У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВИТЯГ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЛИСКО Оксана Володимирівна

УДК 658.787:624

ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ВИКОРИСТАННЯ

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНИХ РЕСУРСІВ

У КАПІТАЛЬНОМУ БУДІВНИЦТВІ

Спеціальність 08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз і аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ - 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Київському національному торговельно-економічному університеті Міністерства освіти і науки України на кафедрі фінансового аналізу і контролю

Науковий керівник: | доктор економічних наук, професор,

Заслужений діяч науки і техніки України

Білуха Микола Тимофійович

Київський національний торговельно-економічний університет, професор кафедри фінансового аналізу і контролю

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор,

Заслужений діяч науки і техніки України, академік

Саблук Петро Трохимович

„Інститут аграрної економіки” УААН директор національного наукового центру

кандидат економічних наук, доцент

Микитенко Тетяна Владиславівна

Національний університет Державної податкової служби України, доцент кафедри аудиту і економічного аналізу

Провідна установа: | Тернопільський національний економічний університет, кафедра обліку та аудиту в інвестиційній сфері, Міністерство освіти і науки України, м. Тернопіль

Захист відбудеться „ 25 ” січня 2007 р. о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01 Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м. Київ, вул. Кіото, 19, ауд. А 227.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м. Київ, вул. Кіото, 19

Автореферат розісланий „ 06 ” грудня 2006 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Н.І. Морозова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Розвиток ринкової економіки в Україні залежить від позитивних змін у національній економіці, а тому стратегічно важливим є створення потужної будівельної індустрії. Це пов’язано з тим, що капітальне будівництво являє собою самостійний вид економічної діяльності у сфері матеріального виробництва, яка створює основні засоби виробничого і невиробничого призначення. Капітальне будівництво сприяє розвитку виробничого потенціалу галузей національної економіки, а також виконує функції зі спорудження об’єктів комунально-побутового і соціально-культурного призначення із застосуванням досягнень науково-технічного прогресу у технології будівельного виробництва. Від прогресивної технології будівництва, його індустріалізації, застосуванні нових будівельних конструкцій і матеріалів залежить якість знову збудованих об’єктів, їх вартість та строки виконання будівельно-монтажних робіт. Чітка робота підприємств капітального будівництва пов’язана із використанням матеріально-технічних ресурсів, необхідних для виконання будівельно-монтажних робіт, раціональне використання яких потребує добре налагодженої системи обліку та контролю. Через допущені недоліки у цій системі ресурсомісткість будівельно-монтажних робіт в Україні значно перевищує світові стандарти, а інвестиційна привабливість галузі залишається достатньо низькою. За цих умов наукові дослідження, що сприяють прискореному розвитку підприємств капітального будівництва, є одними з пріоритетних, саме тому об'єктом дисертаційного дослідження обрано будівельну галузь України.

Основною гіпотезою дослідження за обраною темою є припущення, що низька ефективність використання матеріально-технічних ресурсів у капітальному будівництві значною мірою залежить від рівня організації та методики їх обліку і контролю.

Проблемам розвитку та удосконалення обліку і контролю використання матеріально-технічних ресурсів присвячено велику кількість наукових праць відомих вітчизняних та зарубіжних науковців таких, як: Н.А. Адамов, М.Т. Білуха, Ф.Ф. Бутинець, Б.І. Валуєв, Н.Г. Волков, А.М. Герасимович, Я.И. Гуральник, З.В. Гуцайлюк, Н.П. Дробишевский, М.Ф. Дьячков, В.А. Ерофеева, Е.П. Жаворонков, В.П. Завгородній, М.В. Зенкина, М.В. Кужельний, Б.М. Литвин, А.А. Мазаракі, М.С. Мейксин, Є.В. Мних, В.В. Мова, Я.Д. Крупка, В.О. Озеран, Ю.І. Осадчий, Н.В. Пошерстник, М.С. Пушкар, П.С. Рогожин, В.С. Рудницький, В.К. Савчук, В.В. Сопко, В.Н. Стаханов, В.З. Черняк, В.О. Шевчук та інші.

Проте питання обліку і контролю використання матеріально-технічних ресурсів на підприємствах капітального будівництва не втрачають своєї актуальності і потребують подальшого дослідження. Адже нові економічні відносини, що склалися в Україні, потребують реформування бухгалтерського обліку відповідно до національних і міжнародних стандартів.

Усе це обумовлює вибір теми дисертаційного дослідження та її актуальність для національної економіки України.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами визначається Законом України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" та Державною програмою реформування системи бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.98р. № 1706. Тема дисертації є складовою науково-дослідної роботи кафедри фінансового аналізу і контролю Київського національного торговельно-економічного університету “Фінансовий контроль у системі державного регулювання розподілу і використання бюджетних ресурсів” № 0105U0007662201020, адаптованої до будівельної галузі.

Мета і завдання дослідження полягають у розробленні рекомендацій та пропозицій щодо вдосконалення обліку та контролю операцій з матеріально-технічними ресурсами на базі ПЕОМ, відповідно до міжнародних і національних стандартів обліку, для більш ефективного і раціонального їх використання та забезпечення виконання будівельно-монтажних робіт відповідно до проектно-кошторисної документації.

Згідно із цільовою спрямованістю дисертаційної роботи для дослідження визначені такі завдання:

виявити тенденції розвитку будівельної галузі на перспективу та напрями удосконалення методології обліку і контролю в управлінні використанням матеріально-технічних ресурсів в умовах ринкових відносин;

вивчити класифікацію матеріально-технічних ресурсів із метою спрямування обліку та контролю на якісне оперативне управління їх формування та ефективне використання;

дослідити стан обліку та контролю операцій з матеріально-технічними ресурсами, виявити недоліки, встановити їхні причини та розробити пропозиції щодо поліпшення обліку і контролю використання ресурсів на виконання будівельно-монтажних робіт;

з'ясувати роль і функції логістики в управлінні матеріальними потоками та її вплив на організацію обліку;

дослідити форми обліку матеріально-технічних ресурсів щодо відповідності їх вимогам ефективного управління виконанням будівельно-монтажних робіт з використанням комп'ютерної мережі АРМ підприємств капітального будівництва;

визначити організаційно-методологічні концепції обліку та контролю в інформаційному забезпеченні прогнозування та попередження непродуктивних витрат при виконанні будівельно-монтажних робіт;

дослідити методологію оперативно-технічного контролю на підприємствах капітального будівництва із застосуванням комп'ютерних технологій та запропонувати шляхи його удосконалення.

Об’єктом дослідження є виробнича діяльність підприємств капітального будівництва різних форм власності та використання на них матеріально-технічних ресурсів.

Предметом дисертаційного дослідження обрано організацію та методологію обліку і контролю операцій із матеріально-технічними ресурсами як складової інформаційного забезпечення управління будівельно-монтажними роботами на підприємствах капітального будівництва.

Методи дослідження, які застосовувалися в дисертації ґрунтуються на діалектичному методі наукового пізнання. До них належать: загальнонаукові методичні прийоми (аналіз, синтез, дедукція), емпіричні теоретичні (формалізація, гіпотетичний) та емпіричні методичні прийоми досліджень (органолептичні, контрольні заміри робіт, розрахунково-аналітичні, документалістики, інформатики та синтезування). У процесі дослідження стану обліку і контролю матеріально-технічних ресурсів на підприємствах капітального будівництва використовувалися також методи порівняння (для визначення спільних рис і відмінностей у показниках формування та використання матеріально-технічних ресурсів), конкретизація методології визначення рівня витрачання та формування матеріально-технічних ресурсів.

Оброблення кількісної інформації, отриманої під час дослідження, апробація розроблених наукових рекомендацій здійснювались на ПЕОМ із використанням пакетів Microsoft Word, Microsoft Excel, 1С: Предприятие 7.7.

Інформаційною базою дослідження є законодавство, нормативні акти з питань підприємницької діяльності, обліку і контролю діяльності підприємств капітального будівництва, наукові праці та публікації у періодичних виданнях вітчизняних та зарубіжних учених-економістів і практиків за напрямом дослідження обліку і контролю операцій із матеріально-технічними ресурсами підприємств капітального будівництва. Фактографічна інформація, що була використана у процесі дослідження, містить офіційні дані Державного комітету статистики України, що стосуються стану формування та витрачання матеріально-технічних ресурсів, а також фактографічні дані підприємств капітального будівництва різних форм власності і видів діяльності у Запорізькій та Івано-Франківській областях.

Наукова новизна одержаних результатів проведеного дослідження полягає у розроблених особисто дисертантом рекомендаціях і пропозиціях щодо вдосконалення організації та методології обліку і контролю операцій із матеріально-технічними ресурсами на підприємствах капітального будівництва із застосуванням комп'ютерних технологій.

Основними науковими результатами, що отримані у результаті дослідження і виносяться на захист, є:

вперше:

адаптовано до технології виконання будівельно-монтажних робіт оперативно-бухгалтерський (сальдовий) метод обліку матеріально-технічних ресурсів із застосуванням комп’ютерних технологій, який забезпечує інформацією на стадії підготовки та використання цих ресурсів у процесі спорудження об’єктів будівництва. При цьому підвищується оперативність інформації для прийняття управлінських рішень і контролю за виконанням будівельно-монтажних робіт відповідно до календарних строків будівництва;

визначено методичні принципи складання номенклатури-цінника на матеріально-технічні ресурси за єдиними обліковими цінами, що дозволяє управляти ціноутворенням і використанням матеріалів відповідно до проектно-кошторисних асигнувань на будівництво в умовах ринкових відносин;

удосконалено:

класифікацію матеріально-технічних ресурсів в обліку і контролі залежно від їх технологічних призначень, що дозволяє підвищити оперативність інформації для управління матеріальними потоками, запасами, дотримання страхового запасу для ритмічного забезпечення будівельного виробництва матеріалами відповідно до технологічної логістики;

лімітування витрачання матеріалів у будівництві за нормативним методом обліку і календарними строками спорудження об’єктів, з використанням лімітно-забірної карти, яка персоніфікує відповідальність за зберігання і цільове витрачання матеріально-технічних ресурсів у будівництві;

техніко-економічний контроль зберігання і використання комплектних конструкцій і матеріалів нескладського зберігання (цемент, щебінь та ін.), що забезпечить ритмічне їх надходження і використання в будівництві, запобігатиме технологічним простоям, некомплектним заділам і незавершеним роботам;

дістало подальший розвиток:

організаційно-методичні підходи контролю ритмічності постачання і використання матеріально-технічних ресурсів відповідно до логістики формування матеріальних запасів, їх раціонального використання у будівництві відповідно до технології виконання робіт;

модель оперативно-технологічного контролю за збереженням і використанням матеріально-технічних ресурсів відповідно до проектно-кошторисної документації за графіками виконання робіт, що сприятиме попередженню і своєчасному виявленню можливих невиробничих втрат ресурсів, а також ритмічному забезпеченню потреб будівництва у матеріально-технічних ресурсах.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що рекомендації та пропозиції, викладені у дисертації, спрямовані на удосконалення методики обліку і контролю операцій із матеріально-технічними ресурсами з використанням мережі АРМ в управлінні будівельним виробництвом.

Запропоновані методичні розробки складання номенклатури-цінника на матеріально-технічні ресурси за єдиними обліковими цінами впроваджено у роботу товариства з обмеженою відповідальністю „Промбудсервіс” (довідка від 13.06.06 №147/5). Рекомендації щодо застосування оперативно-бухгалтерського (сальдового) методу обліку використання матеріально-технічних ресурсів відповідно до технології виконання будівельно-монтажних робіт із застосуванням комп’ютерних технологій впроваджено в роботу відкритого акціонерного товариства „Енергодарбуд” (довідка від 10.08.06 №313/01). Рекомендації і пропозиції з лімітування витрачання матеріально-технічних ресурсів за нормативним методом обліку і календарними строками спорудження об’єктів, а також запропонована удосконалена лімітно-забірна карта, яка персоніфікує відповідальність за зберігання і цільове використання матеріально-технічних ресурсів прийняті до практичного використання у товаристві з обмеженою відповідальністю „Буденергомонтаж” (довідка від 11.08.06 №769/03-06). Результати проведеного дослідження апробовано експериментальним впровадженням в товаристві з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Станіславів” (довідка від 29.08.06 №25-1938).

Особистий внесок здобувача полягає в одноосібно виконаному науковому дослідженні, в якому викладено авторський підхід до вирішення важливого наукового завдання – удосконалення організації та методології обліку і контролю операцій із матеріально-технічними ресурсами при виконанні будівельно-монтажних робіт. З наукових праць, опублікованих у співавторстві [1], особистий внесок здобувача полягає в розробці пропозицій із застосування прийомів логістики, що дозволить здійснювати постійний облік і контроль за потоками матеріальних ресурсів.

Апробацію результатів дисертації проведено експериментальним впровадженням на підприємствах будівельної галузі, що підтверджено відповідними довідками. Основні результати дослідження були оприлюднені на Міжнародній науково-практичній конференції “Економічна система України: минуле, сучасне, майбутнє” (м. Львів, 2005 р.); Міжнародній науково-практичній конференції „Наукові дослідження – теорія та експеримент 2005” (м. Полтава, 2005 р.); Міжнародній науковій конференції „Становлення та розвиток обліку, контролю і аналізу в Україні” (м. Київ, 2006 р.); ІІІ Всеукраїнській науковій конференції студентів, аспірантів та молодих учених „Перспективи та пріоритети розвитку економічного аналізу” (м. Донецьк, 2006 р.); VII науково-практичній конференції „Наукове забезпечення процесів реформування економічних відносин в умовах ринкової економіки” (м. Сімферополь, 2006 р.); Науково-практичній конференції „Актуальні проблеми національно-державного відродження України” (м. Коломия, 2006 р.) та отримали позитивні відгуки.

Публікації. За підсумками дисертаційного дослідження у фахових виданнях опубліковано 4 роботи загальним обсягом 1,6 друк. арк., 6 тез – у збірниках матеріалів вітчизняних науково-практичних конференцій обсягом 1,1 друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків і пропозицій, списку використаних джерел, додатків. Основний текст дисертації – 172 сторінок. Дисертація містить 14 таблиць, 23 рисунки, 18 формул та 14 додатків, а також список використаних джерел налічує 188 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження, наукову новизну і практичну цінність запропонованих рекомендацій, вказано форми їх апробації на підприємствах капітального будівництва та оприлюднення результатів проведеного дослідження.

У першому розділі „Розвиток капітального будівництва в Україні та завдання обліку і контролю” досліджено напрями розвитку підприємств капітального будівництва України в умовах ринкової економіки. Розкрито вплив організаційних особливостей на побудову обліку і контролю використання матеріально-технічних ресурсів у процесі виконання будівельно-монтажних робіт, критично оцінено існуючу організацію і методику обліку матеріально-технічних ресурсів на підприємствах капітального будівництва та визначено її недоліки.

Капітальне будівництво є індустріальною галуззю матеріального виробництва. Внаслідок функціонування системи капітального будівництва реалізується інвестиційна політика суспільства, визначаються загальнодержавні пропорції, масштаби й темпи розвитку окремих галузей і виробничих сил на кожній території, а також темпи науково-технічного прогресу й ефективність інвестицій в усіх галузях економіки. У зв'язку з цим проблема підвищення ефективності функціонування будівельного комплексу є досить актуальною. Серед галузей національної економіки найбільш суттєві зміни повинні відбутися в динаміці та структурі саме будівельного комплексу.

За даними Держкомстату України, станом на 01.01.06 мережа офіційно зареєстрованих підприємств і організацій будівництва усіх форм власності налічувала 29917 підприємств. На будівництво припадає 37667 млн. грн. випуску валового внутрішнього продукту, в ньому було зайнято 655,7 тис. чол., що становить 5,5% від загальної чисельності працюючих. Під час дослідження використовувалися зведені статистичні дані про діяльність підприємств будівництва України за 2001-2005 рр.

Приватизація будівельних підприємств призвела до формування у галузі декількох груп підприємств, що відрізняються за формою власності. Так, за даними Державного комітету статистики України, за досліджуваний період змінили форму власності 3750 підприємств, у тому числі — 114 у 2004 році. При цьому простежувалася тенденція до зниження частки державних і збільшення приватних підприємств. Так у 2005 р. частка підприємств державної форми власності становила 2,5% від загальної кількості, що на 0,2% менше, ніж 2004 р., тоді як приватних зросла на 0,3% і становила 96,1%. Малою залишається частка підприємств комунальної форми власності — 1,4% від загальної кількості зареєстрованих підприємств.

Економічна діяльність будівельних підприємств характеризується обсягом здійснюваних інвестицій (капіталовкладень). За даними статистики, у 2001 р. за рахунок усіх джерел фінансування було освоєно капітальних вкладень на суму 32573 млн. грн., що на 37,9% менше, ніж у 2000 р., упродовж 2002-2004 рр. спостерігалося збільшення капітальних вкладень: у 2002 р. їх було освоєно на суму 37178 млн. грн. (на 14,1% більше ніж у 2001 р.), у 2003 р. — 51011 млн. грн. (на 37,2% більше, ніж у 2002 р.), а у 2004 р. — 75714 млн. грн., що на 28,0% більше, ніж у 2003 р. Однак, за розрахунковими даними Держкомстату України, у 2005 р. за рахунок усіх джерел фінансування було освоєно капітальних вкладень на суму 64281 млн. грн., що на 15,1% менше, ніж у попередньому році.

Поряд із цим загальні обсяги витрат на будівельно-монтажні роботи скоротилися на 5% і становили 24426,8 млн. грн., а їхня питома вага у загальному обсязі освоєних капітальних вкладень знизилася до 38% проти 43% порівняно з минулим роком.

У цілому за 2001-2002 рр. зменшився обсяг виробленої будівельними підприємствами продукції. У 2002 р. він становив 99,2%, що на 4,3% менше, ніж у 2001р. Протягом 2003 р. спостерігався стабільний приріст обсягів виробленої продукції будівельними підприємствами, так обсяг виконаних робіт за договірними цінами становив 13990,7 млн. грн., що на 39,3% більше ніж у 2002 р. Подальше збільшення на 17,2%обсягу виконаних робіт, склало у 2004 р. 16397,1 млн. грн.

Протягом 2005 р. підприємствами, що працювали за контрактами будівельного підряду, було виконано робіт на 15,5 млрд. грн., що на 6,6% менше порівняно з 2004 р. і становило 91,4% від обсягів будівельних контрактів, укладених із початку року.

Найбільшу питому вагу в обсязі виробленої продукції мали підприємства приватної форми власності — 83,3%, тоді як державної — 15,9%, комунальної – 0,8%.

Зниження обсягів виробництва підприємствами комунальної і державної форм власності є негативним фактором, оскільки зростання темпів будівництва підприємствами приватної форми власності, збагачує лише окремих суб’єктів приватного бізнесу, але не задовольняючи при цьому потреби у будівництві шкіл, дитсадків, лікарень, житла для малозабезпечених верств населення.

Основними елементами процесу виконання будівельно-монтажних робіт є сукупність трудових (праця управлінського та виробничого персоналу) та матеріальних факторів виробництва (матеріально-технічні ресурси).

Проведені дослідження дозволили зробити висновок про те, що найбільша частка витрат припадає на матеріальні витрати (74,2%), тобто на матеріально-технічні ресурси як один із головних елементів виробничого процесу, які переважно визначають економіку будівельного виробництва. В ринкових умовах господарювання для зниження собівартості виробництва керівництво будівельного підприємства потребує достовірної та своєчасної інформації про фактичне використання матеріально-технічних ресурсів, їхню динаміку, оперативну інформацію про собівартість продукції. Оскільки таку інформацію може надати відповідно організована система обліку і контролю матеріально-технічних ресурсів, особливо актуальним є пошук нових підходів до вдосконалення цієї системи на підприємствах галузі, її орієнтації на задоволення потреб не тільки зовнішніх, а й внутрішніх користувачів, підвищення її ефективності й оперативності з метою поліпшення процесу регулювання та прийняття управлінських рішень.

У результаті дослідження були виявлені недоліки в класифікації матеріально-технічних ресурсів підприємств капітального будівництва. Чинні класифікації рекомендовані Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку та Інструкцією до застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку, не забезпечують інформацією керівництво будівельними роботами про фактичні запаси окремих матеріалів на складах і будівельних майданчиках, їхню кількість і вартість, що особливо необхідно в ринкових умовах виробництва, коли відсутні єдині (державні) ціни на матеріали.

Досліджуючи нормативну базу та різноманітні публікації у фахових джерелах щодо структури матеріально-технічних ресурсів капітального будівництва можна дійти висновку, що в них відсутні галузеві рекомендації щодо впровадження П(С)БО, а це свідчить про те що відсутнє управління ними, тому має негативний вплив на:

· достовірність інформації про використання матеріально-технічних ресурсів;

· вирішення питань щодо обґрунтування облікової політики на конкретних підприємствах про взаємозв’язок логістики з обліком і контролем збереження і використання матеріалів.

На підставі проведеного дослідження пропонуємо на субрахунку 205 „Будівельні матеріали” відкрити рахунки третього порядку, а саме:

205.1. Сировина;

205.2. Основні будівельні матеріали;

205.3. Допоміжні будівельні матеріали;

205.4. Конструкції і деталі;

205.5. Обладнання до встановлення вітчизняне, яке потребує монтажу;

205.6. Обладнання до встановлення імпортне, яке потребує монтажу.

На рахунку 22 „Малоцінні та швидкозношувані предмети” відкрити рахунки другого порядку, такі:

22.1. Інвентар і малоцінні предмети господарського призначення на складі;

22.2. Інвентар і малоцінні предмети господарського призначення в експлуатації;

22.3. Інструменти для виробництва;

22.4. Тимчасові (нетитульні) споруди і пристосування.

Виникла потреба розробити єдину уніфіковану систему класифікації матеріально-технічних ресурсів відповідно до потреб управління матеріально-технічними ресурсами у капітальному будівництві.

Для правильного планування потреби в матеріалах, їх обліку і контролю використання у процесі виконання будівельно-монтажних робіт, крім економічної класифікації необхідно використовувати класифікацію за технологічними ознаками.

Дослідження свідчать, що класифікацію за технологічними властивостями, будівельні підприємства розробляють керуючись власними потребами. Враховуючи те, що Методичними рекомендаціями з формування собівартості будівельно-монтажних робіт (затверджені наказом Держбуду України 07.05.2002 №81) встановлено укрупнені витрати матеріалів і конструкцій, тобто немає єдиної методології бухгалтерського обліку і контролю, а отже неможливо вести облік і контроль за конкретними об’єктами, було запропоновано класифікацію матеріально-технічних ресурсів за групами та технологічними властивостями. Залежно від цих ознак матеріально-технічні ресурси класифікують (поділяють) на групи, підгрупи, за найменуваннями, типом, сортом, розміром і подібними ознаками. Така класифікація повинна знаходити відображення у розроблюваних номенклатурах-цінниках матеріалів.

На підприємствах капітального будівництва кожна група матеріалів може складатися зі сотень і тисяч назв, сортів, розмірів. Саме тому за ознаку для технологічної класифікації матеріально-технічних ресурсів підприємств капітального будівництва в дисертації прийнято найменування, типи, вид, сорт і марку.

Приклад технологічної класифікації матеріалів наведено на рис. 1.

Метою удосконалення запропонованої класифікації є взаємопогодження матеріальних ресурсів із технологічними процесами капітального будівництва, що забезпечить потребу в матеріально-технічних ресурсах за обсягом і часом виконання технологічних процесів будівництва.

Це дозволить зменшити виникнення технологічних простоїв, неадекватну заміну одних матеріалів іншими тощо і таким чином покращити якість спорудження об’єктів, тривалість їх експлуатації.

Проведеними дослідженнями виявлено, що бухгалтерський облік матеріально-технічних ресурсів не відповідає вимогам управління та підвищення ефективності виробництва через ряд недоліків, а саме:не застосовується оперативно-бухгалтерський (сальдовий) метод обліку, що призводить до розкрадання, а іноді невідповідного використання матеріалів (не тієї марки, якості), що спричиняє брак;

· не застосовуються облікові ціни на матеріали, тоді як їх використання дозволить скоротити час оброблення документів з руху матеріальних ресурсів, оскільки зникає потреба щоденно визначати за кожним видом матеріалів середню фактичну собівартість матеріалів, за якою вони списуються у виробництво;

· не запроваджено лімітування матеріально-технічних ресурсів за нормативним методом;

· не здійснюється облік інформації щодо відхилень фактичних показників від нормативних, що знижує ефективність управління підприємством;

· контроль за використанням матеріально-технічних ресурсів зводиться до ретроспективного, що унеможливлює попередження втрат і перевитрат ресурсів.

Визначені в процесі дослідження напрями розвитку підприємств капітального будівництва та стан їх обліку і контролю висвітлено в наступних розділах дисертації.

У другому розділі „Удосконалення обліку матеріально-технічних ресурсів капітального будівництва” обґрунтовано основні теоретичні аспекти обліку в системі управління. На підставі технологічних особливостей виконання будівельно-монтажних робіт та критичної оцінки практичної діяльності розроблені пропозиції з удосконалення обліку матеріально-технічних ресурсів під час їх надходження, зберігання та використання на виробництві.

Облік і контроль за рухом матеріально-технічних ресурсів постійно перебуває у сфері уваги керівництва підприємствами капітального будівництва. Це пояснюється тим, що проблема достовірного обліку матеріалів пов’язана із зростанням вартості сировини і матеріалів, палива та енергії, а за умов інтенсифікації економіки й удосконалення управління є постійним фактором, який значною мірою визначає зростання ефективності виробництва, попередження некомплектного незавершеного будівництва, зловживання тощо.

Однією з найважливіших функцій обліку є координація всіх видів діяльності, пов’язаних із наявністю і рухом матеріалів, оскільки роботу із забезпечення виробництва сировиною і матеріалами виконують різні служби (відділи матеріально-технічного постачання, плановий відділ, бухгалтерія та інші). В основу управління матеріальними потоками покладено прийоми логістики, впровадження яких дозволить здійснювати постійний облік і контроль за ритмічністю матеріальних потоків. У системі обліку матеріально-технічних ресурсів запропоновано застосовувати принципи логістики матеріальних потоків, що дозволяє розробити комплексний облік, який охоплює всі процедури руху матеріалів та їх зберігання, починаючи із складання замовлень на матеріали і надходження на підприємство і закінчуючи їх використанням на робочих місцях.

Розроблено методологічні принципи складання номенклатури-цінника на основні і допоміжні будівельні матеріали за єдиними цінами, запропоновано технологію оброблення інформації на ПЕОМ шляхом створення мережі АРМів на місцях виникнення і використання інформації, що сприятиме попередженню перевитрат ресурсів і поліпшенню економіки будівельних підприємств.

Методичні прийоми ведення аналітичного і складського обліку запасів на підприємствах капітального будівництва є занадто громіздкими, недостатньо оперативними і надійними в системі управління. Все це зумовлює необхідність пошуку і впровадження раціональних методів, зокрема оперативно-бухгалтерського (сальдового) методу обліку.

У дисертації адаптовано до технології виконання будівельно-монтажних робіт оперативно-бухгалтерський (сальдовий) метод обліку матеріально-технічних ресурсів із застосуванням комп’ютерних технологій, який забезпечує інформацією на стадіях підготовки та використання цих ресурсів у процесі спорудження об’єктів будівництва. При цьому підвищується оперативність й надійність інформації для прийняття управлінських рішень із питань виконання будівельно-монтажних робіт відповідно до календарних строків будівництва.

Найбільш ефективним є облік матеріально-технічних ресурсів на ПЕОМ за оперативно-бухгалтерським (сальдовим) методом безпосередньо на АРМ у місцях зберігання і використання матеріалів. Накопичення інформації в єдиній базі даних дозволяє управляти матеріальними потоками у будівництві, забезпечує їх ритмічне надходження і раціональне використання у процесі виконання будівельно-монтажних робіт (рис. 2).

У роботі обґрунтовано, що облік за використанням матеріально-технічних ресурсів у будівельному виробництві необхідно вести за нормативним методом, застосовуючи технологічно-обґрунтовані норми, передбачені проектно-кошторисною документацією об’єктів будівництва.

У дисертації розроблено рекомендації щодо застосовування в обліку лімітно-забірних карт на витрачання матеріалів у поєднанні з технологічними картами на спорудження конкретних об’єктів і картами комплектування конструкцій і напівфабрикатів за логістикою матеріальних потоків у будівництві, що забезпечить ритмічне виконання будівельних робіт за строками, обсягами та якістю, передбаченими календарними планами будівництва.

Облік використання у будівництві матеріалів „відкритого зберігання” пропонується вести за лімітно-забірними картами та щомісячною інвентаризацією їх залишків на будівельних майданчиках. Запропоновано удосконалену лімітно-забірну карту, яка персоніфікує відповідальність за зберігання і цільове витрачання матеріально-технічних ресурсів у будівництві.

Отже, розроблені рекомендації і пропозиції дозволяють удосконалити організацію та методику обліку матеріально-технічних ресурсів капітального будівництва за комп’ютерною технологією оброблення інформації.

У третьому розділі „Фінансовий контроль використання матеріально-технічних ресурсів у капітальному будівництві” досліджено систему контролю за операціями з використання матеріально-технічних ресурсів у процесі виконання будівельно-монтажних робіт.

Управління підприємствами капітального будівництва в сучасних умовах господарювання потребує удосконалення системи внутрішньогосподарського контролю. Виникає необхідність запровадження комплексного технологічного і фінансового контролю. Встановлено, що добре налагоджений контроль за операціями із матеріально-технічними ресурсами сприяє їх збереженню, раціональному використанню та персоніфікує відповідальність осіб за втрати, нестачі або псування матеріальних ресурсів.

Таким чином, завданнями контролю за використанням матеріально-технічних ресурсів є виявлення та усунення перешкод в процесі виконання будівельно-монтажних робіт, сприяння їх раціональному використанню та зберіганню з моменту оприбуткування до моменту списання. Відповідно до цього визначають об’єкти, джерела інформації, методичні прийоми контролю, узагальнення та реалізації його результатів, що є одним з основних засобів формалізації контролю. Запропоновано модель стандарту контролю за операціями із матеріально-технічними ресурсами у будівництві, яка сприятиме раціональному управлінню матеріальними потоками, їх зберіганню і витрачанню у виробництві, попередженню втрат і запобігання розкраданню матеріалів.

Наведено рекомендації з організації оперативного контролю постачання і використання матеріально-технічних ресурсів у будівництві, що дозволить попередити та своєчасно виявити можливі невиробничі втрати ресурсів, а також забезпечити технологічні потреби будівництва у матеріалах.

Розвиток промислового способу виробництва збірних конструкцій, зростання виробництва будівельних матеріалів дозволило перейти від постачання “на склади – у запас” до іншої, абсолютно нової за якістю форми – комплектації об'єктів, що будуються, збірними конструкціями. Одним із головних завдань контролю за забезпеченням матеріальними ресурсами процесу виконання будівельно-монтажних робіт є організація виробничо-технологічної комплектації об'єктів будівельними конструкціями, деталями, матеріалами, напівфабрикатами за затвердженими графіками комплектації у точній відповідності з технологічною послідовністю виконання будівельно-монтажних робіт, тобто виробничою логістикою.

Контроль за постачанням і використанням комплектних поставок збірних конструкцій, виробів, деталей, напівфабрикатів необхідно покласти на підрозділи виробничо-технологічної комплектації на основі договорів поставок і планів проведення будівельно-монтажних робіт.

Запропонована методика техніко-економічного контролю комплектних конструкцій, що забезпечить ритмічне їх надходження і використання в капітальному будівництві, попереджуватиме технологічні простої, некомплектні заділи і незавершені роботи.

Таким чином, розроблені рекомендації і пропозиції підвищують дієвість контролю операцій із матеріально-технічними ресурсами в системі управління діяльністю підприємств капітального будівництва.

ВИСНОВКИ

Результатом дисертаційного дослідження є теоретичне узагальнення та методологічні рекомендації щодо удосконалення обліку та контролю використання матеріально-технічних ресурсів, спрямовані на зниження собівартості будівельно-монтажних робіт, що залежить від раціонального використання цих ресурсів у системі забезпечення діяльності підприємств капітального будівництва.

За результатами проведеного дослідження можна зробити такі висновки.

1. Підвищення ефективності діяльності підприємств капітального будівництва в умовах ринку є одним із пріоритетних напрямів розвитку економіки України. Формування ринкового середовища та необхідність отримання прибутків нерозривно пов'язане з пошуком ефективних методів управління підприємствами капітального будівництва на основі удосконалення облікової інформації та адаптації існуючої системи обліку й контролю використання матеріально-технічних ресурсів до національних і міжнародних стандартів.

2. Розроблено галузеву класифікацію в плануванні, обліку і контролі зберігання та використання матеріально-технічних ресурсів на підприємствах капітального будівництва за технологічною ознакою, метою якої є відповідність матеріальних ресурсів вимогам технологічних процесів, що визначають потребу в матеріалах за обсягом і часом виконання будівельно-монтажних робіт.

3. Обґрунтовано необхідність застосування в обліку на підприємствах капітального будівництва принципів логістики матеріальних потоків, що дозволяє вести комплексний облік матеріальних потоків на підприємстві від складання замовлень на матеріали, їх надходження до використання на робочих місцях.

4. Запропоновано методичні принципи складання номенклатури-цінника на матеріально-технічні ресурси за єдиними обліковими цінами, що дозволить управляти ціноутворенням відповідно до проектно-кошторисних асигнувань на будівництво в умовах ринкових відносин.

5. Обґрунтовано необхідність застосування оперативно-бухгалтерського (сальдового) методу обліку матеріально-технічних ресурсів із застосуванням комп’ютерних технологій, адаптованого до технології виконання будівельно-монтажних робіт, який забезпечить інформацією на стадії підготовки та використання цих ресурсів у процесі спорудження об’єктів будівництва.

6. Удосконалено систему нормативного методу обліку використання матеріально-технічних ресурсів у процесі виконання будівельно-монтажних робіт, із застосуванням технічно-обґрунтованих норм, передбачених проектно-кошторисною документацією об’єктів будівництва. Запропоновано блок-схему визначення норми матеріально-технічних ресурсів і алгоритм документування відпуску матеріально-технічних ресурсів у системі автоматизованої обробки даних на ПЕОМ, що дозволить виявити непродуктивні витрати і втрати ресурсів, визначити причини та відповідальних за відхилення в режимі реального часу для оперативного прийняття управлінських рішень. Обґрунтовано застосування в обліку лімітно-забірних карт, на витрачання матеріалів як закритого, так і відкритого зберігання і разом із технологічними картами на спорудження конкретних об’єктів і картами комплектування конструкцій за логістикою матеріальних потоків у будівництві, що забезпечить ритмічність виконання будівельних робіт за строками, обсягами і якістю.

7. Для удосконалення контролю та підвищення його оперативності обґрунтовано його об’єкти, суб’єкти та методичні прийоми, пов’язані з надходженням, збереженням і використанням матеріально-технічних ресурсів. Запропоновано модель стандарту контролю операцій із матеріально-технічними ресурсами у будівництві, яка сприятиме раціональному управлінню матеріальними потоками, їх зберіганню і витрачанню у процесі виконання будівельно-монтажних робіт, попередженню втрат і запобіганню розкраданню матеріалів.

8. Розроблено рекомендації з організації оперативного контролю постачання і використання матеріально-технічних ресурсів у будівництві, що сприятиме попередженню і своєчасному виявленню можливих невиробничих втрат ресурсів, а також ритмічному забезпеченню технологічних потреб будівництва у матеріалах.

9. Запропоновано методику техніко-економічного контролю постачання і використання конструкцій, їх комплектності, що забезпечить регулярність їх надходження і використання у будівництві, попереджуватиме технологічні простої і некомплектні незавершені роботи.

Наведені рекомендації та пропозиції складені за результатами дисертаційного дослідження, мають наукову новизну та практичну спрямованість, пройшли апробацію на вітчизняних підприємствах капітального будівництва України і отримали позитивну оцінку.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових виданнях:

1.

Лиско О.В., Білуха М.Т. Логістика матеріальних потоків у будівництві, їх облік і контроль // Бухгалтерський облік і аудит. 2005. – № 3. – С. 29-34 (0,4 д.а.).

2.

Лиско О.В. Класифікація матеріально-технічних ресурсів капітального будівництва // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. Вип. 207: В 5 т. Т. ІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. – 312с. — С. 526-537 (0,5 д.а.).

3.

Лиско О.В. Облік матеріальних ресурсів у будівництві та його удосконалення // Науковий вісник Державної академії статистики, обліку та аудиту: Зб. наук. праць. Вип. 10. — 2006. — № 1. — С. 44-49 (0,3 д.а.).

4.

Лиско О.В. Контроль витрачання матеріалів у капітальному будівництві // Вісник КНТЕУ. — 2006. – №3. — С. 67-74 (0,4 д.а.).

В інших виданнях:

5. Лиско О.В. Удосконалення обліку і контролю матеріально-технічних ресурсів у будівництві // Економічна система України: минуле, сучасне, майбутнє: Матеріали науково-практичної конференції, Львів, 21-22 жовтня 2005р. – Львів: ЛНУ ім. Івана Франка, 2005. – 392с. - С. 201-203 (0,2 д.а.).

6. Лиско О.В. Удосконалення форм обліку матеріально-технічних ресурсів капітального будівництва // „Розвиток наукових досліджень ґ2005”: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції, м. Полтава, 7-9 листопада 2005р.: - Полтава: Вид-во „ІнтерГрафіка”, 2005. – Т. 9. – 186с. - С. 177-179 (0,1 д.а.).

7. Лиско О.В. Застосування АРМ на складах при сальдовому методі обліку матеріально-технічних ресурсів // Становлення та розвиток обліку, контролю і аналізу в Україні: Тези доповідей Міжнародної наукової конференції 16-17 березня 2006р. – К.: КНЕУ, 2006. – 496с. - С. 227-232 (0,3 д.а.).

8. Лиско О.В. Місце і роль нормативного методу обліку використання матеріальних ресурсів в інформаційній системі підприємств капітального будівництва // Перспективи та пріоритети розвитку економічного аналізу: Тези доповідей і виступів ІІІ Всеукраїнської наукової конференції студентів, аспірантів і молодих учених – Донецьк: ТОВ „Юго-Восток, Лтд”, 2006. – 376с. – С. 338-339 (0,1 д.а.).

9. Лиско О.В. Облік і фінансовий контроль в логістиці матеріальних потоків у будівництві // Научное обеспечение процессов реформирования экономических отношений в условиях рыночной экономики / материалы VII научно-практической конференции. – Симферополь: КИБ, 2006. – 160с. – С. 16-18 (0,1 д.а.).

10. Лиско О.В. Завдання фінансового контролю в управлінні матеріальними ресурсами та його удосконалення // Збірник тез доповідей науково-практичної конференції „Актуальні проблеми національно-державного відродження України” 27-28 квітня 2006р. – Коломия: КЕПК, 2006, - 73с. – С. 44-47 (0,3 д.а.).

АНОТАЦІЯ

Лиско О.В. Облік і контроль використання матеріально-технічних ресурсів у капітальному будівництві. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз і аудит. – Київський національний торговельно-економічний університет, Київ, 2006.

У дисертації розкрито питання удосконалення обліку і контролю операцій із матеріально-технічними ресурсами у капітальному будівництві.

Досліджено розвиток будівельної галузі, облік і контроль операцій з матеріально-технічними ресурсами. Розроблено класифікацію матеріально-технічних ресурсів за технологічною і обліковою ознаками, що забезпечить потребу в матеріалах за обсягом і часом виконання будівельно-монтажних робіт. Проаналізовано та критично оцінено організацію і методологію обліку і контролю операцій із матеріально-технічними ресурсами та їх відповідність сучасним потребам управління.

Обґрунтовано необхідність застосування в обліку на підприємствах капітального будівництва принципів логістики матеріальних потоків. Запропоновано методичні принципи складання номенклатури-цінника на матеріально-технічні ресурси за єдиними обліковими цінами. Адаптовано до технології виконання будівельно-монтажних робіт оперативно-бухгалтерський (сальдовий) метод обліку матеріально-технічних ресурсів із застосуванням комп’ютерних технологій. Розроблено рекомендації щодо лімітування витрачання матеріалів у будівництві за нормативним методом обліку і календарними строками спорудження об’єктів, запропоновано лімітно-забірну карту, яка персоніфікує відповідальність за зберігання і цільове витрачання матеріально-технічних ресурсів у будівництві.

За результатами дослідження контролю операцій із матеріально-технічними ресурсами запропоновано модель стандарту контролю за постачанням, зберіганням і використанням матеріалів капітального будівництва, а також рекомендації з організації оперативного контролю постачання і використання матеріально-технічних ресурсів.

Рекомендації та пропозиції, що містяться у дисертації, сприятимуть підвищенню ролі обліку і контролю в управлінні матеріальними потоками в процесі виконання будівельно-монтажних робіт.

Ключові слова: капітальне будівництво, матеріально-технічні ресурси, облік, контроль.

АННОТАЦИЯ

Лиско О.В. Учет и контроль использования материально-технических ресурсов в капитальном строительстве. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Киевский национальный торгово-экономический университет, Киев, 2006.

В диссертации рассмотрены вопросы усовершенствования учета и контроля операций с материально-техническими ресурсами в капитальном строительстве. Определены основные проблемы развития отрасли, связанные с учетом и контролем операций с материально-техническими ресурсами, а также разработаны пути их решения.

Предложена детализация классификационных признаков материально-технических ресурсов и ввода субсчетов бухгалтерского учета, что позволит повысить оперативность информации для управления материальными запасами, соблюдение страхового запаса для ритмичного обеспечения производства. Разработана классификация материально-технических ресурсов по технологическим признакам, что обеспечит потребность в материалах в соответствии с объемом и строками выполнения строительно-монтажных работ.

Проанализированы и критически оценены организация и методология учета и контроля операций с материально-техническими ресурсами и их соответствие современным требованиям управления.

Обоснована необходимость применения в учете на предприятиях капитального строительства принципов логистики материальных потоков. Логистика материальных потоков, позволяет разработать комплексный учет, который, охватывает все процедуры движения материалов и их сбережения начиная из составления заказов на материалы и поступления на предприятие и заканчивая их потреблением на рабочих местах. Предложенная цикличность бухгалтерского учета за логистикой материальных потоков в строительном процессе, обеспечивает оперативное управление непрерывным снабжением и рациональным использованием материалов в сооружении объектов капитального строительства.

Предложены методические принципы составления номенклатуры-ценника на основные и вспомогательные строительные материалы по единым учетным ценам. Предложена технология обработки информации на ПЕОМ, способом создания сети АРМ на местах возникновения и использования информации, что будет способствовать предупреждению перерасхода ресурсов


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Київська книжкова графіка кінця 50-х — початку 70-х років ХХ століття. Тенденції розвитку, стилістика, майстри - Автореферат - 36 Стр.
КОРЕКЦІЯ ВІДНОВНИХ ПРОЦЕСІВ У ПОРОДІЛЬ З ПРЕЕКЛАМПСІЄЮ ПІСЛЯ КЕСАРЕВОГО РОЗТИНУ З УРАХУВАННЯМ РЕАКТИВНОСТІ ОРГАНІЗМУ - Автореферат - 29 Стр.
РОЗСЛІДУВАННЯ НЕРОЗКРИТИХ ЗЛОЧИНІВ МИНУЛИХ РОКІВ - Автореферат - 28 Стр.
ФОРМУВАННЯ ТА ЗБЕРЕЖЕННЯ АРХІТЕКТУРИ ГРОМАДСЬКИХ ПРОСТОРІВ У СТРУКТУРІ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ ЛЬВОВА рубежу XIХ — XX століть. - Автореферат - 27 Стр.
ОБҐРУНТУВАННЯ параметрів комплексу ґрунтообробних машин сільськогосподарського підприємства - Автореферат - 26 Стр.
ВПЛИВ СВІТЛОІМПУЛЬСНОЇ СТИМУЛЯЦІЇ ОРГАНА ЗОРУ НА РОЗВИТОК АДРЕНАЛІНОВОЇ МІОКАРДІОДИСТРОФІЇ ТА АДАПТАЦІЮ ОРГАНІЗМУ ДО ДІЇ НАДЗВИЧАЙНИХ ЧИННИКІВ - Автореферат - 28 Стр.
ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ - Автореферат - 47 Стр.