У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальність теми дослідження

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА і АРХІТЕКТУРИ

Ткаленко Наталія Валеріївна

УДК 005.8:658.152: 65.012.1

управління проектами ліквідації

підприємств-банкрутів

05.13.22 – управління проектами і програмами

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2008

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі менеджменту і управління проектами в Чернігівському державному інституті економіки і управління Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник доктор технічних наук, професор Польшаков Валерій Іванович, Українська Академія Бізнесу та Підприємництва, проректор з наукової роботи, завідувач кафедри менеджменту (м. Київ)

Офіційні опоненти:

доктор технічних наук, професор Кононенко Ігор Володимирович, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, завідувач кафедри стратегічного управління (м.Харків)

кандидат технічних наук, доцент Данченко Олена Борисівна, Черкаський державний технологічний університет, доцент кафедри управління проектами (м. Черкаси)

 

Захист відбудеться “9” червня 2008 р. о 1300 годині на засіданні спеціалізованої Вченої Ради Д 26.056.01 у Київському національному університеті будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України за адресою: 03037, м. Київ, Повітрофлотський проспект, 31, ауд. 466.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного університету будівництва і архітектури за адресою: 03037, м. Київ, Повітрофлотський проспект, 31.

Автореферат розіслано “ 7 ” травня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої Вченої ради

доктор технічних наук, професор С.В. Цюцюра

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дослідження. Ліквідація підприємств розглядається разом з фінансовою санацією і реструктуризацією як варіант виходу з кризової ситуації під час провадження справи про банкрутство. У світовій практиці для управління санацією, реструктуризацією використовують моделі і методи проектного менеджменту, тоді як при ліквідації підприємств-банкрутів використовують підхід традиційного менеджменту. Ліквідація неплатоспроможного суб’єкта господарювання згідно із законодавством передбачає погашення заборгованості із заробітної плати, по платежах у державний та місцевий бюджети, перед кредиторами, а також фінансових зобов’язань перед акціонерами шляхом виявлення та реалізації активів цього підприємства. Аналіз різних проектів ліквідації підприємств-банкрутів виявив найбільш поширену проблему – це довготривале, без дотримання встановленого строку, неефективне управління, здебільшого з неспроможністю повного задоволення майнових і фінансових вимог кредиторів.

Актуальність обраної теми зумовлена: відсутністю єдиної системної концепції управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів; структуризації функцій і процесів управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів; необхідністю забезпечення ефективної інтеграції всіх елементів управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів; складністю взаємодії суб’єктів ліквідації на практиці.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота відповідає тематичній спрямованості наукових розробок, що здійснюється в Чернігівському державному інституті економіки і управління. Дослідження виконане в рамках держбюджетних науково-дослідних робіт за темами “Інноваційний проект підготовки спеціалістів до ринкових умов функціонування
і розвитку бізнесу регіону” (№ державної реєстрації 0104U006178) та “Управління стратегією підприємства шляхом реалізації проекту” (№ державної реєстрації 0107U004043).

Мета і завдання дослідження. Основною метою роботи є розробка моделей та методу управління проектами ліквідації підприємств під час провадження справ про банкрутство з метою досягнення максимально можливого задоволення вимог кредиторів, що були визнані в судовому порядку.

Для досягнення поставленої мети в роботі сформульовані і вирішені наступні завдання:

– аналіз тенденції банкрутства суб’єктів господарської діяльності в Україні;

– визначення основних особливостей проектів ліквідації підприємств-банкрутів;

– визначення основних обмежень і забезпечення проектів ліквідації підприємств-банкрутів;

– визначення основних фаз проектів ліквідації підприємств-банкрутів;

– визначення основних факторів ризику в проектах ліквідації підприємств-банкрутів;

– визначення основних процесів управління реалізацією активів боржника в проектах ліквідації підприємств-банкрутів;

– впровадження результатів досліджень у практику управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів.

Об’єктом дослідження є процеси управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів.

Предметом дослідження є процеси управління реалізацією активів боржника
в проектах ліквідації підприємств–банкрутів.

Методи дослідження. Теоретичне підґрунтя досліджень склали праці провідних зарубіжних та вітчизняних вчених у галузях управління проектами. Методологічною базою роботи є загальнонаукові принципи проведення досліджень, теоретичні й методичні основи системного підходу, математичного моделювання.

При проведенні даного дослідження були використані методи системного аналізу, методи управління проектами, методи математичного моделювання, метод аналізу ієрархії, методи експертних оцінок.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає в розробці моделей та методу управління проектами ліквідації підприємств під час провадження справи про банкрутство:

Вперше:

– розроблено концептуальну модель проектів ліквідації підприємств-банкрутів, яка дає змогу чітко визначити основні обмеження і забезпечення проектів даного виду, а також є базою для створення концепції управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів;

– розроблено модель життєвого циклу даного виду проектів, яка на відміну від існуючої практики дозволяє виділити основні фази проекту, їх тривалість, проміжні продукти і тим самим підвищити ефективність управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів у цілому;

– розроблено математичну модель оптимізації фінансових потоків при реалізації активів і погашенні кредиторської заборгованості в проектах ліквідації підприємств-банкрутів, що дозволяє досягти максимально можливого задоволення вимог кредиторів, визнаних у судовому порядку;

– розроблено метод управління реалізацією активів боржника в проектах ліквідації підприємств-банкрутів, який дає змогу визначити п’ять основних варіантів реалізації даних проектів у часі (з урахуванням основних законодавчих обмежень), врахувати типові ризики проектів і підвищити якість процесів управління в цілому.

дістало подальшого розвитку:

– застосування методу аналізу ієрархії при визначенні цінності складових фінансових потоків і важливості основних ризиків для проектів ліквідації підприємств-банкрутів, що дозволяє підвищити ефективність управління ризиками
в проектах ліквідації підприємств-банкрутів.

У сукупності отримані результати формують методологічний інструментарій для управління реалізацією активів банкрута і управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів у цілому.

Достовірність результатів дослідження підтверджується практичними результатами та публікаціями у фахових виданнях.

Практичне значення одержаних результатів. Практична цінність роботи полягає в тому, що розроблені моделі та метод є науково-методичною основою для управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів.

Результати наукових досліджень дисертаційної роботи можуть бути використані в практичній роботі менеджерів проектів, арбітражних керуючих, ліквідаторів, антикризових керівників, розпорядників майна. Основні наукові результати дисертаційного дослідження використані в навчальних курсах “Антикризовий менеджмент”, “Планування діяльності підприємств”, “Інвестиційний менеджмент”.

Результати дисертаційної роботи були впроваджені під час роботи ліквідаційних комісій у проектах ліквідації підприємств – банкрутів Чернігівського регіону: ВАТ “Фабрика музичних інструментів”, Пересувна механізована колона №1 корпорації “Облагробуд”, Міжгосподарське будівельно-монтажне об’єднання “Райагробуд”, що підтверджено відповідними довідками.

Особистий внесок здобувача. Основні наукові результати представлені
в дисертаційній роботі та опубліковані у співавторстві належать особисто авторові роботи: концептуальна модель проектів ліквідації підприємств-банкрутів, модель життєвого циклу проектів даного виду, математична модель оптимізації фінансових потоків при реалізації активів і погашенні кредиторської заборгованості і метод управління реалізацією активів підприємства-банкрута; запропоновано використання методу аналізу ієрархії для визначення цінності основних складових фінансових потоків проекту і вагомості основних факторів ризику в проектах ліквідації підприємств-банкрутів.

Апробація результатів дисертації. Результати дисертаційного дослідження доповідалися і отримали схвалення на наступних науково-практичних конференціях: 1-й всеукраїнській науково-практичній конференції “Україна наукова – 2001”
(5–7 листопада 2001р., м. Дніпропетровськ); міжнародній науково-практичній конференції “Управління організацією: регіональні аспекти” (12–13 квітня 2002 р., м. Київ); VII міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта”
(10–25 лютого 2004 р., м. Дніпропетровськ); IV міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні інформаційні технології в економіці та управлінні підприємствами, програмами та проектами” ( 11-17 вересня 2006 р., м. Алушта); міжнародній науково-технічній конференції “Інтегровані комп’ютерні технології
в машинобудуванні” (2006 р., м. Харків); 2-й науково-практичній міжвузівський конференції “Теорія і практика сучасного менеджменту: проблеми та шляхи вирішення” (30 березня 2006 р., м. Чернігів); 3 науково-практичній міжвузівській конференції “Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку регіону” (25 травня 2007 р., м. Славутич).

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи викладено в 11 наукових працях, з них наукових статей, опублікованих у фахових виданнях – 4, матеріалів конференцій – 7. Загальний обсяг публікацій 1,84 д.а. з яких особисту автору належать 1,55 д.а.

Структура і обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг дисертаційної роботи складає 165 сторінок, обсяг основного тексту становить 133 сторінок. Робота містить 46 ілюстрацій, 17 таблиць, 11 додатків. Список використаних джерел включає 115 найменувань.

Дисертація виконана на кафедрі менеджменту і управління проектами Чернігівського державного інституту економіки і управління.

Основний зміст

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначено мету і завдання дослідження, його об’єкт та предмет, розкрито наукову новизну та практичну цінність одержаних результатів дисертаційної роботи.

У першому розділі визначено необхідність розробки моделей і методів управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів. Проаналізовано стан банкрутства суб’єктів господарської діяльності України. Управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів здійснюється на підставі Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”. Згідно із вимогами цього Закону термін проектів ліквідації збанкрутілих підприємств не повинен перевищувати 1,5 року. Однак, проведений аналіз довів наявність негативної тенденції перевищення законодавчо визначеного терміну більше, ніж
в 60 проектів. Основним показником ефективного управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів є максимально можливе задоволення вимог кредиторів, що були визнані в судовому порядку. Проаналізована статистична інформація дає підстави стверджувати, що управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів на сучасному етапі є неефективним.

За результатами проведеного аналізу зроблено висновок про необхідність розробки концептуальної моделі проектів ліквідації підприємств-банкрутів
з розробкою окремих складових моделі, методу управління реалізацією активів банкрута. Такий вид проектів пов’язаний з певним ступенем ризику недосягнення кінцевої мети проекту, неможливістю дотримання встановлених термінів проекту. Створення концептуальної моделі проекту ліквідації підприємств-банкрутів допоможе підвищити ефективність управління проектами в умовах жорсткої обмеженості ресурсів і часу.

У другому розділі розроблено концептуальну модель проектів ліквідації підприємств-банкрутів, яка визначає основні обмеження, насамперед законодавчі (рис. ).

Рис.1. Концептуальна модель проектів ліквідації підприємств – банкрутів

Визначено, що основними обмеженнями в розробленій моделі виступають нормативно-правові вимоги законодавчих актів України, які регулюють ліквідацію підприємств-банкрутів. Головним серед них є Закон України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, що набув чинності 01.01.2000. Даний Закон встановлює часове обмеження проектів ліквідації підприємств-банкрутів у межах 1,5 року, визначає послідовність задоволення вимог кредиторів. Основним забезпеченням проектів ліквідації підприємств-банкрутів відповідно до розробленої моделі є активи підприємства-банкрута, дебіторська заборгованість, кошти на рахунках, кошти від оренди майна банкрута. Аналіз статистичної інформації показав, що задоволення вимог кредиторів на 80–90 відбувається за рахунок коштів, що надходять від продажу активів. Таким чином при плануванні проекту ліквідації підприємства – банкрута найбільшу увагу необхідно приділяти виявленню, оцінці, продажу активів боржника.

Розроблено модель життєвого циклу проектів ліквідації підприємств-банкрутів (рис. 2).

Рис. 2. Модель життєвого циклу проекту ліквідації підприємств – банкрутів

Визначено основні фази життєвого циклу відповідно до Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Життєвий цикл наведений на рисунку містить наступні фази:

І – Ініціація проекту;

ІІ – Фаза підготовки;

ІІІ – Фаза впровадження;

ІV – Заключна фаза.

Ці фази розташовані між ключовим віхами проекту: А – прийняття рішення про ліквідацію підприємства Господарчим судом України; В – затвердження складу ліквідаційної комісії ; С – затвердження реєстру кредиторів і їх вимог до боржника; D – затвердження ліквідаційного балансу; E – виключення підприємства з єдиного державного реєстру.

Перша фаза проекту відповідно до законодавства України не може перевищувати терміну 5 календарних днів. Тривалість другого етапу зумовлена законодавчим терміном прийняття вимог кредиторів. Фаза впровадження є найбільш тривалою
і складною. Її максимальний термін зумовлено тим, що ліквідація підприємства при визнанні його банкрутом має тривати не більше півтора року. Мінімальний термін зумовлено тим, що господарчий суд призначає ліквідацію терміном на три місяці
і при необхідності може подовжувати. Остання фаза проекту не регламентована законодавчо у часі. Однак дослідження справ про банкрутство з ліквідацією показало, що з моменту затвердження ліквідаційного балансу господарчим судом до моменту виключення підприємства з єдиного державного реєстру у 80 випадків минає часовий інтервал у 10–20 календарних днів.

Визначено основні ризики проектів ліквідації підприємств-банкрутів, серед яких основними є недостатній обсяг вхідного фінансового потоку, низька ліквідність активів підприємства-банкрута, безнадійність дебіторської заборгованості. Для оцінки факторів ризику проектів даного виду запропоновано використовувати метод експертних оцінок. Визначено основні заходи щодо зниження ризиків проектів ліквідації підприємств-банкрутів.

У третьому розділі на основі концептуальної моделі проектів ліквідації підприємств-банкрутів з метою досягнення максимально можливого задоволення кредиторських вимог були визначені основні складові фінансових потоків проектів даного виду.

Загальний обсяг вхідного фінансового потоку:

max, (1)

де – вхідний фінансовий потік;

CFо – надходження від оренди майна, грн.;

CFд – дебіторська заборгованість, грн.;

CFр – кошти на розрахунковому рахунку на момент визнання підприємства банкрутом, грн.;

CFм – попередня оціночна вартість активів ();

Xij – кількість і-их активів j-го виду (), ( );

Pij – ціна і-ого активів j-го виду.

Кількість активів не може бути від’ємним числом:

, , .

Загальна кількість виявлених активів не може перевищувати кількість активів зазначену у ліквідаційній масі підприємства-банкрута:

, (2)

де Аі – загальна кількість і-их активів ліквідаційної маси, до того ж:

, .

Певні математичні обмеження має і функція ціни:

, , .

Ціна, за якою можуть бути реалізовані активи, залежить від ринкового попиту на даний вид активів, який визначається поточним станом активів, рекламною діяльністю ліквідаційної комісії, її ціновою політикою (рис. 3).

Рис. 3. Залежність попиту на активи підприємства-банкрута від оціночної ціни

Функція D(pij) має нижню границю, а саме D(pij)=0 і монотонно зменшується:

, (3)

де – ринковий коефіцієнт активу, який визначається фахівцями з оцінки майна;–

коефіцієнт, що відображає рівень потенційного попиту на активи підприємства-банкрута (аукціони).

Проаналізовано вплив рекламної діяльності на попит, а відповідно і на вартість реалізації активів підприємства-банкрута. Збільшення витрат на рекламу активів, що продаються, призводить до збільшення потенційного попиту (рис. 4).

Рис.4. Залежність попиту на активи підприємства-банкрута від

витрат ліквідаційної комісії на рекламу

Залежність попиту від реклами має наступний математичний вигляд:

. (4)

Наведена функція має верхню границю D(z)=Dmax і монотонно зростає.

Сукупний попит Dij на активи підприємства-банкрута може бути визначений як результат сумарного впливу різних факторів із урахуванням випадкових елементів:

, (5)

де – попит, сформований ціною;

– попит, сформований рекламою;

– випадкова складова.

Наступним етапом визначено вихідний фінансовий потік. Обсяг вихідного фінансового потоку складається із задоволення вимог кредиторів і витрат ліквідаційної комісії, що залежать від періоду ліквідації.

Таким чином, загальний вихідний потік визначається:

CFвих=CC+CR, (6)

де – кредиторські вимоги;

– витрати команди проекту (ліквідаційної комісії).

Кредиторські вимоги визнані судом:

, (7)

де СR1 – зобов’язання перед працівниками підприємства-банкрута;

СR2 – вимоги щодо сплати держа-вних і місцевих податків та неподаткових платежів до бюджету, вимоги органів державного страхування та соціального забезпе-чення;

СR3 – вимоги кредиторів, не за-безпечені заставою;

СR4 – вимоги членів трудового ко-лективу щодо повернення їхніх внесків до статутного фонду під-приємства та інші вимоги;

СR5 – інші вимоги, зокрема вимоги власників корпоративних прав.

Індекси, які присвоєні складовим компонентам, відповідають черговості задоволення вимог кредиторів, що встановлено Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Витрати команди проекту при ліквідації підприємства-банкрута (CC) можна поділити на дві групи: умовно-постійні (FC) і змінні витрати (ChC):

СС=FC+ChCmin. (8)

Для ефективного управління реалізацією активів боржника в проектах ліквідації підприємств-банкрутів визначено основні принципи управління фінансовими потоками в проектах даного виду (кредиторська заборгованість
є основною складовою вихідного фінансового потоку, а вартість активів – складова вхідного фінансового потоку):

1. Принцип інформативної вірогідності. Як і кожна управлінська система, управління фінансовими потоками проекту повинно бути забезпечене необхідною інформаційною базою.

2. Принцип забезпечення збалансованості. Реалізація цього принципу пов’язана з оптимізацією фінансових потоків при реалізації активів боржника
і погашенні кредиторської заборгованості в проектах ліквідації підприємств-банкрутів.

3. Принцип забезпечення ефективності. Надходження для забезпечення впровадження проектів ліквідації підприємств-банкрутів і витрати характеризуються істотною нерівномірністю у розрізі окремих часових інтервалів, що призводить до формування значних розбіжностей.

4. Принцип забезпечення якості в проектах ліквідації підприємств-банкрутів. Розбіжність між вихідним і вхідним потоками фінансових ресурсів породжує дефіцит коштів у проектах такого виду, що негативно позначається на якості управління проектом у цілому і якості задоволення претензій кредиторів.

Визначено, що оптимізація фінансових потоків при реалізації активів боржника і погашенні кредиторської заборгованості повинна спиратися на концепцію фінансової рівноваги. Зміст якої визначається як збалансованість вхідних і вихідних по-токів фінансових ресурсів проекту в кожний момент часу проекту. Якщо за період часу [0, T) проект генерує n фінансових потоків CFі (),
то умова фінансової рівноваги може бути виражена , для кожного
t [0, T).

Якщо ж розглядати концепцію фінансової рівноваги в проектах ліквідації підприємств-банкрутів як умову відповідності величини вхідних фінансових потоків проекту величині його вихідних потоків за період, та в сукупності всіх фінансових потоків проекту виділити позитивні потоки CF+i, (), тобто надходження коштів за період [0, T), та від’ємні потоки, CF-j (),тобто виплати заборгованості і витрати команди проекту за даний період, то рівняння фінансової рівноваги матиме вигляд:

. (9)

Синхронізація фінансових потоків базується на коваріації додатних та від’ємних потоків. У процесі синхронізації реалізації активів та погашення кредиторської заборгованості і покриття витрат команди проекту має бути досягнуто підвищення рівня кореляції між даними двома видами потоків. Результати синхронізації фінансових потоків у часі оцінюються за допомогою коефіцієнта кореляції r, значення якого в процесі оптимізації фінансових потоків повинне наближатись до рівня 1,0.

Задача оптимізації фінансових потоків при реалізації активів і задоволенні вимог кредиторів в проектах ліквідації підприємств-банкрутів за умови фінансової рівноваги набуває такого вигляду:

; (10)

де – середні значення позитивних та від’ємних потоків за період ліквідації;

, – середньоквадратичні відхилення позитивних та від’ємних потоків;

– прогнозні значення ймовірностей відхилень величин потоків від їхнього середнього значення в ліквідаційному періоді.

Порушення принципів фінансової рівноваги в проектах ліквідації підприємств-банкрутів негативно впливає на якість проектів. З урахуванням визначених вище вимог математична модель оптимізації фінансових потоків при реалізації активів боржника і погашенні кредиторської заборгованості в проектах ліквідації підприємств-банкрутів за 6 ліквідаційних періодів:

; (11)

де відомі величини:

CR – кредиторські вимоги;

СFм – попередня оціночна вартість активів;

СС – витрати ліквідаційної комісії за один період;

невідомі величини:

хі – доля активів для продажу за період (i=1, 2, 3, 4, 5, 6);

kнц – коефіцієнт нарощування ціни;

kнці – коефіцієнт нарощування ціни на і-тий період (i=1, 2, 3, 4, 5, 6).

Усе вищенаведене дає змогу представити математичний опис концептуальної моделі ліквідації підприємств-банкрутів (рис. 5).

Для досягнення максимально можливого задоволення вимог кредиторів, визнаних в судовому порядку; підвищення якості управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів у цілому розроблено метод управління реалізацією активів боржника (рис. 6). Даний метод базується на розроблених у дисертаційній роботі концептуальній моделі проекту ліквідації підприємства-банкрута, моделі життєвого циклу проекту і моделі оптимізації реалізації активів боржника і погашення кредиторської заборгованості в проектах даного виду.

Рис. 5. Математична модель ліквідації підприємств-банкрутів

на концептуальному рівні

Рис. 6. Блок-схема методу управління реалізацією активів боржника в проектах ліквідації підприємств-банкрутів

У четвертому розділі дисертаційної роботи було впроваджено основні положення розроблених моделей і методу управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів. За допомогою програмного забезпечення Microsoft Excel проведено оптимізацію реалізації активів боржника і погашення кредиторської заборгованості в розрізі п’яти основних часових варіантів проектів ліквідації підприємств-банкрутів: за 2 інтервали (180 днів), за 3 інтервали (270 днів), за 4 інтервали (360 днів), за 5 інтервалів (450 днів), за 6 інтервалів (540 днів). Приклад пошуку рішення з використанням програмного забезпечення Microsoft Excel (рис. 7).

Рис. 7. Приклад пошуку рішення для оптимізації реалізації активів боржника в проекті ліквідації підприємства-банкрута за 6 періодів

Для прискорення обчислень та підвищення точності розв’язання задано параметри оптимізатора (рис. 8).

Рис. 8. Параметри оптимізатора

За допомогою програмного забезпечення Microsoft Excel було виявлено, що залежність коефіцієнта нарощування ціни від кількості періодів ліквідації може бути описано логарифмічною функцією.

Практичне використання запропонованих моделей та методу було використано при управлінні проектами ліквідації підприємств-банкрутів Чернігівської області.

Висновки

У дисертаційній роботі вирішується наукове завдання розробки моделей та методу управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів. Основні наукові
і практичні результати дисертаційної роботи полягають в наступному:

1. Було проаналізовано стан банкрутства суб’єктів господарської діяльності
в Україні. Банкрутство є невід’ємним явищем економіки будь-якої країни, його сутність розкриває Закон України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”. Сутність полягає в недостатності активів у ліквідній формі, неспроможності задовольнити вимоги кредиторів у встановленому розмірі
й у визначений час, виконання зобов’язань перед бюджетом.

2. Визначено ряд особливостей проектів ліквідації підприємств-банкрутів, що зумовлені законодавством країни: часове обмеження проектів ліквідації підприємств-банкрутів у 1,5 року, черговість задоволення кредиторських вимог: зобов’язання перед працівниками підприємства-банкрута; вимоги щодо сплати держа-вних і місцевих податків та неподаткових платежів до бюджету, вимоги органів державного страхування та соціального забезпе-чення; вимоги кредиторів, неза-безпечені заставою; вимоги членів трудового ко-лективу щодо повернення їхніх внесків до статутного фонду під-приємства; інші вимоги, зокрема вимоги власників корпоративних прав; критерій якості проектів даного виду це – повне задоволення кредиторських вимог; менеджером проекту призначається фахівець, що має ліцензію арбітражного керуючого.

3. Розроблено концептуальну модель проектів ліквідації підприємств – банкрутів, яка визначає основні обмеження і джерела забезпечення проекту. Дана модель розроблена на основі теорії системного аналізу з визначенням основних вхідних і вихідних параметрів.

4. Розроблено модель життєвого циклу даних видів проектів. Визначено основні фази проектів ліквідації підприємств-банкрутів: ініціація, фаза підготовки, фаза впровадження, фаза завершення.

5. Визначено основні ризики проектів ліквідації підприємств-банкрутів, серед яких найбільш суттєвими є ризики недостатнього обсягу вхідного фінансового потоку; безнадійності дебіторської заборгованості; низької ліквідності активів підприємства-банкрута; визнання додаткових вимог кредиторів на етапі провадження проекту.

6. Для мінімізації визначених ризиків запропоновано ранжирування завдань за ступенем важливості відповідно до Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”; планування фінансових резервів, синхронізація фінансових потоків у часі; аналіз наявної документації і проведення додаткових робіт по збору, аналізу і формалізації вихідних даних.

7. Розроблено математичну модель оптимізації фінансових потоків при реалізації активів і погашенні кредиторської заборгованості в проектах ліквідації підприємств-банкрутів, яка дає змогу синхронізувати фінансові потоки проекту
і підвищити якість проекту в цілому.

8. Розроблено метод управління реалізацією активів боржника в проектах ліквідації підприємств-банкрутів. Визначено п’ять часових варіантів впровадження проектів ліквідації підприємств-банкрутів.

9. Практичне впровадження моделей та методу, розроблених в дисертаційній роботі, дає можливість досягти максимально можливого задоволення вимог кредиторів, визнаних судом, при реалізації проектів ліквідації підприємств-банкрутів будь-яких галузей і форм власності, знизити вплив основних факторів ризику, підвищити ефективність управління проектами даного виду.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

1. Ткаленко Н. В. Проектно-орієнтоване управління ліквідацією підприємств при впроваджені справи про банкрутство // Зб. наук. пр. Національного університету кораблебудування ім. Адмірала Макарова. – Миколаїв, 2006. – №5/1(410). – С. 41–45.

2. Польшаков В. І. Системна модель проектів ліквідації підприємств-банкрутів / В. І. Польшаков, Н. В. Ткаленко // Управління проектами та розвиток виробництва : зб. наук. пр. – Луганськ : вид-во СНУ ім. В. Даля, 2006. – №2 (18) –
С. 46–53.

Автору належить розробка концептуальної моделі проектів ліквідації підприємств-банкрутів і моделі життєвого циклу проектів даного виду.

3. Польшаков В. І. Управління ліквідацією підприємств-банкрутів / В. І. Польшаков, Н. В. Ткаленко // Управління проектами та розвиток виробництва : зб. наук. пр. – Луганськ : вид-во СНУ ім. В. Даля, 2007. – №1(21). – С. 64–70.

Автором запропоновано використання проектного підходу до ліквідації підприємств-банкрутів.

4. Польшаков В. І. Оптимізація фінансових потоків в проектах ліквідації підприємств-банкрутів / В. І. Польшаков, Н. В. Ткаленко // Управління проектами та розвиток виробництва : зб. наук. пр. – Луганськ : вид-во СНУ ім. В. Даля, 2007. – №4(24). – С. 9–19.

Автору належить модель оптимізації фінансових потоків при реалізації активів боржника і погашенні кредиторської заборгованості проекту ліквідації підприємств-банкрутів.

Друковані праці наукових конференцій

1. Ткаленко Н. В. Модель роботи ліквідаційних комісій в контексті нового закону про банкрутство // Тези доповідей першої всеукраїнської науково-практичної конференції “Україна наукова 2001”. – Дніпропетровськ, 2001. – Т. 14. – С. 43–44.

2. Ткаленко Н. В. Аспекти банкрутства суб’єктів господарської діяльності в Україні // Тези доповідей Х Міжнародної науково-практичної конференції “Управління організацією: регіональні аспекти”. – Київ, 2002. – С. 309–310.

3. Ткаленко Н. В. Концепция проекта инновационной подготовки специалистов для управления и проектного развития еврорегиона «Днепр» // Тези доповідей VII Міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта 2004”. – Дніпропетровськ, 2004. – Т. 10. – С. 39–41.

4. Ткаленко Н. В. Застосування методів управління проектами при ліквідації підприємств-банкрутів // Тези доповідей IV Міжнародної науково-практичної конференції “Современные информационные технологии в экономике и управлении предприятиями, программами и проектами». – Харків, 2006. – С. 146–147.

5. Ткаленко Н. В. Застосування проектного підходу до ліквідації підприємств-банкрутів // Тези доповідей міжнародної науково-практичної конференції “ІКТМ’2006”. – Харків, 2006. – С. 353.

6. Ткаленко Н. В. Особливості управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів // Тези доповідей ІІ науково-практичної міжвузівської конференції “Теорія і практика сучасного менеджменту: проблеми та шляхи вирішення”. – Чернігів, 2006. – С. 38–40.

7. Ткаленко Н. В. Морфологічний підхід до визначення приоритетних критеріїв проектів ліквідації підприємств-банкрутів // Тези доповідей 3 науково-практичної міжвузівської конференції “Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку регіонів”. – Славутич, 2007. – С. 61–62.

АНОТАЦІЯ

Ткаленко Н. В. Управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.22. – Управління проектами і програмами. – Київський національний університет будівництва і архітектури Міністерство освіти і науки України, Київ, 2008.

Дисертаційна робота присвячена вирішенню наукового завдання розробки моделей та методу управління проектами ліквідації підприємств-банкрутів.

Для досягнення поставленої мети в дисертаційній роботі виконано аналіз сучасного стану банкрутства та особливостей проектів ліквідації підприємств-банкрутів. Автором запропоновано концептуальну модель проектів ліквідації підприємств-банкрутів та визначено основні параметри моделі. Розроблено модель життєвого циклу даного виду проектів з визначенням основних фаз, робіт і кінцевих продуктів. Визначено основні ризики проектів даного виду і запропоновано ряд заходів щодо зниження впливу основних факторів ризику.

У роботі запропоновано математичну модель оптимізації фінансових потоків при реалізації активів боржника і погашенні кредиторської заборгованості. Розроблено метод управління реалізацією активів боржника і визначено п’ять основних часових варіантів реалізації проектів ліквідації підприємств-банкрутів. Запропоновано використання методу аналізу ієрархії для визначення цінності основних складових фінансових потоків проектів ліквідації підприємств-банкрутів
і визначення вагомості факторів ризику в проектах даного виду.

Ключові слова: проект ліквідації підприємства-банкрута, концептуальна модель, життєвий цикл, управління реалізацією активів, оптимізація, метод.

АННОТАЦИЯ

Ткаленко Н. В. Управление проектами ликвидации предприятий-банкротов. – Рукопись.

Диссертация на соискание степени кандидата технических наук по специальности 05.13.22. – Управление проектами и программами. – Киевский национальный университет строительства и архитектуры, Киев, 2008.

Работа посвящена решению научной задачи разработки моделей и метода управления проектами ликвидации предприятий-банкротов. Для достижения поставленной цели в диссертационной работе выполнен анализ современного состояния банкротства и проблем управления проектами ликвидации предприятий-банкротов.

Определен ряд особенностей проектов ликвидации предприятий-банкротов, которые обусловлены законодательством Украины. Эти особенности имеют важное влияние на планирование и реализацию проектов ликвидации предприятий-банкротов.

На основе анализа особенностей проектов ликвидации предприятий-банкротов и законодательных требований к срокам проектов данного вида была разработана модель жизненного цикла проектов данного вида. Определены основные фазы проекта, процессы и конечные результаты каждой фазы.

Разработанная и представленная в работе концептуальная модель проекта ликвидации предприятия-банкрота определяет основные ограничения и источники обеспечения проекта. Данная модель разработана на основе теории системного анализа с определением основных входов и выходов. Концептуальная модель способствует повышению эффективности управления проектами в условиях неопределенности внешней среды.

Автором разработан метод управления реализацией активов должника
в проектах ликвидаций предприятий-банкротов. Данный метод базируется на разработанных моделях и позволяет учесть особенности проектов данного вида и повысить эффективность управления проектами ликвидации предприятий-банкротов.

В работе предложено использовать метод Саати для определения ценности составляющих входящего и исходящего финансовых потоков, а также важности основных факторов риска в проектах ликвидации предприятий-банкротов.

Оценка ценности составляющих финансовых потоков, удельного веса основных рисков проекта; оптимизация финансовых потоков при реализации активов должника и погашении кредиторской задолженности; выбор временного варианта реализации активов в проектах ликвидации предприятий-банкротов выполнены с помощью табличного процессора Microsoft Excel.

Разработанные модели и метод управления проектами ликвидации предприятий-банкротов позволяют учитывать всю законодательную специфику данных проектов, на стадии планирования определить временное распределение реализации активов предприятия-банкрота, как основного источника обеспечения такого вида проектов, тем самым повысить качество процессов управления проектами. Практическое внедрение результатов диссертационной работы дает возможность достичь максимально возможного удовлетворения требований кредиторов, признанных в законодательно установленном порядке.

Ключевые слова: проект ликвидации предприятия-банкрота, концептуальная модель, жизненный цикл, управление реализацией активов, оптимизация, метод.

ANNOTATION

Tkalenko N. V. Management of bankruptcy liquidation projects. – Manuscript.

The dissertation on the competition of scientific degree of Candidate of Technical Sciences in specialty 05.13.22. – Management of projects and programs. – Kуiv National University of Construction and Architecture, Kуiv, 2008.

The work is devoted to the creation of the models and the method of bankruptcy liquidation projects management. In order to achieve the main purpose the author analyzed the modern bankruptcy conditions and the problems of bankruptcy liquidation projects management.

The author proposed the conception model of bankruptcy liquidation projects and the main model parameters. There has been created the model of life circle of the projects of this kind. It determines the main fazes, works, final results. The thesis determines the method of management of assets selling in the projects of this kind. It proposes 5 main time variants of the project realization. There has been created the optimization model of financial flows during assets selling and account receivable paying off. There has been proposed the adoption of the Saaty method to appreciate the importance of the main components of financial flows in bankruptcy liquidation projects.

Key words: bankruptcy liquidation project, conception model, life circle, management of assets selling, optimization, method.

____________________________________________

Підписано до друку 03.03.2008 р. Формат 60х90/16.

Ум. друк. арк. 0,9. Обл.-вид. арк. 0,9.

Тираж 100. Зам. 64.

____________________________________________

«Видавництво “Науковий світ”»®

Свідоцтво ДК № 249 від 16.11.2000 р.

м. Київ, вул. Боженка, 17, оф. 504.

200-87-13, 200-87-15, 8-050-525-88-77






Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЗВИТОК НАУКОВИХ І ТЕХНОЛОГІЧНИХ ОСНОВ КЕРУВАННЯ ЯКІСТЮ ЕЛЕКТРОДУГОВОГО Й ЕЛЕКТРОШЛАКОВОГО МЕТАЛУ - Автореферат - 47 Стр.
СУЧАСНІ АСПЕКТИ ДІАГНОСТИКИ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНОГО СПАЙКОВОГО ПРОЦЕСУ У ЖІНОК РЕПРОДУКТИВНОГО ВІКУ (клініко-експериментальна робота) - Автореферат - 27 Стр.
КлІнІко-імунологічне обгрунтування комплексної терапії ХРОНІЧНОГО обструктивнОГО захворюванНЯ легенів у хворих, які перенесли туберкульоз легенів - Автореферат - 29 Стр.
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ ТОВАРІВ, РОБІТ ТА ПОСЛУГ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ (ЗБЛИЖЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ З ПРАВОМ ЄС) - Автореферат - 28 Стр.
ІСТОРІЯ СТАНОВЛЕННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ ЛІНІЙ ДОНЕЦЬКОЇ ЗАЛІЗНИЦІ (1861 – 1917 рр.) - Автореферат - 30 Стр.
ПРАВОВИЙ СТАТУС ПОСАДОВИХ ОСІБ МИТНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ - Автореферат - 24 Стр.
ЗМІНИ ПОКАЗНИКІВ СПЕЦІАЛЬНОЇ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ТА ФІЗИЧНОЇ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ КУРСАНТІВ-ЖІНОК ПРОТЯГОМ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ - Автореферат - 29 Стр.