У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

КРУПКО ВОЛОДИМИР ІВАНОВИЧ

УДК 06.08:65.012.32

ФОРМУВАННЯ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВА

НА ОСНОВІ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ РИНКУ ПРАЦІ

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами

 

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донбаському державному технічному університеті Міністерства освіти і науки України (м. Алчевськ).

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор Акмаєв Анатолій Ісайович, Донбаський державний технічний університет Міністерства освіти і науки України, завідуючий кафедрою економіки і управління.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Дороніна Майя Степанівна, Харківський національний економічний університет Міністерства освіти і науки України, завідуюча кафедрою соціології та психології управління
(м. Харків);

кандидат економічних наук Шаповалова Тетяна Вікторівна, Луганський інститут праці та соціальних технологій Міністерства праці та соціальної політики України, завідуюча кафедрою управління та інформаційних систем (м. Луганськ).

Провідна установа – Інститут економіки промисловості НАН України, відділ проблем економіки підприємств (м. Донецьк).

Захист відбудеться 4 липня 2006 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, м. Луганськ, кв. Молодіжний, 20а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля за адресою: 91034, м. Луганськ, кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розісланий 31 травня 2006 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Козаченко Г.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Персонал є основою функціонування будь-якого підприємства. Саме персонал, будучи невичерпним резервом підвищення ефективності діяльності підприємства, визначає напрями подальшого розвитку та умови формування конкурентних переваг підприємства і є основою формування його стратегічного потенціалу. Таким чином, успішна діяльність підприємства значною мірою залежить від можливостей своєчасного формування та ефективного використання персоналу. Усі напрями формування підприємства потребують активної взаємодії підприємства із суб'єктами ринку праці.

Дослідженню ролі й значення персоналу в діяльності підприємства присвячено значну кількість робіт вітчизняних і зарубіжних учених, які визнають, що саме персонал в більшій мірі, ніж решта чинників виробництва, визначає успіх діяльності підприємства. У той же час слід визнати, що, незважаючи на розуміння надзвичайної важливості людського чиннику у функціонуванні підприємства, у практичній діяльності вітчизняних підприємств питанням формування цілеспрямованої кадрової політики все ще не приділяється достатньої уваги.

Посилення конкурентної боротьби за кваліфікований персонал серед учасників ринку праці, структурні й динамічні зміни, які відбуваються на цьому ринку, зумовлюють необхідність здійснення маркетингових досліджень ринку праці. Зміни в підходах до управління персоналом підприємства, необхідність формування цілеспрямованої кадрової політики підприємств з урахуванням потреб та можливостей ринку праці, визначають необхідність використання нових форм і напрямів формування персоналу, у тому числі й на основі маркетингових заходів на ринку праці.

Необхідність здійснення маркетингових досліджень ринку праці в процесі формування персоналу підприємства, що дозволить своєчасно забезпечити потреби підприємства в персоналі, покращити результативність використання трудових ресурсів підприємства та забезпечити позитивний імідж підприємства на ринку праці, зумовила вибір теми дисертаційної роботи та її актуальність.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до тематики держбюджетних науково-дослідних робіт Донбаського державного технічного університету. Положення дисертаційної роботи використано під час виконання теми "Розробити інструкцію поточного та перспективного планування на вугледобувних підприємствах" (Донбаський державний технічний університет, номер державної реєстрації ДР 0104U004669, 2003-2004 рр.). Автором розроблено методику оцінки результативності кадрової служби підприємства. Під час виконання теми "Організаційно-економічний механізм антикризового управління вугледобувними підприємствами" (Донбаський державний технічний університет, номер державної реєстрації ДР 0105U000932, 2004-2005 рр.) здобувачем розроблено процедуру вибору форм і методів задоволення потреби підприємства в персоналі.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка теоретичних основ та практичних рекомендацій щодо формування персоналу підприємства на основі маркетингових досліджень ринку праці. Для досягнення поставленої мети в дисертації були вирішені такі основні завдання:

досліджено етапи формування персоналу підприємства й визначено сучасні методи здійснення кадрової роботи підприємства;

розкрито сутність маркетингу персоналу й визначено основні напрями здійснення маркетингових досліджень ринку праці в процесі формування персоналу підприємства;

визначено суб'єкти ринку праці, проаналізовано їхню роль у становленні й розвитку ринку праці;

встановлено функції та завдання підсистеми маркетингу персоналу в системі управління персоналом підприємства;

визначено напрями оцінки результативності маркетингових досліджень ринку праці;

виділено складові іміджу підприємства на ринку праці й установлено послідовність його оцінки.

Об’єктом дослідження є персонал підприємства. Предмет дослідження становлять теоретичні, методичні й практичні аспекти формування персоналу на основі маркетингових досліджень ринку праці.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є сукупність способів наукового пізнання, загальнонаукові принципи й методи та прийоми, що використовувалися в процесі проведення досліджень. Теоретичним підгрунтям роботи дослідження стали наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених у галузі управління персоналом, маркетингу та психології управління. Правове поле дослідження становлять чинні законодавчі й нормативні документи, що регламентують діяльність вітчизняних підприємств у сфері управління персоналом. Інформаційною базою дисертації є дані офіційної статистики, аналітичні матеріали, Internet.

У роботі використано процесний і ситуаційний підходи (під час розроблення послідовності маркетингових досліджень ринку праці в процесі формування персоналу підприємства); системно-структурний аналіз (під час аналізу ринку праці, ринку освітніх послуг України); методи статистичного аналізу й моделювання, графічні методи, методи експертних оцінок, органолептичні методи (під час формування іміджу підприємства на ринку праці, оцінки діяльності кадрових агентств); функціонально-цільовий підхід (під час розроблення підсистеми маркетингу персоналу в системі управління персоналом підприємства).

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дослідження полягає в розробленні принципових підходів до формування підприємства на основі методів маркетингових досліджень ринку праці, які дозволяють своєчасно задовольнити потреби підприємства в персоналі.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в такому:

уперше

обгрунтовано необхідність та доцільність створення підсистеми маркетингу персоналу в системі управління персоналом підприємства з метою системного та більш повного використання можливостей ринку праці, яка надає можливість оперативно реагувати на зміни маркетингового середовища;

дістали подальшого розвитку

форми й напрями формування персоналу як сучасної форми кадрової роботи підприємства, які потребують здійснення маркетингових досліджень ринку праці, що надає можливість більш повно та своєчасно задовольнити потреби підприємства в персоналі, підвищити привабливість робочих місць підприємства на ринку праці;

способи формування іміджу підприємства на ринку праці на підставі визначення параметрів привабливості підприємства як працедавця, які дозволяють оцінити імідж підприємства та визначити його конкурентні переваги на ринку праці;

удосконалено

процедуру визначення вимог до персоналу на ринку праці, що дозволяє встановити особистісні та професійні характеристики найбільш привабливого для працедавця фахівця й визначити напрями кадрової роботи підприємства з формування персоналу на ринку праці;

послідовність маркетингових досліджень ринку праці на підставі визначення напрямів, форм і методів маркетингового дослідження ринку праці з метою ефективного формування персоналу шляхом активної взаємодії підприємства з маркетинговим середовищем;

процедуру визначення суб’єктів ринку праці й аналізу їхнього впливу на стан і тенденції змін ринку праці, що визначає умови й можливості формування персоналу підприємства за результатами маркетингових досліджень ринку праці.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблені в дисертації підходи, методи й отримані результати є методичними засадами процесу формування персоналу підприємства на підставі використання принципів, форм та методів маркетингових досліджень ринку праці.

До результатів, які мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо:

оцінки результативності підсистеми маркетингу персоналу підприємства на підставі визначення результатів аналітичної, виробничої, рекламно-інфораційної та управлінської діяльності підсистеми маркетингу персоналу, що дозволяє кількісно оцінити результати маркетингових досліджень ринку праці й установити напрями вдосконалення кадрової роботи підприємства з формування персоналу;

принципового підходу до координації діяльності підсистеми маркетингу персоналу з іншими підсистемами кадрової служби й структурними підрозділами підприємства на підставі використання централізованих регламентів і схем взаємообміну інформацією, що дозволить покращити інформаційну забезпеченість діяльності підсистеми маркетингу персоналу й підвищити ефективність роботи кадрової службі підприємства;

розроблення плану маркетингу персоналу, що дозволить сформувати чітку програму дій підприємства як учасника ринку праці, надає можливість сформувати напрями маркетингових досліджень ринку праці, визначити джерела та шляхи залучення персоналу й здійснити рекламні заходи на ринку праці;

оцінки іміджу підприємства на підставі побудови профілів сприйняття підприємства на ринку праці, яка надає можливість оцінити імідж підприємства як працедавця й відобразити конкурентні переваги підприємства на ринку праці.

Результати досліджень упроваджені на промислових підприємствах м. Луганська й Луганської області, що підтверджується відповідними документами: ЗАТ "Луганський лікеро-горілчаний завод ЛУГА-НОВА" (акт про практичне використання № 1307/1 від 19.12.2005 р.), ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" (акт про практичне використання № 047 / 398 від 11.11.2005 р.) та ВАТ "Алчевськкокс" (акт про практичне використання № 015 / 221 від 14.09.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведеного дослідження в галузі формування персоналу підприємства. Внесок здобувача в колективно опубліковані роботи конкретизовано в списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Отримані результати наукового дослідження, висновки й пропозиції доповідалися та обговорювалися на V-й Міжнародній науково- практичній конференції "Університет і регіон" (м. Луганськ, 2003 р.), II Міжнародній науково-практичній конференції "Маркетингові дослідження в Україні" (м.Ялта, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції "Сучасні проблеми розвитку легкої і харчової промисловості" (м. Евпаторія, 2005 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковані в 7 наукових працях, серед яких — 4 статті в наукових журналах, 1 стаття в збірнику наукових праць, 1 публікація в матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій – 2,6 д.а., з яких особисто автору належать 2,4 д. а.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів і висновків, викладених на 193 сторінках машинописного тексту. Матеріали дисертації містять 29 таблиць та 35 рисунків, які подано на 22 сторінках. Список використаних джерел із 228 найменувань уміщено на 18 сторінках, 5 додатків – на 21 сторінці.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на підставі проведеного автором дослідження захищаються такі основні положення.

Розділ 1. Теоретичні основи формування персоналу підприємства. Персонал має велике значення в діяльності підприємства. Саме персонал визначає стратегічний успіх підприємства, служить основою забезпечення його конкурентоспроможності, визначає напрями подальшого розвитку.

Останнім часом відбулася корінна зміна уявлень про роль персоналу в діяльності підприємства. На відміну від існуючих раніше поглядів на персонал як категорію витрат, які підлягають строгому контролю і якомога більшому скороченню, виникла концепція управління людськими ресурсами. Відповідно до цій концепції персонал є найважливішим ресурсом підприємства, який за своєю економічною природою потребує відповідного управління.

Науково-технічний прогрес сприяє виникненню нових професій, сфер діяльності персоналу, і, відповідно, нових вимог до його професійно-кваліфікаційних та особових характеристик. Практика показує, що результати діяльності підприємства, його конкурентоспроможність на ринку праці забезпечуються за рахунок систематичного моніторингу відповідності якісних характеристик персоналу вимогам, що склалися на ринку праці. А конкурентоспроможність підприємства значною мірою забезпечується конкурентоспроможністю його персоналу.

Серед напрямів кадрової політики підприємства особливе місце посідає формування персоналу. До напрямів формування персоналу належать залучення персоналу, відбір кадрів, їх підготовка, розстановка, використання, перепідготовка, організація творчого зростання, створення кадрового резерву, планування руху персоналу, їх оцінка. Реалізація цих напрямів формування персоналу потребує активної взаємодії кадрових служб підприємства із ринком праці, повинна враховувати потреби та вимоги цього ринку.

Одним з найважливіших напрямів формування персоналу підприємства є аналіз вимог до здобувачів вакансій. Аналіз вимог до робочих місць на ринку праці дозволив визначити основні параметри вимог до персоналу і надати їх кількісну оцінку. Вимоги працедавця до кандидатів, складені за даними державної служби зайнятості й кадрових агентств, подані в табл.1.

Результатом аналізу вимог до персоналу є визначення якостей ідеального, найбільш бажаного працівника підприємства, який має такі особистісні характеристики як інтелектуальний розвиток, висока професійна компетентність, різностороння винахідливість, інноваційна активність, самостійність творчого пошуку.

Кадрова робота спрямована на формування найякіснішого складу співробітників підприємства. Жоден з напрямів кадрової роботи не може бути успішно реалізованим без цілеспрямованої діяльності підприємства на ринку праці – маркетингу персоналу. Маркетинг персоналу полягає в дослідженні стану ринку праці та тенденцій його змін з метою формування цілеспрямованої політики формування персоналу підприємства.

Маркетинг персоналу означає змістовне розширення функції маркетингу підприємства в галузі управління людськими ресурсами. Маркетинг персоналу трактує робоче місце як продукт, який продається на ринку праці. З цієї точки зору понятійні елементи маркетингу персоналу можуть бути подані таким чином:

маркетинг персоналу виступає напрямом стратегічного й оперативного планування персоналу;

маркетинг персоналу створює інформаційну базу для роботи з персоналом за допомогою методів дослідження зовнішнього й внутрішнього ринку праці;

маркетинг персоналу направлений на досягнення привабливості працедавця через комунікації з цільовими групами (сегментами ринку).

Основне значення маркетингу персоналу як основи кадрової політики підприємства полягає в тому, що на підставі дослідження ринку праці він дозволяє чітко визначити вимоги до персоналу, його потреби в процесі професійної діяльності і забезпечити задоволення цих вимог і потреб більш ефективними ніж у конкурентів способами. Аналіз сутності й змісту маркетингу персоналу дозволив визначити його мету, завдання й результати в процесі здійснення кадрової роботи підприємства (рис. 1). Здійснення маркетингових досліджень ринку праці дозволить підприємству побудувати сучасну модель управління персоналом, на засадах ефективної взаємодії підприємства з маркетинговим середовищем через здійснення комунікаційної політики на ринку праці.

Розділ 2. Аналіз форм напрямів формування персоналу підприємства. Формування персоналу підприємства є важливим напрямом реалізації кадрової політики підприємства. Слід зазначити, що в науковій літературі немає єдиного підходу до визначення етапів кадрової політики підприємства, послідовності формування його персоналу.

Формування персоналу підприємства – особливий напрям кадрової політики підприємства, у процесі якого закладається основа його кадрового потенціалу й перспективи його подальшого розвитку. Це зумовлено тим, що якісні й кількісні складові персоналу підприємства на стадії його формування визначають виробничі можливості підприємства, умови зростання й розвитку, творчий потенціал його робітників. Використання сучасних методів формування персоналу дозволяє підприємству залучити найбільш конкурентоздатний персонал, створити умови для його навчання й професійного розвитку, сприяти формуванню творчого підходу до роботи й зміцнення корпоративної культури. Таким чином, метою формування персоналу є забезпечення потреб підприємства в персоналі необхідної кваліфікації, якості за рахунок різних джерел.

Залучення, відбір та ефективне використання персоналу підприємства потребують використання сучасних методів маркетингу персоналу. Здійснення маркетингових досліджень ринку праці в процесі формування персоналу дозволяє сформувати систему перспективних взаємостосунків підприємства з різними джерелами (як зовнішніми, так і внутрішніми) забезпечення потреби в персоналі та здійснити інформаційне забезпечення кадрової роботи підприємства.

Реалізація кадрової роботи з формування персоналу підприємства здійснюється на засадах взаємодії підприємства із суб'єктами ринку праці. До основних суб'єктів цього ринку належать державні служби зайнятості, спеціалізовані організації з підбора кадрів (кадрові агентства, консалтингові фірми), ВНЗ й інші навчальні заклади, контактні аудиторії, підприємства-конкуренти, постачальники інформаційних технологій і комунікаційних послуг, місцеві органи влади, міжнародні організації.

Діяльність цих організацій на ринку праці створює пропозицію робочої сили й впливає на попит щодо неї, визначає рівень конкуренції й ціну робочої сили. Таким чином, діяльність суб'єктів ринку праці формує кон'юнктуру ринку праці й тенденції її подальших змін.

У дисертаційній роботі визначено місце кожного із суб’єктів на ринку праці та проведено аналіз їх функціонування. Це дозволило дійти висновку, що пропозиція робочої сили на ринку праці останнім часом значно зросла, у той же час спостерігається й зростання якісних характеристик потенціальних робітників підприємств. Зростає рівень популярності кадрових агентств. Так, за офіційними даними, послугами кадрових агентств сьогодні користується 53 % підприємств Луганської області, проте, робота з кадровими агентствами посідає у підприємств 4-е місце після таких методів підбору персоналу як пошук фахівців через знайомих і розміщення оголошень у засобах масової інформації. Це пов'язано із високою вартістю послуг кадрових агентств та низьким рівнем надання послуг. Одне з головних місць на ринку праці посідає державна служба зайнятості, основним завданням якої є регулювання дисбалансу між попитом і пропозицією робочої сили на ринку праці.

Структурна трансформація ринку праці й динамічні зміни, які відбуваються на цьому ринку, визначили необхідність подальшого розвитку й удосконалення сучасних технологій управління персоналом підприємства. Пошук нових форм і методів управління персоналом, необхідність формування привабливого іміджу підприємства на ринку праці визначили виникнення нових форми кадрової роботи підприємства, до яких належать і маркетингові дослідження ринку праці в процесі формування персоналу підприємства. Систематичне дослідження ринку праці, аналіз тенденцій розвитку цього ринку дозволяють визначити конкретні проблеми, що стоять перед підприємством як суб'єктом ринку праці. Становлення завдань діяльності кадрової служби підприємства у сфері маркетингу персоналу зумовлює основні цілі маркетингових досліджень ринку праці.

У дисертаційній роботі розроблено послідовність здійснення маркетингових досліджень ринку праці та наголошено, що основними етапами цього процесу є становлення проблеми, визначення цілей і завдань дослідження, збір та аналіз емпіричних даних (розроблення робочого інструментарію, процес отримання інформації, її оброблення й аналіз) та формування основних висновків і результатів дослідження (рис.2). Організація маркетингових досліджень ринку праці в системі управління персоналом підприємства дозволяє підвищити інформаційну забезпеченість прийняття рішень у процесі управління персоналом підприємства, є необхідною умовою підвищення кадрового потенціалу підприємства, забезпечення конкурентоспроможності як персоналу, так і підприємства в цілому.

Розділ 3. Формування персоналу підприємства на підставі маркетингових досліджень ринку праці. Динамічний розвиток вітчизняного ринку праці й освітніх послуг, зростаюча конкуренція між підприємствами, у тому числі й у сфері забезпечення людськими ресурсами, ставлять принципово нові вимоги перед системою управління персоналом підприємств. Аналіз форм і методів здійснення кадрової роботи підприємства на ринку праці, проведений у дисертаційній роботі, дає можливість визначити нові завдання системи управління персоналом підприємства, які дозволяють упровадити нові методики формування персоналу. Це вимагає створення гнучкої й універсальної системи управління персоналом, здатної оперативно реагувати на зміни маркетингового середовища підприємства. Можливість створення такої системи залежить від багатьох чинників, особливо від функціонального розподілу праці в системі управління персоналом, у результаті якого реалізуються нові методики роботи з персоналом у межах функціональних підсистем цієї сфери діяльності підприємства.

Однією з проблем системи управління персоналом підприємства залишається невисокий статус кадрової служби, а також достатньо низька якість підготовки фахівців у цій сфері. У зв'язку з цим у практичній діяльності підприємств не реалізується деякі функції кадрової служби, до числа яких входить і маркетинг персоналу. В той же час потреба підприємств в кваліфікованій робочій силі, формування нових вимог до персоналу з боку працедавців визначають необхідність реалізації нових управлінських функцій кадровою службою підприємства, які можуть бути реалізовані в межах підсистеми маркетингу персоналу в системі управління персоналом підприємства. Основні напрями дослідження ринку праці в підсистемі маркетингу персоналу підприємства наведені на рис. 3.

З метою визначення доцільності маркетингових досліджень ринку праці та оцінки їх результатів у дисертаційній роботі розроблено систему показників результативності підсистеми маркетингу персоналу на підставі визначення результатів аналітичної, виробничої, рекламно-інформаційної та управлінської діяльності кадрової служби підприємства.

У результаті оцінки результативності кадрової роботи ЗАТ "Луганський лікеро-горілчаний завод ЛУГА-НОВА" та ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" було здійснено аналіз роботи кадрових служб цих підприємств та визначено напрями вдосконалення процесу формування персоналу на основі маркетингових досліджень ринку праці.

Одним із основних завдань і головним результатом маркетингу персоналу є підвищення привабливості робочого місця, яке багато в чому визначається привабливістю конкретного підприємства, його іміджем. Імідж підприємства на ринку праці визначається уявленнями, які кандидати складають про підприємство як працедавця. Ці їхні враження значною мірою є суб'єктивними, і багато в чому визначаються такими емоційно залежними чинниками як чутки й забобони. Це зумовлює складнощі об'єктивної оцінки іміджу підприємства в маркетингу персоналу. Формування іміджу підприємства базується на суб'єктивному сприйнятті привабливості підприємства кожним потенційним робітником, таким чином, імідж підприємства на ринку праці визначається на підставі агрегованого сприйняття працедавця цільовою групою.

Для оцінки іміджу підприємства, його привабливості на ринку праці в дисертаційній роботі були використані емпіричні опитування цільових груп. У результаті було виявлено, що найбільш привабливими підприємствами на ринку праці Луганського регіону є банки, зокрема ЗАТ КБ "Приватбанк", ЗАТ "Луганський лікеро-горілчаний завод "ЛУГА-НОВА", ЗАТ "Стиль", ВАТ "Луганськмлин", ЗАТ "Інтерсплав". Дослідження іміджу підприємства дозволили встановити чинники, які впливають на імідж підприємства на ринку праці та визначити рейтинг цих чинників. Найбільш значущими характеристиками працедавця для українських спеціалістів є оплата праці, задоволення від роботи, можливості для розвитку кар'єри, самореалізація та ін. Через оцінку впливу цих чинників за п’яти- бальною шкалою цільовими групами в роботі побудовано профілі іміджу підприємств на ринку праці (рис.4). Інтерпретація окремих профілів іміджу підприємства повинна здійснюватися шляхом співставлення із профілями конкурентів, оскільки при оцінці іміджу важливе не абсолютне, а порівняльне сприйняття підприємства на ринку праці. Порівняння конкретного підприємства з лідером щодо іміджу дозволяє оцінити умови зайнятості на підприємстві серед конкурентів на ринку праці. Порівняння параметрів сприйняття підприємства цільовою групою й профілю вимог (запитів) до нього відбувається на підставі побудування матриці сприйняття, які відображають конкурентні переваги підприємства на ринку праці.

ВИСНОВКИ

У дисертації на підставі проведених досліджень здійснено теоретичне обґрунтування й практичне вирішення актуального науково-практичного завдання щодо формування персоналу підприємства на основі маркетингових досліджень ринку праці на підставі формування послідовності маркетингових досліджень ринку праці, створення підсистеми маркетингу персоналу в системі управління персоналом підприємства та оцінки іміджу підприємства на ринку праці. Основні висновки й результати, які одержано в ході досліджень, зводяться до такого.

1. Визначено роль і значення персоналу в діяльності сучасного підприємства, зумовлену змінами в підходах до управління персоналом підприємства, виникненням нових способів задоволення потреби підприємства в персоналі та визначено місце формування персоналу в системі управління персоналом підприємства.

2. Показано, що формування персоналу є елементом кадрової політики вбирає в себе залучення персоналу, відбір кадрів, їхню підготовку, розстановку, використання, перепідготовку, організацію творчого зростання, створення кадрового резерву, планування руху кадрів, їхню оцінку. Зроблено висновок, що реалізація цих напрямів кадрової роботи підприємства потребує активної взаємодії кадрових служб із ринком праці, повинна враховувати потреби та вимоги цього ринку.

3. Наголошено, що взаємодія підприємства із ринком праці в процесі формування персоналу повинна відбуватися через маркетингові дослідження ринку праці на підставі використання інструментарію маркетингу персоналу. Визначено сутність маркетингу персоналу, який являє собою сучасну форму взаємодії підприємства з ринком праці в процесі формування його персоналу, що дозволило визначити мету, завдання й результати маркетингових досліджень ринку праці в процесі формування персоналу підприємства.

4. Проведено аналіз сучасних вимог до персоналу, які висуваються на ринку праці, що дозволило побудувати ієрархію якостей "ідеального" працівника підприємства. Співставлення вимог працедавців та здобувачів вакансій на ринку праці дає змогу визначити потенційні можливості підприємства в залученні найбільш кваліфікованої робочої сили, рівень конкурентоспроможності персоналу підприємства на ринку праці.

5. Показано, що всі напрями формування персоналу підприємства здійснюються на засадах взаємодії підприємства із суб'єктами ринку праці. Проаналізовано діяльність суб'єктів ринку праці й зроблено висновок, що їхнє функціонування формує кон'юнктуру ринку праці й тенденції її подальших змін, а також визначає можливості, форми й напрями створення комунікаційної політики підприємства на ринку праці.

6. Обгрунтовано необхідність створення підсистеми маркетингу персоналу в системі управління персоналом підприємства, яка здатна до реалізації функцій маркетингу персоналу. Запропоновано формування централізованих регламентів та схем взаємообміну інформацією, що дозволить здійснити координацію діяльності підсистеми маркетингу персоналу з іншими підсистемами кадрової служби і структурними підрозділами підприємства й покращити інформаційну забезпеченість функціонування підсистеми маркетингу персоналу;

7. Розроблено систему оцінки результативності підсистеми маркетингу персоналу на підставі визначення показників аналітичної, виробничої, рекламно-інформаційної та управлінської результативності діяльності кадрової служби підприємства, за результатами якої визначено напрями й результати здійснення маркетингових досліджень ринку праці підприємства.

8. Запропоновано принциповий підхід до формування іміджу підприємства на ринку праці на підставі визначення структурних елементів іміджу підприємства. Розроблено методику оцінки іміджу підприємства на ринку праці на підставі визначення параметрів іміджу підприємства через опитування цільових груп, що дозволило побудувати профілі сприйняття підприємств на ринку праці.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

1. Бузько И.Р., Крупко В.И. Исследование требований к персоналу на рынке труда // Вісник Східноукраїнського національного університету. – 2000. – №5 (27). – С.5-8.

Особистий внесок автора: систематизовано вимоги до персоналу підприємства на ринку праці й визначено якісні характеристики "ідеального" робітника підприємства.

2. Крупко В.И. Формирование подсистемы маркетинга персонала в системе управления персоналом предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2003. – №3 (61). – С. 39-44.

3. Крупко В.И. Исследование сущности и функций маркетинга персонала как подсистемы управления персоналом предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Ч. II. – 2005. – №2 (84). – С. 135-138.

4. Крупко В.И. Оценка результативности маркетинговых исследований рынка труда в системе управления персоналом предприятия // Економіка транспортного комплексу. Зб. наук. праць Харківського національного автомобільно-дорожного університету. Вип.8. – Харків: ХНАДУ, 2005. – С.40-46.

5. Вартанова Е.В., Крупко В.И. Современные подходы к оценке имиджа предприятия в маркетинге персонала // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2006. – №11 (105). – С.34-38.

Особистий внесок автора: запропоновано методику оцінки іміджу підприємства на ринку праці на підставі побудування профілів сприйняття підприємства й цільовими групами.

6. Крупко В.І. Формирование имиджа предприятия на рынке труда // Экономика и управление. – 2005. – №6. – С. 20-23.

Друковані праці наукових конференцій

7. Борисенко Б.М., Рябенко Л.І., Крупко В.І. Методологічні аспекти сприяння збуту освітніх послуг // Матеріали Міжнародної науково- практичної конференції "Маркетингові дослідження в Україні". – Ялта: СНУ, 2002. – С. 33-35.

Особистий внесок автора: подано характеристику методів збуту освітніх послуг та обгрунтовано необхідність створення маркетингових підрозділів у системі адміністративного апарату навчальних закладів.

АНОТАЦІЯ

Крупко В.І. Формування персоналу підприємства на основі маркетингових досліджень ринку праці. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2006.

Досліджено роль і значення персоналу в діяльності сучасного підприємства. Дано загальну характеристику системи управління персоналу підприємства та кадрової політики підприємства. Визначено елементи й напрями формування персоналу підприємства на основі маркетингових досліджень ринку праці. Визначено роль та завдання маркетингу персоналу як сучасної форми кадрової роботи підприємства на ринку праці. Розроблено послідовність здійснення маркетингових досліджень ринку праці. Проаналізовано сучасні вимоги до персоналу підприємств на ринку праці й вимоги здобувачів вакансій до робочих місць. Визначено субєкти ринку праці й проаналізовано їхній вплив на розвиток ринку праці. Обгрунтовано необхідність створення підсистеми маркетингу персоналу в системі управління персоналом підприємства. Розроблено систему оцінки результативності підсистеми маркетингу персоналу. Визначено структуру параметрів, які впливають на імідж підприємства як працедавця та розроблено методику оцінки іміджу підприємства на ринку праці.

Ключові слова: персонал, формування, маркетингові дослідження, ринок праці, оцінка, імідж.

АННОТАЦИЯ

Крупко В.И. Формирование персонала предприятия на основе маркетинговых исследований рынка труда. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Восточноукраинский национальный университет имени Владимира Даля Министерства образования и науки Украины, Луганск, 2006.

Исследованы роль и значение персонала в деятельности современного предприятия, которая обусловлена изменением общих подходов к управлению персоналом предприятия, усилением роли человеческого фактора в деятельности предприятия. Дана общая характеристика системе управления персонала предприятия и кадровой политике предприятия, определено место и значение формирования персонала как элемента управления персоналом предприятия. Определены направления формирования персонала, к которым относятся привлечение, подбор, оценка, расстановка, адаптация и обучение персонала. Отмечено, что все этапы формирования персонала должна осуществляться путем активного взаимодействия с рынком труда на основе маркетинговых исследований рынка труда. Показаны роль и задачи маркетинга персонала как современной формы кадровой работы предприятия на рынке труда, что дает возможность определить цель, задачи и результаты маркетинговых исследований рынка труда в процессе формирования персонала предприятия. Разработана последовательность осуществления маркетинговых исследований рынка труда. Проанализированы современные требования к персоналу предприятий на рынке труда и требования соискателей вакансий к рабочим местам. Отмечено, что важнейшим направлением формирования персонала предприятия в условиях конкуренции является привлечение персонала, обладающего необходимыми личностными профессионально - квалификационными характеристиками. Установлены требования к "идеальному" работнику предприятия. Исследованы пути и источники удовлетворения потребностей предприятия в персонале. Определены субъекты рынка труда и проанализировано их влияние на развитие рынка труда. Установлено, что деятельность субъектов рынка труда формирует конъюнктуру рынка труда и влияет на перспективы ее изменений. Проанализирована деятельность кадровых агентств как субъектов рынка труда и возможности формирования персонала предприятия. Охарактеризована деятельность государственной службы занятости по регулированию рынка труда. Обоснована необходимость формирования подсистемы маркетинга персонала в системе управления персоналом предприятия и определены функции маркетинга персонала, которые реализуются подсистемой маркетинга персонала. Сформирована система показателей результативности деятельности кадровой службы предприятия, которая позволяет оценить результаты маркетинговых исследований рынка труда и определить дальнейшие направления маркетинга персонала предприятия. Предложен способ координации деятельности подсистемы маркетинга персонала с другими подсистемами кадровой службы и структурными подразделениями предприятия на основе использования централизованных регламентов и схем взаимообмена информации. Предложен принципиальный подход к формированию имиджа предприятия на рынке труда на основе определения структурных элементов имиджа предприятия. Предложен способ оценки имиджа предприятия на рынке труда на основе определения и ранжирования имиджеобразующих факторов, определяющих имидж работодателя на рынке труда. Определен рейтинг имиджебразующих факторов предприятий по данным опроса целевых групп. Разработана методика оценки имиджа предприятия на рынке труда на основе построения профилей восприятия предприятия на рынке труда.

Ключевые слова: персонал, формирование, маркетинговые исследования, рынок труда, оценка, имидж.

.

ANNOTATION

Krupko V.I. Forming of personnel of enterprise on the basis of marketing researches of market of labor. – Manuscript.

Thesis for candidate’s degree by a speciality 08.06.01 – Economics, organization and management of the enterprises. – East-Ukrainian national university named by Vladimir Dal of the Ministry of education and science of Ukraine, Lugansk, 2006.

A role and importance of personnel in activity of modern enterprise are explored. The general description of system of management of personnel of enterprise and policy of personnel of enterprise is given. The role and directions of marketing of personnel as a modern form of forming of personal of enterprise are certain. The sequence of realization of marketing researches of market labor is developed. The modern requirements to the personnel of enterprises at the market of labor and requirement to the workplaces are analyzed. The subjects of market of labor and their influence on development of market of labor are certain. The necessity of creation of subsystem of marketing of personnel in the system of management by the personnel of enterprise is grounded. The system of estimation of effectiveness of subsystem of marketing of personnel is developed. A structure of parameters, which influence the image of enterprise at the market of labor is certain and the method of estimation of image of enterprise at the market of labor is developed.

Keywords: personnel, forming, marketing researches, market of labor, estimation, image.

Підписано до друку 19.05.2006 р. Формат 60х84 1/16 0,9 д.а.

Тираж 100 екземплярів. Заказ №

Ротапринт СНУ ім. В. Даля. 91034, м. Луганськ, квартал Молодіжний, 20А.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

МЕТОДИКА ОБҐРУНТУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНИХ ЗНАЧЕНЬ ПАРАМЕТРІВ ТЕХНІЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ІНЖЕНЕРНОЇ ТЕХНІКИ ТРИВАЛОГО ЗБЕРІГАННЯ З УРАХУВАННЯМ ПОЧАСОВОЇ НАДМІРНОСТІ ТА НЕПОВНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО БЕЗВІДМОВНОСТІ - Автореферат - 22 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ СУЧАСНОЇ ЖУРНАЛІСТСЬКОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ (1960-1990-і роки) - Автореферат - 25 Стр.
ІНДИВІДУАЛЬНО-ТИПОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РЕАГУВАННЯ ЛЮДИНИ НА ДІЮ ЗАПАХІВ ЕФІРНИХ ОЛІЙ ЛИМОНУ І ЛАВАНДИ - Автореферат - 27 Стр.
ІНВЕСТИЦІЙНА СКЛАДОВА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - Автореферат - 52 Стр.
МЕХАНІЗМ АНТИКРИЗОВОГО ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ГАЛУЗЕВИХ РИНКІВ - Автореферат - 29 Стр.
РЕАБІЛІТАЦІЯ РЕПРОДУКТИВНОЇ ФУНКЦІЇ ЖІНОК, ЩО СТРАЖДАЮТЬ НА ХРОНІЧНИЙ САЛЬПІНГООФОРИТ - Автореферат - 26 Стр.
СОЦIАЛЬНА ЦIННIСТЬ МОДУСУ ЗДОРОВ’Я - Автореферат - 27 Стр.