У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Євдоченко Олександр Миколайович

УДК 69.003:330.322.214+330.131.7

ЕКОНОМЕТРИЧНІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ

УПРАВЛІННЯ ЦІНОЮ

БУДІВЕЛЬНОГО КОНТРАКТУ

Спеціальність: 08.07.03. – Економіка будівництва

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі організації і управління будівництвом Київського національного університету будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Федоренко Валентин Григорович,

завідувач кафедри теоретичної та прикладної економіки Інститут підготовки кадрів державної служби зайнятості Міністерства праці та соціальної політики, м. Київ.

Офіційні опоненти: - доктор економічних наук, професор

Бондаренко Євген Валентинович,

президент ЗАТ “Укракадемінвестбуд”, м. Київ

- кандидат економічних наук, доцент,

Закорко Олена Павлівна

проректор з навчально-методичної роботи Державного інституту управління та економіки водних ресурсів, м. Київ.

Провідна установа:

Придніпровська державна академія будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України, м. Дніпропетровськ.

Захист відбудеться 07.12.2005 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.056.03 у Київському національному університеті будівництва і архітектури за адресою: м. Київ – 03680, Повітрофлотський пр., 31, Київській національний університет будівництва і архітектури.

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці КНУБА за адресою:

м. Київ – 03680, Повітрофлотський пр., 31, Київській національний університет будівництва і архітектури.

Автореферат розісланий 04.11.2005р.

Вчений секретар Погорельцев В.М.

спеціалізованої вченої ради

Д.26.056.03 к.е.н., доцент

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. При переході держави до ринкової економіки різко зріс інтерес до методів управління будівництвом в умовах ринку. Системний підхід в управлінні будівництвом є один з провідних сучасних напрямків у вирішенні численних задач без якого у країнах з розвиненою економікою зведення об’єктів не є раціональним.

При переході будівельних організацій до ринкових умов господарювання виникли передумови для досліджень, актуальність яких полягає в науковому обґрунтуванні методики вияву впливу економічних та організаційних факторів, а також в удосконалені методів організаційної підготовки будівництва, заснованих на принципах системного підходу в економіці та організації будівельного виробництва.

На даний час існують численні наукові і практичні розробки в галузі системи управління ціною будівельних контрактів. Розрахунок ціни на будівельний контракт, оптимальний як для інвестора ,так і для підрядника, гальмується тим, що існуючі методичні та програмні розробки, складені іноземними фахівцями, які не враховують українське законодавство та вимоги вітчизняного ринку, а у існуючих вітчизняних методиках відсутній проектний підхід. Тому, виникає необхідність у вдосконаленні методології економічного управління ціною будівельного проекту, що дозволяє інвестору ефективно вкладати кошти та контролювати будівельні контракти.

Отже, актуальність даної роботи визначається потребою створення цілісного методологічного інструменту управління ціною будівельного контракту, який призначений, в єдиній алгоритмічній системі, встановити раціональні для цілей інвестора та інших провідних учасників інвестиційного процесу часові, вартісні та організаційні умови управління ціною та реалізації будівельного контракту.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Основні результати дисертаційної роботи спрямовані на реалізацію постанов Кабінету Міністрів України від 10.11.2000р. №1685 “Про визначення вартості будівництва” і від 11.04.2002р. №463 “Про порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення комплексної державної експертизи”, а також рішень Державного комітету будівництва України, що регулюють процес реформування управління, організації, ціноутворення і взаємин у будівництві та програми інвестування житлового будівництва Київської державної адміністрації “Житло - 2010” (затверджено 10.09.2002р.). Мета та задачі досліджень відповідають галузі та тематиці досліджень кафедри організації і управління будівництвом Київського національного університету будівництва і архітектури.

Мета роботи полягає в розробці економетричних моделей, що пов’язують прийнятну для інвестора ціну будівельного контракту з організаційними, технологічними та вартісними параметрами виробництва будівельно - монтажних робіт по проекту, з обов’язковим врахуванням можливих варіацій цих параметрів.

Досягнення мети роботи забезпечується вирішенням задач дослідження, які полягають в наступному:

· розробити перелік, зміст та вимірність організаційних, технологічних та вартісних параметрів виконання будівельно - монтажних робіт проекту;

· узгодити обрані параметри з ціною будівельного контракту у вигляді математичної моделі, врахувати альтернативи технології та організації робіт і надійність пропонованих виконавців проекту;

· з врахуванням вищезазначених вимог на основі моделі розробити методику, яка б забезпечила інвестору спроможність обрати раціональну схему ціноутворення за обраним будівельним контрактом;

· супроводити методику відповідним програмним комплексом, зручним для подання обробки інформації та інтерпретації організаційних результатів;

· розробити моделі структур управління підрозділів, спроможних в структурі організації – інвестора вести ефективне управління по розробці ціни будівельного проекту, її узгодженню остаточному опрацюванню контракту.

Предмет дослідження: аналіз та вибір моделей ціноутворення, фактори впливу на ціну будівельного контракту.

Об’єкт дослідження: будівельно – інвестиційні та інвестиційні компанії, які виступають замовниками будівельних об’єктів.

Методи дослідження. Для досягнення мети і вирішення поставлених задач були використані методи, що є добре апробованими в економіці та організації будівництва. При дослідженні впливу економічних факторів на управління ціною будівельних контрактів були застосовані методи статистичного моделювання, моделі одно - та багатокритеріальної оптимізації, експертно-евристичного оцінювання. Задачі розробки методики автоматизованого планування ціни будівельного контракту і відповідних прикладних програмного засобу вирішено методами об’єктно орієнтованого і функціонального програмування. У цілому застосований в роботі метод базується на сучасних теоретичних положеннях за темою досліджень, узагальнюючі практичний досвід управління ціною будівельного контракту з використанням системного і логічного аналізу.

Наукова новизна роботи полягає у тому, що вибір схеми ціноутворення та ціни будівельного контракту подається як економетрична функція детермінованих та варіативних економічних, організаційних та технічних параметрів будівельних проектів, з урахуванням альтернативи схем технології спорудження об’єктів та мінімізованого ризику інвестора до виконавців.

В дисертаційній роботі отримані наступні наукові результати:

· економетрична модель визначення ціни будівельного контракту, яка встановлює залежність між параметрами інвестиційної фази проекту, обраною технологічною альтернативою спорудження об’єкту та конкурентною спроможністю виконавців;

· методика визначення ціни будівельного контракту, реалізована у вигляді комплексу прикладних програм по вирішенню вищевикладених задач, які перелічені в задачах дослідження;

· сформовані на інноваційній основі елементи (складові) організаційної структури інвестора, на які покладено завдання управління процесом ціноутворення .

Практичне значення роботи. Одержані результати забезпечують інвестору скорочення часу на прийняття рішення щодо ціни будівельного контракту, поліпшення вибору виконавців, скорочення прямих та адміністративних витрат інвестора.

Теоретичне значення роботи. Одержані наукові результати оновлюють методичну базу ціноутворення. Створені методичні інструменти раціонально узгоджують потреби інвестора з альтернативами організації будівельного виробництва, та конкурентною спроможністю виконавців. Методики та програмні продукти адаптовані до існуючої нормативної бази ціноутворення у будівництві України.

Особистий внесок здобувача. Винесені на захист наукові результати належать особисто автору. Їх відображення в публікаціях має одноосібний характер.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення і практичні результати дисертаційної роботи доповідалися і одержали схвалення на наступних науково – практичних конференціях та семінарах :

- на 62-й та 63-й науково-практичних конференціях Київського національного університету будівництва і архітектури [ 1 ],[ 2 ] );

Достовірність розроблених в роботі моделей, методик та проектних рішень підтверджено позитивними результатами їх впровадження в практику діяльності ВАТ трест “Київміськбуд-6”, що дозволило досягнути економічного ефекту на суму 63 тис. грн. за підсумками 2004 року.

Публікації. Основні результати дисертаційної роботи викладені в чотирьох роботах, які вийшли друком у фахових виданнях, що входять до переліку, затвердженого Вищою атестаційною комісією України. Актуалізація дослідження та його методичний зміст викладено в роботі [ 1 ]. Зміст та структуру методики формування ціни будівельного контракту подано в роботах [ 2 ], [ 3 ], [ 4 ], пропозиції по реорганізації елементів та підсистем управління ціноутворенням подано в роботах [ 3 ], [ 4 ].

Структура дисертаційної роботи підпорядкована вирішенню поставлених у ній задач. Дисертація складається з вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 252 найменувань, додатків, містить 37 рисунків, 41 таблицю. Обсяг основної частини складає 193 сторінки, список використаних джерел – 19 сторінки, додатки –10 сторінок. Загальний обсяг роботи – 222 сторінка.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі розкрито сутність і стан наукової проблеми, обґрунтовано актуальність теми, визначено об’єкт і предмет дослідження, його теоретична і практична значимість, сформульовано мету і задачі дослідження. Розкрито наукову новизну роботи та практичне значення одержаних результатів дослідження.

У першому розділі „Критичний огляд джерел з галузі і предмету досліджень” проведено аналіз стану методичного та практичного вирішення кола наукових проблем щодо ціноутворення, обумовлених темою, предметом, об’єктом та завданнями дослідження. Аналіз джерел здійснювався за такими напрямками:

1. Огляд загальної методології ціноутворення в галузях підрядного та індустріального будівництва.

2. Критичний аналіз існуючих методів, моделей, програмних продуктів в управлінні будівельними проектами щодо їх придатності до потреб визначення раціональної ціни будівельного проекту.

3. Огляд джерел з галузі управління інвестиційним процесом щодо узгодження механізмів ціноутворення, моделей прийняття рішень з організаційними, технологічними та вартісними параметрами.

Аналіз першої групи джерел, висновків та рекомендацій, що їх висловили, зокрема, І.Бланк, Н.Аляутдин, Г.Бірман, В.Бугулов, О.Бутнік-Сіверський, В.Балицький, В.Герасимчук, В.Федоренко, І.Юлегіна, У.Шарп, А.Загородній та ін., виявив потребу: врахування в договірній ціні будівельного контракту прогнозованої (оцінюваної) динаміки змін не лише в будівельної галузі, але й в суміжних галузях, належно врахувати кон?юктурні варіації ринку будівельних інвестицій.

За результатами аналізу другої групи джерел, зокрема, висловів та рекомендацій, поданих у роботах С.Покропивного, І.Єрухимовича, В.Торкатюка, А.Загороднього, Н.Каліти, Н.Ковальова, Б.Комориста, В.Кононенка, В.Корінєва, Н.Костевича, С.Бушуєва, Р.Теля, І.Кочеткова, С.Нікешина, Ю.Рудакова, М.Курляна, В.Голоскокова, І.Липшиця, В.Лиходія, Г.Мазурина, В.Федоренка, Ю.Макогона, виявлено, що при побудові розрахункових моделей методик і програмних продуктів ціноутворення у будівництві слід використати переваги таких моделей і методів прийняття рішень: дерево рішень, матриця результатів, криві уподобань інвестора, функції корисності, аналіз чутливості.

За результатами аналізу джерел з галузі управління інвестиційним процесом, викладеним в роботах таких авторів, як І.Юлегіна, В.Шовкун, С.Чистов, В.Поколенко, В.Сєлєзньов, П.Сіблук, А.Пересада, Ф.Уткін, О.Лівісент, М.Друговий, Г.Хайкін, Г.Старостін, В.Федоренко, М.Педан, Ю.Ніколенко, Н.Костевич, В.Торкатюк, А.Безух, Г.Лагутін, І.Лисов, В.Міхельс, І. Вахович, інших фахівців, та за результатами власних досліджень було виявлено, що постановку задачі слід здійснити у вигляді сполучення масивів: змінних та постійних витрат виконавців, операційних витрат та векторів, які враховують очікувану динаміку ринку будівельних інвестицій. Результуючим вектором є ціна будівельного проекту, в якій узгоджено інтереси замовника і підрядника з врахуванням організаційних, технологічних та вартісних параметрів.

У другому розділі, за результатами аналізу джерел по вибору моделей ціноутворення та факторів впливу на ціну будівельного контракту , здійснено постановку задачі у вигляді моделі формування ціни будівельного контракту на основі економічного аналізу численних об’єктів будівництва. Постановка задачі передбачала усунення недоліків діючої нормативної бази ціно-утворення у будівництві: відсутність в ній механізмів врахування можливих альтернатив, оцінки витрат на кожну роботу та на об’єкт в цілому залежно від тривалості, відсутність поділу витрат на прямі і непрямі за критерієм можливості їхнього віднесення на собівартість окремих робіт або комплексу робіт, відсутність поділу витрат стосовно обсягу и тривалості робіт на постій-ні та змінні. Укрупнена класифікація факторів, які впливають на формування ціни будівельного проекту, що прийнята у роботі, наведена в табл.1.

Розрахункова модель ґрунтується на залежності ціни будівельного контракту „результуючий показник” від детермінованих та варіативних факторів. Перша група факторів сполучає організаційні, технологічні та економічні параметри. Частина з них визначаються за результатами аналізу ТЕО, бізнес - планів та частин ПКД (проектно-кошторисна документація), готової на момент формування ціни. Зокрема, до цих параметрів належать: організаційно-технологічна схема робіт, інтенсивність адміністративно - управлінських витрат, взаємовідношення між виконавцями та замовниками,

Таблиця 1.

Укрупнена класифікація факторів моделі , які впливають на формування ціни будівельного проекту.

Детерміновані

Технологічні | Організаційні | Економічні

1.Технологічні схеми виконання робіт.

1.1. Технологічні схеми.

1.2. Фактори стисненості будівель-ного майданчика.

1.3. Фактори організації та технології будівельного виробниц-тва.

1.4. Фактори, що ускладнюють монтаж конструкцій.

1.5. Фактори, що ускладнюють складування.

1.6. Фактори, що ускладнюють укрупнену зборку конструкцій.

1.7. Фактори, що ускладнюють транспортування конструкцій.

2. Кількісні, якісні та часові характеристики використання ресурсів.

3. Зовнішні та внутрішні умови використання ресурсів.

4. Терміни виконання робіт | 1. Об’єм робіт.

2. Якість робіт.

3.Експлуатаційні харак-теристики використання ресурсів.

4.Продуктивність ресурсів.

5.Технологія виконання робіт.

6.Складність технологічних та нормативних умов будівництва. |

1. Витрати на реалізацію контракту.

2. Вхідні та вихідні грошові потоки.

3. Умови контракту.

4. Умови кредиту.

5. Ризик неотримання прибутку.

6. Інфляція грошей та термін їх окупності.

7. Час на отримання прибутку від контракту у порівнянні з іншими контрактами.

а також складність у обсягах та інтенсивності вхідних грошових потоків.

Друга частина факторів визначається у вигляді діапазону „скорочення” значень факторів першої групи. Такий спосіб забезпечує формування альтернатив втілень будівельного проекту.

Діапазон варіацій організаційно-технологічних та вартісних проектів встановлено на основі численних експериментів з використанням алгоритмів та програмних продуктів (досліджено 118 будівельних проектів, втілених у організації ВАТ трест „Київміськбуд”). За результатами досліджень визначено діапазон варіативних характеристик, диференційованих за комплексами робіт (див. табл.2).

Таблиця 2.

Діапазони варіативних характеристик, диференційованих за комплексами робіт.

№ | Роботи | Варіації параметрів втілення проекту та % ціни угоди відхилення

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

1. | Передінвестиційний період. | 0,375- 0,989 | 1,751 - 10,371 | 1,513- 8,874 | 3,084- 15,113 | 7,011- 12,831 | 8,071- 9,173

2. | Стадія „Проект” та її затвердження. | 1,003 - 1,573 | 10,861- 37,512 | 7,123- 2,213 | 10,913- 25,141 | 11,181- 17,811 | 5,321- 6,797

3. | Підготовчий період. | 3,753-7,573 | 3,712-15,875 | 1,165-7,735 | 8,124-10,811 | 9,007-9,817 | 5,321-6,413

4. |

Стадія „Робоча документація” | 1,010-1,835 | 7,123-21,345 | 8,173-17,141 | 10,111-30,891 | 10,917-17,173 | 8,173-9,184

5. | Нульовий цикл | 10,751-29,931 | 10,175-30,573 | 6,251-8,153 | 5,071-6,081 | 8,091-9,081 | 9,173-11,831

6. | БМР | 35,741-60,781 | 20,754-60,361 | 8,917-20,811 | 3,712-6,841 | 11,371-17,731 | 0,712-7,815

7. | Покрівельні роботи | 5,371-15,841 | 3,754-10,893 | 9,113-13,179 | 7,121-11,119 | 7,831-9,318 | 9,34-11,564

8. | Оздоблювальні роботи | 10,871-30,541 | 5,754-15,375 | 6,125-8,521 | 10,841-20,917 | 7,154-9,451 | 9,812-11,716

9. | Пусконалагоджу-вальні роботи | 3,751-5,897 | 1,813-5,173 | 9,841-10,111 | 5,145-10,831 | 6,081-9,173 | 10,011-17,071

Отже, згідно поданої моделі, постановка задачі формування ціни будівельних контрактів здійснюється у вигляді системи (1) :

Yij = {(б | орг

ij |

+ ]1[*V | орг

ij |

)+ (в | тех

ij |

+ [1]*V | тех

ij |

) + (г | ек

ij |

+[1] * V | ек

ij |

) *

* [ лcx] * ] м іj ]} (1) |

B1

м j |

= |

Дje |

* | .

.

.

Be

де Y – ціна будівельного контракту;

і – порядковий номер контракту;

j – порядковий номер комплексу робіт в складі будівельного проекту;

б | орг

ij |

- детерміновані роботи з організації будівельного проекту;

в | тех

ij |

- детерміновані роботи по технології будівельного проекту;

г | ек

ij |

- детерміновані роботи з економіки будівельного проекту;

[1] – одинична матриця;

V |

орг

ij |

; V |

тех

ij |

та V |

ij |

- варіативна матриця характеристики даних робіт;

л | сх

|

- матриця, що враховує альтернативи організаційно-технічних схем виробництва робіт;

? міj ? – матриця нейтралізації ризику виконавців через тендерну комісію.

?Дje? – матриця покриття ризику виконавців;

b1 ... be – матриця, що становить загальний перелік виконавців.

№ | Найменування робіт | Термін (дні) | Варіативні показники, індекс приросту ціни | Ресурси,

кількість

викон.

1-2 | Зрізка дерев та кущів | 2 | 1,111-1,311 | 3

1-3 | Зрізка рослинного шару | 2 | 1,718-1,987 | 3

1-4 | Спушування ґрунту вручну | 1 | 1,317-1,517 | 2

2-6 | Планування площ вручну | 1 | 1,181-1,417 | 2

3-4 | Риття траншей вручну глибиною понад 2 м | 2 | 1,718-1,912 | 3

3-5 | Копання ям вручну | 2 | 1,173-1,217 | 3

3-6 | Риття траншей вручну глибиною до 2 м | 2 | 1,817-1,997 | 3

4-7 | Зачищення дна котловини вручну | 1 | 1,174-1,317 | 2

3-6 | Ущільнення ґрунту ручним трамбуванням | 3 | 1,317-1,012 | 4

Рис. 1 Фрагмент розрахунку ціни будівельного контракту.

Рис. 2. Фрагмент документу програмного комплексу робіт підготовчого періоду по визначенню ціни будівельного контракту.

Подана модель ціноутворення забезпечує наступні переваги:

а) достовірно враховуються вимоги інвестора та вплив інвестиційного середовища, імовірнісний характер будівельного виробництва ;

б) нейтралізується значна частка проектних ризиків шляхом вибору виконавців;

в) створюються належні передумови формування вартісної календарної моделі спорудження об’єктів, що забезпечує інвестору належний рівень прибутковості та фінансової стійкості.

У третьому розділі на основі моделі створена методика формування ціни будівельного контракту, яка впроваджена у комплекс прикладних програм в програмному просторі електронних таблиць MSExcel. Основні процедури методики по формуванню та узгодженню ціни будівельних контрактів подано у вигляді схеми на рис.3.

ні

так

6. Розробка ст. “П” та її затвердження. Отримання остаточних ТЕП. Оцінка витрат та тривалість будівництва.

Рис.3. Алгоритм формування та узгодження ціни будівельних контрактів.

10.Економічні детерміновані та варіативні показники.

9. Організаційні детерміновані та варіативні показники.

8. Технічні детерміновані та варіативні показники.

12. Формування групи виконавців відповідності до проекту.

13. Остаточне формування ціни будівельного проекту та узгодження з інвестором

14. Надання проекту в тендерну комісію по мінімізації ризику не отримання прибутку та вибору матеріалів і виконавців будівельних робіт

16. Контроль зіставлення фактичних та проектних даних.

15. Зведення об’єкту.

Продовження рис.3.

У четвертому розділі роботи викладені результати впровадження методики формування ціни будівельного контракту, та створено на її основі програмного продукту при укладанні будівельних контрактів в наступній інвестиційній компанії ВАТ трест “Київміськбуд-6”.

На рисунку 4 подано фрагмент розробленого програмного блоку по визначенню ціни будівельного контракту (на прикладі робіт по тимчасовому водозабезпеченню будівельного майданчика). Отже, зважаючи на вищевикладене, регулювання ціни будівельних контрактів відображається у системі (2):

F=А F(х1+...+х9)+ Fаналог (2),

де F - ціна будівельного контракту;

А F – приріст ціни по факторах;

Fаналог – ціна по аналогу на контракт.

Рис. 4. Фрагмент програмного блоку по вибору остаточної ціни будівельного контракту.

Для забезпечення процесів ціноутворення в будівництві запропоновано ряд проектів реорганізації відповідних елементів та підсистем в структурах управління будівельних та будівельно-інвестиційних організацій. Прикладом такої реорганізації є проект, впроваджений в структуру управління ВАТ трест “Київміськбуд-6” (рис.5). В запропонованому у структуру відділу кошторисів та контрактів введено нову модель управління, в якій сполучено переваги традиційних та матричних моделей управління.

Доведено, що при формуванні кошторисно-договірного відділу найбільш раціональною є функціональна структуризація.

Рис. 5. Проект реорганізації процесу управління ціноутворенням в структурі будівельної організації.

В зазначеній структурі усунені традиційні недоліки матричних структур і збережено принцип єдиного керівництва при передачі рішень на рівень проектів, очолювальних цільовими керівниками, через відповідні аналітичні групи.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ТА РЕЗУЛЬТАТИ

1. Аналіз джерел літератури з галузі та предмету дослідження виявив нагальну потребу в подоланні недоліків в методиці і практиці ціноутворення при проектуванні будівництва внаслідок відсутності :

· в діючій нормативній базі ціноутворення в будівництві механізму врахування альтернатив технології та організації виконання будівельних робіт ;

· механізму оцінки витрат по окремій роботі, комплексам робіт та об’єкту в цілому, в залежності від їх тривалості;

· поділу витрат на прямі і непрямі за критерієм можливості їхнього віднесення на собівартість окремих робіт чи комплексу робіт;

· поділу витрат стосовно обсягу и тривалості робіт на постійні та змінні.

Нагальна потреба подолання зазначених недоліків визначає наукову та практичну актуальність даної дисертаційної роботи.

2. Доведено, що для зменшення ризику інвестора впродовж інвестиційної фази будівельного контракту необхідно визначити ціну будівельного контракту, прийнятну для інвестора , узгодити її з організаційними, технологічними та вартісними параметрами виконання будівельно - монтажних робіт по проекту, з обов’язковим врахуванням можливих варіацій цих параметрів. Обґрунтоване і достовірне вирішення зазначеного комплексу наукових проблем визначає науково-теоретичну цінність даної роботи.

3. Узгодження організаційних та економічних параметрів БМР з ціною будівельного контракту та надійністю пропонованих виконавців проекту забезпечує запропонована економетрична модель.

4. Створена на основі моделі методика формування ціни будівельного контракту забезпечує інвестору можливість вибору раціональної схеми ціноутворення по будівельному контракту, що підлягає розгляду при аналізі тендерних пропозицій.

5. Програмний комплекс, що супроводжує методику, забезпечує системне проектування , інтерактивний моніторинг планів, досягнення стабільного навчального ефекту, інтеграцію стадій проектування та впровадження проектів. Зміст та інформаційна структура створеного комплексу забезпечує зручність обробки інформації та необхідну для інвестора варіативність рішень.

6. Для забезпечення впровадження запропонованої методики розроблені пропозиції по реорганізації елементів та підсистем управління ціноутворенням . Результати впровадження запропонованих проектів структур в практику будівельного виробництва довели їх дієвість та спроможність ефективно узгоджувати інтереси інвестора та підрядчика з урахуванням на ринку підрядних робіт.

7. Отримані результати дозволяють сформулювати напрямки подальшої дослідницької роботи, до яких відносяться розробка проекту нормативних документів інтегрованої оцінки детермінованих та варіативних показників оцінки інвестиційного контракту та їх удосконалення.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у фахових виданнях, які входять до переліку, затвердженого ВАК України.

1. Євдоченко О.М. Залучення іноземних інвестицій в економіку м. Києва //Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин: Збірник наукових праць, - Вип. 9. – К.: КНУБА, 2001. С.- 55-59.

2. Євдоченко О.М. Загальні принципи оцінювання інвестиційно-будівельного проекту //Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин: Збірник наукових праць, - Вип. 12. – К.: КНУБА, 2003. С.- 6-11

3. Євдоченко О.М. Інноваційні моделі формування ціни будівельних контрактів та її організаційне забезпечення в структурі інвестора // “Економіка та держава” 2004. №10 – К.: С. 30-32.

4. Євдоченко О.М., Аналітичне узгодження ціни будівельного контракту між замовником та підрядником // “Економіка та держава” 2005. №1 – К.: С. 40-42.

Матеріали конференцій, де здійснено апробацію роботи:

1. Євдоченко О.М. Залучення іноземних інвестицій в економіку м. Києва. // Програма 61-ї науково - практичної конференції, КНУБА, 2001.-С.62.

2. Євдоченко О.М. Загальні принципи оцінювання інвестиційно-будівельного проекту // Програма 63-ї науково - практичної конференції, КНУБА, 2003. –С.62

АНОТАЦІЯ

Євдоченко О.М. Економетричні та організаційні основи управління ціною будівельного контракту. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.03. – Економіка будівництва. - Київський національний університет будівництва і архітектури, Київ, 2005.

Дисертацію присвячено проблемам управління та розрахунку ціни будівельного проекту. В основу досліджень покладено розробку економетричної моделі, що пов’язує прийнятну для інвестора ціну будівельного контракту з організаційними, технологічними та вартісними параметрами виконання будівельно - монтажних робіт по проекту, з обов’язковим врахуванням можливих варіацій цих параметрів.

Створена на основі моделі методика формування ціни будівельного контракту забезпечує інвестору можливість вибору раціональної схеми ціноутворення по будівельному контракту, що підлягає розгляду при аналізі тендерних пропозицій. Програмний комплекс, що супроводжує методику, забезпечує системне проектування , інтерактивний моніторинг планів, досягнення стабільного навчального ефекту, інтеграцію стадій проектування та реалізації проектів.

Для забезпечення процесів ціноутворення в будівництві запропоновано проеки реорганізації відповідних елементів та підсистем в структурах управління будівельних та будівельно-інвестиційних організацій. В запропонованих проектах сполучено переваги традиційних та матричних моделей управління.

Результати досліджень впроваджено в будівельній організації ВАТ трест “Київміськбуд-6”.

Ключові слова: управління ціною будівельного контракту, економетричні та організаційні моделі, вартісні параметри, ризик, детерміновані та варіативні фактори моделі.

АННОТАЦИЯ

Евдоченко А.Н. Эконометрические и организационные основы управления ценой строительного контракта. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.03. – Экономика строительства. - Киевский национальный университет строительства и архитектуры, Киев, 2005.

Диссертация посвящена проблемам управления ценообразованием и расчету цены строительного проекта. Основу исследования составляют построение эконометрических моделей цены строительного контракта и расчет на их основе альтернатив с учетом интересов инвестора, организационных, технологических, стоимостных параметров производства строительно-монтажных работ по проекту и возможных вариаций этих параметров.

Расчетная модель основана на зависимости цены строительного контракта - „результирующий показатель”, от детерминированных и вариативных факторов. Первая группа факторов интегрируют организационные, технологические и экономические параметры. Часть из них определяются по результатам анализа ТЕО, бизнес - планов и составляющих проектно-сметной документации, готовой на момент формирования цены. К этим параметрам относятся : организационно-технологическая схема работ, интенсивность административно- управленческих затрат, деловая активность и финансовая устойчивость исполнителей.

Научно-теоретическая ценность работы обусловлена следующими преимуществами эконометрической модели ценообразования в строительстве :

- достоверно учитываются требования инвестора и влияние инвестиционной среды, вероятностный характер строительного производства ;

- нейтрализуется значительная часть проектных рисков путем выбора исполнителей;

- создаются надлежащие предпосылки для формирования календарной модели сооружения объектов, обеспечивающей инвестору надлежащий уровень прибыльности и финансовой устойчивости.

Для обеспечения процессов ценообразования в строительстве предложены проекты реорганизации соответствующих элементов и подсистем в структурах управления строительных и строительно-инвестиционных организаций. В качестве примера такой реорганизации представлен проект, внедренный в структуру управления ОАО трест “Киевгорстрой-6”. В предложенных проектах использованы преимущества традиционных и матричных моделей управления.

Ключевые слова: управление ценой строительного контракта, економетрические и организационные модели, стоимостные параметры, риск, детерминированные та вариативные факторы модели.

SUMMARY

Yevdochenko O.M. Econometric and organizational basis for management of price of a building construction contract. – Manuscript.

A thesis for obtaing the degree of Economic Sciences on a speciality 08.07.03. – “Economy of construction’.- Kyiv National University of Construction and Architecture, Kyiv, 2005.

The dissertation is devoted to a problem of management and calculation of price of a building construction project. The research according to this dissertation is based on the elaboration of econometric models wherein the price for a building construction contract, which price is acceptable for an investor, is connected with organization, technology and price parameters of construction and assembly works according to the project, with a due consideration of possible variations of these parameters.

The method of forming of cost of building contract created on the basis of model provides to the investor possibility of choice of rational chart of pricing on a building contract that is subject to consideration at the analysis of tender suggestions. A programmatic complex that accompanies a method provides the system planning, interactive monitoring of plans, achievement of stable educational effect, integration of stages of planning and realization of projects.

For providing of processes of pricing in building projects reorganizations of the proper elements and subsystems are offered in the structures of management of building and building-investment organizations. In the offered projects united advantages of traditional and matrix case frames.

The results of researches are inculcated in building organization of OSS trust “Kyivcitbuild-6”.

The main results of the work as described in the present dissertation have been put in practice in building construction and investment companies of Kyiv.

Key words: management of price of a building construction contract, econometric and organizational models, price parameters, risk, determined and variable factors of a model.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДОЛОГІЯ ОБЛІКУ І АНАЛІЗУ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ (на прикладі консервного виробництва України) - Автореферат - 26 Стр.
Правовідносини в сфері обігу векселів в Україні - Автореферат - 27 Стр.
ФармакологІчНий аналІз центральнИх нейромедІаторнИх механІзмІв дІЇ протисудоМНИХ препаратІв - Автореферат - 23 Стр.
ЗМІНИ МЕТАБОЛІЗМУ, СТАНУ ЦЕНТРАЛЬНОЇ І МАТКОВО-ПЛАЦЕНТАРНО-ПЛОДОВОЇ ГЕМОДИНАМІКИ У ВАГІТНИХ З ГІПЕРТОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ ТА ЇХ КОРЕКЦІЯ - Автореферат - 36 Стр.
ОЦІНКА НЕРУХОМОСТІ В ІПОТЕЧНОМУ КРЕДИТУВАННІ - Автореферат - 24 Стр.
РОЛЬ БІЛКОВОЇ СИСТЕМИ У ФОРМУВАННІ АДАПТИВНИХ РЕАКЦІЙ ДО ПОСУХИ НА РАННІХ ЕТАПАХ ОНТОГЕНЕЗУ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ - Автореферат - 25 Стр.
ОБГРУНТУВАННЯ ПРИНЦИПІВ ЛІКУВАННЯ КЛІМАКТЕРИЧНОГО СИНДРОМУ У ЖІНОК З ДИСГОРМОНАЛЬНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ МОЛОЧНИХ ЗАЛОЗ - Автореферат - 21 Стр.