У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика роботи

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МАЛЕХ ПЕТРО ІВАНОВИЧ

УДК 658.26:621.316.1

РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ ІНФРАСТРУКТУРИ

АВТОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління

підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Львівському відділені Науково-дослідного економічного інституту Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України

Науковий керівник: доктор економічних наук ,професор

Якубовський Микола Миколайович,

Науково-дослідний економічний інститут (НДЕІ)

Міністерства економіки та з питань європейської

інтеграції України, заступник директора, завідувач відділу

міжгалузевих та структурних проблем виробництва

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Побурко Ярослав Олексійович,

Інститут регіональних досліджень НАН України,

завідувач відділу методології регіональної

та транспортної статистики

кандидат економічних наук, доцент

Омелянович Олексій Романович

Національний транспортний університет

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри менеджменту та підприємництва

Провідна установа: Прикарпатський університет ім. В.Стефаника

Міністерства освіти і науки України, м. Івано-Франківськ

Захист відбудеться "17" березня 2005 р., о 1400 годині, на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.059.04 в Національному транспортному університеті за адресою: 01010, м. Київ, вул. Суворова, 1, ауд. 333.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національного транспортного університету за адресою: 01103, м. Київ, вул.. Кіквідзе, 42

Автореферат розісланий „15” лютого 2005р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Левківський О.П.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. В умовах реформування української економіки активізація підприємницької діяльності, як невід’ємної складової ринкового середовища, набуває дедалі більшого значення. Формування сприятливого економічного, фінансового і правового підприємницького поля, стимулювання розвитку економічної конкуренції, забезпечення нормативно-правової стабільності, виховання почуття власності стають важливішими факторами прискорення економічного розвитку України.

Серед напрямів підприємницької діяльності останнім часом прискорився розвиток підприємств інфраструктури автомобільного транспорту, особливо автозаправних і автосервісних комплексів. На сьогоднішній день роздрібна торгівля автомобільним паливом знаходиться серед ефективних сегментів ринку. Однак, з часом ця позиція може істотно змінюватися під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів. Особливо вразливими стають умови реалізації світлих нафтопродуктів на конкретній автозаправній станції (АЗС).

Проблеми й особливості розвитку підприємств інфраструктури різних галузей економіки, у тому числі і автомобільного транспорту, знайшли своє відображення в спеціальній економічній літературі. Безпосередньо проблемам визначення економічної ефективності інвестицій в будівництво нових підприємств інфраструктури автомобільного транспорту, економічного аналізу їх діяльності, організаційно-економічного розвитку, підвищення конкурентоспроможності, оптимального розміщення та оцінки ризику побудови нових або реконструкції подібних об’єктів висвітлені в наукових працях вітчизняних і зарубіжних вчених, зокрема в роботах Алекперова В., Алафінова С., Беренса В., Бланка І.О., Бирмана Г., Буткова П.П., Бедняка М.Н., Венцеля Е.С., Волгіна В.В., Гарбера М.М., Загороднього А.Г., Канарчука О.В., Кантора Ф.М., Карташова В.П., Клейнера Б.С., Ковальова В.В., Козака М.М., Кофмана А., Крикавського Є.В., Кузьміна О.Є., Курнікова І.П., Легейди Є.В., Левковця П.Р., Лудченка О.А., Мердика Р., Напольського Г.М., Пересади А.А., Ратмірова К.В., Рендера Б., Халушакова З.Б., Хомяка Я.В., Фатхутдінова Р.А., Федоренка В.Г., Фукеридера Е., Чернової Г.В., Шарпа І., Шеремета В.В., Шмидта С., Юсупова І.Ю. та інших науковців.

Разом з тим, сьогодні немає єдиного підходу до вирішення економічних проблем розвитку підприємств автомобільного транспорту та його інфраструктури, формування концепції, принципів та інструментів організації на автозаправних підприємствах додаткових автосервісних послуг, застосування методів економічної оцінки ефективності інвестиційних проектів у сфері автозаправних комплексів. Не вирішені проблеми раціонального розміщення автозаправних станцій та організації надання додаткових автосервісних послуг споживачам, не достатньо розглянута проблема оцінки ризику будівництва нових чи реконструкції діючих автозаправних станцій тощо. Саме ці проблеми, а також їх теоретичне та прикладне значення визначили вибір теми та актуальність основних напрямів дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, темами. Результати дослідження були використані в розробках держбюджетної теми “Формування умов забезпечення інвестиційної привабливості підприємств та механізмів залучення іноземних інвестицій” (номер держреєстрації №102U001182), затвердженої науково-технічною радою НУ “Львівська політехніка”, протокол №12 від 17.12.2001 р., яка виконувалась у Національному університеті “Львівська політехніка”. Інформаційну базу дослідження становлять статистичні джерела Держкомстату України та Львівського обласного статистичного управління, анкетні дані, зібрані за участю автора, опубліковані матеріали.

Об’єкт та предмет дослідження. Об’єктом дослідження є інфраструктура автомобільного транспорту Львівської області і м.Львова. Предметом - теоретико-концептуальні, методичні та прикладні аспекти розвитку автозаправних і автосервісних комплексів.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розроблення науково-методичних положень та практичних рекомендацій щодо розвитку підприємств інфраструктури автомобільного транспорту. Реалізація мети дисертаційної роботи зумовила необхідність вирішення таких основних завдань:

- узагальнити теоретичні і прикладні питання розвитку підприємств інфраструктури автомобільного транспорту;

- дослідити стан та основні тенденції розвитку ринку автозаправних і автосервісних послуг;

- вивчити іноземний досвід організації обслуговування автотранспортних засобів;

- опрацювати методичні підходи з оцінки ефективності реконструкції автозаправних комплексів;

- визначити напрями вдосконалення організаційних форм надання автозаправних і автосервісних послуг;

- обґрунтувати економічні параметри перспективних автозаправних комплексів.

Методологія та методи дослідження. Методологічною базою дослідження є теоретичні положення сучасної економічної науки, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених, законодавчі та нормативні акти України, зокрема з питань фінансово-господарської діяльності автозаправних станцій. Використовувалася статистична інформація та узагальнені результати вибіркових досліджень щодо результатів діяльності підприємств інфраструктури. Для вирішення поставлених завдань застосовувався системний підхід, методи статистичного та порівняльного аналізу, теорії прийняття рішень та інші методи.

Наукова новизна одержаних результатів. Основними науковими результатами дисертаційної роботи є розробка теоретико-методичних положень з обґрунтування розвитку підприємств інфраструктури автомобільного транспорту. Їх новизна полягає в наступному.

Вперше:

- розкрито економічну сутність організаційної структури автозаправних комплексів, як багатофункціональних підприємств інфраструктури автомобільного транспорту, які ефективно поєднують комерційну діяльність в галузі нафто бізнесу – заправка пальним – з наданням широкого асортименту автосервісних послуг;

- обґрунтовано авторське бачення пріоритетних схем комбінування автосервісних послуг за типами підприємств інфраструктури в залежності від зон транспортного сполучення, територіального розташування та економічної ефективності надання послуг в умовах різних типів підприємств інфраструктури.

Удосконалено:

- методику оцінки перспективних економічних параметрів автозаправних комплексів, сутність якої полягає у додатковому урахуванні окрім обсягів заправки пальним таких факторів, як залежність від інтенсивності руху автотранспортних засобів, пакету надаваних послуг, потужності технологічних постів за видами послуг та додаткового сервісного обслуговування;

- методику формування оптимального портфеля послуг автозаправних комплексів через визначення зв’язку (колінеарності) між різними видами діяльності, їх ефективністю та виходячи з цільових функцій максимізації прибутку і мінімізації ризику інвестицій за допомогою інтегрального коефіцієнта ризику.

Дістали подальший розвиток:

- оцінка стану та основних тенденцій розвитку ринку автозаправних і автосервісних послуг в Львівській області та по районах міста Львова, визначено домінуючи фактори його трансформації, що знайшли відображення в зростанні кількості та зміні структури автотранспортних засобів, в зростанні обсягів реалізації світлих нафтопродуктів та надання автосервісних послуг, в поглибленні розподілу ринку між основними власниками автозаправних комплексів та інші;

- методичні принципи щодо оцінки фінансово-майнового стану автозаправних комплексів, які мають враховувати коєфіціенти фінансової стійкості, фінансової автономії, маневреності власного капіталу, реальної вартості основних засобів, показників рентабельності та ділової активності підприємств інфраструктури.

Практичне значення одержаних результатів. Дослідження поглиблює теоретичні погляди на сутність інфраструктури автомобільного транспорту, фактори і проблеми розвитку автозаправних і автосервісних послуг. Практичне значення полягає в розв’язанні важливої прикладної проблеми з обґрунтування перспективних напрямів розвитку інфраструктурного забезпечення автомобільного транспорту через вдосконалення організаційних форм побудови підприємств інфраструктури, формування економічних параметрів та оптимального портфеля послуг АЗК, визначення умов інвестиційної окупності проектів будівництва і реконструкції АЗК.

Практична цінність здобутих результатів підтверджується їх впровадженням у господарську діяльність АТЗТ фірма “Львів-Петроль”(довідка № 1 від 12 жовтня 2004 року) та АТЗТфірма “Авіас” ( довідка № 1 від 15 жовтня 2004 року), а також їх використанням у навчальному процесі в Національному університеті “Львівська політехніка” при викладанні курсу “Виробничий менеджмент на автомобільному транспорті”.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та положення, які є результатом особистої роботи автора.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертаційної роботи доповідались і були схвалені на Міжнародній науково-практичній конференції “Підприємництво в Україні: проблеми і шляхи розвитку” (м.Львів, 23-26 березня 2000 р.); Міжнародній науково-прикладній конференції “Менеджмент і міжнародне підприємництво” (27 грудня 2001 р.); ХІІ Міжнародній конференції SAKON’01 “Metody obliczeniowe i badawcze w rozwoju pojazdow samochodowych i maszyn roboczych samojezdownych. Zarzgdzanie i marketing w motoryzacji” (20-23 вересня 2001 р., м.Жешів), на семінарах кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва.

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 13 наукових праць, з яких 9 у фахових виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури із 45 найменувань і 5 додатків. Загальний обсяг роботи 200 сторінок, у тому числі 55 таблиць, 20 рисунків.

Основний зміст роботи

У першому розділі “Теоретичні та прикладні аспекти розвитку підприємств інфраструктури автомобільного транспорту” розкриті сутність та значення інфраструктури автомобільного транспорту, визначено фактори та проблеми розвитку автозаправних комплексів, показано роль та місце технічного обслуговування автотранспортних засобів в системі інфраструктурного забезпечення.

Узагальнюючи теоретичні погляди, щодо поняття “інфраструктура”, а також враховуючи особливості автотранспорту як цілісної економічної підсистеми в дисертаційній роботі інфраструктура автомобільного транспорту визначена як сукупність установ, організацій і підприємств, що надають суб’єктам транспортного процесу пакет послуг, які покликані створювати найбільш сприятливі умови для розвитку і ефективного функціонування автомобільного транспорту.

Найбільш ємною складовою інфраструктури автомобільного транспорту є підприємства з надання автозаправних і автосервісних послуг. Проте їх функції щодо обслуговування автомобільного транспорту можуть перетинатися. Відсутність науково обґрунтованої структури з надання автосервісних послуг кожним з інфраструктурних підрозділів стримує загальний розвиток інфраструктурного господарства, бо вносить елемент невизначеності при оцінці економічної ефективності функціонування як окремих підприємств, так і інфраструктурного господарства в цілому.

В процесі дослідження було виявлено принципові залежності, що потребують врахування при обґрунтуванні стратегії розвитку інфраструктури автомобільного транспорту, а саме:

залежність рівня рентабельності виконання окремих послуг від штатного набору послуг на підприємствах інфраструктури;

зростаючу плинність попиту на ті, чи інші види послуг з боку власників автотранспортних засобів;

залежність ефективності роботи підприємств автотранспортного комплексу від їх територіального розміщення;

можливість комбінованого задоволення попиту на автозаправні і автосервісні послуги в межах одного підприємства.

Виходячи з цих особливостей в дисертації запропонована Схема комбінування видів автотранспортних послуг за типами підприємств інфраструктури, місцем розташування та ефективного надання послуг (табл 1).

Таблиця 1.1

Класифікація видів послуг в залежності від типу підприємств автотранспортної інфраструктури

Інфраструктура

підприємств

з обслуговування

автотранспортних

засобів |

АЗК | АЗС | Міні АЗС | Спе-ціалі-зова-ні

авто-

май-стер-

ні | Центри діигностики

авто-транспортних

засобів | СТО | Пунк-ти

миття

авто-

тран-спорт-них засо-бів | АТП

Види послуг | На між-народ-них авто-тра-сах |

У при-кор-дон-них пунк-тах |

У венли-ких міс-тах |

На між-на-род-них авто-тра-сах | На

між-місь-ких авто-тра-

сах | При виїз-ді з міс-та |

При в’їзді в міс-то | У місті | На авто-трасі | У місті | У місті | На трасі | У місті | У місті | При виїз-ді з міс-та |

При в’їз-ді в міс-то | У

місті | У місті

Заправляння паливом автотранспортних засобів | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | - | - | - | - | - | - | - | +

Платна автостоянка |

+ | + | + | - | - | + | - | + | - | - | - | + | + | + | + | + | - | +

Миття автомобілів та демонтаж і монтаж автошин | - | + | + | + | - | - | + | - | - | - | + | + | + | + | + | + | + | +

Технічне обслуговування і поточний ремонт автотранспортних засобів | + | + | + | - | - | - | - | - | - | - | + | + | + | + | + | + | - | +

Послуги з буксирування автотранспортних засобів | + | + | - | - | - | - | - | - | - | - | + | - | - | + | + | + | -- | +

Послуги зв’язку |

+ | + | - | + | + | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | -

Кафе (бар або ресторан) |

+ | + | + | + | + | + | + | - | - | - | - | + | - | + | - | - | - | -

Готельні послуги

(кемпінг, мотель) | + | + | - | + | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | -

Пункти обміну валюти (Exchange), банкомати | - | + | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | -

Діагностування технічного стану автотранспортних засобів | - | - | - | - | - | - | - | - | - | + | + | + | + | + | + | + | +

Міні-маркет |

+ | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | -

Примітка:

1. Знак плюс означає, що даний вид послуг на даному підприємстві економічно вигідний.

2. Знак мінус означає, що даний вид послуг на даному підприємстві буде збитковим.Найбільш ефективним шляхом розвитку підприємств інфраструктури автомобільного транспорту, як показало дослідження, є будівництво сучасних автозаправних комплексів (АЗК) замість автозаправних станцій (АЗС) та інших

окремих автосервісних об’єктів, які надають незначну кількість послуг. Підвищення комплексності інфраструктурних підприємств має такі переваги:

більш низька вартість будівництва комплексів порівняно із сумарною вартістю будівництва окремих автосервісних об’єктів;

скорочення експлуатаційних витрат при комплексному обслуговуванні власників автотранспортних засобів ніж на підприємствах інфраструктури, що надають окремі послуги;

підвищена зручність для споживача, який за одну зупинку має змогу вирішити ряд проблем, одержавши декілька послуг.

Як показує досвід розвинених країн сучасні автозаправні комплекси – це багатофункціональні підприємства, які надають клієнтам можливість не

тільки поповнювати запаси пального, а й за один заїзд на АЗК розв’язувати декілька супутніх проблем. Наприклад, в Західній Європі на 1 дол. США проданого пального припадає 3 дол. США реалізації інших товарів та послуг, тобто 75% доходу підприємства інфраструктури отримують з технічного обслуговування і поточного ремонту автомобілів. В Україні цей показник поки що на порядок менший – в середньому коливається в межах 3-7% від загальної вартості послуг, надаваних підприємствами інфраструктури автомобільного транспорту. Враховуючи геополітичне становище України як великого транспортного перехрестя Європи необхідно привести інфраструктуру автомобільного транспорту у відповідність із світовими стандартами.

Незважаючи на переваги комплексного розвитку підприємств інфраструктури автомобільного транспорту стрижнем їх організаційної структури лишаються бізнесові інтереси роздрібного ринку світових нафтопродуктів. Тому для подальшого розвитку і підвищення ефективності функціонування автозаправних комплексів істотне значення має стабільність нормативної бази регулювання нафтобізнесу. Для її забезпечення мають бути врегульовані положення українського і російського законодавства щодо постачання нафти в Україну, зокрема в частині недопущення подвійного стягнення ПДВ та виключення дискримінаційних випадків у проведенні аукціонів з продажу української нафти.

Крім того, ефективному розвитку роздрібного нафтобізнесу і підприємств автосервісного обслуговування сприяли б такі заходи: обмеження монополізму Укрзалізниці в царині нафтоперевезень; розвиток системи нафтопроводів і підтримка їх технічного стану; оновлення обладнання на українських НПЗ з поглибленням нафтопереробки та підвищенням якості світлих нафтопродуктів до європейських стандартів якості.

Поряд з нафтобізнесом зростає актуальність проблем автосервісного обслуговування. Це пов’язано як з фізичним ї моральним зносом вітчизняного автопарку, так із зростанням ввезення в Україну іноземних авто, більшість з яких, як правило, вживані. При виборі організаційної форми технологічного процесу з автосервісного обслуговування слід враховувати: район розміщення підприємства; рівень конкуренції з надання тієї чи іншої послуги; розміри і потужність виробничо-технологічної бази; умови спеціалізації і кооперації; вартість послуг; перспективи попиту на даний вид послуг та їх еластичність.

Дослідження показали, що створення мережі автосервісного обслуговування безпосередньо на автозаправних комплексах сприяє збільшенню обсягів продажу нафтопродуктів. В той же час доходи від надання автосервісних послуг при комплексному обслуговуванні автотранспортних засобів можуть сягати 30-40% від загального обсягу доходів на АЗК.

В роботі запропоновано нові принципи щодо класифікації підприємств інфраструктури автотранспортного комплексу. На відміну від існуючої класифікації лише за спеціалізацією – транспортні, експлуатаційні, обслуговуючі і ремонтні, до класифікаційних ознак, підприємств інфраструктури пропонується ввести перелік послуг, що надає підприємство, потужність його виробничо-технічної бази, та місцезнаходження. Розширення класифікаційних ознак дає можливість обґрунтувати більш раціональне розміщення обслуговуючих підприємств, оптимізувати пакети послуг та підвищувати економічні параметри автозаправних комплексів.

Доведено, що однією з характерних ознак роботи АЗК, що приваблюють автовласників, є тривалість циклів з надання автотранспортних послуг, передусім з технічного обслуговування і ремонту автотранспортних засобів. Для більш якісної і оперативної оцінки роботи АЗК за цією ознакою в роботі запропонована модель розрахунку тривалості виробничого циклу, яка враховує перелік операцій, їх технологічний зміст та алгоритм технічного обслуговування і поточного ремонту автотранспортних засобів на АЗК.

У другому розділі “Аналіз ринку послуг підприємств інфраструктури автомобільного транспорту” розглядається сучасний стан розвитку автомобільного транспорту і підприємств інфраструктури, як суб’єктів ринку інфраструктурних послуг та дається оцінка фінансової діяльності автозаправних комплексів. Дослідження показало, що найбільш суттєвими факторами, які впливають на розвиток підприємств інфраструктури автомобільного транспорту є: інтенсивність руху автотранспортних засобів в місцях розташування підприємств інфраструктури та видова структура автотранспортних засобів. Визначена кількісна залежність користування послугами автозаправних станцій від інтенсивності руху автомобілів і видової структури (табл. 1).

Таблиця 2

Залежність попиту на послуги підприємств інфраструктури від

інтенсивності руху автомобілів та їх видової структури*

Вид автомобіля | Середньодобова інтенсивність руху автомобілів |

Кількість заїздів автомобілів на АЗС за добу

всього |

% |

всього | у % до інтенсивності руху автомобілей

даного виду | Загальної кількості

Легкові | 20995 | 80,1 | 1978 | 9,4 | 7,5

Вантажні | 1939 | 7,4 | 233 | 12,0 | 0,9

Транзитні | 1006 | 3,9 | 130 | 12,9 | 0,5

Громадського транспорту |

2263 |

8,6 |

187 |

8,3 |

0,7

Разом | 26203 | 100 | 2528 | - | 9,6

* За матеріалами обстеження АЗС по м. Львову і районам Львівської області за 2001 рік

За матеріалами обстеження десяти автозаправних станцій, що належать п’яти фірмам цей показник коливається від 6,2 до 19,4% в залежності від місця розташування автозаправної станції. Такі залежності отримано також по кожному з видів автотранспортних засобів. Аналіз отриманих результатів дозволив визначити факти нераціонального розміщення АЗС і запропонувати інформаційно-аналітичну базу даних для оцінки перспектив розвитку підприємств інфраструктури. Доведено, що ринок автозаправних послуг насичено лише на 65%. За 1999-2002 роки обсяг надання послуг збільшився в 2 і більше разів. Проте асортиментна структура послуг не відповідає світовим тенденціям. Дослідження показало, що збільшення обсягу послуг, що надають підприємства інфраструктури, отримано виключно за рахунок збільшення продажу бензину й дизпалива. Із десяти обстежених автозаправних станцій лише чотири надавали додаткові послуги (табл. 3).

Ситуація, що склалася в інфраструктурному забезпеченні вітчизняного автотранспорту не відповідає вимогам євроінтеграції, реалізації переваг України як транзитної держави. Так, наприклад, у Швеції реалізація додаткових послуг на АЗС дозволяє отримати до 50% загальної суми товарообігу автозаправного комплексу, у Німеччині – до 30%. Таким чином ефективність надання інфраструктурних послуг автомобільному транспорті, підвищення їх якості до європейського рівня, прискорення темпів євроінтеграції України значною мірою залежать від перегляду стратегії розвитку транспортної інфраструктури. Має бути зроблено перехід від автозаправних станцій до автозаправних комплексів з вичерпним набором автосервісних послуг, притаманних європейським нормам. Їх розміщення особливо важливо забезпечити на міжнародних транспортних коридорах і автодорогах першої категорії.

Таблиця 3

Показники роботи підприємств інфраструктури

автомобільного транспорту*

Місце розташування

АЗС, назва

фірми | Середньодобова інтенсивність

руху автомобілей | Кількість заїздів на АЗС | Середньодобова виручка, грн. | Додаткові послуги

одиниць | у % до інтенс. руху | всього | на один заїзд

с.м.т.Винники „Львів-Петроль” | 2891 | 462 | 16,0 | 21471 | 46,5 | без послуг

Львів. вул. Кульпар-ківська

„Львів-Петроль” | 6073 | 476 | 7,8 | 18277 | 38,4 | магазин, кафе-бар

с. Солонка

„Львів-Петроліум” | 2073 | 160 | 7,7 | 9123 | 57,0 | магазин

автомастил; продуктово-промтоварний; автомийка

м. Львів

вул. Городоцька „Львів-Петроліум” | 2247 | 224 | 10,0 | 9973 | 44,5 | магазин

автомастил;

м. Золочів „Львівнафто-продукт” | 2170 | 421 | 19,4 | 24718 | 58,7 | без послуг

м.Новояворівськ „Львівнаф-тоопродукт | 1371 | 180 | 13,1 | 8973 | 49,9 | без послуг

с. Солонка

„Євронафта-D” | 3008 | 187 | 6,2 | 9350 | 50 | магазин

м. Львів

вул..Б.Хмельницького „Євро нафта-D” | 2611 | 210 | 8,0 | 10261 | 48,9 | без послуг

м. Буськ

„Авіас” | 1346 | 101 | 7,5 | 4455 | 44,1 | магазин

м. Миколаїв „Авіас” | 2409 | 167 | 6,9 | 5279 | 31,6 | без послуг

Разом | 26203 | 2588 | 9,9 | 121880 | 47,1

* За матеріалами обстеження.

Оцінка фінансового стану підприємств інфраструктури автомобільного транспорту засвідчила, що вони мають “важку” структуру активів, в якій частка необоротних активів становить майже ?. Це призводить до зростання накладних витрат і значної залежності фінансового стану від коливання виручки. Відбулися негативні зміни в структурі джерел формування майна – зменшилася частка власних коштів при збільшені поточних зобов’язань. Тобто посилився ризик втрати фінансової стійкості через значну залежність від позичкового капіталу. Ця тенденція підтверджується аналізом таких показників, як фінансова автономія, коефіцієнт маневрування власного капіталу, оцінкою реальної вартості основних засобів, співвідношення позичкових і власних коштів. Це знайшло відбиття в зниженні платоспроможності підприємств інфраструктури.

В третьому розділі “Організаційно-економічні засади розвитку підприємств інфраструктури автомобільного транспорту” даються пропозицій з вдосконалення організаційних форм надання автозаправних і автотранспортних послуг, методів розрахунку економічних параметрів майбутніх АЗК, формування оптимального портфеля послуг та мінімізації ризиків при забезпеченні інвестиційної окупності проектів будівництва і реконструкції АЗК. Основним напрямком розвитку інфраструктури автомобільного транспорту має стати розширення кількості додаткових послуг на АЗС і перетворення їх в автозаправні комплекси (АЗК). Така форма організації автозаправних і автосервісних послуг забезпечує суттєві економічні переваги за рахунок збільшення прибутку при комплексному обслуговуванні клієнтів та через мінімізацію ризиків шляхом диверсифікації бізнесу.

Найбільш суттєвими видами автосервісних послуг, окрім заправки пальним, які належить надавати АЗК, повинні бути: технічне обслуговування і поточний ремонт автотранспортних засобів; продаж запасних частин, матеріалів і аксесуарів (магазин); миття автотранспортних засобів; інші нетрадиційні для заправок послуги та безкоштовний сервіс.

Майбутні АЗК мають зайняти суттєве місце в технічному обслуговуванні автотранспортних засобів. За мінімальними підрахунками українські автомобілісти щороку витрачають на утримання автотранспортних засобів близько 6,6-7,8 млрд. грн. з яких не менш як 32% йде на технічне обслуговування. Частка дрібного ремонту, що використовується на АЗК, складає в середньому 21% від загального обсягу робіт з технічного обслуговування автомобіля. Таким чином цей вид послуг може забезпечити для АЗК до 0,4-0,5 млрд. грн. доходу.

Дослідження показують, що на першому етапі розвитку АЗК слід обмежитися відкриттям “Міні-СТО” (сучасної авторемонтної майстерні) на 2530 автосервісних послуг за добу. Вартість такої майстерні складе 100-120 тис. дол. США.

Річна сума валових доходів (Дв) від реалізації світлих нафтопродуктів і надання додаткових послуг визначається за формулою:

Дв=Дк(нд(i)Цнр(i)+NмЦм+NстоЦсто+NмагЦмаг+NкафЦкаф+ NасЦас),

де Дк – кількість календарних днів, Qнд(i) – добовий обсяг закупівлі відповідної марки нафтопродуктів, Nм (сто, маг, каф, ас) – відповідно кількість послуг, які надає за добу мийка, міні-СТО, магазин, кафе, автостоянка; Цм (сто, маг, каф, ас)- відповідно роздрібна ціна однієї послуги.

Річний балансовий прибуток (Пб) від усіх видів діяльності АЗК можна визначити за формулою:

Пб= грн.,

де - річний дохід від реалізації світлих нафтопродуктів і надання додаткових послуг споживачам, грн.; - річна сума витрат на закупівлю світлих нафтопродуктів і надання додаткових послуг споживачам, грн.; Сам –сума амортизаційних відрахувань, Скр - річна сума плати за кредит, a - відсоток податку на додану вартість, %.

Прогнозні розрахунки суми річних доходів і прибутку за видами послуг показали, що визначальним фактором прибутковості АЗК є реалізація автозаправних послуг, проте потенціал автосервісних послуг може суттєво впливати на загальну прибутковість інфраструктурного підприємства (табл. 4).

Таблиця 4

Проектні розрахунки обсягів та структури доходів і прибутку АЗК за видами послуг

Види послуг | Доходи | Прибуток | Варіант І | Варіант ІІ | Варіант І | Варіант ІІ | тис. грн. | % | тис. грн. | % | тис. грн. | % | Тис. Грн. | % | Автозаправка | 7881,6 | 86,05 | 12199,7 | 90,87 | 367,1 | 78,5 | 615,9 | 86,1 | Автосервіс | 1277,7 | 13,95 | 1225,7 | 9,13 | 100,5 | 21,5 | 99,3 | 13,9 | з них | мийка | 107,2 | 1,17 | 106,1 | 0,79 | 18,7 | 4,0 | 18,5 | 2,6 | міні-СТО | 225,3 | 2,46 | 290,0 | 2,16 | 23,4 | 5,0 | 30,2 | 4,2 | магазин | 679,6 | 7,42 | 601,4 | 4,48 | 37,4 | 8,0 | 33,1 | 4,6 | кафе | 243,6 | 2,66 | 210,8 | 1,57 | 14,0 | 3,0 | 12,0 | 1,7 | автостоянка | 22,0 | 0,24 | 17,4 | 0,13 | 7,0 | 1,5 | 5,5 | 0,8 | Разом | 9159,3 | 100 | 13425,4 | 100 | 467,6 | 100 | 715,2 | 100 |

З метою зростання прибутків в роботі проведено розрахунки з оптимізації портфеля послуг АЗК за допомогою дослідження мультиколінеарності між окремими факторами. Доведено високу щільність зв’язків між факторами, відчутний вплив сезонності на величину прибутків, суттєве зростання ефективності за рахунок продажу пального (окрім дизпалива), а також плинність попиту щодо реалізації бензину, користування послугами магазину та автостоянки.

Запропоновано методику оцінки ризику при проектуванні нового будівництва чи реконструкції АЗК через врахування таких факторів, як: кількість автосервісних послуг, що буде надавати комплекс; можлива кількість клієнтів – споживачів послуг; очікуваний рівень рентабельності (конкурентоспроможності) і коефіцієнт інфляції. Дотримання прийнятої величини по кожному з цих факторів дозволяє зменшити інтегральний коефіцієнт ризику і забезпечити сприятливі умови інвестування в розвиток підприємств інфраструктури автомобільного транспорту.

ВИСНОВКИ

1. У дисертації здійснено теоретичне узагальнення і представлено нове вирішення наукової задачі, яка полягає у розробці теоретичних положень та методичних основ розвитку підприємств інфраструктури автомобільного транспорту, а саме-автозаправних комплексів (АЗК). Вивчення літературних джерел та практики функціонування вітчизняних та зарубіжних автозаправних підприємств дало можливість виявити, що вони є економічно вигідними і менш ризиковими лише у тому випадку, коли на них клієнтам пропонується не менш ніж 6-12 різноманітних послуг, коли пов’язують аспект зручності і економії часу при виконанні автосервісних послуг за одну зупинку автомобіля на автозаправних станціях.

2. На підставі дослідження конкретизовано класифікацію факторів, які безпосередньо впливають на конкурентоспроможність підприємств і фірм автотранспортної інфраструктури, що дозволяє оцінити позицію, на якій знаходяться конкретні підприємства і фірми, котрі займаються роздрібною торгівлею світлими нафтопродуктами і надають клієнтам додаткові послуги.

3. Основу оцінки фінансово-господарського стану автозаправного підприємства ставлять такі чотири групи показників: оборотність активів, прибутковість капіталу, фінансова стійкість, ліквідність активів. Інтегральна оцінка фінансово-господарського стану автозаправного підприємства визначається на основі розрахунків індексів відповідних показників стосовно базових їх значень, скоригованих на відповідні коефіцієнти значимості показників.

4. Проведений економічний аналіз фінансово-господарської діяльності АЗС дав можливість виявити відхилення від бізнес-планів, чи договірних зобов’язань, квот, а також причини їх виникнення. Це в свою чергу дає можливість активно впливати на виробничий процес автозаправних і автосервісних послуг, виправляти похибки і недоліки в роботі.

5. Доведено переваги автозаправних комплексів, а саме: низька вартість будівництва окремих автозаправних і автосервісних об’єктів; експлуатаційні затрати на АЗК нижчі, ніж сумарні затрати на кожному з окремих об’єктів автозаправних і автосервісних послуг; АЗК максимально наближені до споживача і створюють максимум зручності для нього, тобто щоб споживач за одну зупинку автомобіля зміг вирішити ряд проблем, поєднавши таким чином зручність і економію часу.

6. З метою конкретизації можливих ризиків інвестицій на будівництво нових або реконструкцію діючих автозаправних станцій в дисертації пропонується метод визначення інвестиційного ризику за допомогою інтегрального коефіцієнта ризику. Його використання дозволяє визначити сукупність ризиків, які суттєво впливають на результат інвестиційної діяльності, розробити відповідні заходи щодо їх мінімізації і тим самим забезпечити прийняті умови для діяльності широкого кола інвесторів.

7. Запропоновано алгоритм проведення виробничого процесу технічного обслуговування і поточного ремонту автотранспортних засобів на АЗК. На основі якого можна чітко простежити послідовність виконання технологічних операцій проведення технічного обслуговування і поточного ремонту автотранспортних засобів з точки зору клієнта і автозаправного комплексу, зробити висновки про ефективність надання цих послуг на АЗК, тривалість їх проведення. Крім цього запропонована методика визначення тривалості виробничого процесу ТО і ПР автомобілів на АЗК з точки зору клієнта і автозаправного комплексу.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Публікації у фахових виданнях

1.

Малех П.І. Оцінка фінансового стану автозаправних комплексів // Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наукових праць. Вип.3 (34) / Наук.ред.. І.К.Бондар. – К., 2004.– С. .

2.

Малех П.І. Сутність та значення інфраструктури автомобільного транспорту // Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наукових праць. Вип.4 (35) / Наук.ред.. І.К.Бондар. – К., 2004.– С. .

3.

Малех П.І. Вдосконалення організаційних форм надання автозаправних та автосервісних послуг //Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту і експлуатації автомобілів: Наук. журнал. Вип.17. – К.:НТУ, ТАУ, 2003. – С.196-200.

4.

Малех П.І. Організація технічного обслуговування і поточного ремонту автотранспортних засобів на комплексних автозаправних станціях //Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення та проблеми розвитку. Вісник НУ “Львівська політехніка”, №457. – Львів. Вид-во НУ “Львівська політехніка”, 2002. – С. .

5.

Малех П.І. Завдання раціонального розміщення автозаправного комплексу // Проблеми економіки та управління. Вісник НУ “Львівська політехніка”, №448. – Львів. Вид-во НУ “Львівська політехніка”, 2002. – С. 162-167.

6.

Малех П.І. Особливості визначення ефективності капіталовкладень в сфері автозаправних послуг // Логістика. Вісник НУ “Львівська політехніка”, №446. – Львів. Вид-во НУ “Львівська політехніка”, 2002. – С. 223-230.

7.

Коркуна І.І., Малех П.І. Оцінка ризику будівництва нових і реконструкції діючих автозаправних станцій // Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення та проблеми розвитку. Вісник НУ “Львівська політехніка”, №436. – Львів. Вид-во НУ “Львівська політехніка”, 2001. – С. 216-219 (Особистий внесок автора: розробка інтегрального коефіцієнта ризику будівництва нових і реконструкції діючих автозаправних станцій).

8.

Малех П.І. Автозаправні комплекси. Концепції і перспективи розвитку // Логістика. Вісник НУ “Львівська політехніка”, №424. – Львів. Вид-во НУ “Львівська політехніка”, 2001. – С. 215-222.

9.

Попко О.В., Малех П.І. Управлінський облік як складова концепції ефективного управління підприємництвом // Логістика. Вісник ДУ “Львівська політехніка”, №390. – Львів: Вид-во ДУ “Львівська політехніка”, 2000. – С. 119-123.

Додаткові публікації

10.

Малех П.І. Особливості розміщення автозаправних станцій в регіоні // Підприємництво в Україні. Збірник тез доповідей. Львів. Вид-во ДУ “Львівська політехніка”, Інститут підприємництва та перспективних технологій, 2000. – С.125-127.

11.

Корнелюк Й.А., Гошко Л.В., Малех П.І. Проблеми створення і раціонального розміщення автозаправного комплексу //Міжнародна науково-прикладна конференція. Менеджмент і міжнародне підприємництво. Збірник матеріалів. Львів. Вид-во НУ “Львівська політехніка”, 2001. – С. (Особистий внесок автора: сформульовано задачі розміщення АЗК як об’єднання скінченого числа “М” систем масового обслуговування).

12.

Давидяк С.І., Малех П.І. Класифікація видів послуг у системі інфраструктури підприємств з обслуговування автотранспортних засобів // Materialy XII miedzynarodowey SAKON’OO. Metody obliczeniowe i badawcze w rozwoju pojazdow saochodowych i maszyn roboczych samojezdownych. Zarzgdzanie i marketing w motoryzacji. Reszow/ 26-29 wrzesien 2001. – С.55-58 (Особистий внесок автора: розробка класифікації видів послуг в системі інфраструктури підприємств з обслуговування автотранспортних засобів).

13.

Малех П.І. Основні напрями та економічні проблеми розвитку станцій технічного обслуговування автотранспортних засобів //Науково-виробничий журнал “Проектування, виробництво та експлуатація автотранспортних засобів, поїздів та нафтогазопроводів”. Львів. Вид-во “Національний транспортний університет України”, “Транспортна Академія України”, 2002, №9. – С. 130-133.

АНОТАЦІЯ

Малех П.І. Розвиток підприємств інфраструктури автомобільного транспорту. – Рукопис

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Національний транспортний університет, Київ, 2005.

Дисертацію присвячено питанням розвитку підприємств інфраструктури автозаправних комплексів. Удосконалено класифікацію факторів, які безпосередньо впливають на конкурентоспроможність підприємств і фірм роздрібного нафтобізнесу. Удосконалена методика розрахунку ефективності капітальних вкладень на основі дисконтування від інвестованих капіталовкладень з урахуванням можливих ризиків дозволяє науково обґрунтувати і передбачити перспективи розвитку інвестиційної діяльності автозаправних фірм. Запропонована класифікація видів послуг в системі підприємств інфраструктури з обслуговування автозаправних засобів. Конкретизовані основні переваги автозаправних комплексів. Визначені граничні ймовірності станів, які дозволяють отримати відповідну систему лінійних алгебраїчних рівнянь для знаходження основних характеристик АЗК при заправці, мийці, технічному обслуговуванні і ремонті автозаправних засобів, що є дуже важливим моментом при вирішенні проблеми раціонального розміщення АЗК. В цілях конкретизації можливих ризиків інвестицій на будівництво нових або реконструкцію діючих автозаправних станцій пропонується використати метод визначення інвестиційного ризику за допомогою інтегрального ризику. Розроблена економіко-математична модель розрахунку оптимального асортименту продукції при наявності цільових функціях максимізації прибутку та мінімізації ризику і певних обмеженнях інвестицій у кожен з видів продукту і на межі запасу продукту для оптимізації величин грошових потоків в умовах ризиковості і для проектування оптимальної асортиментної структури АЗК зафіксовано VAR – (Value at Risk).

Ключові слова: інфраструктура, підприємства інфраструктури автомобільного транспорту, послуги, автозаправні станції, автозаправні комплекси, автосервіс, додаткові послуги АЗК, інвестиції, ризик, дохід, прибуток, конкурентоспроможність, технічне обслуговування і поточний ремонт автотранспортних засобів, дисконтування, оцінка ефективності інвестицій.

АННОТАЦИЯ

Малех П.И. Развитие предприятий инфраструктуры автомобильного транспорта. - Рукопись

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 - экономика, организация и управление предприятиями. – Национальный транспортный университет, Киев, 2005.

Диссертационная работа посвящена вопросам развития предприятий инфраструктуры автомобильного транспорта на примере инфраструктуры автозаправочных комплексов. На основании исследования современных тенденций развития инфраструктуры розничной торговли нефтепродуктов и представления автосервисных услуг и определения главных факторов влияния на повышение экономической эффективности их работы, предложена новая классификация видов услуг в системе инфраструктуры предприятий по обслуживанию автотранспортных средств.

Идея строительства современных автозаправных комплексов, вместо отдельных автосервисных объектов, которые представляют незначительное количество услуг, таких как автозаправочные станции, станции технического обслуживания, мойка и т.д. – является современным направлением развития розничной торговли нефтепродуктов.

Обосновывается необходимость проведения интегральной оценки финансово-хозяйственной деятельности действующих автозаправочных станций исходя из принципов ориентации на требования рынка с позиции их прибыльности и риска.

Усовершенствована методика расчета экономической эффективности капитальных вложений в сфере автозаправочных станций (АЗК). Он предполагает оценивать эффективность инвестиций на основе дисконтирования от инвестированных капиталовложений с учетом возможного риска. Использование данного метода позволит научно обосновать и представить перспективы развития инвестиционной деятельности автозаправных фирм.

Построена ковариационная матрица и осуществлена оценка степени плотности признаков и их размаха, которая используется для анализа доходов и прибылей разных видов услуг АЗК.

Впервые разработана экономико-математическая модель определения допустимой вероятности станов, которая позволяет получить систему линейных алгебраических уравнений нахождения основных характеристик АЗК по отдельным видам автозаправных и автосервисных услуг (автозаправка,


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

лектини бобових і їхня фізіологічна роль у формуванні і функціонуванні симбіозу - Автореферат - 26 Стр.
особливості ГЕОЛОГІЧНої БУДОВи І ПЕРСПЕКТИВИ наФТОГАзоноснОстІ нижньокрейдових відкладів ПІВНІЧНО-ЗАХІДНОго шельфу чорного моря - Автореферат - 34 Стр.
геологічнА будовА та перспективи нафтогазоносності українського секторА Азовського моря - Автореферат - 33 Стр.
ОДЕРЖАННЯ БІОЛОГІЧНО-АКТИВНОГО ПРОЛАКТИНУ ЛЮДИНИ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ БАКУЛОВІРУСНОЇ ЕКСПРЕСІЙНОЇ СИСТЕМИ - Автореферат - 27 Стр.
ПРАВОВІ АСПЕКТИ ЗЕМЕЛЬНИХ СЕРВІТУТІВ В УКРАЇНІ - Автореферат - 26 Стр.
ЛІНГВОФІЛОСОФСЬКІ ПАРАМЕТРИ ІННОВАЦІЙ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ У СФЕРІ НОВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ - Автореферат - 25 Стр.
ПОЛІТИКО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ СТАНОВЛЕННЯ МІСЬКОЇ ВЛАДИ В СТОЛИЦІ УКРАЇНИ В УМОВАХ СУЧАСНОГО ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ - Автореферат - 25 Стр.