У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Інститут цукрових буряків

Українська академія аграрних наук

Інститут цукрових буряків

МАРЧЕНКО СТАНІСЛАВ ІВАНОВИЧ

УДК:633.63:631.531.12

Біологічні особливості та продуктивність дражованого і інкрустованого насіння ЧС гібридів цукрових буряків залежно від прийомів його підготовки

Спеціальність 06.01.14 – насінництво

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата сільськогосподарських наук

Київ – 2005

Дисертація є рукопис

Робота виконана в Інституті цукрових буряків УААН протягом 2000-2004 років

Науковий керівник: доктор сільськогосподарських наук,

старший науковий співробітник

Доронін Володимир Аркадійович,

Інститут цукрових буряків УААН,

завідувач лабораторією насіннєзнавства і

стандартизації

Офіційні опоненти: доктор сільськогосподарських наук,

професор, член-кореспондент УААН

Гізбуллін Наіль Гайфуллович,

Інститут цукрових буряків УААН,

головний науковий співробітник

лабораторії насінництва

кандидат сільськогосподарських наук

Пархоменко Анатолій Констянтинович,

Національний аграрний університет України,

доцент кафедри селекції та насінництва

Провідна установа: Інститут землеробства УААН, смт. Чабани

Києво-Святошин-ського району Київської області

Захист відбудеться “4” жовтня 2005 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.360.01 при Інституті цукрових буряків УААН за адресою: 03141, м. Київ, вул. Клінічна, 25, Інститут цукрових буряків УААН

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Інституту цукрових буряків УААН (другий корпус).

Автореферат розісланий “3” вересня 2005 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат сільськогосподарських наук Л.І. Сторожик

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Впровадження інтенсивної технології вирощування цукрових буряків, яка передбачає сівбу на кінцеву густоту без проріджування сходів, неможливе без використання високоякісного насіння. Якість насіння формується не лише в процесі створення нових сортів і гібридів та його вирощування, а і під час його передпосівної підготовки. Результати вітчизняних та зарубіжних досліджень свідчать, що одним з ефективних способів зниження затрат праці і підвищення врожайності цукрових буряків є сівба насінням з покращеними фізико-механічними властивостями, що забезпечується його шліфуванням, калібруванням, інкрустуванням та дражуванням.

Актуальність теми. Дражування та інкрустування як прийоми підготовки насіння до сівби виникли порівняно недавно і швидко розвиваються. Дослідники постійно проводять пошуки нових компонентів захисних оболонок та їх найбільш оптимальних співвідношень. Ведуться також роботи над удосконаленням конструкцій машин для дражування та інкрустування, поліпшенням фізико-механічних властивостей оболонки та способів нанесення компонентів, покращенням посівних якостей насіння. Наразі майже всі бурякосіючі країни Західної Європи використовують для сівби тільки дражоване або інкрустоване насіння. В нашій країні, не зважаючи на широке впровадження у виробництво дражованого насіння у 70-их роках 20-го століття та заміну сортів цукрових буряків гібридами, створеними на основі цитоплазматичної чоловічої стерильності (ЧС), сьогодні ці прийоми передпосівної підготовки насіння використовуються мало і потребують удосконалення.

У зв’язку з цим актуальною є проблема розроблення технологій дражування та інкрустування насіння вітчизняних ЧС гібридів з використанням компонентів місцевого виробництва. Для широкого застосування інкрустованого та дражованого насіння його якість повинна відповідати сучасним стандартам. З метою вирішення наукових та практичних проблем, пов’язаних з дражуванням і інкрустуванням насіння ЧС гібридів цукрових буряків, і були проведені наші дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана згідно з Науково-технічною програмою УААН “Створити нове покоління високопродуктивних гібридів цукрових буряків, що забезпечують збір цукру 90–100 ц/га, розробити енергетично та екологічно оптимізовану систему управління технологічними процесами вирощування з метою максимального використання біологічного потенціалу культури і природних факторів” на 2001-2005 роки (номер державної реєстрації 0101UQ001246) і щорічними тематичними планами науково-дослідних робіт Інституту цукрових буряків УААН.

Мета і задачі досліджень. Мета досліджень – встановити біологічні особливості насіння та продуктивні властивості дражованого і інкрустованого насіння ЧС гібридів цукрових буряків залежно від технології його підготовки.

Для досягнення поставленої мети передбачалося вирішити наступні задачі:

·

з’ясувати вплив шліфування, розміру насіння до дражування і маси оболонки на посівні якості дражованого насіння;

·

дослідити біологічні та продуктивні властивості різних фракцій насіння після його дражування;

·

встановити ефективність використання дражованого та інкрустованого насіння за обробки його комплексними мікроелементами вітчизняного виробництва;

·

визначити залежність посівних якостей дражованого та інкрустованого насіння від терміну його зберігання;

·

визначити економічну ефективність рекомендованих способів підготовки насіння.

Об’єкт досліджень. Технології підготовки дражованого та інкрустованого насіння ЧС гібридів цукрових буряків.

Предмет досліджень. Біологічні особливості та продуктивні властивості дражованого і інкрустованого насіння ЧС гібридів цукрових буряків залежно від прийомів його підготовки.

Методи досліджень. Лабораторні – визначення якості насіння гібридів цукрових буряків за чинними стандартами, польові – особливості росту і розвитку цукрових буряків та їх продуктивність за методиками ІЦБ. Достовірність одержаних результатів визначали за методикою Доспехова, економічну ефективність – за методикою колишнього МСГ СРСР і ВАСХНІЛ.

Наукова новизна результатів досліджень. Теоретично обґрунтовано і розроблено прийоми підготовки дражованого та інкрустованого насіння цукрових буряків.

Вперше визначено біологічні особливості і продуктивність ЧС гібридів цукрових буряків залежно від технології підготовки насіння. Встановлено, що якість дражованого насіння залежить від розміру технологічних фракцій, обробки поверхні насіння до дражування (шліфоване або нешліфоване) та маси дражувальної оболонки. Шліфування насіння перед його дражуванням забезпечує істотне підвищення енергії проростання та лабораторної схожості дражованого насіння.

Доведено, що плоди діаметром 3,25-3,50 мм дражувати недоцільно. Навіть за високої енергії проростання і схожості – вище 90% – їх використання не забезпеч-чило одержання кондиційного дражованого насіння зі схожістю 90% і вище.

Встановлено, що включення вітчизняних комплексних мікродобрив “Реаком-С-бурякове” в оболонку дражованого та інкрустованого насіння в процесі передпосівної підготовки забезпечує підвищення його польової схожості та продуктивності цукрових буряків. Визначені оптимальні дози використання мікродобрива в процесі передпосівної обробки насіння.

Вперше науково обґрунтовано умови і строки зберігання дражованого та інкрустованого насіння. За температури зберігання від +15 до +20єС та вологості насіння 9% воно може зберігатися упродовж чотирьох з половиною років без зниження посівних якостей.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені прийоми підготовки дражованого і інкрустованого насіння забезпечують: зниження витрат маси компонентів дражування на 30%, підвищення продуктивності праці при підготовці насіння на 31%, зниження норми висіву насіння на 36%, зниження затрат праці на вирощування фабричних буряків на 6,3%, підвищення урожайності коренеплодів на 7,8%. Технологія впроваджена на насіннєвому заводі ЗАТ “Ворскла”, обсяг впровадження у 2003-2005 рр. становив 60 тисяч посівних одиниць дражованого та 420 тисяч посівних одиниць інкрустованого насіння. Результати досліджень використано також при розробці технологічного регламенту дражування та інкрустації насіння, державних стандартів України ДСТУ 4231-2003 “Насіння цукрових буряків. Вимоги щодо заготовлювання”, ДСТУ 4232-2003 “Насіння буряків. Методи визначення маси 1000 насінин та маси однієї посівної одиниці” та ДСТУ 4328:2004 „Насіння цукрових буряків. Правила приймання і методи відбирання проб”.

Особистий внесок здобувача. Здобувач провів інформаційний пошук, розробив програму, визначив мету і завдання досліджень. У відповідності до чинних методик провів лабораторні та польові досліди. Самостійно узагальнив одержані результати, визначив економічну ефективність та провів статистичну обробку даних. Частка участі автора у спільних публікаціях становить понад 90%.

Апробація результатів досліджень. Результати досліджень оприлюднені на методичних радах з селекції та насінництва ІЦБ (Київ, 2000- 2003), Науковій конференції з селекції, насінництва і технології вирощування цукрових буряків та інших культур бурякової сівозміни (Київ, 2000), науково-виробничих семінарах з підготовки насіння до сівби (Тростянець, 2002; Київ, 2004), Нараді з питань забезпечення бурякосійних господарств високоякісним насінням цукрових буряків (Київ, 2003), Міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених та спеціалістів (Київ, 2003). Дисертація розглянута на методичні раді з селекції і насінництва ІЦБ (Київ, 2005) і рекомендована до захисту.

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи викладено у 8 наукових працях – всі у фахових виданнях.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота викладена на 190 сто-рінках машинописного тексту, містить 28 таблиць, 45 рисунків, 13 додатків. Текстова частина складається із вступу, 6 розділів, висновків і пропозицій виробництву.

Список використаних літературних джерел включає 273 найменування,
у т.ч. латинським шрифтом – 78, патентних джерел – 16.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

ДРАЖУВАННЯ І ІНКРУСТАЦІЯ – СУЧАСНІ МЕТОДИ ПІДВИЩЕННЯ
ПОСІВНИХ ЯКОСТЕЙ НАСІННЯ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ
(огляд наукової літератури)

У розділі подано аналіз досліджень вітчизняних та зарубіжних вчених, пов’язаних з підготовкою дражованого та інкрустованого насіння ЧС гібридів цукрових буряків та його застосування. На основі аналізу окремих ланок технологічного процесу дражування та інкрустації обґрунтована необхідність і напрями його подальшого вивчення з метою удосконалення технологій передпосівної обробки насіння.

ПРОГРАМА, МЕТОДИКА ТА УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ

Програма та методика проведення досліджень. Досліди з визначення посівних якостей і продуктивних властивостей дражованого та інкрустованого насіння ЧС гібридів цукрових буряків залежно від технології підготовки проводили в 2000-2002 рр. в Інституті цукрових буряків, на Тростянецькому насіннєвому заводі ЗАТ „Ворскла”, в Тернопільському, Волинському, Сумському інститутах АПВ та на Вінницькій і Рівненській державних сільськогосподарських дослідних станціях. В польових дослідах загальна площа ділянки становила 75 кв. м, облікової – 50 кв. м, повторність – чотириразова.

Згідно з програмою досліджень по технології дражування та визначення терміну зберігання дражованого і інкрустованого насіння цукрових буряків були проведені такі досліди:

1. Визначити оптимальні розміри насіння з метою створення кулеподібної форми при дражуванні.

2. Вивчити можливість використання для дражування нешліфованого насіння цукрових буряків діаметром 3,25-3,50 мм.

3. Вивчити посівні якості та продуктивні властивості дражованого та інкрустованого насіння з включенням в їх оболонку вітчизняних мікродобрив.

4. Вивчити вплив строків зберігання інкрустованого та дражованого насіння на його посівні якості.

Дослідження проводили, використовуючи насіння гібридів Уладово-Верхняцький ЧС 37, Український ЧС 70, Ювілейний, КВ Бар, ЛВЧС 31. Лабораторна схожість насіння становила 94%, фракція насіння після дражування – 3,5-4,5 мм.

Посівні якості насіння визначали згідно з ДСТУ 2292-93, ДСТУ 4232:2003, ГОСТ 22617.0-77, 22617.1-77, 22617.3-77, 22617.5-77; польову схожість, динаміку появи сходів, оцінку росту та розвитку рослин, густоту рослин, урожайність коренеплодів, цукристість – згідно з методикою досліджень по цукровим бурякам ІЦБ (1987).

Математичну обробку даних проводили за методом дисперсійного аналізу Б.А. Доспехова (1979).

Ґрунтові, агротехнічні та агрометеорологічні умови проведення польових дослідів. Ґрунтове покриття ділянок, на яких проводили польові досліди, представляє різні типи та види ґрунтів (ясно-сірі, сірі лісові, чорнозем типовий, чорнозем неглибокий малогумусний), які характеризувалися наступними фізико-хімічними і агрохімічними показниками: вміст гумусу 1,53-4,6%; рН сольова 5,7-7,1 гідролітична кислотність – 0,9-3,1, мг-екв на100 г ґрунту; сума увібраних основ (S) – 11,8-36,2 мг-екв на 100 г ґрунту; ступінь насичення основами (V) – 80,9-96,7%; вміст легкогідролізованого азоту – 84,9-147,2 мг/кг ґрунту; рухомого фосфору – 130,7-225,0 мг/кг ґрунту; обмінного калію – 69,4-180,2 мг/кг ґрунту.

Агротехнічні умови проведення польових дослідів відповідали загально прийнятій технології вирощування цукрових буряків.

Узагальнюючи аналіз метеорологічних умов в роки проведення досліджень (2000-2002 рр.), можна відмітити, що в усіх місцях, де були закладені польові досліди, вегетаційний період характеризувався підвищеною кількістю тепла в усі роки досліджень. Вегетаційні періоди 2000 і 2002 років характеризувалися доброю загальною забезпеченістю вологи, а в 2001 році спостерігалася її недостача.

ЯКІСТЬ НАСІННЯ ЧС ГІБРИДІВ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ ТА ЙОГО ПРОДУКТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕХНОЛОГІЇ ДРАЖУВАННЯ
І ІНКРУСТАЦІЇ

Оптимізація розміру та фізичних властивостей насіння перед дражуванням. Дослідженнями встановлено, що на величину дражувальної оболонки у процесі дражування суттєво впливає стан поверхні підготовленого насіння та величина фракції насіння. За дражування шліфованого насіння утворюється менша за масою оболонка драже, ніж нешліфованого; за дражування нешліфованого насіння різних фракцій менша фракція потребує більшої маси компонентів (табл. 1).

Таблиця 1

Вплив шліфування і розміру фракції на величину дражувальної

оболонки і форму дражованого насіння, в середньому за 2000-2002 роки

Фракція насіння до дражування, мм | Стан поверхні насіння | Коефі-цієнт форми | Фракція насіння після дражування, мм

3,5 – 4,0 | 4,0 – 4,5 | 4,5 – 5,0 | 5,0 – 5,5

Маса оболонки відносно маси насіння,%

3,25-,50 | нешліфоване | 0,830 | 102 | 145 | 175 | 242

3,50-3,75 | нешліфоване | 0,854 | 92 | 133 | 162 | 185

3,25-3,75 | нешліфоване | 0,850 | 101 | 141 | 185 | 199

3,25-3,75 | шліфоване | 0,852 | 72 | 104 | 131 | 156

3,50-4,25 | шліфоване | 0,791 | 93 | 92 | 117 | 147

Так, в процесі дражування шліфованого і нешліфованого насіння фракції 3,25-3,75 мм за однакових режимів накатування маса дражувальної оболонки значно зменшується у варіанті, де насіння було шліфованим. Маса компонентів, нанесених на нешліфоване насіння в процесі дражування, була в 1,3 – 1,4 рази більшою, ніж нанесених на шліфоване насіння, водночас як форма драже в обох випадках була однакова – коефіцієнт округлості форми як шліфованого, так і нешліфованого насіння становив 0,85.

Створення дражувальної оболонки, за масою не більшої ніж маса насіння, не спричиняє істотного зниження його посівних якостей, водночас як за відносної маси дражувальної оболонки, більшої від 150% для шліфованого насіння і 130% для нешліфованого насіння, спостерігається значне зниження його енергії проростання, особливо кількості пророслого насіння на 3-й день пророщування – відповідно на 6-29% і на 7-53% порівняно з дражованим насінням, де відносна маса дражувальної оболонки драже була в межах від 59,4 до 105,4% (рис. 1).

Рис. 1. Схожість дражованого насіння залежно від маси нанесених компонентів

За утворення дражувальної оболонки, яка за масою не перевищує масу насіння, його лабораторна схожість та енергія проростання не знижуються. Подальше збільшення відносної маси оболонки на кожні 10% спричиняє зниження схожості насіння приблизно на 1%. Залежність між вказаними величинами є лінійною, коефіцієнт кореляції становить – 0,92.

Різниця між лабораторною схожістю та енергією проростання насіння також поступово зростає із збільшенням дражувальної оболонки. Так, при накатуванні 100% компонентів від маси насіння ця різниця становила 3-4%; при відносній масі оболонки 100-150%, 150-200% і більше 200% вона становила відповідно 4-6%; 7-10% і 13-14%.

За дражування нешліфованого насіння із збільшенням маси оболонки драже відносно маси плодів з 101 до 199% лабораторна схожість насіння знижувалася з 96% до 79%, або на 17%, енергія проростання – з 91% до 65%, або на 26% (рис. 3).

Рис. 3. Лабораторна схожість та енергія проростання дражованого насіння за попереднього шліфування та без нього

1-2 – проросло насіння на 3-й день пророщування: 1 – нешліфоване насіння, 2 – шліфоване насіння; 3-4 – лабораторна схожість: 3 – нешліфоване насіння, 4 – шліфоване насіння; фракція насіння до дражування 3,25-3,75 мм

Таким чином, за підготовки насіння для дражування необхідно обов’язково його шліфувати, що сприятиме створенню дражувальної оболонки оптимальної величини і підвищенню посівних якостей насіння.

Кількісний склад і посівні якості насіння фракції 3,25-3,50 мм залежно від способів вирощування і сортових особливостей. Під час проведення лабораторних аналізів більше 5 тис. тонн заготовлюваного насіння цукрових буряків сортів і гібридів, вирощеного висадковим та безвисадковим способами в 2000-2002 роках, встановлено, що заготовлюване насіння цукрових буряків містить від 1 до 41% плодів розміром 3,25-3,50 мм, і характеризується сильною мінливістю за цим показником. Вміст даної фракції складає в середньому у гібридів 11,9%, сортів – 10,7%. В розрізі окремих партій енергія проростання насіння фракції 3,25-3,50 мм коливалася від 3 до 91%, В середньому вміст насіння фракції 3,25-3,50 мм зі схожістю 85% і вище становить 4% в сировині насіння гібридів і 2,6% сортів, а зі схожістю 75% і вище такого насіння міститься близько 8%. Тобто, за можливості ефективного використання такого насіння у дражованому вигляді теоретично можна забезпечити збільшення виходу підготовленого для сівби насіння цукрових буряків в процесі його підготовки на насіннєвих заводах.

Посівні якості насіння фракції 3,25-3,50 мм після дражування. Результатами досліджень встановлено, що плоди діаметром 3,25-3,50 мм дражувати недоцільно. Навіть за умови високої енергії проростання і схожості (вище 90%) їх використання не забезпечило одержання кондиційного дражованого насіння зі схожістю 90% і вище (табл. 2).

Енергія проростання насіння цієї фракції в середньому була на рівні 71%, що на 14% нижче за контроль 1 (дражоване шліфоване насіння фракції 3,25-3,75 мм), лабораторна схожість становила 82%, що на 9% нижче за контроль 1. Особливо велика різниця (30%) між вказаним варіантом і контролем 1 була за кількістю насіння, що проросло на третій день пророщування.

Таблиця 2

Якість дражованого насіння залежно від величини фракції та стану

його поверхні до дражування (середнє із чотирьох дослідів, 2000-2002 рр.)

Варіанти | Проросло насіння, % на день:

3-й | 4-й (енергія проростання) | 10-й (схожість)

Нешліфоване, діаметр 3,25-3,50 мм, дражоване | 40 | 71 | 82

Нешліфоване, діаметр 3,50-3,75 мм, дражоване | 55 | 78 | 87

Нешліфоване, діаметр 3,25-3,75 мм, дражоване | 52 | 76 | 86

Шліфоване, діаметр 3,25-3,75 мм, дражоване – контроль 1 | 70 | 85 | 91

Недражоване, інкрустоване, діаметр 3,75-4,50 мм – контроль 2 | 81 | 94 | 96

НІР05 | 9 | 8 | 5

Посівні якості дражованого насіння, одержаного з нешліфованих плодів вказаних фракцій, істотно не відрізнялося від дражованого насіннєвого матеріалу, одержаного за використання шліфованого насіння діаметром 3,25-3,75 мм (контроль 1).

Взаємозв’язок між величиною фракції насіння та станом його поверхні до дражування і продуктивністю. Дослідженнями встановлена пряма залежність між величиною насіння до дражування, станом його поверхні та польовою схожістю дражованого насіння (табл. 3). Найнижчу польову схожість – 56%, мало дражоване насіння, одержане після нанесення дражувальної суміші на нешліфоване насіння діаметром 3,25–3,50 мм, найвищу – 65-66% у варіантах, де для дражування було використане шліфоване насіння крупніших фракцій та інкрустоване насіння.

Таблиця 3

Польова схожість дражованого насіння діаметром 3,50–4,50 мм

залежно від величини фракції та стану його поверхні до дражування

Варіанти | Польова схожість насіння, % | Середнє
за 3 роки

2000 | 2001 | 2002

Нешліфоване, діаметр 3,25-3,50 мм, дражоване | 55 | 56 | 58 | 56

Шліфоване, діаметр 3,25-3,50 мм, дражоване | - | 60 | 60 | 60

Шліфоване, діаметр 3,25-3,75 мм,
дражоване – контроль 1 | 61 | 69 | 64 | 65

Шліфоване, діаметр 3,25-3,50 мм, інкрустоване | 68 | 69 | 67 | 68

Недражоване, інкрустоване, діаметр 3,75-4,50 мм – контроль 2 | 63 | 68 | 68 | 66

Шліфоване насіння фракції 3,25-3,50 мм внаслідок його дражування значно знижувало польову схожість. У варіантах, де для дражування використане насіння крупніших фракцій (контроль 1) та інкрустоване насіння (контроль 2), польова схожість була значно вищою і становила в середньому за три роки відповідно 65 та 66%. За сівби цукрових буряків інкрустованим шліфованим насінням фракції 3,25 – 3,50 мм польова схожість його була вищою на
8-12% порівняно з варіантами, де ця фракція насіння використовувалася в дражованому вигляді, і становила 68%, тобто на рівні контрольних варіантів.

Урожайність коренеплодів та збір цукру за сівби дражованим нешліфованим насінням з плодів фракції 3,25-3,50 мм були значно нижчими, ніж за сівби дражованим та інкрустованим посівним матеріалом, підготовленим за існуючими технологіями. В умовах правобережної частини Лісостепу на чорноземах типових найнижча врожайність коренеплодів – 41,2 т/га і збір цукру з одиниці площі – 5,83 т/га були одержані за сівби цукрових буряків нешліфованим насінням фракції 3,25-3,50 мм після його дражування (табл. 4). Порівняно з контролем врожайність коренеплодів була меншою на 3,0 т/га, а збір цукру – на 0,65 т/га.

Таблиця 4

Продуктивність цукрових буряків залежно від величини фракції насіння
та стану його поверхні до дражування
(Тернопільський інститут АПВ, середнє за 2001 – 2002 рр)

Варіанти | Урожайність коренеплодів, т/га | Цукристість,

% | Збір цукру,
т/га

Нешліфоване,
діаметр 3,25-3,50 мм, дражоване | 41,2 | 14,2 | 5,85

Шліфоване,
діаметр 3,25-3,50 мм, дражоване | 42,8 | 14,2 | 6,08

Нешліфоване,
діаметр 3,25-3,50 мм, інкрустоване | 42,7 | 13,9 | 5,94

Шліфоване,
діаметр 3,25-3,50 мм, інкрустоване | 44,4 | 14,0 | 6,22

Шліфоване, діаметр 3,25-3,75 мм, дражоване – контроль 1 | 44,2 | 14,7 | 6,50

Шліфоване, діаметр 3,75-4,50 мм, інкрустоване-контроль 2 | 44,2 | 15,1 | 6,67

НІР05 | 2,28 | 0,71–

За сівби шліфованим насінням фракції 3,25 – 3,50 мм після дражування врожайність коренеплодів була вищою на 1,6 т/га, збір цукру на – 0,23 т/га, порівняно з нешліфованим насінням цієї фракції. За сівби нешліфованим інкрустованим насінням фракції 3,25 – 3,50 мм врожайність коренеплодів була вищою на 1,5 т/га, збір цукру на – 0,09 т/га, ніж у варіанті, де сівбу проводили нешліфованим дражованим насінням цієї ж фракції. Але врожайність коренеплодів була меншою на 1,5 т/га, а збір цукру на 0,56 – 0,73 т/га, ніж у контрольних варіантах.

ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ДРАЖОВАНОГО ТА ІНКРУСТОВАНОГО НАСІННЯ ЗА ВКЛЮЧЕННЯ В ЙОГО ОБОЛОНКУ КОМПЛЕКСНИХ МІКРОЕЛЕМЕНТІВ

Вплив комплексних мікродобрив на посівні якості дражованого та інкрустованого насіння. За включення до складу інкрустаційної та дражувальної сумішей композиції мікродобрива „Реаком-С-бурякове” не встановлено суттєвого впливу препарату в різних нормах на посівні якості насіння (табл. 5).

Таблиця 5

Вплив обробки насіння композицією мікроелементів

на якість дражованого та інкрустованого насіння, 2000-2002 рр.

Варіант | Кількість насіння, що проросло,
%, на день:

3-й | 4-й (енергія проростання) | 10-й

(схожість)

Насіння дражоване
без мікродобрив –контроль 1. | 51 | 79 | 88

Насіння дражоване з поживною сумішшю виробництва Німеччини. | 56 | 84 | 93

Насіння дражоване з композицією „Реаком-С-бурякове” в нормі 9,4 л/т. | 30 | 72 | 88

Насіння дражоване з композицією „Реаком-С-бурякове” в нормі 18,8 л/т. | 44 | 78 | 88

Насіння дражоване з композицією „Реаком-С-бурякове” в нормі 28,2 л/т. | 53 | 75 | 87

Насіння дражоване з композицією „Реаком-С-бурякове” в нормі 28,2 л/т, внесення в оболонку драже. | 40 | 73 | 89

Насіння інкрустоване
без мікродобрив – контроль 2. | 74 | 89 | 94

Насіння інкрустоване з композицією „Реаком-С-бурякове”, в нормі 28,2 л/т. | 80 | 91 | 96

НІР 05 | 9,0 | 8,0 | 8,0

В середньому за три роки лабораторна схожість дражованого насіння, обробленого „Реаком-С-бурякове” в дозах 9,4, 18,8 та 28,2 л/т, була практично однаковою – в межах 87-89%, і майже не відрізнялася від контролю – насіння, дражованого без нанесення композиції мікроелементів, де цей показник становив 88%.

Інкрустоване насіння, оброблене мікродобривом „Реаком-С-бурякове”, розвивалося інтенсивніше, ніж необроблене. Вищою була не лише лабораторна схожість, але і енергія проростання та кількість пророслого на третій день насіння – відповідно на 2 і 6%.

Вплив комплексонатів на продуктивні властивості насіння в захисних оболонках. Застосування композиції мікроелементів забезпечило підвищення польової схожості дражованого насіння на 7,3-16,3%, причому найбільший ефект спостерігався від застосування мікроелементів в нормі 28,2 л/т насіння (табл. 6). Порівнюючи польову схожість насіння, обробленого композицією “Реаком-С-Бурякове” та композицією елементів живлення виробництва Німеччини, можна відмітити, що польова схожість насіння, обробленого вітчизняними мікроелементами в нормі 28,2 л/т, була на 5,4% вищою. Включення композиції елементів живлення в інкрустаційну оболонку забезпечило підвищення польової схожості насіння на 9,8% в порівнянні з інкрустованим насінням без застосування елементів живлення.

Таблиця 6

Вплив обробки насіння композиціями елементів живлення на польову схожість насіння (Вінницька ДСГДС)

Варіант | Польова схожість,%

2000 р. | 2001р. | 2002 р. | Середнє за 2 роки | Середнє за 3 роки

Насіння дражоване без мікродобрив –контроль 1. | 71,4 | 63,3 | 69,1 | 66,2 | 67,9

Насіння дражоване з поживною
сумішшю виробництва Німеччини. | 62,9 | 92,7 | 81,1 | 86,9 | 78,9

Насіння дражоване з композицією
„Реаком-С-бурякове” в нормі 9,4 л/т.– | 85,4 | 74,4 | 79,9–

Насіння дражоване з композицією
„Реаком-С-бурякове” в нормі 18,8 л/т. | 70 | 79,1 | 76,7 | 77,9 | 75,3

Насіння дражоване з композицією
„Реаком-С-бурякове” в нормі 28,2 л/т. | 67,1 | 92,7 | 90 | 91,4 | 83,3

Насіння дражоване з композицією
„Реаком-С-бурякове” в нормі 28,2 л/т, внесення в оболонку драже.– | 80,8 | 87,8 | 84,3–

Насіння інкрустоване
без мікродобрив – контроль 2. | 57 | 56,4 | 78,9 | 67,7 | 64,1

Насіння інкрустоване з композицією „Реаком-С-бурякове”, в нормі 28,2 л/т. | 58,6 | 80,9 | 82,2 | 81,6 | 73,9

 

Дражоване насіння, підготовлене з включенням у дражувальну суміш композиції мікроелементів “Реаком-С-бурякове” в нормі 18,8 л/т, забезпечило в середньому за три роки на сірих лісових ґрунтах прибавку урожайності коренеплодів – 2,0 т/га, в нормі 28,2 л/т насіння – 5,0 т/га по відношенню до контролю 1 (із застосуванням дражованого насіння, підготовленого без включення в композицію мікроелементів), де урожайність коренеплодів становила 37,1 т/га (табл. 7).

Таблиця 7

Вплив різних концентрацій мікродобрив на продуктивність
цукрових буряків, висіяних дражованим і інкрустованим насінням
(Вінницька ДСГДС, 2000-2002 рр.)

Варіант | Урожайність коренеплодів, т/га | Цукристість, % | Збір цукру, т/га

Насіння дражоване
без мікродобрив –контроль 1. | 37,1 | 13,9 | 5,1

Насіння дражоване з поживною
сумішшю виробництва Німеччини. | 41,6 | 14,3 | 5,9

Насіння дражоване з композицією „Реаком-С-бурякове” в нормі 9,4 л/т. | 39,5 | 13 | 5

Насіння дражоване з композицією „Реаком-С-бурякове” в нормі 18,8 л/т. | 39,1 | 14,4 | 5,6

Насіння дражоване з композицією „Реаком-С-бурякове” в нормі 28,2 л/т. | 42,1 | 14,5 | 6

Насіння дражоване з композицією „Реаком-С-бурякове” в нормі 28,2 л/т, внесення в оболонку драже. | 41,6 | 13,2 | 5,4

Насіння інкрустоване
без мікродобрив – контроль 2. | 37,4 | 14 | 5,2

Насіння інкрустоване з композицією „Реаком-С-бурякове”, в нормі 28,2 л/т. | 41,1 | 14,8 | 6,1

НІР05 | 4,35 | 0,77–

При цьому цукристість в цих варіантах становила відповідно 14,4 і 14,5% і була вищою в порівнянні з контролем на 0,5 та 0,6%. Ця обставина дозволила збільшити збір цукру на 0,5 і 0,9 т/га при його величині в контролі – 5,10 т/га.

ВПЛИВ СТРОКІВ ЗБЕРІГАННЯ ДРАЖОВАНОГО ТА ІНКРУСТОВАНОГО НАСІННЯ НА ЙОГО ПОСІВНІ ЯКОСТІ

Дослідженнями встановлено, що прогресивні методи передпосівної обробки посівного матеріалу – дражування та інкрустація – не спричиняють зниження посівних якостей відповідно обробленого насіння цукрових буряків в процесі його зберігання впродовж чотирьох з половиною років за таких умов: вологість насіння – 9%, температура при зберіганні +15-20єС;

Енергія проростання та схожість дражованого насіння, не обробленого інсектофунгіцидами, і недражованого насіння в контрольному варіанті, впродовж всього періоду зберігання залишались практично на одному рівні. Схожість необробленого насіння коливалась в межах від 95 до 98%, а сірого драже (не обробленого інсектицидами) – в межах від 95 до 98%. В середньому різниця між схожістю необробленого і дражованого насіння складала 0,7% з коливаннями від 0 до 3%.

Енергія проростання насіння без оболонки становила в середньому від 94 до 96,5% за початкового значення цього показника 95%, в той час як насіння в оболонці мало енергію проростання від 92 до 94%, тобто в середньому на 2,1% нижче. Отже, фізіологічні та біохімічні процеси в насінні протікали дуже повільно, а дражувальна оболонка не проявляла інгибіруючої дії на ростові процеси як на початку зберігання, так і з плином часу. Слід відмітити високі початкові показники якості насіння – в середньому енергія проростання до дражування становила 95%, схожість 96%.

В результаті досліджень не встановлено також значного зниження посівних якостей дражованого насіння після інкрустації впродовж зазначеного періоду зберігання (рис. 4).

Рис. 4. Динаміка посівних якостей інкрустованого драже в процесі зберігання, 2000 – 2004 рр.

Енергія проростання і схожість насіння коливалися відповідно в межах від 85 до 93% і від 89 до 95,5%; кількість насіння, пророс-лого на третій день пророщування – в межах від 76 до 85,5%. Інсек-тициди та інші компоненти, що входять до інкрустаційної суміші, не виявляли негативного впливу на життєздатність насіння впродовж трьох років зберігання. Після цього періоду зберігання можна відмітити деяку тенденцію зниження посів-них якостей дражованого насіння, обробленого інсектофунгіцидами. Так, схожість такого насіння упро-довж наступних 1,5 років зберігання поступово знизилась з 96 до 89-91%, енергія проростання – з 92 до 85-87%. Таку ж тенденцію, хоча і виражену значно слабкіше, можна відмітити і щодо посівних якостей необробленого насіння. Слід відмітити більшу, ніж у сірого драже, різницю між енергією проростання та схожістю інкрустованого дражованого насіння та цими ж показниками в контролі, яка склала середньому відповідно 5,6 та 3,3%. Посівні якості інкрустованого насіння упродовж чотирьох з половиною років зберігання практично не змінювалися.

ВИРОБНИЧА ПЕРЕВІРКА, ВПРОВАДЖЕННЯ ТА ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕНЬ

Розрахунки економічної ефективності рекомендованих прийомів дражування та інкрустації свідчать про доцільність їх застосування. Оптимізація технології підготовки насіння для дражування забезпечила одержання економічного ефекту на виготовленні однієї посівної одиниці 17,66 грн.

Сівба цукрових буряків на кінцеву густоту дражованим насінням, до складу дражувальної оболонки якого включені комплексні мікродобрива, стала передумовою підвищення їх продуктивності, зниження собівартості коренеплодів, що в результаті забезпечило одержання економічного ефекту з одного гектару 696,3 грн.

За однакових умов вирощування цукрових буряків використання інкрустованого насіння з мікроелементами забезпечило за рахунок підвищення врожайності коренеплодів на 3,4 т/га одержання додаткового збору цукру з одного гектару в середньому 0,61 т, що забезпечило одержання економічного ефекту з кожного гектару 734,9 грн.

ВИСНОВКИ

1. У дисертації наведене нове вирішення наукової проблеми – підвищення посівних якостей та продуктивних властивостей насіння ЧС гібридів цукрових буряків, яке полягає в оптимізації технології його дражування та інкрустування. Проблема вирішувалась проведенням дослідів, у яких визначено оптимальний розмір та стан поверхні насіння і маси дражувальної оболонки, оптимальні дози використання мікроелементів при дражуванні та інкрустуванні. Технологія підготовки дражованого і інкрустованого насіння ЧС гібридів цукрових буряків з використанням сукупності результатів досліджень забезпечує його лабораторну схожість, вирівнянність і одноростковість на рівні 90% і вище, польову схожість – 75-84%, збір цукру – 9,05 – 9,12 т/га.

2. В процесі дражування слід створювати дражувальну оболонку, за масою не більшу, ніж маса насіння. Якщо відносна маса оболонки перевищує 100%, зниження посівних якостей внаслідок збільшення маси оболонки описується лінійними залежностями з коефіцієнтом кореляції для лабораторної схожості -0,92, для енергії проростання -0,92 і для кількості схожого на третій день насіння -0,84.

3. Із збільшенням різниці між лабораторною схожістю і енергією проростання насіння, підготовленого до дражування, на 1% різниця між цими показниками внаслідок накатки оболонки збільшується на 1,6% (коефіцієнт кореляції 0,747), тому різниця між лабораторною схожістю і енергією проростання насіння перед дражуванням повинна бути мінімальною.

4. Ефективним прийомом підготовки насіння до дражування є його шліфування. За дражування шліфованого насіння внаслідок утворення меншої за масою оболонки драже та видалення частини оплодня енергія проростання дражованого насіння підвищується на 7-15%, схожість – на 5-9%. Зниження схожості і енергії проростання дражованого насіння після шліфування відбувається в два рази повільніше, ніж у драже, одержаного після нанесення оболонки на нешліфоване насіння.

5. Посівні якості дражованого насіння залежать від його розміру до дражування. За дражування нешліфованого насіння фракція 3,50-3,75 мм має кращу лабораторну схожість і енергію проростання, особливо кількість пророслого насіння на 3-ій день, ніж фракція 3,25-3,50 мм.

6. Неефективно використовувати для дражування насіння фракції 3,25-3,50 мм, вміст якої в заготовлюваному насінні гібридів складає 11,9%, сортів – 10,7%. Енергія проростання і схожість насіння даної фракції в середньому на 8% нижчі, ніж показники якості нефракціонованого насіння. Навіть за умови високої – понад 90% – енергії проростання і схожості насіння цієї фракції його використання не забезпечує одержання кондиційного дражованого насіння зі схожістю 90% і вище. Польова схожість такого насіння на 10% нижча, урожайність – на 1,6 – 4,7 т/га нижча, а збір цукру – на 0,52 – 0,74 т/га нижчий, ніж за сівби дражованим насінням, отриманим з крупнішого насіння із застосуванням шліфування.

7. Ефективним є застосування комплексу вітчизняних мікроелементів в процесі передпосівної підготовки дражованого насіння. Включення поживної суміші „Реаком – С – бурякове” в композиції для дражування та інкрустації насіння не впливає на його енергію проростання та лабораторну схожість, але підвищує польову схожість на 7,3-16,3%, та інтенсивність розвитку рослин, сприяє зменшенню ураженості рослин коренеїдом на 3,3-4,7%. Застосування композиції забезпечує приріст урожайності коренеплодів в різних агрокліматичних зонах на 2,0-5,0 т/га, підвищення цукристості на 0,2-0,9%, та збільшення збору цукру на 0,28-0,95 т/га.

8. Дражування та інкрустація не спричиняють зниження посівних якостей насіння цукрових буряків в процесі його зберігання протягом чотирьох з половиною років за вологості насіння – 9%, температури при зберіганні від +15 до +20єС, енергії проростання насіння до обробки – 95%, схожості – 96%. Зі збільшенням інтервалу від моменту нанесення дражувальної оболонки до інкрустації сірого драже спостерігається зменшення різниці між енергією проростання сірого драже та дражованого насіння після інкрустації. Зменшується також різниця між енергією проростання та схожістю інкрустованого дражованого насіння.

9. Оптимізація технології обробки насіння до дражування та прийомів створення оболонки забезпечило одержання економічного ефекту на підготовку 1 посівної одиниці 17,66 грн. Застосування комплексу „Реаком-С-бурякове” в рекомендованій нормі при дражуванні забезпечило одержання економічного ефекту з 1 гектара посівів цукрових буряків 696,3 грн., при інкрустації – 734,9 грн.

Пропозиції виробництву

Насіннєвим заводам рекомендовано такі елементи технології:

Ш

шліфувати насіння цукрових буряків у процесі його підготовки до дражування. За шліфування поверхня насіння повинна наближатися до кулястої, і водночас воно не повинно травмуватися, що можливо зробити на машинах, які працюють за принципом „самошліфування”;

Ш

використовувати для дражування насіння діаметром більше 3,50 мм, щоб після шліфування воно мало діаметр не менше 3,25 мм. Калібрувати шліфоване насіння на фракції, інтервал між нижнім і верхнім значенням яких не перевищує 0,50 мм;

Ш

контролювати у процесі дражування розмір дражувальної оболонки за масою використаних компонентів, а округлість драже – враховуючи товщину та діаметр насіння; накатувати дражувальну оболонку, яка за масою не перевищує масу взятого для цього насіння;

Ш

у процесі інкрустації каліброваного та інкрустованого насіння вносити в суміш разом з іншими компонентами комплекс мікроелементів „Реаком-С-бурякове” в нормі 28,2 л на одну тону насіння;

Ш

за необхідності зберігати впродовж одного року (до наступної сівби) дражоване і інкрустоване насіння, висушене до вологості 9%, за температури від +15 до +20 єС.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Доронін В.А., Бусол М.В., Марченко С.І. Вплив шліфування насіння на його посівні якості // Цукрові буряки. – 2000. – № (17). – С. 18-19.

2.

Марченко С.І., Доронін В.А. Вплив величини оболонки на посівні якості дражованого насіння цукрових буряків // Збірник наукових праць. – Вип. 3. – К.:ІЦБ УААН. – 2000. – С. 129-132.

3.

Марченко С.І. Вивчення можливості використання вітчизняних мікродобрив та визначення їх оптимальної дози в дражувальній та інкрустаційній сумішах при обробці насіння цукрових буряків // Збірник наукових праць. – Вип. 5. – К.:ІЦБ УААН. – 2003. – С. 186-190.

4.

Марченко С.І. Фракція насіння 3,25-3,50 мм. Можливості використання // Цукрові буряки. – 2003. – № (31). – С. 18-19.

5.

Доронін В.А., Марченко С.І. Підготовка насіння цукрових буряків для дражування // Цукрові буряки. – 2003. – № (36). – С. 6-8.

6.

Доронін В.А., Бусол М.В, Марченко С.І. Зберігання дражованого і інкрустованого насіння цукрових буряків // Цукрові буряки. – 2004. – № (37). – С. 4-5.

7.

Доронин В.А., Бусол Н.В., Марченко С.И. Подготовка семян сахарной свеклы на современном семенном заводе // Сахарная свекла. – 2004. – № . – С. 31-32.

8.

Доронін В.А., Бусол М.В, Марченко С.І. Новий державний стандарт України на заготовлюване насіння цукрових буряків // Цукрові буряки. – 2004. – № (41). – С. 10-11.

АНОТАЦІЯ

Марченко С.І. Біологічні особливості та продуктивність дражованого і інкрустованого насіння ЧС гібридів цукрових буряків залежно від прийомів його підготовки. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.14 – насінництво. – Інститут цукрових буряків УААН. Київ, 2005.

Вперше вирішено наукову проблему підвищення посівних якостей та продуктивних властивостей насіння ЧС гібридів цукрових буряків шляхом оптимізації технології його дражування та інкрустування.

Встановлено залежність посівних якостей дражованого насіння від розміру технологічних фракцій, обробки поверхні насіння до дражування (шліфування) та маси дражувальної оболонки.

Встановлена висока ефективність застосування поживної суміші „Реаком –
С – бурякове” в композиції для дражування та інкрустації насіння, що забезпечує збільшення збору цукру на 0,28-0,95 т/га.

Встановлено, що за температури зберігання


Сторінки: 1 2