У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Івлєва Наталія Петрівна

УДК 69.003:330.13

ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ВИЗНАЧЕННЯ ЦІНИ

НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ В БУДІВНИЦТВІ

Спеціальність 08.07.03 – економіка будівництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2005

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Київському національному університеті будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник:

доктор технічних наук, доцент

Поколенко Вадим Олегович,

Київський національний університет

будівництва і архітектури Міністерства

освіти і науки України, професор кафедри

організації і управління будівництвом.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор

Бондаренко Євген Валентинович,

президент ЗАТ “Укракадемінвестбуд”, м. Київ

кандидат економічних наук, доцент

Закорко Олена Павлівна, Державний

інститут управління та економіки водних

ресурсів, проректор з навчально-методичної

роботи

Провідна установа:

Придніпровська державна академія будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України (м. Дніпропетровськ)

Захист відбудеться “ 25” травня 2005 р. о 13 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д 26.056.03 у Київському національному

університеті будівництва і архітектури за адресою: 03680, м. Київ,

Повітрофлотський пр., 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського

національного університету будівництва і архітектури за адресою:

03680, м. Київ, Повітрофлотський пр., 31.

Автореферат розісланий 19 квітня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Д 26.056.03,

кандидат економічних наук, доцент Погорельцев В.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Вступ. Однією з основних цілей державної політики, згідно закону України “Про науково-технічну діяльність”, є створення ринку наукової і науково-технічної продукції. Паралельно з цим важливим напрямком економічної діяльності галузевих наукових організацій є ціноутворення щодо обґрунтування достовірної і об’єктивної ціни, майбутніх витрат та прибутку від створення науково-технічної продукції (НТП). Від правильного встановлення ціни пропозиції залежить обсяг попиту і пропозицій на наукові розробки та прискорення науково-технічного прогресу в будівельній сфері.

Актуальність теми дослідження. Останнім часом науковий потенціал будівельної галузі в першу чергу спрямований на наукове забезпечення процесів реконструкції, технічного відновлення і реабілітації існуючих будівель та споруд, збереження їх експлуатаційної надійності і довговічності. Але, як свідчить практика, головними труднощами, що заважають ефективно використовувати наукові розробки, є недосконалість системи та суперечність з питань ціноутворення при визначенні договірної ціни НТП.

Аналіз вітчизняного і закордонного досвіду виявив, що питання ціноутворення наукової продукції в будівельній галузі досліджено недостатньо і вимагають додаткових досліджень в частині розробки нормативної методичної бази. Досі не створена національна система нормування наукової праці, яка могла б бути рекомендована для визначення ціні НТП в будівництві.

В умовах ринкової економіки форма реалізації науково-дослідних робіт (НДР), виступає як наукова і науково-технічна продукція. Тут дуже важливо економічно обґрунтовано встановити всі витрати, необхідні при виконанні відповідних наукових розробок, стосовно реальної практики виробництва.

На сьогодні в Україні діють Державні будівельні норми щодо визначення вартості будівництва та визначення вартості проектно-вишукувальних робіт для будівництва. Вони у деякій мірі використовуються для визначення вартості НДР, однак ці норми не враховують особливості і специфіку розробки наукової продукції в будівництві, а також, в окремих випадках, суперечать складу витрат за економічними елементами, тому не можуть використовуватися для визначення їх вартості.

Класифікація видів НТП в будівництві за технічними і якісними характеристиками, а також економічний аналіз складу витрат на НДР, є основною передумовою об’єктивного обґрунтування ціни НТП на підставі норм витрат труда.

Для не бюджетних наукових організації прибуток є необхідним джерелом створення та розвитку наукової і господарської діяльності, забезпечення соціальних потреб, матеріального стимулювання, тощо. Державне фінансування галузевих наукових організацій різко скоротилося, а прибуток від НДР, що виконуються за рахунок бюджетних коштів, не планується. Тому обґрунтування договірної ціни НТП за економічними елементами з урахуванням обґрунтованого прибутку є важливим.

Питання ціноутворення наукової продукції в будівельній галузі вивчено недостатньо і вимагає проведення додаткових досліджень в частині розробки нормативної методичної бази. Отже актуальність даної дисертаційної роботи обумовлена настійною науково-практичною потребою створення методичної основи визначення ціни НТП в будівництві на підставі нормування наукової праці.

Зв’язок роботи з державними програмами та планами. Зміст та напрямок досліджень, що виконані в дисертаційній роботі, спрямовані на вирішення завдань подальшого удосконалення нормування праці на галузевому рівні, що поставлені “Державною концепцією подальшого реформування оплати праці в Україні”, схваленою Указом Президента України від 25 грудня 2000 року № 1375, та відповідними заходами щодо реалізації цієї концепції, затвердженими розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2001 року № 152-р, Програмою створення та постійного оновлення національної нормативної бази з праці на 2004-2007 роки, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 18 березня 2003 року № 356, Законами України “Про наукову і науково-технічну діяльність”, “Про інвестиційну діяльність”, “Програмою розвитку інвестиційної діяльності на 2002-2010 роки”, пов’язані з виконанням наказу Держбуду України № 46 від 28.02.01 р. “Про заходи щодо поліпшення нормування праці”, а також планом науково-дослідних робіт Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій.

Мета і задачі дослідження. Враховуючи викладене вище, метою роботи є розробка методичних підходів визначення ціни наукової і науково-технічної продукції в будівництві. Здійснення поставленої мети зажадало послідовне рішення наступних задач:

- виявити потреби в зміні методів та підходів нормування науково-технічної продукції, на основі класифікації науково-дослідних робіт у будівництві на предмет їхнього нормування ;

- дослідити фактори, що впливають на трудомісткість розробки науково-технічної продукції ;

- розробити методику нормування науково-технічної продукції в будівництві, встановити структуру витрат, що визначають роль ціни в умовах роботи не бюджетних наукових організацій ;

- обґрунтувати визначення договірної ціни науково-технічної продукції з урахуванням диференційованого прибутку, що враховує особливості проведення науково-дослідних робіт у будівництві.

Об’єктом дослідження є система нормування та ціноутворення НДР у будівництві, що виконуються галузевими науково-дослідними організаціями.

Предметом дослідження є методичні підходи, щодо створення нормативної бази вартісної оцінки науково-дослідних робіт у будівництві.

Методи дослідження: Для реалізації мети і завдань дослідження використовувався комплекс сучасних загальнонаукових методів і підходів, зокрема: теоретичний аналіз нормативно - правових документів та літератури ; структурно-функціональний, що розкриває систему основних характеристик науково-технічної діяльності, як сфери суспільного життя ; історичний підхід до аналізу досвіду розробки та впровадження нормативів у будівельній галузі ; компаративістський, для порівняння різних концептуальних підходів щодо обґрунтування ціни наукової продукції в історичному аспекті ; прогностичний - як пошуковий і констатуючийo при встановленні залежності трудомісткості робіт від новизни і складності розробки НТП. Збір інформації за темою роботи, її комплексний аналіз і систематизація дали можливість визначити вихідні умови, конкретизувати напрями та методи визначення ціни пропозиції НТП в залежності від нормативної бази. При розробці методичної та теоретичної основи визначення ціни НТП використані окремо або в комплексі системний та ситуаційний підходи, загальні методи аналізу й синтезу (індукція та дедукція, аналогія, декомпозиція тощо). Шляхом огляду та аналізу методів ціноутворення та застосування системного підходу, дерева цілей, метода експертних оцінок, розподілу пріоритетів, на основі витратного механізму з використанням порівняльних розрахунків розроблено методику визначення ціни НТП продукції в будівництві з урахуванням прибутку, адаптованого до ринкових умов.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в створенні теоретичних та методичних основ вартісної оцінки науково-технічної продукції, що втілені в комплекс методик та нормативів. Наукова новизна дисертаційної роботи полягає в:

- розробці методу нормування науково-технічної продукції в будівництві з урахуванням класифікації технічних факторів НДР, що виконуються ;

- встановленні залежності трудомісткості робіт від новизни і складності розробки науково-технічної продукції ;

- розробці методу визначення ціни пропозиції НТП в нових умовах ;

- встановленні залежності маси прибутку від трудомісткості робіт і виду науково-технічної продукції.

Особистий внесок здобувача. Винесені на захист нові наукові результати належать особисто автору, їх відображення в публікаціях мало виключно одноосібний характер.

Теоретична цінність роботи полягає в створенні методу визначення ціни НТП в будівництві на підставі нормування наукової праці, яка дозволяє запобігти завищенню ціни пропозиції, що сприяє створенню конкурентного середовища, зміні взаємовідносин при проведенні тендерних процедур, укладанні договорів, реформуванню ціноутворення, адаптованого до ринкових умов господарювання науково-дослідних організацій в будівельній галузі.

Практичне значення одержаних результатів Інвестори і підрядники мають можливість найбільш достовірно прогнозувати витрати на створення НТП і економічно обґрунтовано визначити прибуток.

Результати дисертаційної роботи використані при розробці “Збірника нормативів для визначення вартості робіт з оцінки технічного стану й експлуатаційної придатності конструкцій будівель і споруд” К.: НДІБК, 2003.

Методика визначення ціни наукової продукції використана при розробці державного нормативного документа “Правила визначення вартості науково-дослідних робіт у будівництві”. (Державний реєстраційний номер НДР № 0104U008646).

Основні дослідження дисертанта стали основою розробки “Методичних рекомендацій щодо економічного обґрунтування вартості науково-дослідних робіт у будівництві”. (Державний реєстраційний номер НДР № 0104U008647).

Дисертант брав безпосередню участь у розробці перелічених документів, що підтверджено офіційними документами.

Апробація результатів. Основні наукові результати та висновки дисертації були розглянуті та одержали схвалення на конференціях та семінарах, зокрема: на науково-технічній конференції творчої молоді “Перспективи розвитку будівельних конструкцій, будівель, споруд і їх основ”. м. Київ. 2003 р., на 64-й науково-практичній конференції КНУБА, на п’ятій всеукраїнській науково-технічній конференції “Будівництво в сейсмічних районах України”, м. Ялта. 24-29 травня 2004 р.

Публікації. Основні результати досліджень відображені у 8 опублікованих роботах, з них 5 опубліковані у фахових виданнях, що входять до переліку, затвердженому ВАК України. Всі роботи виконані одноосібно.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, 4 розділів, загальних висновків, списку використаної літератури чисельністю 111 найменувань та 8 додатків. Загальний обсяг дисертації складає - 172 сторінок, в т.ч., список використаної літератури – 11 сторінок, обсяг додатків - 28 сторінок. В основній частині дисертації нараховується 12 таблиць і 9 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі розкривається актуальність теми дослідження, сформована ціль і задачі дослідження, відзначається наукова новизна дисертаційної роботи і практичне значення досліджень.

В першому розділі “Стан розвитку нормування науково-дослідних робіт у будівництві” проведено аналіз сучасного стану розвитку будівельної науки в якому відображено вітчизняний і закордонний досвід з питання ціноутворення наукової продукції. Представлено критичний аналіз різних літературних джерел та нормативів, що використовуються для визначення ціни пропозиції НТП. Окреслена потреба створення методичної системи щодо нормування НДР в будівництві.

Ефективність функціонування будь-якої системи базується на певних нормах та нормативах, які є основою її стійкої роботи. Вірно встановлені нормативи, які є похідними від норм, гармонізують функціонування всієї економічної системи, сприяють ефективному обсягу капіталу, як на макро, так і на мікро рівні. Без якісного достовірного нормування не може бути ефективного використання наукових розробок, оцінки їхньої вартості, стимулювання працівників і, у кінцевому рахунку, підвищення науково-технічного рівня досліджень і розробок, скорочення термінів створення і впровадження нової техніки і технологій.

Питання інвестиційно-інноваційної діяльності у будівельному комплексі України викладені в роботах Беркути А.В., Беклешова В.К., Завлина, П.Н., Міхельса В.О., Таукача Г.Л., Федосової О.В., Рюмина В.П., Федоренко В.Г. та ін., спрямовані на подолання недосконалості існуючих підходів до процесу реформування ціноутворення та удосконалення нормування наукової праці, відповідне наукове забезпечення.

В будівництві науково-дослідні роботи, в основному, носять пошуковий і прикладний характер. Що стосується глобальних, фундаментальних досліджень, то вони виконуються в обмеженій кількості. У госпрозрахункових галузевих науково-дослідних організаціях форма реалізації НДР виступає, як науково-технічна продукція.

Сучасний стан нормування праці в будівництві показує, що в більшому ступені нормуванням охоплена сфера будівельно-монтажних та проектно-конструкторських робіт, але майже зовсім не охоплена наукова праця. Одним із основних методів при визначенні ринкової ціни НТП в будівництві є експертний метод. Оскільки експертами виступають безпосередньо виконавці НДР, то як наслідок, це приводить до завищення вартості НТП. Поряд з експертним методом, для обґрунтування трудомісткості виконуваних розробок, використовується статистичний метод. Він ґрунтується на існуючих нормах витрат труда і показниках вартості, як джерела вихідних даних. При цьому, у випадку відсутності нормативів на наукові розробки, використовуються нормативи на проектно-конструкторські роботи.

Проведений аналіз існуючих нормативних розробок, що стосуються питань ціноутворення наукової продукції і їх практичне використання, показав наступне.

Розробки, що є на даний час, виконані окремими галузевими організаціями, на різному рівні і за різними методиками розрахунку трудомісткості та вартості робіт і не підкріплені науково. Відзначається використання різних коефіцієнтів до трудомісткості при врахуванні умов проведення робіт. Нормативи на окремі види робіт відрізняються від 20 до 50%. Одні розробки містять тільки норми витрат труда, інші тільки вартісні показники робіт. Розробки нормативних документів, вартісні показники приведені в цінах періоду 1984-1990 років. Як наслідок, визначення ціни пропозиції НТП відбувається хаотично з використанням різних літературних джерел, без аби якого економічного обґрунтування використання тієї чи іншої нормативної бази. Тому об’єктивною необхідністю є удосконалення теоретичної та методичної основи ціноутворення та реформування методології визначення достовірної ціни пропозиції науково-технічної продукції.

Отже актуальність даної роботи визначається потребою створення системи нормування НДР, яка могла б бути рекомендована для використання в наукових організаціях. Це вимагає розгляду на науковому рівні єдиних підходів щодо розробки нормативної бази для економічної оцінки вартості наукової продукції.

У другому розділі “Теоретичні і методичні основи розробки нормативної бази для визначення ціни науково-технічної продукції в будівництві” наведена удосконалена класифікація НДР, як об'єкта нормування, запропонована методика розробки нормативної бази щодо нормування наукової праці у будівництві. Узагальнені фактори і встановлено ступень їх впливу на трудомісткість НДР. Розроблено алгоритм розрахунку нормативів витрати труда.

В основу методу покладено гіпотезу, що більш обґрунтованим підходом є визначення ціни пропозиції науково-технічної продукції в будівництві на основі нормування витрат труда.

Витрати наукової праці, як маси живої розумової праці, нервової енергії, що витрачені в процесі створення НТП, вимірюються тривалістю робочого часу або обсягом труда в одиницю часу. Тому при розробці нормативів витрат труда, необхідно враховувати особливості різних факторів, кваліфікувавши їх за ознаками значимості.

Процес створення нормативів витрат труда на розробку НТП в будівництві розглядається як наявна система, при цьому розглянуто за можливістю більша кількість факторів, що впливають на трудомісткість. На рис.1 представлена структура створення нормативів витрат труда на розробку НТП в будівництві.

Методологія нормування НТП ґрунтується на класифікації певних виробів, що створюються і застосуванні відповідних методів нормування. Класифікація НТП дає можливість встановити технічні характеристики, які несуть ознаки призначення і функції продукції, її складність і новизну та умови її розробки.

В загальному вигляді фактори, що впливають на трудомісткість НДР,

1. Формування напрямку створення нормативів витрат труда | Визначення об'єкта нормування | Встановлення методів нормування | у цілому на НДР | за етапами НДР | за видами робіт | експертний | сумарний | розрахунково-аналітичний | 2. Класифікація НДР, як об'єкта нормування | Вид НДР | Технічна характеристика | фундаментальні НДР | пошукові

НДР | прикладні НДР | новизна | складність | додаткові

технічні вимоги | 3. Збір статистичних даних і математична обробка інформації | Вивчення й аналіз нормативів | Встановлення середніх величин | джерела літератури | бухгалтерський

облік | оперативний облік | типові етапи робіт | фактори

трудомісткості | усереднені величини | 4. Розробка нормативів витрат труда | Встановлення норм витрат труда | Перевірка вірогідності нормативів | базові

нормативи | встановлення

величин

коефіцієнтів | диференційовані

нормативи | перевірка якості нормативів | уточнення нормативів, корегування | апробація нормативів | Рис. 1 Структура розробки нормативів витрат труда на створення науково-технічної продукції.

класифікуються на головні і другорядні, до головних відносяться “новизна”, “складність” і “невизначеність”.

Новизна характеризується рівнем властивостей конструктивних рішень, будівельних матеріалів та виробів, що змінюються і принципово новим видом досліджень, випробувань, розробкою документації (модифікація, модернізація, створення нового, тощо).

Складність характеризується комплексом вимог до технічних параметрів, що включають конструктивну і технологічну складність виробів та їх виготовлення, що вимагають нового обладнання, пристосувань та інше.

Невизначеність являє собою орієнтований пошук змісту окремих компонентів. У будівельній науці на сьогодення цей фактор майже відсутній і врахування його обмежено. Вважаємо, що фактор “невизначеність”, при його наявності, повинен враховуватися на основі експертного методу.

Удосконалена класифікація факторів, що впливають на трудомісткість НДР, показала, що узагальнюючими серед них є “новизна” і “складність” виконуваних розробок.

Ступінь впливу цих факторів на трудомісткість наукових розробок запропоновано враховувати за допомогою відповідних розрахованих коефіцієнтів.

На підставі аналізу існуючих нормативів трудомісткості на типові види робіт, та обробки даних виконаних НДР, встановлені вихідні дані для розробки кількісних значень коефіцієнтів. За встановленою питомою вагою етапів НДР (рис.2) встановлюються значення коефіцієнтів, які враховують новизну та складність по окремих етапах НДР. |

Розробка технічного завдання – 4,0 %

Вибір напрямку дослідження - 16,0 %

Теоретичні дослідження - 30,3 %

Експериментальні дослідження – 31,0 %

Оцінка результатів дослідження – 18,7 %

Рис. 2 Питома вага етапів науково-дослідних робіт

При дослідженні впливу факторів “новизна” та “складність” на трудомісткість НДР використаний статистико-аналітичний і розрахунково-аналітичний метод.

На підставі аналізу розглянутих науково-дослідних робіт, запропоновано класифікувати НДР за п'ятьма рівнями новизни, що умовно позначені буквами

алфавіту, та за шістьма видами категорій складності, що надалі умовно позначені римськими цифрами.

На підставі питомої ваги етапів НДР встановлені значення коефіцієнтів, які враховують вплив новизни та складності на трудомісткість.

Інтегральне значення коефіцієнта, що враховує рівень новизни і – того етапу робіт (Кніпе), визначено як суму коефіцієнтів рейтингу кожного підетапу, виходячи з їхньої питомої значущості за формулами

Кніпе = , (1) Pkіп = , (2)

де Pkі – коефіцієнт рейтингу значущості і – того підетапу робіт,

Vi – питома вага і – того підетапу робіт, % ,

Кні – коефіцієнт, що враховує рівень новизни НДР і – того підетапу робіт,

Отже, встановлені значення коефіцієнтів, які необхідно враховувати при оцінці трудомісткості НДР, відповідно до їхньої новизни.

Значення коефіцієнтів, що враховують складність робіт (Ксіпе), за категоріями наукової діяльності розраховані за аналогічними формулами (1, 2).

Диференційовані значення коефіцієнтів, що враховують одночасно рівень новизни і категорію складності НДР, визначаються загальним підвищувальним коефіцієнтом, який визначається шляхом підсумовування десяткових частин коефіцієнтів, що враховують окремо новизну та складність, до одиниці (Таблиця 1).

Таблиця 1

Диференційовані значення коефіцієнтів, що враховують новизну і складність НДР при визначенні їхньої трудомісткості

Рівень

новизни НДР | Категорія складності НДР

I | II | III | IV | V | VI

А | 1,00 | 1,12 | 1,25 | 1,43 | 1,68 | 2,00

Б | 1,17 | 1,29 | 1,42 | 1,60 | 1,85 | 2,17

В | 1,33 | 1,45 | 1,58 | 1,76 | 2,01 | 2,33

Г | 1,50 | 1,62 | 1,75 | 1,93 | 2,18 | 2,50

Д | 1,67 | 1,79 | 1,92 | 2,10 | 2,35 | 2,67

Встановлені значення коефіцієнтів, що враховують новизну і складність НДР, дозволили перейти до розробки базових нормативів для визначення трудомісткості НТП.

Нормативи витрат труда окремих підетапів, що є типовими та входять до складу етапу, підбираються за даними літературних джерел. З урахуванням рейтингу роботи, спочатку встановлюється базова трудомісткість і-того підетапу НДР (Тіпе) для рівня новизни А і категорії складності І (перший крок) за формулою

= (3)

де Тбт – трудомісткість за чинними нормативними документам, (люд.-день) ;

Рб – коефіцієнт рейтингу підетапу, для якого відомі витрати праці (із літературних джерел) ;

Рі - коефіцієнт рейтингу і-того підетапу, для якого розраховується трудомісткість.

Другий крок – розрахунок витрат труда кожного типового етапу робіт. Трудомісткість і-того етапу (Тіе) розрахована як сумарна трудомісткість підетапів робіт(Тіпе), що входять до складу етапу. Третій крок – розрахунок витрат труда для робіт з різними категоріями складності та рівнями новизни. Розрахунок проводиться з урахуванням диференційованих значень коефіцієнтів, що враховують одночасно і рівень новизни і категорію складності НТП, що приведені в таблиці 1. Проведені розрахунки, та аналіз укрупнених нормативів в цілому на НДР виявили залежність трудомісткості від рівня новизни і складності розробки (Рис. 3).

Рис. 3 Залежність значення трудомісткості НДР від рівня новизни і категорії складності | Досліджені фактори, що впливають на метод нормування НТП і розроблений алгоритм розрахунку нормативів, дозволяють запропонувати методику розрахунку витрат труда, з урахуванням технічних параметрів продукції її новизни та складності. Практика підтвердила необхідність їхнього врахування при визначенні ринкової ціни НТП.

В третьому розділі, “Методика визначення ціни науково-технічної продукції в умовах ринкової економіки”, розглянуті особливості обґрунтування та методична основа формування ціни НТП в будівництві. Розроблено дієвий механізм врегулювання вартісної оцінки НТП. Запропоновано визначення ціни з урахуванням диференційного розміру прибутку, а також новизни та складності НТП.

Основою формування ціни НТП є методика визначення вартості складової структури витрат, що і виступає як ціна претендента на виконання робіт, за якої претендент згодний виконати НДР. Тобто ціна – це сума коштів, необхідних для покриття всіх витрат, понесених науковою організацією при виконанні наукових розробок для створення певного виду НТП та прибуток.

У загальному виді, ціна НТП це сума, яка складається з: заробітної плати основного персоналу (основна та додаткова), відрахувань на соціальні заходи, матеріальні витрати (матеріали, устаткування, пристрої й ін.), загальновиробничих та адміністративних витрат, витрат на відрядження та інших витрат, що не враховані складовими витрат, прибутку, податків, обов'язкових платежів, що не враховані в складі вартості.

Економічне обґрунтування визначення ціни пропозиції НТП, у залежності від стану нормативної бази, пропонується за двома методами:

- нормативним, заснованим на розрахунку вартості робіт згідно діючих нормативів витрат труда, чи показників їхньої вартості ;

- калькуляційним, заснованим на розрахункових витратах труда і калькулюванню складових елементів вартості робіт.

Вартість науково-технічної продукції, що визначається на основі діючих нормативів витрат труда, розраховується виходячи з усередненого показника вартості робіт у розрахунку на один людино-день, що враховує всі витрати. Відповідно до цього, ціна пропозиції НТП (Ц), розрахована на основі нормативних витрат, визначається за наступними формулами

, (4) , ( 5)

де Ті – трудомісткість виконання і -того етапу (виду) робіт, люд-дн. ;

Ві – вартість і -того виду робіт, у розрахунку на один люд.-день, грн./люд.-дн,

Дв – додаткова вартість робіт (витрати на відрядження, тощо), грн. ;

Н – податки й інші обов'язкові відрахування не враховані в складі вартості люд.-дня, грн. ;

tні – нормативні витрати труда на одиницю нормування і -того виду робіт, люд. - дн. ;

Vі - обсяг виконуваного і-того виду робіт у фізичних одиницях виміру, куб.м., кв.м., шт., місця виміру, аркуші і т.д.

Розрахункова ціна науково-технічної продукції (Ц), що визначається на

основі діючих нормативів вартості відповідних видів робіт, визначається

за формулою

= , ( 6)

де Ві - нормативна вартість на одиницю нормування і -того виду робіт, грн.

Нормативний метод, головним чином, рекомендується використовувати при економічному обґрунтуванні вартості прикладних науково-дослідних робіт в будівництві.

Калькуляційний метод рекомендується використовувати при економічному обґрунтуванні вартості пошукових науково-дослідних робіт.

Автор дисертації вважає за необхідне встановлювати договірні ціни на НТП двох видів: тверді, або динамічні. При цьому в договорі необхідно вказувати, в яких цінах визначена договірна ціна. Пропонується встановлювати ціну НТП в поточних цінах, чи прогнозному рівні цін з урахуванням інфляції на період виконання робіт. При визначенні ціни НТП можливо використовувати і базовий рівень цін, що спрощує економічне обґрунтування витрат на наукову розробку.

У складі вартості НДР враховується прибуток, якій є джерелом розвитку наукової і господарської діяльності, забезпечення соціальних потреб, матеріального стимулювання тощо. На сьогодні розмір прибутку на НДР встановлюється без економічного обґрунтування, що впливає на ціну НТП та економічний стан господарської діяльності. Суть проблеми в тому, що на сьогодні відсутня методологія визначення маси прибутку на НДР. На початку роботи в умовах госпрозрахунку і самофінансування, ціни на наукові і науково-технічні розробки планувалось встановлювати в залежності від економічного ефекта при впроваджені їх в виробництво. Але це все залишалося на папері, тому що механізм такого підходу визначення прибутку не був розроблений і відсутня, як нормативна так і законодавча база. Вивчення цього питання показало, що для будівельно-монтажних робіт маса прибутку розраховується в залежності від трудомісткості і виду робіт. Для проектно-вишукувальних робіт, величина прибутку встановлюється в межах кошторисного прибутку. Проте, ці показники розміру кошторисного прибутку не дозволяють бачити складові фактори і, відповідно, прогнозувати економічний розвиток фірми. Для НДР, традиційно, маса прибутку визначається у відсотках від собівартості без якого будь економічного обґрунтування.

Слід зазначити, що відповідно до діючої постанови Кабінету Міністрів “Типове положення з планування обліку і калькулювання собівартості НДР” для науково-дослідних робіт, що фінансуються з державного бюджету, прибуток не планується. Такий підхід суперечить діяльності наукових організацій в умовах ринку. У розвиток цього, необхідно розробити новий механізм економічного обґрунтування прибутку для НДР, фінансованих, як з державного бюджету, так і з інших джерел.

Автором запропоновано, що в основу економічного обґрунтування величини прибутку для НДР, повинні бути покладені наступні фактори: вид НДР, джерело фінансування, новизна і складність виконуваних робіт, конкурентна здатність НТП та кон'юнктура ринку.

Пропонується прибуток НДР розраховувати за формулою

(8)

де Пі - розмір прибутку для і-виду науково-дослідної роботи, % ;

Пм – мінімальний розмір прибутку, що встановлений у наукових (проектних) організаціях (8 %), % ;

кі – коефіцієнт, що враховує фактор новизни і складності і–того етапу робіт,

рkіе – коефіцієнт рейтингу значимості і – того етапу робіт.

На підставі запропонованого підходу розрахунку прибутку встановлено, що найменша величина прибутку складає 8 %, а найбільша 21,4%. Тобто середня величина прибутку знаходиться в межах 15 %, що економічно обґрунтовано практичною діяльністю. Це також підтверджено вимогами до норми прибутку для різних груп інвестицій. Для інвестиції в прикладні НДР норма прибутку закладається – ціна капіталу + 10 %, а при інвестиції в фундаментальні НДР – ціна капіталу + 20 %. Залежність величини прибутку від новизни і складності науково-дослідних робіт характеризується рисунком (Рис. 4). Конкурентна здатність НТП та кон’юнктура ринку відображаються підвищувальними коефіцієнтами до базової величині прибутку, що встановлюється за узгодженням із замовником.

% | складністьсті

новизна

А

Б

В

Г

Д

I

8,0

9,4

10,6

12,0

13,4

II

9,0

10,3

11,6

13,0

14,3

III

10,0

11,4

12,6

14,0

15,4

IV

11,4

12,8

14,1

15,4

16,8

V

13,4

14,8

16,1

17,4

18,8

VI

16,0

17,4

18,6

20,0

21,4

Рис. 4 Залежність величини прибутку від складності і новизни в %. | Для прикладних НДР, щодо надання науково-технічної допомоги в будівництві, і науково-технічного супроводу при проектуванні, будівництві й експлуатації, величину прибутку пропонується економічно обґрунтовувати в залежності від трудомісткості виконуваних робіт.

Такий варіант зменшує залежність прибутку від собівартості, яка може суттєво відрізнятися як у різних організаціях за формою власності, у різних регіонах, так і впливає фактор недоліків господарювання: неефективна організація праці, безгосподарність і інше. Нормативи витрат труда є більш стабільними. Розрахунок прибутку досить простий, легко контрольований. Аналіз фактичних показників прибутку за договорами науково-дослідних організацій свідчить, що така залежність існує. З цією метою пропонується використовувати усереднені показники для визначення розміру кошторисного прибутку, яки встановлені за видами будівництва і типами робіт.

Автором запропоновано новий методичний підхід щодо визначенні вартості науково-дослідної продукції на підстави нормування наукової праці з урахуванням розробленого механізму економічного обґрунтування прибутку за видами виконуваної науково-дослідної роботи.

В четвертому розділі “Аналіз та узагальнення результатів дослідження” представлено результати досліджень, які дозволили розробити нормативні документи щодо оцінки вартості науково-технічної продукції на стадії пропозиції і впровадження.

Дослідження дисертанта стали базовими при розробці ряду документів, які встановлюють методичну основу визначення трудомісткості та вартості НДР, що сприяє підвищенню обґрунтованості договірних цін на наукові розробки.

Так, на основі розробленої дисертантом методики визначення вартості НТП, розроблені національні Державні будівельні норми “Правила визначення вартості науково-дослідних робіт в будівництві”. Мета розробки нормативного документу полягала у встановленні порядку ціноутворення для визначення вартості НДР в будівництві. Дані норми встановлюють правила визначення вартості НДР двома, запропонованими здобувачем, методами: нормативним, заснованим на розрахунку вартості робіт за діючими нормативними документами, та калькуляційним - заснованим на розрахунку трудомісткості робіт і калькулюванні складових елементів вартості робіт. Ці норми розроблено вперше в України, прямих аналогів не мають.

На основі запропонованої автором структури розробки нормативів витрат труда на НТП розроблені “Методичні рекомендації з економічного обґрунтування вартості науково-дослідних робіт у будівництві”. В рекомендаціях розроблена дисертантом методика економічного обґрунтування вартості НДР на підставі нормування наукової праці, з урахуванням особливостей виконання робіт - новизна і складність. Нормативи витрат труда представлені за етапами та підетапами виконуваних робіт.

Також на основі запропонованої дисертантом методики і структури розробки нормативних документів розроблений ”Збірник нормативів для визначення вартості робіт з оцінки технічного стану й експлуатації надійності конструкцій будівель і споруд”. В даному збірнику наведена методика розрахунку вартості робіт на НТП виходячи з нормативних витрат труда і показника вартості робіт у розрахунку на один людино-день. Даний збірник нормативів використовується як науково-дослідними, так і проектними організаціями на всій території України, що підтверджено довідками про впровадження.

Вірогідність запропонованої методики розрахунку ціни НТП на основі розроблених нормативів витрат труда підтверджена при економічному обґрунтуванні ціни пропозиції на виконання робіт з реконструкції таких крупних об'єктів, як атомні електростанції, пам’ятки архітектури, універмаг “Україна”, Південний та Західний залізничний вокзали в м. Києві.

Достовірність витрат на розробку НТП забезпечується постійним удосконаленням методу обліку витрат на НДР і ґрунтується на аналізі інформації якісних і кількісних факторів, що впливають на величину трудомісткості НТП. Основною вимогою є - своєчасність і вірогідність отриманих результатів. Вирішення цього питання можливо при створенні вказаної системи розрахунку трудомісткості і вартості розробки НТП, що розроблена автором.

Одним із засобів удосконалення оперативного обліку і систематизації звітно-статистичних матеріалів, що визначають трудомісткість і вартість, є система паспортизації НДР. Паспортна система повинна бути подана у вигляді облікового документа, у якому міститься техніко-економічна характеристика НТП, технологія виконання робіт, сфера застосування та основні показники, що характеризують ціну науково-технічної продукції – її базова трудомісткість і вартість. Запропонована паспортна система дозволить періодично коректувати нормативну базу з урахуванням фактичних витрат. Її впровадження сприяє розвитку та удосконаленню нормування НТП та ціноутворення, підвищенню достовірності і обґрунтованості договірних цін, зміні підходів до їх визначення.

ВИСНОВКИ

1.

В дисертації отримані нові науково-обґрунтовані результати, які у сукупності розв’язують теоретичні і методологічні питання, щодо визначення ціни НТП в будівництві і нове вирішення проблеми економічного обґрунтування ціни пропозиції на підставі розробленої нормативної бази. Запропоновані методи визначення вартості НТП: нормативний або калькуляційний з урахуванням складності і новизни робіт та розрахунку прибутку, що адаптований до ринкових умов.

2.

Встановлено, що суттєві недоліки застарілого механізму ціноутворення наукової будівельної продукції зумовлюють необхідність реформування. Механізм ціноутворення НТП досліджений не достатньо, і в сучасному уявленні про це маються певні протиріччя. Це стосується, з одного боку, об'єктивного обґрунтування ціни пропозиції на основі наявних методичних підходів і індивідуальних витрат трудових і матеріальних ресурсів, з другого боку - обліку ринкового попиту та пропозицій на НТП.

3.

Визначені головні напрямки розробки механізму ціноутворення НТП: класифікація НДР, як об’єкта нормування ; врахування факторів, що впливають на методологію нормування ; розробка методів визначення ціни пропозиції НТП ; зміна порядку розрахунку прибутку.

4.

Класифікація НДР за видами НТП, виявила специфіку виконуваних етапів робіт. Встановлено, що найбільшу питому вагу займають теоретичні (30,3 %) і експериментальні дослідження (31 %). Відповідно 16 % і 18,7 % приходиться на вибір напрямку досліджень і оцінку їх результатів, 4 % трудомісткості займає розробка технічного завдання.

5.

Встановлені коефіцієнти рейтингу виконання окремо кожного підетапу робіт, дозволяють визначити базову трудомісткість розробки НТП, що є головною основою для об'єктивного економічного обґрунтування ціни пропозиції науково-технічної продукції.

6.

Встановлено, що окремі етапи НДР відрізняються технічною і якісною характеристикою. Зроблений добір основних технічних і якісних характеристик дозволив установити фактори, що найбільше впливають на трудомісткість розробки НТП - “новизна” і “складність” розробки, “вид” досліджуваного об'єкта й умови виконання робіт. Вплив цих факторів враховується відповідними коефіцієнтами, що розраховані. Встановлено, що збільшення трудомісткості робіт, у залежності від категорії складності, складає 2,0 рази, а від рівня новизни НДР - збільшення складає 1,67 рази. Для робіт з найбільшою категорією складності і вищим рівнем новизни трудомісткість збільшується в 2,67 рази.

7.

Розрахунок ціни пропозиції НТП пропонується двома методами. Визначення ціни пропозиції НТП нормативним методом ґрунтується на встановленні фізичних обсягів виконуваних робіт і визначення їхньої вартості відповідно до розробленої нормативної бази, що враховує всі елементи витрат і розраховані на одиницю трудомісткості окремо виконуваних етапів робіт. Алгоритм розрахунку ціни НТП калькуляційним методом ґрунтується на розробці калькуляції за окремими статтями витрат, що включають розрахунок трудомісткості і прямих витрат на оплату праці, а також визначенні складових елементів витрат за статтями.

8.

Особливістю нормування прикладних досліджень є те, що нормативи встановлюються на фізичні обсяги виконуваних робіт (будівельний об’єм споруди, кількість конструктивних елементів, кількість проведених вимірів чи випробувань,тощо) з урахування відповідних коригуючих коефіцієнтів на складність об'єкта нормування, вид та умови виконання робіт.

9.

Прибуток в умовах ринкової економіки є основним показником господарської діяльності наукових організацій, величина якого включається до складу ціни НТП. Формування маси прибутку для НДР, повинно враховувати наступні фактори: вид роботи і джерело її фінансування ; новизну і складність НДР ; конкурентноспроможність продукції і кон'юнктуру ринку. Запропоновані диференційовані величини прибутку в процентному відношенні до собівартості робіт від 8 % до 21,4 %, дозволяють врахувати перераховані фактори, що характеризують НТП. При наявності нормативної бази витрат труда на розробку НТП, пропонується величину прибутку встановлювати пропорційно трудомісткості виконання робіт. у грошовому вираженні, в розрахунку на одиницю витрат труда.

10.

Результати досліджень дисертанта апробовані та впроваджені при розробці: Державних будівельних норм “Правила визначення вартості науково-дослідних робіт у будівництві”, які регламентують правила визначення вартості НТП у будівництві ; “Методичних рекомендацій щодо економічного обґрунтування вартості науково-дослідних робіт у будівництві” – які розроблені в розвиток норм ; “Збірник нормативів для визначення вартості робіт з оцінки технічного стану та експлуатаційної придатності конструкцій будівель і споруд” і реалізуються на практиці.

11.

Запропонована нова система паспортизації розроблена у вигляді облікового документа на виконання відповідних науково-дослідних робіт. Даний техніко-економічний паспорт включає технічну і якісну характеристику об'єкта дослідження, технологію виконання етапів (видів робіт), область застосування, базову трудомісткість і вартість НТП, з урахуванням наступного коригування нормативів на основі встановлених фактичних витрат.

12.

Нормування пошукових і прикладних НДР у будівництві дозволяє забезпечити контроль над витратами труда, що сприяє зростанню продуктивності праці, удосконаленню організаційно-господарської діяльності та підвищенню ефективності роботи науково-дослідних організацій і прискоренню впровадження результатів наукових розробок.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у фахових виданнях, які входять до переліку,

затвердженого ВАК України

1. Івлєва Н.П. Економічне обґрунтування величин прибутку при визначенні ціни науково-технічної продукції в будівництві. //Збірник наукових праць, випуск

№ 13. : КНУБА, - Київ,2004. – С. 27-32.

2. Івлєва Н.П. Економічна необхідність нормування наукової праці в будівництві //Економіка та держава. 2004,–№ 4. – С.19-21

3. Івлєва Н.П. Проблема вартісної оцінки науково - технічної продукції в будівництві. // Актуальні проблеми економіки. 2004 – № 8 – С.140 – 144.

4. Івлєва Н.П. Економічне обґрунтування вартості науково – технічних розробок у будівництві. //“Коммунальное хозяйство городов”, выпуск № 56. Серия: экономические науки. ХНАГХ-Київ “Техніка”, 2004.-С.157-160.

5. Івлєва Н.П. Проблема обґрунтування договірної ціни на науково-технічну продукцію в будівництві. // Будівництво України.2004 – № 8’ – С. 8-10.

Додаткові публікації, матеріали конференцій

1. Ивлева Н.П. Нормирование научно-технической продукции в сфере строительства // Збірник статей конференції “Перспективи розвитку будівельних конструкцій, будівель, споруд і їх основ” № 58, -К: НДІБК -2003. – С. 445-450.

2. Івлєва Н.П. Вплив фактора “новизна” на трудомісткість науково-технічних розробок в галузі нових технологій.// Програма 64-ї науково - практичної конференції КНУБА. -К.: КНУБА, 2003.- С.55

3. Ивлева Н.П. Особенности определения стоимости работ по оценке эксплуатационной надежности зданий и сооружений в условиях сейсмического воздействия. // Збірник статей конференції “Будівництво в сейсмічних районах України № 60: НДІБК, Київ - 2004. – С. 692-697.

АНОТАЦІЯ

Івлєва Н.П. Теоретичні та методичні основи визначення ціни науково-технічної продукції в будівництві. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.03 – Економіка будівництва. Київський національний Університет будівництва і архітектури, Київ, 2005.

Дисертація присвячена вирішенню проблеми визначення ціни науково-технічної продукції в будівництві. Об'єктивною необхідністю є


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Наукове обгрунтування адаптивно технологi вирощування люцерни на корм та насiння в пiвнiчному Степу Украни - Автореферат - 56 Стр.
ЛІЇВСЬКА ТА УМОВНА СИМЕТРІЇ ДЕЯКИХ НЕЛІНІЙНИХ ЕВОЛЮЦІЙНИХ РІВНЯНЬ - Автореферат - 17 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ І МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ФІЗИКИ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ - Автореферат - 62 Стр.
РАННЯ ПОСТІНФАРКТНА ДИЛАТАЦІЯ ПОРОЖНИНИ ЛІВОГО ШЛУНОЧКА: ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ТА МОЖЛИВОСТІ ПРОФІЛАКТИКИ - Автореферат - 52 Стр.
РИНОК ПРАЦІ В ТОРГІВЛІ: ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА РЕГУЛЮВАННЯ - Автореферат - 28 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УСЕРЕДНЕННЯ РУД У НАКОПИЧУВАЛЬНИХ БУНКЕРАХ ЗБАГАЧУВАЛЬНИХ ФАБРИК - Автореферат - 28 Стр.
Моделювання і дослідження поліфакторних впливів-відгуків у вузлі управління складної біотехнічної системи - Автореферат - 27 Стр.