У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти України МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний транспортний університет

Дикий Сергій Олександрович

УДК 656.13.330.4

Розробка методів і моделей організації і управління процесами транспортного обслуговування

за сучасних умов

05.13.22 – управління проектами та розвиток виробництва

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному транспортному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор

Левковець Петро Романович,

Національний транспортний університет,

проректор.

Офіційні опоненти:

Доктор технічних наук, професор Курніков Іван Петрович, Національний транспортний університет, завідувач кафедри.

Кандидат технічних наук, доцент Гутаревич Сергій Юрійович,

Державний автотранспортний науково-дослідний і проектний інститут, завідувач відділу.

Провідна установа: Національний аграрний університет Кабінету Міністрів України, м.Київ

Захист відбудеться “18”травня 2001 р. о 10.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.059.01 при Національному транспортному університеті за адресою: 01010, м. Київ, вул.Суворова, 1.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного транспортного університету за адресою: 01103, м. Київ, вул.Кіквідзе, 42

Автореферат розісланий “13” квітня 2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Гедз Ю.М.

Актуальність роботи. Розвиток України, як частини всесвітньої спільноти потребує зміни мислення, вирішення багатьох науково-технічних, економічних та соціальних задач. Такі задачі виникають як на макро, так і на мікрорівні. Транспорт є важливою ланкою господарського комплексу будь-якої держави та потребує уваги науковців і фахівців для вирішення його проблем.

Транспорт - одна зі складових виробництва та обслуговування у будь-яких галузях господарства. Він приймає участь в усіх етапах виробничого процесу - від доставки сировини і комплектуючих до транспортування готової продукції до місць призначення. Розвиток транспортного комплексу має значний вплив на валовий продукт країни.

Автомобільний транспорт як одна зі складових транспортного комплексу України на сьогодні має багато проблем. Це - застарілі рухомий склад і виробничо-технічна база, спад обсягів перевезень, невідповідність характеристик наявного рухомого складу потребам перевезень, низький рівень управлінських, маркетингових і фінансових технологій або їхня повна відсутність, недостатнє науково-методичне забезпечення транспортної галузі та інші.

У рамках дисертаційних досліджень на прикладі автотранспортних підприємств (АТП) вивчений стан різних складових транспортного обслуговування за останні роки. Аналіз показав, що наявна виробнича база АТП завантажена далеко не в повній мірі, й обсяги перевезень з кожним роком зменшуються. Це негативно впливає на показники діяльності підприємств-перевізників. Об'єктивність такої ситуації обумовлена тим, що з попередніх часів залишився великий транспортний потенціал, сформований для забезпечення перевезення значно більших обсягів вантажів, які планувались “від досягнутого”. Разом з тим за останні роки продовжувався спад економічної діяльності в країні, що об’єктивно призвело до зменшення потреби в перевезеннях. Така тенденція залишається і зараз. Таким чином, наявна інфраструктура підприємств автомобільного транспорту не враховує загального спаду виробництва в державі та не відповідає тенденціям розвитку економіки України. На підприємствах типовою є ситуація, коли транспортні засоби простоюють в очікуванні клієнтів. Підприємства не в змозі нести фінансове навантаження з підтримання всього рухомого складу в справному стані. Чисельність робітників на підприємстві значно перевищує потребу.

Розробка управлінських, фінансових та інших моделей і алгоритмів з оптимального розвитку підприємств у цих умовах є одним із актуальних завдань.

Проблемами оптимізації розвитку АТП займалися багато вчених і фахівців, які розглядали окремі аспекти діяльності, що призводило лише до поліпшення локальних показників функціонування підприємства. Так, багато робіт присвячено проблемі оновлення й оптимізації рухомого складу. Також приділялась увага розробці маркетингової політики підприємства, оптимізації тарифів на перевезення. Комплексному розв’язанню питань оптимального управління виробничими процесами АТП за рахунок розробки та реалізації відповідних проектів на цей час приділялося недостатньо уваги, хоча цей напрям наукових розробок є найбільш перспективним.

Досвід свідчить, що для ефективної діяльності автотранспортне підприємство повинно розвивати на існуючій виробничо-технічний базі додаткові послуги. Ці послуги в період спаду замовлень на перевезення дадуть можливість підтримувати нормальний фінансовий стан. Таким чином, тема дисертаційної роботи є актуальною.

Наукова ідея даної дисертаційної роботи полягає в розробці комплексної математичної моделі функціонування автотранспортного підприємства багатоаспектної діяльності. Оптимізація фінансових потоків, виробничих зусиль залежно від попиту та пропозиції на конкретний вид послуги дають можливість збільшувати результуючий показник діяльності підприємства – прибуток.

Розроблена комплексна математична модель діяльності є основою для розробки та реалізації проектів організаційного управління і дає можливість прогнозувати розвиток підприємства на деякий інтервал, забезпечуючи високу ефективність кінцевих показників його функціонування за сучасних умов.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Робота виконана згідно з планами науково-дослідних робіт Національного транспортного університету за темою: “Розробка наукової концепції, методів та моделей організації ремонту автомобілів у ринкових умовах функціонування автомобільного транспорту”( № держреєстрації 0195U012606). Особисто автором у контексті даної програми розроблені методи, математичні моделі й алгоритми організації транспортного обслуговування об’єктів ринкової інфраструктури (звіт про НДР за 1999 рік “Розробка методів та моделей організації транспортного обслуговування об’єктів ринкової інфраструктури”).

Мета та задачі дослідження. Метою даної дисертації є вдосконалення роботи автотранспортних підприємств багатоаспектної діяльності на основі розробки та впровадження проектів організації й управління процесами транспортного обслуговування в ринкових умовах із застосуванням створених математичних моделей і алгоритмів для забезпечення оптимального використання виробничих, фінансових і трудових ресурсів.

Для досягнення поставленої мети в роботі визначені та вирішені такі задачі дослідження:

1.

Сформульований системний підхід до вдосконалення організації і управління роботою автотранспортного підприємства багатоаспектної діяльності;

2.

Визначені основні проблеми і намічені напрями їх вирішення для забезпечення ефективної діяльності автотранспортного підприємства за сучасних умов;

3.

Визначені критерії для оцінки ефективності роботи підприємства багатоаспектної діяльності;

4.

Розроблені математичні моделі управління окремими виробничими процесами АТП і запропонована методика й алгоритми прогнозування основних показників діяльності підприємства багатоаспектної діяльності;

5.

Запропонована методика побудови комплексної математичної моделі і оптимізації параметрів довільного підприємства багатоаспектної діяльності.

6.

Розроблена комплексна математична модель діяльності автотранспортного підприємства багатоаспектної діяльності, яка дає можливість використання блоків моделі для управління окремими видами транспортних послуг (ремонт, перевезення тощо);

7.

Сформульовано критерії оцінки й оптимізації складових комплексної моделі підприємства багатоаспектної діяльності та побудовано на цій основі комплексну математичну модель роботи конкретних підприємств, діяльність яких аналізувалась, визначені оптимальні поточні та прогнозні значення параметрів їхньої діяльності. Вироблені конкретні рекомендації з поліпшення поточного стану АТП.

Запропонований науковий підхід полягає в тому, що досягнення максимального прибутку АТП при реалізації декількох видів діяльності можливе лише за умови комплексного використання всіх видів ресурсів у залежності від попиту на той чи інший вид послуги, за рахунок використання множини управлінських, технічних, економічних та технологічних заходів, передбачених відповідними проектами.

Об’єктом дослідження є виробничі процеси автотранспортного підприємства.

Предмет дослідження – методи, моделі і алгоритми організаційного управління процесами АТП.

Методи дослідження . Методологічною основою роботи є результати фундаментальних досліджень в області новітніх систем організаційного управління, математичних методів і моделей, з використанням сучасних засобів інформатики та комп’ютерної техніки.

В процесі досліджень застосовані економічна теорія, теорія управління, методи статистичного збору та обробки даних, теорія та методи математичного аналізу та моделювання, методи маркетингу, аналіз і планування діяльності підприємства.

Наукова новизна досліджень і одержаних результатів полягає в тому, що проведено комплексний аналіз АТП багатоаспектної діяльності, виявлені впливові фактори та запропоновано системний підхід до вдосконалення організаційного управління підприємством:

-

розроблено комплексну математичну модель діяльності АТП, яка забезпечує оптимізацію прибутку підприємства;

-

запропоновані критерії оцінки ефективності функціонування та модель оптимізації результатів діяльності АТП багатоаспектної діяльності;

-

сформовані основні види забезпечення системи організаційного управління

виробничими процесами АТП;

- розроблені методи і алгоритми прогнозування основних показників

виробничо-господарської діяльності.

Практичне значення одержаних результатів роботи полягає в тому, що отримані в дисертації моделі й алгоритми оптимізації, прогнозування виробничих процесів, факторів і показників доведені до рівня обчислювальних та організаційних процедур і можуть бути реалізовані в кожному АТП незалежно від форми власності та відомчої підпорядкованості.

Особистий внесок здобувача. На тему дисертації опубліковано вісім друкованих робіт [ 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,8], з яких сім одноосібні [ 2, 3, 4, 5, 6, 7,8]. Особистий внесок здобувача в роботу [1] полягає в розробці моделі управління якістю послуг.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідались і отримали позитивну оцінку на:

-

наукових конференціях професорсько-викладацького складу і студентів УТУ (м. Київ, 1997-1999 р.р.);

-

наукових семінарах “Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту і експлуатації автомобілів” (м. Київ, 1997-2000 р.р.).

Публікації. Результати досліджень опубліковані у восьми статтях фахових видань.

Структура й обсяг дисертації. Структура дисертаційної роботи визначена задачами дослідження та включає вступ, чотири розділи, загальні висновки, список використаних джерел (116 найменувань) і містить 138 сторінок машинописного тексту, 24 ілюстрації, 35 таблиць і 7 додатків.

ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі сформульовано науково-прикладну задачу, розкрито актуальність вибраної теми, визначено мету дослідження та намічено напрями для її досягнення, наведено короткий зміст кожного з розділів, обгрунтовано новизну отриманих результатів і подано інформацію щодо апробації та реалізації роботи.

У першому розділі наведені проблеми транспортного обслуговування клієнтів. У результаті проведених досліджень встановлено, що на даному етапі економічного розвитку та функціонування АТП мають місце факти зменшення обсягів перевезень, викликані загальним економічним спадом у промисловості, будівництві та інших секторах економічної системи України. Відсутність необхідних фінансових ресурсів, які отримували АТП від перевезень, обумовила неможливість своєчасного оновлення рухомого складу та інших фондів, що призвело до зниження рівня технічної готовності транспортних засобів.

У той же час показано, що при відповідному підході до справи, в АТП є реальні можливості забезпечення ефективності його функціонування за рахунок залучення інвестицій, використання лізингу, розробки методів, моделей, алгоритмів управління та механізмів ринкового спрямування, які є основою розробки відповідних проектів удосконалення діяльності АТП.

На основі виконаних досліджень сформульовані завдання, які необхідно вирішувати для забезпечення ефективності та якості роботи АТП:

-

оптимізація якісного та кількісного складу транспортних засобів (З1), яка дає змогу задовольняти вимоги клієнтів, зменшувати витрати на утримання рухомого складу, що позитивно віддзеркалиться на фінансовому стані підприємства;

-

формування системного підходу до вдосконалення роботи АТП і розробка на цій основі стратегій розвитку підприємства для зменшення простоїв рухомого складу та збільшення грошових надходжень (З2);

-

розробка заходів щодо підвищення якості роботи підприємства в цілому та окремих його підрозділів (З3);

-

розробка додаткових послуг, які можливо розвивати за наявності необхідної матеріально технічної бази підприємства в період зменшення попиту на перевезення (З4);

-

розробка та оптимізація інформаційного забезпечення маркетингових досліджень стосовно підприємства багатоаспектної діяльності (З5);

-

розробка та оптимізація виробничо-технологічного забезпечення процесів перевезення (З6);

-

формування моделей і алгоритмів оцінки ефективного функціонування підприємства багатоаспектної діяльності в умовах ринкової економіки (З7).

Однією з основних задач вдосконалення організаційного управління є розробка математичної моделі АТП багатоаспектної діяльності, яка з максимальною адекватністю повинна забезпечувати формалізацію виробничих процесів підприємства та дозволяти на її основі формувати ефективні управлінські рішення в рамках відповідних проектів організаційного управління.

Запропонований критерій ефективності функціонування АТП у вигляді суперпозиції декількох функцій забезпечує оптимізацію трудових, матеріальних і фінансових ресурсів та раціональний розподіл їх між різними видами діяльності.

Здійснена постановка задачі дослідження, яка враховує комплексну взаємодію як окремих виробничих процесів АТП між собою, так і з зовнішнім середовищем.

Отримані наукові результати складають методологічну основу забезпечення ефективності функціонування АТП за сучасних умов.

У другому розділі представлений аналіз стану автотранспортних підприємств на сучасному етапі, виконаний на основі фактичних статистичних даних. Запропоновано методику побудови математичних моделей АТП багатоаспектної діяльності.

Сформульовані критерії оцінки ефективності функціонування АТП багатоаспектної діяльності.

Критеріями ефективності є величини, які характеризують стан трудових, фінансових, матеріальних та інших ресурсів, у окремих випадках - продуктивність праці. Останнім часом значний розвиток отримали величини, що оцінюють якість виконуваних робіт.

У даній роботі пропонується розглядати інтегральний і локальні критерії ефективності роботи підприємства. За інтегральний критерій пропонується взяти прибуток підприємства. Ця величина найбільш повно характеризує ефективність управлінських рішень як в отриманні доходів, так і в управлінні витратами. Максимизація прибутку - кінцева мета роботи будь-якого підприємства. Локальними критеріями ефективності виступають доходи та витрати від двох видів діяльності (перевезення вантажів та ремонт автомобілів).

Критерієм ефективності в цьому випадку є функція доходів та витрат від відповідних напрямків діяльності:

G (Дп1, Дп2 Др, Сп1, Сп2, Ср) = j1(Дп1-Дп1 )2 + j2(Дп2-Дп2 )2 +j3(Др-Др )2 +

+ j4(Сп1-Сп1 )2 + j5(Сп2-Сп2 )2 + j6(Ср-Ср )2, (1)

де

Дп1, Сп1, Дп2, Сп2 – відповідно фактичні доходи та витрати від відрядних і

погодинних перевезень;

Др, Ср – відповідно доходи та витрати від ремонту автомобілів;

Дп1, Сп1, Дп2, Сп2 , Др, Ср - нормативні (задані) значення відповідних показників;

ji – вагові коефіцієнти.

Дослідженнями встановлено, що величини Дп1, Сп1, Дп2, Сп2 , Др, Ср залежать від значної кількості факторів, тобто виникає потреба в побудові відповідних математичних моделей, які повинні враховувати специфічні особливості різних видів діяльності АТП. Згідно з критерієм ефективності (1) виникає необхідність в побудові таких математичних моделей:

Дп1=f(x1, x2, x3, x4, x5, x6, x7); Дп2 = f(x”1, x”2, x”3, x”4); Др= f(b’);

Сп1= f( Sv, Wv); Сп2 = f( Sh, Wh); Ср = f( Pr, Ф’озб); (2)

Ктг= f(b1, b2, b3); ав1= f(Z1, Z2); ав2= f(Z’1, Z’2),

де

x1= aв - коефіцієнт випуску автомобілів на лінію;

x2= tпр – час навантаження-розвантаження, год/поїздку;

x3= lcр – середня відстань поїздки, км;

x4= b - коефіцієнт використання пробігу;

x5= Vтех - технічна швидкість, км/год;

x6= qср – середня вантажопідйомність одного автомобіля, тонн;

x7= Тн – тривалість робочого дня при відрядних перевезеннях, годин;

x”1= Тн – тривалість робочого дня при погодинних перевезеннях, годин;

x”2= aв - коефіцієнт випуску автомобілів на лінію;

x”3= Vекс - експлуатаційна швидкість, км/год;

x”4= Аспч – середня кількість автомобілів, що працюють погодинно;

b’= Дктг – різниця між коефіцієнтом технічної готовності та коефіцієнтом

випуску автомобілів на лінію ;

Sh- собівартість 1-єї години перевезень;

Wh – продуктивність, автомобіле-годин;

Sv- собівартість 1-го тонно-кілометра перевезень;

Wv- продуктивність 1-єї автотонни;

Pr - продуктивність праці ремонтних робітників по ремонту автомобілів клієнтів;

Ф’озб – фондоозброєність з ремонту автомобілів клієнтів;

b1 = Фозб - фондоозброєність;

b2 = Асп- середня кількість рухомого складу;

b3 = Срем - загальна сума витрат на ремонт рухомого складу, грн;

Z1= Рв – виробнича можливість підприємства (відрядні перевезення), тонн;

Z2= Sв – попит на відрядні перевезення, тонн;

Z’1- Рп – виробнича можливість підприємства (погодинні перевезення), тонн;

Z’2- Sп – попит на погодинні перевезення, тонн.

Побудова математичних моделей (2) дозволяє формувати відповідні управлінські рішення на основі оптимізації цільової функції (1). Задані значення величин Дп1, Сп1, Дп2, Сп2 , Др, Ср формуються на основі відповідних прогностичних оцінок і фактичного стану виробничо-технічного потенціалу АТП та попиту на ринку транспортних послуг. Математичні моделі з метою забезпечення їхньої адекватності повинні уточнятися на основі статистичної інформації. Проведені дослідження показали, що адаптацію моделей необхідно проводити один раз на 4-6 місяців.

Широке застосування запропонованого підходу дозволяє АТП як складну організаційно-технічну систему розбити шляхом декомпозиції на множину локальних процесів (блоків), побудувавши для них відповідні математичні моделі, а потім за допомогою композиції об’єднати їх, отримавши комплексну математичну модель підприємства. Отримана модель досить адекватно описує реальні процеси та дозволяє ефективно управляти ними, оптимізуючи кінцеві результати функціонування.

Фактичні значення окремих показників для оцінки поточної ситуації визначаються на основі статистичної та бухгалтерської інформації, а також за допомогою прогностичних оцінок, отриманих завдяки запропонованим моделям.

Отримані наукові результати становлять методичну основу для розробки алгоритмів і стратегій організаційного управління АТП багатоаспектної діяльності за сучасних умов господарювання.

У третьому розділі представлені результати розробки комплексної математичної моделі функціонування АТП, структурна схема якої приведена на рис.

Запропоновані математичні моделі забезпечують ефективний оперативний аналіз функціонування АТП багатоаспектної діяльності та дозволяють на цій основі вирішувати такі практичні завдання:

-

відбір найбільш впливових факторів шляхом оцінки збільшення кожного з них на 1 відсоток і вплив цих змін на кінцеві результати діяльності АТП. При зміні одного з факторів всі інші фіксуються на середньому рівні. Серед цих груп можна виділити найбільш впливові фактори:

1)

час в наряді для погодинних перевезень, збільшення якого на 1% (0,09 год)

призводить до зменшення збитків на 32,016% (180858,4 грн);

2)

відстань поїздки з вантажем, при збільшенні якої на 1% (23905,09 грн) збитки збільшуються на 2,778% (21391,01 грн).

Побудовано графоаналітичні залежності прибутку від впливових факторів та криві розподілу їх імовірностей (рис.2).

Використання цих залежностей дає можливість прогнозувати основні показники та результати діяльності АТП у конкретних умовах господарювання, порівнюючи фактичні величини факторів з необхідними (заданими), розробляти ефективні заходи щодо суттєвого вдосконалення виробничо-господарської діяльності АТП.

На рис.2 представлені залежності величини прибутку від окремих факторів. Приклад прогнозування величини прибутку з врахуванням надійності реалізації факторів проілюстрований на рис.2 стрілкою.

Для побудови інтегральної кривої в роботі використано нормальний (Гаусовий) розподіл. Інтегральна функція цього розподілу виражається співвідношенням:

(3)

де

х - значення, для якого будується розподіл;

- середнє арифметичне розподілу;

- стандартне відхилення розподілу.

На основі запропонованої моделі (рис.2) можна оцінити ймовірність появи конкретної величини того чи іншого фактора та прогнозувати на цій основі прибуток від здійснення відповідного виду виробничо-господарської діяльності.

Оптимальне управління виробничими процесами АТП багатоаспектної діяльності представлено у блочному вигляді, де кожен блок має свій цикл, реалізація якого забезпечує вдосконалення результатів його функціонування, що суттєво впливає на кінцеві результати діяльності підприємств.

Розроблений алгоритм формування та оптимізації управлінських рішень, в якому всі операції пов’язані в єдиний комплекс, що забезпечує ефективне виконання дій при управлінні окремими виробничими процесами АТП.

Даний алгоритм включає два блоки:

1)

блок А – алгоритм послідовності виконання відповідних операцій. Запропонований алгоритм має циклічний характер, що забезпечує необхідний рівень адекватності при побудові математичних моделей (рис.4);

блок Б - алгоритм аналізу побудованої моделі та оперативного прогнозування основних показників виробничо-господарської діяльності АТП за допомогою графоаналітичного методу (рис.5).

Четвертий розділ присвячений формуванню основних видів забезпечення системи управління виробничими процесами АТП при реалізації відповідних проектів.

Сформовані основні види забезпечення системи управління автотранспортним підприємством - інформаційне, технічне, математичне, організаційно-методичне, кадрове (рис. 7).

Для проведення прогнозування діяльності підприємства розроблена відповідна методика визначення значущих факторів за допомогою коефіцієнта варіації імперичного розподілу .

Всі фактори, що використовувались для побудови моделей, поділені на три групи (табл.1).

Таблиця 1

Коефіцієнт варіації | Група | Процедура прогнозування

А | Можливо використовувати середнє значення фактора

Б | Пропонується враховувати ймовірність появи фактора

В | Обов’язково необхідно враховувати імовірність появи фактора

Загальна модель, яка характеризує залежність прибутку від множини факторів має вигляд:

П = 3,68*106 + 443135,11Х1 – 260057Х2 – 84216,97 Х3 + 411769,4 Х’2 + 2052635,465b’ – 13,351 Pr –

- 4187,289Sv – 250,53 Wv – 14355,376Sh –6705,448 Wh. (4)

Загальний алгоритм прогнозування показників виробничо-господарської діяльності АТП приведений на рисунку 8.

При отриманні похибки менше заданої величини одержані прогностичні оцінки використовуються для прийняття відповідних управлінських рішень. У противному випадку згідно із запропонованою методикою, здійснюється поліпшення прогнозів показників виробничо-господарської діяльності. На основі дослідження статистичних матеріалів діяльності АТП та отриманих математичних моделей запропонована методика визначення горизонту прогнозування.

Усі наведені фактори та методики можливо використовувати для автотранспортних підприємств будь-якої підпорядкованості. Використання побудованої комплексної моделі дає можливість ефективно управляти як підприємством у цілому, так і окремими видами діяльності. Впровадження запропонованих заходів дало можливість підвищити загальний прибуток підприємства (АТП-5 ) на 6,2 %.

Використання критеріїв оцінки ефективності функціонування АТП, моделей і алгоритмів прогнозування дозволили передбачати показники діяльності, що дало змогу збільшити продуктивність праці на 8,3 %.

ВИСНОВКИ

1.

На основі проведених досліджень діяльності низки автотранспортних підприємств виявлені проблеми, які потребують вирішення на даному етапі та які є характерними для більшості підприємств автомобільного транспорту на Україні. Запропонований підхід до поліпшення кінцевих результатів діяльності автотранспортних підприємств за допомогою впровадження проектів організаційного управління стосовно надання споживачам додаткових послуг в період зменшення попиту на основний вид діяльності - перевезення.

2.

Розроблено комплексну математичну модель автотранспортного підприємства багатоаспектної діяльності, яка є основою для вирішення організаційних, технологічних та економічних задач. Блочна структура моделі дозволяє використовувати її як для підприємства в цілому, так і для оптимізації окремих видів діяльності. Проведене дослідження адекватності моделі реальним даним дає змогу з великою достовірністю використовувати її для вирішення практичних задач підприємства.

3.

Запропоновані критерії оцінки ефективності функціонування АТП багатоаспектної діяльності, які враховують всі аспекти діяльності підприємства. Інтегральний критерій ефективності роботи підприємства є функцією критеріїв ефективності окремих напрямів діяльності.

4.

Розроблено методику оперативного управління підприємством за допомогою широкого використання методів і критеріїв, запропонованих у роботі. Запропонований графоаналітичний метод, який дозволяє прогнозувати як прибуток, так і фактори, необхідні для досягнення його заданої величини з необхідною імовірністю.

5.

Запропонований підхід та розроблено методику прогнозування основних показників виробничо-господарської діяльності АТП, реалізація яких забезпечує високу ефективність функціонування підприємства.

6.

Сформульовані та описані основні види забезпечень системи управління АТП, впровадження яких дозволяє значно підвищувати ефективність діяльності автотранспортних підприємств.

7.

Впровадження результатів досліджень підтвердило їх ефективність, актуальність і значущість для автотранспортних підприємств.

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ ДИСЕРТАЦІЇ ОПУБЛІКОВАНІ В ТАКИХ ПРАЦЯХ:

1.

Андрусенко С.І., Дикий С.О. Управління якістю в автосервісі. // Вісник.Зб.наук.пр. Транспортної академії України та Українського транспортного університету.-К., РВВ УТУ.-1997. – Вип.1-С.84-89.

2.

Дикий С.О. Основні напрямки поліпшення транспортного обслуговування суб’єктів ринкової інфраструктури. //Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту і експлуатації автомобілів: Зб.наук.пр.-К.: УТУ, ТАУ.-1997. –Вип.3.-С.22-26.

3.

Дикий С.О. Використання математичного моделювання економічних процесів відносно автотранспортного підприємства. //Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту і експлуатації автомобілів: Зб.наук.пр.-К.:УТУ,ТАУ.-1997.– Вип.4.- С.66-70.

4.

Дикий С.О. Використання маркетингової моделі для середньостатистичного підприємства.//Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту і експлуатації автомобілів: Зб.наук.пр.-К.: УТУ, ТАУ.-1998. – Вип.5.-С.173-176.

5.

Дикий С.О. Лізинг- як інструмент оновлення виробничих фондів. //Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту і експлуатації автомобілів: Зб.наук.пр.-К.: УТУ, ТАУ.-1999. –Вип.6. –С.86-91.

6.

Дикий С.О. Моделювання виробничо-технічного блоку АТП багатоаспектної діяльності.//Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту і експлуатації автомобілів: Зб.наук.пр.-К.: УТУ, ТАУ.- 1999. –Вип.8.-С.147-151.

7.

Дикий С.О. Побудова комплексної моделі АТП багатоаспектної

діяльності. // Вісник.Зб.наук.пр. Транспортної академії України та

Українського транспортного університету.-К., РВВ УТУ.-1999.-Вип.3.-

С.124-126.

8.

Дикий С.О. Методи оцінки впливу факторів моделі багатоаспектного АТП. //Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту і експлуатації автомобілів: Зб.наук.пр.-К.: УТУ, ТАУ.-2000. – Вип.10.- С.138-141.

АНОТАЦІЯ

Дикий С.О. Розробка методів і моделей організації і управління процесами транспортного обслуговування за сучасних умов. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.22–управління проектами та розвиток виробництва.-Національний транспортний університет, Київ, 2001.

У дисертації розроблений науковий підхід до формування організаційного управління автотранспортним підприємством багатоаспектної діяльності, який оснований на розробці моделей та алгоритмів системи управління. Розроблений і запропонований інструментарій опису діяльності підприємств на базі структурних схем, моделей та алгоритмів, що дає змогу реалізувати принципи системного підходу.

Поставлені та вирішені задачі: сформульовано системний підхід до вдосконалення організаційного управління діяльністю автотранспортного підприємства багатоаспектної діяльності; розроблено комплексну математичну модель діяльності автотранспортного підприємства багатоаспектної діяльності; запропоновано критерії оцінки та оптимізації факторів і показників комплексної моделі; розроблені методи й алгоритми прогнозування основних показників виробничо-господарської діяльності АТП.

Отримані результати досліджень доведені до рівня організаційних та обчислювальних процедур, знайшли виробниче впровадження, що підтвердило їхню актуальність і практичну значущість.

Ключові слова: метод, модель, система, управління, алгоритм.

АННОТАЦИЯ

Дикий С.О. Разработка методов и моделей организации и управления процессами транспортного обслуживания в современных условиях. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.13.22 - управление проектами и развитие производства. - Национальный транспортный университет, Киев, 2001.

Диссертация посвящена разработке научного подхода к формированию организационного управления автотранспортным предприятием многоаспектной деятельности, который основан на разработке моделей и алгоритмов деятельности предприятия и системы управления.

На основе исследований деятельности автотранспортных предприятий выявлены проблемы, которые требуют решения на данном этапе. Предложен подход к улучшению финансового состояния с помощью введения дополнительных услуг в период уменьшения спроса на перевозки.

Разработанная комплексная модель многоаспектного автотранспортного предприятия служит основой для решения организационных, технологических и экономических задач. Модель состоит из отдельных блоков, которые представляют собой модели доходов, затрат по отдельным видам услуг. Блочная структура модели позволяет использовать ее как для предприятия в целом, так и для отдельных видов деятельности. Проведенное исследование адекватности модели реальным данным дает возможность с большой достоверностью использовать ее для решения задач предприятия.

Предложены критерии оценки эффективности функционирования АТП многоаспектной деятельности, которые учитывают все аспекты деятельности предприятия. Общий критерий эффективности представляет собой сумму критериев от отдельных направлений деятельности.

Разработана методика оперативного управления с помощью интегрального критерия распределения. Предложенная графическая методика позволяет прогнозировать как доход от факторов с заданной вероятностью распределения, так и необходимое значение факторов от нужного значения дохода.

Сформулированы и описаны основные виды обеспечения системы управления предприятием. Разработана методика прогнозирования показателей предприятия по средствам отбора весомых факторов комплексной модели деятельности предприятия с помощью коэффициента вариации.

Использование построенной комплексной модели дало возможность эффективно управлять как предприятием в целом, так и отдельными видами деятельности. Эти действия дали возможность повысить прибыль предприятия на 6,2 %. Использование критериев оценки эффективности функционирования, моделей и алгоритмов прогнозирования позволили прогнозировать показатели деятельности на некоторое время вперед. Эти действия позволили увеличить производительность труда на 8,3 %.

Разработанные и научно-обоснованные модель предприятия, методы оперативного анализа и прогнозирования можно использовать для разных видов автомобильных предприятий различной направленности.

Ключевые слова: метод, модель, система, управление, алгоритм.

ANNOTATION

Dykyy S.A. Developing of methods and models for organisational management for transport service processes for objects of a market infrastructure. – Manuscript.

Thesis for competition for a scientific degree of the candidate of technical science behind a speciality 05.13.22 – project management and production development. - National transport university, Kyiv, 2001.

In the thesis is developed scientific approach to shaping organisational management for the motor transportation enterprise of multiaspect activity, which is based on development models and algorithms for a control system.

The developed and offered toolkit for the description of enterprises activity on the basis of the block diagrams, models and algorithms, that enables to realise system approach principles.

The delivered and solved problems: is formulated the system approach to improvement of organisational management of the multiaspect motor transportation enterprise; is developed a complex mathematical model for the multiaspect motor transportation enterprise; are offered the criterions for an evaluation both optimisation of the factors and parameters for a complex model; the developed methods and algorithms of forecasting the main parameters of working-out and managing activities of the multiaspect motor transportation enterprise. The obtained outcomes of researches are lead up to a level of organisational and computing procedures, have found practice application, which has confirmed it’s urgency and practical significance.

Key word: method, model, system, management, algorithm.