У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти та науки України

Міністерство освіти і науки України

Криворізький технічний університет

Мороз Сергій Васильович

УДК 338.94:622.684

Ефективність капітальних вкладень в оновлення кар’єрного автотранспорту гірничорудних підприємств

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Кривий Ріг – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному гірничому університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор

Саллі Володимир Ілліч,

Національний гірничий університет

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри менеджменту.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Скубенко Володимир Петрович,

Донецький державний університет управління Міністерства освіти і науки України

професор кафедри проектного менеджменту;

кандидат економічних наук, доцент

Пасічник Наталя В’ячеславівна,

Криворізький технічний університет

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри економіки, організації

та управління підприємствами.

Провідна установа: Інститут економіки промисловості НАН України,

відділ управління виробництвом, м.Донецьк.

Захист відбудеться “24” листопада 2005 р. о 1000 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 09.052.01 у Криворізькому технічному університеті за адресою: 50002, м. Кривий Ріг, вул. Пушкіна,37, ауд.300.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Криворізького технічного університету за адресою: 50002, м. Кривий Ріг, вул. Пушкіна,37, ауд.300.

Автореферат розіслано “22” жовтня 2005 р.

Вчений секретар

Спеціалізованої вченої ради, к.е.н. С.М.Короленко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Для мінерально-сировинного комплексу держави становище склалося таким чином, що доступність інвестиційних ресурсів, економічні можливості відтворення потужностей, підвищення науково-технічного рівня, попит на продукцію в умовах жорстокої конкуренції на внутрішніх та зовнішніх ринках стали відігравати роль найважливіших чинників існування гірничих підприємств.

Розв'язанню найважливіших проблем підвищення ефективності та раціонального використання основних гірничорудних підприємств приділялась постійна увага з боку відомих вітчизняних та зарубіжних вчених Ю.П.Астафьева, В.Г.Блізнюкова, Ю.Г.Вілкула, А.Г.Темченка, А.М.Турила, В.Я.Нусінова, В.І.Прокопенка, І.В.Зирянова, А.О.Кулешова, В.І.Ганицького та ін., які обґрунтували необхідність застосування поряд із традиційними технічними методами й економічних методів, що визначають ефективне використання інвестиційних ресурсів. Водночас існуючі економічні методи управління не враховують сучасних умов виробництва та зміну рівня використання виробничих потужностей, відсутні в практиці планування підприємств методи управління рівнем стану транспортної техніки, що визначають надійність інвестиційних проектів.

Труднощі у залученні інвестицій на оновлення зношеного парку кар’єрних автосамоскидів може привести до різкого зниження потужності та втрати конкурентоспроможності, особливо в умовах збільшення попиту на сировину на світовому ринку.

Таким чином, вельми актуальною та новою науковою задачею буде розробка методу оцінки та обґрунтовування показників ефективності використання основних фондів кар’єрних автогосподарств та капітальних вкладень у оновлення парку технологічного автомобільного транспорту з урахуванням специфіки його використання та вимог сучасного фінансового ринку.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Встановлені закономірності змінювання грошових потоків унаслідок оновлення парку автосамоскидів, що виконано власно автором дисертаційної роботи, стали основою науково – дослідної роботи АД-199 “Дослідження організації роботи та обґрунтування ефективності технічного переозброєння технологічного автотранспорту” (1999 р.), яка виконувалася сумісно з кафедрою менеджменту Національної гірничої академії України.

Розділи дисертації знайшли своє відображення в планових держбюджетних науково-дослідних роботах кафедри менеджменту Національного гірничого університету в період 1999-2003 рр. (тема ГП-223 “Створення економічних методів управління матеріальними, природними і фінансовими ресурсами шахт в період реструктуризації галузі” (№ ДР U015707).

Мета та задачі дослідження. Метою роботи є розробка теоретичних та практичних рекомендацій щодо удосконалення організаційно-економічного механізму ефективності використання капітальних вкладень в оновлення парку технологічного автомобільного транспорту.

В основу досліджень покладено ідею ресурсозбереження, засновану на використанні закономірностей зміни рівня інвестування в залежності від динаміки зношення та організаційно-економічних чинників умов експлуатації гірничо-транспортного устаткування.

Для досягнення цієї мети в роботі поставлені та вирішені наступні завдання:

-

обґрунтування основних напрямів та джерел фінансування відтворення основних фондів автогосподарств гірничорудного виробництва;

-

обґрунтування показників використання кар’єрних автосамоскидів, що враховують комплексний вплив умов їх експлуатації в кар’єрі та ремонту в автогосподарстві;

-

розроблення методики прогнозування зношеності автосамоскидів та її впливу на показники використання транспортних засобів;

-

розроблення методики планування продуктивності автосамоскидів з урахуванням їх зношеності та гірничотехнічних умов експлуатації;

-

обґрунтування обраних критеріїв та системи показників ефективності капітальних вкладень в оновлення парку кар’єрних автосамоскидів;

-

встановлення закономірності змінювання показників ефективності капітальних вкладень в оновлення парку кар’єрних автосамоскидів;

-

розроблення та впровадження методики обґрунтування ефективності капітальних вкладень в оновлення парку автосамоскидів гірничорудних підприємств.

Об’єктом дослідження є процес інвестиційної діяльності гірничорудних підприємств.

Предметом дослідження є економічні методи управління інвестиційними потоками на підприємстві.

Методи дослідження. Методологічною основою досліджень є теоретичні основи, класичні положення економічної теорії, фундаментальні праці вітчизняних і закордонних вчених та практиків з питань управління інвестиційними потоками, стимулювання ресурсозбереження, економіко-математичного моделювання. У роботі використано системний підхід стосовно предмету дослідження (в процесі моделювання функціонування основних фондів кар’єрних автогосподарств), економічного аналізу (в аналізі та вибору показників використання основних фондів кар’єрних автогосподарств); методи кореляційного аналізу (при встановленні закономірностей змінювання грошових потоків та показників використання автосамоскидів від їх зношеності та умов експлуатації), спостережень (при встановленні впливу гірничотехнічних умов експлуатації автосамоскидів у кар’єрах на їх середньо технічну швидкість та змінну продуктивність), порівняння, узагальнення, розрахунковий та інші.

Як джерела інформації використовувалися законодавчі акти Верховної Ради України, Укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, офіційні дані статистичної звітності та документація окремих гірничо-збагачувальних комбінатів, результати наукових досліджень, проведених автором.

Обробка даних здійснювалась за допомогою ПК з використанням пакета Microsoft Office 1997 (Exel 1997).

Наукова новизна одержаних результатів полягає в удосконаленні інвестиційної діяльності гірничорудних підприємств за допомогою розробки методу обґрунтування оцінки ефективності капітальних вкладень в оновлення парку кар’єрного автомобільного транспорту, застосування якого забезпечує більш ефективне використання основних фондів кар’єрних автогосподарств та фінансових ресурсів гірничорудного підприємства, що функціонує в ринкових умовах.

Основні наукові результати полягають у наступному:

вперше:

- встановлено закономірності змінювання дисконтованих грошових потоків залежно від зношеності автосамоскидів;

- запропоновано введення коефіцієнтів технічного використання автосамоскида та його використання у часі з розрахунку змінювання дисконтованих грошових потоків;

- удосконалено облік сумісного впливу умов експлуатації транспортних засобів у кар’єрі та їх ремонту в автогосподарстві за рахунок методики прогнозування продуктивності автосамоскидів, можливих обсягів перевезень залежно від змінювання зношеності транспортних засобів;

- дістав подальший розвиток метод обґрунтування ефективності капітальних вкладень в оновлення парку технологічного кар’єрного транспорту гірничорудних підприємств, який дозволяє комплексно урахувати вплив матеріально-технічних умов експлуатації автосамоскидів у кар’єрі та їх ремонту в автогосподарстві, зношеності автосамоскидів, базується на закономірностях змінювання дисконтованих грошових потоків, що дозволяє урахувати вартість грошей на фінансовому ринку та її змінювання у часі.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у можливості використання розробленого методу обґрунтування ефективності капітальних вкладень в оновлення парку кар’єрних автосамоскидів гірничорудних підприємств, що функціонують в умовах ринку, для удосконалення інвестиційної їх діяльності.

Практична цінність дослідження обумовлена наступним:

-

запропонований метод обґрунтування ефективності оновлення парку кар’єрних автосамоскидів дозволяє в умовах обмеженості власних джерел фінансування обирати найбільш ефективні варіанти капіталовкладень, а також розробляти бізнес-плани інвестиційних проектів технічного переозброєння технологічного автотранспорту та використовувати їх для залучення зовнішніх джерел фінансування;

-

обґрунтовані та обрані показники використання кар’єрних автосамоскидів (коефіцієнт технічного використання та коефіцієнт використання автосамоскида у часі) на відміну від існуючих у практиці кар’єрних автогосподарств (коефіцієнт технічної готовності та коефіцієнт використання парку, обчислюваних за допомогою автоднів) та встановлені закономірності змінювання рекомендованих показників дозволяють більш точно прогнозувати продуктивність автосамоскидів, обсяги перевезень, ураховуючи комплексний вплив умов експлуатації транспортних засобів у кар’єрі та в автогосподарстві (умови ремонту та технічного обслуговування), рівень зношеності автомобілів, використовувати цей прогноз у поточному та довгостроковому плануванні; диференціювати планові завдання окремим ланкам та іншим підрозділам автогосподарств залежно від зношеності автосамоскидів;

-

розроблена методика прогнозування продуктивності автосамоскидів використана у практиці розробки планових завдань в умовах ВАТ “Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат” для автоколон. Відповідні методичні розробки використані функціональними службами (довідка від 06.02.2004).

Загальні науково-методичні положення та прикладні результати дисертаційного дослідження знайшли використання у навчальному процесі Національного гірничого університету при викладанні лекційних курсів та практичних занять з дисциплін: „Організація підприємства”, „Математичні методи та моделі” (довідка Національного гірничого університету від 23.04.2004).

Особистий внесок здобувача.

Основні результати досліджень, одержані особисто автором. Здобувачем досліджено функціонування екскаваторно-автомобільних комплексів у кар’єрах та запропоновано визначати змінну продуктивність автосамоскидів з урахуванням встановлених ним закономірностей змінювання середньо-технічної швидкості автосамоскида від відстані транспортування, а також впливати на формування транспортних потоків у кар’єрі за допомогою розробленої автором моделі інтенсивності надсилання у кар’єр автосамоскидів. До особистого вкладу здобувача слід віднести обґрунтування та вибір показників використання активної частини основних фондів кар’єрних автогосподарств, в основу яких покладено вимір використовування автосамоскидів у часі в годинах, а не в автоднях, як це існує на підприємстві; встановлені закономірності змінювання рекомендованих показників залежно від зношеності автосамоскидів та комплексного впливу умов експлуатації їх у кар’єрі та ремонту в ремонтно-технічній базі автогосподарства.

Апробація результатів дисертації.

Основні результати виконаних досліджень, висновки та пропозиції доповідалися та були ухвалені на міжнародному науково-практичному семінарі “Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект” (2002, 2003 р.р. м. Донецьк); на технічних радах Полтавського, Інгулецького, Орджонікідзевського гірничо-збагачувальних комбінатів.

Публікації. Основні положення дисертації опубліковані у 7 наукових працях, серед яких 1 стаття у науковому журналі, 4 статті у збірниках наукових праць та 2 публікації у матеріалах міжнародних науково-практичних семінарів. Загальний обсяг публікацій – 3 друк.арк., з яких автору належить 1,5 друк.арк.

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 130 найменувань. Дисертація містить 166 сторінок загального обсягу, 6 рисунків, 19 таблиць, 3 додатки.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі “Оновлення основних фондів гірничорудних підприємств – пріоритетний напрям інвестиційної їх діяльності” досліджено стан гірничо-збагачувальних комбінатів, виявлено, що технічний стан гірничо-транспортного обладнання на кар’єрах гірничо-збагачувальних комбінатів зношений на 60-80%. Це обумовило значне зростання втрат виробництва, оскільки на гірничо-збагачувальних комбінатах України втрати виробництва біля 50% виникли за рахунок зниження продуктивності основного технологічного обладнання з урахуванням проведення капітального та поточного ремонтів. Тому стабілізація стану справ у галузі потребує як внутрішніх, так і зовнішніх інвестицій.

Порівняльна ефективність визначалася за допомогою приведених витрат з використанням нормативного коефіцієнта ефективності капітальних вкладень, обґрунтування якого виконувалося з народногосподарських позицій за умов фіксованих цін на ресурси, бюджетного фінансування капітальних вкладень, і в якійсь мірі він відображав загальнодержавну ефективність інвестування промисловості. Встановлення цього нормативу виконувалося штучно і підприємства були змушені його використовувати. Згідно з цими вимогами розраховувалися приведені витрати порівняльної ефективності капітальних вкладень.

Пізніше були виконані роботи, що враховували фактор часу при оцінці ефективності інвестицій. Але і у цих роботах пропонувався нормативний коефіцієнт ефективності капітальних вкладень з тих же народногосподарських міркувань.

Загальними недоліками охарактеризованих вище методів є те, що вони не відображають цілей діяльності підприємств в ринкових умовах. До того ж відповідно до цих методів варіанти проектів підприємств необхідно було б приводити за ознакою однакових об’ємів продукції, що в ринкових умовах не має економічного змісту. Інакше, методи визначення ефективності капітальних вкладень, що наведені у роботах, не можуть використовуватися.

Таким чином, для оцінки ефективності капітальних вкладень у гірничорудні підприємства доцільно використовувати методи дисконтованих грошових потоків. Показниками ефективності капітальних вкладень рекомендується використовувати: чисту теперішню вартість (ЧТВ-NPV) та внутрішню ставку доходу (ВСД-IRR). Роботи присвячені оцінці ефективності капітальних вкладень в технологічний автотранспорт гірничорудних підприємств, які працюють в ринкових умовах, відсутні. Тому розробка методології оцінки ефективності капітальних вкладень в кар’єрний автотранспорт є актуальною науковою задачею.

Для забезпечення виконання планових обсягів перевезень щодобово та позмінно у кар’єрі має працювати зазначена кількість автосамоскидів, що визначає робочий їх парк. Але задоволення потреби кар’єру у кількості автосамоскидів визначається можливістю автогосподарства. Тобто умови експлуатації автомобільного транспорту в кар’єрі визначають обсяги перевезень і необхідну кількість автосамоскидів у роботі; кар’єрне ж автогосподарство (частіше це окремий цех) визначає можливість забезпечення необхідною кількістю транспортних засобів для виконання планових обсягів перевезень. На кінцевий результат роботи автосамоскидів впливають умови їх експлуатації у двох суміжних системах - кар’єр і автогосподарство.

Для відновлення втрат часу, що обумовлені простоями автосамоскидів в технічному обслуговуванні і ремонті, та забезпечення кар’єру необхідною кількістю транспортних засобів, автогосподарства мають мати резерви парку автосамоскидів, що значно залежать від їх зношеності. Розрахунок необхідної кількості автосамоскидів при плануванні перевезень на діючому підприємстві виконується за допомогою досягнутих показників, а вплив найважливіших чинників на величину парка автосамоскидів не аналізується, резерви парка не визначаються.

Робочий парк автосамоскидів визначається або за допомогою досягнутих показників, або за допомогою норм виробки. Одним з найважливіших параметрів, що визначає змінну продуктивність автосамоскида є його середньо технічна швидкість. Але метод, що покладений в основу її визначення у вказаних джерелах, не враховує впливу відстані транспортування, висоти підйому вантажу, складності траси у кар’єрі, що впливають на швидкість і змінну продуктивність автосамоскида.

Крім того, нерівномірність процесів ремонту обумовлює інтенсивність та нерівномірність виїзду автосамоскидів у кар’єр. Це, у свою чергу, впливає на формування потоку надходження автосамоскидів до кожного екскаватора, що призводить до виникнення черги на навантаження, або очікування екскаватора, необхідних для навантаження автосамоскидів. Великі втрати робочого часу вантажно-транспортного обладнання спостерігаються у кар’єрі з причин неспівпадання режимів роботи екскаваторів (тривалість зміни 12 годин) і автосамоскидів (тривалість зміни 8 годин).

Урахувати ці особливості необхідно при плануванні змінної продуктивності автосамоскидів, що дозволило б поліпшенню обґрунтування планових завдань. Автомобільний транспорт використовується в кар’єрі цілодобово. Але змінність роботи автосамоскидів не співпадає з кількістю змін роботи в кар’єрі. Вона у значній мірі залежить від зношеності автосамоскидів, рівня організації їх технічного обслуговування та ремонту, наявності водіїв, ремонтного персоналу та інших чинників.

Слід відзначити, що ефективність функціонування автосамоскидів обумовлюється комплексним впливом чинників двох взаємозв’язаних організаційних систем - кар’єру та автогосподарства. Саме це принципово відмінне наукове положення у дослідженні ефективності використання активної частини основних фондів кар’єрних автогосподарств доцільно використовувати.

У другому розділі “Обґрунтування шляхів та показників ефективності використання основних фондів кар’єрних автогосподарств” розроблено методичні підходи основи щодо можливого поліпшення використання робочого часу екскаваторів та автосамоскидів за рахунок покращення організації вантажно-транспортного процесу, що є основною частиною підвищення ефективності використання активної частини основних фондів кар’єрів і автогосподарств гірничо-металургійних комбінатів. З метою пошуку резервів підвищення продуктивності екскаваторно-автомобільних комплексів та розробки рекомендацій до реалізації найдених резервів виконано аналіз даних оперативного обліку роботи автомобільного транспорту та здійснено хронометражні спостереження за його роботою безпосередньо у кар’єрах та автоцехах гірничо-збагачувальних комбінатів України (рис.1).

Основою методичних положень у визначенні потреби у кар’єрних автосамоскидах з урахуванням їх зносу є наступне: сумісний вплив матеріально-технічних умов експлуатації в кар’єрі та їх ремонту в автогосподарстві обумовлює співвідношення робочого та інвентарного парку автосамоскидів і активної та пасивної частини основних фондів кар’єрних автогосподарств. Особливої уваги заслуговує обґрунтування та вибір показників ефективності використання основних фондів кар’єрних автогосподарств з урахуванням специфіки та складності гірничотехнічних умов експлуатації кар’єрних автосамоскидів.

Рис. 1 Змінювання кількості навантажених автосамоскидів (nа), розподілу виїзду автомобілів у кар’єр (Fв), коефіцієнту використання автосамоскидів (Ква) продовж зміни (Північний ГЗК), 1,3 – інтегральні графіки коефіцієнта використання робочого часу та часу продуктивної роботи автосамоскидів

В умовах діючих кар’єрів Орджонікідзевського гірничо-збагачувального комбінату розроблені та впроваджені раціональні графіки випуску автосамоскидів у кар’єр, виконані вищеописаним способом на підставі середніх величин (детерміновані моделі) (рис.2). Це дозволило скоротити довготривалість випуску автосамоскидів на 1 годину та забезпечити більш ритмічну роботу автотранспорту у кар’єрі протягом зміни.

Таким чином, нерівномірність процесів екскавації та транспортування обумовлюється, у першу чергу, порушенням кількісного співвідношення елементів (екскаваторів і автосамоскидів), що функціонують у системі кар’єра протягом зміни, за рахунок недосконалої організації випуску автосамоскидів у кар’єр.

Рис. 2. Раціональний графік виїзду автосамоскидів у Чкалівському кар’єрі Орджоникідзевського ГЗК

Ефективність відтворення основних фондів кар’єрних автогосподарств слід характеризувати системою часткових показників. Часткові показники, які доцільно рекомендувати, наступні: коефіцієнт використання календарного фонду часу автосамоскида, коефіцієнт його технічного використання, коефіцієнт змінності роботи автосамоскида. Слід ураховувати комплексний вплив гірничотехнічних умов експлуатації автосамоскидів у кар’єрі та їх ремонту в автогосподарстві, а також пробіг автосамоскидів з початку експлуатації на величину рекомендованих показників.

У практиці автогосподарств зношеність автосамоскидів прийнято характеризувати пробігом автосамоскида з початку експлуатації. Але на рівень зношеності автомобілів крім пробігу автосамоскида впливає організація ремонту та технічного обслуговування автосамоскида, забезпеченість запасними частинами та інше. Пробіг кожного автосамоскида та середній пробіг автосамоскидів даної марки фіксується технічними службами автогосподарства. Ця характеристика може бути конкретно облікована, але з метою планування обсягів перевезень ці дані первинного обліку не використовуються і відсутній інший механізм урахування зношеності автосамоскидів на кінцеві результати їх роботи. У конкретному автогосподарстві, де сформована організація ремонту і технічного обслуговування та наявна ремонтно-технічна база зазначеної потужності, доцільно встановити залежність коефіцієнту технічного використання автосамоскида від його пробігу з початку експлуатації і використовувати цю залежність з метою урахування впливу надійності автосамоскида, що ремонтується, на кінцеві результати його роботи. Зрозуміло, що ці залежності, навіть для умов одного і того ж автогосподарства, де можуть експлуатуватися різні марки автосамоскидів, мають бути встановлені для кожної марки окремо.

Наприклад, встановлена в дисертаційній роботі залежність коефіцієнта технічного використання автосамоскидів від їх пробігу з початку експлуатації та однакових умов ремонту, показники надійності японських автосамоскидів НД-1200 значно перевищують такі ж показники для БілАЗ-75121, хоча обидві марки автосамоскидів однакової вантажності -120 т.

Для умов ВАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат” для автосамоскидів НД-1200 визначені:

- коефіцієнт технічного використання автосамоскида (Ктв)залежно від його пробігу з початку експлуатації (Lпе)

Ктв = 0,95 – 5,9·10-7· Lпе ;

- коефіцієнт змінності роботи автосамоскида (Кзм) залежно від його пробігу з початку експлуатації

Кзм = 2,686 – 1,097·10-6· Lпе ;

відповідно до визначених Ктв та Кзм , що відповідають зазначеному пробігу автосамоскида з початку експлуатації (Lпе) розраховано показник резерву парку автосамоскидів (Квч) та зворотній йому коефіцієнт використання календарного фонду часу роботи автосамоскида

,

де АДк - кількість робочих днів кар’єру за рік; Тк - число днів роботи кар’єру з автосамоскидами; Pр - кількість змін роботи ремонтної бази; tзмр - довготривалість зміни ремонтної бази, год; tзмк - довготривалість зміни автосамоскидів при роботі у кар’єрі, год.

Встановлені закономірності змінювання обраних показників використання автосамоскидів дозволяють урахувати комплексний вплив умов їх експлуатації в кар’єрі та ремонту в автогосподарстві, а також зношеність парку транспортних засобів.

Це дозволяє більш обґрунтовано розробляти як поточні, так і довгострокові плани обсягів перевезень, величину робочого та інвентарного парку автосамоскидів, виконувати прогноз обсягів робіт та капітальних вкладень з метою розробки інвестиційних програм оновлення парку автомобілів.

У третьому розділі “Розробка методичних положень та обґрунтування ефективності оновлення основних фондів кар’єрних автогосподарств” розглянуто практичне питання своєчасної заміни фізично спрацьованих транспортних засобів. На більшості гірничо-збагачувальних комбінатів їх необхідно щорічно відновлювати біля 15%. Виходячи з того, що один автосамоскид коштує (залежно від моделі) від 400 до 1200 тисяч американських доларів, а кожне автогосподарство налічує біля 50 транспортних одиниць різних моделей тільки технологічного автотранспорту, підприємству необхідні десятки мільйонів американських доларів. Кожний шлях вирішення цієї проблеми – чи одержання кредитів, чи залучення інвестицій – пов’язаний з необхідністю обґрунтування ефективності капітальних вкладень за допомогою досконалих, науково-обґрунтованих методів, використання яких дозволило б переконати кредиторів або інвесторів у доцільності вкладення коштів.

На параметри надійності перш за все впливає конструктивна особливість автомобіля. І не тільки на параметри надійності, на поточні витрати теж. Так для одного і того ж підприємства, де однакові умови експлуатації автосамоскидів БілАЗ-75121 та НД-1200 однакової вантажності (120 т), собівартість перевезень автомобілями БілАЗ-75121 при середньому їх пробігу з початку експлуатації 269 тис. км дорівнювалася 603 грн/1000ткм, а автомобілями НД-1200 при середньому їх пробігу 444 тис. км – 428 грн/1000ткм.

В першому і другому розділах дисертації встановлено, що основні показники використання автосамоскидів та вантажообіг залежать від зносу автомобілів, то природно чекати, що і собівартість залежить від цього чинника. Метою даного дослідження і є оцінка впливу старіння парку автосамоскидів на ефективність їх використання та оцінка доцільності й ефективності оновлення парку.

На підставі даних поточного обліку нами встановлена закономірність змінювання витрат на перевезення вантажу автосамоскидами НД-1200 – залежно від їх пробігу з початку експлуатації. Статистична вибірка розглядалася у межах від 70 до 550 тис. км пробігу автосамоскидів НД-1200 з початку експлуатації. Кореляційним аналізом для умов ВАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат” встановлено залежність собівартості С 1000ткм вантажообігу у разі перевезення вантажу автосамоскидами НД-1200 від їх пробігу з початку експлуатації, що описується так

С = 1,04 Lпе – 57,7 грн/1000 ткм.

Збільшення собівартості 1000 ткм вантажообігу у разі перевезення вантажу автосамоскидами НД-1200 від їх пробігу з початку експлуатації свідчить про прямий вплив старіння парку автосамоскидів на поточні витрати. Встановлена закономірність змінювання поточних витрат має бути врахована у визначенні додаткових грошових потоків в інвестиційних проектах оновлення парку кар’єрних автосамоскидів.

Найбільші труднощі виникають у реалізації згаданих проектів у тих випадках, коли необхідно будувати розрахунки, пов’язані з прогнозуванням змінювання майбутніх доходів на декілька років. Тому вони мають визначатися за допомогою об’єктивних закономірностей змінювання, враховуючи вплив найбільш вагомих чинників.

Специфіка використання дороговартісного автомобільного транспорту у видобутку корисних копалин відкритим способом обумовлює додаткові вимоги і особливості при встановленні таких закономірностей. У разі відтворення основних фондів кар’єрних автогосподарств, перш за все, необхідно враховувати вплив зношеності парку автосамоскидів та постійне змінювання складних умов їх експлуатації.

Додаткові грошові потоки внаслідок оновлення парку кар’єрних автосамоскидів формуються із сум додаткових чистих доходів, податкових пільг на амортизацію. І перші і другі визначаються за роками проекту, а потім дисконтуються за зазначеною ставкою дисконту RATE. Додаткові доходи формуються внаслідок зменшення витрат на експлуатацію нових автосамоскидів у порівнянні зі зношеними і заміненими. Тому оцінка ефективності оновлення парку автосамоскидів виконується порівнянням двох варіантів: експлуатації зношеного і оновленого парку автосамоскидів.

Остаточне рішення про прийняття проекту оновлення парку виконується на підставі розрахунку показників ефективності: чистої теперішньої вартості (NPV), яка має бути позитивною, та внутрішньої ставки доходу(IRR) - більшою обраної ставки дисконту (RATE), щоб проект був фінансово спроможним та прийнятим до реалізації.

Найбільш важливою складовою частиною бізнес-плану є прогноз стану парку автосамоскидів на термін реалізації проекту, який дорівнюється обраному строку експлуатації автомобіля зазначеної марки. Прогноз виконується відповідно до методики, представленої у розділі 3.1 дисертації, для двох варіантів: оновленого та існуючого парку – на перше число кожного місяця на строк реалізації проекту (рис.3).

У роботі наведено дані прогнозу стану парку автосамоскидів НД-1200 на ВАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат” (за перший рік реалізації). Зазначимо, якщо будуть замінені 8 зношених автосамоскидів, то середній пробіг з початку експлуатації одного автомобіля з урахуванням пробігу інших 10 існуючих автомобілів, що продовжують експлуатуватися, тобто для оновленого парку, становитиме 70 тис. км. на початок реалізації проекту.

У даному випадку імпортуються японські автомобілі у країну з підвищеним ступенем ризику. Тому відповідно до рекомендацій, та за визначенням Світового банку ставка RATE буде дорівнюватися 25%.

Виконані за допомогою запропонованої методики розрахунки, що базуються на реальних даних одного з найкращих гірничо-збагачувальних комбінатів, показали дієздатність та правильність наукових положень дисертаційної роботи, що підтверджує практичну значимість виконаного дослідження.

Рис.3. Блок-схема методики прогнозу пробігу автосамоскидів

Розрахунками показано, що при необхідних 45964,8 тис.грн (8640 тис. американських доларів) капітальних вкладень на оновлення парку 8 автосамоскидів НД-1200 при ставці дисконту (RATE) 25%, чиста теперішня вартість (NPV) дорівнюється 2367,6 тис. грн (445,0 тис. американських доларів), а внутрішня ставка доходу (IRR) буде дорівнюватися 27,4%, що більше процента на капітал (25%). Тобто верхня межа ставки кредиту може бути 27,4% річних. За умов кредиту 25% річних проект оновлення парку автосамоскидів є фінансово спроможним.

Висновки

Автором дисертаційної роботи на підставі виконаного дослідження вирішено нове наукове завдання – розроблено метод оцінки та обґрунтовано показники ефективності використання основних фондів кар’єрних автогосподарств і капітальних вкладень в оновлення парку технологічного автомобільного транспорту з урахуванням специфіки його використання та вимог сучасного фінансового ринку.

Основні висновки виконаної роботи.

До цього часу відсутній інструментарій, за допомогою якого можливо оцінити ефективність капітальних вкладень в оновлення зношеного парку кар’єрних автосамоскидів і комплексно врахувати вплив ступеню зношеності парку транспортних засобів, постійно змінюваних складних умов їх експлуатації у кар’єрі та ремонту в автогосподарстві, умов фінансування та змінювання вартості грошей у часі.

1.Для оцінки ефективності капітальних вкладень у гірничорудні підприємства доцільно використовувати методи дисконтованих грошових потоків які до цього часу не використовувалися для оцінки ефективності капітальних вкладень в кар’єрний автомобільний транспорт. Рішення про доцільність капітальних вкладень у оновлення парку кар’єрних автосамоскидів приймається за умов, коли чиста теперішня вартість (NPV) позитивна, а внутрішня ставка доходу (IRR) перевищує ставку дисконта.

2.Замість існуючих показників (коефіцієнт технічної готовності, коефіцієнт інвентарного парку) необхідно використовувати чинники: коефіцієнт використання автосамоскидів у часі та коефіцієнт їх технічного використання, що враховують вплив гірничотехнічних умов, рівень організації процесів у кар’єрі та ремонту в автогосподарстві, а також ступінь зносу автосамоскидів

3.Закономірності змінювання показників використання автосамоскидів дозволяють враховувати комплексний вплив умов функціонування автосамоскидів, зносу парку автомобілів на величину цих показників, за допомогою яких більш обґрунтовано визначати обсяги перевезень, величину робочого й інвентарного парку автосамоскидів, робити прогнози обсягів робіт.

4.Закономірності зміни грошових потоків з урахуванням комплексного впливу ступеню зношеності кар’єрних автосамоскидів, умов їх експлуатації в кар’єрі та ремонту в автогосподарстві, умов фінансування капітальних вкладень на оновлення парку зношених транспортних засобів, а також вплив часу на змінювання вартості грошей є основною та варіативною компонентою удосконаленого методу дисконтованих грошових потоків, запропонованого для оцінки ефективності капітальних вкладень в оновлення парку кар’єрних автосамоскидів.

6.Вперше розроблено методику оцінки ефективності капітальних вкладень в оновлення парку кар’єрних автосамоскидів, що базується на встановлених у роботі закономірностях змінювання додаткових грошових потоків внаслідок оновлення парку автосамоскидів; виконано прогнози можливих обсягів перевезень з урахуванням стану парку транспортних засобів, комплексного впливу умов їх експлуатації, умов фінансування капітальних вкладень та впливу часу на вартість грошей.

7.Доведено, що дисконтовані грошові потоки після оновлення парку автосамоскидів слід визначати за період реалізації інвестиційного проекту, що дорівнюється терміну експлуатації автосамоскида даної марки як суми добутків річних додаткових грошових потоків за роками проекту на процентний фактор теперішньої вартості (що визначається залежно від зазначеної ставки дисконту RATE). Витрати на одиницю вантажообігу визначаються щомісячно залежно від пробігу автосамоскида з початку експлуатації за допомогою встановленої закономірності та прогнозованого для даного місяця стану парку.

8.Розроблено методику прогнозу пробігу автосамоскида з початку експлуатації, яка відрізняється від існуючих, з урахуванням закономірностей змінювання місячного пробігу автосамоскида від його пробігу з початку експлуатації та графіка заміни зношених машин на нові.

9.Автором вперше запропоновано використовувати показники використання активної частини основних фондів кар’єрних автогосподарств: коефіцієнти використання календарного фонду часу автосамоскидів та їх технічного використання, розрахованих на підставі обліку годин роботи і ремонту автосамоскидів, що на відміну застосованих на практиці коефіцієнтів використання парку та технічної готовності, розрахованих за допомогою автоднів, на 10-15% підвищує достовірність прогнозу вантажообігу.

Запропонований метод та розроблена автором методика оцінки ефективності капітальних вкладень в оновлення парку кар’єрних автосамоскидів використані ВАТ “Орджоникідзевський ГЗК”, ВАТ “Полтавський ГЗК” у реалізації інвестиційних проектів технічного переозброєння транспорту підприємств (довідка від 06.02.2003), а також у навчальному процесі при викладанні курсів “Організація виробництва”, “Математичні методи і моделі” (довідка Національного гірничого університету від 23.04.2004).

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

Публікації у фахових виданнях:

1.Саллі В.І, Стеханова З.С., Мороз С.В. Особливості обґрунтування структури основних фондів кар'єрних автогосподарств // Економіка: проблеми теорії та практики. – Дніпропетровськ: ДНУ. - 2001. - Вип.79. - С.48-53. (Особистий внесок автора - аналіз використання основних фондів та можливості їх оновлення).

2.Стеханова З.С, Рева В.П., Мороз С.В. Эффективность перевооружения технологического автотранспорта горнорудных предприятий Украины // Вісник СДУ. Луганськ. - 2001. - №12. - С.185-189. (Особистий внесок автора - встановлення залежностей продуктивності самоскидів за умови експлуатації оновлення).

3.Стеханова З.С., Мороз С.В. Проблеми відтворення основних фондів кар’єрних господарств гірничо-металургійного комплексу України // Схід. -2001. -№6. - С.22-24. (Особистий внесок автора - побудова комплексних показників використання кар’єрних автосамоскидів).

4. Мороз С.В. Обґрунтування показників ефективності використання основних фондів кар’єрного автотранспорту // Економіка: проблеми теорії та практики. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2003. - Вип.179.-С. 40-47.

5.Сытник В.В., Мороз.С.В. Границы снижения себестоимости добычи угля на шахтах Украины // Економіка промисловості: ІЕП НАН України. – 2003. - №3.- С.143-149. (Особистий внесок автора - аналіз можливих границь зниження собівартості за долею окремих технологічних ланок).

Публікації за матеріалами конференцій:

6.Швець В.Я., Мороз С.В. До залучення іноземних інвестицій в оновлення кар’єрного автотранспорту // Материалы Международного научно-практического семинара “Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечение иностранных инвестиций: региональный аспект”. – Донецк: ДонНУ. - 2003. - С.552 - 554. (Особистий внесок автора - розробка методичних положень щодо оцінки інвестиційних проектів оновлення кар’єрного автотранспорту).

7.Швец В.Я., Стеханова З.С., Мороз С.В. К вопросу совершенствования методологии оценки эффективности инвестиций в горнорудные предприятия // Материалы Международного научно-практического семинара “Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечение иностранных инвестиций: региональный аспект”. – Донецк: ДонНУ. - Ч.1. - 2002. - С.314-317. (Особистий внесок автора - розробка аналітичних залежностей працездатності автосамоскидів від їх стану та умов експлуатації).

Опубліковані в інших виданнях:

8. Мороз С.В. Особливості функціонування екскаваторно-автомобільних комплексів у кар’єрі // Вісник НГУ. Дніпропетровськ. – 2003. - №1. -С.31-33.

АНОТАЦІЯ

Мороз С.В. Ефективність капітальних вкладень в оновлення кар’єрного автотранспорту гірничорудних підприємств. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Криворізький технічний університет, Кривий Ріг, 2005.

Дисертацію присвячено вирішенню важливого завдання оновлення основних фондів автотранспорту гірничо-збагачувальних комбінатів по видобутку рудної сировини. В роботі визначено і побудовано систему оцінки стану, змінної продуктивності, зношеності кар’єрного автотранспорту великої потужності. Виявлено і обґрунтовано вплив зношеності автосамоскидів на показники їх використання. Розроблено показники і аналітичні залежності щодо прогнозу обсягів перевезень в умовах постійного зношення машин. Запропоновано методичні рекомендації з визначення продуктивності кар’єрних автосамоскидів. Досліджено проблему визначення обсягів фінансування капітальних вкладень в оновлення парку автосамоскидів. Визначено структуру економічного механізму оцінки ефективності капіталовкладень в оновлення парку машин. Досліджено закономірності змінювання витрат в залежності від обсягу перевезень і в комплексі з поступовим зношенням самоскидів.

Основні результати досліджень знайшли практичну реалізацію і впровадження на ВАТ “Полтавський ГЗК”, ВАТ “Орджоникідзевський ГЗК”.

Ключові слова: кар’єрний автотранспорт, продуктивність, ступень зношеності, обсяги перевезень, оновлення парку, обсяг фінансування, дисконтовані грошові потоки.

АННОТАЦИЯ

Мороз С.В. Эффективность капитальных вложений в обновление карьерного автотранспорта горнорудных предприятий. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. Криворожский технический университет, Кривой Рог, 2005.

Диссертация посвящена решению важной задачи обновления основных фондов автотранспорта горно-обогатительных комбинатов по добыче рудного сырья. В работе определена и построена система оценки состояния, сменной производительности, изношенности карьерного автотранспорта большой мощности. Выполнен анализ объективных закономерностей развития открытых горных работ в Украине и показано, что в ближайшее десятилетие в рабочей (глубинной) зоне карьеров будет использоваться в качестве сборочного звена автомобильный транспорт. Кроме того, в связи с увеличением глубины карьеров, объем перевозок автотранспортом возрастет, что обусловит увеличение парка автосамосвалов. Установлено, что имеющийся парк технологического автотранспорта физически изношен и требует обновления. В условиях недостаточности собственных средств у предприятий и дефицита кредитных ресурсов эту задачу возможно решить лишь путем привлечения инвестиций. Доказано, что для получения иностранных кредитов под поставку оборудования необходима разработка метода экономической оценки эффективности инвестиций в технологический автотранспорт.

Разработаны метод и методика обоснования эффективности инвестиций в технологический автомобильный транспорт горных предприятий на основе учета закономерностей изменения дисконтированных денежных потоков, зависящих от износа парка автосамосвалов и горнотехнических условий их эксплуатации. Показателями эффективности выбраны: чистая текущая стоимость и внутренняя ставка дохода, которые определялись на основе долгосрочного прогноза этих потоков. Долгосрочный прогноз предлагается осуществлять на срок реализации проекта на основе сочетания краткосрочного и долгосрочного планирования объемов перевозок и изменяющихся затрат.

Показано, что методика оценки программы капитальных вложений в техническое перевооружение карьерного автомобильного транспорта базируется на сопоставлении дисконтированных денежных потоков до и после реализации проекта технического перевооружения. Срок реализации проекта принят адекватным сроку службы автосамосвала. Прежде всего, необходимо выполнить прогноз состояния парка автосамосвалов соответственно по месяцам и годам проекта. Это следует делать с помощью разработанной методики, по которой определяется пробег автосамосвалов с начала эксплуатации для двух вариантов: без обновления и с обновлением парка автосамосвалов на основе данных о состоянии парка на момент инвестиций и установленной закономерности изменения месячного пробега автомобиля в зависимости от его пробега с начала эксплуатации.

На основании этого прогноза и с помощью установленных закономерностей изменения затрат на выполнение 1000 ткм грузооборота с учетом пробега автосамосвалов с начала эксплуатации определяется на 1000 ткм грузооборота разница затрат до и после обновления парка. Затем выполняется прогноз производственной мощности автомобильного транспорта и определяются дополнительные доходы, которые равны снижению эксплуатационных затрат в результате обновления парка соответственно по месяцам и годам проекта.

Дополнительные денежные потоки с дополнительными доходами включают дополнительные налоговые льготы на амортизацию, которые определялись соответственно действующему законодательству. На основе установленного изменения дополнительных денежных потоков соответственно по месяцам и годам проекта весьма важно определить ранее выбранные показатели эффективности оценки инвестиций: чистую текущую стоимость и внутреннюю ставку дохода. Обоснованные и выбранные критерии и показатели, разработанные методики и установленные закономерности положены в основу метода обоснования эффективности инвестиций в технологический автомобильный транспорт горнорудных предприятий.

Основные результаты исследований нашли практическую реализацию на ОАО “Полтавский ГОК” и ОАО “Орджоникидзевский ГОК”.

Ключевые слова: карьерный автотранспорт, производительность, степень изношенности, объемы перевозок, обновление парка, объем финансирования, дисконтованные денежные потоки.

SUMMARY

Moroz S.V. Efficiency of a capital investment in updating quarry of a vehicle of the ore enterprises. - Manuscript.

The dissertation for competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.06.01 - еconomy, organization and management of the enterprises. Kriviy Rig technical university, Kriviy Rig, 2005.

The thesis is devoted to the decision of the important task of updating of a fixed capital of a vehicle of ore dressing combines on production ore of raw material. In work is determined and the system of an estimation of a condition, replaceable productivity, deterioration quarry of a high-power vehicle is constructed. Is revealed and the influence of a deterioration vehicles on parameters of their use is proved. The parameters and analytical dependencies connected to the forecast of volumes of transportation in conditions of constant deterioration of machines are developed. The methodical recommendations by definition of productivity quarry vehicles are offered. The problem of definition of volumes of financing of a capital investment for updating park vehicles is investigated. The structure of the economic mechanism of an estimation of efficiency of capital investments in updating park of machines is determined. The laws of change of a level of expenses are investigated depending on volume of transportation and in a complex with gradual deterioration vehicles.

The basic results of researches have found practical realization and introduction on Poltava and Оrdjonikidze ore dressing combines.

Key words: quarry a vehicle, productivity, degree of a deterioration, volumes of transportation, updating of park, volume of financing, reduction money flows.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОЦІНКА ТА ПРОГНОЗУВАНЯ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 23 Стр.
ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОЩУВАННЯ СТАЛИХ УРОЖАЇВ ЗЕРНА І НАСІННЯ РИСУ В УКРАЇНІ - Автореферат - 25 Стр.
КОНСТРУКТИВНІ ЗАДАЧІ ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ УЧНІВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ АЛГЕБРИ - Автореферат - 30 Стр.
ЗАКОНОМІРНОСТІ ВЗАЄМОДІЇ МЕТАЛУ, ЩО ДЕФОРМУЄТЬСЯ, З ТЕХНОЛОГІЧНИМ ІНСТРУМЕНТОМ ТА ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ТРУБ НА АГРЕГАТАХ ЗІ СТАНАМИ ПОДОВЖНЬОЇ ОПРАВОЧНОЇ ПРОКАТКИ - Автореферат - 25 Стр.
ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДОГОВОРІВ У ВІЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ЗОНАХ І НА ТЕРИТОРІЯХ ІЗ СПЕЦІАЛЬНИМ РЕЖИМОМ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Автореферат - 28 Стр.
ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 26 Стр.
КВАНТОВА ТА СТАТИСТИЧНА МЕХАНІКА СИСТЕМ ІЗ ДРОБОВОЮ СТАТИСТИКОЮ - Автореферат - 43 Стр.