У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Міністерство освіти і науки України

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган - Барановського

Вереітіна Інна Юріївна

УДК 005.72 : 334.7

Організаційно-методичне забезпечення

оцінки ефективності корпоративного управління

Спеціальність 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами

(за видами економічної діяльності)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому національному університеті економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: | доктор економічних наук, професор,

Виноградова Олена Володимирівна,

Донецький національний університет економіки

і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського,

професор кафедри міжнародної економіки.

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Назарова Галина Валентинівна,

Харківський національний економічний університет,

завідувач кафедри управління персоналом;

кандидат економічних наук, доцент

Верескун Михайло Вікторович,

Приазовський державний технічний університет

(м. Маріуполь), доцент кафедри економіки підприємства.

Захист відбудеться „22” квітня 2008 р. о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.055.01 у Донецькому національному університеті економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського за адресою: 83050, м.Донецьк, вул. Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського за адресою: 83017, м. Донецьк, б. Шевченка, 30.

Автореферат розісланий „21” березня 2008 р.

В.о. вченого секретаря

спеціалізованої вченої ради О.Б.Чернега

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Корпоративний сектор національної економіки являє собою особливу, специфічну галузь, яка формує сталий розвиток не лише окремого підприємства, регіону, але і всієї країни. Зростання кількості корпорацій в різних галузях свідчить про необхідність та актуальність питань науково-обґрунтованого управління, яке б враховувало не лише галузеві особливості, але і специфіку функціонування корпорацій.

Проблемам корпоративного управління присвячені роботи вітчизняних та закордонних фахівців: Амітана В.Н., Ансоффа І., Балабанової Л.В., Бандуріна А.В., Бондарчука І., Борисенка З., Верескуна М.В., Виноградової О.В., Євтушевського В.А., Книша М.І., Коровки Ю.В., Корольова В.Ю., Кукури С.П., Лессера Б., Масютіна С.О., Машенка В.Є., Назарової Г.В., Поважного О.С., Рассела Л. Акоффа, Савельева А.А., Хаммера М., Чампі Дж., Чернеги О.Б., Шеіна В.І. та ін. Забезпечення оптимального функціонування корпоративного управління стає можливим при врахуванні цілої низки аспектів: організаційного, інформаційного, методичного, кадрового, технологічного тощо. Ці питання є об’єктом уваги як спеціалістів практиків, так і теоретиків. Водночас необхідно зазначити, що розгляд аналітичної підсистеми корпоративного управління досліджено недостатньо. Питання оцінки ефективності корпоративного управління було розглянуто у роботах таких фахівців у сфері економічного аналізу, як: Барнгольц С.Б., Басовська М.В., Басовський Л.Е., Бороненкова С.А., Гадзевич О.І., Заруба О.Д., Каліна А.В., Ковальов В.В., Кярн У., Любушкін Н.П., Мец В.О., Негашєв Е.В., Поклонський Ю.Ф., Стрілець А.І., Шеремет А.Д. Але питанням організаційно-методичного забезпечення оцінки ефективності корпоративного управління приділено недостатньо уваги, що суттєво зменшує ефективність процесу корпоративного управління і не дає змогу вносити своєчасні, науково-обґрунтовані корективи з метою його оптимізації.

Значущість вказаних проблем, необхідність їх рішення обумовили актуальність теми дисертаційної роботи, її мету і завдання дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок дослідження безпосередньо пов'язаний з комплексним планом науково-дослідних робіт Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, а саме: “Удосконалення механізму інтеграції України в систему міжнародного поділу праці” (№ держ. реєстрації 0104U010928, розроблено рекомендації щодо застосування досвіду ТНК у діяльності вітчизняних корпорацій); “Розробка методології підвищення конкурентоспроможності підприємства” (розроблено рекомендації щодо посилення конкурентних переваг підприємства за рахунок вдосконалення організаційно-методичного забезпечення аналітичної оцінки ефективності управління); “Розробка рекомендацій з підвищення ефективності управління грошовими потоками підприємства” (№ держ. реєстрації 0104U010928, розроблено рекомендації з вдосконалення аналізу руху грошових потоків корпорації); “Аналітична оцінка ефективності корпоративного управління” (№ держ. реєстрації 0107U011582, розроблено аналітичні методики комплексної оцінки фінансово-господарської діяльності корпорацій); “Організаційно-аналітичні аспекти оцінки ефективності корпоративного управління” (№ держ. реєстрації 0108U001600, розроблено рекомендації щодо організаційного забезпечення аналітичної підсистеми корпоративного управління).

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є формування науково обґрунтованих рекомендацій та пропозицій щодо вдосконалення організаційно-методичного забезпечення оцінки ефективності корпоративного управління.

Мета дослідження визначає його зміст, що базується на вирішенні теоретичних і практичних завдань:

дослідження сутності корпоративного управління з позиції системного підходу;

дослідження взаємозв’язку підсистем корпоративного управління;

розробка концепції рейтингової оцінки ефективності корпоративного управління;

дослідження особливостей організаційного забезпечення аналітичної підсистеми корпоративного управління;

розробка організаційно-інформаційної моделі аналізу фінансових результатів діяльності корпорації;

моніторинг результатів фінансово-господарської діяльності корпорації;

розробка методики оцінки ризику банкрутства корпорації.

Об'єктом дослідження виступає процес формування аналітичної підсистеми корпоративного управління.

Предметом дослідження є організаційно-методичне забезпечення оцінки ефективності корпоративного управління.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження стали: теорія наукового пізнання, економічна теорія, системний підхід до вивчення економічних явищ та теорія комплексного економічного аналізу. У процесі підготовки дисертаційної роботи застосовано загальнонаукові методи: аналіз і синтез, індукція і дедукція (при розгляді системи корпоративного управління та його аналітичної підсистеми, при вивченні організаційного та методичного забезпечення функціонування аналітичної підсистеми; удосконаленні логічної структури), порівняння (в ході вивчення теоретичної спадщини з основних питань дослідження, під час аналізу ефективності корпоративного управління досліджуваних підприємств), моделювання (в процесі оптимізації організаційного та методичного забезпечення оцінки ефективності корпоративного управління); спостереження (під час моніторингу діяльності сукупності підприємств, які входять до складу асоціації «Донбасхліб»); економіко-логічні методи пізнання: групування (у процесі систематизації та узагальнення результатів аналітичних розрахунків), середні величини (виступали базою порівняння при оцінці одержаних результатів), графічний метод (для наочного представлення результатів проведеного аналізу); дискримінантнй аналіз (при побудові моделей оцінки ризику ймовірності банкрутства підприємств, які входять до складу асоціації «Донбасхліб»).

Наукова новизна отриманих результатів. У дисертаційній роботі на основі системного комплексного дослідження складових елементів аналітичної підсистеми корпоративного управління запропоновано нові наукові рішення щодо оцінки ефективності корпоративного управління, основні з яких полягають у наступних теоретичних, методологічних та методичних розробках.

Вперше:

розроблено концепцію рейтингової оцінки ефективності корпоративного управління (включає оцінку ефективності корпоративного управління за трьома основними напрямками: оцінка принципів корпоративного управління; показників, що характеризують результати фінансово-господарської діяльності та ризики корпоративного управління). В основі цієї концепції – баланс інтересів власників корпорації та її управлінського персоналу, що дає змогу не лише проводити зовнішню порівняльну оцінку результатів діяльності корпорацій, але й науково обґрунтовувати напрямки оптимізації корпоративного управління.

Удосконалено:

науково-методичний підхід щодо комплексної оцінки результатів фінансово-господарської діяльності корпорації шляхом застосування незалежної експертної оцінки, що сприяє отриманню більш об’єктивної інформації про результати діяльності корпорації;

організаційно-інформаційну модель аналізу фінансових результатів діяльності корпорації, яка характеризує мету, завдання, об’єкт, суб’єкт аналізу, його інформаційно-методичне забезпечення та містить систему відповідних економічних показників, що дозволяє підвищити якісний рівень проведення аналітичної оцінки визначеного об’єкту;

науково-методичний підхід до прогнозування банкрутства, як корпорації в цілому, так і її окремих структурних підрозділів, шляхом застосування дискримінантної моделі інтегральної оцінки фінансової стійкості підприємств-учасників корпорації, що задовольняє інформаційні потреби, як управлінського персоналу корпорації, так і її власників і сприяє підвищенню ефективності корпоративного управління.

Дістало подальший розвиток:

понятійно-категоріальний апарат, а саме: визначення корпоративного управління (система впливу суб’єктів управління (власників та менеджерів компанії) на об’єкт управління, яка діє і розвивається на основі певних принципів з метою досягнення балансу зацікавлених сторін за допомогою методів управління), що сприяє розумінню особливостей корпоративного управління з позиції системного підходу; ефективність системи корпоративного управління як здатність системи управління досягати поставлені цілі за мінімальний час і з мінімальними витратами при дотриманні прав і інтересів акціонерів; дефініція поняття «оцінка ефективності корпоративного управління», як специфічного способу отримання інформації про якість, надійність та ефективність системи управління та при цьому гарантований захист прав та інтересів власників бізнесу (при цьому акцент зроблений не лише на оцінці корпоративного управління, але і на необхідності врахування інтересів власників корпорації); визначення системи внутрішнього аналізу (певний логічний комплекс, який включає суб'єкт, об'єкт і методику економічного аналізу, що взаємодіють як єдине ціле в процесі вивчення виробничо-комерційної і фінансової діяльності підприємства, і вирішують певну мету на мікро- і макрорівні, що забезпечує управління підприємством і його центрами виконавчої відповідальності на основі здійснення зворотного зв'язку за допомогою реалізації тактичних і стратегічних рішень);

формалізація чинників якості функціонування аналітичної підсистеми корпоративного управління на базі принципів сучасних систем управління якістю та регламентне забезпечення функціонування аналітичного департаменту корпорації, що сприяє підвищенню ефективності організації його роботи та оптимізації процесу управління корпорацією.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає в удосконаленні організаційного та методичного забезпечення функціонування аналітичної підсистеми корпоративного управління. Найбільшу практичну цінність мають запропоновані напрямки удосконалення організації аналітичного департаменту корпорації, рейтингова оцінка ефективності корпоративного управління, методика комплексної оцінки результатів фінансово-господарської діяльності корпорації та методика оцінки ризику банкрутства корпорації; модель взаємозв’язку підсистем системи корпоративного управління.

Рекомендації носять конкретний характер і спрямовані на реалізацію системного підходу при формуванні аналітичної підсистеми корпоративного управління. Розроблені пропозиції апробовані на підприємствах корпоративного сектору економіки Донецької області. Висновки і рекомендації, запропоновані в дисертації, схвалено і впроваджено в практику діяльності підприємств: ЗАТ «Донецька макаронна фабрика» (акт впровадження № 12-01/1873 від 30.11.2007 р.), ЗАТ «Славолія» (акт впровадження № 01/3080 від 30.11.2007 р.), ЗАТ «Слов'янськолія» (акт впровадження № 2/3340 від 03.12.2007 р.), ВАТ «Рядівський елеватор» (довідка № 303 від 04.12.2007 р.), асоціація «Донбасхліб» (довідка № 458 від 11.12.2007 р.)

Результати дослідження, які отримано в дисертаційній роботі, можуть використовуватись (частина вже використовується) у навчальному процесі ДонНУЕТ при викладанні дисциплін: «Фінансовий аналіз», «Корпоративне управління», «Стратегічний менеджмент», «Стратегічний аналіз» а також при виконанні курсових, дипломних і магістерських робіт.

Особистий внесок здобувача. Сформульовані й обґрунтовані в дисертаційній роботі наукові положення, розробки, висновки і рекомендації отримано автором самостійно на основі проведеного дослідження практичних аспектів корпоративного управління та оцінки його ефективності. Аналітична частина роботи виконана на основі обробки даних фінансової звітності та бухгалтерського обліку асоціації «Донбасхліб».

Апробація результатів дослідження. Результати наукового дослідження, викладеного в дисертації, апробовано на 7 науково-практичних конференціях, у т.ч: 4 міжнародні конференції: «Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання» (ДНУ, м. Донецьк, 2005 р.); «Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації» (ТДЕУ, м. Тернопіль, 2006 р., 2007 р.); «Наука: теорія і практика» (Прага-Дніпропетровськ-Бєлгород, 2005 р.) та 3 конференції професорсько-викладацького складу ДонНУЕТ за підсумками НДР у 2005, 2006, 2007 рр.

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 6 статей та 4 тези доповіді загальним обсягом 2,4 др. арк. (з них 2,0 др. арк. належить особисто автору), у т.ч. 6 статей у провідних спеціалізованих виданнях (2,0 др. арк.).

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, 3-х розділів, 8 підрозділів, висновків, списку використаних джерел із 166 найменування і 13 додатків (обсягом 111 сторінки). Текстова частина займає 155 сторінок машинописного тексту, містить 25 таблиць (обсягом 24 сторінки) і 12 рисунків (обсягом 10 сторінок).

Основний зміст дисертації

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету і завдання дослідження, визначено об’єкт, предмет, методи дослідження, вказано наукову новизну і практичне значення отриманих результатів, визначено особистий внесок здобувача, результати апробації дисертації, повноту викладення результатів дисертації в опублікованих роботах, оговорено структуру роботи.

У першому розділі дисертаційної роботи „Теоретичні основи системи корпоративного управління” обґрунтовано необхідність застосування системного підходу, як окремого напрямку діалектичної теорії пізнання, до розгляду сутності корпоративного управління; визначено сутність і особливості формування аналітичної підсистеми корпоративного управління; розглянуто діалектику взаємозв'язків підсистем корпоративного управління.

В процесі дослідження концептуальних основ функціонування системи корпоративного управління було реалізовано системний підхід, як напрямок діалектичного методу пізнання; обґрунтовано передумови формування аналітичної підсистеми в системі управління корпоративним підприємством; визначено взаємозв'язок окремих функцій управління з урахуванням різноспрямованості інтересів органів управління корпораціями. Розгляд корпоративного управління з позиції системного підходу дозволив обґрунтувати власне визначення: це система впливу суб’єктів управління (власників та менеджерів компанії) на об’єкт управління, яка діє і розвивається на основі певних принципів з метою досягнення балансу зацікавлених сторін за допомогою методів управління. Проведене вивчення і систематизація наявного, теоретичного і практичного досвіду дозволили розробити концепцію корпоративного управління і виділити основні невирішені проблеми в частині організаційного і методичного забезпечення аналітичної оцінки ефективності корпоративного управління. Основою для тлумачення сутності корпоративного управління став детальний розгляд наступних основних елементів: суб'єкти (запропонована систематизація на суб'єкти прямої і непрямої дії); об'єкти (обґрунтовано виділення наступних об'єктів: ресурсний потенціал, господарські процеси, фінансові операції, фінансові результати); принципи (запропоновано їхнє подання у вигляді трирівневої системи: міжнародні стандарти; національні стандарти і стандарти корпорацій); мета (обґрунтовано універсальний характер приватних цілей, які надалі можуть бути уточнені в залежності від стратегічних завдань функціонування корпорації).

Обґрунтовано представлення корпоративного управління на стику інтересів володіння і управління підприємством. Розгляд окремих підсистем корпоративного управління дозволив сформувати модель їхнього взаємозв'язку (рис.1).

Виділено основні чинники, що визначають необхідність і практичну потребу у формуванні аналітичної підсистеми управління, а саме: зростання масштабів і розширення видів діяльності, нестабільність і мінливість зовнішнього середовища, зміни в організації і методиці інформаційного забезпечення, відсутність адекватних механізмів оцінки ефективності бізнесу і корпоративного управління, потреба в розробці механізмів внутрішньої системної координації управлінських рішень тощо.

З урахуванням проведеної критичної оцінки існуючих визначень і видів економічного аналізу було запропоновано визначення системи внутрішнього аналізу: певний логічний комплекс, який включає суб'єкт, об'єкт і методику економічного аналізу, що взаємодіють як єдине ціле в процесі вивчення виробничо-комерційної і фінансової діяльності підприємства, і вирішують певну мету на мікро- і макрорівні, що забезпечує управління підприємством і його центрами виконавчої відповідальності на основі здійснення зворотного зв'язку за допомогою реалізації тактичних і стратегічних рішень. Доведено, що аналіз є необхідним елементом в системі функцій управління підприємством. Проведено порівняльну характеристику реалізації аналітичної функції в системі управління бізнесом в рамках однієї країни і у межах міжнародного бізнесу.

У другому розділі дисертаційної роботи „Організаційно-методичні аспекти оцінки ефективності корпоративного управління” проведено аналіз існуючих методик рейтингової оцінки ефективності корпоративного управління та обґрунтовано необхідність її застосування, визначено сутність і особливості організаційного забезпечення аналітичної підсистеми корпоративного управління, запропоновано методику аналітичної оцінки ефективності корпоративного управління.

Сьогодні для оцінки ефективності бізнесу менеджмент вітчизняних компаній застосовує набір класичних фінансових показників і сучасні концепції економічної доданої вартості (EVA), процесно-орієнтованого обліку витрат (АВС) і збалансованої системи показників (Balanced Scorecard). Проте для оцінки ефективності корпоративного управління не вироблена єдина концепція, методика і система показників оцінки.

У контексті досліджуваних питань ефективність системи корпоративного управління визначено як здатність системи управління досягати поставлені цілі за мінімальний час і з мінімальними витратами при дотриманні прав і інтересів акціонерів.

Рис. 1. Модель взаємозв'язку підсистем корпоративного управління.

Сформульовано авторське визначення поняття оцінки ефективності корпоративного управління, як специфічного способу отримання інформації про якість, надійність та ефективність системи управління та при цьому гарантований захист прав та інтересів власників бізнесу (при цьому акцент зроблений не лише на оцінці корпоративного управління, але і на необхідності врахування інтересів власників корпорації).

Визначено основних користувачів рейтингу корпоративного управління і коло їх інтересів; проведено порівняльну характеристику 10 методик оцінки ефективності корпоративного управління, а саме: рейтинг корпоративного управління рейтингового агентства Standard & Poor’s; рейтинг корпоративного управління Інституту корпоративного права і управління Російської Федерації (CORE-рейтинг); рейтинг «РІД-експерт РА»; рейтинг інвестиційного банку Brunswick UBS Warburg; рейтинг корпоративного управління консалтингової фірми Deminor (DR); коефіцієнт корпоративного управління (Corporate Governance Quotient - CGQ), запропонований Institutional Shareholder Services; економітрічна модель Майкла Гібсона (Michael S. Gibson); індикатор корпоративного управління Davis Global Advisors, Inc. (DGA); індекс ризику корпоративного управління (Corporate Governance Risk - CGR) за методикою Крічтон-Міллера (Crichton-Miller) і Уормана (Worman); методика розрахунку інтегрального індексу рівня корпоративного управління Українського інституту розвитку фондового ринку. Систематизовано об'єкти і параметри оцінки корпоративного управління 3-х найбільш відомих рейтингових агентств: компанії Standard & Poor"s; Інституту корпоративного права і управління; Російського інституту директорів (РІД) і рейтингового агентства «Експерт РА». Вивчення вітчизняного та зарубіжного досвіду дозволило запропонувати власну концепцію рейтингу корпоративного управління компанії, яка включає як кількісні, так і якісні показники і враховує не тільки діючу на підприємстві практику застосування (дотримання) принципів управління, але і фактори ризику, наявність яких здійснює значний вплив на загальний інтегральний показник ефективності (неефективності) корпоративного управління вітчизняної компанії, яка оцінюється (табл.1).

Таблиця 1

Показники оцінки ефективності корпоративного управління

Запропонована рейтингова оцінка має суттєві переваги, серед яких основні наступні: врахування особливостей національної економіки та специфіки діяльності корпоративного сектора саме нашої країни; врахування інтересів як власників корпорації, так і її управлінського персоналу.

Головною проблемою оцінки ефективності корпоративного управління, яка є одним з важливіших елементів рейтингової оцінки, є недоліки в застосуванні методик аналізу, як з боку фахівців з питань корпоративного управління, так і фахівцями в сфері економічного аналізу. Вдосконалення методики аналітичної оцінки результатів роботи корпорацій проводилося за такими напрямами: аргументований вибір системи показників, що дозволяють якнайповніші і найбільш глибоко оцінити результати роботи корпорації, як з позиції власників підприємства, так і з погляду управлінського персоналу; визначення найбільш оптимального методу комплексної оцінки роботи як структурних підрозділів, так і корпорації в цілому; формування методики прогнозування результатів роботи корпорації.

Сформована у дослідженні організаційно-інформаційна модель аналізу фінансових результатів діяльності корпорації (табл.2) дає змогу підвищити якісний рівень проведення аналітичної оцінки визначного об’єкту та як наслідок підвищити об’єктивність результатів рейтингової оцінки ефективності корпоративного управління.

Таблиця 2

Організаційно-інформаційна модель аналізу результатів фінансово-господарської діяльності корпорацій

Виходячи з сутності запропонованої рейтингової оцінки, очевидним є той факт, що корпоративне управління може бути визнано ефективним у випадку високого значення рейтингової оцінки, що, у свою чергу, залежить від беззастережного дотримання принципів, успішних результатів господарювання і низького рівня корпоративних ризиків. Останнє досягається за умови наявності діючих органів контролю і регулювання, у якості яких будуть виступати: Наглядова Рада; Загальні Збори акціонерів; Департамент внутрішнього аудита; Аудиторські фірми; Аналітичний Департамент.

Відповідно з ISO 9004 здійснено формалізацію чинників якості функціонування аналітичної підсистеми корпоративного управління у вигляді «Спіралі якості» (рис.2). Організація діяльності запропонованої спіралі якості аналітичної служби корпоративного управління є найбільш ефективною при лінійно-функціональній формі взаємозв’язку підрозділів та окремих виконавців Її практичне застосування відповідає концепції TQM і надає можливість істотно підвищити ефективність корпоративного управління завдяки переходу на якісно новий рівень організації.

Рис. 2. Спіраль якості аналітичної служби корпоративного управління відповідно до вимог стандартів ISO

В результаті дослідження особливостей організаційного забезпечення аналітичної підсистеми корпоративного управління в умовах застосування міжнародних стандартів якості, розгляду основних принципів стандартів серії ISO 9000, було акцентовано увагу на необхідність створення регламентів, які визначають якість організації аналітичного департаменту корпорації і до яких належать: Положення про департамент та його окремі підрозділи та Посадові інструкції робітників відділу.

У третьому розділі дисертаційної роботи „Апробація методики оцінки ефективності корпоративного управління” проведено моніторинг результатів фінансово-господарської діяльності корпорації, розроблено методику оцінки ризику банкрутства корпорації на основі інтегрального показника фінансової стійкості.

Для апробації методики оцінки ефективності корпоративного управління було проведено моніторинг результатів фінансово-господарської діяльності асоціації "Донбасхліб" за такими етапами: 1- Організаційний: визначається мета і завдання аналізу; інформаційне забезпечення; система економічних показників, необхідних для досягнення мети аналізу; терміни проведення; виконавці; порядок оформлення і надання результатів аналітичних розрахунків. 2 - Розрахунковий: здійснюється розрахунок необхідних показників; в залежності від отриманих результатів може проводиться корегування організаційно-інформаційної моделі (уточнення мети і завдань, показників, що розраховуються, інформаційного забезпечення). 3 - Завершальний: проводиться оформлення і надання результатів аналізу; узагальнюються і систематизуються отримані результати аналізу; формуються наочні таблиці і графіки; даються рекомендації щодо оптимізації об'єкту аналітичної оцінки.

Практична реалізація методики оцінки ефективності корпоративного управління на прикладі асоціації "Донбасхліб" (табл.3) показала таке: більш ніж половина підприємств (акціонерних товариств), що входять до складу асоціації, результатом своєї діяльності мають збиток; у всіх 20 підприємств за звітний період збільшився дохід від реалізації, тоді як у 5 підприємств з даної сукупності прибуток від звичайної діяльності до оподаткування скоротився; статутний капітал підприємств, що аналізуються, не змінився; у 11 підприємств знизилася ринкова вартість випущених акцій.

Таблиця 3

Розрахунок показників, що характеризують фінансові результати роботи

підприємств, які входять до складу асоціації "Донбасхліб" за 2006 рік (%)

Достатньо високий рівень узгодженості думок експертів щодо значущості того або іншого критерію при оцінці результатів фінансово-господарської діяльності корпорацій дозволив побудувати модель визначення комплексної величини результатів фінансово-господарської діяльності, яка характеризує залежність узагальнюючого показника від цілої низки факторів (динаміки обсягу реалізації; динаміки прибутку від звичайної діяльності до оподаткування; динаміки статутного капіталу; динаміки рентабельності акціонерного капіталу; динаміки рентабельності праці робітників апарату управління; динаміки показника дивідендної прибутковості акції; динаміки показника дивідендного виходу; динаміки ринкової капіталізації компанії):

К = 0,19х1 + 0,17х2 + 0,03х3 + 0,11х4 + 0,14х5 + 0,06х6 + 0,08х7 + 0,22х8 (1)

де: К – узагальнюючий показник комплексної оцінки результатів фінансово-господарській діяльності;

х1 – динаміка обсягу реалізації;

х2 – динаміка прибутку від звичайної діяльності до оподаткування;

х3 – динаміка статутного капіталу;

х4 – динаміка рентабельності акціонерного капіталу;

х5 – динаміка рентабельності праці робітників апарату управління;

х6 – динаміка показника дивідендної прибутковості акції;

х7 – динаміка показника дивідендного виходу;

х8 – динаміка ринкової капіталізації компанії.

Апробацію запропонованої дискримінантної моделі оцінки фінансового стану підприємства здійснено на основі даних підприємств – учасників асоціації "Донбасхліб". Запропонована методика дозволяє оцінити фінансовий стан як асоціації в цілому, так і окремих підприємств (акціонерних товариств), що входять до її складу (табл.4, табл.5).

Таблиця 4

Розрахунок коефіцієнтів вагомості для комплексної оцінки результатів

фінансово-господарської діяльності корпорацій з використанням методу сум

Таблиця 5

Розрахунок узагальнюючого показника комплексної оцінки результатів фінансово-господарської діяльності підприємств, що входять до складу асоціації "Донбасхліб"

Таким чином, проведена комплексна оцінка результатів фінансово-господарської діяльності підприємств, що входять до складу асоціації "Днбасхліб" дала можливість ранжирувати сукупність хлібокомбінатів які досліджуються. Найбільш оптимальні результати діяльності у наступних п'яти підприємств: Донецький комбінат хлібопродуктів №1; Торезській, Макіївський, Амвросіевський і Артемівський хлібокомбінати. Найгірші результати у наступних підприємств: Старобешевській, Кіровський, Доборпольський, Калінинський і Краматорській хлібокомбінати. Для більшої наочності представлення одержаних результатів сформуємо діаграму (див. рис.3).

Рис. 3. Показники комплексної оцінки результатів фінансово-господарської діяльності підприємств, що входять до складу асоціації "Донбасхліб"

Проведені розрахунки показали, що в цілому асоціація «Донбасхліб» є «фінансово стійкою». Що стосується структурних підрозділів корпорації, то можна зробити висновок, що сім підприємств віднесені в групу «фінансово нестійкі». Фінансовий стан шести досліджуваних підприємств вимагає додаткового аналізу. Всього два підприємства з аналізованої сукупності віднесено до групи фінансово стійких.

Розроблена методика не охоплює всіх можливих проблем, з якими може зіштовхнутися корпорація в практичній діяльності, однак, дозволяє судити про великий фінансовий потенціал досліджуваної асоціації при вмілій роботі аналітичного Департаменту з виводу фінансово нестійких підприємств із кризи. Практичне використання пропонованої методики має цілий ряд переваг: простота у використанні; відсутність необхідності постійного проведення детального аналізу всіх суб'єктів господарювання асоціації; істотне підвищення імовірності прийняття вірних управлінських рішень, спрямованих на досягнення мети функціонування суб'єкта господарювання. Упровадження запропонованої методики дає можливість ідентифікувати аналітичну сторону рейтингової оцінки ефективності корпоративного управління і розробити конкретні своєчасні рекомендації щодо його поліпшення.

У роботі виконано формалізацію методичного підходу до прогнозування банкрутства корпорації (рис.4).

Рис. 4. Етапи прогнозування банкрутства корпорації

Аналітичні показники, які характеризують ефективність корпоративного управління, містять такі складові: показники результатів фінансово-господарської діяльності корпорації та показник ризику банкрутства.

Для оцінки першої групи запропонована система відносних показників динаміки. Оцінка ймовірності банкрутства є найбільш об’єктивною при застосуванні дискримінантної моделі інтегральної оцінки фінансового стану підприємства. В основі цієї моделі лежить оцінка фінансового стану за основними напрямками: ліквідність та платоспроможність, фінансова стійкість, ділова активність та ефективність діяльності (табл.6).

Таблиця 6

Характеристика показників оцінки результатів фінансово-господарської

діяльності корпорацій

Представлена методика аналізу результатів фінансово-господарської діяльності асоціації і оцінка ймовірності банкрутства дозволяють своєчасно і оперативно регулювати процес управління суб'єктами господарювання, що робить позитивний вплив, як на підвищення ефективності процесу управління, так і на результативність роботи корпорації.

Таким чином, впровадження результатів проведеного дослідження сприяє досягненню мети функціонування корпорації шляхом підвищення ефективності процесу управління на основі науково обґрунтованих і практично підтверджених рекомендацій по вдосконаленню організаційного і методичного забезпечення аналітичної оцінки ефективності корпоративного управління.

Висновки

У дисертаційній роботі наведено теоретичне узагальнення та запропоноване нове вирішення актуального науково-прикладного завдання щодо розробки організаційно-методичного забезпечення оцінки ефективності корпоративного управління. Результати проведеного дослідження дозволяють зробити наступні висновки:

1. У роботі аргументовано необхідність застосування системного підходу, як окремого напрямку діалектичної теорії пізнання, до розгляду сутності корпоративного управління. Це дало змогу розвинути визначення корпоративного управління, саме в контексті системного підходу: як систему впливу суб’єктів управління (власників та менеджерів компанії) на об’єкт управління, яка діє і розвивається на основі певних принципів з метою досягнення балансу зацікавлених сторін за допомогою методів управління), що сприяє розумінню особливостей корпоративного управління з позиції системного підходу.

2. Ефективне корпоративне управління є основним фактором, який визначає результативність фінансово-господарської діяльності корпорації. Врахування інтересів власників корпорації дозволило удосконалити тлумачення понять: «ефективність системи корпоративного управління» як здатність системи управління досягати поставлені цілі за мінімальний час і з мінімальними витратами при дотриманні прав і інтересів акціонерів; та «оцінка ефективності корпоративного управління», як специфічного способу отримання інформації про якість, надійність та ефективність системи управління та при цьому гарантований захист прав та інтересів власників бізнесу (при цьому акцент зроблений не лише на оцінці корпоративного управління, але і на необхідності врахування інтересів власників корпорації

3. На підставі діагностики умов та завдань формування аналітичної підсистеми корпоративного управління запропоноване наступне визначення системи внутрішнього аналізу – це певний логічний комплекс, який включає суб'єкт, об'єкт і методику економічного аналізу, що взаємодіють як єдине ціле в процесі вивчення виробничо-комерційної і фінансової діяльності підприємства, і вирішують певну мету на мікро- і макрорівні, що забезпечує управління підприємством і його центрами виконавчої відповідальності на основі здійснення зворотного зв'язку за допомогою реалізації тактичних і стратегічних рішень. Дослідження аналітичного процесу, формування нових об’єктів аналізу, які зумовлені специфікою діяльності підприємств корпоративної сфери, дозволили формалізувати концепцію формування аналітичної підсистеми корпоративного управління, що полягає у науковому обґрунтуванні організаційних та методичних аспектів її функціонування.

4. У дисертаційній роботі запропоновано модель взаємозв’язку підсистем системи корпоративного управління, що розглядає як окремо управління власників та виконавчого органу, так і їх взаємозв’язок через реалізацію функцій управління, які притаманні тим або іншим органам керівництва корпорацією.

5. Вивчення вітчизняного та зарубіжного досвіду рейтингової оцінки ефективності корпоративного управління дозволило запропонувати концепцію рейтингової оцінки ефективності корпоративного управління, яка враховує кількісні та якісні показники; практику додержання принципів управління та фактори ризику. Запропонована рейтингова оцінка має суттєві переваги, серед яких основні наступні: врахування особливостей національної економіки та специфіки діяльності вітчизняного корпоративного сектора; врахування інтересів як власників корпорації, так і її управлінського персоналу.

6. В результаті дослідження особливостей організаційного забезпечення аналітичної підсистеми корпоративного управління в умовах застосування міжнародних стандартів якості; розгляду основних принципів стандартів серії ISO 9000, було акцентовано увагу на необхідність створення регламентів, які визначають якість організації аналітичного департаменту корпорації і до яких належать: Положення про департамент та його окремі підрозділи та Посадові інструкції робітників відділу. Запропоновано спіраль якості аналітичної служби корпоративного управління, організація діяльності якої є найбільш ефективною при лінійно-функціональній формі взаємозв’язку підрозділів та окремих виконавців.

7. Сформована у дослідженні організаційно-інформаційна модель аналізу фінансових результатів діяльності корпорації дає змогу підвищити якісний рівень проведення аналітичної оцінки визначного об’єкту та як наслідок підвищити об’єктивність результатів рейтингової оцінки ефективності корпоративного управління.

8. На підставі моніторингу результатів фінансово-господарської діяльності корпорації було доведено що узагальнення результатів оцінки результатів фінансово-господарської діяльності корпорацій є найбільш доцільним за допомогою методів комплексної оцінки. Для отримання більш об’єктивних результатів, яки б враховували вагомість кожного окремого елемента комплексної оцінки запропоновано застосування експертних методів. Упровадження запропонованої методики дає можливість ідентифікувати аналітичну сторону рейтингової оцінки ефективності корпоративного управління і розробити конкретні своєчасні рекомендації щодо його поліпшення.

9. У роботі виконано формалізацію методичного підходу до прогнозування банкрутства корпорації. Серед аналітичних показників, які характеризують ефективність корпоративного управління такі дві складові: показники результатів фінансово-господарської діяльності корпорації та показник ризику банкрутства. Для оцінки першої групи запропонована система відносних показників динаміки, оцінка ймовірності банкрутства є найбільш об’єктивною при застосуванні дискримінантної моделі інтегральної оцінки фінансового стану підприємства. В основі цієї моделі лежить оцінка фінансового стану за основними напрямками: ліквідність та платоспроможність, фінансова стійкість, ділова активність та ефективність діяльності.

Результати дослідження дозволяють покращити організаційне і методичне забезпечення оцінки ефективності корпоративного управління, а їх використання в практичній діяльності забезпечує підвищення якісного рівня управління підприємством, наслідком чого є створення необхідних умов для досягнення мети діяльності суб'єкта господарювання.

Список опублікованих праць за темою дисертації

Статті у провідних наукових фахових виданнях:

1. Вереітіна І.Ю., Сіменко І.В. Оцінка ефективності корпоративного управління на основі системи збалансованих показників // Торгівля і ринок України: Темат. зб. наук. праць. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2005. – С. 245 - 250. Особистий внесок: розроблено концепцію рейтингової оцінки ефективності корпоративного управління – 0,3 д.а.

2. Вереітіна І.Ю. Реалізація системного підходу до формування аналітичної підсистеми корпоративного управління // Зб. наук. праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки.– Черкаси: ЧДТУ, 2006.– С. 262 – 265.

3. Вереітіна І.Ю. Діалектика взаємозв’язку функціональних підсистем корпоративного управління// Торгівля і ринок України: Темат. зб. наук. праць. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2006.– С. 3 - 9.

4. Вереітіна І.Ю., Ващенко Л.О. Комплексна оцінка фінансового стану підприємств// Торгівля і ринок України: Темат. зб. наук. праць. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2007.– С. 135 - 143. Особистий внесок: запропоновано науково-методичний підхід щодо комплексної оцінки результатів фінансово-господарської діяльності корпорації з застосуванням метода експертних оцінок – 0,3 д.а.

5. Вереітіна І.Ю. Організація аналітичної підсистеми корпоративного управління в умовах застосування міжнародних стандартів якості// Торгівля і ринок України: Темат. зб. наук. праць. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2007.– С. 311 - 318.

6. Вереітіна І.Ю. Виноградова О.В. Оптимізація методики аналітичної оцінки ефективності корпоративного управління // Економічний аналіз: Зб. наук. праць. - Тернопіль: ТНЕУ. - 2007. – С.210-215. Особистий внесок: визначено організаційну конфігурацію аналітичної підсистеми з урахуванням міжнародних стандартів якості - 0,2 д.а.

Опубліковано за матеріалами конференцій:

7. Вереитина И.Ю., Виноградова Е.В. Сущность системного подхода к организации корпоративного управления // Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання: Праці шостої міжнародної наукової конференції студентів та молодих учених. Частина 4. – Донецьк: ДНУ, 2005. – С. 42 – 44. Особистий внесок: обґрунтовано необхідність застосування системного підходу в організації корпоративного управління – 0,1 д.а.

8. Вереітіна І.Ю. Діалектика взаємозв'язку аналітичної й інших підсистем корпоративного управління // Наука: теорія і практика: Матеріали науково-практичної конференції. – Дніпропетровськ, 2005. – С. 61 – 63.

9. Вереітіна І.Ю. Деякі проблеми вибору корпоративної інформаційної системи// Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації: Збірник тез доповідей. Частина 1. – Тернопіль: Економічна думка, 2006. – С. 178 – 180.

10. Вереітіна І.Ю. Аналітична оцінка результативності господарської діяльності корпорацій// Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації: Збірник тез доповідей. Частина 2. – Тернопіль: Економічна думка, 2007. – С. 492 – 494.

Анотація

Вереітіна І.Ю. Організаційно-методичне забезпечення оцінки ефективності корпоративного управління. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, Донецьк, 2008.

Дисертаційна робота присвячена актуальним проблемам теоретичних, методичних і практичних аспектів вдосконалення організаційно-методичного забезпечення оцінки ефективності корпоративного управління. У роботі запропоновано концепцію рейтингової оцінки ефективності корпоративного управління. Розроблено науково-методичний підхід щодо комплексної оцінки результатів фінансово-господарської діяльності корпорації з застосуванням метода експертних оцінок. Сформовано організаційно-інформаційну модель аналізу фінансових результатів діяльності корпорації. Запропоновано науково-методичний підхід до прогнозування банкрутства, як корпорації в цілому, так і її окремих структурних підрозділів. Дістав подальшого розвитку понятійний апарат: запропоновано визначення «корпоративного управління» з позиції системного підходу; дефініція поняття «оцінка корпоративного управління». Проведено формалізацію чинників якості функціонування аналітичної підсистеми корпоративного управління та регламентне забезпечення функціонування аналітичного департаменту корпорації.

Ключові слова: ефективність корпоративного управління, оцінка ефективності корпоративного управління, рейтингова оцінка ефективності корпоративного управління, фінансові результати діяльності корпорації, прогнозування банкрутства, аналітичний департамент корпорації.

Аннотация

Вереитина И.Ю. Организационно-методическое обеспечение оценки эффективности корпоративного управления. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – Экономика и управление предприятиями (по видам экономической деятельности). – Донецкий национальный университет экономики и торговли имени Михаила Туган-Барановского, Донецк, 2007.

В работе обоснована необходимость применения системного подхода, как отдельного направления диалектической теории познания, к рассмотрению сущности корпоративного управления., что дало возможность предложить определение корпоративного управления в контексте системного подхода как систему влияния субъектов управления (собственников и менеджеров компании) на объект управления, функционирующей и развивающейся на основе определенных принципов с целью достижения баланса заинтересованных сторон с помощью методов управления. В результате диагностики условий и задач формирования аналитической подсистемы корпоративного управления предложенное следующее определение системы внутреннего анализа – это комплекс, включающий объект, субъект и методику экономического анализа, взаимодействующих как единое целое в процессе изучения производственно-коммерческой и финансовой деятельности предприятия, решающий определенную цель на микро- и макроуровнях и обеспечивающий управление предприятием путем осуществления обратной связи через реализацию тактических и стратегических решений.

Предложена концепция формирования аналитической подсистемы корпоративного управления, состоящая в научном обосновании организационных и методических аспектов ее функционирования. Предложена модель взаимосвязи подсистем системы корпоративного управления, которая рассматривает как в отдельности управление собственников и исполнительного органа, так и их взаимосвязь через реализацию функций управления, что присущие тем или иным органам руководства корпорацией.

Предложена спираль качества аналитической службы корпоративного управления, организация деятельности которой является наиболее эффективной при линейно-функциональной форме взаимосвязи подразделений и отдельных исполнителей. В результате исследования особенностей организационного обеспечения аналитической подсистемы корпоративного управления в условиях применения международных стандартов качества, изучения основных принципов стандартов серии ISO 9000, обоснована необходимость создания регламентов, которые определяют качество организации аналитического департамента корпорации и к которым относятся: Положение о департаменте и его отдельных подразделениях и Должностные инструкции рабочих отдела.

Эффективное корпоративное управление является основным фактором, который определяет результативность финансово-хозяйственной деятельности корпорации. Учет интересов собственников корпорации позволил усовершенствовать дефиницию «оценка корпоративного управления» и предоставить ее следующим образом: это специфический способ получения информации о качестве, надежности и эффективности системы корпоративного управления, гарантирующей защиту прав и интересов собственников бизнеса. Доказано, что основным инструментом, позволяющим не только оценить эффективность корпоративного управления отдельного субъекта хозяйствования, но и провести сравнительную оценку нескольких предприятий является рейтинговая оценка. Изучение отечественного и зарубежного опыта проведения рейтинговой оценки эффективности корпоративного управления позволило предложить собственную разработку, которая учитывает: количественные и качественные показатели; практику соблюдения принципов управления и факторы риска. Предложенная рейтинговая оценка имеет существенные преимущества, основные среди которых: учет особенностей национальной экономики и специфики деятельности корпоративного сектора Украины; учет интересов как собственников корпорации, так и его управленческого персонала. Сформированная в исследовании организационно-информационная модель анализа финансовых результатов деятельности корпорации дает возможность повысить качественный уровень проведения аналитической оценки объекта и, как следствие, повысить объективность результатов рейтинговой оценки эффективности корпоративного управления.

Мониторинг финансово-хозяйственной деятельности корпорации показал целесообразность применения методов комплексной оценки. Для получения более объективных результатов, учитывающих весомость каждого элемента комплексной оценки предложено применение экспертных методов, позволяющих идентифицировать аналитическую сторону рейтинговой оценки эффективности корпоративного управления и разработать конкретные своевременные рекомендации по его улучшению. В работе выполнена формализация методического подхода к прогнозированию банкротства корпорации. Аналитические показатели, характеризующие эффективность корпоративного управления, содержат: показатели результатов финансово-хозяйственной деятельности корпорации и показатель риска банкротства. Для оценки первой группы предложенная система относительных показателей динамики. Оценка вероятности банкротства будет более объективной при применении дискриминантной


Сторінки: 1 2