У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ДЕРЖАВИ І ПРАВА ім. В.М. КОРЕЦЬКОГО

БОНДАР Віктор Васильович

УДК 349.414

 

ПРАВОВИЙ РЕЖИМ ЗЕМЕЛЬ МІЖНАРОДНИХ

АВТОМОБІЛЬНИХ ТРАНСПОРТНИХ КОРИДОРІВ

В УКРАЇНІ

Спеціальність 12.00.06 – земельне право; аграрне право;

екологічне право; природоресурсне право

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Київ-2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті держави і права ім. В. М. Корецького Національної академії наук України.

Науковий керівник –

доктор юридичних наук, професор, академік НАН України,

Семчик Віталій Іванович,

Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України,

завідувач відділу проблем аграрного, земельного та екологічного права

Офіційні опоненти:

доктор юридичних наук, доцент
Носік Володимир Васильович,
Київський національний університет імені Тараса Шевченка,
доцент кафедри трудового, земельного та екологічного права;

кандидат юридичних наук, доцент,
Гуревський Володимир Климентійович

Малиновський районний суд м.Одеси, суддя

 

Захист відбудеться «3» липня 2008 р. о 14 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .236.02 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук в Інституті держави і права ім. В. М. Корецького НАН України за адресою: 01601, м. Київ, вул. Трьохсвятительська, .

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України за адресою: 01601, м. Київ, вул. Трьохсвятительська, .

Автореферат розісланий «2» червня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат юридичних наук О.О. Кваша

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Надання землям правового статусу земель міжна-родних автомобільних транспортних коридорів (МАТК) обумовлене тим, що транспортна галузь, яка потребує відповідних земель і закріплення порядку їх використання, формується і розвивається. Тому існує необхід-ність створення нових різновидів категорій земель несільськогоспо-дарського призначення. Критерієм такого відмежування є характер спеціальних завдань, для здійснення яких призначені і надаються відповідні земельні ділянки. Оскільки землі МАТК є складовою земель автомобіль-ного транспорту і виступають частиною земель України, то реформування земельних відносин, пов’язаних з функціонуванням міжнародних автомо-більних транспортних коридорів, є предметом правового регулювання земельного права України.

В Україні розбудова мережі МАТК є однією із передумов інтеграції до Європейського союзу, кордони якого впритул наблизилися до нашої країни. Ефективність впровадження великих національних проектів виходить далеко за межі однієї галузі і має позитивний вплив на соціально-еконо-мічний стан країни та її регіонів. Належне функціонування автомобільних доріг України нерозривно пов’язане з дотриманням законодавства щодо порядку та умов використання відповідних земельних ділянок на всій території України в системі єдиної транспортної системи держави, яка значною мірою впливає на соціально-економічний розвиток України. Від стану використання земель МАТК істотно залежать витрати на перевезення вантажів та пасажирів, рівень цін, ступінь зайнятості населення, темпи розвитку економіки. Наведене свідчить про актуальність теми дослідження.

Правовий режим земель МАТК недостатньо досліджено. Відродження земельного права розпочалось з прийняттям Земельного кодексу України. Однак, нині в земельному законодавстві існує ряд неузгодженостей та недоліків, які заважають чітко визначити та реалізувати правовий режим земель міжнародних автомобільних транспортних коридорів.

Удосконалення вже прийнятих законів та створення нових неможливо без надійного теоретичного обґрунтування, без наукового дослідження даної теми. Правовий режим зазначених земель вимагає детального дослідження. Усе це свідчить про безумовну актуальність досліджень даної проблематики.

Функціонування автомобільного транспорту нерозривно пов’язане з використанням земель, на яких розміщуються дороги та об’єкти транс-портної інфраструктури.

Сучасні тенденції розвитку світової економіки характеризуються постійним розширенням господарських зв’язків та міжнародної еконо-мічної інтеграції, створенням умов для вільного переміщення товарів, послуг, капіталів, робочої сили. Отримання державою економічних вигод від використання транзитного потенціалу України неможлива без розбу-дови системи МАТК на відведених для цього землях. Виходячи з цього, автор визначає першочерговою задачею інтеграцію української транспорт-ної системи в європейську, розбудову на землях автомобільного транспорту та дорожнього господарства національної мережі МАТК та їх транспортно-комунікаційної інфраструктури.

Ще донедавна знання про землі МАТК мали загальний, поверхневий чи вузько професійний характер. Сьогодні ситуація в цій сфері істотно міняється. У складних економічних і політичних умовах в суспільстві з’являється розуміння, що земля становить значну частину активів будь-якої країни і займає провідне місце у сфері транспортного обслуговування.

Дослідженням проблеми правового режиму земель всіх категорій транспорту були присвячені праці ряду науковців у галузі аграрного, земельного та екологічного права: українських вчених В.І. Андрейцева, Г.І. Балюк, А.П. Гетьмана, В.К. Гуревського, І.І. Каракаша, П.Ф. Кулинича, В.Л. Мунтяна, В.В. Носіка, О.О. Погрібного, В.І. Семчика, А.М. Статівки, Н.І. Титової, Ю.С. Шемшученка, М.В. Шульги, В.В. Янчука, В.З. Янчука; російських вчених Г.Ю. Бистрова, С.О. Боголюбова, І.О. Іконицької, Г.В. Чубукова та інших видатних науковців.

Правовий режим земель автомобільного транспорту та дорожнього господарства розглядаються в дисертаційному дослідженні Т.М. Гапот-ченко.

У процесі дисертаційного дослідження були вивчені роботи українських фахівців у галузі транспорту: Д.І. Бойка, А.В. Каменєва, А.М. Новікової, Ю.Є. Пащенка, А.М. Редзюка, Є.В. Танцюри. Дослідження з питань мето-дології комплексного вирішення наукових проблем підвищення ефектив-ності розвитку транспортної системи і розвитку міжнародних транспортних коридорів (МТК) були виконані російськими науковцями В.І. Арсеновим, Н.Н. Громовим, Л.В. Канторовичем, О.В. Несновим, В.О. Персіановим, Т.В. Фединою та ін.

В той же час слід зазначити, що проблеми правового режиму земель МАТК потребують спеціальних досліджень. У зв’язку з цим виникає необхідність системного підходу до правового регулювання даної категорії земель. З розвитком ринкових відносин виникла необхідність наукового обґрунтування правового режиму земель МАТК в Україні.

Нормативною базою дисертації є Конституція України, Земельний кодекс України, Закони України «Про транспорт», «Про автомобільний транспорт», «Про автомобільні дороги», «Про джерела фінансування дорожнього господарства України», «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг», «Про охорону земель» та інші нормативні акти, що стосуються земельних, цивільних, адміністративних, господарських відносин.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисер-таційне дослідження виконане згідно з планом науково-дослідної теми Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України «Проблеми вдосконалення природоресурсного законодавства України (номер держав-ної реєстрації ДКО106 V 012116, І кв. 2007 р. – ІV кв. 2008 р.)

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає у комплексному дослідженні правового режиму земель міжнарод-них автомобільних транспортних коридорів в Україні.

Мета дослідження обумовила вирішення наступних завдань: – 

визначити поняття і специфіку земель і земельних ділянок МАТК як об’єкту правового регулювання;– 

проаналізувати етапи становлення законодавства щодо правового режиму земель МАТК; – 

виділити особливості правового режиму земель МАТК;– 

дослідити правові форми використання земель МАТК і шляхи під-вищення його ефективності;– 

проаналізувати стан правової охорони таких земель і розробити додаткові заходи та обгрунтування;– 

охарактеризувати функції управління і контролю в галузі викори-стання та охорони земель МАТК.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини, врегульовані нормами права, що регламентують правовий режим земель МАТК в Україні.

Предметом дослідження є законодавство України, практика його засто-сування, наукові праці та інші правові дослідження даної категорії земель. Проблемні питання правового режиму земель МАТК розкриваються, виходячи з положень теорії земельного права й аналізу сучасної системи нормативно-правових актів України.

Методи дослідження. В ході дослідження використано дві групи методів наукового пізнання: загальнонаукові (історичний, діалектичний, метод якісного аналізу та синтезу, формально-логічний, емпіричний, струк-турно-функціональний, комплексний) та спеціальні методи дослідження (порівняльно-правовий, метод тлумачення правових норм). Етапи станов-лення законодавства, що закріплює правовий режим земель МАТК досліджувались у взаємозв’язку з історичними умовами, а діалектичний метод дозволив вивчити законодавчі положення в їх розвитку. Метод якісного аналізу та синтезу використовувався при дослідженні опублі-кованих наукових праць, дієвості і узгодженості законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо використання та охорони земель МАТК. Дослідження змісту правових норм у даній сфері проводилось за допо-могою формально-логічного методу. Використання порівняльно-правового методу знадобилось для проведення порівняльного аналізу законодавства України та зарубіжних країн з питань використання та охорони земель МАТК. Відповідність норм права існуючим суспільним відносинам в даній галузі досліджувалась за допомогою методу тлумачення правових норм. Вищезазначені методи базуються на всебічному аналізі явищ суспільного розвитку і перетворень в Україні, що відбуваються в процесі проведення земельної реформи.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що вперше в юридичній науці України після прийняття Земельного кодексу України, а також Законів України «Про транспорт» та «Про автомобільний транспорт» здійснене комплексне наукове дослідження правового режиму земель МАТК. Відповідно зроблені науково-теоретичні висновки і сформульовані пропозиції щодо вдосконалення чинного земельного законодавства в цій сфері. У межах здійсненого автором дослідження одержано результати, які відзначаються науковою новизною і виносяться на захист:

1. Сформульоване поняття міжнародного автомобільного транспортного коридору як земельної ділянки із земель автомобільного транспорту, на якій розміщена автострада міжнародного значення та об’єкти сервісного обслуговування автотранспортного руху, захисні смуги з метою забезпе-чення комфортного безпечного перевезення пасажирів та вантажів у міжнародному сполученні, яка на кордоні стикується з земельною ділянкою автомобільного транспортного коридору іноземної держави.

2. Сформульоване визначення земельної ділянки, наданої для МАТК, як частини земної поверхні у межах території України, яка перебуває в державній власності, використовується для організації автомобільних шляхів сполучення між різними державами і на якій розміщуються об’єкти транспортної інфраструктури з метою забезпечення раціонального еконо-мічно збалансованого використання землі при експлуатації автомобільного транспорту в міжнародних перевезеннях.

3. Вперше здійснена періодизація і характеристика законодавства, що закріплює правовий режим земель МАТК, зокрема виділяються такі періоди: 1) – 1997 роки, коли в Україні розпочалось формування нормативно-правової бази, що регулювала правовий режим земель автомобільного транспорту та дорожнього господарства, створення МАТК і входження їх у міжнародну транспортну систему; 2) – 2006 роки, коли указом Президента України був юридично зафіксований факт інтеграції України в напрямку Європейського Союзу, визначені концептуальні засади дорожнього господарства та положення створення і функціонування національної мережі МАТК в Україні, набув чинності Земельний кодекс України, який визначив правовий режим земель автомобільного транспорту та дорожнього господарства, а також було прийнято ряд нормативно-правових актів у даній галузі; 3) з 2006 року по даний час, який позна-чається поглибленим правовим регулюванням правового режиму земель МАТК у зв’язку із прийняттям Програми розвитку національної мережі міжнародних транспортних коридорів в Україні на 2006–2010 роки, а також затвердженням переліку автомобільних доріг загального користування державного значення.

4. Дістало розвиток твердження, що землі міжнародних автомобільних транспортних коридорів на даному етапі розвитку економіки відносяться до земель державної власності, які належать на праві постійного і конце-сійного користування державним організаціям дорожньої служби і не підлягають приватизації. На даний період будівництво МАТК здійснюється і в перспективі буде проводитися на базі земель державної власності.

5. Обґрунтовано тезу, що формування земель МАТК здійснюється значною мірою за рахунок вилучення або викупу земельних ділянок різних категорій, в тому числі сільськогосподарського призначення, житлової забудови, лісогосподарського призначення, водного фонду та інших кате-горій, якщо цього вимагають інтереси розвитку мережі МАТК, вирівню-вання дорожньої траси на землях транспортного коридору і стикування із землями іноземних держав у місцях перетинання кордону. Це мотивується тим, що у зв’язку з вступом України до Світової організації торгівлі та розширенням міжнародних економічних зв’язків кількість МАТК буде невпинно зростати.

6. Обґрунтована позиція про необхідність резервування земель для перспективного будівництва та реконструкції МАТК.

7. Удосконалене положення, що раціональне використання земель МАТК – це господарська діяльність, метою якої є організація автотранс-портних перевезень пасажирів та вантажів з однієї держави в іншу, пов’язана з цільовим використанням земель автомобільного транспорту з метою отримання прибутку, збереженням площі та підвищенням еколо-гічної цінності природних та набутих якостей земель без завдання шкоди землі, іншим природним об’єктам, землевласникам і землекористувачам.

8. Дістала подальшого розвитку концепція, що шкідливий вплив транс-порту на довкілля зумовлюється передусім отруйними викидами в повітря, забрудненням поверхні земель, поверхневих і ґрунтових вод, надмірним шумом. Обґрунтовано висновок, що створення мережі МАТК повинно поєднуватись із зменшенням негативного впливу автотранспорту на прилеглі території через суттєве поліпшення умов руху, зменшення навантаження на автомобільні дороги, створення на нових магістралях відповідних природоохоронних заходів.

9. Обґрунтована необхідність прийняття спеціального закону «Про землі міжнародних транспортних коридорів», в якому були б врегульовані земельні відносини в галузі автомобільного, залізничного і трубопровідного транспорту.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що вони створюють теоретичну основу для вдосконалення земельного законодав-ства і дають можливість обґрунтувати концептуальні підходи для розв’я-зання основних проблем правового режиму земель МАТК в Україні. Матеріали дисертаційного дослідження впроваджені у нормотворчу діяльність при підготовці проекту постанови Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2006 р. «Про затвердження Програми розвитку національної мережі міжнародних транспортних коридорів України на 2006–2010 роки», при підписанні 21 березня 2006 р. міждержавної Угоди між Україною та Угорщиною про стикування автомобільних доріг на українсько-угорському кордоні в рамках Міжнародного (панєвропейського) транспортного кори-дору № 5 (Київ – Вінниця, Хмельницький – Кордон – Угорщина). Викла-дені в дисертаційному дослідженні положення, зроблені висновки і рекомендації можуть бути застосовані при підготовці змін і доповнень до земельного законодавства України; використані в процесі підготовки відпо-відних розділів підручників, навчальних посібників; у навчальному процесі при викладанні курсу «Земельне право», спецкурсів з земельного права.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного дослідження були апробовані у навчальному процесі, доповідалися на науково-практичній конференції «Правові проблеми залучення інвестицій у сільське господарство та соціальну сферу села», (24 травня 2007 р., м. Київ).

Публікації. Основні теоретичні положення і висновки знайшли відобра-ження у чотирьох статтях, надрукованих у виданнях, віднесених ВАК України до переліку фахових видань з юридичних наук, та одних тезах матеріалів міжнародної науково-практичної конференції.

Структура дисертації визначається змістом наукової проблеми і спря-мована на досягнення поставлених завдань. Дисертація складається із вступу, двох розділів, кожен з яких містить по три підрозділи, висновку та списку використаних джерел. Повний обсяг дисертації складає 189 сто-рінок, у тому числі список використаних джерел на 26 сторінках (219 найменувань).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується актуальність теми дослідження, розкривається її сутність і стан наукової розробки, визначається мета і завдання дослідження, його об’єкт і предмет, зазначається методологічна і науково-теоретична основа дослідження, висновки, положення і пропозиції, отри-мані внаслідок проведеного дослідження, які виносяться на захист, доводиться наукова новизна роботи, розкривається теоретичне та практичне значення досягнутих результатів, їх апробація і публікації.

Перший розділ «Теоретично-історичні аспекти правового режиму земель міжнародних автомобільних транспортних коридорів в Украї-ні» складається з трьох підрозділів та висновків до розділу, присвячений комплексному дослідженню загальнотеоретичних проблем правового режиму земель МАТК.

У підрозділі 1.1. «Землі міжнародних автомобільних транспортних коридорів як об’єкт правового регулювання» підкреслюється, що харак-терною особливістю земель МАТК є те, що вони призначені для здійснення діяльності, не пов’язаної із сільськогосподарським виробництвом. Тобто землі цієї категорії мають несільськогосподарський характер і використо-вуються загалом як просторовий базис, а не як засіб виробництва. Земельне законодавство встановило диференційований правовий режим земель автомобільного транспорту та земель дорожнього господарства, в тому числі земель МАТК.

Міжнародний автомобільний транспортний коридор (МАТК) являє собою земельну ділянку із земель автомобільного транспорту, на якій розміщена автострада міжнародного значення та об’єкти сервісного обслу-говування автотранспортного руху, захисні смуги з метою забезпечення комфортного безпечного перевезення пасажирів та вантажів у міжнарод-ному сполученні, яка на кордоні стикується з земельною ділянкою авто-мобільного транспортного коридору іноземної держави. Він є автомо-більно-транспортно-дорожнім комплексом міжнародного значення, який складається із автомобільної дороги загального користування, розміщеної на землях автомобільного транспорту і дорожнього господарства України, що стикується з автомобільними дорогами іноземних держав. Основним призначенням міжнародних автомобільних транспортних коридорів є забезпечення цільового і раціонального використання автомобільних магістралей, оснащених новітніми високотехнічними засобами і техноло-гіями, і земель, на яких вони розміщені, з метою організаційного і тех-нічного забезпечення безперервного, швидкісного, комфортного і безпеч-ного руху автомобільного транспорту та створення для цього економічних, екологічних, естетичних та зручних умов.

Земельна ділянка МАТК розглядається як частина земної поверхні у межах території України, яка перебуває у державній власності або територіальних громад, використовується для організації автомобільних шляхів сполучення між різними державами і на якій розміщуються об’єкти транспортної інфраструктури з метою забезпечення раціонального еколо-гічно збалансованого використання землі при експлуатації автомобільного транспорту, розміщеного на землях автомобільного транспорту і дорож-нього господарства.

Основною функцією земель МАТК є територіально-просторова і соціально-економічна, оскільки належне функціонування автомобільних доріг України нерозривно пов’язане з дотриманням законодавства щодо порядку та умов використання відповідних автомобільних земельних трас на великій території України у складі єдиної транспортної системи держави. Від стану використання земель МАТК істотно залежать витрати на перевезення вантажів та пасажирів у міжнародному сполученні, рівень цін, ступінь зайнятості населення, темпи розвитку економіки.

Підрозділ 1.2. «Становлення законодавства, що закріплює правовий ре-жим земель міжнародних автомобільних транспортних коридорів» при-свячений періодизації відповідного законодавства. Дослідження правового режиму земель МАТК неможливе без аналізу етапів становлення відповід-ного законодавства. Визначено, зокрема, що сама ідея міжнародних транс-портних коридорів існує дуже давно. Так, через землі України пролягав шлях «із варяг у греки» ще з часів Київської Русі, а також проходив «Великий шовковий шлях», що з’єднував у давнину міста Західної Європи з Центральною Азією, Монголією та Китаєм. Проте якісно нових обріїв ця ідея набула з поширенням автомобільного транспорту.

Першою на такі зміни відрагувала Західна Європа. Концепція єдиної європейської транспортної мережі формувалася з початку розвитку інтеграційних процесів у Західній Європі, а між 1987 і 1992 рр. було запроваджено нове європейське законодавство у сфері автомобільних перевезень.

Розвиток законодавства України в даній галузі можна умовно поділити та три етапи: 1) 1996–1997 рр. – початок формування нормативно-правової бази, що визначала правовий режим земель автомобільного транспорту та дорожнього господарства, створення МАТК і входження їх у міжнародну транспортну систему; 2) 1998–2006 роки, коли указом Президента України був юридично зафіксований факт інтеграції в напрямку Європейського Союзу, визначені концептуальні засади дорожнього господарства та поло-ження створення і функціонування національної мережі МАТК в Україні, набув чинності Земельний кодекс України, який визначив правовий режим земель автомобільного транспорту та дорожнього господарства, а також було прийнято ряд нормативно-правових актів у даній галузі; 3) з 2006 року по даний час, який позначається поглибленим встановленням чіткого правового режиму земель МАТК у зв’язку із прийняттям Програми розвитку національної мережі міжнародних транспортних коридорів в Україні на 2006-2010 роки, а також затвердженням переліку автомобільних доріг загального користування державного значення.

У підрозділі 1.3. «Особливості правового режиму земель міжнародних автомобільних транспортних коридорів» зазначається, що правовий режим земель МАТК включає цільове призначення, дозволене викори-стання і зареєстроване у встановленому порядку право власності на ці землі. На думку автора, цільове призначення є одним з головних принципів регулювання земельних відносин, з ним пов’язано багато правових норм, які регламентують різні правові аспекти використання земель.

Специфічною загальною рисою земель МАТК є та обставина, що вони використовуються не як засіб виробництва у сільському чи лісовому господарстві, а головним чином, як просторова база, місце розташування автомобільних доріг та інших засобів транспортного господарства у складі МАТК. Встановлення і функціонування транспортних зв’язків між країнами вимагає розробки чіткого правового режиму земель МАТК, визначення прав та обов’язків учасників транспортного процесу та їх відповідальності за належне виконання зобов’язань.

Важливим елементом правового режиму земель МАТК є суб’єкти, яким надаються ці землі та їх правовий статус. Реформування земельних відносин, введення різних форм власності призвело до того, що держава не є винятковим власником всіх земель. Земельні ділянки, необхідні для будівництва або реконструкції автомобільної дороги МАТК, можуть перебувати у власності громадян або юридичних осіб. У відповідності зі ст. 146 Земельного кодексу України, органи державної влади мають право викупу земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юри-дичних осіб, для таких суспільних потреб, як, наприклад, під будівництво та обслуговування шляхів. З моменту прийняття рішення відповідним органом про будівництво МАТК починається період інвестицій та відповідних техніко-економічних обрахунків проектування і прогнозування. Однією з частин цього процесу має стати визначення викупної вартості земельних ділянок. Згідно із чинним земельним законодавством, викуп земельної ділянки здійснюється за згодою її власника, а вартість земельної ділянки встановлюється відповідно до грошової та експертної оцінки земель. Виходячи з того, що земельні ділянки вилучаються і викупаються для суспільних потреб, вони можуть передаватися тільки у державну власність для будівництва та обслуговування лінійних об’єктів транспортної інфраструктури. Ініціатива викупу земельної ділянки може виходити як від самого органу, який має право здійснювати викуп земельних ділянок у громадян, так і вилучення їх у юридичних осіб державної власності. Специфікою правового режиму земель МАТК коридорів є цільове призна-чення цих земель, яке полягає в забезпеченні функціонування МАТК. Тому можна стверджувати, що вищевказані землі виступають оперативним базисом для розміщення автомагістралей міжнародного значення.

Другий розділ «Правове регулювання використання та охорони зе-мель міжнародних автомобільних транспортних коридорів в Україні» складається з трьох підрозділів та висновків до розділу і присвячений дослідженню особливостей правового регулювання земель МАТК.

У підрозділі 2.1. «Правові форми використання земель міжнародних автомобільних транспортних коридорів» підкреслюється, що правове регулювання використання земель МАТК спрямоване на забезпечення умов, необхідних для нормального розміщення і функціонування транс-портних об’єктів. Використання земель і транспортно-експлуатаційний стан автомобільних доріг, мостів та інженерних споруд на них не забезпечує повною мірою раціонального використання земель; швидкого, комфорт-ного, економічного і безпечного перевезення пасажирів і вантажів; не може сприяти подальшому соціально-економічному розвитку, зміцненню оборо-ноздатності та економічної безпеки держави, підвищенню конкуренто-спроможності дорожньої мережі, від якої залежить зростання обсягів транзитних перевезень та розвиток автотуризму. Наявність закріпленого земельним законодавством принципу пріоритету сільськогосподарського землекористування обумовлює необхідність поєднання його з інтересами і пріоритетом розвитку правового режиму земель міжнародних автомобіль-них транспортних коридорів. Це пов’язано з тим, що згідно ст. 23 Земель-ного кодексу України, для будівництва автомобільних шляхів надаються переважно несільськогосподарські угіддя або сільськогосподарські угіддя гіршої якості. Проте такі вимоги неможливо узгодити із будівництвом автомагістралей, які мають лінійний (трасовий) характер. Суб’єктами прав на зазначені землі можуть виступати як юридичні, так і фізичні особи. У переважній більшості випадків носіями земельних прав щодо вказаних земель виступають державні підприємства, установи і організації автомо-більного транспорту, оскільки транспорт в сучасних умовах – це переважно сфера державної діяльності.

Основними принципами права використання земель МАТК є: його похідність від права державної власності на землю; використання земель основним цільовим призначенням – для влаштування МАТК; раціональне використання й ефективна охорона земель МАТК; пріоритетність екологічної безпеки при використанні вищевказаних земель; гарантованість прав на земельні ділянки і прав землекористувачів тощо.

Важливою правовою формою використання земель МАТК в нашій країні є належність більшої їх частини державі. Це пов’язано із тим, що автомобільний транспорт як одна із важливих базових галузей економіки України, використовує для перевезень земельні ділянки, на яких розта-шовані автомагістральні дороги, що проходять лінійно на території багатьох сіл, селищ, міст і областей і до передачі їх державним автодо-рожнім організаціям, відносились до земель різних категорій.

Оскільки мережа МАТК на території України практично сформувалась, функціонує і повинна характеризуватись максимальною стабільністю, то основною правовою формою використання вищевказаних земель є право постійного користування. Об’єктом права постійного користування зем-лями МАТК є певна, індивідуально визначена і юридично відокремлена земельна ділянка (або її частина), яка перебуває у державній власності, закріплена за конкретним державним підприємством, установою чи організацією для використання згідно з її цільовим призначенням, тобто надана для конкретної цілі – влаштування і обслуговування МАТК.

Особливою правовою формою використання земель МАТК є концесійне землекористування, об’єктом якого виступають вилучені з ринкового обігу землі автомобільного транспорту та дорожнього господарства. Концесійне використання цих земельних ділянок зумовлене тим, що вони мають обслуговувати перш за все публічні інтереси. Оскільки для розміщення об’єктів концесії необхідні земельні ділянки, то за концесіонером повинна закріплюватися не тільки дорога як об’єкт державної власності, але і земельні ділянки МАТК, тобто землі під проїзною частиною та пов’язані з нею, а також землі під допоміжними спорудами, необхідними для технічної експлуатації автомобільної дороги МАТК.

У підрозділі 2.2. «Правова охорона земель міжнародних автомобільних транспортних коридорів» охорона земель МАТК розглядається, як система правових, організаційних, економічних, технологічних та інших заходів, спрямованих на раціональне використання земель МАТК, захист від шкід-ливого антропогенного впливу, забезпечення особливого режиму викори-стання земель МАТК. Основна проблема правової охорони земель МАТК полягає в тому, що транспортно-експлуатаційний стан автомобільних доріг не забезпечує екологічної безпеки, що призводить до забруднення та перенасичення земель МАТК небезпечними для життя і здоров’я людей та навколишнього природного середовища хімічними речовинами.

Будівництво автомобільних доріг МАТК, як правило, пов’язане із роз-робкою кар’єрів для отримання гравію та піску, розчищенням смуги відведення. На землях МАТК мають бути усунуті всі дефекти та деформації земляного полотна та його споруд. Ремонт і підсилення земляного полотна та його споруд необхідно проводити в комплексі з роботами з модернізації, капітального ремонту автомобільних доріг міжнародного значення.

Розвиток мережі МАТК пов’язаний з використанням великої кількості землі та нерідко негативним впливом на сільськогосподарське землекори-стування. Дотримуючись принципу пріоритету сільсько-господарського використання земель, слід обирати варіант розташування ділянки МАТК в обхід цінних сільськогосподарських угідь, що в підсумку приведе до значного збільшення довжини автомобільної дороги. При цьому варто зважити на те, що навіть незначні подовження трас дороги вищих категорій при високій інтенсивності руху і масовості перевезень матиме наслідком подорожчання перевезень. З іншого боку, скорочення довжини проекто-ваних доріг забезпечує також загальне скорочення площ відводу земель для їх будівництва.

Важливими заходами охорони земель МАТК є стандартизація та нор-мування, що здійснюється з метою забезпечення екологічної та санітарно-гігієнічної безпеки громадян шляхом прийняття відповідних нормативів і стандартів, які визначають вимоги щодо якості земель, допустимого антропогенного навантаження на ґрунти. Нормування земель МАТК, визна-чених нормами відведення, має на меті запобігти необґрунтованому виведенню землі із сільськогосподарського чи лісогосподарського вироб-ництва та інших пріоритетних видів використання.

У підрозділі 2.3. «Управління і контроль в галузі використання та охорони земель міжнародних автомобільних транспортних коридорів» підкреслюється, що невід’ємною складовою правового режиму земель МАТК є правові норми, що регламентують суспільні відносини управління і контролю в галузі використання і охорони земель МАТК. Управління в галузі використання і охорони земель МАТК являє собою засновану на правових нормах діяльність відповідних представницьких і виконавчих органів у галузі земельних відносин з метою забезпечення ефективного і раціонального використання земель в процесі будівництва і експлуатації МАТК всіма суб’єктами господарювання.

Органи управління у галузі використання та охорони земель МАТК мають розгалужену систему, яка діє в межах повноважень, визначених земельним та іншими галузями законодавства України. Систему органів управління в галузі використання та охорони земель МАТК можна поділити на два види: органи за-гальної компетенції та органи спеціальної компе-тенції. Загальне державне управління в галузі використання та охорони земель МАТК здійснюється Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Кабінетом Міністрів України, Радою мініст-рів Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади. Зазначені представницькі і вико-навчі органи загальної компетенції реалізують свої повноваження в галузі земельних відносин разом з вирішенням інших завдань, віднесених до їх компетенції, наприклад, розвиток економіки, соціальної сфери, національ-ної безпеки та оборони тощо. Спеціальне державне управління в галузі використання та охорони земель МАТК здійснює центральний орган виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів: Міністерство охорони навколишнього природного середовища та центральний орган виконав-чої влади з питань земельних ресурсів – Державний комітет України по земельних ресурсах. Для цих органів спеціальної компетенції формування державної політики у сфері регулювання земельних відносин, використання та охорони земель є провідним або одним з основних напрямів їх діяльності. Деякі повноваження щодо контролю за викори-станням та охороною земель автомобільного транспорту та дорожнього господарства покладені на Міністерство транспорту та зв’язку України та Державну службу автомобільних доріг України.

Генеральна схема планування території України передбачає забезпе-чення ефективного використання потужного транзитного потенціалу країни з інтеграцією її транспортного комплексу до європейської та світової транспортно-комунікаційної системи; створення національної мережі між-народних автомобільних транспортних коридорів, що забезпечуватиме зв’язок головних науково-виробничих і соціально-культурних центрів України з іншими країнами та стимулюватиме розвиток територій, прилеглих до цих транспортних коридорів.

На виконання вимог щодо раціонального використання та охорони земель МАТК спрямований державний контроль, що являє собою діяль-ність компетентних органів держави, спрямовану на додержання вимог земельного законодавства, забезпечення гарантій реалізації земельно-правових норм та утвердження законності у земельних відносинах в процесі будівництва та експлуатації МАТК. Він дозволяє не тільки виявляти і усувати наслідки земельних правопорушень, а й застосовувати у необхідних випадках до порушників земельного законодавства заходи відповідальності.

Для забезпечення екологічної безпеки необхідно запровадити систему обліку земель міжнародних автомобільних транспортних коридорів, яка б містила інформацію про стан забрудненості земель в межах смуги відве-дення та за її межами. Ця інформація має бути врахована при визначенні правового режиму земель МАТК. Облік земель МАТК повинен розгля-датися, як державний захід щодо одержання, систематизації, нагромад-ження і відновлення відомостей про кількість, господарське використання, стан і якість земель МАТК, необхідних для ефективного управління ними. У результаті обліку кількості земель формуються відомості про землі відповідно до їхнього фактичного стану і використання.

Ведення державного земельного кадастру поряд з іншими функціями державного управління є одним з різновидів регулювання земельних відносин у вигляді управлінської діяльності держави. Для того, щоб земельний кадастр виконував покладені на нього завдання, відомості, що містяться в усіх його розділах, повинні бути об’єктивними і достовірними, відповідати фактичному стану земель МАТК та їх використанню.

Одним з напрямків державного управління в галузі використання і охорони земель МАТК є моніторинг, що являє собою систему спосте-реження за станом даних земель, у тому числі земель, розташованих у зонах радіоактивного забруднення. Моніторинг земель і ґрунтів проводиться з метою своєчасного виявлення зміни стану земель та властивостей ґрунтів, оцінки здійснення заходів щодо охорони земель, збереження та відтворення родючості ґрунтів, попередження впливу негативних процесів і ліквідації наслідків цього впливу.

До основних функцій управління в галузі використання і охорони земель МАТК належать наступні: планування використання земель; контроль за використанням і охороною земель; державний облік; ведення державного земельного кадастру; стандартизації і нормування; моніторинг земель МАТК.

У висновках викладені теоретичні підсумки дослідження та висловлені відповідні рекомендації, спрямовані на вдосконалення правового регулювання використання земель МАТК. Основні результати дослідження наводились наприкінці кожного розділу, проте видається необхідним викладення найбільш вагомих та суттєвих висновків.

Так, запропоновано визначення понять «міжнародний автомобільний траспортний коридор» та «земельна ділянка, надана для міжнародного автомобільного транспортного коридору», що матиме важливе значення для подальшого реформування законодавства і в цій сфері.

Визначено, що землі МАТК на даному етапі розвитку економіки відносяться до земель державної власності, які належать на праві постійного і концесійного користування державним організаціям дорожньої служби і не підлягають приватизації. На даний період будівництво МАТК здійснюється і в перспективі буде проводитися на базі земель державної власності. Обґрунтовано тезу, що формування земель МАТК здійснюється значною мірою за рахунок вилучення або викупу земельних ділянок різних категорій. Обґрунтовується позиція про необхідність резервування земель для перспективного будівництва та реконструкції МАТК. В перспективі можлива приватизація МАТК і земель, на яких розташовані його об’єкти, за умови розробки Концепції приватизації і прийняття Верховною Радою України відповідного рішення.

Обґрунтовано, що головною ознакою правового режиму земель МАТК є забезпечення цільового, раціонального та екологічно збалансованого вико-ристання земель автомобільного транспорту під час будівництва доріг та експлуатації об’єктів автомобільного транспорту і дорожнього господарст-ва. Специфіка правового режиму земель МАТК полягає в тому, що їх формування здійснюється значною мірою за рахунок вилучення або викупу в установленому порядку із земельних ділянок різних категорій, в тому числі сільськогосподарського призначення, житлової забудови, лісогос-подарського призначення, водного фонду та інших категорій, якщо цього вимагають інтереси вирівнювання дорожньої траси і стикування із землями іноземних держав у місцях перетинання кордону.

Сформульовано основні принципи права використання земель МАТК, зокрема: його похідність від права державної або комунальної власності на вказані землі; використання земельних ділянок за основним цільовим призначенням – для облаштування об’єктів та експлуатації МАТК; раціо-нальне використання й ефективна охорона земельних ресурсів і майнових об’єктів; пріоритетність екологічної безпеки при використанні земельних ресурсів і автомобільного транспорту; гарантованість права власності на земельні ділянки і прав землекористувачів та ін.

Встановлено, що правова охорона земель МАТК являє собою систему правових, організаційних, економічних, технологічних та інших заходів, спрямованих на раціональне використання земель, захист від шкідливого антропогенного впливу, забезпечення особливого режиму використання земель автомобільного транспорту і дорожнього господарства.

Обґрунтовано, що шкідливий вплив транспорту на довкілля зумов-люється передусім отруйними викидами в повітря, забрудненням поверх-невих і ґрунтових вод, надмірним шумом. Створення мережі транспортних коридорів повинно значно зменшити негативний вплив автотранспорту на прилеглі території. Досягнуто це буде через суттєве поліпшення умов руху, зменшення перенавантаження автомобільних доріг, створення на нових магістралях відповідних природоохоронних умов.

Доведено, що правове забезпечення раціонального використання та охорони земель МАТК не є досконалим, а існуючі правові форми у цій сфері не завжди ефективні. Не всі відносини щодо раціонального викори-стання та охорони земель транспорту знайшли своє закріплення в законодавстві. Тому потрібне чітке визначення та поглиблене дослідження правових форм забезпечення раціонального використання та охорони даної категорії земель в науковому аспекті.

Визначено необхідність змін до законодавства, зокрема, обґрунтовано необхідність прийняття спеціального закону «Про землі міжнародних транспортних коридорів», в якому були б врегульовані земельні відносини в галузі автомобільного, залізничного і трубопровідного транспорту.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1.

Бондар В.В. Правові форми використання земель міжнародних авто-мобільних транспортних коридорів / В.В. Бондар // Часопис Київського університету права. – 2007. – № 4. – С. 157-164.

2.

Бондар В.В. Управління в галузі використання і охорони земель міжнародних автомобільних транспортних коридорів / В.В. Бондар // Уні-верситетські наукові записки. Часопис Хмельницького університету управ-ління та права. – 2007. – № 4. – С. 255-261.

3.

Бондар В.В. Правова охорона земель міжнародних автомобільних транспортних коридорів / В.В. Бондар // Держава і право. Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Вип. 38 – К.: Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2007. – С. 534-542.

4.

Бондар В.В. Особливості правового режиму земель міжнародних автомобільних транспортних коридорів / В.В. Бондар // Право України. – 2008. – № 1. – С. 46-51.

5.

Бондар В.В. Правове регулювання земельних інвестиційних відно-син при створенні міжнародних автомобільних транспортних коридорів // Правові проблеми залучення інвестицій у сільське господарство та соці-альну сферу села / В.В. Бондар // Матеріали міжнародної науково-практич-ної конференції. 24 травня 2007 р., м. Київ, Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – К.: 2007. – С. 10-13.

АНОТАЦІЇ

Бондар В.В. Правовий режим земель міжнародних автомобільних транспортних коридорів в Україні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.06 – земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право. – Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – Київ, 2008.

В роботі досліджуються особливості земель міжнародних автомобільних транспортних коридорів (МАКТ) як об’єкту правового регулювання. Аналі-зуються етапи становлення законодавства, що закріплює правовий режим земель МАТК. При вивченні правових форм використання земель МАТК обґрунтовується, що основними з них є право державної власності, постійне і концесійне землекористування. Характеризуються засоби правової охорони земель МАТК. В дисертації розглядаються особливості управління і контроль в галузі використання та охорони земель МАТК. Обґрунтовано наукові висновки і пропозиції щодо удосконалення законодавства, що регламентує правовий режим земель МАТК.

Ключові слова: правовий режим, земельна ділянка, землі автомобіль-ного транспорту і дорожнього господарства, міжнародний автомобільний транспортний коридор, концесія, постійне землекористування, автомо-більна дорога, вилучення та викуп земель, охорона земель.

Бондарь В.В. Правовой режим земель международных автомо-бильных транспортных коридоров в Украине. – Рукопись.

Диссертация в форме рукописи на соискание научной степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.06 – земельное право; аграрное право; экологическое право; природоресурсное право. – Институт госу-дарства и права им. В.М. Корецкого НАН Украины. – Киев, 2008.

Диссертация является завершенной научной работой, первым в Украине комплексным исследованием в науке земельного права, посвященным всесторонней теоретической разработке вопросов правового режима земель международных автомобильных транспортных коридоров (МАТК).

В работе исследуются особенности земель МАТК как объекта правового регулирования; анализируются этапы становления законодательства, закрепляющего правовой режим земель МАТК. Выводится определение международных автомобильных транспортных коридоров как транспортно-дорожного комплекса, состоящего из национальной автомобильной дороги общего


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

БЕЗСМЕРТНА ВІТА ВІКТОРІВНА СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 23 Стр.
ОБҐРУНТУВАННЯ КРИТЕРІАЛЬНОЇ ЗНАЧИМОСТІ Діагностичних показників У ВИПАДКАХ ОТРУЄННЯ АЛКОГОЛЕМ - Автореферат - 28 Стр.
ФОРМУВАННЯ ФАЗОВОГО СКЛАДУ ТА ЕЛЕКТРОФІЗИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПЛІВКОВИХ СИСТЕМ Nі/Fe та Cr/Fe - Автореферат - 23 Стр.
УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ ШВА ПРИ ЗВАРЮВАННІ СПЛАВІВ ТИТАНУ У ВУЗЬКИЙ ЗАЗОР ВОЛЬФРАМОВИМ ЕЛЕКТРОДОМ З МАГНІТОКЕРОВАНОЮ ДУГОЮ - Автореферат - 24 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ У ЖІНОК В ПОСТМЕНОПАУЗАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ: ОБҐРУНТУВАННЯ ПІДХОДІВ ДО МЕДИКАМЕНТОЗНОЇ КОРЕКЦІЇ - Автореферат - 28 Стр.
ПЕРИНАТАЛЬНА ДИСПАНСЕРИЗАЦІЯ ПЛОДА, ПРОГНОЗУВАННЯ НЕВІДКЛАДНИХ СТАНІВ І ОСОБЛИВОСТЕЙ АДАПТАЦІЇ НОВОНАРОДЖЕНИХ - Автореферат - 43 Стр.
АНТРОПОНІМІЯ УМАНЩИНИ XVII ? ПОЧАТКУ ХХІ СТ. - Автореферат - 31 Стр.