У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Зайцев Ігор Св’ятославович

УДК 65:519.876.2

МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА ПОТОКОВИМИ МЕТОДАМИ

Спеціальність

08.00.11 – математичні методи, моделі

та інформаційні технології в економіці

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2008

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі економічної кібернетики та інформаційних технологій Донбаського державного технічного університету Міністерства освіти і науки України (м. Алчевськ).

Науковий керівник

доктор економічних наук, професор Акмаєв Анатолій Ісайович, Донбаський державний технічний університет Міністерства освіти і науки України, ректор (м. Алчевськ).

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Румянцев Микола Васильович, Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, професор кафедри математики та математичних методів в економіці (м. Донецьк);

кандидат економічних наук, доцент Берсуцький Антон Якович, Донецький університет економіки та права, проректор з економічної та фінансової діяльності
(м. Донецьк).

Захист відбудеться 27.02.2008 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198_а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24).

Автореферат розісланий 25 січня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої ради Г.С. Овечко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасний етап розвитку економіки України характеризується високою динамікою зміни її стану й складових, обумовлених змінами, викликаними перехідною формою господарювання. Наслідком таких змін є невизначеність зовнішнього середовища підприємства, що багаторазово збільшує ризик його функціонування й істотно ускладнює процес управління різними видами діяльності: функціональної, адміністративної, господарської. До низки галузей промисловості, для яких вирішення розглянутих питань набуває найважливішого значення, відноситься, перш за все, металургія, частка у ВВП якої за станом на 2006 рік склала 25,9%. Розвиток металургійної галузі, про який свідчить підвищення індексу промислового виробництва в середньому по Україні з 98,5% у 2005 році до 108,9% у 2006 році, зумовлює актуальність вдосконалення систем і механізмів управління.

Сучасне виробництво являє собою складну динамічну систему потокових процесів, яка характеризується великою кількістю змінних характеристик. Функціонуючи в умовах перехідної економіки, виробничі системи перебувають під впливом різних типів зовнішніх і внутрішніх факторів, що знижують їхню ефективність. Фактори середовища, що мають неоднаковий ступінь структурованості, впливають на бізнес-процеси у виробничій системі на різних рівнях формування управлінських рішень. Узгодження руху ресурсних потоків, визначення об'ємних, вартісних і часових параметрів потоків ресурсів необхідно здійснювати на основі гнучких змін параметрів ефективності фінансових операцій, цілей управління і врахування впливу зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства. При цьому управління матеріальними та інформаційними потоками повинне здійснюватись у тісному зв'язку з управлінням фінансами на стадіях планування, організації і контролю за здійсненням логістичних процесів.

Методологічну базу дослідження складає застосування потокових методів управління, тобто методів управління економічними системами як сукупністю ресурсних потоків, орієнтованих на вирішення задач управління та оптимізацію для систем нерозривно-дискретного типу.

У роботах провідних вітчизняних і зарубіжних вчених економістів – Н.П. Бусленка, В.В. Глухова, Ю.Г. Лисенка, М.Г. Гузя, О.І. Амоши, В.Я. Заруби, А. Гофмана, М.В. Румянцева – висвітлено методи системного аналізу, теорії організації, сучасні концепції управління виробництвом і логістики. Концепції застосування потокових методів управління і оптимізації ресурсів підприємств досліджені у роботах Н.М. Хоменка, А.Я. Берсуцького, В.М. Буркова, П.Н. Коробова. Практичні питання побудови інформаційних систем управління ресурсами підприємства розглянуто в роботах В.М. Андрієнка, С.В. Черемних. Проте питанням структурної організації та реалізації спеціальних процедур оптимізації для окремих груп ресурсів, які б забезпечували достатньо високий рівень ефективності управління потоками ресурсів, приділено недостатньо уваги.

Необхідність застосування потокових методів, перш за все при управлінні матеріальними ресурсами, частка яких у собівартості продукції металургії складає понад 78%, а також розвиток ринку інформаційних систем, що підтримують сучасні концепції планування і управління підприємствами, такі, як MRP-II, ERP обумовили актуальність даного дослідження, його мету та завдання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до наукового напрямку кафедри економічної кібернетики та інформаційних технологій Донбаського державного технічного університету “Розробка математичних моделей виробничих процесів” і науково-дослідних робіт, виконаних у період 2003-2006 рр. “Аудит матеріальних й інформаційних потоків ВАТ “КГМК “Криворіжсталь” з метою створення автоматизованої інформаційної системи супроводу потоків ТМЦ” № 2714/2438 та “Консалтинг пілотного проекту інформаційної системи супроводу потоків ТМЦ ВАТ “КГМК “Криворіжсталь” № 2734/3233 (№ державної реєстрації 01040U009037).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертації є розробка економіко-математичних моделей управління потоками ресурсів промислового підприємства з безперервно-дискретним типом виробництва.

Відповідно до поставленої мети в роботі сформульовано і вирішено наступні завдання:

проведено аналіз загальних підходів до моделювання та управління потоками ресурсів підприємства, визначено проблеми реалізації існуючих підходів, а також виявлено критерії і засоби підвищення ефективності металургійного виробництва;

розроблено концепцію моделювання процесів управління потоками ресурсів великого металургійного підприємства;

запропоновано механізми аналізу потоків ресурсів металургійного підприємства;

розроблено моделі оптимізації потоків матеріальних ресурсів металургійного підприємства;

розроблено моделі оцінки ефективності управління потоками матеріальних ресурсів у металургійному виробництві;

запропоновано підходи до вдосконалення інформаційної системи управління підприємством для підтримки процесів управління потоками ресурсів підприємства ВАТ “КГМК “Криворіжсталь”;

проведено аналіз ефективності розроблених механізмів і моделей управління й оптимізації потоків ресурсів металургійного підприємства.

Об'єктом дослідження є процеси управління потоками ресурсів великого металургійного підприємства, що функціонує в умовах мінливого внутрішнього й зовнішнього середовища.

Предметом дослідження є економіко-математичне моделювання процесів управління ресурсами великого металургійного підприємства потоковими методами.

Методи дослідження. При розробці теоретичних і методологічних основ моделювання управління ресурсними потоками було використано методи системного аналізу, теорії організації, сучасні концепції застосування потокових методів управління виробництвом і логістики (досліджено специфіку функціонування металургійних підприємств в сучасних умовах в Україні, а також методи та моделі управління потоками матеріальних ресурсів). Розробка моделей базується на використанні методів загальної теорії систем, математичного аналізу, математичної статистики і випадкових процесів, теорії масового обслуговування, економічної кібернетики, теорії ієрархічних систем (розроблено моделі оптимізації потоків ресурсів та модель оцінки ефективності управляння потоками ресурсів). Для розробки інформаційної системи управління ресурсними потоками застосовуються сучасні методи реінжинірингу і проектування інформаційних систем, досвід розробки та впровадження відомих корпоративних інформаційних систем, заснованих на сучасних концепціях управління (запропоновано СППР для вдосконалення інформаційної системи ВАТ “КГМК “Криворіжсталь”).

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційній роботі здійснено постановку та вирішення нового, актуального для економіки України, завдання – моделювання процесів управління ресурсами великого металургійного підприємства потоковими методами. При цьому отримано наступні нові наукові результати:

вперше:

розроблено концепцію моделювання управління потоками ресурсів металургійного підприємства, що заснована на розподілі ресурсів, які використовуються у виробництві на групи, залежно від обсягів використання у виробництві та регулярності їхніх закупівель, що дає можливість оптимізувати потоки ресурсів металургійного підприємства та оцінювати ефективність їх управління;

розроблено метод аналізу потоків ресурсів, заснований на перехресному логістичному аналізі, що дозволяє знижувати понаднормативні запаси ресурсів за рахунок їхнього розподілу на групи і здійснювати вибір для кожної з груп найбільш ефективних методів управління;

запропоновано модель системи підтримки прийняття рішень управління потоками ресурсів та оптимізації завантаження виробничих потужностей металургійного підприємства, що дозволяє підвищувати ефективність управління металургійним підприємством у цілому за рахунок скорочення витрат виробничих ресурсів;

одержала подальшого розвитку:

економіко-математична модель оптимізації структурних параметрів підрозділів металургійного підприємства, яку засновано на методах управління системами безперервно-дискретного типу, що дозволяє знизити виробничі витрати металургійного підприємства;

удосконалено:

модель оцінки ефективності оптимізації потоків ресурсів, яка дозволяє оцінювати зміни витрат на виробництво з урахуванням зміни структури витрат по групах потоків ресурсів та надає можливість оцінювати якість управління як усіх потоків ресурсів, так і окремих їх груп.

Практичне значення одержаних результатів визначається можливістю використання наукових і практичних результатів для підтримки прийняття рішень при управлінні ресурсними потоками на підприємствах з безперервно-дискретним типом виробництва та полягає в наступному:

запропонована концепція аналізу, управління й оптимізації потоків ресурсів є універсальним інструментом для побудови систем управління матеріальними потоками металургійних підприємств;

розроблена структура системи підтримки прийняття рішень управління потоками товарно-матеріальних цінностей і оптимізації завантаження виробничих потужностей металургійного підприємства була використана в технічному проекті інформаційної системи управління потоками ресурсів ВАТ “КГМК “Криворіжсталь”.

Особистий внесок здобувача. Всі наукові результати, представлені в дисертаційній роботі, отримано автором самостійно. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у дисертації використано тільки матеріали, що належать автору особисто.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації були представлені і обговорювалися на Другій міжнародній конференції „Математичні моделі та інформаційні технології в соціально-економічних та екологічних системах” (18-19 квітня 2001 р., м. Луганськ), ІХ Всеукраїнській науково-методичній конференції „Проблеми економічної кібернетики” (17-18 вересня 2004 р., м. Запоріжжя), та на ХІ Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (2-4 жовтня 2006 р.,
м. Алушта, смт. Партеніт).

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 9 наукових праць загальним обсягом 2,4 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку літератури з 187 найменувань, 4 додатків. Роботу викладено на 187 сторінках. Матеріал дисертації ілюструють 29 рисунків, 10 таблиць.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету та завдання дослідження, визначено об’єкт і предмет, відображено наукову новизну та практичну значущість одержаних результатів і розроблених рекомендацій.

У першому розділі “Методологічні основи моделювання потоків ресурсів великого металургійного підприємства” досліджено особливості функціонування металургійних комплексів на сучасному етапі розвитку економіки, проведено аналіз загальних підходів до моделювання й управління потоками ресурсів, визначено проблеми реалізації існуючих підходів і виявлено критерії й засоби підвищення ефективності металургійного виробництва, запропоновано концепцію моделювання процесів управління потоками ресурсів великого металургійного підприємства.

Важливість і необхідність удосконалення управління матеріальними потоками в металургійному виробництві можна проілюструвати даними про наднормативні залишки ресурсів на ВАТ “КГМК “Криворіжсталь”, наведеними в табл. 1.

Дані табл. 1 свідчать про те, що, незважаючи на те, що в структурі собівартості продукції допоміжні матеріали становлять 5,8%, їхні наднормативні залишки становлять приблизно 50% від суми всіх наднормативних залишків. Це свідчить про те, що управління цією групою ресурсів практично відсутнє, що підтверджує актуальність даного дослідження.

Таблиця 1

Стан оборотних коштів, що нормуються

№ з\п | Найменування групи ресурсів | Залишок обігових коштів

Норматив, грн. | Фактичне значення, грн. | Відхилення, грн.

1 | Сировина | 9881500,00 | 18554680,00 | 8673180,00

2 | Допоміжні матеріали | 31824900,00 | 54527650,00 | 22702750,00

3 | Тара | 41956,00 | 43961,00 | 2005,00

4 | Паливо | 3246400,00 | 7561241,00 | 4314841,00

5 | Запасні частини | 8854900,00 | 16441752,00 | 7586852,00

6 | МШП | 1547780,00 | 3118794,00 | 1571014

7 | Змінне устаткування | 2042582,00 | 2125604,00 | 83022,00

8 | Незавершене виробництво | 0,00 | 875060,00 | 875060,00

9 | Інше | 0,00 | 39949,00 | 39949,00

Всього | 57440018,00 | 103288691,00 | 45848673,00

Для вирішення проблеми підвищення ефективності управління ресурсами підприємства в роботі розроблено концепцію моделювання процесів управління потоками ресурсів (рис. 1), що ґрунтується на розподілі потоків ресурсів за групами відповідно до результатів ABC/XYZ-аналізу і припускає для кожної з виділених груп вибір і застосування найбільш ефективних методів управління й оптимізації.

В якості критерію в аналізі використовується оцінка участі ресурсів у виробництві та ступінь варіації їхніх закупівель. При цьому всі групи товарно-матеріальних цінностей поєднуються у два великі класи: основні й допоміжні ресурси.

Основним вхідним параметром розглянутої концепції є виробнича програма підприємства, на її основі визначаються витрати ресурсів на одиницю продукції і так само на загальний обсяг виробництва. На наступному етапі визначається потреба в ресурсах для виробництва запланованих обсягів продукції. Далі проводиться перехресний аналіз ресурсних потоків, на підставі якого формується матриця, що дозволяє визначити ризики та допуски при управлінні потоками ресурсів підприємства і визначити стратегії управління запасами для кожної групи, спрямовані на підвищення ефективності управління системою в цілому.

Після проведення аналізу всі ресурсні потоки поділяються на два згадані вище класи: основні й допоміжні. При цьому з урахуванням заданого обсягу виробництва та потреб у ресурсах провадиться оптимізація потоків ресурсів, в процесі якої реалізуються найбільш ефективні для кожного з класів набори методів. Так, для класу основних ресурсів у першу чергу вирішується задача оптимізації структурних параметрів виробничих ділянок, що спрямована на мінімізацію простоїв устаткування. Для другого класу проводиться процес оптимізації на рівні управління закупівлями ресурсів з метою визначення найкращих моментів закупівлі й розмірів партій для зниження наднормативних залишків на кінець планового періоду. На останньому етапі розглядається задача оптимізації внутрішньовиробничих транспортних потоків та їх оптимізація, а також оцінюється ефективність оптимізації потоків ресурсів, критерієм якої виступає показник зміни витрат на виробництво продукції.

Особливістю запропонованої концепції є використання моделей оцінки для постійного контролю розробленої процедури оптимізації використання потоків ресурсів. При цьому критерієм ефективності є рівень забезпеченості власними фінансовими коштами на виробництво продукції на наступні періоди.

У другому розділі “Моделювання процесів управління потоками ресурсів великого металургійного підприємства” запропоновано методи аналізу потоків товарно-матеріальних цінностей металургійного підприємства, що засновані на перехресному ABC/XYZ-аналізі; розроблено моделі оптимізації потоків ресурсів металургійного підприємства, що базуються на результатах аналізу та використанні різних моделей оптимізації для кожної із груп; розроблено моделі оцінки ефективності управління потоками товарно-матеріальних цінностей металургійного виробництва, що засновані на застосуванні критерію рівня забезпеченості власними фінансовими коштами виробництва майбутніх періодів.

У роботі розроблено метод аналізу потоків ресурсів, схема якого показана на рис. 2.

Виходячи з потреби підрозділів підприємства та номенклатури споживання ресурсів, визначаються суми вартостей кожного виду ресурсів та регулярність їхнього споживання. На підставі цього будується матриця ABC/XYZ, що складається з 9 підматриць, для кожної з яких реалізується своя модель управління ресурсами.

Так, групи AX, AY, AZ поєднують найбільш цінні ресурси, які вимагають найбільшої уваги. Для них необхідне ретельне планування потреб, нормування витрат, щоденний облік і контроль, постійний аналіз відхилень від запланованих показників. Страховий запас для підтримання належного рівня забезпеченості внаслідок властивостей даної групи ресурсів необхідно зменшувати.

Групи BX, BY, BZ відрізняються досить високою часткою в обороті, а також тим, що позиції з цих груп можуть безпосередньо впливати на споживання ресурсів із груп лінійки “А”. При цьому у даній групі ціна помилки прогнозування є нижчою. Стратегії управління по групах BX, BY, BZ є аналогічними відповідним стратегіям по групах лінійки “А”, але при цьому відрізняються за періодичністю контролю. Для даних груп є ефективною модель із фіксованим розміром закупівлі.

По групах лінійки “Z” не слід враховувати сезонність і нові найменування ресурсів. Ціна помилки прогнозування є низькою, однак прогнози досить неточні. Для цих ресурсів доцільно застосовувати укрупнені методи планування, а функції контролю найчастіше делегуються нижчим рівням управління.

Найбільш доцільним буде управління потоками ресурсів приналежними до рядків матриці В і А, при цьому знижуючи рівень контролю у раціональних межах над рядком С.

Таблиця 2

Методи й моделі управління потоками ресурсів підприємства

Група | Метод планування | Період планування | Тип моделі | Страховий запас

AX | Плановий показник | Короткостроковий | Модель із установленою періодичністю поповнення запасу | Відсутній

AY | На підставі споживання минулих періодів | Формується за різницею між максимальним і мінімальним прогнозованими обсягами споживання

AZ

BX | Плановий показник | Середньостроковий | Модель із фіксованим розміром закупівлі | Відсутній

BY | На підставі споживання минулих періодів | Формується за різницею між максимальним і мінімальним прогнозованими обсягами споживання

BZ

CY | Укрупнені методи планування | Довгостроковий | Модель закупівель за заявками | Відсоток від загальної кількості прогнозованого обсягу споживання

CX

CZ

У табл. 2 показано види моделей і методів, що використовуються для прогнозування моментів і партій закупівлі ресурсів згідно з групами, сформованими на основі аналізу.

У роботі розроблено модель оптимізації структурних параметрів виробничих ділянок на базі прокатного цеху. Критерієм оптимізації обирається максимум продуктивності:

(1)

Перетворимо функцію (1) до адитивного вигляду:

(2)

з обмеженням на капітальні внесення :

, (3)

Функція (1) характеризує ефективність роботи системи при додаткових обмеженнях:

;

Можлива постановка двоїстої задачі при заданій пропускній спроможності виробничої ділянки – обрати такі значення структурних параметрів, при яких мінімізувалися б капітальні вкладення:

, (4)

за умови:

, (5)

Таким чином, задача оптимізації структурних параметрів виробничих ділянок може вирішуватися за двома способами (критерії (3) і (5)). Механізм вирішення наведеної задачі будується на основі методу гілок і границь. Вирішення даної задачі приведе до усунення вузьких місць, що підвищить продуктивність підрозділу й ефективність використання потоків ресурсів.

У роботі розроблено модель оцінки ефективності оптимізації потоків ресурсів. Цільова функція припускає мінімізацію сумарних витрат всіх підрозділів при виробництві замовленої металопродукції:

(6)

Треба сформулювати обмеження щодо відповідності витрат ресурсів кожного підрозділу для виробництва всього переліку металопродукції і запланованих витрат ресурсів на виробництво за розглянутий період.

Сума змінних витрат у період t визначається в такий спосіб:

, (7)

Сума постійних витрат складається з наступних елементів:

(8)

Сума процентних платежів у період визначається як:

(9)

Сума власних обігових коштів підприємства в період розраховується як:

(10)

Вартість виробничих запасів, які підприємство буде мати в розпорядженні в період , буде становити:

(11)

Сума незавершеного виробництва за період визначається за формулою:

(12)

Обсяг готової продукції на складах підприємства на кінець періоду визначимо як:

(13)

(14)

Сума дебіторської заборгованості на кінець періоду складає:

(15)

Сума коштів на кінець -го періоду визначається як:

(16)

Прибуток від реалізації продукції в період , розраховується як:

(17)

Представлені моделі дозволяють у кожному періоді оцінити рівень забезпеченості запланованих обсягів виробництва власними обіговими коштами, які надійдуть протягом цього періоду; а також визначити зміну рівня фінансової стійкості підприємства в цьому періоді.

У третьому розділі “Управління потоками ресурсів великого металургійного підприємства” представлено результати аналізу та оптимізації стаціонарних режимів функціонування підрозділів на прикладі прокатного цеху в умовах ВАТ “КГМК “Криворіжсталь”, а також показано основні моменти, пов'язані з реалізацією розробленої концепції; запропоновано підходи до вдосконалення інформаційної системи управління підприємством для підтримки процесів управління потоками товарно-матеріальних цінностей підприємства на ВАТ “КГМК “Криворіжсталь”; проведено аналіз ефективності розроблених механізмів і моделей управління та оптимізації потоків ресурсів металургійного підприємства.

На рис. 4 показано структурну схему функціонування системи підтримки прийняття рішень управління потоками ресурсів підприємства.

У цьому випадку передбачається формування заявок на підставі заявок підрозділів з урахуванням лімітів і залишків ресурсів на поточний період. При цьому ліміти на ресурси визначаються в рамках технологічних потреб підрозділів і наявності фінансових коштів. Якщо кількість ресурсів не перевищує встановленого ліміту, то вона відправляється в базу даних і на наступному етапі обирається найбільш вигідний постачальник. Після чого складаються договори на поставку ресурсів, і надалі проводиться їхній облік і фактичний розподіл між підрозділами, а також аналіз споживання підрозділами.

Впровадження результатів дослідження дозволяє здійснювати управління та оптимізацію потоків ресурсів металургійного підприємства, а також оцінювати ефективність проведеної оптимізації. Основні результати дослідження використано на підприємстві ВАТ “КГМК “Криворіжсталь” у 2005р. Вплив удосконалення системи управління товарно-матеріальними цінностями на показники ефективності функціонування підприємства представлено в табл. 3. Підтверджений актом економічний ефект склав 400 тис. грн.

Таблиця 3

Вплив удосконалення системи управління потоків ресурсів на ефективність роботи ВАТ “КГМК “Криворіжсталь”

Найменування

показника | Од. вим. | 2001 р. | 2002 р. | 2003 р. | 2004 р. | Після впровадження у 2005 р.

Сума реалізації продукції, що припадає на 1 грн. витрат у системі управління потоками ресурсів | тис.

грн. | 36,4 | 28,1 | 53,1 | 64,1 | 70,1

Сума прибутку, що припадає на 1 грн. витрат у системі управління потоками ресурсів | тис.

грн. | 3,6 | 1,2 | 2,3 | 3,8 | 4,6

Рівень продуктивності праці на одного працівника, зайнятого в сфері управління | тис.

грн. | 3570 | 5469 | 5296 | 3286 | 2730

Частка адміністративних витрат у собівартості реалізованої продукції | % | 2,1 | 2,8 | 2,3 | 2,1 | 1,7

Висновки

У дисертаційній роботі розглянуто теоретичні, методологічні і практичні питання розробки та реалізації моделей управління потоками матеріальних ресурсів металургійного підприємства, для підвищення ефективності їх функціонування. При цьому отримано наступні результаті:

1. Результати аналізу загальних підходів до моделювання та управління потоками ресурсів підприємства, а також специфіки функціонування металургійних підприємств в Україні доводять, що в сучасних умовах необхідним є управління потоками ресурсів для забезпечення зниження витрат на виробництво продукції. Аналіз сучасних підходів до управління потоками ресурсів металургійних підприємств виявив певні проблемі в їх використанні, які потребують вирішення для більш ефективного управління підприємством.

2. В роботі запропоновано концепцію моделювання процесів управління потоками ресурсів металургійного підприємства, яка базується на перехресному ABC/XYZ-аналізі, та дозволяє розділяти потоки ресурсів на групи та обирати для кожної найбільш ефективну модель оптимізації та управління.

3. Методологічним забезпеченням до запропонованої концепції є розробка методу аналізу потоків ресурсів підприємства та визначення рекомендацій для розподілу потоків ресурсів на групи та вибору для окремих груп моделей та методів управління.

4. З метою зменшення простоїв та підвищення ефективності виробництва, в роботі розроблено модель оптимізації потоків матеріальних ресурсів, яку спрямовано на оптимізацію структурних параметрів виробничих ділянок з метою зменшення простоїв обладнання.

5. Для оцінювання ефекту від проведеної оптимізації по групах потоків ресурсів в роботі розроблено модель оцінки ефективності управління потоками матеріальних ресурсів, яка дозволяє оцінювати ефект проведеної процедури оптимізації потоків ресурсів як у цілому, так і у розрізі груп, сформованих згідно з результатами аналізу.

6. Для вдосконалення інформаційної системи управління потоками ресурсів ВАТ “КГМК “Криворіжсталь”, в роботі розроблено структуру системи підтримки прийняття рішення управління потоками матеріальних ресурсів металургійного підприємства, та запропоновано підходи та ефективні методи управління потоками матеріальних ресурсів.

7. На прикладі ВАТ “КГМК “Криворіжсталь” представлено результати аналізу ефективності розробленої концепції, впровадження моделей управління та оптимізації потоків ресурсів металургійного підприємства. Проведений аналіз ефективності запропонованої системи управління потоками ресурсів металургійного підприємства дав змогу оцінити економічний ефект, отриманий за рахунок зниження виробничих витрат, що фактично склав 400 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у наукових фахових виданнях:

1.

Зайцев И.С. Модели управления прибылью и издержками в системе контроллинга металлургического предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університет. Економічні і технічні науки. 2001.- №9(43).- С. 65-71/

2.

Зайцев И.С. Моделирование производственно-экономических систем непрерывно-дискретного типа // Вісник Східноукраїнського національного університет. Економічні і технічні науки. 2001.- №9(43).- С. 65-71

3.

Зайцев И.С. Логистический подход к разработке информационной системы управления материальными потоками предприятий черной металлургии // Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч. тр.) / Общ. ред. и предис. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т.- Донецк: ДонНУ, Том 1, 2003.- Спец. вып.– С. 289-297.

4.

Зайцев И.С. Управление централизованными закупками и поставками ТМЦ в условиях крупного металлургического предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету. 2005.- №5(87).– С. 73-78.

5.

Зайцев И.С. Управление материальными потоками в производственно-экономических системах непрерывно-дискретного типа//Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч. тр.) / Общ. ред. и предис. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т.- Донецк: ДонНУ, Том 1, 2006.– Спец. вып.– С. 134-143.

6.

Зайцев И.С. Модели определения обеспеченного финансовыми средствами уровня производства продукции крупного металлургического предприятия // Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч. тр.) / Общ. ред. и предисл. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т.– Донецк: ДонНУ, 2006 – С.147-154.

за матеріалами конференцій:

7.

Зайцев И.С. Модели управления прибылью и издержками в системе контроллинга металлургического предприятия // Матеріали другої міжнародної конференції „Математичні моделі та інформаційні технології в соціально-економічних та екологічних системах” 18-19 квітня 2001 р. м. Луганськ.- вид-во Східноукраїнського нац. ун-ту, 2001.– С. 14-17.

8.

Зайцев И.С. Управление централизованной поставкой ТМЦ в условиях крупного металлургического предприятия // Тези доповідей. ІХ Всеукраїнська науково-методична конференція „Проблеми економічної кібернетики” 17-18 вересня 2004 р. м. Запоріжжя.- Донецьк: ТОВ „Апекс”, 2004.– С. 74-76.

9.

Зайцев И.С. Управление материальными потоками в ПЭС непрерывно-дискретного типа // Тези доповідей ХІ науково-методичної конференції „Проблеми економічної кібернетики” 2–4 жовтня 2006 р. м. Алушта, смт. Партеніт. – Донецьк: ТОВ “Юго-Восток, Лтд”, 2006. – С. 195-196.

Анотація

Зайцев І.С. Моделі управління ресурсами підприємства потоковими методами. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.11 – математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці. – Донецький національний університет, Донецьк, 2008.

У дисертації розглядається нова актуальна проблема моделювання процесів управління потоками ресурсів на металургійних підприємствах. Дослідження спрямоване на розробку концепції, комплексу моделей та методів, застосування в умовах сучасного стану металургійних підприємств в Україні, з використанням потокових методів.

У методичній частині запропоновано концепцію моделювання процесів управління потоками ресурсів на підприємствах металургійної галузі. В роботі розроблено комплекс економіко-математичних моделей аналізу, оптимізації та управління потоками ресурсів металургійного виробництва і структура системи підтримки рішень управління.

Під час реалізації результатів дослідження на базі підприємства ВАТ “КГМК “Криворіжсталь” було вдосконалено систему управління потоками ресурсів за рахунок впровадження запропонованої концепції, механізмів та моделей, в рамках вдосконалення інформаційної системі, що привело до зменшення виробничих втрат.

Розроблені теоретико-методологічні положення, а також методичне і інструментальне забезпечення впроваджено в діяльність ВАТ “КГМК “Криворіжсталь”.

Ключові слова: моделювання, управління потоками ресурсів, потокові методи, потоки ресурсів, процес управління, металургійне підприємство, інформаційні системи.

АННОТАЦИЯ

Зайцев И.С. Модели управления ресурсами предприятия потоковыми методами. - Рукопись.

Диссертация на получение научной степени кандидата экономических наук за специальностью 08.00.11 - математические методы, модели и информационные технологии в экономике. - Донецкий национальный университет, Донецк, 2008.

В диссертации рассматривается новая актуальная проблема моделирования процессов управления потоками ресурсов на металлургических предприятиях. Актуальность темы обуславливается достаточно высокой долей в ВВП Украины и темпом развития отрасли, что требует в свою очередь совершенствования методов управления. При этом также возникает необходимость разработки моделей и методов с учетом их последующей реализации в рамках корпоративной информационной системы. Исследование направлено на разработку концепции, комплекса моделей и средств реализации в условиях современного состояния металлургических предприятий на Украине. В работе в большей степени рассматриваются материальные потоки, что обусловлено высокой материалоемкостью металлургического производства.

Проведено исследование особенностей функционирования металлургических предприятий, и выявлены основные проблемы функционирования данных предприятий в современных условиях на Украине, а также выделены причины снижающие эффективность их управления.

Проведен анализ существующих подходов к моделированию потоков ресурсов металлургических предприятий, выявлены недостатки в их применении. Также определены возможные пути совершенствования моделей и методов управления потоками материальных ресурсов металлургических предприятий.

В методической части предложена концепция моделирования процессов управления потоками ресурсов на предприятиях металлургической отрасли, основанная на разделение потоков ресурсов на группы и выборе для каждой из них наиболее эффективных методов управления. Определены цели, задачи и функции системы управления потоками ресурсов, и её место в общей системе управления потоками ресурсов. При этом методологическую базу исследования составляет применение потоковых методов управления, т.е. методов управления экономическими системами как совокупностью ресурсных потоков. Наиболее характерным примером таких систем является системы непрерывно-дискретного типа.

Предложен метод анализа потоков ресурсов металлургического предприятия и рекомендации по выбору моделей для управления каждой группой. Разделение на группы основывается на перекрестном анализе с применением критериев: объем потребления и регулярность потребления.

Разработана модель оптимизации потоков материальных ресурсов направленная на снижение времени простоев оборудования и сокращение издержек на хранение сверхнормативных остатков ресурсов. В модели производственный процесс рассматривается как система непрерывно-дискретного типа и производится оптимизация её структурных параметров, с применением потоковых методов, для достижения максимальной эффективности.

Разработана модель оценки эффективности произведенной оптимизации, основанная на определении изменения уровня производства обеспеченного финансовыми средствами. При этом учитывается расходы по группам ресурсов, что позволяет оценивать эффективность моделей выбранных для них, и в случае необходимости корректировать модели для повышения их эффективности.

Предложена структура система поддержки принятия решений процесса управления потоками материальных ресурсов металлургического предприятия. Предложенная система предполагает разработку комплексной системы автоматизации для управления потоками материальных ресурсов, с применением современных информационных технологий.

Во время реализации результатов исследования на базе ОАО “КГМК “Криворожсталь” была усовершенствована система управления материальными потоками ресурсов за счет внедрения предложенной концепции, механизмов и моделей, в рамках усовершенствования информационной системы, что привело к уменьшению производственных потерь. При разработке информационной системе управления потоками ресурсов применялись современные методы реинжиниринга и проектирования информационных систем, а также опыт разработки и внедрения известных корпоративных систем, основанных на современных методах управления.

Разработанные теоретико-методологические положения, а также методические и инструментальные средства были реализованы на предприятии ОАО “КГМК “Криворожсталь”.

Ключевые слова: моделирование, управление потоками ресурсов, потоковые методы, потоки ресурсов, процесс управления, металлургическое предприятие, информационная система.

THE SUMMARY

Zaytsev I.S. Models of enterprise’s resources management by flow methods. – Manuscript.

Thesis for the candidate of economical sciences academic degree by the speciality 08.00.11 – mathematical methods, models and information technologies in economics. – Donetsk National University, Donetsk, 2008.

In present thesis a new actual problem of resource flow management processes modelling at metallurgical enterprises is suggested. Research is directed to conception, model complex and tools development for use under modern conditions of metallurgical enterprises in Ukraine, and uses flow methods.

Methodical part contains conception for resource flow management processes modelling at metallurgical enterprises. In the paper model complex for analysis, optimization and management of resource flow at metallurgical enterprises, as well as decision support system’s structure are developed.

By implementation of the research’s results at JSC “Krivorizhstal” resource flow management system was improved by use of the conception, model complex and tools in information system, which lead to costs shortening.

Theoretical and methodological points and tools developed were implemented into JSC “Krivorizhstal” activity.

Keywords: modelling, resource flow management, flow methods, resource flows, management processes, metallurgical enterprise, information system.

Зайцев Ігор Св’ятославович

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеню

кандидата економічних наук

Підписано до друку 24.01.08.

Печатка офсетна

Тираж 100 прим. | Формат 60х84/16

Умов. друк. арк. 0,9

Замовлення № 486 | Папір типографський

Надруковано в типографії ТОВ “Апекс”

м. Донецьк, вул. Челюскінців, 151, 101

тел. (062) 305-39-41