У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦИОНАЛЬНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ ФИЗИЧЕСКОГО ВОСПИТАНИЯ И СПОРТА УКРАИНЫ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІЗИЧНОГО

ВИХОВАННЯ І СПОРТУ УКРАЇНИ

РИЗИК АЛЛА МУСТАФА ХУСИН КАВАКЗЕ

УДК 796.071.7: 615.825 (53Ио)

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ

ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ

В ЙОРДАНІЇ

24.00.03 – Фізична реабілітація

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного

виховання і спорту

Київ – 2007

Дисертацією є рукопис

Роботу виконано в Національному університеті фізичного виховання і спорту України, Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту

науковий керівник

доктор медичних наук, професор

БАШКІН Ігор Миколайович,

Національний антидопінговий центр, заступник директора

Офіційні опоненти:

доктор медичних наук, професор

Клапчук Василь Васильович, Дніпропетровський державний

інститут фізичної культури і спорту, завідувач кафедри фізичної реабілітації,

доктор медичних наук, професор,

Бойчук Тетяна Вячеславівна,

Прикарпатський Національний університет імені Василя Стефаника,

завідувач кафедри фізичної реабілітації

Захист відбудеться 31 травня 2007 р. о 14 год. 30 хв. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.829.01 Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, м.Київ-150, вул.Фізкультури,1).

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, м.Київ-150, вул. Фізкультури,1).

Автореферат розіслано 28 квітня 2007 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради В.І.Воронова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасні тенденції світового суспільного розвитку, інтенсифікація науково-технічного прогресу є справжнім випробовуванням для біологічних, адаптаційних, соціогенних та інших механізмів пристосування до складних аспектів існування сучасної людини (Г.Л.Апанасенко, 1988; М.М.Амосов, 1990; Н.А.Агаджанян, 2006). Надзвичайне поширення захворювань, травматичних, психоемоційних, імунних та інших порушень, дисбалансів і дисфункцій у багатьох випадках зумовлено патогенним стилем життя сучасних людей (М.М.Амосов, 1990; Ю.Ісаєв, 2002; І.І.Пархотик, 2004, В.М.Платонов, 2006). В Йорданії, як і у більшості країн світу, відзначається погіршення стану здоров’я нації, як інтегративного показника фізичного, психічного і соціального здоров’я громадян (Мухаммед Амро, 2004; Мухаммед Аль-Кудах, 2006).

Такі обставини диктують нагальну необхідність вдосконалення системи заходів, спрямованих на підвищення рівня здоров’я і якості життя населення. Проблемою, що потребує негайного рішення, є процес підготовки кваліфікованих фахівців, професіональна діяльність яких має бути спрямована на оздоровлення населення, адаптацію його до життя в сучасних умовах (О.К.Марченко, 1994; Т.Ю.Круцевич, 2000; В.Н.Мухін, 2000; В.А.Кукса, 2000; М.С.Герцик, 2001; Ю.М.Шкребтій, 2003; Бойчук Т.В., 2005). Для таких фахівців базовою основою повинно бути уявлення про здоров’я як оптимальний стан організму людини, а його оптимізація має здійснюватись шляхом комплексного впливу на локомоторну функцію, як найбільш давню, генетично запрограмовану, з високим енергетичним і вегетативним потенціалом (Г.Л.Апанасенко, 2000; В.В.Клапчук, 2002; Ю.П.Дегтярьов, 2004; І.Н.Башкін, 2005).

Йорданія має потребу у кваліфіковано підготовлених кадрах, які здатні реалізувати сучасні комплексні оздоровчо-реабілітаційні технології у лікувально-профілактичних, санаторно-курортних і спортивно-оздоровчих закладах всіх форм власності. Професіональна підготовка таких спеціалістів повинна здійснюватись на основі науково обґрунтованої організації процесу освіти, враховуючи досвід передових країн і регіональних особливостей, що притаманні Йорданії.

Все вищенаведене обґрунтовує і актуалізує тему даного дослідження.

Зв’язок роботи з планами і темами НДР. Обраний напрям досліджень виконувався у відповідності до теми НДР № 2.2.2. “Змістовна корекція викладання дисципліни “Фізична реабілітація у ВНЗ” “Зведеного плану НДР з фізичної культури і спорту на 2001-2005 р.р.” Державного комітету молодіжної політики, спорту та туризму України (номер державної реєстрації 0106U10762) (співвиконавець теми).

Мета роботи - сформувати адекватні шляхи оптимізації професійної підготовки фахівців-реабілітологів в Йорданії на підставі аналізу організаційно-методичних особливостей даного процесу.

Задачі:

1. Систематизувати і узагальнити сучасні науково-методичні знання стосовно сфери діяльності фахівців з фізичної реабілітації.

2. Теоретично проаналізувати і зіставити проблему стану здоров’я населення з професійною системою підготовки фахівців-реабілітологів.

3. Виявити особливості організаційно-методичного забезпечення підготовки фахівців-реабілітологів в системі вищої освіти Йорданії.

4. Визначити адекватні шляхи оптимізації процесу професійної підготовки фахівців з фізичної реабілітації Йорданії.

5. Теоретично обґрунтувати і розробити модель особистісної підготовки майбутніх фахівців даного профілю.

Об’єкт дослідження – система професійної підготовки фахівців з фізичної реабілітації.

Предмет дослідження – організаційно-методичні особливості підготовки фахівців з фізичної реабілітації в Йорданії.

Методи дослідження. Для реалізації поставлених задач застосовувались такі методи, як: вивчення літературних джерел; вивчення законодавчих і нормативних документів; соціологічне опитування (анкетування, інтерв’ю, бесіда); метод аналогового моделювання; аналіз даних медичної статистики; педагогічне спостереження; методи математичної статистики.

Наукова новизна полягає в тому, що:

· вперше з сучасних методологічних позицій проаналізовано основні періоди становлення і розвитку системи професійної підготовки фахівців-реабілітологів та визначено особливості становлення і розвитку реабілітації на різних історичних етапах в Йорданії;

· вперше визначено методичні і організаційні особливості підготовки фахівців-реабілітологів Йорданії;

· вперше з’ясовано нозологічну структуру захворюваності населення Йорданії, яку було використано для корекції навчальних програм підготовки фахівців з фізичної реабілітації у вищих навчальних закладах;

· обґрунтовано можливості використання канадського і українського досвіду для удосконалення організаційно-методичних аспектів підготовки фахівців з фізичної реабілітації в Йорданії;

· обґрунтовано особистісно орієнтовану програму професійної підготовки майбутнього фахівця з фізичної реабілітації у вищих навчальних закладах;

· розширено теоретичні уявлення про систему безперервної професійної підготовки фахівців з фізичної реабілітації в Йорданії;

· доповнено дані про особливості питань кадрового забезпечення у сфері фізичної реабілітації;

· доповнено дані про сучасні тенденції і перспективи розвитку фізичної реабілітації як освітньої і професійної сфери діяльності.

Практична значущість отриманих результатів дослідження полягає в обґрунтуванні: шляхів оптимізації лікувально-оздоровчого процесу, який направлено на підвищення рівня здоров’я та якості життя населення Йорданії; можливостей використання зарубіжного досвіду організаційно-методичного забезпечення підготовки спеціалістів з фізичної реабілітації в системі вищої освіти Йорданії.

Результати проведених досліджень використані в системі професійної підготовки майбутніх фахівців з фізичної реабілітації (фізичної терапії) у вищих навчальних закладах: Національному університеті фізичного виховання і спорту України, Йорданському університеті (м.Амман), університеті Мута (м.Карак-Мута, Йорданія), при викладанні дисципліни „Основи фізичної реабілітації”, що підтверджується відповідними актами впровадження.

Особистий внесок дисертанта полягає у виборі напряму досліджень, постановці задач та обранні адекватних методів їх рішення; аналізі спеціальної літератури з проблеми, що вивчається; проведенні досліджень; статистичній обробці, аналізі і теоретичному узагальненні результатів. У спільних статтях автору належить організація дослідження, проведення аналізу даних та інтерпретація результатів.

Апробація результатів дослідження. Результати досліджень було представлено на міжнародній науково-методичній конференції „Фізична реабілітація як напрям підготовки фахівців” (Київ, 2003 р.), ІІІ Всеукраїнській науковій конференції „Сучасні проблеми фізичного виховання та спорту школярів та студентів України” (Суми, 2003 р.), регіональній науково-практичній конференції „Олімпізм і молода спортивна наука України” (Луганськ, 2003 р.), ІХ Міжнародному науковому конгресі „Олімпійський спорт та спорт для всіх” (Київ, 2005 р.), в щорічних наукових конференціях кафедри фізичної реабілітації НУФВСУ в 2004-2006 рр.

Публікації. Результати досліджень відбито у 8 публікаціях, 4 з них - статті у наукових виданнях, які затверджено ВАК України, і 3 - тези у збірниках матеріалів науково-практичних конференцій.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається із вступу, шести розділів, висновків, списку використаних літературних джерел і додатку. Загальний обсяг дисертації 186 сторінок. Список використаних літературних джерел включає 297 найменувань. Робота вміщує 2 таблиці, 54 малюнки, 2 схеми.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми, визначено об’єкт, предмет, мету і задачі дослідження, розкрито наукову новизну і практичну значущість роботи, описано сферу апробації результатів дослідження, вказано кількість публікацій.

Перший розділ „Організаційно-методичні аспекти реабілітації як інтегративного процесу поліпшення життєдіяльності людини” присвячений теоретичному аналізу літературних джерел, які розглянуто в дисертаційній роботі.

Аналіз науково-методичної літератури свідчить про те, що існуюча в Йорданії система професійної діяльності і підготовки фахівців з фізичної реабілітації має порівняно невелику історію, пройшла в своєму розвитку чотири етапи і на даний момент є певні організаційно-методичні особливості, які не дозволяють повною мірою вирішувати оздоровчо-реабілітаційні задачі.

Аналіз стану проблеми здоров’я населення і прогноз розвитку ситуації призводить до очевидного висновку про нагальну необхідність прийняття і реалізації цілого комплексу соціальних, медико-біологічних, профілактичних і організаційних заходів, які протидіють подальшому погіршенню здоров’я населення. Виконання цих заходів базується на реалізації концепції підвищення рівня здоров’я населення Йорданії, в основі якої лежить ідея уніфікованої професійної підготовки фахівців з фізичної реабілітації і спільних дій систем охорони здоров’я і фізичної культури.

Одна з причин низької ефективності лікувально-оздоровчих програм – відсутність фахівців, які могли б реалізувати комплекс оздоровчо-відновлювальних технологій, спрямованих на оздоровлення населення і адаптацію його до життя в сучасних умовах. Кваліфіковано можуть вирішувати ці задачі фахівці, професійна підготовка яких здійснюється у вищих навчальних закладах зі спеціальності „Фізична реабілітація”.

Професіональна діяльність фахівця з фізичної реабілітації повинна бути належним чином підкріплена нормативно-правовою базою. Її спрямовано на вивчення і вдосконалення (навіть до максимально можливого для даного індивіду) фізичних, психічних і функціональних можливостей людини; розробку і затвердження принципів активного і здорового способу життя, їх практичну реалізацію засобами фізичної культури і спорту, на формування особистості, її залучення до загальнолюдських цінностей, цінностей фізичної культури і спорту.

Створення методологічного фундаменту фізичної реабілітації неможливе без вирішення таких проблем:

· встановлення логічного взаємозв’язку між окремими фактами, гіпотезами, ідеями та теоріями, що відносяться до фізичної реабілітації, зведення результатів до стрункої класифікаційної системи;

· необхідності окреслити коло наукових предметів та теорій, які допоможуть сконструювати модель фізичної реабілітації;

· розробки категорійно-понятійного апарату фізичної реабілітації (створення фізично-реабілітаційного тезаурусу);

· розробки професійно орієнтованої програми підготовки фахівців-реабілітологів.

У зв’язку з цим повстала гостра проблема оптимізувати систему професіональної діяльності і підготовки спеціалістів-реабілітологів в Йорданії на підставі аналізу організаційно-методичних особливостей даного процесу.

В другому розділі „Методи і організація досліджень” описано і обґрунтовано систему методів досліджень, що взаємно доповнюються та адекватні об’єкту, предмету, цілі і задачам дослідження. Матеріали роботи отримані при проведенні досліджень на кафедрі фізичної реабілітації НУФВСУ, Йорданському університеті (м.Амман), Хашимському університеті (м.Зарта, Йорданія), університеті Мута (м.Мута, Йорданія).

Для вирішення поставлених задач було проведено соціологічне дослідження 180 фахівців з фізичної реабілітації, фізичної терапії і працетерапії, опрацьовано основні нормативно-правові документи і законодавчі акти.

І етап дослідження (2003-2004 рр.). Проведено пошук літературних і наукових джерел, документальних матеріалів за темою дисертації, що склало початковий етап дослідження. На цьому етапі дослідження здійснювалась розвідувальна тактика з формування проблем дослідження, визначення основного набору засобів дослідження (методика, тактика дослідження, порядок їх застосування) і визначалась мета і задачі дослідження. Подальша обробка і аналіз отриманих матеріалів, які стосуються таких питань: історичні періоди розвитку реабілітації в різних країнах і регіонах, професійна підготовка фахівців-реабілітологів, сфера діяльності фізичної реабілітації та ін. були основою для виявлення організаційно-методичних особливостей підготовки спеціалістів-реабілітологів в Йорданії.

ІІ етап дослідження (2004-2005 рр.). Проведено збір і аналіз емпіричного матеріалу для вивчення процесу підготовки майбутніх фахівців фізичної реабілітації в різноманітних вищих навчальних закладах Йорданії, Канади, України. Проаналізовано учбові програми підготовки бакалаврів з фізичного виховання провідних ВНЗ вищенаведених країн. За допомогою відповідної техніки і методики дослідження було зібрано, вивчено і класифіковано інформацію законодавчих і нормативних документів, які регламентують діяльність фахівців-реабілітологів в Йорданії.

ІІІ етап дослідження (2005-2006 рр.). В умовах України і Йорданії у відповідності до цілей і задач дисертаційної роботи проведено комплексні дослідження обраними методами (анкетування, інтерв’ювання, бесіда, опитування, педагогічне спостереження) процесу професійної діяльності і підготовки фахівців фізичної реабілітації. Проведено вивчення документального матеріалу, де проводилось викопіювання відомостей про захворюваність за даними звернень пацієнтів за медичною допомогою в Йорданії.

ІУ етап дослідження (2006 р.). Проведення заключного аналітичного етапу дослідження дозволило провести обробку накопиченої інформації, розробити модель особистісно орієнтованої професіональної підготовки майбутніх фахівців фізичної реабілітації в Йорданії, підготувати висновки і практичні рекомендації.

В третьому розділі „Аналіз захворюваності як однієї з основ для розробки програм професійної підготовки фахівців-реабілітологів” вирішувалась задача теоретичного аналізу і співставлення проблеми стану здоров’я населення з професійною системою підготовки фахівців- реабілітологів.

Згідно аналізу статистичних даних за період з 2000 року по 2005 рік, в Йорданії мала місце чітка закономірність прогресивного збільшення випадків захворюваності серед населення різними нозологічними одиницями. За останні п’ять років відслідковується така динаміка: в 2005 році захворюваність збільшилась на 4%, в 2002 році – на 6,1%, в 2003 році – на 13%, в 2004 році – на 16%, а в 2005 році – на 26%.

З’ясування спрямованості змін показало, що підвищення рівня захворюваності є характерною особливістю для пацієнтів усіх вікових груп, яке найбільш виражене серед працездатного населення Йорданії. Соціальні і економічні втрати диктують необхідність розробки заходів щодо усунення самих захворювань і їх наслідків.

Було встановлено, що серед загальної кількості пацієнтів, які звернулися по допомогу, більшість складали жінки.

Крім того, в Йорданії мають місце медичні і соціальні проблеми осіб з обмеженими фізичними можливостями. Збільшення кількості таких осіб і більш активне їх залучення до різних сфер діяльності держави ставить серйозні задачі перед відповідними державними структурами щодо розробки і застосування ефективних корекційно-реабілітаційних програм.

Серед загальної кількості усіх випадків звернень по медичну допомогу в Йорданії приблизно 71% складають захворювання органів дихання і серцево-судинної системи, нервові захворювання, захворювання опорно-рухового апарату, хірургічні захворювання (рис.1).

Рис. 1. Структура захворюваності в % по класах захворювань серед населення Йорданії за період з 2000 по 2005 рік:

Збільшення захворюваності в Йорданії, як і в більшості країн світу, обумовлено низькою руховою активністю населення, надлишковою масою тіла, надмірністю шкідливих звичок, гіпоксією, частими стресовими ситуаціями та ін.

Підвищення ефективності лікувально-профілактичних і реабілітаційно-оздоровчих заходів, спрямованих на усунення негативних наслідків захворювань неможливе без цілеспрямованого використання засобів і методів фізичної реабілітації. Подібні обставини потребують не стільки перегляду основних позицій лікувальної тактики при цих захворюваннях, скільки розробки сучасних науково обґрунтованих програм оздоровчо-профілактичної і реабілітаційно-відновлювальної спрямованості.

Підвищення ефективності лікувально-оздоровчого процесу не можливе без скоординованих дій різних державних структур і відомств, задачею яких має бути формування стратегії і тактики, організація і забезпечення заходів, спрямованих на збереження і укріплення здоров’я населення, його технічне і кадрове забезпечення. Розробка даних програм потребує знань особливостей методологічних підходів, які повинні враховувати регіональні особливості формування сучасного суспільства в різних країнах. Впровадження таких програм неможливе без адекватного нормативно-правового, технічного і кадрового забезпечення.

Отримані дані стосовно стану здоров’я населення Йорданії вимагають введення в професійну підготовку фахівців-реабілітологів дисциплін, що формують як теоретичні знання, наприклад, із медико-біологічних проблем (основи нозології, гендерні і вікові питання і т.ін.), педагогічної спрямованості (теорія і методика фізичного виховання), так і практичних вмінь і навичок (лікувальна фізкультура, масаж, традиційні і нетрадиційні методи оздоровлення та ін.). Сучасні фахівці повинні не тільки застосовувати лікувально-оздоровчі заходи на високому професіональному рівні, але і розробляти і вдосконалювати програми, спрямовані на підвищення рівня здоров’я і якості життя населення, здатні контролювати і керувати цим процесом.

Крім того, такі фахівці мають здійснувати освітянську і профілактичну роботу серед населення, спрямовану на формування культури здоров’я і життя. Перспективним для Йорданії є використання досвіду України, де відповідно переліку, за яким здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” (13.12.2006 р.), активно вводиться спеціальність „Здоров’я людини”. Такі зміни відбулися під впливом і з врахуванням рекомендацій, наведених в основах політики досягнень здоров’я для всіх в Європейському регіоні ВОЗ, яку відновлено в 2005 році (The Health for All policy flamework WHO Europian Region: 2005 update (European Health for All Series; No.7).

В четвертому розділі „Залежність професіональної підготовки фахівців-реабілітологів в Йорданії від особливостей сфери їх діяльності” проведено аналіз нормативно-правових документів Йорданії, які регламентують направлення сфери діяльності, права і обов’язки фахівців, що працюють в сфері лікувальної і оздоровчої медицини, наведено дані соціологічного дослідження фахівців „Фізичних терапевтів”, ”Працетерапевтів”, „Фізичних реабілітологів”.

З’ясовано, що на сучасному етапі в Йорданії відбувається створення впорядкованої системи заходів, спрямованих на оздоровлення нації. При цьому держава зберігає за собою право вирішального впливу на освіту і політику у галузі охорони здоров’я. Існує ряд законів, в яких відбито багатогранне ставлення до здоров’я нації. Так, одним з пріоритетних є закон про здоров’я нації, проголошений королем Йорданії Абдуллою ІІ Бин Аль-Хусейном, на підставі якого сформульовано законодавчі акти, виконання яких покладається на різні міністерства країни. Безпосередньо питаннями покращення здоров’я нації займаються чотири міністерства країни: Міністерство охорони здоров’я, Міністерство соціального розвитку, Міністерство освіти, Міністерство молоді і спорту.

Частина статей відповідних законів вищенаведених міністерств регламентують напрями сфери діяльності, права і обов’язки фахівців, які працюють у сфері лікувальної та оздоровчої медицини. Однак вони здебільшого торкаються професійної діяльності лікарів, фізіотерапевтів, працетерапевтів, і практично не регламентують сферу діяльності фахівців з фізичної реабілітації. Дана проблема вимагає розробки шляхів вирішення, тому що в Йорданії досить велика кількість фахівців, які працюють у галузі оздоровчих технологій, отримали освіту за межами Йорданії зі спеціальності „Фізична реабілітація”.

Аналіз кваліфікаційних характеристик показав, що рекомендовані знання, вміння і навички, що їх вимагають від фахівців з фізичної реабілітації, в повному обсязі повинні відбивати як загальнобіологічну, так і педагогічну компоненту їхньої діяльності. При розробці вимог до первинної спеціалізації і кваліфікаційних характеристик даних спеціалістів перспективним є використання канадського досвіду клінічної компоненти сфери діяльності даних фахівців, а також українського досвіду педагогічно-оздоровчої компоненти.

Як показало соціологічне опитівання, основним негативним організаційним моментом у професійній виробничій діяльності є те, що більшість фахівців „Фізичних терапевтів”, „Фізичних реабілітологів” і „Працетерапевтів” в Йорданії недостатньо обізнані з нормативно-правовим забезпеченням їхньої діяльності, змістом конкретних законодавчих і нормативно-правових документів. При цьому більшість респондентів зазначає, що ефективність їх роботи залежить від поміркованості державної політики. Так вважають 100% респондентів, які отримали освіту зі спеціальності „Фізична реабілітація”(в Україні), 60,1% - зі спеціальності „Фізична терапія” і 57,9% респондентів зі спеціальності „Працетерапія”.

Крім того, існує невідповідність між методами, що, як вважають респонденти, необхідні для управління в організаціях сфери реабілітації, і які реально використовуються безпосередньо в їхніх організаціях.

Необхідним фактором для успішного функціонування будь-якої сфери є впевненість працівників у вірності вибору професії. Результати проведеного соціологічного дослідження дозволили виявити, що 49% опитаних респондентів вважають свій вибір невірним.

Основними причинами незадоволеності своєю спеціальністю респонденти вважають:

1. Неузгодженість термінології, яка вживається у сфері фізичної реабілітації.

2. Відсутність законодавчих актів, що регламентують права і обов’язки спеціалістів сфери фізичної реабілітації, які працюють у медичних закладах.

3. Недоліки в процесі освіти з відповідної спеціальності.

У п’ятому розділі „Організаційно-методичне забезпечення підготовки фахівців-реабілітологів в університетах Йорданії” проведено аналіз системи професійної освіти фахівців фізичної реабілітації, навчальної програми підготовки фахівців-бакалаврів Йорданського університету (м.Амман), надано модель особистісно орієнтованої професіональної підготовки майбутніх фахівців фізичної реабілітації.

Базовою освітою фахівця з фізичної реабілітації в Йорданії вважається закінчена вища освіта за університетською програмою з присвоєнням кваліфікації бакалавр. Серйозними організаційно-методичними недоліками підготовки фахівців з фізичної реабілітації в Йорданії є відсутність сформованої системи безперервної професіональної освіти. Вирішення проблем професіональної підготовки майбутніх фахівців з фізичної реабілітації неможливо без реалізації даної системи.

В ході навчання необхідною умовою є формування у фахівців з фізичної реабілітації філософських, методологічних, історичних, теоретичних, валеологічних, технологічних і управлінських знань.

При існуючому розподілі академічних годин в учбовій програмі, що аналізувалась (Йорданський університет, м.Амман), не повною мірою приділяється увага вивченню окремих дисциплін, без знання основних питань яких неможлива кваліфікована професіональна діяльність реабілітологів.

За існуючого розподілу академічних годин практично не приділяється увага вивченню питань таких дисциплін медико-біологічного блоку, як: спортивна морфологія, біохімія, біохімія м’язової діяльності, вікова фізіологія, фізіологія спорту, фізіологічні основи фізичних вправ, гігієна, основи соціоекології.

В учбових програмах практично відсутні академічні години, виділені на вивчення етапів історичного розвитку системи реабілітації.

Практично не приділяється увага предметам теорії фізичної культури, теорії і методиці фізичного виховання. Без знання основ даних предметів неможливе вірне побудування занять з реабілітації. Неможливо аргументовано підібрати рухові режими, розробити комплекси фізичних вправ, дозовано розрахувати інтенсивність, обсяг і тривалість курсів занять на кожному етапі фізичної реабілітації.

Недостатня увага приділяється дисципліні „Вступ до спеціальності”, яка необхідна для формування у майбутнього фахівця сучасних світоглядових, теоретичних і практичних знань з обраної спеціальності, а також його ролі, місця і значення в масштабі реабілітаційного процесу.

Для підвищення професійної майстерності майбутніх фахівців необхідно включення в загальний курс навчальних програм дисциплін, які формують основи педагогічної майстерності, методику виховної роботи, методику викладання основ небезпеки життєдіяльності і т.ін.

В програмі, що аналізувалась, не повною мірою обумовлене вивчення лікувальної фізкультури і масажу.

Науково обґрунтований підхід щодо оптимального комплектування учбових програм необхідними дисциплінами дозволить істотно підвищити ефективність педагогічного процесу професійної підготовки фахівців з фізичної реабілітації. Навчальна програма фахівців з фізичної реабілітації повинна формувати їх як особистість, здатну до плідної професійної праці в сучасних умовах, яка готова до професійної діяльності, та володіє системою спеціальних знань, професійних дій і соціальних відносин, відрізняється сформованістю і зрілістю професійно значущих якостей, відповідною кваліфікацією. Еталоном для оцінки ефективності професійної підготовки фахівців нової генерації може слугувати розроблена модель особистісно орієнтованої професійної підготовки майбутніх фахівців з фізичної реабілітації у вищих навчальних закладах (рис.2).

У шостому розділі „Обговорення результатів дослідження” підбито підсумки проведений досліджень. В процесі дисертаційного дослідження було отримано три групи даних: підтверджуючі, доповнюючи і абсолютно нові.

Підтверджуючими є дані:

- про існуючу тенденцію погіршення здоров’я населення практично в усіх країнах світу (Г.Л.Апанасенко, 2004; В.М.Платонов, 2006);

- про відсутність спеціалізованої інфраструктури, що відповідає за оздоровлення населення (Н.І.Соколова, 2005);

- про необхідність, для підвищення ефективності процесу підготовки фахівців, існування чіткої системи безперервної професійної освіти (І.Д.Бех, 2000; І.А.Лисенко, 1998);

- про неузгодженість на регіональному рівні в Йорданії різних відомств, що відповідають за здоров’я населення: управлінь охорони здоров’я і з питань молоді, фізичної культури і спорту (Мухаммед Амро, 2004; Мухаммед Аль-Кудах, 2006);

- про необхідність використання досвіду підготовки фахівців-реабілітологів передових країн для вдосконалення організаційно- методичних аспектів в окремо взятій країні (А.М.Герцик, 2005).

Рис.2. Модель професіонального самовдосконалення особистості майбутнього фахівця з фізичної реабілітації

Матеріали наших досліджень достатньою мірою доповнили теоретичні положення про напрямки діяльності фахівців з фізичної реабілітації (Ю.М.Шкребтій, 1994; О.К.Марченко, 1994; Г.Є.Верич, 1996; В.А.Кукса, 2000; В.М.Мухін, 2000; А.М.Герцик, 2005), дані про теоретично-методологічні аспекти системи професіональної підготовки майбутніх фахівців в галузі фізичного виховання і спорту (А.Д.Дубогай, 1998; Т.Ю.Круцевич,2000; Л.П.Сущенко, 2003). Так, нами було обґрунтовано доцільність введення додаткових предметів в навчальні програми підготовки фахівців-реабілітологів в Йорданії, зокрема таких як „Вступ до спеціальності”, „Основи фізичної реабілітації”.

Абсолютно новими є дані:

- про взаємозв’язки розповсюдженості і структури захворюваності населення Йорданії, вікових і гендерних її особливостей з професіональною системою підготовки фахівців-реабілітологів;

- про організаційні і методичні особливості підготовки фахівців-реабілітологів в Йорданії;

- про моделі особистісно орієнтованої професійної підготовки майбутніх фахівців з фізичної реабілітації у вищих навчальних закладах.

ВИСНОВКИ

1. Аналіз і узагальнення даних спеціальної літератури свідчать про неухильну тенденцію до погіршення здоров’я населення практично в усіх країнах світу. Для запобігання подальшому прогресуванню цього явища необхідно розробити і реалізувати цілий комплекс соціальних, організаційних, медико-біологічних, профілактичних і культурологічних заходів, які поліпшують здоров’я населення, що є актуальним для кожної країни. В комплексному вирішенні цієї проблеми серед інших фахівців мають брати участь фізичні реабілітологи, професіональна підготовка яких має здійснюватись з урахуванням регіональних організаційно-методичних особливостей, що визначає актуальність даної роботи.

2. Аналіз статистичних даних захворюваності населення Йорданії з 2000 по 2005 роки підтверджує світову тенденцію погіршення здоров’я населення. Свідоцтвом тому є динаміка росту захворюваності в цій країні: порівняно з 2000 роком в 2001 році ця кількість зросла на 4%, в 2002 - на 6,1%, в 2003 році – на 13%, в 2004 році – на 16%, а в 2005 році – на 26%. Зросла за останні п’ять років на 128%, з 14512 до 33123 чоловік, кількість осіб з обмеженими фізичними можливостями, які звертались в різні державні інстанції і відомства Йорданії по надання їм соціальної допомоги, що в свою чергу, має серйозні соціальні і економічні наслідки для країни.

3. Серед загальної кількості усіх випадків звернень по медичну допомогу в Йорданії приблизно 71% складають захворюваність органів дихання і серцево-судинної системи, нервові захворювання, хвороби опорно-рухового апарату, хірургічні хвороби, однією з головних причин розвитку яких є патогенний спосіб життя; корекційні програми, спрямовані на усунення негативних наслідків цих захворювань неможливі без цілеспрямованого використання засобів і методів фізичної реабілітації і відповідного практичного забезпечення цих заходів кваліфікованими професійними кадрами.

4. Безпосередньо питаннями вдосконалення здоров’я нації в Йорданії займаються чотири міністерства: Міністерство охорони здоров’я, Міністерство соціального розвитку, Міністерство освіти, Міністерство молоді і спорту. Законодавча база в Йорданії передбачає комплексну цільову програму, спрямовану на поліпшення рівня здоров’я і якості життя населення країни. При цьому законодавча база здебільшого стосується питань професійної діяльності лікарів, фізіотерапевтів, працетерапевтів, і практично не регламентує сферу діяльності спеціалістів з фізичної реабілітації.

5. Фахівці, які працюють в галузі фізичної реабілітації в Йорданії, недостатньо обізнані стосовно нормативно-правового забезпечення своєї діяльності, змісту конкретних законодавчих і нормативно-правових документів, про що свідчать результати соціологічних досліджень. 90% респондентів відзначили, що існують нормативно-правові обмеження, які регулюють їх професійну діяльність, 4% відзначили, що існують обмеження, але вони їх не дотримуються, і тільки 6% опитаних заперечували наявність обмежень.

6. Основними причинами, які знижують ефективність професійної діяльності, йорданські фахівці-реабілітологи вважають: неузгодженість в термінології, яку використовують в галузі фізичної реабілітації (80% респондентів); відсутність законодавчих актів, що регламентують права і обов’язки фахівців галузі фізичної реабілітації, особливо тих, які працюють в медичних установах (55% респондентів); несформований процес безперервної професійної освіти з відповідної спеціальності (60% респондентів).

7. Український досвід підготовки і галузі діяльності фахівців-реабілітологів свідчить, що крім загальнобіологічних і означених медичних знань і вмінь даний фахівець повинен повною мірою володіти основами педагогічних (особливо в галузі фізичного виховання і спорту), психологічних, валеологічних, соціологічних знань, і повною мірою володіти ними в своїй практичній діяльності.

8. Аналіз учбових планів окремих університетів Йорданії показав, що недостатньо уваги приділяється:

- дисципліні „Введення в спеціальність”, що має величезне значення для формування у майбутнього спеціаліста сучасних світоглядових, теоретичних і практичних знань про обрану спеціальність, та його ролі, місця і значення у масштабі реабілітаційного процесу;

- певним дисциплінам медико-біологічного блоку (спортивна морфологія, біохімія, біохімія м’язової діяльності, вікова фізіологія, фізіологія спорту, фізіологічні основи фізичних вправ, гігієна, основи соціоекології);

- історії розвитку фізичної реабілітації;

- дисциплінам теорії і методики фізичного виховання;

- вивченню засобів і методів фізичної реабілітації, таких як лікувальна фізкультура і масаж.

9. Просвітня програма фахівців з фізичної реабілітації повинна передбачати формування їх як особистості, здатної до плідної професійної діяльності в сучасних умовах, готової до плідної професійної діяльності, яка володіє системою спеціальних знань, професійних дій і соціальних відносин, відрізняється сформованістю і зрілістю професійно значущих якостей, відповідною кваліфікацією. Еталоном для оцінки ефективності професійної підготовки фахівців нової генерації може бути розроблена модель особистісно орієнтованої професійної підготовки майбутніх фахівців з фізичної реабілітації у вищих навчальних закладах.

Подальший науковий пошук шляхів оптимізації професійної підготовки фахівців-реабілітологів в Йорданії зумовлений необхідністю розробки процесу безперервної професійної освіти і вдосконалення програм навчання відповідних спеціалістів на різних кваліфікаційних рівнях.

Список робіт, опублікованих за темою дисертації.

1. Ризик Алла Мустафа Хусин Кавакзе. Состояние здоровья населения Иордании на современном этапе и возможные подходы к его оптимизации // Физическое воспитание студентов творческих специальностей: сб.науч.тр. под ред.проф. Ермакова С.С. - Харьков: ХГАДИ (ХХПИ). - 2006. - №5. – С. 97-104.

2. Ризик Алла Мустафа Хусин Кавакзе. Организационно-методическое обеспечение подготовки бакалавров физической реабилитации в университетах Иордании // Теорія і методика фізичного виховання і спорту. – 2006. - №4. - С. 101-105.

3. Башкін І., Макарова Е., Різік Алла Мустафа Хусін Кавакзе. Роль і місце фізичної реабілітації у загальної системі охорони здоров’я населення // Теорія і методика фізичного виховання і спорту. – 2006. - №3. - С. 25-29. Особистий вклад - в виборі і аналізі літератури..

4. Дьяченко Т., Пересадин Н., Кавакзе Ризик А. и др. Интегративно-комплементарный подход в преподавании специальных дисциплин студентам-реабилитологам // Тези доповідей уч.міжнар.наук.-мет.конф. “Фізична реабілітація як напрям підготовки спеціалістів”. – Київ: НУФВСУ, 2003. – С.16-17. Особистий вклад заключається в пошуку літератури і її вивченні.

5. Корнейчук О., Носков В., Сладкевич М., Михайлюк С., Різік Алла Кавакзе. Антигомотоксичні засоби у спортивній медицині та реабілітології: досвід застосування, ефективність, перспективи у підвищенні якості життя індивіда // Мат. III Всеукр.наук.конф. “Сучасні проблеми фізичного виховання та спорту школярів і студентів України”. – Суми:СумДПУ ім.А.С. Макаренка, 2003. – С.81-84. Особистий вклад автора полягав в розробці лікувально-оздоровчого комплексу та написанні статті.

6. Пересадин Н.А., Степанова Г.В., Дьяченко Т.В., Р.Кавакзе. Характеристика методов физической реабилитации при остеохондрозе позвоночника // Мат. регион.науч.-пр. конф. “Олимпизм и молодая спортивная наука Украины”. – Луганск: ЛГПУ им. Тараса Шевченко, 2003. – С.81-84. Особистий вклад – підбір літератури, її аналіз та інтерпритація даних.

7. Дьяченко Т.В., Кавакзе Ризик А.М., Пересадин Н.А. и др. Интегративная валеология: становление, возможности и перспективы науки об индивидуальном здоровье // Український медичний альманах. – Т.5. - №4. – 2002. – С.32-34. Особистий вклад полягав в організаційно-методичному забезпеченні публікації.

8. Ященко А.Г., Майданюк Е.В., Різік Алла Мустафа Хусін Кавакзе. Корекція порушення адаптації мозкового кровотоку у кваліфікованих спортсменок, які спеціалізуються в синхронному плаванні, за допомогою адаптогенов // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: зб.наук.пр. за ред. Єрмакова С.С. – Харьків: ХДАДМ (ХХПІ). – 2005. - №12. – С.72-78. Особистий вклад автора полягає в проведенні досліджень та інтерпретації даних.

АНОТАЦІЇ

Ризик Алла Мустафа Хусин Кавакзе. Організаційно-методичні особливості підготовки фахівців з фізичної реабілітації в Йорданії. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.03 – Фізична реабілітація – Національний університет фізичного виховання і спорту України, Київ, 2007.

Дисертацію присвячено проблемі професіональної підготовки фахівців-реабілітологів в Йорданії. Для вирішення поставлених задач було проведено аналіз науково-методичної літератури, соціологічне дослідження 180 фахівців Йорданії з фізичної реабілітації, фізичної терапії і працетерапії, опрацьовано основні нормативно-правові документи і законодавчі акти, учбові програми профільних університетів.

Отримані дані про стан здоров’я населення Йорданії вимагають введення в професіональну підготовку фахівців-реабілітологів дисциплін, які формують теоретичні знання з медико-біологічних проблем (основи нозології, гендерні і вікові питання і т.ін.), педагогічної спрямованості (теорія і методика фізичного виховання), практичних умінь і навичок (лікувальна фізкультура, масаж, методи оздоровлення і т.ін.).

Серйозними організаційно-методічними недоліками підготовки фахівців з фізичної реабілітації в Йорданії є відсутність безперервної професіональної освіти, недостатня обізнаність в нормативно-правовому забезпеченні.

Еталоном для оцінки ефективності професіональної підготовки фахівців нової генерації може слугувати розроблена модель особистісно орієнтованої професіональної підготовки майбутніх фахівців з фізичної реабілітації у вищих навчальних закладах.

Ключові слова: фахівці-реабілітологи, професійна підготовка, фізична реабілітація.

Ризик Алла Мустафа Хусин Кавакзе. Организационно-методические особенности подготовки специалистов физической реабилитации в Иордании. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.03 – “Физическая реабилитация” - Национальный университет физического воспитания и спорта Украины, Киев, 2007.

Диссертация посвящена проблеме профессиональной подготовки специалистов-реабилитологов в Иордании. В современных условиях необходимо посредством внесения изменений в образовательные технологии обеспечить подготовку специалистов, которые смогут реализовать современные комплексные оздоровительно – реабилитационные технологии в лечебно-профилактических, санаторно-курортных и спортивно-оздоровительных учреждениях всех форм собственности в Иордании.

Анализ научно-методической литературы свидетельствует о том, что существующая в Иордании система профессиональной деятельности и подготовки специалистов физической реабилитации имеет определенные недостатки, которые не позволяют в полном объеме решать оздоровительно-реабилитационные задачи.

Для решения поставленных задач было проведено социологическое исследование (анкетирование, интервьюирование, беседа) 180 специалистов Иордании по физической реабилитации, физической терапии и трудотерапии, проработаны основные нормативно-правовые документы и законодательные акты.

Анализ статистических данных заболеваемости населения Иордании показал, что среди общего количества всех случаев обращаемости за медицинской помощью в Иордании приблизительно 71% составляют заболевания органов дыхания и сердечно-сосудистой системы, нервные болезни, болезни опорно-двигательного аппарата, хирургические болезни. Полученные данные требуют введение в профессиональную подготовку специалистов реабилитологов дисциплин, которые формируют как теоретические знания, например, по медико-биологическим проблемам (основы нозологии, гендерные и возрастные вопросы и т.д.), педагогической направленности (теория методика физического воспитания), так и практических умений и навыков (лечебная физкультура, массаж, традиционные и нетрадиционные методы оздоровления и др.).

Как показал социологический опрос основным негативным организационным моментом профессиональной производственной деятельности является то, что большинство специалистов “Физических терапевтов”, “Физических реабилитологов” и “Трудотерапевтов” в Иордании недостаточно осведомлены о нормативно-правовом обеспечении их деятельности, содержании конкретных законодательных и нормативно-правовых документов.

Серьезными организационно-методическими недостатками подготовки специалистов физической реабилитации в Иордании является отсутствие сформированной системы непрерывного профессионального образования.

В процессе профессионального обучения необходимым условием является формирование у специалистов физической реабилитации философского, методологического, исторического, теоретического, валеологичного, технологического и управленческого знаний.

Эталоном для оценки эффективности профессиональной подготовки специалистов новой генерации может служить разработанная модель личностно ориентированной профессиональной подготовки будущих специалистов физической реабилитации в высших учебных заведениях.

Ключевые слова: специалисты-реабилитологи, профессиональная подготовка, физическая реабилитация.

Rizik Allah Mustafa Husin Gaowgzeh. Organizational-methodical peculiarities of training specialists for physical rehabilitation in Jordan. – Manuscript.

Thesis for scientific degree of Candidate of Science in Physical Education and Sport in speciality 24.00.03 – Physical Rehabilitation – National University of Physical Education and Sport of Ukraine, Kyiv, 2007.

The thesis is devoted to the problem of professional training of specialists for physical rehabilitation in Jordan. To solve the set tasks, there have been conducted analyses of scientific guidance literature and sociological survey among 180 Jordan specialists for physical rehabilitation, physical therapy and work therapy. Principal reference legal documents and law acts, educational programmes of section universities have been studied.

The findings on health condition of Jordan population require introduction of disciplines forming the theoretical knowledge into professional training of physical rehabilitators, e.g. disciplines on medical-and-biological issues (fundamentals of nosology, gender and age problems and so on), on educational issues (theory and methods of physical education), practical abilities and skills (therapy exercises, massage, methods of health-improvement, etc.).

Considerable methodical-and-organizational drawbacks in training of specialists in physical rehabilitation in Jordan are a gap of continuous professional education, insufficient knowledge of standard-legal provision.

The developed pattern for personal oriented professional training of prospective specialists for physical rehabilitation at higher educational institutions may serve as an evaluation standard on effectiveness of professional training of new generation specialists.

Key words: specialists-rehabilitators, professional preparation, physical rehabilitation.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ТРАНСФОРМАЦІЯ СИСТЕМНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Автореферат - 30 Стр.
ХУДОЖНЯ МОДИФІКАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІСТОРІОСОФІЇ В ПРОЗІ УЛАСА САМЧУКА - Автореферат - 53 Стр.
ОПТИМІЗАЦІЯ ТЕХНІКО-ТАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ФЕХТУВАЛЬНИКІВ-ШАБЛІСТІВ НА ЕТАПІ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ - Автореферат - 25 Стр.
НАУКОВІ ОСНОВИ РОЗРОБЛЕННЯ ЕНЕРГООЩАДНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ І ЗАСОБІВ ВИГОТОВЛЕННЯ РОЗГОРТОК КАРТОННОГО ПАКОВАННЯ - Автореферат - 46 Стр.
ЗАРОДЖЕННЯ І ЛЕГАЛІЗАЦІЯ БАГАТОПАРТІЙНОСТІ В УМОВАХ ПЕРЕХОДУ ВІД ТОТАЛІТАРИЗМУ ДО ДЕМОКРАТІЇ: ІСТОРИКО-ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ - Автореферат - 21 Стр.
ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВРАХУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ВИМОГ ПРИ САНАЦІЇ ТА ПРИВАТИЗАЦІЇ ОБ’ЄКТІВ ПІДВИЩЕНОЇ НЕБЕЗПЕКИ - Автореферат - 23 Стр.
особливості розмноження насінням і зеленими живцями та вирощування саджанців хеномелесу в правобережному лісостепу україни - Автореферат - 22 Стр.