У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ІНСТИТУТ РОЗВЕДЕННЯ І ГЕНЕТИКИ ТВАРИН УААН

УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК

ІНСТИТУТ РОЗВЕДЕННЯ І ГЕНЕТИКИ ТВАРИН УААН

НАДТОЧІЙ ВАЛЕНТИНА МИКОЛАЇВНА

УДК 636. 293. 2: 636. 082. 22

ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА БУГАЇВ – ПЛІДНИКІВ РІЗНИХ ПОРІД ЗА СЕЛЕКЦІЙНО – ГЕНЕТИЧНИМИ ОЗНАКАМИ
ВІДТВОРЮВАЛЬНОЇ ЗДАТНОСТІ

06.02.01 – розведення та селекція тварин

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата сільськогосподарських наук

с. Чубинське Київської області – 2007

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Інституті розведення і генетики тварин УААН

Науковий керівник: доктор сільськогосподарських наук, професор,

академік УААН

Бащенко Михайло Іванович,

директор Черкаського інституту агропромислового

виробництва УААН

Офіційні опоненти:

доктор сільськогосподарських наук, професор, Заслужений діяч науки і

техніки України

Сірацький Йосип Зенонович, завідувач відділу відтворення Інституту

розведення і генетики тварин УААН

кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

Костенко Олександр Іванович,

Українська академія аграрних наук,

виконуючий обов’язки академіка-секретаря відділення зоотехнії УААН

Захист відбудеться ” 19 ” грудня 2007 року, о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 27.335.01 Інституту розведення і генетики тварин УААН за адресою: 08321, Київська обл., Бориспільський р-н, с. Чубинське, вул. Погребняка, 1.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту розведення і генетики тварин УААН, за адресою: 08321, Київська обл., Бориспільський р-н, с. Чубинське, вул. Погребняка, 1.

Автореферат розісланий “ 16 ” листопада 2007 року.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради Ю.В. Мільченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Для досягнення високої продуктивності необхідно використовувати цінні генотипи високопродуктивної худоби з високими адаптаційними можливостями і високим рівнем природної резистентності. Відтворювальна здатність бугаїв характеризується перш за все кількістю та якістю сперми, яку вони продукують. Ці показники мінливі і залежать від багатьох чинників (Сірацький Й.З., Святовець Г.Д., 1971, 1972; Сирацкий И.З., 1972, 1992;). Кількість і якість сперми перебувають у тісній функціональній взаємодії (Сирацкий И.З., 1992).

Поряд з різким підвищенням генетичного потенціалу продуктивності бугаїв-плідників відбувається значне збільшення вибуття тварин за рахунок зниження резистентності організму, підвищення частоти захворювань тварин і т.д. (Пабат В.О., Гончаренко І.В., 2003). У бугаїв-плідників різних порід та генотипів біологічні особливості організму не в повній мірі вивчені, зокрема вплив морфолого-біологічних показників на їх спермопродукцію залежно від віку тварин. Тому вивчення вікової динаміки, породних особливостей показників сперми, морфологічних і біохімічних показників крові, гуморального фактора природної резистентності, активності ферментів крові та виявлення між ними взаємозв’язку у бугаїв-плідників різних порід визначають актуальність дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота була складовою частиною плану науково-дослідних робіт Інституту розведення і генетики тварин УААН, яка виконувалася з 2002 по 2005 роки за темою „Удосконалити існуючі та вивести нові породи і типи молочної худоби з генетичним потенціалом продуктивності 6 – 7 тис. кг молока, вмістом 3,7 – 4,0 % молочного жиру, 3,3 – 3,4 % молочного білку із використанням методів популяційної генетики і біотехнології (№ держреєстрації 0101U003119).

Мета роботи – вивчити і порівняти показники відтворювальної здатності та природної резистентності у бугаїв-плідників різних порід та генотипів, встановити тривалість використання та можливі причини вибуття племінних бугаїв.

Для досягнення мети необхідно було розв’язати наступні завдання:–

дослідити показники молочної продуктивності матерів бугаїв-плідників різного походження;–

оцінити відтворну здатність бугаїв-плідників різних порід та частку впливу різних факторів на ці показники;–

встановити чисельність та причини вибракування племінних бугаїв;–

проаналізувати морфологічні, біохімічні і фізичні показники крові у бугаїв-плідників різних порід;–

вивчити деякі показники гуморального фактора неспецифічної резистентності у бугаїв-плідників різних порід;

Об’єкт досліджень. Бугаї-плідники чорно-рябої, симентальської, української чорно-рябої і червоно-рябої молочних порід, голштинської породи, симентальської породи зарубіжної селекції.

Предмет досліджень. Молочна продуктивність матерів бугаїв-плідників, спермопродуктивність бугаїв-плідників, показники тривалості використання бугаїв та причини їх вибуття, біологічні особливості тварин.

Методи досліджень: зоотехнічні молочна продуктивність, жива маса, маса і проміри внутрішніх органів і сім’яників; біологічні – морфологічні та біохімічні показники крові, показники природної резистентності; селекційно-генетичні – тривалість використання, кількісні та якісні показники спермопродукції; біометричні – визначення середніх величин, коефіцієнтів кореляції та їх похибок і частки впливу.

Обробку отриманих результатів досліджень здійснювали методом варіаційної статистики із застосуванням програмного забезпечення “Statistica” Excel для ПЕОМ.

Наукова новизна одержаних результатів. У бугаїв-плідників різних порід вперше в комплексі вивчено спермопродуктивність, вікову динаміку морфологічних, біохімічних і фізичних показників крові, показників гуморального фактора природної резистентності організму, активності ферментів крові. Виявлений взаємозв’язок між інтерєрними показниками та спермопродуктивністю у бугаїв-плідників залежно від фізіологічної зрілості. У дослідах доведена залежність показників відтворної функції від віку бугаїв-плідників симентальської та української червоно-рябої молочної порід. Визначена структура, причини і вік вибракування бугаїв різних порід на племпідприємствах.

Практичне значення одержаних результатів. Оцінка відтворювальної здатності бугаїв-плідників залежно від віку і породи дає змогу забезпечити одержання від бугаїв сперми з високими якісними показниками, продовжити термін використання племінних бугаїв, знизити собівартість продукції.

Вивчення морфологічних і біохімічних показників крові у віковій динаміці забезпечує ведення контролю за інтенсивністю обмінних і окисно-відновних процесів та дає змогу прогнозувати відтворну здатність бугаїв-плідників різних порід та генотипів. Отримані результати досліджень використовуються в племзаводах та племпідприємствах Черкаської області (акт впровадження від 25 жовтня 2006 року).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота виконана здобувачем особисто. Автором роботи зібрані первинні дані зоотехнічного та племінного обліку бугаїв-плідників, створена комп’ютерна база даних селекційно-генетичних параметрів бугаїв-плідників чорно-рябої, симентальської, української чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід, голштинської породи чорно-рябої та червоно-рябої масті. Морфологічні та біохімічні дослідження крові здобувач виконав самостійно у лабораторії НДІ внутрішніх хвороб тварин при Білоцерківському ДАУ. Проведена статистична обробка матеріалів, узагальнення і аналіз отриманих результатів досліджень, оформлення рукопису дисертації.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень доповідались на щорічних засіданнях вченої ради ІРГТ за 2002 -2005 роки і були схвалені на: науковій конференції молодих вчених, присвяченої 90-річчю з дня народження доктора біологічних наук, професора Смирнова І.В., (Біла Церква, 2001); науковій конференції докторантів і аспірантів “Тиждень науково-дослідної роботи молодих учених та студентської молоді”, (Біла Церква, 2002); науковій конференції молодих вчених та аспірантів, (Чубинське, 2003); науковій конференції молодих вчених та аспірантів, (Чубинське, 2004); науково-практичній конференції “Сучасні проблеми виробництва продукції тваринництва”, (Біла Церква, 2005); науково-практичній конференції “Проблеми становлення галузі тваринництва в сучасних умовах”, присвяченій 10-річчю заснування Вінницького зоологічного товариства, (Вінниця, 2005).

Публікації. Результати експериментальних досліджень опубліковані в 14 наукових працях, у тому числі в 11 фахових виданнях, з них 3 самостійних.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, огляду літератури, матеріалу та методики досліджень, власних досліджень, аналізу і узагальнення результатів досліджень, висновків і пропозицій виробництву, списку джерел літератури і додатків. Робота викладена на 168 сторінках комп’ютерного тексту, містить 39 таблиць, 5 рисунків і 7 додатків. Список літератури включає 298 найменувань, з них 31 – іноземних авторів.

МАТЕРІАЛ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Дослідження за темою дисертації проведені у 2001 – 2005 роках. Головним об’єктом досліджень були бугаї-плідники Білоцерківського дочірнього племпідприємства Київської області, ВАТ „Уманське племпідприємство” і Звенигородського племпідприємства Черкаської області.

Наукові дослідження проведені згідно схеми (рис. 1). Дослідження проводили за показниками молочної продуктивності матерів бугаїв і за показниками спермопродуктивності бугаїв-плідників чорно-рябої (n = 438), симентальської (n = 49), української чорно-рябої (n = 127) та української червоно-рябої (n = 22) молочних порід, голштинської породи чорно-рябої (n = 38) та червоно-рябої масті (n = 19). Аналіз запліднювальної здатності бугаїв-плідників проводили на маточному поголівї чорно-рябої (n = 1299), симентальської (n = 575) порід, українських чорно-рябої (n = 1193) і червоно-рябої (n = 630) молочних порід, голштинської породи чорно-рябої (n = 1774) і червоно-рябої масті (n = 1880).

Спермопродуктивність бугаїв-плідників оцінювали за об’ємом еякуляту, концентрацією і рухливістю сперміїв. Ці показники визначали згідно з ГОСТ 20909.3 – 75 – ГОСТ 20909.6 75 та ГОСТ 27777 – 88 (СТ. СЭВ 5961 – 87). Вивчали вікові зміни спермопродукції у бугаїв-плідників симентальської (n = 27) та української червоно-рябої молочної (n = 25) порід, які використовувались у ВАТ “Уманське племпідприємство”.

Племінну цінність визначали на бугаях симентальської породи (n = 27) і української червоно-рябої молочної породи (n = 25) різного віку за основним показником відтворної здатності бугаїв – загальною кількістю сперміїв в еякуляті, так як він найбільш точніше виражає рівень спермопродуктивності. Для визначення племінної цінності використовували формулу М.З. Басовського (1983):

Рис. 1 Схема проведення досліджень

І = h 2 (Ріj – ij),

де h – коефіцієнт успадковуваності ознаки; Ріj – показник ознаки бугая і – го генотипу, j – го віку; ij – середній показник ровесників і – го генотипу, j – го віку.

Якість плідників за загальною кількістю сперміїв в еякуляті визначали за шкалою оцінки, розробленою М.В. Буштрук (1998), згідно з якою до поліпшувачів відносяться бугаї з племінною цінністю за кількістю сперміїв в еякуляті + 0,2 млрд. і >, до нейтральних ± 0,19 млрд. і до погіршувачів — 0,2 і < млрд.

Тривалість племінного використання бугаїв-плідників вивчали у ВАТ “Уманське племпідприємство” (n = 78), Звенигородському (n = 17) та Біло-церківському дочірньому (n = 598) племпідприємствах. Тривалість життя бугаїв визначали за датою народження і датою вибуття. Причини вибуття згруповано за такими факторами: селекційно-генетичні, порушення відтворювальної функції, внутрішні незаразні захворювання, захворювання кінцівок, інфекційні захворювання та інші причини вибуття (фізіологічна старість, буйна поведінка та ін.).

Вивчали кількісні і якісні показники сперми досліджуваних бугаїв-плідників у лабораторії Черкаського НВО “Прогрес”. Визначення морфологічних, біохімічних, фізичних показників крові та показників гуморального фактора неспецифічної резистентності у бугаїв-плідників симентальської (n = 29) і голштинської (n = 25) порід проводили у лабораторії Науково-дослідного інституту внутрішніх хвороб тварин Білоцерківського державного аграрного університету.

Вміст гемоглобіну визначали гемоглобінціанідним методом, загальну кількість еритроцитів та лейкоцитів – меланжерним методом, кількість окремих груп лейкоцитів (лейкограма) – у мазках крові, пофарбованих за Романовським – Гімза. Вивчали наступні показники гуморального фактору резистентності організму: вміст загального білка (рефрактометрично) та білкових фракцій (нефелометричним методом), загальну кількість імуноглобулінів (за реакцією з 18%-ним розчином натрію сульфіту), лізоцимну активність сироватки крові ( за Ю.М. Марковим із співавт., 1974 р. з використанням добової тест-культури Micrococcus lysodeicticus штам 2655), бактерицидну активність сироватки крові (за Ю.М. Марковим із співавт., 1968 р. з використанням добової тест-культури Escherichia coli штам 0139), титр-гетерогемаглютиніни – в модифікації В.О. Бусола з співавт., 1978).

Морфометричні показники внутрішніх органів і сімяників після забою вивчали на 11 бугаях симентальської породи. Забій тварин проводили у дво - і пятирічному віці. Довжину і ширину лівого та правого сімяників бугаїв вимірювали за допомогою тестиметра (Г.Д. Святовець, В.М. Сірокуров, Й.З. Сірацький та інші, 1972). Середні величини, коефіцієнт кореляції і їх похибки та частку впливу визначали методами варіаційної статистики за Н.А. Плохинским (1969).

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Оцінка бугаїв-плідників різних порід та генотипів за показниками спермопродуктивності. Проблема оцінки і добору бугаїв-плідників за відтворювальною здатністю має важливе значення як в теоретичному, так і в практичному аспекті. Стан відтворювальної здатності самців характеризується насамперед кількістю та якістю сперми. Спермопродуктивність залежить від віку тварин, годівлі, утримання, режиму використання, спадковості і від інших факторів.

Дослідження показників сперми залежно від породи бугаїв показали, що об’єм еякуляту і загальна кількість сперміїв в еякуляті у голштинських бугаїв чорно-рябої масті вищі порівняно з українською чорно-рябою молочною породою на 0,53 мл і 1,1 млрд. (Р<0,001; табл. 1), концентрація сперміїв на 0,22 млрд/мл (Р<0,001). Бугаї чорно-рябої і симентальської порід за кількісними і якісними показниками сперми переважають плідників української червоно-рябої та чорно-рябої молочних порід. Об’єм еякуляту у плідників чорно-рябої породи вищий на 0,42 мл (Р<0,001), загальна кількість сперміїв в еякуляті на 1,32 млрд. (Р<0,001), концентрація сперміїв на 0,22 млрд/мл (Р<0,001), ніж у бугаїв української чорно-рябої породи.

1. Показники спермопродуктивності у бугаїв-плідників різних порід

Порода | n | Показ-

ник | Об’єм еякуляту, мл | Концентрація сперміїв,

млрд/мл | Загальна кількість сперміїв в еякуляті, млрд. | Рухливість сперміїв, балів | Чорно-ряба | 438 | М±m

Сv, % | 4,5±0,03***

28,19 | 1,2±0,01***

28,0 | 5,35 ± 0,08***

24,2 | 6,8±0,07

13,3 | Симен-

тальська | 49 | М±m

Сv, % | 3,88±0,081

24,2 | 1,13±0,026

26,4 | 4,46 ± 0,03

28,6 | 7,5±0,068

10,4 | Українська

чорно-ряба

молочна | 127 | М±m

Сv, % | 4,08±0,063

29,5 | 0,98±0,012

23,0 | 4,03 ± 0,17

21,5 | 6,70±0,065

18,4 | Україн. червоно-ряба

молочна | 22 | М±m

Сv, % | 3,81±0,140

32,9 | 1,09±0,032***

26,6 | 4,16 ± 0,19

36,2 | 7,36±0,1***

10,6 | Голшт.чор-

но-рябої

масті | 38 | М±m

Сv, % | 4,61±0,116***

28,7 | 1,20±0,027***

25,6 | 5,12 ± 0,19

27,6 | 6,89±0,127

20,8 | Голшт. червоно-рябої

масті | 19 | М±m

Сv, % | 5,05±0,242

38,7 | 1,13±0,032

22,7 | 5,67 ± 0,21***

37,1 | 7,15±0,125

13,6 | Примітка. *** - Р<0,001 – Г проти УЧРМ; ЧР проти УЧеРМ; УЧеРМ проти УЧРМ

Між показниками сперми бугаїв симентальської і української червоно-рябої порід вірогідної різниці не встановлено. Плідники української чорно-рябої молочної породи відрізнялися вищим показником об’єму еякуляту в 1,04 разів, проте поступались бугаям української червоно-рябої молочної породи за концентрацією сперміїв на 0,11 млрд/мл (Р<0,001) і рухливістю сперміїв на 0,66 бали (Р<0,001).

Рівень спермопродуктивності бугаїв-плідників різних генотипів залежить від частки спадковості за голштинською породою. Об’єм еякуляту і загальна кількість сперміїв в еякуляті дещо підвищується у плідників з генотипом 1/8ЧР 7/8Г (87,5%) і відповідно становить 4,2±0,14 мл і 4,1 ± 0,188 млрд., що в 1,1 рази вище проти бугаїв з генотипом 1/2ЧР 1/2Г (50%). Концентрація і рухливість сперміїв знаходяться в межах статистичної похибки незалежно від генотипу плідників. Аналіз даних про генетичний вплив на показники спермопродукції і запліднювальну здатність сперміїв показав, що найбільша частка впливу генотипу у бугаїв-плідників української чорно-рябої молочної породи складала на рухливість сперміїв і відповідно становила 10,8 % з критерієм достовірності 8,1 (Р > 0,001). На інші показники сперми частка впливу генотипу складала від 0,5 % до 4,1 %. Для планування селекційної роботи, велике значення в племінному тваринництві має встановлення кореляційного взаємозв’язку між показниками спермопродуктивності. Кореляційний зв’язок між об’ємом еякуляту і концентрацією сперміїв у тварин голштинської породи чорно-рябої і червоно-рябої масті має середнє значення – r = 0,266 і 0,435. У бугаїв чорно-рябої, симентальської, української чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід кореляційний зв’язок між об’ємом еякуляту і рухливістю сперміїв коливається в межах r = 0,040 – 0,449.

Таким чином, встановлені позитивні кореляційні зв’язки між кількісними і якісними показниками сперми залежно від породи плідників необхідно враховувати при плануванні селекційної роботи у тваринництві.

Спермопродуктивність бугаїв-плідників симентальської та української червоно-рябої молочної порід залежно від віку. При визначенні закономірностей змін спермопродуктивності впродовж життя бугаїв-плідників встановили, що об’єм еякуляту і загальна кількість сперміїв в еякуляті у бугаїв обох порід статистично вірогідно збільшується до семирічного віку. У тварин симентальської породи об’єм еякуляту у дво – і трьохрічному віці складає 70 % і 78 % від об’єму еякуляту у віці сім років. Концентрація сперміїв є найвищою у бугаїв симентальської породи у дворічному і п’ятирічному віці – 1,25±0,13 млрд/мл і 1,26±0,10 млрд/мл, а в семирічному віці цей показник дещо зменшується. У бугаїв української червоно-рябої молочної породи концентрація сперміїв підвищується до п’ятирічного віку. У семирічному віці фізіологічної зрілості даний показник становить 1,38±0,21 млрд/мл, що в 1,4 рази вище, ніж у дворічному віці. Такі вікові зміни відбуваються і за показником рухливості сперміїв в еякуляті. У бугаїв симентальської породи спостерігається найвища рухливість сперміїв у п’ять років (Р<0,001), а до семирічного віку спостерігається тенденція до зниження. Рухливість сперміїв у плідників новоствореної породи у два роки в 1,04 рази вища, ніж у їх ровесників симентальської породи (Р<0,001). З віком у тварин української червоно-рябої молочної породи рухливість сперміїв має тенденцію до збільшення і в семирічному віці фізіологічної зрілості досягає 7,92±0,22 бали, що в 1,1 рази вище (Р<0,01), ніж у дворічному віці.

Частка впливу віку бугаїв-плідників симентальської і української червоно-рябої молочної порід на об’єм еякуляту складає 39,5 % і 32,7 % (Р > 0,001), концентрацію сперміїв – 0,5 % і 6,4 %, загальну кількість сперміїв в еякуляті – 35,3 % і 49,0 % (Р > 0,001), рухливість сперміїв – 20,9 % і 5,6 %, загальну заплідненість – 3,2 % і 4,4 %, заплідненість від першого осіменіння – 4,8 % і 5,1 %.

Таким чином, за результатами досліджень можна стверджувати, що кількісні та якісні показники сперми змінюються залежно від віку бугаїв-плідників.

Запліднювальна здатність сперміїв бугаїв-плідників різних порід. Запліднювальна здатність сперміїв бугаїв-плідників залежить від взаємодії багатьох генетичних факторів і умов навколишнього середовища: віку тварин, рівня та повноцінності годівлі, сезону року, дотримання вимог збереження й використання сперми. За даними табл. 2 видно, що запліднювальна здатність сперміїв бугаїв-плідників української чорно-рябої молочної породи є найвищою серед інших порід і становить 75,3 % від першого осіменіння (898,1 ± 91,5 голів), загальна заплідненість – 91,2 % (1088,4 ± 107,96 голів). Плідники української червоно-рябої молочної породи характеризуються нижчими показниками плодючості – 64,9 % і 75,5 %, що в 1,2 рази менше проти бугаїв української чорно-рябої молочної породи. На цьому рівні знаходиться також запліднювальна здатність бугаїв-плідників чорно-рябої породи та голштинської породи чорно-рябої масті. Бугаї симентальської і голштинської породи червоно-рябої масті відрізняються нижчими показниками плодючості.

2. Запліднювальна здатність сперміїв бугаїв-плідників різних порід

Порода | Всього

осіменено, голів | Загальна заплідненість | Заплідненість від першого осіменіння | голів | % | голів | % | Чорно-ряба | 1299 | 1180,9±36,03 | 90,9 | 820,6±29,1 | 63,1 | Симентальська | 575 | 419,1±113,47 | 72,7 | 334,9±731,1 | 58,1 | Українська чорно-ряба | 1193 | 1088,4±107,9 | 91,2 | 898,1±91,5 | 75,3 | Українська червоно-ряба | 630 | 476,2±127,38 | 75,5 | 408,9±117,3 | 64,9 | Голштинська чорно-рябої масті | 1774 | 1642,1±224,7 | 92,5 | 1162,7±168,6 | 65,5 | Голштинська червоно-рябої масті | 1880 | 1674,8±204,7 | 89,0 | 1058,9±145,6 | 56,3 | Між показниками сперми та запліднювальною здатністю сперміїв існує певний взаємозв’язок. Встановлений низький коефіцієнт кореляції між запліднювальною здатністю та об’ємом еякуляту, концентрацією та рухливістю сперміїв у бугаїв-плідників української червоно-рябої та чорно-рябої молочних порід, що знаходиться в межах від 0,008 до 0,164.

Оцінка племінної цінності бугаїв-плідників за спермопродуктивністю. Дослідження племінної цінності бугаїв-плідників симентальської породи за загальною кількістю сперміїв в еякуляті залежно від віку показали, що їх кількість з дворічного до семирічного віку з племінною цінністю + 0,55 млрд. до + 1,07 млрд. коливалась в межах 40 % – 63,6 % (табл. 3).

3. Вікова динаміка загальної кількості сперміїв в еякуляті

по всіх категоріях оцінених бугаїв-плідників симентальської породи

Вік, міс. | Поліпшувачі | Нейтральні | Погіршувачі | n% | Пц

(млрд.) | n% | Пц

(млрд.) | n% | Пц

(млрд.) | 13 – 24 | 8 | 53,3 | 0,77 | 3 | 20,0 | 0,09 | 4 | 26,6 | - 0,44 | 25 – 36 | 11 | 52,3 | 0,70 | 6 | 28,5 | 0,06 | 4 | 19,0 | - 0,33 | 37 – 48 | 9 | 50,0 | 0,55 | 6 | 33,3 | 0,08 | 3 | 16,6 | - 0,68 | 49 – 60 | 7 | 63,6 | 1,07 | 1 | 9,1 | 0,08 | 3 | 27,2 | - 0,48 | 61 – 72 | 4 | 40,0 | 0,92 | 2 | 20,0 | 0,13 | 4 | 40,0 | - 0,25 | 73 – 84 | 5 | 55,5 | 0,67 | 1 | 11,1 | 0,14 | 3 | 33,3 | - 0,19 | В середньому | 52,4 | 0,78– | 20,3 | 0,09– | 27,1 | - 0,39 |

Бугаїв-погіршувачів з племінною цінністю від – 0,19 до – 0,25 млрд. найбільше виявлено у віці шість і сім років – 33,3 % і 40 %. Кількісний розподіл бугаїв за категоріями склав 52,4 %, 20,3 % і 27,1 %.

4. Вікова динаміка показника загальної кількості сперміїв в еякуляті

по всіх категоріях оцінених бугаїв-плідників української

червоно-рябої молочної породи

Вік, міс. | Поліпшувачі | Нейтральні | Погіршувачіn% | Пц

(млрд.) | n% | Пц

(млрд.) | n% | Пц

(млрд.) | 13 – 24 | 6 | 35,2 | 0,23 | 4 | 23,5 | 0,07 | 7 | 47,0 | - 0,44 | 25 – 36 | 5 | 25,0 | 0,78 | 6 | 30,0 | 0,06 | 9 | 45,0 | - 0,39 | 37 – 48 | 5 | 31,2 | 1,07 | 1 | 6,25 | 0,08 | 10 | 62,5 | - 0,55 | 49 – 60 | 4 | 28,5 | 1,1 | 3 | 21,4 | 0,08 | 7 | 50,0 | - 0,54 | 61 – 72 | 1 | 16,6 | 1,2 | 1 | 16,6 | 0,08 | 4 | 66,6 | - 0,63 | 73 – 84 | 1 | 25,0 | 2,0 | 1 | 25,0 | 0,13 | 2 | 50,0 | - 0,85 | В середньому | 26,9 | 1,06 | 20,4 | 0,08 | 53,5 | - 0,56 | Оцінені плідники української червоно-рябої молочної породи відрізняються високою кількістю бугаїв-погіршувачів, племінна цінність яких у віці від двох до семи років коливалась у межах від 0,39 млрд. до 0,85 млрд., що відповідно становить 45,0 % і 66,6 % (табл. 4). Племінна цінність бугаїв-поліпшувачів у пять років, за нашими результатами досліджень, склала 1,1 млрд. (28,5 %), у два роки – лише 0,23 млрд. (35,2 %). Кількісний розподіл бугаїв української червоно-рябої молочної породи за категоріями склав, відповідно 26,9 %, 20,4 % і 53,3 %.

Тривалість використання та причини вибуття бугаїв-плідників. Вибракування бугаїв у молодому віці не дозволяє в повній мірі використати генетичний потенціал цінних плідників, що призводить до зниження рівня відтворення стада.

Середній вік життя вибулих бугаїв-плідників різних порід неоднаковий (табл. 5).

5. Тривалість життя і вік вибуття бугаїв-плідників різних порід

Вік (місяців) | Породи | симентальська | чорно-ряба | українська червоно-ряба молочна | голів | % | голів | % | голів | % | 36 | 17 | 2,45 | 128 | 18,5 | 8 | 1,20

36 – 60 | 18 | 2,60 | 141 | 20,3 | 10 | 1,44

72 | 14 | 2,02 | 169 | 24,4 | 4 | 0,57

Середній вік жи-ття | 42,4– | 42,3– | 33,2–

Середня трива-лість використання | 24,4– | 24,3– | 15,2–

Продовження таблиці 5

Вік (місяців) | Породи

українська чорно-ряба молочна | голштинська червоно-рябої масті | голштинська чорно-рябої масті

голів | % | голів | % | голів | %

36 | 68 | 9,81 | 3 | 0,43 | 16 | 2,30

36 – 60 | 41 | 5,91 | 8 | 1,20 | 6 | 0,86

72 | 18 | 2,60 | 8 | 1,20 | 16 | 2,30

Середній вік жи-ття | 33,8– | 51,9– | 52,3–

Середня тривалість використання | 15,8– | 33,9– | 34,3–

Найбільша тривалість використання спостерігається у плідників голштинської породи червоно-рябої та чорно-рябої масті – 33,9 і 34,3 місяці, що на 54,6 % вище, ніж у бугаїв новостворених порід.

Для селекції молочної худоби важливим є вивчення реакції генотипу тварин на умови середовища. За результатами досліджень встановлено, що основними причинами вибуття бугаїв-плідників симентальської та чорно-рябої порід є селекційно-генетичні: симентальська – 8 (16,3%); чорно-ряба – 47 (10,7%) та порушення відтворювальної здатності: симентальська – 14 (28,6%); чорно-ряба – 203 (46,3%), а також захворювання кінцівок: симентальська – 11 (22,4%); чорно-ряба – 77 (17,6%).

Аналіз причин вибракування бугаїв-плідників новостворених українських червоно-рябої та чорно-рябої молочних порід показує, що найбільша кількість бугаїв вибула через порушення відтворювальної здатності – 18,2% і 18,1%.

Морфологічні, біохімічні і фізичні показники крові у бугаїв-плідників симентальської і голштинської порід. Продуктивні якості, відтворювальна здатність бугаїв-плідників, їх стійкість до захворювань та одержання від них життєздатного приплоду з бажаними показниками резистентності тісно повязані з інтерєрними показниками організму тварин. Кількість еритроцитів і показник гематокритної величини у тварин обох порід істотно не відрізнялися від величин, характерних для великої рогатої худоби. Вище значення кількості еритроцитів у плідників симентальської породи відмічали у віці 1,6 років, нижче – у віці 7,6 років (табл. 6).

6. Вікова динаміка морфологічних показників крові у бугаїв-плідників симентальської і голштинської порід (М ± m)

Порода | Вікові групи, років | Еритроцити, Т/л | Гемоглобін, г/л | Гематокрит, % | Симентальська, n=12 | 1,6 | 7,80±0,340 | 117,1±3,87 | 34,1±1,95 | Голштинська, n=9 | 7,21±0,368 | 117,4±6,05 | 33,9±1,13 | Симентальська, n=12 | 3,8 | 7,76±0,723 | 134,1±3,43*** | 39,1±1,78 | Голштинська, n=8 | 8,24±0,416 | 142,4±7,92** | 47,7±5,33 | Симентальська, n=5 | 7,6 | 7,17±0,439 | 149,8±1,91*** | 38,0±3,53 | Голштинська, n=8 | 7,75±0,562 | 118,8±4,36 | 36,2±1,68 |

У бугаїв голштинської породи кількість еритроцитів є найвищою у другому віковому періоді. Кількість гемоглобіну у крові бугаїв симентальської і голштинської порід збільшується залежно від віку. У другому і третьому віковому періодах кількість гемоглобіну є вищою за фізіологічний показник для великої рогатої худоби і коливається в межах від 134,1±3,43 г/л до 149,8±1,91 г/л. Високі показники кількості гемоглобіну у бугаїв-плідників можна пояснити дією чоловічого гормону тестостерону, який не тільки бере участь у репродуктивній функції, він стимулює також синтез білка, може підсилювати еритропоез.

Кількість лейкоцитів у плідників голштинської породи в усі вікові періоди була вищою, ніж у бугаїв симентальської породи. У віці 1,6 і 3,8 років показник кількості лейкоцитів у голштинів переважав аналогічний у сименталів в 1,2 рази (Р<0,001) (рис. 2).

При аналізі лейкограми виявлено збільшення у бугаїв голштинської породи кількості еозинофілів в 1,5 разів (Р<0,05) і кількості сегментноядерних нейтрофілів на 19,9%, ніж у плідників симентальської породи. Водночас відмічаємо вірогідне збільшення кількості лімфоцитів (Р<0,01) у тварин симентальської породи.

Отже, результати досліджень констатують високі показники кількості еритроцитів, вмісту гемоглобіну у бугаїв у другому і третьому вікових періодах.

Гуморальні фактори неспецифічної резистентності. Інтегруючим показником гуморальних факторів неспецифічної резистентності є вміст загального білка у сироватці крові. На кількість загального білка і співвідношення між окремими фракціями впливають вік тварин, продуктивність, фізіологічний стан. У бугаїв обох порід вміст загального білка з віком підвищується, проте у плідників симентальської породи в усі вікові періоди цей показник знаходився на вищому рівні, ніж у тварин голштинської породи. Так, у віці 1,6 і 3,8 років кількість загального білка у сименталів була вищою в 1,1 разів, у віці 7,6 років – в 1,0 разів, порівняно з бугаями голштинами (Р<0,05). У третьому віковому періоді (7,6 років) вміст загального білка у бугаїв обох порід перевищував фізіологічну норму для дорослої великої рогатої худоби і становив у тварин симентальської породи 92,8 ± 3,94 г/л, у голштинської – 91,1 ± 2,08 г/л. Аналіз вікової динаміки білкових фракцій показує, що вміст ?-глобулінів у двох перших вікових групах є нижчим у бугаїв голштинської породи і становить 24,6 ± 1,08 % проти 31,9 ± 3,11 % у плідників симентальської породи (Р<0,05) у віці 1,6 років і 25,4 ± 2,25 % проти 32,5 ± 3,12 % у віці 3,8 років, що в 1,2 рази вище. У третьому віковому періоді спостерігаємо підвищення кількості гамма-глобулінів у сироватці крові у плідників голштинської породи порівняно з плідниками симентальської породи – 44,7 ± 2,39 % проти 33,9 ± 1,80 % (Р<0,001).

Основою гуморальних факторів захисту організму є імуноглобуліни. Вміст імуноглобулінів у сироватці крові бугаїв-плідників симентальської породи є вірогідно вищим – 21,7 ± 0,93 мг/мл проти 16,4 ± 1,71 мг/мл у плідників голштинської породи. Результати досліджень вікової динаміки вмісту імуноглобулінів показують, що їх кількість в залежності від віку є також вищою у бугаїв симентальської породи в усі вікові періоди з перевагою цієї величини у першій і другій дослідних групах в 1,8 і 1,4 рази (Р<0,001). Третій віковий період характеризується незначним збільшенням кількості імуноглобулінів у сименталів – 24,7 ± 1,89 мг/мл проти 23,9 ± 1,53 мг/мл у голштинів. Бактерицидна активність сироватки крові у бугаїв голштинської породи є вищою в 1,6 разів (Р<0,001) (табл. 7). Лізоцимна активність у тварин обох порід знаходилася на одному рівні – 4,1 ± 0,22% і 3,99 ± 0,217%.

7. Показники гуморального фактору захисту організму у бугаїв-плідників симентальської і голштинської порід

Порода | Імуногло-буліни, мг/мл | БА, % | ЛА, % | ЦІК, од.екст. | Титр-гетеро-гемаглютиніни | Симентальська,

n = 29 | 21,7±0,93 | 41,8±2,37 | 4,1±0,22 | 96,7±6,29 | 562,1±113,6 | Голштинська,

n = 25 | 16,4±1,71 | 69,1±7,30 | 3,99±0,217 | 64,5±7,62 | 408,0±147,24 | Р< | 0,01 | 0,001 | 0,5 | 0,01 | 0,5 |

Високі показники гемопоезу та гуморального фактору неспецифічної резистентності у бугаїв-плідників характеризують високий рівень імунного стану організму, що підвищує стійкість організму до різних захворювань, які в свою чергу можуть передаватися за спадковістю і тим самим впливати на стійкість потомства до несприятливих факторів середовища.

Активність ферментів. Ферменти – це високомолекулярні органічні сполуки білкової природи. Характерним для них є те, що синтез та каталічна їх активність регулюється на генетичному рівні. Серед ферментів важливе місце в обмінних процесах займають трансамінази – аспартат – та аланінамінотрансферази (АСТ, АЛТ). Вони локалізуються у цитоплазмі паренхіматозних клітин. Джерелом енергії руху сперміїв є три біохімічні процеси: дихання, гліколіз та розпад АТФ. Ці процеси взаємозв’язані: внаслідок перших двох виділяється енергія, а третій зводиться до перетворення цієї енергії в таку форму, яка може діяти на руховий апарат спермія і каталізуються ферментативними системами.

Активність АСТ у бугаїв-плідників симентальської породи є вищою – 2,10 ± 0,051 ммоль/л проти 1,78 ± 0,137 ммоль/л у бугаїв голштинської породи (Р<0,05). Середній показник активності АЛТ у бугаїв голштинської породи є вищим в 1,3 рази за середній показник у плідників симентальської породи. Бугаї-плідники симентальської породи першої і третьої вікових груп характеризувалися дещо нижчими показниками активності ферментів проти другої групи. Значення активності АСТ у бугаїв голштинської породи у віці 1,6 років є найвищою – 2,2 ± 0,18 ммоль/л, а найнижчий показник відмічаємо у віці 3,8 років – 1,22 ± 0,061 ммоль/л (Р<0,001).

На основі вивчення кореляційного зв’язку між об’ємом еякуляту і активністю трансаміназ залежно від віку виявили, що бугаї-плідники симентальської породи австрійської селекції першої (1,6 років), другої (3,8 років) і третьої (7,6 років) груп мають позитивний кореляційний зв’язок. Встановлення позитивних кореляційних зв’язків у бугаїв-плідників симентальської породи австрійської селекції між об’ємом еякуляту, концентрацією та рухливістю сперміїв і активністю ферментів у першій, другій і третій групах (період становлення статевої функції та фізіологічної зрілості) на нашу думку, є закономірним, оскільки у ці періоди проходить постійне збільшення кількісних і якісних показників сперми та збільшення діаметра сім’яних канальців, що потребує значно вищої інтенсивності обмінних процесів в організмі бугаїв.

ВИСНОВКИ

1. На основі вивчення репродуктивної функції і показників крові бугаїв-плідників основних порід України – української чорно-рябої молочної, української червоно-рябої молочної, чорно-рябої, симентальської та імпортних порід – голштинської породи чорно-рябої та червоно-рябої масті, симентальської породи австрійської селекції встановлені селекційно-генетичні та біологічні особливості тварин. Виявлені закономірності дають змогу прогнозувати відтворювальну здатність бугаїв-плідників, що підвищить ефективність селекції за основними господарськи корисними ознаками.

2. У бугаїв відмічені породні особливості спермопродуктивності. Бугаї чорно-рябої і симентальської порід за кількісними і якісними показниками сперми переважають плідників української червоно-рябої та чорно-рябої молочних порід. Об’єм еякуляту та загальна кількість сперміїв в еякуляті у плідників чорно-рябої породи вищі на 0,42 мл і на 1,32 млрд. (Р<0,001), концентрація сперміїв на 0,22 млрд/мл (Р<0,001), ніж у бугаїв української чорно-рябої молочної породи. Між показниками сперми у бугаїв симентальської і української червоно-рябої молочної породи вірогідної різниці не встановлено.

3. Рівень спермопродуктивності у бугаїв-плідників української чорно-рябої молочної породи різних генотипів залежить від частки спадковості за голштинською породою. Показник об’єму еякуляту у бугаїв з 68,75% часткою спадковості на 16% вищий, ніж у плідників з часткою спадковості 50 % за голштинською породою. Частка впливу (?) генотипу бугаїв-плідників на кількісні та якісні показники сперми складає від 0,5 % до 10,8 %.

4. У бугаїв-плідників симентальської і української червоно-рябої молочної порід встановлена достовірна різниця за показниками спермопродуктивності залежно від віку. Концентрація і рухливість сперміїв є найвищою у п’ятирічному та семирічному віці у плідників обох порід, але з перевагою цих показників сперми у бугаїв української червоно-рябої молочної породи. Частка впливу (?) віку бугаїв-плідників симентальської та української червоно-рябої молочної порід на обєм еякуляту складає 39,5 % і 32,7 % (Р > 0,001), на загальну кількість сперміїв в еякуляті – 35,3 % і 49,0 % (Р > 0,001).

5. Бугаї-плідники різних порід характеризуються різною запліднювальною здатністю. Найвищі показники загальної запліднювальної здатності сперміїв спостерігаються у плідників української чорно-рябої молочної породи – 75,3%. Встановлений низький коефіцієнт кореляції між показниками плодючості та об’ємом еякуляту, концентрацією та рухливістю сперміїв у бугаїв-плідників української червоно-рябої та чорно-рябої молочних порід (r = 0,008 – 0,164).

6. Величина племінної цінності бугаїв-плідників змінюється залежно від породи і віку. Кількісний розподіл плідників симентальської породи за категоріями племінної цінності склав 52,4 %, 20,3 % і 27,1 %, плідників української червоно-рябої молочної породи – 26,9 %, 20,4 % і 53,3 %.

7. Породний фактор істотно впливає на строки використання бугаїв-плідників. Середня тривалість використання бугаїв-плідників симентальської породи складає 24,4 місяці, чорно-рябої – 24,3 місяці, української червоно-рябої молочної – 15,2 місяці, української чорно-рябої молочної – 15,8 місяці, голштинської червоно-рябої масті – 33,9 місяці, голштинської чорно-рябої масті – 34,3 місяці. Аналіз вибуття 693 бугаїв-плідників з племпідприємств показує, що основними причинами вибуття є порушення відтворювальної здатності – 39,1 %, селекційно-генетичні – 19,9 %, захворювання кінцівок – 15,0 %, внутрішні незаразні захворювання – 11,5 %.

8. У бугаїв-плідників симентальської і голштинської порід встановлені вікові і породні відмінності за морфологічними показниками крові. Кількість еритроцитів у бугаїв-плідників голштинської породи є найвищою у віці 3,8 років – 8,24 Т/л, симентальської породи – у віці 1,6 і 3,8 років – 7,80 Т/л і 7,76 Т/л. Кількість гемоглобіну зростає у плідників обох порід залежно від віку і є вищим за фізіологічну норму для великої рогатої худоби. Кількість лейкоцитів у бугаїв голштинської породи в усі вікові періоди була вищою, ніж у їх ровесників симентальської породи.

9. Неспецифічна резистентність у бугаїв-плідників симентальської породи в усі вікові періоди характеризується високими показниками загального білка (85,3 ± 1,47 г/л), загальної кількості імуноглобулінів (21,7 ± 0,93 мг/мл), циркулюючих імунних комплексів (96,7 ± 6,29 од. екст.), титр-гете-рогемаглютинінів (562,1 ± 113,6), лізоцимної активності (4,1 ± 0,22%). Бактерицидна активність знаходиться на вищому рівні у бугаїв голштинської породи (69,1 ± 7,30%; (Р<0,001).

10. Активність ферментів сироватки крові АСТ і АЛТ у бугаїв-плідників симентальської породи з віком зростає. У віці 3,8 і 7,6 років становить: АСТ – 2,13 ± 0,078 ммоль/л і 2,12 ± 0,113 ммоль/л; АЛТ – 1,1 ± 0,04 ммоль/л і 1,06 ± 0,133 ммоль/л. Плідники


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ АВТОМОБІЛЬНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ ПАРТіОННиХ ВАНТАЖІВ З ВИКОРИСТАННЯМ РОЗПОДІЛЬчИХ ЦЕНТРІВ - Автореферат - 22 Стр.
ДОСЛІДЖЕННЯ ОСНОВНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЯДЕР І ЯДЕРНО-ЯДЕРНОЇ ВЗАЄМОДІЇ У МОДИФІКОВАНОМУ НАБЛИЖЕННІ Томаса-Фермі - Автореферат - 22 Стр.
Cинтез, фізико-хімічні та біологічні властивості похідних 2-R-4(3Н)хіназолону(тіону) - Автореферат - 24 Стр.
ПСИХОЛОГІЧНІ УМОВИ РОЗВИТКУ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ КЕРІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ - Автореферат - 25 Стр.
БЕзеталонний метод моніторингу повітряного середовища системою електрохімічних сенсорів - Автореферат - 26 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТЯГОВИХ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАЧ МЕТРОВАГОНІВ З АСИНХРОННИМИ ДВИГУНАМИ - Автореферат - 27 Стр.
Моделі та засоби оцінювання знань за допомогою гібридної нечітко-нейронної інформаційної технології - Автореферат - 16 Стр.