У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Сердюк-Копчекчі Юлія Володимирівна

УДК 658.167

МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.00.08 – Гроші, фінанси і кредит

 

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор,

заслужений працівник освіти України

Єгоров Петро Володимирович,

Донецький національний університет,

декан обліково - фінансового факультету,

завідувач кафедри фінансів і банківської справи

(м. Донецьк)

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, доцент Косова Тетяна Дмитрівна, Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган- Барановського, професор кафедри контролю та аналізу господарської діяльності (м. Донецьк)

кандидат економічних наук, доцент Ляшенко Олександра Миколаївна, Східноукраїнський національний університет ім. Володимира Даля, доцент кафедри менеджменту (м. Луганськ)

Захист відбудеться 3 липня 2008 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.07 у Донецькому національному університеті за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий 2 червня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А. Г. Беспалова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах інтернаціоналізації та глобалізації виробництва, розвитку сучасних комунікаційних інформаційних технологій ф_______________________________________________________________________________________________________________________________інанси стають найбільш рухливим економічним ресурсом, що визначає динаміку й результати діяльності промислових підприємств. Вони являють собою потужний фінансовий потенціал для оперативного й стратегічного впливу на виробничо-господарську ситуацію щодо швидкої зміни кон'юнктури внутрішнього й зовнішнього ринків. У зв'язку з цим, однією з базових характеристик економіки промислових підприємств незалежно від поставлених цілей - забезпечення конкурентоспроможності, безпеки, стабільності й сталого розвитку - є їх фінансовий потенціал.

У структурі фінансового потенціалу України фінансовий потенціал промислових підприємств займає провідне місце, чому свідчать дані останніх років: 2003р. - 77%, 2004р. - 73%, 2005р. - 68%. Фінансові можливості українських промислових підприємств на кінець 2005р. оцінені в 1.5 трлн. грн., що становить дві третини всього фінансового потенціалу країни. Однак існуюча тенденція зменшення питомої ваги фінансового потенціалу промислових підприємств у структурі фінансового потенціалу країни свідчить про відсутність системного підходу до управління ним, що, як правило, приводить до низької результативності методів, спрямованих на ефективне використання наявних у промислових підприємств фінансових ресурсів, а отже, до їх нестабільного фінансового стану.

Фінансовий потенціал доцільно розглядати як найважливіший стратегічний інструмент сталого розвитку промислових підприємств, оскільки існуюча структура фінансових ресурсів, яка сформована на основі діючої законодавчої бази, по суті, не впливає на ефективність їх виробництва в середньо - і довгостроковій перспективі й тим самим не дозволяє оцінити можливості використання їх фінансового потенціалу.

У зв'язку з цим виникає об'єктивна потреба в розробці механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, спрямованого на формування стратегічного вектора їх стійкого розвитку.

Даній науковій проблемі постійно приділяють увагу такі вітчизняні та закордонні вчені як: Бланк І., Геєць В., Данілішин Б., Єгоров П., Ковальова В., Косова Т., Костирко Л., Поддерьогін А., Пономаренко В., Савчук В., Терещенко О., Фатхутдінов Р., Чумаченко М., Чухно А., Шеремет А., Баканов М., Балабанов І., Мескон М., Альтман Е., Тоффлер Р., Тишоу Г., Беерман К., Колапс Б. та інші. Однак, високо оцінюючи їх внесок у вирішення різних теоретичних і практичних питань управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, слід зазначити на відсутність комплексного, системного підходу до їх розгляду. Багато проблем на сьогодні лишаються дискусійними й недостатньо розробленими, що не дозволяє ефективно здійснювати управління фінансовим потенціалом промислових підприємств. Зокрема, відсутнє змістовне уявлення про управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, яке виявилося забутою ділянкою системного аналізу процесів господарювання, не визначені вимоги до управління фінансовим потенціалом у ринкових умовах господарювання, не вирішені методологічні питання формування механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, не досить розроблені методи кількісної оцінки структурної динаміки фінансового потенціалу. Все це визначило вибір теми дисертаційної роботи та її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Донецького національного університету на тему: “Удосконалення фінансово-кредитних механізмів регулювання економіки” (номер державної реєстрації 0104U004651), у якій автор брав участь як співвиконавець.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка концепції механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств і комплексу моделей його реалізації, спрямованих на формування й ефективне використання фінансових ресурсів в управлінні їх діяльністю.

Для досягнення мети в роботі поставлені й вирішені наступні задачі:

- уточнено поняття фінансового потенціалу промислових підприємств;

- визначено особливості управління фінансовим потенціалом промислових підприємств;

- розроблено концепцію механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств;

- одержала подальшого розвитку модель діагностики фінансового потенціалу промислових підприємств;

- розроблено модель оцінки структурної динаміки фінансового потенціалу промислових підприємств;

- запропоновано моніторинг фінансового потенціалу промислових підприємств;

- запропонована інформаційна система обліку в управлінні фінансовим потенціалом промислових підприємств;

- проаналізовано вплив фінансового потенціалу на сталий розвиток підприємств металургійної промисловості;

- реалізовано механізм управління фінансовим потенціалом ВАТ «Єнакіївський металургійний завод».

Об’єкт дослідження – процеси управління фінансовим потенціалом промислових підприємств.

Предмет дослідження – механізм управління фінансовим потенціалом промислових підприємств.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є діалектичний метод пізнання економічних явищ, фундаментальні теоретичні положення економічної науки в області управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, розроблені в працях видатних вітчизняних і закордонних учених - економістів, законодавчі нормативні акти України, урядові рішення й постанови, галузеві методичні рекомендації. Розробка концепції механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств здійснювалася на основі системного підходу. При проведенні наукових досліджень, відповідно до поставлених конкретних цілей і задач використовувався фінансово - економічний аналіз, який дозволяє об'єктивно відобразити динаміку процесів розвитку промислових підприємств в умовах ринкових відносин; за допомогою методів логічного узагальнення була встановлена послідовність проведення наукового дослідження; методи економіко-математичного моделювання й експертних оцінок забезпечили наукове обґрунтування окремих положень діагностики, моніторингу й оцінки структурної динаміки фінансового потенціалу промислових підприємств; методи структурного аналізу, графічного аналізу, групування дозволили визначити й науково-обґрунтувати механізм управління фінансовим потенціалом промислових підприємств.

Наукова новизна отриманих результатів. У дисертації обґрунтована об'єктивна необхідність і практична значущість розробки важливої проблеми для економіки країни - формування фінансового потенціалу промислових підприємств, що має на меті адаптацію до вимог ринку й спрямованого на їх стійкий розвиток. Розроблено механізм управління даним процесом і його структурні компоненти, які дозволяють реагувати на зміни умов діяльності промислових підприємств. При цьому отримані наступні наукові результати:

Вперше:

визначено умови сталого розвитку промислових підприємств на основі підвищення ефективності використання їх фінансового потенціалу;

розроблено на основі системного підходу концепцію механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, що дозволяє формувати стратегічний вектор їх сталого розвитку, який спрямований на зниження трудомісткості управлінських робіт, підвищення обсягів продукції, що випускається, зниження витрат ресурсів в основному виробництві;

Удосконалено:

інформаційна система обліку в управлінні фінансовим потенціалом промислових підприємств, яка забезпечує даний процес релевантною інформацією з оперативних аналітичних звітів і зведень, що є особливо важливим для промислових підприємств, які прагнуть більш ефективно використовувати свої фінансові ресурси в умовах консолідованого управління їх фінансовим потенціалом;

Одержало подальшого розвитку:

модель діагностики фінансового потенціалу промислових підприємств на основі дискрімінантного підходу, яка дозволяє визначити набір незалежних і найбільш інформативних факторів їх впливу, що забезпечують адекватний розподіл фінансових показників промислових підприємств банкрутів і фінансово - стійких в умовах вітчизняної економіки, і тим самим виявити й оцінити проблеми ефективного управління фінансовим потенціалом промислових підприємств;

модель оцінки структурної динаміки фінансового потенціалу промислових підприємств, в основу якої покладено особливе представлення зв'язку фінансових ресурсів і кінцевого результату, що дозволяє виміряти рівень незбалансованості й диспропорційності структури фінансового потенціалу, а також виявити вплив темпів росту обсягів фінансових ресурсів на динаміку системно корисного результату діяльності промислових підприємств;

моніторинг фінансового потенціалу промислових підприємств, що адаптований до умов ринкових відносин, при яких показники управління фінансовою стійкістю промислових підприємств відповідають цілям і завданням проведення моніторингових досліджень, що виражаються в комплексності охоплення багатоконтурного зовнішнього середовища з метою розробки оптимальних варіантів оперативних, тактичних і стратегічних управлінських рішень.

Практична значущість одержаних результатів полягає в тому, що механізм управління фінансовим потенціалом промислових підприємств та комплекс моделей його реалізації є достатньо універсальним для різних об'єктів управління, що забезпечується використанням методичних підходів до посилення їх адаптивності до зовнішніх змін. Застосування запропонованого механізму дозволяє сформувати стратегічний вектор стійкого функціонування й розвитку промислових підприємств в умовах ринкових відносин. Основні результати дослідження були використані при формуванні механізму управління фінансовим потенціалом ВАТ "Єнакіївський металургійний завод". При цьому були отримані наступні результати: рівень фінансового потенціалу заводу збільшився на 18%, зросли обсяги продукції, що випускається, на 0,7 – 1 % і знизився рівень витрат ресурсів в основному виробництві на 0,5-0,8 %. Впровадження результатів дисертаційної роботи, підтверджується відповідним актом № 73/020-53 від 31.03.2008 р.

Наукові результати дослідження використовуються в навчальному процесі Донецького національного університету при підготовці студентів економічних спеціальностей по фундаментальних дисциплінах: "Фінанси", "Управління фінансами реального сектору економіки", "Фінансовий менеджмент", що підтверджується довідкою № 318/01-24/6.10.0 від 03.04.2008 р.

Особистий внесок здобувача. Теоретичне обґрунтування, пропозиції та рекомендації, що викладені у дисертації автором, одержано особисто. Внесок здобувача до публікацій, що написані у співавторстві, відображено у списку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення й висновки дисертаційної роботи обговорювалися й одержали позитивну оцінку VII міжнародній науковій конференції студентів і молодих вчених "Фінансовий і банківський менеджмент: досвід і проблеми" (м. Донецьк, 2005р.), IV Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених (м. Дніпропетровськ, 2006р.), VIII міжнародній науковій конференції студентів і молодих учених "Фінансовий і банківський менеджмент: досвід і проблеми" (м. Донецьк, 2006 р.), III Всеукраїнській науковій конференції студентів, аспірантів і молодих вчених "Перспективи й пріоритети розвитку економічного аналізу" (м. Донецьк, 2006р.), IX міжнародній науковій конференції студентів і молодих вчених "Фінансовий і банківський менеджмент: досвід і проблеми" (м. Донецьк, 2007р.), V міжнародній науково – практичній конференції молодих вчених "Економічний і соціальний розвиток України в XXI сторіччі: національна ідентичність і тенденції глобалізації" (м. Тернопіль, 2008р.), наукових семінарах кафедр: «Економічна кібернетика», «Фінанси та банківська справа» Донецького національного університету.

Публікації. За результатами виконаних досліджень опубліковано 14 робіт, загальним обсягом 5,4 д. а., з яких особисто авторові належить 4,9 д.а., з них 8 робіт опубліковано в наукових спеціалізованих виданнях і 6 за матеріалами наукових конференцій.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зi вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків й викладена на 233 сторінках, у тому числі на 190 сторінках основного тексту, які містять 16 таблиць і 20 рисунків. Список використаних джерел містить 221 найменування на 18 сторінках. Робота містить 7 додатків на 25 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі «Теоретичні основи механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств» виявлено, що фактором сталого розвитку промислових підприємств є їхній фінансовий потенціал, визначено особливості управління ним, розроблено концепцію механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств.

Аналіз статистичних даних не дає підстави для висновку про дієву реалізацію в Україні інноваційної моделі економічного зростання (табл. 1), оскільки динаміка інноваційно активних підприємств за 2001-2007 рр. Свідчить про те, що незважаючи на збільшення кількості підприємств, що впроваджували інновації і їх частки в загальній кількості промислових підприємств, яке спостерігалося в 2002р., починаючи з 2003 р. по 2006р. їхня кількість стала найменшою. Однак в 2007р. даний показник вийшов на позиції 2004р. Така тенденція спостерігається й сьогодні, але, незважаючи на це, рівень даних показників ще не досягнув рівня 2001р. Таке положення пояснюється відсутністю комплексного системного управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, призначеного для збільшення його рівня з метою розвитку й відновлення виробництва на інноваційній основі.

Фінансовий потенціал – це сукупність фінансових ресурсів, які беруть участь у промислово-господарській діяльності та характеризуються можливістю їх залучення для фінансування як майбутньої діяльності промислових підприємств, так і їх стратегічних напрямків розвитку.

Визначені особливості управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, якими є: врахування впливу конкуренції; визначення фінансових ресурсів; представлення об'єктом управління прояву результатів управління через розмір й строки протікання грошових потоків; необхідність оптимального розподілу й перерозподілу фінансових ресурсів; розробка й прийняття рішень по досягненню певного компромісу між вимогами прибутковості, надійності й ліквідності капіталу промислових підприємств; потреба у формуванні фінансових ресурсів з різних джерел; регулювання структурних перетворень фінансового потенціалу; використання методів, управлінського впливу на фінансові ресурси.

Таблиця 1.

Інноваційна активність підприємств України 2001-2007 рр.

Показники | Роки

2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007

Кількість підприємств, які впроваджували інновації (од.) | 1503 | 1506 | 1238 | 1180 | 1086 | 1162 | 1191

Частка інноваційно активних підприємств в загальній кількості промислових підприємств ( %) | 14,3 | 14,6 | 12,7 | 12,3 | 11,0 | 10,0 | 12,4

Кількість освоєних нових видів техніки, найменувань (од.) | 610 | 520 | 710 | 769 | 657 | 786 | 724

Кількість впроваджених нових технологічних процесів (од.) | 1421 | 1142 | 1482 | 1727 | 1808 | 1145 | 672

з них

маловідходних, ресурсозберігаючих | 469 | 430 | 606 | 645 | 690 | 424 | 236

Крім того, вибір критерію оцінки ефективності управління фінансовим потенціалом промислових підприємств на основі визначення їх фінансової стійкості, вказує на об'єктивну необхідність розробки такого механізму, який був би найважливішим системним елементом стратегічного управління фінансовим потенціалом промислових підприємств і відображав би усю сукупність методів, способів, форм і інструментів, за допомогою яких здійснюється управління даним процесом. Розроблена концепція механізму представлена на рис.1.

У другому розділі “Формування механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств” розроблено науково-методичне забезпечення механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств у вигляді комплексу моделей діагностики фінансового потенціалу, оцінки його структурної динаміки та моніторингу, спрямованих на формування та ефективне використання фінансових ресурсів у діяльності промислових підприємств.

Для побудови моделі діагностики фінансового потенціалу промислових підприємств були відібрані показники, що характеризують їхню фінансову стійкість. Ціль відбору полягала в тому, щоб вибрати з множини наявних показників тільки ті, які дають можливість зробити найбільш значимими й достовірними висновки щодо потенційної фінансової спроможності промислових підприємств.

Цими показниками є:

- показник управління ліквідністю (LK):

= ( ,, ,) (1)

де: - коефіцієнт абсолютної ліквідності; - коефіцієнт проміжної ліквідності; - коефіцієнт загального покриття; - частка найбільш ліквідних

коштів в оборотних активах.

- показник управління рентабельністю (RN):

= (,,,,,) (2)

де: - коефіцієнт економічної рентабельності; - коефіцієнт фінансової рентабельності; - коефіцієнт комерційної рентабельності; - коефіцієнт рентабельності операційної діяльності; - рентабельність реалізованої продукції по чистому прибутку; - період окупності власного капіталу.

- показник управління платоспроможністю (PL):

= (,,) (3)

де: - коефіцієнт маневреності активів; - загальний коефіцієнт співвідношення дебіторської й кредиторської заборгованостей; - частка виробничих запасів в оборотних активах.

- показник управління концентрацією фінансових ресурсів (KF):

=(,,,,) (4)

де: - коефіцієнт забезпеченості активів власними оборотними
коштами; - коефіцієнт маневреності власних оборотних коштів; - коефіцієнт фінансової незалежності; - коефіцієнт концентрації залученого капіталу; - коефіцієнт співвідношення позикових і власних коштів.

- показник управління діловою активністю (DA):

= (,,,,,,,,,,,) (5)

де: - коефіцієнт оборотності активів; - коефіцієнт оборотності оборотних активів; - коефіцієнт оборотності запасів; - коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості; - коефіцієнт відволікання оборотних активів у дебіторську заборгованість; - коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості; - зведений коефіцієнт придатності необоротних активів; - коефіцієнт оборотності капіталу; - коефіцієнт оборотності власного капіталу; - коефіцієнт оборотності позикового капіталу; - коефіцієнт фондовіддачі необоротних активів; - коефіцієнт фондовіддачі основних виробничих фондів.

Модель діагностики фінансового потенціалу промислових підприємств забезпечує високу точність класифікації промислових підприємств банкрутів і фінансово сталих, в умовах вітчизняної економіки. Все це дає можливість виявити й оцінити проблеми ефективного управління фінансовим потенціалом промислових підприємств.

Розроблена модель оцінки структурної динаміки фінансового потенціалу промислових підприємств відрізняється від існуючих моделей тим, що оцінка ефективності управління визначається не обсягом і структурою фінансових ресурсів, а обсягом і відхиленням структури фінансових ресурсів від еталонної.

Нехай для виробництва -го виду продукції ( ) потрібні фінансові ресурси () , які будемо вважати, що всі вони мають загальну одиницю виміру - вартість, і, отже, виконується умова інваріантності по розмірності. Позначимо:

(6) (7) (8)

Величина - оцінює обсяг фінансових ресурсів, а числа - структуру фінансових ресурсів.

Нехай - параметри еталонної структури фінансових ресурсів, при якій рівень реалізації функцій управління промисловим підприємством максимальний. Відхилення від будемо оцінювати за допомогою параметру:

 

при (9)

Чим ближче до одиниці параметр , тим ефективніше структура використовуваних фінансових ресурсів. Результативність діяльності промислового підприємства визначається, з одного боку, величиною , а, з іншого – параметром . Функція результативності діяльності промислового підприємства (Fj) має вигляд:

(10)

Якщо функція результативності діяльності промислового підприємства є однорідною щодо обсягу використаних фінансових ресурсів, то:

(11)

Звідси монотонно зростаючу функцію можна вибирати у вигляді:

(12)

де: - оцінка результативності діяльності промислового підприємства при використанні фінансових ресурсів, структура яких збігається з еталонною; - функція, що визначає втрату результативності діяльності промислового підприємства, пов'язану з розбіжністю фактичної структури фінансових ресурсів з еталонною. Вид функції відображений на рис. 2.

Таким чином, особливе уявлення зв'язку фінансових ресурсів і кінцевого результату, дозволяє встановити вплив темпів і прискорення темпів росту фінансових ресурсів на динаміку системно корисного результату діяльності промислових підприємств.

Важливим елементом управління фінансовим потенціалом промислових підприємств є його моніторинг, який у даному дослідженні є інструментом його оцінки. Моніторинг здійснюється на багатоконтурному зовнішньому оточенні фінансового потенціалу промислового підприємства, який визначений як:

(13)

Багатоконтурність зовнішнього середовище фінансового потенціалу промислового підприємства - може бути представлена таким чином:

- зовнішнє середовище, що визначає кризову фінансову стійкість;

- зовнішнє середовище, що визначає не стабільну фінансову стійкість;

- зовнішнє середовище, що визначає нормальну фінансову стійкість;

- зовнішнє середовище, що визначає абсолютну фінансову стійкість.

У третьому розділі «Практична реалізація концепції механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств» розроблено інформаційну систему обліку в управлінні фінансовим потенціалом промислових підприємств, проаналізовано вплив фінансового потенціалу на стійкий розвиток підприємств металургійної промисловості України, проведено апробацію механізму управління фінансовим потенціалом на ВАТ „Єнакіївський металургійний завод”.

Інформаційна система обліку в управлінні фінансовим потенціалом (рис.3) являє собою інтеграцію різноманітних видів обліку (оперативного, бухгалтерського та статистичного) на основі єдиної первинної інформації. При цьому, злиття цих видів обліку не відбувається, оскільки кожний з них вирішує свої завдання й виконує свої функції. Інформаційна система обліку дозволяє накопичувати великі масиви фінансово-економічної інформації, застосовувати єдину нормативну інформацію на основі автоматизованого збору, зберігання, обробки й видачі інформації для прийняття рішень з управління фінансовим потенціалом промислового підприємства.

Аналіз темпів і характеру модернізації вітчизняної металургійної промисловості виявляє невідповідність її стану світовим тенденціям і дозволяє прогнозувати подальше відставання металургійної галузі України по науково-технічному рівню не тільки від світових лідерів, але й від середнього світового рівня.

Зазначені обставини свідчать про надзвичайну актуальність розробки адекватних програм технічного переозброєння галузі, в основі яких має бути об'єктивний аналіз інноваційного рівня виробництва в металургійній промисловості України як складової частини світового виробництва металопродукції. У зв'язку із цим, управлінські процеси, що спрямовані на сталий розвиток підприємств металургійної промисловості, вимагають комплексного підходу до управління їх фінансовим потенціалом, який є основним джерелом фінансування поточних витрат, пов'язаних з реалізацією програм технічного переозброєння підприємств.

На підставі впровадження механізму управління фінансовим потенціалом були отримані значення інтегральних показників управління: ліквідністю, рентабельністю, платоспроможністю, концентрацією фінансових ресурсів і діловою активністю ВАТ "ЄМЗ " за період 2005-2007 рр.( табл. 2).

Дані табл. 2 свідчать про позитивну динаміку зростання інтегральних показників ВАТ "ЄМЗ " за період 2005-2007 рр., що зумовило збільшення його фінансового потенціалу на 18 %.

Таблиця 2

Значення інтегральних показників ВАТ «ЄМЗ» за 2005-2007 рр.

Назва групи коефіцієнтів |

Позначення групи показників |

Значення інтегрального показника

2005р. |

2006р. | 2007р.

Показники управління ліквідністю підприємства | 0,48 | 0,43 | 0,49

Показники управління рентабельністю підприємства | 0,03 | 0,006 | 0,85

Показники управління платоспроможністю підприємства | 0,30 | 0,29 | 0,32

Показники управління концентрацією фінансових ресурсів підприємства | 1,02 | 1,03 | 1,04

Показники управління діловою активністю підприємства | 5,60 | 4,80 | 5,10

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертації одержано теоретичне узагальнення й отримано нове рішення наукового завдання - розробки концепції механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, який функціонує в умовах ринкової економіки. Результати дослідження дозволяють зробити наступні висновки:

1. Науково обґрунтовано, що здатність до розвитку промислових підприємств ототожнюється з поняттями виробничий, економічний, інноваційний, трудовий, інтелектуальний, техніко-технологічний і багатьма іншими потенціалами. У свою чергу, зі сталим їхнім розвитком слід ототожнювати поняття фінансовий потенціал, оскільки всі перераховані вище потенціали являють собою сукупність наявних у промислових підприємств можливостей по використанню зконцентрованих ресурсів, що вказує на наявність у них статичного характеру. Для приведення цих ресурсів у динамічний стан необхідна рушійна сила - фінансовий потенціал.

2. Визначено, що фінансовий потенціал являє собою сукупність фінансових ресурсів, які характеризуються можливістю їх залучення для фінансування як поточної діяльності промислових підприємств, так і стратегічних напрямків їх розвитку.

3. Доведено, що управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, являє собою цілеспрямований управлінський вплив на фінансові ресурси з метою досягнення фінансового добробуту промислових підприємств і нарощування рівня їх фінансового потенціалу для розвитку й відновлення виробництва на його інноваційній основі.

4. Класифіковано методи управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, які діляться на три групи залежно від етапів управління даним процесом і використовуються в певній послідовності, це: методи діагностики управління фінансовим потенціалом; методи регулювання структурної динаміки фінансового потенціалу; методи обґрунтування й прийняття рішень щодо управління фінансовим потенціалом.

5. Запропонована стратегія ефективного управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, на основі розрахунку показників управління: ліквідністю, рентабельністю, платоспроможністю, концентрацією фінансових ресурсів, діловою активністю, що характеризують тип фінансової стійкості, яка виступає критерієм оцінки ефективності управління фінансовим потенціалом промислових підприємств.

6. Розроблено концепцію механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, який не обмежується реалізацією однієї функції управління, а є координуючою системою забезпечення взаємозв'язків між діагностикою, оцінкою й моніторингом показників управління фінансовим потенціалом, що сприяє підвищенню ефективності використання фінансових ресурсів.

7. Проаналізовано діючі моделі діагностики фінансового потенціалу промислових підприємств, що дало можливість визначити, що в основі їх лежить рішення лише одного завдання - визначення класифікації промислових підприємств за ймовірностю їх банкрутства з використанням багатьох незалежних факторів впливу. При цьому, результати прогнозування банкрутства промислових підприємств виявили низьку точність отриманих оцінок реального фінансового потенціалу промислових підприємств. Все це не дозволяє повною мірою оцінити фінансовий потенціал на предмет можливого залучення фінансових ресурсів в управлінні промислових підприємств і реалізації стратегічних напрямків їх розвитку.

8. Запропоновано модель діагностики фінансового потенціалу промислових підприємств із набором незалежних і найбільш інформативних факторів впливу, що забезпечують адекватний розподіл фінансових показників промислових підприємств банкрутів і фінансово стійких, в умовах вітчизняної економіки. Така постановка завдання зводиться до оптимального стиску інформації про фінансовий стан промислових підприємств, тобто до відображення цієї інформації мінімальною кількістю параметрів при заданому рівні точності або до мінімізації втрат інформації при заданій кількості узагальнених координат. Все це дає можливість виявити й оцінити проблеми ефективного управління фінансовим потенціалом промислових підприємств.

9. Визначено, що оцінка рівнів фінансового потенціалу промислових підприємств залежить від оптимальної структури джерел капіталу (співвідношення власних і позикових коштів) і оптимальності структури активів промислових підприємств і, у першу чергу, від співвідношення основних і оборотних коштів, а також від урівноваженості його активів і пасивів за функціональною ознакою.

10. Запропоновано модель оцінки структурної динаміки фінансового потенціалу промислових підприємств, в основі якої лежить особливе представлення зв'язку фінансових ресурсів і кінцевого результату, що дозволяє вимірювати рівень незбалансованості й диспропорційності структури фінансового потенціалу, а також установити вплив темпів росту фінансових ресурсів на динаміку системно корисного результату діяльності промислових підприємств.

11. Запропоновано моніторинг фінансового потенціалу промислових підприємств, який адаптовано до умов ринкових відносин, при яких показники його управління відповідають цілям і завданням проведення моніторингових досліджень, що виражаються в комплексності охоплення багатоконтурного зовнішнього середовища фінансового потенціалу з метою розробки оптимальних варіантів оперативних, тактичних і стратегічних управлінських рішень.

12. Запропонована інформаційна система обліку в управлінні фінансовим потенціалом промислових підприємств, яка складається із взаємозалежних підсистем, де бухгалтерська підсистема є найбільш важливою, тому що вона відіграє провідну роль в управлінні фінансовими потоками всіх підрозділів промислових підприємств. При цьому розроблено концепцію ділової облікової інформації, яка відрізняється методологічною основою і можливістю її реагування на цілий комплекс внутрішніх і зовнішніх факторів.

13. Проаналізовано вплив фінансового потенціалу на сталий розвиток підприємств металургійної промисловості України, при цьому було виявлено, що складність організації їх виробничого процесу в умовах ринкових відносин, пояснюється насамперед, наявністю цілого комплексу внутрішніх і зовнішніх фінансових проблем, таких як: відсутність достатнього фінансування для впровадження інновацій; висока вартість оборотних активів; брак коштів для здійснення операційної діяльності; відсутність економічно обґрунтованих калькуляцій витрат; наявність безнадійних боргів; розбалансування фінансових потоків; наявність фінансових складових, які ведуть до банкрутства. Змінити ситуацію, що складається, можливо тільки завдяки ефективному управлінню фінансовим потенціалом промислових підприємств.

14. Апробацію механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств було здійснено на ВАТ “Єнакіївський металургійний завод”, що дозволило збільшити рівень його фінансового потенціалу на 18% і тим самим сформувати стратегічний вектор сталого розвитку заводу в умовах ринкових відносин, підвищити обсяг продукції, що випускається, на 0,7-1 %, зменшити рівень витрат в основному виробництві на 0,5-0,8 %.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ НАУКОВИХ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у наукових фахових виданнях:

1.Сердюк-Копчекчи Ю.В. Экономические законы в процессе управления конкурентоспособностью предприятия/ Ю.В.Сердюк-Копчекчи// Прометей: регіональний збірник наукових праць з економіки. -Донецьк: ТОВ «Юго-Восток, ЛТД».- 2005.-Вип. 2(17).- С.174-176.

2. Сердюк-Копчекчи Ю.В. Финансовый потенциал как фактор устойчивого развития промышленного предприятия/ Ю.В.Сердюк-Копчекчи // Финансы, учет, банки. - ДонНУ, Каштан.- 2006.- Вып. 12 Донецк.- С. 181-186.

3. Сердюк-Копчекчи Ю.В. Модель оценки структурной динамики финансового потенциала промышленного предприятия/ Ю.В.Сердюк-Копчекчи, П.В. Егоров // Вісник Донецького університету економіки та права.- Донецьк: ДонУЕП.- 2006.- С.42-52. (Особистий внесок здобувача: розроблено модель оцінки структурної динаміки фінансового потенціалу промислових підприємств)

4. Сердюк-Копчекчи Ю.В. Концепция механизма управления финансовым потенциалом промышленного предпрития/ Ю.В.Сердюк-Копчекчи, П.В. Егоров // Економіка промисловості.- 2007. - Вип. 1(36).- С. 15-22. (Особистий внесок здобувача: розроблено на основі системного підходу концепцію механізму управління фінансового потенціалу промислових підприємств)

5.Сердюк-Копчекчи Ю.В. Модель диагностики финансового потенциала промышленных предприятий/ Ю.В.Сердюк-Копчекчи // Финансы, учет, банки. – Донецк: ДонНУ, Каштан.- 2007. – Вып. 13.- С.92-102.

6.Сердюк-Копчекчи Ю.В. Особенности управления финансовым потенциалом промышленного предприятия/ Ю.В. Сердюк-Копчекчи // Вісник Донецького університету, «Економіка і право».- 2007. - № 1.- С.415-423.

7. Сердюк-Копчекчі Ю.В. Модель фінансового потенціалу промислових підприємств/ Ю.В.Сердюк-Копчекчі, П.В.Єгоров // Економіка і організація управління.- Донецьк: ДонНУ, Каштан.- 2008.- Вип. 3.- С. 17-30. (Особистий внесок здобувача: розроблено моніторинг фінансового потенціалу промислових підприємств, який адаптовано к умовам ринкових відносин)

8.Сердюк-Копчекчи Ю.В. Информационная система учета в управлении финансовым потенциалом промышленных предприятий/ Ю.В.Сердюк-Копчекчи // Економіка промисловості.- 2008.- Вип. 1(40).- С. 99-105

За матеріалами конференцій:

9. Сердюк-Копчекчи Ю.В. Системный анализ управления коннкуренто-способностью предприятия/ Ю.В.Сердюк-Копчекчи// Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми: Тези доповідей і виступів VII Міжнар. наук. конф. студентів і молодих вчених. – Донецьк: ТОВ «Юго-Восток, Лтд».- 2005.- С. 104-106.

10. Сердюк-Копчекчи Ю.В. Организационные аспекты управления конкурентоспособностью инновационных промышленных технологий / Ю.В.Сердюк-Копчекчи// Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку України: Матеріали IV Всеукраїнської Наук.-практ. конференції молодих вчених.- Т.1.- Дніпропетровськ: Наука і освіта. - 2006. - С. 65-67.

11. Сердюк-Копчекчи Ю.В. К вопросу управления финансовым потенциалом промышленного предприятия/ Ю.В.Сердюк-Копчекчи // Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми: Тези доповідей і виступів VIII Міжнар. наук. конф. студентів і молодих вчених. – Донецьк: ТОВ «Юго-Восток, Лтд».- 2006.- С. 155-156.

12.Сердюк-Копчекчі Ю.В. Об’єктивна необхідність розвитку методологічної бази стратегічного управління конкурентоспроможним потенціалом промислових підприємств/ Ю.В.Сердюк-Копчекчі// Перспективи та пріорітети розвитку економічного аналізу: Тези доповідей і виступів III Всеукраінської конф. студентів, аспірантів і молодих вчених. – Донецьк: Тов «Юго-Восток, Лтд».- 2006.- С. 102-103.

13.Сердюк-Копчекчи Ю.В. Проблемы проведения диагностики финансового потенциала промышленных предприятий/ Ю.В.Сердюк-Копчекчи // Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми: Тези доповідей і виступів IХ Міжнар. наук. конф. студентів і молодих вчених. – Донецьк: ТОВ «Юго-Восток, Лтд».- 2007.- С.124-125.

14.Сердюк-Копчекчі Ю.В. Механізм управління фінансовим потенціалом промислових підприємств/ Ю.В.Сердюк-Копчекчі // Збірник тез та доповідей V Ювілейна Міжнар. наук.–практ. конф. молодих вчених; «Економічний і соціальний розвиток України в ХХI столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації», [ у двух частинах]. -Тернопіль: Економічна думка.- 2008. – ч.2 .- С. 487-488.

АНОТАЦІЯ

Сердюк-Копчекчі Ю.В. Механізм управління фінансовим потенціалом промислових підприємств. - Рукопис.

Диссертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.08 - Гроші, фінанси і кредит. - Донецький національний університет, Донецьк, 2008.

На теоретичному, методологічному та практичному рівнях у дисертаційній роботі розроблено механізм управління фінансовим потенціалом промислових підприємств.

Визначено умови стійкого розвитку промислових підприємств на основі підвищення ефективності використання їх фінансового потенціалу.

Розроблено на основі системного підходу концепцію механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, який включає в себе моделі діагностики, моніторингу та оцінки структурної динаміки фінансового потенціалу, що дозволяють сформувати стратегічний вектор стійкого розвитку промислових підприємств, який направлено на зниження трудомісткості управлінських робіт, підвищення обсягу продукції, зниження витрат ресурсів у основному виробництві.

Запропоновано напрямки вдосконалення інформаційній системи обліку в управлінні фінансовим потенціалом промислових підприємств, які забезпечують цей процес релевантною інформацією з оперативних аналітичних звітів, що є особливо важливим для промислових підприємств, які прагнуть до ефективного використання своїх фінансових ресурсів в умовах консолідуємого управління їх фінансовим потенціалом.

Механізм управління фінансовим потенціалом промислових підприємств має досить універсальне застосування для різних об’єктів управління. Використання його моделей дозволяє підвищувати ефективність функціонування виробничих систем в умовах ринкових відносин. Основні результати дослідження були використані при управлінні фінансовим потенціалом ВАТ « Єнакіївський металургійний завод».

Ключові слова: фінансові ресурси, фінансовий потенціал, моніторинг, структурна динаміка, промислове підприємство, фінансові показники.

АННОТАЦИЯ

Сердюк-Копчекчи Ю.В. Механизм управления финансовым потенциалом промышленных предприятий. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.08 – Деньги, финансы и кредит. - Донецкий национальный университет, Донецк, 2008.

На теоретическом, методологическом и практическом уровнях в диссертационной работе разработан механизм управления финансовым потенциалом промышленных предприятий.

Научно обосновано, что развитие промышленных предприятий следует отождествлять с понятием «экономический потенциал», а с устойчивым их развитием понятие - «финансовый потенциал». Это объясняется тем, что если экономический потенциал для промышленных предприятий представляет собой совокупность возможностей использования сконцентрированных ресурсов, тем самым, подтверждая его статический характер, то для приведения этих ресурсов в динамическое состояние необходима движущая сила. Этой движущей силой для промышленных предприятий выступает их финансовый потенциал.

Финансовый потенциал - это совокупность финансовых ресурсов, которые принимают участие в производственно-хозяйственной деятельности и характеризуются возможностью их привлечения для финансирования как будущей деятельности промышленных предприятий, так и их стратегических направлений развития.

Предложена стратегия эффективного управления финансовым потенциалом промышленных предприятий на основе расчета показателей управления: ликвидностью, рентабельностью, платежеспособностью, концентрацией финансовых ресурсов, деловой активностью, характеризующих тип финансовой устойчивости (абсолютный, нормальный, нестабильный, кризисный), которая выступает критерием оценки эффективности управления финансовым потенциалом промышленных предприятий.

Разработана концепция механизма управления финансовым потенциалом промышленных предприятий, которая включает в себя принципы, цель и задачи, функции механизма, инструменты его реализации, а также информационное обеспечение принятия управленческих решений о состоянии и тенденциях развития финансового потенциала промышленных предприятий.

Разработано методическое обеспечение механизма управления финансовым потенциалом промышленных предприятий: модель диагностики финансового потенциала, модель оценки структурной динамики финансового потенциала и его мониторинг.

Предложена информационная система учета в управлении финансовым потенциалом промышленных предприятий, которая заключается в осуществлении интеграции различных видов учета (оперативного, бухгалтерского и статистического) на основе единой первичной информации. При этом, основной акцент сделан на получение оперативных аналитических отчетов и сводок о текущем состоянии данного процесса. Такой режим работы информационной системы учета очень важен для промышленных предприятий, стремящихся более эффективно использовать свои финансовые ресурсы в условиях консолидированного управления их финансовым потенциалом.

Дана оценка управления финансовым потенциалом ОАО «Енакиевский металлургический завод» до и после внедрения механизма.

Ключевые слова: финансовые ресурсы, финансовый потенциал, мониторинг, структурная динамика, промышленное предприятие, финансовые показатели.

ANNOTATION

Serdyuk-Kopchekchi Yuliya. The mechanism of management in financial potential of the industrial enterprises.- Manuscript.

Thesis for a scientific degree of Cand.Econ.Sci. by a speciality 08.00.08 - Money, the finance and credit.-Donetsk national university, Donetsk, 2008.

The mechanism of management in financial potential of the industrial enterprises is developed on theoretic, methodological and practical levels in the thesis.

The thesis deals with the development conditions of the industrial enterprises on the basis of efficiency increase of use of their financial potential. The mechanism of management concept in financial potential of the industrial enterprises is developed. It includes principles, the purpose and problems, functions of the mechanism, tools of its realization, and also a supply with information of administrative decisions acceptance on a condition and tendencies of development of the industrial enterprises financial potential.

Information system of the account directions of improvement in management in financial potential of the industrial enterprises which provide the given process by the relevant information of operative analytical reports that is especially important for the industrial enterprises which aspire to an effective utilization of available financial resources in conditions of consolidated management in their financial potential are offered.

The mechanism of management in financial potential of the industrial enterprises is universal in use for various objects of management. Use of its models allows to raise efficiency of industrial systems functioning in conditions of market attitudes. The basic results of research have been used at management in financial potential of Joint Stock Company" Yenakiyivskiy Metallurgical Works"

Keywords: financial resources, financial potential, monitoring, structural dynamics, the industrial enterprise, financial parameters.

Сердюк-Копчекчі Юлія Володимирівна

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Підписано до друку 22.04.08 | Формат 60х84/16 | Папір типографський

Печатка офсетна | Умов.друк.арк. 0,9

Тираж 100 екз. | Замовлення № 163

Видано ТОВ "Апекс" м. Донецьк,

вул. Челюскінцев, 151, к.101, тел.: (061) 305-39-41

E-mail: apex@euromb.com

Свідоцтво про державну реєстрацію

ДК № 361 від 15.03.2001 р.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ТВОРЧА СПАДЩИНА А. В. НІКОВСЬКОГО ЯК ДЖЕРЕЛО ДОСЛІДЖЕННЯ ГРОМАДСЬКО–ПОЛІТИЧНОГО ТА КУЛЬТУРНОГО ЖИТТЯ УКРАЇНИ ПЕРШОЇ ТРЕТИНИ ХХ СТ. - Автореферат - 31 Стр.
РОЗВИТОК ТеоріЇ ТА ПРИНЦИПІВ ПОБУДОВИ інформаційно-вимірювальних систем з часовим представленням вимірювальної інформації - Автореферат - 46 Стр.
ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЕКСПЛУАТАЦІЙНОЇ РОЗВІДКИ РОДОВИЩ ЗАЛІЗИСТИХ КВАРЦИТІВ - Автореферат - 23 Стр.
ГРАНИЧНІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВІТРОУСТАНОВОК ТА ЇХ ВИКОРИСТАННЯ ДЛЯ РОЗРОБКИ ЗАПОБІЖНИХ ПРИСТРОЇВ - Автореферат - 22 Стр.
АНТИЦИПАЦІЙНІ ФУНКЦІЇ ОПЕРАТИВНОЇ ПАМ’ЯТІ У ДІЯЛЬНОСТІ ЛЬОТЧИКА - Автореферат - 25 Стр.
ФУНКЦІОНАЛІЗОВАНІ ЕНАМІНИ В СИНТЕЗІ ФОСФОРОВМІСНИХ ГЕТЕРОЦИКЛІВ - Автореферат - 21 Стр.
ПРАВОВЕ СТАНОВИЩЕ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН ПІВДНЯ УКРАЇНИ У СКЛАДІ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ НАПРИКІНЦІ ХVІІІ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТ. (НА МАТЕРІАЛАХ ОДЕСИ) - Автореферат - 28 Стр.