У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Харківський державний педагогічний університет Харківський державний педагогічний університет

ім. Г.С. Сковороди

Єфіменко Нонна Петрівна

УДК 370.1:378.108.6+371.233

ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ СТУДЕНТІВ ВИЩИХ ТЕХНІЧНИХ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

13.00.04 - теорія і методика професійної освіти

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

 

Харків – 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному педагогічному університеті

ім. Г.С. Сковороди, Міністерство освіти і науки України.

 

Науковий керівник - кандидат педагогічних наук, доцент,

Гриньова Валентина Миколаївна

Харківський державний педагогічний університет

ім.Г.С.Сковороди, професор кафедри педагогіки.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор,

член-кореспондент АПН України

Шевченко Галина Павлівна,

Луганський державний педагогічний університет

ім.Т.Г.Шевченка, завідуюча кафедрою педагогіки;

 

кандидат педагогічних наук, професор,

Лазарєв Микола Остапович,

Сумський державний педагогічний університет

ім.А.С. Макаренка, завідуючий кафедрою

педагогічної творчості.

Провідна установа - Національний аграрний університет, кабінету

Міністрів України м. Київ, кафедра

педагогіки і психології.

Захист відбудеться “14 ” грудня 2000 року о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.053.04 у Харківському державному педагогічному університе-ті ім. Г.С.Сковороди за адресою: 61168, м.Харків, вул. Блюхера, 2, ауд. 221.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного педагогічного університету ім. Г.С.Сковороди (61168, м.Харків, вул. Блюхера,2)

Автореферат розісланий “12 “ листопада 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Золотухіна С.Т.

Загальна характеристика дисертаційного дослідження

Актуальність теми дослідження. Об’єктивною умовою актуалізації проблем екологічного виховання є посилення техногенного навантаження на природне довкілля, невід’єм-ною частиною якого є людина. Забруднення новосинтезованими сполуками повітря, водоймищ, грунту, зростаюча концентрація ексгалатів у атмосфері країни, невиправдане використання отрутохімікатів, катастрофічні наслідки Чорнобильської аварії - все це свідчить про те, що екологічні проблеми досягли критичної позначки, набули глобальних масштабів.

На сучасному етапі складних і динамічних відносин суспільства з навколишнім середовищем бережливе ставлення до природи має складати невід’ємну частину загального світогляду кожного громадянина України, яка є однією з найбільш неблагополучних в екологічному плані країн Європи. Саме тому формування екологічної культури людини, гармонії її відносин з природою є пріоритетними напрямами реформування виховання, що відображено в Державній національній програмі “Освіта” (“Україна ХХІ століття”), проекті Концепції національної програми інтегрованої екологічної освіти, Концепції виховання молоді в національній системі освіти. Від цього залежить забезпечення конституційних прав громадян нашої держави на безпечне для життя і здоров’я довкілля (Конституція України, ст.50). Закони та нормативні акти природоохоронного законодавства показують, що в цьому напрямі значна робота проводиться всіма гілками влади України, державними і громадськими організаціями.

Аналіз наукової літератури засвідчує, що досліджувана проблема розглядається вченими в різних аспектах, а саме: філософські проблеми екологічної освіти особистості розкрили А.О.Горєлов, М.М.Кисильов, В.С.Крисаченко, М.М. Мойсєєв, Н.Я.Мокрецов, В.Н.Овчаренко, І.С.Пригожин, В.К. Рибалко, А.К. Чаплигін та ін; загальнопедагогічні й психологічні – А.І. Дьомін, О.М. Захлєбний, І.Д.Зве-рєв, І.Т.Суравегіна та ін.; історичні питання екологічної освіти й виховання - С.М. Глазачов, І.М.Костицька, Н.Б.Щокіна та ін ; проблему екологічного виховання й освіти дітей дошкільного і молодшого шкільного віку - Т.Д. Замбалова, Т.М.Лазарєва, Л.М Немець, Д.І.Мельник, Н.А.Пус--то-віт. Значна частина авторів досліджує проблему формування екологічної культури майбутніх учителів - Т.С.Вайда, І.С.Котенєва, Н.В.Лисенко, Г.Ф.Поно-ма-рьова, А.А.Сотникова, Г.С.Тарасенко; окремі ж автори розглядають проблему екологічної освіти й виховання у процесі викладання різних навчальних предметів: географії - О.Н.Адаменко, А.С.Волкова, О.М. Воронова, В.Ю.Некос, А.Н.Некос, І.Г. Черваньов, М.А.Швець; математики і фізики - В.В.Коваль, Е.Д.Таліпов, В.Д.Шарко; хімії - Н.М. Буринська, Г.В.Єльнікова; зокрема й гуманітарного циклу - А.В. Лабенко.

Проте відсутні дослідження з формування екологічної культури майбутніх інженерів, що конче необхідно сьогодні, оскільки умови переходу України до функціонування в риночних взаємовідносинах, необхідність створення конкурентно - спроможної продукції потребують підготовки фахівців інженерних спеціальностей, які вміють грамотно вирішувати не тільки технічні питання, але й екологічні завдання.

Підгрунтям такої діяльності є екологічна культура, що дозволяє свідомо та грамотно освоювати природне навколишнє середовище, прогнозувати розвиток системи ”людина-природа-суспільство” в майбутньому.

Формування у студентів вищих навчальних закладів освіти, зокрема й технічних, глибоких переконань у необхідності природоохоронної діяльності викликане нагальною потребою української держави в екологічно грамотних громадянах, кваліфікованих фахівцях з високим рівнем екологічної культури. Для вирішення цієї проблеми було прийнято Постанову Мінвузу України за № 11/ 4/210 від 24 квітня 1990 року "Про стан екологічної освіти в системі Мінвузу України", на основі якої методична комісія з екологічної освіти Мінвузу України ухвалила рішення за № 260-2/137 від 17.04.1991, про рекомендацію на пер-ших курсах різних спеціальностей ввести обов'язковий загальноосвітній курс "Основи соціальної екології". Проте він практично себе не виправдав у технічних закладах освіти. Тому з 1991 року введено курс "Основи екології", а також нормативний інтегрований курс гуманітарно-технічного спрямування “Безпека життєдіяльності”, розроблений на вимогу ст.20 Закону України “Про охорону праці”, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 18.04.96р. № 443 та схвалений Указом Президента України від 18.10.97 р. Але, на жаль, поки що відсутній єдиний науково обгрун-тований підхід до проблеми формування екологічної культури студентів вищих технічних закладів освіти.

Проаналізовані нами літературні джерела з питань освіти в галузі екології та власний педагогічний досвід, соціально-педагогічна значущість проблеми та її недостатня теоретична і методична розробленість дали підстави обрати таку тему дослідження: ”Особливості формування екологічної культури студентів вищих технічних закладів освіти”.

Зв’язок роботи з науковими програмами і планами. Тема дослідження уз-годжена з тематикою наукових пошуків кафедри хімії та екології Харківського аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського (протокол № 4 від 3 грудня 1996 року), кафедри охорони праці та навколишнього середовища УІПА (протокол № 2 від 28 квітня 1997 року), затверджена Вченою радою Харківського державного педагогічного університету ім. Г.С.Ско-вороди (протокол № 10 від 23 листопада 1998 року), затверджена на засіданні Ради з координації наукових досліджень у галузі педагогіки та психології в Україні від 27 квітня 1999 року (протокол №4).

Об'єкт дослідження – процес формування екологічної культури студентів вищих технічних закладів освіти.

Предметом дослідження є особливості формування екологічної культури майбутніх інженерів.

Мета дослідження полягає в теоретичному обгрунтуванні сутності екологічної культури та її компонентів, виявленні й експериментальній перевірці методики її формування залежно від особливостей професійної підготовки спеціалістів.

У ході дослідження було зроблено припущення, що врахування педагогічно обгрунтованих особливостей формування екологічної культури майбутнього інженера, зокрема використання коеволюційного підходу на основі екологічного гуманізму, міждисциплінарності курсів екологічної спрямованості та нормативного забезпечення їх, сприяє підвищенню рівня професійної екологічної підготовки.

Предмет, мета і гіпотеза визначили такі завдання дослідження:

1. Проаналізувати філософську, психолого-педагогічну, правознавчу, екологічну літературу з метою визначення сутності екологічної культури та її структурної моделі.

2. Розкрити та обгрунтувати особливості формування екологічної культури в умовах вищих технічних закладів освіти.

3. Розробити методику фор-му-ван-ня екологічної культури майбутніх інженерів з урахуванням виявлених особливостей та експериментально перевірити її ефективність.

4. Підготувати на основі отриманих результатів навчальні посібники та науково-методичні рекомендації з питань формування екологічної культури студентів вищих технічних закладів освіти.

Методологічною основою дослідження є провідні наукові положення про роль практики у пізнанні та перетворенні дійсності, взаємозв’язок прак-тичної і розумової діяльності, системний підхід до процесів та явищ, загальний зв'язок взаємо- впливу і цілісності природи й людини, особистісно-діяльнісний підхід до формування особистості.

Теоретичною основою дослідження є положення й висновки щодо: те-орії культури ( А.І. Арнольдов, В.І. Бакштановський, О.С. Газман, В.Є. Дави-до-вич, М.С. Каган, Е.С. Маркарян, Н.З. Чавчавадзе й ін.); культури особистос--ті (В.М. Гриньова, С.Б. Елканов, В.А. Кан-Калік, Н.Б. Крилова, Л.С. Нечепо-рен-ко, М.К.Под-березський, І.Ф.Прокопенко, О.П.Рудницька, Г.П.Шев-ченко й ін.); екологічної культури особистості (Е.В.Гірусов, І.С.Котенєва, Г.Ф.По-но-ма-рьова, Н.А. Пустовіт, Г.С.Тарасенко); теорій цінностей (С.Ф. Ані-сі--мов, С.Г. Дробницький, І.С. Нарський) і відношень (Б.Г. Ананьєв, А.Г. Ковальов, А.Ф. Ла-зурський, В.М. Мясищев); екологічної освіти й виховання (Т.М. Ла-за-рєва, Д.І. Мельник, Л.М. Немець, В.Ю. Некос, А.Н. Некос, М.В. Сонова та ін.); спеціально орга-ні-зо-ва-ної ді-я-ль-но-с-ті і спіл-ку-ван-ня осо-би-с-то-с-ті та її роз-ви-т-ку в про-це-сі ді-я-ль-но-с-ті (А.М. Бой-ко, Л.І. Бо-жо-вич, В.К. Бу-ряк, Л.С. Ви-гот-сь-кий, А.І.Дьомін, В.І.Євдокимов, В.А. Кан--Ка-лік, А.В. Ки-ри-чук, М.О. Лазарєв, О.О. Ле-о-н-тьєв, Б.Ф. Ло-мов, А.В. Му-д-рик, В.А. Мо-ля-ко, А.В. Пе-т-ров-сь-кий, С.Л. Ру-бі-н-ш-тейн, Н.Ф. Та-ли-зі-на); підготовки майбутніх інженерів (Г.А.Акімова, С.Я.Батишев, С.О.Боголюбов, О.Е.Коваленко, В.І.Корміліцин, Г.М.Романцев, В.В.Хаскін).

Для вирі-шен-ня поста-в-ле-них зав-дань і пе-ре-вір-ки ви-хі-д-них по-ло-жень, ви-яв-лен-ня ефе-к-ти-в-но-с-ті до-слі-джен-ня ви-ко-ри-с-та-но ком-плекс ме-то-дів: те-о-ре-ти-ч-ний ана-ліз та уза-галь-нен-ня на-у-ко-вої, навчаль-ної і ме-то-ди-ч-ної лі-те-ра-ту-ри з питань фор-му-ван-ня еко-ло-гі-ч-ної куль-ту-ри з метою визначення її сутності й структурної моделі; ана-ліз пе-да-го-гі-ч-но-го до-сві-ду ву-зів з досліджуваної проблеми; ці-ле-с-п-ря-мо-ва-не спо-сте-ре-жен-ня за діяльністю студентів; ан-ке-т-не опи-ту-ван-н-ня, ме-тод екс-пер-т-них оці-нок, те-о-ре-ти-ч-не мо-де-лю-ван-ня, кон-т-ро-ль-ні ро-бо-ти з метою встановлення рівня сформованості компонентів екологічної культури; ці-ле-с-п-ря-мо-ва-ний пе-да-го-гі-ч-ний екс-пе-ри-мент з формування екологічної культури; розробка програми те-с-ту-ван-ня; ме-то-ди ма-те-ма-ти-ч-ної ста-ти-с-ти-ки й ін-ші.

Дослідження проводилось протягом 1992-2000 років й охоплювало кіль-ка етапів науково-педагогічного пошуку.

На першому етапі (1992-1994 р.) було здійснено вивчення й аналіз стану розробленості проблеми у філософській, психологічній, педагогічній, правознавчій, екологічній літературі, визначено об’єкт і предмет, мету й завдання до-слідження, сформульовано гіпотезу, обгрунтовано сутність, структуру і необхідність формування екологічної культури, проведено аналіз програм і навчальних посібників з курсів "Основи екології", “Безпека життєдіяльності”, “Охорона праці та навколишнього середовища” з метою більш повного використання і розширення основних тем заданого курсу для формування екологічної культури студентів вищих технічних закладів освіти, розроблено методику формування екологічної культури майбутніх інженерів.

На другому етапі (1994-1998 р.) проводилась експериментальна перевірка методики формування екологічної культури; паралельно коригувався зміст курсів екологічної спрямованості.

На третьому етапі (1998-2000 р.) узагальнювалися результати теоретичного аналізу і дослідно-експериментальної роботи: їх апробація відбувалася як шляхом публікацій та обговоренням доповідей на наукових конференціях, семінарах, так і впровадженням у практику роботи інших вузів. Здійснювалося оформлення тексту дисертаційної праці.

Експериментальна база: дослідження проводилося в Харківському державному аерокосмічному університеті ім. М.Є.Жуковського, в Українській інженерно-педагогічній академії, Харківському державному політехнічному університеті, Харківському державному технічному університеті будівництва й архітектури. Всього дослідженням було охоплено 400 студентів зазначених вузів, з них в експерименті брало участь майже 200 студентів.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що:

·

вперше розроблено й науково обгрунтовано структурну модель екологічної культури майбутніх інженерів, що сприяє їхній професійній підготовці;

·

виявлено й обгрунтовано педагогічні особливості її формування в умовах вищих технічних закладів освіти;

·

розроблено і впроваджено в практику курси екологічної спрямованості та методику їх реалізації;

·

набули подальшого розвитку дефініції “екологічна культура”, “екологічні знання” та визначення критеріїв, показників, рівнів сформованості екологічної культури студентів.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що вони можуть бути використані в процесі професійної екологічної підготовки студентів вищих технічних закладів освіти як базовий матеріал для подальших наукових розробок з проблем формування екологічної культури студентів. Автором підготовлено програму, тематику і зміст лекцій, семінарських та лабораторно-практичних занять з курсу “Основи екології”, внесено доповнення до курсів “Безпека життєдіяльності”, “Охорона праці та навколишнього середовища” з урахуванням сутності й особливостей формування екологічної культури майбутніх інженерів; створено методику формування екологічної культури студентів вищих технічних закладів освіти. Опубліковано навчальні посібники з лабораторного практикуму "Екологічний моніторинг грунтів", "Екологічний моніторинг вод", розроблено і впроваджено в навчальний процес програму тестування, яка може використовуватись у технічному вузі.

Основні висновки роботи впроваджено у вузівську практику Харківського державного аерокосмічного університету ім. М.Є.Жуковського, Української інженерно-педагогічної академії (акт впровадження №122/39 від 15 квітня 1999 р.), Харківського державного політехнічного університету (акт впровадження № 220/140 від 19 листопада 1998р.), Харківського державного технічного університету будівництва й архітектури (акт впровадження № 325/49 від 19 травня 1999 р.).

Апробація результатів дослідження. Хід і результати дослідження обговорювалися на міжнародній науково-практичній конференції “Третье тысячелетие: гармония человека, общества и природы” (м.Чугуев, 1996 р.), міжнародній науковопрактичній конференції ”Гуманізація вищої освіти і виховної роботи” (м.Харків, 1998 р.), міжнародній науково - практичній конференції ”Научно-практические проблемы преподавания физической культуры в высших учебных заведениях” (м. Белгород, 1999 р.), всеукраїнській науково-методичній конференції “Система розвитку творчих здібностей обдарованої особистості” (м. Харків, 2000 р.).

Публікації. Основні теоретичні положення і результати дослідження знайшли своє відображення в 14 публікаціях (13 - одноосібних), у тому числі: 2 навчальних посібники, одна стаття в навчальному посібнику, 1 науково-ме-то-дичний матеріал для студентів і викладачів, 5 - у провідних наукових фахових виданнях, 5 - у збірниках наукових праць (загальним обсягом 8,67 др. арк.).

Структура роботи зумовлена логікою дослідження і поставленими завданнями. Дисертація складається із вступу, двох розділів, висновків до розділів, загальних висновків, списку використаної літератури (267 джерел, з них 10 - іноземними мовами). Вона викладена на 173 сторінках машинописного тексту, включає 5 рисунків і 18 таблиць, 12 додатків на 24 сторінках.

У вступі обгрунтовано актуальність і доцільність дослідження, визначено об'єкт, предмет, мету й основні завдання дослідження, сформульовано гіпотезу, розкрито наукову новизну і практичне значення одержаних результатів, наведено дані про апробацію і впровадження результатів дослідження в педагогічну практику.

У першому розділі - “Теоретичні питання формування екологічної куль-тури “- на основі вивчення педагогічної, психологічної, філософської, екологічної, технічної, правознавчої літератури обгрунтовано соціальну обу-мовленість екологічної культури, висвітлено та проаналізовано підходи різ-них авторів до розкриття її сутності, визначено специфіку формування еко-ло-гічної культури студентів вищих технічних закладів освіти; обгрунтовано мо-дель екологічної культури студентів.

У другому розділі - “Експериментальна робота з формування екологічної культури спеціалістів” - розкрито організацію і результати педагогічного дослід-ження, метою якого було встановлення правомірності, дієвості й ефективності розробленої моделі та методики формування екологічної культури (з урахуванням особливостей її розвитку), яка припускає, що набуті студентами знання і вміння стануть основою для оволодіння професією інженера, сприятимуть підвищенню рівня професійної діяльності та інтелектуального розвитку їх.

У висновках узагальнено результати дослідження, що підтверджують гіпотезу.

У додатках подано матеріали дослідно-експериментальної роботи (анкети, контрольні завдання, таблиці), які відображають отримані результати.

 

Основний зміст дисертації

Екологічна культура спеціаліста є невід’ємною складовою його професіоналізму: з одного боку, - це специфічний напрям фахової підготовки, а з іншого, -компонент всіх інших видів знань, умінь і навичок гуманістично спрямованої діяльності. У дослідженні екологічна культура розглядається як цілісна сутнісна характеристика особистості майбутнього спеціаліста, один з показників рівня його фахової підготовки, як цілісне особистісне утворення, яке характеризується сформованим цін-нісно-мотиваційним ставленням до навколишньої дійсності та людства, високим рівнем оволодіння системою екологічних знань, знань нормативних документів, способами творчої екологічної діяльності, що дозволяє особистості найбільш повно реалізувати себе в професійній ді-яль-ності.

На основі аналізу наукових праць з досліджуваної проблеми розроблено модель екологічної культури студентів вищих технічних закладів освіти, яка містить такі компоненти: цін-ніс-но-мотиваційний, когнітивний, діяль-ніс-но-професійний. Усі вони гармонійно взаємодіють між собою, кожен має свої фахові завдання, значний освітньо-виховний потенціал і дозволяє використовувати закладену в ньому інформацію не тільки з метою формування екологічної культури майбутнього спеціаліста, але й забезпечення його готовності до майбутньої фахової діяльності.

Реалізація компонентів моделі допомагає студентам чітко усвідомити, які цінності та мотиви (ціннісно-мотиваційний компонент), знання (когнітивний компонент), способи діяльності (професійно-діяль-нісний компонент) вони повинні засвоїти в процесі вивчення курсів екологічної спрямованості з метою формування екологічної культури для подальшої ефективної професійної діяльності.

Найважливішим компонентом екологічної культури майбутнього інженера є ціннісно-мотиваційний, тому що цінності в його структурі займають домінантні позиції, а ціннісні орієнтації обумовлюють значення і сенс екологічних знань, умінь і навичок у навчальній і професійній діяльності, усвідомлення екології як однієї з основ розвитку суспільства й особистості, співвідношення життєвих спрямувань особистості із загальнолюдськими цінностями. У процесі формування ставлення до навколишнього середовища як до цінності відбувається й розвиток інтелектуальних почуттів, тобто емоційного ставлення до процесу пізнання, естетичних почут-тів, які посилюють інтелектуальні, виявляються в найрізноманітніших переживаннях радості під час сприйняття прекрасного в природі. Здійснюється й оволодіння моральними цінностями, що має вияв у культурі екологічно правильної поведінки.

Під впливом цінностей та ідеалів особистості формується її мотивація. Основою мотиваційної складової ціннісно-мотиваційного компонента є навчальні мотиви як система відношень до різноманітних аспектів навчального процесу, яка визначається екологічною спрямованістю особистості і включає різні сторони екологічних потреб, інтересів, соціальних установок, що взаємодіють між собою. Вони виступають як способи досягнення кінцевої мети, активізації пізнавальної діяльності особистості у процесі вивчення курсів екологічної спрямованості, сприяють проектуванню її життєвих позицій відповідно до загальнолюдських в тому числі й екологічних цінностей. Під впливом мотивів формуються творчо-пошукові і дієво-вольові прояви особистості, поведінкова форма ставлення до природи й здоров’я як до цінності.

Когнітивний компонент є базовим. Він передбачає розвиток системи екологічних знань, оволодіння якими тісно пов’язане з мислительною обробкою інформації, котрою проникнені всі етапи навчального процесу. На цій основі необхідно сформувати екологічну переконаність – єдність необхідного і достатнього рівня інформаційності, розуміння важливості вирішення проблем і завдань екології й прагнення до одержання нових екологічних знань, а також формування екологічного стилю мислення, що призводить до руйнації традиційного типу свідомості, тобто техногенного, в основу якого покладено споживче ставлення до природи.

Підготовка сучасного спеціаліста, активізація його творчих можливостей припускають включення циклу екологічних знань до змісту технічних дисциплін. Цього можна досягти:

·

вивченням курсів екологічної спрямованості, які сприяють усвідомленню зв'язку людини з суспільством і природою;

·

введенням екологічних знань до циклу предметів професійної спрямованості.

Сучасна фахова підготовка спеціаліста, в тому числі й екологічна, не вичерпується тільки знаннями про природу, її закони, техніку, але й передбачає опанування способами діяльності, уміннями їх здійснювати. Цьому сприяє діяльнісно-професійний компонент екологічної культури, який виявляється в оволодінні еко-логічними вміннями й навичками як способами екологічної діяльності. Вони форму-ються в процесі виконання лабораторно-практичних робіт, семінарських занять, проведення різноманітних дослідів, а також у написанні рефератів, курсових і дипломних робіт, проходженні переддипломної практики.

Реалізація компонентів екологічної культури передбачає виявлення особливостей процесу її формування. Аналіз філософської, психолого-педа-гогічної, методичної і спеціальної літератури, ретроспективний аналіз дос-віду автора дозволили встановити ці особливості, а саме:

·

використання коево-люційного підходу на основі екологічного гуманізму;

·

здійснення міждисциплінарності курсів екологічної спрямованості;

·

нормативного забезпечення професійної підготовки майбутніх інженерів.

В екології проблема взаємовідносин Людини і Природи є визначальною. Існує декілька підходів до її розв’язання. Так, один із них припускає, що взаємовідносини будуються за правилами, які встановлює сама людина, тобто превалює технократний образ мислення. Проте історичний досвід переконує, що навіть найдосконаліша техніка, якщо вона вступає в протиріччя із законами природи, неминуче завдає шкоди навколишньому середовищу, а, отже, і здоров'ю люди-ни. Цей підхід є характерним для інженерів. Е.В.Гірусов характеризує його як при-родо-руйнуючий, підгрунтям якого є створення штучних засобів виробництва, виготовлених без урахування екологічних законів. Наслідки цього підходу роз-гля-дають А.О.Горєлов, К.В.Корсак і О.В.Плахотнік.

Деякі автори (Т.А.Акімова, В.В.Хаскін) стверджують, що екологічна під--готовка студентів технічного вузу повинна здійснюватися з урахуванням біо-центричного підходу, тобто розвиток людського суспільства роз-гля-дається як частина еволюції природи, де діють закони екологічних меж, необоротності і відбору, вимога підкорюватися законам природи, що спрямовує прогрес людства. Прихильники цього підходу вважають людину за біологічний вид, яка значною мірою залишається під контролем головних екологічних законів й у своїх взаємовідносинах з природою змушена і повинна приймати її умови.

Дисертант, розробляючи курси екологічної спрямованості, виходив з теоретичних положень А.О.Горєлова, М.М.Мойсєєва, В.К.Рибалко, які дотримуються ідей коеволюції, що обгрунтову-ють необхідність перебудови пріоритету людини, тісного узгодження її з можливостями природи, адаптацію до неї, збереження і розвиток екосистем. Саме цей підхід закладає підвалини виховання правильної екологічної поведінки студентів технічних закладів освіти, дає можливість вирішувати питання впровадження нових технологій на виробництві, мати чіткі уявлення про процеси, що не призводять до порушення екологічної рівноваги в еко-сис-темах, сприяє розвиткові як когнітивного компонента, так і діяльнісно-професійного, оскільки вони забезпечують спрямованість майбутньої екологічної діяльності, доцільне використання природи з ура-ху-ванням її можливостей, розвиток ціннісно-мотиваційної сфери особистості. На принципі гармонії Людини та Природи й визначення всього живого грунтується екологічний гуманізм, який вимагає зміни ставлення до природи, людей, Універсуму.

Ефективність формування екологічної культури визначається також використанням міжпредметних і внутрішньо-предметних зв'язків дисциплін, що забезпечують зміст фахової підготовки студентів. Міждисциплі-нарність являє собою цілісну систему, що забезпечує екологічну спрямованість через фундаментальні, загально-тех-нічні й спеціальнотехнічні дисципліни.

Особливістю формування екологічної культури студентів, як свідчить проведене дослідження, є нор-ма-тивне забезпечення курсів екологічної спрямованості, що передбачає засвоєння сучасних правових джерел, еколо-гічного права, ДОСТів, ОСТів, ТУ, тобто системи юридичних норм, які регулюють взаємодію Людини й Природи. В умовах створення нормативних основ правової держави України загострилася проблема погіршення і значного псування об'єктів природо-охоронного законодавства, а також забруднення окремими токсичними ре-чо-винами навколишнього природного середовища господарською діяльністю людини. У зв'язку з цим вивчення нормативних документів з проблем екології включає такі аспекти: ви-ко-ри-с-тан-ня при-ро-д-них ре-сур-сів, охо-ро-ну нав-ко-ли-ш-ньо-го се-ре-до-ви-ща; розгляд об'єктів екологічного права, здійснення екологічної експер-тизи, вивчення питань, пов'язаних з юридичною відпо-відаль-ністю за еколо-гічне правопорушення. Дидактично цілеспрямована організація оволодіння правовими екологічними законами сприяє вихованню потреби в майбутніх інженерів поводитися відповідно до них, а також поваги до законів і непримиренності до їх порушення, розвиває ціннісні орієнтації і позитивні мотиви екологічно правильної поведінки.

Для перевірки моделі формування екологічної культури студентів вищих технічних закладів освіти проведено педагогічний експеримент.

Констатуючий експеримент (1992-1994р.р.) показав нагальну потребу у створенні науково-обгрунтованої методики формування екологічної культури в технічному вузі.

Формуючий експеримент здійснювався протягом 1994-1998 років на базі Харківського державного аероскосмічного університету ім. М.Є.Жуковського, Української інженерно-педагогічної академії. В експерименті брало участь 200 студентів. Урахування особливостей формування екологічної культури і реалізація основних її компонентів вимагали розробки методики, яка передбачала :

1) наукове обгрунтування змісту екологічної підготовки майбутніх інженерів, що знайшло відображення у:

·

розробці авторської програми курсу “Основи екології”, побудованої на основі міждисциплінарності, інтеграції знань з таких фундаментальних наукових дисциплін, як біологія і географія, включаючи елементи знань з хімії, фізики, валеології, інформатики, економіки, техніки, технології, філософії, психології, права, математики, педагогіки та систему юридичних норм, що регулюють взаємодію Людини й Природи;

·

підготовці навчальних посібників, що реалізують авторську програму;

·

внесенні змін до курсів “Безпека життєдіяльності”, “Охорона праці та навколишнього середовища”, доповнюючи їх екологічною інформацією для засвоєння студентами основ фізіології та раціональних умов діяльності, анатомо-фізіологічних наслідків впливу на людину травмуючих, шкідливих і уражаючих чинників, засобів та методів підвищення безпеки й розумного використання технічних засобів і технологічних процесів;

2) організацію самостійної роботи студентів з метою вивчення філософської, екологічної, правознавчої, валеологічної, хімічної, фізичної літератури у процесі підготовки до семінарських і лабораторно-практичних занять, написання рефератів, виконання курсових робіт і проектів, дипломного проекту, індивідуальних завдань;

3) врахування педагогічних умов, які сприяють ефективному формуванню екологічної культури, а саме:

·

забезпечення усвідомлення студентами вагомості екологічної культури в їхньому професійному становленні. З цією метою на кожному занятті акцентували увагу на важливості й значущості екологічної культури, її компонентів для подальшої професійної діяльності, оперативної й творчої організації діяльності у вирішенні екологічних питань, пов’язаних з виробництвом, захистом навколишнього середовища, попередженням екологічних криз, а також давали установку на запам’ятовування необхідної екологічної інформації;

·

активізацію діяльності студентів з опанування ними системи екологічних знань і формування мотивів та способів діяльності проведенням ділових ігор, диспутів, конференцій. Встановлено, що в процесі ділової гри розвиваються й поглиблюються екологічні знання, формується екологічне мислення, реалізуються міжпредметні й внутрішньопредметні зв’язки (когнітивний компонент), виробляється вміння приймати самостійне правильне рішення в тій чи іншій екологічній ситуації, а також виховується дбайливе ставлення до природи й здоров’я людини. Автором розроблено ділову гру “Фотоколориметричне визначення іонів важких металів (хрому, що присутній у стічних водах промислових підприємств)”, яка включала студентів у ситуацію, що потребує самостійного пошуку причини виникнення того або іншого антропогенного явища, розвивало творче екологічне мислення;

·

варіативність у послідовності використання форм навчання (лекцій, семінарів, лабораторно-практичних робіт). Так, перший варіант передбачав 4 лекції без проведення лабораторних занять; другий варіант - 7 лекцій і три лабораторних роботи; а третій - лекцію-конференцію;

·

систематичне одержання викладачем об'єктивної інформації про хід навчальної діяльності студентів за допомогою лекцій-атестацій, програм тестування, системи діагностичних контрольних завдань, які передбачають визначення рівня якос-ті знань, а саме: їх повноти, систематичності, усвідомленості, а також знань особливостей формування екологічної культури (коеволюційному підходу, нормативності); рівня сформованості умінь порівнювати, узагальнювати, самостійно писати реферати з заданої теми, розробляти балансову схему устаткування, давати екологічну оцінку устаткуванню при написанні дипломного проекту.

Позитивними результатами, які засвідчують ефективність розробленої автором методики, є те, що було сформовано модель екологічної культури майбутніх інженерів на основі врахування особливостей розвитку цього процесу.

Сформованість компонентів моделі екологічної культури визначалася за різними показниками. Так, ціннісно-мотиваційний компонент встановлювали на основі виявлення пізнавальних і соціальних мотивів, а також усвідомлення студентами значущості знань; когнітивний – за такими критеріями, як повнота, систематичність екологічних знань, теоретичних знань коеволюційного підходу, системи юридичних норм. Діяльнісно-професійний компонент знайшов вияв у самостійності використання набутих знань у процесі виробничих практик, екологічній оцінці технологічного виробництва в дипломному проектуванні.

У виконаному дослідженні на підставі зазначених показників виявлено рівні сформованості екологічної культури студентів технічних вузів. Високий рівень характеризується ціннісно-мотиваційним ставленням до природи, до здоров’я як цінності, розумінням необхідності у їх збереженні, усвідомленням знань, наявністю повних, систематичних екологічних знань; виявленням прагнення до творчого використання екологічних знань, прийняттям оперативних рішень в екологічній ситуації, сформованими способами самостійної екологічної діяльності; використанням знань основних нормативних документів, законів, правил; правильною екологічною орієнтацією та оцінкою технологічного виробництва, складанням балансової схеми устаткування в дипломному проектуванні.

Достатній рівень характеризується недостатньою сформованістю ціннісно-мотиваційного ставлення до навколишнього природного середовища, свого здоров’я як цінності, повними, систематичними екологічними знаннями, використанням коеволюційного підходу, але недостатнім знанням законів і неумінням їх використовувати на практиці; сформованими способами самостійної екологічної діяльності.

Низький рівень характеризується частковою відсутністю мотивів екологічної діяльності, а також екологічних знань, умінь і навичок та незнанням коеволюційного підходу і нормативних документів, законів, правил;.

Динаміку сформованості рівнів екологічної культури студентів технічних вузів в результаті проведення формуючого експерименту відображено на рис.1 (у дослідженні брало участь 400 студентів експериментальних і контрольних груп).

Аналіз результатів засвідчив позитивну динаміку рівнів сформованості екологічної культури у студентів експериментальних груп. Так, у цих групах значно підвищився достатній рівень з 42% до 77% (приріст рівня склав +35%) проти 13% приросту в контрольних групах.

Якісний і кількісний аналіз педагогічного експерименту засвідчив, що розроблена методика забезпечує формування екологічної культури студентів вищих технічних закладів освіти, тобто їх заці-кавленість у здійсненні самостійного пошуку відповідей на актуальні екологічні питання, прагнення до оригінальних поглядів на екологічні проблеми, що обговорювалися на лекційних, семінарських і практичних заняттях. Набуті екологічні знання та вміння збагатили професійну під-го-товку майбутніх інженерів і значно змінили рівень їхньої екологічної культури.

Отже, теоретичний аналіз проблеми формування екологічної культури майбутніх інженерів, а також проведений експеримент підтвердили висунуту гіпотезу і дозволили зробити такі висновки:

1.

Встановлено, що формування екологічної культури майбутнього інженера як цілісного особистісного утворення, що характеризується сформованим ціннісно-мотиваційним ставленням до навколишньої дійсності та людства, високим рівнем оволодіння системою екологічних знань, способів творчої екологічної діяльності, має свої особливості у процесі його професійної підготовки: забезпечення у змісті курсів екологічної спрямованості засвоєння коеволюційного підходу на основі екологічної гуманізації, міждисциплінарність курсів, володіння системою юридичних норм, які регулюють взаємодію Людини і Природи.

2.

З’ясовано, що ефективність реалізації моделі екологічної культури студентів, яка включає цін-нісно-мотиваційний, когнітивний і діяльнісно-професійний компоненти, забезпечується за умови єдності та взаємозв’язку цих компонентів і врахування особливостей їх;

3.

Виявлено, що когнітивний компонент є визначальним у формуванні екологічної культури і забезпечує:

а) розвиток гуманістичних рис особистості;

б) розвиток системи понятійно-терміно-ло-гіч-ного апарату як основи екологічних знань на базі міжпредметних і основних екологічних законів, системи юридичних норм; з’ясу-вання ролі екології в заощадженні й попередженні негативних наслідків втручання людини в природу; засвоєння 4 концепцій виходу з глобальної екологічної кризи;

в) засвоєння біологічних, гео-гра-фічних, філософських, хімічних, фізичних, валеологічних знань на основі використання міждисциплінарності;

г) засвоєння знань правових екологічних законів, ДОСТів, ОСТів, ТУ, інформації про штрафні санкції підприємств, що порушують даний закон, поняттям про гранично-допустимі концентрації шкідливих речовин (ГДК. ГДВ,ГДС), які впливають на здоров’я людини.

4.

Обгрунтовано, що ефективність екологічної підготовки студентів залежить від організації професійної діяльності, яка сприяє:

·

формуванню ціннісно-мотиваційного компонента (відсоток студентів з позитивним ставленням до природи як цінності в експериментальній групі до експерименту склав 44%, після - 72%, а з негативним ставленням відповідно - до експерименту - 56% , після - 28%);

·

оволодінню екологічними вміннями і навичками як способами екологічної діяльності;

·

вияву самостійності у процесі роботи з методичною літературою на основі екологічних знань, вмінню робити висновки про виконану роботу;

·

здійсненню творчої діяльності у процесі проведення ділових ігор, диспутів, а також роботі із спеціальною екологічною літературою при написанні рефератів і дипломних робіт, проходженні переддипломної практики;

·

застосо-вуванню отриманих екологічних знань з урахуванням міжпредметних і внут-рішньопредметних зв’язків у практичній діяльності: формуванню вмінь систематизувати їх, аналізувати; розробляти пропозиції щодо зменшення впливу окремих галузей чи підприємств на природне середовище; оцінювати природну, технічну, економічну, соціальну, еколо-гічну ефективність наукових технічних рішень ( підсумковий рівень приросту екологічних знань та ефективності експериментального навчання за показником “повнота” у першому варіанті склав 0,34, а коефіцієнт ефективності експерименту - 20%, у другому відповідно: 0,51 і 23%, у третьому - 0,57 і 26 %);

·

складанню ба-лан-сової схеми устаткування, проведенню екологічної експертизи в дипломних проектах. При виконанні кількісних практичних робіт, пов’язаних з обробкою статистичних еколого-економічних показників функціонування того чи іншого підприємства або галузі, студенти усвідомлювали вплив підприємства на навколишнє середовище і здоров’я людини , аналізували і прогнозували його екологічні наслідки. Усе це дало можливість самостійно складати еколого-економічну характеристику підприємства, проводити еколого-економічні розрахунки, використовувати здобуті вміння для проведення екологічної оцінки дипломного проекту;

·

реалізації здібності працювати з приладами, оволодінню методиками аналізу стічних вод промислових підприємств, ознайомленню з якісними реакціями на вміст нітратів і нітритів у продуктах харчування та вживання їх людиною; визначення загальної і тимчасової жорсткості води, а також елементів, що викликають патології організму людини;

·

застосуванню нормативності у проведенні семінарських і лабораторно-практичних занять для аргументації своїх відповідей, доведення корисної або шкідливої діяльності підприємств.

5.

Виявлено педагогічні умови формування екологічної культури.

У ході дослідження визначено, що перспективні напрями подальшої розробки проблеми: формування екологічної культури молодих спеціалістів; організація дипломної практики та дипломного проектування як умова формування екологічної культури майбутніх інженерів; формування системи знань з хімічних основ екології у студентів технічних вузів.

 

Основний зміст дисертації розкрито в таких публікаціях автора:

1. Ефименко Н.П. Экологический мониторинг вод: Учебное пособие по лабораторному практикуму. – Харьков: ХАИ, 1998.- 46с.

2. Ефименко Н.П. Экологический мониторинг почв: Учебное пособие по лабораторному практикуму.- Харьков:ХАИ, 1998.- 16с.

3.Ефименко Н.П. Формирование экологической культуры. Здоровье человека и профилактика заболеваний: Учебное пособие - Белгород: БелгТАСМ, 1998. -

С. 125-139.

4. Ефименко Н.П. Руководство по выполнению лабораторных работ по курсу “Основы экологии” :Научно- методические материалы для студентов и преподавателей.- Харьков: ХГПУ, 1998.- 39с.

5. Єфіменко Н.П.Особливості формування екологічної культури студентів технічних вузів // Засоби навчальної та науково-дослідної роботи: Зб. наук.праць /За заг. ред. проф. В.І.Євдокимова і проф.О.М.Микитюка.- Харків: ХДПУ, 2000.- вип. 12.- С.125-129.

6. Єфіменко Н.П. Використання педагогічної технології у вузі як наукова проблема // Засоби навчально- дослідної роботи: Зб. наук. праць / За заг. ред. проф. В.І.Євдокимова і проф. О.М. Микитюка.- Харків: ХДПУ, 1999.- Вип.10.- С.31-33.

7. Єфіменко Н.П. Формування екологічної культури студентів //Засоби навчальної та науково- дослідної роботи: Зб. наук. праць. Вип.6.-Харків: ХДПУ, 1998.- С.100-104.

8. Ефименко Н.П. Экологическое образование студентов как необходимое условие подготовки будущих специалистов // Вестник ХГПУ.- Вып. 22.- Спец. вып. по матер. научно- методич. конфер. 10-12 февраля 1998.-Харьков: ХГПУ, С.129-132.

9. Ефименко Н.П. Основы валеологических знаний – компонент экологического образования студентов // Вестник ХГПУ.- Вып.16.- Сб. научн. трудов.- Харьков: ХГПУ, 1998.- С.23-27.

10. Єфіменко Н.П. Валеологічні знання як компонент екологічної освіти Біологія та валеологія // Зб. наук. праць.- Вип.2.- Харків: ХДПУ, 1998.-С.221-224.

11. Ефименко Н.П. Формирование экологической культуры студентов // Проблеми сучасного мистецтва і культури: Зб. наук. праць.- Педагогіка, мистецтво та культурол. аспекти суспільства.- К.: Каравела, 1998.- С. 45-48.

12. Ефименко Н.П. Основы валеологических знаний как компонент экологического образования студентов //Научно- практические проблемы преподавания физической культуры в высших учебных заведениях: Материалы научно- практической конференции.- Белгород: БЮИ, 1999.- С.192-198.

13. Волкова Н.Д., Шепелева А.И., Ефименко Н.П. Воспитание экологического сознания студентов “ ІІІ тысячелетие: гармония человека, общества и природы” // Межд. научно- практич. конф.- Чугуев.- 20-21 декабря 1996.- С. 113-114.

14. Ефименко Н.П. Особенности развития творческих способностей одаренной личности в техническом вузе // Всеукр. науково-методичн. конф. “Система розвитку творчих здібностей обдарованої особистості”, Вісник Харківського художньо-промислового ін-ту.- Вип.2.- 5 березня 2000.- Харків.- С.74-75.

Єфіменко Н.П. Особливості формування екологічної культури студентів вищих технічних закладів освіти. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 - теорія і методика професійної освіти.- Харківський державний педагогічний університет ім. Г.С. Сковороди, Харків, 2000.

У дисертації вперше теоретично обгрунтовано сутність екологічної культури студентів вищих технічних закладів освіти, її структуру й основні компоненти; розроблено модель екологічної культури; уточнено поняття “екологічна культура”, “екологічні знання”; встановлено й об-грун-товано особливості формування екологічної культури студентів вищих тех-нічних закладів освіти; визначено й експе-риментально апробовано методику, яка забезпечує ефективність реалізації особливостей формування екологічної культури студентів з урахуванням її особливостей у процесі вивчення курсів “Основи екології”, ”Безпека життєдіяльності”, “Охорона праці та навколишнього середовища”.

Отримані результати з формування екологічної культури студентів упроваджено автором у навчальний процес вузу.

Ключові слова: екологічна культура, модель екологічної культури, особ-ли-вос-ті формування екологічної культури студентів, методика форму-вання екологічної культури .

Ефименко Н.П. Особенности формирования экологической культуры студентов высших технических учебных заведений. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.04 - теория и методика профессионального образования. - Харьковский государственный педагогический университет им. Г.С. Сковороды, Харьков, 2000.

Диссертация посвящена проблеме формирования экологической культуры студентов технических вузов.

В диссертационном исследовании проанализирован педагогический аспект проблемы. Выявлено, что многочисленные работы посвящены проблемам экологического образования и воспитания дошкольников и младших школьников, экологического образования школьников при изучении различных предметов, а также формирования экологической культуры будущих учителей, а исследование проблем экологической культуры будущих инженеров отсутствует.

Установлено, что экологическая культура является частью мировой культуры и представляет собой целостное личностное образование будущего специалиста, показатель уровня его специальной подготовки. Экологическая культура специалиста характеризуется высоким уровнем овладения системой экологических знаний, знаний о коэволюционном подходе и нормативных документах, способами творческой экологической деятельности, умением составлять балансовую схему оборудования, проводить экологческую экспертизу дипломных проектов, сформированным ценностно- мотивационным отношением к окружающей среде и человеку, которое позволяет личности наиболее полно реализовать себя в профессиональной деятельности.

Разработана модель экологической культуры студентов технического вуза, которая включает ценностно-мотивационный, когнитивный, профессионально-деятельностный компоненты. Установлена их взаимозависимость, они позволяют сбалансировать области профессиональной подготовки, оперативно управлять ими, обеспечивают мобильность и целенаправленность, а также условия для создания дифференцированной системы обучения студентов технических вузов.

Реализация компонентов экологической культуры предусматривает выявление особенностей процесса их формирования. Определены и обоснованы особенности формирования экологической культуры будущих инженеров, а именно: использование знаний коэволюционного подхода на основе экологического гуманизма фундаментом которого является гармония Человека и Природы и признание равноценности всего живого, требование изменения отношения к природе, к людям, междисциплинарности курсов экологической направленности, знаниями системы юридических норм.

Дан детальный анализ экологических знаний, показана их взаимосвязь с такими научными дисциплинами, как биология, география, философия, физика, химия, валеология. Конкретизированы и выделены некоторые понятия и термины, законы и теории, которые изучаются в курсе “Основы экологии”, “Безопасность жизнедеятельности”, “Охрана труда и окружающей среды”.

В диссертации разработана и внедрена в практику учебного процесса технического вуза авторская программа курса “Основы экологии”, методика формирования экологической культуры студентов технических вузов, которая предусматривает отбор содержания учебных курсов “Основы экологии”, “Безопасность жизнедеятельности”, “Охрана труда и окружающей среды”, вариативность форм


Сторінки: 1 2