У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

ІМЕНІ ЯРОСЛАВА МУДРОГО

Кондратьєв Олександр Васильович

УДК 343.19

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ СУДОВОГО КОНТРОЛЮ

Спеціальність 12.00.10 – судоустрій; прокуратура та адвокатура

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Харків – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі організації судових та правоохоронних органів Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник -

доктор юридичних наук, професор Грошевий Юрій Михайлович, Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, завідувач кафедри кримінального процесу.

Офіційні опоненти:

- доктор юридичних наук, професор Долежан Валентин Володимирович, Одеська національна юридична академія, професор кафедри організації судових та правоохоронних органів;

- кандидат юридичних наук, доцент Бринцев Василь Дмитрович, апеляційний суд Харківської області, голова.

Провідна установа -

Київський національний університет імені Тараса Шевченка, кафедра правосуддя юридичного факультету, Міністерство освіти і науки України (м. Київ).

Захист відбудеться "__15__"__червня _2005 р. о _11-30_ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.086.03 в Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого (61024, м. Харків, вул. Пушкінська, 70).

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого (61024, м. Харків, вул. Пушкінська, 77).

Автореферат розіслано "_14___"_травня_ 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.О. Румянцев

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Проблема судового контролю завжди привертала увагу як науковців, так і юристів-практиків. Ще в середині 60-х років ХІХ ст. в Україні, як складовій частині Російської імперії, було законодавчо проголошено й теоретично обґрунтовано концепцію судової влади, а судовий контроль визнавався функцією судової влади. На жаль, після Жовтневої революції нова влада принесла діяльність судів у жертву революційній доцільності. Формально деякі елементи судового контролю були сформульовані лише в Конституції СРСР 1977 р. (ст.58), хоча фактично існував контроль з боку партійних і радянських органів. Державна ідеологія і юридична наука розглядали суди як інструмент здійснення політичного курсу, орієнтованого на побудову комуністичного суспільства.

Нові перспективи щодо реального забезпечення в Україні судового контролю з’являються лише після прийняття Конституції України 1996 р., згідно з якою під нього підпадають усі випадки обмеження державою та її органами конституційних прав людини (ст.55). У розвиток конституційних положень було внесено низку доповнень у процесуальне законодавство України, що суттєво розширило контрольні функції суду при виконанні судової влади.

Судовий контроль, як одна з функцій останньої, привертає увагу міжнародного співтовариства. Міжнародні нормативно-правові акти передбачають право кожного на справедливий судовий розгляд його справи і неодмінно підкреслюють такі властивості судів, як незалежність, компетентність і безсторонність при здійсненні правосуддя й судового контролю (ст.10 Загальної декларації прав людини; ст.6 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод; ст.14 Міжнародного пакту про громадянські й політичні права). У цьому сенсі можна вести мову про інтернаціоналізацію стандартів судового контролю. Законодавством України були сприйняті основні міжнародні стандарти в царині захисту прав людини, що зробило актуальнішим теоретичний аналіз проблем, пов’язаних із судовим контролем.

Проте час демократичних реформ, у рамках яких здійснюється в Україні судово-правова реформа, викликає потребу переосмислити в методологічному аспекті зроблене й запровадити оптимальну для нашого суспільства модель судового контролю. Відсутність комплексного наукового дослідження судового контролю як функції судової влади в Україні, заснованого на принципово новому підході до вирішення його організаційних і правових проблем, і послужило підставою для обрання теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана згідно з планом наукових досліджень кафедри організації судових та правоохоронних органів Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого і є складовою частиною цільової комплексної програми "Проблеми вдосконалення організації й діяльності суду та правоохоронних органів в умовах формування соціальної правової демократичної держави" (номер державної реєстрації 0186.0.099031).

Мета і завдання дослідження. Основна мета дисертації полягає в
комплексному аналізі судового контролю, відокремленні його від правосуддя та прокурорського нагляду, визначенні провідних шляхів удосконалення судового контролю як гарантії прав людини в судочинстві.

Поставлена мета зумовила вирішення наступних завдань:

- проаналізувати внутрішній зв’язок між функціями правосуддя та судового контролю;

- відокремити судовий контроль від прокурорського нагляду на стадії досудового слідства;

- охарактеризувати правову природу судового контролю за нормативно-правовими актами органів виконавчої влади;

- визначити мету, завдання та предмет судового контролю на стадії досудового слідства;

- дослідити правові й організаційні засади судового контролю за застосуванням заходів процесуального примусу;

- розкрити правові й організаційні підстави діяльності суду щодо розгляду скарг на дії й рішення органів досудового слідства.

Об`єктом дослідження є сучасний стан та еволюція судового контролю у кримінальному судочинстві в умовах побудови в Україні демократичної, правової держави.

Предметом дослідження виступає специфіка правовідносин, що виникають, змінюються і припиняються у процесі здійснення судового контролю, результати теоретичних розробок, норми чинного законодавства, які визначають зміст цієї діяльності, а також організаційні та правові основи їх реалізації.

Методи дослідження. Методологічним підґрунтям наукового дослідження служить сукупність методів і прийомів наукового пізнання. На всіх його етапах використані як загальнонаукові методи, так і ті, що властиві для досліджень у правових науках. За допомогою діалектичного методу поглиблено понятійний апарат, з’ясовано сутність та особливості судового контролю. Метод системно-структурного аналізу дав можливість дослідити зв’язок і співвідношення судового контролю з правосуддям та прокурорським наглядом, визначити поняття і зміст судового контролю й дослідити предмет, види й межі судового контролю та особливості його реалізації в України. Використання історичного й порівняльно-правового методів дозволило простежити в історичному аспекті становлення й еволюцію інституту судового контролю в законодавстві, юридичній доктрині та практиці нашої країни та зарубіжних держав. Метод функціонального аналізу дав змогу розглянути судовий контроль як поліфункціональну систему, пов’язану з різноманітними судоустрійними та процесуально-правовими проблемами, висвітлити її різнопланове значення й роль у здійсненні кримінального судочинства. Догматичний аналіз норм чинного законодавства сприяв виявленню колізій між ними і формулюванню пропозицій щодо вдосконалення чинних і створення нових правових норм. Соціологічний метод застосовувався при вивченні правозастосовчої практики, контент-аналізу справ, а також анкетуванні професійних суддів щодо проблем судового контролю в Україні. Усі методи дослідження використовувалися у взаємозв’язку, що забезпечило переконливість і достовірність наукових результатів

Теоретичну основу дисертаційного дослідження становлять наукові положення, що містяться у працях українських і зарубіжних дослідників. Наукова розробка організаційно-правових і процесуальних аспектів судового контролю закладалася такими вченими, як Л.Є.Владимиров, С.І.Вікторський, Г.А.Джаншієв, В.Р.Завадський, Б.О. Кістяківський, І.В. Михайловський, М.М. Розін, М.Д. Сергієвський, С.М. Тригубов, Д.Г.Тальберг, Л.Я.Таубер, І.Я.Фойницький та ін.

Вагомий внесок в опрацювання теорії судової охорони прав людини в судочинстві зробили С.А. Альперт, К.Ф. Гуценко, Л.М. Давиденко, В.В. Долежан, В.С. Зеленецький, П.М. Каркач, В.М. Корнуков, М.В. Косюта, І.Є. Марочкін, О.Р. Михайленко, М.М. Михеєнко, Ю.Є. Полянський, М.В.Руденко, та ін.

Проблеми судового контролю досліджували О.Б.Абросимова, В.Г.Бесарабов, В.Ф.Бойко, О.Д.Бойков, В.Д.Бринцев, Ю.М.Грошевой, К.Ф.Гуценко, Г.М. Дроздов, В.В.Єршов, В.І.Клочков, М.М.Ковтун, Н.А. Колоколов, В.М.Лебєдєв, В.Т.Маляренко, В.І.Маринів, В.В.Молдован, Т.Г.Морщакова, Н.Г.Муратова, І.Л.Петрухін, В.І.Рохлін, В.М.Савицький, О.В.Смирнов, М.С.Строгович, А.Р.Туманянц, Г.П.Хімичева, Л.В.Черечукіна, В.П.Шибіко, А.Г.Шило та ін.

Значний вплив на формування українського законодавства про судовий контроль та ефективність його здіснення справляють дослідження П.Арчера, У.Бернема, Д.Гом’єн, Е.Джинджера, Д.Карлена, Д.Кларка, Р.Коллінсона, Л.Зваака, Д.Мердока, Д.Мідорока, Р.Уолкера, Л.Уайнреба, Б.Футея та ін.

Емпіричну базу дисертаційного дослідження становлять: а) статистичні дані Верховного Суду України, апеляційних судів Донецької, Харківської, Луганської областей; б) результати узагальнення 1320 матеріалів, які були розглянуті судами у 2001-2004 рр.; в) результати анкетування 722 суддів, із них 542 судді місцевих і 180 судді апеляційних судів Донецької, Луганської, Одеської та Харківської областей.

Нормативну базу дослідження становлять норми Конституції та законодавства України й зарубіжних держав, положення міжнародно-правових актів, практика Європейського суду з прав людини, Конституційного Суду України й Верховного Суду України. Крім того, проаналізовано приписи нормативних актів доби формування української державності, законодавчі акти, прийняті під час судової реформи в Росії 1864 р., законодавство колишнього СРСР та УРСР.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що вперше у вітчизняній науці комплексно, на монографічному рівні досліджено організаційні та правові аспекти судового контролю і сформульовано низку нових положень, висновків, пропозицій, які мають важливе значення для юридичної доктрини і практики:

- на підставі історико-правового аналізу діяльності суду зроблено висновок, що судовий контроль це іманентна функція, змістом якої є захист прав осіб шляхом перевірки застосування до них заходів, пов’язаних з обмеженням їх прав;

- проаналізовані основні сучасні світові моделі судового контролю, розроблені теоретичні засади вітчизняної, запропоновані організаційні та правові умови її становлення й подальшого розвитку;

- обґрунтовано, що за своєю правовою природою судовий контроль є юрисдикційною діяльністю суду, спрямованою на перевірку нормативно-правових актів органів виконавчої влади (судовий нормоконтроль), дачу дозволів про обмеження прав людини або вирішення конфліктів, що виникають між державними органами, які здійснюють процесуальну діяльність, та її учасниками;

- дістало подальшого розвитку вивчення функціонального співвідношення судового контролю і правосуддя, наведено, що основною ознакою судового контролю, за якою він відрізняється від правосуддя, є те, що при його здійснені суд не повинен входити в обговорення основного питання кримінальної справи - винності особи у вчиненні злочину;

- комплексно досліджено співвідношення судового контролю і прокурорського нагляду на досудовому слідстві, наведені параметри їх розмежування, обґрунтована необхідність існування прокурорського нагляду лише на умовах підконтрольності суду дій і рішень прокурора;

- наведені додаткові аргументи на користь того, що конституційне право кожного на судове оскарження дій та рішень органів дізнання, слідчого і прокурора є найбільш дійовим та ефективним засобом захисту прав і законних інтересів учасників досудового слідства і потребує збалансованого підходу до поділу компетенції між судом і прокурором;

- розроблено авторський варіант визначення завдань, предмета й меж судового контролю, причому при позначенні останніх уперше обґрунтована необхідність використання інституціонально-функціонального підходу, який враховує як інституціональну, так і функціональну незалежність і неупередженість суду при здійсненні судового контролю;

- здійснена науково обґрунтована класифікація судового контролю на види, зокрема, за хронологічною ознакою (попередній і наступний судовий контроль), залежно від характеру підконтрольного акта (судовий контроль за діями й рішеннями), за ознакою обов'язковості (судовий контроль у формі дачі дозволу й у формі розгляду скарг на дії й рішення);

- рекомендовано шляхи поліпшення провадження механізму судового контролю за обмеженням окремих конституційних прав осіб до порушення кримінальної справи, визначено процедура прийняття в судовому засіданні рішень про проведення дій, які обмежують права осіб, з обов’язковим окресленням конкретних строків їх тривання;

- з’ясовані правові підстави прийняття судових рішень про застосування до обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді взяття під варту й запропоновано, що вони можуть бути прийняті судом лише з дотриманням процедури судового засідання;

- обґрунтовано висновок, згідно з яким відмова прокурора підтримувати подання слідчого про застосування до обвинуваченого конкретного заходу процесуального примусу перешкоджає розгляду судом цієї постанови;

- подальшої аргументації отримала теза, що на стадії досудового слідства суд повинен розглядати скарги на дії й рішення органів дізнання, слідчого та прокурора, здатні завдати шкоди конституційним правам учасників судочинства або ускладнити їм доступ до правосуддя, за винятком постанови про притягнення особи як обвинуваченої, оскарження якої означатиме вирішення судом питання щодо її винності у вчиненні злочину ще до розгляду кримінальної справи по суті;

- запропоновано вдосконалення практики апеляційного оскарження рішень, які приймаються судами у процесі виконання функції судового контролю за досудовим слідством;

- винесені конкретні пропозиції з покращання законодавчого врегулювання організації та процедури здійснення судового контролю.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що сформульовані в дисертації висновки та пропозиції можуть бути використані: –

у науково-дослідницьких цілях – для поглиблення теорії судового контролю; –

у нормотворчій діяльності – для вдосконалення організації та правової регламентації судового контролю, оптимізації Законів „Про судоустрій України”, „Про статус суддів” і Кримінально-процесуального кодексу України; –

у правозастосовчій діяльності – для забезпечення єдності в застосуванні законодавства про судовий контроль; –

у навчальному процесі – для вивчення дисциплін “Кримінальний процес", "Організація судової влади", “Організація судових та правоохоронних органів” тощо, підвищення кваліфікації суддів, прокурорсько-слідчих працівників та адвокатів, а також підготовки відповідних розділів підручників, навчальних посібників і методичних рекомендацій з проблем судового контролю.

Апробація результатів дисертації. Висновки й положення дисертаційного дослідження неодноразово обговорювалися на кафедрі організації судових та правоохоронних органів Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого й використовувалися автором у практичній діяльності як судді й голови апеляційного суду. Основні результати наукового дослідження оприлюднені на науково-практичних конференціях ("Судова реформа в Україні. Проблеми і перспективи", - Харків, 2000,-18-19 квіт.; "Актуальні проблеми кримінального судочинства України", - Донецьк, 2003,-21 лист.).

Публікації. Основні положення дисертації відображені у 5-ти наукових статтях та тезах наукових повідомлень, що опубліковані в наукових фахових періодичних виданнях з юридичних наук, затверджених ВАК України.

Структура роботи. Композиційна побудова дисертаційної роботи зумовлена дослідницькими завданнями й необхідністю логічного й послідовного викладення матеріалу. Робота складається зі вступу, 3-х розділів, що містять 8 підрозділів, висновків і списку використаних джерел. Обсяг дисертації – 191 сторінка. Список використаних джерел становить 230 найменувань і займає 21 сторінку.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У Вступі обґрунтовується актуальність теми дисертаційної роботи, характеризується ступінь її наукової розробки і зв’язок з науковими програмами, визначаються мета, основні завдання, об’єкт, предмет і джерела дослідження, його методологічні засади, розкривається наукова новизна та практичне значення отриманих результатів, наводяться дані про апробацію отриманих результатів.

Розділ 1. "Загальна характеристика судового контролю" складається із 2-х підрозділів.

У підрозділі 1.1. "Поняття і значення судового контролю" висвітлена правова природа судового контролю, яка зумовлена сутністю судової влади й відповідно до Конституції України є іманентною функцією суду поряд з відправленням ним правосуддя (статті 29-31,55,62,124). Зробивши аналіз співвідношення судового контролю і правосуддя як напрямків реалізації судової влади дисертант дійшов висновку, що в доктрині з цієї проблеми не склалося єдності думок. Деякі науковці визнають судовий контроль елементом правосуддя (І.Л. Петрухін), видом правосуддя (В.М. Лебєдєв), особливою формою відправлення правосуддя (Н. Н. Ковтун). Поділяється точку зору, що судовий контроль не є правосуддям і становить його самостійну функцію при здійсненні судочинства (А.Р.Туманянц). Така позиція базується на тому, що й при дачі дозволів на проведення слідчим процесуальних дій, і при розгляді скарг учасників процесу на його дії й рішення, суд не повинен входити в обговорення основного питання кримінальної справи - про винність особи у вчиненні злочину.

Досліджуючи взаємозв’язок судового контролю і прокурорського нагляду на досудовому слідстві як 2-х самостійних видів діяльності автор з’ясував параметри їх розмежування: а) завданням суду і прокурора у процесі контрольно-наглядової діяльності є захист прав людини на стадії досудового слідства, однак поряд із цим прокурор здійснює кримінальне переслідування осіб, які вчинили злочин; б) судовий контроль за досудовим слідством ніякого управлінського навантаження не несе, оскільки суд не є учасником цього слідства, а прокурор, водночас із наглядом керує також процесуальним слідством. Тому, навряд чи можна визнати безстороннім розгляд прокурором скарги на дії або рішення слідчого.

З урахуванням існуючих у теорії поглядів про ознаки судового контролю (В.Н. Галузо, Н.Н. Ковтун, Н.Г. Маратова, О.В. Хімічева, А.Р. Туманянц) у роботі наводиться авторське визначення судового контролю як функції судової влади, яка здійснюється у закріплених законом процесуальних формах з метою забезпечення доступу до суду і яка спрямована на реалізацію судового захисту особи й відновлення її порушених прав на досудовому провадженні по кримінальній справі.

У підрозділі 1.2. "Види й межі судового контролю" досліджуються предмет і межі судового контролю на досудових стадіях кримінального процесу. На підставі вивчення існуючих у теорії поглядів про види судового контролю (Н.О.Лопатка, М.О.Колоколов, Н.Н.Ковтун, В.О.Яблоков, О.В. Хімічева) науково обґрунтовано класифікацію судового контролю. Особливої уваги надано дослідженню попереджувального судового контролю (прийняття судом рішень про провадження процесуальних дій) і наступного (перевірка судом законності й обґрунтованості дій або рішень, прийнятих у ході досудового провадження).

Аналіз норм Конституції та вітчизняного кримінально-процесуального законодавства й рішень Конституційного Суду України дозволяє стверджувати, що до предмета попереджувального судового контролю варто віднести дії й рішення слідчого, прокурора, які: а) істотно обмежують конституційні права громадян; б) породжують наслідки, що виходять за рамки кримінально-процесуальних правовідносин; в) призводять до таких обмежень конституційних прав, які не можуть бути відновлені в результаті наступного судового контролю або судового розгляду. Доводиться перелік таких рішень, обґрунтовуються пропозиції по вдосконаленню процедури застосування заходів кримінально-процесуального примусу тільки за рішенням суду.

До предмета наступного судового контролю, на думку дисертанта, входять рішення й дії (бездіяльність) посадових осіб, які проваджують кримінальне судочинство, що здатні завдати шкоди конституційним правам людини або ускладнити її доступ до правосуддя, за винятком постанови про притягнення особи як обвинуваченої, оскільки її перевірка до закінчення досудового слідства означатиме вирішення судом питання про винність особи у вчиненні злочину ще до розгляду кримінальної справи по суті.

Для позначення меж судового контролю сформульовано інституціонально-функціональний підхід, який ураховує незалежність і неупередженість суду, преваги судової процедури при здійсненні судового контролю і полягає в тому, що а) судовий контроль не повинен перетворюватися на управління розслідуванням і б) неприпустимо при його здійсненні порушувати систему стадій кримінального процесу.

Стверджується, що участь судді на попередніх стадіях кримінального процесу створює ймовірність або хибність його думки про винуватість особи, а це може вплинути на його безсторонність при розгляді справи на наступних етапах. Ось чому потрібно введення спеціалізованих суддів, які виконують винятково функцію судового контролю і не мають повноважень по відправленню правосуддя не тільки у кримінальній справі, по якій вони приймали рішення на досудових стадіях, але по будь-якій іншій. Варіантом вирішення цієї проблеми є покладання функцій судового контролю на слідчих суддів.

Неприпустимою вважає дисертант практику розгляду судами за процедурою, передбаченою КПК, скарг на непроцесуальні дії й рішення слідчого та прокурора (скарги на дії слідчих, які вчиняли фізичний тиск на підозрюваного чи відмовили надати рідним побачення із затриманим, та ін.). Такі скарги мають адміністративно-правову природу і повинні розглядатися адміністративними судами.

Межі наступного судового контролю зумовлені особливостями процедури його провадження, яка базується на принципах кримінального судочинства, що створюють найбільш сприятливі умови для з'ясування обставин справи й ефективного захисту прав людини. У роботі сформульовано пропозиції щодо подальшої диференціації й удосконалення цієї процедури.

Розділ 2. „Організаційно-правові проблеми судового контролю у кримінальному судочинстві” складається з 4-х підрозділів.

У підрозділі 2.1. „Сутність судового контролю за досудовим слідством” на підставі вивчення історії вітчизняного (Україна доби Гетьманщини, періоду дії Конституції П.Орлика й Конституції УНР) й зарубіжного досвіду (Англія, Шотландія, Ірландія епохи Habeas Corpus Act) існування судового контролю за досудовим слідством пропонується створення його сучасної вітчизняної моделі, становлення й розвиток якої в нашій країні відбувається під впливом таких чинників як а) визнання Конституцією України необхідності судового контролю за досудовим слідством, б) реалізація в Україні судово-правової реформи й в) імплементація національним законодавством норм міжнародного права.

На сучасному етапі розвитку правової системи України ідея поширення контрольних повноважень суду на стадії досудового слідства в теорії сприймається неоднозначно (В.Г. Бесарабов, К.А. Колоколов, Н.Г.Муратова). Однак результати проведеного анкетування свідчать, що більшість респондентів її підтримують. Із 462 опитаних суддів 450 відповіли "так"; із 350 опитаних адвокатів ствердно відповіли 346; 533 слідчих підтримали цю ідею, а 115 – ні; і лише всі опитані прокурори (122) з нею не погодилися. Анкетування здійснювалося в Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській та Одеській областях. Ось чому акцентується увага на науковому обґрунтуванні динамічності судового контролю й необхідності поширення переліку примусових заходів, які застосовуються до особи лише за рішенням суду.

Завдання судового контролю на стадії досудового слідства похідні від загальних завдань кримінального судочинства й полягають у судовому захисті прав людини, втягненої у кримінальний процес. Його предметом є правовідносини між учасниками досудового слідства, пов’язані з обмеженням прав і свобод особи та іншими порушеннями її законних інтересів. Що ж до процесуальної форми здійснення судового контролю за досудовим слідством, то автор пропонує детальніше її розробити у проекті Кримінально-процесуального кодексу України.

У підрозділі 2.2. „Судовий контроль за застосуванням заходів процесуального примусу, які суттєво обмежують права людини й основні свободи” досліджуються проблемні питання ефективності судового контролю за застосуванням кримінально-процесуальних примусових заходів як специфічного виду державного примусу.

У зв’язку з процесуальними цілями такий контроль класифіковано за 3-ма групами. Це судовий контроль за примусовими заходами: 1) спрямованими на запобігання чи припинення неправомірної поведінки суб'єкта кримінального судочинства: а) затримка підозрюваного (ст.106 КПК України), б) привід обвинуваченого (ст. 136), в) відсторонення обвинуваченого від посади (ст.147), в) поміщення особи, яка вчинила у віці від одинадцяти до чотирнадцяти років суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки злочину, в приймальник-розподільник (ст.7 3); 2) що мають за мету: а) одержання й перевірку доказів (наприклад, вилучення чи відібрання зразків для експертного дослідження - (ст. 199), б) примусове поміщення обвинуваченого в лікувальну установу для стаціонарного експертного дослідження (ст. 205); 3) спрямованими на забезпечення цивільного позову й можливої конфіскації майна.

В умовах гуманізації кримінального процесу практиці застосування процесуальних заходів примусу повинні відповідати адекватність та ефективність судового контролю в цієї царині. У підрозділі розвиваються пошуки вчених (В.Г. Бесарабов, К.А. Колоколов, В.І. Маринів, Н.Г. Муратова, А.Р. Туманянц) критеріїв якості останнього за застосуванням цих заходів і запропоновано визначення ефективності й методики її виміру. До критеріїв оцінки ефективності судового контролю належать а) дотримання судом при його здійсненні Конституції й законів України, б) забезпечення справедливої процедури його здійснення, в) поновлення порушених прав особи й г) повне відшкодування завданих їй збитків.

У підрозділі 2.3. „Судовий контроль за затриманням і взяттям під варту осіб, які вчинили злочин” розкривається зміст судового контролю за додержанням прав осіб при їх затриманні або взятті під варту. Логічне тлумачення ч. 2 ст. 29 Конституції, ст. 106, ч. 3 ст. 165 2 КПК України дозволило зробити висновок, що погоджене з прокурором подання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту повинно бути представлено суду не пізніше, ніж до закінчення відведеного законом 72-годинного строку, початком якого є момент поміщення особи, затриманої за підозрою у вчиненні злочину, в камеру для затриманих. Наголошується, що положення українського процесуального законодавства в частині продовження судом строку затримання з ініціативи підозрюваного до п'ятнадцяти діб (ч.8 ст.165 2 КПК) не відповідає ст. 5 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод. Право на свободу має занадто велике значення для особи в демократичному суспільстві, щоб можливо було обмежити її свободу лише з тієї причини, що вона сама дала згоду на тримання її під вартою (рішення Європейський суду з прав людини у справі “Де Вільде, Оомс і Версип проти Бельгії").

Наведений порівняльний аналіз практики застосування судового порядку обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту свідчить, що після введення судового контролю гарантії прав людини, свобода якої обмежується, зросли, що здійснюється гуманізація застосування до неї таких заходів. Якщо в першому півріччі 2001 р. в Донецькій області прокурорами було санкціоновано 3829 арештів підозрюваних і обвинувачених у вчиненні злочинів, то в другому судами було винесено 3308 таких постанов. Подальше поглиблене вивчення судовій практики показало, що судді врівноважено підходять до взяття особи під варту. Так, у 2002 р. судами зазначеної області з 6849 подань слідчого про взяття особи під варту задоволено 6436; у 2003 р. 6169 - 5690; у 2004 р. з 5848 - 5497.

При прийнятті рішення про взяття людини під варту суд на підставі аналізу фактичних даних, які є у справі, і враховуючи конкретну життєву ситуацію, повинен достовірно знати, що підозрюваний чи обвинувачений неодмінно ухилиться від слідства чи суду, перешкоджатиме встановленню істини або продовжуватиме злочинну діяльність. При цьому в сукупності й динамічній єдності з підставами суддя має враховувати й умови взяття особи під варту (ст. 150 КПК).

При здійснені судового контролю за продовженням строку тримання обвинуваченого під вартою суду належить ретельно перевіряти й оцінювати причини, з яких необхідно продовжувати цей строк. На жаль, суди недостатньо активно реагують на порушення слідчими вимог закону. Шляхом аналізу 324 справ установлено, що по 138 справах (43,2%) подання слідчих про продовження строку тримання особи під вартою не містили всієї необхідної інформації, яку вимагає ч.1 ст.165 3 КПК України, по 167 (52,4%) - подання направлені в суд з порушенням строків, передбачених ч.2 ст. 165 3 КПК, і тільки по 40 (12,6 %) суди реагували винесенням на адресу слідчого окремої ухвали (постанови).

У підрозділі 2.4. „Судовий контроль за законністю проведення окремих слідчих дій” розглядається контрольна діяльність суду на досудовому слідстві, пов’язана з наданням слідчому дозволу на проведенням слідчих дій, які суттєво обмежують конституційні права людини на недоторканність житла, таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної й іншої кореспонденції (огляд та обшук її житла чи іншого володіння, виїмка, накладення арешту на кореспонденцію і зняття інформації з каналів зв'язку).

Ретельне вивчення співвідношення міжнародно-правових стандартів у сфері прав людини з конституційними та кримінально-процесуальними нормами вітчизняного законодавства й існуючими в науці поглядами (В.Т.Маляренко) дозволило дисертанту стверджувати, що Україна встановила недоторканність не тіль-ки житла, а й іншого володіння особи, чим поширила гарантії її житлових прав, передбачені в міжнародно-правових актах (ст.8 Конвенції про захист прав людини та основних свобод).

На підставі комплексного дослідження поняття "житло", що містять Конституція й законодавство України, та практики Європейського суду з прав людини обґрунтовано висновок, що під захист підпадає фактичне проживання особи а) в особистих будинках з усіма побудовами, призначеними для постійно-го чи тимчасового мешкання в них, а також тих, які є складовою час-тиною будинку; б) в будь-яких житлових приміщеннях незалежно від форми влас-ності, які входять у житловий фонд і використовуються для постійного або тимчасового проживання; в) у будь-яких інших приміщеннях чи забудовах, які не належать до житлового фонду, але викорис-товуються для тимчасового мешкання.

Запропоновано врегулювати в КПК України підстави й порядок проникнення до житла без мотивованого рішення суду в невідкладних випадках, пов'язаних з урятуванням життя людей, майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, підозрюваних у вчиненні злочину (ч.3 ст.30 Конституції України).

Докладно розглядаються підстави та процедура прийняття судом рішення про виїмку а) предметів і необхідних документів з житла чи іншого володіння особи, б) документів, що становлять банківську таємницю, про огляд місця події, якщо ним виявилося житло чи інше володіння особи; в) арешт кореспонденції, г) зняття інформації з каналів зв'язку, сформульовані пропозиції про вдосконалення кримінально-процесуального законодавства щодо проведення зазначених дій.

Розділ 3. „Організаційно-правові проблеми оскарження в суді процесуальних дій і рішень органу дізнання, слідчого та прокурора” складається з 3-х підрозділів.

У підрозділі 3.1. „Сутність інституту оскарження в суді процесуальних дій і рішень слідчого” підкреслюється, що цей інститут являє собою встановлений у законі порядок подання, прийому, розгляду й вирішення скарг на дії чи рішення органу дізнання, слідчого, прокурора або суду, які порушують права осіб, що беруть участь у справі.

Пропонується авторське тлумачення поняття „скарга”, як засноване на законі звернення учасника кримінального процесу до органу державної влади з вимогою про усунення порушення прав особи, допущеного органами чи посадовцями, які здійснюють кримінальне судочинство, й аналізується співвідношення цього терміна з категорією „клопотання”.

Спираючись на докладне вивчення практики й існуючих у теорії права думок щодо визначення меж судового розгляду скарг на дії й рішення органу дізнання, слідчого та прокурора (Л.В.Солодилов, О.В.Хімічева, Л.В.Черечукіна), робиться висновок, що найоптимальнішим варіантом вирішення порушеної проблеми є порядок, відповідно до якого безпосередньо судом повинні розглядатися скарги а) на дії й рішення органів досудового слідства та прокурора, оскарження яких у суді передбачено чинним КПК України та б) на інші дії (бездіяльність) і рішення, здатні припинити доступ заінтересованої особи до правосуддя. При цьому важливо, щоб будь-яка дія чи рішення цих органів неодмінно одержали правову оцінку суду. Тому, як вбачається, доцільно передбачити в законодавстві посаду слідчого судді, основним обов'язком якого є виконання судового контролю. Не ставлячи перед собою мету вирішити це питання остаточно, разом із тим вважаємо, введення такої посади у структуру судової системи України є корисним, оскільки це підвищить ефективність судового контролю, поширить гуманізацію та якість досудового провадження .

У підрозділі 3.2. „Процесуальний порядок розгляду судами скарг на дії й рішення органів дізнання, слідчого та прокурора” досліджуються проблеми, пов'язані з процедурою розгляду судами скарг на дії й рішення суб'єктів, які провадять досудове слідство.

Аналіз чинного кримінально-процесуального законодавства й судової практики по розгляду скарг на дії чи рішення органів досудового провадження дає підставу зробити однозначний висновок, що такі скарги повинні слухатися судами, як правило, у відкритому судовому засіданні за участю прокурора та інших заінтересованих осіб. Скарга може бути подана в суд будь-яким учасником кримінального судочинства (потерпілим, підозрюваним, обвинуваченим) чи іншими особами, які не беруть участі у справі, але якщо дія чи рішення цих органів стосується їх прав чи законних інтересів.

Звертається увага на існуючі в судовій практиці порушення встановлених законом строків подачі скарг на дії й рішення органів досудового провадження та прокурорів, що в остаточному підсумку не сприяє ефективності судового контролю. Наводяться аргументи щодо необхідності законодавчого встановлення 10-денного строку як найоптимальнішого для розгляду судом таких скарг. Рекомендується удосконалити процедуру участі в судовому засіданні суб'єктів оскарження, оскільки результати вивчення судової практики свідчать, що вони часто позбавляються можливості взяти участь у слуханні скарги по суті, бо суд не повідомляє їх про час слухання справи (з 210 матеріалів, розглянутих місцевими судами Донецької, Луганської й Харківської областей у 2004 р. ця вимога закону була виконана в повному обсязі лише у 12 матеріалах).

Обґрунтовано, що розгляд судом скарги відбувається в ревізійному порядку. Суд не пов'язаний з доводами, наведеними у скарзі, і зобов'язаний всебічно перевірити законність та обґрунтованість оскаржуваних дії чи рішення.

У підрозділі 3.3. Проблеми оскарження судових рішень, які приймаються у процесі здіснення судового контролю в кримінальному судочинстві” проаналізовано правову сутність інституту апеляції як одного з гарантій реалізації права заінтересованої особи на розгляд незалежним і колегіальним складом суду її апеляції на рішення, винесене судом у процесі здійснення функції судового контролю за досудовим провадженням. У зв'язку з тим, що пропонується розширити коло оскаржуваних у суді дій і рішень, прийнятих на досудовому слідстві, автор вважає за необхідне розширити перелік судових рішень, на які може бути подана апеляція (ч. 2 ст. 347 КПК), зокрема, доповнити їх постановами, що завдають шкоди конституційним правам учасників кримінального процесу або ускладнюють їх доступ до правосуддя.

Серед суб’єктів апеляційного оскарження особлива увага приділяється прокуророві. Відповідно до п.8 ст.348 КПК України, право на його подачу мають прокурор, який брав участь у слуханні справи судом першої інстанції і який затвердив обвинувальний висновок. І хоча дисертантом поділяється існуюча думка, що позбавлення Генерального прокурора України, його заступників, обласних і прирівняних до них прокурорів права подавати апеляції в суд апеляційної інстанції суперечить ст.25 КПК, але відзначається, що в рамках чинного законодавства постанова суду про застосування примусового заходу, винесена ним за участю помічника районного (міського) прокурора, може бути переглянута в апеляційному суді лише за поданням або цього ж помічника прокурора, або прокурора району (міста), який давав згоду слідчому на звернення до суду з даного питання.

У Висновках наведені теоретичні узагальнення й запропоновано нове вирішення наукового завдання, суть якого полягає в комплексному дослідженні організаційних і правових аспектів судового контролю.

Судовий контроль за нормативно-правовими актами є ефективним засобом розв’язання судовою владою колізій у правовій системі держави. При їх перевірці суд установлює наявність колізії і припиняє дію відповідного правового акта або не застосовує в конкретній справі незаконного. Визначається предмет прямого й опосередкованого судового нормоконтролю.

Досліджено правову природу судового контролю за обмеженням прав особи при проведенні провадження в досудових стадіях кримінального процесу. Внесено пропозиції по вдосконаленню процедури судового контролю за обмеженням прав особи, здійсненого до порушення кримінальної справи.

Доводиться необхідність поширення судового контролю за досудовим провадженням, тому що він є ефективнішим, від прокурорського нагляду, оскільки вимоги законодавства, що прокурор, водночас із виконанням функції обвинувачення ще й охороняє права й законні інтереси учасників процесу, недостатньо гарантують незалежність і безсторонність розгляду скарги учасників процесу.

Визначається предмет судового контролю, який становлять правовідносини між учасниками досудового слідства, пов’язані з обмеженням прав особи на стадії останнього. Досліджується правова природа видів судового контролю (попереджувального й наступного) та процесуальні форми їх здійснення.

Рекомендується: а) вдосконалити процедуру обрання обвинуваченому (підозрюваному) запобіжного заходу у вигляді взяття під варту за рішенням суду (ст. 165 2 КПК України), зокрема, процесуальну форму розгляду судом такого подання слідчого; б) визначити чітко процесуальний статус прокурора, обвинуваченого (підозрюваного) та інших учасників судового засідання; в) переглянути коло питань, що підлягають обов'язковому дослідженню в суді; г) окреслити вимоги, що висуваються до постанови суду про обрання обвинуваченому (підозрюваному) запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

Підтверджується необхідність судового контролю за продовженням строків досудового слідства, предметом якого є перевірка й оцінка судом доводів слідчого про подовження строків тримання обвинуваченого під вартою.

Розглядаються особливості судового контролю за законністю затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину, а також умов, за яких суд вправі подовжити строк тримання особи під вартою. Робиться висновок, що згода прокурора на це обов'язкова і якщо прокурор, який бере участь у судовому засіданні, відмовиться підтримати подання слідчого з цього питання, суду належить винести постанову про відмову в продовженні строку тримання обвинуваченого під вартою, інакше йому довелося б взяти на себе функцію обвинувачення.

Досліджуються проблеми проведення обшуку, виїмки, накладення арешту на кореспонденцію і зняття інформації з каналів зв'язку як слідчих дій, пов’язаних із суттєвим обмеженням конституційних прав людини на недоторканність житла, таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, і робиться висновок, що допустимими в демократичному суспільстві вони можуть бути лише при ефективному судовому контролі й належній процедурі їх здійснення.

Розкриваються сутність і значення інституту оскарження рішень у кримінальному судочинстві як конституційного принципу, називаються шляхи поліпшення процесуальної форми звернення до суду й розгляду ним скарг на дії й рішення органу дізнання, слідчого та прокурора. Зазначається, що розгляд скарги здійснюється в ревізійному порядку. Рекомендується вдосконалити цю процедуру (підсудність, процесуальна форма слухання, склад учасників, та їх права, види рішень, що виносяться судом, порядок їх оскарження тощо). Суд не пов'язаний з доводами, наведеними у скарзі, і зобов'язаний всебічно перевірити законність та обґрунтованість оскаржуваної дії чи рішення.

Аналізується апеляційна процедура оскарження рішень, винесених судом у процесі виконання функції контролю за досудовим слідством, і наводяться пропозиції щодо покращення її ефективності.

Сформульовані рекомендації з удосконалення нормативного регулювання судового контролю.

СПИСОК ОПУБЛИКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Кондратьєв О.В. Ретроспективна характеристика судового контролю за судовим слідством // Правн. часопис Донец. ун-ту. – Донецьк, 2000.- №2 (5).- С. 61-65.

2. Кондратьєв О.В. До питання про судовий контроль за попереднім слідством // Вісн. Нац. ун-ту внутр. справ. - Х., 2001.- Вип. 14.- С. 117-124.

3. Кондратьєв О.В. Співвідношення судового контролю та прокурорського нагляду на досудовому слідстві // Вісн. Донец. ун-ту. -Донецьк, 2003.- №2.-С. 187- 203.

4. Кондратьєв О.В. Завдання та форми судового контролю // Пробл. правознавства та правоохоронної діяльності: Зб. наук.


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Роль ендоплазматичного ретикулуму у регуляції внутрішньоклітинної Са2+-сигналізації та функціонування ацинарних клітин підщелепної слинної залози - Автореферат - 33 Стр.
ВИГУКИ СУЧАСНОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ (СИСТЕМНИЙ ТА ДИСКУРСИВНИЙ АСПЕКТИ) - Автореферат - 32 Стр.
ФЕНОМЕН ГЛОБАЛІЗАЦІЇ: КОНЦЕПТУАЛЬНІ ВИМІРИ, ІНСТИТУЦІОНАЛЬНІ СТРУКТУРИ ТА ГЕОІСТОРИЧНА ДИНАМІКА - Автореферат - 22 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ СТІЙКОСТІ ПРОТИ ХОЛОДНИХ ТРІЩИН ЗВАРНИХ З’ЄДНАНЬ СЕРЕДНЬОВУГЛЕЦЕВИХ НИЗЬКОЛЕГОВАНИХ СТАЛЕЙ - Автореферат - 29 Стр.
КЛІНІКО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ АСПЕКТИ ЛІКУВАННЯ ГЛИБОКОГО КАРІЄСУ СУЧАСНИМИ ПЛОМБУВАЛЬНИМИ МАТЕРІАЛАМИ - Автореферат - 24 Стр.
Організація та управління роботою суден в ролкерній транспортно-технологічній системі - Автореферат - 24 Стр.
МОВЛЕННЄВА СТРУКТУРА ОБРАЗУ АВТОРА У ТВОРЧОСТІ ЮРІЯ ФЕДЬКОВИЧА - Автореферат - 29 Стр.