуючи особисті нахили учнів та різноманіття засобів і форм фізичного виховання. Одними з таких засобів є використання різноманітних видів рухової активності (елементів новітніх технологій фітнесу), адаптованих для застосування в сфері фізичного виховання дітей-інвалідів зору. Поєднання різних елементів фітнесу в заняттях із учнями старших класів школи-інтернату №5 для сліпих дітей представлено на рисунку 3.

Специфічні методичні прийоми навчання руховим діям та розвитку рухових якостей, які розроблено і апробовано, підвищили ефективність процесу фізичного виховання в школі-інтернаті №5 м. Києва. При цьому зафіксовано зниження показників ЧССсп , скорочення строків навчання новим рухам, поліпшення результатів рухових тестів, зниження показників захворюваності у дітей усіх вікових періодів.

У п'ятому розділі “Обговорення результатів дослідження” сформульовано загальний висновок про те, що в дисертації подано теоретичні узагальнення та нові розв’язання проблеми фізичного виховання сліпих та слабкозорих школярів в умовах спеціалізованого інтернату на основі диференційованого підходу до навчання рухових дій з урахуванням патології зору. Так, виявлені особливості управління процесом фізичного виховання сліпих та слабкозорих школярів дозволили з більшою ефективністю удосконалювати рівень їхньої підготовленості, а розроблені методичні підходи можуть використовуватися для навчання рухів та розвитку рухових здатностей у дітей із глибокими порушеннями зору.

ВИСНОВКИ

1. Аналіз спеціальної науково-методичної літератури показав, що в адаптивній фізичній культурі спостерігається деяка обмеженість уявлень про процес фізичного виховання інвалідів і його приватні аспекти. Представлені дані з проблеми адаптивного фізичного виховання дітей відображають лише загальні закономірності в методичних підходах до основних напрямів фізичного виховання – до навчання руховим діям і до розвитку рухових якостей. У зв'язку з цим актуальними стають питання диференціації засобів і методів фізичної культури в реальних умовах навчання школярів у спеціалізованих інтернатах, де передбачена спільна участь в уроках тотально сліпих і слабкозорих дітей зі ступенем втрати зору до 0,05.

2. Аналіз медичних карт показав, що у обстеженого контингенту дітей порушення постави (60%), сформований сколіоз (15%) і плоскостопість (80%), зустрічаються частіше, ніж у дітей, які не мають патологій зору, що пов'язано зі значним дефіцитом рухової активності через патологію зорового аналізатора. Серед слабкозорих таких відхилень у фізичному розвитку значно більше, ніж серед сліпих, що є наслідком використання залишків зору і змушеного прийняття неправильних статичних поз і рухів у повсякденному житті.

3. Аналіз стану захворюваності свідчить про наявність більш частих і тривалих за термінами гострих респіраторних захворювань серед сліпих і слабкозорих школярів порівняно з однолітками, які не мають патологій зору. У більш 30% учнів спеціалізованого інтернату діагностовано захворювання серцево-судинної і дихальної систем (аритмія, тахікардія, пролапс мітрального клапану, хронічні тонзиліти, риніти тощо), причому 19,27% з цієї кількості складають сліпі школярі.

4. Значення функціональних показників серцево-судинної і дихальної систем (ЧСС, АТ, ЖЄЛ тощо) сліпих і слабкозорих школярів, які навчаються в спеціалізованому інтернаті, відповідають віково-статевим нормативам, представленим у спеціальній літературі для дітей, які не мають захворювань зору (крім тих школярів, у яких діагностовано захворювання серцево-судинної і дихальної систем). Оцінка фізичної працездатності за результатами проби Руф’є дозволила виділити такі групи школярів: з добрим рівнем працездатності 12,84%; із середнім - 48,62%; із задовільним - 22,94%; з поганим - 15,60%.

5. Методика оцінки фізичної підготовленості сліпих і слабкозорих школярів на підґрунті результатів у тестах, запропонованих фахівцями для учнів спеціалізованих інтернатів вимагає корекції:

· змісту комплексу тестів, тому що в деяких з них не враховані особливості контингенту і необґрунтована інформативність самого тесту для оцінки конкретної рухової здатності (для оцінки силових здібностей – кидки м'яча в ціль і стрибок у довжину з місця);

· нормативів оцінки результатів у тестах, бо не враховані закономірності вікового розвитку дитячого організму (нахил уперед сидячи). Нормативи деяких тестів повинні розрізнятися для сліпих і слабкозорих школярів.

6. Розроблено модифікацію змісту початкового періоду навчання руховим діям з урахуванням особливостей контингенту. Створюючи уявлення про нову рухову дію у тотально сліпих рекомендується наголошувати на очікувані м'язові відчуття, здатність відтворювати окремі характеристики фізичних вправ, уявляти і сприймати дію в цілому.

Для слабкозорих школярів із прогресуючою патологією зору чуттєва і рухова інформація, що зберігається в їхній пам'яті, дозволяє швидше засвоювати нові рухи, тому в процесі навчання руховим діям тотально сліпих дітей запропоновано використовувати в якості помічників учителя фізичної культури слабкозорих однокласників (активно-пасивний метод виконання).

7. Рівень розвитку рухових якостей школярів з різними формами патології зору залежить від ступеня і термінів втрати зору; динаміки ступеня зорових відчуттів; соціальної занедбаності окремих дітей. Використання у процесі розвитку рухових якостей адекватних даному контингенту прийомів і різноманітних елементів фітнес-технологій дозволило підвищити рівень фізичної підготовленості сліпих і слабкозорих школярів, про що свідчить позитивна динаміка в розвитку сили м'язів черевного пресу (на 14,87% у слабкозорих і 27,63% у сліпих), загальної витривалості (на 22,63% у слабкозорих і 19,67% у сліпих).

8. Ефективність розроблених методичних прийомів навчання руховим діям і розвитку рухових якостей з урахуванням специфіки патології зорового аналізатора підтверджена в перетворюючому експерименті позитивною динамікою значень параметрів функціонального стану серцево-судинної і дихальної систем, фізичної підготовленості, фізичної працездатності і захворюваності вибірки дітей, яку було обстежено, з патологією зору:

· значення частоти серцевих скорочень у стані спокою у дітей молодшого шкільного віку знизились на 12,35%, середнього – на 10,22%, старшого – на 7,56%;

· покращилися результати у прояві рухових якостей і фізичної працездатності (р<0,05) у всіх періодах шкільного віку, як у сліпих, так і в слабкозорих дітей;

· знизилась захворюваність на гострі респіраторні захворювання (р<0,05), в основному за рахунок тривалості термінів постільного режиму, з 4,78 до 3,54 днів;

· скоротилися терміни опанування новими руховими уміннями і навичками, особливо серед тотально сліпих дітей.

9. Перспективність подальших досліджень у даному напрямку полягає в поглибленому вивченні методичних підходів до удосконалення відчуттів просторових характеристик рухових дій і координаційних здібностей сліпих і слабкозорих дітей для адаптації до умов повсякденної життєдіяльності.

СПИСОК РОБІТ, ЩО ОПУБЛІКОВАНІ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Огорєлкова Л. Специфіка занять по адаптивному фізичному вихованню з сліпими та слабкозорими школярами // Молода спортивна наука України: Зб. наук ст. – Львів, 2001. – Т. 2. – Вип. 5. – С. 252-254.

2. Огорєлкова Л. Особливості адаптивного фізичного виховання сліпих та слабкозорих дітей молодшого шкільного віку з урахуванням рівня фізичного стану // Молода спортивна наука України: Зб. наук. ст. – Львів, 2002. – Т. 2. – Вип. 6. – С. 473-477.

3. Огорєлкова Л. Загальні та індивідуальні особливості керування процесом фізичного виховання дітей-інвалідів по зору // Молода спортивна наука України: Зб. наук. ст. – Львів, 2003. – Т. 2. – Вип. 7. – С.370-372.

4. Єракова Л. Розвиток рухових якостей школярів інвалідів в залежності від ступеня втрати зору // Молода спортивна наука України: Зб. наук. ст. – Львів, 2004. – Т. 2. – Вип. 8. – С. 350-353.

5. Єракова Любов. Диференційований підхід до навчання рухових дій на уроках фізичної культури в спеціалізованій школі-інтернаті для дітей з вадами зору // Теорія і методика фізичного виховання і спорту. – 2005. – № 1. – С. 71-73.

6. Єракова Любов. Диференційоване фізичне виховання сліпих та слабкозорих школярів // Молода спортивна наука України: Зб. наук. ст. – Львів, 2005. – Вип. 9. – Т.2. – С. 137-142.

7. Давиденко Е.В., Огорелкова Л.А. Особенности физической адаптации школьников-инвалидов по зрению // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фіз. виховання і спорту: Зб. наук. праць // За ред. Єрмакова С.С. – Харків: ХХІІІ, 2001. – №16. – С.57-60.

8. Кривчикова Е., Огорелкова Л. Анализ состояния и перспективы развития физкультурно-оздоровительной и спортивной работы с инвалидами в Украине // IV Міжнародний науковий конгрес: Тези доповідей. – К., 2000. – С. 606.

9. Давиденко Е.В., Огорелкова Л.А. Особенности управления процессом обучения двигательным действиям детей-инвалидов по зрению // I Международный научный конгресс “Спорт и здоровье”: Тез. докладов. – СПб, 2003. – Т.2. – с. 105-106.

АНОТАЦІЇ

Єракова Любов Анатоліївна. Диференційоване фізичне виховання сліпих та слабкозорих дітей в умовах спеціалізованого інтернату. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за фахом 24.00.02 – Фізичне виховання, фізична культура різних груп населення. Національний університет фізичного виховання і спорту України, Київ, 2005.

Автором розширено і доповнено дані про стан здоров'я сліпих та слабкозорих школярів на основі аналізу і


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

управління механізмом кредитування довгострокових програм Розвитку економіки в Україні - Автореферат - 27 Стр.
ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ПОДОЛАННЯ ДИСГАРМОНІЙНОГО РОЗВИТКУ ХАРАКТЕРУ МОЛОДШОГО ШКОЛЯРА - Автореферат - 30 Стр.
ПРОФІЛАКТИКА ТА ЛІКУВАННЯ ФЕТОПЛАЦЕНТАРНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ У ВАГІТНИХ З ХРОНІЧНИМ ПСИХОЕМОЦІЙНИМ НАПРУЖЕННЯМ - Автореферат - 30 Стр.
УРАЖЕННЯ ЛЕГЕНІВ У ХВОРИХ НА СИСТЕМНІ ЗАХВОРЮВАННЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ: ДІАГНОСТИКА, ПАТОГЕНЕЗ, ЛІКУВАННЯ (КЛІНІКО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ) - Автореферат - 47 Стр.
ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ГЕОГРАФІЇ ЗАСОБАМИ ПРОЕКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Автореферат - 25 Стр.
Підготовка майбутнього вчителя до використання музики як засобу саморегуляції функціонального стану учнів - Автореферат - 26 Стр.
УЧАСТЬ У СКАУТСЬКОМУ РУСІ ЯК ПСИХОЛОГІЧНА УМОВА РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ САМОСВІДОМОСТІ ПІДЛІТКІВ - Автореферат - 23 Стр.