У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦИОНАЛЬНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ УКРАЇНИ

БАССАМ Х.О. АБДЕЛЬ РАЗЕК

УДК 612. 76. 371. 044.2

ОЦІНКА ФІЗИЧНОГО СТАНУ

УЧНІВ МОЛОДШИХ КЛАСІВ (7 — 12 РОКІВ)

ЧОЛОВІЧИХ ШКІЛ ПАЛЕСТИНИ

24.00.02 - Фізична культура,

фізичне виховання різних груп населення

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з фізичного виховання і спорту

Київ - 2000

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Національному університеті фізичного виховання і спорту України, Державний комітет молодіжної політики, туризму і спорту України.

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент ЄФІМОВ Анатолій Олександрович, доцент кафедри водних видів спорту Національного університету фізичного виховання і спорту України.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор ВОЛКОВ Леонід Вікторович, завідувач кафедри теорії фізичного виховання Переяслав-Хмельницького педагогічного інституту;

кандидат педагогічних наук, доцент ДАВИДЕНКО Олена Віталіївна, доцент кафедри теорії і методики фізичного виховання, рекреації і оздоровчої фізичної культури Національного університету фізичного виховання і спорту України.

Провідна установа:

Харківський державний інститут фізичної культури, Державний комітет молодіжної політики, туризму і спорту України, м. Харків.

Захист дисертації відбудеться 28 квітня 2000 р. о 16 год. 30 хв. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.829.01 Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, Київ-150, вул. Фізкультури, 1).

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, Київ-150, вул. Фізкультури, 1).

Автореферат розісланий 27 березня 2000 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради,

доктор педагогічних наук Смульський В.Л.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність. Необхідність дослідження проблем фізичного стану дітей молодшого шкільного віку очевидна, тому що дає можливість науково обгрунтувати навчальні програми і нормативи, які стосуються фізичного розвитку, фізичної підготовленості і фізичного стану в цілому. Наявність знань з цих питань дозволяє формувати основні підходи до осмислення цілей, задач, змісту шкільної фізичної культури (Апанасенко Г.Л., 1992; Круцевич Т.Ю., 1999; Тихвинський С.Б., Хрущов С.В., 1991; Альмаждалаві Асаад, 1999).

Водночас реалізація питань побудови процесу фізичного виховання в Палестині не знаходить свого розв’язання у зв'язку з рядом проблем. Одна з найдавніших країн в історії людства тільки недавно виділилася в окрему автономну державу, яка будує свою політику, охорону здоров'я, фізичне виховання. Фізичне виховання в країні найтіснішим чином пов'язане з охороною здоров'я, системою освіти, демографічною політикою країни.

Роль фізичного виховання в країні достатньо висока, але власні наукові дослідження не проводились, тому система фізичного виховання базувалася на шкільних і вузівських програмах Йорданії та Єгипту.

З огляду на істотні розходження цих країн і палестинської держави, Міністерством освіти Палестини в 1989 році була рекомендована до використання “Програма з фізичного виховання загальноосвітніх шкіл”.

Зазначена Програма фізичного виховання не передбачає наявності навчальних нормативів, педагогічного тестування, визначення фізичного стану учнів, тобто створена без належного наукового обгрунтування.

Виходячи з цього, розробка системи оцінки рівня фізичного стану дітей 7—12 років дозволить визначити рівень фізичного розвитку, фізичної працездатності і фізичної підготовленості дітей з урахуванням соціально-економічних, географічних і природно-кліматичних умов держави Палестина. Вищенаведене визначає й обгрунтовує актуальність даної роботи.

Ступінь наукової розробки проблеми.

Відповідно до наявних літературних даних найбільш простими і доступними у практичній діяльності критеріями оцінки фізичного стану є результати тестування фізичної працездатності. Водночас відзначається (Аулик Н.В., 1990; Благуш П., 1982; Борисенко А.Ф., 1996), “що тільки загальна витривалість характеризує максимальні аеробні можливості”. Тому за останні роки вжиті певні заходи до створення систем оцінок, які засновані на комплексі різноманітних показників, що мають позитивні кореляційні зв'язки з результатами досліджень киснево-транспортної системи, — це результати різноманітних функціональних проб, індекс Робінсона тощо (Апанасенко Г.Л., 1992; Круцевич Т.Ю., 1999; Альмаждалаві Асаад, 1999). Особливо виділяється питання про використання для характеристики фізичного стану антропометричних показників і, зокрема, довжини і маси тіла дітей (Апанасенко Г.Л., 1988; Давиденко О.В., Копилова О.В., Борисов І.А., 1988; Круцевич Т.Ю., 1999; Альмаждалаві Асаад, 1999).

На думку ряду дослідників найбільш важливою й актуальною проблемою є проблема вікових нормативів показників, які складають комплекси діагностичних систем. На думку Г.Л. Апанасенко (1992), Т.Ю. Круцевич (1999) і ін., правомірність встановлення чітких вікових показників, які пов'язані із паспортними даними дітей, викликає сумніви у зв'язку з різними темпами біологічного дозрівання, клімато-географічними особливостями тощо. Якщо ж результати визначення рівня показників узгоджувати з біологічним віком, то це дуже ускладнює як систему оцінки, так і саму технологію тестування. Викладене вище визначає пошук інтегральних показників, які мало змінюються з віком. До таких “позавікових” стандартів можна віднести антропометричні показники, тому що усереднені розміри маси тіла при відповідній довжині тіла в осіб різного віку мають приблизно однакові значення. Таким чином, існує можливість побудови системи індексів — інтегральних показників із їх формалізованою бальною оцінкою, яка може стати придатною для усіх вікових періодів, а сума балів за показниками, які використовуються (індексами) дозволяє характеризувати рівень фізичного стану. Дана методика розроблена Г.Л. Апанасенко (1992) на підставі дослідження численного контингенту дітей України.

З огляду на викладене, створення адаптованої оцінки рівня фізичного стану дітей молодшого шкільного віку Палестини викликало необхідність дослідження рівня їхнього фізичного розвитку, фізичної підготовленості, виявлення рівня взаємозв'язку даних педагогічного тестування з рівнем антропометричних показників, функціональних можливостей.

Зв'язок роботи з планами і темами НДР. Обраний напрямок досліджень пов’язаний з темою 2.2.1 (№ держреєстрації 0196010542) Зведеного плану НДР Державного Комітету України з фізичної культури і спорту на 1996-2000 р.р. і відповідає проблемі 2.2. “Система забезпечення рухової активності і масового спорту”, яка розроблюється у Національному університеті фізичного виховання і спорту України.

Дисертаційна робота виконується на замовлення Міністерства виховання й освіти держави Палестина.

Мета роботи — розробка і наукове обгрунтування системи оцінки фізичного стану хлопчиків 7—12 років як підгрунтя ефективності програм фізичного виховання в молодших класах шкіл Палестини.

Для досягнення поставленої мети розв’язувались такі задачі:

1. Вивчити рівні фізичного розвитку, фізичної підготовленості і працездатності дітей 7—12 років Палестини.

2. Вивчити характер взаємозв'язку показників морфо-функціонального статусу, фізичної підготовленості і працездатності молодших школярів Палестини.

3. Розробити і науково обгрунтувати систему оцінки фізичного стану як підгрунтя формування програм фізичного виховання молодших школярів Палестини.

4. Вивчити динаміку складового фізичного стану школярів, експериментально оцінити ефективність розробленої комплексної системи оцінки РФС і на цьому підгрунті розробити практичні рекомендації.

Наукова новизна отриманих результатів полягає:

-

у науковому аналізі стану фізичного розвитку, фізичної підготовленості, фізичної працездатності дітей 7—12 років Палестини;

- у виявленні кореляційних залежностей між результатами педагогічного тестування і даними морфо-функціонального статусу дітей 7—12 років, що дозволило відібрати найбільш інформативні тести для кожного з досліджуваних віків;

- у науковому обгрунтуванні модифікованої системи оцінки рівня фізичного стану палестинських школярів молодших класів.

Практична значимість роботи полягає в розробці рекомендацій, які дозволяють використовувати в практиці фізичного виховання Палестини методику оцінки фізичного стану учнів 1—6 класів з метою здійснення диференційованого підходу до оцінки фізичного стану школяра на уроках фізичної культури й інших форм фізкультурно-оздоровчої роботи в молодшому шкільному віці.

Реалізація рекомендацій здійснена у практиці навчального процесу загальноосвітніх шкіл Єрусалима, про що свідчить акт впровадження результатів досліджень у практику.

Особистий внесок дисертанта полягав у виборі напрямку досліджень, постановці задач, аналізі джерел літератури з досліджуваної проблеми, проведенні педагогічного тестування у школах міста Єрусалим (Палестина), апробації дисертаційних розробок, у написанні дисертаційної роботи.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень представлені у двох доповідях на наукових конференціях кафедри теорії, методики й організації фізичного виховання Національного університету фізичного виховання і спорту України, а також на науковій конференції кафедри валеології, теорії і методики фізичного виховання Національного університету фізичного виховання і спорту України, на Всеукраїнській конференції аспірантів галузі “Фізична культура і спорт”.

Публікації. Результати роботи опубліковані:

-

у матеріалах Всеукраїнської наукової конференції аспірантів “Молода спортивна наука України”, 1997 р.;

- у 3 статтях у збірнику “Фізичне виховання студентів творчих спеціальностей”. — Харків, 2000 р.;

- у збірнику Національного університету фізичного виховання і спорту України (Міжнародний конгрес), 1997 р.

Структура роботи. Дисертація викладена на 169 сторінках комп'ютерної верстки, складається зі вступу, п'ятьох розділів, висновків, практичних рекомендацій. Список використаної літератури вміщують 267 джерел, з яких 55 - іноземні. Дисертація ілюстрована 41 таблицею і 3 малюнками.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі роботи “Стан питання за даними літератури” розглядаються сучасні уявлення про значимість врахування фізичного стану в побудові фізичного виховання школярів молодших класів.

Дослідження стану функціональних систем організму, фізичної працездатності, статури, фізичної підготовленості, рухової активності та аналіз взаємозв'язків цих показників має важливе значення для подальшої розробки застосування фізичних вправ з метою підвищення фізичної підготовленості, виправлення і профілактики порушень постави, досягнення загальнооздоровчого ефекту, захисту від придбання зайвої ваги, а в цілому, поліпшення фізичного стану і здоров'я дітей (Г.Л. Апанасенко, 1992; Є.М. Вайнруб, А.С. Волощук, 1988, Л.В. Волков, 1988; О.В. Давиденко й ін., 1988; Джасер Хосні Метлак Аль-Ананзих, 1999; А.Д. Дубогай, 1998; Альмаждалаві Асаад, 1999).

Поряд із цим, у спеціальній літературі Палестини й арабських країн практично відсутні вказівки на взаємозв'язок програм фізичного виховання школярів молодших класів, системи оцінки та рівнів їхнього фізичного стану.

У літературі арабських країн не виявлено досліджень, які пов'язані з вивченням взаємозв'язку показників морфо-функціонального статусу, фізичної підготовленості, фізичної працездатності.

Розв’язання згаданих питань може сприяти розробці й обгрунтуванню системи оцінки фізичного стану хлопчиків 7—12 років як підгрунтя ефективності програм фізичного виховання в молодших класах шкіл Палестини.

У другому розділі роботи “Методи й організація досліджень” охарактеризовані методи досліджень, визначені організаційні умови проведення дисертаційної роботи. Методологія досліджень будувалася на підставі комплексного підходу, який припускає використання системно-функціонального аналізу, реалізованого в керуванні здоров'ям людини (В.М. Глушков, 1984; Г.Л. Апанасенко, 1992; Л.Я. Іващенко, 1996; В.М. Платонов, 1997).

Організація досліджень. Дослідження проводилися на базі середніх чоловічих шкіл Палестини. Робота над дисертацією здійснювалася в 3 етапи: 1 етап — вивчення й аналіз літературних даних і нормативних документів з проблеми; 2 етап — проведення експериментів з дослідження фізичного розвитку, фізичної підготовленості і працездатності, функціонального стану; 3 етап — розробка і проведення педагогічного експерименту, аналіз і узагальнення результатів проведених досліджень, оформлення дисертаційної роботи.

Результати досліджень та їх обговорення. У третьому розділі роботи “Характеристика фізичного стану хлопчиків Палестини 7—12 років” розв’язувалася задача дослідження основних складових фізичного стану: морфологічного статусу, фізичної підготовленості, фізичної працездатності, функціонального стану серцево-судинної системи.

Антропометричні показники фізичного розвитку. Як приклад у таблиці 1 наведені показники фізичного розвитку палестинських дітей 8, 9 і 10 років. Практично всі показники: маса і довжина тіла, обсяг грудей і біцепса, жирові складки — мають природно-вікову тенденцію до зростання, але статистично, як правило, недостовірну.

Таблиця 1

Показники основних параметрів фізичного розвитку

школярів Палестини

№ | Вік | 8 років (n — 92) | 9 років (n — 80) | 10 років (n — 77)

Показники | mx | Smx | mx | Smx | mx | Smx

1 | Маса тіла, кг | 26,42 | ±0,77 | 29,79 | ±1,18 | 33,15 | ±1,32

2 | Довжина тіла, см | 125,58 | ±1,43 | 130,08 | ±1,13 | 135,46 | ±1,50

3 | Обсяг грудей на вдиханні, см | 64,82 | ±0,70 | 68,41 | ±1,16 | 70,78 | ±0,98

4 | Обсяг грудей на видиханні, см | 60,38 | ±0,71 | 63,31 | ±1,25 | 65,07 | ±0,93

5 | ЕГК, см | 4,54 | ±0,29 | 5,10 | ±0,35 | 5,82 | ±0,41

6 | Обсяг біцепса, см | 18,02 | ±0,38 | 18,81 | ±0,46 | 19,38 | ±0,45

7 | Обсяг талії, см | 56,01 | ±0,88 | 58,82 | ±1,38 | 59,83 | ±1,22

8 | Обсяг стегна, см | 36,31 | ±0,82 | 38,56 | ±1,03 | 39,77 | ±0,98

9 | Обсяг гомілки, см | 25,29 | ±0,46 | 26,68 | ±0,52 | 27,45 | ±0,63

10 | ЖС 1, см | 0,42 | ±0,10 | 0,39 | ±0,04 | 0,40 | ±0,03

11 | ЖС 2, см | 0,55 | ±0,05 | 0,68 | ±0,09 | 0,65 | ±0,07

12 | ЖС 3, см | 1,10 | ±0,08 | 1,26 | ±0,11 | 1,20 | ±0,10

13 | ЖС 4, см | 0,64 | ±0,06 | 0,78 | ±0,13 | 0,80 | ±0,10

14 | ЖС 5, см | 0,69 | ±0,09 | 0,89 | ±0,16 | 0,94 | ±0,13

15 | ЖС 6, см | 0,94 | ±0,09 | 1,13 | ±0,12 | 1,09 | ±0,12

16 | ЖС сума, см | 4,34 | ±0,35 | 5,12 | ±0,58 | 5,07 | ±0,47

Функціональні характеристики. Досліджувалися: артеріальний тиск, ЖЄЛ, ЧСС, частота подиху, затримка подиху; визначалися: індекс Руф’є, індекс Робінсона, життєвий індекс (табл. 2). Аналіз результатів показує, що артеріальний тиск (АТс і АТд) і ЧСС істотних розходжень у різному віці не мають. Середньогрупові значення ЧССп палестинських учнів вищі, ніж європейські стандарти (В.А. Єренков, 1984; Альмаждалаві Асаад Юсеф, 1999). Аналогічно виглядають і інші показники: проба Генчі, проба Штанге, частота подиху.

Показники індексу Руф’є у молодших школярів Палестини порівняно з даними сучасних досліджень і розрахунковими показниками знаходяться, в цілому, на низькому рівні. Так як за даними ряду досліджень (Г.Л. Апанасенко, 1992; С.Б. Тихвинський та ін., 1991; Т.Ю. Круцевич, 1999) індекс Руф’є характеризує рівень фізичної працездатності, а також дозволяє судити про ступінь розвитку витривалості й корелює із тестами, які оцінюють рівень кардіо-респіраторної системи, то можна підтвердити за допомогою спостережень, що і ці якості дітей знаходяться на невисокому рівні.

Таблиця 2

Показники, які характеризують функціональний рівень палестинських школярів 8—10 років

№ | Вік | 8 років (n — 92) | 9 років (n — 80) | 10 років (n — 77)

Показники | mx | Smx | mx | Smx | mx | Smx

1 | АТС, мм рт. ст. | 103,20 | ±1,97 | 100,19 | ±2,07 | 102,53 | ±2,25

2 | АТД, мм рт. ст. | 65,11 | ±1,95 | 65,25 | ±1,93 | 62,86 | ±1,67

3 | ЧССп, уд.· хв-1 | 96,00 | ±0,50 | 96,00 | ±0,76 | 88,00 | ±0,60

4 | Проба Штанге, с | 21,10 | ±1,37 | 24,81 | ±1,47 | 24,89 | ±1,41

5 | Проба Генчі, с | 9,32 | ±0,88 | 11,14 | ±0,78 | 9,79 | ±0,67

6 | ЖЄЛ, л | 1,62 | ±0,05 | 1,74 | ±0,04 | 1,94 | ±0,06

7 | ЧД, раз за хв. | 26,36 | ±0,40 | 24,96 | ±0,41 | 25,08 | ±0,40

8 | Індекс Робінсона, ум.од. | 100,64 | ±3,10 | 97,62 | ±3,60 | 94,26 | ±3,35

9 | Життєвий індекс, ум.од. | 62,09 | ±2,17 | 59,58 | ±2,10 | 59,25 | ±2,01

10 | Індекс Руф’є, ум.од. | 14,72 | ±0,05 | 14,48 | ±0,08 | 13,79 | ±0,05

ЖЄЛ у різних вікових групах має великі величини розкиду всередині груп (7 років: від 0,8 л до 1,8 л; 12 років: від 1,5 л до 3,3 л), а середньогрупові показники палестинських дітей статистично вірогідно не відрізняються для всіх вікових груп (Табл. 3).

Фізична підготовленість. За більшістю показників спостерігається поступальний, хоча статистично недостовірний, ріст результатів з року в рік (табл. 4).

Таблиця 3

Показники ЖЄЛ (л) у дітей, які знаходилися під спостереженням

Вік | Показники школярів Палестини | Належні показники

mx | Smx | mx | Smx | P

7 років | 1,43 | 0,03———

8 років | 1,61 | 0,04 | 1,76 | 0,66 | Р > 0,05

9 років | 1,73 | 0,04 | 2,07 | 0,86 | Р > 0,05

10 років | 1,93 | 0,06 | 2,15 | 0,15 | Р > 0,05

11 років | 2,07 | 0,08 | 2,26 | 0,76 | Р > 0,05

12 років | 2,29 | 1,10 | 2,40 | 0,65 | Р > 0,05

Таблиця 4

Показники основних параметрів фізичної підготовленості школярів Палестини

№ | Вік | 8 років (n - 92) | 9 років (n - 80) | 10 років (n - 77)

Показники | mx | Smx | mx | Smx | mx | Smx

Середнє | Дов. ин. | Середнє | Дов. ин. | Середнє | Дов. Ин.

1 | Гнучкість, см | 20,08 | ±1,01 | 21,00 | ±1,00 | 19,00 | ±1,00

2 | Фламінго (рівновага) | 13,04 | ±0,81 | 11,49 | ±1,04 | 10,12 | ±0,98

3 | Стрибок у довжину з місця, см | 117,44 | ±3,75 | 123,48 | ±3,78 | 135,56 | ±3,29

4 | Силов. витр. м'язів тулуба, с | 16,16 | ±1,00 | 18,96 | ±0,96 | 20,04 | ±0,87

5 | Човниковий біг 105, с | 25,46 | ±0,56 | 25,61 | ±0,52 | 23,12 | ±0,36

6 | Вис на щаблині, с | 13,43 | ±2,23 | 15,37 | ±4,09 | 20,02 | ±3,85

7 | Частота постукувань, кіл-ть | 16,25 | ±0,62 | 15,54 | ±0,57 | 15,70 | ±0,65

8 | Човн. біг із зрост. швидк., с | 308,26 | ±27,79 | 413,50 | ±39,94 | 477,14 | ±39,59

9 | Біг 30 м, с | 6,88 | ±0,13 | 6,58 | ±0,11 | 6,39 | ±0,09

10 | Біг 500 м, с | 185,02 | ±7,06 | 175,11 | ±4,36 | 173,14 | ±6,25

11 | Сила кисті 1 руки, кг | 9,74 | ±0,61 | 12,71 | ±0,73 | 15,34 | ±0,82

12 | Сила кисті 2 рук, кг | 19,10 | ±1,01 | 22,03 | ±1,07 | 24,62 | ±1,39

13 | Силовий індекс, ум.од. | 0,37 | ±0,02 | 0,43 | ±0,02 | 0,47 | ±0,02

Аналіз отриманих результатів в цілому, порівняння їх з аналогічними показниками українських школярів свідчить про невисокий рівень фізичної підготовленості молодших школярів Палестини, про відсутність стабільної тенденції до зростання результатів при переході з однієї вікової групи до іншої.

Викладене у даному розділі дозволило припустити необхідність додаткового з'ясування рівня взаємозв'язку показників функціонального стану дітей Палестини та ступеня розвитку витривалості, силових показників і інших рухових якостей, що і повинно було стати підгрунтям для оцінки фізичного стану й у програмі фізичного підготування учнів.

Аналіз взаємозв'язку результатів педагогічного тестування й основних показників фізичного стану дозволив виявити найбільш значимі кореляційні залежності показників фізичної підготовленості зі складовими системи оцінки рівня фізичного стану у хлопчиків різного віку.

Найбільш високі і вірогідно значимі коефіцієнти кореляції з функціональним станом організму мають показники таких тестів: човниковий біг 105 м, стрибок у довжину з місця, підйом у сід за 30 с, кистьова динамометрія, біг 500 м, човниковий біг із зростаючою швидкістю. З огляду на достовірний рівень взаємозв'язків за вищевказаними показниками, можна говорити про те, що динаміка результатів педагогічного тестування може достатньо характеризувати й оздоровчу спрямованість фізичного виховання палестинських школярів.

У четвертому розділі роботи розглядається питання оцінки рівня фізичного стану палестинських школярів віком 7—12 років.

З огляду на вищевикладене, зокрема, на різний рівень практично всіх складових фізичного стану палестинських школярів стосовно європейських і українських стандартів, однією з проблем стало виявлення вікових нормативів показників, які складають комплекси діагностичних систем.

Проведена оцінка рівня фізичного стану школярів Палестини за шкалою, розробленою для дітей ідентичного віку України, показала, що палестинські школярі належать, в основному, до низького рівня РФС. Так, у 7-річних дітей низький РФС мають 78,6 %; 8-річних — 67,1 %; 9-річних — 63,3 %; 10-річних — 62,8 %; 11-річних — 55,6 %; 12-річних — 67,3 %. Ці дані свідчать про те, що шкали оцінки РФС, розроблені в Україні і пов'язані з обстеженням дітей багатьох європейських країн, для палестинських дітей неприйнятні.

У зв'язку з цим, на підставі виявлених розходжень у більшості досліджуваних показників, до існуючої шкали оцінки РФС на підставі проведених досліджень було внесено ряд змін, які стосуються показників фізичного стану, встановлена на адекватному фізичному стану палестинських школярів бальна оцінка показників довжини і маси тіла (табл. 5).

Таким етапом в обгрунтуванні розробленої системи оцінки було визначення рівня РФС за розробленою у процесі досліджень шкалою. Отримані результати свідчать про адекватність адаптованої системи оцінки рівня фізичного стану палестинських школярів.

Таблиця 5

Шкала оцінки рівня фізичного стану дітей Палестини (хлопчики)

(Бассам Х.О. Абдель Разек, 1999)

Показники | Низький | середній | високий

(життєвий індекс, ЖІ) |

45/1/ |

46-50 /2/ |

51/3/

(силовий індекс, СІ) |

50/1/ |

51-60 /2/ |

61/3/

(індекс Робінсона) |

101/0/ |

91-100 /2/ |

90/4/

Відповідність маси тіла довжині |

-3 /-3/ |

-1 /-1/ |

0/0/

Індекс Руф’є, відн.од. | 14/ -1/ | 11-13 /2/ | 10/5/

Сума балів | 5 | 6-10 | 11

Примітка. Відповідність маси тіла довжині оцінюється за таблицею. У дужках — оціночні бали.

Підтвердженням цьому є кореляційні залежності між бальною оцінкою РФС і результатами педагогічного тестування палестинських хлопчиків віком 7—12 років (табл. 6).

Наведені дані достатньою мірою обгрунтовують інформативність адаптованої системи оцінки рівня фізичного стану палестинських школярів 7—12 років.

Таблиця 6

Коефіцієнти кореляції бальної оцінки рівня фізичного стану з результатами педагогічного тестування хлопчиків

7—12 років Палестини (n - 474, критерій r - 0,165)

№ | Педагогічні тести | Коефіцієнти

кореляції

1 |

Біг 30 м | 0,520

1 |

Біг 500 м | 0,480

1 |

Силова витривалість м'язів тулуба | 0,418

1 |

Гнучкість (нахил із положення сидячи) | 0,418

1 |

Кистьова динамометрія | 0,376

1 |

Стрибок у довжину з місця | 0,350

1 |

Човниковий біг із зростаючою швидкістю | 0,350

1 |

“Фламінго” | 0,340

1 |

Човниковий біг 105 м | 0,330

На думку ряду авторів (О.В. Давиденко, 1999; Альмаждалаві Асаад Юсеф, 1999 і ін.), одним із важливих факторів, які впливають на фізичний стан людини, є рівень добової рухової активності. Між показниками рухової активності та бальної оцінки рівня фізичного стану були розраховані коефіцієнти кореляції (рис. 1), які свідчать про те, що розроблена система оцінки фізичного стану палестинських школярів достатньо інформативна.

0,385

0,401

0,350

0,418

0,345

0,366

Рис. 1. Кореляційний взаємозв'язок рівнів добової рухової активності з бальною оцінкою рівня фізичного стану.

Ефективність розробленої системи оцінки фізичного стану школярів молодших класів Палестини обгрунтована у педагогічному експерименті. Таким чином, розроблена на підставі досліджень фізичного стану оцінка може використовуватися у практиці фізкультурно-оздоровчої роботи держави Палестина як критерій оцінки ефективності педагогічного процесу шкільного фізичного виховання.

У розділі “Обговорення результатів досліджень” резюмуються результати досліджень, наведені й описані у попередніх розділах. Таким чином, у даній роботі:

ѕ

підтверджені і розширені наявні в літературі дані про рівень фізичного розвитку, фізичної підготовленості і працездатності, функціональних можливостей школярів молодших класів;

ѕ встановлено, що рівень фізичної підготовленості і працездатності школярів молодших класів Палестини знаходиться на низькому рівні;

ѕ отримано нові факти про стан фізичного розвитку, фізичної підготовленості, фізичної працездатності хлопчиків 7—12 років Палестини;

ѕ розроблена система оцінки рівня фізичного стану палестинських школярів молодших класів;

ѕ

ефективність розробленої системи оцінки фізичного стану школярів молодших класів (7—12 років) Палестини обгрунтована у педагогічному експерименті. Розроблена на підставі досліджень фізичного стану палестинських школярів оцінка може використовуватися у практиці фізкультурно-оздоровчої роботи держави Палестина як науково обгрунтована система оцінки фізичного стану дітей молодшого шкільного віку.

ВИСНОВКИ

1.

Аналіз спеціальної літератури свідчить про недостатню вивченість методологічних підходів в оцінці рівня фізичного стану дітей молодшого шкільного віку й урахування його під час побудови фізичного виховання. Дослідження з обгрунтування систем оцінки рівня фізичного виховання молодших школярів арабського регіону і, зокрема, держави Палестина не проводилися.

1.

Показники фізичного розвитку палестинських школярів 7—12 років підтверджують наявні в науковій літературі різних країн відомості про те, що вікові зміни характеризуються нестабільністю і чутливістю до впливу факторів середовища — рухового режиму, харчування, кліматичних умов. Разом з цим, маса і довжина тіла мають стійку тенденцію до збільшення з року в рік, причому у молодшому віці (від 7 до 9 років) зміни достовірні (Р<0,05), а з 9 до 12 років — недостовірні (Р>0,05).

1.

Отримано нові дані про основні параметри фізичного стану хлопчиків віком 7—12 років — учнів чоловічих шкіл Палестини, які свідчать про те, що:

-

серцево-судинна система характеризується високими значеннями ЧССп, АТС і АТД порівняно з європейськими стандартами і даними українських школярів для відповідних вікових груп;

- дихальна система характеризується більш високими значеннями ЧД, що свідчить про поверхневий характер дихання; низькими результатами проб із затримкою подиху, що говорить про високу чутливість дихального центру до СО2, і низькими значеннями індексу Робінсона, що свідчать про низький рівень аеробних можливостей палестинських школярів порівняно з українськими;

- фізична працездатність палестинців вірогідно нижче, ніж в українських школярів.

1.

Фізична підготовленість молодших школярів Палестини за більшістю показників значно нижча, ніж в українських школярів того ж віку (Р<0,05).

1.

На підставі кореляційних залежностей між значеннями функціональних показників і розрахунковими показниками, які входять до оцінівальних шкал рівня фізичного стану, були відібрані педагогічні тести, які дозволяють характеризувати підготовленість дітей кожного з досліджуваного віку: 7, 8, 9, 10, 11, 12 років. Всі відібрані тести мають кореляційні взаємозв'язки з показниками фізичного стану (r=0,259 — 0,785 за критерія r=0,196 для вибірки n — 668).

-

На підставі отриманих даних про морфо-функціональний статус розроблена система оцінки рівня фізичного стану палестинських школярів віком 7—12 років. Система оцінки передбачає розподіл учнів на 3 диференційовані групи (низький, середній і високий РФС) залежно від розміру розрахункових показників (життєвий і силовий індекси, індекси Руф’є і Робінсона), які обгрунтовані Апанасенко Г.Л. (1992) як основні параметри, котрі характеризують соматичне здоров'я.

Розроблена і науково обгрунтована шкала бальної оцінки РФС палестинських школярів.

1.

Кореляційні залежності між бальною оцінкою рівня фізичного стану і результатами педагогічного тестування у статистично достовірному ступені обгрунтовують інформативність адаптованої системи оцінки РФС палестинських школярів молодших класів. Мінімальний рівень кореляційного зв'язку (r) бальної оцінки РФС із результатами педагогічного тестування складає 0,330 за критерія — 0,165.

1.

Інформативність адаптованої системи оцінки РФС для палестинських школярів молодших класів підтверджена наявністю значимих кореляційних взаємозв'язків між бальною оцінкою РФС із результатами педагогічного тестування (r=0,330 за критичного r=0,195 при вибірці n = 464 чол.); а також між бальною оцінкою РФС і добовим індексом фізичної активності у межах значень коефіцієнтів кореляції у вікових групах від 0,345 до 0,401 за критичного r=0,195.

1.

Ефективність розробленої системи оцінки фізичного стану школярів молодших класів (7—12 років) Палестини обгрунтована у педагогічному експерименті. Запропонована нами оцінка, яка враховує фізичний стан палестинських школярів, може використовуватися у практиці фізкультурно-оздоровчої роботи держави Палестина як критерій оцінки ефективності педагогічного процесу шкільного фізичного виховання Палестини.

1.

Позитивні результати впровадження практичних рекомендацій, які випливають із проведених досліджень, підтверджені:

-

значним масивом обстежених школярів молодших класів Палестини (668 чол.);

- достовірними кореляційними взаємозв'язками рівня фізичного стану з добовою руховою активністю;

- кореляційними взаємозв'язками результатів педагогічного тестування і рівня фізичного стану в усіх досліджуваних вікових групах (7, 8, 9, 10, 11 і 12 років).

СПИСОК РОБІТ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Абдельразик Бассам. Характеристика уровня физического развития и физической работоспособности детей 7—12 лет Палестины // Фізичне виховання студентів творчих спеціальностей. — Харків: ХХПІ, 2000. — №1. — С. 28—33.

1.

Абдельразик Бассам. К оценке уровня физического состояния палестинских мальчиков в возрасте 7—12 лет // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту. — Харків: ХХПІ, 2000. — №2. — С. 38—43.

1.

Абдельразик Бассам. Физическая подготовленность младших школьников Палестины // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту. — Харків: ХХПІ, 2000. — №3. — С. 37—41.

1.

Альмаждалаві Асаад Юсеф, Абдельразик Бассам. До питання вдосконалення процесу фізичного виховання в чоловічих школах Палестини // Матеріали І Всеукр. конф. аспірантів галузі фізичної культури і спорту “Молода спортивна наука України”. — Львів, 1997. — С. 78—79.

1.

Abdel Razik Bassam. Substantiation of anthropometric standards of morphological status and standard requirements for physical education for Palestine junior schoolchildren. The proceedings of the modern Olympic sport International Scientific Congress (May 16 — 19, 1997). Kyiv, Ukraine, 1997. — P. 184.

Бассам Х.О. Абдель Разек. Оцінка фізичного стану учнів молодших класів (7-12 років) чоловічих шкіл Палестини. — Рукопис.

Дисертація (рукопис) на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання зі спеціальності 24.00.02. — Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення, Національний університет фізичного виховання і спорту України, Київ, 2000 р.

Дисертація присвячена проблемі обгрунтування оцінки фізичного стану учнів молодших класів чоловічих шкіл Палестини. У роботі розглядаються питання розробки системи оцінки рівня фізичного стану дітей молодшого шкільного віку як критерію оцінки ефективності педагогічного процесу фізичного виховання у школах Палестини.

В результаті проведених досліджень отримані нові дані про рівень основних складових фізичного стану учнів молодших класів Палестини: антропометричних показників фізичного розвитку, фізичної підготовленості і працездатності, функціональних показників.

Визначено, що фізична підготовленість і працездатність дітей Палестини нижча, ніж в українських дітей, або європейські стандарти.

На підставі отриманих даних розроблена адаптована система оцінки фізичного стану палестинських школярів віком 7—12 років. Ефективність розробленої системи оцінки фізичного стану палестинських школярів науково обгрунтована у педагогічному експерименті і може використовуватися у практиці фізкультурно-оздоровчої роботи держави Палестина як критерій оцінки ефективності педагогічного процесу шкільного фізичного виховання Палестини.

Ключові слова: фізичний стан, фізична підготовленість, фізична працездатність, оцінка фізичного стану, педагогічне тестування, рухова активність, учні молодших класів Палестини.

Бассам Х.О. Абдель Разек. Оценка физического состояния учащихся младших классов (7-12 лет) мужских школ Палестины. — Рукопись.

Диссертация (рукопись) на соискание ученой степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.02. — Физическая культура, физическое воспитание разных групп населения, Национальный университет физического воспитания и спорта Украины, Киев, 2000 г.

В диссертационной работе рассмотрены вопросы разработки системы оценки уровня физического состояния детей младшего школьного возраста в качестве критерия оценки эффективности педагогического процесса школьного физического воспитания Палестины.

Разработка и научное обоснование такой системы оценки для палестинских школьников тесно взаимосвязаны с исследованием уровня основных составляющих физического состояния: антропометрических показателей физического развития, физической подготовленности и работоспособности, функциональных показателей. Учитывая тот факт, что различные системы оценки физического здоровья и состояния в разных вариантах разрабатывались (Г.Л. Апанасенко, 1992; Eurofit, 1993 и др.), существует необходимость сравнения отдельных составляющих физического состояния при разработке адаптированной для палестинских детей системы оценки, а также выявления уровня взаимосвязи данных педагогического тестирования с уровнем антропометрических показателей, а также функциональных возможностей и работоспособности исследуемого контингента. При определении уровня физического состояния использовалась система экспресс-оценки, разработанная для школьников Украины (Г.Л. Апанасенко, 1992), что вызвало необходимость проведения сравнительного анализа количественных характеристик вышеуказанных показателей у детей Палестины и Украины.

В результате анализа полученных нами результатов выявлено:

-

масса и длина тела имеют стойкую тенденцию к увеличению от года к году, причем в младших возрастах (от 7 до 9 лет) изменения достоверны (Р<0,05), а с 9 до 12 лет — недостоверны (Р>0,05);

- cердечно-сосудистая система характеризуется относительно высокими значениями ЧССп, АДС и АДД по сравнению с европейскими стандартами и данными украинских школьников для соответствующих возрастных групп;

- дыхательная система характеризуется более высокими значениями ЧД, что свидетельствует о поверхностном характере дыхания; низкими результатами проб с задержкой дыхания, что говорит о низком пороге чувствительности дыхательного центра к СО2, низкими значениями индекса Робинсона, отражающими менее выраженные аэробные возможности палестинских школьников по сравнению с украинскими;

- физическая работоспособность палестинцев достоверно ниже, чем у украинских школьников;

- физическая подготовленность младших школьников Палестины по большинству показателей значительно ниже, чем у украинских детей того же возраста (Р<0,05).

- На основании оценки корреляционных зависимостей со значениями функциональных показателей и расчетных показателей, входящих в оценочные шкалы уровня физического состояния, отобраны педагогические тесты, позволяющие характеризовать подготовленность детей каждого из исследуемых возрастов: 7, 8, 9, 10, 11, 12 лет. Все отобранные тесты имеют высокие корреляционные взаимосвязи с показателями физического состояния (r=0,259 — 0,785 при критерии r=0,196 для выборки n — 668).

На основании полученных данных о морфо-функциональном статусе палестинских школьников в возрасте 7—12 лет разработана система оценки уровня их физического состояния. Система оценки предусматривает распределение учащихся на 3 дифференцированных группы с низким, средним и высоким УФС в зависимости от величины расчетных показателей (жизненный и силовой индексы, индексы Руфье и Робинсона), которые принято считать основными параметрами, характеризующими соматическое здоровье.

Разработана и научно обоснована шкала балльной оценки УФС палестинских школьников.

-

Эффективность разработанной системы оценки физического состояния школьников младших классов (7—12 лет) Палестины обоснована в педагогическом эксперименте. Разработанная на основе исследований физического состояния палестинских школьников оценка может использоваться в практике физкультурно-оздоровительной работы государства Палестина как критерий оценки эффективности педагогического процесса школьного физического воспитания Палестины.

Ключевые слова: физическое состояние, физическая подготовленность, физическая работоспособность, оценка физического состояния, педагогическое тестирование, двигательная активность, учащиеся младших классов Палестины.

Bassam Abdelrazek. Estimation of physical state in schoolboys 7—12 years old in the man’s schools of Palestine. — Manuscript.

Dissertation for degree of Candidate of physical education and sport in speciality 24.00.02 — Physical culture, physical education in different groups of population. National University of physical Education and Sport of Ukraine, Kyiv, 2000.

Dissertation is devoted to the problem of substantiation the physical state estimation in schoolboys of young forms in Palestine’s schools. It was analyzed the question of creation the system for physical state level estimation in the young schoolboys as a criterion for estimation of pedagogic process effectiveness in physical education of Palestine’s schools.

As a result of investigations it was obtained the new data as concern the level of basic values of physical state in Palestine’s schoolboys: anthropometric indexes of physical development; physical fitness and workability as well as some functional indexes. It was shown that physical fitness and workability in Palestine’s schoolboys are lower than in Ukrainian schoolboys or European standards. It was created the adaptive system for physical state estimation in Palestine’s schoolboys 7 — 12 years old. The effectiveness of this system is scientifically proved in pedagogic experiment and it can be used in practice of physical-recreative activity in Palestine as a criterion for effectiveness estimation in pedagogical process of school education in Palestine.

Key words: physical state, physical fitness, physical workability, physical state estimation, young forms of schoolboys in Palestine.