У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРИКОРДОННИХ ВІЙСЬК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРИКОРДОННИХ ВІЙСЬК УКРАЇНИ

ім. Богдана Хмельницького

КАТКОВСЬКИЙ Андрій Вадимович

УДК 37.035.7

Удосконалення професійного виховання

військовослужбовців за контрактом

у Прикордонних військАХ України

Спеціальність 20.02.02

Військова педагогіка та психологія

Автореферат дисертації

на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Здобувач Катковський А. В.

Хмельницький - 2000

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Національній академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького Державного комітету у справах охорони державного кордону України.

Науковий керівник - кандидат педагогічних наук, доцент

ГАЛІМОВ Анатолій Володимирович,

Національна академія Прикордонних військ України

ім. Богдана Хмельницького,

науково-дослідний відділ, начальник відділу.

Офіційні опоненти:

доктор педагогічних наук, професор СМЕТАНСЬКИЙ Микола Іванович, Вінницький державний педагогічний університет, кафедра педагогіки, завідувач кафедри;

кандидат педагогічних наук, доцент ГЛАДКОВА Валентина Миколаївна, Технологічний університет Поділля, кафедра педагогіки та психології, завідувач кафедри.

Провідна установа - Національна академія оборони України, кафедра суспільно-гуманітарних наук, Міністерство оборони України, м. Київ.

Захист відбудеться « 26 » травня 2000 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 70.705.02 Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького (Україна, м. Хмель-ницький, вул Шевченка, 46).

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького (Україна, м. Хмель-ницький, вул. Шевченка, 46).

Автореферат розісланий « 25 » квітня 2000 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат військових наук

професор В. Бастрічев

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. В умовах формування силових структур та військових формувань держави, що відбувається на фоні політичних, соціальних та економічних змін, особливе значення приділяється процесу підготовки професійних кадрів.

Протягом усього часу існування війська значна увага приділялася профе-сійному вихованню усіх категорій військовослужбовців, однак процес професійного виховання рядового і сержантського складу, що проходить службу за контрактом, є принципово новим напрямком, що в сучасних умовах, в зв'язку зі зміщенням приоритету комплектування військових формувань за таким принципом, здобуває теоретичну та практичну значущість.

Приклади добровільної служби в Українському війську - відомий історичний факт, елементи якого можна використати в практиці військово-педагогічної діяльності з урахуванням сучасного розвитку суспільства, держави та військових формувань у цілому.

Провідні вчені-педагоги, такі як: О. В. Барабанщиков, Н. Ф. Феденко, М. П. Коробейніков, П. Л. Городов, А. Ф. Железняк грунтовно досліджу-вали проблему підготовки військових фахівців. Проте, в Україні дана проблематика досліджувалась недостатньо. Окремі питання, пов'язані з військово-педагогічною діяльністю прикордонників, розглядалися в роботах М.Г.Столяра, Д. В. Іщенка, О. Д. Сафіна, В. О. Балашова, А. А. Желдака, В. В. Щербаня та ін. Як показує аналіз вивчення даної проблематики, питання професійного виховання військовослужбовців за контрактом науковцями на теренах нашої держави не досліджувались.

Прикордонні війська України, як військове формування Воєнної організації держави, перебувають у нових соціально-економічних умовах: зріс рівень всебічного розвитку особистості; частково змінилися цінності і мотивація існування; зросли вимоги до рівня компетентності фахівця та розуміння пріоритетності професіоналізму в процесі діяльності військо-вослужбовця.

Визначився новий об'єкт виховання - військовослужбовці за контрактом Прикордонних військ України (далі – контрактники), які у перспетиві мають виконувати основні службово-бойові завдання з охорони державного кордону.

У системі функціонування нового інституту військовослужбовців виникли різноманітні проблеми, у тому числі щодо виховання військово-службовців контрактом.

Аналіз стану професійного виховання контракт-ників виявив багато-плановість цієї категорії військовослужбовців: діапазон віку - від 19 до 45 років; 73% - пройшли службу в Прикордонних військах або інших військових формуваннях, інші перейшли із строкової служби на контрактну; 59% - до служби працювали і мають професійний досвід; 61% - сімейні, мають соціальний та життєвий досвід; 51% - контрактників закінчили різні навчальні заклади; кількість жінок серед контрактників у окремих частинах досягає 30%. Як свідчать експериментальні дані, 72% - контрактників у процесі службово-бойової діяльності допускають елементи неретельності, недисциплінованості, не займаються самовихованням. У цілому, існуюча система виховання військовослужбовців за контрактом входить у протиріччя із вимогами, що висуваються до них, як до професіоналів.

Актуальність теми дисертаційного дослідження, таким чином, обу-мовлена: невідповідністю існуючої теорії та методики професійного виховання військовослужбовців за контрактом потребам і стану При-кордонних військ України; недостатністю рівня педа-гогічної підготовки офіцерських кадрів до професійного виховання військо-во-службовців за контрактом; зростанням вимог до рівня сформованості професійних якостей військовослужбовців за контрактом.

Таким чином, можна зробити висновок, що виховання військово-службовців за контрактом не було предметом спеціального наукового дослідження, що у свою чергу й обусловило вибір теми дисертаційного дослідження: "Удосконалення професійного виховання військовослужбовців за контрактом у Прикордонних військах України".

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Націо-нальної академії Прикордонних військ України ім. Б.Хмельницького в рамках
НДР № 296-0080К "Контрактник".

Об'єкт дослідження - професійне виховання військовослужбовців за контрактом.

Предмет дослідження - педагогічні умови вдосконалення профе-сійного виховання військовослужбовців за контрактом у Прикор-дон-них військах.

Наукове завдання полягає в визначенні педагогічних умов профе-сій-ного виховання, які будуть сприяти вдосконаленню рівня професіоналізму військовослужбовців за контрактом.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є вдосконалення професійного виховання військовослужбовців за контрактом. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі завдання:

уточнити сутність професійного виховання військовослужбовців за контрактом в умовах повсякденної службово-бойової діяльності Прикор-донних військ України;

обгрунтувати модель професійного виховання військовослужбовців за контрактом;

визначити педагогічні умови вдосконалення професійного виховання військово-служ-бовців за контрактом;

розробити критерії та показники рівня професійної вихованості військовослужбовців за контрактом.

Гіпотеза дослідження. Ефективність професійного виховання військовослужбовців за контрактом значно зросте за умови оптимізації існуючих підходів до виховання військовослужбовців і якщо виховання буде здійснюватись у відповідності до розробленої моделі професійного виховання військовослужбовців за контрактом.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у тому, що в них уточнено сутність професійного виховання військовослужбовців за кон-трактом; розроблено та апробовано модель професійного виховання військовослужбовців за контрактом; розроблено критерії і показники рівня професійної вихованості військовослужбовців за контрактом; обгрунтовано педагогічні умови вдосконалення професійного виховання військово-службовців за контрактом.

Практичне значення одержаних результатів. Алгоритм визначення рівня професійної вихованості у військовослужбовців за контрактом та його комплексна програма дали змогу розробити практичні рекомендації щодо удосконалення професійного виховання і підвищити ефективність проведення професійної підготовки військовослужбовців за контрактом. Результати дослідження впроваджені до виховної роботи військових частин 2138 та 2197, використані у науково-дослідній роботі № 296-0080К “Контрактник” Науково-дослідного інституту ПВУ. Матеріали дослідження можуть бути застосовані у інших військових формуваннях України.

Особистий внесок здобувача. У статті “Сущность и психолого-педагогическая структура профессионального воспитания военнослужащих по контракту в Пограничных войсках Украины”, яка була написана у співавторстві, особистим внеском автора є уточнення цілей, сутності і структури професійного виховання військовослужбовців за контрактом у Прикордонних військах України.

Апробація результатів дисертації. Результати дослідження були оприлюднені на науково-практичній конференції “Психолого-педагогічні основи формування готовності майбутніх офіцерів-прикордонників до професійної діяльності у військах згідно з вимогами Колегії Держком-кор-дону” (Хмельницький, 1998), а також були обговорені та схвалені на роз-ширеному засіданні кафедри педагогіки і психології із запрошенням спеціалістів кафедри соціально-економічних дисциплін Національної академії ПВУ, із залученням фахівців Науково-дослідного інституту ПВУ та отримали позитивну оцінку. Робота була рекомендована до захисту в спеціалізованій вченій раді Національної академії Прикор-донних військ України імені Богдана Хмельницького.

Публікації. За матеріалами дослідження автором опубліковано три наукові статті у фахових виданнях і тези доповіді на науково-практичній конференції.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списка використаних джерел та додатків. Рукопис складається із 185 сторінок друкованого тексту. Ілюстративний матеріал відображений у 10 таблицях, на 22 рисунках. Допоміжний матеріал викладений у 9 додатках.

Список використаних джерел складається із 114 найменувань.

Основний зміст роботи

У вступі розкривається сутність і стан вирішення наукового завдання, його значущість для вдосконалення професійного виховання контрактників, обгрунтовуються наукова новизна одержаних результатів, теоретична та прак-тична значущість, подається стисла характеристика виконаної автором роботи.

У першому розділі - “Теоретичні основи професійного виховання військовослужбовців за контрактом в Прикордонних військах України” - проведений аналіз історії розвитку педагогічної думки та практики виховання військовослужбовців дозволили зробити висновок, що елементи професій-ного виховання були притаманні тодішньому війську з моменту його виникнення і вдосконавлювались протягом усього терміну існування військових фор-мувань.

Аналіз наукових робіт стосовно проблеми професійного виховання показує, що у визначенні його сутності, змісту та місця накреслилися декілька підходів.

Перший підхід полягає в тому, що професійне виховання розглядається як складова частина військового (трудового) виховання і закликає вирішувати специфічні завдання з формування якостей фахівця, його знань, навичок та вмінь (В. В. Колесников, Н. В. Кузьміна, Ю. А. Москальов, Р. Д. Расказов та інші).

У другому підході військове та професійне виховання ототожнюються, розглядаються як однопорядкові, які мають загальну сутність і відповідний зміст, покликані формувати військовослужбовця з необхідними для служби якостями (В. В. Кутузов, І. В. Осадчий, В. М. Адаменко та ін.)

Третій підхід уявляється більш широким і полягає в тому, що формування особистості професіонала відбувається у процесі діяльності та не зводиться до розвитку лише операційної сфери у вигляді отримання та накопичення знань, навичок та вмінь, а припускає формування складних психологічних си-стем регуляції її (особистості) соціальної та професійної поведінки (Б. Г. Ананьєв, В. А. Бодров, І. М. Кондаков, Т. В. Кудрявцев, А. С. Сухарєв та ін.).

Остання точка зору була покладена в основу дослідження така, що адекватно відображає всі сторони професійного виховання та відповідає визначенням поняття “професія” та “професіонал”.

Історико-педагогічний аналіз проблеми, узагальнення точок зору, що існують, стосовно професійного виховання, аналіз практичного досвіду постановки та організації виховної роботи у частинах та підрозділах Прикордонних військ України, нових під-ходів у вихованні військо-вослужбовців за контрактом, а також закордонного досвіду дали можливість вважати професійне виховання військовослужбовців за контрактом у Прикордонних військах України (ПВУ) одним із структурно-змістових компонентів процесу виховання війсь-ковослужбовців ПВУ. Воно полягає у цілеспрямованій діяльності офіцерів-вихователів стосовно формування та розвитку у військовослужбовців за контрактом професійно значущих якостей та їх прагнення до професійного само-вдоско-налення. Головна мета професійного виховання - формування у військово-службовця за контрактом високого рівня професіоналізму. Відповідно до цієї мети автором визначені задачі, що постають перед професійним вихованням контрактників:

якісне поліпшення відбору військовослужбовців для служби за кон-трактом у частинах і підрозділах, підвищення рівня управління їхнім професійним становленням;

виявлення та розвиток професійного потенціалу військовослужбовців за контрактом, реалізація їхніх здібностей у професійній діяльності;

формування стійкого інтересу до обраного фаху, щоб зробити його спра-вою свого життя;

оптимальний вибір форм, методів, прийомів та засобів професійного виховання, доцільне використання їх у повсякденній діяльності з урахуванням позитивного досвіду;

створення необхідних умов для ефективного і цілеспрямованого профе-сійного виховання військовослужбовців за контрактом.

Для військовослужбовців за контрактом частин і підрозділів ПВУ профе-сійне виховання необхідно розглядати як специфічний, комплексний вид виховання, який є складовою військового, морального, національно-патріотичного, фізичного та інших напрямків виховання.

Специфіка професійного виховання військовослужбовців за контрак-том обумовлена метою та завданнями професійної підготовки; особ-ливостями об'єкта виховання; змістом професійної діяльності, що постає основним чинником та засобом виховання; особливостями організації служби та побуту; новими вимогами до самовиховання та іншими факторами, які розглядаються в дисертаційній роботі.

Розгляд сутності і проблем процесу професійного виховання, аналіз соціального портрета військовослужбовця за контрактом, військово-педагогічного досвіду, а також дослідно-експериментальної роботи дозволили з'ясувати цілу низку суперечностей у професійному вихованні контрактників, а саме:

між вимогами до професійної діяльності військовослужбовця за контрактом та можливостями щодо їх реалізації;

між потребами військовослужбовців за контрактом до професійної діяльності та можливостями їхнього задоволення;

між високими вимогами до професійної вихованості військовослуж-бовців за контрактом та його сучасним рівнем;

між формами поведінки, що утворилися в цивільному житті та характером професійної діяльності в умовах ПВУ;

між вимогами щодо організації професійного виховання та рівнем педагогічної підготовки офіцерів-вихователів.

Аналіз змісту та характеру виявлення протиріч постає невід'ємною умовою діяльності професійного виховання військовослужбовців за кон-трактом.

У другому розділі - “Основні педагогічні умови вдосконалення професій-ного виховання військовослужбовців за контрактом у Прикордон-них військах України” - розроблено та обгрунтовано основні педагогічні умови вдоскона-лення професійного виховання військовослужбовців за контрактом. Автором удосконалено систему цілепокладання та професійної спрямованості військово-педагогічного процесу. За результатами дослідження уточнено зміст та структуру професійного виховання військовослужбовців за контрактом шляхом вивчення та врахування індивідуальних, соціально-психологічних, вікових та інших їх особливостей. Проведений автором педагогічний експеримент дозволив значно підвищити рівень психолого-педагогічної та методичної підготовки всіх категорій офіцерів.

Удосконалення системи цілепокладання та професійної спрямованості військово-педагогічного процесу забезпечувалося за допомогою: розгорнутого визначення мети професійного виховання, що базується на статусі та моделі військовослужбовця за контрактом (див. рис. 1) як суб'єкта, так і об'єкта виховання; підвищення мотивації військовослужбовців-кон-трактників щодо формування професійних якостей; аналізу результатів професійного виховання контрактників та внесення необхідних коректив.

Рис. 1. Модель військовослужбовця за контрактом

Оптимізація змісту та структури виховання військовослужбовців за контрактом як специфічного, комплексного виду виховання досягалась за рахунок: педагогічно-доцільного визначення основних напрямків виховання у професійній діяльності військовослужбовців за контрактом; перенесення професійного виховання безпосередньо в процес службово-бойової і мо-рально-психологічної підготовки; досягнення єдності в діях вихователів в процесі професійного становлення контрактників та об'єднання їх зусиль; зосередження виховної діяльності перш за все на формуванні професійно важливих якостей.

Під вивченням та врахуванням індивідуальних особливостей військово-службовців за контрактом розуміється: створення педагогічно обгрун-тованого алгоритму вивчення індивідуальних особливостей військово-службовців за контрактом; узагальнення, структурування та облік основних особливостей військовослужбовців за контрактом щодо організації процесу виховання; оволодіння на практиці суб'єктами виховання прийомами вивчення й враховування особливостей військовослужбовців за контрактом.

Підвищення рівня психолого-педагогічної та методичної підготовки усіх категорій офіцерів досягалося за допомогою: вивчення офіцерами теоретичних основ професійного виховання військовослужбовців за контрактом; вибору оптимальних форм і методів навчально-методичної роботи; вивчення та застосування на практиці офіцерами методики професійного виховання військовослужбовців за контрактом; активізації самовдосконалення офіцерів у процесі підготовки до роботи з контрактниками.

У третьому розділі - “Експериментальне дослідження основних педагогічних умов професійного виховання військовослужбовців за кон-трактом у Прикордонних військах України” - на підставі аналізу стану професійного виховання визначені основні заходи керуючого педагогічного впливу та їх реалізація, поетапно проаналізовані результати експерименту та внесені корективи.

Методом експертних оцінок були визначені основні критерії та показ-ники професійної вихованості військовослужбовців за контрактом, а саме:

а) професійно-дійовий - такий, що відображає зміст якостей і харак-терних сторін професійної діяльності, що сприяють вихованню професійних якостей і підвищенню рівня професійної вихованості військовослужбовців за контрактом;

б) спонукально-цільовий - такий, що враховує спрямованість війсь-ковослужбовців за контрактом на професійну діяльність у процесі службово-бойової діяльності;

в) результативний - такий, що відображає кінцевий результат професійного виховання військовослужбовця за контрактом.

Для кількісної оцінки визначено показники професійної вихованості військовослужбовців за контрактом для чого застосовано п'ятибальну шкалу.

У дослідженні були визначені рівні професійної вихованості військово-службовців за контрактом (табл. 1). Під рівнем розвитку цієї властивості автор розуміє міру розвиненості найважливіших військово-педагогічних показників з урахуванням як оцінок експертів, так і самооцінки самих контрактників. На підставі опосередкованої оцінки за всіма показниками був визначений рівень професійної вихованості контрактника.

Аналіз практики застосування розроблених критеріїв та показ-ників показує, що вони дозволяють порівнювати рівні професійної вихованості військово-службовців за контрактом на різних етапах служби та бачити результати роботи посадових осіб (вихователів), своєчасно вносити необхідні зміни в процес, який досліджується тощо.

Таблиця 1

Оцінка професійної вихованості контрактників

У ході експерименту була здійснена перевірка основних педагогічних умов удосконалення професійного виховання військово-службовців за контрактом. Позитивний результат був отриманий за рахунок ралізації заходів, об'єднаних у “Комплесну програму професійного виховання військовослужбовців за контрактом у процесі служби”. Проведено серію заходів педагогічного впливу, які дозволили здійснити поетапне зростання зусиль професійного виховання військовослужбовців за контрактом.

Перший вимір, у ході якого визначався початковий рівень професійної вихованості військовослужбовців за контрактом контрольних та експери-мен-тальних груп, виявив низький рівень професійної вихованості.

У ході проміжного виміру рівнів професійної вихованості була виявлена слабка ефективність вжитих заходів. Причинами стали: відсутність стійких мотивів, байдужість та слабка ак-тив-ність військовослужбовців за контрактом у професійному самовихо-ван-ні; незадовільні соціальні умови під час професійної діяльності контрактників; низька психолого-педагогічна підготовленість офіцерів-вихователів та їхня пасивність у процесі професійного виховання; недостатнє врахування особ-ливостей службово-бойової діяльності та індивідуальних особливостей військовослужбовців за контрактом; відсутність взаємодії між усіма суб'єк-тами виховання тощо.

Після аналізу перших результатів були здійснені кроки, спрямовані на коригування ходу експерименту; внесені зміни до комплексного плану з урахуванням мотивації військовослужбовців за контрактом; більше уваги було приділено професійному самовихованню контрактників; до всіх офіцерів були доведені основні вимоги щодо професійного виховання, роз'яснені особливості службово-бойової діяльності військово-службовців за контрактом; проведені методичні та показові заняття, інструктажі у ході яких приділялася увага опануванню теоретичними знаннями (30% часу) та аналізу практичних ситуацій; професійне виховання перенесено безпосередньо до сфери професійної діяльності військо-вослужбовців за контрактом тощо. Для організації взаємодії у колективі вихователів були розроблені та реалізовані заходи щодо забезпечення узгодженості дій офіцерів-вихователів частини в процесі професійного виховання військовослужбовців за контрактом.

Ефективність роботи стосовно формування професійно значущих якостей визначалася як у ході експерименту (було зроблено чотири виміри), так і після його закінчення. Це дозволило відстежити динаміку професійного виховання і внести корективи до процесу професійного виховання військовослужбовців за контрактом. Ці та інші заходи дали можливість поступово досягти зростання результатів професійного виховання.

Дані дослідно-експериментальної роботи та динаміка професійного вихо-вання військовослужбовців за контрактом відображені в табл. 2. Вони свідчать про те, що на початку експерименту рівень розвитку професійних якостей в експериментальній та контрольній групах був приблизно однаковим. Наприкінці в експериментальній групі військовослужбовців з високим рівнем вихованості стало на 9% більше, а з низьким - на 21% менше, ніж у контрольній групі.

Таблиця 2

Результати замірів рівня професійної вихованості (%)

Підсумовуючи отримані у ході дослідно- експериментальної роботи дані щодо професійоно-дійового, спонукально-цільового та результативного критеріїв оцінки ефективності педагогічного впливу професійного виховання на військовослужбовців за контрактом, можемо констатувати, що в експериментальній групі результа-тивність процесу професійного виховання було детерміновано вжитими в ході експерименту заходами педагогічного впливу. 78% офіцерів зазначили, що під час проведення експерименту відбулися якісні зміни в організації занять, служби військ, у виконанні військовослужбовцями за контрактом своїх функціональних обов“язків, і у розвитку їх професійних якостей (скоротилася на 60% кількість людей, котрі звільнюються з військ за професійною незадоволеністю та з інших причин) і, що важливо, у суб'єктивному сприйнятті офіцерами віськовослужбовців за контрактом як основи військових колективів.

Офіцери-вихователі почали приділяти більше уваги організації профе-сійного виховання військовослужовців за контрактом у періоди їхньої професійної діяльності, індивідуальній роботі, рекламі військової служби, підвищенню статусу військовослужбовця за контрактом. Таким чином, за результатами дослідження автором визначено основні причини низької ефективності колективних виховних заходів і запропоновано офіцерам-вихователям в професійному вихованні більш активно використовувати засоби масової комунікації, реклами, державної та військової символіки, атрибутики та ритуалів. При цьому особливу увагу приділяти створенню та забезпеченню сприятливих умов для професійного розвитку особистості контрактника.

Дослідно-експериментальна робота підтвердила думку автора про складність змінення мотивації військовослужбовців за контрактом, яка пов'язана, в першу чергу, з матеріальними потребами (89%). Чітко визначилась необхідність посилення ролі в справі виховання військово-службовців за контрактом державних та суспільних інститутів, засобів масової інформації. На теперішній час офіцери-вихователі прикордонних загонів потребують підтримки їх зусиль з організації професійного виховання військовослужбовців за контрактом, що неможливо без нормативного визначення їхнього статусу та прийняття державних програм з професіона-лізації служби даної категорії військовослужбовців.

Під час дослідження взаємозв'язку між ступенем підготовленості офіцерів-вихователів та проведенням роботи з формування професійних якостей у військовослужбовців за контрактом виявлено їхній прямо про-порційний зв'язок. Згідно з “Планом-переліком індивідуальних та групових заходів з методичної підготовки офіцерів щодо професійного виховання військовослужбовців за контрактом” на початку експерименту і в подальшому був проведений комплекс взаємопов'язаних інструктивно-методичних занять з різними категоріями офіцерів: командирами підрозділів; офіцерами та прапорщиками, що не мають особового складу; офіцерами управління та штабу, що позитивно позначилося на рівні їхньої педагогічної підготовленості.

Зростання середнього та високого рівнів педагогічної підготовленості офіцерів до професійного виховання контрактників відбувся за рахунок зниження питомої ваги низького рівня. Кількість суб'єктів професійного виховання по високому рівню підготовленості підвищилося з 11% до 37%, по середньому з 33% до 34%, по низькому зменшилось з 56% до 29%. Після закінчення експериментальної роботи ав-тором отримані значні педагогічні результати: 49% - військовослужбовців за контрактом одержали задоволення від занять, що з ними проводилися; 18% - військовослужбовців за контрактом виявили бажання продовжити контракт; серед військо-вослужбовців-жінок 86% виявили такі ж бажання; у 56% - військово-службовців за контрактом підвищився рівень розвиненості профе-сійних якостей.

Таким чином, можна зробити висновок, що заходи, здійснені в експери-ментальній групі, підтвердили обгрунтування педагогічних умов профе-сійного виховання військовослужбовців за контрактом, що підтверджує гіпотезу дослідження.

Дослідно-експериментальна робота показала, що отримані позитивні результати є підсумком усієї педагогічної діяльності командного складу та виховних сруктур. Разом з тим, результати дослідження підтверджують висновки автора про те, що:

по-перше, тільки навчально-педагогічними засобами вирішувати проблему професійного виховання військовослужбовців за контрактом неможливо;

по-друге, для її вирішення необхідно протягом відносно тривалого часу застосовувати комплекс педагогічних і навчально-виховних заходів та відпо-відні організаційні, соціально-економічні, правові та ідеологічні заходи у масштабі держави та Прикордонних військах України;

по-третє, необхідно активізувати і конкретизувати роботу щодо підвищення рівня психолого-педагогічної підготовки офіцерів у військах, слухачів та курсантів у ввузах з метою організації та проведення професійного виховання військово-службовців за контрактом.

Вищезазначені недоліки впливали на ефективність заходів професійного виховання контрактників.

ВИСНОВКИ

Аналіз, зроблений автором у дисертаційному дослідженні, дозволяє зробити висновок про те, що виховання військовослужбовців за контрактом перебуває в діалектичному взаємозв'язку з економічним і політичним станом суспільства і держави, з розвитком віськово-професійних потреб і зовнішньо-політичної ситуації, з традиціями, що склалися в суспільстві. На сучасному етапі розвитку високих технологій які необхідно задіяти для оснащення амії, зміни поглядів на війну, скорочення військових формувань і переходу на змішаний принцип комплектування професійне виховання військово-службовців за контрактом має важливе значення і покликане вплинути на формування професійних якостей у військовослужбоців, їхньої відданості своїй професії, на якісне виконання службово-бойових завдань.

1. Удосконалення професійного виховання військовослужбовців за контрактом - об'єктивна закономірність, викликана перетворенням в соці-ально-політичній, економічній, військовій сферах українського суспільства (військова реформа, перехід на змішаний принціп комплектування, підви-щення професійних вимог до військовослужбовців). Теоретичні основи виховання військових фахівців визначені та опрацьовані вітчизняною загальною і військовою педагогікою. Закономірності, принципи, методи і форми виховання військовослужбовців доповнені автором з урахуванням особливостей нового об'єкту виховання - військовослужбовців за контрактом.

Професійне виховання контрактників - цілеспрямована діяльність офіцерів-вихователів з формування та розвитку у військовослужбовців за контрактом професійно значущих якостей та їх прагнення до професійного самоудосконалення. Реалізація професійного виховання потребує врахування впливу на військовослужбовців за контрактом суспільних і державних інститутів, протиріч, особливостей професійної служби і статусу військово-службовця за контрактом.

Професійне виховання військовослужбовців за контрактом процес склад-ний, багатогранний, діалектичний. Однією із найголовніших його особливостей у сучасних умовах є гостра суперечність між необхідністю будувати цей процес на науковій та правовій основах і фактично дилетанською його реалізацією, зумовленою аморфністю і суперечністю існуючої нормативно-правової бази, новизною проблеми, недостатністю наукових та методичних розробок та низьким рівнем психолого-педагогічної підготовки офіцерів-вихователів.

2. Обгрунтована автором модель професійного виховання військово-службовців за контрактом дає змогу виховувати контрактника з високим рівнем професіоналізму. Результатом ефективності цієї моделі стає особистість військовослужбовця за контрактом, у тій або іншій мірі відповідно еталонної моделі військовослужбовця.

3. Визначені автором педагогічні умови вдосконалення професійного виховання військовослужбовців за контрактом перевірені на практиці і дають змогу професійному вихованню посісти більш високий рівень у загальній системі виховання військовослужбовців. До них належать: удосконалення системи цілепокладання і професійної спрямованості військово-педагогічного процесу; оптимізація змісту та структури професійного виховання військовослуж-бов-ців за контрактом; ретельний облік та врахування індивідуальних, соціально-психологічних, вікових та інших особливостей військовослужбовців за контрактом; підвищення психолого-педагогічної та методичної підготовки всіх категорій офіцерів.

4. Розроблені в дисертації критерії та показники рівня професійної вихованості військовослужбовців за контрактом дозволяють порівнювати рівень професійної вихованості контрактників на різних етапах їхньої служби та аналізувати результати роботи посадових осіб, своєчасно вносити необхідні зміни у виховний процес тощо.

5. Запропоновано практичні рекомендації щодо вдосконалення профе-сійного виховання, що, у свою чергу, сприяє вдосконаленню організації професійного виховання та реалізації цього змістовного аспекту.

Висунута гіпотеза дослідження підтверджена результатами дослідно-експериментальної роботи та може сприяти подальшому дослідженню в цьому напрямі.

Список опублікованих праць

1. Довбеус В. Т., Катковский А. В. Сущность и психолого-педагогическая структура профессионального воспитания военнослужащих по контракту в Пограничных войсках Украины // Збірник наукових праць № 5. Частина III. – Хмель-ницький: Видавництво Академії ПВУ, 1997. - С. 154-158.

2. Катковский А. В. Комплексная программа профессионального вос-питания военнослужащих по контракту // Збірник наукових праць № 7. Час-тина II. - Хмельницький: Видавництво Академії ПВУ, 1998. - С. 194-199.

3. Катковський А. В. Основні положення професійного виховання військовослужбовців за контрактом у Прикордонних військах України. // Збірник наукових праць № 8. Частина II. - Хмельницький: Видавництво Академії ПВУ, 1999. - С. 113-117.

4. Катковський А. В. Визначення та облік вікових та фізіологічних особливостей військовослужбовців за контратом у процесі професійного ви-ховання // Матеріали науково-практичної конференції “Психолого-педагогічні основи формування готовності майбутніх офіцерів-прикор-донників до професійної діяльності у військах згідно з вимогами Колегії Держ-комкордону”. - Хмельницький: Видавництво Академії ПВУ, 1998. - С. 35-38.

Анотації

Катковський А. В. Удосконалення професійного виховання військово-службовців за контрактом у Прикордонних військах України. - Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 20.02.02 - військова педагогіка та психологія. Національна академія Прикордонних військ України ім. Б. Хмель-ницького, Хмель-ницький, 2000.

Дисертація присвячена питанням виховання професійних якостей у військовослужбовців за контрактом. Проведено психолого-педагогічний аналіз проблеми, обгрунтовані основні педагогічні умови вдосконалення професійного виховання. Автором розроблена модель професійного виховання та алгоритм визначення рівня професійної вихо-ваності, які ефективно обгрунтовані та підтверджені практично. Встановлено, що підвищення рівня професійної вихованості позитивно впливає на загальну професійну підготовку військовослужбовців за контрактом, створює спри-ятливі умови для ефективного вирішення службово-бойових завдань на державному кордоні. Основні результати дослідження використані у вихов-ному процесі військових частин ПВУ.

Ключові слова: професійне виховання, розвиток професійних якостей, цілепокладання, комплектування, контракт, віковий, професійне зростання, самосвідомість, відповідальність.

Katkovsky A. V. Professional Education of the Servicemen Under Contract of the Border Troops of Ukraine. - Manuscript.

Thesis for receiving academic degree of the pedagogical sciences candidate on 20.02.02 speciality - military pedagogics and psychology.

The Academy of the Border Troops of Ukraine Named After B. Khmelnitsky, Khmelnitsky, 2000.

This thesis is devoted to the questions of the professional qualities deve-lopment of the servicemen under contract. The psychological and pedagogical analysis has been conducted on the problem involved as well as the main pedagogical conditions for improving the efficient professional education of the servicemen under contract have been substantiated. The author worked out the model of professional education and methodology for professional education level evaluation. These methods were efficiently substantiated and proved in practice. As it has been cleared out the improving level of professional education influences the servicemen’s under contract general professional training positively. It creates favourable conditions for effective accomplishment of executive and service tasks on the state border. The main results of this research have been utilized in the educational process of military units of the Border Troops of Ukraine.

Key words: professional education, development of professional qualities, motivation, manning, contract, age, professional qrowth, self - awarenes, responsibility.

Катковский А. В. Совершенствование профессионального воспитания военнослужащих-контрактников в Пограничных войсках Украины. - Рукопись. Диссертация на соискание научной степени кандидата педагогических наук по специальности 20.02.02 - “Военная педагогика и психология”, Национальная академия Пограничных войск Украины им. Б. Хмель--ницкого, г. Хмельницкий, 2000 год.

Диссертация посвящена вопросам воспитания профессиональных качеств у военнослужащих-контрактников. Проведен психолого-педаго-гический анализ проблемы, обоснованы основные педагогические условия совершенствования профессионального воспитания военнослужащих-контрактников. Автором разработана модель профессионального воспитания и алгоритм определения уровня профессиональной воспи-танности, которые обоснованы и проверены на практике. Основными элементами модели профессионального воспитания являются взаимо-связанные между собой структурные блоки: технологический, побуж-дающе-целевой, результативный. С помощью разработаного в диссертации алгоритма определения уровня развития профессиональных качеств осуществляется единый подход экспертов к оценке развития качеств в ходе экспериментального исследования.

Профессиональное воспитание военнослужащих-контрактников пред-ставляет собой целенаправленную деятельность должностных лиц по фор-мированию и развитию у них профессионально значимых качеств и стремление их к самосовершенствованию.

Профессиональное воспитание необходимо рассматривать как специ-фический, комплексный вид воспитания, включающий в себя элементы воинского, нравственного, национально-патриотического, физического и других направлений воспитания.

Специфика профессионального воспитания военнослужащих-кон-трактников обусловлена целями и задачами профессиональной подготовки, особенностями объекта, содержанием профессиональной деятельности, выступающей основным фактом и средством воспитания, особенностям организации службы и быта, новыми требованиями к самовоспитанию и другими факторами, рассматриваемыми в диссертации.

Комплексность профессионального воспитания заключается в решении множества задач профессионализации военнослужащего, предъявляющих к нему широкий диапазон различных требований, коррелирующих все стороны деятельности военнослужащего на всех этапах его профессионального воспи-тания (формирования и развития).

Процесс профессионального воспитания военнослужащих-контракт-ников необходимо рассматривать как единство непосредственного и опосредованного взаимодействия воспитателей, создающих условия для профессионального воспитания и осуществляющих его, воспитуемых активно или пассивно реагирующих на все процессы под влиянием своих потреб-ностей, мотивов, жизненного опыта, сложившихся убеждений, воздействия окружающих и других факторов, а также социальной среды (общества, государства, семьи, коллектива и т. д.).

Основными условиями совершенствования профессионального воспитания являются: совершенствование развернутой системы целепо-лагания и профессиональной направленности военно-педагогического процесса; оптимизация содержания и структуры процесса профессио-нального воспитания военнослужащих-контрактников; тщательное изучение и учет индивидуальных, социально-психологических, возрастных, физиологических и других особенностей военнослужащих-контрактников; повышение качества психолого-педагогической и методической подготовки всех категорий офицеров.

Реализации вышеназванных условий совершенствования профессио-нального воспитания способствуют: определение статуса военно-служащего-контрактника, создание имиджа военного профессионала; повышение социальной значимости профессии военного в обществе, государстве; до-стойное всестороннее обеспечение военнослужащего-контрактника и создание условий для его самосовершенствования; единство воспитательного воздействия и скоорденированность процесса профес-сионального воспитания; продуманное планирование учебного и воспитательного процесса.

Ключевые слова: профессиональное воспитание, развитие профес-сиональных качеств, целеположение, комплектование, контракт, возрастной, профессиональный рост, самосознание, ответственность.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОЦІНКА ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВ ІЗ ВИРОБНИЦТВА МАШИН І УСТАТКУВАННЯ: ПИТАННЯ МЕТОДОЛОГІЇ ТА МЕТОДИКИ - Автореферат - 30 Стр.
ПЕТРОЛОГІЯ МАФІТ-УЛЬТРАМАФІТІВ ДЕВЛАДІВСЬКОЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЗОНИ РОЗЛОМІВ - Автореферат - 26 Стр.
ТРАСНФОРМАЦІЯ ТОРГОВЕЛЬНИХ ВІДНОСИН УКРАЇНИ З КНР В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Автореферат - 27 Стр.
ФОРМУВАННЯ ТА СТАНОВЛЕННЯ СИСТЕМИ МІСЦЕВИХ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ ТА УПРАВЛІННЯ В УКРАЇНІ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ (НА ПРИКЛАДІ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ) - Автореферат - 29 Стр.
ДИНАМІКА КВАЗІЧАСТИНКОВИХ ПІДСИСТЕМ З РІЗНИМИ ЕНЕРГЕТИЧНИМИ СПЕКТРАМИ В ІЗОТРОПНИХ І АНІЗОТРОПНИХ КОНДЕНСОВАНИХ СЕРЕДОВИЩАХ - Автореферат - 40 Стр.
ФОРМУВАННЯ РИНКУ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОГО ЗЕРНА - Автореферат - 30 Стр.
підвищення ефективності функціонування залізничних станцій як ергатичних систем - Автореферат - 34 Стр.