У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
ЦЕНТР ДОСЛІДЖЕНЬ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ
ТА ІСТОРІЇ НАУКИ ІМЕНІ Г.М.ДОБРОВА

БЕРЕГОВА Юлія Миколаївна

УДК 579.61 (092)

ДІЯЛЬНІСТЬ АКАДЕМІКА В.Г.ДРОБОТЬКА В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ МІКРОБІОЛОГІЧНОЇ НАУКИ В УКРАЇНІ (1885-1966)

07.00.07 – історія науки і техніки

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата історичних наук

Київ – 2007

Дисертацією є рукопис

Робота виконана у відділі історії науки і техніки Центру досліджень науково-технічного потенціалу і історії науки ім. Г.М.Доброва НАН України

Науковий керівник: доктор історичних наук, професор,

РУДА Світлана Петрівна

Центр досліджень науково-технічного

потенціалу і історії науки НАН України

провідний науковий співробітник

відділу історії науки і техніки

 

Офіційні опоненти: доктор медичних наук, професор
ДУПЛЕНКО Юрій Костянтинович
Інститут геронтології АМН України
завідувач відділу інформаційного
аналізу

кандидат історичних наук,

Шепель Любов Федорівна

Інститут історії України НАН України

науковий співробітник відділу історії України

другої половини ХХ ст.

Провідна установа: Державна наукова сільськогосподарська бібліотека УААН

Захист відбудеться 19 березня 2007 р. о 15 год. годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д 26.189.02 в Центрі досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки імені Г.М.Доброва НАН України

за адресою: 01001, Київ, вул.Грушевського, 4, к.615

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Центру досліджень

науково-технічного потенціалу та історії науки імені Г. М. Доброва

НАН України (01032, Київ, бульв. Шевченка, 60)

Автореферат розіслано “17” лютого 2007 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради В.Г.Гармасар

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Мікробіологія – галузь природознавства, результати якої знайшли широке застосування в промисловості, сільському господарстві, медицині. Внесок вітчизняних вчених у становлення і розвиток мікробіологічної науки є досить вагомим. Проте і досі не всі етапи цього процесу висвітлені належним чином в історико-науковій літературі. Якщо діяльність вітчизняних мікробіологів ХІХ – початку ХХ століття неодноразово привертала увагу істориків науки, то подальший розвиток мікробіології на теренах України висвітлений недостатньо. В той же час наступний період – середина ХХ століття – є дуже важливою ланкою її історії, оскільки він ознаменувався переходом від класичної мікробіології до сучасної, обумовленої важливими досягненнями в галузі природознавства.

Одним із найвідоміших українських мікробіологів означеного періоду був академік В.Г.Дроботько, який близько 20 років очолював Інститут мікробіології і вірусології НАН України. Дослідження його наукової та організаційної діяльності дозволяє скласти уявлення про основні тенденції розвитку вітчизняної мікробіологічної науки 40-х – 60-х рр. ХХ століття.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження є складовою частиною планової теми відділу історії науки і техніки Центру досліджень науково-технічного потенціалу і історії науки імені Г.М.Доброва НАН України “Розробка методологічних і методичних основ створення “Бібліографічного словника діячів природознавства і техніки України”, підготовка реєстру персоналій і створення рукопису словника” (номер державної реєстрації 0102U002614).

Мета і завдання дослідження. Мета роботи – висвітлення основних етапів життєвого і творчого шляху академіка В.Г.Дроботька, визначення ролі його наукового доробку у розвитку мікробіологічної науки.

Для реалізації цієї мети були визначені такі основні завдання:

-

реконструювати життєвий шлях В.Г.Дроботька, виявити визначальні чинники формування його як людини і вченого;

-

розглянути основні напрямки його наукових досліджень, визначити отримані ним пріоритетні результати;

-

оцінити організаційний талант вченого в ролі керівника визнаного центру вітчизняної мікробіологічної науки, засновника наукової школи;

-

висвітлити вагомість творчого внеску В.Г.Дроботька в контексті розвитку мікробіології.

Об’єкт дослідження – розвиток мікробіологічної науки в Україні в 30-60-ті рр. ХХ століття.

Предмет дослідження – наукова і науково-організаційна діяльність академіка В.Г.Дроботька в галузі загальної, медичної та сільськогосподарської мікробіології.

Методи дослідження. В роботі використовувались як загальнонаукові (історичний, системно-структурний, логічний), так і спеціальні (історико-порівняльний, історико-генетичний, ретроспективний) методи. Спеціальні методи дали можливість здійснити реконструкцію наукової біографії вченого, а загальнонаукові – зрозуміти місце його творчого надбання в системі координат світової та вітчизняної науки. Застосовані в дослідженні наукознавчі методи – інтерв’ювання та анкетування – сприяли поповненню арсеналу зібраних фактів оригінальними відомостями, що додали загальній картині більшої об’ємності.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:

-

дисертаційна робота є першим в українській історіографії комплексним дослідженням, присвяченим вивченню наукової спадщини В.Г.Дроботька;

-

вперше виділені основні етапи його діяльності як науковця та організатора науки;

-

на основі архівних матеріалів детально висвітлені його творчі зв’язки з зарубіжними вченими;

-

ідентифіковано керований ним колектив дослідників як наукову школу;

-

продемонстровано застосування наукових надбань В.Г.Дроботька в сучасній медичній науці та практиці;

-

введено до наукового обігу чимало нових та призабутих фактів з життя вченого і з історії вітчизняної мікробіології.

Практичне значення одержаних результатів. Одержані результати допомагають глибше зрозуміти процес розвитку мікробіології в Україні в 30-60-ті рр. ХХ століття та роль в цьому процесі творчості академіка В.Г.Дроботька. Вони можуть бути використані при написанні підручників та складанні спецкурсів з історії науки для студентів природничих і медичних факультетів вищих навчальних закладів. Уточнені біографічні дані стануть у пригоді при укладанні довідкових та біобібліографічних видань.

Особистий внесок здобувача. У статті “Академік В.Г.Дроботько та його наукова школа”, написаній у співавторстві, особистий внесок здобувача (0,3 др. арк.) полягає в опрацюванні особистого архіву В.Г.Дроботька, уточненні даних його біографії, ідентифікації заснованого ним колективу вчених як наукової школи.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і висновки дисертації пройшли апробацію на наукових міжнародних та вітчизняних конференціях: Міжнародній конференції “Сучасні проблеми медицини” (Суми, 2004); ІХ та Х конференціях молодих істориків освіти, науки і техніки (Київ, 2004, 2005); Міжнародній конференції “Жінка в науці та освіті” (2005); Добровській конференції (Київ, 2005).

Публікації. Основні результати дослідження відображено у 10 публікаціях (9 одноосібних та 1 у співавторстві) загальним обсягом 3,8 друк. арк. (з них 6 публікацій у виданнях, внесених до переліку ВАК України).

Структура дисертації зумовлена метою і завданнями дослідження. Робота складається зі вступу, п’ятьох розділів (дванадцяти підрозділів), висновків, списку використаних джерел (282 позиції). Загальний обсяг дисертації 172 сторінки, в тому числі 156 сторінок основного тексту.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У розділі “Історіографія та джерельна база дослідження” проаналізовано ступінь наукової розробки проблеми та стан джерельної бази, на основі яких здійснювалося дослідження. Історіографічні джерела можна умовно поділити на спеціальні, в яких висвітлюється життя і творчий шлях В.Г.Дроботька, та праці загального характеру, присвячені питанням становлення і розвитку мікробіологічної науки в Україні, заснуванню Інституту мікробіології та епідеміології УАН, діяльності Академії наук України під час Великої Вітчизняної війни. Окремі моменти становлення і першого етапу розвитку мікробіологічної науки в Україні висвітлені у статтях вітчизняних істориків медицини Б.І.Клейна, С.С.Дяченка та К.Г.Васильєва Клейн Б.І. Київські мікробіологи сімдесятих і вісімдесятих років ХІХ століття // Мікробіол. журн. – 1955. – Т.17. – Вип.1-4. – С.62-65; Дяченко С.С. У истоков медицинской микробиологии в Киеве // Там само. – 1982. – Т.44. – №2. – С.5-10; Васильев К.Г. Центры развития микробиологии и эпидемиологии в России в ХІХ веке // Итоги и перспективы научных исследований по истории медицины. – Кишинёв: Штиинца, 1973. – С.324-325.. Більш розгорнену картину з цього питання маємо в двох розділах фундаментального видання “Развитие биологии на Украине”, у монографіях С.П.Рудої та групи одеських істориків науки Матвеенко С.А., Дяченко С.С. Микробиология // Развитие биологии на Украине. – В 3-х тт. – Т.1. – К.: Наук. думка, 1984. – С.296-311; Андреюк Е.И., Айзенман Б.Е., Гвоздяк Р.И., Дяченко С.С. и др. Микробиология // Там само. – Т.2. – К.: Наук. думка, 1985. – С.360-430; Руда С. Нариси з історії мікробіології в Україні (кінець ХІХ – початок ХХ ст.): Монографія. – К.: ІВЦ Держкомстату України, 2000. – 262 с.; Іваниця В.О., Юргелайтіс Н.Г., Бурлака Т.В. Мікробіологія в Одеському національному університеті ім.І.І.Мечникова (1865-2003):Монографія. – Одеса:Фенікс, 2004.– 136 с.. Проте і ці джерела не дають повної картини розглядуваного періоду. Відомості щодо існування Мікробіологічного інституту, заснованого Ф.З.Омельченком, при Українському науковому товаристві, описані в монографії В.І.Онопрієнка, О.П.Реєнта та Т.Н.Щербань, а подальша доля цієї установи у підпорядкуванні Української академії наук та під керівництвом Д.К.Заболотного – в роботі Ю.О.Храмова з співавторами, а також у монографії В.Й.Білай Онопрієнко В., Реєнт О., Щербань Т. Українське наукове товариство: 1907-1921 роки: Монографія. – К., 1998. – 242 с.; Рання історія Академії наук України (1918-1921): Монографія / Ю.Храмов, С.Руда, Ю.Павленко, В.Кучмаренко. – К., 1993. – 247 с.; Білай В.Й. Данило Кирилович Заболотний: Монографія. – К.: Наук. думка, 1987. – 128 с..

Cеред групи спеціальних робіт, безпосередньо присвячених життю і творчості академіка В.Г.Дроботька, слід виділити біографічні статті, видані з приводу 90-річчя з дня його народження Б.Ю.Айзенман, С.В.Афонською та С.С.Дяченком, статтю Б.Ю.Айзенман та А.Т.Слабоспицької до його 100-річчя та О.Коваленка – до 120-річчя Айзенман Б.Ю., Афонська С.В. Роль академіка АН УРСР В.Г.Дроботька у розвитку вітчизняної мікробіології (до 90-річчя з дня народження) // Мікробіол. журн. – 1975. – Т.37. – №6. – С.778-787; Дяченко С.С. Академік АН УРСР В.Г.Дроботько – вчений і людина (до 90-річчя з дня народження) // Там само. – С.787-792; Айзенман Б.Ю., Слабоспицька А.Т. Виктор Григорьевич Дроботько (к 100-летию со дня рождения) // Там само. – 1985. – Т.47. – №5. – С.106-109; Коваленко О. Вірність науковій істині. До 120-річчя від дня народження академіка В.Г.Дроботька // Вісник НАН України. – 2005. – №11. – С.74-76.. Проте найбільша кількість інформації про В.Г.Дроботька міститься в архівних фондах Інституту архівознавства Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського, де зберігається його особова справа (Ф.21). Тут знаходиться його автобіографія, матеріали про його перебування в евакуації за часів Великої Вітчизняної війни, значна за обсягом епістолярна спадщина. Цікавих додаткових штрихів творчому портрету вченого надали відповіді на анкети, заповнені його учнями і співробітниками, а також матеріали інтерв’ю з відомими представниками науки нашого часу.

Наукові розробки В.Г.Дроботька та його учнів і послідовників представлені у спеціальних монографіях, численних статтях, надрукованих у “Мікробіологічному журналі” та інших наукових часописах, збірках праць тематичних конференцій Иманин – новый растительный антибиотик: Сб. науч. ст. / Отв. ред. В.Г.Дроботько. – К.: Изд-во АН УССР, 1954. – 63 с.; Антимикробные свойства высших растений: Монография / В.Г.Дроботько, Б.Е.Айзенман, М.О.Швайгер и др. – К.: Изд-во АН УССР, 1958. – 336 с.; Фитонциды, их биологическая роль и значение для медицины и народного хозяйства: Материалы V Всесоюзного совещания по фитонцидам (25-27 сентября 1965 г.). – К.: Наук. думка, 1967. – 367 с.; Новоиманин и его лечебные свойства: Сб. науч. ст. – К.: Наук. думка, 1968. – 164 с.; Фитонциды (биологическое значение, свойства и применение): Тезисы докладов VII совещания по проблеме фитонцидов (25-27 июня 1973 г.) / Отв. ред. Б.Е.Айзенман. – К.: Наук. думка, 1973. – 112 с..

Розділ 2 “Становлення і розвиток мікробіологічної науки в Україні (кінець ХІХ – 20-ті рр. ХХ ст.)” відображує становлення мікробіології як самостійної галузі знань, яке відбулося в кінці ХІХ ст. в результаті діяльності видатних вчених: Луї Пастера, Роберта Коха та Іллі Мечникова. Кожен із них намагався поділитися отриманими результатами з усіма бажаючими, для чого в Парижі та Берліні були створені три великі міжнародні наукові школи: фізіологічна Пастера, морфологічна Коха та імунологічна Мечникова. В цих школах проходило стажування чимало наших співвітчизників.

В розділі показано, що подальший швидкий розвиток цієї галузі науки пояснюється тим, що до її розробки прилучилося чимало талановитих дослідників з різних країн світу, зокрема з України. На її теренах на рубежі ХІХ-ХХ ст. існувало три великі мікробіологічних центри – харківський, київський та одеський. Виникнення першого із них, харківського, пов’язане з іменем Л.С.Ценковського. Низка його робіт присвячена висвітленню як корисної, так і шкідливої ролі мікроорганізмів у технології харчових виробництв. Але найвагомішим внеском у становлення мікробіологічної науки можна вважати його праці по вивченню хвороб сільськогосподарських тварин. Організувавши першу вітчизняну мікробіологічну лабораторію, він отримав оригінальні зразки протисибіркової вакцини, що за своєю ефективністю не поступалася пастерівській. До наукової школи ветеринарної мікробіології Ценковського можна віднести О.П.Шалашникова, І.Й.Гордзялковського, І.М.Садовського, П.Воскресенського, В.К.Високовича.

Одеса – велике приморське місто, куди прибували кораблі з усього світу, і разом із заморськими товарами завозили збудників небезпечних інфекцій. Тому переважна більшість досліджень, проведених в одеському мікробіологічному центрі, стосувалася епідеміології. Саме тут на VII російському з’їзді природознавців і лікарів вперше виступив І.Мечников з викладенням основних положень теорії імунітету (1883), тут він разом з М.Ф.Гамалією та Я.Ю.Бардахом організував першу в Росії Пастерівську станцію (1886). В її стінах розпочинав свій творчий шлях молодий дослідник Данило Заболотний.

У київському науковому центрі на кінець ХІХ століття існувало три відомих осередків мікробіологічних знань: лабораторії професорів Київського університету св. Володимира В.В.Підвисоцького, В.К.Високовича та О.Д.Павловського, кожний з яких мав чимало учнів і послідовників. В.В.Підвисоцький заснував при кафедрі загальної патології мікробіологічну школу, до якої увійшли Ф.І.Ломінський, І.Г.Савченко, Д.К.Заболотний, Л.О.Тарасевич, С.М.Щастний, Ф.Ф.Скшиван, В.К.Стефанський, Ф.З.Омельченко. До бактеріологічної школи В.К.Високовича, що функціонувала при кафедрі патологічної анатомії, належали вчені Харкова і Києва: В.І.Недригайлов, Г.Я.Острянін, С.В.Коршун, С.І.Красницький, І.М.Цвіткіс, Б.І.Клейн, Л.М.Чарнецька, В.В.Фурсенко, О.В.Кружилін, М.І.Пальчиковський.

Процес інституціалізації мікробіології в Україні розпочався в кінці ХІХ ст. зі створення науковими товариствами бактеріологічних станцій та лабораторій, які з часом отримували статус державних установ, і досяг стадії завершеності у 1928 р., коли з ініціативи Д.К.Заболотного був заснований академічний Інститут мікробіології та епідеміології, що став провідним науковим центром в країні і зберігає свій статус донині, наслідуючи традиції свого засновника.

Розділ 3 “Основні етапи життєвого та творчого шляху В.Г.Дроботька” вміщує детальний виклад біографічних даних ученого, окреслює етапи його становлення як відомого вченого, керівника однієї з провідних установ Академії наук України. Як виявилося, життєвий шлях В.Г.Дроботька багато в чому нагадує колізії життя Д.К.Заболотного. Обидва народилися в незаможній селянській родині, кожний з них рано втратив батька, і лише завдяки гострому розуму та бажанню вчитися юнаки закінчили гімназію і вступили до університету. На цьому аналогія не закінчується: обидва студенти були виключені з університету (Д.К.Заболотний – з Новоросійського, а В.Г.Дроботько – з Київського) за участь у студентських заворушеннях та агітацію серед селян. Після перебування у в’язниці кожний з них був висланий у рідне село під нагляд поліції. І знов лише завдяки палкому прагненню до знань їм вдалося успішно завершити навчання, отримавши диплом з відзнакою.

Ще студентами майбутні вчені стали причетними до наукової роботи: Д.К.Заболотний спочатку працював під керівництвом І.І.Мечникова та Я.Ю.Бардаха на Одеській бактеріологічній станції, а згодом на кафедрі загальної патології Київського університету у професора В.B.Підвисоцького; В.Г.Дроботько – в лабораторії хірургічної патології та терапії професора цього ж університету О.Д.Павловського. Дослідження епідеміології інфекційних захворювань захопили їх, але спершу вони обидва обрали посади дільничих лікарів у сільській місцевості: Д.К.Заболотний на Поділлі, а В.Г.Дроботько у Полтавській губернії. Невдовзі Д.К.Заболотний був призваний на військову службу, але до того встиг заснувати бактеріологічну лабораторію в Кам’янці-Подільському. Дільнича служба В.Г.Дроботька тривала довше – близько десяти років, проте він не забував про наукові дослідження: теж заснував санітарно-бактеріологічну лабораторію, друкував наукові роботи, брав участь у наукових медичних з’їздах.

В 1925 р. В.Г.Дроботько почав працювати в Києві асистентом епідеміологічного відділу Київського бакінституту, заснованого в 1896 р. – однієї з перших установ, де проводилися теоретичні та експериментальні дослідження з епідеміології. Водночас він працював консультантом Київської міської санітарно-гігієнічної станції та бактеріологічного відділення Київського туберкульозного інституту. З 1931 р. він став завідувачем відділу медичної мікробіології Інституту мікробіології та епідеміології ім. Д.К.Заболотного АН УРСР. Цим відділом (згодом – відділ патогенних мікроорганізмів, нині – відділ антибіотиків) він керував протягом 30 років, а потім до кінця життя (1966) був науковим консультантом.

Наукова кар’єра В.Г.Дроботька швидко розвивалася. В 1936 р. за рішенням Президії Академії наук УРСР він без захисту отримав ступінь доктора біологічних наук, у 1938 р. – звання професора, у 1939 р. став членом-кореспондентом АН УРСР. Керований ним відділ розробляв важливі наукові проблеми: вивчення біологічних властивостей бактерій кишково-тифозної групи; дослідження в галузі експериментальної хіміотерапії; питання мінливості бактерій; теоретичні і практичні розробки з бактеріофагії.

Значним досягненням В.Г.Дроботька та його співробітників у довоєнний період стало розкриття етіології так званого невідомого захворювання коней (НЗ), що складає одну з найцікавіших сторінок історії вітчизняної мікробіології. У 30-ті роки ХХ століття кінь відігравав в аграрному секторі України досить помітну роль, використовувався як тяглова сила, а хвороба невідомої природи, що почала поширюватись в деяких районах і іноді виводила із строю до 90-100% кінського поголів’я, спричиняла значні збитки господарству країни. В 1937-1938 рр. хвороба досягла максимальної розповсюдженості, і Раднарком УРСР вирішив організувати комплексні бригади наукових співробітників при інститутах ветеринарного та медичного профілю для з’ясування причин виникнення НЗ та розробки заходів його ліквідації.

Бригаду Інституту мікробіології та епідеміології АН УРСР очолив тодішній директор П.Є.Марусенко, керівництво науково-дослідною роботою здійснював В.Г.Дроботько. В червні 1938 р. цій бригаді вдалося з певністю встановити, що збудником хвороби є токсичний гриб, ідентифікований як Stachybotrys alternans, в зв‘язку з чим умовну назву захворювання, за пропозицією В.Г.Дроботька, замінили на “стахіботріотоксикоз”. Гриб уражав солому, залишену в полі під снігом, і в разі годування отруєною соломою коні хворіли. Коли збудник стахіботріотоксикозу був визначений і докладно вивчений, відкрилася можливість намітити шляхи його ліквідації. Бригадою Академії наук була розроблена інструкція, передана колгоспам для практичного використання, і в 1939 р. стахіботріотоксикоз коней як масове явище був ліквідований. В лютому 1939 р. указом Президії Верховної Ради СРСР П.Є.Марусенко, В.Г.Дроботько та ще п’ятеро членів бригади були нагороджені орденами Трудового Червоного Прапора. Деякі інші учасники досліджень отримали ордени “Знак пошани” та медалі. Це були найдорожчі державні нагороди, призначені вітчизняним вченим.

Слід зазначити, що крім важливого народногосподарського значення пріоритетне відкриття науковців Інституту мікробіології та епідеміології АН УРСР мало і непересічне наукове: воно поклало початок розвитку нової галузі науки – вченню про мікотоксикози, яке надалі успішно розроблялося як в стінах інституту, так і в інших наукових установах.

Творчу роботу українських мікробіологів перервала Велика Вітчизняна війна. За постановою уряду України від 29 червня 1941 р. Академію наук почали евакуювати на схід, щоб в умовах глибокого тилу її співробітники могли здійснювати дослідження, спрямовані на допомогу фронту і тилу. Частина науковців пішла на фронт, і чимало з них віддали своє життя в ім’я перемоги. Більшість академічних інститутів потрапила в Уфу, де установи біологічного профілю були об’єднані в Інститут зообіології, керівником групи мікробіологів якого призначили В.Г.Дроботька. Водночас він був науковим керівником Інституту мікробіології, епідеміології та санітарії Башкирського Наркомздоров’я і за пропозицією Начальника евакоуправління консультував лабораторії трьох місцевих військових госпіталів.

Під час перебування в Башкирії знання з біології токсиноутворюючих грибів, набуті українськими мікробіологами до війни, стали їм у пригоді. Група вчених під керівництвом М.М.Підоплічка та В.Й.Білай розкрила природу важкої хвороби людей – септичної ангіни. Причиною захворювання виявився гриб типу Fusarium, який викликав отруєння зерна, що перезимувало під снігом.

У 1933 р. в Інституті мікробіології і вірусології АН УРСР вперше в СРСР розгорнулися дослідження з проблем бактеріофагії, і в результаті інститут став провідним в країні з цієї проблематики. В.Г.Дроботько розпочав вивчення феномену “спонтанної бактеріофагії” і, показавши вивільнення бактеріофагу лізогенними культурами, довів, що він не втрачає зв’язку з ними при пересівах, а також що йому властива специфічність. Співробітниками інституту було одержано понад 40 бактеріофагів для різних бактерій, як патогенних, так і непатогенних.

Продовжуючи дослідження бактеріофагів, мікробіологи запропонували і передали у виробництво до Уфимського НДІ епідеміології та мікробіології ім. І.І.Мечникова стафілококовий бактеріофаг для боротьби з інфекціями після поранень, який успішно застосовувався в госпіталях та лікарнях Башкирії (В.Г.Дроботько, Б.Є.Айзенман, Г.М.Френкель). Також було розроблено і передано у виробництво метод одержання сухого дизентерійного бактеріофагу у вигляді таблеток. Це був високоактивний портативний дешевий препарат, який не потребував спеціальних установок для виготовлення і зберігав свою активність більше двох місяців.

Ще до війни в лабораторії хімічного синтезу Інституту мікробіології та вірусології було отримано хіміотерапевтичні препарати проти бруцельозу – хвороби сільськогосподарських тварин, що вражала також людей і на той час вважалась невиліковною. Вчені інституту довели, що бруцельоз тварин можна вилікувати, а частина винайдених та випробуваних препаратів, переважно похідні сульфаніламіду, придатна і для клінічного застосування при захворюванні людей. Вивчення цієї хвороби продовжувалось і в Башкирії. В Уфимській інфекційній лікарні розроблявся метод швидкої діагностики бруцельозу і було досягнуто значних результатів при лікування людей стрептоцидом (В.Г.Дроботько, Т.А.Марусенко). Було запропоновано простий технологічний процес регенерації використаних перев’язочних матеріалів, за розробку якого В.Г.Дроботька в 1942 р. нагороджено знаком “Відмінник охорони здоров’я СРСР”.

Повернення науковців в Україну відбувалося у першому півріччі 1944 р. Тут було проведено розукрупнення раніше злитих установ, в результаті чого мікробіологія знов почала розроблятися в Інституті мікробіології імені Д.К.Заболотного, директором якого призначили В.Г.Дроботька.

У розділі 4 “Наукові здобутки академіка В.Г.Дроботька та його школи (50-70 –ті рр. ХХ ст.)” зазначено, що одним із магістральних напрямків роботи Інституту мікробіології АН УРСР у повоєнний період стало дослідження антибіотичних речовин. Це були роки вражаючих успіхів лікування пеніциліном та іншими антибіотиками мікробного походження, проте з часом виявилися і негативні властивості цих препаратів – виникнення стійкості до них збудників хвороб, побічні реакції організму. Дослідники почали звертати все більшу увагу на препарати рослинного походження.Ще в 1928 р. Б.П.Токін винайшов свідчення того, що поранені рослини здатні вбивати на відстані деякі мікроорганізми, виділяючи леткі речовини (фітонциди). Як зазначав В.Г.Дроботько, “величезний світ рослин здавна…слугував кладовою лікарських засобів.. але тільки після відкриття Б.П.Токіним явища фітонцидів вчення про антимікробні властивості вищих рослин стало на наукову основу”. В 1946 р. роботи в цьому напрямку розгорнулись у відділі антибіотиків з ініціативи і під керівництвом В.Г.Дроботька. Було розглянуто наявність летких і нелетких біологічно активних речовин у рослин флори України, Туркменістану та Північного Кавказу. Найперспективнішою рослиною з усіх досліджених українськими вченими виявився звіробій звичайний або дірчастий (Hypericum perforatum L.), що з давніх-давен використовується в народній медицині. У 1948 р. П.І.Кисіль одержав з цієї рослини антибіотичний препарат, названий іманіном, який в 1954 р., після випробування в лікувальних установах Києва, був впроваджений у медичну практику.

Однією з позитивних властивостей препарату є те, що його можна використовувати у багатьох лікувальних формах – розчинах, мазях, суспензіях, у вигляді порошку. Він виявився корисним при лікуванні інфікованих ран, опіків, запальних процесів при гострих ринітах, гайморитах, фарингітах, ларингітах, отитах, при ряді захворювань шкіри.

З ініціативи В.Г.Дроботька 2-6 лютого 1954 р. в Ленінграді було скликано Всесоюзну нараду з фітонцидів, на якій було складено програму подальшої розробки цієї проблеми. Всі наступні наради проходили в Києві, який став осередком вивчення антибіотиків з вищих рослин, тоді як антибіотики мікробного походження переважно вивчалися в Росії.

В 1959 р. при подальшому вивченні антимікробних властивостей звіробою Н.А.Дербенцевою та А.А.Рабинович було запропоновано ще один препарат – новоіманін, антимікробна властивість якого набагато вища від іманіну. В 1964 р. після лабораторних та клінічних випробувань він був введений у медичну практику. Особливо ефективним виявився він при дитячих захворюваннях: хронічних тонзилітах, ангіохолециститах, тяжких гнійних процесах.

Відділом антибіотиків (В.Г.Дроботько, Б.Ю.Айзенман, С.І.Зелепуха) разом з відділом біохімії мікроорганізмів (О.Я.Рашба) з безсмертника або цмину піщаного (Helichrysum arenarium L.) був отриманий аренарин, ефективний при лікуванні в офтальмології – при опіках очей. Сальвін, виділений у 1959 р. Н.А.Дербенцевою з шавлії аптечної (Salvia officinalis L.), виявився придатним для застосування у стоматологічній практиці.

Найбільшу увагу дослідників привертала можливість використання отриманих препаратів в медицині, проте деякі з них придатні для застосування і у сільському господарстві. Так, аренарин був рекомендований Державною комісією при Міністерстві сільського господарства СРСР до впровадження як засіб боротьби з бактеріальним раком томатів, іманін – до використання в рослинництві для профілактики вірусних захворювань тютюну та томатів: тютюнової мозаїки, бронзовості і стовбуру.

Творчий пошук В.Г.Дроботька, який у 1948 р. став дійсним членом Академії наук УРСР, був таким результативним, оскільки він працював на чолі чималого колективу співробітників. Досить швидко цей колектив став набувати ознаки феномену, який за визначенням соціологів і істориків науки іменується науковою школою. За результатами проведеного анкетування та аналізу отриманих даних, до числа представників наукової школи, заснованої В.Г.Дроботьком, слід віднести: д.б.н. Б.Ю.Айзенман, д.б.н. А.С.Бондаренко, д.б.н. О.Я.Рашба, д.б.н. О.Г.Коваленко, д.б.н. С.В.Афонська, к.б.н. Д.Г.Кудлай, к.б.н. П.С.Волосовець, к.б.н. С.І.Зелепуха, к.б.н. Н.А.Дербенцева, к.б.н. М.Л.Швайгер, к.б.н. А.О.Рабинович, к.б.н. А.К.Неграш, к.б.н. Т.П.Мандрик, к.б.н. А.Т.Слабоспицька, к.б.н. В.О.Приходько. Ідентифікація, проведена в ході дослідження діяльності В.Г.Дроботька та його учнів, підтвердила, що їх співдружність дійсно можна кваліфікувати як наукову школу, оскільки вона відповідає всім необхідним критеріям, визначеним Ю.О.Храмовим (1987). Перш за все, В.Г.Дроботько був справжнім лідером – високоерудованим, інтелігентним, охоче передавав свої знання і досвід. Магістральний напрямок роботи очолюваного ним колективу – одержання антибіотичних препаратів із вищих рослин – був оригінальним і актуальним. Стиль роботи і мислення вченого можна розглядати як продовження кращих традицій вітчизняної мікробіологічної науки. Глибокий демократизм, доброзичливість до людей, виключна скромність Віктора Григоровича створювали у відділі особливу творчу атмосферу, необхідну для успішної роботи. Висока принциповість В.Г.Дроботька у питаннях науки виявлялася, зокрема, у його ставленні до деяких “теорій”, які широко пропагувалися в нашій країні у 40-50-ті рр. ХХ століття. Негативний вплив псевдонаукових теорій Т.Д.Лисенка на розвиток багатьох напрямів тогочасної науки широко відомий, менше відомі імена тих небагатьох вчених, які наважувалися заперечувати йому. Серед цих сміливців був і академік В.Г.Дроботько, який у 50-ті роки відважно протистояв поглядам Лисенка, називаючи їх лженауковими. В галузі мікробіології поширювались “новаторські” ідеї Г.М.Бошьяна, який твердив, що віруси можуть перетворюватися у бактерійну форму, а мікроби – у форму вірусів. Він вважав, що відкриті ним “нові уявлення щодо виникнення і розвитку живих клітин” допоможуть радянській науці звільнитися від шкідливого впливу “відживших метафізичних уявлень” зарубіжних вчених і “швидше виконати історичний наказ товариша Сталіна” – догнати і перегнати закордонну науку. В.Г.Дроботько категорично обстоював безпідставність цих тверджень, пояснюючи їх мікробіологічною неграмотністю, яка гальмує розвиток справжньої науки. Це відбувалося в час широкого офіційного визнання праць Г.М.Бошьяна, протистояння якому вимагало чималої мужності. Високий науковий авторитет В.Г.Дроботька у розроблюваній ним галузі науки підтверджується тими оцінками, що містяться в листах його кореспондентів із ближнього та далекого зарубіжжя: О.О.Імшенецького (Росія), М.Юговича (Югославія), О.Хобіма (Бразилія), А.Прево (Франція), З.Ваксмана (США) та ін.

Знання Віктора Григоровича відзначалися енциклопедичністю. Визнаний фахівець у галузі мікробіології, він вирізнявся глибокою ерудицією не тільки у суміжних галузях – медицині, хімії, а й у суспільних науках,художній літературі, мистецтві. Як згадував один із його учнів, доктор біологічних наук О.Г.Коваленко, особистості академіка Дроботька були властиві такі риси: поетичний хист і акторські здібності, а сам він казав, що якби не наука, то він міг би стати художником, письменником, актором чи навіть мандрівником. Все це допомагало йому формувати узагальнюючі наукові висновки, які були б не під силу вузькому спеціалісту, бути яскравим лектором. Його майстерність у доступній формі подавати складні наукові питання постає з численних доповідей, монографій, статей, виголошених або написаних доступною, образною мовою, легкою для сприйняття.

Гідний наступник Д.К.Заболотного у справі розвитку експериментальних та теоретичних основ мікробіології, В.Г.Дроботько наслідував йому і в галузі історико-наукового пошуку, і в справі популяризації наукових знань. Знаючи кілька іноземних мов, він добре володів в першу чергу українською та російською, і все написане ним демонструє високу культуру викладення матеріалу. Практично кожна значна робота, створена ним особисто або у співавторстві, починається з історичного начерку розглядуваного питання. Серія його робіт цілком присвячена питанням історії мікробіології в Україні. Вони складають особливий інтерес, оскільки створені людиною, що безпосередньо брала участь у становленні цієї галузі науки. Низка праць, присвячених відомим вітчизняним мікробіологам – Д.К.Заболотному, Б.Л.Ісаченку, М.Ф.Гамалії, Б.І.Клейну, Г.М.Френкель – цінна тим, що написана їх сучасником та колегою за фахом. Приділяючи значну увагу питанням популяризації наукових знань, В.Г.Дроботько видав монографію “Мікробіологія (популярні нариси)”, змістовну лекцію “Мікроби, їх корисна та шкідлива роль”, низку статей у науково-популярних журналах та дописів у газетах.

У розділі 5 “Значення наукової спадщини В.Г.Дроботька для розвитку біологічної та медичної науки” доведено, що різні аспекти проблеми взаємозв’язку вищих рослин та мікроорганізмів розглядалися в нашій країні М.Г.Холодним, А.М.Гродзинським, Л.Й.Рубенчиком, В.Г.Дроботьком. Розробка проблеми взаємовідносин вищих і нижчих рослинних організмів йшла від опису екологічних механізмів їх взаємодії до розшифровки цих механізмів шляхом виділення та вивчення фізіологічно активних речовин. Завданням школи В.Г.Дроботька був один із аспектів розв’язання названої проблеми: виділення з вищих рослин речовин, активних проти мікроорганізмів – збудників хвороб. Характерною рисою досліджень вченого було те, що вони не завершувалися в стінах лабораторії: отримані результати впроваджувалися у медичну та сільськогосподарську практику.

Практичні та теоретичні розробки В.Г.Дроботька витримали випробування часом. Впродовж півстоліття отримані ним та його співробітниками антибіотики рослинного походження іманін і новоіманін врятували від хвороб та смерті чимало людей. Новоіманін і зараз випускається такими відомими вітчизняними виробниками, як Борщагівський хімфармзавод та Дарницька фармацевтична фабрика. Широко використовується і сама рослина, з якої одержано новоіманін –звіробій, який застосовується у вигляді відварів, екстрактів, масел або як складова фіточаїв та комплексних препаратів (новопаситу, антидепресину).

Наукова прозорливість В.Г.Дроботька проявилася не тільки у проблемі рослинних антибіотиків, яка в наші дні знов привертає увагу науковців, а й в інших важливих питаннях мікробіологічної науки. Він передбачав можливості використання мікроорганізмів для синтезу білка; одним із перших звернув увагу на доцільність застосування бактеріофагів в медичній практиці; вважав, що для вивчення патогенезу злоякісних новоутворень слід шукати речовини, які сприяють перетворенню ракових клітин у нормальні.

У властивій йому поетичній формі окреслював він майбутні перспективи розвитку мікробіологічної науки: “…на сьогодні багатобічна життєдіяльність мікробного світу ще не повністю визначена. Дальші дослідження, напевно, виявлять такі факти, яких зараз ми не можемо собі навіть уявити, як в свій час не уявляли того ефекту, що дало вивчення ядра атома”.

ВИСНОВКИ

1.

Встановлено, що наукова і науково-організаційна діяльність академіка В.Г.Дроботька досі не була предметом спеціального історико-наукового дослідження. Існуючі історіографічні джерела або коротко окреслюють плин його творчого життя, або змальовують окремі його моменти, не складаючи цілісної картини.

2.

Вперше опрацьовано і систематизовано багаті архівні матеріали стосовно життя і творчості вченого. На основі малодоступних публікацій 20-30 рр. ХХ століття детально досліджено перші кроки його роботи в галузі епідеміології. Виявлено, що початкові етапи його життєвого шляху дуже нагадують певні моменти біографії його видатного попередника – академіка Д.К.Заболотного.

3.

Показано, що у довоєнний період, керуючи відділом медичної мікробіології Інституту мікробіології та епідеміології ім. Д.К.Заболотного, В.Г.Дроботько розробляв низку важливих наукових програм: вивчення біологічних властивостей бактерій кишково-тифозної групи; дослідження в галузі експериментальної терапії; питання мінливості бактерій; теоретичні і практичні розробки з бактеріофагії.

4.

Вперше детально висвітлено історію винайдення збудника небезпечного захворювання коней – гриба роду Stachybotrys, описано процес розробки профілактичних та лікувальних засобів боротьби зі стахіботріотоксикозом, за що В.Г.Дроботько та його співробітники першими серед вітчизняних учених отримали високі державні нагороди.

5.

Визначено роль В.Г.Дроботька в організації досліджень мікробіологічного відділу Зообіологічного інституту АН УРСР, створеного в Уфі при евакуації академічних інституцій, під час Великої Вітчизняної війни. Розкриття природи септичної ангіни, одержання стафілококового бактеріофагу для лікування післяраньових інфекцій, розробка методу швидкої діагностики бруцельозу та технологічного процесу регенерації перев’язочних матеріалів проводились українськими мікробіологами для допомоги фронту і тилу.

6.

Показано, що за безпосередньої участі В.Г.Дроботька, як директора Інституту мікробіології АН УРСР, формування тематики у післявоєнний період йшло шляхом, наміченим засновником цієї установи Д.К.Заболотним: вирішення теоретичних питань мікробіології і епідеміології; пошук ефективних засобів боротьби з інфекційними захворюваннями людини, тварин і рослин; розробка методів використання мікробіологічних процесів у сільському господарстві і промисловості.

7.

Доведено, що на базі відділу антибіотиків, керованого В.Г.Дроботьком, було створено наукову школу, магістральним напрямком роботи якої було одержання антимікробних речовин з вищих рослин. Завдяки її діяльності із звіробою звичайного було виділено активні препарати іманін (1948) та новоіманін (1959), успішно впроваджені в медичну практику.

8.

Показано, що проблема, яка стала стрижневою для школи В.Г.Дроботька – одержання антибіотичних речовин з вищих рослин – є складовою більш широкої загальнобіологічної проблеми взаємозв’язку вищих і нижчих рослинних організмів, до якої входять: вчення про фітогормони, започатковане М.Г.Холодним; вивчення фітонцидів, розпочате Б.П.Токіним; алелопатія, запропонована і розроблена А.М.Гродзинським.

9.

Констатовано, що творча спадщина В.Г.Дроботька донині не втратила своєї актуальності, про що свідчать як багаторічне використання пропонованих ним лікарських засобів, так і справедливість зроблених ним передбачень в галузі мікробіології та епідеміології.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Берегова Ю., Руда С. Академік В.Г.Дроботько та його наукова школа // Історія української науки на межі тисячоліть. – 2003. – Вип.11. – С.170-177.

2.

Берегова Ю. Заснування і початок діяльності Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К.Заболотного // Історія української науки на межі тисячоліть. – 2003. – Вип.13. – С.3-7.

3.

Берегова Ю.М. До історії боротьби з стахіботріотоксикозом // Вісник Дніпропетровського університету: Історія і філософія науки і техніки. – 2004. – Вип.11. – С.132-136.

4.

Берегова Ю.М. Вчені Інституту мікробіології Української академії наук в роки Великої Вітчизняної війни // Наука та наукознавство. – 2005. – №2. – С.119-124.

5.

Берегова Ю. Антибіотики рослинного походження на службі сільському господарству // Історія української науки на межі тисячоліть. – 2005. – №20. – С.23-29.

6.

Берегова Ю.М. Зельман Ваксман – життєві та творчі зв’язки з Україною // Наука та наукознавство. – 2005. – №4. – Додаток. – С.241-244.

7.

Берегова Ю.М. Фітонциди – антибіотики рослинного походження // Тези конференції “Сучасні проблеми медицини” // Сучасні проблеми медицини: Матеріали Всеукраїнської наукової конференції (Суми, 25 травня 2004 р.). – Суми: Сумський держ. ун-т, 2004. – С.56-59.

8.

Берегова Ю. В.Г.Дроботько – продовжувач традицій Д.К.Заболотного // Матеріали ІХ конференції молодих істориків освіти, науки і техніки. – К., 2004. – С.12-17.

9.

Берегова Ю.М. Вчений-мікробіолог Берта Айзенман // Жінка в науці і освіті: минуле, сучасність, майбутнє // Матеріали Третьої Міжнародної науково-практичної конференції (Київ, 2005). – К., 2005. – С.364-365.

10.

Берегова Ю. В.Г.Дроботько – історик і популяризатор науки // Матеріали Х конференції молодих істориків освіти, науки і техніки. – К., 2005. – С.7-12.

АНОТАЦІЯ

Берегова Ю.М. Діяльність академіка В.Г.Дроботька в контексті розвитку мікробіологічної науки в Україні (1885-1966). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук за спеціальністю 07.00.07 – історія науки і техніки. Центр досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М.Доброва НАН України. – К. – 2007.

Дисертація присвячена дослідженню життя і творчості відомого українського мікробіолога академіка В.Г.Дроботька. На основі вивчення значного масиву архівних та літературних джерел показано, що наукова, науково-організаційна та науково-популяризаторська діяльність вченого сприяла розвитку мікробіологічної науки в Україні в 30-60-ті рр. ХХ ст. В стінах керованого В.Г.Дроботьком Інституту мікробіології та вірусології імені Д.К.Заболотного НАН України він створив наукову школу, напрямком роботи якої було одержання антимікробних речовин з вищих рослин.

Теоретичні і практичні надбання В.Г.Дроботька та його школи досьогодні не втратили своєї актуальності.

Ключові слова: мікробіологія, епідеміологія, антибіотики, вищі рослини, Українська академія наук, наукова школа.

АННОТАЦИЯ

Береговая Ю.Н. Деятельность академика В.Г.Дроботько в контексте развития микробиологической науки в Украине (1885-1966). – Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата исторических наук по специальности 07.00.07 – история науки и техники. Центр исследований научно-технического потенциала и истории науки имени Г.М.Доброва НАН Украины. – К., 2007.

Диссертация посвящена исследованию жизни и творчества известного украинского микробиолога академика Виктора Григорьевича Дроботько. Показано, что


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВНУТРІШНЬОПОЛІТИЧНІ ДИСКУСІЇ В АНГЛІЇ СТОСОВНО ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ КРАЇНИ НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ (1902 – 1914 РР.) - Автореферат - 28 Стр.
КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ЗАСОБІВ ПРОФІЛАКТИКИ КАРІЄСУ ЗУБІВ У ПІДЛІТКІВ КРИМУ - Автореферат - 23 Стр.
ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ДОЗВІЛЛЄВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТАРШОКЛАСНИКІВ - Автореферат - 30 Стр.
Особливості конфліктної поведінки розумово відсталих підлітків - Автореферат - 33 Стр.
ОПТИМІЗАЦІЯ СИСТЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ НАДАННЯ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Автореферат - 24 Стр.
Нітрогенвмісні похідні моно- і дикарбонових кислот з норборненовим фрагментом - Автореферат - 27 Стр.
РІВЕНЬ ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ’Я СТУДЕНТІВ ЯК КЛІНІКО-ФІЗІОЛОГІЧНА ОСНОВА ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ У ВУЗІ - Автореферат - 29 Стр.