У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ЦЕНТРАЛЬНИЙ ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

Поліщук Мирослава Мстиславівна

УДК 378.14.018.46:339.543-057.4(0433)

ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ФАХІВЦІВ МИТНОЇ СПРАВИ

У ПРОЦЕСІ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

13.00.04 – Теорія та методика професійної освіти

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата педагогічних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Центральному інституті післядипломної педагогічної освіти Академії педагогічних наук України.

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент,

професор кафедри філософії освіти

Снісаренко Ольга Степанівна,

Центральний інститут післядипломної

педагогічної освіти Академії педагогічних

наук України, вчений секретар

Офіційні опоненти – - доктор педагогічних наук, професор

Сущенко Тетяна Іванівна, Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, кафедра педагогічної майстерності, завідувач;

- кандидат педагогічних наук, доцент

Тимченко-Міхайліді Наталія Сергіївна, Академія митної служби України, кафедра удосконалення мовної підготовки.

Провідна установа – - Полтавський державний педагогічний університет

ім. В.Г. Короленка, кафедра педагогічної майстерності, Міністерство освіти і науки, м. Полтава.

Захист відбудеться 22 вересня 2006 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26. 455.01 в Центральному інституті післядипломної педагогічної освіти АПН України за адресою: 04053, м. Київ, вул. Артема, 52-А, корпус 3, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти АПН України за адресою: 04053, м. Київ, вул. Артема, 52-А, корпус 3.

Автореферат розісланий 22 серпня 2006 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А.І. Чміль

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Сучасна соціально-економічна ситуація, що характеризується зростанням вимог науково-технічного прогресу та гуманізацією суспільства, спричинює необхідність підвищення рівня професійної компетентності фахівців з різних спеціальностей.

Нові вимоги до професійного рівня фахівців митної справи, зокрема тієї їх частини, спеціальністю яких є товарознавство і експертиза в митній справі, зумовлені, насамперед, зростанням асортименту та вимог до якості товарів, що потрапляють на споживчий ринок, пожвавленням зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних підприємств та організацій, створенням і впровадженням у виробництво та соціальну сферу сучасних технологій, у тому числі й інформаційних. Усе це ставить перед фахівцями з даного напряму проблему отримання додаткових знань, умінь і навичок, які допоможуть їм у вирішенні складних професійних задач, полегшать адаптацію у нових соціальних умовах.

Вирішення даної проблеми вимагає розробки та впровадження нових підходів, відповідного змісту, організаційних форм і методів розвитку професіоналізму фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі.

Питання про те, як найшвидше і найоптимальніше привести у відповідність рівень професійної освіти у системі підвищення кваліфікації та вимоги сучасної суспільної практики, досліджується багатьма ученими, про що свідчать роботи В.В. Алейникова, О.М. Беришвілі, О.О. Винокурової, Є.С. Врублевської, Н.В. Горбунової, К.В. Греля, Є.В. Дозорова, Н.В. Жиленко, І.М. Зайнуліної, Е.Е. Карпової, О.М. Кочнева, Л.В. Медведєвої, Г.М. Овчинникової, Л.Ф. Панченко, Т.В. Распопової, А.А. Слободянюка, Т.А. Суворіної, С.В. Толоконнікова, В.І. Тюріна, С. Хисанова, Р.А. Циринг, С.В. Щебльової, Н.А. Щербакової.

Система підвищення кваліфікації, що безпосередньо реалізує концепцію неперервної освіти, спрямована на постійний розвиток особистості, удосконалення її фахової підготовки. Різноманітні напрямки неперервної освіти висвітлено у наукових дослідженнях Б.М. Андрієвського, В.І. Бондаря, С.Т. Вершловського, В.Г. Воронцової, С.У. Гончаренка, Л.І. Даниленко, П.В.Ельнікової, Ю.М. Кулюткіна, В.І. Маслова, Н.Г. Ничкало, В.В. Олійника, В.Г. Онушкіна, В.І. Пуцова, М.І. Скрипник, Е.П. Тонконогої, А.І. Чміля. Учені розглядають неперервну освіту з огляду на її цільові функції, що забезпечують активізацію процесу самовдосконалення, професійний розвиток особистості. На необхідності систематичного поглиблення й оновлення професійних знань, умінь і навичок наголошують Н.Г. Протасова, Л.П. Пуховська, В.А. Семиченко.

Аналіз наукових досліджень, що стосуються формування педагогічних засад розвитку професійної компетентності працівників з різноманітних спеціальностей у процесі підвищення кваліфікації, свідчить про недостатню увагу до даної проблеми щодо спеціалістів митної справи. Особливо це стосується фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі. На сьогодні практично відсутні дослідження, предметом яких було б теоретичне обґрунтування та апробація змісту, організаційних форм, методів та дидактичних умов фахового вдосконалення спеціалістів з даного напряму. Залишається фактично не розв’язаним питання діагностики рівнів розвитку професіоналізму фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі, відсутня модель їх професійної компетентності.

Зважаючи на те, що фахівців з даного напряму навчальні заклади України готують лише упродовж останніх десяти років, потреба у підвищенні їх кваліфікації виникла зовсім недавно. На даний час існує лише система перепідготовки фахівців-митників. Особливістю цієї системи є те, що вона базується на навчальному процесі з інформаційно-контролюючим типом, який передбачає ознайомлення працівників митниць з доповненнями до сучасного митного законодавства, новими нормативними документами, що стосуються діяльності митних підрозділів, та контроль знань з даних напрямків. У процесі такої перепідготовки не враховуються деякі аспекти діяльності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі, котрі зазнають значних змін у сучасному суспільстві.

Таким чином, зростання актуальності проблеми розвитку професійної компетентності спеціалістів з даного фаху в сучасних соціально-економічних умовах, а також недостатнє її висвітлення в теорії та практиці системи післядипломної освіти, об’єктивна необхідність приведення у відповідність рівня професіоналізму фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі та вимог суспільної практики зумовили вибір теми дослідження: “Педагогічні засади розвитку професійної компетентності фахівців митної справи у процесі підвищення кваліфікації”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційна робота виконувалась у рамках програми наукових досліджень Науково-технічного центру товарознавства і експертизи Рівненського інституту слов’янознавства Київського славістичного університету "Розвиток професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі" та планів наукових робіт кафедри товарознавства і експертизи РІС КСУ. Тема дисертації затверджена Вченою радою Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти (протокол №7 від 30 вересня 2004 року) та рішенням бюро ради з координації наукових досліджень у галузі педагогіки і психології в Україні (протокол № 9 від 23 листопада 2004 року).

Об’єкт дослідження – професійна компетентність спеціалістів митної справи, зокрема фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі.

Предмет дослідження – педагогічна технологія розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі у процесі підвищення кваліфікації.

Мета дослідження – теоретичне обґрунтування, розробка і експериментальна перевірка змісту, форм, методів, дидактичних умов ефективного розвитку професіоналізму фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі у процесі підвищення кваліфікації.

Гіпотеза дослідження: розвиток професійної компетентності фахівців митної справи, спеціальністю яких є товарознавство і експертиза в митній справі, у процесі підвищення кваліфікації набуває ефективності за умови наявності чітких педагогічних засад. Такі засади включають модель професійної компетентності фахівців з даного напряму як ідеальну побудову та педагогічну технологію розвитку їх професіоналізму у процесі підвищення кваліфікації як спосіб забезпечення цієї моделі. Складовими моделі професійної компетентності є: фахові знання та уміння, професійно важливі якості, професійна спрямованість та мотивація саморозвитку фахівців. Педагогічна технологія фахового вдосконалення як цілеспрямована педагогічна діяльність, у результаті якої реалізується науково обґрунтований проект дидактичного процесу розвитку професіоналізму спеціалістів з даного фаху, включає: зміст, форми, методи та дидактичні умови навчання. Модель професійної компетентності є оптимальною для діагностики рівнів сформованості професіоналізму та визначення змісту фахового вдосконалення слухачів курсів. Педагогічна технологія є відповідно зорієнтованою на зміст, форми, методи та дидактичні умови навчального процесу з метою розвитку професійної самореалізації та внутрішньої мотивації самовдосконалення. Такий підхід забезпечить дотримання єдності й наступності навчання у ВНЗ та в процесі підвищення кваліфікації.

Завдання дослідження:

1. На основі аналізу психологічної, педагогічної літератури та нормативної документації уточнити зміст та структуру педагогічної категорії "професійна компетентність фахівця" щодо спеціалістів з товарознавства і експертизи в митній справі.

2. З’ясувати реальний стан дослідження проблеми формування педагогічних засад розвитку професійної компетентності фахівців з даного напряму у системі підвищення кваліфікації.

3. Розробити та обґрунтувати модель професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі, розробити критерії та показники її сформованості.

4. Розробити педагогічну технологію розвитку професіоналізму спеціалістів з даного фаху у процесі підвищення кваліфікації.

5. Експериментально перевірити ефективність запропонованої технології розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі у процесі підвищення кваліфікації як способу забезпечення моделі їх професіоналізму.

Теоретико-методологічною основою дослідження є:

теорія пізнання, теоретичні положення психологічної науки про єдність свідомості та діяльності (Б.Г. Ананьєв, Л.С. Виготський, О.М. Леонтьєв, А.В. Петровський, С.Л. Рубінштейн); концептуальні підходи до формування особистості (К.А. Абульханова-Славська, Б.Г. Ананьєв, Б.С. Братусь, Б.Ф. Ломов); психологічна концепція міжособистісних стосунків (В.Н. Мясіщев); розробки вітчизняних та зарубіжних учених, що базуються на положеннях сучасної філософської науки про закони пізнання (І.А. Зязюн, М.С. Каган, В.С. Лутай); дидактики (Ю.К. Бабанський, Б.І. Коротяєв, В.Ф. Паламарчук); наукових засадах педагогічного прогнозування (Б.М. Андрієвський, І.В. Бестужев-Лада, Б.С. Гершунський); технологій навчання (В.П. Безпалько, С.І. Змеєв, Н.Г. Протасова, І.С. Якиманська); дослідженнях проблеми системного підходу до навчання (В.Г. Афанасьєв, Е.Г. Юдін); особистісного підходу (О.М. Пєхота, В.В. Серіков, В.А. Семиченко); спеціально організованої діяльності особистості та її розвитку у процесі діяльності (Л.І. Божович, Л.С. Виготський, В.О. Моляко, Л.П. Пуховська, В.І. Пуцов, В.В. Олійник, Н.Ф. Тализіна); розвитку системи підвищення кваліфікації (М.М. Ващенко, В.Г. Воронцова, В.І. Звєрева, В.В. Краєвський, В.І. Маслов, Н.Г. Ничкало, А.Ю. Панасюк, П.В. Худомінський).

Методи дослідження. Досягненню мети і розв’язанню поставлених завдань сприяло використання комплексу методів дослідження.

Теоретичні методи: аналіз філософської, психологічної та педагогічної літератури й нормативної документації, синтез, порівняння, систематизація, прогнозування дали змогу дослідити й узагальнити матеріали з проблеми розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі у процесі підвищення кваліфікації, спрогнозувати процес дослідження; теоретичне моделювання – розробити модель компетентності спеціалістів з даного фаху.

Емпіричні методи - діагностичні (анкетування, інтерв’ю, бесіда, тестування, контент-аналіз, семантичний аналіз документів, метод ключових слів), спостереження, ранжування, самоспостереження - сприяли вивченню реального стану проблеми, створенню моделі професійної компетентності фахівців з даної спеціальності; визначенню рівнів їх компетентності.

Експериментальні методи - констатувальний та формувальний експеримент - дали змогу перевірити гіпотезу дослідження. Ефективність розробленої педагогічної технології розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі перевірялася методами моніторингу та порівняння.

Методи математичної статистики використано для обробки експериментальних даних, аналізу та інтерпретації результатів дослідження, уточнення висновків.

Дослідження охоплює період 2001-2006 рр. і проводилося у декілька етапів, на кожному з яких, залежно від завдань, застосовувалися відповідні методи й прийоми.

На першому – діагностичному (2001 р.) етапі – вивчалася актуальність даної проблеми, її теоретичні аспекти та наявний досвід розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі, визначалася методична база дослідження, з’ясовувалися наявні протиріччя у професійній діяльності спеціалістів з даного фаху та у системі курсової підготовки фахівців з митної справи, прогнозувалися шляхи їх усунення.

На другому – прогностичному (2001-2002 рр.) етапі – було розроблено розгорнуту програму педагогічного дослідження, визначено мету, завдання і головні напрямки його проведення, визначено понятійний апарат та вихідні теоретичні положення, здійснено прогноз очікуваних результатів експерименту.

На третьому – організаційному (2002-2003 рр.) етапі – було розроблено модель професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі та показники сформованості професійної компетентності. Створено педагогічну технологію розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі. Значну увагу було приділено обґрунтуванню й підбору відповідного матеріально-технічного, дидактико-методичного та кадрового забезпечення експерименту, окреслено його форми й методи, систему критеріїв ефективності досліджень, визначено групи слухачів курсів підвищення кваліфікації.

На четвертому – практичному (2004-2006 рр.) етапі – здійснювався педагогічний експеримент, що полягав у обґрунтуванні та перевірці найбільш ефективних організаційно-педагогічних форм розвитку професійної компетентності спеціалістів з товарознавства і експертизи в митній справі. З цією метою впроваджувалася педагогічна технологія розвитку професійної компетентності у систему підвищення кваліфікації, створювалися умови для її ефективної реалізації. Здійснено порівняння та аналіз одержаних результатів, зроблено узагальнення, описано хід та висновки дослідження; розроблено рекомендації щодо розвитку професійної компетентності фахівців з даної спеціальності у системі підвищення кваліфікації.

Дослідження здійснювалося на базі Науково-технічного центру товарознавства і експертизи Рівненського інституту слов’янознавства Київського славістичного університету. Експериментальним дослідженням було охоплено 112 фахівців – слухачів курсів підвищення кваліфікації (працівників митниць і митних відділів підприємств та організацій); програма спецкурсу "Педагогіка і психологія міжособистісних стосунків", покликана розвивати гуманістичну складову професійної спрямованості, також проходила апробацію на базі Рівненського державного гуманітарного університету.

Наукова новизна та теоретичне значення дослідження. У дисертаційній роботі розкрито зміст та структуру педагогічної категорії "професійна компетентність фахівця" стосовно спеціалістів з товарознавства і експертизи в митній справі; розроблено педагогічні засади фахового вдосконалення спеціалістів з даного напряму, зокрема модель професійної компетентності, запропоновано критерії та показники її сформованості; розроблено методику діагностики рівнів розвитку професіоналізму спеціалістів з даного фаху; обґрунтовано зміст навчального процесу з фахового вдосконалення спеціалістів з товарознавства і експертизи в митній справі, форми, методи та дидактичні умови його здійснення.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці педагогічної технології розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі у процесі підвищення кваліфікації, яка дозволяє покращити якість професійної діяльності фахівців з даної спеціальності з урахуванням їх потреб та рівнів розвитку професіоналізму.

Розроблені й експериментально апробовані Навчальний план курсів підвищення кваліфікації спеціалістів з товарознавства і експертизи в митній справі, програма спецкурсу "Педагогіка і психологія міжособистісних стосунків", матеріали "Практикуму з розв’язування фахових завдань" і "Лабораторного практикуму з експрес-методів визначення показників якості товарів" можуть бути використані у практиці роботи закладів післядипломної освіти фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі.

Матеріали дослідження знайшли практичне застосування у навчальному процесі курсової підготовки Науково-технічного центру товарознавства і експертизи Рівненського інституту слов’янознавства Київського славістичного університету, Академії митної служби України, Рівненського державного гуманітарного університету.

Методика аналізу особливостей структури професійної спрямованості фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі та її впливу на професійну компетентність може бути використана при наборі студентів на дану спеціальність.

Вірогідність одержаних результатів і висновків забезпечується чіткістю та визначеністю методологічних та теоретичних вихідних позицій, опорою на сучасні досягнення педагогіки, психології, соціології, використанням комплексу взаємодоповнюючих методів і прийомів, адекватних меті, завданням і логіці дослідження; репрезентативністю статистичної вибірки, коректним поєднанням методів кількісного та якісного аналізу емпіричного матеріалу; використанням сучасних інформаційних технологій; підтвердженням висунутої гіпотези і теоретичних положень результатами дослідження.

Публікації. Основні теоретичні положення і результати дослідження висвітлено у 14 публікаціях в науково-методичних журналах, збірниках, матеріалах конференцій; у розроблених методичних рекомендаціях до розвитку професійної компетентності фахівців зі спеціальності "Товарознавство і експертиза в митній справі" у процесі підвищення кваліфікації (спільно з науковим керівником – Снісаренко О.С.); та трьох одноосібних статтях автора у фахових виданнях, затверджених ВАК України.

Апробація та впровадження результатів дослідження. Основні положення й результати дослідження доповідалися і обговорювалися на методичних семінарах та звітних конференціях професорсько-викладацького складу Рівненського інституту слов’янознавства Київського славістичного університету (2001 – 2006 рр.), кафедри філософії освіти Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти АПН України (2002 – 2006 рр.), Всеукраїнських науково-практичних конференціях: "Управління якістю освіти" - м. Київ, 2003р., "Післядипломна педагогічна освіта в умовах глобалізації" – Київ-Біла Церква, 2005р.

Структура дисертації визначається метою і завданнями дослідження: дисертація складається з двох розділів, висновків, списку використаних джерел (278 найменувань) та 4 додатків. Загальний обсяг дисертації – 217 сторінок. Обсяг основного тексту – 176 сторінок. У роботі наведено 24 таблиці і 6 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, визначено об’єкт, предмет, мету і завдання дослідження, сформульовано його гіпотезу, охарактеризовано методи й етапи роботи, розкрито наукову новизну, теоретичне і практичне значення дослідження, подано дані про шляхи і форми апробації та впровадження одержаних результатів.

Перший розділ – Проблема професійної компетентності фахівців митної справи у теорії та практиці - присвячено дослідженню стану проблеми професійної компетентності спеціалістів з даного фаху у психолого-педагогічній літературі та практиці.

Аналіз психологічної та педагогічної літератури (зокрема наукових праць І.Д. Беха, М.І. Болдирєва, Н.М. Ващенко, О.А. Дубанесюк, В.П. Зінченко, А.М. Зубко, Є.О. Климова, В.Ю. Кричевського, Н.В. Кузьміної, А.К. Маркової, В.І. Маслова, Р.Г. Немова, Н.Г. Ничкало, В.Ф. Паламарчук, Л.А. Пермінової, Г.А. Победоносцева, Ю.П. Поваренкова, С.Л. Рубінштейна, В.А. Семиченко, В.Ю. Стрельнікова, Т.І. Сущенко, Є.П. Тонконогої, Г.В. Федорова, Л.І. Фішмана), нормативної документації та фахових видань дозволив визначити і розкрити зміст та структуру професійної компетентності фахівця як педагогічної категорії та уточнити параметри, що характеризують дане поняття, стосовно спеціалістів з товарознавства і експертизи в митній справі.

У структурі професійної компетентності фахівця як цілісного системного утворення визначено компоненти, що характеризують як особистісний, так і діяльнісний аспекти: загальні і професійні знання, практичні уміння та професійно важливі якості, сформовані на основі професійних здібностей, професійної спрямованості, мотивації саморозвитку та професійного досвіду спеціаліста, що й забезпечує його успішну діяльність.

Рис. 1. Структура професійної компетентності фахівців

Професійна компетентність є важливою умовою професійної діяльності фахівців і водночас важливим соціальним замовленням, забезпечення якого здійснюється у процесі підвищення кваліфікації.

Відсутність стандартів та наукових розробок щодо побудови дидактичного процесу підвищення кваліфікації фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі зумовлює необхідність формування педагогічних засад розвитку професійної компетентності фахівців з даного напряму.

Створення педагогічних засад фахового вдосконалення спеціалістів з товарознавства і експертизи в митній справі вимагає розробки моделі їх професійної компетентності, що містить перелік знань, умінь, професійно важливих якостей, параметрів, що характеризують мотивацію саморозвитку фахівця та оптимальних складових професійної спрямованості, необхідних спеціалістові з даного напряму для компетентного виконання фахових завдань.

Розробка моделі професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі здійснювалася виходячи з Державного стандарту вищої освіти України, освітньо-кваліфікаційних характеристик та інших нормативних документів, які регламентують особливості фахової підготовки спеціалістів з даного напряму; аналізу думок незалежних експертів (у їх ролі виступали викладачі кафедри товарознавства і експертизи та провідні фахівці Управління у справах торгівлі, Торгово-промислової палати та Центру стандартизації і метрології), діяльність яких тісно пов’язана з митною справою, щодо характеристичних особливостей висококомпетентного фахівця з даної спеціальності; результатів опитування самих фахівців, що проходили курсову підготовку та з’ясування особливостей оптимальної для даного фаху професійної спрямованості.

Розроблена модель професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі дозволила визначити критерії сформованості професіоналізму спеціалістів з даного фаху. Такими критеріями є: продуктивність виконання фахових завдань; наявність у професійній свідомості усталених знань, які окреслюють параметри фахової діяльності; здатність до кваліфікованого виконання усіх видів професійної діяльності; уміння створювати оптимальне інформаційне забезпечення вирішення фахових проблем; володіння стилем діяльності “за ситуацією”; поєднання прагматичної та гуманістичної складових у структурі професійної спрямованості; високий рівень мотивації саморозвитку фахівця.

На основі розроблених критеріїв запропоновано методику діагностики рівнів розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі, яка включає: з’ясування ступеня мотивації саморозвитку та самовдосконалення, дослідження структури професійної спрямованості слухачів курсів, визначення рівня знань та умінь спеціалістів щодо вирішення професійних завдань. Пропонована рівнева характеристика сформованості професійної компетентності спеціалістів з даного фаху дозволила дати цілісну характеристику професіоналізму фахівців, з’ясувати реальний стан проблеми, виявити найменш розвинуті компоненти професійної компетентності слухачів курсів і на цій основі визначити зміст процесу їх фахового вдосконалення, окреслити шляхи та вибрати педагогічні засоби усунення недоліків, простежити динаміку процесу розвитку професіоналізму фахівців.

Результати дослідження показали невідповідність між рівнем компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі та вимогами суспільного розвитку і самої фахової діяльності (професійна компетентність 12,5% фахівців знаходиться на високому рівні розвитку, 55,4% - на середньому, 32,1% - на низькому).

Аплікація моделі професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі та наявного обсягу знань, умінь, мотивації саморозвитку фахівців та особливостей професійної спрямованості дозволила окреслити основні характеристики слухачів курсів, які необхідно розвивати у процесі підвищення кваліфікації.

Другий розділ – Розвиток професійної компетентності фахівців митної справи у процесі підвищення кваліфікації - містить результати розробки й експериментальної перевірки педагогічної технології, яка сприяє переходу професійної компетентності спеціалістів з даного фаху на вищий якісний рівень та стимулює професійне самовдосконалення особистості.

Формування педагогічних засад розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі передбачає розробку змісту та певної організаційної схеми відбору форм, методів та дидактичних умов навчання, структурованих у відповідній педагогічній технології.

Під педагогічною технологією розвитку професійної компетентності мається на увазі цілеспрямована педагогічна діяльність, внаслідок якої створюється та реалізується науково обґрунтований проект дидактичного процесу розвитку професійної компетентності, що має більш високий ступінь ефективності, надійності й гарантованості результату, ніж це забезпечується традиційними методиками фахового вдосконалення.

Педагогічна технологія розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі містить: спосіб організації навчального процесу; необхідний інструментарій (навчальний план, програми, посібники і т. ін.); доцільну організацію діяльності викладачів і слухачів курсів підвищення кваліфікації; чіткий алгоритм операцій, що дозволяє отримати очікуваний результат; використання різних засобів навчання, які створюють можливість досягти поставленої мети.

Для реалізації даної мети розроблено план навчального процесу курсової підготовки спеціалістів з даного фаху (табл. 1).

Зміст навчального процесу з розвитку професіоналізму розроблено на підставі моделі професійної компетентності спеціалістів з товарознавства і експертизи в митній справі та аналізу діагностичних матеріалів щодо наявного

Таблиця 1

План навчального процесу курсів підвищення кваліфікації

Дисципліна | Форма контролю | Модуль | Кількість

годин | Заняття | Самостійна підготовка

Лекційні | Практичні

Системний аналіз

професійних ситуацій | залік | 0,5 | 27 | 8 | 6 | 13

Сучасні проблеми

товарознавства | іспит | 0,5 | 27 | 14 | 13

Лабораторний практикум з експрес-аналізу | залік | 0,5 | 27 | 14 | 13

Митно-брокерська

діяльність | залік | 0,5 | 27 | 8 | 6 | 13

Стандартизація і

сертифікація | залік | 0,5 | 27 | 8 | 6 | 13

Інформаційна

діяльність | залік | 1,0 | 54 | 18 | 20 | 26

Педагогіка і психологія міжособистісних стосунків | залік | 0,5 | 27 | 4 | 10 | 13

Організація експертизи в митній справі | 7 | 4 | 3

Організація боротьби

з контрабандою | 6 | 3 | 3

Практикум з розв’язува-ння фахових задач | залік | 0,5 | 27 | 14 | 13

Експертиза паливно -

мастильних. матеріалів |

0,5 | 2 | 1 | 1

Експертиза транспортних засобів | 2 | 1 | 1

Експертиза культурних цінностей | 2 | 1 | 1

Експертиза наркотичних речовин | 2 | 1 | 1

Експертиза зброї та

вибухових речовин | 2 | 1 | 1

Зовнішньоекономічна діяльність підприємства | 4 | 2 | 2

комплексу знань, умінь професійної спрямованості та рівня мотивації саморозвитку фахівців – слухачів курсів, визначених у ході констатувального експерименту, відповідей респондентів стосовно труднощів, які вони відчувають у процесі виконання фахової діяльності та перешкод, що заважають їм досягти високого рівня професіоналізму. Зміст фахового вдосконалення спеціалістів з даного профілю пов’язаний зі специфікою їх професійної діяльності, тому ґрунтується на фундаментальних засадах товарознавства та експертизи, стандартизації і сертифікації, наукових основах системного аналізу, інформатики, педагогіки й психології.

Дидактичними умовами, створення яких дозволяє забезпечити вирішення проблеми розвитку професійної компетентності фахівців з даної спеціальності, є: гуманістичний, особистісний підхід до слухачів курсів; створення сприятливого мікроклімату з метою активного включення курсантів у навчальний процес; корекція їх самооцінки; використання активних форм і методів навчання; організація та диференціація навчання слухачів на діагностичній основі; раціональне поєднання дедуктивних та індуктивних способів діяльності; створення ситуацій вибору, альтернативних рішень; підвищення питомої ваги практичних та експериментальних форм навчання; створення умов для саморозвитку та самовдосконалення; здійснення постійного зворотного зв’язку зі слухачами, що дозволяє корегувати навчальний процес відповідно до поставленої мети.

Діяльність з розвитку компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі здійснювалася у кілька етапів: I - ознайомчо-діагностичний, II - мотиваційно-пізнавальний, III - організаційно-корегуючий та IV - узагальнююче-результативний. Педагогічна технологія, що включає організаційні заходи та дисципліни навчального плану, представлена у табл. 2.

Таблиця 2

Педагогічна технологія розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі

Дисципліна | Етапи роботи

Ознайомчо-діагностич. | Мотивац.-пізнавальн. | Організац.-корегуюч. | Узагальн.-результативн

Констатувальний експеримент та організаційні заходи (год.)

Вхідний контроль (ситуаційна задача) | 6

Анкетування (з’ясування труднощів у фаховій діяльності) | 2

Анкетування (визначення структури професійної спрямованості) |

1

Анкетув. (визнач. мотивації саморозв.) | 1

Пробл. лекція за аналізом діагн. м-лів | 2

Проблемний семінар "Що таке професійна компетентність?" |

2

Дискусія "Особливості оптимальної структ. проф. спрямованості фах. з товарозн. і експерт. в митній справі" |

2

Створення проблемних груп | 1

Розроблення програми саморозвитку | 1

Конференція з обміну досвідом | 2

Вихідний контроль (ситуаційна задача) | 6

Анкетування (визначення структури професійної спрямованості) |

1

Анкетув. (визн. мотивації саморозв.) | 1

Анкетув.( з’ясув. побажань фахівців) | 1

Продовження таблиці 2

Дисципліни навчального плану (год.) | І

тиждень | ІІ

тиждень | ІІІ тиждень | ІV

тиждень

Системний аналіз проф. ситуацій | 18 | 9

Сучасні проблеми товарознавства | 2 | 13 | 12

Лаборат. практикум з експрес-аналізу | 14 | 13

Митно-брокерська діяльність | 2 | 13 | 12

Стандартизація і сертифікація | 2 | 10 | 15

Інформаційна діяльність | 27 | 12 | 13

Педагогіка і психологія міжособ. стос. | 8 | 7 | 7 | 5

Організація експертизи в митній справі | 1 | 6

Організація боротьби з контрабандою | 1 | 5

Практикум з розв’язування фах. задач | 27

Експертиза паливно-мастил. матеріалів | 2

Експертиза транспортних засобів | 2

Експертиза культурних цінностей | 2

Експертиза наркотичних речовин | 2

Експертиза зброї та вибухових речовин | 2

Зовнішньоекономічна діяльність підприємства | 4

Складовою частиною структури педагогічної технології є два блоки контролю, що являють собою пакети фахових ситуаційних задач, покликаних виявити наявні перед початком занять та набуті у процесі підвищення кваліфікації знання й уміння слухачів. Розроблені проблемно-ситуаційні задачі, що пропонуються фахівцям, трьох рівнів складності. Кожна з них містить також комунікативне завдання, яке не оцінюється у балах, а лише обговорюється з огляду на оптимальний спосіб його вирішення.

З метою підвищення професіоналізму слухачів курсів використано методи і форми навчання, що сприяють активізації навчально-пізнавальної діяльності слухачів курсів, підвищенню її ефективності, мобільності, забезпечують тісний зв’язок теорії з професійною практикою, розвиток самосвідомості та саморегуляції пізнавальної діяльності, створення атмосфери співробітництва, навичок спілкування.

Визначення ефективності розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі у процесі курсового навчання здійснювалося шляхом порівняння сумарного числа балів, набраних слухачами за вирішення ситуаційної фахової задачі, одержаних відповідно до визначеної професійної спрямованості та виставлених фахівцям як оцінка їх мотивації саморозвитку перед та після формувального експерименту (табл.3).

Аналіз ефективності курсової підготовки для розвитку професіоналізму спеціалістів з даного фаху відповідно до розроблених критеріїв дозволив засвідчити початок процесу розвитку професійної компетентності у 58% слухачів (перехід від низького рівня розвитку до середнього) та просування шляхом фахового вдосконалення – у 11% слухачів курсів.

Таблиця 3

Кількісні зміни за рівнями професійної компетентності фахівців перед та після курсової підготовки

Рівень професійної компетентності | Перед курсовою підготовкою | Після курсової підготовки | Кількість фахівців | % | Кількість фахівців | % | Високий рівень розвитку | 14 | 12,5 | 22 | 19,6 | Середній рівень розвитку | 62 | 55,4 | 69 | 61,6 | Низький рівень розвитку | 36 | 32,1 | 21 | 18,8 |

Таким чином, проведене дисертаційне дослідження дозволяє зробити висновок, що розроблена педагогічна технологія сприяє значним позитивним змінам у рівні розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі.

У процесі роботи також виявлено можливості удосконалення процесу підвищення кваліфікації фахівців з даної спеціальності, що полягають в організації навчання на курсах за поглибленими програмами, адаптованими до специфіки професійної діяльності конкретних груп фахівців, та створенні програмного забезпечення дистанційного навчання.

ВИСНОВКИ

Проведене дисертаційне дослідження підтвердило висунуту гіпотезу і дозволило зробити такі висновки:

1. Аналіз психологічної та педагогічної літератури показав, що на сучасному етапі суспільного розвитку професійна компетентність є важливою умовою професійної діяльності фахівців, що, у свою чергу, вимагає відповідного рівня її сформованості. Професійна компетентність спеціалістів з товарознавства і експертизи в митній справі є інтегративним утворенням, у структурі якого поєднуються загальні і професійні знання, практичні уміння та професійно важливі якості, сформовані на основі професійних здібностей, професійної спрямованості, мотивації саморозвитку особистості та професійного досвіду фахівця.

2. Стан розвитку професійної компетентності фахівців з даної спеціальності в системі підвищення кваліфікації України недостатній, про що свідчить посередній рівень їх професіоналізму, відсутність цілісної системи курсової підготовки фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі, недостатня науково-методична база забезпечення професійного вдосконалення спеціалістів з даного фаху в системі неперервної освіти.

3. Підґрунтям формування педагогічних засад фахового вдосконалення спеціалістів з товарознавства і експертизи в митній справі на базі визначених теоретичних основ є модель професійної компетентності фахівців з даного напряму як описова характеристика її структурних компонентів, що розкриває зміст професійних знань та умінь, основних професійно важливих якостей, структури професійної спрямованості та параметрів, що характеризують мотивацію саморозвитку фахівців. Запропонована модель дозволяє визначити критерії та показники рівнів розвитку професіоналізму спеціалістів з даного напряму, найменш розвинуті компоненти професійної компетентності. Урахування цих критеріїв дозволяє розробити зміст навчального процесу з фахового вдосконалення спеціалістів з товарознавства і експертизи в митній справі у процесі підвищення кваліфікації.

4. Ефективність розвитку професіоналізму фахівців з даного напряму в процесі підвищення кваліфікації залежить від змісту та певної організаційної схеми відбору форм, методів та дидактичних умов навчання, структурованих у відповідній педагогічній технології. Педагогічна технологія розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі – це цілеспрямована педагогічна діяльність, у результаті якої реалізується науково обґрунтований проект дидактичного процесу розвитку професіоналізму спеціалістів з даного фаху, що має більш високий ступінь ефективності, надійності та гарантованості результату, ніж традиційні методики фахового удосконалення.

5. Реалізація запропонованої педагогічної технології розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі у процесі підвищення кваліфікації передбачає створення відповідних дидактичних умов, а саме: з’ясування індивідуальних потреб слухачів; організацію та диференціацію навчання фахівців на діагностичній основі; корекцію їх самооцінки; створення сприятливого мікроклімату з метою активного включення слухачів у навчальний процес; застосування форм і методів навчання, що сприяють розвитку пізнавальної активності курсантів; раціональне поєднання дедуктивних та індуктивних способів діяльності; створення ситуацій вибору, альтернативних рішень; підвищення питомої ваги практичних та експериментальних форм навчання; створення слухачам курсів умов для саморозвитку й самовдосконалення; здійснення постійного зворотного зв’язку зі слухачами, що дозволяє корегувати навчальний процес відповідно до поставленої мети.

6. Експериментальне дослідження підтверджує ефективність запропонованої педагогічної технології розвитку професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі у процесі підвищення кваліфікації. Дослідження доводить, що результативність процесу фахового вдосконалення спеціалістів визначається сформованістю відповідних педагогічних засад, що включають модель професійної компетентності фахівців з даного напряму та педагогічну технологію розвитку їх професіоналізму у процесі підвищення кваліфікації, яка передбачає спрямування змісту, форм, методів та дидактичних умов навчального процесу на самореалізацію спеціалістів, розвиток мотивації самовдосконалення слухачів курсів, забезпечення єдності й наступності навчання у ВНЗ та в процесі підвищення кваліфікації.

Проведене дослідження не вичерпує усіх аспектів порушеної проблеми. Подальшого наукового обґрунтування та практичного впровадження потребують питання розробки організаційно-педагогічних умов та навчально-методичного забезпечення дистанційного навчання у системі підвищення кваліфікації. Існує необхідність організації навчання на курсах за поглибленими програмами, що передбачає вивчення спеціальних питань укомплектованими групами фахівців з однаковою специфікою професійної діяльності.

Основний зміст дисертації викладено в роботах:

1. Поліщук М.М. Деякі аспекти змісту підвищення кваліфікації фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі // Імідж сучасного педагога. – 2005. - № 1- 2 (50-51). – С. 39-41.

2. Поліщук М.М. Особливості процесу розвитку професійної компетентності фахівців з митної справи // Конфліктологічна експертиза: теорія і методика: Актуальні проблеми конфліктологічної експертизи. – 2005. - Випуск 4. – С. 77-80.

3. Поліщук М.М. До проблеми розвитку професійної компетентності фахівців з митної справи у процесі підвищення кваліфікації // Імідж сучасного педагога. – 2005. - № 3- 4 (52-53). – С. 66-68.

4. Поліщук М.М. Розвиток інформаційної культури у фахівців спеціальності "Товарознавство і експертиза в митній справі" // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Збірник наукових праць. – Київ – Запоріжжя. – 2004. – Випуск 30. – С. 390-394.

5. Поліщук М.М. Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни "Експрес-методи визначення показників якості товарів" слухачам курсів підвищення кваліфікації спеціальності 7.050302 "Товарознавство та експертиза в митній справі": Навчальний посібник. – Рівне: РІС КСУ, 2005. –58 с.

6. Нечипорук Б.Д., Чернявська Н.Г., Поліщук М.М. До проблеми використання нових методик товарознавчої експертизи у процесі розвитку компетентності фахівців з митної справи // Вісник національного університету водного господарства та природокористування: Збірник наукових праць. – Рівне. – 2005. - Випуск 3. - С. 476-481.

7. Снісаренко О.С., Поліщук М.М. Методичні рекомендації до розвитку професійної компетентності фахівців зі спеціальності "Товарознавство і експертиза в митній справі" у процесі підвищення кваліфікації: Навчально-методичний посібник. – Рівне: РІС КСУ, 2006. – 68с.

АНОТАЦІЯ

Поліщук М.М. Педагогічні засади розвитку професійної компетентності фахівців митної справи у процесі підвищення кваліфікації. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 – теорія та методика професійної освіти. - Центральний інститут післядипломної педагогічної освіти АПН України. – Київ, 2006.

Дисертаційне дослідження присвячене розгляду теоретичних та практичних аспектів розвитку професійної компетентності фахівців митної справи, зокрема спеціалістів з товарознавства і експертизи в митній справі, у процесі підвищення кваліфікації. В роботі проведено аналіз психологічної та педагогічної літератури, на основі якого уточнено зміст та структуру професійної компетентності фахівця з даної спеціальності. Професійна компетентність фахівця розглядається як багатокомпонентне утворення, до структури якого входять загальні і професійні знання, практичні уміння та професійно важливі якості, сформовані на основі професійних здібностей, професійної спрямованості, мотивації саморозвитку та професійного досвіду фахівця. У дослідженні розроблено та представлено модель професійної компетентності фахівців з товарознавства і експертизи в митній справі, критерії та показники її сформованості, що лягло в основу педагогічної технології розвитку професіоналізму спеціалістів з даного напряму в процесі підвищення кваліфікації. Розроблено методичні рекомендації до розвитку професійної компетентності фахівців спеціальності "Товарознавство і експертиза в митній справі" у процесі підвищення кваліфікації.

Ключові слова: професійна компетентність, розвиток компетентності, підвищення кваліфікації, модель, критерії, показники, педагогічна технологія.

АННОТАЦИЯ

Полищук М.М. Педагогические основы развития профессиональной компетентности специалистов таможенного дела в процессе повышения квалификации. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.04 – теория и методика профессионального образования. – Центральный институт последипломного педагогического образования АПН Украины. – Киев, 2006.

Диссертационное исследование посвящено рассмотрению теоретических и практических аспектов развития профессиональной компетентности специалистов таможенного дела, в частности специалистов по товароведению и экспертизе в таможенном деле, в процессе повышения квалификации. В исследовании показано, что в контексте профессиональной деятельности компетентность является важным социальным заказом общества и непременным условием качественного выполнения профессиональных обязанностей специалистом.

Профессиональная компетентность рассматривается как многокомпонентное образование, структура которого состоит из общих и профессиональных знаний, практических умений и профессионально важных качеств, сформированных на основании профессиональных способностей, профессиональной направленности, мотивации саморазвития и профессионального опыта специалиста.

В диссертации проанализировано состояние проблемы развития профессиональной компетентности специалистов по товароведению и экспертизе в таможенном деле в системе курсовой подготовки работников таможни, которое определено как недостаточное. Изучение теоретических исследований относительно профессионального развития специалистов таможенного дела свидетельствует о необходимости разработки данной проблемы. Кроме того, постоянное обновление законодательной базы внешнеэкономической деятельности, увеличение ассортимента и требований к качеству товаров, усовершенствование современной техники и технологий исследования товароведческой экспертизы, усложнение профессиональных заданий, возрастание значения информационной составляющей профессиональной деятельности, отсутствие курсового повышения квалификации специалистов по товароведению и экспертизе в таможенном деле обусловили необходимость разработки педагогических основ развития профессиональной компетентности работников данной специальности в процессе повышения квалификации.

В диссертационном исследовании разработана модель профессиональной компетентности специалистов по товароведению и экспертизе в таможенном деле как описательная характеристика ее структурных компонентов, которые раскрывают требования к знаниям, умениям, профессионально


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВУЗЬКІ ОПЕРАТОРИ ТА ГЕОМЕТРІЯ ПРОСТОРІВ ВИМІРНИХ ФУНКЦІЙ - Автореферат - 27 Стр.
Комплексне лікування суглобових захворювань (ревматоїдного артриту, остеоартрозу та хронічного подагричного поліартриту) із застосуванням голкорефлексотерапії. - Автореферат - 25 Стр.
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕЗАКОННІ ДІЇ З ДОКУМЕНТАМИ НА ПЕРЕКАЗ, ПЛАТІЖНИМИ КАРТКАМИ ТА ІНШИМИ ЗАСОБАМИ ДОСТУПУ ДО БАНКІВСЬКИХ РАХУНКІВ, ОБЛАДНАННЯМ ДЛЯ ЇХ ВИГОТОВЛЕННЯ - Автореферат - 26 Стр.
ВИДОВИЙ СКЛАД, ПОШИРЕННЯ ТА ЗАХОДИ БОРОТЬБИ З ІКСОДОВИМИ КЛІЩАМИ ОВЕЦЬ У КРИМУ - Автореферат - 24 Стр.
НОВІ МОДЕЛІ ПОЧАТКОВИХ СТАДІЙ ДИФУЗІЙНИХ ТВЕРДОФАЗНИХ РЕАКЦІЙ У ТОНКИХ ПЛІВКАХ ТА НАНОЧАСТИНКАХ - Автореферат - 23 Стр.
ЕКЗИСТЕНЦІЙНІ ВИМІРИ РИТОРИКИ - Автореферат - 29 Стр.
МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ, ЦИТОЛОГІЧНІ І МОЛЕКУЛЯРНО-ГЕНЕТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ НАТИВНИХ І КРІОКОНСЕРВОВАНИХ ЕМБРІОНІВ ЛЮДИНИ - Автореферат - 40 Стр.