У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЯЦЕНКО РОМАН МИКОЛАЙОВИЧ

УДК 330.45:338.53

МОДЕЛЮВАННЯ ЦІНОВОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ НЕСТАЦІОНАРНОГО СЕРЕДОВИЩА

Спеціальність 08.00.11 – математичні методи, моделі

та інформаційні технології в економіці

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Клебанова Тамара Семенівна,

Харківський національний економічний університет,

завідувач кафедри економічної кібернетики

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Благун Іван Семенович,

Прикарпатський національний університет

ім. Василя Стефаника,

завідувач кафедри економічної кібернетики

кандидат економічних наук, доцент

Хаустова Вікторія Євгенівна,

Харківський державний технічний

університет будівництва та архітектури,

доцент кафедри фінансів і кредиту

Захист відбудеться 15 листопада 2007 р. о 13-00 на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському національному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Харківського національного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пров. Інженерний, 1-а.

Автореферат розісланий 13 жовтня 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.М. Ястремська

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В останні роки в Україні відбулися глибокі економічні зміни, обумовлені трансформаційними процесами, і, насамперед, в менеджменті підприємства. В умовах зовнішнього середовища, що динамічно розвивається, підприємствам необхідно самостійно приймати рішення в різних областях своєї діяльності, формуючи свою політику розвитку. Остання розглядається як система, що складається з сукупності елементів – різних політик підприємства. Одне з основних місць у політиці розвитку підприємства займає цінова політика. Це пов'язане з тим, що цінова політика формує передумови для успішного здійснення конкурентної боротьби, одержання прибутку, збільшення споживачів, поліпшення фінансового стану підприємства і підвищення ефективності діяльності підприємства. Цінова політика є ефективним інструментом покращення діяльності підприємств будь-якої галузі, однак особливої уваги вона заслуговує для підприємств лісового господарства. Це обумовлено специфікою продукції таких підприємств, особливістю встановлення цін на продукцію тощо.

Формування цінової політики вимагає дослідження факторів, що обумовлює її вибір, визначення можливих варіантів розвитку подій на ринку при прийнятті відповідної стратегії, розробку спеціального інструментарію її реалізації. Складність формування цінової політики обумовлена ще й тим, що підприємство, з одного боку, розглядається як окремо функціонуюча система, метою якої є одержання прибутку, а з іншого – як елемент глобальної економічної системи, метою якої є задоволення споживачів. В цих умовах підприємство змушене здійснювати конкурентну боротьбу, ефективним засобом якої є цінова політика.

Тому проблема формування цінової політики підприємства в умовах нестаціонарності зовнішнього середовища є найбільш складною при адаптації підприємства до ринкових умов. Вирішення цієї проблеми викликає необхідність застосування кількісних методів моделювання цінової політики.

Теоретичні основи дослідження систем ціноутворення на рівні підприємства і широке коло питань, пов’язаних з моделюванням соціально-економічних процесів, відображені в роботах таких вітчизняних та іноземних учених, як Благун І.С., Кизим М.О., Клебанова Т.С., Корінєв В.Л., Пономаренко В.С., Пушкар О.І., Христіановський В.В., Ансофф І., Градов О.П., Котлер Ф., Портер М., Томпсон А., Тарасевич В.М., Уткін Е.А. і багато інших.

Однак ряд питань, пов’язаних з вибором цінових стратегій залежно від зміни факторів зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства, з визначенням впливу факторів на цінову політику, не знайшли належного відображення в наукових працях. Недостатній розвиток даних питань не дозволяє повною мірою приймати рішення в області вибору і реалізації цінової політики підприємства, що знижує можливість адаптації підприємства. Все це обумовило необхідність проведення дослідження в даній області і визначило вибір теми дисертації, мети і завдань дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане в рамках держбюджетної дослідницької теми “Адаптивні моделі стійкого функціонування соціально-економічних систем” (номер державної реєстрації 0103U000462). При виконанні цих досліджень особисто дисертантом була розроблена методика формування цінової політики підприємства на основі адаптивних моделей.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка комплексу економіко-математичних моделей формування цінової політики підприємства, яка дозволяє в умовах взаємодії факторів внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства визначити ефективну стратегію ціноутворення, розробити ряд тактичних заходів, спрямованих на підтримку цінової стратегії.

Для досягнення поставленої мети були поставлені наступні завдання:

проаналізувати місце цінової політики в загальній політиці розвитку підприємства;

проаналізувати існуючі економіко-математичні методи і моделі формування цінової політики підприємства;

розробити комплекс моделей формування цінової політики підприємства в умовах нестаціонарного середовища;

розробити моделі вибору цінової стратегії на підприємстві;

розробити комплекс економіко-математичних моделей прогнозування факторів зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства;

розробити моделі оцінки стійкості цінової політики підприємства;

розробити систему управління ціновою політикою підприємства.

Об'єкт дослідження. Об'єктом дослідження є процеси формування цінової політики підприємства.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є комплекс економіко-математичних моделей і методів визначення цінової політики підприємства.

Методологія і методика дослідження. Теоретико-методологічною основою дисертації є положення теорій маркетингу, прийняття рішень, множин, дослідження вітчизняних і закордонних учених у сфері цінової політики та економіко-математичних методів.

У процесі дослідження були використані наступні методи: системний аналіз – для подання об'єкта дослідження і його складових, завдань і інструментів дослідження; експертний аналіз – для обробки думок експертів при формуванні інформаційного простору дослідження; методи таксономії – для побудови інтегральних показників при визначенні часткового і загального рівнів розвитку; аналіз часових рядів – для побудови трендових моделей прогнозування розвитку ринків; кластерний аналіз – для визначення положення підприємства на ринку; економетричні методи – для прогнозування факторів внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства; дискримінантний аналіз – для прогнозування майбутнього положення підприємства; сценарні методи моделювання – для аналізу можливих варіантів формування цінової політики і визначення стійкості цінової політики до змін факторів.

Інформаційною базою дослідження виступали річні й квартальні дані про стан галузі лісового господарства Державного комітету статистики Харківської області; річні, квартальні й помісячні дані про фінансовий стан підприємств цієї галузі.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:

удосконалено:

комплекс моделей формування цінової політики підприємства, що побудований на основі аналізу і прогнозування впливу факторів зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства, який дозволяє на відміну від існуючих моделей визначати адаптивні цінові стратегію і тактику;

комплекс моделей прогнозування положення підприємства на ринку, які враховують вплив факторів зовнішнього середовища на маркетингову та фінансову сфери діяльності підприємства і дозволяють визначати гнучку цінову стратегію;

моделі прогнозування факторів зовнішнього і внутрішнього середовища, що впливають на стан ринку, товару і підприємства, і які дозволяють передбачати можливі зміни в реалізації цінової політики підприємства;

моделі вибору цінової стратегії в умовах нестаціонарного середовища, які підвищують рівень адаптації підприємства до ринкових умов;

дістали подальшого розвитку:

сценарні моделі формування цінової політики, які дозволяють досліджувати на основі аналізу множини можливих стратегій стійкість сформованої цінової політики до зміни зовнішнього і внутрішнього середовища;

система управління ціновою політикою підприємства, що базується на адаптивних механізмах управління підприємством і за допомогою якої здійснюється ефективне формування і реалізація адаптивної цінової політики.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні розробки, викладені в дисертації, доведені до рівня практичних пропозицій і сценаріїв використання. Використання запропонованих розробок дозволило проаналізувати стан ринку лісових ресурсів у Харківській області, фактори, що впливають на вибір цінової політики підприємств; здійснити аналіз положення підприємств на ринку і, як наслідок, визначити ефективні цінову стратегію і тактику.

Практичну цінність мають наступні результати: комплекс моделей прогнозування положення підприємства на ринку, модель вибору цінової стратегії, моделі прогнозування факторів зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства, моделі визначення діапазонів зміни факторів та їх впливу на цінову стратегію.

Матеріали дисертації знайшли практичне використання в роботі наступних підприємств: ДП “Ізюмське лісове господарство” (довідка №342 від 18.09.2006 p.), ДП “Красноградське лісове господарство” (довідка №01-04/395 від 27.12.2006.), ДП “Зміївське лісове господарство” (довідка №525 від 25.09.2006 p.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є особистою роботою автора.

Апробація результатів дисертації. Основні висновки, положення і результати дисертації доповідалися і обговорювалися: на V Всеукраїнській науково-практичній конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (м. Дніпропетровськ, 2004), на I міжнародній науково-практичній конференції “Європейська наука XXI століття: стратегія і перспективи розвитку-2006” (м. Дніпропетровськ, 2006), на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми інформаційно-статистичного дослідження розвитку економічних систем” (м. Дніпропетровськ, 2007).

Публікації. Основні результати дисертаційної роботи опубліковані в 11 наукових працях загальним обсягом 4,9 ум.-друк. арк., особисто автору належить 4,9 ум.-друк. арк.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг роботи – 241 сторінка машинописного тексту. Матеріал дисертації ілюстрований 51 таблицею на 27 сторінках (з них 1 займає 1 повну сторінку) і 30 рисунками на 13 сторінках (з них 3 займає 3 повні сторінки), має 13 додатків на 27 сторінках. Список використаних джерел включає 199 найменувань на 15 сторінках. Основний текст дисертації складає 195 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтована актуальність дослідження, визначені його мета і завдання, а також об'єкт і предмет дослідження, розкриті наукова новизна і практичне значення отриманих результатів.

В першому розділі – „Теоретичні основи формування цінової політики підприємства” дано визначення політики розвитку підприємства і правил, які її формують; проаналізована взаємодія цінової політики з іншими складовими політики розвитку підприємства; проведений аналіз визначень та сформульоване поняття цінової політики, стратегії та тактики; проаналізована цінова політика з позицій системного аналізу; проведений порівняльний аналіз стратегій ціноутворення; проведений аналіз існуючих методів ціноутворення.

У процесі трансформації економіки України відбулася зміна прав власності. Підприємства змушені самостійно здійснювати свою діяльність і завойовувати позиції на ринку. В цьому випадку актуальним стало питання: чи дотримуватися існуючої концепції функціонування або будувати нову політику розвитку. Під останньою розуміється комплекс правил і заходів, спрямованих на життєдіяльність підприємства з позицій його розвитку, тобто досягнення нових поставлених цілей. Аналіз складових політики розвитку підприємства показав, що значне місце в ній займає цінова політика підприємства, взаємозв’язок якої з іншими складовими політики розвитку наведено на рис. 1.

Рис. 1. Схема взаємодії цінової політики з іншими складовими
політики розвитку підприємства

Проведений аналіз понять цінової політики дозволив сформувати наступне її визначення – це комплекс стратегічних і тактичних заходів, спрямованих на ефективне вирішення цілей підприємства і задоволення споживачів шляхом ефективного використання методів ціноутворення в умовах нестаціонарного середовища. Під останньою в цілому розуміється неможливість формального опису збурюючих впливів у соціально-економічних системах, що пов'язано зі специфікою природи відхилень, що відбуваються у відповідних процесах, і з імовірнісним характером їхніх проявів.

Важливим при аналізі цінової політики є подання її з позицій системного підходу. Це дозволяє визначити елементи системи цінової політики, зв'язки між ними і розглянути шляхи впливу цінової політики на збільшення ефективності діяльності підприємства в умовах нестаціонарного середовища.

Цінова політика підприємства включає стратегію і тактику ціноутворення. Під стратегією ціноутворення розуміється комплекс заходів формування ціни для досягнення стратегічних цілей підприємства. Проведений аналіз існуючих стратегій ціноутворення дозволив визначити основні з них та виявити переваги і недоліки стратегій, а також можливості для їхнього застосування. Оскільки стратегія являє собою довгостроковий план, то для реалізації короткострокових рішень в області ціноутворення, спрямованих на реагування підприємства на зміну зовнішнього середовища, використовується цінова тактика. Призначенням останньої є формування управляючих впливів, спрямованих на підтримку цінової стратегії.

Для попереднього встановлення ціни використовуються різні методи ціноутворення. Проаналізовані можливості використання цих методів для підприємств лісового господарства, визначені їх недоліки.

У другому розділі дисертації – „Моделі формування цінової стратегії підприємства” розроблено комплекс моделей формування цінової політики підприємства; розроблена модель вибору цінової стратегії підприємства; виділені фактори, що здійснюють вплив на вибір стратегії ціноутворення; побудована модель визначення діапазонів зміни цих факторів.

Проведений аналіз існуючого процесу формування цінової політики підприємства в умовах нестаціонарності середовища дозволив виділити недоліки, які знижують ефективність прийняття і реалізації цінової стратегії і тактики. До них відносяться:–

низька формалізованість процесу вибору адекватної зовнішнім і внутрішнім умовам господарювання цінової стратегії;–

врахування невеликої кількості факторів, в основному пов'язаних з собівартістю продукції, цінами конкурентів і нормою прибутку;–

низький рівень прогнозування динаміки факторів зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства;–

слабка адаптація прийнятої цінової політики підприємства.

Одним з напрямків усунення цих недоліків є створення в рамках дисертаційного дослідження комплексу моделей формування цінової політики підприємства, який складається з чотирьох блоків. Взаємозв'язок економіко-математичних моделей цих блоків наведено на рис. 2.

Результатом першого блоку є моделі, спрямовані на вивчення середовища підприємства і формування вихідних множин стратегій і факторів, що впливають на них. Результатом другого блоку є моделі вибору цінових стратегій і оцінки впливу кожного фактору на визначену стратегію при різних змінах цього фактору. Метою третього блоку є побудова моделей, призначених для прогнозування факторів зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства, які є передумовами і обмеженнями для прийняття цінової стратегії. Результатом даного блоку є моделі прогнозування факторів. У четвертому блоці на основі сценарного підходу здійснюється побудова сценарної моделі реалізації цінової політики підприємства, оцінка її стійкості.

Нижче наведено опис моделей, що входять до складу кожного блоку.

Рис. 2. Схема взаємозв’язку моделей формування цінової політики підприємства

Проведений аналіз існуючих стратегій і факторів, що впливають на їх вибір, дозволив побудувати моделі формування множини факторів і множини стратегій :

, (1)

де – множина факторів, що відображають стан ринку, ; – множина факторів, що відображають стан товару, ; – множина факторів, що відображають стан підприємства, .

(2)

де – набір цінових стратегій підприємства, ; – стратегії цін, орієнтованих на умови конкуренції, .

Побудова множин факторів та стратегій дозволила побудувати модель вибору цінової стратегії підприємства в залежності від прогнозного стану факторів. Взаємозв’язок кроків побудови цієї моделі представлено в вигляді схеми вибору цінової стратегії (рис. 3).

Рис. 3. Схема вибору цінової стратегії

Гнучка цінова стратегія повинна вибиратися відповідно до цілей підприємства, які у свою чергу повинні формуватися на основі аналізу внутрішнього середовища підприємства. Проведений аналіз положення цінової політики в політиці розвитку підприємства дозволив зробити висновок, що цінова політика найбільш пов'язана з фінансовою складовою діяльності підприємства. У світовій практиці фінансового менеджменту виділяють дві характеристики фінансової складової: на теперішній момент часу, яка описується показниками фінансового стану; на майбутній момент часу, яка відбивається у фінансових можливостях підприємства. На підставі аналізу можливих станів цих характеристик виділено чотири основні цілі підприємства. Їх взаємозв’язок з ціновими стратегіями, вибір яких притаманний кожній цілі, наведено на рис. 4.

Рис. 4. Множини стратегій, що підтримують цілі підприємства

Для побудови моделі вибору цінової стратегії підприємства використовувалися методи експертного аналізу. Вибір найкращої стратегії відповідно здійснюється за допомогою запропонованої моделі вибору цінової стратегії підприємства (рис. 2), яка має наступний вигляд:

(3)

де – коефіцієнт значущості s–ої стратегії, – коефіцієнт значущості і–го фактору для s–ої стратегії, – значення і–го фактору для s–ої стратегії, .

Ця модель дозволяє на основі аналізу значень коефіцієнта значущості визначати найбільш ефективну цінову стратегію в умовах нестаціонарного зовнішнього середовища відповідно до поставленої цілі функціонування підприємства.

За допомогою теорії множин побудована модель визначення діапазонів зміни факторів (рис. 2), що має вигляд:

(4)

Кожний вплив може характеризуватися трьома якісними характеристиками: “сильний вплив”, “середній вплив” і “слабкий вплив”. Відповідно до теорії множин настання кожного стану можна позначити через події. Подія “А” – настання першої події, подія “В” – настання другої події і подія “ ” – настання не першої і не другої події, тобто настання третьої події. У моделі визначення діапазонів зміни факторів кожний фактор приймає значення , або . Дане значення вибирається залежно від стану фактору (4). Значення “0” приймається фактором, якщо поточний його стан, що характеризується подією, не має ніякого впливу на вибір певної цінової стратегії. Якщо стан фактору має середній вплив на вибір стратегії ціноутворення, то він приймає значення “0,5”. І, нарешті, якщо фактор має сильний вплив, то він приймає значення “1”. Таким чином, відповідно до кожної стратегії визначаються різні стани факторів і їх значення.

У третьому розділі “Сценарний підхід до формування цінової політики підприємства” побудовані прогнозні моделі факторів зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства; розроблений комплекс моделей прогнозування положення підприємства на ринку; побудована адаптивна система управління ціновою політикою підприємства; розроблена сценарна модель реалізації цінової політики; побудована модель оцінки її стійкості.

На вибір стратегії і тактики ціноутворення впливає значна кількість факторів зовнішнього і внутрішнього середовища. Розроблено комплекс моделей прогнозування даних факторів в умовах нестаціонарності, що заснований на застосуванні наступних економіко-математичних методів: кореляційно-регресійний аналіз (КРА), таксономічні методи (ТМ), експертні методи (ЕМ), метод коефіцієнтів (МК). Реалізація моделей здійснювалась на підставі вихідних даних 10 підприємств лісового господарства Харківської області.

Моделі прогнозування факторів, що відображають стан ринку та стан товару, для підприємств лісового господарства наведено в табл. 1.

Таблиця 1

Моделі прогнозування факторів, що відображають стан ринку та стан товару

Для дослідження положення підприємства на ринку розроблено моделі прогнозування, кластерного і дискримінантного аналізів, що дозволяють при зміні факторів зовнішнього середовища визначити майбутнє положення підприємства на ринку. Комплекс моделей прогнозування положення підприємства на ринку має трьохрівневу структуру, яка приведена на рис. .

Рис. 5. Комплекс моделей прогнозування положення підприємства на ринку

На третьому рівні здійснюється побудова трендових моделей показників, що характеризують маркетингову та фінансову сферу діяльності підприємства. На другому рівні за допомогою методів багатомірного статистичного аналізу будуються інтегральні показники за маркетинговою () та фінансової сферами (), і за допомогою економетричних методів здійснюється побудова моделі залежності цих показників від показників, побудованих на третьому рівні. На першому рівні побудовано дискримінанті моделі розпізнавання положення підприємства на ринку.

Розраховані значення параметрів моделей другого та третього рівнів для досліджуваного підприємства наведено в табл. 2.

Таблиця 2

Результати розрахунку параметрів моделей другого та третього рівнів

Фактор | Модель | Коефіцієнт множинної кореляції

Сегмент ринку основної діяльності (Sm) | 0,856

Сегмент ринку іншої діяльності (So) | 0,919

Сегмент зовнішнього ринку () | 0,810

Рентабельність (R) | 0,842

Собівартість (SS) | 0,968

Заробітна плата (W) | 0,889

Показника маркетингової сфери (Imarketing) | 0,9

Показник фінансової сфери (Ifinance) | 0,86

Для побудови дискримінантної моделі визначення положення підприємства на ринку використовувалися результати групування підприємств лісового господарства Харківської області, які отримано на підставі кластерного аналізу – підприємства-лідери (D1), підприємства-середняки (D2), підприємства-аутсайдери (D3). Модель має вигляд:

(5)

Слід зазначити, що перевірка якості побудованих моделей на основі використовуваних статистичних критеріїв показала, що всі моделі є адекватними, в наслідок цього, на підставі побудованих моделей здійснюється прогнозування факторів зовнішнього та внутрішнього середовища. Прогноз цих факторів для одного з досліджуваних підприємств на 2007 р. наведено в табл. 3.

Таблиця 3

Прогноз внутрішніх та зовнішніх факторів на 2007 р.

Фактори | Песимістичний | Стандартний | Оптимістичний

Фактори, що відбивають стан ринку

Стан конкурентного середовища | Нейтральний | Нейтральний | Пасивний

Можливості споживачів | * | Високі фінансові можливості | *

Сила постачальників | Слабкий вплив | Слабкий вплив | Слабкий вплив

Перспективи розвитку ринку | Ринок, що розвивається | Ринок,
що розвивається | Ринок, що розвивається

Фактори, що відбивають стан товару

Якість товару | * | Низька | *

Продовження табл. 3

Фактори | Песимістичний | Стандартний | Оптимістичний

Асортимент товару | * | Середньогалузевий | *

Еластичність попиту | * | Низькоеластичний | *

Еластичність пропозиції | * | Низькоеластична | *

Наявність товарів-замінників | * | Відсутні | *

Унікальність товару | * | Відсутня | *

Фактори, що відбивають стан підприємства

Фінансовий стан підприємства | * | Високий (0,968) | *

Фінансові можливості | * | Високі (0,99) | *

Положення підприємства на ринку | Підприємство-середняк | Підприємство-лідер | Підприємство-лідер

Примітка

* – не розраховувалися оптимістичний і песимістичний прогнози. Вони приймаються рівними стандартному.

Прогнозування значень факторів фінансового стану підприємства та фінансових можливостей дозволило ідентифікувати основну ціль підприємства як „розширення сегменту ринку і підвищення конкурентоспроможності підприємства”. Тому для аналізу можливих стратегій досліджуваного підприємства було обрано множину з п’яти стратегій (рис. 4).

За допомогою моделі вибору цінової стратегії (3) розраховано коефіцієнти значущості для кожної з п’яти вибраних стратегій для досліджуваного підприємства (табл. 4).

Таблиця 4

Коефіцієнти значущості для кожної стратегії на 2007 рік

Прогноз | Стратегія

низьких цін | гнучких цін | незмінних цін | цінового лідера | попереджаючих цін

Песимістичний | 0,5907 | 0,4821 | 0,5139 | 0,6454 | 0,4019

Стандартний | 0,5907 | 0,452 | 0,5375 | 0,6983 | 0,4655

Оптимістичний | 0,5649 | 0,303 | 0,4471 | 0,6983 | 0,63

Аналіз даної таблиці дозволяє зробити висновок, що для всіх видів прогнозу підприємство на основі глобальної цілі – розширення сегмента ринку – може здійснювати реалізацію локальних цілей: при стратегії низьких цін при песимістичному прогнозі – ще більше збільшити сегмент ринку або не втратити існуючий; при стратегії цінового лідера для всіх видів прогнозу – збільшити одержання прибутку; при стратегії попереджаючих цін для оптимістичного прогнозу – здійснювати ефективну конкурентну боротьбу. Отже, для досліджуваного підприємства у якості основної цінової стратегії доцільно використовувати стратегію цінового лідера. На підставі вибраної цінової стратегії, аналізу динаміки цін підприємств лісового господарства та дослідження інфляції в державі була сформована ціна на основну продукцію досліджуваного підприємства, яка в існуючих умовах господарювання є ефективною. Аналогічні дослідження було проведено для інших досліджуваних підприємств.

Розроблена сценарна модель реалізації цінової політики дозволяє здійснити аналіз зміни цінової політики при змінах одного з факторів та дослідити стійкість цінової політики до цих змін. Використання сценаріїв реалізації цінової політики при зміні кожного з факторів наведено в табл. 5.

Таблиця 5

Вплив окремих факторів за інших рівних умов

Рік | Можливі зміни факторів | Цінові стратегії (рівень значущості) прогнозів | Тактичні заходи

песимістичний | стандартний | оптимістичний

Стан конкурентного середовища

2007 | Пасивний | Цінового лідера** (0,645) | Цінового лідера** (0,698) | Цінового лідера* (0,698) | Дані стратегії збігаються з прогнозними, однак при агресивному середовищі доцільно застосовувати підприємству систему знижок для зниження своєї ціни лідера

Нейтральний | Цінового

лідера* (0,645) | Цінового лідера* (0,698) | Цінового лідера** (0,698)

Активний | Низьких цін (0,646) | Низьких цін (0,646) | Низьких цін (0,646)

Можливості споживачів

2007 | Високі | Цінового лідера* (0,645) | Цінового лідера* (0,698) | Цінового лідера* (0,698) | Тільки для споживачів з низькими фінансовими можливостями доцільно використовувати стратегію низьких цін, тому підприємству при погіршенні можливостей споживачів необхідно застосовувати знижки

Середні | Цінового лідера (0,712)** | Цінового лідера** (0,765) | Цінового лідера** (0,765)

Низькі | Низьких цін (0,672) | Низьких цін (0,647) | Низьких цін (0,647)

Сила постачальників

2007 | Сильний вплив | Цінового

лідера** (0,645) | Цінового лідера** (0,698) | Цінового лідера** (0,698) | У цьому випадку при песимістичному прогнозі підприємство, не маючи залежності від постачальників, може знижувати ціну на основі своїх можливостей

Слабкий вплив | Цінового

лідера* (0,645) | Цінового лідера* (0,698) | Цінового лідера** (0,698)

Перспективи розвитку ринку

2007 | Що розвивається | Цінового

лідера* (0,645) | Цінового лідера* (0,698) | Цінового лідера* (0,698) | Підприємству при виникненні стабільного ринку в песимістичному прогнозі доцільно, знизивши ціну від вихідної, варіювати її залежно від клієнтів. При цьому при згасаючому ринку доцільно здійснити зниження цін до середньогалузевого, щоб не втратити існуючих клієнтів

Стабільний | Гнучких цін (0,654) | Цінового

лідера** (0,646) | Цінового

лідера** (0,646)

Згасаючий | Низьких цін (0,653) | Низьких цін (0,653) | Низьких цін (0,627)

Положення підприємства на ринку

2007 | Лідер | Цінового

лідера** (0,645) | Цінового лідера* (0,698) | Цінового лідера* (0,698) | Стратегію низьких цін доцільно проводити коли підприємство є аутсайдером. Імовірність попадання в даний клас підприємства мала, однак якщо це станеться, то підприємству необхідно знижувати ціну

Аутсайдер | Низьких цін (0,667) | Низьких цін (0,667) | Цінового лідера** (0,645)

Середняк | Цінового

лідера* (0,645) | Цінового лідера** (0,645) | Цінового лідера** (0,645)

Примітка

* - стан і стратегія відповідають прогнозу;

** - стан не відповідає прогнозу, а стратегія відповідає.

Таким чином, при проведенні побудови сценаріїв розвитку цінової політики доведено, що для більшості випадків зміни одного фактору за інших рівних умов оптимальною стратегією ціноутворення для досліджуваного підприємства є стратегія цінового лідера. Альтернативою даної стратегії може бути для деяких випадків стратегія низьких цін.

З метою формування динамічної цінової політики розроблено адаптивну систему управління формуванням цінової політики підприємства, що базується на принципах побудови адаптивних механізмів.

Так, в рамках запропонованої адаптивної системи підприємство на основі аналізу фінансового стану і фінансових можливостей формує свої цілі, які дозволяють вибрати ефективну множину стратегій для досягнення даних цілей. Здійснюючи аналіз і прогнозування факторів у момент часу t, підприємство проводить вибір найкращої цінової стратегії. У той же час на основі аналізу факторів встановлення ціни з використанням методів ціноутворення підприємство формує початкову ціну. Аналіз даної ціни в рамках цінової стратегії дозволяє сформувати остаточну ціну підприємства і виробити комплекс впливів для досягнення цієї ціни. Цінова політика підприємства і ряд неконтрольованих факторів впливають на фактори ціноутворення, зміни яких можуть привести до неможливості реалізації обраної цінової політики. З цією метою підприємство здійснює постійний моніторинг зовнішніх і внутрішніх факторів, проводячи контроль відхилень від прогнозу і здійснюючи аналіз існування і причин відхилень. Якщо такі відхилення не виявлені або вони не значні і значення факторів нестаціонарного середовища близькі до прогнозних, то проводиться подальша реалізація цінової політики. У випадку, якщо відхилення є значними, то особа, що приймає рішення, приступає до розробки заходів. Результати розробки реалізуються за допомогою регулятора. Розроблені заходи можуть бути спрямовані на зменшення відхилень, і, якщо це неможливо, то на коригування цінової стратегії за рахунок тактичних заходів. Всі ці дії здійснюються в рамках законодавчого середовища.

Цінову політику варто застосовувати, якщо вона виявиться стійкою. Під стійкістю розуміється можливість збереження запропонованої цінової стратегії, що не погіршить показники фінансово-господарської діяльності підприємства. Модель оцінки стійкості цінової політики має вигляд:

(5)

де – показник стійкості; – імовірність оптимального вибору стратегії цінової політики з можливих цінових стратегій, що розраховується як відношення кількості стратегій, що не змінюються при зміні фактора, до їх загальної кількості.

В дослідженні було проаналізовано 84 варіанти зміни факторів внутрішнього та зовнішнього середовища, серед яких 64 варіанти відповідали незмінній стратегії, таким чином, показник стійкості дорівнює .

В дисертації проаналізовано можливості збільшення цього показника. Аналіз результатів табл. 5 дозволяє зробити наступні висновки: для фактору “стан конкурентного середовища” перехід з прогнозного стану в активний малоймовірний; для фактору “можливості споживачів” неможливий різкий перехід від високих фінансових можливостей до низьких; для фактору “перспективи розвитку ринку” в 2007 році зміна ринку, що розвивається, на згасаючий також малоймовірна; для фактору “положення підприємства на ринку” перехід підприємства з класу лідерів у клас аутсайдерів за досить короткий проміжок часу (2 роки) можливий лише при настанні сильних форс-мажорних обставин.

Розрахований скоригований коефіцієнт стійкості без врахування малоймовірних подій дорівнює 0,95, тобто, показник стійкості наближається до одиниці, отже, можна стверджувати, що розроблена цінова політика має високу стійкість.

Таким чином, запропоновані моделі прогнозування факторів зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства дозволяють вибрати ефективну стратегію ціноутворення, розробити тактичні заходи щодо підтримки гнучкої цінової стратегії, тобто сформувати адаптивну цінову політику підприємства, яка є стійкою до змін внутрішнього та зовнішнього середовища.

ВИСНОВКИ

У результаті проведеного дослідження вирішена важлива науково-практична проблема формування цінової політики підприємства і модельного забезпечення цього процесу. Основні отримані результати полягають в наступному:

1. У процесі трансформації економіки України відбулася зміна прав власності. Підприємству доцільно формувати нову політику розвитку, що включає ряд складових. Основне місце серед цих складових займає цінова політика, під якою розуміється комплекс стратегічних і тактичних заходів, спрямованих на ефективне вирішення цілей підприємства і задоволення споживачів шляхом використання методів ціноутворення в умовах нестаціонарного середовища.

2. Цінова політика підприємства містить у собі стратегію і тактику ціноутворення. Основою кожної стратегії є базова або вихідна ціна, що встановлюється шляхом застосування методів ціноутворення, аналіз яких дозволив виділити переваги та недоліки кожного з методів та можливості використання для підприємств лісового господарства.

3. Формування цінової політики підприємства в умовах нестаціонарного зовнішнього середовища становить багатокроковий складний процес, для підвищення ефективності функціонування якого був розроблений комплекс моделей формування цінової політики. Запропонований комплекс сприяє розробці адаптивної цінової політики підприємства, що включає стратегію і тактику ціноутворення.

4. Одним із основних етапів при формуванні цінової політики підприємства є вибір цінової стратегії. Розроблені моделі вибору цінової стратегії, інструментарієм побудови яких є методи експертного аналізу і теорії множин.

5. Для оцінки факторів, що мають вплив на вибір гнучкої цінової стратегії, розроблено моделі прогнозування, які засновані на використанні методів кореляційно-регресійного і експертного аналізів.

Для прогнозування положення підприємства на ринку розроблено трендові і дискримінантні моделі, що дають можливість оцінити вплив факторів зовнішнього середовища на маркетингову і фінансову сфери діяльності підприємства.

6. Критерієм стійкості формування цінової політики є можливість її реалізації в довгостроковому періоді. У зв'язку з цим розроблені сценарні моделі реалізації цінової політики, засновані на аналізі множини можливих стратегій і можливої зміни факторів, які дозволяють досліджувати стійкість сформованої цінової політики до зміни зовнішнього і внутрішнього середовища.

7. Нестаціонарне середовище схильне до великої динамічності, тому підприємству при розробці цінової політики необхідно реалізовувати заходи, спрямовані на підвищення її адаптивності. З цією метою у дослідженні була розроблена система управління ціновою політикою підприємства, що базується на основних принципах адаптивного управління.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

1. Яценко Р.Н. Анализ составляющих ценовой политики предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Випуск 197. В 5 т. Том ІІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – С. 698-704.

2. Яценко Р.Н. Механизм формирования ценовой политики предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Випуск 199. В 4 т. Том ІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. – С. 333-338.

3. Яценко Р.Н. Применение системного подхода для анализа ценовой политики // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Випуск 202. В 4 т. Том ІІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. – С. 696-700.

4. Яценко Р.Н. Модель выбора ценовой стратегии предприятия // Економіка розвитку. – 2006. – №3. – С. 62-66.

5. Яценко Р.Н. Анализ развития деревоперерабатывающей отрасли как фактора, влияющего на ценовую политику предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Випуск 215. В 4 т. Том ІV. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – С. .

6. Яценко Р.Н. Комплекс моделей прогнозирования факторов состояния рынка при формировании ценовой политики предприятия // Бизнес Информ. – 2006. – №8. – С. 85-92.

7. Яценко Р.Н. Модель определения степени влияния факторов на выбор ценовой стратегии // Комунальное хозяйство городов. Научно-технический сборник. Выпуск 71. – Киев: “Техніка, 2006. – С. 274-281.

8. Яценко Р.Н. Взаимосвязь моделей формирования ценовой политики предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Випуск 213. В 6 т. Том ІV. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – С. 1083-1090.

Тези конференцій

9. Яценко Р.Н. Анализ составляющих ценовой политики предприятия // Матеріали V всеукраїнської науково-практичної конференції „Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України”. Том ІІ. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 220-221.

10. Яценко Р.Н. Анализ развития деревоперерабатывающей отрасли как фактора, влияющего на ценовую политику предприятия // Матеріали I міжнародної науково-практичної конференції „Європейська наука XXI століття: стратегія і перспективи розвитку-2006”. Том 8. Економічні науки. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2006 – С. 63-65.

11. Яценко Р.Н. Модели прогнозирования положения предприятия на рынке // Матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції “Проблеми інформаційно-статистичного дослідження розвитку економічних систем” – Дніпропетровськ: Системні технології, 2007 – С. 54-56.

АНОТАЦІЯ

Яценко Р.М. Моделювання цінової політики підприємства в умовах нестаціонарного середовища. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.11 – математичні методи, моделі і інформаційні технології в економіці. – Харківський національний економічний університет, Харків, 2007.

У дисертації розглядається актуальна проблема розробки комплексу економіко-математичних моделей формування цінової політики підприємства.

Проведений аналіз концепцій і підходів формування цінової політики підприємства дозволив зробити висновок про існування певних недоліків. З метою їх усунення в рамках дисертаційного дослідження розроблено комплекс моделей формування цінової політики підприємства, що побудований на основі аналізу і прогнозування впливу факторів нестаціонарного середовища, який дозволяє на відміну від існуючих моделей визначати адаптивні стратегію і тактику ціноутворення.

Запропоновано комплекс моделей прогнозування факторів зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства, який дозволяє передбачити можливі зміни в ціновій політиці підприємства. Розроблена сценарна модель реалізації цінової політики, яка дозволяє дослідити стійкість цінової політики. Запропонована адаптивна система управління ціновою політикою підприємства.

Ключові слова: економіко-математична модель, цінова політика, фактори нестаціонарного середовища, стратегія і тактика ціноутворення, сценарна модель.

АННОТАЦИЯ

Яценко Р.Н. Моделирование ценовой политики предприятия в условиях нестационарной среды. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.11 – математические методы, модели и информационные технологии в экономике. – Харьковский национальный экономический университет, Харьков, 2007.

В диссертации рассматривается актуальная проблема разработки комплекса экономико-математических моделей формирования ценовой политики предприятия.

Проведенный анализ концепций и подходов формирования ценовой политики предприятия позволил сделать вывод о существовании недостатков при формировании ценовой политики предприятия в условиях влияния факторов нестационарной среды. Подобное состояние обуславливает необходимость разработки комплекса моделей формирования ценовой политики, который бы позволил сформировать эффективные стратегию и тактику ценообразования.

Предложенный в работе комплекс моделей формирования ценовой политики предприятия включает четыре блока, направленных на построение моделей определения множества факторов и стратегий, формирование моделей выбора стратегий и диапазонов изменения факторов, построение моделей прогнозирование факторов внешней и внутренней среды, разработку сценарных моделей и модели устойчивости ценовой политики. Реализация моделей этого комплекса позволяет сформировать адаптивную ценовую политику предприятия.

Разработаны модели выбора ценовой стратегии, основанные на применении теории множеств, позволяющие на основе прогнозирования факторов внешней и внутренней среды повысить эффективность выбора стратегии ценообразования.

Предложен комплекс моделей прогнозирования факторов внешней и внутренней среды предприятия, основанный на использовании корреляционно-регрессионных моделей, методов таксономии, экспертных методов, методе коэффициентов, который позволяет предупредить возможные изменения в ценовой политике предприятия. Разработан комплекс моделей оценки и прогнозирования положения предприятия на рынке, который включает три уровня моделей. На третьем уровне содержатся трендовые модели, построенные на основе анализе интегральных показателей. Второй уровень включает многофакторные модели свертки интегральных показателей в общие показатели по сферам маркетинга и финансов. Модели первого уровня представляют собой дискриминантные модели распознавания будущего положения предприятия.

Разработана сценарная модель реализации ценовой политики, которая позволяет осуществить анализ ее изменения при изменении одного из факторов и оценить устойчивость сформированной ценовой политики к этим изменениями

Разработана адаптивная система управления ценовой политикой предприятия, которая направлена на повышение адаптации предприятия в условиях динамично развивающейся нестационарной среды.

Реализация предложенного комплекса моделей формирования ценовой политики предприятия позволит выбрать эффективную стратегию ценообразования, разработать тактические мероприятия по поддержке гибкой ценовой стратегии, то есть сформировать адаптивную ценовую политику.

Ключевые слова: экономико-математическая модель, ценовая политика, факторы нестационарной среды, стратегия и тактика ценообразования, сценарная модель.

SUMMARY

Yatsenko R.N. Modelling of a price policy of the enterprise in conditions of a non-stationary envoronment. – Manuscript.

Thesis for the science degree of the Candidate of Economic Science on the specialty 08.00.11 - mathematical methods, models and information technologies in economy. – Kharkov national economic university, Kharkov, 2007.

The thesis is dedicated to the actual problem of development of a complex of economical and mathematical models for the formation of a price policy of the enterprise.

The complex of models for the formation of the price policy of the enterprise offered in work includes four blocks, the models of definition of a set of factors of a non-stationary environment and strategy, constructing of the choice strategies models and ranges of a modification of factors, construction of models forecasting of the external and internal factors, using of constructed models and development scenario models and model of stability of a price policy.

Offered models for forecasting of the external and internal factors of the


Сторінки: 1 2