У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ПОПОВА Анастасія Володимирівна

УДК 346.2:336.761(477)

ПРАВОВЕ СТАНОВИЩЕ

ПРОФЕСІЙНИХ УЧАСНИКІВ РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ

В УКРАЇНІ

Спеціальність 12.00.04 – господарське право;

господарсько-процесуальне право

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі господарського

права юридичного факультету Київського національного

університету імені Тараса Шевченка.

Науковий керівник: доктор юридичних наук, професор

Щербина Валентин Степанович,

завідувач кафедри господарського права

Київського національного університету

імені Тараса Шевченка

Офіційні опоненти:

доктор юридичних наук,

старший науковий співробітник

Замойський Ігор Євгенович,

завідувач кафедри господарського права і процесу

Донецького університету економіки та права (м. Донецьк);

кандидат юридичних наук

Онуфрієнко Олександр Іванович,

директор юридичного департаменту ВАТ “КІНТО” (м. Київ)

Провідна установа: Донецький національний

університет МОН України

(м. Донецьк).

Захист відбудеться 6 квітня 2006 року о 10 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д 26.001.06 у Київському національному

університеті імені Тараса Шевченка за адресою:

01033, м. Київ, вул. Володимирська, 60, ауд. 253 (зал засідань

вченої ради юридичного факультету).

З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці Київського

національного університету імені Тараса Шевченка за адресою:

01033, м. Київ, вул. Володимирська, 58.

Автореферат розісланий “2” березня 2006 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

доктор юридичних наук, доцент Т.В. Боднар

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Перебудова економіки України супроводжується процесами реформування відносин власності, формування та розвитку повноцінного, ефективно діючого ринку цінних паперів (далі – РЦП), який є багатоаспектною соціально-економічною системою, тісно пов’язаною з іншими сферами суспільного життя. Одним із основних інститутів такої системи є професійні учасники РЦП, які мають особливий статус, що пояснюється специфікою виконуваних ними функцій.

Спостерігаючи динамічні процеси на РЦП, варто звернути увагу на те, що більшість основних понять у цій сфері взагалі не визначена у законодавстві, або відсутня їх уніфікація. Щодо деяких з них не сформульована і наукова точка зору. Збільшення відставання законодавства від практики господарювання на РЦП може стати основним гальмівним чинником у формуванні дієвого, ефективного ринку та забезпеченні інтеграції з ринками Європейського Союзу (далі – ЄС).

Проблема оцінки правового становища професійних учасників РЦП є новою у вітчизняній літературі, оскільки дослідники, зокрема, В.В. Колесник, В.С.Торкановський, Ю.М. Лисєнков, Н.В. Фетюхіна, О.Г. Мендул, І.А. Шевчук, Ю.Є. Петруня у своїх роботах торкаються лише загальної характеристики правового статусу учасників РЦП.

Окремі аспекти правового становища професійних учасників РЦП залишаються недослідженими у правовій науці України. Так, питання створення професійних учасників РЦП Н.С. Кузнєцова та І.Р. Назарчук розглядали з загальних позицій, залишаючи поза увагою спірні питання набуття професійним учасником РЦП відповідного статусу та прав юридичної особи. Російські вчені Ж.А. Іонова, В.С. Мартем’янов досліджували теоретичні положення легітимації господарюючих суб’єктів в цілому. Проблема визначення понять фондової біржі та торговельно-інформаційної системи (далі – ТІС) розглядалася частково. Зокрема, Г.Остапович визначала фондову біржу та ТІС з позицій саморегулівних організацій (далі - СРО), О. Чуркін характеризував фондову біржу в системі цивільних правовідносин.

Вибір теми дисертації визначається також тим, що в українській юридичній науці комплексні дослідження правового становища професійних учасників РЦП не здійснювалися. Зокрема, залишилися поза увагою науковців поняття, ознаки та класифікація професійних учасників РЦП; особливості ліцензування професійної діяльності на РЦП; права та обов’язки професійних учасників РЦП; види відповідальності за порушення вимог чинного законодавства про професійну діяльність на РЦП, у тому числі господарсько-правова відповідальність професійних учасників РЦП. Недостатньо досліджені принципи та форми державного регулювання професійної діяльності на РЦП, а також господарські зобов’язання за участю професійних учасників РЦП.

Вищезазначені обставини визначають актуальність і практичну доцільність проведення комплексного дослідження за темою дисертації для науки господарського права.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження виконано згідно з держбюджетною науково-дослідною темою юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Формування механізму реалізації та захисту прав та свобод громадян України” (номер теми: 01-БФ-042-01; номер державної реєстрації: 019 U007725 – 2001-2004 роки).

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є визначення та комплексний науковий аналіз системи нормативно-правових актів, що регулюють відносини по створенню і функціонуванню професійних учасників РЦП в Україні, та внесення пропозицій щодо подальшого вдосконалення чинного законодавства про професійну діяльність на РЦП.

Відповідно до мети дослідження було визначено такі основні завдання:

- визначити поняття та ознаки професійних учасників РЦП і здійснити їх класифікацію;

- визначити на основі виділених ознак професійних учасників РЦП поняття кожного професійного учасника РЦП окремо;

- систематизувати законодавство, що регулює професійну діяльність на РЦП;

- визначити та дослідити поняття, принципи та форми державного регулювання професійної діяльності на РЦП в Україні;

- дослідити порядок створення професійних учасників РЦП та умови здійснення їх діяльності;

- здійснити класифікацію і дослідити обов’язки професійних учасників РЦП, розглянути їх права;

- дослідити господарські зобов’язання за участю професійних учасників РЦП;

- виділити та дослідити види відповідальності професійних учасників РЦП;

- розробити пропозиції щодо усунення виявлених прогалин та недоліків регулювання правового становища професійних учасників РЦП у законодавстві України.

Об’єктом дослідження є комплекс суспільних відносин, пов’язаних зі здійсненням професійними учасниками РЦП діяльності на РЦП.

Предметом дослідження є правове становище професійних учасників РЦП згідно з господарським законодавством України.

Методи дослідження. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів наукового пізнання. Зокрема, системно-структурний метод використовувався при здійсненні класифікації професійних учасників РЦП, їх обов’язків, а також при визначенні поняття державного регулювання професійної діяльності на РЦП, поняття принципів такого регулювання. Формально-логічний метод застосовувався при дослідженні законодавства про професійну діяльність на РЦП в Україні. У дисертації також використовувались деякі спеціальні методи: історичний, порівняльно-правовий, метод аналізу та синтезу. Так, за допомогою історичного методу досліджувався процес становлення визначення повноважень державних органів, які здійснюють регулювання РЦП в Україні. Порівняльно-правовий метод використовувався при аналізі законодавства України про професійну діяльність на РЦП, законодавства зарубіжних країн та міжнародно-правових документів, зокрема, для визначення відповідності положень зазначеного законодавства України основним вимогам і стандартам ЄС. Методи аналізу та синтезу використовувались при дослідженні окремих аспектів правового становища професійних учасників РЦП та при формулюванні пропозицій щодо удосконалення законодавства України про професійну діяльність на РЦП.

Теоретичну основу дисертації становлять наукові праці вітчизняних і зарубіжних правознавців та економістів, а саме: І.Г. Андрущенка, О.А. Беляневич, М.І. Брагінського, О.М. Вінник, О.В. Дідич, Г.Л. Знаменського, Ж.А. Іонової, О.С. Іоффе, А.В. Калини, В.В. Колесника, Ю.Я. Кравченка, Н.С. Кузнєцової, В.В. Лаптєва, О.Е. Лейста, Д.Х. Липницького, Ю.М.Лисєнкова, В.К. Мамутова, О.Г. Мендула, О.М. Мозгового, І.Р. Назарчука, О.І. Онуфрієнка, В.І. Павлова, Ю.Є. Петруні, Г.В. Пронської, Н.О. Саніахметової, В.С. Торкановського, О.І. Харитонової, Л.Г. Ходова, В.С. Щербини та інших.

Емпіричну базу дослідження складають законодавство України, законодавство зарубіжних країн (Білорусі, Казахстану, Російської Федерації, США, Таджикистану, Туркменістану), ЄС та міжнародно-правові норми, що регулюють відносини по створенню і функціонуванню професійних учасників РЦП; судова практика застосування законодавства про професійну діяльність на РЦП, статистичні та аналітичні матеріали Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі – ДКЦПФР).

Наукова новизна одержаних результатів. Дисертація є першим у вітчизняній правовій науці комплексним дослідженням правового становища професійних учасників РЦП, на основі якого обґрунтовано нові теоретичні положення та розроблено пропозиції щодо вдосконалення регулювання правового становища професійних учасників РЦП відповідно до господарського законодавства України. Новизна роботи конкретизується в науково-теоретичних положеннях, висновках та пропозиціях, найважливішими з яких є наступні:

Вперше:

- виділено основні ознаки професійних учасників РЦП: є суб’єктами господарювання, створеними у встановленому законом порядку, здійснюють певний вид (види) професійної діяльності на РЦП на підставі ліцензії ДКЦПФР, володіють спеціальною господарською правосуб’єктністю;

- класифіковано професійних учасників РЦП: за характером професійної діяльності, яку вони здійснюють (фінансові посередники на РЦП, прямі учасники Національної депозитарної системи та організатори торгівлі цінними паперами); за можливістю поєднувати кілька видів професійної діяльності на РЦП (професійні учасники РЦП, які можуть здійснювати виключно один вид професійної діяльності, професійні учасники РЦП, які можуть поєднувати свій вид професійної діяльності з діяльністю щодо ведення власного реєстру власників іменних цінних паперів, а також професійні учасники РЦП, які можуть поєднувати кілька видів професійної діяльності на РЦП); залежно від мети одержання прибутку від здійснення професійної діяльності на РЦП (професійні учасники РЦП, які здійснюють діяльність з метою одержання прибутку та професійні учасники РЦП, які здійснюють діяльність без мети одержання прибутку);

- виділені спеціальні принципи державного регулювання професійної діяльності на РЦП: принцип обов’язковості ліцензування професійної діяльності на РЦП; принцип виключності професійної діяльності на РЦП;

- виявлено і систематизовано законодавство України щодо правового регулювання відносин по створенню і функціонуванню професійних учасників РЦП; на підставі дослідження нормативно-правових актів дано визначення законодавства про професійну діяльність на РЦП і окреслено його структуру;

- класифіковано обов’язки професійних учасників РЦП на: (1) обов’язки, передбачені Ліцензійними умовами провадження професійної діяльності на РЦП; (2) обов’язки професійних учасників РЦП як суб’єктів первинного фінансового моніторингу; (3) обов’язки професійних учасників РЦП, що зумовлені характером здійснюваного виду професійної діяльності на РЦП;

- визначено договір про обслуговування інститутів спільного інвестування (далі – ІСІ) як господарський договір між зберігачем та корпоративним інвестиційним фондом або компанією з управління активами пайового інвестиційного фонду, за яким зберігач здійснює надання послуг щодо зберігання активів ІСІ у формі цінних паперів та обліку прав власності на них, а також обслуговування операцій ІСІ;

- визначено договір про обслуговування пенсійного фонду як господарський договір між зберігачем та радою пенсійного фонду (для якої укладення цього договору є обов’язковим), відповідно до якого зберігач надає послуги щодо зберігання пенсійних активів пенсійного фонду та обліку прав власності на них, а також обслуговування операцій пенсійного фонду;

- визначено договір на ведення реєстру власників іменних цінних паперів як господарський договір між емітентом цінних паперів та реєстратором щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів;

- доведено, що договори про надання послуг професійними учасниками РЦП є господарськими договорами і запропоновано їх поділяти за ступенем значущості (обов’язковістю/необов’язковістю укладання професійними учасниками РЦП) на: (1) договори, на підставі яких професійні учасники РЦП здійснюють діяльність; (2) договори, які можуть укладати професійні учасники РЦП у процесі діяльності;

- систематизовані і класифіковані порушення вимог законодавства про професійну діяльність на РЦП шляхом їх поділу на чотири групи: 1) порушення правил діяльності на РЦП; 2) порушення ліцензійних умов; 3) порушення вимог законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом; 4) порушення вимог правил СРО.

Удосконалено:

- визначення поняття професійних учасників РЦП як суб’єктів господарювання, які створені у встановленому законом порядку, здійснюють певний вид (види) професійної діяльності на РЦП на підставі ліцензії ДКЦПФР і володіють спеціальною господарською правосуб’єктністю;

- визначення поняття державного регулювання професійної діяльності на РЦП як сукупності заходів, здійснюваних державними та іншими органами, уповноваженими на виконання функцій регулювання, щодо упорядкування, контролю та нагляду за поведінкою професійних учасників РЦП з метою створення сприятливих умов для їх функціонування;

- визначення поняття принципів державного регулювання професійної діяльності на РЦП як закріплених в правових нормах головних ідей, вихідних засад, загальних положень здійснення державними та іншими органами, уповноваженими на виконання функцій регулювання, сукупності заходів щодо упорядкування, контролю та нагляду за поведінкою професійних учасників РЦП з метою створення сприятливих умов для їх функціонування;

- визначення поняття:

(1) торговця цінними паперами як суб’єкта господарювання - юридичної особи, яка створюється у встановленому законом порядку у формі господарських товариств (у тому числі акціонерних, статутний фонд яких сформовано за рахунок виключно іменних акцій), здійснює діяльність по випуску та обігу цінних паперів на підставі ліцензії ДКЦПФР і володіє спеціальною господарською правосуб’єктністю;

(2) компанії з управління активами як суб’єкта господарювання – юридичної особи, яка створюється у встановленому законом порядку у формі господарського товариства, здійснює діяльність з управління активами на підставі ліцензії ДКЦПФР і володіє спеціальною господарською правосуб’єктністю;

(3) професійного адміністратора недержавних пенсійних фондів як суб’єкта господарювання – юридичної особи, яка створюється у встановленому законом порядку у формі акціонерного товариства або товариства з обмеженою відповідальністю, здійснює адміністрування недержавних пенсійних фондів, отримала ліцензію ДКЦПФР на здійснення діяльності з управління активами пенсійних фондів і володіє спеціальною господарською правосуб’єктністю;

(4) депозитарію як суб’єкта господарювання – юридичної особи, яка створюється у встановленому законом порядку у формі відкритого акціонерного товариства, здійснює депозитарну діяльність на підставі ліцензії ДКЦПФР і володіє спеціальною господарською правосуб’єктністю;

(5) реєстратора як суб’єкта господарювання – юридичної особи, яка створюється у встановленому законом порядку у формі господарського товариства, здійснює діяльність з ведення реєстру власників іменних цінних паперів на підставі ліцензії ДКЦПФР і володіє спеціальною господарською правосуб’єктністю.

Дістали подальший розвиток:

- дослідження визначення поняття фондової біржі як суб’єкта некомерційного господарювання, який створюється у встановленому законом порядку у формі акціонерного товариства, здійснює діяльність з організації торгівлі на РЦП на підставі ліцензії ДКЦПФР і володіє спеціальною господарською правосуб’єктністю;

- визначення поняття ТІС як суб’єкта некомерційного господарювання, який створюється у встановленому законом порядку у формі акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю або дочірнього підприємства об’єднання торговців цінними паперами, що отримало статус СРО, здійснює організацію торгівлі на РЦП на підставі ліцензії ДКЦПФР і володіє спеціальною господарською правосуб’єктністю.

Практичне значення одержаних результатів. Сформульовані в роботі теоретичні положення та практичні рекомендації безпосередньо можуть бути використані для вдосконалення регулювання правового становища професійних учасників РЦП, а саме: у законотворчій діяльності щодо прийняття нових нормативно-правових актів, а також внесення змін та доповнень до чинних нормативно-правових актів, що регулюють професійну діяльність на РЦП; у підготовці підручників і навчальних посібників для студентів та аспірантів юридичних вузів; у практичній діяльності судових органів України, ДКЦПФР, а також у правозастосовчій практиці суб’єктів господарювання, які здійснюють професійну діяльність на РЦП.

Результати дослідження можуть бути використані у навчальному процесі при викладанні курсу “Господарське право” та спецкурсів “Правове регулювання ринку цінних паперів” і “Господарські договори”.

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною, завершеною науковою роботою, в якій комплексно досліджується правове становище професійних учасників РЦП. Автор формулює теоретичні висновки та практичні пропозиції, одержані в результаті дослідження наукових праць, вивчення та аналізу вітчизняного і зарубіжного законодавства та матеріалів практики.

Апробація результатів дисертації. За результатами дослідження були зроблені доповіді на Науково-методологічному семінарі аспірантів юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка (17 листопада 2004 р.) та на кафедрі господарського права. Основні положення та висновки дослідження доповідалися на Міжнародній науково-практичній конференції студентів та аспірантів “Проблеми реформування правовідносин у сучасних умовах очима молодих дослідників” (10-11 квітня 2003 р., м. Київ), Х-й регіональній науково-практичній конференції “Проблеми державотворення та захисту прав людини в Україні” (5-6 лютого 2004 р., м. Львів), І-й Міжнародній науково-практичній конференції “Науковий потенціал світу ’2004” (1-15 листопада 2004 р., м. Дніпропетровськ), засіданні Круглого столу “Актуальні проблеми господарського права” (16 грудня 2004 р., м. Київ), ХІ-й регіональній науково-практичній конференції “Проблеми державотворення та захисту прав людини в Україні” (3-4 лютого 2005 р., м. Львів).

Публікації. Результати дослідження опубліковано у чотирьох наукових статтях у фахових виданнях, а також у тезах виступів на науково-практичних конференціях.

Структура дисертації обумовлена предметом, метою та завданнями дослідження. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, які охоплюють десять підрозділів, висновків, списку використаних джерел. Загальний обсяг дисертації становить 219 стор., з них 27 стор. займає список використаних джерел.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

Розділ 1. “Загальні правові засади професійної діяльності на РЦП України” складається з чотирьох підрозділів і присвячений визначенню поняття, ознак та видів професійних учасників РЦП, поняття фінансових посередників на РЦП, прямих учасників Національної депозитарної системи та організатора торгівлі на РЦП як професійних учасників РЦП, державного регулювання професійної діяльності на РЦП та законодавства про професійну діяльність на РЦП.

У підрозділі 1.1. “Поняття, ознаки та види професійних учасників РЦП” розглядається поняття професійного учасника РЦП і на підставі аналізу вітчизняного законодавства та міжнародно-правових норм пропонується надати можливість бути професійним учасником РЦП громадянам (фізичним особам), зареєстрованим як підприємці. З огляду на те, що професійні учасники РЦП є суб’єктами господарювання, пропонується визначати їх як суб’єктів господарювання, які створені у встановленому законом порядку, здійснюють певний вид (види) професійної діяльності на РЦП на підставі ліцензії ДКЦПФР і володіють спеціальною господарською правосуб’єктністю. Виділяються основні ознаки професійних учасників РЦП: (1) є суб’єктами господарювання, створеними у встановленому законом порядку; (2) здійснюють певний вид (види) професійної діяльності на РЦП на підставі ліцензії ДКЦПФР; (3) володіють спеціальною господарською правосуб’єктністю.

Авторкою наводяться різноманітні класифікації учасників РЦП і здійснюється класифікація професійних учасників РЦП за такими критеріями:

І. За характером професійної діяльності, яку здійснюють професійні учасники РЦП, пропонується поділяти їх на:

1) фінансових посередників на РЦП (торговці цінними паперами (у тому числі банки), компанії з управління активами, професійні адміністратори недержавних пенсійних фондів);

2) прямих учасників Національної депозитарної системи (реєстратори, депозитарії (у тому числі клірингові депозитарії) та зберігачі);

3) організаторів торгівлі цінними паперами (фондова біржа і ТІС).

ІІ. За можливістю поєднувати кілька видів професійної діяльності на РЦП професійні учасники РЦП поділяються на:

1) професійних учасників РЦП, які можуть здійснювати виключно один вид професійної діяльності на РЦП. До них відносяться:

а) компанія з управління активами – поєднання діяльності з управління активами з іншими видами професійної діяльності на РЦП забороняється і є виключним видом діяльності, якщо компанія з управління активами здійснює управління активами пенсійних фондів;

б) банк, який здійснює управління активами створеного ним корпоративного пенсійного фонду, діяльність з управління активами не може поєднувати з іншими видами професійної діяльності на РЦП;

2) професійних учасників РЦП, які можуть поєднувати свій вид професійної діяльності з діяльністю щодо ведення власного реєстру власників іменних цінних паперів. Це:

а) компанія з управління активами ІСІ, для якої діяльність з управління активами становить виключний вид професійної діяльності на ринку цінних паперів і не може поєднуватись з іншими видами професійної діяльності, крім випадків ведення нею реєстру власників іменних цінних паперів, передбачених Законом України “Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди”;

б) організатор торгівлі цінними паперами:

- фондова біржа – організація, яка займається виключно організацією укладання угод купівлі та продажу цінних паперів, крім випадку суміщення з діяльністю щодо ведення власного реєстру власників іменних цінних паперів;

- ТІС – юридична особа, яка здійснює діяльність з організації торгівлі на позабіржовому ринку і не може вести реєстри власників іменних цінних паперів та надавати учасникам депозитарні та розрахунково-клірингові послуги, провадити діяльність з випуску та обігу цінних паперів, а також діяльність, яка не пов’язана з метою її створення, крім випадків суміщення з діяльністю щодо ведення власного реєстру власників іменних цінних паперів;

3) професійних учасників РЦП, які можуть поєднувати кілька видів професійної діяльності на РЦП. До цієї групи входять:

а) торговці цінними паперами (крім банків) – це професійний учасник РЦП, для якого операції з цінними паперами становлять виключний вид їх діяльності, але торговець цінними паперами може отримати ліцензію на здійснення депозитарної діяльності зберігача цінних паперів;

б) депозитарій – юридична особа, яка може здійснювати розрахунково-клірингову діяльність за угодами щодо цінних паперів, а також депозитарну діяльність депозитарію цінних паперів;

в) реєстратор – юридична особа, для якої діяльність щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів є виключним видом діяльності та не може поєднуватися з іншими видами діяльності, крім депозитарної;

г) банки – юридична особа, яка може здійснювати торгівлю цінними паперами, депозитарну діяльність зберігача цінних паперів, ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, а також управління цінними паперами.

ІІІ. Залежно від мети одержання прибутку від здійснення професійної діяльності професійні учасники РЦП поділяються на:

1) професійних учасників РЦП, які здійснюють діяльність з метою одержання прибутку (торговці цінними паперами, компанії з управління активами, професійні адміністратори недержавних пенсійних фондів, реєстратори, депозитарії та зберігачі);

2) професійних учасників РЦП, які здійснюють діяльність без мети одержання прибутку (фондова біржа і ТІС).

У підрозділі 1.2. “Поняття фінансових посередників на РЦП, прямих учасників Національної депозитарної системи та організатора торгівлі цінними паперами як професійних учасників РЦП” дисертанткою на підставі виявлених ознак професійних учасників РЦП досліджуються поняття кожного професійного учасника РЦП за групами: фінансові посередники на РЦП, прямі учасники Національної депозитарної системи та організатори торгівлі. З урахуванням наявності всіх ознак професійного учасника РЦП авторкою пропонуються такі визначення понять:

торговець цінними паперами – суб’єкт господарювання - юридична особа, яка створюється у встановленому законом порядку у формі господарських товариств (у тому числі акціонерних, статутний фонд яких сформовано за рахунок виключно іменних акцій), здійснює діяльність по випуску та обігу цінних паперів на підставі ліцензії ДКЦПФР і володіє спеціальною господарською правосуб’єктністю;

компанія з управління активами - суб’єкт господарювання - юридична особа, яка створюється у встановленому законом порядку у формі господарського товариства, здійснює діяльність з управління активами на підставі ліцензії ДКЦПФР і володіє спеціальною господарською правосуб’єктністю;

професійний адміністратор недержавних пенсійних фондів - суб’єкт господарювання - юридична особа, яка створюється у встановленому законом порядку у формі акціонерного товариства або товариства з обмеженою відповідальністю, здійснює адміністрування недержавних пенсійних фондів, отримала ліцензію ДКЦПФР на здійснення діяльності з управління активами пенсійних фондів і володіє спеціальною господарською правосуб’єктністю;

депозитарій – суб’єкт господарювання – юридична особа, яка створюється у встановленому законом порядку у формі відкритого акціонерного товариства, здійснює депозитарну діяльність на підставі ліцензії ДКЦПФР і володіє спеціальною господарською правосуб’єктністю;

реєстратор – суб’єкт господарювання – юридична особа, яка створюється у встановленому законом порядку у формі господарського товариства, здійснює діяльність з ведення реєстру власників іменних цінних паперів на підставі ліцензії ДКЦПФР і володіє спеціальною господарською правосуб’єктністю;

фондова біржа - суб’єкт некомерційного господарювання, який створюється у встановленому законом порядку у формі акціонерного товариства, здійснює діяльність з організації торгівлі на РЦП на підставі ліцензії ДКЦПФР і володіє спеціальною господарською правосуб’єктністю;

ТІС - суб’єкт некомерційного господарювання, який створюється у встановленому законом порядку у формі акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю або дочірнього підприємства об’єднання торговців цінними паперами, що отримало статус СРО, здійснює організацію торгівлі на РЦП на підставі ліцензії ДКЦПФР і володіє спеціальною господарською правосуб’єктністю.

Робиться висновок, що поняття клірингового депозитарію та зберігача, закріплені в Законі України “Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні”, містять всі основні ознаки професійного учасника РЦП і не потребують уточнень.

У підрозділі 1.3. “Державне регулювання професійної діяльності на РЦП” дається поняття державного регулювання професійної діяльності на РЦП як сукупності заходів, здійснюваних державними та іншими органами, уповноваженими на виконання функцій регулювання, щодо упорядкування, контролю та нагляду за поведінкою професійних учасників РЦП з метою створення сприятливих умов для їх функціонування. Авторка визначає принципи державного регулювання професійної діяльності на РЦП як закріплені в правових нормах головні ідеї, вихідні засади, загальні положення здійснення державними та іншими органами, уповноваженими на виконання функцій регулювання, сукупності заходів щодо упорядкування, контролю та нагляду за поведінкою професійних учасників РЦП з метою створення сприятливих умов для їх функціонування.

Пропонується принципи державного регулювання професійної діяльності на РЦП поділяти на загальні (принцип першочергової реалізації загальнонаціональних інтересів і забезпечення гарантій та безпеки інвестиційної діяльності в економіці України; принцип оптимальності державного регулювання; принцип послідовності державного регулювання; принцип орієнтованості на світовий досвід функціонування фінансових ринків; принцип єдності державного регулювання) та спеціальні (принципи обов’язковості ліцензування професійної діяльності на РЦП та виключності професійної діяльності на РЦП).

На основі аналізу форм державного регулювання РЦП, які визначені в ст. 3 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”, виділяються такі форми державного регулювання професійної діяльності на РЦП: (1) загальні – ті заходи, які здійснюються щодо регулювання діяльності всіх учасників РЦП (прийняття актів законодавства з питань діяльності учасників РЦП; регулювання випуску та обігу цінних паперів, прав та обов’язків учасників РЦП; створення системи захисту прав інвесторів і контролю за дотриманням цих прав емітентами цінних паперів та особами, які здійснюють професійну діяльність на РЦП; контроль за достовірністю інформації, що надається емітентами та особами, які здійснюють професійну діяльність на РЦП, контролюючим органам; встановлення правил і стандартів здійснення операцій на РЦП та контролю за їх дотриманням; контроль за системами ціноутворення на РЦП; контроль за діяльністю осіб, які обслуговують випуск та обіг цінних паперів; проведення інших заходів щодо державного регулювання і контролю за випуском та обігом цінних паперів); (2) спеціальні – ті заходи, які здійснюються щодо регулювання професійної діяльності на РЦП (видача ліцензій на здійснення професійної діяльності на РЦП та забезпечення контролю за такою діяльністю; заборона та зупинення на певний термін (до одного року) професійної діяльності на РЦП у разі відсутності ліцензії на цю діяльність та притягнення до відповідальності за здійснення такої діяльності згідно з чинним законодавством).

Процес становлення державних органів, які здійснюють регулювання РЦП в Україні, визначення їх повноважень та компетенції у цій сфері пройшов два етапи: 1-й етап - функціонування РЦП в Україні без спеціально уповноваженого органу, який виконував би найважливіші контрольні, наглядові та регулятивні функції на ринку; 2-й етап - поява спеціально уповноваженого органу, який здійснює державне регулювання РЦП в Україні, - ДКЦПФР.

Розглядаються регулятивні, оперативно-управлінські та контрольні функції ДКЦПФР, які виконуються для регулювання діяльності професійного учасника РЦП, тобто мають спеціальне спрямування.

У підрозділі 1.4. “Законодавство про професійну діяльність на РЦП” дисертантка робить висновок, що система законодавства України щодо правового регулювання відносин по створенню і функціонуванню професійних учасників РЦП складається з: 1) господарського законодавства, до системи якого входять нормативно-правові акти загальної сфери дії, що регулюють діяльність всіх суб’єктів господарювання, у тому числі учасників РЦП; 2) законодавства про професійну діяльність на РЦП – системи нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері створення професійних учасників РЦП, ліцензування, провадження та припинення їх діяльності на РЦП. Законодавство про професійну діяльність на РЦП поділяється на загальне (нормативно-правові акти, що стосуються всіх професійних учасників РЦП) та спеціальне (нормативно-правові акти, що приймаються стосовно кожного професійного учасника РЦП окремо).

Дисертантка доходить висновку, що інститут законодавства про професійну діяльність на РЦП є складовою і невід’ємною частиною сучасного господарського законодавства України, характеризується низьким рівнем правового узагальнення, оскільки в більшості випадків порядок здійснення професійної діяльності на РЦП регулюється на рівні підзаконних нормативно-правових актів, які постійно змінюються, що призводить до ускладнень у користуванні нормативним матеріалом.

Розділ 2. “Порядок створення професійних учасників РЦП та умови здійснення їх діяльності” складається з трьох підрозділів і присвячений дослідженню особливостей створення професійних учасників РЦП, прав та обов’язків, питань ліцензування та припинення діяльності професійних учасників РЦП.

У підрозділі 2.1. “Особливості створення професійних учасників РЦП та припинення їх діяльності” вказується, що професійні учасники РЦП, як суб’єкти господарювання, створюються у встановленому законом порядку будь-яким з передбачених законодавством способів.

Законодавство встановлює обмеження щодо заснування та участі для реєстратора, зберігача та банку, передбачає якісні та кількісні вимоги до засновників та учасників професійних учасників РЦП, наприклад: фондової біржі або ТІС, депозитарію, зберігача.

Авторка зазначає, що професійні учасники РЦП при складанні установчих документів керуються вимогами до них, визначеними в ст. 82 Господарського кодексу України, але для фондової біржі, ТІС та банків спеціальні нормативно-правові акти визначають окремий перелік відомостей, які повинні містити їх установчі документи.

Дисертантка аналізує порядки здійснення державної реєстрації суб’єктів господарювання, фондової біржі або ТІС та банків за такими основними ознаками: органом, який здійснює державну реєстрацію; переліком документів, що подаються для державної реєстрації; строками здійснення державної реєстрації; підставами для відмови у державній реєстрації.

Так, фондові біржі, ТІС та банки підлягають подвійній державній реєстрації, тобто проходять загальну реєстрацію юридичної особи – у порядку, передбаченому Законом України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”, та спеціальну реєстрацію юридичної особи спеціальним органом. Інші професійні учасники РЦП набувають статусу юридичної особи з моменту їх державної реєстрації, яка здійснюється за загальними правилами, встановленими для державної реєстрації суб’єктів господарювання, та має конститутивне значення.

Для професійних учасників РЦП характерна розширена легітимація: державна реєстрація та отримання ліцензії на певний вид професійної діяльності на РЦП.

Фондова біржа і ТІС не можуть набувати одночасно відповідного статусу і прав юридичної особи з моменту їх державної реєстрації в ДКЦПФР, оскільки вони здійснюють діяльність з організації торгівлі цінними паперами, яка також підлягає ліцензуванню. У зв’язку з цим пропонується з п. 1.5. Рішення ДКЦПФР “Про затвердження Положення про державну реєстрацію фондових бірж та торговельно-інформаційних систем” виключити положення про набуття фондовими біржами та ТІС прав юридичної особи з моменту їх державної реєстрації в ДКЦПФР.

Зазначається, що припинення діяльності професійних учасників РЦП здійснюється у загальному порядку припинення діяльності суб’єктів господарювання, який регламентують Господарський кодекс України та Закон України “Про господарські товариства”, з урахуванням особливостей, встановлених законодавством про професійну діяльність на РЦП. Зокрема, Закон України “Про цінні папери і фондову біржу” передбачає додаткові умови припинення діяльності фондової біржі.

Стверджується, що ліквідація професійних учасників РЦП здійснюється у загальному порядку ліквідації суб’єктів господарювання, який регламентується Господарським кодексом України. Дисертантка наголошує, що лише для депозитарію цінних паперів законодавством передбачений спеціальний порядок дій у разі припинення ним здійснення депозитарної діяльності зберігача цінних паперів.

У підрозділі 2.2. “Ліцензування професійної діяльності на РЦП” дисертантка поділяє спеціальні вимоги, обов’язкові для виконання на момент отримання ліцензії, за змістом на:

(1) організаційні вимоги - вимоги до умов, які необхідні (повинен створити професійний учасник РЦП) для забезпечення належного провадження професійними учасниками РЦП своєї діяльності (вимоги до установчих документів професійного учасника РЦП враховувати особливості положень щодо здійснення діяльності на РЦП, встановлених чинним законодавством; вимоги до розміру статутного фонду юридичної особи; вимоги щодо максимального розміру частки у статутному фонді, якою володіють засновники, акціонери, учасники професійного учасника РЦП);

(2) кваліфікаційні вимоги - вимоги до певних осіб професійного учасника РЦП, яким надані повноваження здійснювати відповідний вид професійної діяльності на РЦП (вимога щодо обов’язкової сертифікації керівних посадових осіб професійного учасника РЦП, його філій, яким надані повноваження щодо здійснення певного виду професійної діяльності на РЦП, а також їх фахівців, які безпосередньо здійснюють професійну діяльність; вимоги до мінімальної кількості сертифікованих фахівців професійного учасника РЦП);

(3) технічні вимоги, зокрема вимога здійснювати відповідний вид професійної діяльності у приміщеннях, повністю відокремлених від приміщень інших юридичних осіб;

Перелік вищезазначених вимог не є вичерпним, оскільки законодавство встановлює ряд інших спеціальних вимог, обов’язкових для виконання на момент отримання ліцензії.

У підрозділі 2.3. “Права та обов’язки професійних учасників РЦП” проаналізувавши чинне законодавство, авторка пропонує поділяти обов’язки професійних учасників РЦП на:

(1) обов’язки, передбачені Ліцензійними умовами провадження професійної діяльності на РЦП:

обов’язок професійних учасників РЦП розробити ряд внутрішніх документів;

обов’язок професійних учасників РЦП протягом строку дії ліцензії повідомляти орган ліцензування про певні зміни даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії, про зміни в професійній діяльності;

обов’язок надавати до органу ліцензування адміністративні дані та звітувати перед органом ліцензування;

обов’язок інформувати про отримання ліцензії та подати облікову картку;

обов’язок вступити до щонайменше однієї СРО;

(2) обов’язки професійних учасників РЦП як суб’єктів первинного фінансового моніторингу. Ці обов’язки встановлюються в ст. 5 Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом”;

(3) обов’язки професійних учасників РЦП, що зумовлені характером здійснюваного виду професійної діяльності на РЦП:

обов’язки, зумовлені характером професійної діяльності, яка здійснюється фінансовими посередниками на РЦП;

обов’язки, зумовлені характером професійної діяльності, яка здійснюється прямими учасниками Національної депозитарної системи;

обов’язки, зумовлені характером професійної діяльності, яка здійснюється організатором торгівлі (фондовою біржею та ТІС).

Дисертантка зауважує, що права професійних учасників РЦП у законодавстві про професійну діяльність на РЦП майже не виділені, лише в п. 11 Положення про організаційно оформлені позабіржові торговельно-інформаційні системи закріплюються права ТІС. Але професійні учасники РЦП мають права, передбачені законодавством України для суб’єктів господарювання, права за договорами про надання послуг професійними учасниками РЦП та ін.

Розділ 3. “Загальні засади діяльності професійних учасників РЦП”, який складається з трьох підрозділів, присвячений дослідженню управління діяльністю професійних учасників РЦП, господарських зобов’язань за участю професійних учасників РЦП та відповідальності професійних учасників РЦП.

У підрозділі 3.1. “Управління діяльністю професійних учасників РЦП” авторка зазначає, що управління діяльністю професійних учасників РЦП здійснюється за загальними правилами, визначеними Господарським кодексом України та Законом України “Про господарські товариства”.

Окремо розглядаються органи управління фондовою біржею, яка створюється у формі акціонерного товариства, але управління її діяльністю здійснюють органи, деякі з яких відрізняються назвою від традиційних органів управління (органів управління акціонерного товариства, передбачених в Законі України “Про господарські товариства”). На основі аналізу органів управління ЗАТ “Луганська фондова біржа”, ЗАТ “Придніпровська фондова біржа”, ЗАТ “Українська фондова біржа” та ЗАТ “Українська міжбанківська валютна біржа” авторка виділяє такі органи управління фондової біржі:

(а) вищий орган фондової біржі – загальні збори, у деяких фондових бірж цей орган має назву “збори”;

(б) функції наглядової ради на фондовій біржі виконує Біржова рада або Біржовий комітет;

(в) виконавчий орган – Правління, Рада директорів або Дирекція;

(г) контрольно-ревізійний орган – ревізійна комісія.

На фондовій біржі також можуть створюватись постійні та тимчасові комісії і комітети, інші органи з окремих питань діяльності біржі, зокрема:

(а) орган, який вирішує спірні питання між членами фондової біржі – Арбітражна комісія або Арбітражний комітет;

(б) дорадчий експертно-консультативний орган – Рада старійшин;

(в) орган з підготовки та проведення торгів і аукціонів на фондовій біржі – Котирувальна комісія;

(г) орган біржового самоуправління, який вирішує спори, відповідачами по яких є спеціалісти фондової біржі – Дисциплінарний суд.

До посадових осіб органів управління професійних учасників РЦП застосовуються загальні вимоги, передбачені Господарським кодексом України та Законом України “Про господарські товариства” для посадових осіб органів управління господарських товариств. Лише Закон України “Про недержавне пенсійне забезпечення” передбачає спеціальні вимоги до осіб, які можуть входити до складу виконавчих і контролюючих органів професійного адміністратора недержавних пенсійних фондів, а Закон України “Про банки і банківську діяльність” – також до керівників банку.

У підрозділі 3.2. “Господарські зобов’язання за участю професійних учасників РЦП” досліджено майново-господарські та організаційно-господарські зобов’язання за участю професійних учасників РЦП. Дисертантка робить висновок, що договори про надання послуг професійними учасниками РЦП є господарськими договорами, які функціонують у сфері господарювання, укладаються між професійними учасниками РЦП або між професійними учасниками РЦП та іншими суб’єктами господарювання щодо виконання майново-господарських зобов’язань. Зазначені договори є двосторонніми, регульованими, простими господарськими договорами про надання послуг. Пропонується їх поділяти за ступенем значущості (обов’язковістю/необов’язковістю укладання професійними учасниками РЦП) на: (1) договори, на підставі яких професійні учасники РЦП здійснюють діяльність; (2) договори, які можуть укладати професійні учасники РЦП у процесі діяльності.

Аналіз норм чинного законодавства України дозволив авторці визначити:

договір про обслуговування ІСІ як господарський договір між зберігачем та корпоративним інвестиційним фондом або компанією з управління активами пайового інвестиційного фонду, за яким зберігач здійснює надання послуг щодо зберігання активів ІСІ у формі цінних паперів та обліку прав власності на них, а також обслуговування операцій ІСІ;

договір про обслуговування пенсійного фонду як господарський договір між зберігачем та радою пенсійного фонду (для якої укладення цього договору є обов’язковим), відповідно до якого зберігач надає послуги щодо зберігання пенсійних активів пенсійного фонду та обліку прав власності на них, а також обслуговування операцій пенсійного фонду;

договір на ведення реєстру власників іменних цінних паперів як господарський договір між емітентом цінних паперів та реєстратором щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів.

У підрозділі 3.3. “Відповідальність професійних учасників РЦП” авторка поділяє порушення вимог законодавства про професійну діяльність на РЦП на чотири групи: (1) порушення правил діяльності на РЦП;


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ДИСЦИПЛІНАРНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПРОКУРОРІВ - Автореферат - 26 Стр.
ПРОТИДІЯ НЕЛЕГАЛЬНІЙ МІГРАЦІЇ ЯК ЧИННИК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Автореферат - 36 Стр.
Підготовка майбутніх вчителів трудового навчання з профілю „Автосправа” - Автореферат - 27 Стр.
Вплив характеристик зв’язку однотипних елементів на коливання систем з порушеною поворотною симетрією - Автореферат - 25 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ КОНВЕКТИВНОГО СУШІННЯ ПИЛОМАТЕРІАЛІВ (на прикладі умовного матеріалу) - Автореферат - 21 Стр.
Розробка ГІРНИЧО-ГЕОМЕТРИЧНОГО МЕТОДУ ПРОГНОЗУВАННЯ ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ ЗАЛІЗОРУДНИХ РОДОВИЩ - Автореферат - 22 Стр.
оцінка просторового розміщення та продуктивності пегматитів з метою їх геометризації для обґрунтування параметрів їх розробки підземним способом - Автореферат - 24 Стр.