У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

 

Єгоркіна Тетяна Олексіївна

УДК [005:657.471]:331.101.3

МОТИВАЦІЙНИЙ МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ

ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.00.04 – економіка та управління підприємствами

(за видами економічної діяльності)

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому національному університеті економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор,

Омелянович Лідія Олександрівна, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, перший проректор, завідувач кафедри фінансів.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Маркіна Ірина Анатоліївна,

Полтавський університет споживчої кооперації України, проректор з наукової роботи, завідувач кафедри менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності;

кандидат економічних наук,

Погорєлов Юрій Сергійович,

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, доцент кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності.

Захист відбудеться “25” березня 2008 року о 12-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.055.01 в Донецькому національному університеті економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського за адресою: 83050, м. Донецьк, вул. Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського за адресою: 83017, м. Донецьк, б. Шевченка, 30.

Автореферат розісланий “25” лютого 2008 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.В. Виноградова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасна трансформація економіки України передбачає пошук нових, більш ефективних підходів до управління діяльністю підприємств. Вагоме місце серед показників діяльності підприємств займають витрати, величина яких суттєво впливає на формування фінансових результатів. З одного боку, спостерігається їх вплив на ринкову вартість підприємства, а з іншого, – на загальну ефективність його діяльності. З цього приводу виникає необхідність удосконалення управління витратами, обґрунтування підходів до прийняття ефективних управлінських рішень, цільового використання капіталу, визначення нових інструментів управління тощо.

Проблеми, пов’язані з управлінням витратами підприємств, висвітлені у наукових працях вітчизняних і зарубіжних вчених–економістів: І.О.Бланка, І.Ю. Бондаря, Ф.Ф. Бутинця, Р. Вандер Вила, С.Ф. Голова, К. Друрі, В.С. Леня, І.А. Маркіної, І.Ф. Мухаря, Л.В. Нападовської, Л.О. Омелянович, В. Палія, В.І. Пахомова, Г.І. Пашигорева, Ю.С. Погорєлова, Дж.Г. Сигела, Ю.С. Цал-Цалко, М.Г. Чумаченка, Дж.К. Шима, К.П. Янковського. Проте дослідження впливу мотиваційного механізму на величину витрат майже відсутні. А між тим задача вдосконалення системи мотивації та підвищення задоволеності своєю працею робітників підприємства з залученням гнучкого стимулюючого механізму є однією із важливих в управлінні витратами підприємств.

Актуальність і значущість цих питань обумовили вибір теми дисертації, визначили її мету, завдання і зміст.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано згідно з планом науково-дослідних робіт Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського з держбюджетних тем: „Удосконалення фінансової діяльності суб’єктів господарювання”, в якій автором розроблено і запропоновано методичні засади бізнес-планування; „Управління якістю навчального процесу в ДонДУЕТ на основі освітніх стандартів” (№ державної реєстрації 0103U007786), в якій особисто автором розроблено рекомендації щодо управління витратами підприємств на основі міжнародних стандартів ISO 9004.

Результати досліджень також одержані в процесі виконання п’яти госпдоговірних науково-дослідних розробок: „Управління витратами підприємства” (№ державної реєстрації 0103U005525), в якій автором запропоновано економічний механізм управління витратами підприємства; „Аналітичні підходи до формування витрат підприємства та управління ними” (№ державної реєстрації 0104U002255), де автором надана оцінка діючої системи управління витратами та досліджено вплив мотиваційних факторів на рівень витрат підприємства; „Створення інформаційної системи аналізу фінансово-економічних показників великих муніципальних об'єктів” (№ державної реєстрації 0103U007788), в якій автором проведено дослідження основних функцій управління витратами, обґрунтовано доцільність включення до їх складу функції мотивації; „Фінансове забезпечення операційної діяльності підприємства” (№ державної реєстрації 0105U002110), де автором розроблено математичну модель інтеграції економічних інтересів підприємства і його робітника; „Фінансово-економічна оцінка результатів діяльності підприємства” (№ державної реєстрації 0501U002101), в якій автором запропоновано удосконалену систему мотивації праці робітників підприємства.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка наукових та методичних рекомендацій щодо підвищення ефективності управління витратами підприємства шляхом удосконалення механізму мотивації робітників.

Для реалізації мети дослідження поставлені і вирішені такі завдання:

проведення теоретичного дослідження економічної категорії витрат, підвищення її значущості у сучасному розвитку теорії і практики;

узагальнення класифікації витрат за цілями управління ними з урахуванням механізму мотивації;

дослідження сучасних підходів щодо визначення функцій управління витратами, визначення та обґрунтування функції мотивації праці робітників;

обґрунтування необхідності та доцільності впровадження в діяльність підприємств ефективної системи мотивації праці робітників на основі аналітичних оцінок;

визначення математичної моделі прогнозування гармонізації економічних інтересів підприємства і робітників;

розробка системи мотивації праці робітників підприємства з використанням гнучкого стимулюючого механізму;

обґрунтування впровадження в діяльність торговельних підприємств системи управління якістю згідно з міжнародними стандартами ISO 9004, розробка системи мотивації з урахуванням її вимог.

Об’єктом дослідження є процес управління витратами підприємства на основі підвищення ефективності мотивації праці робітників.

Предметом дослідження є мотиваційний механізм як ефективна складова управління витратами торговельних підприємств та підвищення результативності їх діяльності.

Методи дослідження. Теоретичним та методичним підґрунтям дослідження виступають положення сучасної економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених, закони України, постанови Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, нормативні, інструктивні акти, положення, що стосуються питань управління витратами підприємства.

В процесі дослідження використано сукупність методів, зокрема: методи теоретичного узагальнення – для уточнення понятійного апарату; аналізу і синтезу – для класифікації витрат за цілями управління ними та визначення функцій управлінського обліку; економіко-статистичні методи, такі як порівняння, групування – для оцінки ефективності управління витратами та дії мотиваційного механізму на основі даних фінансової статистики; економіко-математичного моделювання – для розробки моделі прогнозування гармонізації економічних інтересів підприємства і робітників; пакет прикладних програм Microsoft Excel.

Інформаційною базою дослідження є матеріали Державного комітету статистики України, Головного управління статистики Донецької області, єдиної інформаційної бази емітентів Istock, фінансова звітність 35 підприємств Донецької області.

Наукова новизна одержаних результатів. Основні теоретичні та практичні результати дослідження, які мають наукову новизну й отримані особисто автором, полягають у нижченаведеному.

Вперше:

проведено модифікацію стандартної логістичної функції, що використана з метою визначення впливу зростання витрат з заробітної плати робітників на доходи підприємства, що було класифіковано за певними кластерами.

Удосконалено:

науково-методичний підхід щодо визначення функцій управління витратами, до яких включено функцію мотивації, пов’язаною з тим, що, як і будь-яка інша визначена функція управління витратами, вона істотно впливає на результати діяльності, досягнення цілей та подальший розвиток підприємства;

систему мотивації праці робітників за допомогою використання гнучкого стимулюючого механізму, яка передбачає стимулювання за індивідуальні показники діяльності робітника, його структурного підрозділу та торговельного підприємства в цілому з метою оптимізації його витрат та підвищення результативності діяльності.

Одержало подальший розвиток:

понятійний апарат щодо визначення витрат підприємства як економічної категорії, що представляє собою сукупність необхідних ресурсів для виробництва, обігу та кінцевої реалізації продукту, і відтворюваних у процесі його реалізації; мотивації як комплексу матеріальних і моральних стимулів, спрямованих на підвищення зацікавленості як окремого індивідуума, так і колективу в цілому, в кінцевих результатах праці в умовах обмеженості ресурсів; мотиваційного механізму, що представляє собою динамічні економічні та соціальні відносини між дійовими особами підприємства – адміністрацією та робітниками і передбачає єднання процесів зниження витрат підприємства і підвищення добробуту та морального задоволення працівників, використовуючи відповідні форми, методи, інструменти та важелі;

класифікація витрат підприємства з урахуванням цілей управління ними, а саме: визначення собівартості та фінансових результатів діяльності підприємства, проведення аналізу та планування витрат, мотивації праці робітників, контролю за витратами.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що рекомендації і пропозиції, наведені в дисертації, дають можливість удосконалити процес управління витратами підприємства на основі підвищення мотивації праці його робітників.

Для практичного використання запропоновано і впроваджено в діяльність підприємств Донецької області рекомендації щодо оптимізації витрат підприємства (акт впровадження ВАТ „Укртранском” № 107 від 12.07.2003 р.); система заходів, спрямованих на забезпечення сталого розвитку підприємства (акт впровадження ТОВ „Аркон” № 105 від 17.06.2003 р.); ефективна система мотивації праці робітників (акт впровадження ВАТ „Підприємство електричних мереж „Енерговугілля” № 234 від 12.11.2003 р., акт впровадження Краматорське відділення Донецької ТПП № 135 від 18.06.2004 р., акт впровадження ТОВ ПКФ „Титан” № 11-2 від 3.09.2004 р.); прогностична модель економічного росту підприємства на основі інтеграції економічних інтересів суб'єкта господарювання і його робітників (акт впровадження ТОВ „Донпромсервіс-97” № 111 від 12.12.2004 р.).

Одержані автором результати дослідження використовуються у навчальному процесі при викладанні навчальних дисциплін: „Фінанси підприємств”, „Управління фінансовою санацією підприємства”, „Фінансовий менеджмент”, а також увійшли до складу навчального посібника „Фінанси підприємств”, що виданий під грифом Міністерства освіти і науки України, в якому особисто автором виконано розділ „Фінансування витрат будівельного підприємства”.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації доповідались і схвалені на семи наукових, науково-практичних, міжнародних і міжрегіональних конференціях: третій міжрегіональній науково-практичній конференції “Оподаткування у промисловому регіоні: теорія, практика і перспективи розвитку” (Донецьк, 2003 р.); міжнародній науково-практичній конференції, присвяченій Дню науки в Україні „Проблеми підвищення ефективності господарювання на мезо- та мікроекономічному рівні” (Одеса, 2007 р.); третій міжнародній науково-практичній конференції „Управління підприємством: проблеми та шляхи їх вирішення” (Ялта, 2007 р.); наукових конференціях викладачів і аспірантів Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського за підсумками науково-дослідної роботи за 2003- 2007 рр.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові розробки, науково-методичні рекомендації, що викладені в дисертації, виконані автором самостійно.

Публікації. Всього за темою дисертації опубліковано 11 наукових праць загальним обсягом 4,6 друк. арк., з них - 9 одноосібних публікацій у фахових виданнях загальним обсягом 4,4 друк. арк.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, 20 додатків на 87 сторінках, списку використаних джерел з 169 найменувань. Основний зміст дисертації представлений на 189 стор. Дисертація містить 16 таблиць (обсягом 12 стор.), 45 рисунка (обсягом 34 стор.).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження, відображено наукову новизну і практичне значення отриманих результатів, надано інформацію щодо апробації та висвітлення основних результатів дисертації у відкритому друці.

У першому розділі „Роль і місце витрат в економіці підприємства” досліджено еволюцію тлумачень поняття „витрати”, наведено авторський підхід до визначення сутності витрат підприємства, їх економічного змісту та ролі в діяльності підприємства на сучасному етапі, удосконалено класифікацію витрат, запропоновано схему управління витратами, викладено новий підхід до класифікації функцій управління витратами підприємства, виявлено взаємозв’язок функцій управління витратами та управлінського обліку, теоретично обґрунтовано вплив мотивації на діяльність підприємства.

Проведене дослідження великої кількості тлумачень поняття „витрати” дозволило систематизувати підходи до розуміння цієї категорії та сформулювати авторську дефініцію витрат – як економічну категорію, що представляє собою сукупність необхідних ресурсів для виробництва, обігу та кінцевої реалізації продукту, і відтворюваних у процесі його реалізації; визначити економічну сутність витрат підприємства, що полягає в обсязі спожитих ресурсів (витрат живої та уречевленої праці) для виробництва та реалізації продукції (товарів, послуг).

Оцінка існуючих підходів до управління витратами підприємства дозволила визначити таке. Суб’єкти господарювання самостійно розробляють класифікацію витрат, що відповідає цілям їх діяльності. Існують відмінності в термінології класифікації витрат, що вносить плутанину в розуміння окремих термінів. Недостатньо розроблені питання, що пов’язані з формуванням загальної класифікації витрат, упорядкуванням їх змісту, уніфікацією термінології. Позитивним слід вважати існуюче групування витрат за економічними елементами, єдиними для всіх видів економічної діяльності, та високий рівень з теоретичного та методологічного боку відпрацювання типової номенклатури статей калькуляції.

З метою удосконалення процесу управління витратами було уточнено їх класифікацію за цілями управління ними, а саме: з визначення собівартості та фінансових результатів діяльності підприємства; з проведення аналізу та планування витрат; з мотивації праці робітників підприємства; з контролю за витратами.

Дослідження процесу управління витратами дозволило виділити такі функції: планування, організація, мотивація, контроль, комунікація, прийняття управлінського рішення. Особливістю визначення сукупності функцій управління витратами підприємства є акцент на функцію мотивації. Доцільність її виділення пов’язана з тим, що вона, як і будь-яка інша вищевизначена функція управління витратами, суттєво впливає на результати діяльності, досягнення цілей та подальший розвиток підприємства.

Аналітичні дослідження праць провідних науковців показало також і те, що, стосовно визначення терміну “мотивація”, не існує єдиної думки. З нашої точки зору, під мотивацією слід розуміти комплекс матеріальних і моральних стимулів, спрямованих на підвищення зацікавленості як окремого індивідуума, так і колективу в цілому в кінцевих результатах праці в умовах обмеженості ресурсів.

Як показує історичний досвід, вчені вже давно прийшли до думки, що мотивація досить істотно впливає на формування собівартості продукції. Основна мета мотивації полягає в стимулюванні виробничої поведінки робітників щодо спрямування її на досягнення стратегічних завдань, які стоять перед підприємством. Тобто, мотивація поєднує інтереси як робітника, так і роботодавця, бо, з одного боку, вона спрямована на реалізацію цілей підприємства, а з іншого, – на задоволення потреб робітників.

Відмітимо, що на рівні держави важливість мотивації визначається: по-перше, у збільшенні купівельної спроможності населення; по-друге, у зростанні податкових надходжень до бюджету, доходів державних фондів соціального страхування.

Основним осередком суспільства є сім’я, де тією або іншою мірою відображається матеріальний рівень життя громадян. Зменшення частки заробітної плати в структурі доходу сім’ї за 1999-2006 рр. є соціально негативним явищем і свідчить про те, що суспільство недостатньо цінує працю, що, в свою чергу, веде до втрати трудової мотивації. Однак, заробітна плата все одно відіграє провідну роль в доходах сімей. Тому мотиваційний стимул є і буде фактором, що спонукує робітників до збільшення своїх доходів, а отже, і до поліпшення та підвищення продуктивності праці.

Зазначимо, що від рівня економіки держави напрямки залежить і рівень добробуту її громадян. Нормативними актами держави встановлюються прожитковий мінімум та мінімальна заробітна плата. Аналіз співвідношення цих показників в Україні протягом 1990 – 2006 рр. показав, що життєвий рівень населення в період з 1992 р. по 1997 р. був дуже низьким, з 1998 р. по 2000 р. мінімальна зарплата значно зросла відносно прожиткового мінімуму, в 2001р. знову мало місце зниження, а вже починаючи з 2002 р., намітилось стабільне зростання мінімальної заробітної плати населення.

Порівняльний аналіз рівня середньої заробітної плати в Україні в цілому, в торгівлі та в промисловості наочно показав, що середній рівень заробітної плати в торгівлі завжди був нижчий за середній рівень заробітної плати в промисловості. В торгівлі постійно була і є невисока заробітна плата, що негативно впливає на якість та продуктивність праці, веде до відтоку кадрів в більш престижні галузі. Зворотна ситуація спостерігається в промисловості, де середній рівень зарплати завжди вищий, ніж за всіма видами економічної діяльності. Останнє є наслідком низької мотивації робітників торговельних підприємств.

У другому розділі „Управління витратами на основі організації ефективної системи мотивації праці робітників” проведено порівняльний аналіз діяльності торговельних підприємств з підприємствами інших видів економічної діяльності, надано оцінку ефективності управління витратами та стану мотивації, доведено доцільність впровадження дійового мотиваційного механізму з метою підвищення результативності діяльності підприємства, досягнення його цілей та подальшого розвитку.

Для оцінки ефективності діючої системи управління витратами були обрані такі критерії: співвідношення темпів росту чистого доходу і темпів росту витрат операційної діяльності підприємства; рівень витрат на одну гривню реалізованого товару (продукції); рівень рентабельності операційної діяльності підприємства. Аналіз здійснювався на матеріалах діяльності тридцяти п’яти підприємств.

За першим критерієм з п'ятнадцяти торговельних підприємств управління витратами було ефективним на кожному третьому підприємстві. Аналогічна ситуація спостерігалася і на промислових підприємствах.

Розрахунки, проведені за наступним критерієм, показали те, що виручка від реалізації продукції у торговельних підприємствах покривала витрати лише на п’яти з них (33,3%). На промислових підприємствах склалася майже така ж ситуація: частка підприємств, на яких управління витратами було ефективним, становила 35%.

Оцінки, що проведені за останнім критерієм, показали, що у 2005 р. рентабельно відпрацювали 26,7% торговельних підприємств і 60% промислових підприємств. Однак, динаміка цих показників не є стабільною, спостерігаються коливання результативності діяльності підприємств, не визначено чітко тенденції щодо підвищення рентабельності.

Таким чином, дослідження показало, що на сукупності підприємств, які були обстежені, встановлено низький рівень управління витратами.

В дисертації доказано, що на рівень витрат підприємства суттєво впливає мотивація. Для оцінки ефективності проведення політики в галузі мотивації праці робітників були розглянуті такі показники: коефіцієнт ефективності підвищення заробітної плати робітників; коефіцієнт ефективності підвищення фонду оплати праці робітників; коефіцієнт підвищення ефективності операційної діяльності підприємства (табл. 1).

Таблиця 1

Показники ефективності проведення політики торговельних та промислових підприємств в галузі мотивації праці робітників

Назва показника | Формула розрахунку | Оціночні параметри

Коефіцієнт ефективності підвищення заробітної плати робітників (Кзп) |

Кзп = Ксзп – 1,

де Ксзп – коефіцієнт співвідношення темпів росту продуктивності праці відносно темпів росту заробітної плати робітників. | Кзп › 0 свідчить про ефективну політику підприємства в галузі підвищення заробітної плати робітників.

Коефіцієнт ефективності підвищення фонду оплати праці робітників (Кфоп) | Кфоп = Ксвф – 1,

де Ксвф – коефіцієнт співвідношення темпів росту виручки від реалізації відносно темпів росту фонду оплати праці робітників. | Кфоп › 0 свідчить про виправданість підвищення фонду оплати праці на підприємстві.

Коефіцієнт підвищення ефективності операційної діяльності підприємства (Код) |

де R1, R0 – рентабельність операційної діяльності підприємства за звітний та попередній роки відповідно | Код › 0 свідчить про підвищення ефективності операційної діяльності підприємства.

Оцінка показників ефективності управління витратами підприємства дозволяє відмітити: серед сукупності торговельних підприємств, що обстежувалися, тільки одне з них має всі позитивні показники, а у промислових – тільки три. Тобто чотири підприємства працюють в зоні прибутковості та ефективно проводять політику підвищення заробітної плати робітників. Діяльність решти підприємств (тридцяти одного) свідчить про неефективність мотиваційної політики або взагалі її відсутність. Підвищення заробітної плати на торговельних підприємствах відбувається, в основному, за рахунок законодавчого зростання рівня мінімальної заробітної плати. Мотивація праці, як така, відсутня.

Проведене дослідження структури фонду оплати праці дозволило визначити джерела коштів, що використовуються для проведення відповідних виплат, та оцінити політику підприємства в галузі мотивації праці робітників, а також проаналізувати співвідношення між окремими напрямками стимулювання.

Так, порівняльний аналіз фонду оплати праці торговельних та промислових підприємств показав, що найбільшу питому вагу займає основна заробітна плата, особливо на торговельних підприємствах – 88,7% проти 56,8% на металургійних підприємствах та 62,6% – на машинобудівельних. Це свідчить про те, що на підприємствах дотримуються політики стабільності і гарантованості оплати праці. На промислових підприємствах приділяється увага політиці підвищення ефективності витрат на оплату праці (додаткова заробітна плата - 38,2% та 35,6%), а на торговельних підприємствах цей показник становить 9,4% і свідчить про недостатність цього напряму стимулювання праці. Для торговельних підприємств також характерна слабка орієнтація стимулювання оплати праці за кінцеві результати діяльності підприємства (інші заохочувальні та компенсаційні виплати становлять всього 1,9%).

Таким чином, проведене дослідження показало неефективність дії існуючих мотиваційних механізмів на торговельних підприємствах Це обумовлює необхідність подальшого вдосконалення їх структури, важелів, пошуку прийнятних методів оцінки їх ефективності.

У третьому розділі „Удосконалення управління витратами підприємства” проведено розробку гнучкого мотиваційного механізму торговельного підприємства, моделей залежності доходу підприємства від підвищення витрат на оплату праці з урахуванням мотиваційного механізму, побудовано ефективну систему мотивації праці робітників в рамках стандартів якості ISO 9004.

Мотивація праці робітників є основним чинником зростання продуктивності праці, що в свою чергу, призводить до зростання товарообороту підприємства і, як наслідок, його доходності. Як показало дослідження, роботодавець та робітники мають дві протилежні позиції щодо відношення до мотивації праці: перші прагнуть скоротити витрати; інші – отримати якомога вищу заробітну плату, що підвищить витрати підприємства. Інтеграція їх інтересів можлива за умов існування зв’язку між витратами на оплату праці та доходами підприємства і перевищення темпів росту доходів підприємства над темпами росту витрат на оплату праці.

За допомогою кореляційного методу аналізу в дисертації проведені розрахунки кількісного виразу взаємозв'язку між рівнем доходу робітника та доходом підприємства. Ця залежність більш вагома на промислових підприємствах (0,67), ніж на торговельних (0,36), що пояснюється специфікою їх діяльності та різним економічним середовищем функціонування підприємств. Результативність діяльності промислових підприємств більше залежить від внутрішніх факторів діяльності суб’єкта господарювання (техніки, технології, мотивації праці тощо), а торговельних – від зовнішніх (ринку збуту, купівельної спроможності населення, місця розташування магазину, асортименту товарів тощо). Доведено доцільність врахування мотиваційного фактору в діяльності торговельних підприємств, що разом з іншими факторами сприяє ефекту синергізму та досягненню підвищення результативності діяльності підприємства. Немотивованість може призвести до зниження зацікавленості продавців у реалізації товарів, негативно вплинути на якість обслуговування і, як наслідок, до відтоку покупців, зменшення доходу торговельного підприємства, погіршення результативності його діяльності.

За результатами проведеного аналізу структури витрат торговельних та промислових підприємств питома вага витрат на оплату праці в загальній сумі витрат на операційну діяльність є вагомою, особливо на торговельних підприємствах, де цей показник у 2005 р. складав 39,82%. Тому ці витрати можуть виступати як об’єкт управління з метою підвищення доходності підприємства.

Для побудови економіко-математичних моделей впливу зростання витрат з заробітної плати робітників на доходи підприємств було проведено кластерізацію підприємств, що аналізуються, з використанням методу головної компоненти. Для підприємств торгівлі було обрано чотири кластери, для промислових підприємств – п’ять. За кожним кластером було розраховано свою математичну модель залежності доходу підприємства від підвищення витрат на оплату праці з урахуванням мотиваційного механізму, де відома стандартна логістична функція вперше була модифікована для сукупності підприємств, що досліджуються.

, (1)

де Y – середній доход від реалізації на одного робітника, грн.;

X – середня заробітна плата одного робітника, грн.

. (2)

Параметри a, b, c і d визначались за умов найкращої апроксимації. При цьому ці параметри характеризують:

a+b - верхню горизонтальну асимптоту логістичної кривої, тобто максимальний розмір доходу, який буде незмінним при підвищенні рівня заробітної плати робітників;

c - параметр, що впливає на широту ефективної ділянки логістичної кривої (ефективна зміна логістичної кривої від нижньої до верхньої горизонтальної асимптоти, що складає ?98% відстані між асимптотами, відбувається за умови c•ДZ1?6ч7), тобто ділянки ефективної дії мотиваційного механізму;

d - параметр, що визначає горизонтальне положення центру симетрії логістичної кривої, тобто рівня середньої заробітної плати, за яким спостерігається максимальний темп росту доходу підприємства.

Параметри (за умов найкращої апроксимації) моделі були розроблені автором на основі статистичної вибірки. Визначені математичні моделі можуть використовуватись з метою прогнозування гармонізації економічних інтересів підприємства і робітників.

Розвиток підприємства нерозривно пов'язаний з розвитком його персоналу. Механізм ефективної мотивації є невід'ємною складовою менеджменту торговельного підприємства та покликаний разом з іншими складовими сприяти досягненню цілей підприємства. Під мотиваційним механізмом слід розуміти динамічні економічні та соціальні відносини між дійовими особами підприємства – адміністрацією та робітниками, що передбачає єднання процесів оптимізації витрат підприємства і підвищення добробуту та морального задоволення працівників. Мотиваційний механізм повинен включати комплекс напрямів управлінського впливу та елементів, які виділяються в залежності від поставлених цілей ( рис.1).

Дослідження показало, що для побудови ефективної системи мотивації праці робітників доцільно враховувати структуру заробітної плати, яка включає такі складові: постійну частину (базові ставки та оклади) та змінну (різні премії, соціальний пакет). З метою посилення трудової мотивації працівників використовується та нараховується змінна частина заробітної плати.

Рис. 1. Форми, методи, інструменти та важелі мотиваційного механізму торговельного підприємства

Побудована система мотивації праці робітників повинна бути гнучкою та виступати одним з інструментів удосконалення планування господарської діяльності підприємств. Гнучкість системи мотивації забезпечується стимулюванням робітників за досягнення кінцевих кількісних та якісних результатів, серед яких визначені індивідуальні показники діяльності робітника, структурного підрозділу та торговельного підприємства в цілому.

У сучасних умовах зростаючої конкуренції торговельні підприємства, прагнучи підвищити рентабельність своєї діяльності, мають вирішувати питання не тільки щодо підвищення обсягів реалізації товару, а і реалізації активної стратегії покращання якості надання торговельних послуг. У цьому зв’язку діяльність торговельних підприємств повинна бути спрямована на ведення високоефективної, клієнтоорієнтованої, соціально відповідальної роботи, що грунтується на кращих практичних досягненнях вітчизняних та зарубіжних підприємств. Одним з найважливіших інструментів досягнення цих цілей підприємства є побудова ефективно діючої системи управління якістю згідно з міжнародними стандартами ISO 9004.

Успішне здійснення управління якістю на етапі надання послуги створює значні можливості для: поліпшення виконання послуги і задоволення вимог споживача послуги; підвищення продуктивності, ефективності та скорочення витрат; розширення ринку. Впровадження системи якості пов’язано з дотримуванням принципу процесного підходу, який є основним в системі управління якістю.

Стандартами ISO 9004 передбачається обов’язково враховувати аспекти людського фактору, пов’язаного з наданням послуг, а саме за допомогою: управління соціальними процесами, пов’язаними з наданням послуг; розгляду взаємодії людей як однієї з вирішальних складових якості послуг; визнання важливості сприйняття уяви, що сформувалася у споживача щодо торговельного підприємства, культури його діяльності і виконання послуги; розвитку умінь і навичок робітників підприємства; стимулювання зацікавленості робітників в підвищенні якості і задоволенні очікувань споживача.

Стандарти якості ISO 9004 містять напрями стимулювання персоналу, його професійного росту, встановлення необхідних взаємовідносин і якісного виконання робіт.

Впровадження системи якості пов’язано з дотриманням принципу процесного підходу, згідно з яким кожне підприємство розглядається як бізнес-система, що представляє собою множину взаємопов’язаних бізнес-процесів.

Застосування системи якості нерозривно пов'язано з впровадженням прогресивних форм організації праці, адаптованих до вимог системи якості торговельного підприємства і орієнтованих на процесний метод управління. Тому, побудована система мотивації у відповідності до процесів діяльності торговельного підприємства повинна мати такі складові: підсистема мотивації робітників, пов'язаних з організаційно-управлінським процесом; підсистема мотивації робітників, пов’язаних з процесом постачання; підсистема мотивації робітників, пов’язаних з процесом збуту; підсистема мотивації робітників, пов’язаних з процесом обслуговування торговельної діяльності.

Отже, для формування ефективної системи мотивації робітників необхідно: чітко сформулювати цілі, описати їх за допомогою результуючих показників, які повинні бути розмежовані та закріплені окремо за робітником, структурним підрозділом, де він працює, та підприємством в цілому. Крім цього, за кожним показником має бути закріплений відповідний розмір матеріального чи морального заохочення, або елемент компенсаційного пакету.

Система оплати праці робітників торговельного підприємства повинна дозволяти адекватно реагувати на зміни зовнішнього середовища, економічної кон’юнктури, обсягів реалізації, якості та ефективності надання торговельних послуг. Вона спрямується на трудову мотивацію робітників, розвиток їхньої творчої ініціативи і підприємництва, сприяє зацікавленості персоналу в досягненні високих результатів діяльності – як особистих, так і всього підприємства.

За результатами дослідження розроблено висновки і пропозиції, що спрямовані на удосконалення мотиваційного механізму з метою оптимізації витрат та підвищення конкурентоспроможності торговельних підприємств.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі на основі дослідження теорії та практики управління витратами підприємств одержано нове вирішення наукового завдання щодо підвищення ефективності управління витратами підприємства шляхом удосконалення механізму мотивації праці його робітників.

Ось основні висновки та рекомендації, що одержані в результаті дослідження:

1. Витрати підприємства є необхідною складовою його функціонування. Вони суттєво впливають на результати діяльності суб’єкта господарювання. Їх оптимізація має важливе значення для ефективного функціонування та конкурентоспроможності підприємства. Під витратами слід розуміти економічну категорію, що представляє собою сукупність необхідних ресурсів для виробництва, обігу та кінцевої реалізації продукту, і відтворюваних у процесі його реалізації

2. За результатами досліджень існуючих підходів щодо класифікації витрат запропоновано узагальнену класифікацію за цілями управління ними: з визначення собівартості та фінансових результатів діяльності підприємства; з проведення аналізу та планування витрат; з мотивації робітників підприємства; з контролю за витратами. Запропонована класифікація витрат буде сприяти зростанню продуктивності праці керівників в прийнятті управлінських рішень, повноті інформаційної забезпеченості кінцевих фінансових результатів.

3. В дисертації на основі теоретичних досліджень та узагальнень виділено такі функції управління витратами: планування, організація, мотивація, контроль, комунікація, прийняття управлінського рішення. Особливістю визначення сукупності функцій управління витратами є акцент на функцію мотивації, яка стимулює результативність діяльності, досягнення цілей та подальший розвиток підприємства.

Авторське визначення категорії мотивації представлено як комплекс матеріальних і моральних стимулів, спрямованих на підвищення зацікавленості як окремого індивідуума, так і колективу в цілому в кінцевих результатах праці в умовах обмеженості ресурсів.

4. Завдання політики підприємства в галузі мотивації праці реалізується через мотиваційний механізм. Під мотиваційним механізмом слід розуміти динамічні економічні та соціальні відносини між дійовими особами підприємства: адміністрацією та робітниками, що передбачає єднання процесів оптимізації витрат підприємства і підвищення добробуту та морального задоволення працівників, використовуючи відповідні форми, методи, інструменти та важелі.

5. У роботі обґрунтовано необхідність та доцільність впровадження в діяльність підприємств ефективної системи мотивації праці робітників на основі аналітичних оцінок. Встановлено тісний зв'язок між складовими ефективності діяльності підприємства і мотивацією робітників щодо їх досягнення. Однак, порівняльний аналіз діяльності підприємств промислової та торговельної галузей показав різний рівень впливу мотивації на фінансовий результат. На торговельних підприємствах цей вплив є менш вираженим, що пояснюється специфікою їх діяльності та різним економічним середовищем функціонування підприємств.

Запропонована на торговельних підприємствах методика формування мотиваційного механізму як інструменту інтеграції економічних інтересів підприємства і робітників.

6. Побудовано економіко-математичну модель прогнозування гармонізації економічних інтересів підприємства і робітників як модифіковану логістичну функцію. Відома стандартна логістична функція вперше була модифікована для сукупності підприємств, що досліджуються. Параметри (за умов найкращої апроксимації) моделі були розроблені автором на основі статистичної вибірки.

7. Удосконалено систему мотивації праці робітників шляхом використання гнучкого стимулюючого механізму, який сприяє досягненню цілей підприємства та передбачає стимулювання за індивідуальні показники діяльності робітника, його структурного підрозділу та торговельного підприємства в цілому.

8. З метою поліпшення виконання послуг і задоволення вимог споживача, підвищення ефективності та скорочення витрат підприємства автором запропоновано впровадження в діяльність торговельних підприємств системи управління якістю згідно з міжнародними стандартами ISO 9004. Розроблена система мотивації враховує вимоги системи управління якістю.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у провідних фахових виданнях:

1. Єгоркіна Т.О. Управлінська інформація і прийняття рішень // Торгівля і ринок України. – Донецьк: ДонДУЕТ. – 2002. – Вип.13, т.1.–– С.309-314.

2. Єгоркіна Т.О. Деякі аспекти управління витратами підприємств // Торгівля і ринок України. – Донецьк: ДонДУЕТ. – 2003. – Вип.15, т.1. –– С.207-213.

3. Єгоркіна Т.О. Фінансування витрат підприємства: організація та вдосконалення // Вісник ДонДУЕТ. – Донецьк: ДонДУЕТ. – 2003. – Вип. 4(20) - С.245-254.

4. Єгоркіна Т.О. Дослідження факторів, які впливають на розмір витрат підприємства // Торгівля і ринок України. – Донецьк: ДонДУЕТ. – 2004. – Вип. 16, т.2. –– С.362-370.

5. Єгоркіна Т.О. Роль функції мотивації в управлінні витратами підприємства // Економіка будівництва і міського господарства. – Макіївка: ДонНАБА. – 2006. – №3, т.2. – С. 159-165.

6. Єгоркіна Т.О. Управління витратами підприємства (організаційно-мотиваційний аспект) // Торгівля і ринок України. – Донецьк: ДонДУЕТ. – 2006. – Вип.21, т.2. –– С. 240-246.

7. Єгоркіна Т.О. Класифікація витрат за цілями управління ними // Вісник ДонДУЕТ. – Донецьк: ДонДУЕТ. – 2006. – Вип. 4/2(32) – С. 153-161.

8. Єгоркіна Т.О. Організація управління витратами підприємства в сучасних умовах // Вісник соціально-економічних досліджень.– Одеса: ОДЕУ. – 2007. – Вип.27 – С. 119-125.

9. Єгоркіна Т.О. Стан мотивації на підприємствах в сучасних умовах // Торгівля і ринок України. – Донецьк: ДонНУЕТ. – 2007. – Вип.23, т.2. –– С. 61-68.

За матеріалами конференцій:

10. Єгоркіна Т.О. Уніфікація витрат бухгалтерського та податкового обліку // Налогообложение в промышленном регионе: теория, практика и перспективы развития: Материалы VІ-ой межрегион. науч.-пр. конф. – Донецк: ДонГУЭТ. – 2006. - С. 478-481.

11. Єгоркіна Т.О. Удосконалення управління мотивацією робітників торговельних підприємств // Удосконалення управління підприємством: проблеми та шляхи їх вирішення: Матеріали VІI-й міжрегіон. наук.-пр. конф. – Донецьк: ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського. – 2007. - С. 52-55.

Інші видання:

12. Фінанси підприємств: Навчальний посібник / Л.О. Омелянович, Н.І. Яркова, О.В. Хістєва та ін.; Під заг. наук. ред. Л.О. Омелянович. – Макіївка: ДонНАБА, 2005. – 280 с.– С.125-143. Особистий внесок автора: Фінансування витрат будівельного підприємства (1,18 друк. арк.).

АНОТАЦІЯ

Єгоркіна Т.О. Мотиваційний механізм управління витратами підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, Донецьк, 2008.

Визначено економічну сутність витрат підприємства. Виділено дефініцію „витрати” як економічну категорію, що представляє собою сукупність необхідних ресурсів для виробництва, обігу та кінцевої реалізації продукту, і відтворюваних у процесі його реалізації. На основі проведеного аналізу запропоновано узагальнену класифікацію витрат за цілями управління ними: з визначення собівартості та фінансових результатів діяльності підприємства; з проведення аналізу та планування витрат; з мотивації робітників підприємства; з контролю за витратами. Виділені такі функції управління витратами: планування, організація, мотивація, контроль, комунікація, прийняття управлінського рішення. Особливістю є акцент на функцію мотивації, яка стимулює результативність діяльності, досягнення цілей та подальший розвиток підприємства.

Визначено категорії: „мотивація” як комплекс матеріальних і моральних стимулів, спрямованих на підвищення зацікавленості як окремого індивідуума, так і колективу в цілому в кінцевих результатах праці в умовах обмеженості ресурсів; „мотиваційний механізм” як динамічні економічні та соціальні відносини між дійовими особами підприємства: адміністрацією та робітниками, що передбачає єднання процесів оптимізації витрат підприємства і підвищення добробуту та морального задоволення робітників, використовуючи відповідні форми, методи, інструменти та важелі. На підставі модифікації логістичної функції побудовані прогностичні моделі залежності доходу підприємства від підвищення витрат на оплату праці з урахуванням мотиваційного механізму. Запропонована методика формування мотиваційного механізму на торговельних підприємствах як інструменту інтеграції економічних інтересів підприємства і робітників в рамках стандартів якості ISO 9004.

Ключові слова: витрати, управління витратами, класифікація витрат, функції управління витратами, мотивація, мотиваційний механізм, витрати на оплату праці, стандарти якості.

 

АННОТАЦИЯ

Егоркина Т.А. Мотивационный механизм управления затратами предприятия. – Рукопись.

Диссертация на получение научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – Экономика и управление предприятиями (по видам экономической деятельности). – Донецкий национальный университет экономики и торговли имени Михаила Туган-Барановского, Донецк, 2008.

Определена экономическая сущность затрат предприятия, которая состоит в размере потребленных ресурсов (затрат живого и овеществленного труда) для производства и реализации продукции (товаров, услуг). Выделена дефиниция „затраты” как экономическая категория, представляющая собой совокупность тех видов ресурсов, которые необходимы для производства, обращения и конечной реализации продукта и которые воспроизводятся в процессе его реализации. Предложена обобщенная классификация затрат по целям управления ими: для определения себестоимости и финансовых результатов деятельности предприятия; для проведения анализа и планирования затрат; для мотивации рабочих предприятия; для контроля за затратами.

На основе теоретических исследований и обобщений выделенны такие функции управления затратами: планирование, организация, мотивация, контроль, коммуникация, принятие управленческого решения. Особенностью определения совокупности функций управления затратами является акцент на функцию мотивации, которая стимулирует результативность деятельности, достижения целей и дальнейшее развитие предприятия.

Определены категории: „мотивация” как комплекс материальных и моральных стимулов, направленных на повышение заинтересованности как отдельного индивидуума, так и коллектива в целом в конечных результатах работы в условиях ограниченности ресурсов; „мотивационный механизм” как динамические экономические и социальные отношения между действующими лицами предприятия – администрацией и работниками, которые предусматривают единение процессов оптимизации затрат предприятия и повышения благосостояния и морального удовлетворения работников, используя соответствующие формы, методы, инструменты и рычаги.

В работе обоснована необходимость и целесообразность внедрения в деятельность предприятий эффективной системы мотивации труда работников на основе аналитических оценок. Установлена тесная взаимосвязь между составляющими эффективности деятельности предприятия и мотивацией работников.

На основании модификации логистической функции построены прогностические модели зависимости дохода предприятия от повышения затрат на оплату работы с учетом мотивационного механизма.

Мотивационный механизм включает комплекс направлений управленческого влияния и элементов, которые выделяются в зависимости от поставленных целей. В работе предложены формы, методы, инструменты и рычаги мотивационного механизма для торгового предприятия.

Усовершенствована система мотивации труда работников путем использования гибкого стимулирующего механизма, оказывающего содействие достижению целей предприятия


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Застосування вейвлет-аналізу для попередньої обробки мовних голосових сигналів в задачах сегментації, класифікації та пофонемного розпізнавання - Автореферат - 23 Стр.
Форми вираження історіософської концепції у трилогії Д. С. Мережковського “Царство Зверя” - Автореферат - 26 Стр.
АГРАРНІ МАЙНОВІ ПРАВОВІДНОСИНИ ПРИВАТНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - Автореферат - 48 Стр.
Профілактика і діагностика тромботичних ускладнень після гінекологічних операцій у хворих з З АНТИФОСФОЛІПІДНИМ СИНДРОМОМ - Автореферат - 27 Стр.
МОДЕЛІ ТА МЕТОДИ АВТОМАТИЗАЦІЇ ПРОЕКТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ ФОРМОУТВОРЕННЯ ДЕТАЛЕЙ - Автореферат - 24 Стр.
МОДЕЛІ Й МЕТОДИ ПІДВИЩЕННЯ ВІДМОВОСТІЙКОСТІ ПРОГРАМНО-ТЕХНІЧНИХ КОМПЛЕКСІВ ІНФОРМАЦІЙНИХ І КЕРУЮЧИХ СИСТЕМ ЕНЕРГОБЛОКІВ АЕС - Автореферат - 44 Стр.
МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КИШКИ ПРИ АТРЕЗІЯХ У НОВОНАРОДЖЕНИХ - Автореферат - 27 Стр.