У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

Соломенко Оксана Єліївна

УДК [65.011.3:334.012.64]:67/68

УПРАВЛІННЯ РИЗИКОМ НА МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВАХ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Спеціальність 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами

(легка промисловість)

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київському національному університеті технологій та дизайну Міністерства освіти і науки України, м. Київ

Науковий керівник: | кандидат технічних наук (за спец. 08.00.05), доцент

Яцишина Лариса Карпівна,

Київський національний університет

технологій та дизайну,

декан інженерно-економічного факультету

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Денисенко Микола Павлович,

Київський національний університет

технологій та дизайну,

професор кафедри економіки, обліку і аудиту

кандидат економічних наук, доцент

Ткаченко Юрій Володимирович,

Державний інститут підготовки кадрів Міністерства промислової політики України, ректор

 

Захист відбудеться “10” червня 2008 р. об 11 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.102.05 Київського національного університету технологій та дизайну за адресою: 01011, м. Київ, вул. Немировича-Данченка, 2, І корпус, 3-й поверх, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Київського національного університету технологій та дизайну за адресою: 01011, м. Київ, вул. Немировича-Данченка, 2.

Автореферат розісланий “ 8 ” травня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради І.О. Тарасенко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Одним з пріоритетних напрямів економічної політики України є становлення сектору малого бізнесу, розвиток якого сприятиме оздоровленню економіки та зростанню добробуту населення. Визначальне місце малого бізнесу в економіці країни підтверджено світовим досвідом.

Сучасний стан розвитку легкої промисловості свідчить про підвищення ролі малих підприємств. При цьому поряд із зростанням кількості новостворених підприємств малого бізнесу спостерігається тенденція розукрупнення великих підприємств. Це пояснюється як об’єктивно обумовленими процесами, що відбуваються у вітчизняній економіці, так і особливостями галузі, насамперед, чіткою орієнтацією на задоволення потреб споживачів певних ринкових сегментів. Специфікою функціонування малих підприємств є висока чутливість до змін економічного середовища, а отже – високий рівень ризику в діяльності цих підприємств.

Малі підприємства мають конкурентні переваги, зокрема, гнучкість та мобільність організації виробництва, що визначає швидкість адаптації до змін кон’юнктури ринку, оперативне оновлення асортименту продукції, орієнтацію на конкретних споживачів, можливість швидкого впровадження нових зразків продукції. Тому вони здатні найбільш повно задовольняти потреби споживачів, що обумовлює важливість їх подальшого розвитку в легкій промисловості.

В умовах зростаючої нестабільності бізнес-середовища підприємства надзвичайно важливого значення набуває проблема врахування ризику під час здійснення господарської діяльності.

Теоретичні та практичні аспекти проблеми управління ризиком досліджено в працях багатьох зарубіжних вчених, таких як І.Т. Балабанов, Т.  Бачкаї, В.П. Буянов, Г.Б. Клейнер, Е. Мушик, П. Мюллер, М. Пітерс, Л.М. Тепман, Е.А. Уткін, У. Шарп та інші, а також вітчизняних науковців – І.О. Бланка, В.В. Вітлінського, В.М. Гранатурова, М.П. Денисенка, С.М. Ілляшенка, О.Є. Кузьміна, Г.В. Лавінського, С.І. Наконечного, О.С. Олексюка, О.Л. Устенко, О.І. Ястремського та інших. Вивченню проблем розвитку малого бізнесу присвячені дослідження З.С. Варналія, А.М. Хімченка, Л.І. Дмитриченко, Ю.В. Ткаченка та інших.

Аналіз наукових праць показав, що накопичено достатній досвід теоретичних досліджень сутності ризику, його класифікації, впливу на прийняття управлінських рішень. Проте поза увагою залишились питання розробки методичних рекомендацій щодо управління ризиком на малих підприємствах, зокрема, легкої промисловості.

Важливість управління ризиком зумовлена необхідністю адекватного реагування на зміни у зовнішньому середовищі з метою забезпечення ефективного функціонування та сталого розвитку малих підприємств легкої промисловості. Актуальність проблеми розробки практичних рекомендацій щодо управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості обумовила вибір теми дисертаційної роботи, обґрунтування мети і завдань дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана згідно з планами науково-дослідних робіт Київського національного університету технологій та дизайну за темами: “Розробка механізмів стратегічного розвитку підприємств легкої промисловості систем технологічних комплексів автоматизованої підготовки виробництва та виготовлення конкурентоспроможної продукції з використанням методів дизайну, менеджменту та маркетингу в умовах ринкової економіки” (номер державної реєстрації 01020U001413, 2002-2004 рр.), “Проблеми розвитку промислових підприємств на інноваційних засадах” (номер державної реєстрації 0205 U007035, 2005 р.), “Розробка сучасних інструментальних методів управління підприємством, технологічними процесами виготовлення конкурентоспроможної продукції” (номер державної реєстрації 0105U002389, 2005-2007 рр.). Особистий внесок автора полягає в розробці методичного підходу до оцінки та управління ризиком на малих підприємствах.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретико-методичних положень, рекомендацій та пропозицій щодо підвищення ефективності управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості для забезпечення їх платоспроможності в умовах дії факторів ризику. Досягнення цієї мети зумовило необхідність вирішення таких завдань:

- узагальнити теоретичні засади управління ризиком, зокрема, на малих підприємствах;

- виявити тенденції та особливості розвитку малого бізнесу в Україні;

- розглянути сучасні підходи до управління та визначити можливості їх застосування на малих підприємствах;

- дослідити галузеві умови функціонування малих підприємств легкої промисловості України;

- проаналізувати адекватність існуючих методів оцінки ризику діяльності малих підприємств;

- обґрунтувати положення ситуаційного підходу до управління ризиком на малих підприємствах;

- запропонувати критерії оцінки ризику діяльності малих підприємств легкої промисловості;

- розробити методичний підхід до управління ризиковою ситуацією на малих підприємствах легкої промисловості.

Об'єктом дослідження є процеси і процедури управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості.

Предметом дослідження є теоретико-методичні та прикладні аспекти управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості.

Методи дослідження. Теоретичною та методичною основою досліджень є розробки сучасної та класичної науки у галузі управління ризиком, основні положення теорії економічного ризику, методологія і загальнонаукові принципи проведення комплексних досліджень.

Для досягнення поставленої у роботі мети використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження процесів і явищ у їх взаємозв’язку та розвитку, зокрема, узагальнення та структурно-логічного аналізу (для узагальнення теоретико-методичних засад управління ризиком), статистичний, графічний та порівняльний економічний аналіз (для виявлення тенденцій розвитку малого бізнесу, дослідження галузевих умов функціонування малих підприємств), розрахунково-аналітичний (для оцінки ризику на малих підприємствах), аналізу, синтезу, індукції, дедукції (для обґрунтування критеріїв оцінки ступеня ризику), угрупування та порівняння (для визначення факторів, що створюють ризикову ситуацію), побудови сценаріїв, імітаційного моделювання (для розробки алгоритму оперативного управління ризиковою ситуацією).

Інформаційною базою дослідження є наукові джерела, законодавчі та нормативно-правові документи, дані Державного комітету статистики України, Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, монографії вітчизняних та зарубіжних вчених, матеріали науково-практичних конференцій та періодичних видань, електронних ресурсів мережі Інтернет, а також фінансова та статистична звітність підприємств легкої промисловості.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розвитку та поглибленні теоретичних та методичних положень щодо управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості. До найбільш важливих результатів належать такі:

вперше:

- розроблено алгоритм оперативного управління ризиковою ситуацією, який передбачає моделювання сценаріїв її розвитку, що дає змогу запобігти можливих втрат внаслідок негативної дії факторів ризику;

- обґрунтовано критерії оцінки ризику залежно від величини платіжного ресурсу підприємства, що дозволило визначити зони ризику втрати платоспроможності;

удосконалено:

- класифікацію факторів, які обумовлюють виникнення ризикової ситуації, за ознакою їх впливу на грошові потоки малого підприємства;

- підсистему державної підтримки малого бізнесу шляхом розробки галузевої моделі (легка промисловість), яка містить базові принципи управління, стратегічні напрями, цілі та завдання, структуру та порядок взаємодії елементів, аналітичний моніторинг та контроль;

дістало подальшого розвитку:

- обґрунтування пріоритетного значення розвитку малих підприємств у легкій промисловості, які відповідно до особливостей галузі здатні найбільш повно задовольняти потреби споживачів певних ринкових сегментів;

- визначення особливостей управління ризиком на малих підприємствах, що враховує специфіку діяльності цих підприємств;

- обґрунтування доцільності впровадження вартісно-орієнтованого управління на малих підприємствах.

Практичне значення отриманих результатів дисертаційного дослідження полягає в обґрунтуванні методичних підходів до управління ризиковою ситуацією на малих підприємствах легкої промисловості. Ці підходи можуть бути використані з метою розробки заходів із забезпечення поточної платоспроможності підприємства.

Розроблені практичні рекомендації впроваджені на швейних підприємствах ЗАТ “Рутекс”, м. Київ (довідка про впровадження від 27.02.2008 р. № 13), ПП “Ярослав”, м. Київ (довідка про впровадження від 18.04.2008 р. № 59), ЗАТ ВТШФ “Дана”, м. Київ (довідка про впровадження від 05.02.2008 р. № 22/1), ЗАТ ПФ “Ворскла”, м. Полтава (довідка про впровадження від 21.12.2007 р.) та ВАТ “Будинок побуту “Оболонь”, м. Київ (довідка про впровадження від 27.02.2008 р. № 31).

Особистий внесок здобувача. Наукові результати, які викладені в дисертаційній роботі і виносяться на захист, одержані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження, висновки та пропозиції обговорювались на науково-практичних конференціях та семінарах: Міжнародній науково-практичній Інтернет-конференції студентів і молодих учених “Інноваційні процеси в управлінні сучасними організаціями в постіндустріальній економіці” (м. Київ, 2005 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Молодь, освіта, наука, культура і національна самосвідомість” (м. Київ, квітень 2006 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференція студентів, аспірантів, молодих вчених “Проблеми та шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємств” (м. Севастополь, травень 2007 р.); Міжнародному науково-практичному семінарі “Украина – Латвия – Белоруссия – ЕС: Современное состояние и перспективы” (м. Херсон, м. Рига, м. Гомель, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Пріоритетні напрями розвитку змішаної економіки” (м. Київ, жовтень 2007 р.), Всеукраїнських наукових конференціях молодих вчених та студентів та наукових семінарах кафедри маркетингу (Київський національний університет технологій та дизайну, м. Київ, 2004-2007 р.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 10 наукових праць загальним обсягом 2,9 друк. арк., в тому числі 5 статей – у наукових фахових виданнях загальним обсягом 2,4 друк. арк.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, 3 розділів, 9 підрозділів, висновків, списку використаних джерел (160 найменувань) і 9 додатків. Загальний обсяг дисертації складає 185 сторінок комп’ютерного тексту, робота містить 23 таблиці та 21 рисунок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету та завдання, визначено об’єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, наведено відомості про їх апробацію та впровадження.

У першому розділі “Науково-методичні засади управління ризиком на малих підприємствах” узагальнено теоретичні засади управління ризиком, досліджено становлення та розвиток малого бізнесу як однієї з форм підприємництва, а також розглянуто сучасні підходи до управління з метою вивчення можливостей їх впровадження на малих підприємствах.

На основі узагальнення та систематизації підходів науковців у роботі пропонується розглядати управління ризиком як процес впливу на економічну систему, ефективність та умови функціонування якої наперед точно невідомі, з метою мінімізації спричинених дією контрольованих і неконтрольованих чинників відхилень від очікуваного результату. В процесі дослідження встановлено, що управління ризиком на малих підприємствах відповідно до особливостей їх діяльності носить цілеспрямований, динамічний, комплексний, соціально-економічний та організаційно-технічний характер, а також має обмежені можливості застосування методів аналізу та впливу на ризик. Це зумовлено невеликими розмірами, малою чисельністю працівників, поєднанням функцій володіння та управління, високою інтегрованістю у ринкову систему, раціональною організаційною структурою підприємства, обмеженістю фінансових ресурсів, інноваційним характером діяльності, наявністю високого рівня ризику.

Проведене теоретичне дослідження підтверджує значимість розвитку сектору малого бізнесу, який є необхідним елементом економіки та сприяє забезпеченню гнучкості конкурентного механізму ринкового господарства завдяки швидкості реагування на зміни потреб суспільства.

В роботі визначено, що нестійкість розвитку малих підприємств обумовлена певними чинниками, основними з яких є недостатність фінансових ресурсів, що визначає труднощі придбання або оренди виробничих приміщень та обладнання, обмеженість можливостей зростання внаслідок локальності ринків та залучення ресурсів, високий рівень конкуренції з боку великих підприємств, висока чутливість до несприятливих економічних й неекономічних змін, соціальна незахищеність підприємців та найманих працівників, недосконалість податкової політики, суперечливість законодавства та інші перепони у здійсненні підприємницької діяльності, відсутність у керівників-підприємців досвіду та навичок управління бізнесом. Тому подальший розвиток та ефективне функціонування цього сектора економіки потребує, з одного боку, державної підтримки, а з іншого – впровадження нових підходів до управління малими підприємствами.

Особливістю малих підприємств є здійснення функцій управління безпосередньо власником, тому зростання ринкової вартості підприємства відповідно до сучасної економічної теорії розглядається як головна мета його діяльності, а також виступає критерієм ефективності управлінських рішень. У зв’язку з цим пропонується розглядати ризик діяльності малого підприємства з точки зору можливого відхилення показника поточної вартості підприємства від його запланованої величини.

В результаті дослідження встановлено, що управління ризиком на малому підприємстві доцільно здійснювати із застосуванням ситуаційного підходу. Цей підхід передбачає визначення основних факторів, які впливають на функціонування підприємства, з метою приведення у відповідність параметрів і вимог внутрішнього та зовнішнього середовища. Об’єктом управління стає ризикова ситуація, яку пропонується розглядати як подію або сукупність подій, що відбулися або можуть відбутися у зовнішньому й внутрішньому середовищі та спричинити виникнення ризику діяльності підприємства. Інтегрована оцінка впливу факторів ризику забезпечує комплексний підхід до дослідження ризику на малому підприємстві.

У другому розділі “Методичні підходи до управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості України” досліджено основні тенденції розвитку галузі, проведено оцінку ризику малих підприємств легкої промисловості, обґрунтовано положення ситуаційного підходу до управління ризиком.

Дослідження ризику діяльності має здійснюватися на підставі вивчення умов функціонування малих підприємств, які визначаються, зокрема, специфікою галузевої належності. Вивчення тенденції розвитку малих підприємств легкої промисловості свідчить про зростання їх ролі у виробництві товарів легкої промисловості. Показник частки продукції малих підприємств у легкій промисловості є значно вищим, ніж у промисловості в цілому (рис. 1).

Рис. 1. Частка продукції малих підприємств у промисловому виробництві

(за даними Держкомстату України)

Вивчення особливостей галузі дозволяє стверджувати, що розвиток малих підприємницьких структур є пріоритетним, оскільки специфіка легкої промисловості як галузі економіки визначається швидкістю змін вимог до продукції (щодо якості та відповідності тенденціям моди), залежністю від уподобань споживачів, великою кількістю конкурентів, певною залежністю від державної політики, креативністю підходів до виробництва продукції, залежністю від імпорту та експорту. У зв’язку з цим малі підприємства порівняно з великими мають певні переваги, основними з яких є гнучкість та мобільність, що обумовлює швидкість реагування на зміни ринкового попиту.

Аналіз поточного стану галузі свідчить, що серед зовнішніх факторів, які перешкоджають розвитку підприємств легкої промисловості, можна виділити низку основних проблем, насамперед, несприятливий інвестиційний клімат, недостатність фінансування науково-дослідних робіт щодо створення та впровадження нових технологій, відсутність вітчизняного спеціалізованого обладнання, залежність підприємств від імпортованої сировини. Крім того, легка промисловість на сучасному етапі характеризується складною конкурентною ситуацією на внутрішньому ринку та недостатністю заходів державної підтримки.

З метою впровадження адресних заходів державної підтримки малих підприємств в дисертаційній роботі розроблено концептуальну модель управління підсистемою державної підтримки малого бізнесу в легкій промисловості. В рамках комплексного підходу ця модель є складною системою, що містить управлінські аспекти функціональних зв’язків і відносин елементів системи в процесі реалізації повноважень держави щодо сприяння розвитку малих підприємств легкої промисловості, та передбачає розробку комплексу заходів, які враховують специфіку розвитку підприємств галузі в певному регіоні та перспективи їх розвитку.

Дослідження малих підприємств легкої промисловості проведено за допомогою методик комплексної (інтегральної) оцінки ризику, що дозволяють визначити його рівень з розподілом за певними зонами. Кількісний аналіз ризику шляхом визначення типу фінансової ситуації, а також обчислення інтегральної бальної оцінки фінансової стійкості дозволяє розглядати ризики в контексті досягнутих результатів діяльності.

У роботі доведено, що сукупний рівень ризику малого підприємства доцільно визначати на основі показника чистого грошового потоку, який є важливим результатом господарської діяльності підприємства, що визначає фінансову рівновагу та темпи зростання його ринкової вартості. Тому оцінку ризику необхідно здійснювати з позиції можливого порушення принципів фінансової рівноваги, оскільки грошові потоки є основними чинниками створення вартості та відображають управління результатом діяльності підприємства.

Формування умов виникнення ризику обумовлено певними факторами, що впливають на величину вхідних та вихідних грошових потоків підприємства та створюють ризикову ситуацію. Це обумовлює необхідність впровадження управління ризиковою ситуацією, основними складовими якого є діагностика та класифікація ситуацій, зовнішні та внутрішні фактори ризику, інформаційне забезпечення, методи аналізу та управління (рис. 2).

Рис. 2. Складові управління ризиковою ситуацією

Запропонований у дисертаційній роботі підхід реалізується шляхом використання методів імітаційного моделювання на основі аналізу грошових потоків. Модель грошового потоку відображає реальні процеси, що відбуваються під час здійснення господарської діяльності. Це дозволяє дослідити причини виникнення ризикової ситуації, характер впливу зовнішніх та внутрішніх факторів ризику, а також заздалегідь оцінити можливі наслідки, що настають за умов зміни параметрів функціонування системи. Розробка сценаріїв можливої ризикової ситуації передбачає визначення факторів ризику та класифікацію ситуацій з урахуванням особливостей здійснення господарської діяльності малого підприємства. Далі здійснюється формування управлінських рішень та визначення можливості їх застосування відповідно до певної ситуації.

У третьому розділі “Підвищення ефективності управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості України” обґрунтовано підхід до оцінки ризику на основі концепції фінансової рівноваги, запропоновано методичний підхід та розроблено алгоритм оперативного управління ризиковою ситуацією.

Дослідження особливостей функціонування малих підприємств легкої промисловості, зокрема, обмежені можливості залучення позик у випадку дефіциту залишку грошових коштів визначає необхідність здійснювати оцінку загального ризику діяльності малого підприємства з позиції визначення можливості втрати платоспроможності, що розглядається як загроза порушення фінансової рівноваги підприємства внаслідок перевищення відтоку грошових коштів над їх надходженням. При цьому важливим є визначення можливості виникнення ситуації, за якої підприємство нездатне погасити зобов’язання. Процес здійснення оцінки рівня ризику на малому підприємстві складається з кількох етапів (рис. 3).

Рис. 3. Етапи оцінки рівня ризику втрати платоспроможності

Такий підхід дозволив визначити зони ризику втрати платоспроможності залежно від величини платіжного ресурсу, що розглядається з позиції вартості власних активів, та їх характеристики (табл. ).

Таблиця 1

Критерії оцінки та зони ризику втрати платоспроможності

Рівень ризику | Критерії оцінки ризику | Характеристика

Зона допустимого ризику |

NFt ? D,

де NFt – потреба у грошових коштах для відновлення фінансової рівноваги;

D – грошові кошти та їх еквіваленти |

Достатня кількість грошових коштів та їх еквівалентів для задоволення потреб підприємства та відновлення його фінансової рівноваги

Зона

підвищеного ризику | D ? NFt ? NFtе1,

де NFtе1 – приток коштів внаслідок ліквідації частини власних активів | Потреба в грошових коштах забезпечується за рахунок додаткового їх надходження внаслідок ліквідації частини власних активів без порушення умови безперебійної основної виробничої діяльності підприємства, що дозволяє отримувати виручку від продажу продукції

Зона

критичного ризику |

NFtе1? NFt ? NFtе2,

де NFtе2 – приток коштів внаслідок ліквідації частини власних активів, які використовуються в основній виробничій діяльності | Скорочення обсягів діяльності внаслідок покриття дефіциту грошових коштів за рахунок їх додаткового надходження від ліквідації частини власних активів, які використовуються в основній виробничій діяльності

Зона катастрофічного ризику | NFt ?NFtе2 | Загроза виникнення деструкції підприємства внаслідок зупинення діяльності

Застосування розглянутого підходу передбачає кожній з визначених зон ризику для прийняття рішення встановлення відповідних кількісних показників, якими можуть бути ймовірність недоодержання певної суми грошових коштів або перевищення визначеного рівня їх можливої втрати.

Дія факторів, які генерують ризик діяльності підприємства, знаходить відображення у грошових потоках підприємства, що дозволяє досліджувати їх з точки зору впливу на результати економічної діяльності. Сукупність факторів ризику, які викликають порушення фінансової рівноваги підприємства внаслідок перевищення потоку платежів підприємства над їх надходженням, створюють ризикову ситуацію щодо втрати платоспроможності.

В процесі дослідження визначено, що побудова ефективних систем управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості потребує здійснення певних організаційних дій щодо визначення причин і умов виникнення ризикових ситуацій, зокрема, виявлення факторів ризику, що мають конкретний вплив на діяльність цих підприємств.

Такий підхід дозволив запропонувати класифікацію факторів, які обумовлюють виникнення ризикової ситуації, за ознакою їх впливу на грошові потоки малого підприємства

Дослідження показали, що внаслідок обмеженості ресурсів малі підприємства часто не мають достатньої маркетингової інформації, не проводять власних досліджень ринку та не користуються послугами спеціалізованих організацій. Однак їх діяльність характеризується більш тісними зв’язками зі своїм бізнес-оточенням, зокрема, із споживачами та постачальниками, що дозволяє певною мірою спрогнозувати їх поведінку.

Розподіл майбутніх грошових потоків малого підприємства залежить насамперед від стабільності умов здійснення продажів та постачання, відносин з партнерами, замовниками (споживачами), кон’юнктури ринку, можливостей отримання додаткового фінансування, в тому числі кредитів та позик. Оскільки можливості малих підприємств щодо залучення додаткових коштів для покриття незапланованих витрат обмежені, забезпечення їх платоспроможності обумовлено насамперед своєчасним отриманням коштів за реалізовану продукцію. Тому для малого підприємства важливого значення набуває оцінка загроз, пов’язаних з діловим середовищем та інфраструктурою бізнесу. У зв’язку з цим моделювання вхідних та вихідних грошових потоків повинно проводитися за принципом диференціації об’єктів, що є джерелами надходження та витрат коштів.

У роботі запропоновано алгоритм, який визначає послідовність етапів управління ризиковою ситуацією в короткостроковому періоді, та дозволяє визначити сценарії можливих ризикових ситуацій і завчасно розробити план заходів із забезпечення платоспроможності підприємства (рис. 4).

Першим етапом процесу управління ризиковою ситуацією є формування базового плану надходжень та виплат грошових коштів. На підставі аналізу інформації визначаються альтернативні варіанти – набір ситуацій щодо впливу факторів ризику на обсяги вхідних та вихідних грошових потоків. Далі проводиться імітаційне моделювання грошових потоків для кожної досліджуваної ситуації та визначається показник чистого грошового потоку. За умови появи від’ємного значення цього показника визначена ситуація вважається ризиковою.

Відповідно до положень концепції ситуаційного управління класифікація ситуацій визначається можливостями системи управління. Управління ризиковою ситуацією запропоновано розглядати в аспекті попередження виникнення ризикової події, а також відновлення рівноваги у випадку реалізації негативного впливу факторів на обсяги грошових потоків. Класифікація ризикових ситуацій здійснюється за ознакою ймовірності їх настання: з високою ймовірністю (0-0,4); малоймовірні (0,41-1,0); випадкові, ймовірність яких невідома.

Рис. 4. Укрупнена схема алгоритму управління ризиковою ситуацією

Системою управління для ситуацій з високою ймовірністю настання передбачено застосовування методів, які дозволяють зменшити ймовірність реалізації факторів ризику, забезпечуючи тим самим стійкість функціонування підприємства.

Для малоймовірних ситуацій або ситуацій, ймовірність настання яких неможливо визначити, завданням управління стає розробка заходів із забезпечення поточної платоспроможності в короткостроковому періоді, спрямованих на збільшення ліквідності оборотних активів з метою зростання позитивного грошового потоку в короткостроковому періоді, часткове деінвестування необоротних активів, прискорене скорочення обсягів короткострокових фінансових зобов’язань, що визначає зниження обсягів видатків грошових коштів.

Критерієм прийняття оперативних управлінських рішень є сума додаткових витрат, що утворюються в аналізованому або наступних періодах. Тому прийняття рішення про застосування того чи іншого варіанту заходів із забезпечення платоспроможності приймається за найменшої величини цих витрат.

Для малих підприємств легкої промисловості визначено, що розробка комплексу заходів щодо зниження ймовірності настання ризикової ситуації здійснюється із застосуванням таких методів управління ризиком: уникнення ризику в частині встановлення взаємовідносин з надійними контрагентами (постачальниками, замовниками тощо) та відмови від співпраці з новими неперевіреними партнерами, а також дисипації ризику в частині диверсифікації закупівлі сировини і матеріалів та розподілу продукції, що реалізується, між кількома замовниками.

Забезпечення збалансованості грошових потоків малого підприємства легкої промисловості у короткостроковому періоді передбачає визначення можливостей збільшення притоку грошових коштів та (або) зменшення їх відтоку. Визначено, що збільшення обсягу вхідного грошового потоку досягається за рахунок прискорення інкасації дебіторської заборгованості, отримання попередньої оплати за реалізовану продукцію, продажу низьколіквідних запасів товарно-матеріальних цінностей за ціною попиту, надання знижок замовникам залежно від термінів сплати зобов’язань, використання можливостей зовнішнього короткострокового фінансування. Зменшення обсягу вихідного грошового потоку досягається за рахунок відстрочення платежів за зобов’язаннями (утворення нової кредиторської заборгованості), скорочення всіх видів витрат, пролонгації існуючих короткострокових кредитів.

Впровадження запропонованого методичного підходу на підприємствах легкої промисловості дозволило дійти висновку про його доцільність насамперед в процесі реалізації стратегії зростання підприємства за умови підвищення ефективності вкладень коштів. Так, згідно з результатами апробації на малому швейному підприємстві ЗАТ “Рутекс” застосування цього підходу дозволило зменшити втрати грошових коштів у сумі 15,3 тис. грн. за місяць та забезпечити поточну платоспроможність підприємства (рис. 5).

Рис. 5. Апробація результатів дослідження на ЗАТ “Рутекс”

Як свідчать наведені дані, запропонований методичний підхід до оперативного управління ризиковою ситуацією на малому підприємстві легкої промисловості є достатньо обґрунтованим і придатним до практичного використання. Впровадження такого підходу дає змогу отримати визначений набір ризикових ситуацій, що дозволяє формувати оптимальні плани руху грошових коштів шляхом визначення їх потреби та шляхів задоволення цієї потреби з урахуванням факторів ризику.

ВИСНОВКИ

В дисертації наведено теоретичне узагальнення та нове вирішення наукового завдання розробки теоретико-методичних положень та практичних рекомендацій щодо управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості. Проведене дослідження дозволяє зробити такі висновки.

1. Встановлено, що управління ризиком слід розглядати як процес впливу на економічну систему, ефективність та умови функціонування якої наперед точно невідомі, з метою мінімізації відхилень від очікуваного результату, що спричинені дією контрольованих і неконтрольованих чинників. Специфіка управління ризиком на малих підприємствах полягає у цілеспрямованості, динамічності, комплексності, обмеженості можливостей застосування методів аналізу та впливу на ризик, а також у соціально-економічному та організаційно-технічному характері його здійснення.

2. Дослідження показали, що нестійкість розвитку підприємств малого бізнесу обумовлена певними чинниками, основними з яких є недостатність фінансових ресурсів, високий рівень конкуренції з боку великих підприємств, висока чутливість до несприятливих економічних та неекономічних змін, соціальна незахищеність підприємців та найманих працівників, недосконалість податкової політики, суперечливість законодавства та інші перепони у здійснення підприємницької діяльності, відсутність у керівників-підприємців досвіду управління бізнесом. Обґрунтовано, що основними умовами подальшого розвитку та ефективного функціонування цього сектора економіки є, зокрема, державна підтримка, а також впровадження нових підходів до управління на малих підприємствах.

3. З’ясовано, що впровадження вартісного підходу найповніше відображає особливості управління малим підприємством. Зростання ринкової вартості підприємства є головною метою його діяльності, а також виступає критерієм ефективності управлінських рішень. Тому ризик у діяльності малого підприємства доцільно розглядати з точки зору можливості відхилення показника поточної вартості підприємства від його запланованої величини.

Управління ризиком на малому підприємстві доцільно здійснювати із застосуванням ситуаційного підходу, що передбачає визначення основних внутрішніх і зовнішніх факторів, які впливають на функціонування підприємства. Об’єктом управління стає ризикова ситуація, яку пропонується розглядати як подію або сукупність подій, що відбулися або можуть відбутися у зовнішньому та внутрішньому середовищі, наслідком яких є виникнення ризику.

4. Аналіз стану та тенденцій розвитку легкої промисловості України показав, що розвиток малих підприємницьких структур має важливе значення. Однак, функціонування галузі на сучасному етапі характеризується складною конкурентною ситуацією на внутрішньому ринку та недостатністю заходів державної підтримки. В роботі розроблено концептуальну модель управління підсистемою державної підтримки малого бізнесу в легкій промисловості, що передбачає розробку комплексу заходів щодо сприяння розвитку малих підприємств.

5. На підставі аналізу методів оцінки ризику та розрахунків його рівня на малих підприємствах легкої промисловості встановлено, що сукупний рівень ризику доцільно визначати за допомогою показника чистого грошового потоку, який є важливим результатом господарської діяльності підприємства, що визначає фінансову рівновагу та темпи зростання його ринкової вартості.

6. Обґрунтовано положення ситуаційного підходу до управління ризиком, що дозволяє дослідити причини виникнення ризикової ситуації, характер впливу зовнішніх та внутрішніх факторів ризику, а також заздалегідь оцінити можливі наслідки, що настають за умов зміни параметрів функціонування системи.

7. Визначено, що оцінка загального ризику діяльності малого підприємства має здійснюватися на підставі індикатора ризику втрати платоспроможності, який визначається як сума грошових коштів, необхідних для відновлення фінансової рівноваги підприємства в разі її порушення внаслідок перевищення відтоку грошових коштів над їх надходженням. Такий підхід дозволив виділити зони ризику втрати платоспроможності залежно від платіжного ресурсу підприємства.

8. Запропоновано методичний підхід та алгоритм оперативного управління ризиковою ситуацією щодо втрати платоспроможності, що передбачає аналіз впливу факторів зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства на величину вхідних та вихідних грошових потоків, виявлення ризикових ситуацій з використанням методів імітаційного моделювання, розробку альтернативних варіантів, спрямованих на забезпечення поточної платоспроможності та оцінку можливостей їх застосування.

9. Розроблено класифікацію факторів, які викликають порушення фінансової рівноваги підприємства і створюють ризикову ситуацію щодо втрати платоспроможності, з метою визначення їх негативного впливу та можливості запобігання такого впливу. До факторів, що прямо впливають на величину вхідних та вихідних грошових потоків, віднесено зміни у безпосередньому бізнес-оточенні малого підприємства легкої промисловості, які взаємодіють з ним та впливають на нього або його окремі частини.

10. Визначено, що на малих підприємствах легкої промисловості управління ризиковою ситуацією здійснюється шляхом застосування методів зниження ймовірності настання ризикової події або (в разі неможливості визначення такої ймовірності) вжиття заходів із забезпечення збалансованості грошових активів та короткострокових зобов’язань підприємства. При цьому розробка комплексу заходів щодо зниження ймовірності настання ризикової ситуації здійснюється із застосуванням таких методів управління ризиком: уникнення ризику в частині встановлення взаємовідносин з надійними контрагентами (постачальниками, замовниками тощо) та відмови від співпраці з новими неперевіреними партнерами, а також дисипації ризику в частині диверсифікації закупівлі сировини і матеріалів та розподілу продукції, що реалізується, між кількома замовниками.

Використання запропонованих у дисертаційному дослідження рекомендацій свідчить про доцільність їх запровадження в процесі реалізації стратегії зростання підприємства за умови підвищення ефективності вкладень коштів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у наукових фахових виданнях:

1. Соломенко О.Є. Кількісний аналіз фінансового ризику за допомогою індикаторів фінансового стану підприємства / О.Є. Соломенко // Проблеми науки. – 2005. - №11. – С. 37-40.

2. Соломенко О.Є. Управління малим підприємством, орієнтоване на зростання його вартості / О.Є. Соломенко // Економіка і держава. – 2006. – №2. – С. 84-85.

3. Соломенко О.Є. Вартісний підхід до управління малими підприємствами / О.Є. Соломенко // Вісник Київського національного університету технологій та дизайну. – 2006. - №2(28). – С. 165-172.

4. Соломенко О.Є. Ідентифікація фінансового ризику малого підприємство на засаді концепції фінансової рівноваги / О.Є. Соломенко // Проблеми науки. – 2006. – №9. – С. 21-24.

5. Соломенко О.Є. Методологічні аспекти оцінки ризику на малих підприємствах легкої промисловості / О.Є. Соломенко //Актуальні проблеми економіки. – 2008. – № 1. – С. 165-169

в інших виданнях

6. Соломенко О.Є. Ситуаційний підхід до управління ризиком на малих підприємствах / О.Є. Соломенко // Проблемы и пути повышения конкурентоспособности предприятий: всеукр. наук.-практ. конф. студентів, аспірантів, молодих вчених, 17-19 травня 2007 р.: тезисы докл. – Севастополь, 2007. – С. 195.

7. Соломенко О.Є. Управління ризиком на малих підприємствах на основі аналізу грошових потоків / О.Є. Соломенко // Молодь, освіта, наука, культура і національна самосвідомість: ІХ Всеукр. наук.-практ. конф. 25-27 квітня 2006 р.: тези доп. – К., 2006. – С. 251-253.

8. Соломенко О.Є. Развитие малого и среднего бизнеса в Украине в аспекте европейской интеграции / О.Є. Соломенко, Л.К. Яцишина // Украина – Латвия – Белоруссия – ЕС: Современное состояние и перспективы: междунар. науч.-практ. семинар: тезисы докл. – Херсон, 2007. – С. 74-77. (Особистий внесок – дослідження ролі та функцій малого бізнесу в економіці країни).

9. Соломенко О.Є. Зростання вартості як стратегічна мета розвитку малого підприємства / О.Є. Соломенко // Інноваційні процеси в управлінні сучасними організаціями в постіндустріальній економіці: міжнар. наук.-практ. Інтернет-конференція студентів і молодих учених 21 листопада– 3 грудня 2005 р.: тези доп. – К., 2006. – С.51-52.

10. Соломенко О.Є. Проблеми оцінки ризику на малих підприємствах легкої промисловості / О.Є. Соломенко // міжнар. наук.-практ. конф. 18-19 жовтня 2007 р.: тези доп. – К.: КНУТД, 2007. – С. 21-23.

АНОТАЦІЇ

Соломенко О.Є. Управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (легка промисловість). – Київський національний університет технологій та дизайну Міністерства освіти і науки України, Київ, 2008.

Дисертаційна робота присвячена теоретичним, методичним та практичним питанням підвищення ефективності управління ризиком на малих підприємствах легкої промисловості. В результаті дослідження виявлено особливості управління ризиком на малих підприємствах. Розглянуто сучасні підходи до управління підприємствами та визначено можливості їх застосування на малих підприємствах. Розроблено концептуальну модель управління підсистемою державної підтримки малого бізнесу у легкій промисловості. Вдосконалено підхід до оцінки ризику діяльності на малих підприємствах. Обґрунтовано положення ситуаційного підходу до управління ризиком на малих підприємствах. Запропоновано методичний підхід до оперативного управління ризиковою ситуацією на малих підприємствах легкої промисловості.

Ключові слова: малий бізнес, мале підприємство, ризик, управління ризиком, ситуаційний підхід.

Соломенко О.Є. Управление риском на малых предприятиях легкой промышленности. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – Экономика и управление предприятиями (легкая промышленность). – Киевский национальный университет технологий и дизайна, Киев, 2008.

Диссертационная работа посвящена теоретическим, методическим и практическим вопросам повышения эффективности управления риском на малых предприятиях легкой промышленности. Выявлены особенности управления риском на малых предприятиях, обусловленные спецификой их деятельности.

На основании исследования факторов и условий, определяющих неустойчивость развития предприятий малого бизнеса, показано, что эффективное функционирование малых предприятий требует, с одной стороны, комплексной государственной поддержки, а с другой – внедрения современных подходов к управлению такими предприятиями.

Преимущества малых предприятий, такие как гибкость, мобильность, способность адаптации к изменениям рыночной конъюнктуры обусловлены быстротой и согласованностью управленческих решений, что является следствием такой их характерной особенности, как осуществление функций управления непосредственно собственником. Поэтому на малых предприятиях целесообразно использование стоимостного похода к управлению.

Автором установлено, что осуществление хозяйственной деятельности малых предприятий легкой промышленности характеризуется сложной конкурентной ситуацией, а также требует усиления поддержки со стороны государства. В связи с этим в работе предложена концептуальная модель управления подсистемой государственной поддержки малого бизнеса в легкой промышленности. Обосновано, что выявление и оценка риска осуществляется с помощью показателя, наиболее полно характеризующего результаты деятельности малых предприятий. Таким показателем является чистый денежный поток, который определяет финансовое равновесие и темпы увеличения рыночной стоимости предприятия.

Обоснована необходимость ситуационного подхода к управлению риском на малых предприятиях, что предусматривает выявление основных факторов, влияющих на функционирование предприятия, с целью приведения в соответствие параметров и требований его внутренней и внешней среды.

Формирование условий возникновения риска обусловлено определенными факторами, которые влияют на величину входящих и исходящих денежных потоков и создают рисковую ситуацию, основными составляющими которого являются диагностика и классификация ситуаций, внешние и внутренние факторы риска, информационное обеспечение, методы анализа и управления. Управление рисковой ситуацией предусматривает использование методов имитационного моделирования на основе анализа денежных потоков и позволяет исследовать причины возникновения рисковой ситуации, характер влияния внешних и внутренних факторов риска, а также заранее оценить возможные последствия, наступающие при условии изменения параметров функционирования системы. Разработка сценариев возможной рисковой ситуации предусматривает выявление факторов риска и классификацию ситуаций с учетом особенностей деятельности предприятия.

В работе обоснован подход к оценке риска, основанный на определении суммы денежных средств, необходимых для восстановления финансового равновесия предприятия, который позволяет выявить зоны риска потери платежеспособности в зависимости от размера платежного ресурса предприятия.

Предложен алгоритм, определяющий последовательность этапов управления рисковой ситуацией, что позволяет разработать сценарии развития возможных рисковых ситуаций и заблаговременно сформировать план мероприятий по обеспечению платежеспособности предприятия. При этом управление рисковой ситуацией рассматривается в аспекте предотвращения наступления рискового события, а также возможности восстановления финансового равновесия в случае реализации негативного воздействия факторов риска. Разработка комплекса мероприятий по снижению вероятности осуществляется с помощью методов уклонения от риска, а также диссипации (распределения) риска. Обеспечение сбалансированности денежных потоков достигается путем определения и использования возможностей увеличения входящего денежного потока и уменьшения исходящего с учетом особенностей хозяйственной деятельности малых предприятий легкой промышленности.

Разработана классификация факторов, которые вызывают нарушение финансового равновесия предприятия и создают рисковую ситуацию возможной потери платежеспособности.

Использование предложенных в диссертационной работе рекомендаций дает возможность уменьшить потери денежных средств малых предприятий легкой промышленности, а также способствует обеспечению их текущей платежеспособности.

Ключевые слова: малый бизнес, малое предприятие, риск, управление риском, ситуационный подход.

Solomenko O.Y. Risk management at small-scale enterprises of light industry. – Manuscript.

Thesis for a Candidate Degree in Economic Studies. Speciality 08.00.04 – Economics and Management of Enterprises (light industry). – Kyiv National University of Technologies and


Сторінки: 1 2