У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МИНИСТЕРСТВО ЗДРАВООХРАНЕНИЯ УКРАИНЫ

ІНСТИТУТ ПЕДІАТРІЇ, АКУШЕРСТВА ТА ГІНЕКОЛОГІЇ

Академії Медичних Наук УКРАЇНИ

Шпатусько Микола Іванович

УДК 618.706:616.155.194085:615.8

комплексна терапія післяпологових анемій

14.01.01 — акушерство та гінекологія

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата медичних наук

Київ 1999

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Донецькому державному медичному університеті ім. М.Горького МОЗ України.

Науковий керівник: доктор медичних наук, професор Чайка Володимир Кирилович,

завідувач кафедри акушерства, гінекології та перинатології факультету післядипломної освіти Донецького державного медичного університету ім. М.Горького МОЗ України

Офіційні опоненти: доктор медичних наук, професор КОЛОМІЙЦЕВА Антоніна Георгіївна,

завідуюча відділенням патології вагітності та пологів Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України (м. Київ)

доктор медичних наук, професор Леуш Станіслав Сергійович,

завідувач кафедри акушерства та гінекології № 1 Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика МОЗ України.

Провідна установа: Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця МОЗ України, кафедра акушерства та гінекології № 1 (м.Київ).

Захист дисертації відбудеться “ 14 ” березня 2000 року о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.553.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук за спеціальностями “Педіатрія”, “Акушерство і гінекологія” при Інституті педіатрії, акушерства та гінекології АМН України (04050, м. Київ-50, вул. Мануїльського, 8).

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України (04050, м. Київ-50, вул. Мануїльського, 8).

Автореферат розісланий “ 28 ” грудня 1999 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Л.В.Квашніна

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. По частоті, прямому та непрямому внеску в материнську, перинатальну та дитячу смертність анемія все ще має значення найбільш актуальної проблеми охорони здоров’я в цілому світі, особливо в країнах з незадовільним соціальним станом. Частота анемії піддається значним коливанням, навіть в рамках однієї країни, і при масовому обстеженні стандартними методами виявляється у 2180% вагітних та породіль в різних регіонах світу [ВООЗ, 1977].

На території колишнього СРСР анемії в післяпологовому періоді виникають у 74% породіль [А.М.Джанджалия, 1987]. Зареєстровано збільшення кількості анемії серед жінок, які мали багато пологів та які живуть в сільській місцевості [Л.Н.Давлетшина и соавт; 1991; В.П.Гянджонц, 1993; З.С.Абусуева, 1995]. Частота післяпологових анемій в Донецькому регіоні становить 51,7% і продовжує зростати [В.К.Чайка, 1996]. Окрім того, кількість жінок хворих на анемію в післяпологовому та лактаційному періодах продовжує збільшуватись [И.К.Куликова, 1994].

Залізодефіцитна анемія (ЗДА) є найбільш розповсюдженою формою і складає 8095% всіх анемій [Ю.Г.Митерев, 1983]. Післяпологова анемія є тим незадовільним фоном, а іноді й пусковим механізмом, на якому виникають гнійно-запальні захворювання [И.А.Могилевкина, 1990].

Інтерес до даної проблеми має значення ще тому, що знайдені незадовільні наслідки анемії матері для новонароджених [А.А.Булганов и соавт., 1990; И.А.Могилевкина и соавт., 1992; Абі Салех Салім Бріка та співавт., 1997].

В наш час достатньо широко освічені питання етіології та патогенезу ЗДА вагітних, запропоновані різні схеми лікування [Д.Я.Димитров, 1980; З.С.Баркаган и соавт., 1985; Ю.К.Джаббарова, 1987; Г.М.Воронцова, 1992; Т.Е.Белокриницкая и соавт., 1993; И.Ю.Абуд, 1997; М.М.Шехтман, 1997]. Однак з народженням дитини, чи з початком післяпологового періоду інтерес до цієї проблеми різко знижується. В доступній літературі маються численні роботи, присвячені анемії, які висвітлюють лише окремі гематологічні та біохімічні показники при цій патології [В.Е.Карташева и соавт., 1986; Г.Б.Безнощенко и соавт., 1993].

В лікуванні даного стану частіше застосовують консервовану донорську кров та її компоненти, препарати заліза, вітаміни групи В, С, фолієву кислоту. Кожен із вказаних компонентів часто буває недостатньо етіологічно та патогенетично обгрунтованим, а іноді і просто небезпечним. У вивченій літературі недостатньо освітлені питання психологічного стану породіль з ЗДА, роль вегетативної нервової системи в патогенезі розвитку післяпологової анемії, мало уваги приділяється немедикаментозним методам лікування даної патології [Ю.К.Джаббарова, 1987; М.И.Жиленко, 1987; М.М.Шехтман и соавт., 1997; І.М.Меренкова, 1998].

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана згідно з планом НДР НДІ медичних проблем сім’ї і є фрагментом комплексної теми “Безпечне материнство — від зачаття до народження” МОЗ (№ держ. реєстрації 0197V002121, шифр теми МК 97.06.17).

Мета — знизити частоту ускладнень в післяпологовому періоді у породіль з анемією шляхом удосконалення комплексної терапії цієї патології з використанням немедикаментозних методів.

Виходячи з цього були поставлені наступні задачі:

1.

Вивчити частоту післяпологових ускладнень у породіль з анемією.

1.

Вивчити вміст заліза, трансферину та середніх молекул в крові породіль з анемією.

1.

Вивчити перекисне окислення ліпідів (ПОЛ) та стан антиоксидантної системи (АОС) у породіль з анемією.

1.

Вивчити стан вегетативної нервової системи та психоемоційний статус у породіль з анемією.

1.

Розробити методику індивідуалізованого комплексного лікування післяпологової анемії з використанням автоінфузії ультрафіолетом опроміненої крові (АУФОК) та голкорефлексотерапії (ГРТ).

1.

Вивчити вплив розробленої комплексної терапії з використанням АУФОК та ГРТ на перебіг післяпологового періоду, деякі показники гомеостазу та стан вегетативної нервової системи у породіль.

Наукова новизна одержаних результатів. Вперше розроблена схема індивідуалізованої комплексної терапії післяпологової анемії з використанням АУФОК та ГРТ, в залежності від показників стану вегетативної нервової системи. Вперше вивчений вплив запропонованої комплексної терапії на психоемоційний статус та кількість післяпологових ускладнень у породіль з анемією.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблено метод індивідуалізованої комплексної терапії лікування післяпологової анемії з використанням АУФОК та ГРТ та показана його ефективність. Одержані результати дозволяють використовувати показники стану вегетативної нервової системи для проведення своєчасної корекції рецептур ГРТ у породіль з анемією. Визначення психологічного стану породіль дозволяє здійснювати індивідуальний підхід при лікуванні породіль, а також розробляти методи психологічної реабілітації жінок в післяпологовому періоді.

Запропоновані схеми комплексної терапії післяпологової анемії впроваджені в післяпологових відділеннях міста Донецька (Донецький державний регіональний центр охорони материнства та дитинства, міська лікарня № 9), акушерських відділеннях міських лікарень №№ 2, 7 міста Макіївки, Львівської обласної клінічної лікарні та Дніпропетровської обласної клінічної лікарні. Результати дослідження впроваджені в навчально-педагогічний процес кафедри акушерства, гінекології та перинатології післядипломного навчання Донецького державного медичного університету.

Особистий внесок здобувача. Дисертантом проведено клініко-статистичне обстеження 125 породіль з анемією I та II ступенів тяжкості та 54 породіль без анемії, які склали контрольну групу. Вивчено стан вегетативної нервової системи та психоемоційний стан у породіль обстежених груп. Проведено вивчення показників клітинного стану периферичної крові, біохімічних аналізів крові, стану обміну заліза, стану ПОЛ та АОС в динаміці. Досліджено вплив АУФОК та ГРТ на процеси кровотворення та нормалізацію показників гомеостазу організму.

Розроблено схему лікування післяпологової анемії з включенням в неї ГРТ та АУФОК. Проведено аналіз всіх отриманих результатів та їх статистичну обробку.

Апробація результатів дослідження. Матеріали дисертаційної роботи докладені на обласних конференціях молодих вчених медиків (Донецьк, 19901993), науковій конференції акушерів-гінекологів, присвяченій 60-річчю утворення кафедри акушерства і гінекології № 1 ДДМІ (Донецьк, 1993), засіданнях обласних рад з родопомочі (Донецьк, 19941997), міжобласній науково-практичній конференції, присвяченій 30-річному ювілею кафедри акушерства та гінекології удосконалення лікарів ДДМІ (Донецьк, 1995), спільній українсько-німецькій науково-практичній конференції акушерів-гінекологів (Донецьк, 1996).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 10 друкованих робіт, з них 3 статті в журналах, 2 — в збірниках наукових праць, 5 — тез доповідей на з’їздах, конференціях і конгресах.

Обсяг і структура дисертації. Робота викладена на 158 сторінках і складається із вступу, огляду літератури, чотирьох розділів власних досліджень, аналізу і узагальнення результатів досліджень, висновків, списку використаних джерел. Текстова частина викладена на 102 сторінках. Список використаних джерел містить 242 роботи, з них 160 — вітчизняних і 82 — іноземних авторів. Дисертація ілюстрована 22 таблицями, які займають 22 сторінки і 7 рисунками, які займають 7 сторінок.

зміст РоБОТИ

Матеріали та методи дослідження. Робота виконувалась на базі післяпологових відділень Донецького державного регіонального центру охорони материнства та дитинства (ДДРЦОМД) (керівник професор В.К.Чайка).

Нами обстежено 179 породіль, з яких 54 жінки не мали анемії, вони ввійшли до групи контролю, 125 жінок ввійшли в основну групу породіль з післяпологовою анемією. Породіллі основної групи методом рондомізації розподілені на 2 рівнозначні групи. В I групу ввійшло 57 породіль, які одержували лікування післяпологової анемії по загальноприйнятій на Україні методиці. В II групу ввійшли 68 породіль з ЗДА, в комплексну терапію яких були включені ГРТ та АУФОК.

Лабораторні методи обстеження були виконані в відділах Центральної науково-дослідної лабораторії (ЦНДЛ) Донецького державного медичного університету та в лабораторному відділенні ДДРЦОМД.

Всім породіллям на першу та п’яту добу проводилось комплексне дослідження яке включало:

1)

загальноклінічне обстеження (загальний аналіз крові);

1)

біохімічне обстеження: перекисне окислення ліпідів (ПОЛ), середні молекули, залізо крові, трансферин, сечовина крові, залишковий азот крові, креатинін крові, білки крові, коагулограма крові;

1)

вегетативний портрет;

1)

психологічний стан (відношення породіль до своєї хвороби).

Біохімічні обстеження.

Вміст в плазмі крові ДК насичених жирних кислот досліджувався за Z.Placer в модифікації В.В.Гаврилова и соавт. Рівень МДА в еритроцитах крові встановлювався по методиці J.A.Knight et al. Перекисний гемоліз еритроцитів (ПГЕ) визначався калориметрично на КТФ2 за В.Г.Колб и соавт.

-токоферол в плазмі крові визначався методом J.Biery в модифікації Р.Ш.Кисилевич и соавт.

Активність супероксиддисмутази (СОД) визначалась методом Fridovich в модифікації О.П.Макаревич и соавт.

Активність каталази визначалась за методикою М.А.Королюк и соавт.

Детекція середньо-молекулярних пептидів (СМП) в суперпатанті проводилась на спектрофотометрі за довжиною хвиль 238, 254, 260 і 280 нм за методикою А.Н.Ковалевского.

Вміст аденозинтрифосфату (АТФ) у крові визначався за допомогою наборів фірми “Boehringer Mannheim”.

Дослідження сироваткового заліза проводилося з використанням стандартного реактиву БИОЛАХЕМТЕСТ залізо. Концентрація трансферину в сироватці крові визначалась прямим імунохімічним методом за А.А.Булганов и соавт. Процент насичення трансферину залізом одержували розрахунковим методом.

Стан вегетативної нервової системи у породіль досліджувався на першу та п’яту добу по методиці запропонованій М.Г.Газазян.

Психологічний стан породіль оцінювали за допомогою опитника ЛОБІ на п’яту добу післяпологового періоду. Типологія реакцій особистості на хворобу (класифікація типів) запропонована А.Е.Личко.

Реінфузії АУФОК проводились з використанням апарату МД73М “Изольда”. Взяття та повернення крові здійснюється пункцією ліктьової вени. Загальна тривалість опромінення крові була не меншою 12 та не більшою 16 хвилин. Кожна породілля одержала на курс по 2 сеанси АУФОК. Забір, опромінення та повернення крові проводили з розрахунку 1 мл на 1 кг маси тіла хворої.

Сеанси ГРТ проводились не раніше ніж через 2 години після проведення інших інвазивних методів лікування, що співпадало з полуднем. Після проведення сеансу ГРТ інвазивні методи лікування не виконувались на протязі однієї години. ГРТ проводилось методом запропонованим Г.М.Воронцовой. В рецептуру входили точки акупунктури: CV43, E2, E36, F2, MC5, MC6, MC7, P7, R2, R3, R4, R6, RP3, RP4, RP6, TR5, TR8, V17, V20, V37, V39, V43, VB39, VB41, AT 55, 95, 97, 98.

Рецептура ГРТ призначалась кожній породіллі індивідуально і виконувалась під контролем стану вегетативної нервової системи. Для підсилення дії симпатичного відділу в рецептуру включались точки меридіанів, які проходять по зовнішній поверхні тіла (ЯН-меридіани); для підсилення впливу парасимпатичного відділу вегетативної нервової системи використовувались точки меридіанів внутрішньої поверхні тіла (ІНЬ-меридіани). Окрім того, в залежності від симптоматики, рецептура доповнювалась специфічними точками: гіпогалактія — E15, E18, F3, I17, F4, GI1, GI2, C7, AT 55, 34, 13, 29, 104, 44, 95, 28, 22; субінволюція матки — I3, V31, V33, V66, E41, E40, E28, RP2, AT 55, 50, 23. Сеанси рефлексотерапії починали з першої доби післяпологового періоду. Кожна жінка отримала 5 сеансів.

Всі матеріали оброблено на персональному комп’ютері з використанням програм EPI INFO 6 i Microsoft Exсel. Для визначення достовірності різниць показників використовували критерії Ст’юдента і Фішера. Різниця показників вважалася достовірною при p<0,05.

Результати дослідження та їх обговорення.

На момент вступу в пологи всі пацієнтки мали нормальні для вагітних показники крові, крововтрата під час пологів в усіх обстежених не перевищувала фізіологічну (0,5% від маси тіла). Серед породіль I групи 54 (94,7%) мали анемію першого ступеня, а 3 (5,3%) — другого ступеня. В II групі 64 (94,1%) мали анемію I ступеня, а 4 (5,9%) анемію II ступеня. Породіль з анемією III ступеня тяжкості в обстежених групах не було. Всі пацієнтки були розродженні консервативно.

Анемія в післяпологовому періоді проявлялася зниженням показників гемоглобіну на 12,718,2%, еритроцитів на 13,319,7% та гематокриту на 5,89,2% (табл. 1).

Нами вивчено стан ПОЛ та антиоксидантного захисту організму, які відображають адаптаційні можливості організму в стресових ситуаціях. Було відмічене зростання показників ПОЛ у всіх групах породіль. Особливо це виразилось в змінах показника ПГЕ, який у жінок з анемією був вищим (12,670,97% та 13,880,75%), ніж в контрольній групі (9,800,43%), що свідчить, про значне зниження стійкості еритроцитарних мембран. Надмірній ліпопероксидації ненасичених жирних кислот, мембранних структур сприяє недостатня функція системи антиперекисного захисту [Г.Б.Безнощенко и соавт.].

Аналізуючи біохімічні показники крові породіль обстежених груп на першу добу відмічено підвищення рівня азотистих шлаків в групах породіль з анемією в порівнянні з контрольною групою на 6,58,8%.

В нашому випадку на 1 добу післяпологового періоду гіпоротеінемія зареєстрована у 22,2% здорових породіль та у 51,2% породіль з анемією.

В наших дослідженнях показники заліза сироватки крові були в групах жінок з анемією (10,580,16 та 12,610,26 мкмоль/л) на 52,9% нижчими, ніж в контрольній групі (17,740,13 мкмоль/л), концентрація трансферину була 400,123,32 та 423,144,18 мг% вищою, ніж в контрольній групі (350,184,34 мг%). Процент насичення трансферину залізом на 1 добу післяпологового періоду в групах жінок з анемією був 9,990,12 та 10,370,25%, що в 2 рази нижче, ніж в контрольній групі (20,930,40%).

При оцінці стану вегетативної нервової системи на першу добу виявлено, що у жінок контрольної групи відсутня різниця між показниками які характеризують прояви симпатичного та парасимпатичного впливів. Разом з тим у 67% породіль цієї групи переважав тонус симпатичної нервової системи. В обстежених групах з анемією звертала на себе увагу явна симпатикотонія, яка була зареєстрована у 90% породіль.

Наші уявлення про виникнення та патогенез розвитку післяпологової анемії представлені на рис. 1. Схема розроблена на основі вивчення літератури та даних одержаних в результаті обстеження породіль. Виходячи з уявлення про патогенез розвитку анемії нами була розроблена комплексна індивідуалізована схема лікування післяпологових анемій з включенням АУФОК та ГРТ.

В процесі лікування та обстеження на протязі 5 діб були одержані наступні результати: в показниках гемоглобіну та еритроцитів відмічене достовірне підвищення їх кількості в усіх групах, при цьому в II групі жінок з анемією була зареєстрована нормалізація цього показника (він став 114,340,67 г/л). В I групі породіль, не дивлячись на підвищення показника рівня гемоглобіну до 107,500,50 г/л, він нормального рівня не досяг. Такі ж висновки можна зробити в відношенні до зростання показника кількості еритроцитів в цій групі. Зміни в кращу сторону відмічені в показниках формули крові особливо в контрольній та II групах. Значні зміни на протязі 5 діб одержані в підвищені показника гематокриту, який зріс в усіх групах породіль, особливо в контрольній та II групах на 4,9% та 5,2% відповідно.

В процесі лікування на протязі 5 діб пройшло зниження показників ПОЛ у породіль з анемією, в комплексну терапію яких були включені ГРТ та АУФОК та в контрольній групі. У породіль, які одержували лікування по звичайній методиці (I група) покращання показників ПОЛ було не суттєвим.

Покращання показників ПОЛ в процесі лікування співпадає з покращанням показників АОС, токоферолу та каталази, що особливо помітно в контрольній групі та групі жінок з анемією, які в комплексі лікувальних заходів одержували ГРТ та АУФОК.

Підвищення рівня АТФ на 5 добу післяпологового періоду в II та контрольній групах з 0,8020,025 до 1,1110,024 ммоль/л та з 0,7910,049 до 1,1120,030 ммоль/л відповідно, вказує на інтенсифікацію енергообмінних процесів, чого не було відмічено в I групі породіль, де цей показник суттєво не збільшився (0,8480,037 та 0,9440,037 ммоль/л).

На 5 добу зареєстровано покращання показників азотистих шлаків в усіх групах породіль, особливо значні зміни досягнуті в II групі породіль в порівнянні з I, де показник сечовини знизився з 5,890,08 до 5,690,05 ммоль/л, а показник залишкового азоту — з 20,830,17 до 19,880,12 ммоль/л.

В процесі лікування та обстеження пройшло підвищення показника білків в усіх групах. Особливо значним воно було II групі породіль — 69,430,16 г/л. На п’яту добу гіпопротеінемія відмічалася у 8,7% здорових породіль, 16,3% жінок II групи та 39,6% пацієнток I групи.

Показники заліза сироватки крові та трансферину покращилися в обох групах жінок з анемією. Особливо виражені зміни відбулися в II групі породіль, в комплексну терапію яких були включені ГРТ і АУФОК. Рівень сироваткового заліза в I групі зріс з 10,580,16 до 14,710,20 мкмоль/л, а в II — 12,610,26 до 16,350,13 мкмоль/л. Не дивлячись на більш значний приріст рівня сироваткового заліза в I групі, процент насичення трансферину залізом за 5 діб лікування в I групі зріс на 50,9%, а в II групі на 94,7% і на 5 добу в II групі він був вищим (18,450,20%), ніж в I групі (15,650,23%).

Таким чином, з приведеного видно, що при однаковому збільшенні показника сироваткового заліза в обох групах включення його в еритропоез в II групі породіль було більш ефективним, що проявилося більш значним процентом насичення трансферину залізом.

В процесі лікування в I групі пройшло зниження показників симпатичного впливу на 8,1% та підвищення показників парасимпатичного впливу на 8,7%, хоча перевага симпатичного відділу нервової системи, залишалася досить суттєвою. В контрольній групі зменшились показники як коефіцієнтів симпатичного впливу на 5,2%, так і коефіцієнтів парасимпатичного впливу на 8,4%, при цьому співвідношення цих коефіцієнтів залишалося на попередньому рівні. В II групі за 5 діб лікування зареєстровано зниження коефіцієнтів симпатичного впливу на 8,5% та підвищення коефіцієнтів парасимпатичного впливу до рівня такого ж коефіцієнта в контрольній групі.

Таким чином, на протязі 5 діб показники стану вегетативної нервової системи в контрольній та II групах породіль стали однаковими.

При вивченні психологічного стану всі типи реагування пацієнток на свій стан були поділені на три блоки: перший — для якого характерна відсутність соціальної дезадаптації, другий — з інтрапсихічною та третій — з інтерпсихічною спрямованістю (табл. 2).

Оцінюючи типи відношення до свого стану було виявлено, що перший блок відмічений у 75% пацієнток II групи, 52,6% — I групи та 51,9% жінок контрольної групи. Таким чином, у 75% жінок II групи та 50% породіль контрольної і I груп була відсутня соціальна дезадаптація. Другий блок був відмічений у 7,4% жінок II та контрольної груп та 5,3% — I групи. Третій блок нараховував 17,6% жінок II групи, 42,1% — I групи та 40,7% — контрольної групи.

При аналізі шкальної оцінки кожного типу відношення до свого стану виявилось, що високими були коефіцієнти ергопатичного типу в контрольній та II групах вони перевищували цей показник в I групі на 27,7%.

Не дивлячись на проведене лікування, у жінок з анемією як в I так і в II групах коефіцієнт тривожного типу був вищим, ніж в контрольній групі на 35,4% та 25,2% відповідно.

Апатичний тип відношення до свого стану мав самі високі показники в контрольній групі, а самі низькі в II групі породіль. Їх значення відрізнялося на 25,8%.

Егоцентричний тип, який характеризується “уходом в хворобу” виставленням на показ близьким та оточуючим своїх страждань з ціллю заволодіти їх увагою, найчастіше зустрічався в I групі жінок з анемією, він перевищував цей показник в контрольній та II групах на 29,4% та 14,8% відповідно.

Дисфоричний тип, для якого характерний похмуро-озлоблений настрій, постійний похмурий вигляд та паранойяльний тип, для якого характерна впевненість в тому, що хвороба кимось підстроєна мали в групах досить низький коефіцієнт.

Викликають зацікавлення вперше вивченні дані розподілу показників по темах діагностичних коефіцієнтів. Звертає на себе увагу те, що найбільш високі коефіцієнти, незалежно від наявності анемії, були зафіксовані в розділах “самопочуття”, “апетит” та “відношення до їжі”, “відношення до лікарів та медперсоналу”, “відношення до рідних та близьких” і “відношення до одинокості”. Відрізняються показники таких тем як “настрій”, цей показник в контрольній групі був нижчим на 22,7%, ніж в групах жінок з анемією. Показник “відношення до лікування”, який в I групі породіль був нижчим, ніж в II та контрольній групах на 19,8%. Якщо показники теми “відношення до оточуючих” особливо не виділялися в контрольній та II групі, то для породіль I групи, судячи з показника, який був на 9,5% вищим ця тема мала важливе значення.

В післяпологовому періоді основними психологічними темами у породіль є самопочуття, бажання вірно харчуватися, що можливо пов’язано з лактаційним періодом; та бажання активно спілкуватися з медичним персоналом та рідними, з метою більш швидкого повернення в сім’ю. Причому в групах породіль з анемією немаловажну роль в цих психологічних процесах надається особистому настрою та, що особливо виділяється в I групі породіль з анемією, занепокоєння по відношенню до свого лікування.

Таким чином, можна сказати, що тільки 50% жінок в післяпологовому періоді не мають соціальної дезадаптації. Включення в комплекс лікування ЗДА післяпологового періоду АУФОК та ГРТ дозволило знизити кількість жінок, які мають соціальну дезадаптацію в післяпологовому періоді з 50 до 25%.

Частота гнійно-септичних ускладнень, за нашими даними, в контрольній групі була 11,1%. В структурі її на першому місці було патологічне нагрубання молочних залоз 50%, на другому місці пропасниця неясного генезу 33,3%. В I групі рівень післяпологових запальних ускладнень досягав 26,3%, причому ведуча роль в структурі ускладнень надавалась пропасниці неясного генезу 40%, на другому місці були гострі респіраторні вірусні інфекції 26,7%, на третьому місці — метроендометрит та патологічне нагрубання молочних залоз по 13,3% кожна (рис. 2).

В II групі, породіллі якої в комплексній терапії анемії одержували АУФОК та ГРТ, рівень післяпологових ускладнень не відрізнявся від контрольної групи, лише в структурі цих ускладнень на першому місці була пропасниця неясного генезу 37,5%, на другому місці патологічне нагрубання молочних залоз 25%, причому воно зустрічалося в два рази рідше, ніж в контрольній групі.

Характерною особливістю перебігу післяпологового періоду у породіль з ЗДА є порушення лакаційної функції. При обстежені породіль нами виявлено, що рівень гіпогалактії в контрольній групі був 5,5%, в I групі 33,3%, в II групі 7,4%.

Проведені дослідження переконливо свідчать, що включення в схему комплексної терапії післяпологової анемії АУФОК та ГРТ дозволяє нормалізувати лактаційну функцію породіль та значно знизити кількість післяпологових запальних ускладнень.

Таким чином, включення ГРТ та АУФОК в комплексну терапію анемії післяпологового періоду дозволяє за більш короткий період покращити показники клітинного стану периферичної крові, біохімічні показники крові та показники обміну заліза в організмі. Усунення анемії післяпологового періоду дозволяє на 15,8% зменшити середню тривалість перебування в стаціонарі, знизити в 2,2 рази кількість ускладнень перебігу післяпологового періоду та зменшити кількість гіпогалактій в 4,5 рази.

Проведені дослідження дозволили зробити наступні висновки.

Висновки

1.

Анемія в післяпологовому періоді у жінок, які мешкають в регіоні Донбасу, сприяє збільшенню частоти післяпологових гнійно-запальних захворювань до 26,3% (проти 11,1% в контрольній групі).

1.

Розвиток анемії в післяпологовому періоді обумовлений дефіцитом заліза в організмі вагітних; крововтратою під час пологів, навіть в межах фізіологічної норми; психоемоційним напруженням в зв’язку з процесом пологів, не рідко затяжних та з оперативними втручаннями (акушерські щипці, перінеотомія, ручна ревізія порожнини матки та інші).

1.

У породіль з післяпологовою анемією має місце зниження сироваткового заліза в крові на 52,9% та процента насичення трансферину залізом в 2 рази в порівнянні з показниками контрольної групи.

1.

У породіль з післяпологовою анемією спостерігається збільшення перекисного окислення ліпідів та зниження антиоксидантної системи захисту (зростає гемоліз еритроцитів на 41,6%, знижується на 11,3% вміст токоферолу в крові та збільшується на 20,7% рівень каталази в крові).

1.

При післяпологовій анемії у породіль відмічена дискоординація вегетативної нервової системи (у 90,0% породіль привалює симпатикотонія) та зміни центральної нервової системи (психологічна дезадаптація у 55,0% породіль).

1.

Розроблений для породіль з анемією післяпологового періоду комплекс лікувальних заходів, який включає голкорефлексотерапію та автоінфузії опроміненої ультрафіолетом крові, призвів до нормалізації балансу між симпатичним та парасимпатичним відділами вегетативної нервової системи, підвищення рівня гемоглобіну на 5,2%, кількості еритроцитів на 7,1%, зростанню рівня сироваткового заліза на 32,9% та процента насичення трансферина залізом на 45,9%, білків крові на 5,7% та сприяв встановленню оптимальних співвідношень між показниками перекисного окислення ліпідів та системою антиоксидантного захисту організму.

1.

Використання розробленої схеми індивідуалізованої комплексної терапії у породіль з анемією в післяпологовому періоді сприяло зниженню частоти гнійно-запальних післяпологових захворювань з 26,3% до 11,8% та зниженню тривалості перебування породіль в стаціонарі з 6,88 до 5,79 днів, що має економічний ефект.

Практичні рекомендації

1.

Комплексна методика лікування післяпологової анемії включає призначення з першої доби після пологів автоінфузії опроміненої ультрафіолетом крові з розрахунку 1 мл на 1 кг маси тіла № 2 через добу та індивідуально підібраної голкорефлексотерапії, які проводяться на фоні загальноприйнятої антианемічної терапії. Розроблена методика проста в виконанні, не потребує значних матеріальних затрат, не має ускладнень і може бути впроваджена в стаціонарах всіх рівнів.

1.

Найбільш інформативними методами контролю ефективності комплексної терапії післяпологової анемії є показники клітинного складу периферичної крові, показники обміну заліза та стану вегетативної нервової системи.

1.

З метою профілактики анемії в післяпологовому періоді, вагітним обов’язково необхідно в умовах жіночої консультації в третьому триместрі вагітності призначати препарати заліза.

Список робіт, опублікованих по темі дисертації

1.

Особенности психологической адаптации у родильниц с послеродовой анемией // Медико-социальные проблемы семьи. — 1997. — Т. 2, № 1. — С. 7277. (Співавт.: Могилевкина И.А., Шавульская О.М.).

1.

Влияние комплексной терапии послеродовой анемии на показатели обмена железа и количество послеродовых осложнений // Вісник проблем біології і медицини. — 1999. — Вип. 10. — С. 3944. (Співавт.: Могилевкина И.А.).

1.

До питання психологічної адаптації породіль при післяпологовій анемії // Педіатрія, акушерство та гінекологія. — 1999. — № 4. — С. 217219. (Співавт.: Могілевкіна І.О.).

1.

Деякі дані особливості психологічної адаптації на фоні післяпологової анемії // Матеріали X з’їзду акушерів-гінекологів України. — Одеса, 1986. — С. 116. (Співавт.: Могілевкіна І.О.).

1.

Некоторые вопросы послеродовых анемий и пути их решения // Философские и естественно-научные аспекты антропологии: Сб. науч. тр. — СПб.Донецк, 1992. — Ч. III. — С. 6165. (Співавт.: Могилевкина И.А., Чайка В.К., Золотухин Н.С., Журавка Г.В.).

1.

Роль психоэмоционального стресса в развитии осложнений в родах и послеродовой период // Материалы научно-практической конференции акушеров-гинекологов, посвященной 60-летию основания кафедры акушерства и гинекологии № 1 Донецкого государственного медицинского института им.А.М.Горького. Сб. науч. тр. — Донецк, 1993. — Ч. I. — С. 260. (Співавт.: Могилевкина И.А., Журавка Г.В.).

1.

Особенности вегетативного портрета у родильниц // Труды научной конференции “Вклад молодых ученых медиков в решение проблем качества оказания медицинской помощи населению крупного промышленного региона”. — Донецк, 1993. — С. 6465. (Співавт.: Могилевкина И.А., Анисимова И.А.).

1.

Квантовая гемотерапия в коррекции нарушений гемокоагуляции при послеродовой анемии // Актуальные вопросы клинического акушерства и гинекологии. Сб. науч. тр. — Донецк, 1995. — С. 8587. (Співавт.: Журавка Г.В.).

1.

Профилактика ГВЗ в послеродовой период с использованием нетрадиционных методов терапии // Труды совместной украинско-германской научно-практической конференции акушеров-гинекологов. — Донецк, 1996. — С. 1315. (Співавт.: Чайка В.К., Могилевкина И.А., Шавульская О.М., Журавка Г.В.).

1.

Комплексная терапия гестационной анемии в послеродовом периоде (динамика показателей периферической крови) // Праці Асоціації акушерів-гінекологв України. Зб. наук. пр. — Київ, 1999. — С. 474475. (Співавт.: Могилевкина И.А., Перетятько А.А.).

АНОТАЦіЯ

Шпатусько М.І. Комплексна терапія післяпологових анемій. — Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.01 — акушерство та гінекологія. — Інститут педіатрії, акушерства і гінекології АМН України, Київ, 1999.

Робота присвячена питанням профілактики ускладнень післяпологового періоду шляхом удосконалення комплексної терапії післяпологових анемій за рахунок використання голкорефлексотерапії та автоінфузії опроміненої ультрафіолетом крові. Досліджено гемопоез, обмін заліза та його депо, стан вегетативної нервової системи та стан психологічної адаптації породіль. Подано клініко-статистичний аналіз ускладнень післяпологового періоду.

Встановлено, що в післяпологовому періоді превалює якісний розлад еритропоезу, який зумовлений гестаційним процесом. Використання голкорефлексотерапії сприяє усуненню порушень нейро-вегетативної регуляції гемопоезу, а автоінфузія опроміненої ультрафіолетом крові зменшує вплив гіпоксії, яка виникає при анемії.

Встановлено, що приблизно 50% породіль мали психологічну дезадаптацію.

Застосування розробленої комплексної терапії післяпологової анемії дозволяє знизити в 2,2 рази кількість запальних ускладнень перебігу пуерперію та зменшити кількість гіпогалактій в 4,5 рази.

Ключові слова: післяпологовий період, анемія, голкорефлексотерапія, автоінфузія опроміненої ультрафіолетом крові, психологічна адаптація.

АННОТАЦИЯ

Шпатусько Н.И. Комплексная терапия послеродовых анемий. — Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата медицинских наук по специальности 14.01.01 — акушерство и гинекология. — Институт педиатрии, акушерства и гинекологии АМН Украины, Киев, 1999.

Работа посвящена вопросам профилактики осложнений послеродового периода путем усовершенствования комплексной терапии послеродовых анемий за счет использования иглорефлексотерапии и аутоинфузии облученной ультрафиолетом крови.

Проведен клинико-статистический анализ частоты и структуры осложнений послеродового периода, выявлен высокий процент гнойно-септических заболеваний и гипогалактии у родильниц с анемией.

Изучено влияние иглорефлексотерапии и аутоинфузии облученной ультрафиолетом крови на гематологический, биохимический показатели крови и гомеостаз, состояние вегетативной нервной системы у 179 родильниц.

Оценка эффективности традиционного и комплексного лечения послеродовых анемий дана на основании клинико-лабораторного анализа течения послеродового периода у 125 родильниц с анемией легкой и средней степени тяжести, которые были разделены на две равнозначные группы: I группа — 57 родильниц, получавших лечение анемии по общепринятой методике и II группа — 68 женщин, у которых в комплексное лечение анемии были включены иглорефлексотерапия и аутоинфузия облученной ультрафиолетом крови. Группу контроля составили 54 родильницы не имевших признаков анемии.

Женщины II группы получили по 5 сеансов иглорефлексотерапии и 2 сеанса аутоинфузии облученной ультрафиолетом крови. Подбор точек иглорефлексотерапии зависел от состояния вегетативной нервной системы и наличия осложнений послеродового периода.

В результате проведенных исследований и манипуляций во время и после сеансов иглорефлексотерапии и аутоинфузии облученной ультрафиолетом крови осложнений не отмечалось.

Выявлено, что послеродовые анемии являются тем неблагоприятным фоном, на котором количество осложнений послеродового периода увеличивается с 11,1 до 26,3%. Увеличение длительности родов и кровопотери даже в рамках физиологической нормы, увеличение количества вмешательств в процессе родов приводят к нарушению адаптационных реакций, что проявляется в нарушениях обмена железа — снижение показателя сывороточного железа на 52,9% и процента насыщения трансферрина железом в 2 раза, нарушениях процессов перекисного окисления липидов и системы антиоксидантной защиты, что проявилось ростом показателей перекисного гемолиза эритроцитов на 41,6%, снижением показателя токоферола на 11,3% и повышением уровня каталазы на 20,7%.

Исследования центральной и вегетативной нервной системы показали, что развитие послеродовых анемий сопровождается дисбалансом отделов вегетативной нервной системы, что проявляется симпатикотонией у 90,0% родильниц и изменениями в центральной нервной системе, что проявилось в виде психологической дезадаптации у 50,0% женщин после родов.

Включение иглорефлексотерапии и аутоинфузии облученной ультрафиолетом крови в комплексную терапию послеродовых анемий позволяет восстановить баланс между симпатическим и парасимпатическим отделами вегетативной нервной системы, приводит к достоверному повышению уровня гемоглобина на 5,2%, эритроцитов на 7,1%, токоферола на 5,7%, сывороточного железа на 32,9%, белков крови на 5,7% и процента насыщения трансферрина железом на 45,9%. В процессе лечения по комплексной методике произошло снижение показателей перекисного гемолиза эритроцитов на 40,5%, диеновых конъюгат на 32,1%.

Внедрение разработанной схемы индивидуализированной комплексной терапии анемии с использованием иглорефлексотерапии и аутоинфузии ультрафиолетом облученной крови позволило снизить количество послеродовых осложнений у таких больных с 26,3 до 11,8%. Избежать возникновения генерализованных форм послеродовой инфекции и снизить длительность пребывания в стационаре с 6,9 до 5,8 дней.

Комплексный метод лечения послеродовых анемий включает назначение с первых суток после родов индивидуально подобранной иглорефлексотерапии и аутоинфузии ультрафиолетом облученной крови из расчета 1 мл на 1 кг массы тела № 2 через сутки, которые проводятся на фоне общепринятой антианемической терапии. Разработанный метод прост в исполнении и не требует значительных материальных затрат.

Наиболее информативными методами контроля эффективности комплексной терапии послеродовых анемий являются показатели клеточного состава периферической крови, показатели обмена железа и состояние вегетативной нервной системы.

Ключевые слова: послеродовой период, анемия, иглорефлексотерапия, аутоинфузия ультрафиолетом облученной крови, психологическая адаптация

Summary

Shpatusco N.I. Complex treatment of postpartum anaemia. — Manuscript.

Thesis for scientific degree of the candidate of medical sciences in speciality 14. 01.01 — Obstetrics and Gynaecology. Institute of Pediatrics and Gynaecology, Academy of Medical Sciences of Ukraine. Kyiv, 1999.

This scientific work is devoted to prophylactic of postpartum complications in postpartum anaemia patients by complex therapy with acupuncture and ultraviolet autoblood irradiation usage. The peculiarities of haemopoesis, change in ferrum metabolism, status of vegetative nervous system as well as psychological adaptation in anaemic parturients and clinical and statistical analysis of the postpartum complications was dove.

It was found that postpartum women had suffered from disturbance of eritropoesis as a result of gestational change.

Acupuncture usage normilized neuro-vegetative regulation disturbance of haemopoesis and hypoxia influence was declined by ultraviolet autoblood irradiation. Positive change in psychological adaptation was found in patients with complex treatment.

Rapid normalization of haemopoesis, ferrum metabolism as well as biochemical indexes resulted in 2,2 times decriase in postpartum infectious complications and 4,5 times decrease in hypogalactia.

Key words: postpartum, anaemia, acupuncture, ultraviolet autoblood irradiation, complex treatment, psychological adaptation.