У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Шарнопольська Оксана Миколаївна

УДК: 339.92:336.76

МЕХАНІЗМ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ

У СВІТОВИЙ ФОНДОВИЙ РИНОК

Спеціальність 08.05.01 – світове господарство

і міжнародні економічні відносини

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі менеджменту і господарського права Донецького національного технічного університету Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник – доктор економічних наук, доцент

Богачов Сергій Валентинович,

Донецький національний технічний

університет, професор кафедри менеджменту

і господарського права

 

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Сазонець Ігор Леонідович, Дніпропетровський національний університет МОН України, завідувач кафедри міжнародного менеджменту;

кандидат економічний наук, доцент Бударіна Наталя Олександрівна, Донецький національний університет МОН України, доцент кафедри міжнародної економіки

Провідна установа:

Київський національний економічний університет МОН України, кафедра міжнародних фінансів.

Захист відбудеться 22 грудня 2005 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.03 у Донецькому національному університеті за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 186, ауд. 409.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету за адресою: 83005, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий ___ листопада 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

к.е.н., доцент С.П.Калініна

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Характерною рисою сучасних світових економічних відносин є інтенсивний розвиток процесу залучення національних економік до світогосподарської системи, посилення ступеня їх взаємозалежності. Зростання взаємозалежності країн, інтенсифікація міжнародного обміну товарами, послугами і капіталом веде до появи нових тенденцій у сфері фінансових відносин, утворення фондового ринку. Тому як нагально важливе постає завдання розробки ефективної національної політики у галузі фінансів і капіталоутворення з урахуванням необхідності інтеграції країн у світову спільноту як рівноправних учасників глобального ринкового процесу.

У даний час актуальним завданням є не лише пошук джерел фінансування національної економіки, а й обґрунтування системи методів і інструментів, які сприятимуть ефективній віддачі залучених коштів за рахунок інтеграції світового та вітчизняного фондового ринку. При цьому важливою є розробка механізму регулювання взаємовідносин між учасниками як на національному, так і світовому ринку цінних паперів в аспекті забезпечення міжнародної економічної інтеграції в умовах поглиблення процесів участі України у світовому ринку фінансових та інвестиційних ресурсів.

В економічній літературі велика увага приділяється розгляду проблем формування світового фондового ринку. Вагомий внесок у дослідження зазначених питань внесли такі вітчизняні і зарубіжні вчені, як Б.В.Губський, О.М.Денисенко, Ю.М.Джонсон, Дж.Сорос, В.С.Загорський, О.О.Лапко, З.О.Луцишин, Д.М.Михайлов, О.М.Мозговий, Е.Л.Найман, О.М.Сохацька, А.Філіпенко, О.М.Шаров, Е.Є.Шеїнг та ін.

Зазначеними вченими здійснено значний внесок в розробку теоретичних проблем щодо залучення коштів в національну економіку за допомогою інструментів фондового ринку. Однак має місце нагальна потреба у подальших дослідження процесу інтеграції України до світового ринку капіталу та формування механізму використання інструментів ринку цінних паперів для створення передумов інтеграції національної економіки до світового господарства.

Вищевикладене обумовлює актуальність теми дисертаційної роботи, яку присвячено розробці підходів щодо забезпечення процесу інтеграції України до світового економічного простору за рахунок використання методів та інструментів фондового ринку.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до напрямків науково-дослідної роботи Інституту економіки промисловості НАН України за держбюджетними темами: “Розробка механізму господарювання підприємств у трансформаційній економіці” (2003-2006рр., номер державної реєстрації 0103U007370) - автором розроблено пропозиції щодо підвищення інвестиційної привабливості підприємств для іноземних інвесторів з використанням механізмів фондового ринку; "Методологічне обґрунтування сучасних форм економічного розвитку регіонів" (2000-2003 рр., номер державної реєстрації 0101U001126) – автором визначено тенденції розвитку національного та світового фондового ринку.

Мета і задачі дослідження. Мета дослідження полягає в поглибленні теоретичних положень, розробці методичних основ і практичних рекомендацій щодо формування організаційно-економічних умов удосконалення механізму інтеграції України до світового фондового ринку.

Відповідно до поставленої мети в дисертаційній роботі поставлено і вирішено такі задачі науково-теоретичного, методичного та практичного характеру:

дослідити теоретичні основи міжнародної економічної інтеграції;

встановити роль фондового ринку в розвитку світової і національної економіки;

дослідити макроекономічні аспекти розвитку й інтеграції світового і національного фондового ринку;

проаналізувати тенденції розвитку світового фондового ринку;

оцінити відповідність фондового ринку України умовам трансформаційного періоду;

здійснити аналіз включення України до інтеграційних процесів на світовому фондовому ринку;

розробити механізм інтеграції України до світового фондового ринку;

надати пропозиції щодо підвищення рейтингу цінних паперів українських підприємств;

визначити напрямки розвитку механізму залучення іноземних інвесторів в економіку України за допомогою фондового ринку.

Об'єктом дослідження є процес інтеграції України до світового фондового ринку.

Предметом дослідження є організаційно-економічні засади інтеграції України до світового фондового ринку, методичні і практичні аспекти функціонування фондового ринку як елементу світогосподарських зв’язків.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційної роботи виступають положення сучасної економічної теорії, наукові праці провідних вітчизняних і зарубіжних учених в області дослідження проблем інтеграції України до світового фондового ринку.

У процесі дослідження використано діалектичний метод наукового пізнання, а також загальнонаукові методи пізнання: методи теоретичного узагальнення, системного аналізу, синтезу (для дослідження теоретичних основ міжнародної економічної інтеграції, дослідження положень економічної теорії щодо організаційно-економічних засад розвитку фондового ринку); методи статистичного та математичного аналізу (для виявлення закономірностей інституційних процесів функціонування фондового ринку, аналізу статистичних даних щодо його структури і динаміки розвитку); порівняльного аналізу (для встановлення особливостей розвитку фондового ринку в Україні і інших державах); системного підходу (для обґрунтування закономірностей процесу інтеграції національного фондового ринку до світового ринку цінних паперів).

У ході дослідження використано Закони України та нормативні документи інших держав, Постанови Кабінету Міністрів України. Інформаційну основу дослідження становлять статистичні дані Державного комітету статистики України, офіційні звіти та аналітичні публікації провідних міжнародних економічних організацій, результати власних досліджень автора.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в поглибленні існуючих теоретичних положень щодо розвитку світового фондового ринку і розробці науково-практичних рекомендацій щодо умов і механізмів забезпечення інтеграції України до світового фондового ринку. Основні результати, які містять наукову новизну, полягають у такому:

вперше:

розроблено модель регулювання ринку цінних паперів, що дозволяє упорядкувати діяльність усіх його учасників, взаємовідносин між ними шляхом встановлення державою певних норм та правил з метою підтримки рівноваги взаємних інтересів з урахуванням вимог міжнародного співробітництва, використання якої створює організаційні передумови інтеграції України до світового фондового ринку;

запропоновано алгоритм прогнозування розвитку національного фондового ринку в аспекті інтеграції до світового ринку цінних паперів, застосування якого дозволяє оцінити вплив різних чинників на процес інтеграції України до світового фондового ринку;

узагальнено механізм кругообігу фінансових інвестицій за допомогою фондового ринку за рахунок систематизації його складових, використання якого дозволяє оцінити інвестиційну привабливість національних підприємств показниками фондового ринку, а саме за допомогою: індикаторів розвитку фондового ринку, рейтингів інвестиційної привабливості емітента, критеріїв максимізації доходу, мінімізації ризику;

удосконалено:

визначення поняття “світове господарство”. На основі проведеного дослідження автор дає таке його трактування: світове господарство – це сукупність національних господарств, взаємопов’язаних міжнародними економічними відносинами з відповідним механізмом регулювання й управління, яка спрямована на забезпечення ефективного функціонування національних економік і світової;

механізм інтеграції фондового ринку України до світового фондового ринку, що представляє собою сукупність форм, методів та інструментів, а також ланцюгів та елементів, взаємодія яких спрямована на забезпечення ефективного функціонування національного ринку цінних паперів як складової частини світового ринку, підвищення рейтингу цінних паперів українських підприємств та їх інвестиційної привабливості;

отримало подальшого розвитку :

визначення наслідків міжнародного руху капіталу для країн-експортерів і країн-імпортерів, які позначаються на соціально-економічних і політичних цілях конкретної країни, що дозволяє при розробці державної політики розвитку фондового ринку виділяти пріоритетні фактори з метою забезпечення участі країни в процесі міжнародної міграції капіталу як передумови інтеграції країни до світового фондового ринку.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці науково-практичних положень і рекомендацій щодо удосконалення механізму інтеграції України до світового фондового ринку, підвищення рейтингу українських підприємств на світовому фондовому ринку та забезпечення їх привабливості для іноземних інвесторів за рахунок використання інструментів фондового ринку.

Результати дослідження впроваджено Донецькою торгово-промисловою палатою (довідка № 16 – 25/7.1 від 19.01.05 р.) – пропозиції щодо підвищення вартості цінних паперів українських підприємств; Регіональним відділеням Фонду держмайна України у Донецкій області (довідка № 01-8328 від 23.11.2004 р.) - рекомендації щодо забезпечення привабливості підприємств регіонудля іноземних інвесторів за допомогою механізмів фондового ринку; Головним економічним управлінням Донецької міської ради (довідка № 725/12 від 08.12.2004 р.) – пропозиції щодо розвитку національного ринку цінних паперів в контекстві інтеграції у світовий фондовий ринок; ВАТ "Донецький завод гірничорятувальної апаратури" (довідка № 01/904 від 29.08.2005 р.) – рекомендації щодо розвитку спільного фінансового і організаційного співробітництва з підприємствами зарубіжних країн; АТ "НОРД" (довідка № 01/4 - 21 від 10.02.05 р.) – рекомендації щодо використання механізму розвитку фондового ринку і його інтеграції у світовий ринок цінних паперів.

Результати досліджень, що містяться в дисертації, також використані в навчальному процесі кафедри ”Зовнішньоекономічна діяльність підприємств” Донецького національного технічного університету при створені науково-методичного комплексу та викладанні дисциплін ”Міжнародна економіка”, ”Іноземне інвестування” ( довідка № 149/04-52 від 07.04 2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Усі результати, викладені в дисертаційній роботі, отримані здобувачем самостійно і знайшли відображення в опублікованих працях.

Апробація результатів дослідження. Основні результати дослідження доповідались і отримали схвалення на міжнародних науково-практичних конференціях і семінарах: на міжнародному науково-практичному семінарі "Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв'язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект” (м. Слов’яногірськ, 2005 р.), міжнародній науково-практичній конференції "Місто, регіон, держава: проблеми розподілення повноважень" (м. Донецьк, 2003р.), міжнародній науково-практичній конференції "Актуальні проблеми фінансового менеджменту на підприємстві" (м. Донецьк, 2003), на другій міжнародній науково-практичній конференції "Проблеми становлення ринкової економіки: інформаційне і фінансове забезпечення діяльності підприємницьких структур" (м.Севастополь, 2000 р.).

Публікації результатів дослідження. За темою дослідження опубліковано 10 наукових праць загальним обсягом 4,6 д.а., з яких особисто автору належить 3,1 д.а., з них у наукових фахових виданнях 6 робіт загальним обсягом 2,8 д.а., з яких особисто автору належить 2,1 д.а.

Обсяг і структура дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, 3 розділів, висновків, списку використаної літератури зі 188 найменувань, додатків. Зміст дисертації викладено на 173 сторінках друкованого тексту, включаючи 9 таблиць на 7сторінках, 30 рисунків на 15 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету і задачі дослідження, його об’єкт і предмет, наукову новизну і практичне значення роботи.

У першому розділі “Теоретико-методологічні основи дослідження інтеграції країн у світовий фондовий ринок” досліджено теоретичні основи міжнародної економічної інтеграції, роль фондового ринку в розвитку світової і національної економіки, макроекономічні аспекти розвитку й інтеграції світового і національного фондового ринку.

Сучасне світове господарство являє собою сукупність національних економік, які знаходяться в тісній взаємодії і взаємозалежності та підкоряються об'єктивним законам ринкової економіки. Однак глобальне світове господарство, яке ґрунтується на принципах ринкової економіки, об'єктивних закономірностях міжнародного поділу праці, інтернаціоналізації виробництва і капіталу, не є однорідним, містить у собі національні економіки розвинутих країн, країн, що розвиваються і країн з економічною системою перехідного типу.

Існують різні підходи до визначення поняття “світове господарство”. На основі проведеного дослідження автор дає таке визначення: світове господарство – це сукупність національних господарств, взаємопов’язаних міжнародними економічними відносинами з відповідним механізмом регулювання й управління, яка спрямована на забезпечення ефективного функціонування національних та світової економік.

На сучасному етапі інтернаціоналізація обміну переростає у інтернаціоналізацію капіталу і виробництва. Особливий розмах набув процес інтеграції і глобалізації фінансових ринків. Обсяг міжнародних фінансових потоків перевищує обсяг міжнародної торгівлі у співвідношенні 60:1.

Міжнародний рух капіталу, його активна міграція між країнами є найважливішою складовою частиною і формою сучасних міжнародних економічних відносин. Вивезення капіталу подолало монополію вивозу товарів.

Як свідчить дослідження, факторами, що стимулюють вивезення капіталу, є наступні: зростаючий взаємозв'язок національних економік; міжнародна промислова кооперація; економічна політика промислово розвинутих країн, спрямована на залучення значних обсягів капіталу для підтримки темпів економічного зростання, рівня зайнятості, розвитку передових галузей промисловості.

Важливими стимуляторами, що спрямовують і регулюють потоки капіталів, є міжнародні фінансові організації. Розподіл закордонних інвестицій по країнах і галузях промисловості багато в чому визначає структуру сучасної міжнародної економіки.

Міжнародний рух капіталу, займаючи провідне місце в міжнародних економічних відносинах, істотно впливає на світову економіку: сприяє зростанню світової економіки; поглиблює міжнародний поділ праці і співробітництва; збільшує обсяги взаємного товарообміну між країнами.

Відіграваючи стимулюючу роль у розвитку світової економіки, міжнародний рух капіталу викликає різні наслідки для країн-експортерів і імпортерів капіталу (табл.1).

Таблиця 1

Наслідки міжнародного руху капіталу для країн-експортерів і імпортерів

Країни | Наслідки

Експортери | вивезення капіталу за кордон без адекватного залучення іноземних інвестицій веде до уповільнення економічного розвитку країн, які вивозять капітал

вивезення капіталу негативно позначається на рівні зайнятості в країні-експортері

переміщення капіталу за кордон несприятливо
впливає на платіжний баланс країни

Імпортери | регульований імпорт капіталу сприяє економічному зростанню країни - реципієнта капіталу

капітал, що залучається, створює нові робочі місця

іноземний капітал приносить нові технології,
ефективний менеджмент, сприяє прискоренню в країні науково-технічного прогресу

приплив капіталу сприяє поліпшенню платіжного балансу країни-реципієнта

приплив іноземного капіталу витісняє його з прибуткових галузей, в результаті за певних умов це може привести до загрози економічній безпеці країни

безконтрольний імпорт капіталу може супроводжуватися забрудненням навколишнього середовища

ризик надходження на ринок країни-реципієнта товарів, що пройшли свій життєвий цикл, а також знятих з виробництва в результаті виявлених недоброякісних властивостей

імпорт позикового капіталу веде до збільшення зовнішньої заборгованості країни

використання міжнародними корпораціями трансфертних цін веде до втрат країни-реципієнта в податкових надходженнях і митних зборах

У забезпеченні розвитку національної і світової економіки важливу роль відіграє фондовий ринок. Регулюючи потоки фінансових ресурсів, він впливає на протікання процесів у реальному секторі економіки. В розвинутих країнах через нього проходять значні фінансові потоки: сума щорічних продажів всіх акцій складає в Німеччині 18.7, Японії – 38.3, США – 34.4% ВВП.

Реальне економічне зростання і ступінь розвитку фондового ринку взаємозалежні. Країни, що знаходяться на більш високому економічному рівні, мають більш розвинуті фондові ринки. Розвиток фондового ринку стимулює формування більш досконалого інституціонального середовища, що створює умови для напрямку конкурентної діяльності ринкових агентів.

Основними задачами фондового ринку є: акумуляція і концентрація коштів населення і підприємств; збільшення частки капітальних вкладень у валовому національному продукті; залучення вітчизняного й іноземного капіталу в економіку; оптимізація галузевої, виробничої і регіональної структури; збалансованість попиту та пропозиції капіталу; узгодження майнових державних, інституціональних і індивідуальних інтересів у процесі звертання цінних паперів; стабілізація курсу національної валюти шляхом стримування інфляції, створення конкуренції банківській системі.

Міжнародне правове регулювання фондового ринку здійснюється двома способами: в системі окремих міжнародних договорів і в системі міжнародних організацій. Механізм регулювання ринку цінних паперів включає методи і прийоми, які дозволяють упорядкувати діяльність усіх його учасників, взаємовідносин між ними шляхом встановлення державою певних норм та правил задля підтримки рівноваги взаємних інтересів учасників.

Досвід країн з розвинутим ринком цінних паперів свідчить, що держава повинна здійснювати на фондовому ринку певні регулюючі функції (рис.1).

Інтернаціоналізація фондових ринків змушує національні регулюючі органи докладати зусиль для розвитку двосторонніх і багатосторонніх офіційних зв'язків з іноземними органами на-гляду та контролю. Загальновизнаними орієнтирами у створенні національного законодавства є такі міжнародні документи, як Директиви ЄС, резолюції IOSCO; рекомендації Групи Тридцяти.

Як свідчить виконаний аналіз, сучасний світовий ринок цінних паперів розвивається за такими напрямками: відбувається удосконалення автоматизованих систем (злиття фондових комп'ютерних систем у Всесвітню мережу телекомунікації); створення нових видів і модифікацій цінних паперів; збільшується інтернаціоналізація фондової діяльності відповідно до загального процесу економічної інтеграції країн.

До цих напрямків, за якими розвивається світовий ринок цінних паперів, Україні потрібно додати ще кілька актуальних тільки для неї напрямків розвитку фондового ринку, а саме: своєчасне створення законодавчої бази державного регулювання фондового ринку; сприяння позабіржового ринку; створення сучасної інфраструктури фондового ринку, зокрема депозитарію; забезпечення конкурентоспроможності в середовищі посередників у фондовій діяльності; розвиток вторинного ринку цінних

паперів; розуміння необхідності прозорості бухгалтерської і фінансової звітності діяльності учасників ринку цінних паперів; створення умов для використання переваг акціонерної форми ведення крупного бізнесу.

У другому розділі “Аналіз процесу інтеграції України до світового фондового ринку” проаналізовано тенденції розвитку світового фондового ринку, досліджено відповідність фондового ринку України умовам трансформаційного періоду, проаналізовано включення України до інтеграційних процесів на світовому фондовому ринку.

Глобалізація фінансових ринків приводить до безпрецедентної конкуренції між ключовими фінансовими центрами та інститутами, що сприяє зниженню витрат міжнародного фінансування. У результаті цих процесів обсяг залучених коштів на міжнародних ринках капіталу різко збільшився. У теперішній час на світовому фінансовому ринку чітко намітилася тенденція самостійно позичати кошти через продаж на ринку капіталів емітованих цінних паперів замість одержання позик у фінансових посередників. Розвиток фінансових ринків здійснюється у двох напрямках: іноземне фінансування та євровалютне фінансування.

Аналіз емісій міжнародних боргових інструментів у світі (табл. 2) свідчить, що основними емітентами є, перш за все, крупні транснаціональні корпорації і фінансові інститути. Світовий обсяг корпоративних облігацій в обігу у 2004 р. склав 5,2 трлн. доларів. Половина зазначеного обсягу припадає на США. Перевага продажу компаніями акцій на іноземних ринках полягає в можливості диверсифікації ризику від продажу своїх акцій на одному національному ринку.

Як свідчать результати аналізу, характеристикою ринків, що розвиваються, яка приваблює портфельних інвесторів, є потенційно більш висока прибутковість операцій з цінними паперами. Обумовлено це стрімким економічним зростанням і постійним розширенням фондових ринків багатьох країн, які розвиваються, що стимулює появу нових компаній і впливає на зміну котирувань їх акцій.

Разом з тим, загальними негативними рисами для ринків, що розвиваються, є: обмеження на репатріацію прибутків закордонних інвесторів, високі податки на прибуток іноземних компаній, нерозвиненість ринкової інфраструктури, політична нестабільність.

Основними інвесторами на ринках, що розвиваються, є спеціалізовані страхові фонди для інвестицій у цінні папери. На них припадає близько 70% загального обсягу інвестицій. Помітними інвесторами на ринках, що розвиваються, є пенсійні фонди і страхові компанії, а також міжнародні інвестиційні банки. На них припадає 15-20% інвестицій, оскільки на діяльність пенсійних фондів і страхових компаній на ринках, що розвиваються, розповсюджуються істотні законодавчі обмеження. Решту сегменту ринків, що розвиваються, складають сімейні фонди, хедж-фонди. |

Роки | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | Усього | 251,9 | 260,6 | 532,0 | 563,2 | 680,9 | 1225,2 | 1201,5 | Інструменти грошового ринку | 4,5 | 18,7 | 39,9 | 14,8 | 9,8 | 68,6 | 52,9 | Облігації і ноти | 247,3 | 241,9 | 492,0 | 548,4 | 671,1 | 1156,6 | 1148,6 | Розвинуті держави | 203,1 | 226,9 | 404,2 | 439,0 | 574,8 | 1149,4 | 1080,6 | США | 22,9 | 55,4 | 130,2 | 176,0 | 280,3 | 484,5 | 494,4  | зона Євро | 126,5 | 132,1 | 177,3 | 172,0 | 210,7 | 494,0 | 425,6 | Інші країни | 32,5 | 22,0 | 87,7 | 89,1 | 40,1 | 35,5 | 58,2 | Міжнародні інститути | 8,9 | 11,0 | 23,0 | 21,2 | 56,0 | 24,6 | 45,3 | Долар США | 64,4 | 68,4 | 259,1 | 331,6 | 410,4 | 546,2 | 630,8 | Валюти зони Євро | 80,6 | 84,2 | 134,5 | 133,9 | 223,6 | 576,2 | 495,1 | Інші валюти | 21,4 | 28,2 | 52,7 | 64,4 | 73,7 | 108,7 | 116,6 | Фінансові інститути | 134,8 | 167,0 | 342,3 | 355,6 | 369,5 | 659,1 | 662,3 | Публічний сектор | 103,4 | 72,6 | 118,9 | 85,4 | 178,2 | 213,5 | 212,0 | Центральні уряди | 50,1 | 37,3 | 53,5 | 31,6 | 45,1 | 40,4 | 38,8 | Корпоративні емітенти | 13,5 | 21,1 | 70,7 | 122,3 | 133,2 | 352,7 | 327,3 | Таблиця 2

Емісії міжнародних боргових інструментів у світі

На світовому фондовому ринку спостерігається тенденція до поступового зростання обсягів емісій корпоративних облігацій. В Україні в 2004р. було випущено цінних паперів на 25,4 млрд. грн. (в 2003р. – на 22 млрд. грн.). Порівняльний аналіз динаміки акцій та облігацій підприємств України свідчить по переважне зростання обсягу випуску облігацій у порівняні з випуском акцій (рис.2). Однак переважна більшість операцій з випуску акцій підприємств не приводила до залучення реальних інвестицій в економіку, а лише обслуговувала процес приватизації та акумулювання доходів державного бюджету від продажу частки держави у корпоративних підприємствах.

Недостатня активність торгів акціями й облігаціями промислових корпорацій свідчить про те, що фондовий ринок України ще не одержав належного розвитку, в результаті чого акціонерний капітал у реальному секторі господарства не має можливості функціонувати досить ефективно.

Рис.2. - Динаміка випуску акцій і облігацій підприємствами України (1997р. = 100%)

Відповідно до даних світового банку, якщо у 2002р. рівень капіталізації, наприклад, в Україні складав 3% ВВП, то в 2004р. цей показник наблизився до 30%. Як свідчать результати аналізу, рівень капіталізації у багатьох розвинутих країнах перевищує 100%: у Гонконгу, що спеціалізується на фінансових операціях, він досягає 400%, у Фінляндії складає 277%, Швейцарії – 266%. У середньому по країнах Європейського Союзу – 112,7%. На ринках країн, що розвиваються, капіталізація складає менше 1/10 світового рівня.

Рівень капіталізації в Україні не можна розцінювати як індикатор ступеня розвитку фондового ринку, оскільки в сформованих умовах цей статистичний показник практично ніяк не пов'язаний з ефективністю функціонування реального сектора економіки. Динаміка показника капіталізації скоріше характеризує особливості протікання процесів перерозподілу власності, ніж власне ступінь розвитку фондового ринку як інструмента, покликаного обслуговувати нормальне функціонування акціонерного капіталу.

За цих умов принципово важливою є прогнозування розвитку фондового ринку України в аспекті інтеграції до світового ринку цінних паперів. Етапи розробки прогнозу представлено на рис. 3.

Розрахунки за запропонованим алгоритмом свідчать про кореляцію динаміки змін банківських ставок і дивідендів. Крім того, спостерігається зменшення різниці між дивідендами і ставками банківських відсотків в Україні вдвічі - з 20% в 1999р. до 10% в 2003р., що свідчить про тенденцію зближення фондового ринку України і світового фондового ринку (різниця між дивідендними виплатами і ставками банківського відсотка не перевищує 6%). Оцінка отриманих результатів дозволяє зробити висновок щодо серйозного впливу цих чинників на процес інтеграції України до світового фондового ринку, а також щодо напрямків подальшого розвитку фондового

ринку: розширення технологічних можливостей фондових бірж шляхом об’єднання в єдину фондову систему; забезпечення прозорості діяльності акціонерних товариств; регулювання податкового законодавства; проведення раціональної дивідендної політики корпорацій.

У третьому розділі “Концептуальні засади інтеграції України до світового фондового ринку” розроблено механізм інтеграції України до світового фондового ринку, надано пропозиції щодо підвищення рейтингу цінних паперів українських підприємств, визначено напрямки розвитку механізму залучення іноземних інвесторів в економіку України за допомогою фондового ринку.

Важливим напрямом розвитку національного ринку цінних паперів є державна підтримка його інтеграції до світового фондового ринку в аспекті реалізації стратегічного напряму інтеграції національної економіки до світового господарства. У зв’язку з цим найважливішим завданням держави є дослідження тенденцій на фінансових ринках світу та створення умов для входження України у міжнародний ринок цінних паперів.

Механізм інтеграції фондового ринку України до світового фондового ринку представлено на рис. 4 як сукупність форм, методів та інструментів, а також ланцюгів та елементів, взаємодія яких спрямована на забезпечення ефективного функціонування національного ринку цінних паперів як складової частини світового ринку, підвищення рейтингу цінних паперів українських підприємств та їх інвестиційної привабливості

У специфічних умовах ринкової трансформації господарства особливого значення набувають інституціональні й інформаційні фактори. З огляду на незадоволену потребу українських підприємств у зовнішніх джерелах фінансування інвестицій і об'єктивну необхідність реалізації інноваційного шляху розвитку, перехід промислових корпорацій до проведення активної дивідендної політики може зіграти важливу роль елемента нового інституціонального середовища підприємництва, заснованого на прозорих фінансових операціях і конструктивному співробітництві з інвесторами.

Фондовий ринок є невід'ємним елементом нормально функціонуючої змішаної економіки, однією з найважливіших функцій якого є мобілізація фінансових ресурсів для реалізації інвестицій, зокрема пов’язаних з реалізацією структурних перетворень. Інвестиційна привабливість оцінюється показниками фондового ринку: індикатори розвитку фондового ринку, рейтинги інвестиційної привабливості емітента, критерії максимізації доходу, мінімізація ризику. Механізм кругообігу фінансових інвестицій за допомогою фондового ринку, узагальнений автором за рахунок систематизації його складових, представлено на рис. 5.

На основі проведеного дослідження автором систематизовано умови залучення іноземних інвесторів в економіку України за допомогою механізмів фондового ринку: робота з різними типами інвесторів, підвищення рівня корпоративного управління, впровадження фондового механізму корпорацій.

Рис.4 – Механізм інтеграції України у світовий фондовий ринок

Створення фондового механізму промислових корпорацій є необхідним для забезпечення їх інвестиційної привабливості, структурної перебудови та ефективного розвитку, для чого необхідним є наступне:

посилення мотивації до використання можливостей, наданих фондовим ринком, за рахунок зміни порядку оподатковування дивідендів і стимулювання виходу фінансових ресурсів за межі підприємства шляхом забезпечення нейтральності податків у частині процентних доходів і витрат юридичних і фізичних осіб;

поліпшення якості публічної звітності шляхом інтеграції фінансового і податкового обліку, а також використання багатоаспектного підходу до підготовки фінансової інформації про діяльність корпорації;

обґрунтування раціональних напрямів дивідендної політики, що дозволяє приймати рішення щодо пропорцій розподілу прибутку, які забезпечують стійкий розвиток корпорації і залучення додаткових інвестиційних ресурсів.

Рис. 5. Механізм кругообігу фінансових інвестицій за допомогою фондового ринку

Важливою складовою при цьому є становлення інституційного середовища в формі норм цивільного і господарського законодавства, що забезпечує належний захист прав акціонерів; адекватної і доступної фінансової інформації; високого ступеня відповідальності фінансових посередників і керівництва корпорацій перед інвесторами. Саме формування нового інституційного середовища функціонування промислових корпорацій створить передумови вирішення проблем розвитку і функціонування фондового ринку України в контексті забезпечення інвестиційної привабливості для вітчизняних та іноземних інвесторів як засобу інтеграції держави до світового фондового ринку.

ВИСНОВКИ

В дисертаційній роботі вирішено важливу наукову задачу теоретичного обґрунтування і розробки науково-практичних рекомендацій щодо удосконалення механізму інтеграції України до світового фондового ринку.

У результаті проведеного дослідження зроблено такі висновки.

1. На основі дослідження теоретичних основ розвитку світової економіки в аспекті інтеграції країн у світовий фондовий ринок автором запропоновано власне визначення поняття “світове господарство” як сукупності національних господарств, взаємопов’язаних міжнародними економічними відносинами з відповідним механізмом регулювання й управління, яка спрямована на забезпечення ефективного функціонування національних економік і світової економіки.

2. Обґрунтовано, що відіграваючи стимулюючу роль у розвитку світової економіки, міжнародний рух капіталу викликає різні наслідки для країн-експортерів і країн-імпортерів капіталу, які позначаються на соціально-економічних і політичних цілях конкретної країни, що дозволяє при розробці державної політики розвитку фондового ринку виділяти пріоритетні фактори з метою забезпечення участі країни в процесі міжнародної міграції капіталу як передумови інтеграції країни до світового фондового ринку.

3. Розроблена модель регулювання ринку цінних паперів дозволяє упорядкувати діяльність усіх його учасників, взаємовідносини між ними шляхом встановлення державою певних норм та правил з метою підтримки рівноваги взаємних інтересів з урахуванням вимог міжнародного співробітництва, що створює організаційні передумови інтеграції України до світового фондового ринку.

4. Як свідчать результати проведеного дослідження, у теперішній час на світовому фінансовому ринку чітко намітилась тенденція самостійно позичати кошти через продаж на ринку капіталів емітованих цінних паперів замість одержання позик у фінансових посередників. Основними емітентами є крупні транснаціональні корпорації і фінансові інститути.

5. Ринки, що розвиваються, є привабливими для портфельних інвесторів внаслідок потенційно більш високої прибутковості операцій з цінними паперами. Разом з тим, загальними негативними рисами для ринків, що розвиваються, є: обмеження на репатріацію прибутків закордонних інвесторів, високі податки на прибуток іноземних компаній, нерозвиненість ринкової інфраструктури, політична нестабільність.

6. Рівень капіталізації в Україні не можна розцінювати як індикатор ступеня розвитку фондового ринку, оскільки в сформованих умовах цей показник практично не пов'язаний з ефективністю функціонування реального сектора економіки: встановлено, що переважна більшість операцій з випуску акцій підприємств в Україні не приводила до залучення реальних інвестицій в економіку, а лише обслуговувала процес приватизації. За таких умов динаміка показника капіталізації скоріше характеризує особливості протікання процесів перерозподілу власності, ніж власне ступінь розвитку фондового ринку як інструмента, покликаного обслуговувати нормальне функціонування акціонерного капіталу.

7. Використання запропонованого алгоритму прогнозування розвитку національного фондового ринку в аспекті інтеграції до світового ринку цінних паперів дозволило визначити напрямки подальшого розвитку фондового ринку: розширення технологічних можливостей фондових бірж шляхом об’єднання в єдину фондову систему; забезпечення прозорості діяльності акціонерних товариств; регулювання податкового законодавства; проведення раціональної дивідендної політики корпорацій.

8. Удосконалений автором механізм інтеграції фондового ринку України до світового фондового ринку представляє собою сукупність форм, методів та інструментів, а також ланцюгів та елементів, взаємодія яких спрямована на забезпечення ефективного функціонування національного ринку цінних паперів як складової частини світового ринку, підвищення рейтингу цінних паперів українських підприємств та забезпечення інвестиційної привабливості останніх.

9. Використання узагальненого автором механізму кругообігу фінансових інвестицій за допомогою інструментів фондового ринку за рахунок систематизації його складових дозволяє оцінити інвестиційну привабливість національних підприємств показниками фондового ринку і як результат - підвищити рівень корпоративного управління, запровадити фондовий механізм розвитку корпорацій з використанням рейтингів інвестиційної привабливості емітента, критеріїв максимізації доходу, мінімізації ризику.

10. Важливою складовою інтеграції України до світового фондового ринку є становлення інституційного середовища в формі норм цивільного і господарського законодавства, що забезпечує належний захист прав акціонерів; адекватної і доступної фінансової інформації; високого ступеня відповідальності фінансових посередників і керівництва корпорацій перед інвесторами. Саме формування нового інституційного середовища функціонування промислових корпорацій створить передумови вирішення проблем розвитку і функціонування фондового ринку України в контексті забезпечення інвестиційної привабливості для вітчизняних та іноземних інвесторів як засобу інтеграції держави до світового фондового ринку.

Публікації автора за темою дисертації

Публікації у наукових фахових виданнях:

1. Шарнопольская О.Н. О формировании условий привлечения иностранных инвесторов в экономику Украины посредством фондового рынка // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект / - Часть 2.- Донецк: ДонНУ, 2005. – С.614-620. (0,6 д.а.).

2. Шарнопольська О.М. Особливості економічної інтеграції України у світове господарство на сучасному етапі // Наукові праці Донецького національного технічного університету. Серія: економічна. Випуск:84.- Донецьк, ДонНТУ, 2004. – С.75 – 81. (0,4 д.а.).

3. Шарнопольская О.Н., Черпахин А.В. Проблеми функціонування підприємств України у період ринкових трансформацій // Экономические проблемы и перспективы развития Украины.- Донецк: ИЭП НАН Украины. – 2 003. – С.222 – 229. (0,4 д.а./ 0,2 д.а.).

Особистий внесок здобувача: запропоновано шляхи подолання незадовільного стану підприємств за рахунок використання переваг акціонерної форми бізнесу та фондового ринку в умовах ринкової трансформації.

4. Шарнопольская О.Н., Богачев С.В. Особенности управления внешнеэкономической деятельностью акционерных предприятий Донецкой области // Социально – экономические аспекты промышленной политики. – Донецк: ИЭП НАН Украины. – 2000. – С.103 – 114. (0,6 д.а./ 0,3 д.а).

Особистий внесок здобувача: визначено проблеми управління зовнішньоекономічною діяльністю акціонерних товариств в умовах ринкової економіки.

5. Шарнопольская О.Н., Богачев С.В. Управление внешнеэкономической деятельностью акционерных предприятий Донецкой области по сбыту химической и металлургической продукции // Вісник Технологічного університету Поділля / Економічні науки.- Хмельницький, 2000. - С. 160-164. (0,4 д.а./ 0,2 д.а.).

Особистий внесок здобувача: визначено особливості діяльності на зовнішньому ринку підприємств хімічної та металургійної промисловості.

6. Шарнопольская О.Н. Управление сбытом продукции акционерных предприятий Донецкой области при выходе на внешний рынок // Труды ДонГТУ. Серия "Экономическая". Вып.19. – Донецк: ДонГТУ. – 2000. – С.184–188. (0,4д.а.).

Публікації в інших виданнях:

1. Шарнопольская О.Н., Богачев С.В. Оценка работы предприятий в постприватизационный период // Город, регион, государство: Проблемы распределения полномочий / НАН Украины Инст-т экономико–правовых исследований. – 2003. – С. 26-34. (0,6 д.а./ 0,3 д.а.).

Особистий внесок здобувача: проаналізовано проблеми діяльності акціонерних підприємств в аспекті можливостей використання фондового ринку.

2. Шарнопольская О.Н., Богачев С.В. Управление конкурентоспособностью акционерных предприятий Донецкой области на внешнем рынке // Регион, город, предприятие в условиях переходной экономики.- Донецк: ИЭП НАН Украины. – 2000. – С.33-38. (0,4 д.а./ 0,2 д.а.).

Особистий внесок здобувача: запропоновано шляхи підвищення конкурентоспроможності акціонерних підприємств на зовнішньому ринку, включаючи можливості використання фондового ринку.

3. Шарнопольская О.Н. Особенности и проблемы товарной структуры экспорта металлургических предприятий Донецкого региона // Тезисы Второй междунар. науч-практ.конф. "Проблемы становления рыночной экономики: информационное и финансовое обеспечение деятельности предпринимательских структур". – Севастополь, 2000. – С.72 –74. (0,2 д.а.).

4. Шарнопольская О.Н., Богачев С.В. Менеджмент корпораций в современных условиях // Материалы межд. науч. – практ. конф. "Актуальные проблемы финансового менеджмента на предприятии".– Донецк: ДонНТУ, 2003. – С.267-271. (0,6 д.а. / 0,3 д.а.)

Особистий внесок здобувача: визначено особливості управління корпораціями в аспекті забезпечення їх ефективної діяльності на фондовому ринку.

 

АНОТАЦІЯ

Шарнопольська О.М. Механізм інтеграції України у світовий фондовий ринок. - Рукопис

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.05.01 – світове господарство і міжнародні економічні відносини. - Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2005.

Дисертацію присвячено розробці теоретичних і методичних положень щодо удосконалення механізму інтеграції України до світового фондового ринку.

У роботі досліджено теоретичні основи міжнародної економічної інтеграції, роль фондового ринку в розвитку світової і національної економіки, макроекономічні аспекти розвитку й інтеграції світового і національного фондового ринку.

Здійснено аналіз тенденцій розвитку світового фондового ринку, досліджено відповідність фондового ринку України умовам трансформаційного періоду, проаналізовано включення України до інтеграційних процесів на світовому фондовому ринку.

Розроблено механізм інтеграції України до світового фондового ринку, надано пропозиції щодо підвищення рейтингу цінних паперів українських підприємств, визначено напрямки розвитку механізму залучення іноземних інвесторів в економіку України за допомогою фондового ринку.

Ключові слова: інтеграція, механізм інтеграції, фондовий ринок, світовий фондовий ринок, світове господарство.

АННОТАЦИЯ

Шарнопольская О.Н. Механизм интеграции Украины в мировой фондовый рынок. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.05.01 – мировое хозяйство и международные экономические отношения. – Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2005.

Диссертация посвящена разработке теоретических и методических положений по совершенствованию механизма интеграции Украины в мировой фондовый рынок.

В работе исследованы теоретические основы международной экономической интеграции, роль фондового рынка в развитии мировой и национальной экономики, макроэкономические аспекты развития и интеграции мирового и национального фондового рынка.

На основе проведенного исследования автор дает собственное определение понятия “мировое хозяйство”, излагает факторы, стимулирующие вывоз капитала, систематизирует последствия вывоза капитала для стран-экспортеров и импортеров капитала, разрабатывает модель регулирования рынка ценных бумаг.

В результате анализа тенденций развития мирового фондового рынка установлено, что развитие финансовых рынков происходит в двух направлениях: иностранное финансирование и евровалютное финансирование. Установлено, что основными эмитентами являются, прежде всего, крупные транснациональные корпорации и финансовые институты. На мировом фондовом рынке наблюдается тенденция к постепенному увеличению объемов эмиссий корпоративных облигаций.

Исследовано соответствие фондового рынка Украины условиям переходного периода. Недостаточная активность торгов акциями и облигациями промышленных корпораций свидетельствует о том, что фондовый рынок Украины не получил достаточного развития, в результате чего акционерный капитал в реальном секторе экономики не имеет возможности функционировать достаточно эффективно. Предложена модель прогнозирования развития национального фондового рынка в аспекте интеграции в мировой рынок ценных бумаг, позволяющая оценить влияние различных факторов на процесс интеграции Украины в мировой фондовый рынок.

На основе анализа включения Украины в интеграционные процессы на мировом фондовом рынке сформулированы направления дальнейшего развития национального фондового рынка.

Разработан механизм интеграции Украины в мировой фондовый рынок, систематизированы условия привлечения иностранных инвестиций и определены направления развития механизма привлечения иностранных инвесторов в экономику Украины при помощи механизмов фондового рынка, разработаны рекомендации по повышению рейтинга ценных бумаг украинских предприятий.

Ключевые слова: интеграция, механизм интеграции,


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Психологічні детермінанти та психокорекція шкільних страхів у молодших школярів - Автореферат - 28 Стр.
СУДОВІ ПОСТАНОВИ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ (на матеріалі рішень і ухвал суду першої інстанції) - Автореферат - 31 Стр.
СТАНОВЛЕННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ НАРОДНОГО ХОРОВОГО ВИКОНАВСТВА В УКРАЇНІ /кінець ХІХ - ХХ століття/ - Автореферат - 35 Стр.
МОДЕЛІ І МЕТОДИ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В СИСТЕМАХ УПРАВЛІННЯ РИБОГОСПОДАРСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Автореферат - 23 Стр.
СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНА МОДЕЛЬ ГЕНДЕРНОЇ ПОВЕДІНКИ ПОЛІТИЧНОГО ЛІДЕРА В УЯВЛЕННЯХ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - Автореферат - 21 Стр.
СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНА КОРЕКЦІЯ СТАНУ СПІВЗАЛЕЖНИХ ЖІНОК, ЯКІ ЗАЗНАЛИ НАСИЛЬСТВА В СІМ’Ї - Автореферат - 28 Стр.
Циркуляція і структура вод південно-західної частини Атлантичного океану і прилеглих акваторій Атлантичного сектора Антарктики - Автореферат - 24 Стр.